Information till pensionssparare och pensionärer om pensionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information till pensionssparare och pensionärer om pensionen"

Transkript

1 Information till pensionssparare och pensionärer om pensionen Uppdraget Regeringen gav i januari 2008 Försäkringskassan och PPM i uppdrag att, efter samråd med Finansinspektionen och Konsumentverket, ta fram en plan för hur pensionssparare kan få tillgång till tillförlitlig information om hur arbete och sparande påverkar deras olika pensioner så att det därigenom blir möjligt att göra medvetna och för individen rationella val mellan arbete och sparande. I april 2008 beslutade regeringen att den pensionsadministration som i dag sker i Försäkringskassan och PPM sammanförs i en ny myndighet. En utredning, Pensionsmyndighetsutredningen, tillsattes. Den nya myndigheten Pensionsmyndigheten ska börja sin verksamhet den 1 januari Förutsättningarna för att ta fram och genomföra en informationsplan enligt uppdraget har därmed förändrats, och regeringen har tagit ett större initiativ till konsolidering av ansvaret för pensionsinformation. Försäkringskassan och PPM redovisar därför, enligt överenskommelse med Finansdepartementet och Socialdepartementet, hur arbetet med informationsfrågorna hittills har bedrivits i utredningen, dvs. det som den 1 januari 2010 kommer att utgöra Pensionsmyndighetens informationsplan. Till grund för informationsplanen kommer Pensionsmyndighetens kommunikationsstrategi att ligga. Den kommunikationsstrategi som utredaren har tagit fram bifogas och utgör den huvudsakliga leveransen i denna rapport. Samråd med Finansinspektionen och Konsumentverket har skett genom att de har lämnat synpunkter på Pensionsmyndighetens kommunikationsstrategi. I rapporten ingår även kortfattade redogörelser för Försäkringskassans och PPM:s aktuella aktiviteter som syftar till att förbättra pensionsinformationen till de försäkrade. Ny pensionsmyndighet 2010 Ett av motiven för bildandet av Pensionsmyndigheten är att de försäkrade behöver bättre och samordnad information. En samlad 1 (6)

2 pensionsadministration ger förutsättningar för en tydligare och sammanhållen information gentemot pensionssparare och pensionärer. Pensionsmyndigheten kommer utöver ålderspensionen även att hantera angränsande förmåner som efterlevandepension, bostadstillägg till pensionärer (BTP) och äldreförsörjningsstöd. Därmed blir det en myndighet som hanterar alla pensionsärenden. Pensionsmyndighetsutredningens (PMU) arbete med att förbereda starten av Pensionsmyndigheten bedrivs i projektform där i huvudsak personal från Försäkringskassan och PPM medverkar. Pensionsmyndighetens kommunikationsstrategi Inom PMU har Försäkringskassan och PPM tagit fram en kommunikationstrategi för Pensionsmyndigheten, som beskriver de mål som ska vara vägledande för all kommunikationshantering i Pensionsmyndigheten. Utredningen föreslår att Pensionsmyndighetens informationsuppdrag utökas till att ge den försäkrade en bild av den totala pensionen, dvs. utöver den allmänna pensionen även BTP, tjänstepension och privat pension. Detta utökade informationsansvar är avsett att ge de försäkrade en heltäckande bild av deras framtida totala pension och därigenom bättre beslutsunderlag för de val och beslut som påverkar pensionen. Strategin omfattar och beskriver Pensionsmyndighetens huvudbudskap, kommunikationsmål, målgrupper, kanalval och kanalstrategier. I strategin anges också uppsatta effektmål och, på övergripande nivå, hur dessa ska utvärderas. Kommunikationsstrategin kommer att kompletteras av en kommunikationsplan som beskriver hur strategin ska implementeras. Tvärsektoriella frågor I arbetet med Pensionsmyndighetens informationsansvar beaktas att myndighetens kommunikation ska vara tillgänglig för så många kundgrupper som möjligt. Nedan anges exempel på hur några gruppers särskilda behov kommer att tillgodoses. Integration För att informationen ska vara tillgänglig även för dem som inte kan tillgodogöra sig innehållet på svenska kommer myndighetens webbplats och 2 (6)

3 annan kommunikation att innehålla information på uppskattningsvis 8 10 olika språk. Valet av språk kommer att ske utifrån olika parametrar varav de viktigaste är språkgruppens storlek i sig och behovet av information på det egna språket mot bakgrund av hur lång tid man har varit i Sverige, utbildningsnivå, kulturella betingelser m.m. Under början av 2009 kommer PMU att ta fram ett förslag på språkpolicy som bygger på Försäkringskassans och PPM:s gemensamma erfarenheter. Funktionshinder Pensionsmyndighetens webbplats, pensionsmyndigheten.se, kommer att uppfylla W3C:s krav på tillgänglighet för funktionshindrade (WAI), dvs. webbplatsen kan anpassas med olika kontrastverkan för personer med behov av förstärkt läsbarhet, t.ex. vid färgblindhet. Synskadade personer tillgodoses genom att webbplatsen är anpassad för läsverktyg. Försäkringskassans och PPM:s aktuella aktiviteter för bättre pensionsinformation Pensionsorden År 2007 påbörjades ett arbete för att uppdatera Pensionsorden, en ordlista för pensionsområdet som första gången togs fram i samband med pensionsreformens ikraftträdande. Avsikten är att etablera en gemensam terminologi och standard för pensionsbranschen och därmed öka transparens och jämförbarhet, i t.ex. årsbesked och förköpsinformation om pensionsförsäkringar. Pensionsorden har övergått till att bli ett samarbetsprojekt inom ramen för Pensionsrådet. 1 Arbetet med terminologin är i slutskedet och kommer inom kort att publiceras på MinPension.se. Under 2008 påbörjades ett arbete med att ta fram en version av Pensionsorden som riktar sig till allmänheten. Arbetet beräknas bli färdigt under första halvåret Vidareinformatörer Muntlig pensionsinformation via särskilda informatörer är en effektiv kanal för information om pensionsfrågor. För att få större spridning på den muntliga pensionsinformationsverksamheten som bedrivs idag har ett arbete påbörjats med att utbilda vidareinformatörer inom olika organisationer. En 1 Försäkringskassan och PPM tog 2007 initiativ till att utveckla samarbetet mellan aktörerna på pensionsområdet genom att etablera Pensionsrådet. Målet för de gemensamma ansträngningarna är ett de försäkrade med mindre möda ska få bättre kunskap om det egna pensionssparandet och den pension det kan antas leda till. 3 (6)

4 första testutbildning har hållits med pensionsinformatörer från fackförbundet Unionen. En utvärdering av denna har påbörjats. Vidareinformatörsutbildningen kommer att utvecklas under Detta samarbete innebär en stor potential att nå många som då får pensionsinformation i rätt sammanhang och via personer som de har förtroende för. Jämförbara prognoser och enhetlighet i pensionsbesked Den individuella pensionsprognosen är den mest efterfrågade produkten inom pensionsinformationen. Samtidigt har pensionssparare ofta svårt att förstå den information som ges i prognosen. Verktygen som används av pensionsbranschen ger i dag mycket olika resultat för den allmänna pensionen, och antagandena och beräkningarna ifrågasätts ofta. Ett problem som under 2008 uppmärksammats av såväl Riksrevisionen i granskningen av den statliga pensionsinformationen som av Konsumentverket i granskningen av marknadsföringen av privata pensionsförsäkringar. Under 2007 startade ett projekt som syftar till att ta fram en metod för prognosberäkning som: ger en så bra uppfattning av den framtida pensionen som möjligt, är användbar för olika målgrupper, ger möjlighet att belysa förhållandet mellan risk och avkastning, är användbar inom statlig pensionsadministration och inom MinPension.se, är förankrad inom statlig pensionsadministration/minpension.se och bland andra pensionsaktörer, är väldokumenterad, med redovisning av motiven för de vägval som gjorts, och tillgänglig för såväl utomstående som anställda inom statlig pensionsadministration. I en första fas har projektet i en promemoria beskrivit och analyserat de faktorer som styr prognosberäkningen, om vilka antaganden som ska göras, hur prognoserna ska beräknas och i vilka frågeställningar branschens aktörer behöver enas om en gemensam hållning. I nästa fas kommer även tjänstepensioner och privata pensioner att inkluderas i arbetet. Målet är att möjliggöra en enhetlig bild av den totala pensionen i MinPension.se. Orange kuvertet 2009 I ett nytt upplägg för årsbeskedet som skickas ut 2009 utgör den första sidan en sammanställning av de viktigaste siffrorna i brevet och ger samtidigt en bild av systemets funktion med ett årligt sparande som leder fram till pensionen. Denna sammanfattning innebär också att de som bara läser 4 (6)

5 första sidan får en snabb bild av både sitt sparande och den förväntade framtida pensionen. Riktad information till personer som kan ha rätt till BTP Försäkringskassan har uppmärksammat att mörkertalet i BTP sannolikt är avsevärt. Enligt beräkningar kan omkring pensionärer förväntas ha rätt till BTP men har inte ansökt om förmånen. Försäkringskassan har under hösten 2008 gjort ett riktat informationsutskick till ett urval personer i Kalmar och Södermanlands län för att undersöka om ett riktat informationsbrev är en framgångsrik metod för att informera pensionstagarna om möjligheten att söka BTP. Utvärderingen av försöket kommer att föreligga under våren Information till nya premiepensionssparare 2008 På våren 2008 gjorde PPM ett separat utskick till ett urval av de personer som första gången hade premiepensionspengar att placera 2007 respektive Utskicket Sparpaketet 2008 bestod av ett brev med personlig kontoinformation och överskådlig information om den allmänna pensionen samt en folder. Syftet var att uppmana nya sparare att engagera sig i sin premiepension och ge dem hjälp och stöd för att kunna ta ställning till hur de vill att deras pengar ska vara placerade. PPM:s huvudbudskap var att tala om att valet är viktigt och att detta är den enskildes eget ansvar. Premiepensionsspararna ska veta vad som händer med pengarna om de inte väljer fonder och att de kan välja själva eller använda det stöd (PPM-Lotsen) som finns på PPM:s webbplats. PPM planerar att skicka ut ett motsvarande Sparpaket våren Information till icke-väljare 2008 PPM genomför sedan 2006 årliga utskick med syfte att göra premiepensionssparare uppmärksamma på risker och möjligheter i det egna sparandet och att förmå fler pensionssparare att se över sitt premiepensionssparande Under hösten 2008 genomförde PPM ett riktat utskick till en ca 1 miljon premiepensionssparare som inte gjort ett eget fondval och därför har sina premiepensionsmedel placerade i Premiesparfonden. I utskicket beskrevs Premiesparfonden och dess egenskaper och vilka möjligheter som finns för den som skulle vilja byta till andra fonder. 5 (6)

6 Med utskicket ville PPM förmedla budskapet att det på PPM:s webbplats finns beslutsstöd som gör det enkelt att sätta samman och välja en balanserad fondportfölj. Den önskade effekten var att fler pensionssparare skulle fundera igenom sitt premiepensionssparande och ta ställning till om de hade ett sparande som passar dem. Motsvarande utskick gjordes även 2006 och 2007 med skillnaden att informationen då riktades till pensionssparare som gjort ett aktivt val av premiepensionsfonder vid inträdet i premiepensionssystemet men som därefter inte ändrat sitt fondinnehav. Avslutande kommentar Den nya Pensionsmyndighetens utökade informationsansvar innebär både utmaningar och möjligheter för kommunikationen om pension till de försäkrade. Det utökade uppdraget att informera även om tjänstepension och pension från privat pensionssparande, ställer krav på att myndigheten etablerar samverkan med övriga aktörer på pensionsmarknaden. Och förmår att anpassa och tillhandahålla informationen efter olika målgruppers behov och förväntningar. 6 (6)

Kommunikationsstrategi PMU

Kommunikationsstrategi PMU Utkast Pensionsmyndighetsutredningen Dir 2008:52 Inrättande av en pensionsmyndighet Dokumentets ursprung Namn/Författare Roll/Befattning 2008-08-20 Olle Sylvén Godkännande och fastställande Namn Roll/Befattning

Läs mer

FONDSPARARUNDERSÖKNING 2010. TNS Sifo Prospera

FONDSPARARUNDERSÖKNING 2010. TNS Sifo Prospera FONDSPARARUNDERSÖKNING 2010 1 400 intervjuer under mars-april med personer i åldern 18-74 år. TNS Sifo Prospera 2010 års fondundersökning om pensionsspararnas val och önskemål En majoritet av svenskarna

Läs mer

Svårnavigerat? Premiepensionssparande på rätt kurs (SOU 2005:87)

Svårnavigerat? Premiepensionssparande på rätt kurs (SOU 2005:87) Regeringskansliet (Finansdepartementet) 103 33 Stockholm Fi2005/5690 Svårnavigerat? Premiepensionssparande på rätt kurs (SOU 2005:87) Inledning (Aktiespararna) har inbjudits att lämna synpunkter på Svårnavigerat?

Läs mer

Komplext och komplicerat? Om myndigheters webbaserade pensionsinformation

Komplext och komplicerat? Om myndigheters webbaserade pensionsinformation Klart språk i Norden Titel: Forfatter: Komplext och komplicerat? Om myndigheters webbaserade pensionsinformation Claes Ohlsson Kilde: Klart språk i Norden, 2009, s. 52-64 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/ksn/issue/archive

Läs mer

1. Uppdraget. Sammanfattning

1. Uppdraget. Sammanfattning 1 (24) Pensionsmyndighetens särskilda informationsuppdrag - delrapport 1. Uppdraget I april 2008 gav regeringen landshövdingen Bo Könberg i uppdrag att föreslå hur pensionsinformationen i Sverige kan förbättras.

Läs mer

Detta är Minpension.se

Detta är Minpension.se pensionssparare Detta är Korta fakta Täckning Kanaler Uppdrag Vision Övergripande mål Status dec 2015 Mål dec 2019 Långsiktiga mål Strategier Prioriteringar 2016 Korta fakta Staten 50% Försäkringsbranschen

Läs mer

Pensionsmyndigheten och dess verksamhet

Pensionsmyndigheten och dess verksamhet Socialförsäkringsutskottets betänkande 2009/10:SfU3 Pensionsmyndigheten och dess verksamhet Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:202 Pensionsmyndigheten och

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

2010-05-26. Till Pensionsgruppen Pensionsmyndigheten

2010-05-26. Till Pensionsgruppen Pensionsmyndigheten 2010-05-26 Till Pensionsgruppen Pensionsmyndigheten 2K kompletterande kanaler förslag till fortsatt inriktning Synpunkter från Fondbolagens förening på de två alternativen i Pensionsmyndighetens rapport

Läs mer

Hur stor blir pensionen?

Hur stor blir pensionen? Hur stor blir pensionen? En rapport om kompensationsgrader hos användare av Minpension.se år 2015 Ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen Frida Öjemark Sammanfattning Pensionen i det svenska pensionssystemet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Premiepensionsmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Premiepensionsmyndigheten Regeringsbeslut II:7 2009-12-10 Fi2009/7027 Finansdepartementet Premiepensionsmyndigheten Box 1605 111 86 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Premiepensionsmyndigheten Riksdagen har beslutat

Läs mer

(Finansdepartementet)

(Finansdepartementet) Lagrådsremiss Utkast Ändringar i premiepensionssystemet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den xx xx 2009 (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Premiepensionssystemet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Pensionsmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Pensionsmyndigheten Regeringsbeslut I:3 2015-06-25 S2015/04530/RS (delvis) Socialdepartementet Pensionsmyndigheten Box 38190 100 64 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Pensionsmyndigheten Riksdagen har beslutat

Läs mer

LITEN PENSIONS- SKOLA FÖR DIG SOM ARBETAR INOM SCEN OCH FILM

LITEN PENSIONS- SKOLA FÖR DIG SOM ARBETAR INOM SCEN OCH FILM LITEN PENSIONS- SKOLA FÖR DIG SOM ARBETAR INOM SCEN OCH FILM INNEHÅLL 4 6 8 10 12 14 15 VARIFRÅN KOMMER PENSIONEN? DET NYA PENSIONSAVTALET PÅ INSTITUTIONSTEATRARNA OMSTÄLLNINGS- OCH KARRIÄRVÄXLINGSAVTALET

Läs mer

Vad blev det för pension?

Vad blev det för pension? Håkan Svärdman 08-772 71 62 0708-31 53 62 hakan.svardman@folksam.se Datum Sid 1(7) Välfärdsrapport: Vad blev det för pension? En jämförelse mellan pension och slutlön Sid 2(8) Facit på prognos Nyligen

Läs mer

Lagrådsremiss. Vissa premiepensionsfrågor. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Vissa premiepensionsfrågor. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Vissa premiepensionsfrågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 februari 2004 Bosse Ringholm Johan Lundström (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

2K kompletterande kanaler

2K kompletterande kanaler 1.0 Dnr/ref. LED 2010-9 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 1.1 Allmänna utgångspunkter... 4 2 Utgångspunkter för utredningsarbetet... 8 3 Bakgrund... 9 3.1 Pensionsöverenskommelsen... 9 3.2 Hur har marknaden

Läs mer

Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster

Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster 1 (6) 2008-05-30 Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster Uppdraget Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten (PPM) har i regleringsbreven för 2008 fått i uppdrag

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)- Pensionsmyndighetens webbtjänst Dina Pensionssidor

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)- Pensionsmyndighetens webbtjänst Dina Pensionssidor Beslut Diarienr 1 (8) 2016-03-18 2671-2014 Pensionsmyndigheten Box 38 190 100 64 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)- Pensionsmyndighetens webbtjänst Dina Pensionssidor Datainspektionens

Läs mer

Förändringar i orange kuvert Från delhet till helhet

Förändringar i orange kuvert Från delhet till helhet Förändringar i orange kuvert 2018 Från delhet till helhet Fakta om orange kuvert Har skickats ut sedan 1999 I januari skickades cirka 1,7 miljoner orange kuvert till pensionärer Varav 10 procent till digitala

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Pensionsmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Pensionsmyndigheten Regeringsbeslut I:3 2016-04-07 S2016/01578/SF Socialdepartementet Pensionsmyndigheten Box 38190 100 64 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Pensionsmyndigheten Riksdagen har beslutat om

Läs mer

Valet för din tjänstepension. En kollektivavtalad förmån för dig som är anställd inom kommun, landsting eller kommunala bolag

Valet för din tjänstepension. En kollektivavtalad förmån för dig som är anställd inom kommun, landsting eller kommunala bolag Valet för din tjänstepension En kollektivavtalad förmån för dig som är anställd inom kommun, landsting eller kommunala bolag 2 Varför får jag denna valinformation? Du har fått denna valinformation för

Läs mer

Avtalspension BTPK kompletterande ålderspension

Avtalspension BTPK kompletterande ålderspension Ett viktigt val för din framtid Du bestämmer var pengarna ska placeras. Arbetsgivaren betalar. Linda, SPP Avtalspension BTPK kompletterande ålderspension Om du fick 100 000 kronor att investera, var skulle

Läs mer

Sammanställning av Tjänstepensionens dag 2015

Sammanställning av Tjänstepensionens dag 2015 Sammanställning av Tjänstepensionens dag 2015 Aktörernas aktiviteter och mediegenomslaget Oktober 2014 Syftet med Tjänstepensionens dag Öka uppmärksamheten kring tjänstepensionen externt riktat mot de

Läs mer

1 (10) Dok.bet. PID136806 Version 2.1 Dnr/ref. 2016-02-17. användarmanual PM59003 1.0

1 (10) Dok.bet. PID136806 Version 2.1 Dnr/ref. 2016-02-17. användarmanual PM59003 1.0 1 (10) användarmanual 2 (10) Innehåll Pensionsmyndighetens typfallsmodell för pensionsberäkningar... 3 Installation... 3 Start av modellen... 3 Verktygsfält... 4 Välja språk... 4 Ingångsvärden till modellen...

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kommunstyrelsens Förvaltning 1 (8) HANDLÄGGARE Karolina Nordh 08-535 303 93 karolina.nordh@huddinge.se för jämställdhetsintegrering Huddinge kommun 2008-2010 POSTADRESS Huddinge kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

Medelpensioneringsålder och utträdesålder

Medelpensioneringsålder och utträdesålder 1 Rapport 2010-05-06 0-18 Medelpensioneringsålder och utträdesålder Enligt regleringsbrevet för budgetåret 2010 ska Pensionsmyndigheten senast den 6 maj 2010 redovisa genomsnittsålder för uttag av pension.

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till pensionssparare Johan Orbe Caroline Theorell TNS SIFO

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till pensionssparare Johan Orbe Caroline Theorell TNS SIFO Pensionsmyndigheten Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till pensionssparare 2012 2012-05-03 Johan Orbe Caroline Theorell TNS SIFO Bearbetad av Christer Nordh/Pensionsmyndigheten 1 Bakgrund och

Läs mer

1999:1 F INANSINSPEKTIONENS TILLSYN AV P REMIEPENSIONSMYNDIGHETEN. Regeringsrapport den 26 februari 1999. (Dnr. 1216-99-600)

1999:1 F INANSINSPEKTIONENS TILLSYN AV P REMIEPENSIONSMYNDIGHETEN. Regeringsrapport den 26 februari 1999. (Dnr. 1216-99-600) 1999:1 F INANSINSPEKTIONENS TILLSYN AV P REMIEPENSIONSMYNDIGHETEN Regeringsrapport den 26 februari 1999 (Dnr. 1216-99-600) I NNEHÅLL 1. Sammanfattning 1 2. Uppdraget 2 3. PPM:s försäkringsverksamhet 3

Läs mer

Avtalspension ITPK Egenpension och Livsarbetstidspension

Avtalspension ITPK Egenpension och Livsarbetstidspension Ett viktigt val för din framtid Gör ett aktivt val för din pension. Sofia, SPP Avtalspension ITPK Egenpension och Livsarbetstidspension Om du fick 100 000 kronor att investera, var skulle du placera dem

Läs mer

Riksrevisonens rapport om att gå i pension

Riksrevisonens rapport om att gå i pension Socialförsäkringsutskottets betänkande 2014/15:SfU8 Riksrevisonens rapport om att gå i pension Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet regeringens skrivelse 2014/15:33 Riksrevisionens rapport

Läs mer

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2011 Det orange kuvertet till pensionssparare Claes Falck Kidist Hamrén TNS SIFO

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2011 Det orange kuvertet till pensionssparare Claes Falck Kidist Hamrén TNS SIFO Pensionsmyndigheten Utvärdering av ÅB 2011 Det orange kuvertet till pensionssparare 2011 2011-04-13 Claes Falck Kidist Hamrén TNS SIFO Bearbetning av Christer Nordh, Pensionsmyndigheten 2011-05-13 1 Bakgrund

Läs mer

För- och nackdelar med pensionsstiftelse. Nackdelar. För- och nackdelar med försäkringslösning. Nackdelar

För- och nackdelar med pensionsstiftelse. Nackdelar. För- och nackdelar med försäkringslösning. Nackdelar SPP 2007-06-01 1 (7) Svar från SPP på frågor beträffande avtal om pensionsförsäkring med fortlöpande premieinbetalning och om partiell inlösen av pensionsutfästelse Omfattning av försäkringsavtalen 1.

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20 PROTOKOLL Nummer 9 1.7.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Landskapsagronom

Läs mer

Privat pensionssparande Slutrapportering av ett regeringsuppdrag

Privat pensionssparande Slutrapportering av ett regeringsuppdrag RAPPORT 2000:17 Privat pensionssparande Slutrapportering av ett regeringsuppdrag Förord Föreliggande rapport utgör en slutrapportering av ett regeringsuppdrag till Konsumentverket rörande hushållens pensionssparande.

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

S2013/9137/SF. Socialdepartementet. Regelförenklingar inom pensionsförmåner

S2013/9137/SF. Socialdepartementet. Regelförenklingar inom pensionsförmåner S2013/9137/SF Socialdepartementet Regelförenklingar inom pensionsförmåner 1 Förord Denna promemoria har tagits fram av en arbetsgrupp som har inrättats inom Socialdepartementet. Arbetsgruppen har tillsatts

Läs mer

Regeringens skrivelse 2014/15:33

Regeringens skrivelse 2014/15:33 Regeringens skrivelse 2014/15:33 Riksrevisionens rapport om att gå i pension Skr. 2014/15:33 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 18 december 2014 Stefan Löfven Annika Strandhäll

Läs mer

Den 17 oktober slås Ethica Offensiv ihop med Ethica Sverige Global som sedan ändrar placeringsinriktning och namn

Den 17 oktober slås Ethica Offensiv ihop med Ethica Sverige Global som sedan ändrar placeringsinriktning och namn Stockholm augusti 2013 1(4) Den 17 oktober slås Ethica Offensiv ihop med Ethica Sverige Global som sedan ändrar placeringsinriktning och namn Vår ambition är att erbjuda dig ett modernt och attraktivt

Läs mer

Arbetstagarens Webbaserade verktyg

Arbetstagarens Webbaserade verktyg Arbetstagarens Webbaserade verktyg Vad kan du som arbetstagare göra? Vi tänker på dig som anställd. Skandia har väl anpassade internetbaserade tjänster till dig som arbetstagare. Våra internetbaserade

Läs mer

Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter

Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter 1 Information till allmänheten Kemiföretag spelar en viktig roll i svenskt näringsliv, men medför också risker. Det är därför viktigt

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: juni 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Tre medarbetare från Mellansvensk

Läs mer

Kommunikations. policy. Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123

Kommunikations. policy. Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123 Kommunikations policy Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123 Kommunikationspolicy 1 Kommunikationspolicy Innehåll Inledning... 4 1. Kommunikationspolicy... 5 1.2 Definition 5 1.3 Lagar 5 1.4 Kommunikationsmål

Läs mer

Kommunikationsplan 2013

Kommunikationsplan 2013 Kommunikationsplan 2013 Funktionshinderspolitiskt arbete Region Skåne Innehåll UU1. BAKGRUND 4 3. KOMMUNIKATIVA UTMANINGAR 4 4. KOMMUNIKATIONSMÅL 5 5. BUDSKAP 5 6. MÅLGRUPPSANALYS 5 7. KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Din allmänna pension en del av din totala pension

Din allmänna pension en del av din totala pension Pensionsmyndigheten Din allmänna pension en del av din totala pension Det här årsbeskedet handlar om den allmänna pensionen. Utöver den får de flesta löntagare tjänstepension från sin arbetsgivare. Det

Läs mer

Det handlar om din pension. Pensionsavtalet KAP-KL för dig som är kommun- eller landstingsanställd

Det handlar om din pension. Pensionsavtalet KAP-KL för dig som är kommun- eller landstingsanställd Det handlar om din pension Pensionsavtalet KAP-KL för dig som är kommun- eller landstingsanställd Innehållsförteckning Välkommen till KPA Pension... 3 Din allmänna pension... 4 Din tjänstepension - ålderspension...

Läs mer

Din tjänstepension Gamla PA-KFS. för dig som är född 1953 eller tidigare

Din tjänstepension Gamla PA-KFS. för dig som är född 1953 eller tidigare Din tjänstepension Gamla PA-KFS för dig som är född 1953 eller tidigare Kort presentation av broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som är född 1953 eller tidigare och anställd på ett KFS-anslutet

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-01-25

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-01-25 FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Yttrande över lagrådsremiss om Ändringar i premiepensionssystemet

Yttrande över lagrådsremiss om Ändringar i premiepensionssystemet 2009-06-08 Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm Till Finansdepartementet (Fi2005/5690) Yttrande över lagrådsremiss om Ändringar i premiepensionssystemet Fondbolagens förening

Läs mer

Bilaga 1 Listningsregler

Bilaga 1 Listningsregler Bilaga 1 Listningsregler Hälsoval Jämtlands län 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 LISTNINGSREGLER 3 1.1 MEDBORGARENS ÅTAGANDE 3 1.2 PRINCIPER FÖR MEDBORGARENS VAL 3 1.2.1 Särskilt boende 3 1.2.2 Rätt till enskilda

Läs mer

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-02-01 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2015:548 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med

Läs mer

BESTÄMMELSER OM PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA 1 (11) Antagen av kommunfullmäktige den 25 november 2009, 189 Dnr: 1033/09-903 Nr: BESTÄMMELSER OM PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA Sammanfattning Beslutsordning Kommunfullmäktige är pensionsmyndighet för förtroendevalda.

Läs mer

Informationskvällar 18, 22 och 24 februari

Informationskvällar 18, 22 och 24 februari Informationskvällar 18, 22 och 24 februari VÄLKOMNA TILL INFORMATION OM NYA HYROR SÅ HÄR ÄR UPPLÄGGET IKVÄLL Del 1 vad blir resultatet för Er Hyresbeloppen 1 april 2016 genomgång av utskickat brev Hur

Läs mer

SPPs Avtalspension PA 03 individuell ålderspension

SPPs Avtalspension PA 03 individuell ålderspension Ett viktigt val för din framtid Gör ett aktivt val för din pension. Michaela, SPP SPPs Avtalspension PA 03 individuell ålderspension Om du fick 100 000 kronor att investera, var skulle du placera dem då?

Läs mer

Dyslexiprojektet Allt genast. Förstudie Nollanalys

Dyslexiprojektet Allt genast. Förstudie Nollanalys 3 augusti 2010 Dyslexiprojektet Allt genast Förstudie Nollanalys 1. Inledning bakgrund I högre grad än tidigare används talböcker och anpassade medier också av personer med läsoch skrivsvårigheter. Man

Läs mer

Delårsrapport. januari juni 2008

Delårsrapport. januari juni 2008 Delårsrapport januari juni 2008 Innehåll Finansiell information för januari juni 2008 2 Vd-kommentar 3 Kommentar till moderbolagets och koncernens bokslut 4 Ekonomisk ställning och nyckeltal 5 Totalavkastningstabell

Läs mer

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 2013-02-21 Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 40 procent av respondenterna instämde i påståendet att de som helhet var nöjda i kontakten med kommunen Det är ingen skillnad

Läs mer

Detta är minpension i Sverige AB

Detta är minpension i Sverige AB Detta är minpension i Sverige AB Innehåll Korta fakta 3 Prioriteringar 2018 4 Täckningsgrad 5 Kanaler 6 Uppdrag 7 Vision 8 Övergripande mål 9 Status Q2 2018 10 Mål Q4 2020 11 Långsiktiga mål 12 Strategier

Läs mer

Detta är Min Pension i Sverige AB

Detta är Min Pension i Sverige AB pensionssparare Detta är Min Pension i Sverige AB Korta fakta Prioriteringar 2017 Täckningsgrad Kanaler Uppdrag Vision Övergripande mål Status dec 2016 Mål dec 2020 Långsiktiga mål Strategier Korta fakta

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Halvårsredogörelse 2012. AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond

Halvårsredogörelse 2012. AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond 2 (12) AP7 Aktiefond Förvaltningsberättelse AP7 Aktiefond är avsedd enbart för premiepensionsmedel och är inte öppen för annat sparande. Fonden utgör en byggsten i premiepensionssystemets

Läs mer

Information om godmanskap och förvaltarskap

Information om godmanskap och förvaltarskap Överförmyndaren i Tingsryds kommun Information om godmanskap och förvaltarskap Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken (Lag 1949:381). Personer som på grund av sjukdom,

Läs mer

Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén

Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén Mål för dagen Gå igenom mall för skrivande av handlingsplan Erbjuda metoder för arbetet med planen Påbörja arbetet med planerna

Läs mer

reflex livränta Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01

reflex livränta Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01 reflex livränta FÖRKÖPSINFORMATION Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01 Så fungerar Reflex Livränta Reflex Livränta är en engångsbetald kapitalförsäkring som du kan komplettera med ett återbetalningsskydd.

Läs mer

Svårt för konsumenterna lätt för bankerna? Konkurrensverket och Konsumentverket 24 februari 2016

Svårt för konsumenterna lätt för bankerna? Konkurrensverket och Konsumentverket 24 februari 2016 Svårt för konsumenterna lätt för bankerna? Konkurrensverket och Konsumentverket 24 februari 2016 Har du frågor om konkurrensen, kunskapen eller konsumenternas ställning på fondmarknaden? Ställ dina frågor

Läs mer

Ekonomismart. ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2. Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket

Ekonomismart. ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2. Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket Ekonomismart ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2 Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket Sida 1 av 7 Samarbetsavtalet Detta avtal reglerar samarbetsparternas

Läs mer

Logga in på minpension.se för att få en helhetsbild av pensionen och gör en prognos.

Logga in på minpension.se för att få en helhetsbild av pensionen och gör en prognos. 02 05 2016 Faktablad Avtalspension SAF-LO i siffror Totalt betalades det in drygt 14 miljarder till ca 1,2 miljoner personers tjänstepension 2015. Norrbottningarna fick mest inbetalt till sin tjänstepension

Läs mer

FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den

FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den Kvalitetskontroll ett stöd i ditt kvalitetsarbete Kvalitetssäkring utgör revisions- och rådgivningsbranschens viktigaste medel för att ge allmänheten

Läs mer

SVENSK FÖRSÄKRING SID 1

SVENSK FÖRSÄKRING SID 1 SVENSK FÖRSÄKRING VD HAR ORDET Christina Lindenius SID 2 Försäkringar skapar trygghet och bidrar till ett robust och hållbart samhälle. Vi lever i ett samhälle som är i ständig förändring. Vid sidan av

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Det här är dina avtalsförsäkringar. För dig som omfattas av KTP-planen KFO - PTK

Det här är dina avtalsförsäkringar. För dig som omfattas av KTP-planen KFO - PTK Det här är dina avtalsförsäkringar För dig som omfattas av KTP-planen KFO - PTK Trygghet via din anställning Att ha tjänstepension och försäkringsskydd via sin arbetsgivare är en riktigt bra förmån. Tjänstepensionen

Läs mer

PM- Företagande inom vård/omsorg

PM- Företagande inom vård/omsorg PM- Företagande inom vård/omsorg Inledning Vård och omsorg är än så länge en relativt liten bransch inom den privata sektorn i Sverige. Men tillväxten är stark och det mesta talar för branschen kommer

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Klassificering Sida Publik 1/8 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Nr 1.02 SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen

Läs mer

8 Premiepensionssystemets basalternativ

8 Premiepensionssystemets basalternativ 8 Premiepensionssystemets basalternativ I premiepensionssystemets basalternativ, Premiesparfonden, placeras medel för de pensionssparare som inte gör ett aktivt val av fondförvaltare. Utöver Premiesparfonden

Läs mer

Pensionsriktlinjer för anställda

Pensionsriktlinjer för anställda Pensionsriktlinjer för anställda Antagna av kommunstyrelsen 2008-12-04, reviderade 2015-02-04 Lunds kommun Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 ALLMÄNT... 4 REVIDERING... 4 BESLUTSORDNING... 4 PENSION

Läs mer

Här hittar du din pensionsinformation på minpension

Här hittar du din pensionsinformation på minpension Om minpension 2019 Vad är minpension? En oberoende tjänst i samarbete mellan staten och pensionsbolagen Startade i december 2004 På minpension kan alla som har tjänat in till pension i Sverige se sina

Läs mer

ATT TA BORT FONDER I FONDFÖRSÄKRING

ATT TA BORT FONDER I FONDFÖRSÄKRING PROMEMORIA FI Dnr 06-2127-306 Datum 2006-06-27 Författare Björn Palmgren Finansinspektionen Box 6750 113 85 Stockholm Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se ATT TA BORT

Läs mer

Beslut om rekommendationer för informationsgivning på riskkapitalbolagens webbplatser

Beslut om rekommendationer för informationsgivning på riskkapitalbolagens webbplatser Svenska Riskkapitalföreningens Tillsynsnämnd Beslut 2016-04-27 Beslut om rekommendationer för informationsgivning på riskkapitalbolagens webbplatser Beslutet i korthet Ärendet. Tillsynsnämnden har genomfört

Läs mer

Välkommen till Skånetrafiken!

Välkommen till Skånetrafiken! Välkommen till Skånetrafiken! Tänkte berätta om: Skånetrafiken Hur vi arbetat med anpassning av kollektivtrafiken Kvalitetsdeklaration Handikappanpassning av bussar och hållplatser Informationsarbetet

Läs mer

Din allmänna pension en del av din totala pension

Din allmänna pension en del av din totala pension 60+ (65 år) får prognos Inkomst över taket Pensionsmyndigheten Din allmänna pension en del av din totala pension Det här årsbeskedet handlar om den allmänna pensionen. Utöver den får de flesta löntagare

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tommy Sandegran TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 6 1 (5) HSN 1304-0474 Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport

Läs mer

Din tjänstepension KAP-KL

Din tjänstepension KAP-KL Din tjänstepension KAP-KL Hur stor blir din tjänstepension? Storleken på din tjänstepension beror bland annat på hur länge du arbetar, hur mycket du tjänar, när du tar ut din pension, och hur värdet har

Läs mer

Flyttrapport AMF 2016. Hur sker flyttar inom kollektivavtalad tjänstepension?

Flyttrapport AMF 2016. Hur sker flyttar inom kollektivavtalad tjänstepension? Flyttrapport 216 Hur sker flyttar inom kollektivavtalad tjänstepension? FLYTTRAPPORT 216 2 sid 3 sid 4 sid 6 sid 8 sid 9 sid 1 sid 11 sid 12 sid 13 Sammanfattning Kollektivavtalade tjänstepensioner Flyttutvecklingen

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: mars

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: mars Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: mars 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Två personer från Håkans

Läs mer

Gode mannens och förvaltarens uppdrag

Gode mannens och förvaltarens uppdrag Gode mannens och förvaltarens uppdrag Ditt uppdrag som god man eller förvaltare Som god man eller förvaltare företräder du en person som behöver hjälp med att sköta sina ekonomiska, juridiska och personliga

Läs mer

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan 2016 2018 En gemensam plan Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan för 2016-2018 är en plan för att utveckla och förbättra verksamheten för

Läs mer

Pensionsmyndigheten Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till nya pensionssparare

Pensionsmyndigheten Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till nya pensionssparare Pensionsmyndigheten Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till nya pensionssparare 2012 2012-05-03 Johan Orbe Anita Bergsveen TNS SIFO Bearbetningar av Christer Nordh/Pensionsmyndigheten Bakgrund

Läs mer

Seminarium på Fafo, 2010-01-29 2010-01-29

Seminarium på Fafo, 2010-01-29 2010-01-29 Seminarium på Fafo, 1 Det svenska premiepensionssystemet erfarenheter från ett fonderat pensionssystem Sara Bergström, Pensionsmyndigheten Seminarium på Fafo, Oslo, Seminarium på Fafo, 2 Agenda 1. Kort

Läs mer

Pensionsriktlinjer för förtroendevalda

Pensionsriktlinjer för förtroendevalda Pensionsriktlinjer för förtroendevalda Antagna av kommunfullmäktige 2008-12-18, reviderade 2015-02-26 Lunds kommun Innehållsförteckning ALLMÄNT... 2 REVIDERING... 2 BESLUTSORDNING... 2 PENSION TILL FÖRTROENDEVALDA...

Läs mer

Rapport. Utvärdering av ÅB Det orange kuvertet till nya pensionssparare Pensionsmyndigheten

Rapport. Utvärdering av ÅB Det orange kuvertet till nya pensionssparare Pensionsmyndigheten Rapport Utvärdering av ÅB 2010 Det orange kuvertet till nya pensionssparare 2010 Pensionsmyndigheten 2010-04-23 Bakgrund och syfte 4 Pensionsmyndigheten (tidigare PPM och delar av Försäkringskassan) genomför

Läs mer

Ändringar i premiepensionssystemet redovisning av hur förändringarna praktiskt har påverkat pensionsspararna. 1 Sammanfattning.

Ändringar i premiepensionssystemet redovisning av hur förändringarna praktiskt har påverkat pensionsspararna. 1 Sammanfattning. 1 (7) 2010-06-28 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Finansdepartementet 103 33 Stockholm Ändringar i premiepensionssystemet redovisning av hur förändringarna praktiskt har påverkat pensionsspararna.

Läs mer

FTP 1 och FTPK. Förköpsinformation 3 PREMIE 1 ALLMÄNT 4 ÅLDERSPENSION 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 2 OM AMF. Gäller från och med 2016-01-01.

FTP 1 och FTPK. Förköpsinformation 3 PREMIE 1 ALLMÄNT 4 ÅLDERSPENSION 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 2 OM AMF. Gäller från och med 2016-01-01. Förköpsinformation FTP 1 och FTPK Gäller från och med 2016-01-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring. Denna information har du

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: April

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: April Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: April 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Sju medarbetare från Monoflex och tre

Läs mer

Din tjänstepension PFA

Din tjänstepension PFA Din tjänstepension PFA Din pension består av olika delar allmän pension Allmän pension kommer från staten. Varje år får du information om den allmänna pensionen i ett orange kuvert. Du har rätt till allmän

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer