IT-infrastrukturprogram Avesta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IT-infrastrukturprogram Avesta"

Transkript

1 IT-INFRASTRUKTURPROGRAM Uppgjord: Anders Friis «Säkerhetsklassning» Godkänd: «Godkänd» Dok. nr.«dok. nr.» Rev. MALL IT-infrastrukturprogram Avesta it-infrprog02.doc

2 1 Sammanfattning I januari 2000 beslöt regeringen att tillsätta en utredning om infrastrukturprogram för bredbandskommunikation. Bredbandsutredningens huvuduppgift var att formulera en ny statlig infrastrukturpolitik. I denna utredning konstateras att Sveriges kommuner spelar en viktig roll för att säkerställa etablering av regional/kommunal IT-infrastruktur, speciellt i mindre orter och landsbygd. Som ett led i detta har Avesta kommun beslutat att ta fram detta ITinfrastrukturprogram. Programmet innehåller dels en kartläggningsdel (kapitel 3, 5 och 6), dels en strategidel (kapitel 4, 7-12). Kommunens roll i avseende IT-infrastrukturfrågor är att skapa förutsättningar för ett teknik- och operatörsneutralt kommunikationsnät som når våra intressenter, vilka omfattas av offentlig verksamhet, allmänhet och företag. Dessutom skall frågan ses ur ett helhetsperspektiv vilket innebär att IT-infrastrukturfrågorna inbegriper kopplingar till kringliggande kommuner samt regionalt och nationellt. Kommunen ansvarar för att planering och projektering av utbyggnad görs för den IT-infrastruktur som inte marknadskrafterna tillhandahåller. Målet är att täcka hela kommunen till rimliga kostnader och tidplaner. Utbyggnaden ska göras etappvis och baseras på den prioritering som fullmäktige beslutat. Kommunen säkrar och realiserar lösningar främst genom upphandling eller bidragsgivning. Skrivna avtal skall bl.a. innehålla klausuler för prissättning, framtidssäkring av IT-infrastruktur samt att monopolsituationer inte uppstår. I de fall inga anbud inkommer kan kommunen realisera lösningen inom egen verksamhet. I detta program finns en kartläggning av förutsättningar och behov av bredbandskommunikation, inom kommunen. Beskrivningen presenteras ortsvis i kapitel 5. Befintlig IT-infrastruktur presenteras i kapitel 6. För att ge underlag för en framtida utbyggnad har en målstruktur arbetats fram. Målsättningen är att täcka in alla orter som av bredbandsutredningen definierats som orter. Det ortssammanbindande nätet byggs som en slinga utgående från huvudnoden i centralorten: En slinga genom centralorten, från Skogsbo genom Avesta och Krylbo till Karlbo. Eventuellt en fortsättning från Skogsbo till Jularbo och Folkärna En sträckning nordost om centralorten till Fors och vidare till Horndal, som därefter binds samman med Hede, By och Näs Bruk. Sist kompletteras ringen genom Avesta kommun med sträckan Näs Bruk Karlbo. 2 (56)

3 De fortsatta stegen med upphandling och realisering ska så långt möjligt göras i samverkan med övriga kommuner inom Dalarna, inom ramen för en regional strategi för IT-infrastruktur. 3 (56)

4 Innehåll 1 Sammanfattning 2 2 Inledning Bakgrund Programmets målsättning/syfte Programmets avgränsningar och reservationer Programmets målgrupp Metodik Informationsinsamling Analys och bearbetning Referensunderlag Förklaring av facktermer och övrig terminologi Kommunens organisation för IT infrastrukturfrågor Kommunal organisation för IT infrastrukturfrågor Kommunala bolag som är engagerade i IT utvecklingen inom kommunen.11 Gamla Byn AB 11 Räddningstjänstförbundet 12 4 Kommunal policy för IT infrastruktur Kommunens syn på IT-utvecklingen Medborgarservice Skola och utbildning Näringsliv Infrastruktur Kommunens systemmiljö Säkerhet och kvalitet Kommunens vision IT-strategi IT-tjänster för den kommunala verksamheten Infrastruktur Utbildning Näringslivssamverkan Miljö Kortsiktiga mål, mål att uppnå inom två år Långsiktiga mål, mål att uppnå inom fem år 16 5 Förutsättningar inom hela kommunen för och behov av ITinfrastruktur Överblick över kommunens geografi Metodik för beräkning av behov Vad driver behoven? Känslighetsanalys Sammanlagring av behov Förutsättning för och behov av IT infrastruktur inom centralorten Skola Näringsliv Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Fors Skola Näringsliv Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Horndal (56)

5 5.5.1 Skola Näringsliv Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Näs Bruk-By-Hede Skola Näringsliv Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Lund-Nordanö-Jularbo Skola Näringsliv Landsbygd Befintlig och planerad utbyggnad av IT infrastruktur och utrymme för sådan samt dess tillgänglighet Befintlig kommunal IT-infrastruktur Kommunalt nät Nät i kommunala bolags regi Planerad kommunal IT-infrastruktur IT-infrastruktur annan än den kommunala Stomnät Telia/Skanova Banverket RegNet BitNet Norrsken Birka Vattenfall Teracom Svenska Kraftnät (SKN) Operatörer i Avesta kommun Målet för nätets utformning på lång sikt Ortssammanbindande nät Områdesnät Områden inom respektive utanför marknadens initiativ Inledning Kommersiellt intressanta delar av kommunen Kommersiellt mindre intressanta delar av kommunen Krav och villkor för IT-infrastrukturen Allmänt Kapacitet Kvalitet och säkerhet Redundans Principen om öppen ledning och öppet nät Prissättning Teknikval Anpassning till totalförsvarets krav Hur samverkan med närbelägna kommuner och deltagande i regionalt samarbete skall kunna ske Närbelägna kommuner och samarbete med deras infrastruktur Regionalt samarbete Kommersiella nätägare och operatörer Genomförande av IT infrastrukturprogrammet 49 5 (56)

6 11.1 Realisering av målstruktur Upphandlingsförfarande Ekonomiska konsekvenser Kostnader ortssammanbindande nät Kostnader områdesnät Finansiering Sammanställning Bilaga 1 53 Förklaring av facktermer Bilaga 2 54 Analys av behov Skolor Näringsliv Övriga kommunala verksamheter Hushåll (56)

7 Figurer och tabeller Figur 1Avesta kommunöversikt Figur 2 Karta Avesta centralort Figur 3 Tätortskarta Fors Figur 4 Tätortskarta Horndal Figur 5 Avesta centralort med fiber (grön) och tomrör (magenta) Figur 6 Horndal med tomrör (magenta) Figur 7 Fors med tomrör (magenta) Figur 8: Stomnätsoperatörer i Dalarna Tabell 1: Färgkoder för kartbild Figur 9 Stomnätsoperatörer i Avesta kommun Figur 10 Bild över framtida målstruktur (56)

8 2 Inledning 2.1 Bakgrund I januari 2000 beslöt regeringen att tillsätta en utredning om infrastrukturprogram för bredbandskommunikation. Bredbandsutredningens huvuduppgift var att formulera en ny statlig infrastrukturpolitik. I denna utredning konstateras att Sveriges kommuner spelar en viktig roll för att säkerställa etablering av regional/kommunal IT-infrastruktur, speciellt i mindre orter och landsbygd. I propositionen Ett informationssamhälle för alla (prop. 1999/2000:86) reserverades därför 2,625 miljarder kr till ett statligt stöd för ortssammanbindande nät som bör prioriteras av regional- och näringspolitiska skäl och som inte bedöms komma till stånd före utgången av 2004 på helt kommersiella grunder. Vidare reserverades 3,2 miljarder kr till ett statligt stöd till de delar av områdesnät där en anslutning till fastigheter skulle bli avsevärt dyrare än i normala fall samt till skattelättnad till abonnenter för att stimulera anslutning till nät med hög överföringskapacitet i delar av landet där anslutningskostnaderna förväntas bli höga. Propositionen Ett informationssamhälle för alla (1999/2000:86) aviserade dessutom tilläggsdirektiv till utredningen. Utredning skulle ske dels av hur ett statligt stöd till kommunerna för att stimulera uppbyggandet av lokala nät och accessnät borde utformas, dels om förslag till fördelning inom en ram på 3,2 miljarder kronor av kommunstödet och en skattelättnad för abonnenters bredbandsanslutning. Bredbandsutredningens delbetänkande Kommunstöd till lokal IT-infrastruktur (SOU 2000:68) och slutbetänkande IT-infrastruktur för stad och land (SOU 2000:111) lämnar förslag till fördelning av stödpengarna till Sveriges kommuner samt ställer upp riktlinjer för nyttjande av stödpengarna. Följande förordningar har relevans till detta dokument: Förordning (2001:349) om stöd till kommuner för upprättande av ITinfrastrukturprogram. Förordning (2001:350) om stöd till kommuner för anläggande av ortssammanbindande telenät m.m. Förordning (2000:1469) om stöd till kommuner för anläggande av lokala telenät. Förordning (2001:351) om ändring i förordningen (2000:1469) om stöd till kommuner för anläggande av telenät. Ansvarig myndighet är Näringsdepartementet. Ett villkor för att få tillgång till de statliga stödpengarna specificerade i förordningarna 2001:350 och 2000:1469 är att kommunerna fastställer s k ITinfrastrukturprogram. 8 (56)

9 2.2 Programmets målsättning/syfte Följande huvudsakliga målsättningar finns för detta dokument: 1. IT-infrastrukturprogrammet skall möjliggöra ansökan om de statliga stödpengar som finns tillgängliga för kommunen. 2. IT-infrastrukturprogrammet skall bidra till det regionala såväl som det nationella IT-infrastrukturprogrammen. 3. IT-infrastrukturprogrammet skall ge en bild av kommunens nuläge och förutsättningar, samt redogöra för kommunens strategi för IT-infrastruktur. Kommunikationsbehovet i kommunen, befintlig och planerad IT-infrastruktur samt aktiviteter i gränsande kommuner skall kartläggas. 4. IT-infrastrukturprogrammet skall utgöra beslutsunderlag för kommunen med avseende på kommunala investeringar i IT-infrastruktur. 5. IT-infrastrukturprogrammet skall kunna fungera som underlag vid upphandling av IT-infrastruktur i kommunen. 2.3 Programmets avgränsningar och reservationer IT-infrastrukturprogrammet innehåller INTE fullständiga projekteringar av en utbyggnad. Denna projektering får aktuell operatör, eller entreprenör, själva arbeta fram i samband med att upphandling blir aktuell. Tillika får den kommersielle aktören beräkna intäktspotentialen för aktuella utbyggnadsområden. Upprättandet av detta IT-infrastrukturprogram för Avesta kommun innebär ej att kommunen förbinder sig att genomföra eller ställa sig bakom specifika projekt eller investeringar. 2.4 Programmets målgrupp 2.5 Metodik Informationsinsamling Kommunens förtroendevalda och tjänstemän. Bredbandsentreprenörer, operatörer och tjänsteleverantörer. Invånare och företag i kommunen med intresse för bredbandsfrågor Ansvariga för Infrastrukturfrågor på länsstyrelsen i Dalarna. (ITinfrastrukturprogrammet kommer att överlämnas till länsstyrelsen för godkännande.) IT-infrastrukturprogrammet är ett publikt dokument och därför allmänt tillgängligt. Grundläggande demografisk information om kommunen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och AU-System. Befintlig statistik över hushåll, näringsliv och offentlig verksamhet har använts. Operatörer med aktivitet i kommunen har kontaktats och avstämning har skett med angränsande kommuner. 9 (56)

10 2.5.2 Analys och bearbetning Referensunderlag Den insamlade informationen har legat till grund för utarbetandet av en målstruktur. Detta har gjorts i samverkan mellan kommunen och AU-System. En bedömning har gjorts avseende vilka områden i kommunen som är kommersiellt attraktiva och utifrån denna bedömning har målstrukturen sedan delats in i olika prioriteringar och etapper. Krav och villkor på nätet har specificerats för att tydliggöra inför en eventuell upphandling. Efter diskussion med övriga kommuner i regionen, angående möjligheter till samverkan, har sedan en inriktning för genomförande tagits fram. Upplägg och metodik har koordinerats med övriga kommuner i Dalarna för att underlätta ett eventuellt samarbete. SOU 1999:85, "Bredband för tillväxt i hela landet", IT-infrastrukturutredningens betänkande IT-proposition, prop. 1999/2000:86, Ett informationssamhälle för alla SOU 2000:68, Kommunstöd till lokal IT-infrastruktur, Delbetänkande SOU 2000:111, IT-infrastruktur för stad och land, Slutbetänkande Förordning (2001:349) om stöd till kommuner för upprättande av ITinfrastrukturprogram. Förordning (2001:350) om stöd till kommuner för anläggande av ortssammanbindande telenät m.m. Förordning (2000:1469) om stöd till kommuner för anläggande av lokala telenät. Förordning (2001:351) om ändring i förordningen (2000:1469) om stöd till kommuner för anläggande av telenät. 2.6 Förklaring av facktermer och övrig terminologi En ordlista med vanliga förkortningar och facktermer återfinns i Appendix 1. Detta IT-infrastrukturprogram har författats med hjälp av AU-System. Ansvarig inom Avesta kommun är Ingvar Lindh + kontaktdetaljer. 10 (56)

11 3 Kommunens organisation för IT infrastrukturfrågor 3.1 Kommunal organisation för IT infrastrukturfrågor Verkställande organ i IT-infrastruktur är koncernledningsgruppen som arbetar inom ramarna för den policy som de politiska organen fastslagit. Koncernledningsgruppen bereder policyfrågorna som arbetas fram av IT- chefen. IT-chefen ansvarar vidare för framtagande av strategi och handlingsplaner samt för den dagliga driften. IT-chefen fokuserar på användarsidans krav och önskemål. Det sker genom användargrupper inom förvaltningarna som träffas regelbundet och dryftar ITfrågorna utifrån sin horisont. Utifrån det som kommer fram där utvecklas och förbättras såväl drift-, nät-, och systemarbetet. 3.2 Kommunala bolag som är engagerade i IT utvecklingen inom kommunen. Kommunen har två bolag och ett kommunalförbund att samordna sina verksamheter med. Gamla Byn AB Gamla Byn AB är kommunens helägda fastighetsbolag. Bolaget äger och förvaltar såväl bostäder som andra lokaler inklusive de flesta av kommunens administrativa byggnader för skilda verksamheter inom skola och omsorg. Dessutom har bolaget ett helägt dotterbolag, Avesta Industristad AB. Bolagets del i IT-infrastrukturen kan beskrivas utifrån två olika utgångspunkter. Bostäder Det är av stor vikt att bostäderna som kommunen kan erbjuda avestaborna är utrustade på ett sådant sätt att de står sig väl i konkurrensen med andra orters utbud och konkurrenternas. Bredbandsanslutning ingår som en del i arbetet med att förädla bostadsbeståndet. För att kunna bedriva en effektiv fastighetsförvaltning krävs ett kvalificerat administrativt IT-system som kan ge stöd till hela organisationen. För att uppnå detta har ett nytt kvalificerat IT-system tagits i bruk under februari Systemet hanterar förutom kontrakt, debiteringar, ekonomi även serviceorder och underhåll. Bolagen har även tekniska IT-system för övervakning, styr- och reglerfunktioner i de större fastighetskomplexen. Lokaler Kommersiella lokaler ägs och förvaltas både av Gamla Byn AB och Avesta Industristad AB. I stort sett kan lokalerna likställas med bostäderna ur utvecklingssynpunkt med den skillnaden att hyresgästerna till stor del utgör företag som verkar på en 11 (56)

12 konkurrensutsatt marknad. Det innebär att de kan ställa än högre krav på tillgänglighet och service som ses som en explicit tjänst utanför själva hyresrörelsen. Räddningstjänstförbundet Den kommunala räddningstjänsten är organiserad i ett kommunalförbund som är gemensamt för Avesta, Hedemora och Norbergs kommuner. Räddningstjänstens krav på IT-systemen och infrastrukturen är höga utifrån tillgänglighet och säkerhet. Förbundet är en egen juridisk person och äger sin egen kommunikationsutrustning. Räddningsstationerna i Avesta och Hedemora sammanbinds förvärvarande av en Radio-LAN länk på 32 Mbit. Motsvarande länkförbindelse planeras mellan Avesta och Norberg. Förutom räddningsstationerna i Avesta, Hedemora och Norberg finns även räddningsstationer i Långshyttan, Horndal och Fors. På kort sikt finns behov att ansluta dessa stationer till ett förbundsgemensamt intranet. På längre sikt finns behov av bredbandsutbyggnad till samtliga räddningsstationer. 12 (56)

13 4 Kommunal policy för IT infrastruktur 4.1 Kommunens syn på IT-utvecklingen Näringsliv Medborgarservice Skola och utbildning Kommunens primära syfte med satsningen på IT är att: utveckla kontakterna med näringslivet, underlätta för näringslivet, utveckla kontakterna med medborgarna, utveckla kommunala verksamheter, stärka demokratin genom goda IT-kunskaper hos skolans elever. Generellt för samtliga orter i kommunen är att näringslivets behov av bra ITförbindelser är stort. Fler och fler av företagen hör av sig till Näringslivsenheten och påpekar behovet av snabbare och driftssäkra IT-förbindelser. Även om det är många företag i kommunen som inte ännu arbetar i IT miljö så kommer utvecklingen av IT mognaden hos våra företag att gå mycket snabbt. Tillgång till kostnadseffektiv IT möjliggör ökad konkurrenskraft i form av effektivare marknadsföring, kommunikation, samarbete, produktion och administration för kommunens näringsliv. Kostnadseffektiv IT kan även bidra till att företag etablerar ny verksamhet i kommunen och stimulera nyföretagande. Avesta kommun ska genom ett nära samarbete med näringslivets intresseorganisationer medverka till att utveckla användning av IT i företag i kommunen. En utbyggd IT-infrastruktur ska stimulera företag att vidga sina kontakter. En viktig faktor för en lyckad näringslivssatsning är möjligheten till distansarbete. Kommunen ska tillskapa resurser för företagen att vidareutbilda sin personal genom distansutbildning via bl.a. bildöverföring och datakommunikation. Detta ska hjälpa till att höja kompetens och att hålla nere kostnader för t.ex. dyra övernattningar och resor. Kommunens invånare ska erbjudas tillgång till moderna IT-tjänster till konkurrenskraftiga priser i syfte att öka utnyttjandet av modern teknik, ge stärkt demokrati samt skapa grund för ökad kompetens. För dem som inte har egen tillgång till datorkraft ska IT finnas tillgänglig genom kommunens försorg. IT ger en möjlighet att öka offentligheten och därigenom förbättra insynen och dialogen mellan medborgare och beslutsfattare. Medborgarna stimuleras att påverka beslut, initiera idéer, förslag till förändringar, öka intresse och engagemang, inte minst bland ungdomar. Biblioteken har här en viktig roll genom att kunna erbjuda möjligheter för de innevånare som inte har egna tekniska möjligheter till kommunikation med kommunens system. För att nå uppsatta mål och uppfylla kommunens IT-vision krävs kompetensutveckling. Att kunna använda IT i sin dagliga verksamhet ska vara en demokratisk rättighet, från skolan till den vuxna världen. I detta har skolan 13 (56)

14 4.1.4 Infrastruktur givetvis en nyckelroll. Skolan bygger upp unga människors kunskaper, men också deras vanor och beteenden. IT kan medverka till att moderna undervisningsmetoder realiseras och att tekniken blir ett naturligt redskap i den framtida yrkesrollen. Det betyder att våra elever ska kunna hämta och använda information ur lokala, nationella och internationella databaser. I grundskolan ska datorn integreras i den normala undervisningen, eleverna ska använda elektronisk post och Internet som en naturlig del av undervisningen. Alla skolor i kommunen ska få del av den kommunala utvecklingen av informationstekniken. Genom distansundervisning kan utbildningar på andra orter underlättas samt viktiga kontakter knytas för informationsutbyte, i ungdomsutbildningen likväl som i det livslånga lärandet. I ett kommunalt lärcentrum med resurser för distansutbildning ska flera utbildningsalternativ kunna erbjudas näringsliv och medborgare på både gymnasie- och högskolenivå. En väl utbyggd IT-infrastruktur är en grundförutsättning för att ge offentlig verksamhet, medborgare, skola, och näringsliv möjligheter att på ett kostnadseffektivt sätt nå önskade tjänster med god kvalité. Målet ska vara att öka den elektroniska informationen. IT-infrastrukturen öppnar också möjligheter att via t.ex. Internet exponera kommuninformation, information om näringsliv, turism, m.m. IT-infrastrukturen i kommunen ska svara mot höga krav avseende överföring och återgivning av tal, data, video och multimedia. Den ska också klara kriterierna avseende miljö, tillgänglighet, skalbarhet och öppenhet. Utbyggnad av ITinfrastruktur och etablering av IT-tjänster ska ske inom ramen för gällande rekommendationer och miljölagar. IT-infrastrukturen ska även öka möjligheterna till utveckling av turism och fritid, fortbildning, föreningsliv, jämställdhet och miljö. Tekniken ska också användas för att visa på den egna bygdens potentiella möjligheter och på ett positivt sätt stärka bygdens självkänsla. Uppbyggnad av en lokal IT-infrastruktur kan, genom ökad sysselsättning, ge kommunen ökade skatteintäkter samt sänkta kostnader genom effektivisering av de kommunala förvaltningarna Kommunens systemmiljö Säkerhet och kvalitet Samtliga datoranvändare i kommunens förvaltningar ska ha en gemensam plattform innehållande programvara för ordbehandling, kalkyl, presentation samt E-post och Internet/Intranet. Val av operativsystem och programvaror styrs av marknadens utveckling, egen kompetens samt samarbete med operatör. Målet är att samtliga system ska ha standardplattform för ökad kostnadseffektivitet, ökad driftsäkerhet och förenklat användargränssnitt. Genom enhetlig standard på utrustning och programvaror uppnås ökad kostnadseffektivitet, ökad driftsäkerhet och förbättrat användarstöd. Kommunen ansvarar för att de IT-tjänster som användes i kommunal verksamhet uppfyller gällande lagkrav avseende tillgänglighet, säkerhet och sekretess. Samarbete med operatör ska utformas så att högsta säkerhetsnivå uppnås för de tjänster operatören tillhandahåller. Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt säkerhetsfrågor i samband med skolans användning av datorer och datakommunikation. 14 (56)

15 4.2 Kommunens vision IT-strategi Kommunstyrelsen ansvarar för utveckling och uppföljning av kommunens IT-policy och strategi. Kommunstyrelsen antar varje år en handlingsplan i samband med budgetarbetet IT-tjänster för den kommunala verksamheten IT-funktionen inom den kommunala verksamheten utformas så att uppsatta kort- och långsiktiga mål kan uppfyllas. Den interna IT-funktionen ska samordna aktiviteter och verka för ett maximalt utnyttjande av kommunens dataresurser. Den ska vidare ansvara för att kommunens åtaganden och strategier realiseras samt svara för utvecklingsarbete inom IT-området Infrastruktur. Utbyggnad av erforderlig IT-infrastruktur i kommunen för näringsliv, utbildning och medborgare ska ske i den takt som krävs för att uppfylla användarnas behov och krav på tillgänglighet, kapacitet etc. för respektive IT-tjänster. En utredning avseende fortsatt utbyggnad av fibernät i centralorten Avesta ska genomföras. Utredningen ska visa om det är ekonomiskt och tekniskt motiverat att bygga ut nätet att omfatta andra intressenter än enbart kommunal verksamhet samt eventuell utökad täckning. Den ska resultera i en plan för fortsatt utbyggnad av det dataadministrativa nätet, så att uppsatta mål för kommunens offentliga verksamhet uppfylls. Etablering av en s.k. Help-desk ska utredas Utbildning Kommunen ska i samarbete med skolor, högskolor, utbildningsföretag och studieorganisationer erbjuda grundläggande och mer kvalificerad IT-utbildning. Genom utbyggnad av möjligheter för distansutbildning och telebildkonferenser kan grunden för en virtuell gymnasieskola läggas, där elever inom ungdomsskolan och vuxenutbildningen, som av olika anledningar inte dagligen kan följa undervisningen i skolan, kan ges möjligheter att studera Näringslivssamverkan Kommunen samverkar med näringslivet på flera fronter. För att ständigt finna förbättringar i denna samverkan genomförs utvecklingsprojekt i en gemensam ideell förening med näringslivet. Arbetet ska fortsätta och fördjupas. En viktig del i detta är att förbättra kommunikationerna på alla plan inom kommunen och i ett vidare perspektiv. Kommunen har tillhandahållit en tjänst i form av internetaccess via det kommunala fibernätet. Denna tjänst ska vidareutvecklas i samverkan med extern partner Miljö Alla satsningar som Avesta kommun gör inom informationstekniken ska följa gällande rekommendationer inom miljöområdet. Genom att utnyttja IT finns stora möjligheter att minska transporter och pappersmängder genom t.ex. elektronisk post och handel. Information om miljöfrågor kan med enkelhet spridas på bl.a. biblioteken. 15 (56)

16 Kortsiktiga mål, mål att uppnå inom två år Ett system för diarie-, ärende-, och dokumenthantering inom hela kommunen installeras. Kommunen ska erbjuda medborgare och näringsliv möjligheten att nå källdokument och boksökningsfunktioner. Avesta kommun ska verka för att god tele- och datakommunikation med modern teknik finns tillgänglig inom hela kommunen till konkurrenskraftig taxa. Kommunen ska påverka de etablerade operatörerna att utöka täckningen av GSM-teknik inom kommunen för att åstadkomma full täckning beträffande mobiltelefoni och mobilsökning Långsiktiga mål, mål att uppnå inom fem år I den kommunala verksamheten ska elektronisk handel införas. Lokalradio och lokal-tv ska utvecklas avseende tillgänglighet och sändningstider. 16 (56)

17 5 Förutsättningar inom hela kommunen för och behov av ITinfrastruktur 5.1 Överblick över kommunens geografi HORNDAL FORS NÄS BRUK AVESTA Figur 1Avesta kommunöversikt Avesta centralort består av tätorterna Avesta, Krylbo, Skogsbo, Bengtsbo, Karlbo och Brogård. Småhusbebyggelsen är till största del koncentrerad till Skogsbo och Brogård i norr, Karlbo i öster, Bengtsbo i väster, samt till en del av den västra delen av Avesta tätort. I övrigt dominerar flerbostadshusbebyggelsen. Befolkningen uppgår totalt till personer fördelade på hushåll i enbostadshus och hushåll i flerbostadshus. Nedan följer en redovisning av tätorterna var för sig. Avesta tätort Befolkningen uppgår till personer fördelade på 700 hushåll i enbostadshus och hushåll i flerbostadshus. Krylbo tätort Befolkningen uppgår till personer fördelade på 350 hushåll i enbostadshus och 850 hushåll i flerbostadshus. 17 (56)

18 Skogsbo Befolkningen uppgår till personer fördelade på hushåll i enbostadshus och 330 hushåll i flerbostadshus. Karlbo Befolkningen uppgår till personer fördelade på 470 hushåll i enbostadshus och 70 hushåll i flerbostadshus. Bengtsbo Befolkningen uppgår till 188 personer som återfinns i 70 hushåll i enbostadshus. Brogård Befolkningen uppgår till 67 personer som återfinns i 20 hushåll för enbostadshus. Generellt för samtliga orter i kommunen är att näringslivets behov av bra ITförbindelser är stort. Fler och fler av företagen hör av sig till Näringslivsenheten och påpekar behovet av snabbare och driftssäkra IT-förbindelser. Även om det är många företag i kommunen som inte ännu arbetar i IT miljö så kommer utvecklingen av IT mognaden hos våra företag att gå mycket snabbt. 5.2 Metodik för beräkning av behov Vad driver behoven? Behovsbilden förändras över tiden. Den infrastruktur som vi haft för elektronisk kommunikation sedan 20-talet har varit telenätet. Under 70-talet kom sedan kabel TV näten. Under slutet av 90-talet kom stadsnäten. Alla dessa tre nättyper används även för Internetkommunikation. Till detta kom mobilnäten i slutet av 80-talet med sin möjlighet till mobilitet. Även detta nät används i allt större utsträckning för Internetkommunikation. I alla kommunikationsnät skapas kontinuerligt nya tjänster och fler tjänster, som successivt kräver allt högre kapacitet. Ökningen av kapacitet sker i vissa nät och tekniker kontinuerligt, i andra stegvis (exvis mobilnäten). När vi gör en bedömning om kapacitetsbehoven för en framtida målstruktur, är det väsentligt att hålla isär kapacitetsbehoven på lång sikt, och behovsutvecklingen på vägen dit. I Bilaga 2, Analys av behov - görs en analys med syfte att få fram behoven på lång sikt, dvs behoven då tjänster och teknik för bredband fått ett ordentligt genomslag i samhället. Detta är inte detsamma som de behov som finns idag. För att uppskatta behoven delar vi in användarna i olika grupper, baserat på de olika drivkrafter som styr deras behovsutveckling. Denna indelning är särskilt viktig under utbyggnadsfasen, för att prioritera vilka områden och sträckor som bör täckas först. De olika grupperna är: - Näringsliv allmänt växande internetanvändning, mail och surfande, tilltagande e-handel, kunna skicka stora filer, bra kommunikation med kunder, leverantörer och andra enheter inom företaget. 18 (56)

19 - Skolor skolorna knyts samman i skolnät, som kopplas upp mot Internet. - Övrig offentlig förvaltning administrativ effektivisering av förvaltningen. Internetanslutning av bibliotek. Utveckling och effektivisering av vården. - Hushåll snabb Internet anslutning. Intresse av IP-telefoni, filmer och spel, distansarbete och distansutbildning, när sådana kommer. I Bilaga 2, Analys av behov görs en analys av respektive kundgrupps framtida kommunikationsbehov. Av denna framgår att huvudregeln för behovsbedömningen är att varje enhet (hushåll, skolklass, företag, etc) kommer att kräva ca 5 Mbit/s. Dock bör särskild hänsyn tas till större företag, samt till antal boende på exempelvis vårdinrättningar. När målstrukturen ska förverkligas kan lösningar som ger lägre kapaciteter än 5 Mbit/s fortfarande vara ett bra alternativ, för att stegvis skapa ett bredbandsnät i kommunen och redan på kort sikt möta de behov som finns idag. Allteftersom behoven växer, kan sedan en migration till den långsiktiga målstrukturen åstadkommas Känslighetsanalys Framtida behov underskattas ofta. Hur kan vi veta att de behovsskattningar vi gör faktiskt håller under så lång tid som 10 år? Den tjänst som ligger till grund för behovsuppskattningen är rörlig bild. Rörlig bild kan innebära TV-sändningar, bildtelefoni, video on demand, distansutbildning, etc. Tillämpningen spelar inte så stor roll, det som är avgörande för kapacitetskraven är just den rörliga bilden. Baserat på ögats och synnervens förmåga att uppfatta nyanser och förändringar krävs upp emot 500 Mbit för att överföra perfekt rörlig bild. Med framtida bra bildkomprimering kan samma bilder överföras med 2-5 Mbit. Det är idag svårt att se någon annan grundläggande tjänst som kräver tillnärmelsevis lika stor kapacitet. Självklart finns det inga garantier, det kan dyka upp tjänster som vi idag inte har någon uppfattning om (lukt via nätet, smak via nätet, mm). Men eftersom dessa tjänster inte ens finns på laboratorienivå idag, så lär det ta många år innan de är färdiga att användas i slutkundsapplikationer. Följaktligen kan vi med viss säkerhet anta att det är olika applikationer på rörlig bild som kommer att vara drivande för kapacitetsbehoven under de närmaste 10 åren. Det som är svårare att se och bedöma är hur fort detta kommer att ske. När kommer behovet hos slutkunderna att ha nått de nivåer vi förutser i den långsiktiga bedömningen? Faktum är att det idag i stort sett inte finns några fler bredbandstjänster för privatkunder än en snabb internetanslutning. Detta trots att diskussioner och försöksverksamhet inom video-on demand, IP-TV, distansutbildning, distansarbete, bildtelefoni, etc pågått i många år. Det är alltså svårt att uppskatta när genombrottet kommer och hur snabbt anslutningsgraden då kommer att öka. Sammantaget kan vi konstatera att hastighetsuppskattningarna ovan kommer att gälla under de kommande 10 åren, men med en hög grad av osäkerhet beträffande när det verkliga genombrottet kommer för de tjänster som driver kapacitetskraven. 19 (56)

20 5.2.3 Sammanlagring av behov När näten ska planeras och byggas ut kommer även de sammanlagrade behoven att påverkas av vilka kundgrupper som dominerar. För hushåll dominerar kanske TV sändningar. Många hushåll tittar på samma TVprogram. Endast en programöverföring sker i stomnätet. Sedan delar sig denna överföring till alla hushåll som tittar på samma program. Jämför Kabel-TV där endast en programversion distribueras i nätet. Företagen å sin sida arbetar oftast med punkt till punkt kommunikation. Denna typ av kommunikation ställer högre krav på stomnäten då ingen sammanlagring av information kan ske. 20 (56)

21 5.3 Förutsättning för och behov av IT infrastruktur inom centralorten För samtliga ortskartor gäller att offentliga byggnader är markerade med rött och industriområden med grått. Figur 2 Karta Avesta centralort Avesta centralort består av tätorterna Avesta, Krylbo, Skogsbo, Bengtsbo, Karlbo och Brogård. Småhusbebyggelsen är till största del koncentrerad till Skogsbo och Brogård i norr, Karlbo i öster, Bengtsbo i väster, samt till en del av den västra delen av Avesta tätort. I övrigt dominerar flerbostadshusbebyggelsen. Befolkningen uppgår totalt till personer fördelade på hushåll i enbostadshus och hushåll i flerbostadshus. Nedan följer en redovisning av tätorterna var för sig. Avesta tätort Befolkningen uppgår till personer fördelade på 700 hushåll i enbostadshus och hushåll i flerbostadshus. 21 (56)

22 Krylbo tätort Befolkningen uppgår till personer fördelade på 350 hushåll i enbostadshus och 850 hushåll i flerbostadshus. Skogsbo Befolkningen uppgår till personer fördelade på hushåll i enbostadshus och 330 hushåll i flerbostadshus. Karlbo Befolkningen uppgår till personer fördelade på 470 hushåll i enbostadshus och 70 hushåll i flerbostadshus. Bengtsbo Befolkningen uppgår till 188 personer som återfinns i 70 hushåll i enbostadshus. Brogård Befolkningen uppgår till 67 personer som återfinns i 20 hushåll för enbostadshus. 22 (56)

23 5.3.1 Skola Johan-Olovskolans ro Johan-Olovskolan 310 elever Fors ro Fors skola 137 elever By ro By skola 127 elever Klockarskolans ro Klockarskolan 179 elever Skogsbo ro Skogsbo skola 357 elever Markus ro Markusskolan Rågskolan 322 elever Domarhagens ro Domarhagsskolan 1053 elever Bergsnäs ro Bergsnässkolan 204 elever Krylbo ro Krylbo skola 195 elever Karlbo ro Karlbo skola Nordanö skola Lunds skola 349 elever Gulmarkerade skolor tillhör centralorten Åvestadals ro Åvestadalskolan 497 elever 23 (56)

24 5.3.2 Näringsliv I Avesta tätort finns flera av kommunens administrativa enheter förlagda. Därtill är också merparten av arbetstillfällena för driften och skötseln av kommunens verksamheter koncentrerade till centralorten, totalt ca 1500 anställda. Lokala skattekontoret, Avesta polisområde, Försäkringskassan och Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund med totalt ca 170 anställda är andra exempel på offentliga förvaltningar som också återfinns i tätorten. Avesta Större företag samt Landstinget Antal anställda AvestaPolarit Järnverk 935 Lasarettet 427 Proffice 160 C A Östberg 106 Awetek 90 STC 81 Avesta Welding 79 Birka Energi 70 Truckservice 67 Posten 65 Samhall 60 Inac Ind-teknik 53 Övriga företag Antal anställda Antal företag (56)

25 Krylbo Större företag Antal anställda SJ 135 Hedin Krylbo AB 128 SELEK 69 Övriga företag Antal anställda Antal företag Skogsbo Större företag Antal anställda Fiberdata 60 Övriga företag Antal anställda Antal företag Karlbo Övriga företag Antal anställda Antal företag Bengtsbo Övriga företag Antal anställda Antal företag 25 (56)

26 0-9 3 Brogård Övriga företag Antal anställda Antal företag Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Fors Figur 3 Tätortskarta Fors Befolkningen uppgår till 868 personer fördelade på 270 hushåll i enbostadshus och 70 hushåll i flerbostadshus Skola. Fors har en skola, Fors skola, med sammanlagt 137 elever från och med förskola till och med årskurs (56)

27 5.4.2 Näringsliv Större företag Antal anställda Stora Enso Fors bruk 758 Övriga företag Antalet anställda Antal företag Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Horndal Figur 4 Tätortskarta Horndal Befolkningen uppgår till personer fördelade på 360 hushåll i enbostadshus och 260 hushåll i flerbostadshus Skola. Horndal har en skola, Johan-Olovskolan med elever från förskolan till och med årskurs 9. Sammanlagt 310 elever. 27 (56)

28 5.5.2 Näringsliv Företag Antalet anställda Antal företag Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Näs Bruk-By- Hede Befolkningen uppgår till 606 personer fördelade på 200 hushåll i enbostadshus och 75 hushåll i flerbostadshus Skola. By har en skola, By skola, med sammanlagt 127 elever från och med förskola till och med årskurs Näringsliv Större företag Antal anställda Näs verkstäder 74 Övriga företag Antalet anställda Antal företag Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Lund-Nordanö- Jularbo Befolkningen uppgår till 757 personer som återfinns i 280 hushåll i enbostadshus Skola. Området har tre skolor, Karlbo, Nordanö och Jularbo skola, med sammanlagt 349 elever från och med förskola till och med årskurs Näringsliv Större företag Antal anställda Sjöviks folkhögskola 78 Övriga företag Antalet anställda Antal företag (56)

29 5.8 Landsbygd Befolkningen uppgår till personer som nästan undantagslöst återfinns i enbostadshushåll, totalt hushåll. Företag Antal anställda Antal företag (56)

30 6 Befintlig och planerad utbyggnad av IT infrastruktur och utrymme för sådan samt dess tillgänglighet 6.1 Befintlig kommunal IT-infrastruktur Figur 5 Avesta centralort med fiber (grön) och tomrör (magenta) 30 (56)

31 Figur 6 Horndal med tomrör (magenta) 31 (56)

32 6.1.1 Kommunalt nät Figur 7 Fors med tomrör (magenta) Av kartmaterial ovan framgår hur befintligt kommunalt nät och kanalisation är förlagt. Allt är till sin helhet i kommunens ägo Nät i kommunala bolags regi Det kommunala bolaget Gamla Byn AB äger inte något datanät. Ett begränsat antal av deras hyresgäster har dock tillgång till Telias ADSL-anslutning till Internet med medföljande tjänster. 6.2 Planerad kommunal IT-infrastruktur Den planerade kommunala IT-infrastrukturen utgår främst från två faktorer. Dels vilka ekonomiska investeringsramar som ges genom såväl kommersiella intressen som offentligt stöd. Dels utifrån den prioritering som måste ske med utgångspunkt ur näringslivets och den offentliga sektorns reella behov. Grundförutsättningarna för utbyggnad de närmaste åren till och med 2005 återfinns i detta program i sin helhet. Prioriteringarna framgår av kapitel 8. Här ges de generella förutsättningarna rent praktiskt. 32 (56)

33 Generellt I de fall utbyggnad sker med optisk fiber av i första hand ortssammanbindande nät skall dragningen göras så att följande anläggningar kan anslutas på ett enkelt sätt befintliga telestationer och nätstationer för el master, skorstenar och andra höga byggnader kommunens, kommunalägda bolags och landstingets fastigheter andra strategiska fastigheter Ortssammanbindande nät Ortssammanbindande nät ska i huvudsak etableras genom nyförläggning av optisk fiberkabel eller när det är ekonomiskt fördelaktigt i förhållande till nyförläggning genom långtidsförhyrning (minst 15 år) av befintlig optisk fiber. Till orter där antalet hushåll inom en tioårsperiod inte förväntas överstiga femtio stycken kan i undantagsfall användas alternativ teknik. T.ex. radioförbindelser. Om det utefter sträckningen för ortssammanbindande nät planeras för bebyggelse, ska där ges förutsättningar för anslutningsnoder. Orts- och områdesnät Vid utbyggnad av ortsnät ska i alla lägen göras en värdering utifrån vilken teknik som ska användas. I värderingen ingår alla typer av lösningar från fiber eller befintligt kopparnät till olika former av radiolänkar. Detta innebär att flera olika tekniska lösningar kan gälla för kunderna inom samma ort helt utifrån ekonomiska och kapacitetsmässiga förutsättningar. I det fall det genom egna initiativ finns intresse bland t.ex. föreningar, fastighetsägare och byalag att skapa egna lösningar med någon typ av ITinfrastruktur ska detta stimuleras. Förutsättningarna för en sådan utbyggnad är att: utbyggnad ska ske enligt normer och föreskrifter som kommunen/upphandlad nätoperatör tillhandahåller ansvar för drift och ägandet ska tillfalla nätoperatör utanför fastighetsgräns eller inom fastighetsgräns i dialog med fastighetsägare, byalag mfl. kommunala och statliga bidrag kan användas för materialkostnader om utbyggnaden sker genom upphandling Nätoperatören ansvarar för att fånga upp dessa initiativ. 33 (56)

34 Enhetliga priser och tjänstevillkor Kommunen har ansvaret att säkerställa enhetliga priser och villkor gentemot alla som vill utnyttja det utbyggda nätet. Detta gäller oavsett vem som är nätoperatör. Det är av intresse för kommunen att prisena för slutanvändarna är så fördelaktiga som möjligt. Leverantörsneutralitet och konkurrens innebär att: enskilda användare/hushåll ska kunna välja godtycklig leverantör av tjänster den tekniska infrastrukturen ska inte verka hindrande för någon leverantör att marknadsföra och leverera sina tjänster över hela kommunen. enskilda användare ska kunna byta leverantör efter begränsad avtalstid alla operatörer/tjänsteleverantörer ska ha möjlighet att erbjuda sina tjänster över nätet på icke diskriminerande villkor. Innebörden av detta är att oberoende av vem som äger och ansvarar för driften av nätet så ska alla på lika villkor erbjudas att nyttja nätet. Kommunen ställer följande krav på nätoperatören att: hålla samma taxa oavsett vilken part det är som vill utnyttja kapacitet och/eller förbindelser i eller tillgång till nätet. inte i något avseende diskriminera någon annan leverantör eller part. ha en avståndsoberoende prissättning gentemot leverantörer eller annan part. bygga och upprätthålla en sådan teknisk lösning så att den på intet sätt är till hinder för leverantörsneutraliteten. Beträffande priser till slutanvändare med avseende på avrop av tillgängliga tjänster på nätet är det nödvändigt att förlita sig på en fungerande marknad med en fullvärdig konkurrens som en garanti för rätt prissättning. Nätoperatören har dock ett ansvar för att detta åstadkoms på nätet. Före Eftersom statligt stöd enligt nuvarande regelverk utgår för projekt som genomförs inom icke-attraktiva områden före Omfattar planer för såväl de kommunala förvaltningarna som för kommunala bolag. 6.3 IT-infrastruktur annan än den kommunala Stomnät För att få en uppfattning om vilken IT-infrastruktur som finns i regionen har vi kontaktat operatörer som är aktiva i Dalarna. Resultatet finns sammanställt i kartform nedan. 34 (56)

35 IDRE SÄRNA SÄLEN TRANSTRAND LIMA LIMEDSFORSEN BRUNNSBERG ÄLVDALEN EVERTSBERG VENJAN ÖJE MALUNGSFORS MALUNG SKATTUNGBYN ORSA VATTNÄS GULLERÅSEN MORA BODA SOLLERÖN NEDRE GÄRDSJÖ RÄTTVIK ENVIKEN SILJANSNÄS VÄSTANVIK BJURSÅS SVÄRDSJÖ GRYCKSBO YTTERMALUNG DJURA FALUN JÄRNA SIFFERBO ÄPPELBO NÅS FREDRIKSBERG FLODA NYHAMMAR BORLÄNGE NAGLARBY STORA OCH SKEDVI ENBACKA KYRKBYN SOLVARBO PERSBO GONÄS GRÄNGESBERG VAD GARPENBERG FORS AVESTA Figur 8: Stomnätsoperatörer i Dalarna 35 (56)

36 Telia/Skanova Banverket Operatör Färgkod Telia Grön Birka Röd Banverket Magenta Teracom Grå master RegNet Lila streckad Svenska Kraftnät Blå Tabell 1: Färgkoder för kartbild Telia har ett väl utbyggt fibernät i dalarna, med ett flertal noder. Kommunikationen mellan Sälen och Särna är en radiolänkförbindelse på 155 Mbit/s. Banverket har ett stomnät i fiber utmed sina banvallar runt om i Dalarna. De ligger i förhandling med 3G-operatörerna för att tillhandahålla kommunikation till och från framtida 3G-master. I tabellen nedan visas banverkets noder i Dalarna. Avesta kommun: Hedemora kommun: Smedjebackens kommun: Säters kommun: Borlänge kommun: Falu kommun: Gagnef kommun: Ludvika kommun: Avesta Fors Horndal Hedemora Vikmanshyttan Smedjebacken Vad Säter Solvarby Borlänge Repbäcken Ornäs Halvarsgårdarna Falun Gagnef Djurås Djurmo Bäsna Persbo Sörvik Ludvika 36 (56)

37 Leksands kommun: Rättviks kommun: Mora kommun: Orsa kommun: Grängesberg Tällberg Leksand Häradbygden Insjön Vikarby Rättvik Vattnäs Färnäs Mora Orsa RegNet BitNet Norrsken Birka RegNet är ett regionnät i Gästrikland. Detta nät kopplas ihop med BitNet med hjälp av en fiberkabel från Hofors till Falun. Det finns avtappningsnoder i Hedemora kommun och Säters kommun. Dessutom finns en fiber från Edsbyn till Norrskens nod vid Furudal. BitNet är ett områdesnät i Borlänge som är sammankopplat med Falun. I Smedjebacken är BitNet operatör av det lokala energibolagets nät och kopplar upp Smedjebacken till sitt eget nät via Banverkets nod i Smedjebacken. Norrsken är ett samarbete mellan ett antal stadsnät, bland andra BitNet och RegNet Norrsken disponerar ett fiberpar i KraftKoms fiber. Norrsken har noder vid Furudal och Gärdsjö i Rättviks kommun, Djurmo, Bässna och Repbäcken vid Borlänge samt utanför Ludvika. Birka har haft planer på att göra tre ringar i Dalarna, inre, yttre och södra. - Inre Dalaringen, Borlänge - Falun - Rättvik - Leksand (finns idag) - Gagnef - Borlänge. Hela ringen kommer att vara klar under Yttre Dalaringen, Rättvik - Furudal - Orsa - Mora - Älvdalen - Sälen - Malung - Vansbro - Gagnef - Borlänge. Denna är ej projekterad och troligtvis kommer den ej att byggas under Södra Dalaringen(Tillsammans med Vattenfall), Borlänge - Säter - Hedemora - Avesta - Smedjebacken - Ludvika - Gagnef - 37 (56)

38 Vattenfall Teracom Borlänge. Det finns inga planer på att bygga denna ring längre. Vattenfall har projekterat sin del av Södra Dalaringen (se ovan), men avvaktar kundintresse. Vattenfalls regionnät omfattar bland annat Smedjebacken, Avesta och Hedemora. Teracom har ett flertal master i Dalarna. De har ett avtal med 3G-operatör om att leverera kommunikationstjänster Svenska Kraftnät (SKN) Svenska Kraftnät har idag en fiberkabel som sträcker sig från Ånge i Jämtland söderut mot Hallsberg, på denna ansluts idag Borlänge. Birkas inre dalaring byggs runt denna anslutning. De har även en fiberkabel som går från Västerås mot Hornsdal norrut, under 2002 kommer Ludvika, Smedjebacken och Avesta att anslutas på denna fiberkabel. 38 (56)

39 6.3.2 Operatörer i Avesta kommun HORNDAL FORS NÄS BRUK AVESTA Figur 9 Stomnätsoperatörer i Avesta kommun Kartsymboler som i motsvarande karta för hela Dalarna. 39 (56)

40 7 Målet för nätets utformning på lång sikt 7.1 Ortssammanbindande nät Dormsjö Garpenberg Hedemora Horndal Hede Fors By Skogsbo Folkärna Näs Bruk Avesta Karlbo Krylbo Figur 10 Bild över framtida målstruktur Denna bild visar Avesta kommuns målstruktur på lång sikt. Avesta är en kommun med utpräglad bykaraktär. Det påverkar även utformningen av målstrukturen. Målsättningen är att täcka in alla orter med mer än inv. I första skedet etableras ett ortssammanbindande nät som knyter samman de orter som bildar centralorten Avesta. I nästa skede går man norrut mot Horndal via Fors. Från Horndal går man söderut mot Hede, By och Näs Bruk. Därifrån sluter man slingan tillbaka till Avesta centralort. Därefter kompletteras nätet med en sträcka från Skogsbo till Folkärna. 40 (56)

41 7.2 Områdesnät Att skapa fullt ut fiberbaserade områdesnät kommer att kräva mycket stora investeringar. Vår bedömning är därför att områdesnäten i Avesta under lång tid framöver kommer att bestå av en blandning av koppar-, fiber- och radiobaserad teknik. Dagens kopparbaserade accesstjänster ger kapaciteter på upp till 2 Mbit. Ju kortare den kopparbaserade delen av accessen är, desto högre hastigheter kan man realisera i nätet. Målsättningen är därför att etablera fiberbaserade områdesnät med ett maxavstånd på 1000 meter till varje fastighet. Områdesnäten i Avesta kommun blir till stora delar nät som binder samman grupper av näraliggande byar och ansluter dem till en nod i det ortssammanbindande nätet. 41 (56)

42 8 Områden inom respektive utanför marknadens initiativ 8.1 Inledning Programmet tar inte ställning till i vilken ordning utbyggnaden utanför det ortssammanbindande nätet ska ske. Samtliga tätorter som beskrivits i programmet ska sammanbindas på ett ekonomiskt och kapacitetsmässigt optimalt sätt. Om det efter en sådan utbyggnad finns investeringsmedel kvar kan dessa användas för att bygga redundans och ortsnät. När det gäller ortsnäten så ska dessa byggas ut efter näringslivets och invånarnas faktiska intresse att ansluta sig och utnyttja genomförda nätutbyggnader. 8.2 Kommersiellt intressanta delar av kommunen Tätorten inom cirkeln bedöms intressanta på följande grunder Avesta är störst inom centralorten De större arbetsgivarna finns koncentrerade här. 8.3 Kommersiellt mindre intressanta delar av kommunen Övriga delar bedöms som mindre intressanta av följande skäl o Inga andra orter har mer än ca 2000 invånare o Det finns få större företag utanför centralorten. o Bebyggelsen är i allmänhet gles vilket ger höga anläggningskostnader De mindre orterna inom centralorten bör även de anses som kommersiellt mindre intressanta, eftersom de befinner sig på för stort avstånd från noder i Avesta och är glest bebyggda. 42 (56)

43 9 Krav och villkor för IT-infrastrukturen 9.1 Allmänt 9.2 Kapacitet De krav, villkor och principer som anges i detta avsnitt återspeglar kommunens syn på hur målstrukturen ska realiseras. De aktörer som gemensamt verkar för att bygga upp IT-infrastrukturen får genom detta avsnitt en vägledning kring vilka krav kommunen ställer. Den beskrivning av krav, villkor och principer som ges i detta avsnitt skall även kunna nyttjas som en del av framtida upphandlingsunderlag. Det är viktigt att den IT-infrastruktur som skapas är en tillförlitlig, långsiktig och homogen lösning. Kvalitet, säkerhet och konkurrensneutralitet liksom homogena priser är viktiga storheter för en framtida målstruktur. Generellt gäller dock att kommunen inte har för avsikt att ställa alltför höga krav på entreprenörer, operatörer och tjänsteleverantörer som agerar i kommunen. Det vore en nackdel om marknadsaktörerna på grund av för hårda krav inte finner det möjligt att etablera sig i kommunen. Ett samspel måste därför råda mellan kommun och marknadsaktörer. Det framtida bredbandsnätet inom kommunen ska ha en kapacitet i områdesnät och ortssammanbindande nät som är tillräcklig för att bära all den trafik som bedöms alstras av de anslutna abonnenterna. Det innebär att kapaciteten hos såväl aktiv som passiv utrustning ska dimensioneras så att de klarar det sammanvägda kommunikationsbehovet från anslutna ändpunkter. I kapitlet 5 finns uppskattningar av kommunikationsbehoven för olika användargrupper. Vilken kapacitet som krävs i överliggande nätdelar är naturligtvis beroende på anslutningstakten. Nätet kan och bör inte dimensioneras för en fullständig anslutning på en gång, men den leverantör som väljs för att bygga nätet eller delar av nätet, ska kunna visa hur en successiv utbyggnad av kapaciteten ska kunna göras för att möta en växande efterfrågan, både vad gäller antalet anslutningar och mängden trafik från respektive anslutning. 9.3 Kvalitet och säkerhet Den kvalitet och säkerhet som ska finnas i nätet definieras i två steg; dels i utformningen av målstrukturen (se kapitel 7), dels i kravställandet i upphandlingsförfarandet. I telelagen och i instruktioner från PTS finns riktlinjer angående säkerhet i IT-infrastruktur (se kapitel 10.8 nedan). En reglering av säkerhet och kvalitet är särskilt viktig i en nätstruktur som utgörs av många nät och noder, med olika huvudmän, som ska samverka med varandra. Den mest grundläggande förutsättningen för säkerhet i IT-infrastrukturen är en redundant struktur. Redundansen kan i sig skapa förutsättningar för att nätet kan klara vissa kvalitetskrav, som exempelvis tillgänglighetskrav. Andra väsentliga områden är: - Elförsörjning, tillgång till reservkraft 43 (56)

Bredbandsstrategi 2016

Bredbandsstrategi 2016 Bredbandsstrategi 2016 1 Inledning Tillgång till bredband, fiber för datakommunikation, är en strategisk utvecklingsfråga. Kommunens och nationens mål är att 90 procent av hushållen och företagen ska ha

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun

Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun Tjänsteskrivelse 1 (6) Kommunstyrelseförvaltningen Susanne Sandlund Kommunstyrelsen Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att - godkänna projektorganisation

Läs mer

Bredband Gotland. Bredband Till Alla 2013-08-08 ASM

Bredband Gotland. Bredband Till Alla 2013-08-08 ASM Bredband Gotland Bredband Till Alla 2013-08-08 ASM Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i

Läs mer

Nästa steg i Gotlands Fibersatsning: Ett redundant och robust nät med en samhällskanal

Nästa steg i Gotlands Fibersatsning: Ett redundant och robust nät med en samhällskanal Nästa steg i Gotlands Fibersatsning: Ett redundant och robust nät med en samhällskanal Bakgrund Gotland antog sin andra bredbandsstrategi 2010. Målet var att med hjälp av socken-modellen anlägga ett fibernät

Läs mer

Inledning. By keeron Published: 2007-10-20 19:13

Inledning. By keeron Published: 2007-10-20 19:13 Inledning Published: 2007-10-20 19:13 Förutsättningarna för tillväxt på Säffles landsbygd är goda. Här finns entreprenörsanda, kreativitet och kompetens. Här finns också en god livsmiljö. För att ta tillvara

Läs mer

Skånskt Bredbandsforum, SBBF

Skånskt Bredbandsforum, SBBF Skånskt Bredbandsforum, SBBF Förslag till agenda, Styrgruppsmöte 1 1. Välkomna 2. Uppdraget SBBF 3. Inledning, presentation av kansliet 4. Nationellt Bredbandsforum, Näringsdepartementet/PTS 5. Förväntningar

Läs mer

Falu C; Elsborg, Östanfors, Lustigknopp m fl Bostad. Falu C; Slaggatan, Bergmästarg Bostad. Falu C; Åsgatan, Holmgatan, Falanhuset Butik

Falu C; Elsborg, Östanfors, Lustigknopp m fl Bostad. Falu C; Slaggatan, Bergmästarg Bostad. Falu C; Åsgatan, Holmgatan, Falanhuset Butik Sida: 1 ( 7 ) 2001 2080040 Falu C; Elsborg, Östanfors, Lustigknopp m fl 2080041 Falu C; Slaggatan, Bergmästarg 2080042 Falu C; Åsgatan, Holmgatan, Falanhuset 2001 2080042 Falu C; Åsgatan, Holmgatan, Falanhuset

Läs mer

IT-INFRASTRUKTURPROGRAM Uppgjord: Anders Friis / Klas Jansson 2002-04-03 Rev. 1.1. Säters Kommun IT-infrastrukturprogram 2002

IT-INFRASTRUKTURPROGRAM Uppgjord: Anders Friis / Klas Jansson 2002-04-03 Rev. 1.1. Säters Kommun IT-infrastrukturprogram 2002 Säters Kommun IT-infrastrukturprogram 2002 Innehåll 1 Sammanfattning 6 2 Inledning 7 2.1 Bakgrund...7 2.2 Programmets målsättning/syfte...7 2.3 Programmets avgränsningar och reservationer...8 2.4 Programmets

Läs mer

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 REDOVISNING Dnr 604-6474-2015 2016-03-14 Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 1.1. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde

Läs mer

E-strategi för Södertälje kommuns skolor

E-strategi för Södertälje kommuns skolor E-strategi för Södertälje kommuns skolor I Södertälje finns sedan 2004 en övergripande IT-vision och strategi, e-södertälje. IT-visionen är: IT möjliggör en positiv samhällsutveckling genom skapandet av

Läs mer

Bredbandsstrategi - remissvar

Bredbandsstrategi - remissvar TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2016:120-032 2016-04-06 1/2 Handläggare Karolina Zander Tel. 0152-291 36 Teknik- och servicenämnden Bredbandsstrategi - remissvar Förslag till beslut

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning

Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig

Läs mer

Bredbandsstrategi 2012

Bredbandsstrategi 2012 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen 2013-01-15 5 Bredbandsstrategi 2012 Bredbandsstrategins syfte Syftet med en bredbandsstrategi för Mörbylånga kommun är att skapa en gemensam målbild samt att belysa utvecklingsbehoven

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI 2 Innehåll Sida 1 Mål 3 2 Syfte 3 3 Nuläge 3 4 Övergripande handlingsplan 4 4.1 Medverkan/delaktighet 4 4.2 Projektets genomförande 5 5 Definitioner av ord och begrepp 6

Läs mer

Befolkning år efter summa förvärvs- och kapitalinkomst 2009

Befolkning år efter summa förvärvs- och kapitalinkomst 2009 Befolkning 20-64 år efter summa förvärvs- och kapitalinkomst 2009 Postnr Postort Låg inkomst Medellåg inkomst Medelhög inkomst Hög inkomst Personer Medelinkomst Medianinkomst 77010 FREDRIKSBERG 44 59 26

Läs mer

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Antagen av Kommunfullmäktige 2000-11-30 138, reviderad 2009-04-23 57 IT-strategi för Falkenbergs kommun...

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Torsby kommuns bredbandsstrategi

Torsby kommuns bredbandsstrategi Datum 2012-05-15 Torsby kommuns bredbandsstrategi Peter Lannge IT-chef Besöksadress Nya Torget 8, Torsby Torsby kommun 20. IT-avdelningen 685 80 Torsby 0560-160 56 direkt 070-630 22 34 mobil 0560-160 00

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI. Högsby kommun 2016-2020

BREDBANDSSTRATEGI. Högsby kommun 2016-2020 BREDBANDSSTRATEGI SAMMANFATTNING Digitaliseringen och utvecklingen av IT har förändrat samhället, varför också bredband blir en allt viktigare komponent för att möta det moderna samhällets behov av service

Läs mer

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Inledning Stöd till kommersiell service är ett av de ekonomiska verktyg som Länsstyrelsen kan använda för att stödja och stimulera tillgången till dagligvaror och

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-03-30 Dnr 0902732 1 (2) Regionstyrelsen Bredbandsstrategi för Skåne Ordförandens förslag Beredningen för kommunikations- och

Läs mer

Kopparberg Län - Film Number : Församling/Parish List

Kopparberg Län - Film Number : Församling/Parish List Kopparberg Län - Number : Församling/Parish List 4002993 Lima församling 4015743 Norrbärke församling 4015744 Säfsnäs församling 4015753 Stora Skedvi församling 4171430 Aspeboda församling 4171431 Aspeboda

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Örebro den 21 januari 2016 Kristina Lindbom Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

SVENSKA. Skånet 2011

SVENSKA. Skånet 2011 SVENSKA Skånet 2011 SkåNets uppdrag är att förse Skånes hushåll, företag och offentlig verksamhet med riktigt bredband. I praktiken handlar det om att samordna planering och utveckling av en skånsk, öppen

Läs mer

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND Fibernät med EU-stöd Fibernät Tillgång till bredband och Internet är idag lika självklart som tillgång till elektricitet och

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget

Sammanfattning. Uppdraget Sammanfattning Uppdraget Vi har i uppdrag att möjliggöra ett snabbt genomförande av Sveriges första höghastighetsjärnväg, som ska gå mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Den nya järnvägen kommer att knyta

Läs mer

Verksamhetsdirektiven följer kommunens bredbandsstrategi och klargör:

Verksamhetsdirektiven följer kommunens bredbandsstrategi och klargör: 1 INLEDNING Bilaga 7, Verksamhetsdirektiv, är kommunens direktiv till den enhet som har hand om bredbandsnät och samordning av bredbandsnät i kommunen. Verksamhetsdirektiven följer kommunens bredbandsstrategi

Läs mer

IT-Strategi. för Munkfors, Forshaga, Kils och Grums kommun. IT-Strategi. Kommunsamverkan Grums, Forshaga, Kil och Munkfors Utfärdad av

IT-Strategi. för Munkfors, Forshaga, Kils och Grums kommun. IT-Strategi. Kommunsamverkan Grums, Forshaga, Kil och Munkfors Utfärdad av n av 5 för Munkfors, Forshaga, Kils och Grums kommun April 2005 av IT-samverkansgruppen Inledning n 2 av 5 För att leva upp till målet en välskött kommun med avseende på infrastruktur, service och demokrati

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett myndighetsgemensamt servicecenter för en effektivare statlig administration. Dir. 2010:117

Kommittédirektiv. Ett myndighetsgemensamt servicecenter för en effektivare statlig administration. Dir. 2010:117 Kommittédirektiv Ett myndighetsgemensamt servicecenter för en effektivare statlig administration Dir. 2010:117 Beslut vid regeringssammanträde den 4 november 2010 Sammanfattning För att öka effektiviteten

Läs mer

Sammanträdesdatum. Remissvar - Statens bredbandsinfrastruktur som resurs SOU 2016:1

Sammanträdesdatum. Remissvar - Statens bredbandsinfrastruktur som resurs SOU 2016:1 Kristianstads kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-05-11 1 (2) KSAU 129 Remissvar - Statens bredbandsinfrastruktur som resurs SOU 2016:1 Änr KS 2016/158 Beslut

Läs mer

Reseinformation för deltagare från Dalarna (och Norberg)

Reseinformation för deltagare från Dalarna (och Norberg) Reseinformation för deltagare från Dalarna (och Norberg) Ditresa morgon/förmiddag fredag 9 november Hemresa söndag eftermiddag 11 november Du från Dalarna samt Norberg kommer att resa med Dalatrafiks bussar,

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN!

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN! VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN! VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr Nu bygger vi fibernät! KONTAKTUPPGIFTER Du som har frågor om anslutning till fibernätet, kontakta Ronneby Miljö

Läs mer

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde 1 2010-04-13 Kommunstyrelsen Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde Ärende 19 Majoriteten kommer inte att tillstyrka förslaget till beslut, utan kommer att föreslå kommunstyrelsen att miljönämnden

Läs mer

Rapport skolutveckling och digitalisering

Rapport skolutveckling och digitalisering Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2016/360 GVN 2016/86 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 maj 2016 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden/ Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

6. I N F R A S T R U K T U R TRAFIK

6. I N F R A S T R U K T U R TRAFIK 6. I N F R A S T R U K T U R TRAFIK Mål Färre trafikskador. Säkrare miljö för de oskyddade trafikanterna. Öka trafiksäkerhetsmedvetandet. Färre, säkrare och miljövänligare transporter. Förbättrad tillgänglighet

Läs mer

Bredbandsstrategi för Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-49

Bredbandsstrategi för Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-49 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-06-26 201 Bredbandsstrategi för. Dnr KS 2012-49 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

RMS (Roll, Mål & Sammanhang)

RMS (Roll, Mål & Sammanhang) RMS (Roll, Mål & Sammanhang) Uppdrag: Övergripande Mål (syfte): Näringslivs- och utvecklingschef, en nyinrättad tjänst. Att initiera och genomföra aktiviteter i syfte att stimulera och stärka bilden av

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Göteborg den 26 januari 2016 Åsa Möller Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att: att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

IT-infrastrukturplan

IT-infrastrukturplan IT-infrastrukturplan Version: 002 IT Strategiskt Centrum IT-infrastrukturplan för Lomma kommun Antagen av kommunstyrelsen 2007-10-03 IT-infrastrukturplan Peter Nisula 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...3

Läs mer

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Beslutsunderlag 2012-09-10 Bengt Nilsson 0451-288510 bengt.nilsson@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Hässleholm-Alvesta-Växjö Hässleholm-Markaryd

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas mest konkurrenskraftiga

Läs mer

Bredband till bygden Helgenäs och Vråka

Bredband till bygden Helgenäs och Vråka Bredband till bygden Helgenäs och Vråka Anmäl din fastighet på kommunens hemsida! Bredband - För idag och imorgon Läs igenom folderns och anmäl ert intresse på kommunens hemsida. Det är viktigt att så

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län?

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? Hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? 1 2 Korta fakta - Dalarnas län Sveriges Kommuner och Landsting har i

Läs mer

Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222

Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222 Post- och telestyrelsen hogkvalitetstilltrade@pts.se Stockholm den 21 januari 2015 Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222 Telenor Sverige AB:s svar på Post- och telestyrelsens

Läs mer

Styrdokument IT-INFRASTRUKTURPROGRAM FÖR SVENLJUNGA KOMMUN. Innehåll

Styrdokument IT-INFRASTRUKTURPROGRAM FÖR SVENLJUNGA KOMMUN. Innehåll Styrdokument Dokumenttyp: Program Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2002-06-10 58 Ansvarig: IT-chef Revideras: Följas upp: IT-INFRASTRUKTURPROGRAM FÖR SVENLJUNGA KOMMUN Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER!

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER! EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER! VARFÖR SKA DU SKAFFA FIBER? I Emmaboda kommun ska det i princip vara möjligt att få tillgång till bredbandskapacitet och tjänster på lika villkor, oavsett

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Mikael Lindfors (S) ordförande Camilla Hedlund (C) vice ordförande Roger Albertsson (S) Aina Sjölin Ekman, sekreterare. Aina Sjölin Ekman, sekreterare

Mikael Lindfors (S) ordförande Camilla Hedlund (C) vice ordförande Roger Albertsson (S) Aina Sjölin Ekman, sekreterare. Aina Sjölin Ekman, sekreterare NORSJÖ KOMMUN PROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunförvaltningen, Björnens sammanträdesrum kl. 08.30 - Beslutande Mikael Lindfors (S) ordförande Camilla Hedlund (C) vice ordförande Roger Albertsson (S) Övriga

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

2014-01-13. Ann-Katrin Karlsson, kommunsekreterare Liza Yngström, samhällsplanerare, 1

2014-01-13. Ann-Katrin Karlsson, kommunsekreterare Liza Yngström, samhällsplanerare, 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (7) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Måndagen den 13 januari 2014, kl. 10.00 10.25 Beslutande Övriga deltagande Tommy Nyström (s), ordförande Birgitta

Läs mer

VARFÖR FIBER? Dagens fiberbaserade bredband innehåller vad man kallar Tripple play. Detta innebär att man kan välja att ringa, surfa på internet samt titta på tv via fibern. Här nedan kommer några argument

Läs mer

IKT-plan 2010-2011. Barn- och ungdomsnämnden. Upprättad av IKT-rådet Barn- och ungdomsförvaltningen Hemsida: http://www.landskrona.

IKT-plan 2010-2011. Barn- och ungdomsnämnden. Upprättad av IKT-rådet Barn- och ungdomsförvaltningen Hemsida: http://www.landskrona. IKT-plan 2010-2011 Barn- och ungdomsnämnden Upprättad av IKT-rådet Barn- och ungdomsförvaltningen Hemsida: http://www.landskrona.se Innehållsförteckning Inledning... 4 Syfte... 4 Grunden för planen...

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

IT-infrastrukturprogram Alingsås kommun

IT-infrastrukturprogram Alingsås kommun IT-infrastrukturprogram Alingsås kommun IT-infrastrukturprogram Alingsås kommun Sammanfattning Bakgrund Detta dokument utgör Alingsås kommuns IT-infrastrukturprogram. Detta avsnitt består av en bakgrundbeskrivning

Läs mer

Därför kommer Europolitan att bygga ett UMTS-nät med en mycket hög täckningsgrad och snabb utbyggnadstakt.

Därför kommer Europolitan att bygga ett UMTS-nät med en mycket hög täckningsgrad och snabb utbyggnadstakt. Ansökan om UMTS-tillstånd Sid 4 (122) Europolitans programförklaring 1. UMTS till alla En starkt bidragande orsak till Sveriges framgång inom IT och telekom är den breda användningen i samhället. Europolitan

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Regional persontrafik i Bergslagen Möjliga strategier på längre sikt

Regional persontrafik i Bergslagen Möjliga strategier på längre sikt Järnvägens roll i transportförsörjningen 2 Regional persontrafik i Bergslagen Möjliga strategier på längre sikt Mora Malung Rättvik Leksand Gagnef Falun Hofors Storvik Sandviken Gävle Vansbro Ludvika Borlänge

Läs mer

Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21

Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21 Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21 Information till - Styrelserna i Visit Idre AB, Malung Sälen Turism AB, Siljan Turism AB, Visit Södra Dalarna AB, Siljan Turism Intressenter ek. för.,

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Bredbandsstrategi. för Dorotea kommun. Upprättad av Dorotea kommun i samarbete med AC Net. Rev: 2014 08 30

Bredbandsstrategi. för Dorotea kommun. Upprättad av Dorotea kommun i samarbete med AC Net. Rev: 2014 08 30 Bredbandsstrategi för Dorotea kommun 2014 2020 Upprättad av Dorotea kommun i samarbete med AC Net Rev: 2014 08 30 INNEHÅLL 1 Sammanfattning... 4 2 Syftet med bredbandsstrategin... 6 3 Övergripande visioner

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet HANDLINGSPLAN Sida 1 (6) Datum Kommunstyrelse förvaltningen Vår handläggare Näringslivsutvecklare Raymond Jennersjö Adressat Kommunstyrelsen Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Några rader från ordförande. Det är så roligt att jobba i en styrelse där alla är engagerade och hjälper till. Även suppleanterna är med på varje styrelsemöte och är engagerade.

Läs mer

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar SKRIVELSE 1(8) Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar Detta är en sammanställning av några kortare texter som beskriver vilka lagar och regler som styr det regionala utvecklingsuppdraget som

Läs mer

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2012-06-25 Mönsterås Kommuns strategi för elektronisk kommunikation Mönsterås Kommun vill verka för att kommunens

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten. Dir. 2009:5. Beslut vid regeringssammanträde den 22 januari 2009

Kommittédirektiv. Utredning om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten. Dir. 2009:5. Beslut vid regeringssammanträde den 22 januari 2009 Kommittédirektiv Utredning om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten Dir. 2009:5 Beslut vid regeringssammanträde den 22 januari 2009 Sammanfattning av uppdraget En utredare ska närmare analysera förutsättningarna

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

Utvecklingsplan för IT inom BUN

Utvecklingsplan för IT inom BUN Utvecklingsplan för IT inom BUN 2006 2009 Godkänd i BUN 060615, 104 Inledning Med visionen i fokus; Barnet/eleven i centrum för bildning och fostran, är det av största vikt att man följer med i samhällsutvecklingen.

Läs mer

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun 2014-11-11 1 Antagen av kommunfullmäktige 2014-xx-xx Förslag, daterat 2014-11-11 Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun Bakgrund Regeringen har tagit fram en ny bredbandsstrategi för Sverige, med det

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen Sida 1 (9) Verksamhetsområde upphandling 2015-03-09 Verksamhetschef: Liselothe Engelgren Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen upphandling Sida 2 (9) Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsområde

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns. Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband.

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns. Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband. Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband. Ett öppet stadsnät är nästa nivå av bredband. Ett supersnabbt

Läs mer

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Innehållsförteckning Bakgrund 3 Nationella, regionala och kommunala bredbandsstrategier 3 Nulägesbeskrivning 4 Nuvarande

Läs mer

Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758. Till Finansroteln. Svar på remiss från Finansroteln (Dnr 001-812/2013).

Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758. Till Finansroteln. Svar på remiss från Finansroteln (Dnr 001-812/2013). Remissvar Dnr 2013/3.2.2/89 Sid. 1 (15) 2013-06-04 Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758 Till Finansroteln Yttrande över EU-kommissionens förslag till förordning om åtgärder för att minska kostnader

Läs mer

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB Skicka svaren till remissvar@ framtidsjobb.nu eller Remissvar Socialdemokraterna, Slottsgatan 154, 602 20 Norrköping senast den 15 november Förord till

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

E-tjänst över näringsidkare

E-tjänst över näringsidkare E-tjänst över näringsidkare Förstudie, rapport nr 1 Datum: 2010-12-07 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn Innehållsförteckning 1. E-tjänst över näringsidkare...1 1.1 Sammanfattning 1 1.2 Bakgrund 2

Läs mer

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 1(6) Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 Ersätter programmet för utveckling av elektroniska tjänster 2004-03-01 39 Fastställd av kommunfullmäktige 2008-12-15 214 2(6) Program

Läs mer

Kommittédirektiv. Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås. Dir. 2010:74

Kommittédirektiv. Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås. Dir. 2010:74 Kommittédirektiv Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås Dir. 2010:74 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juli 2010 Sammanfattning En parlamentariskt sammansatt beredning,

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns. Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband.

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns. Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband. Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband. Vetab Bredband. Nästa nivå av bredband. Om alla tågtrafikföretag

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

DU VILL VÄL VARA MED! Skålleruds fiberförening

DU VILL VÄL VARA MED! Skålleruds fiberförening Varför fiber? Fiber är framtidssäker för Internet, telefon, TV och en rad samhällstjänster bland annat larm och tjänster för vård i hemmet. Fiber har mycket hög kapacitet. Möjliggör att olika tjänster

Läs mer

Undersökningar om företagsklimatet i Avesta kommun

Undersökningar om företagsklimatet i Avesta kommun Undersökningar om företagsklimatet i Avesta kommun Svenskt näringslivs rankning Rankingen består av 18 faktorer som viktas olika tungt. 1/3: Tyngst vägande är företagens bedömning av Det sammanfattande

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger Tid: Måndag 27 september 2004 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid

Läs mer