VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT"

Transkript

1 VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM REHABILITERAS EFTER EN LEDPROTESOPERATION PÅ TUMMENS CMC-LED Syftet med en här instruktionen är att klarlägga rehabiliteringen i samband med en ledprotesoperation på tummens cmc-led. Med hjälp av instruktionerna kan Ni själv aktivt delta i rehabiliteringen. Ta den här allmänna instruktionen med Er när Ni kommer för operationen, vid behov preciseras de individuella instruktionerna senare. Symtomen på en progredierande ledinflammation eller förslitning i tummens cmc-led är smärta, ett försvagat pincettgrepp och felaktig ställning. Smärtan känns framför allt vid pincettgreppet. Den lokala ömheten och cmc-ledens vinkelaktiga urledvridning orsakar ofta en felaktig ställning i de andra lederna i tummen. Att symtomen framskrider och förvärras står inte alltid i proportion till de röntgenologiska förändringarna i leden. Beroende på förändringarna i ledens ben kan också en steloperation komma i fråga. Målet för en protesoperation på tummens cmc-led är att öka funktionen i handen, underlätta gripandet och att lindra smärtan. Händigheten och styrkan i pincettgreppet förbättras och det är då lättare att klara av de dagliga sysslorna. Tummens cmc- led Röntgenbild En cmc- protes OM OPERATIONEN En protesoperation på tummens cmc-led utförs under ledningsanestesi där de nerver som leder till övre extremiteten bedövas från området av nyckelbensgropen eller armhålan. Endast den arm som opereras bedövas. Operationen tar vanligtvis 1 1,5 timme. I protesen utgörs ledytans par av delar som med bencement fästs vid handlovsbenet och vid tummens mellanhandsben. Den ena av dem är av metall, den andra av plast.

2 FÖRE OPERATIONEN ÄR DET SKÄL ATT BEAKTA FÖLJANDE När Ni kommer till sjukhuset kan Ni diskutera saker som gäller operationen med läkaren och med skötaren. En operation medför alltid stress för organismen. Ni återhämtar Er snabbare efter operationen om Ni har förberett Er på den. Behandling av infektioner Alla infektioner, såsom urinvägsinfektion, bihåleinfektion och infekterat eksem, måste behandlas före operationen. Framför allt måste man lägga vikt vid tandvården. FPA betalar ersättning för tandvård som utförs på grund av en ledprotesoperation. Muskelstyrkan Det bidrar till återhämtningen efter operationen om musklerna i övre extremiteten är i gott skick och om allmänkonditionen är god. Rökning Om man inte röker så främjar det läkningen av operationssåret eftersom blodets syretransport till det opererade området då är effektivare.

3 EFTERVÅRDEN EFTER OPERATIONEN Det finns numera goda förutsättningar att behandla smärtan efter en operation. Grundmedicineringen vid såväl mindre som större operationer är antiinflammatoriska smärtstillande mediciner och/eller paracetamol. Några dagar efter operationen kan smärtan också behandlas med kraftigare mediciner som påverkar det centrala nervsystemet. Smärtan och svullnaden efter en operation behandlas också med köldbehandling. För att förhindra och minska svullnaden stöder man den opererade lemmen i upphöjt läge med hjälp av kuddar när man ligger på rygg eller sitter. Dessutom får Ni av ergoterapeuten handledning och olika instruktioner om hur man håller svullnaden under kontroll. I allmänhet 2-3 dagar efter operationen tillverkar ergoterapeuten en individuell skyddsskena för armen och ger handledning om rehabiliteringen. Vistelsen på sjukhuset är ungefär 3-4 dagar, beroende på hur såret läker och det allmänna tillståndet. Om det opererade området hemma börjar rodna eller svälla, om det börjar rinna eller om Ni får feber så är det skäl att ta kontakt med läkare. Ta också kontakt med läkare ifall det i det opererade området känns en akut smärta som förvärras. Suturerna i såret avlägsnas två veckor efter operationen på polikliniken. Då följer man också upp behandlingen med skena och rörelsebehandling hos ergoterapeuten. Det är tillåtet att normalt bada bastu ett dygn efter det att suturerna avlägsnats. Vi rekommenderar att man kör bil först när funktionsförmågan i övre extremiteten har återställts..

4 ERGOTERAPEUTEN LEDER OCH STÖDER REHABILITERINGEN Före operationen Av ergoterapeuten får Ni information om rehabiliteringen i samband med operationen. I ergoterapin bedömer man funktionsförmågan i händerna, rörligheten i leden, händigheten, styrkan och mängden smärta och hur vardagen förlöper. På basis av bedömningen ställer man upp individuella mål för rehabiliteringen och kartlägger möjligheterna för att ledprotesen i tummens rotled skall öka funktionsförmågan hos handen så att det underlättar de dagliga funktionerna. Efter operationen För att minska smärtan och svullnaden är det viktigt att man håller hela armen i upphöjt läge. Ergoterapeuten ger instruktioner om övningar som gör blodcirkulationen i armen och fingrarna livligare, Ni får också en separat skriftlig instruktion om saken. Det handkirurgiska förbandet avlägsnas i allmänhet den andra dagen efter operationen. Ergoterapeuten tillverkar en individuell skyddsskena som stöder den funktionella ställningen i tummen. Målet är, att svullnaden i handen är under kontroll innan Ni beger Er hem, skyddsskenan är passlig och rörligheten i fingrarna är god varvid Ni kan lätt använda den opererade handen som hjälphand vid de dagliga aktiviteterna. Man kan öka den egna verksamheten med hjälpmedel och ortoser. Det är viktigt att Ni i alla aktiviteter ser till att tummens cmc-led inte utsätts för alltför stor belastning. Skyddsskenan för tummens cmc-led används kontinuerligt, dag och natt i 6 veckor. När man duschar skyddas den opererade handen och skenan med en plastpåse. Rörelseövningarna för cmc-leden utan skena påbörjas ungefär 1 vecka efter operationen i enlighet med ortopedens instruktioner. Bifogat skriftliga instruktioner för rörelserna.

5 Efterkontrollerna I samband med poliklinikbesöken hos ortopeden, 2, 4 och 6 veckor efter operationen, besöker man också ergoterapeuten. Ergoterapeuten bedömer hur rehabiliteringen av handen har framskridit och ger fortsatta instruktioner. Vid besöken tränar man rörelser i tummens cmc-led, griptag och funktionen och användningen av handen. Då kontrollerar och justerar man också den skyddsskena som Ni har i bruk och som används ungefär 6 veckor. Man kartlägger också behovet av hjälpmedel och ger handledning om verksamhetsformer som sparar lederna. Efter detta äger kontrollbesöken rum 3 och 6 månader och 1 år efter operationen och de fortsätter med två års intervaller. Förutom ortopedens bedömning och röntgenbilden bedömer ergoterapeuten funktionen i handen. INDIVIDUELLA INSTRUKTIONER Kontaktuppgifter: Ortoped Ergoterapeut tfn / Reumaortopediska polikliniken 017/11 tfn (vardagar kl ) Avdelning 017 tfn

6 RÖRELSEÖVNINGAR FÖR TUMMENS CMC-LED Du får den största möjliga nyttan av operationen om Du övar regelbundet. Avsikten med övningarna är att förbättra rörligheten i cmc-leden, göra goda griptag möjliga så att Du bättre skall klara av de dagliga aktiviteterna. Utför övningarna 4-5 gånger per dag, upprepa 10-15/övning. Ge akt på en god sittsällning och gör rörelserna omsorgsfullt och lugnt. Låt handen slappna av mellan rörelserna. Stöd de övriga lederna i tummen. Böj och sträck yttersta leden (ip-leden). Stöd tummen nedanom rotleden. Böj och sträck rotleden (mep-leden). Stöd handkanten mot bordet. Sträck tummen rak och böj mot lillfingrets rot. Stöd handryggen mot bordet. Sträck tummen uppåt och för den bredvid pekfingret. Träning av pincettgrepp. Berör pekfingrets spets med tummen och sträck fingrarna raka. Upprepa samma sak med alla fingrar. Träning att knyta näven. Böj fingrarna i en knytnäve och sträck dem raka.

7 Skn för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ÅUCS / Pemar sjukhus, vårdenheten för reumasjukdomar, avd. 017 Ledprotespatienten och risken för ledprotesinfektion Instruktion för patienten. Visas upp för vårdpersonalen när man kommer för olika åtgärder (t.ex. till tandläkare). När beslutet om operation har fattats måste man minimera risken för infektion i ledprotesen genom att redan före operationen behandla eventuella infektionshärdar, bl.a. behandlas infektionshärdar i tänderna och i munområdet, likaså hudinfektioner. Framför allt de patienter som lider av kronisk ledinfektion (t.ex. ledgångsreuma, ledpsoriasis) och som på grund av svår sjukdom är tvungna att använda kortison- eller cytostatikabehandling kan risken för infektion i protesen vara förstorad. Framför allt bakterier vid namn Staphylococcus aureus och Epidermidis orsakar infektioner i ledprotesen. Man tror att följande principer minskar risken för en infektion i protesen efter en ledprotesoperation: 1. Under det första halvåret efter det att protesen satts in måste man försöka undvika åtgärder som gör att det sprider sig bakterier via blodet. 2. När en ledprotespatient råkar ut för åtgärder som riktar sig på tänderna, munnen, de övre luftvägarna, bukhålan, köns- eller urineringsorganen eller öppnande av en böld, rekommenderas att följande antibiotika används för att minska risken för en ledprotesinfektion: I profylaxen följer man ordinationen för endokarditprofylax (Yleislääkärin käsikirja, Duodecim) Profylax som ges via munnen Primärt - Amoxicillin en 3 g engångsdos en timme före åtgärden, för barn 50 mg/kg Alternativ för personer som är allergiska mot penicillin - Roxytromycin en 0,3 g engångsdos, för barn 8-10 mg/kg eller - Erytromycinacistrat en 0,8 g engångsdos, för barn 30 mg/kg eller - Klindamycin en 0,6 g engångsdos, för barn 20 mg/kg Profylax som ges intravenöst Åtgärder ovanom diafragmat - Ampicillin en 2 g infusion, för barn 50 mg/kg eller - Vankomysiini en 1 g 1 timmes infusion, för bar 20 mg/kg Åtgärder nedanom diafragmat - Ampicillin eller vankomycin såsom ovan och - Tobramycin en 0,12 g infusion, för barn 3 mg/kg eller - Netilmycin en 0,15 g infusion, för barn 3 mg/kg

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är

Läs mer

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM GENOMGÅR REHABILITERING EFTER EN LEDPROTESOPERATION PÅ KNOGLEDERNA Syftet med den här instruktionen

Läs mer

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM REHABILITERAS EFTER EN LEDPROTESOPERATION PÅ FINGRARNAS MELLERSTA LED (pip-leden) Syftet med den här

Läs mer

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM GENOMGÅR REHABILITERING EFTER EN STELOPERATION AV TUMMENS MCP-LED Syftet med den här instruktionen

Läs mer

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation av tummens basled (CMC-leden)

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation av tummens basled (CMC-leden) Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation av tummens basled (CMC-leden) Syftet med den här instruktionen är att klarlägga rehabiliteringen i samband med en ledprotesoperation

Läs mer

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM GENOMGÅR REHABILITERING EFTER EN STELOPERATION AV HANDLEDEN Syftet med den här instruktionen är att

Läs mer

För patient som genomgår rehabilitering efter knäprotesoperation

För patient som genomgår rehabilitering efter knäprotesoperation För patient som genomgår rehabilitering efter knäprotesoperation VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är att göra klart för Dig rehabiliteringen

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en höftprotesoperation

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en höftprotesoperation Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en höftprotesoperation VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Syftet med den här instruktionen är att redogöra för rehabiliteringen efter en höftprotesoperation.

Läs mer

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation på fingrarnas mellersta led (PIP-leden)

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation på fingrarnas mellersta led (PIP-leden) Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation på fingrarnas mellersta led (PIP-leden) Patientinformation / i / Reumaortopedi / Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Syftet med

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en vristprotesoperaton

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en vristprotesoperaton Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en vristprotesoperaton VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGAFINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är att redogöra

Läs mer

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter knogledernas ledprotesoperation

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter knogledernas ledprotesoperation Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter knogledernas ledprotesoperation Patientinformation / i / Reumaortopedi / Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Syftet med den här instruktionen är

Läs mer

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter handledens ledprotesoperation

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter handledens ledprotesoperation Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter handledens ledprotesoperation Patientinformation / i / Reumaortopedi / Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Syftet med instruktionen är att berätta

Läs mer

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM GENOMGÅR REHABILITERING EFTER EN LEDPROTESOPERATION PÅ HANDLEDEN Syftet med den här instruktionen är

Läs mer

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter handledens steloperation

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter handledens steloperation Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter handledens steloperation Patientinformation / i / Reumaortopedi / Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Syftet med den här instruktionen är att klarlägga

Läs mer

ÅUCS. Råd för patient som kommer till höftprotesoperation. Höften i skick. Kliniken för ortopedi och traumatologi

ÅUCS. Råd för patient som kommer till höftprotesoperation. Höften i skick. Kliniken för ortopedi och traumatologi ÅUCS ÅBO UNIVERSITETS- CENTRALSJUKHUS TYKS/TURUN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA Kliniken för ortopedi och traumatologi Höften i skick Råd för patient som kommer till höftprotesoperation EGENTLIGA FINLANDS

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av knäet

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av knäet Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av knäet VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är att

Läs mer

PROTESOPERATION PÅ TUMMENS BASLED (CMC-LED)

PROTESOPERATION PÅ TUMMENS BASLED (CMC-LED) PROTESOPERATION PÅ TUMMENS BASLED (CMC-LED) Du har tid till protesoperation på tummens basled. Denna anvisning innehåller information om hur du ska förbereda dig för operationen, hur den sker och hur behandlingen

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av skulderleden

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av skulderleden Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av skulderleden VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KNÄLEDSPROTESOPERATION

VÄLKOMMEN TILL KNÄLEDSPROTESOPERATION Kirurgiska polikliniken (06) 826 4293 Fysiatriska avdelningen, tel. (06) 826 4365 Vårdplanerare tel. (06) 826 4782 Avdelning 7, tel. (06) 826 4303 VÄLKOMMEN TILL KNÄLEDSPROTESOPERATION ALLMÄNT OM LEDFÖRSLITNING

Läs mer

STELOPERATION AV FINGERLED

STELOPERATION AV FINGERLED STELOPERATION AV FINGERLED Du ska komma in för steloperation av en fingerled. Denna instruktion innehåller information om hur du ska förbereda dig för operationen, om själva operationen och om behandlingen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HÖFTLEDSPROTESOPEARATION

VÄLKOMMEN TILL HÖFTLEDSPROTESOPEARATION Kirurgiska polikliniken tel. (06) 826 4293 Fysiatriska avdelningen, tel. (06) 826 4365 Vårdplanerare tel. (06) 826 4782 Avdelning 7, tel. (06) 826 4303 VÄLKOMMEN TILL HÖFTLEDSPROTESOPEARATION ALLMÄNT OM

Läs mer

BRA TRÄNINGSFORMER I DET LUGNA SKEDET:

BRA TRÄNINGSFORMER I DET LUGNA SKEDET: lighet och deras rätta rörelselsebanor. Motionen utvecklar rörelsefärdigheten och balansen samt upprätthåller färdigheten att klara sig självständigt och ökar det psykiska välbefinnandet. Avkopplingen

Läs mer

FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION

FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION Vårdplanerare (06) 826 4782 vardagar kl. 9-12 Kirurgiska polikliniken (06) 826 4293 Kirurgisk vårdavdelning 7 040 6534107 Fysiatri och rehabiliterigstjänster 040 6534254 FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION

Läs mer

PROTESOPERATION AV FINGERMELLANLED (PIP-led)

PROTESOPERATION AV FINGERMELLANLED (PIP-led) PROTESOPERATION AV FINGERMELLANLED (PIP-led) Du ska inkomma för protesoperation av fingermellanled. Denna anvisning innehåller information om hur du ska förbereda dig för operation, hur den sker och hur

Läs mer

Diskbråck/spinal stenos

Diskbråck/spinal stenos PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras för Diskbråck/spinal stenos regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad.

Läs mer

Information från Ortopedkliniken

Information från Ortopedkliniken Knäprotes Information från Ortopedkliniken Mars 2010 Information inför planerad knäprotesoperation. Informationen vänder sig främst till dig som står på väntelista för att en läkare skall bedöma om du

Läs mer

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter fingerledens steloperation

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter fingerledens steloperation Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter fingerledens steloperation Patientinformation / i / Reumaortopedi / Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Syftet med den här instruktionen är att

Läs mer

Patient instruktion för patient som återhämtar Sig från korrigerande operation av fotdyna och/eller artrodesoperation i stortån

Patient instruktion för patient som återhämtar Sig från korrigerande operation av fotdyna och/eller artrodesoperation i stortån Patient instruktion för patient som återhämtar Sig från korrigerande operation av fotdyna och/eller artrodesoperation i stortån VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Meningen

Läs mer

kan en böjsena slitas av om man fastnar med fingret eller använder fingret för att dra hårt i något. Skadan kan också uppstå på grund av en

kan en böjsena slitas av om man fastnar med fingret eller använder fingret för att dra hårt i något. Skadan kan också uppstå på grund av en Böjsenskada Information till dig som har skadat en böjsena Den här informationen riktar sig till dig som har en böjsenskada, vilket innebär att innebär att en böjsena helt eller delvis har gått av och

Läs mer

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia.

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. Är din hund stel när den vaknar på morgonen? Har den en hälta som kommer och går? Är den mindre intresserad av långpromenaden? Eller har den svårt att komma

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

MATSTRUPSOPERATION Linjen för sjukdomar i brösthålan

MATSTRUPSOPERATION Linjen för sjukdomar i brösthålan MATSTRUPSOPERATION Linjen för sjukdomar i brösthålan Resektion av matstrupen, dvs. bortoperation av en del av matstrupen utförs vanligen på grund av matstrupscancer. Vid en canceroperation avlägsnas både

Läs mer

Knäledsartros. Vad händer i kroppen?

Knäledsartros. Vad händer i kroppen? Vad händer i kroppen? Ledbrosk minskar och försvinner Kroppens leder är till för att öka rörligheten. I alla leder möts minst två ben. De delar av benen som möts i en led är klädda med brosk, som är ett

Läs mer

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Verksamhetsområde Kirurgi Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Vad är en gallblåsa? Gallblåsan är en liten blåsa, reservoar, som sitter fast på gallgången. Den

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Reumatoid artrit den vanligaste inflammatoriska reumatiska sjukdomen

Reumatoid artrit den vanligaste inflammatoriska reumatiska sjukdomen Reumatoid artrit den vanligaste inflammatoriska reumatiska sjukdomen Uppdatering 12.4.2016 Reumatoid artrit (RA), som också kallas ledgångsreumatism, är en kronisk ledsjukdom som är två till tre gånger

Läs mer

Information inför operation höftprotes

Information inför operation höftprotes Information inför operation höftprotes Allmän information Du skall genomgå en operation på grund av artros (ledsvikt/ledbroskssjukdom) i din höftled. Du kommer att få en protes där ledskålen i bäckenet

Läs mer

Uppföljningsprogram för bröstcancerpatienter. PATIENTINFORMATION HUCS Cancercentrum

Uppföljningsprogram för bröstcancerpatienter. PATIENTINFORMATION HUCS Cancercentrum Uppföljningsprogram för bröstcancerpatienter PATIENTINFORMATION HUCS Cancercentrum Bästa bröstcancerpatient, CANCERKLINIKENS UPPFÖLJNINGSPROGRAM I regel följer vi upp bröstcancerpatienterna 5 år efter

Läs mer

Att behandlas för Radiusfraktur

Att behandlas för Radiusfraktur Att behandlas för Radiusfraktur Patientinformation Sydöstra sjukvårdsregionen Radiusfraktur Handledsbrott kallas även radiusfraktur eller brott på strålbenet. Detta är det vanligaste benbrottet, som uppkommer

Läs mer

Efter en förlossning 1

Efter en förlossning 1 Efter en förlossning 1 På bäddavdelningen för nyfödda får man träna hur det är att leva med en bebis Bebisen sköts av mamman under hela sjukhusvistelsen. För bebisen är den bästa platsen föräldrarnas famnar

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Knäledsplastik. Region Skåne. Patientinformation. Knäledsplastik

Knäledsplastik. Region Skåne. Patientinformation. Knäledsplastik Knäledsplastik Patientinformation Region Skåne Knäledsplastik 1 Denna broschyr är framtagen i samarbete mellan Ortopediska kliniken, Skånes universitetssjukhus och Verksamhetsområde ortopedi, Trelleborg

Läs mer

Kontroll över smärtan med hjälp av fysiatri

Kontroll över smärtan med hjälp av fysiatri Page 1 of 5 PUBLICERAD I NUMMER 4/2015 TEMAN Kontroll över smärtan med hjälp av fysiatri Jari Arokoski istock/choja Fysiatrin erbjuder smärtpatienter flera behandlingsmetoder utan läkemedel. Det gemensamma

Läs mer

flexorsenskada vanligen kombinerad med skada på nerv eller andra senor. Samtliga senor, inklusive handledens flexorsenor, skall därför testas och n

flexorsenskada vanligen kombinerad med skada på nerv eller andra senor. Samtliga senor, inklusive handledens flexorsenor, skall därför testas och n Böjsenskador av Peter Axelsson, Sahlgrenska, Göteborg saxat ur Läkartidningen Flexorsenskadorna, särskilt inom senskideregionen, har alltid tillhört handkirurgins största utmaningar. Mekanisk skada inom

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat)

Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat) Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning

Läs mer

Patientinstruktion för patient som återhämtar Sig från artrodesoperation av vristen

Patientinstruktion för patient som återhämtar Sig från artrodesoperation av vristen Patientinstruktion för patient som återhämtar Sig från artrodesoperation av vristen VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Meningen med denna instruktion är att redogöra

Läs mer

ESBL-bildande bakterier. Information till patienter och närstående

ESBL-bildande bakterier. Information till patienter och närstående ESBL-bildande bakterier Information till patienter och närstående Vad är ESBL? esbl Extended Spectrum BetaLaktamases är inte en sjukdom utan ett ämne som bildas av vissa bakterier. Detta ämne gör att

Läs mer

PROTESOPERATION AV ARMBÅGSLEDEN

PROTESOPERATION AV ARMBÅGSLEDEN PROTESOPERATION AV ARMBÅGSLEDEN Du ska genomgå protesoperation i armbågsleden. Denna anvisning innehåller information om hur du ska förbereda dig för operationen, hur den sker och hur behandlingen och

Läs mer

PROTESOPERATION AV HANDLEDEN

PROTESOPERATION AV HANDLEDEN PROTESOPERATION AV HANDLEDEN Du ska genomgå protesoperation i handleden. Denna anvisning innehåller information om hur du ska förbereda dig för operationen, hur den sker och hur behandlingen och rehabiliteringen

Läs mer

Anvisningar inför starroperation

Anvisningar inför starroperation Anvisningar inför starroperation Gråstarroperation Gråstarr är en ögonsjukdom som orsakar att ögats egen lins blir grumlig och släpper dåligt igenom ljus. Vad beror gråstarr på? Ögonskador, -infektioner,

Läs mer

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår ren rutin Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik

Läs mer

Bedömarens namn: Tidsåtgång för testet: min. Tonus avspänning: lätt/svårt. UTFÖRANDE Passivt Assisterat

Bedömarens namn: Tidsåtgång för testet: min. Tonus avspänning: lätt/svårt. UTFÖRANDE Passivt Assisterat MOTOR EVALUATION SCALE FOR UPPER EXTREMITY IN STROKE PATIENTS BEDÖMNINGSPROTOKOLL Svensk version Patientens namn: Test datum - tid: Bedömarens namn: Tidsåtgång för testet: min Hänthet höger/vänster Stöd

Läs mer

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Vad menas med styrketräning? Med styrketräning menar man att man belastar kroppen med en given belastning. Genom att styrketräna förstärker

Läs mer

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. regiongavleborg.se

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. regiongavleborg.se PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det är därför

Läs mer

Dagkirurgisk ryggoperaton

Dagkirurgisk ryggoperaton Dagkirurgisk ryggoperaton Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping Denna broschyr skall läsas inför och tas med till inskrivningsbesöket och operation. Diskbråck... 3 Diskbråcksoperation...

Läs mer

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros?

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros? Ont i knäna? Får du ont i knäna när du går i trappor eller när du reser dig upp? Eller har du svårt för att sitta på huk och måste lägga något mjukt under knäna när du till exempel rensar i rabatten? Då

Läs mer

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 Du har nu fått instruktioner och lärt dig spola dina katetrar själv. Detta skall du nu sköta själv medan du vistas i hemmet ca 2 veckor, därefter

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning. Oxikodonhydroklorid är en stark värkmedicin som används för behandling av medelsvår eller svår smärta.

Delområden av en offentlig sammanfattning. Oxikodonhydroklorid är en stark värkmedicin som används för behandling av medelsvår eller svår smärta. VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Oxikodonhydroklorid är en stark värkmedicin som används för behandling av medelsvår eller svår smärta. Globalt uppskattar

Läs mer

Patientinformation. Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan

Patientinformation. Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan Patientinformation Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan Vi som tjänstgör inom specialisttandvården/anestesi och uppvakningsenheten vill att du skall

Läs mer

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Till dig Medicinsk som ska patientinformation få höftprotes Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: 1 (12) Innehåll Inför operationen... 3 Inskrivningsbesök... 3 Dusch inför operationen... 3 Fasta... 4 Tips...

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck (hypertoni) är något av en folksjukdom. Man räknar med att ungefär

Läs mer

Farmakologisk behandling av bakteriella hud och mjukdelsinfektioner i öppenvård

Farmakologisk behandling av bakteriella hud och mjukdelsinfektioner i öppenvård Farmakologisk behandling av bakteriella hud och mjukdelsinfektioner i öppenvård Workshop 5-6/11 2008 Läkemedelsverket Strama Christer Norman, DL Sidan 1 Diagnosfördelning primärvård 2000, 2002 och 2005

Läs mer

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet BAKGRUND I Sverige diagnostiseras 1 300 1 400 personer per år med tumör i centrala nervsystemet (CNS). Centrala nervsystemet är samlingsnamnet

Läs mer

Välkommen till Dialysavdelningen/Njurpolikliniken på Mellersta Österbottens Centralsjukhus

Välkommen till Dialysavdelningen/Njurpolikliniken på Mellersta Österbottens Centralsjukhus Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Välkommen till Dialysavdelningen/Njurpolikliniken på Mellersta Österbottens Centralsjukhus MÖCS Dialysavdelningen tel. 06-8264590 Njurpolikliniken tel. 06-8264592

Läs mer

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se Kontakta din läkare Kontakta genast din läkare om du drabbas av något av nedanstående symtom medan du behandlas med JEVTANA. feber, dvs en kroppstemperatur på 38 C eller högre diarré (t.ex. om du har lös

Läs mer

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS Catrin Filipsson Inga-Britt Nordgren Gunbritt Nordberg Mona Eidegren Jan Bergström Doris Öhlund Slutrapport maj 2008 1 Verksamhetsområde Specialistmottagningen

Läs mer

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation 1(10) Information till Dig som skall opereras för refluxbesvär med titthålsteknik Allmän information Reflux innebär att

Läs mer

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel)

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Om JEVTANA JEVTANA är ett läkemedel som används för behandling av prostatacancer som har fortskridit efter att du har behandlats med annan

Läs mer

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE Några enkla regler för hur du mäter din puls Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN STROKE Vet du om ditt hjärta slår så

Läs mer

Pronaxen 250 mg tabletter OTC. 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Pronaxen 250 mg tabletter OTC. 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pronaxen 250 mg tabletter OTC 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Pronaxen 250

Läs mer

Sårvård. Inger Andersson, hygiensjuksköterska

Sårvård. Inger Andersson, hygiensjuksköterska Sårvård Inger Andersson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik Utredning

Läs mer

Reumatisk sjukdom och sex

Reumatisk sjukdom och sex Sahlgrenska Universitetssjukhuset Reumatisk sjukdom och sex Information till patient och närstående Den här broschyren är tänkt att ge dig och din partner råd och stöd för att kunna ge lusten ett nytt

Läs mer

Grundövningar för bågskyttar. Steg 1

Grundövningar för bågskyttar. Steg 1 Grundövningar för bågskyttar Steg En beskrivning av enkla grundövningar som hjälper skyttarna att förbättra sin skjutteknik. Av: Modell: Erik Larsson, erik@ortogonal.com Hanna Janeke Jenny Wredberg Rev:

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Geting- och bistick Sid 2 Hjärnskakning hos barn Sid 4 Frakturer hos barn (benbrott hos barn) Sid 6 Näsblod Sid 7 Skavsår (blåsor) Sid 8 Stukning eller vrickning Sid 9 Sår/Skärsår

Läs mer

SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN. MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående

SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN. MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående Du (eller en närstående) har blivit smittad med MRSA. Vem kan du/ni fråga eller få hjälp av? Många frågor dyker

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Tandbehandling för barn under narkos

Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Tandbehandling för barn under narkos Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Tandbehandling för barn under narkos Vi som tjänstgör på specialisttandvården, operation och uppvakningsenheten

Läs mer

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414 Sjuksköterskeprogrammet HT 2014 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B II, klinisk kurs, OM1414 Datum: 2015-01-02 Antal frågor: 5 huvudfrågor. Lärare: Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor. Smittad med MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända

Läs mer

Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet

Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet (Information till patienter som skall opereras för en främre korsbandsskada i knäleden.) Januari 2014 Knäleden är kroppens största

Läs mer

STELOPERATION AV HANDLEDEN

STELOPERATION AV HANDLEDEN STELOPERATION AV HANDLEDEN Du har tid för steloperation av handleden. Denna anvisning innehåller information om hur du ska förbereda dig för operationen, hur den sker och hur behandlingen och rehabiliteringen

Läs mer

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL Efter operationen Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på

Läs mer

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus Broschyren är utformad av medarbetare på Ortopediska kliniken Hässleholm-Kristanstad -Ystad. Faktagranskad

Läs mer

2016-04-01. Fundera och diskutera i pausen. När barnet är sjukt. När skall barnet vara hemma? Generellt är det barnets allmäntillstånd som avgör.

2016-04-01. Fundera och diskutera i pausen. När barnet är sjukt. När skall barnet vara hemma? Generellt är det barnets allmäntillstånd som avgör. Fundera och diskutera i pausen Plastförkläde I vilka situationer riskerar ni att arbetskläderna förorenas? Handskar I vilka situationer finns risk att ni kommer i kontakt med kroppsvätskor? Handdesinfektion

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Ring klockan 15.00-16.00 två vardagar före din operationsdag på telefonnummer 0410 555 03 för att

Läs mer

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Sinusknutan Höger förmak Vänster förmak Vad har hjärtat för uppgift? Hjärtat är beläget mitt i bröstkorgen. Det är uppbyggt av muskelvävnad och

Läs mer

Styrketräning Vad är styrka? Hur fungerar musklerna? Varför behöver du styrka?

Styrketräning Vad är styrka? Hur fungerar musklerna? Varför behöver du styrka? Styrketräning Vad är styrka? Kroppen är en fantastisk maskin. Den anpassar sig efter mängden och typen av arbete som du utsätter den för, både fysiskt och psykiskt. Om du t ex brukar lyfta tunga vikter

Läs mer

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet 1 av 5 Häloperation på grund av Bakgrund Hälsenan, även kallad för akillessenan, är människokroppens tjockaste och starkaste sena och kallas i vardagligt tal för hälsenan. Hälsenan utgörs av senan från

Läs mer

Lymfödem efter bröstcancer och behandling av det genom fysioterapi vid Kliniken för Cancersjukdomar. PATIENTINFORMATION HUCS Cancercentrum

Lymfödem efter bröstcancer och behandling av det genom fysioterapi vid Kliniken för Cancersjukdomar. PATIENTINFORMATION HUCS Cancercentrum Lymfödem efter bröstcancer och behandling av det genom fysioterapi vid Kliniken för Cancersjukdomar PATIENTINFORMATION HUCS Cancercentrum Inledning Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor

Läs mer

Information från Danderyds sjukhus. Till dig som har brutit handleden och behandlas med gips

Information från Danderyds sjukhus. Till dig som har brutit handleden och behandlas med gips Information från Danderyds sjukhus Till dig som har brutit handleden och behandlas med gips I underarmen finns två ben radius (strålbenet) och ulna (armbågsbenet). Radiusfrakturer är en av de vanligast

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB)

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB) TILL DIG SOM FÅR (NATALIZUMAB) BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS Tag noga del av informationen i bipacksedeln som följer med läkemedlet. 1 Denna broschyr är ett komplement till behandlande

Läs mer

Vård av den nyfödda. Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Förlossningsavdelning 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355

Vård av den nyfödda. Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Förlossningsavdelning 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355 Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Förlossningsavdelning 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355 Vård av den nyfödda Ritning: Lotta Sundell HUDVÅRD Kontrollera babyns hud dagligen, speciellt

Läs mer

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål)

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Ögonkliniken Umeå Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Näthinnan och gula fläcken Näthinnan är det tunna lager av synceller som täcker ögonbotten. I dessa celler

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Vad händer i hästens leder?

Vad händer i hästens leder? Vad händer i hästens leder? De flesta som sysslar med sporthästar har någon gång stött på problemet att hästen blivit halt. Vad beror det på? Ja, i de flesta fall så har hästen blivit överansträngd och/eller

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Punktion av trumhinnan + rör/borttagande av rör under narkos Namn Dag... Klockan Läkare.. Vi som tjänstgör på öron/anestesi och

Läs mer

Anvisningar för sjuka barn i Solnas förskoleverksamhet 2014

Anvisningar för sjuka barn i Solnas förskoleverksamhet 2014 Anvisningar för sjuka barn i Solnas förskoleverksamhet 2014 Den här skriften är ett gemensamt dokument för smittskyddsläkaren, barnavårdscentralerna och förskoleverksamheten i Solna. Den bygger på Socialstyrelsens

Läs mer

En undersökning för att studera förekomst av allergiska sjukdomar bland barn i StockholmFel! Bokmärket är inte definierat.

En undersökning för att studera förekomst av allergiska sjukdomar bland barn i StockholmFel! Bokmärket är inte definierat. En undersökning för att studera förekomst av allergiska sjukdomar bland barn i StockholmFel! Bokmärket är inte definierat. Miljömedicinska enheten, Stockholms läns landsting KS/S:t Görans Barnkliniker

Läs mer

Om du blir skadad i vården...... kan du i vissa fall ha rätt till ersättning från patientförsäkringen

Om du blir skadad i vården...... kan du i vissa fall ha rätt till ersättning från patientförsäkringen Om du blir skadad i vården...... kan du i vissa fall ha rätt till ersättning från patientförsäkringen Besök vår hemsida för mer information: www.patientforsakring.se Om du skadas i vården... Om du drabbas

Läs mer