VECKANS. Dramat i Knutby -en osannolik sannsaga. Ur Nordisk Kriminalkrönika

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VECKANS. Dramat i Knutby -en osannolik sannsaga. Ur Nordisk Kriminalkrönika 2005. www.spifab.se www.facebook.com/spifab"

Transkript

1 BROTT N K VECKANS Dramat i Knutby -en osannolik sannsaga Ur Nordisk Kriminalkrönika 2005 vecka

2 Dramat i Knutby en osannolik sannsaga Av Kennet Ågren, kriminalkommissarie, Uppsala, med flera författare. Otrohet, skilsmässor, sex, hustrumord. Och alltsammans utspelades inom en svensk Pingstförsamling. Som scenario till en underhållningsserie i tv kunde det knappast ha varit mer laddat, fantastiskt och verklighetsfrämmande. Men det var verklighet! Händelserna i Knutby, som kulminerade med ett mord och ett mordförsök i januari 2004, har givit den svenska brottsscenen en ny dimension: till synes välanpassade unga människor, dessutom förenade av en stark religiös tro, visar sig vara något helt annat. Och facit känner vi: församlingens pastor dömdes på hösten 2004 till livstids fängelse för mord på sin andra hustru. Däremot friades han i åtalet för mord på den första hustrun, som avled under mystiska omständigheter Här berättar utredarna om händelseutvecklingen Daniel ringer 112. Sluddrande och osammanhängande försöker han meddela att han blivit skjuten i bröstet och huvudet av en maskerad man. Hans inneboende Samuel tar över luren för att personalen vid SOSAB ska förstå vad som hänt Två polisassistenter upprättar en spärrplats vid korsningen Länsväg 273/Riksväg 77. Strax efter att de tänt blåljusen kommer en mindre Volvo körande norrifrån. En av poliserna stoppar bilen och frågar den unga kvinnan vid ratten om polisbilen syntes bra. Kvinnan svarar ja och får sedan visa sitt körkort. Polisen ber henne köra försiktigt. Stoppet noteras inte Ambulansen kommer. Daniel ber Helge, sin bäste vän, att åka med till sjukhuset Polischef i beredskap beslutar att händelsen ska klassas som särskild och att man ska bilda stab Vakthavande befäl ringer och väcker kriminalinspektör Kenneth Ågren och ber honom komma in och leda stabsarbetet En kvinna hittas död i grannhuset Kommenderingschefen beslutar att ärendet är ett spaningsmord.

3 Skiss över makarna Fossmos villas övre plan. Detta är upptakten till ett av svensk kriminalhistorias mest omskrivna och märkliga mordfall. 10 januari 2004 Det var en kall morgon i januari. Snön låg som ett tungt lock över hela Uppland och många ville nog stanna under duntäcket hela dagen. Men i polishuset på Salagatan är det ingen som sover. Här råder redan febril aktivitet efter att larmet kommit in om skottlossning i Knutby, ett litet, hittills okänt samhälle cirka fem mil från Uppsala. Personalen med beredskap har kallats in och vid sjutiden börjar de, något yrvakna, att anlända. Kriminalinspektör Jan Halling berättar om när det ringde hemma hos honom på morgonen: Vakthavande befäl berättade korthugget vad som hade hänt och frågade om jag kunde komma in och jobba. Jag kommer svarade jag och kände en rysning, när jag mindes ett liknande samtal för några år sedan. Då hade kurdkvinnan Fadime skjutits och vakthavande befäl sa: En pappa har mördat sin dotter, kan du komma och jobba? Samtal av den typen etsar sig fast. Väl inne på polisstationen fick Halling, tillsammans med andra förhörsledare, information om utredningsläget: Jag kände direkt att det här var ett fall som skulle bli väldigt svårt att klara upp. Det verkade som om en vettvilling tagit sig in i de båda husen i Knutby mitt i natten, skjutit ihjäl en människa och skottskadat en annan och därefter försvunnit spårlöst. De inblandade tillhörde en helt fredlig Pingstförsamling, till synes utan fiender. Detta var en bild som skulle förändras drastiskt under utredningens gång. Arbetet inleds En 30-årig man, Daniel Linde, var skjuten i bröstet och i huvudet och han hade förts till Akademiska sjukhuset. En granne, Helge Fossmo, hade följt med. Innan ambulansen lämnade Knutby bad Helge att Samuel, Daniels inneboende, skulle gå över till grannhuset, väcka hans fru Alexandra och berätta vad som hade hänt. Samuel gjorde detta, men ville inte gå in i sovrummet hos en ensam kvinna, så han ber en grannfru om hjälp. Hon går upp på övervåningen och gör ett makabert fynd. 23-åriga Alexandra, maka till pingstpastor Helge Fossmo, ligger alldeles stilla i sängen och det är blod på täcke och kuddar. Grannfrun springer skrikande ut och larmar poliserna som är vid Daniels hus. Eftersom ingen vet var

4 gärningsmannen befinner sig, vidtas största försiktighet och insatsstyrkan får först söka igenom huset. De enda som finns där är makarna Fossmos två yngsta barn, djupt sovande. De reagerade knappt när insatspoliserna i full mundering bar ut dem. Under förmiddagen hölls ett stort antal förhör med vittnen, församlingsmedlemmar, före detta medlemmar, sjukvårdspersonal och räddningstjänst. Tekniker på plats i Knutby Chefen för tekniska roteln, Bertil Olsson, var med från början. Det var kallt ute och jag hade just stigit upp när telefonen ringde. Göran Jacobsson som hade beredskap berättade om skjutningarna i Knutby. Jag insåg direkt att vi behövde mer personal och ringde efter kriminalteknikerna Staffan Kjellström och Marit Lindahl. Vi körde från Uppsala till Knutby under tystnad, det var en gnistrande kall morgon. Vi hade fått den knappa information som fanns att få och försökte förbereda oss på vad som väntade. I Knutby fanns redan hundförare och de hade fått upp ett spår genom snön som de trodde var gärningsmannens. Olsson berättar att spårningen gjordes i bakspår och att de genast kunde konstatera att det rörde sig om en sko som var ganska liten. Teknikerna gissade på storlek 38 och det visade sig stämma. Spåren ledde från Lindes hus upp till Fossmos hus och sedan vidare över åkrarna, över väg 282 och in i skogen söder om Nytorp. Där hade en bil stått parkerad. Teknikerna säkrade bevis och dokumenterade spåren med foto och mätning. Olsson bestämde att han själv och Jacobsson skulle ta Daniels hus och Kjellström och Lindahl skulle ta Fossmos hus. Daniels hus Klockan hade hunnit bli när Olsson och Jacobsson började undersökningen inne i Daniel hus. Sovrummet där han blev skjuten var avspärrat och det hade varit ganska många inne i huset, bland annat från räddningstjänsten. Flera församlingsmedlemmar hade också varit där, bland andra pastor Helge Fossmo som sedan åkt med Daniel i ambulansen. När Daniel blev skjuten, låg även den inneboende familjen Frankner, bestående av Samuel och Josefin och deras två barn, och sov i huset. Olsson berättar att platsundersökningen i Daniels hus inte var så omfattande, eftersom bilden över händelseförloppet var ganska klar. Daniel hade stått Spår i snön visade Saras rörelser på brottsplatsen och till flyktbilen.

5 upp på golvet innanför sovrumsdörren som han själv hade uppgivit var låst. När han öppnade dörren hade han skjutits av en mörkklädd person. Undersökningen visade sedan att han skjutits med ett skott i bröstet och ett som träffade i vänstra delen av käken. Teknikerna inriktade sig på att säkra spåren utanför och inne i Daniels sovrum. Några tomhylsor fanns inte och kulorna satt kvar i Daniels kropp. Familjen Fossmos hus Kriminalteknikerna Kjellström och Lindahl undersökte brottsplatsen i Fossmos villa och där fanns mycket att göra. De arbetade sig successivt framåt, från nedre planet och slutligen upp till sovrummet, där Alexandra låg död. De fann henne på golvet mot ytterväggen. Hon hade hamnat så när räddningstjänsten försökte rädda hennes liv. Undersökningen visade sedan att Alexandra legat i sin säng i sovrummet när hon blev skjuten genom täcket. Ett skott i höger sida av höften och därefter två skott i huvudet, genom huvudet från det högra örat och ut på andra sidan. Båda dessa kulor av diameter 9 mm hittas vid platsundersökningen, kulan i höften satt kvar i kroppen. I huset fanns inga skoavtryck, det var snö ute och ytterskor var därför mycket rena. Dessutom var det förhållandevis välstädat i huset. Vem är misstänkt? Platsundersökningarna gav inga sensationella resultat, men redan på lördagskvällen den 10 januari stod de klart för dem som arbetade med förundersökningen att det var en händelse långt utöver normalfallet. Vi bestämde att Helge skulle hämtas till förhör så fort som möjligt. Statistiken visar att gärningsmän ofta står offren nära Helge var Alexandras man och hade till och med befunnit sig i huset när mordet skedde. Han hade också uppträtt underligt under hela morgonen och misstankarna blev ännu större när en polis mindes att han faktiskt undersökt en död hustru i Helges hus en gång tidigare inledde kriminalinspektör Bengt Cavegård det första förhöret med Helge. Han fick berätta om sitt liv och det som hänt på morgonen. Helge visste ännu inte vad som hänt med Alexandra. Då förhöret återupptogs efter en kort paus, berättade förhörsledaren för Helge att hans fru var död. Helge bröt ihop och grät, men Cavegård upplevde ändå inte reaktionen som normal för en man som just fått höra att hans fru var skjuten till döds. Helge hävdade att han sovit djupt hela natten och inte hört någonting. Cavegård frågade Helge om det fanns någon som ville hans fru illa. Helge samlade sig och berättade om barnflickan Sara Svensson som bott hos dem i två år. Den 8 november 2003 hade hon slagit en hammare i huvudet på Alexandra. Helge hade då blivit mycket arg på Sara och sett till att hon packade sina väskor och lämnade Knutby med buss samma morgon. Han ville bara bli av med denna sjuka Säkrat skospår.

6 Hammaren som Sara Svensson använde vid mordförsöket på Alexandra Fossmo den 8 november människa som slagit hans hustru. Nu kände han skuld för att de inte hade polisanmält det inträffade. Helge säger att han haft telefonkontakt med Sara vid ett enda tillfälle sedan dess. Postkassörskan i Knutby berättade att Saras post eftersändes till hennes pappa i Vaggeryd. Polisen i Värnamo lyckades leta reda på Sara under eftermiddagen och en polis för ett första samtal med henne på kvällen den 10 januari. Medierna i Knutby dygnet runt Klockan den 10 januari var den första journalisten på plats och polisens avspärrning fick utökas. Polisens presstalesman, kommissarie Christer Nordström, berättar att journalister och fotografer från den dagen bevakade Knutby dygnet runt i flera veckor, de bodde där i husvagnar och kontrollerade polisens minsta steg. Nordström var länken mellan spaningsgruppen och medier, en nyckelperson som var tillgänglig dygnet runt och med stort tålamod svarade på frågor, dementerade rykten och förklarade polisens agerande. Dramat i den lilla byn i Uppland hade allt! Nordström tror att det var kontrasterna som gjorde att händelsen fick ett så enormt massmedialt intresse. Mord, mordförsök, otrohet, sex, religion och makt i en sektliknande församling. Allt i en miljö där man minst av allt väntade sig att något sådant skulle kunna hända. Han berättar att vissa medier till och med gjorde en koppling till den klassiska TV-serien Twin Peaks! Mediernas stora intresse krävde också ett mycket omfattande planeringsarbete. Dels för att olika utrednings- och tvångsgärder mot misstänkta, förhör av vittnen, brottsplatsundersökningar och rekonstruktioner skulle kunna genomföras utan mediernas inblandning, dels för att polisen samtidigt är skyldig att så långt som möjligt vara öppen och berätta allt. Söndag 11 januari. Sara Svensson grips Dagen efter mordet blev Sara anhållen i sin utevaro, misstänkt för mordet på Alexandra och mordförsöket på Daniel. Som alltid när det rör sig om ett grovt brott kallades insatsstyrkan in för att hämta den misstänkta. Sara greps helt odramatiskt i sin pappas hus och kördes till Uppsala. Jan Halling utsågs till Saras förhörsledare och han och hans kollega P-O Sandström fick gott om tid på sig att förbereda förhöret. Han berättar: Klockan steg Sara Svensson in på mitt förhörsrum. Hon var späd i kroppen och såg väldigt rädd och osäker ut. Jag berättade vilka vi var och att mitt arbetssätt byggde på ledorden ärlighet, öppenhet, vänlighet och respekt. Detta hade avsedd effekt och hon såg något tryggare ut. Jag började med att delge Sara misstanke om grov misshandel angående hammarhändelsen den 8 november Hon erkände direkt. När jag berättade att hon också var misstänkt för medhjälp till mord på Alexandra, satt hon helt tyst en lång stund och såg väldigt ledsen ut. Jag frågade henne då mer direkt om hon dödat Alexandra. Sara såg ännu mer förstörd ut och drog upp benen mot överkroppen, så att hon satt i en slags fosterställning. Hon försökte säga något. Efter en lång stund hörde jag ett svagt ja. Sedan sade hon direkt: Jag gjorde allting helt själv, ingen annan är inblandad. Detta övertydliga uttalande gjorde att vi fattade misstankar om att det var precis tvärtom.

7 Alexandra Fossmo efter hammarslaget i november Observera hennes svullna vänstra tinning. Sara berättade sedan en helt otrolig historia om hur hon dödat en människa och nästan dödat en annan. Det var svårt för mig att tro att den lilla späda flicka som jag hade framför mig överhuvud taget skulle ha kunnat avlossa en revolver. Förhöret avslutades med att Sara också erkände mordförsöket på Daniel. Ett anhållningsförhör tar vanligen ungefär en halvtimme. Det här tog fem timmar. När jag gick hem tidigt på morgonen den 12 januari kände jag mig väldigt trött, men samtidigt väldigt nöjd med resultatet. Vi hade lagt en god grund att stå på inför det fortsatta utredningsarbetet. Tisdag 13 januari. Fortsatt förhör med Sara Tisdag morgon fortsatte Halling förhöret med Sara. Kriminaltekniker Bertil Olsson ber att få vara med som biträdande förhörsledare för att kunna kontrollera hennes berättelse mot det som teknikerna fått fram vid platsundersökningarna. Förhöret flöt mycket bra och Sara berättade ingående om händelsen. Allt hade varit noga planerat och hon hade varit maskerad med en strumpa över huvudet, haft nya skor i en storlek större än vanligt och nya byxor som inte skulle lämna fibrer efter sig. Hon bar engångshandskar i plast och hade skoskydd på skorna. Vapnet hade ljuddämpare och hon använde en hemmagjord kudde som extra ljuddämpning när hon sköt Daniel. Sara redogjorde för hur hon noga packat in dessa kläder och saker i plastpåsar och kastat dem på olika ställen på sin resa till Vaggeryd. Framåt kvällen tog Olsson kontakt med andra polismyndigheter för att få hjälp att finna de föremål som kastats längs vägen. Handskarna och en tröja hade hon kastat någonstans i närheten av Västervik och efterforskningarna gav inga resultat. Däremot lyckades tekniker från Kalmar redan dagen efter hitta byxor och skor i en sopcontainer vid Oranässjön i närheten av Orrefors. Polisen i Vetlanda anvisades en plats vid Marknadshuset i Vrigstad, där de fann en plastpåse med det som Sara kallade för ljuddämpare, ett ändrör från en ljuddämpare till en Volkswagen Analys av telefontrafiken När Sara greps togs hennes mobiltelefoner i beslag. Hon hade använt två telefoner under sina resor mellan Vaggeryd och Stockholm/Uppsala, dels sin egen dels faderns. Polisens kriminalunderrättelsetjänst såg närmare på dessa telefoner och analyserade tele-

8 fontrafiken. Marika Gustafsson och Per Ax berättar: I Saras telefon fanns ett okänt mobiltelefonnummer som i telefonboken kallades för S. Detta nummer fanns också med på de telefonlistor som vi begärde ut över Saras telefontrafik. Vi kunde se att S -telefonen var en kontantkortstelefon som användes av en person som dagligen och mestadels vistades i Knutbyområdet. Denna person ringde mycket till just Saras mobiltelefon, bara vid ett fåtal tillfällen hade telefonen använts för samtal till andra. När vi jämförde S -telefonen med Helge Fossmos två andra mobiltelefoner visade det sig att den vid flera tillfällen använts vid samma tider och platser som hans andra nummer. När Helge en bit in på utredningen ställdes inför faktum, erkände han att det var han som använde S -telefonen och att det var Saras gamla abonnemang. Enligt Helge var det dit de anonyma SMS:en kom och han sände dem sedan vidare till Saras nya mobiltelefon. Det var ingen lätt uppgift att sortera ut telefontrafiken i ärendet. På de telefonlistor som polisen begärt in i ärendet fanns drygt kontakter. Från Saras mobiltelefon ringdes 37 samtal och skickades textmeddelanden, SMS, till S -telefonen från den 23 november fram till mordnatten. Helge ringde under samma tid 41 gånger till Saras mobil och skickade 251 SMS. Det fanns också en mängd samtal och SMS mellan de två från andra telefoner. Utredningen om den första hustruns död Redan första dagen av förundersökningen började det talas om händelsen den 18 december 1999, då Helge hittat sin första hustru, Helene Fossmo, död i badkaret. Räddningstjänsten och flera församlingsmedlemmar hade gjort återupplivningsförsök och hon fördes i ambulans till Akademiska sjukhuset. Någon polis sändes aldrig till platsen då utan en polis besökte akutmottagningen och fick information om dödsfallet. Först på måndagen gjordes obduktion och rättsläkare Lars Eriksson upptäckte då en skada på Helenes vänstra tinning. Kriminaltekniker från Uppsala gör då ett första besök i Fossmos hus, tre dagar efter händelsen. Allt tyder då på att hon fått skadan av omställningsvredet vid badkarskranen. Någon fördjupad undersökning gjordes inte, men både polis och rättsläkaren var på plats och skapade sig en bild av händelseförloppet. De redovisade var och en för sig olika protokoll men tyvärr samrådde de inte med varandra ordentligt. Ärendet avskrevs som en tragisk olyckshändelse, slutsatsen drogs att Helene fallit i badkaret och skadat sig. Nu när Helges andra hustru också hittats död i samma hus väcktes misstanken att det kanske inte varit en olyckshändelse första gången. Åklagarna bad Bertil Olsson att gå igenom de gamla handlingarna. Han berättar att han tog kontakt med rättsläkare Lars Eriksson. Vi var överens om att vi skulle göra allt vi kunde för att skapa ytterligare klarlägganden om Helenes död. Om hon slagit i huvudet och svimmat, borde hon ha drunknat, men inga tecken på detta fanns. Den 9 februari genomfördes en rekonstruktion av händelsen 1999 för att försöka visa om Helens skada verkligen kunde ha orsakats av ett fall. Bertil Olsson var rekonstruktionsledare och Marith Lindahl från Tekniska roteln ställde upp som figurant. Till rekonstruktionen kallades också rättsläkarna Lars Eriksson och Robert Grundin och kriminaltekniker Lennart Kjellander från Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp som skulle yttra sig om resultatet. Den 17 februari gjorde teknikerna en fotodokumentation av hur det ser ut när en kvinna av Helenes storlek ligger i badkaret. Dessutom prövade de varmvattenberedaren och mätte vattenåtgång, allt för att kunna svara på frågor som kunde tänkas komma upp vid en kommande rättegång. Vid obduktionen framkom att Helene hade 2,0 mikrogram av det smärtstillande medlet Dextroprofopoxifen i blodet. I protokollet stod att det var en toxisk dos, det vill säga giftig, och att detta kan ha bidragit till fallolyckan. Bertil Olsson berättar hur han tillsammans med spaningsledare Kenneth Ågren och rättsläkare Lars Eriksson provade om en person kunde få i sig Dexofen genom att det till exempel blandas i en vätska. De blandade pulvret med Coca Cola, vilket de visste att Helene druckit strax innan hon dog. Drycken blev grumlig och skummande och var så osmaklig att ingen människa kunde dricka den frivilligt. Experterna uttalar sig Utredarna tog hjälp av många olika experter för att belysa ett tänkt händelseförlopp om en person faller i ett badkar. Socialstyrelsens rättsliga råd uttalade sig, likaså experter i ortopedi på Akademiska sjukhuset i Uppsala, experter från avdelningen för teknisk neuronik vid Kungliga Tekniska Högskolan och medlemmar i GMP, Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp. Experterna var inte överens. De olika uppfattningur Nordisk Kriminalkrönika 2005

9 Badkarskranen som orsakade Helenes död. arna blev särskilt tydliga under rättegångarna. Åklagaren som åtalade Helge för hustruns död och envist hävdade att det var fråga om mord fick inte gehör i vare sig tingsrätt eller hovrätt. Polisen begick flera misstag 1999, misstag som är svåra att rätta till i efterhand. Det främsta var att det saknades tekniska bevis som höll i rätten, brottsplatsundersökningen gjordes flera dagar efter det inträffade. Utredarna och teknikerna kommunicerade inte med varandra och det var flera andra olyckliga omständigheter som påverkade resultatet. Bertil Olsson undrar hur man ska göra i ett sådant här fall. Ska så många experter kopplas in? Vem ska man egentligen tro på? Han, liksom de flesta poliser, är i alla fall övertygade om att det var fråga om mord, att sanningen om Helene Fossmos död inte kom fram under rättegångarna. Jag funderade länge på detta, berättar Christer Nordström, presstalesman. Jag tänkte på mediernas reaktion, på alla frågor som helt naturligt skulle ställas huruvida polisen gjort fel sin bedömning. För mig personligen blev det en känslomässig utmaning, dels mediernas ifrågasättande, dels mina tankar som vid det tillfället främst var hos de nära anhöriga. Helges telefon avlyssnas Under tiden januari avlyssnades Helges telefon. I ett samtal berättar han för en av de andra kyrkliga ledarna att han ska se till att alla ber så att det inte ska finnas några spår mot någon annan: Sara ska stå ensam skyldig. I ett annat berättar Helge att han har det trångt ekonomiskt just nu. Alexandra var försäkrad, så han kan nog lösa en del lån på huset. Helge har stora utgifter den här månaden, ny säng /skratt/ ny kudde och täcke /skratt/ begravningskostnaderna /skratt/. Det visade sig att Helge hade ett förhållande med grannfrun, Daniels hustru, Anette. De bedyrar varandra sin kärlek via samtal och SMS. Det framgår att de varit tillsammans under mordnatten och att de haft nattliga träffar under flera månader. Även när Daniel kom hem från sjukhuset hade de fortsatt att träffas. Helge nämner att en foglig kvinna som gör som hon blir tillsagd och föreslår att Anette pratar med Daniel om att de kanske inte ska dela sovrum längre. Anette säger att hon vill ha ett slut på det här. Helge svarar ja och säger att han också vill ha en förändring.

10 28 januari. Pastorn och älskarinnan anhålls I förhör berättar Helge senare att han och hans älskarinna förberedde skilsmässor, men eftersom Anette hade hela sin släkt på kullen, där ledarskapet i församlingen bodde, kom de aldrig till skott. Men den stora frågan var ju om Helge verkligen var beredd att skilja sig eller om han ville avsluta detta äktenskap på samma sätt som hans tidigare äktenskap, genom att hans hustru dog? Den första presskonferensen ägde rum på måndagen den 28 januari i polishuset i Uppsala. Framme på podiet satt åklagarna Anne Sjöblom och Elin Blank och spaningsledaren Kenneth Ågren. Salen var fylld av journalister, fotografer och kameramän. Utanför stod bilar med satellitsändare och paraboler. Ingen visste vad som väntade och ett förvånat sus gick genom församlingen när det tillkännagavs att både pastorn och hans älskarinna, grannfrun Annette, anhållits på morgonen. Helge var misstänkt för mord, Anette för stämpling till mord och mordförsök, alternativt medhjälp. En febril aktivitet utbröt när journalisterna försökte förmedla nyheten hem till redaktionerna samtidigt som de överöste de ansvariga med frågor. Pastorn förhörs Kriminalinspektör Leif Spånbo utsågs till Helge Fossmos förhörsledare och han tillbringade lång tid tillsammans med den 32-årige pingstpastorn. Helge berättade om sin uppväxt i det lilla samhället, om sitt inträde i den religiösa sfären, om sitt sätt att tackla hotfulla situationer under barndomen, om sitt stora intresse för giftormar, det tidiga förhållandet till det motsatta könet, om sin mentalitet i grabbgänget, om skolgången och om sitt sätt att vara ledare i kyrkosammanhang. Allt intresserade Spånbo: Med händerna knäppta satte sig Helge framför mig. Han tittade djupt i mina ögon med en oidentifierbar blick. Jag lärde mig snart att hans ögon kunde pendla mellan allt från förståelse till iskallt stirrande. En igenkännande blick kunde plötsligt förvandlas till ogillande och ibland hatiskt stirrande. Under de första förhören försökte jag skapa en bra stämning i rummet, en lugn och trygg atmosfär där Helge kunde uttala sig om dolda sanningar. Han var pastor och församlingsledare för en liten pingstförsamling, en för mig mycket ovanlig personlighet att förhöra i ett mycket ovanligt fall. Jag ville lära mig så mycket som möjligt om honom, hans uppväxt, egenheter och hans nuvarande livssituation. Jag ville skapa mig en bild av vem det var jag hade framför mig: var det en Guds man eller en varg i fårakläder? Att Helge var just pastor handlade också om det sätt som han uppträdde. Han var van vid att folk lyssnade på honom, han var intelligent och påläst och hade en verbal förmåga. Han talade tydligt och hade stor fallenhet för att använda gammaldags ord. Obduktionen visade att hålet i skallbenet väl överensstämde med kranens form.

11 Han citerade bibeluttryck som blev, om inte nya, så i alla fall nya i en förhörssituation med en misstänkt. Häktning 30 januari. Helge Fossmo häktas på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord respektive mordförsök. Spånbo berättar vidare om förhören med Helge: Den trygghet Helge kände i förhörssituationen var en brygga mellan honom och mig. Han kunde med lätthet berätta sin historia, om sina otrohetsaffärer och om Saras penninggåvor till honom. Ibland föll han in i pastorsrollen, men blev med tiden mer grabbarnas grabb. Småfnissande berättade han om burleska situationer, om saker som han sa att han skämdes för. Fast jag upplevde det mer som en officiell skam, den var inte äkta, mest skrytsam och grabbig: Kolla vad jag har varit med om. Helge beskrev nätter då hans älskarinna, hustrun till offret Daniel, fanns i sängkammaren, Sara fanns på soffan i vardagsrummet och hustrun Alexandra låg i gästrummet. När älskarinnan lämnat sovrummet så hämtade Helge Sara. Nu kan du komma upp sa han. När jag frågade honom om han behandlade sina kvinnor som hundar, så fann han frågan helt naturlig och menade att hustrun Alexandra var en kamrat, att Sara var till för sexuell vidlyftighet och att älskarinnan var den kvinna han älskade. Helge talade också mycket om den stora striden. Under sju eller åtta månader deltog Helge i den stora andliga striden med Sara vid sin sida. Hustrun Alexandra flyttade under tiden ut ur sovrummet. Helge brukade få frossa och den gick över bara om Sara höll hans hand. Men för att lugnet åter skulle råda i hans stridiga inre var han också tvungen att uppnå orgasm Då jag frågade om realiteten i detta så svarade han, också med ett fniss, att Nja, nog var det lite spelat. 17 februari. Församlingen söker upp polisen Under de första veckorna stod pingstförsamlingen i Knutby bakom Helge, backade upp hans historia och höjde honom till skyarna. Anette släpptes ur häktet den 12 februari och senare avskrevs alla misstankar mot henne. Hon berättade för församlingen om Helge och vad hon visste. Detta fick plötsligt församlingen att byta sida och de tog kontakt med spaningsledare Kenneth Ågren. Tio personer tågade in i polishuset för att träffa honom och de berättade att de nu insett att Helge var djävulen själv och de ville be om ursäkt för att de tidigare inte trott på polisen vad gällde Helges sexuella relationer. Församlingens totala omvändning gjorde att medlemmarna inte hade särskilt stor trovärdighet under kommande rättegångar. Hur fick en barnflicka tag i ett vapen? Sara berättar i förhören att när tankarna dök upp om att hon skulle använda ett skjutvapen så började hon att åka till mindre orter runt Vaggeryd och sökte upp personer som hon tyckte såg skumma ut. Hon drog en historia om en väninna som hamnat i knipa och behövde ett vapen. När inte detta lyckades så reste hon till Stockholm och Plattan, där hon frågade folk om samma sak. För att få ihop pengar hade Sara sålt fonder. Först blev hon lurad av en man som fick kronor i förskott för ett vapen som han påstod sig ha. En stund senare kom han tillbaka och sa att han behövde 5000 kronor till för ammunition. Sedan såg hon honom aldrig mer. En annan man fick kronor för en revolver som senare visade sig vara en pluggad kopia. Till slut fick Sara tag i en man som förmedlade köpet av revolvern, en Smith & Wesson 36-1 med ammunition. Han lärde henne även att använda den i ett skogsområde utanför Stockholm. Saras jakt på mordvapnet kunde tydligt följas i analysen av hennes telefontrafik. Direkt efter att hon fått de anonyma SMS:en tog hon kontakt med den man som skulle hjälpa henne att skaffa mordvapnet. Från den 19 december fram till mordnatten hade Sara i stort sett dagligen telefonkontakt med mannen och vid minst 34 tillfällen föregicks dessa av en kontakt med Helge. Kunde Sara skjuta? Under förundersökningen frågade man sig om Sara verkligen kunde hantera en revolver på det sätt som undersökningen visar att gärningarna genomfördes. Den 6 april gjorde tekniker Bertil Olsson en rekonstruktion med Sara där hon själv fick visa hur hon hanterar vapnet: Det visade sig att Sara hade goda kunskaper om hur hon skulle bete sig, att ladda, göra patron ur, att avfyra och allt som krävs för att det ska fungera. Sara Svensson hade i det första förhöret nämnt en mängd detaljer om var hon gjort sig av med saker längs flyktvägen. Vapnet och ammunitionen hade hon slängt i Kalmarsund från Ölandsbron. Spaningsledare Kenneth Ågren berättar:

12 Mordvapnet, en revolver av märket Smith & Wesson 36-1, köpte Sara Svensson vid ett besök i Stockholm. Tillsammans med Sara åkte jag och kriminalinspektör Elisabeth Andersson ner till Kalmar, där vi måndagen den 19 januari 2004 träffade Johan Bruun från tekniska roteln i Kalmar och Nationella insatsstyrkans dykarteam. Dykarna fick prata med Sara och hon pekade ut ett par alternativa platser där hon trodde att hon slängt vapnet. Sara fick även kasta i en plastpåse som överensstämde med den påse hon kastat från bron. Dykarna fick hjälp av kustbevakningen att markera platsen med en boj och de gjorde även markeringar på broräcket. På grund av dåligt väder fick dykningarna skjutas upp den 20 och 21 januari och insatsstyrkan tvingades återvända till Stockholm för andra planerade uppdrag. Bruun hade dock goda kontakter inom kustbevakningen och fick dem att ställa upp och dyka åt oss redan dagen därpå. Tullen i Kalmar bidrog med uppgifter om strömförhållanden på platsen den 10 januari; 0,5 knop i nordlig riktning. De fann den kasse som Sara provkastat nästan direkt, men inget vapen eller ammunition. Sökområdet utvidgades och det gjordes dykningar på platsen vid fyra fem tillfällen utan att något kunde hittas. I slutet av vecka fem ringde kriminalkommissarie Börje Ekélius i Växjö till spaningsledningen i Uppsala och berättade att ett par personer hade sett en kvinna kasta ett föremål från Ölandsbron den 10 januari. Makarna Runesson hade åkt från sin sommarstuga på norra Öland och körde på bron runt De beskrev kvinnan, bilen och hennes handlande på ett sätt som gjorde oss helt säkra på att de sett Sara. Runessons vallades vid bron av Bruun och den plats de pekade ut var i närheten av Saras andra alternativ, men något längre ut på bron. Kustbevakningen fortsatte dykningarna på den nya platsen, men utan resultat. Ska vi ge upp? Många långa kvällar satt Ågren och utredningsgruppen och väntade på resultat. Det var både spännande och nervöst berättar han, och de funderade mycket på hur länge de skulle fortsätta och vad det fick kosta. Utomstående ifrågasatte letandet och om den historia Sara berättat var sann. Torsdagen den 12 februari ringde kapten Thomas Johansson, C EOD 4 Minkrigsflottiljen, till mig och berättade att han läst i tidningarna om vårt sökande. Han var chef för en dykgrupp som var villig att åka till Ölandsbron och hjälpa till. Ågren glömmer aldrig hans erbjudande: För lite mat och potatis så fixar vi jobbet åt dig! Ågren tackade för det och de bestämde att gruppen skulle komma till Ölandsbron den 16 februari. Nu slog den svenska byråkratin till. Ågren: Rikskommunikationscentralens vakthavande befäl ringde och meddelade att han fått ett samtal från

13 militärhögkvarteret i Stockholm. De ifrågasatte hur Uppsalapolisen kunde ta en militär enhet i anspråk, ville att rikskriminalpolisen skulle skicka en skriftlig begäran till det militära högkvarteret. Därefter skulle den behandlas enligt gällande militära regler. Dykningar Det blev mycket skriftväxling innan allt var klart och kapten Johansson och hans grupp fick marschordern 4. minkriflj beteckning :1146. Måndagen den 16 februari träffades militären, kriminaltekniker Johan Bruun och Mats Johansson från kustbevakningen för att planera de fortsatta dykningarna. Marinen hade använt sig av rutsökning, en metod där det är nästan är hundraprocentigt säkert att ingenting missas. Eftersom sikten i vattnet var god beslöt sig dykarna för att använda sig av en skärplan. Dykarna bogseras på en undervattensläde och man sökte efter olika linjer. Tisdagen den 17 februari började man dyka klockan 08.30, men utan resultat. Klockan kom Sara tillsammans med kriminalinspektörerna Kenneth Ågren och Elisabeth Andersson för att vallas en gång till. Sara pekade ut en ny plats och dykningarna fortsatte. Vid utökade dykgruppen sökområdet. Bara en kvart senare, 350 meter längre bort, gjorde dykarna ett fynd. Fyndet var en vit plastpåse innehållande en revolver. Dykarna bärgade vapnet och lade det i en låda medan de fortfarande var kvar i vattnet. På så sätt kunde vapnet ligga kvar i vatten under transporten till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium. De militära dykarna lämnade Kalmar efter presskonferensen då fyndet offentliggjordes. Ett par dagar senare dök kustbevakningen efter ammunitionen. Sara berättade att hon kastat fyra patroner och fem tomhylsor. Dykarna fann fyra patroner och två tomhylsor. Därmed satte vi punkt för dykningarna. Ågren berättar att utredningsgruppen hela tiden varit säker på att Sara verkligen kastat vapnet från bron och det kändes som en stor lättnad för alla när vapnet äntligen hittades! Dykarna fick sin mat och potatis och en låda öl som bonus. Polisen firade med en rejäl laddning vaniljbullar och skänkte säkert TV3:s expert en tanke, han som i programmet Efterlyst veckan innan raljerat över att revolvern inte skulle finnas där. Återskapade SMS Utredningsgruppen hade flera gånger sagt att det med dagens teknik borde gå att återskapa raderade SMS från de inblandades telefoner. Telia och andra operatörer hävdade att det var omöjligt. Efter en lång arbetsdag läser Jan Halling Aftonbladets nättidning och ser en artikel om ett företag som kunde göra just detta. Och ännu mer eld och lågor blir han när han läser att det är den före detta kollegan Göran Fornbrant från Ekoroteln i Uppsala som intervjuas i artikeln. Det första Halling gör på morgonen är att ringa Fornbrant på företaget Ibas. Också han tycker att det hela är värt ett försök! Nu gällde det att först få tag i telefonen som hade återlämnats till Sara och fanns hos hennes pappa i Vaggeryd. Med ilbud flögs den till Uppsala och redan samma kväll kunde Fornbrant läsa upp det som fanns lagrat i ett extraminne på SIM-kortet. Meddelandena stämde nästan ordagrant överens med det som Sara berättat i förhören och detta stärkte hennes trovärdighet och bevisade att hon haft kontakt med Helge ända fram till skjutningarna. Efter att Sara skjutit Alexandra i Helges hus hade hon gått till grannen Daniel. Dörren var låst så hon skickade ett SMS till Helge och frågade om hon fick ringa honom. Hon fick till svar Ja och ringde hon sitt sista samtal till S -telefonen , efter att Helge fått samtalet från grannens inneboende om mordförsöket, ringde han en sista gång till Saras mobil, men kom till mobilsvar. Sara sände ett textmeddelande till S -telefonen när hon kommit en bit på väg från Knutby. Hon skrev att hon var magsjuk och sängliggande, något som Helge och hon kommit överens om för att han skulle veta att hon kommit iväg. Meddelandet nådde aldrig Helge för då var S -telefonen avstängd. S -telefonen har ännu inte anträffats. Helges telefoner Helges förhörsledare var också intresserad av Helges telefonerande. Leif Spånbo berättar om Helges min när han frågade om han någon gång skickat anonyma SMS till Sara. Den var obetalbar. Han lutade sig framåt, fnissande på Helges vis och sa skojar du? Under de första förhören hade Helge förnekat att han haft kontakt med Sara efter att hon flyttat från Knutby. Sambandet mellan den så kallade S -telefonen, och Helges vanliga telefoner kunde vi med lätthet se på de listor vi hade. Vid något tillfälle hade Helge också, förmodligen av slarv, använt sin egen telefon. Telefonfrågan blev viktig. När Helge äntligen erkände att det var han som hade tillgång till S -teleur Nordisk Kriminalkrönika 2005

14 En hemmagjord ljuddämparkudde, tre lager isolering, en stickad halsduk och tejp. fonen och att han haft kontakt med Sara, blev allt plötsligt så mycket lättare för mig. Nu fanns det ett samband mellan Sara och Helge, något att jämföra uppgifter med, att analysera och att försöka förstå. Jan Halling berättar vidare om förhören med Sara: De följande förhören med Sara gick ut på att binda henne vid brotten med så många detaljer som möjligt. I det nionde förhöret nämner hon för första gången Helges namn. Min uppfattning är att Sara var fullständigt hjärntvättad av Helge och vi diskuterade detta mycket i utredningsgruppen och med de båda åklagarna Elin Blank och Anne Sjöblom. Jag kände mig frustrerad och undrade om vi kanske skulle anlita en beteendevetare eller liknande som kunde hjälpa till med att låsa upp eller avprogrammera Sara. De andra tyckte dock att förhören med Sara gick framåt och gav mig förtroendet att fortsätta på traditionellt sätt. Som förhörsledare kändes det bra att ha åklagarnas och utredningsgruppens stöd i den svåra förhörssituationen. Det gjorde att jag lyfte mig ett extra snäpp för att komma vidare. Vänligt men offensivt Nästan alla studier visar att det vänliga förhörssättet är det som fungerar bäst. Förhörspersonen ska känna sig trygg med de uppgifter som lämnas för att också kunna stå för dem vid en eventuell kommande domstolsförhandling. Detta var något som Halling praktiserade och lyckades med vid förhören med Sara. Redan från början märkte jag att personkemin i förhörssituationen mellan oss stämde. Något som är viktigt, då förhören både blev många och ofta långa. Även om förhören var enormt pressande för Sara uppträdde hon alltid mycket vänligt och ibland med glimten i ögat. Jag minns ett tillfälle då hon var under stark press då hon plötsligt sade: Du Janne, har du ingen enklare fråga? Vid ett par tillfällen drev jag henne mer offensivt och då och då bröt hon ihop och ramlade ner i diket så att jag fick ta upp henne på vägen igen. I dessa förhör blev jag nog Helge i Saras ögon och honom skulle hon ju lyda. Jag frågade henne under ett av dessa förhör, då hon grät, om hon tyckte att jag gick på för hårt. Hon svarade att det kanske är enda sättet att få mig att berätta, fortsätt! Sara har enligt min uppfattning varit utsatt för en normaliseringsprocess, en successiv inskränkning i en persons handlingsfrihet, psykiskt och fysiskt. Det liknar situationen där någon som bli misshandlad under en längre tid brutits ner, så att det som borde vara onormalt upplevs som normalt. I det här fallet kom första slaget när Helge frågade Sara om hon skulle kunna döda en annan människa. Sara hävdade länge att hon utfört handlingarna av

15 en inre övertygelse och att de anonyma SMS:en var ett stort stöd för henne. Hon hävdade länge att Helge inte var inblandad i brotten på något sätt. När hon sedan fick se att våra telefonlistor visade att Helge skickat de anonyma SMS:en till henne blev detta början till ett genombrott. Sara försvarade fortfarande Helge i förhören, men började samtidigt tvivla på det han sagt till henne. Sakta men säkert började hon berätta mer öppet om Helge. Vi kom längre och längre för varje gång. I slutet av utredningen uppfattade jag att Sara berättade i stort sett helt öppet och fritt om både sig själv och Helge. Det märktes också på henne som person att hennes osäkerhet avtog. Saras minne Halling var mycket imponerad av Saras minne: Jag har aldrig tidigare i min roll som förhörsledare träffat någon som kunnat återge ett händelseförlopp med detaljer på det sätt som Sara gjorde. Hennes minne var helt otroligt i många avseenden. Hon mindes till exempel de flesta återskapade textmeddelandena ordagrant! Sara uppgav att det var tänkt att hon skulle utföra dåden redan kvällen före, på fredagen. Hon satt i bilen på väg till Knutby när Helge avbröt det hela. Något hade rört ihop sig i Knutby, hans träff med Anette drog ut på tiden. Sara återvände till Stockholm, lättad över att slippa utföra morden den kvällen. Den 3 mars. Pastorn delges misstanke om mord på sin första hustru, anstiftan till mord på sin andra hustru och anstiftan till mordförsök på grannen. Under förundersökningen förstod åklagarna Elin Blank och Anne Sjöblom snart att ärendet skulle väcka stort intresse i massmedierna och hos allmänheten: Gärningsmannen var en ung, tidigare ostraffad kvinna, vilket inte var den vi i vanliga fall möter vid brott av den här arten. Brotten hade begåtts i en sluten religiös miljö med en starkt styrande ledning. Pastor Helge Fossmos många kvinnoaffärer var oväntade. Detta intresse för ärendet gjorde att vi insåg att vi hela tiden måste vara fokuserade på att i utredningen få fram det som skulle komma att krävas för en fällande dom. Alltså var det viktigt att vi inte drogs med i den hysteri som rådde kring för åtalet ovidkommande detaljer. Det var också något som vi mycket noggrant och planerat såg till att hålla oss till under huvudförhandlingen vid tingsrätten och också i hovrätten. Frågeställningarna till de olika personer som hördes under rättegångarna var också upplagda utifrån detta. Vi skulle inte ställa frågor om olika kärleksrelationer och Kristi brud utan bara se till att få fram det som var viktigt för att få åtalet styrkt. Det här var något som vi tycker att vi lyckades ganska bra med! mars nattliga rekonstruktioner Natten mellan den mars genomfördes en rekonstruktion på brottsplatsen med barnflickan Sara Svensson. Det krävdes lång planering och utredarna bedömde det som mycket viktigt att det inte fick finnas journalister och fotografer i närområdet då detta skulle försvåra arbetet. Inte ens alla medverkande fick detaljerna för att inget skulle kunna läcka ut. Omkring två kilometer plastband användes och ett område med en radie på cirka 300 meter från brottsplatsen spärrades av. Utomhusbelysning släcktes och alla fönster täcktes för att omöjliggöra fotografering på långt avstånd. Området bevakades i totalt mörker av civilklädd polis. I skydd av mörkret kunde polisens utredare, tekniker, fotografer, åklagare och advokater köra fram till brottsplatsen med släckta lyktor. Och det fungerade! Först genomfördes provskjutningar i sovrummet där Alexandra dödats. Teknikerna använde en hink med sand som kulfång och avlossade en revolver helt lik den som Sara använt. Polisen biträddes av personal från SKL, som utvärderade resultatet. Det framstod tydligt för de flesta att det inte funnits någon möjlighet för Helge att sova i huset utan att vakna när vapnet avlossades. På ett givet klockslag, klockan 23.00, kom Kenneth Ågren och Elisabeth Andersson tillsammans med Sara som hämtats från Huddinge sjukhus. Magnus Andersson från Tekniska roteln ledde rekonstruktionen med hjälp av Bertil Olsson. Dessutom var kriminaltekniker, fotografer, åklagare, advokat, förhörsledare och bevakningspersonal närvarande. Rekonstruktionen med Sara pågick under hela natten med många känsloyttringar och mycket gråt. Det var en svår upplevelse för Sara att återvända till platsen och att dessutom behöva agera som hon gjort vid brotten den 10 januari. På den film som visades i rätten kan Sara uppfattas som känslokall. Hon kan i princip utan bekymmer eller störningar berätta hur hon skjutit Daniel och Alexandra. Den sex timmar långa rekonstruktionen klipptes ihop till en 23 minuters film för att visa hur Sara agerade i samband med brotten. Bertil Olsson funderar på om filmen verkligen visar den bild som de själva upplevde på platsen den 25 mars.

16 De skor som Sara bar under mordnatten. Hon hade köpt dem ett nummer för stora. Sara Svensson var ofta mycket illa berörd. Hon bröt ihop och grät. Sedan samlade hon sig och fortsatte en stund. Relationen mellan Helge och Sara Leif Spånbo tyckte att han i förhören med Helge tydligt och på olika sätt fick fram att Helge påverkade Sara att skjuta Daniel och Alexandra och att han genom detta manipulerande var medskyldig. När församlingen bestämt att Helge och Sara inte skulle gifta sig, förändrades den kärlek han kände för henne. Helge utnyttjade Sara på flera sätt. Han utnyttjade hennes själ genom att han visste att hon älskade honom, rent och högt. Han utnyttjade hennes godhet genom att först bryta ner henne och kalla henne vidrig, olydig, skamlig för att i nästa ögonblick säga att han älskade henne. Han utnyttjade även hennes ekonomi genom att ta emot hennes pengar, mycket pengar. När Helge inte hade tillräckligt med pengar på sitt bankkonto för att betala räkningar, så fanns alltid Sara till hands. Han utnyttjade hennes kropp genom att påverka hennes sexualitet. Hon var en kvinna för sexuell njutning. Hon kunde inte ha egna åsikter utan fick finna sig i att göra det hon blev tillsagd. Helge hade fortsatt sitt förhållande till Sara på grund av hennes sexuella utsvävningar. När han var i Hong Kong bad han Sara skriva erotiska noveller och skicka honom via SMS. Helge berättade att han under hösten 2003 hade fruktansvärt svårt att få ihop det med tre kvinnor intill sig. Varje natt fick han besök av älskarinnan, hemma på soffan fanns Sara och i gästrummet hans lagvigda hustru. Hela hans inre var ett inferno. Ett erkännande? Spånbo ville få fram ett erkännande. Helge hävdade bestämt att han aldrig sagt åt Sara att mörda Alexandra och Daniel. Men han medgav de omständigheter som föregick händelsen. Han medgav sin påverkan på Sara, han medgav att han haft en tät konversation med Sara under november, december och januari. Han medgav till och med de textmeddelanden som togs fram ur telefonen strax före tingsrättsförhandlingen. Detta trots att han i tidigare förhör förnekat kännedom om dem. Han hade dock en annan, anser jag, mycket krystad förklaring. Han medgav nu att han också på mordnatten haft telefon- och SMS-kontakt med Sara. Han hade inte vaknat av tre skott från en revolver som avfyrades bara cirka sex meter ifrån honom, men han vaknade av en SMS-signal kort därefter. Det finns naturligtvis en spärr hos Helge, en spärr som säger att han inte vill ta emot det otäcka. Därför hade jag aldrig förväntat mig ett erkännande. Det är inte heller vanligt i den här typen av ärenden. Dock fanns det en tidpunkt under förhören som jag tyckte att det möjligen kunde komma ett erkännande. Jag förstod på Helge att händelseförloppet tyngde honom. Det märktes på ett påtagligt sätt, han blev mer intim med mig. Han letade, tillsammans med mig, efter det jag kallar svarta hålet. Berättelsen var besvärlig för honom och han kunde inte förklara vissa händelser med mer än ett fniss. Han var störd. Jag kände och läste i hans ögon att snart kommer Helge att berätta sin verkliga roll i den här historien. Det var här jag gjorde ett misstag.

17 Jag tyckte då och tycker fortfarande att det är viktigt att barn ska få träffa sin pappa, även om pappan sitter häktad, och detta främst för barnens skull. Besöket av Helges barn gav honom så pass mycket styrka tillbaka att jag aldrig mer under de fortsatta förhören återfick känslan att han skulle erkänna. Nu är ju erkännandet inte det viktigaste för utredningen, kanske mest viktigt för gärningsmannen. Det viktigaste för utredningen är att händelseförloppen styrks genom teknisk bevisning och de övrigas berättelser. Själasörjare Helge arbetade i pingstförsamlingen som själasörjare för att lappa ihop trassliga förhållanden. Han arbetade med både Sara och hennes förre man och med Daniel och Annette. Båda gångerna begick han vad han själv kallar en själasörjares dödssynd, nämligen att inleda ett förhållande med kvinnan i paret. Helge förnekade att han hade ett förhållande med Alexandra innan Helene dog, men faktum är att han arbetade som själasörjare också åt Alexandra och hennes dåvarande blivande man. Planerna för det giftermålet satte Helge stopp för. Elva månader efter sin hustruns död gifte han sig själv med Alexandra. Åklagarna funderar på åtalet Anne Sjöblom berättar om åklagarnas funderingar: Mot slutet av förundersökningen funderade vi en hel del över hur vi skulle utforma åtalet mot Helge Fossmo när det gällde mordförsöket och mordet på Alexandra Fossmo samt mordförsöket på Daniel Linde. Valet stod mellan gärningsmannaskap och anstiftan. Vi ansåg att Helge, även om han inte varit fysiskt närvarande vid brottstillfällena, haft en helt nödvändig roll för gärningarnas genomförande och att Sara Svensson närmast varit ett redskap i hans händer. Men vi valde trots detta att åtala för anstiftan, eftersom Helge genom sin intensiva påverkan på Sara framför allt hade en anstiftarroll, och eftersom straffskalan är densamma för anstiftare som för gärningsman. 12 maj. Åtal väcks Pastorn åtalas för anstiftan till mord på sin andra hustru, anstiftan till mordförsök på grannen och för mord på sin första hustru. Han förnekar brott. Barnflickan åtalas för mord på pastorns andra hustru och mordförsök på grannen och för hammaröverfallet. Hon erkänner. När åtal väcktes och förundersökningen blev offentlig hölls en presskonferens i polishuset i Uppsala. 117 journalister, reportrar, fotografer och kameramän trängdes i hörsalen. Utanför polishuset stod sändningsbussar med stora paraboler. Tidningarnas telegrambyrå disponerade ett eget rum i receptionen och radio och TV hade direktsändning. Omkring 90 förundersökningsprotokoll hade förbeställts och delades ut före presskonferensen. Enskilda intervjuhörnor arrangerades för åklagare, spaningsledare, huvudförhörsledare, kriminaltekniker och advokater. Detta var en ny och helt oprövad metod. Medierna fick fritt följa skyltar och blå/vita plastband runt i polishuset och ställa frågor till de inblandade. Presskonferensen genomfördes utan tidsbegränsning och flera journalister var mycket nöjda med arrangemanget! 18 maj. Knutbyrättegången inleds Rättegången började tisdagen den 18 maj i Uppsala tingsrätt. Tre salar användes varav två för ljud- och bildöverföring. Tillsammans med tingsrätten deltog presstalesman Christer Nordström i olika möten för att lösa olika ordningsfrågor för medierna och allmänheten. Han föreslog dem att skaffa köbiljetter för att undvika kaos. Christer berättar: När tingsrätten öppnade dörrarna, så ringlade köerna utanför precis som vid en filmpremiär. 1 juni. Flygförbud när skotten ljöd i Knutby Den 1 juni höll tingrätten syn i Fossmos hus och det genomfördes en provskjutning. Ett stort mediauppbåd samlades utanför avspärrningarna och på grusvägen vid husen stod sändningsbussar från olika radio- och TV-bolag. På Nordströms begäran beslutade Luftfartsverket om tillfälligt flygförbud mellan klockan och Det tillfälliga flygförbudet omfattade en radie av 5,5 km från Knutby upp till en 900 meters höjd. Syftet var att förhindra medierna att bevaka det hela från luften, eftersom buller från lågt flygande helikoptrar skulle störa provskjutningen. En grupp på 16 utvalda journalister fick komma med in i Fossmos hus och följa rekonstruktionen från första parkett. En riksdagsman anmälde saken till JO som dock lämnade ärendet utan erinran. Tidningen Dagens Nyheter kallade det hela för ett bisarrt skådespel i Knutby. 30 juli. Domarna faller Sara Svensson fälldes helt i enlighet med åtalet för

18 Saras Svenssons flyktväg från Knutby hem till Vaggeryd. Färden gick via Ölandsbron där hon gjorde sig av med vapnet. försök till mord på Daniel Linde och Alexandra Fossmo samt för mord på Alexandra Fossmo. Hon överlämnades till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Tingsrätten dömde Helge Fossmo i enlighet med åtalet för anstiftan av försök till mord på Daniel Linde och hans andra hustru Alexandra Fossmo samt för anstiftan av det mord som senare ägde rum på Alexandra Fossmo. Påföljden bestämdes till livstids fängelse. Tingsrätten ogillade åtalet avseende mord på Helge Fossmos första hustru, Helene Fossmo. Åklagarna var nöjda med domen men besvikna över att de inte lyckats övertyga rätten om att Helge Fossmo också berövat sin första hustru livet. Inte heller var de nöjda med att Sara befunnits allvarligt psykiskt störd. Den 18 augusti överklagas domen av både pastorn och åklagarna. 24 september. Knutbymålet inleds i hovrätten. 12 november. Hovrättsdomen Inför hovrättsförhandlingarna diskuterade åklagarna mycket kring just den första åtalspunkten, mordet på Helene Fossmo: Hur skulle vi kunna övertyga hovrätten om något som vi ansåg självklart att Helge berövat Helene livet. När vi bestämt oss för att överklaga domen var det också den punkten vi lade ned mest arbete på inför hovrättsförhandlingen och även under förhandlingen. När hovrättens dom kom, kändes det som ett nederlag att rätten inte ens ansåg att vi visat att Helene avlidit i badrummet, vilket för oss var den självklara utgångspunkten. I övrigt var vi nöjda med domen. Vi accepterade att även hovrätten fann Sara allvarligt psykiskt störd och överlämnades till rättspsykiatrisk vård istället för att dömas till fängelse på livstid, som varit vårt yrkande. Hon kommer nu att vårdas under flera års tid. Helge Fossmo begärde prövning hos Högsta domstolen. Han ifrågasatte trovärdigheten hos de uppgifter som lämnats av Sara, som ju förklarats psykiskt störd. HD avslog dock hans begäran. Reflektioner En händelse som den i Knutby och en utredning som den med Helge och Sara lämnar ingen oberörd. Under lång tid framöver kommer de inblandade att se tillbaka på dessa intensiva månader, fundera, vända och vrida på frågeställningarna. Leif Spånbo, Helges huvudförhörsledare, tycker att detta var ett spännande ärende och att Helge var en spännande person att förhöra: Utmaningen var försöka få fram en historia som passade ihop med den historia som den andra misstänkta berättade, där Helge med tanke- och övertalningsförmåga med religiösa förtecken förmådde Sara att mörda för egen vinning. Helge förklarade i vissa avsnitt sitt beteende med

19 bibliska citat. Han medgav också i ett av de sista förhören att förhörsledaren nog är mer religiös än vad han själv är. Jan Halling, Saras huvudförhörsledare och även handläggare i Knutbyärendet, beskriver hur poliser och åklagare fick tänka långt utanför alla tidigare uppsatta ramar. Allt har varit möjligt. I utredningsgruppen hade vi dagliga träffar där läget stämdes av och vi planerade hur vi skulle gå vidare. Det förekom mycket brainstorming i inledningen, vilket var absolut nödvändigt i ett ärende som detta. Arbetet bedrevs under lång tid på bred front, så att vi inte skulle tappa tempo om eventuellt nya gärningsmän skulle dyka upp. Jag vill särskilt framhålla det goda samarbetet mellan polis och åklagare som gjorde det möjligt att gå i mål med detta omfattande ärende. Bertil Olsson tycker att resultatet, ur kriminalteknisk synvinkel, är ganska gott. Bevisningen och de tekniska undersökningarna för händelserna 2004 gav stöd för åklagarna under hela processen. Det som han tycker känns besvärande är att åklagarna inte kunde få fram ett slutligt resultat gällande Helene Fossmos död. I skenet av vad som hände i januari 2004 kan man tycka att om resultatet av Helenes dödsfall blivit ett annat från början, så kanske mordet på Alexandra hade kunnat undvikas. Inga läckor Christer Nordström upplever att det under utredningens gång inte funnits några läckor inom Polisen, vilket enskilda kritiker ibland påstår. Innehållet i förundersökningsprotokollet var okänt för media tills det delgivits de misstänkta och deras ombud. Nordström tycker också att massmediernas bevakning och rapportering i stort har varit mycket professionell. Han minns dock ett undantag när tidningen Expressen den 31 januari 2004 hade löpsedeln Hon knivskars i halsen. Artikelförfattaren hade kontaktat både spaningsledaren och mig dagen innan och sa att de hade fått den här uppgiften från sina källor. Vi dementerade detta båda två och förklarade att det inte var sant, Alexandra var inte knivskuren och det satt inte någon kniv i halsen när hon hittades. Expressen publicerade artikeln ändå och den kanske kunde mordet på Alexandra ha undvikits väckte mycket starka känslor hos anhöriga. Ett par dagar senare skrev Expressen: Polisen avfärdar vittnen: Pastorns fru knivskars inte i halsen. Kenneth Ågren som var spaningsledare i Knutbyutredningen minns när han väcktes av telefonens ettriga signaler klockan den 10 januari: Jag förstod omedelbart att det var från polisstationen. När sedan vakthavande befäl beskrev ärendet med en skottskadad man, kunde jag inte i min vildaste fantasi ana hur detta skulle utvecklas och vilket enormt medieintresse ärendet skulle få. Det tog flera veckor innan jag fattade det. Redan första dagen började en bild av en väldigt sluten och egenartad församling att växa fram. Polisen fick åtskilliga samtal från religiösa människor, medlemmar inom pingströrelsen, psykologer och beteendevetare, som ville hjälpa oss att förstå vad som hänt i Knutby. Så här berättar Ågren: De var en stor hjälp för oss. I medierna skrevs det att församlingen inte var samarbetsvillig. Personligen tycker jag att vi fick en bra kontakt med dem. Ågren anser att det har varit en mycket spännande och lärorik utredning: Vi fick chansen och möjligheten att arbeta i en stor utredningsgrupp under en lång period utan att störas av andra ärenden. Att vi fick två åklagare som var med från början i ärendet har betytt väldigt mycket för det lyckade resultatet. Vi har också framgångsrikt samarbetat med militären, kustbevakningen, Kungliga Tekniska Högskolan, Akademiska sjukhuset, Norrlands universitetssjukhus och ett flertal polismyndigheter. Utan dem vet vi inte hur långt vi hade nått. Från början var Knutbyfallet ett ganska enkelt mordärende, där en person på ett tidigt stadium erkände brotten. Efter ett par dagar växte ärendet till ett mer komplicerat fall. Ågren berättar att utredningsgruppen fick förändras och utvidgas: Jag är imponerad av den energi och samarbetsförmåga som de inblandade poliserna, civilanställda och åklagare, visade. Ingen tid på dygnet var helig för oss. Det var ständiga telefonöverläggningar angående idéer och frågetecken som dykt upp i utredningen. Även journalisterna ringde hem till oss dygnet runt Polismyndigheten i Uppsala län har fått mycket uppmärksamhet i samband med detta. Det lilla samhället Knutby finns nu på kartan.

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

181 kvinnor i Sverige dödats av sina män, pojkvänner och ex-män sedan år 2000. 153 då 181 nu

181 kvinnor i Sverige dödats av sina män, pojkvänner och ex-män sedan år 2000. 153 då 181 nu Publicerad: 2011-03-08 181 kvinnor i Sverige dödats av sina män, pojkvänner och ex-män sedan år 2000 153 då 181 nu För två år sedan var de 153. Förra året 168. Vi lovade att fortsätta räkna och berätta

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

JOBBA I NORGE. Anita Johansson bläddrar i stämningsansökan. tingsrätt. "Att bli anklagad för att ha gjort fel är hemskt."

JOBBA I NORGE. Anita Johansson bläddrar i stämningsansökan. tingsrätt. Att bli anklagad för att ha gjort fel är hemskt. Anita Johansson bläddrar i stämningsansökan från Bergens tingsrätt. "Att bli anklagad för att ha gjort fel är hemskt." 8 VÅRDFOKUS. NUMMER ELVA 2013 Anklagad. Anita Johansson klarade sig med ett nödrop

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

Han och X bestämmer sig för att åka till Västervik för att om möjligt komma över pengar. Ingen mer än de två känner till planerna.

Han och X bestämmer sig för att åka till Västervik för att om möjligt komma över pengar. Ingen mer än de två känner till planerna. Armando godtar att förhöret genomförs utan att hans försvarare är närvarande. Han förnekar grovt rån, men erkänner rån av normalgraden. Han erkänner olaga frihetsberövande. Han säger att det varit tufft

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Tommy och Flisen hoppar av bussen vid Lilla torget i Alingsås. Skall vi sticka till godisaffären, undrar Flisen ivrigt och känner efter i byxfickan efter 50-

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd?

Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd? Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd? Ju mer vi lär barnen om det icke- verbala språket, kroppsspråket, desto skickligare

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Studiehäfte Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätt 1 Filmen handlar om Peter och Maria. Åklagaren och ett vittne påstår att Peter slagit Maria och dragit henne i håret då hon fallit

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Ett utbildningsmaterial för personal inom rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården Innehåll Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning TÖI ROLLPEL - 003 idan 1 av 6 ocialtolkning Ordlista familjerådgivning skilsmässa äktenskapsskillnad underhåll tingsrätt advokat äktenskapsförord giftorätt i boet separera allmän rättshjälp bodelning jämkning

Läs mer

Lag och rätt. Vecka 34-38

Lag och rätt. Vecka 34-38 Lag och rätt Vecka 34-38 Brottet Ett brott begås Ungdomsgänget klottrar på skolans väggar och fönster krossas. Paret som är ute på sin kvällspromenad ser vad som händer Anmälan och förundersökning Paret

Läs mer

-Här är hennes cell,sa sköterskan. -Tackar.Vi kan prata med henne enskilt,sa Bert. -Föralldel.

-Här är hennes cell,sa sköterskan. -Tackar.Vi kan prata med henne enskilt,sa Bert. -Föralldel. Det är kyligt och mörkt i Nora under vinterhalvåret.det är därför en väldigt lugn och stilla plats.det var iallafall vad nyinflyttade Agnes åkerman trodde... (Tidigare den dagen) -Så vad tycks? sjöutsikt,stor

Läs mer

Massmedier. Inledning

Massmedier. Inledning Massmedier Inledning Ordet medium kommer från latin och betyder mitten, centrum eller förmedlare. I plural (när det är flera) säger man media eller medier. Medier är egentligen bara olika kanaler eller

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas.

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas. SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT DOM meddelad i Huddinge Mål nr B 12756-12 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Extra åklagare Mikael Ström Åklagarmyndigheten Söderorts åklagarkammare i Stockholm Tilltalad Radjabali

Läs mer

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade.

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade. 1. Det torra landskapet bredde ut sig framför dem och de visste att de hade en lång riskabel vandring att gå. Inte bara för det lilla vatten de hade kvar utan de visste också vilka faror som lurade där

Läs mer

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit.

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Riksdag och regering Rättsväsendet. 8 SIDORS SVERIGE - BIT FÖR BIT Sverige är ett stort land. Och det

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Torsdag 1 april 2010. Räddade livet på kniv-skuren kvinna

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Torsdag 1 april 2010. Räddade livet på kniv-skuren kvinna LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 11 Torsdag 1 april 2010 NORRBOTTEN Räddade livet på kniv-skuren kvinna En 29-årig kvinna knivskars i helgen. Kvinnan var på dans-restaurangen Olivers Inn i Luleå. Hon hittades på golvet

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen. Box 3686 103 59 Stockholm. Jur. kand. Marie Nordström Adress som ovan. Saken: Brott mot diskrimineringslagen (2008:567)

Diskrimineringsombudsmannen. Box 3686 103 59 Stockholm. Jur. kand. Marie Nordström Adress som ovan. Saken: Brott mot diskrimineringslagen (2008:567) 2012-03-21 Ärende ANM 2011/1182 Handling 61 Arbetsdomstolen Box 2018 103 11 STOCKHOLM ANSÖKAN OM STÄMNING Kärande: Ombud: Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Jur. kand. Marie Nordström

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Jag hittadelugnet inom mig

Jag hittadelugnet inom mig I Indien skulle Lena hitta sitt sanna jag det var hon övertygad om. Jag hittadelugnet inom mig när jag slutade söka efter lyckan Lena Forsell hade ett välordnat liv med man, barn och jobb.ändå kände hon

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Redovisning av ett uppdrag

Redovisning av ett uppdrag Björn Ericson Ert datum Sida 1 (5) Er beteckning Riksåklagaren Redovisning av ett uppdrag Kort historik I beslut den 16 februari 2009 avseende ifrågasatt tjänstefel av åklagare och polis vid utredningar

Läs mer

Rättegång. Åklagare: Vad har Gabriel Arwidson och Jon Righard för inställning till detta?

Rättegång. Åklagare: Vad har Gabriel Arwidson och Jon Righard för inställning till detta? Rättegång Välkomna! Jag heter Ludvig Löfqvist och är domare i rätten idag. Vi har endast en nämdeman, Otto Jeppsson, eftersom de övriga var på semester, som även är notarie, samt målsägare Line Gustavson,

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Toves värld har rasat samman. Hon har just fått reda på att hennes pappa, som hon inte har kontakt med, är pedofil.

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Slutsatser utifrån elevenkäterna 82 elever som gjort Brandtemat och 82 elever som inte gjort Brandtemat, samt 58 elever som gjort Brandtemat för ett år sedan,

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Antiterroristlagen 2000 (Terrorism Act 2000) Kom ihåg dina rättigheter när du hålls i förvar

Antiterroristlagen 2000 (Terrorism Act 2000) Kom ihåg dina rättigheter när du hålls i förvar Antiterroristlagen 2000 (Terrorism Act 2000) Kom ihåg dina rättigheter när du hålls i förvar Du garanteras följande rättigheter enligt brittisk och walesisk lag och i enlighet med EUdirektivet 2012/13/EU

Läs mer

www.kswsverige.org Ja, vi gillar också goda nyheter, men just nu är vi intresserade av sanningen

www.kswsverige.org Ja, vi gillar också goda nyheter, men just nu är vi intresserade av sanningen www.kswsverige.org Ja, vi gillar också goda nyheter, men just nu är vi intresserade av sanningen Jag valde Greyhound av två skäl: En var att jag ville sitta och titta ut genom fönstret och bara titta på

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

DET ÄR KONSTIGT ATT DU KAN VETA HUR JAG VILL HA DET! Och andra vardagsberättelser från personalen inom socialförvaltningen i Emmaboda kommun

DET ÄR KONSTIGT ATT DU KAN VETA HUR JAG VILL HA DET! Och andra vardagsberättelser från personalen inom socialförvaltningen i Emmaboda kommun DET ÄR KONSTIGT ATT DU KAN VETA HUR JAG VILL HA DET! Och andra vardagsberättelser från personalen inom socialförvaltningen i Emmaboda kommun DET ÄR KONSTIGT ATT DU KAN VETA HUR JAG VILL HA DET! Och andra

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 april 2015 B 360-14 KLAGANDE TH Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn Har du ett arbete som rör barn? Om du är anställd inom myndighet vars verksamhet berör barn och ungdom samt andra myndigheter inom hälso- och sjukvården,

Läs mer

om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Mäns våld mot kvinnor är et omfattande samhälls- och fo Ytterst är det en fråga om jä kvinnors mänskliga rättighet Cirka 27 300 fall av misshandelsbrott

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

rättegången hur blir den?

rättegången hur blir den? Jag vill veta rättegången hur blir den? www.jagvillveta.se 14 17 år 1 2 Brottsoffermyndigheten, 2015 Illustrationer Maria Wall Produktion Plakat Åströms Tryckeri AB, Umeå 2015 Vad är en rättegång? 6 Vägen

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer