Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:"

Transkript

1 Till dig Medicinsk som ska patientinformation få höftprotes Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: 1 (12)

2 Innehåll Inför operationen... 3 Inskrivningsbesök... 3 Dusch inför operationen... 3 Fasta... 4 Tips... 4 Faktorer som kan påverka din operation... 4 Ta med till sjukhuset... 4 På sjukhuset... 5 SÄS hotell... 5 Vårdavdelningen... 5 Information från sjukgymnast och arbetsterapeut... 6 På avdelningen... 6 Ungefärlig planering dag för dag... 7 Att tänka på när du kommer hem... 8 Hjälpmedel Återbesök Hemgång Närmaste tiden efter operationen Tecken på infektion och/eller andra komplikationer Telefonnummer: Kvalitetsregistrering Kopia av din journal Egna anteckningar (12)

3 Välkommen till oss på ortopedkliniken i Borås och Skene, Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS). Inför operationen Vi ber dig läsa igenom informationen, gärna flera gånger och gärna ihop med närstående, för att du skall känna dig väl förberedd och veta vad som förväntas inför din kommande operation. Det är till fördel om du skriver ned dina funderingar och önskemål inför inskrivningsbesöket. Då SÄS även bedriver akutsjukvård kan din planerade operation behöva skjutas upp för de akuta operationerna. Drabbar detta dig gör vi allt vi kan för att din operation skall bli snarast möjligt. Inskrivningsbesök Du kommer till vår preoperativa mottagning några veckor före operationen. Där kommer du att träffa planeringssköterska för samtal och provtagning och ev. nödvändiga undersökningar. Den medicinska bedömningen görs av narkosläkare och du kommer att få träffa en sjukgymnast som ger dig råd och visar hur kryckträning går till. Du kommer få träffa en arbetsterapeut som visar olika hjälpmedel bland annat för påklädning. Vissa mediciner skall du sluta med före operationen. Planeringssjuksköterskan eller läkaren ger information om vilka. Om du tar blodförtunnande medicin exempelvis Waran eller liknande skall du kontakta den enhet som ordinerar och kontrollerar medicineringen. Försök att vara i god kondition. Ta promenader och följ gärna träningsprogrammet (se det bifogade programmet som finns längre bak i patientinformationen) Är du rökare är det av stor vikt att sluta i tid, helst en månad före operation och sex veckor efter, eftersom det påverkar läkning och kan medföra komplikationsrisker. Prata gärna med rökavänjningssköterska, du får remiss till detta vid besök på ortopedmottagningen, för mer information var god se bifogad broschyr. SÄS är ett rökfritt sjukhus. Rökning är endast tillåten utanför sjukhuset på så kallade rökplatser. Dusch inför operationen För att förhindra infektioner är det viktigt med förberedelserna inför operationen. Du ska duscha vid två tillfällen (kvällen innan operation och operationsdagens morgon) med desinficerande tvål.(hibiscrub eller Descutan, köpes på apoteket, om du duschar hemma) Du ska även tvätta håret med denna tvål, därför är det onödigt att göra en permanent eller färgning av håret före operationen. 3 (12)

4 Fasta Du får äta och dricka fram till klockan dagen före operationen. Du får dricka klar vätska (till exempel vatten, sportdryck, kaffe eller thé utan socker och mjölk) fram till två timmar innan operation, på operationsdagens morgon. Därefter får du inte äta eller dricka någonting! Hör med personal vilken tid som gäller för just dig. Tips Meddela dina anhöriga att besökstiderna på vårdavdelningen är mellan 13:00-19:00 övrig tid efter överenskommelse. Lämpligaste tid för telefonsamtal är efter lunch. Bestäm gärna att en utsedd anhörig sköter kontakten med vårdavdelningen. På SÄS Hotell är besök tillåtna Det råder blomförbud på SÄS. Mobiltelefon går utmärkt att använda på patientrummet. Fast telefon finns att hyra på vårdavdelningen eller SÄS hotell. Hyran betalas genom räkning som kommer hem per post. När du planerar din hemresa kan det vara bra att tänka på att utskrivning/hemgång från vårdavdelningen och SÄS Hotell oftast sker under förmiddagen. Håll dig i så god kondition som möjligt innan du skall opereras. Ordna det praktiskt hemma för dig. Förbered genom att till exempel handla hem mat. Ordna läkarkontakt i primärvården. Faktorer som kan påverka din operation Sår, finnar, plitor, såriga eksem, riv/skrubbsår, bölder på kroppen, infektion, feber, maginfluensa, förkylning eller tandinfektion. Om du får detta eller annan förändring av ditt hälsotillstånd ring till ortopedklinikens planeringsmottagning Borås , Skene Rökning bidrar klart till ökad risk för infektion/sårläkningsproblem. Av denna anledning bör du absolut sluta röka innan du opereras. Ta med till sjukhuset Legitimation Pengar/betalkort för att kunna hämta ut förskrivna läkemedel. Du får en låsbar garderob på vårdavdelningen/säs hotell, men ta inte med värdesaker, lämna alla smycken hemma, då vi tyvärr inte kan ansvara för dem. Aktuell medicinlista och eventuellt Warankort och dina egna mediciner i originalförpackning Toalettartiklar och gärna något klädombyte. Ta med stadiga skor. Tag även med eventuella hjälpmedel såsom kryckor, rullator, griptång och strumppådragare. 4 (12)

5 På sjukhuset När du kommer för inläggning till vårdavdelningen eller till SÄS hotell har du ett samtal med en sjuksköterska där ni går igenom förberedelserna, vad som kommer att hända under vårdtiden och du har möjlighet att ställa de frågor som har tillkommit. SÄS hotell Välkommen till SÄS hotell Receptionen finns vid hiss F, plan 6. I en trivsam och behaglig miljö erbjuder vi god service och medicinsk trygghet. Hotellavgiften är 100kr/natt inklusive mat. Denna avgift ingår ej i högkostnadsskyddet. Betalning sker genom betalkort eller faktura. Alla rum är enkelrum med en hotellsäng, dusch, toalett, TV, och ett skrivbord. Det är tillåtet att använda mobiltelefon. Före din operation: Det är din läkare som bestämmer om du skall läggas in på SÄS hotell kvällen före din operation. Du kommer då cirka kl till hotellet. Vi tar ett blodprov på dig och du får duscha både på kvällen och på morgonen. Innan operation kommer en läkare att sätta en markering med tuschpenna på det ben som skall opereras för att markera rätt sida. Det är inte säkert att det blir din operatör som kommer, men har du frågor som dykt upp kan även den läkaren svara. På hotellet finns inga läkemedel, så behöver du till exempel en sömntablett, ta med dina egna läkemedel till hotellet. Efter din operation: Det är din läkare som bestämmer om du kan vistas på SÄS hotell efter operationen och hur länge. Du kan få låna hjälpmedel till exempel knärulle och glidbräda för att kunna fortsätta din sjukgymnastik under vistelsen på hotellet. SÄS hotell är även bemannat av sjukgymnast vid behov. Vårdavdelningen Om de dagliga rutinerna på avdelningen kan du läsa i vår pärm som vi har på alla rum. Den ungefärliga vårdtiden är 3 dygn varav 1-2 på vårdavdelningen och vid behov ytterligare 1-2 dygn på SÄS hotell. På avdelningen i Borås finns 24 vårdplatser de flesta är enkelrum men det kan förekomma att du får dela rum med en annan patient. I Skene finns det 8 vårdplatser och det kan hända att patienter som opereras i Borås får eftervård i Skene. 5 (12)

6 Dagen efter operation Efter en operation är du nyopererad men inte sjuk. Det är vanligt att man får feber första dagarna efter operationen, att man eventuellt mår lite illa och känner sig medtagen. Att komma upp och röra på sig är viktigt för att få igång kroppens normala funktioner och för att undvika blodproppar och lunginflammation. Under dagen får du ett träningsprogram som du ska följa och information om eventuella restriktioner. Det är viktigt att du säger till inför träning om du tror att du behöver extra smärtlindring. Kontrollröntgen utförs alltid efter operation, oftast dagen efter. Information från sjukgymnast och arbetsterapeut Tänk på att innan inskrivning ordna med hjälp gällande till exempel städ, tvätt och inköp den första tiden efter operation. På avdelningen Då det finns en viss risk för att höftkulan kan hoppa ur led under de första 2 månaderna efter operationen bör du följa restriktionerna nedan noggrant! Undvik att böja för mycket i den opererade höften. Ta inte på dig skor eller strumpor som vanligt, använd de hjälpmedel som du fått. Undvik att rotera/vrida benet. Undvik att korsa benen. Vid sidoliggande: använd kudde mellan benen tills 2 månader efter operationen. Det brukar vara lättare att gå upp ur sängen åt det opererade benets håll den första tiden, och lägga sig i sängen via samma sida. Trampa kraftigt med fötterna och ta djupa andetag varje vaken timme. Använd stadiga skor. Under vårdtiden, som beräknas till 3 dagar, får du stöd och hjälp av sjukgymnasten men du måste själv ta ansvar för din träning! Du bör sitta uppe i stol flera gånger per dag och vara så aktiv du orkar. 6 (12)

7 Ungefärlig planering dag för dag Dagen efter operation bör du: Komma upp med gånghjälpmedel. Djupandas. Genomgång av liggande/sittande övningar. Träna på att komma i och ur säng med rätt teknik. Följande dag/dagar bör du: Fortsätt träna med kryckkäppar, alternativt annat gånghjälpmedel. Sitta i vanlig stol bland annat vid måltider. Genomgång av stående övningar. Utskrivningsdagen bör du: Träna på att gå i trappa. Klara av att gå något längre sträckor. Klara av- och påklädning självständigt. Klara aktiviteter i det dagliga livet. Fortsätta träna enligt program. Innan hemgång Trappgång uppför: först det friska benet, sedan det opererade benet och kryckan, (kryckorna). Trappgång nedför: först det opererade benet och kryckan, sedan det friska benet. När du skrivs ut från avdelningen får du åka hem eller vid bedömt behov stanna en eller ett par nätter på SÄS Hotell. 7 (12)

8 Att tänka på när du kommer hem I köket: köksredskap, matvaror etc som används ofta placeras i lämplig höjd för att undvika olämpliga rörelser. I badrummet: använd antihalkmatta i dusch för att minska halkrisken. Om du har enbart badkar, vänd dig till din distriktsarbetsterapeut för utprovning av badbräda. Allmänt: ta bort lösa mattor och sladdar för att minska snubbelrisken. Inköp av långt skohorn och elastiska skosnören finns bl a i skoaffärer. Undvik låga sittmöbler. Sitsen bör nå upp till ditt knäveck. Fortsätt att gå med två kryckor tills dessa att du kan gå utan att halta. Om du har besvär (hälta eller smärta) använd en eller två kryckor även fortsättningsvis. Rådgör med din sjukgymnast! Fortsätt träna enligt träningsprogrammet två-tre gånger/dag. Påbörja fritidsintresse och vanliga aktiviteter i hem och trädgård, rådgör med din sjukgymnast Lämpliga motionsalternativ är först och främst promenader. Även cykling, stavgång och vattengymnastik (då såret är läkt) är bra då rörlighet och smärta tillåter. När du återfått kontrollen i benet är det OK att själv köra bil. Ej lämpligt första veckorna efter operationen. Rehabiliteringsperioden beräknas till ca 3-5 månader, slutresultatet ses dock tidigast efter ett år. Det är vanligt att benet är svullet flera månader efter operation. De första veckorna är det bättre att träna lite och ofta. Patienter med förvärvsarbete kan vanligtvis återgå till sitt arbete ca. 2 månader efter operationen, om det inte är påtagligt tungt fysiskt. Undvik regelbundna lyft mer än 25 kg under resten av livet, det sliter ut protesen i förtid. Iakttag försiktighet när det gäller att springa, hoppa eller sitta på huk resten av livet. Du bör även vara försiktig med att korsa benen kraftfullt. 8 (12)

9 Höft Höftplastik CSG SÄS Uts krive t av: Centra la Sjukgymna stiken SÄS-CSG Jan-2014 Direkt efter operation: Motverka blodpropp genom att trampa kraftigt med fötterna 30 gånger. Djupandas 10 gånger, dvs andas in genom näsan och ut genom halvslutna läppar. Ovanstående övningar utförs en gång per timma. Dag 2 påbörjas träning enligt nedan. Dra benet efter underlaget in mot skinkan, sträck sedan benet igen. Släpa hela benet utåt sidan. Lyft inte benet. Tårna ska vara riktade upp mot taket. Spänn och slappna av om vartannat i korta sekvenser. Tänk på att pressa ned knävecket i golvet och håll foten uppåt. Spänn låret samtidigt som underbenet lyfts upp, pressa samtidigt ned benet mot rullen. Lyft ändan, svanka ej. Med lätt handstöd, böj och sträck i knäna. Med lätt handstöd, gå upp och ner på tå. Copyright Mobilus Digital Rehab AB Sida 1(1) 9 (12)

10 Hjälpmedel När du träffar arbetsterapeuten före operationen kommer du att få prova på att använda strumppådragare och griptång de hjälpmedel som alla höftprotesopererade bör ha. Dessa hjälpmedel används vid på- och avklädning, eftersom du inte får böja kraftigt i höften den första tiden. Det är viktigt att du vet hur och varför hjälpmedlen ska användas innan operationen för att underlätta rehabiliteringen när du väl är opererad. Tag med dig strumppådragare, griptång, träningsprogrammet och kryckor till vårdavdelningen! Dyna till bilfärden hem om du fått en förskriven. Du får sitta som vanligt på stol och toalett efter operationen. De flesta behöver inte ha förhöjningshjälpmedel. Om du har en låg bil kan eventuellt förhöjnings-dyna behövas. Är du 185 cm lång eller längre bör du även ha förhöjnings-hjälpmedel till säng, toalett och stol/fåtölj. Har du endast badkar kommer du att behöva en badbräda vänd dig då till distriktsarbetsterapeuten angående detta. Före hemgång bör du, tillsammans med en arbetsterapeut, kontrollera om du klarar att resa dig upp från stol/toalett utan armstöd. Vistas du på SÄS Hotellet de sista dagarna behöver tid bokas på arbetsterapin för denna bedömning och eventuell utprovning av hjälpmedel. Om du har frågor angående hjälpmedel kan du vända dig till din distriktsarbetsterapeut eller arbetsterapeuten på sjukhuset för att få hjälp. Hjälpmedlen ska lämnas tillbaka cirka 2 månader efter operation till din distrikts- eller kommunarbetsterapeut. Om problem då kvarstår görs en ny bedömning av hjälpmedelsbehovet. Återbesök 4-8 veckor efter utskrivningen, beroende på vilken vårdcentral du tillhör, sker uppföljning av sjukgymnast. Hjälpmedel lämnas tillbaka till distriktsarbetsterapin på din hemort. Du kommer att få uppföljning via telefonsamtal med protessköterska på ortopedkliniken. Om du har onormala besvär efter operationen kommer du att få återbesök till ortopedläkare. Hemgång Om behov finns kommer du att få träffa en arbetsterapeut på vårdavdelningen. Tillsammans går ni igenom hur det ser ut i hemmet och om det eventuellt finns behov av hjälpmedel. Tillsammans med sjukgymnasten planerar du var din träning kommer att ske efter hemgång. Instruktion om skötsel av förband får du i samband med utskrivningen. Du kan ta smärtstillande läkemedel hemma för kontinuerlig smärtlindring Det är normalt att känna smärta och om du inte mår dåligt av tabletterna kan du ta dem så länge du har ont. Efter en tid när du upplever att smärtan minskar kan du trappa ned dina smärtlindrande läkemedel successivt. Börja med att trappa ned långtidsverkande morfinpreparat (till exempel Dolcontin, Oxy-Contin, Citodon och Tradolan) Läkaren skriver sjukintyg och recept. Receptet skickas elektroniskt till apoteket. I Skene ligger apoteket Kronan mitt emot sjukhusentrén på andra sidan gatan. Det betyder att du kan hämta medicinen på vilket apotek du vill 10 (12)

11 genom att visa legitimation. Det finns möjlighet att hämta medicinerna på sjukhusets apotek innan hemgång. Tänk på att om en anhörig ska hämta ut dina mediciner behöver denne en fullmakt från dig. Rekommendation från arbetsterapeut/sjukgymnast se nedan. Om behov föreligger kan du få en sjukresa till din bostad kostnad 150 kr. Sjukskrivning är naturligtvis högst individuellt och beslutas av din läkare vid utskrivning. Efter sjukhusvistelsen ska du kunna klara din hygien, toalettbestyr och enklare göromål i hemmet, beroende på typ av operation. Eventuellt kan det vara bra att be om hjälp med att handla och städa första tiden. Fortsätt att äta smärtlindrande medicin så länge du behöver för att kunna vara uppe och röra dig. Var noga med de restriktioner du har fått. Närmaste tiden efter operationen Är du arbetsför är det helt individuellt när du kan börja arbeta, detta beror på arbetets karaktär. Diskutera detta med din läkare och arbetsgivare. Det är vanligt att patienter avbryter sin sjukskrivning för att gå tillbaka till arbetet, kanske på deltid under en tid. Att köra bil själv kräver att man har full kontroll och att man inte äter stark medicin. Har du frågor kan du ta upp det med din läkare eller sjukgymnast. Du bör vara observant för tecken på komplikationer. Risken är relativt liten. Ungefär 1 av 100 drabbas av infektion i anslutning till operation. Om såret de närmaste veckorna efter operation blir irriterat och du misstänker en infektion kontakta då alltid ortopedmottagningen Borås dagtid tele , Skene eller sjukvårdsrådgivningen under jourtid Tecken på infektion och/eller andra komplikationer Ihållande feber med tilltagande sjukdomskänsla. Rodnad och värmeökning runt operationsområdet. Svullnad, rodnad och eventuellt tilltagande vätskande operationssår. Blodpropp: kan kännetecknas av kraftig punktsmärta och svullnad samt eventuell värmeökning, rodnad, feber. Telefonnummer: Ortopedklinikens planeringsmottagning Borås , Skene Ortopedmottagningen Borås: , Skene (12)

12 Kvalitetsregistrering I Sverige registreras alla patienter som genomgått ledprotesoperation i nationella kvalitetsregister. Här samlas uppgifter som ger kunskap om bästa behandlingspolicier och operationsmetoder och används även för att studera data från olika sjukhus och regioner över hela landet. Personuppgifterna är sekretesskyddade och tas bort när de inte längre behövs. Du har rättighet som patient att avstå från att ingå i protesregistren och meddelar i så fall din behandlande läkare. På SÄS finns även ett lokalt komplikationsregister som bygger på uppgifter vid tre veckor respektive tre månader, efter protesoperationen. Kopia av din journal Om du önskar kopia av din journal kan meddela personal innan hemgång eller ringa till ortopedmottagningen efter hemgång. En sekreterare skickar dina journaler i rekommenderat brev, för att ingen obehörig skall ta del av dina uppgifter. Egna anteckningar 12 (12)

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Till dig Medicinsk som ska patientinformation få knäprotes Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Uppdaterad 215-02-27 1 (12) Innehåll Inför operationen... 3 Inskrivningsbesök... 3 Dusch inför operationen...

Läs mer

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Till dig Medicinsk som ska patientinformation få knäprotes Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Uppdaterad 215-01-08 1 (12) Innehåll Inför operationen... 3 Inskrivningsbesök... 3 Dusch inför operationen...

Läs mer

Information inför operation höftprotes

Information inför operation höftprotes Information inför operation höftprotes Allmän information Du skall genomgå en operation på grund av artros (ledsvikt/ledbroskssjukdom) i din höftled. Du kommer att få en protes där ledskålen i bäckenet

Läs mer

Information från Ortopedkliniken

Information från Ortopedkliniken Knäprotes Information från Ortopedkliniken Mars 2010 Information inför planerad knäprotesoperation. Informationen vänder sig främst till dig som står på väntelista för att en läkare skall bedöma om du

Läs mer

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. regiongavleborg.se

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. regiongavleborg.se PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det är därför

Läs mer

Diskbråck/spinal stenos

Diskbråck/spinal stenos PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras för Diskbråck/spinal stenos regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad.

Läs mer

HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION

HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION Inläggningsdatum: kl. Måldatum hemgång: INFÖR OPERATIONEN Inför din planerade operation kommer du på ett eller två besök hos planeringssköterska eller läkare för samtal,

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat)

Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat) Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård. Vår mission är att ge bättre

Läs mer

Information inför din knäoperation

Information inför din knäoperation Information inför din knäoperation OBS! Faktorer som kan påverka din operation Om du har något av nedanstående, vänligen kontakta oss för konsultation. Telefonrådgivning vardagar kl 8 12 tel 08-546 20

Läs mer

Dagkirurgisk ryggoperaton

Dagkirurgisk ryggoperaton Dagkirurgisk ryggoperaton Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping Denna broschyr skall läsas inför och tas med till inskrivningsbesöket och operation. Diskbråck... 3 Diskbråcksoperation...

Läs mer

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus Broschyren är utformad av medarbetare på Ortopediska kliniken Hässleholm-Kristanstad -Ystad. Faktagranskad

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi är att alltid ge ett professionellt,

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

Patientinformation vid höftprotesoperation

Patientinformation vid höftprotesoperation 150101 Arbetsterapeut och Sjukgymnast tjänstgörande vid Kirurg /Ortopedkliniken, Skellefteå lasarett Faktagranskad av Niklas Werkmäster, medicinskt ansvarig läkare, Ortopedi, Skellefteå Lasarett.. Patientinformation

Läs mer

Knäledsplastik. Region Skåne. Patientinformation. Knäledsplastik

Knäledsplastik. Region Skåne. Patientinformation. Knäledsplastik Knäledsplastik Patientinformation Region Skåne Knäledsplastik 1 Denna broschyr är framtagen i samarbete mellan Ortopediska kliniken, Skånes universitetssjukhus och Verksamhetsområde ortopedi, Trelleborg

Läs mer

Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

Information inför din höftoperation

Information inför din höftoperation Information inför din höftoperation OBS! Faktorer som kan påverka din operation Om du har något av nedanstående, vänligen kontakta oss för konsultation. Telefonrådgivning vardagar kl 8 12 tel 08-546 20

Läs mer

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet 1 av 5 Häloperation på grund av Bakgrund Hälsenan, även kallad för akillessenan, är människokroppens tjockaste och starkaste sena och kallas i vardagligt tal för hälsenan. Hälsenan utgörs av senan från

Läs mer

Min guide till säker vård på lättläst svenska

Min guide till säker vård på lättläst svenska Min guide till säker vård på lättläst svenska Prata och fråga Undersökning Behandling Uppföljning Lagar och regler Mer information Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: Mobilnummer: E-post:

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet

Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet (Information till patienter som skall opereras för en främre korsbandsskada i knäleden.) Januari 2014 Knäleden är kroppens största

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 Du har nu fått instruktioner och lärt dig spola dina katetrar själv. Detta skall du nu sköta själv medan du vistas i hemmet ca 2 veckor, därefter

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Informationen ska vara en vägledning för dig under din rehabiliteringsperiod hos oss. Är det något

Läs mer

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros?

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros? Ont i knäna? Får du ont i knäna när du går i trappor eller när du reser dig upp? Eller har du svårt för att sitta på huk och måste lägga något mjukt under knäna när du till exempel rensar i rabatten? Då

Läs mer

information till dig som opererats för Höftfraktur namn:

information till dig som opererats för Höftfraktur namn: information till dig som opererats för Höftfraktur namn: Välkommen till ortopediavdelningen på Centralsjukhuset Kristianstad! Din operation Du har opererats för Operationsdatum Operationsmetod Opererande

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL Efter operationen Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på

Läs mer

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål)

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Ögonkliniken Umeå Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Näthinnan och gula fläcken Näthinnan är det tunna lager av synceller som täcker ögonbotten. I dessa celler

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KNÄLEDSPROTESOPERATION

VÄLKOMMEN TILL KNÄLEDSPROTESOPERATION Kirurgiska polikliniken (06) 826 4293 Fysiatriska avdelningen, tel. (06) 826 4365 Vårdplanerare tel. (06) 826 4782 Avdelning 7, tel. (06) 826 4303 VÄLKOMMEN TILL KNÄLEDSPROTESOPERATION ALLMÄNT OM LEDFÖRSLITNING

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HÖFTLEDSPROTESOPEARATION

VÄLKOMMEN TILL HÖFTLEDSPROTESOPEARATION Kirurgiska polikliniken tel. (06) 826 4293 Fysiatriska avdelningen, tel. (06) 826 4365 Vårdplanerare tel. (06) 826 4782 Avdelning 7, tel. (06) 826 4303 VÄLKOMMEN TILL HÖFTLEDSPROTESOPEARATION ALLMÄNT OM

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Ring klockan 15.00-16.00 två vardagar före din operationsdag på telefonnummer 0410 555 03 för att

Läs mer

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Verksamhetsområde Kirurgi Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Vad är en gallblåsa? Gallblåsan är en liten blåsa, reservoar, som sitter fast på gallgången. Den

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS MED. Höftledsplastik

INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS MED. Höftledsplastik INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS MED Höftledsplastik Välkommen till Hässleholms sjukhus Vi är ett litet och effektivt sjukhus. Vi har medarbetare och verksamhet på tre sjukhus i Skåne, Centralsjukhuset

Läs mer

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård. Vår

Läs mer

kärlröntgenundersökning

kärlröntgenundersökning Till dig som skall genomgå en kärlröntgenundersökning Information till patient & närstående Denna information avser kärlröntgenundersökning vid Kärlkirurgisk vårdavdelning 18, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation 1(7) Allmän information Ljumskbråck hos barn är praktiskt taget alltid medfödda. En av femtio pojkar föds med ljumskbråck

Läs mer

Artrosskola på Gotland

Artrosskola på Gotland Artrosskola på Gotland Till dig med artrosbesvär i höft, knä eller hand Du som har ledbesvär från höft, knä och/eller hand, som föranleder besök inom sjukvården erbjuds att gå Artrosskola på Gotland Habiliterings

Läs mer

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning INFORMATION INFÖR OPERATIONER Innehållsförteckning Information till dig som ska opereras för sjukdom i binjuren.... 2 Information till dig som ska operera ljumskbråck... 3 Information till dig som ska

Läs mer

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Välkommen till den dagkirurgiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset På dagkirurgiska operationsavdelningen görs operationer som inte

Läs mer

Information om hjärtsvikt. QSvikt

Information om hjärtsvikt. QSvikt Information om hjärtsvikt QSvikt Q Svikt www.q-svikt.se Vid frågor angående hjärtsvikt är du välkommen att höra av dig till din vårdcentral, Hjärtmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, telefon

Läs mer

FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION

FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION Vårdplanerare (06) 826 4782 vardagar kl. 9-12 Kirurgiska polikliniken (06) 826 4293 Kirurgisk vårdavdelning 7 040 6534107 Fysiatri och rehabiliterigstjänster 040 6534254 FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Punktion av trumhinnan + rör/borttagande av rör under narkos Namn Dag... Klockan Läkare.. Vi som tjänstgör på öron/anestesi och

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Information till Dig som ska få en knäledsprotes. Den friska knäleden

Information till Dig som ska få en knäledsprotes. Den friska knäleden Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Tomas Isaksson öl Godkänd:Anders Sundelin Datum:20090601 Information till Dig som ska få en knäledsprotes Den friska knäleden I knäleden möts tre ben; lårbenet, underbenet

Läs mer

Information till dig som ska opereras för en hinna över gula fläcken (epiretinalt membran)

Information till dig som ska opereras för en hinna över gula fläcken (epiretinalt membran) ÖGONKLINIKEN UMEÅ NORRLANDS UNIVERSITETSSJUKHUS 901 85 UMEÅ Information till dig som ska opereras för en hinna över gula fläcken (epiretinalt membran) Näthinnan och gula fläcken Näthinnan är det tunna

Läs mer

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftprotes Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Vad är en höftfraktur? Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet.

Läs mer

Goda råd för att undvika fall. För dig som är äldre, anhörig eller arbetar hemma hos äldre

Goda råd för att undvika fall. För dig som är äldre, anhörig eller arbetar hemma hos äldre Goda råd för att undvika fall För dig som är äldre, anhörig eller arbetar hemma hos äldre Goda råd En daglig promenad gör nytta. Den stärker muskler, ledband och skelett, motverkar yrsel och bidrar till

Läs mer

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har fått en höftprotes. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:...

Läs mer

Välkommen till Dagkirurgiska enheten!

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! Välkommen till Dagkirurgiska enheten! Dagkirurgi innebär att du går hem samma dag som du blir opererad. Ring till dagkirurgiska enheten närmaste vardagen före din operationsdag för att få den tid du skall

Läs mer

Överviktskirurgipatientinformation. inför läkarbesök. Bakgrund. Utredningsgång. Operationsmetoder. Reviderat 2014-02-26

Överviktskirurgipatientinformation. inför läkarbesök. Bakgrund. Utredningsgång. Operationsmetoder. Reviderat 2014-02-26 Kirurgkliniken Västerviks sjukhus Överviktskirurgipatientinformation inför läkarbesök Reviderat 2014-02-26 Utfärdat av: Magnus Fröstorp, överläkare Godkänt av: Bengt Arvidsson, verksamhetschef Bakgrund

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla ÖREBRO LÄNS LANDSTING Enkla tips hur du undviker att falla Inledning Några ord från läkaren Vi svenskar blir allt äldre och de äldre blir allt friskare. Vi skulle kunna leva ännu bättre om vi kunde undvika

Läs mer

Knäledsartros. Vad händer i kroppen?

Knäledsartros. Vad händer i kroppen? Vad händer i kroppen? Ledbrosk minskar och försvinner Kroppens leder är till för att öka rörligheten. I alla leder möts minst två ben. De delar av benen som möts i en led är klädda med brosk, som är ett

Läs mer

PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION

PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION (Bakre snitt) 2013-07-16 1 Information vid planerad höftprotesoperation Vid operationen ersätts den sjuka leden med en protes som består av en metallkula med

Läs mer

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation.

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation. Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation. Dagkirurgi innebär att du går hem samma dag som du blir opererad. Ring till dagkirurgiska enheten närmaste

Läs mer

Patientenkät öppenvård Samtliga enkäter Sjukgymnastik och Arbetsterapi 2010

Patientenkät öppenvård Samtliga enkäter Sjukgymnastik och Arbetsterapi 2010 1(14) 1. Man eller kvinna? 1. Man 363 44 2. Kvinna 463 56 Antal ej angivit svar: 14 av 840 (=1,67%). Antal svarande: 826. 2(14) 2. Ålder? 1. under 20 år 16 2 2. mellan 21-40 år 166 20 3. mellan 41-60 år

Läs mer

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet BAKGRUND I Sverige diagnostiseras 1 300 1 400 personer per år med tumör i centrala nervsystemet (CNS). Centrala nervsystemet är samlingsnamnet

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik)

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning i

Läs mer

Kriterier för kirurgisk behandling på Södersjukhuset

Kriterier för kirurgisk behandling på Södersjukhuset Verksamhetsområde Kirurgi Fetma Fetma hos en person orsakas av obalans mellan energiintag och energiförbrukning. Man kan kalla tillståndet för en sjukdom som i sin tur ökar risken att utveckla diabetes

Läs mer

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1 FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen Till dig som ska opereras på Ortopedmottagningen Doknr 2845 Ver 1 Välkommen till Frölunda Specialistsjukhus! I broschyren finner du information om hur du

Läs mer

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet. En höftfraktur orsakas oftast av att man faller mot denna del av

Läs mer

ÅUCS. Råd för patient som kommer till höftprotesoperation. Höften i skick. Kliniken för ortopedi och traumatologi

ÅUCS. Råd för patient som kommer till höftprotesoperation. Höften i skick. Kliniken för ortopedi och traumatologi ÅUCS ÅBO UNIVERSITETS- CENTRALSJUKHUS TYKS/TURUN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA Kliniken för ortopedi och traumatologi Höften i skick Råd för patient som kommer till höftprotesoperation EGENTLIGA FINLANDS

Läs mer

Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi är att

Läs mer

Knäledsplastik. Allmänna synpunkter. Komplikationer. Symtom. Operationssår

Knäledsplastik. Allmänna synpunkter. Komplikationer. Symtom. Operationssår VÅRD- PROGRAM Knäledsplastik Dnr Version 1:11 Gäller för: Framtagen av/datum: Kirurg/ortopedkliniken Klas Hellgren,öl/Björn Albrektsson,öl/Sara Axelsson,ssk/2005-04-01 Godkänd av/datum: Henrik Jonsson/Verksamhetschef

Läs mer

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall De flesta fallskador som drabbar äldre personer sker i det egna hemmet och i närmiljön. Kanske har du själv eller någon du känner ramlat den senaste

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 45-årig kvinna 8 veckor efter hysteroskopisk operation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

För dig som behandlas med Tracleer (bosentan)

För dig som behandlas med Tracleer (bosentan) För dig som behandlas med Tracleer (bosentan) 1 Innehåll Hur behandlas PAH?... 4 Hur fungerar behandlingen med Tracleer?... 4 Kommer Tracleer att få mig att må bättre?... 5 Gångtest... 7 Funktionsklassificering...

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Information till dig som ska genomgå en glaskroppsoperation

Information till dig som ska genomgå en glaskroppsoperation Ögonkliniken Umeå Information till dig som ska genomgå en glaskroppsoperation (Vitrektomi) Baserad på en bild från Primal Pictures Ltd www.primalpictures.com Glaskroppen Glaskroppen är en genomskinlig

Läs mer

Information inför din. knäoperation. Välkommen till Nyköpings Lasarett

Information inför din. knäoperation. Välkommen till Nyköpings Lasarett Information inför din knäoperation Välkommen till Nyköpings Lasarett Innehållsförteckning Sida Allmän information Allmän information 3 Om knäleden 5 Att förbereda inför din operation 6 När du ligger på

Läs mer

Högt blodtryck Hypertoni

Högt blodtryck Hypertoni Högt blodtryck Hypertoni För högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas. Har du högt blodtryck ökar risken för följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt,

Läs mer

Att opereras för idiopatisk skolios

Att opereras för idiopatisk skolios Att opereras för idiopatisk skolios Välkommen till barn avdelning 2 Norrlands Universitetssjukhus Vi vill informera dig hur det går till inför din skoliosoperation. Vår målsättning är att du ska känna

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Till dig som ska genomgå en knäplastik operation på Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en knäplastik operation på Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en knäplastik operation på Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi är att

Läs mer

Information av arbetsterapeut och sjukgymnast till dig som ska få en ny höftled

Information av arbetsterapeut och sjukgymnast till dig som ska få en ny höftled Sjukgymnast & arbetsterapeut tjänstgörande vid Ortopedklinken NLL Ansvarig för uppdatering; Kristina Larsson, Birgitta Frohm Godkänd av Anders Sundelin/Verksamhetschef Ortopedi Uppdaterad 2007-06-20 Information

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 Kapitel 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention, artikel 24 Hälsa och sjukvård bukala berättar: Förra veckan var jag tvungen att gå till sjukhuset.

Läs mer

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Alexandra Hokander-Sandberg Medicinsk sekreterare Ht-15 LIA Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16 Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Sammanfattning I denna LIA- rapport

Läs mer

Vad händer efter min sjukhusvistelse?

Vad händer efter min sjukhusvistelse? Vad händer efter min sjukhusvistelse? När din läkare bedömer att du inte längre behöver sjukhusvård är målsättningen att du ska återvända hem till din bostad. Kommunens personal ger dig den hjälp i hemmet

Läs mer

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014 Datum 2015-06-01 Ert datum Beteckning FaR rapport 2014 1(4) Er beteckning Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014 Bakgrund: FaR- verksamheten i Klippan bedrevs fram t.o.m. 31 december 2007 i projektform

Läs mer

Vad är näsplastik? Vad händer hos oss? Operationen

Vad är näsplastik? Vad händer hos oss? Operationen NÄSPLASTIK Vad är näsplastik? Näsplastik är ett av de vanligaste ingreppen inom den estetiska kirurgin. En näsoperation görs av estetiska eller funktionella skäl eller en kombination av dessa. Vanliga

Läs mer

PATIENTINFORMATION RYGG

PATIENTINFORMATION RYGG PATIENTINFORMATION RYGG Ortopedkliniken Länssjukhuset Halmstad Carl Öhlund 09-09-18 RYGGSMÄRTOR smärtor drabbas nästan alla av vid något tillfälle i livet. Besvären är i de flesta fall övergående, men

Läs mer

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414 Sjuksköterskeprogrammet HT 2014 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B II, klinisk kurs, OM1414 Datum: 2015-01-02 Antal frågor: 5 huvudfrågor. Lärare: Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är

Läs mer

Att leva med Parkinsons sjukdom

Att leva med Parkinsons sjukdom SE_My Life my PD_Booklet_2april2010:A5 Hur kan jag förbättra min sömn? Hur får jag bästa möjliga effekt av min Parkinsonmedicin? 05.04.2010 15:45 Hur kan jag göra det lättare för människor att förstå vad

Läs mer

Information om Torsås kommuns

Information om Torsås kommuns 1(12) Information om s Omsorg för äldre och funktionshindrade Foto: Johan Blomqvist. Potatissättning på Olssonska gården -06. 2(12) Insatser för äldre och funktionshindrade som ges med stöd av Socialtjänstlagen

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

Anvisningar inför starroperation

Anvisningar inför starroperation Anvisningar inför starroperation Gråstarroperation Gråstarr är en ögonsjukdom som orsakar att ögats egen lins blir grumlig och släpper dåligt igenom ljus. Vad beror gråstarr på? Ögonskador, -infektioner,

Läs mer

Hälsodeklaration. Namn:... Personnummer:... Datum:...

Hälsodeklaration. Namn:... Personnummer:... Datum:... Hälsodeklaration Vid mottagningsbesöket kommer vi att upprätta en journal för att garantera dig bästa möjliga vård. För att underlätta journalskrivningen ber vi dig fylla i denna hälsodeklaration hemma.

Läs mer

Till dig som ska få en PICC-line

Till dig som ska få en PICC-line Till dig som ska få en PICC-line Öron-, näs- och halskliniken A16b Karolinska Universitetssjukhuset ÖNH avdelningen A16b för inläggning av PICC-line Din tid hos oss: Hur hittar jag till A16b: Gå igenom

Läs mer

Patientinformation. Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan

Patientinformation. Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan Patientinformation Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan Vi som tjänstgör inom specialisttandvården/anestesi och uppvakningsenheten vill att du skall

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna!

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! Broschyr_A5_generell.indd 1 2015-10-23 16:10 n o i t o M ÄR DEN BÄSTA MEDICINEN Vi människor är gjorda för rörelse.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Att få ny axelled Patientinformation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Att få ny axelled Patientinformation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Att få ny axelled Patientinformation Information till dig som ska genomgå operation av axelled Allmän information I detta häfte informerar vi och ger råd till dig

Läs mer

Kommunens sjuksköterskor, arbetsterapeuter eller sjukgymnast bedömer om Du har rätt till sjukvård i hemmet.

Kommunens sjuksköterskor, arbetsterapeuter eller sjukgymnast bedömer om Du har rätt till sjukvård i hemmet. Hemtjänst är en form av bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL), och ges till Dig som bor i ordinärt boende eller trygghetsboende. Hemtjänsten hjälper Dig som inte klarar av den dagliga livsföringen på

Läs mer