Yttrande över motion av Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över motion av Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 171 Yttrande över motion av Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den av Daniel Bernmar väckta motionen avslås. Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: ---- Daniel Bernmar (V) yrkade att motionen skulle tillstyrkas. Ordföranden Axel Josefson (M) och Helene Odenjung (L) yrkade bifall till yrkande från M, L och C den 11 september Karin Pleijel (MP), Jonas Attenius (S) och Martin Wannholt (D) yrkade att motionen skulle avstyrkas. Kommunstyrelsen godkände först ordförandens förslag till propositionsordning om att ställa proposition på om motionen skulle tillstyrkas eller avstyrkas. Kommunstyrelsen beslutade härefter utan omröstning att motionen skulle avstyrkas. Elisabet Lann (KD) antecknade som yttrande en skrivelse från den 11 september Göteborg den 11 september 2019 Göteborgs kommunstyrelse Axel Josefson Mathias Sköld Göteborgs Stad kommunfullmäktige 1 (1)

2 Kommunstyrelsen Yrkande Särskilt yttrande Ärende Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna Yrkande angående Motion av Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn Förslag till beslut I kommunstyrelsen: 1. Avslå motionen. Yrkandet 2009 beslutade kommunfullmäktige att dela upp Göteborgs Hamn AB i ett Port Authority med ansvar för infrastruktur och långsiktig hamnutveckling samt tre terminaloperativa bolag. Den nuvarande strukturen med ett kommunalt hamnbolag och privatägda driftbolag är den vanligaste strukturen bland hamnar i världen. Sedan Göteborgs Hamn AB tecknade koncessionsavtalen med tre terminaloperatörer har de ekonomiska konsekvenserna för Hamnbolaget varit gynnsamma. Att återkommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn skulle innebära stora ekonomiska konsekvenser. Två av de nuvarande koncessionsavtalen löper ut 2036 och det tredje löper ut Att häva koncessionsavtalen skulle med stor sannolikhet leda till stora ekonomiska konsekvenser. De upprättade koncessionsavtalen bidrar till en stor andel fasta intäkter för hamnen som är viktiga för hamnens infrastruktur. För att utvecklingen skall fortsätta mot en växande hamn så är nuvarande struktur den mest lämpliga strukturen. Hamnen har idag med den nuvarande uppdelningen mellan hamnen och tre terminaloperatörer högre vinstnivå och lägre risknivå. Att häva koncessionsavtalen ger med sannolikhet staden stora ekonomiska konsekvenser. Hamnens finansiella förmåga är av stor betydelse för staden. Därför yrkar vi på avslag på motionen i sin helhet om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn. Göteborgs Stad kommunstyrelsen 1 (1)

3 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0531/19 Handläggare Hedwig Andrén Telefon: E-post: Motion av Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn Motionen Daniel Bernmar (V) föreslår att kommunfullmäktige beslutar om att ge kommunstyrelsen i samverkan med Göteborgs Hamn AB i uppdrag att återkomma till kommunfullmäktige med förslag på hur ingångna koncessionsavtal med operatörer i Göteborgs hamn kan hävas, samt att kommunstyrelsen i samverkan med Göteborgs Hamn AB får i uppdrag att återkomma med förslag till kommunfullmäktige på en genomförandeplan av kommunal drift av verksamheterna i Göteborgs hamn. Daniel Bernmar menar att en sammanhållen, kommunal, hamnverksamhet har bättre förutsättningar att se till att verksamheten utvecklas positivt och därmed att göteborgarnas pengar används klokt och effektivt. Därför anser motionären att det är dags för staden att återta ansvaret och att verksamheten i hamnen tas över av kommunen. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till Göteborgs Stadshus AB och Göteborgs Hamn AB. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Göteborgs Stadshus AB Avstyrker Yrkande V Omröstning Hamnbolaget har idag en högre vinstnivå och en mindre risknivå jämfört med när terminaldriften inkluderades i bolagets verksamhet. Göteborgs Hamn AB Avstyrker Reservation V Återkommunalisering av till exempel containerterminalen i separat kommunalt ägande eller sammanslagning ger i sig inga drivkrafter för återtagande av volymer. I hamnbranschen görs detta mest framgångsrikt i privata driftsbolag och under översyn av koncessionsavtal med offentligt ägda hamnbolag. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (4)

4 Ekonomiska konsekvenser Göteborgs Hamn AB uppger att de ekonomiska konsekvenserna för att ensidigt upphäva koncessionsavtalen är svåra att bedöma. Avtalen ingicks och löper på 25 år. Göteborgs Stadshus AB konstaterar att hamnens finansiella förmåga är av stor betydelse för staden eftersom bolaget är ett av de resultatgivande bolagen inom koncernen som möjliggör den utdelning och resultattäckning via koncernbidrag som fullmäktige väljer att besluta om i sin budget. Barn-, jämställdhets-, mångfalds- och miljöperspektiven Stadsledningskontoret har inte funnit några aspekter utifrån ovanstående perspektiv. Omvärldsperspektivet Den struktur som Göteborgs hamn har med ett offentligt ägt hamnbolag och privatägda driftsbolag är den mest förekommande strukturen för hamnar i världen. Strukturen är spridd bland skandinaviska hamnar, exempelvis så har hamnarna i Gävle, Stockholm och Oslo nyligen antagit samma modell. Magnús Sigfússon Direktör för Stadsutveckling Eva Hessman Stadsdirektör Bilagor: 1. Motionen 2. Göteborgs Stadshus AB:s handlingar 3. Göteborgs Hamn AB:s handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (4)

5 Bilaga 1 Handling 2019 nr 31 Motion av Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn Göteborg den 20 februari 2019 I november 2009 fattade kommunfullmäktige beslut att privatisera driften av Göteborgs hamn. Ett beslut som alla partier utom Vänsterpartiet stod bakom. Privatiseringen genomdrevs med argumenten att göra hamnen mer effektiv och konkurrenskraftig. Att privatisera driften skulle också stärka Göteborgs hamn som godsnav och enligt beslutsunderlaget tillgodose kundernas och varuägarnas krav om bättre tillgänglighet och högre effektivitet. Vi kan tyvärr idag konstatera att stora delar av verksamheten gått åt fel håll efter att privatiseringen genomfördes. Inte minst har effekterna varit negativa i containerterminalen. Den nuvarande operatören APMT tog över verksamheten 2012 och containervolymerna har därefter minskat kraftigt. Mellan minskade de hanterade containervolymerna med nästan 30%, från till containrar. Att en mindre uppgång skedde 2018 förändrar inte den långsiktiga bilden. Detta har skett samtidigt som den globala marknaden totalt har vuxit var terminalens marknadsandelar i förhållande till andra svenska hamnar nästan 20% lägre jämfört med Containerverksamheten har under flera år präglats av en arbetsmarknadskonflikt mellan operatören APMT och majoriteten av de anställda, organiserade i Hamnarbetarförbundet. Till skillnad från vad som ofta påstås är det inte de mycket begränsade stridsåtgärder som hamnarbetarna tagit till som är orsaken till den fleråriga negativa verksamhetsutvecklingen. Snarare bör antas att nedgången är en effekt av att APMT ser Göteborgs hamn som en perifer hamn i en större världsomspännande struktur, effekterna av konfliktåtgärder initierade av APMT själva samt en oklar och dålig ledning av arbetet. Nedgången i volymer började dessutom flera år före konflikten med Hamnarbetarförbundet. Därför är det djupt olyckligt att använda containerhamnen som förevändning för att föreslå begränsningar av strejkrätten. En enskild arbetsgivares aggressiva personalpolitik har blivit en bricka i ett spel som riskerar att på djupet ändra styrkebalansen mellan arbetsgivare och arbetstagare på hela den svenska arbetsmarknaden. Tyvärr har Göteborgs stad spelat med i denna charad. Den dramatiskt negativa utvecklingen i hamnen har med andra ord fått mycket stora konsekvenser för hela landet. Som ägare av hamnen har Göteborgs stad ett ansvar att agera. Staden har fortsatt det övergripande ansvaret för verksamhetsutvecklingen och infrastrukturen i hamnen. Enligt Göteborgs Hamns ägardirektiv, som godkänts i kommunfullmäktige, ska bolaget verka för att Hamnens roll som ledande export- och importhamn ska stärkas och de avtal som sluts med leverantörer ska medverka till kostnadseffektiva, konkurrenskraftiga, tillförlitliga och säkra hamn- och logistiktjänster Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (4)

6 för att möjliggöra fortsatt tillväxt. Det är direktiv som förpliktigar och det är hög tid att staden tar ansvar för att säkerställa hamnens och industrins förutsättningar. Utvecklingen har hittills gått åt helt fel håll. En välfungerande hamn är viktig för samhällsekonomin, industrin och påverkar många människors arbeten. En sammanhållen, kommunal, hamnverksamhet har bättre förutsättningar att se till att verksamheten utvecklas positivt och därmed att göteborgarnas pengar används klokt och effektivt. Nu vet vi vilka negativa konsekvenser privatiseringen av hamnen 2009 medförde. Det är därför dags för staden att återta ansvaret och att verksamheten i hamnen tas över av kommunen. Kommunfullmäktige föreslås besluta att att kommunstyrelsen i samverkan med Göteborgs Hamn AB får i uppdrag att återkomma till kommunfullmäktige med förslag på hur ingångna koncessionsavtal med operatörer i Göteborgs hamn kan hävas. kommunstyrelsen i samverkan med Göteborgs Hamn AB får i uppdrag att återkomma med förslag till kommunfullmäktige på en genomförandeplan av kommunal drift av verksamheterna i Göteborgs hamn. Daniel Bernmar (V) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (4)

7 Göteborgs Stadshus AB Utdrag ur Protokoll Sammanträdesdatum: Yttrande över motion från Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn 99, dnr 0030/19 Beslut I styrelsen för Göteborgs Stadshus AB: 1. Styrelsen avstyrker motionens förslag om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn. 2. Styrelsen överlämnar yttrandet för vidare hantering i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Handlingar Beslutsunderlag M, dnr 0030/19 Yrkande från Daniel Bernmar och Grith Fjeldmose angående yttrande över motion från Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn. Yrkanden Ordförande yrkar bifall till beslutsunderlagets förslag. Daniel Bernmar och Grith Fjeldmoser yrkar att motionen ska tillstyrkas. Propositionsordning Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att styrelsen beslutat enligt förslaget i beslutsunderlaget. Protokollsutdrag skickas till Kommunstyrelsen Dag för justering Göteborgs Stadshus AB, protokollsutdrag 1 (2)

8 Göteborgs Stadshus AB Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum: Vid protokollet Johan Hörnberg Sekreterare Axel Josefson Ordförande Karin Pleijel Justerande Göteborgs Stadshus AB, protokollsutdrag 2 (2)

9 Göteborgs Stadshus AB Yrkande Vänsterpartiet Yrkande angående motion från Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn Förslag till beslut I styrelsen för Göteborgs Stadshus AB: 1. Bifalla motionen. Yrkandet Att verksamheten i Göteborgs hamn utvecklas positivt är mycket viktigt för stadens och koncernens ekonomi, för de arbetstillfällen som genereras och för industrins förutsättningar. Detta är av största vikt ur ett övergripande strategiskt perspektiv. Sedan verksamheterna privatiserades genom beslut i kommunfullmäktige 2009 har utvecklingen varit starkt negativ i den strategiskt viktiga containerterminalen, med vikande volymer, tappade kunder och minskade marknadsandelar. Den negativa utvecklingen påverkar hamnens totala verksamhet och hamnens renommé i omvärlden. Konsekvenserna är nu väl kända och effekterna av den privatisering som genomförts har tydliggjorts. Som ägare har Stadshus AB ansvaret att tillse att styrningen av hamnen fungerar väl och att hamnbolagets och koncernens resurser används så effektivt som möjligt. Motivet till varför verksamheterna privatiserades 2009 var bland annat att utveckla hamnens strategiska roll som godsnav för Norden och norra Europa samt att Tillgodose kundernas och varuägarnas krav om bättre tillgänglighet och högre effektivitet. Mot bakgrund av hur verksamheten gått under de senaste åren utgör detta ytterligare skäl till varför Stadshus AB bör ställa sig bakom motionen. Därför anser vi att motionen bör bifallas. Göteborgs Stadshus AB 1 (1)

10 Göteborgs Stadshus AB Beslutsunderlag M Styrelsen Diarienummer 0030/19 Handläggare: Andreja Sarcevic, bolagsansvarig Telefon: E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över motionen från Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn Förslag till beslut I styrelsen för Göteborgs Stadshus AB: 1. Styrelsen avstyrker motionens förslag om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn. 2. Styrelsen överlämnar yttrandet för vidare hantering i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Sammanfattning Göteborg Stadshus AB [nedan Stadshus] har ombetts att inkomma med ett yttrande över motionen från Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn. Verksamheten i Göteborgs Hamn hanteras idag av det kommunalt ägda Göteborgs Hamn AB [nedan Hamnen/hamnbolaget], med ansvar för infrastruktur och långsiktig hamnutveckling, och privatägda driftbolag med ansvar för terminaloperationen. Det var efter beslutet i fullmäktige år 2009 som nuvarande struktur kom på plats under 2011/2012, en struktur som är vanligt förekommande för hamnarna i världen. Förhållandet mellan Hamnbolaget och terminaloperatörerna regleras genom koncessionsavtal vars löptid är allt mellan 10 och 25 år. Stadshus gör bedömningen att det är svårt att mer exakt uppskatta den totala kostnaden för en kommunalisering av verksamheterna i Göteborgs Hamn. Givet storleken på försäljningsbeloppet och operatörernas investeringar sedan 2012 samt att ett ensidigt hävande av koncessionsavtal antagligen skulle innebära ekonomiska konsekvenser för Hamnbolaget, är det rimligt att tro att kostnaderna skulle vara mycket höga både initialt och över tid. Totalt sett har omstruktureringen av Göteborgs Hamn inneburit att Hamnbolaget idag har högre vinstnivå och lägre risknivå jämfört med när terminaldriften inkluderades i bolagets verksamhet. Hamnbolaget står inför en period med stora infrastrukturella investeringar för att stärka hamnens konkurrenskraft, som exempelvis fördjupning av farleden. För att detta ska vara möjligt är lönsamheten som nuvarande struktur medför en absolut förutsättning. Mot bakgrund av detta avstyrker Stadshus motionens förslag om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn. Göteborgs Stadshus AB, beslutsunderlag 1 (5)

11 Ekonomiska konsekvenser Den struktur som Göteborgs Hamn har haft sedan innebär att hamnbolaget ansvarar i rollen som Port authority och landlord för hamnens infrastruktur och långsiktig hamnutveckling, och att den operativa verksamheten i hamnarna hanteras av privata terminalbolag. Att underhålla och bygga ny infrastruktur i hamnar är långsiktiga och kostsamma investeringar som kräver en intjäning som är tillräckligt hög och stabil över tid. Relationen mellan Hamnbolaget och terminaloperatörerna regleras genom koncessionsavtal, vilka ger hamnbolaget en stor andel fasta intäkter. Detta är lämpligt givet hamnbolagets omfattande underhålls- och investeringsansvar för hamnens infrastruktur. Den operativa kommersiella risken är lägre för hamnbolaget än för terminalbolagen. Försäljningen av terminaloperationen uppgick till drygt 1,5 miljarder. Därutöver har samtliga terminalbolag gjort investeringar i uppgradering sedan Exempelvis har APMT:s investeringar mellan åren uppgått till mer än 800 mnkr. Vad kostnaden skulle bli att ensidigt häva ingångna koncessionsavtal är svårt att beräkna. Det kan konstateras att omstruktureringen totalt sett har inneburit att hamnbolaget idag har högre vinstnivå och lägre risknivå jämfört med när terminaldriften inkluderades i bolagets verksamhet. De ekonomiska konsekvenserna för hamnbolaget har således varit gynnsamma sedan Givet allt detta är bedömningen att kostnaderna för att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs hamn skulle vara mycket höga, både initialt och över tid, samtidigt som den kommersiella risknivån skulle öka. Göteborgs hamn står inför en period med stora infrastrukturella investeringar för att stärka hamnens konkurrenskraft, som exempelvis fördjupning av farleden. För att detta ska vara möjligt är lönsamheten, som nuvarande struktur medför, en absolut förutsättning. Hamnens finansiella förmåga är därtill av stor betydelse för Stadshus eftersom bolaget är ett av de resultatgivande bolagen inom koncernen som möjliggör den utdelning och resultattäckning via koncernbidrag som fullmäktige väljer att besluta om i sin budget. Barn-, jämställdhets-, miljö och mångfaldsperspektivet Stadshus har inte funnit några aspekter på frågan utifrån ovanstående perspektiv. Omvärldsperspektivet Den struktur som Göteborgs hamn har haft sedan med ett offentligt ägt hamnbolag och privat ägda driftbolag är den mest vanligt förekommande strukturen för hamnarna i världen. Detta gäller så väl för hamnar i motsvarande storlek, större hamnar och mindre hamnar. Strukturen är spridd bland skandinaviska hamnar, exempelvis har hamnarna i Gävle, Oslo och Stockholm nyligen antagit samma modell. Bilagor 1. Motion av Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs hamn Göteborgs Stadshus AB, beslutsunderlag 2 (5)

12 Ärendet Stadshus har ombetts att inkomma med ett yttrande över motionen från Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn. Yttrandet ska styrelsebehandlas och överlämnas senast den 28 juni Föreliggande ärende är Stadshus yttrande över motionens förslag. Beskrivning av ärendet I motionen föreslår Daniel Bernmar (V) att verksamheterna i Göteborgs Hamn ska kommunaliseras. Motionen föreslår a) att kommunstyrelsen i samverkan med Göteborgs Hamn AB får i uppdrag att återkomma till kommunfullmäktige med förslag på hur ingångna koncessionsavtal med operatörer i Göteborgs Hamn kan hävas samt b) att kommunstyrelsen i samverkan med Göteborgs Hamn AB får i uppdrag att återkomma med förslag till kommunfullmäktige på en genomförandeplan av kommunal drift av verksamheterna i Göteborgs Hamn. Hamnens struktur Den globala utvecklingen inom hamn- och rederiverksamheten har utvecklats i snabb takt de senaste åren. Exempelvis har utvecklingen inneburit en ökad containerisering, ökad koncentration av varuflödet till större containerhamnar och framväxt av stora globala terminaloperatörer. Mot bakgrund av den globala utvecklingen beslutade styrelsen i Göteborgs Hamn i början av år 2008 att utreda bolagets framtida struktur och strategi. Utredningen innehöll en omfattande redogörelse av verksamheten i Göteborgs hamn tillsammans med faktaredovisning och analys av utvecklingen inom branschen. Utredningen resulterade i ett förslag att omvandla hamnbolaget genom att dela upp verksamheten i renodlad Port authority, med ansvar för hamnens infrastruktur, fastigheter och långsiktig hamnutveckling, samt att föra över den operativa verksamheten i hamnen till separata terminalbolag. De strategiska motiven till den föreslagna förändringen beskrevs på följande sätt: Anpassning till den på världsmarknaden vedertagna strukturen innebärande internationell kommersiell samverkan och specialisering. Möjliggöra för Hamnbolaget att fokusera på utvecklingen av hamnens strategiska roll som godsnav för Norden och norra Europa. Minska den kommersiella risken i terminalverksamheten och frigöra resurser för långsiktiga investeringar i hamnens infrastruktur. Tillgodose kundernas och varuägarnas krav om bättre tillgänglighet och högre effektivitet. År 2009 beslutade kommunfullmäktige att omstrukturera Göteborgs Hamn AB i enlighet med förslaget. Beslutet innebar en uppdelning av hamnbolagets verksamhet i ett Port authority, med ansvar för infrastruktur och långsiktig hamnutveckling, samt tre terminaloperativa bolag (KF ). Förhållandet mellan hamnbolaget och de tre terminaloperatörerna (APM Terminals, Gothenburg RoRo och Logent) regleras genom koncessionsavtal. Avtalen tecknades under och avtalslängden för APM Terminals och Gothenburg RoRo är 25 år medan avtalet med Logent är på 10 år. Koncessionsavtalen har lång löptid och ger hamnbolaget möjlighet att på ett strategiskt och övergripande plan styra utvecklingen av hamnverksamheten. Göteborgs Stadshus AB, beslutsunderlag 3 (5)

13 Volymutveckling Göteborgs hamn är Skandinaviens största containerhamn, Sveriges största bilhamn, näst största RoRo-hamn samt den största energihamnen. Mellan åren har volymutvecklingen sett olika ut beroende på segment: Containervolymerna har minskat med 16 % under perioden samtidigt som marknaden har vuxit med 5 %. Under 2018 växte volymerna med 17 % efter att de varit rekordlåga under Sammantaget har utvecklingen under perioden inneburit minskade marknadsandelar från 60 % till 47 %. Detta är under inga omständigheter tillfredställande och i dialog med bolaget uppges att både hamnbolaget och APMT prioriterar högt åtgärder för att vända denna negativa utveckling. Under perioden har hanteringen av nya bilar ökat med 79 %, marknaden har minskat med 1 %. Hanteringen av intraeuropeisk RoRo (roll-on-roll-off) har ökat med 9 % och marknaden med 19 %. Hanterad mängt energiprodukter har ökat med 5 % sedan Sammantaget var godsvolymerna i Göteborgs Hamn under 2018 på en hög och tillfredställande nivå för samtliga segment förutom för containersegmentet. Kommunal kompetens Enlig bestämmelserna i Kommunallagen (2 kap. 7 ) får en kommun som huvudregel endast engagera sig i verksamhet som är av allmännyttig natur. 1 Rättspraxis har erkänt hamnverksamhet som en sådan allmännyttig verksamhet som är kompetensenlig. 2 Av praktiska skäl har det ansetts rimligt att tillåta viss verksamhet av anknytande karaktär, trots att verksamheten isolerat sett faller utanför den kommunala kompetensen. Tidigare uttalanden från lagstiftaren har exempelvis tydliggjort att stuveriverksamhet i kommunala hamnar anses vara tillåten verksamhet av anknytande karaktär. 3 Det finns således inga kommunalrättsliga hinder mot en återkommunalisering av terminaloperationen i Göteborgs Hamn. Bedömning av Stadshus vd Den struktur som Göteborgs hamn har haft sedan , med det kommunalt ägda hamnbolaget som ansvarar för infrastruktur och hamnens långsiktiga utveckling, och privatägda driftbolag med ansvar för terminaloperationen, är en struktur som är vanligt förekommande bland hamnarna i världen. De senaste årens utveckling inom den globala hamnnäringen har bland annat resulterat i en ökad framväxt av privata terminaloperatörer som sköter stuveriverksamhet i hamnarna. Bedömningen är att det är svårt att mer exakt uppskatta vad det skulle kosta att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn. Givet att försäljningen uppgick till drygt 1,5 miljarder, att operatörerna har investerat stora belopp i verksamheten och att ett ensidigt hävande av koncessionsavtal sannolikt skulle innebära ekonomiska konsekvenser, är det rimligt att tro att kostnaderna skulle vara mycket höga både initialt och över tid, samtidigt som hamnbolagets kommersiella risknivå skulle öka. 1 Kommunallag 2017:725, 2 kap. 7 2 Prop. 2008/09:231 Konfliktlösning vid offentlig säljverksamhet på marknaden m.m. 3 Ibid. Göteborgs Stadshus AB, beslutsunderlag 4 (5)

14 Det kan konstateras att omstruktureringen av Göteborgs Hamn har inneburit att hamnbolaget idag har högre vinstnivå och lägre risknivå jämfört med när terminaldriften inkluderades i bolagets verksamhet. De ekonomiska konsekvenserna för bolaget har således varit gynnsamma sedan Bolaget står inför en period med stora infrastrukturella investeringar för att stärka Göteborgs Hamns konkurrenskraft, som till exempel fördjupning av farleden. För att detta ska vara möjligt är lönsamheten en absolut förutsättning. Hamnens finansiella förmåga är därtill av stor betydelse för Stadshuskoncernen eftersom bolaget är ett av de resultatgivande bolagen inom koncernen som möjliggör den utdelning och resultattäckning via koncernbidrag som kommunfullmäktige väljer att besluta om i sin budget. Sammantaget är bedömningen att motionens förslag att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn bör avstyrkas. Stefan Söderlund VD, Göteborgs Stadshus AB Göteborgs Stadshus AB, beslutsunderlag 5 (5)

15 Handling 2019 nr 31 Motion av Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn Göteborg den 20 februari 2019 I november 2009 fattade kommunfullmäktige beslut att privatisera driften av Göteborgs hamn. Ett beslut som alla partier utom Vänsterpartiet stod bakom. Privatiseringen genomdrevs med argumenten att göra hamnen mer effektiv och konkurrenskraftig. Att privatisera driften skulle också stärka Göteborgs hamn som godsnav och enligt beslutsunderlaget tillgodose kundernas och varuägarnas krav om bättre tillgänglighet och högre effektivitet. Vi kan tyvärr idag konstatera att stora delar av verksamheten gått åt fel håll efter att privatiseringen genomfördes. Inte minst har effekterna varit negativa i containerterminalen. Den nuvarande operatören APMT tog över verksamheten 2012 och containervolymerna har därefter minskat kraftigt. Mellan minskade de hanterade containervolymerna med nästan 30%, från till containrar. Att en mindre uppgång skedde 2018 förändrar inte den långsiktiga bilden. Detta har skett samtidigt som den globala marknaden totalt har vuxit var terminalens marknadsandelar i förhållande till andra svenska hamnar nästan 20% lägre jämfört med Containerverksamheten har under flera år präglats av en arbetsmarknadskonflikt mellan operatören APMT och majoriteten av de anställda, organiserade i Hamnarbetarförbundet. Till skillnad från vad som ofta påstås är det inte de mycket begränsade stridsåtgärder som hamnarbetarna tagit till som är orsaken till den fleråriga negativa verksamhetsutvecklingen. Snarare bör antas att nedgången är en effekt av att APMT ser Göteborgs hamn som en perifer hamn i en större världsomspännande struktur, effekterna av konfliktåtgärder initierade av APMT själva samt en oklar och dålig ledning av arbetet. Nedgången i volymer började dessutom flera år före konflikten med Hamnarbetarförbundet. Därför är det djupt olyckligt att använda containerhamnen som förevändning för att föreslå begränsningar av strejkrätten. En enskild arbetsgivares aggressiva personalpolitik har blivit en bricka i ett spel som riskerar att på djupet ändra styrkebalansen mellan arbetsgivare och arbetstagare på hela den svenska arbetsmarknaden. Tyvärr har Göteborgs stad spelat med i denna charad. Den dramatiskt negativa utvecklingen i hamnen har med andra ord fått mycket stora konsekvenser för hela landet. Som ägare av hamnen har Göteborgs stad ett ansvar att agera. Staden har fortsatt det övergripande ansvaret för verksamhetsutvecklingen och infrastrukturen i hamnen. Enligt Göteborgs Hamns ägardirektiv, som godkänts i kommunfullmäktige, ska bolaget verka för att Hamnens roll som ledande export- och importhamn ska stärkas och de avtal som sluts med leverantörer ska medverka till 1(2)

16 kostnadseffektiva, konkurrenskraftiga, tillförlitliga och säkra hamn- och logistiktjänster för att möjliggöra fortsatt tillväxt. Det är direktiv som förpliktigar och det är hög tid att staden tar ansvar för att säkerställa hamnens och industrins förutsättningar. Utvecklingen har hittills gått åt helt fel håll. En välfungerande hamn är viktig för samhällsekonomin, industrin och påverkar många människors arbeten. En sammanhållen, kommunal, hamnverksamhet har bättre förutsättningar att se till att verksamheten utvecklas positivt och därmed att göteborgarnas pengar används klokt och effektivt. Nu vet vi vilka negativa konsekvenser privatiseringen av hamnen 2009 medförde. Det är därför dags för staden att återta ansvaret och att verksamheten i hamnen tas över av kommunen. Kommunfullmäktige föreslås besluta att att kommunstyrelsen i samverkan med Göteborgs Hamn AB får i uppdrag att återkomma till kommunfullmäktige med förslag på hur ingångna koncessionsavtal med operatörer i Göteborgs hamn kan hävas. kommunstyrelsen i samverkan med Göteborgs Hamn AB får i uppdrag att återkomma med förslag till kommunfullmäktige på en genomförandeplan av kommunal drift av verksamheterna i Göteborgs hamn. Daniel Bernmar (V) 2(2)

17 Göteborgs Hamn AB PROTOKOLL 5 Styrelsemöte med Göteborgs Hamn AB Tid: (paus ) Plats: Amerikaskjulet, Göteborg Närvarande: Cecilia Magnusson ordförande Eva Flyborg 1:e vice ordförande Ronnie Ljungh 2:e vice ordförande (närvarande 1-13 ) Lars Johansson ledamot (närvarande 1-14 ) Jan Olof Ekelund ledamot Jan Annerback ledamot Eva Olofsson ledamot (närvarande 1-14 ) Gunne Steen suppleant Colin Carlfors suppleant Karin Bernmar suppleant Kristofer Andrén suppleant Marianne Bergman suppleant Alexandra Angelbratt suppleant (ej närvarande 14 ) Carl Jansson Roger Sköld Daniela Fjellman arbetstagarrepr. Unionen arbetstagarrepr. Transport arbetstagarrepr. SACO Malin Collin Tf VD Anna Olsson Tf. ekonomichef Johanna Nyström sekreterare Fredrik Ternström avdeln. Port Development (närvarande 13 ) Erik Hallgren chef för infrastrukturavdelningen (närvarande 14 ) Ej närvarande: David Josefson Henrik von Sydow Julia Christensson ledamot ledamot arbetstagarrepr. SACO

18 12. Beslut förslag på yttrande avseende motion om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn, Dnr 0531/19 Cecilia Magnusson redogjorde, i enlighet med till mötet utsända handlingar för förslag till yttrande över motion Dnr 0531/19. BESLUT Styrelsen beslutade att fastställa föreslaget yttrande, vilket i korthet följande innebär följande: Sammantaget avstyrks motionens förslag till beslut. Förutsättningarna och möjligheterna till att häva ingångna och gällande koncessionsavtal med terminaloperatörerna i Göteborgs Hamn är reglerat i koncessionsavtalen. Vidare uppdrag kring dessa frågor avstyrks av Göteborgs Hamn. Med grund i det som i övrigt framförts i detta tjänsteutlåtande avstyrker även Hamnbolaget det i motionen föreslagna uppdraget att ta fram en genomförandeplan för en återkommunalisering av terminaldriften i Göteborgs Hamn. - Jan Annerback reserverade sig mot styrelsens beslut.

19 Vid protokollet Johanna Nyström Justerat Cecilia Magnusson Ronnie Ljungh (1 13 ) Eva Flyborg (14 18 )

20 Styrelsesammanträde i Göteborgs Hamn AB den 23 april 2019 Ärende: Remiss Dnr 0531/19 Motion av Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn Förslag till beslut Sammantaget avstyrks motionens förslag till beslut. Förutsättningarna och möjligheterna till att häva ingångna och gällande koncessionsavtal med terminaloperatörerna i Göteborgs Hamn är reglerat i koncessionsavtalen. Vidare uppdrag kring dessa frågor avstyrks av Hamnbolaget. Med grund i det som i övrigt framförts i detta tjänsteutlåtande avstyrker även Hamnbolaget det i motionen föreslagna uppdraget att ta fram en genomförandeplan för en återkommunalisering av terminaldriften i Göteborgs Hamn. Ärendet Yttrande Göteborgs Hamn AB gällande Handling 2019 nr 31: Motion av Daniel Bernmar (V) om att kommunalisera verksamheterna i Göteborgs Hamn 2009 beslutade kommunfullmäktige att dela upp Göteborgs Hamn AB i ett Port authority med ansvar för infrastruktur och långsiktig hamnutveckling samt tre terminaloperativa bolag. Kommunfullmäktiges beslut , Handling 2009 nr 168, 22 anger de strategiska motiven till den föreslagna förändringen som: Anpassning till den på världsmarknaden vedertagna strukturen innebärande internationell kommersiell samverkan och specialisering. Möjliggöra för GHAB att fokusera på utvecklingen av hamnens strategiska roll som godsnav för Norden och norra Europa. Minska den kommersiella risken i terminalverksamheten och frigöra resurser för långsiktiga investeringar i hamnens infrastruktur. Tillgodose kundernas och varuägarnas krav om bättre tillgänglighet och högre effektivitet. Sida 1 av 3

21 Dessa avvägningar belystes också i de grundläggande utredningar inför besluten om den nuvarande strukturen. Ytterligare viktiga aspekter som då även belystes och som fortfarande är lika aktuella är behovet av en internationell prägel, internationella erfarenheter samt internationella strukturer och system gällande driften av bland annat en containerterminal av Göteborgs storlek. Det är aspekter som ett enskilt kommunalt hamnbolag svårligen kan svara upp till i det enskilda fallet på ett effektivt och kostnadseffektivt sätt. Koncessionsavtal tecknades mellan Hamnbolaget och terminalbolagen (APM Terminals, Gothenburg RoRo och Logent) under För APM Terminals och Gothenburg RoRo är avtalslängden 25 år medan koncessionsavtalet med Logent är kortare. Den struktur som Göteborgs hamn har haft sedan med ett offentligt ägt hamnbolag och privat ägda driftbolag är den mest vanligt förekommande strukturen för hamnar i världen. Detta gäller så väl för hamnar i motsvarande storlek, större hamnar och mindre hamnar. Strukturen är spridd bland skandinaviska hamnar, exempelvis har hamnarna i Gävle, Oslo och Stockholm nyligen antagit denna modellen. Hamnbolaget har en långsiktig syn på hamnens utveckling sett till investeringar i infrastruktur och hamnutveckling samtidigt som terminalbolagen fokuserar på daglig drift, produktivitet, lönsamhet och kundbemötande. Port authority-modellen som hamnar oftast är organiserade i delar således på det relativt kortsiktiga och det långsiktiga vilket möjliggör rätt fokus på rätt uppdrag och är en beprövad och välfungerande OPS-lösning (offentlig-privat-samverkan). Godsvolymerna i Göteborgs Hamn var 2018 på en hög och tillfredställande nivå för samtliga segment förutom inom containersegmentet. Göteborgs hamn är Skandinaviens största containerhamn, Sveriges största bilhamn, näst största RoRohamn samt den största energihamnen. Containervolymerna har minskat 16% mellan samtidigt som marknaden har vuxit 5% vilket inneburit att marknadsandelarna har minskat från 60% till 47%. Detta är under inga omständigheter tillfredställande och det är både Hamnbolaget och APMTs mycket höga prioritet att vända denna utveckling, till exempel växte containervolymerna 17% under Under perioden har hanteringen av nya bilar i Göteborgs hamn ökat 79% och marknaden har minskat 1%, intraeuropeisk RoRo (roll-on-roll-off) har ökat 9% och marknaden 19%, slutligen har hanterad mängt energiprodukter ökat med 5% sedan Göteborg Hamnbolag har genom de upprättade koncessionsavtalen en stor andel fasta intäkter vilket är lämpligt givet omfattande underhålls- och investeringsansvar beträffande hamnens infrastruktur. Den operativa risken är lägre för Hamnbolaget än för terminalbolagen - lönsamheten är hög och relevant givet hamnens kapitalintensiva karaktär. Att underhålla och bygga ny infrastruktur i hamnar är långsiktiga och kostsamma investeringar som kräver en intjäning som är tillräckligt hög och stabil över tid. Göteborg Hamn ABs verksamhet idag som Hamnbolag jämfört med när terminaldriften inkluderades i verksamheten har en högre vinstnivå och lägre risknivå. Sida 2 av 3

22 Vidare har terminalbolagen investerat miljardbelopp i uppgradering, bland annat men inte uteslutande APMTs garanterade investeringar som uppgick till 800 mkr mellan åren Slutligen utbetalades ca 1,5 miljarder som betalning för verksamheterna när koncessionerna tecknades. Sammantaget har de ekonomiska konsekvenserna för Hamnbolaget varit gynnsamma sedan Kostnaderna för att ensidigt häva ingångna koncessionsavtal är okända. Kostnaderna för att återkommunalisera verksamheterna i Göteborgs hamn skulle vara mycket höga, både initialt och över tid, vidare skulle den operativa risknivån öka. Göteborgs hamn står inför en period med större infrastrukturella investeringar för att stärka hamnens konkurrenskraft. För att detta ska vara möjligt är lönsamheten som nuvarande struktur medför en absolut förutsättning. Återkommunalisering av tillexempelvis containerterminalen i separat kommunalt ägande eller sammanslagning av port authority-funktionen med den terminaloperativa driften i kommunalt ägande ger i sig inga drivkrafter för återtagande av volymer. Terminalhantering i hamnar är präglat av kommersiella relationer samt fokus på produktivitet och lönsamhet. I hamnbranschen görs detta mest framgångsrikt i privata driftbolag och under översyn av koncessionsavtal med offentligt ägda Hamnbolag. Skäl och former för uppsägning av koncessionsavtalen är reglerade i avtalen. Sammantaget avstyrks motionens förslag till beslut. Förutsättningarna och möjligheterna till att häva ingångna och gällande koncessionsavtal med terminaloperatörerna i Göteborgs Hamn är reglerat i koncessionsavtalen. Vidare uppdrag kring dessa frågor avstyrks av Hamnbolaget. Med grund i det som i övrigt framförts i detta tjänsteutlåtande avstyrker även Hamnbolaget det i motionen föreslagna uppdraget att ta fram en genomförandeplan för en återkommunalisering av terminaldriften i Göteborgs Hamn. Sida 3 av 3

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.2 Yttrande angående fusion av dotterbolag. SD anser att fusionerna av dotterbolag ligger i linje med Stadens strategi att minska antalet kommunala bolag.

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ägardialog Göteborgs Hamn AB Summering och handlingsplan

Ägardialog Göteborgs Hamn AB Summering och handlingsplan Bilaga F Styrelsen 2017-02-06 1 Diarenummer: 0003/17 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ägardialog Summering och handlingsplan Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Förslag till koncernbildning

Förslag till koncernbildning PROTOKOLLSUTDRAG KS 130 2019-06-18 1/4 Dnr KS/2019:281-001 Förslag till koncernbildning Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bilda ett aktiebolag med namnet Strängnäs Kommunföretag AB, 2. bildandet

Läs mer

GHAB FRAMTIDA STRUKTUR

GHAB FRAMTIDA STRUKTUR GÖTEBORGS HAMN AB från Operation Port Authority till Landlord Port Authority UTREDNING FÖR HAMNSTRYRELSEN 2008: GHAB framtida struktur & strategi Scenarier 1. Fortsatt sammanhållen struktur 2. Uppdelning

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD)

Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) Övriga närvarande Eva Hessman, Jonas Kinnander,

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

/18 Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter

/18 Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1760/18 Inriktningsbeslut för stadsutvecklingen inom Älvstadens delområde Backaplan 2. 1419/18 Hemställan från Göteborg Energi AB gällande förslag till justering av

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden Bilaga N 1 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Handlingsplan ägardialog Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Tillåt ombildningar i ytterstaden Motion (2015:56) av Joakim Larsson (M)

Tillåt ombildningar i ytterstaden Motion (2015:56) av Joakim Larsson (M) Utlåtande 2016:77 RI+RIX (Dnr 106-1321/2015) Tillåt ombildningar i ytterstaden Motion (2015:56) av Joakim Larsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:56)

Läs mer

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-18 Diarienummer 1128/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Avstående från att utse revisor

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

44 FÖREDRAGNINGSLISTA

44 FÖREDRAGNINGSLISTA 44 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum Sida 2015-04-16 16 (20) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2014/278 11 Svar på motion Om förändring av VAtaxan från Anette Bächi (MP) Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar Avslå

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB FÖRSLAG 2017:61 s förslag till beslut Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 23 ( 62) PROTOKOLL 2017-0084 2017-08-29 Kl. 10:00-10:15 149-187 161 Arvode

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-04-25 1 (10) Plats och tid Bruksgymnasiet, Gimo, kl. 15.30-16.45 Beslutande Enligt särskild närvarolista Övriga deltagande Peter Nyberg, kommundirektör Curt Nilsson, 74 Fredrik Borgelin, 76 Annila

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018

Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018 KF 249 11 december 2017 Diarienummer KSN-2017-3764 Kommunfullmäktige Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Bilaga K Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Förslag till beslut

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

17. Motion om fler bostäder nu enligt modellen köp och bygg svar Dnr 2015/

17. Motion om fler bostäder nu enligt modellen köp och bygg svar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (50) 2016-09-26 Kf Ks 308 17. Motion om fler bostäder nu enligt modellen köp och bygg svar Dnr 2015/526-109 Den moderata fullmäktigegruppen har genom Harald Hjalmarsson

Läs mer

Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN

Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-03-26 83 Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN-2017-1768 Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part Bilaga J Styrelsen Datum 1 Diarienummer: 0049/17 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 3685455 E-post: mats.boogh@hotmail.com Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr /

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr / Sida 70 (95) 21 Vision 2040, Ett Stockholm för alla - Svar på remiss, dnr 119-1401/2015 Beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens remissvar. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Redovisning av uppdraget att ge ut sociala obligationer ----

Redovisning av uppdraget att ge ut sociala obligationer ---- Handling 2019 nr 15 Redovisning av uppdraget att ge ut sociala obligationer Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Kommunstyrelsen. Socialdepartementet med kopia till

Kommunstyrelsen. Socialdepartementet med kopia till Kommunstyrelsen Datum 2019-09-11 Diarienummer 0842/19 Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se med kopia till s.fs@regeringskansliet.se s remissyttrande Stärkt kompetens i vård och omsorg,

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Ersättande av slogan The Capital of Scandinavia Motion (2012:13) av Åke Askensten (MP)

Ersättande av slogan The Capital of Scandinavia Motion (2012:13) av Åke Askensten (MP) Utlåtande 2013:8 RI (Dnr 050-509/2012) Ersättande av slogan The Capital of Scandinavia Motion (2012:13) av Åke Askensten (MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2012:13)

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Försäljning av del av fastigheten Haga 4:18 i Solna kommun, mark för patienthotell

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Försäljning av del av fastigheten Haga 4:18 i Solna kommun, mark för patienthotell 1 (2) FÖRSLAG 2013:84 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Försäljning av del av fastigheten Haga 4:18 i Solna kommun, mark för patienthotell Föredragande landstingsråd: Charlotte Broberg Ärendebeskrivning

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KSN

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KSN KF 11 10-11 dec 2018 5 (34) upp, 919 KOMMUNSTYRELSEN SA_MMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-11-21 193 Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid: 8:30 10:10 Plats: Skeppet Beslutande Bo Pettersson (S), ordförande Sofia Westergren (M) Lisbeth Svensson (L) Roger Andersson (S) ersätter Janette Olsson

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L),

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L), Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) 461-466, Helene Odenjung (L) 461-462 David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 229 Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna

288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-09-26 1 (2) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/156 288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2015-10-08 1 (3) 161 Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Diarienummer 1502087 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsens föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken FÖRSLAG 2017:17 LS 2016-1099 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2017 Tisdagen den 31 januari 2017 39 LS 2017-0084 27 LS 2016-1099 Ärendebeskrivning

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

SUNDBYBERGS STADSHUS AB. Styrelsesammanträde torsdagen den 16 juni 2016, kl i Fastighets AB Förvaltarens lokaler, styrelserummet

SUNDBYBERGS STADSHUS AB. Styrelsesammanträde torsdagen den 16 juni 2016, kl i Fastighets AB Förvaltarens lokaler, styrelserummet SUNDBYBERGS STADSHUS AB Styrelsesammanträde torsdagen den 16 juni 2016, kl. 16. 00-17. 45 i Fastighets AB Förvaltarens lokaler, styrelserummet Närvarande: Mikael T. Eriksson Ordförande Siyamak Sajadian

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 16 (50) 2016-09-26 Kf Ks 298 8. Hamnsamverkan mellan Oskarshamns, Hultsfreds och Västerviks kommuner bolagsordning och ägardirektiv 2016 för Oskarshamns hamn AB

Läs mer

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer:

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: 556069-9539 Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer:

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(6) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2008-05-19 kl 15.00 Plats Närvarande: Ordförande och vice ordförande Övriga ledamöter eller som ledamot tjänstgörande suppleant Suppleanter

Läs mer

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-01 343 Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS 2016-431 Beslut

Läs mer

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Justering av köavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB från och med den första maj 2017

Justering av köavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB från och med den första maj 2017 Utlåtande 2017: RIX (Dnr 129-1896/2016) Justering av köavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB från och med den första maj 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Måndagen den 4 mars 2019, kl. I Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ai II i-ci II isline F urustrand-ffi P[»ti S

Måndagen den 4 mars 2019, kl. I Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ai II i-ci II isline F urustrand-ffi P[»ti S Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsen Tid Plats Närvarande Måndagen den 4 mars 2019, kl. I 6.00-16.13 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad närvarolista Utses att justera, 3:2 Ai

Läs mer

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2017-06-12 1 Diarenummer: 0026/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Spinnerskan i Mark AB 2011-12-07

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Spinnerskan i Mark AB 2011-12-07 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Svansjörummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08:30 12.00. Beslutande (M) Tomas Johansson (C) Anders Andersson (KD) (S) Ola Andreasson Pelle Pellby (S) Barbro

Läs mer