Goda Exempel. från kommunala karttjänster på Internet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Goda Exempel. från kommunala karttjänster på Internet. https://www.infovisaren.se/projekt/falkenberg/infovisaren.asp?prodnr=5"

Transkript

1 Goda Exempel från kommunala Exempel på tre av Falkenbergs sju olika teman för sina kommunala karttjänster. 1. Projektbeskrivning 2 2. Sammanfattning 3 3. Goda exempel Uddevalla kommun Business Region Göteborg AB, BRG Örebro Österåker Karlstad Ystads kommun Skånekartan Övergripande kommentarer Programvaruplattformar och kontaktpersoner Referenser 15 Projekt Författare Version 1.0 Sida 1 (16) SKL SAM-projektet Webb-GIS och geografiska e-tjänster Anders Söderman Senast ändrad kl 08:20

2 1. PROJEKTBESKRIVNING 1.1 Bakgrund Redan 1998 fick jag möjlighet att i rollen som GIS-samordnare i Stockholm stad delta i Projekt-Teknik-Upphandling SAM Delprojekt 7, Kartor på Internet. Det övergripande målet var att: Öka användningen av Internet för att sprida kommunal information med koppling till kartor, genom att stödja kommuner med beslutsunderlag vid införande av denna teknik. Slutsatsen i detta arbete var: Att inte ta till sig och ta hänsyn till denna teknik i sin organisations GIS-strategi torde försvåra och fördyra spridningen av geografisk information. Detta blir kommunala beslutsfattare mer och mer medvetna om. Budskapet i den första meningen har fått ökad tyngd, men behovet av argument för att få resurser att satsa på denna teknik behövs än idag. Genom att sammanställa Goda Exempel från kommunala karttjänster på Internet, så ges möjlighet till bättre beslutsunderlag och även diskussionsunderlag när potentialen hos denna teknik ska presenteras för den egna organisationen och inför kommunens beslutsfattare. De flesta kommuner har idag en karttjänst som på olika sätt informerar om kommunal service och turistinformation. För att underlätta för Internetovana användare, så innehåller denna rapport ett antal goda exempel på enkla, användarvänliga lösningar. 1.2 Syftet och målgrupp Rapporten ska visa goda exempel på hur olika kommuner, på ett enkelt och begripligt sätt, presenterar kommunal service och turistinformation via en eller flera Exemplen ska utgå från en datorovan medborgares perspektiv och vanliga frågeställningar som denne har. De flesta svenska kommunala karttjänster (573 stycken) har utvärderats baserat på elva olika kriterier, bl.a. antal kartteman, sökfunktion, teckenförklaring och hjälpfunktion. Målgrupp för denna rapport är kart- och mätavdelningen eller motsvarande organisatorisk enhet. Berörd personal ska få idéer och argument för att påverka beslutsfattare och politiker för att få medel att införa eller förbättra kommunens egen karttjänst. 1.3 Avgränsning Rapporten ger inte exempel på e-tjänster med kartstöd. Sida 2 (16)

3 2. SAMMANFATTNING En attraktiv och informativ karttjänst som beskriver kommunal service, näringslivs- och turistinformation är en kommuns annonspelare mot kommuninnevånarna och omvärlden. Den bör utformas till att bli ett självklart val för att nå kvalificerad information för alla som vill ta del av vad kommunen har att erbjuda. Karttjänsten ska utformas så att den skapar nytta för: 1. Bostads- och arbetssökande. 2. Företagsetableringar. 3. Näringslivet många företag arbetar över kommun- och länsgränser. 4. Kommunalt samarbete inom kommunförbund. 5. Turism och friluftsliv, som ofta ger kommunen inkomster. 6. Räddningstjänst mindre omfattande skador. 7. KRIS-planering för samhällsskydd och beredskap. 8. Informationsutbyte med andra kommuner, statliga verk och myndigheter. 9. Kommunens innevånare, som förstår informationen själva, vilket ger lägre kostnader p.g.a. färre kontakter med tjänstemän. Karttjänsten bör designas så att den kan användas i kommunens intranät och på Internet. Många framtida e-tjänster kommer att kräva ett kartstöd och karttjänsten bör också utformas så att lämpliga delar av den kan användas i olika e-tjänster. Behovet av att kunna erbjuda framtida geodatatjänster (WMS-tjänster) bör om möjligt beaktas. En kommun har uttryckt det så här: Falkenbergs kommun skall satsa på GIS som ett verktyg att förenkla och förbättra informationshanteringen, såväl internt som externt. Kartan som informationsbärare kan användas inom alla verksamhetsområden och en satsning på GIS blir en viktig del i effektiviseringen. Falkenbergs kommun Uddevalla har en enkel och överskådlig karttjänst, som innehåller både kommunal och kommersiell information. Göteborg ger näringslivet ett snabbt och enkelt kartverktyg för att förenkla utsökningen av alternativa platser för sin verksamhet. Denna karttjänst kan med fördel vara mall för många e-tjänster som kräver kartstöd. Örebros nya kartklient(openlayers) bygger helt på öppen källkod och kommunen har nu gått vidare för att använda anpassade delar för e-tjänster med kartstöd. Österåker och Karlstad visar resultatet av ett samarbete mellan ett stort antal kommuner och hur resultatet ändå kan bli en lösning med en egen kommunprofil. Ystad får vara exempel på samverkan i Region Skåne där användaren enkelt kan sampresentera många olika slags information, som dynamiskt visar vilka aktiviteter som förkommer inom det geografiska område som syns i kartfönster på bildskärmen. Denna rapports exempel är bara ett axplock ur Handbok Karttjänster på Internet baserat på öppen källkod som GISassistans planerar att ha färdig vid årsskiftet. I handboken beskrivs hur en karttjänst byggs upp i Geoserver/OpenLayers/PostgreSQL/qGIS och exempel ges på vad som bör ingå och sådant som bör undvikas, allt med fokus på en lättanvänd och informativ karttjänst. Exemplen i rapporten är hämtade från Internet 14 okt. 8 nov Sida 3 (16)

4 3. GODA EXEMPEL 3.1 Uddevalla kommun Uddevallas Service- och turistkarta har utvecklats internt i kommunen. Den är baserad på Google Maps. Resultatet är en mycket lättanvänd karttjänst. Den viktigaste innovationen är det gemensamma fönstret för teckenförklaringen och för att tända och släcka symbolerna eller kartskikten för kommunal service och turistinformation. Alla tillgängliga symboler syns hela tiden svagt i bakgrunden och användare tänder och släcker symboler genom att klicka på respektive kartsymbol. Ett helt tema tänds när rutan till vänster kryssats i, se exempel som ligger under kartfönstret i bilden ovan. Hela teckenförklaring till SERVICE- och TURISTKARTAN kan öppnas i ett separat fönster där betydelsen av varje kartsymbol förklaras. Hela vänstra delen av karttjänsten kan släckas för att få en större kartbild Sida 4 (16)

5 Över ett mindre område kan karttexter aktiveras som beskriver verksamheterna Eftersom Google Maps och Eniro har ett samarbete så använder Uddevalla Eniros tjänst, så att också kommersiell service kan komplettera kartbilden: B ICA Supermarket Spara syns bäst i den stora bilden på föregående sida. Genom att ge möjlighet att nå både kommunal och kommersiell service görs den kommunala karttjänsten mera attraktiv, vilket gynnar kommunen som en inbjudande plats att bo, jobba och idka näringsverksamhet i. Medborgarna kan då samtidigt göras uppmärksamma på annan aktuell och viktig kommunal information. Ytterligare två externa tjänster som används är Wikipedia och Panoramio som många känner till och tjänster som dessa bör attrahera presumtiva turister. Då karttjänsten bygger på Google Maps känner många användare igen sig och det underlättar naturligtvis tillgängligheten till och förståelsen av kommunens information, då användaren kan fokusera på informationsinnehållet och inte på hur karttjänsten fungerar. 3.2 Business Region Göteborg AB, BRG Kommuninnevånare och turistnäringen är viktiga målgrupper för en kommunal karttjänst, men det gäller också näringslivet i stort. Att informera i kommunen befintliga företag och kanske framförallt företag som önskar etablera sig i kommunen är också betydelsefullt. Sida 5 (16)

6 Göteborg gör detta på ett utmärkt sätt. På Göteborgs hemsidas startsida ligger ikonen som länkar direkt till en karttjänst som stödjer näringsidkare vid sökandet efter lediga lokaler och tomtmark för dessa olika typer av näringsverksamheter: Kompletterande information rörande Infrastruktur nuläge såsom Flygplatser, hamnar, godsterminaler Motortrafikplatser Kollektivtrafik kan aktiveras. Ett urval av viktiga parametrar (Planläge, markyta, avstånd till huvudväg godsterminal flygplats hamn centrum kommunikationscentrum) för etablering av olika näringsverksamheter väljs lätt i kolumnen till vänster. Detta exempel skulle med fördel kunna användas för många e-tjänster med kartstöd, ex. val av förskola eller äldreboende, där urvalsparametrarna och kompletterande information (Infrastruktur nuläge) anpassas till respektive behov. Karttjänsten bygger på öppen källkod. WebGIS Public, OpenLayers och GeoServer. Bakgrundskartan hämtas från en tileserver via Sweco Sida 6 (16)

7 Positions ASP MapServices och ytterligare kartskikt hämtas med WMS och WFS från en annan server. 3.3 Örebro Vid kartdagarna i mars 2009 berättade Örebro att deras mall för en kommunal karttjänstklient gärna lämnas ut till andra kommuner utan kostnad. Örebros förhoppning är att deras önskelista på cirka 30 stycken ytterligare funktioner ska vara så intressant att andra kommuner erbjuder sig att göra vissa av dem. Örebros startsida innehåller en tydlig direktlänk till karttjänsten, inklusive en jordglob som symbol, som ytterligare underlättar för användaren när denne söker efter karttjänsten. Teknikvalet i Örebro för kartklienten är OpenLayers, som medger att kommunens egna önskemål om utseende och funktion kan infrias. En annan betydelsefull fördel är att OpenSource alternativen av nödvändighet strikt följer de standards som gäller och därmed blir det enklare att exempelvis kunna erbjuda framtida geodatatjänster, exempelvis via WMS. Till skillnad mot Google Maps så kan Örebros lösning också användas i kommunens intranät utan kostnad. Många karttjänster innehåller för användaren bra rit- och mätverktyg och här är de som Örebros karttjänster erbjuder. Örebro har valt ett diskret kartmanér vilket gör att kartsymbolerna syns mycket tydligt. Sida 7 (16)

8 Örebro presenterar sina kartsymboler för kommunal service i svart-vitt och när en symbol är aktiverad så växlar den till en färgsymbol. Det är en tydlig lösning för att visa vilka informationsskikt som är aktiva. Alternativet längst ner i teckenförklaringen är:. Översiktsplan är en egen karttjänst och innehåller betydligt fler kartskikt/-symboler. Här nedan visas några kartsymboler från Kulturmiljö och Teknisk försörjning. Örebro vidareutvecklar sin teknikplattform till att också bli ett framtida kartstöd för olika e-tjänster. Sida 8 (16)

9 3.4 Österåker En av karttjänsterna är Detaljplaner och här kan användaren läsa direkt i originaldokumentet Barnomsorg och skolor har en egen karttjänst där Mer Info länken antingen går till verksamhetens hemsida eller till kommunens information om verksamheten ifråga. Kartsymbolen för Barnomsorg är en av 16 olika kartsymboler som betecknar förskolor, som används i Sverige. En standard för kartsymboler som visar kommunal service behövs snarast. Sida 9 (16)

10 Det är enkelt och tydligt att se vilka karttjänstteman som kan väljas Det är viktigt för den som använder karttjänsten första gången. Karttjänsten bygger på ArcGIS Server och webbklienten är utvecklad i samarbete med projektet Webb-GIS Värmland. 3.5 Karlstad Karlstads karttjänst är också en portal för att nå Värmlands alla kommuner och deras tätorter. Lagerkontrollen kan vid behov expanderas till en teckenförklaring. En bra lösning för att spara plats. Observera att fönstret för Välj innehåll kan göras större eller mindre i höjdled, vilket innebär att man slipper en draglist för att se alla kartsymboler. Sida 10 (16)

11 Kartöversikten är flytande och kan placeras på ett område där den inte stör viktigt information. Det är användbart när funktionen för att exempelvis e-posta kartbilden används, så att inte viktig information skyms. 3.6 Ystads kommun Skånekartan =&grps=&cats= Samarbetet inom Region Skåne har resulterat i flera interaktiva karttjänster på Internet: Turistkarta för Skåne Här finns Skånes samlade turistinformation, som hämtas ur en gemensam databas från Skånes kommuner. Titta efter boende, resturanger, besöksmål mm i hela Skåne Skånekarta med befolkningsinformation I den här karttjänsten kan du få en uppfattning om hur många som bor på olika platser i Skåne genom att se befolkning per kvadratkilometer. Även kommungränser och tätorter finns utsatta. Områdesindelning för hälso- och sjukvården i Region Skåne Ystadsområdet får tjäna som exempel på några intressanta egenskaper hos Turistkarta för Skåne. Jag har aktiverat Markera alla för Aktiviteter och då visar -rutorna om detta objekt finns inom det kartfönster jag har uppe. I temat ex. finns Allteftersom användaren panorerar och zoomar i kartfönstret så ändras detta dynamiskt. När jag trycker på Visa i kartan så aktiveras en resultatlista till höger om kartan och alla uppgifter skrivs ut i kartfönstret enligt bilden på nästa sida. och lämpliga platser för kan inte hittas inom det nu aktuella kartfönstret(grått). Sida 11 (16)

12 18 olika träffar på Aktiviteter inom kartfönstret. 3.7 Övergripande kommentarer I min bedömning av en karttjänst så fokuserar jag på teckenförklaringen, som jag ser som den viktigaste länken i kommunikationen med olika kategorier av användare. Engagerade och uthålliga kommuninnevånarna lär sig väl så småningom vissa egenheter som finns i en karttjänst. Sällanbesökare, dvs. turister eller personer som vill flytta till eller etablera näringsverksamhet i kommunen, myndigheter och räddningstjänster etc. måste förstå symbolspråket redan första gången de använder karttjänsten. Då krävs en tydlig teckenförklaring som är lätt att nå och förstå. Kartfönstrets storlek bör ha möjlighet att täcka hela bildskärmen. Är önskemålet att karttjänsten ska få plats inom mallen för kommunens hemsida, så bör en möjlighet finnas att låta karttjänsten öppnas i ett eget fönster. Idag kostar en skärm med 1920x1200 pixlar drygt SEK och det kommer bli allt vanligare med dubbla och stora skärmar. För nya användargrupper så tror jag att kartspråket är mycket lättare att förstå om användaren ser ett stort geografiskt område på bildskärmen och därmed slipper panorera och ändra bildskala hela tiden. Osäkerhet vid användandet av en karttjänst hämmar den ovane och en liten detalj är vilken rubrik som visas på fliken i webbläsaren. säger tydligt vilken tjänst som finns under fliken, medan inte säger så mycket till majoriteten av alla användare som aldrig hört talas om SolenWeb. Sida 12 (16)

13 Ett verktyg för Välj område gör karttjänsten snabbare och återigen så förenklar det för den ovane användaren om denna möjlighet presenteras lättåtkomligt i kartfönstret. Det är bättre att själv kunna sampresentera flera teman och att inte varje tema öppnar ett helt nytt kartfönster. Användaren vill själv få kombinera ihop exakt den information som efterfrågas vid varje tillfälle. 4. PROGRAMVARUPLATTFORMAR OCH KONTAKTPERSONER Följande plattformar används i de ovan beskrivna karttjänsterna: Uddevalla Google Maps, MarkerManager(ingår i Google Maps API) Göteborg Öppen källkod. WebGIS Public (OpenSource modul från Sweco Position ), OpenLayers och GeoServer. Örebro Intergraph GeoMedia WebMap. Kartklient är OpenLayers. Österåker och Karlstad ESRI ArcGIS server, två olika varianter av webbklient byggda på samma grundplattform. Ystad ESRI ArcGIS server i Malmö. Webbklienten är en av Kristianstad kommun vidareutvecklad version av Kartago. Turistinformationen kommer från Turistrådets Tellusdatabas. I denna sammanställning finns alla plattformar som i november 2009 användes av Sveriges kommuner, dvs. även de som inte är med i denna rapport. Till grund för arbetet ligger en omvärldsanalys från aug. nov som har finansierats (>350 tim.) av GISassistans, då samtliga kommuners karttjänster och e-tjänster med kartstöd utvärderades. Samtidigt sparades bl.a. alla Internetlänkar, vilket förenklade årets uppdatering. Alla kartsymboler och verktygsikoner, som påträffades i dessa karttjänster, dokumenterades också. Under tiden 19 okt. 4 nov. (c:a 100 tim.) så har David Persson och Eric Nordlund (praktikanter hos GISassistans) genomfört motsvarande omvärldsanalys. Sida 13 (16)

14 Kriterierna för att analysera karttjänsterna är denna gång betydligt striktare och elva olika egenskaper har utvärderats: 1. Hur lätt hittar användaren länken till karttjänsten på kommunens startsida. 2. Hur många kartteman/-lager kan presenteras 3. Hur många olika kartobjekt (förskolor, vårdcentraler, simhallar etc.) innehåller samtliga kartteman. 4. Hur fungerar sökfunktionen. 5. Kan användaren sampresentera valfria kartteman och kartobjekt. 6. Storleken på kartfönstret. 7. Hur många verktygsikoner finns förutom till zoom och panorering, ex. e-postfunktion, mäta längd och yta. 8. Hur bra fungerar teckenförklaringen tillsammans med sammanställd information i kartfönstret. 9. Uppdateringshastighet 10. Hjälpfunktion. 11. Kommentarsgrafik. Finns möjlighet att själv skriva in text och rita in punkter, linjer och ytor för att sedan kunna skriva ut resultatet. Antal Plattform 3 Alta4 - ImageMapper 32 AutoDesk - MapGuide 11 Cartesia - Kartnålen 29 Digpro - Kartago - Skånekartan 19 Digpro - Kartago -Stockholmslän 36 Eniro 70 ESRI - ArcIMS/ArcServer 16 ESRI - GEOSECMA 36 Google Maps 13 hitta.se 24 Informationskarta - OCAD_8 25 Informationsfabriken - Karttricket 2 Intergraph - GeoMedia WebMap 33 Kartbolaget 3 KARTENA Decerno 42 Kartguiden 5 Kartportalen 13 Länskartan - Lst 34 MapInfo - InfoVisaren 48 MapInfo SolenPortal1&2, Solen Webb Portal 21 Map Extreme 4 Open Source / Freeware 17 Skånekartan - Turistkartan 19 Spatial Technology 17 Stadskartan - Kartena 2 Sweco - SWEGIS 1 Tekla Xcity 573 st. karttjänster totalt, som använder ovanstående plattformar. 13 Okänd 50 Saknas Sida 14 (16)

15 4.1 Kontaktpersoner Uddevalla Ingvar Petersson IT-avd. GIS-samordnare Göteborg Lars Fredén Geodatachef Stadsbyggnadskont Örebro Stefan Peterson Chef - GIS Utvecklingsenheten Stefan.Peterson@orebro.se Österåker Roger Andersson GIS-samordnare Roger.Andersson@osteraker.se Karlstad Anders Gustavsson Gruppledare Gi-gruppen Stadsbyggnadsförvaltningen Anders.Gustavsson@karlstad.se Ystad Roger Svensson GIS- o Mätningschef Roger.Svensson@ystad.se 5. REFERENSER 1. Dokumentation av samtliga kommuners karttjänster har skett i FileMaker 8.5 Pro med Internetlänkar till alla karttjänster och om så finns till kommunens webbsida, där dessa karttjänster presenteras. Omdöme, 0, 1 eller 2, har satts på 11 olika egenskaper hos karttjänsten. Ett undantag är teckenförklaringen, som kan få omdöme 0 4, då denna funktion bedöms vara allra viktigast för en karttjänst. Alla WebbGIS plattformar för varje kommun redovisas. En skärmbild är sparad för den karttjänst som bedömdes vara huvudkarttjänsten. Ett undantag är Staffanstorp, som visar sin långsiktiga planering (2038) Utdrag ur Staffanstorps hemsida: Framtidens kommun perspektiv 2038 kallas Staffanstorps kommuns framtidsvision som även kommer att fungera som en översiktsplan. Projektet startade våren 2008 då politiker och tjänstemän arbetade tillsammans i en seminarieserie som handlade om Staffanstorps framtid. Sida 15 (16)

16 Goda Exempel från kommunala Perspektiv 2038 är ett mycket bra exempel på hur en översiktsplan kan kommuniceras ut till medborgarna. Väl värt att visa din kommuns planerare och politiker! Den diskreta terrängskuggningen ger en bra effekt i denna typ av kartpresentation. Här visas ett utsnitt ur FileMakerposten som beskriver Staffanstorps karttjänst. Bilden ovan: Upp till 20 olika karttjänstlänkar kan sparas och i Uppsalas fall finns det idag 19 stycken karttjänstlänkar ( Det finns plats för ytterligare fyra omdömen. Redan nu bedöms det vara behov av en värdering av den kartografiska kvaliteten på bakgrundskartan i olika skalintervall och på sikt bör också presentationen av kartsymboler i olika skalintervall beaktas. 2. RAPPORT: GIS_Kartklient Funktionsbeskrivning tittskåp kartfönster kartklient v5.xls 3. RAPPORT Stockholm stad SLK Delrapport 1 Ex. på GIS Kartklienter i Sverige doc 4. RAPPORT Stockholm stad SLK Delrapport 2 Google Maps/Earth GIS_Kartklient doc 5. Artiklar Artikel Kart o Bildteknik 2009:2 och ASPECT 06 : Omvärldsananlys KARTTJÄNSTER Ex på GUI/MMI doc 7. Omvärldsananalys Betyg KARTTJÄNSTER 290 kommuner xls SKL SAM Kommunala karttjänster Plattform Betyg Länkar 290 Kn xls Sida 16 (16)

Goda Exempel. från kommunala karttjänster på Internet. Exempel på tre av Falkenbergs sju olika teman för sina kommunala karttjänster.

Goda Exempel. från kommunala karttjänster på Internet. Exempel på tre av Falkenbergs sju olika teman för sina kommunala karttjänster. Goda Exempel från kommunala Exempel på tre av Falkenbergs sju olika teman för sina kommunala karttjänster. 1. Inledning 2 2. Sammanfattning och goda exempel 3 2.1 Sammanfattning... 3 2.2 Goda Exempel...

Läs mer

Stöd vid genomförande av GIS-projekt Goda exempel - Karttjänster Innehåll

Stöd vid genomförande av GIS-projekt Goda exempel - Karttjänster Innehåll Föredragets innehåll Stöd vid genomförande av GIS-projekt Goda exempel - Karttjänster Innehåll 1. Rapporten och ex. Falkenberg 2. Uddevalla 3. Business region Gothenburg, BRG 4. Österåker 5. Skånekartan

Läs mer

Lärardagar KTH 17-18 Aug 2009 Kartsymboler och Verktygsikoner. GISS Kontaktpersonträff fre 090821 1

Lärardagar KTH 17-18 Aug 2009 Kartsymboler och Verktygsikoner. GISS Kontaktpersonträff fre 090821 1 börjar snart GISS Kontaktpersonträff fre 090821 1 1. Status i Sverige Karttjänster, e-tjänster med kartstöd Kommuner medelbetyg karttjänster 2,0 Jag har vägt in (Mars 2009): antalet kartteman man erbjuder

Läs mer

Intressentmöte - Terminologi och kartsymboler för geodataområdet 17november 2008

Intressentmöte - Terminologi och kartsymboler för geodataområdet 17november 2008 Intressentmöte - Terminologi och kartsymboler för geodataområdet 17november 2008 10 exempel på hur informationstjänster med kartstöd ser ut i Sverige idag. 1. E-förvaltning, e-tjänster, informationstjänster

Läs mer

Stöd vid genomförande av GIS-projekt Goda exempel - Karttjänster Innehåll

Stöd vid genomförande av GIS-projekt Goda exempel - Karttjänster Innehåll Föredragets innehåll Stöd vid genomförande av GIS-projekt Goda exempel - Karttjänster Innehåll 1. Rapporten och ex. Falkenberg 2. Uddevalla 3. Business region Gothenburg, BRG 4. Österåker 5. Skånekartan

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalen

Hjälp vid användning av Geodataportalen 1(12) Hjälp vid användning av Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriverket 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 support@geodata.se www.lantmateriet.se 2(12) Denna

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården MEDBORGARPANELEN 213 Rapport 1 Tillgänglighet MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 213 Tillgänglighet i vården Enkät nummer ett slutförd. Nu har landstinget Västmanland genomfört den första enkäten i Medborgarpanelen.

Läs mer

Postens GIS-miljö och Open Source 9/3 2010

Postens GIS-miljö och Open Source 9/3 2010 Postens GIS-miljö och Open Source 9/3 2010 Valet av plattform för Postens GIS-miljö Bakgrund Efter en förstudie av Postens GIS-miljö 2007 beslutades att outsourca den Vid tidpunkten (slutet 2008) för val

Läs mer

2010-01-08 Manual för Webbkartan

2010-01-08 Manual för Webbkartan 2010-01-08 Manual för Webbkartan Hitta länken till webbkartan... 2 Starta en karttjänst och genomgång av verktygens funktioner... 3 Lagerhantering, teckenförklaring och sökfunktioner... 5 Fliken Lager...

Läs mer

Med företagens glasögon

Med företagens glasögon Med företagens glasögon Hur väl informerar kommuner företagare på sina hemsidor? Värmland Praktikantrapport Innehåll Inledning 3 Om undersökningen 4 Rapportens Uppbyggnad...4 Ordförklaringar.5 Föråldrade

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Gemensam utveckling av karttjänster för Internet Ett samarbete mellan Malmö, Helsingborg, Lund och Kristianstad

Gemensam utveckling av karttjänster för Internet Ett samarbete mellan Malmö, Helsingborg, Lund och Kristianstad Gemensam utveckling av karttjänster för Internet Ett samarbete mellan Malmö, Helsingborg, Lund och Kristianstad Allan Almqvist, stadsingenjör Ulf Minör, GIT-utvecklare Disposition Bakgrund och mål för

Läs mer

När det är bråttom Webbaserat GIS-stöd för insats och analys

När det är bråttom Webbaserat GIS-stöd för insats och analys När det är bråttom Webbaserat GIS-stöd för insats och analys Digpro AB - # - 2005 - Sweden Peter Axelsson Digpro Digpro 2007 Verksamma i branschen i 20 år Ca 60 medarbetare Geografisk IT/GIS och nätinformationssystem

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun STAFFANSTORP Framtidens kommun 1 Innehållsförteckning Det nya informationssamhället sid 3 Staffanstorps kommun framtidens kommun sid 4 Det sociala medier i korta drag sid 5 Vad är wordpress sid 6 Att skriva

Läs mer

LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN. Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna.

LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN. Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna. LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna. 1 Första gången du loggar in ska du ange dina uppgifter i

Läs mer

missa inte After Work hos Sweco 27 januari GISS årsmöte 17 februari 2012

missa inte After Work hos Sweco 27 januari GISS årsmöte 17 februari 2012 missa inte After Work hos Sweco 27 januari GISS-föreningen fortsätter sin serie med After Work träffar under 2012. Först ut är Sweco som bjuder in till sitt kontor på Malmtorgsgatan 8 i Stockholm, fredagen

Läs mer

Användarhandbok. för administratörer av tjänsten för dator. Applied Geomatics Sweden AB Ideon Science Park Scheelevägen 17 223 70 Lund, Sweden

Användarhandbok. för administratörer av tjänsten för dator. Applied Geomatics Sweden AB Ideon Science Park Scheelevägen 17 223 70 Lund, Sweden Användarhandbok för administratörer av tjänsten för dator Ideon Science Park Scheelevägen 17 223 70 Lund, Sweden Innehåll Inledning... 3 Om Handboken... 3 Målgrupp... 3 Översikt av Applikationen... 3 Komma

Läs mer

Kom igång med ArcGIS Online - Snabba steg för att börja arbeta

Kom igång med ArcGIS Online - Snabba steg för att börja arbeta Kom igång med ArcGIS Online - Snabba steg för att börja arbeta https://twitter.com/esrisverige http://www.esri.se/ Svårighetsgrad: Enkel Tidsåtgång: Ca 15 min Målgrupp: Administratör för kontot Inledning

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

När geografisk information blir allas egendom

När geografisk information blir allas egendom När geografisk information blir allas egendom Martin Davidson Kartdagarna och GIT-Mässan, 2012-03-27 Presentation Martin Davidson Affärsenhetschef Utveckling Metria Bor i Luleå med min fru och mina tvillingar

Läs mer

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige Hitta ditt vatten - en handledning VISS - VattenInformationsSystem Sverige Vatteninformationssystem Sverige Produktion: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Tryckt på: Länsstyrelsen, Jönköping 2013

Läs mer

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8 Det har blivit dags att titta på sökmöjligheterna i Disgen. Det finns egentligen två olika sökfunktioner i Disgen, Välj person och Sök personer. Här behandlas dessa båda funktioner. Välj person och Sök

Läs mer

Rev. 1 Manual Revaq Portal

Rev. 1 Manual Revaq Portal Rev. 1 Manual Revaq Portal Cartesia GIS AB / Envisys AB 1 Innehåll Allmänt... 3 Introduktion till Revaq Portalen... 4 Behörigheter... 4 Formulär... 4 Administratör... 6 Lägga upp ett nytt reningsverk...

Läs mer

NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling

NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling 1(6) NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling Senast uppdaterad inför NyA-leverans september 2014 2(6) Syftet med dokumentet Syfte med detta dokument är att ge en kort information om de ändringar

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. Logga in För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Dela in staden i lagom stora bitar

Dela in staden i lagom stora bitar ANVÄNDARINFO version 007-07-0 Villamotorn Hur man aktiverar villaområden för självanmälan och tar hand om intresseanmälningar och processen för anslutning. Fastighetsägare En enskild villaägare har två

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Microsoft Publisher. Laborationskompendium för digital behandling av publikationer. Detta exemplar tillhör:

Microsoft Publisher. Laborationskompendium för digital behandling av publikationer. Detta exemplar tillhör: Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Microsoft Publisher Laborationskompendium för digital behandling av publikationer Detta exemplar tillhör: HT 2006 Innehållsförteckning Objekt 1 Textblock 2 Tabeller

Läs mer

GIS i molnet. GISS After Work, 13 oktober 2011 Roger Hamrén Cartesia GIS AB. -En del av AddNode

GIS i molnet. GISS After Work, 13 oktober 2011 Roger Hamrén Cartesia GIS AB. -En del av AddNode GIS i molnet GISS After Work, 13 oktober 2011 Roger Hamrén Cartesia GIS AB Agenda Så vad menar vi med molnet?» Jo för oss är molnet egentligen en samling servrar som kan nås över Internet eller över ett

Läs mer

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Innehåll Om Wiki- funktionen... 1 Skapa en Wiki... 1 Lägg till/ redigera innehåll i en Wiki... 3 Läsa/skriva

Läs mer

Läs med oss. Interaktiv skrivtavla (IST) IST-kort Pojken och tigern.indd 1 08-06-18 15.36.16. Manual digitalt lärarstöd till.

Läs med oss. Interaktiv skrivtavla (IST) IST-kort Pojken och tigern.indd 1 08-06-18 15.36.16. Manual digitalt lärarstöd till. Pojken och Tigern Läs med oss Interaktiv skrivtavla (IST) IST-kort Pojken och tigern.indd 1 08-06-18 15.36.16 Manual digitalt lärarstöd till Pojken och Tigern Välkommen! Välkommen till vårt digitala lärarstöd

Läs mer

Sammanställningar av djupintervjuer

Sammanställningar av djupintervjuer Sammanställningar av djupintervjuer Bakgrund Under en vecka i slutet av januari 2016 genomfördes djupintervjuer runt kommunens digitala service. 12 personer intervjuades. Innan intervjuerna gjordes en

Läs mer

Easy Planning blir med dessa funktioner ett mycket kraftfullt verktyg för planering. Vi hoppas att våra kunder ska få stor nytta av programmet.

Easy Planning blir med dessa funktioner ett mycket kraftfullt verktyg för planering. Vi hoppas att våra kunder ska få stor nytta av programmet. Vad är nytt i Easy Planning 6.23 Många förbättringar har gjorts i denna release. Schemabilden har fått ett nytt utseende, formuläret för nya aktiviteter har nya funktioner samt ett flertal nya funktioner

Läs mer

Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan

Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan Institutionsrollen, uppdaterad 09/2010 Innehåll 1. Information... 1 1.1 Mina meddelanden... 1 1.2 Aktuella kurser... 1 1.3 Studieplanering... 1 2. Våra studerande...

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Örjan Hellström, Regionbibliotek Västra Götaland

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Örjan Hellström, Regionbibliotek Västra Götaland MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Örjan Hellström, Regionbibliotek Västra Götaland Sesim - gemensam sökportal för biblioteken i södra Sverige Sesim en del av SIM-projektet SIM står för

Läs mer

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Innehållsförteckning: 1 FÖRBEREDELSER INFÖR TURNERINGSSTART... 2 1.1 HUR SKA RESULTATREGISTRERING SKE?... 2 1.2 SKA RULLANDE RESULTATSKÄRMAR ANVÄNDAS?...

Läs mer

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn. Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.hagstrom@orebrolse Den information vi har är ofta kopplad till personer. Grundregeln

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Teknisk Förvaltning

Nyhetsdokument Vitec Teknisk Förvaltning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Teknisk Förvaltning Version 1.54 maj 2015 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426

Läs mer

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer.

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer. Manual Vectura Xplorer Portalen Senast ändrad 2012-07-02 Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http:// För att komma in krävs användarnamn

Läs mer

STOCKHOLMS STADS GEMENSAMMA GIS 2011-10-04

STOCKHOLMS STADS GEMENSAMMA GIS 2011-10-04 SIDAN 1 STOCKHOLMS STADS GEMENSAMMA GIS 2011-10-04 Agenda Stockholms stads organisation och struktur Hur samarbetar vi: stadsdelsförvaltningar, fackförvaltningar och bolag Stadens gemensamma centrala GIS-miljö

Läs mer

Lathund till Dexter IUP

Lathund till Dexter IUP Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-01-01 Lathund till Dexter IUP Version 3 1. Gå in på webbadressen: http://skolwebb.eskilstuna.se 2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Klicka på knappen

Läs mer

Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? SITEsuppdrag Samhällsbyggnad Skapa förutsättningar för helårsturism Arbetsområden Samhällsservice Infrastruktur Kompetensförsörjning Tillvägagångssätt

Läs mer

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick.

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick. Wordwall innebär ett nytt sätt att arbeta interaktivt i klassrummet. Genom bara några klick skapar du interaktiva aktiviteter. Aktiviteterna kan sedan omvandlas och återanvändas på ett sätt som tidigare

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning 1(12) Datum: 2014-05-26 Diarienr: Hjälp vid användning av s Avancerade sökning Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Innehåll Introduktion Trädportalen.se Visa träd (ej inloggad) Exportera data 4 Visa träd (inloggad) 5 Skapa rapport 6 Registrera konto 7 Ändra

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

RMS (Roll, Mål & Sammanhang)

RMS (Roll, Mål & Sammanhang) RMS (Roll, Mål & Sammanhang) Uppdrag: Övergripande Mål (syfte): Näringslivs- och utvecklingschef, en nyinrättad tjänst. Att initiera och genomföra aktiviteter i syfte att stimulera och stärka bilden av

Läs mer

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET Med recensionsverktyget kan du enkelt samla in recensioner och utvärderingar av era utbildningar. Genom att skapa och schemalägga utskick till fler personer samtidigt får

Läs mer

Handledning Historiska Kartor

Handledning Historiska Kartor 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor... 2 1 Allmänt... 2 2 Sökning i Historiska Kartor... 3 2.1 Sökning via karta... 3 2.2 Avancerad sökning... 5 2.3 Söktips... 9 3

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.1

Kom igång med LUPP 6.1 Kom igång med LUPP 6.1 Introduktion... 3 Installation... 7 Logga in... 9 Skapa användare... 11 Lägg in organisation, stationer och enheter... 13 Öppna Verksamhetsöversikten... 15 Hjälp i LUPP... 17 1 1.

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

På sjön 2.0 Intern Guide för Android

På sjön 2.0 Intern Guide för Android På sjön 2.0 Intern Guide för Android På sjön 2.0 - Guide 1 Översikt Meny Eniro sök GPS position/ Kartorientering Dashboard 2. Meny Innehåller följande funktioner: Min profil/båt information (se 2.1) Mina

Läs mer

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 1 Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 Ola Stjärnhagen 2 Skapa rapport 1. Klicka på Enkät > Hitta enkät. Listan som dyker upp visar endast de 50 senast skapade enkäterna. Klicka på Sök

Läs mer

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Clicker 5 Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Vad är Clicker 5? Clicker 5 är ett stöd till personer i behov av extra

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.0

Kom igång med LUPP 6.0 RIB 2012 Sidan 1 av 11 Kom igång med LUPP 6.0 Introduktion... 2 Installation... 4 Vad börjar jag med?... 6 Logga in... 6 Skapa användare... 7 Lägg in organisation, stationer och enheter... 8 Öppna Verksamhetsöversikten...

Läs mer

Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar.

Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar. Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar. Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt om Business Model You... 3 Varför en personlig affärsplan?... 3 Två viktiga

Läs mer

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Skapa en raster pensel från en Windows bakgrund (1) 1. Kontrollera att Paper är uppsatt som koordinatsystem/projektion 2. Öppna en Bitmap fil i ett tom fönsterfil

Läs mer

Strategi för en GIS-samordnare

Strategi för en GIS-samordnare Strategi för en GIS-samordnare Min bakgrund Naturgeograf från Stockholms universitet 1988 Jobbat i branschen sedan 1984 GIS-konsult, utbildare och projektledare Varit chef för webbutveckling i 12 år Projektledare

Läs mer

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Skolan på webben för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 7 Aktuellt...

Läs mer

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se Macromedia Flash 8 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Flash 8...1 Användningsområden...1 Bekanta dig med arbetsytan...2 Scen och tidslinje...3 Lager...3 Bibliotek...4 Verktygsfältet

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

SNABBGUIDE TILL NEWSDESK

SNABBGUIDE TILL NEWSDESK SNABBGUIDE TILL NEWSDESK Kom igång snabbt och enkelt 1 Om Newsdesk... 1.1 Så här går det till... 1.2 Informationen kan du få på olika sätt... 2 Vad kostar det?... 2.1 Registrera dig... 3 Inloggning...

Läs mer

Efter regn kommer sol

Efter regn kommer sol Efter regn kommer sol Kan deliberativ demokrati påverka kommuner att nå hållbar utveckling? Axel, 6 år, Sweden. På Cypern är en solfångare på hustaket en lika vanlig bild som den av det svenska huset med

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S 1. Passa in kartan i Rikets nät- RT90 2. Ställa in Nordlinjer 3. Inställningar Garmin62s 4. Använda GPS i skogen 5. Överföra GPS-data till OCAD 1. Passa in kartan i Rikets

Läs mer

Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga

Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga 1 Ledningskollen hjälper till när du planerar att gräva, schakta eller spränga Ledningskollen är en gratis webbtjänst

Läs mer

Lathund Web Help Desk

Lathund Web Help Desk Lathund Web Help Desk Placering och Avdelning är information som automatiskt hämtas från vår katalogtjänst LDAP, rör ej! F: Hur blir jag tekniker på ett ärende? S: Klicka på Välj-knappen (gubben) längst

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Kommunikationsmöjligheter i Mondo

Kommunikationsmöjligheter i Mondo Kommunikationsmöjligheter i Mondo Denna guide går kortfattat igenom grunderna för de olika kommunikationsverktygen i Mondo och förutsätter en viss förkunskap av hur Mondo fungerar. De verktyg i Mondo som

Läs mer

Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3

Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3 1 Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3 Uppdrag och organisation av arbetet Länsstyrelserna fick i sitt regleringsbrev för 2001 uppdrag att fullfölja satsningen på utbildning inom GIS i StrateGIS-projektets

Läs mer

Att höra barn och unga

Att höra barn och unga Att höra barn och unga Barn och unga under 18 år har rätt att höras i frågor som handlar om dem. Vuxna, så som beslutsfattare, vårdnadshavare och rektorer, har en skyldighet att ta de ungas röster på allvar.

Läs mer

Manual till Genomförandewebben. Treserva

Manual till Genomförandewebben. Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2013-08-20 1 (34) Manual till Genomförandewebben Treserva Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Kavallerivägen 4, Rissne TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

Användarmeddelande (november 2015) Ny programversion. FLEX Lön. Version 16.1a

Användarmeddelande (november 2015) Ny programversion. FLEX Lön. Version 16.1a Användarmeddelande (november 2015) Ny programversion FLEX Lön Version 16.1a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Lön i version 16.1a. Bland nyheterna kan nämnas

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

UTHYRNINGSPOLICY. Inledning. Grundläggande värderingar

UTHYRNINGSPOLICY. Inledning. Grundläggande värderingar 2010-03-16 UTHYRNINGSPOLICY Inledning KBAB behöver en tydlig policy som stämmer med vår värdegrund i arbetet med att finna hyresgäster. Detta behov har förstärkts i takt med ökad efterfrågan och få lediga

Läs mer

SharpMap. GIS-komponenter för.net. peter.lofas@triona.se 070-3112688

SharpMap. GIS-komponenter för.net. peter.lofas@triona.se 070-3112688 SharpMap GIS-komponenter för.net peter.lofas@triona.se 070-3112688 Peter Löfås Systemutvecklare / arkitekt Studerat Teknisk Fysik och Elektroteknik i Linköping Jobbat på Triona sedan 2005 med GIS, Ruttplanering

Läs mer

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 PRESSMEDDELANDE Innehåll 3 Pressmeddelande 5 Varför behövs Andelsägarmetoden? 6 Allmän presentation av Andelsägarmetoden hur går det till? 7 Vad avtalen

Läs mer

Användande av QGIS i Kristianstads kommun

Användande av QGIS i Kristianstads kommun Användande av QGIS i Kristianstads kommun Funkar det? Ja! Karl-Magnus Jönsson, GIS-utvecklare Stadsbyggnadskontoret Kristianstad Kristianstad Jag Karl-Magnus Jönsson GIS-utvecklare Avdelningen för geografisk

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben Lathund för webbredaktörer Så skriver du på webben 1 Disposition En bra struktur kännetecknas av att det är enkelt för besökaren att förstå var den hittar det den letar efter. Oavsett om det handlar om

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Skåne och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på

Läs mer

Sök uppgifter om släktingar

Sök uppgifter om släktingar Sök uppgifter om släktingar CD-skivorna Sveriges befolkning DISmedlemmars databas Disbyt Google kan ge spännande napp Kom igång med Disgen 2016 är en interaktiv distanskurs på tio moduler med Bengt Kjöllerström

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

ALEPH ver. 16 Sökning

ALEPH ver. 16 Sökning Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 1 2. SÖK... 1 2.1 Avancerad sökning... 2 2.2 CCL flera databaser... 2 2.3 Flera fält... 3 2.4 Regler för sökning... 4 2.5

Läs mer

senaste nytt After work hos Sweco 14 januari

senaste nytt After work hos Sweco 14 januari senaste nytt Vi växer stadigt på Facebook. Gilla GISS du också, så får du tillgång till allt som är på gång. Snart spränger vi 100-vallen! After work hos Sweco 14 januari Den 14 januari var det dags för

Läs mer

Ta med dig kartan ut i skogen Ta med informationen till skogsskiftet i din telefon eller surfplatta. Du behöver inte ladda in några nya program. Du finner webbappen på adressen www.skogsstyrelsen.se/webbapp

Läs mer

PÄRMEN.SE LATHUND ARKIV. Telefonsupport: 019-205460 E-Post: support@parmen.se. Utgåva 1.0

PÄRMEN.SE LATHUND ARKIV. Telefonsupport: 019-205460 E-Post: support@parmen.se. Utgåva 1.0 PÄRMEN.SE LATHUND ARKIV Telefonsupport: 019-205460 E-Post: support@parmen.se Utgåva 1.0 Hur kommer jag igång?... 3 Välkommen till Pärmen.se... 3 Internet Explorer... 3 IKEA Arkiv... 3 Hur kommer jag in

Läs mer

MyScore Mobil Manual 1 Senaste uppdatering: 2015/11/06 Fairdeal Group Sverige AB

MyScore Mobil Manual 1 Senaste uppdatering: 2015/11/06 Fairdeal Group Sverige AB MyScore Mobil Manual 1 Senaste uppdatering: 2015/11/06 Fairdeal Group Sverige AB Innehållsförteckning Inledning... 2 MyScore Mobile... 3 Viktigt om MyScore Mobile... 4 Installera MyScore Mobile... 5 Ändra

Läs mer

Är du osäker på hur det ser ut i skolan idag? Lugn, det finns ett lätt sätt att få svar. Vi kallar det SIRIS.

Är du osäker på hur det ser ut i skolan idag? Lugn, det finns ett lätt sätt att få svar. Vi kallar det SIRIS. SIRIS, Skolverkets Internetbaserade Resultat- och kvalitetsinformations System, är en informationstjänst där vi har samlat uppgifter om skolors kvalitet och resultat. -1- Är du osäker på hur det ser ut

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile

Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile E-tjänst-Aktivitetsstöd htp:/aktjon.argentum.se Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning...2 Om denna dokumentation...3 Teckenförklaring...3 Revisionshistorik...3

Läs mer

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

Region Skåne Verksamhetsledningssystem (VLS)

Region Skåne Verksamhetsledningssystem (VLS) Verksamhetsledningssystem (VLS) Projektledare VLS, J. Nilsson vls.skane@skane.se VLS Visiohandledning Datum 2015-02-24 Version 2.0 Dnr 1 (8) VLS Visiohandledning Enkel handledning till VLS Processritning

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer