Vad hände sen? 4 / I detta nummer berättar vi om barn och föräldrar några år efter att de fått hjälp av Mission Possible.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad hände sen? 4 / I detta nummer berättar vi om barn och föräldrar några år efter att de fått hjälp av Mission Possible."

Transkript

1 4 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa Vad hände sen? I detta nummer berättar vi om barn och föräldrar några år efter att de fått hjälp av Mission Possible.

2 Var är Sasha idag? Sasha var alltid ivrig med att posera framför kameran. Jag träffade henne många gånger på barnhemmet i Jekaterinburg. Jag tog omslagsbilden vid fönsterbrädan i vardagsrummet för sex år sedan. Två år tidigare hade polisen fört en chokad sexårig flicka till Mission Possibles barnhem. Den alkoholiserade mormodern, som Sasha bodde hos, hade precis knivhuggit sin partner framför ögonen på barnet... Flickan var så rädd till en början att när hon såg läskflaskor i matsalen gick hon och gömde sig då hon trodde att snart skulle ett fylleslag börja. Gradvis lugnade barnet sig och hon blev en öppen och glad flicka. Hon började i skolan och på pianolektioner och lyckades väl i allt detta. Vi började också hjälpa Sashas mor. Hon drack, och hela hennes liv IGNAT IVANOV, verksamhetsledare Mission Possible Finland - Selfie med Sasha var kaotiskt. Därför hade Sasha bott hos sin mormor. Modern började gå i kyrkan. Hon besökte regelbundet barnhemmet för att träffa Sasha. Vi ordnade hennes identitetshandlingar. Vi hittade ett jobb till henne. Vi renoverade familjens lägenhet och många församlingsmedlemmar skänkte möbler. År 2015 återvände Sasha till sin moder! En av våra volontärer tog till uppgift att hålla kontakt med familjen. Hur har Sasha det idag? Allt är väl med henne och modern! "Här uppträder Daniel i kyrkan." Barnhemmet i Jekaterinburg var fortfarande under uppbyggnad år 2009, när det fick sina första boenden: det var den unga, gravida Zhannan som hade fått hjälp av Mission Possibles gatupatrullteam. Snart föddes lille Daniel. Zhanna hade bott i källare tillsammans med andra gatubarn. Både hon och Daniels far använde droger. Daniel föddes trots det ganska frisk. Rätt hjälp vid rätt tid kan förändra resten av livet!

3 Modern och barnet bodde på barnhemmet, och fadern åkte till Mission Possibles rehabiliteringscenter. Livet för den unga familjen tycktes vända i en god riktning och Daniels ettårsdag firades med stor glädje. Men sedan återvände de båda föräldrarna till sina tidigare liv. Det tog inte lång tid när vår gatupatrull fick höra sorgliga nyheter: Zhanna var död. Daniel stannade kvar på barnhemmet. En pastorsfamilj med två egna barn, som bodde i en annan stad, hörde talas om den lille pojken och adopterade honom. Det är svårt att finna tröst och se något bra i en situation där vi efter många års hårt arbete förlorar en ung person som vi har lärt känna och kommit nära, säger Andrei Ivanov, barnhemmets far. Men även i det här fallet fick vi se en ljus sida när Daniels adoptivfar skickade oss nya familjefoton på mobilen: Här är flickorna och Daniel nu. De har alla dragit ut på längden! Och här uppträder Daniel i kyrkan! Zhannas liv slutade tragiskt, men hennes barn har ett bra, säkert och lyckligt liv och får växa upp i ett tryggt och kärleksfullt hem. Lilla Daniel blickade framåt mot en god framtid trots att hans liv började i mycket svåra omständigheter. Nyfödda Daniel med sin mor Zhanna på barnhemmet år 2009.

4 Julias och Katjas mardröm är över! Textens skribent TANJA SAVOS på Jekaterinburgs barnhem med Julia och lilla Veraa Det är svårt att utan tårar tänka på allt det som Julia och Katja var tvungna att uppleva på gatan. Men när vi idag ser på dem, fylls ögonen av glädjetårar. Båda besöker ofta barnhemmet med sina barn. De har en levande tro och Gud är deras hjälp och trygghet. Därför har deras hjärtan skyddats från hårdhet och bitterhet. De är båda öppna och vänliga, fria från ilska och cynism och de tyngs inte heller av självömka - och de vill inte heller att andra ska tycka synd om dem. De har verkligen kunnat bryta sig loss från det förflutna och startat ett nytt, helt annorlunda liv med Guds hjälp! Julia 2007 För 13 år sedan bodde Julia i tunnlar för värmeledningar Julias mor var död, hennes far satt i fängelse. Tre barn hamnade på ett barnhem, varifrån Julia snart rymde ut till gatan. Nu känns åren på gatan som en overklig mardröm. Julia gjorde sitt bästa för att klara livhanken. Den unga flickan utnyttjades ständigt och blev upprepade gånger svårt misshandlad. Vår gatupatrull körde henne ofta till sjukhuset varifrån hon alltid återvände till gatan - det fanns ingen annan plats för henne att återvända till. Vid den tiden hade vi ännu inget barnhem. I två år de- Julia idag lade vi ut mat och kläder på gatan till Julia och andra gatubarn. När vårt barnhem blev färdigställt och Julia kom dit vid 16 års ålder, märkte barnhemmets mor Natasha omedelbart att flickan var gravid. Julia själv hade inte förstått det. Under vistelsen på barnhemmet födde hon sin dotter Vera. Julia följde med oss till kyrkan. Hon bodde med lilla Vera på barnhemmet i fyra år. Idag är Julia lyckligt gift och har tre barn. Hennes man tar väl hand om familjen. De här tre barnen har ett helt annat liv än det Julia och hennes två systrar fick uppleva!

5 Katja bodde flera år med sin syster och mamma i en källare. Modern, som var alkoholist, sålde sina döttrar från att de var 13 år till olika män. När Katja var 16 år, dog modern i skrumplever. Då, år 2006, började vår gatupatrull att hjälpa systrarna. Katja och storasyster Tanja kom till dagcentret, där vi hade aktiviteter för gatuungdomarna. Tanja blev kristen, men blev genast retad av de andra ungdomarna, som bodde i källare: Du tror att du nu är helig och ren. Men du är född på en sopptipp och du kommer att dö på en sopptipp! Tanja stod inte ut med trycket och våldet, hon begick självmord genom att hänga sig... Katja, som väntade på sitt första barn, blev djupt chockad av händelsen. Barnet föddes strax efter detta. Barnets farmor gick med på att ta emot den unga familjen i sin lägenhet, där hon själv bodde. Det föddes ett barn till och Katja tog hand om dem under svåra förhållanden. Men pappans kontinuerliga drickande gjorde livet svårt, och Katja och barnen lämnade dem. Hela den här perioden var vi ett stöd för Katja och barnen. De bodde på barnhemmet, vi hjälpte dem Katja 2006 med att få ordning på allt nödvändigt och vi ordnade officiella dokument för barnbidrag. Familjens största problem var att de inte hade någon lägenhet. Men Gud svarade på våra böner under våren! Katja fick bostadsbidrag för två barn och dessutom fick vi en oväntad gåva till just henne från en privatperson. Med dessa medel kunde Katja köpa en lägenhet och de har äntligen ett eget litet hem! Katja idag

6 Rosa till vänster, bredvid henne Daniela, som skrivit den här texten, samt mammor, som fått moderskapspaket. DANIELA ENTSHEVA, Bulgarien Potatisodling framför stugan En berättelse om hur en föraktad kvinna nu hjälper andra kvinnor i en slumby

7 Rosa, 34 år, är fembarnsmor och bor i en slumby. Hon bor tillsammans med sin man och sina barn i en stuga, som är sned och förfallen, men den har i alla fall ett tak! Framför stugan finns en potatisodling den enda i hela byn! Du kanske undrar varför det har gjort intryck på mig. De som bor i slummen brukar sällan odla något, de lever en dag i taget. Potatisodlingen berättar om förändringen som skett i Rosas liv, som jag fått bevittna! Jag träffade Rosa för första gången för sju år sedan. Vårt team besökte församlingen i byn och en mamma i trasiga kläder med ett barn, som var ett halvår, kom fram till dörren för att be om hjälp. Båda var täckta av smuts och håret var tovigt. Barnet var febrigt och orkeslöst. Rosa började berätta sin berättelse snabbt och osammanhängande, medan hon såg sig om hela tiden. Det var som hon trodde någon skulle slå henne. Hennes blick var fylld av smärta och rädsla. Jag började förstå hur eländig situationen var. Rosa hade försörjt sig genom prostitution längst huvudgatan. Sedan hade hon flyttat ihop med en man från byn. De fick ett barn. Men när familjens pengar tog slut, gick Rosa tillbaka till gatan... När hon kom tillbaka, slängde mannen ut henne och barnet. De hade ingenstans att ta vägen. Ingen dörr öppnade sig för en kvinna som hon. Mamman och barnet Kommer du ihåg fotot från vår nyhetstidning ? Vi lämnade ett moderskapspaket till Rosas hem där förhållandena var fruktansvärda och barnen åt på golvet. Hur är det med Rosa idag? sov ute i smutsen och dammet mellan barackerna. Rosa ammade barnet, men sedan sinade mjölken och barnet grät av hunger... Och nu hade Rosa i sin förtvivlan vågat sig fram till församlingens dörr. Vi gav dem mat och kläder, som vi i den stunden lyckades hitta. Vi bad för henne och det sjuka barnet. Kvinnorna i församlingen lovade att ta hand om dem. Rosa hittade en man från byn och fick ytterligare fyra barn. Kvinnorna i församlingen var ett fortsatt stöd för henne. De lärde henne be och ta hand om sin familj. För två år sedan fick Rosa ett av de första moderskapspaketen av oss. Idag leder och uppmuntrar hon unga åriga mammor! De är gär- na i hennes sällskap. Rosa berättar för alla, vad Gud har gjort i hennes liv och tar med sig bekanta till församlingen. I juni besökte vi byn, där Rosa bor. Hon bjöd hem oss och en mamma med ett litet barn. Vi gav mamman ett moderskapspaket och bad för henne. (Foto på baksidan). Livet är allt annat än lätt för Rosas familj. De har varken vatten eller toalett i sin stuga, men hemmet är rent, det finns en ny matta i rummet och det är tapeter på väggarna. Barnens namn är mycket talande: Bozhidar, Bogomila, Nadezhda ( Guds gåva, Älskad av Gud, Hopp ). I detta hem finns det numera hopp! Och potatis.

8 Hur räcker pengarna till allt? Vi är en liten organisation i väst. Trots det har vi flera barn- och rehabiliteringshem i Östeuropa, 65 anställda lokala medarbetare och vi når ut med hjälp och evangelium till tusentals människor. Du undrar säkert hur pengarna räcker till allt det här? Vi är få anställda i väst och vi arbetar hemifrån. Mindre än 20 % av de insamlade medlen går till kostnader för personal, nyhetsbrev, bokföring etc. Vi skickar alltså 80 % av våra insamlade medel till arbetet på plats i mottagarländerna. På ett år är det cirka euro. I mottagarländerna samlar vi in pengar, som täcker nästan hälften av verksamhetskostnaderna. Det som skickas från väst täcker baskostnaderna. Teamen på plats samlar dessutom in material och medel från firmor, församlingar och privatpersoner. Värdet av det uppgår nästan till samma nivå som insamlingarna i väst. Gåvan som ges till Mission Possible förökas alltså. Det kan visualiseras genom att säga: när vi får en gåva på 10 euro, så skickas 8 euro till arbetet på plats i Östeuropa. Teamen ger hjälp, stöd och evangeliserar och samlar in ytterligare 8 euro. Vi har över 400 volontärer i mottagarländerna. Deras arbetsinsats är otroligt viktig och multiplicerar våra resurser. Ett hjärtligt tack till dig, kära vän, som stödjer vårt arbete! Ditt stöd är mycket viktigt och gör detta arbete möjligt! Mission Possible Sweden Gamla Kyrkvägen 26, S Danderyd Tel. +46-(0) info@mp.org, Plusgiro: Swish Finland: Mission Possible ry PL 120, Vanda, Finland. Tel (0) Nordea FI Insamlingstillstånd RA/2016/378 för perioden RESULTAT AV GEMENSAMT ARBETE: Hjälp och evangelium förändrar livet för barn och familjer i Östeuropa!

När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv.

När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv. AUGUSTI - SEPTEMBER 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv. Sasha och Masha, våra små vänner i barnhemmet i Jekaterinburg IGNAT

Läs mer

FEBRUARI - MARS 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

FEBRUARI - MARS 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer FEBRUARI - MARS 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Taggtråden som avbildades i Mission Possibles gamla logga är idag bruten. Idag kan vi verka fritt i länder som för 40

Läs mer

3 / Evangelium och hjälp till Östeuropa

3 / Evangelium och hjälp till Östeuropa 3 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa Rosdalens barn Rosdalen är en av Bulgariens turistområden men i detta område bor också väldigt fattiga människor. I detta nummer träffar du familjer och barn

Läs mer

Moderskapspaketen öppnar dörren till församlingen för nya familjer.

Moderskapspaketen öppnar dörren till församlingen för nya familjer. 5 / 2018 Evangelium och hjälp till Östeuropa Moderskapspaketen öppnar dörren till församlingen för nya familjer. IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Förebildens makt De senaste åren har ungdomarna varit mer

Läs mer

God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! DECEMBER 2015 - JANUARI 2016

God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! DECEMBER 2015 - JANUARI 2016 DECEMBER 2015 - JANUARI 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! IGNAT IVANOV

Läs mer

FEBRUARI - MARS Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Vilket slags liv har du besparat barnen ifrån?

FEBRUARI - MARS Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Vilket slags liv har du besparat barnen ifrån? FEBRUARI - MARS 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Vilket slags liv har du besparat barnen ifrån? 2016-1_SWE.indd 1 09-Feb-16 13:50:57 IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Mission

Läs mer

APRIL-MAJ 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Omvälvning i Ukraina

APRIL-MAJ 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Omvälvning i Ukraina APRIL-MAJ 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Omvälvning i Ukraina IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Mission Possible Finland Glimtar från vår verksamhets historia Be för

Läs mer

APRIL / MAJ Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. En plats där nödställda får skydd

APRIL / MAJ Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. En plats där nödställda får skydd APRIL / MAJ 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer En plats där nödställda får skydd IGNAT IVANOV Verksamhetsledare En plats dit nödställda kan gå och vart förlorade söner

Läs mer

DECEMBER JANUARI Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Ljuset kom. Flicka från byn Rozino. Foto: Linsey Curro

DECEMBER JANUARI Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Ljuset kom. Flicka från byn Rozino. Foto: Linsey Curro DECEMBER 2016 - JANUARI 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Ljuset kom Flicka från byn Rozino. Foto: Linsey Curro IGNAT IVANOV Verksamhetsledare "Folket som bor i mörker

Läs mer

Två barn på andra sidan staketet

Två barn på andra sidan staketet AUGUSTI SEPTEMBER 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Två barn på andra sidan staketet Ett syskonpar, från en alkoholistfamilj i en liten by i Ukraina, letar efter mat

Läs mer

Jag... mitt i allt detta... 2 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

Jag... mitt i allt detta... 2 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer 2 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Jag... mitt i allt detta... Dima och hans mor kom till vårt barnhem just när de hade mist allt hopp. Läs deras berättelse s. 6-7

Läs mer

1 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De första mödrarna i romerbyarna fick moderskapspaket!

1 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De första mödrarna i romerbyarna fick moderskapspaket! 1 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer De första mödrarna i romerbyarna fick moderskapspaket! IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Spädbarn och ungdomar Vad har den nyfödde

Läs mer

För ett barns leende behövs inte mycket

För ett barns leende behövs inte mycket DECEMBER 2014 - JANUARI 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer För ett barns leende behövs inte mycket IGNAT IVANOV VERKSAMHETSLEDARE MISSION POSSIBLE FINLAND Glimtar ur vår

Läs mer

"För de minstas bästa"

För de minstas bästa AUGUSTI / SEPTEMBER 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer "För de minstas bästa" Vårt nya hjälpprojekt startar! Moderskapspaket och mycket annan hjälp till unga mödrar i

Läs mer

3 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Nytt soppkök!

3 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Nytt soppkök! 3 / 2018 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Nytt soppkök! RUMEN IVANOV Mission Possibles ledare i Bulgarien Förändringen har börjat! När vi besökte slumbyn Karnare för första

Läs mer

Hej igen! 5 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

Hej igen! 5 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer 5 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Hej igen! Sergi, Melio och Selman är barn som deltar i vår barnverksamhet i Albanien. De går nu i första klass och kommer alltid

Läs mer

Evangeliets och kunskapens ljus till Albanien!

Evangeliets och kunskapens ljus till Albanien! JUNI - JULI 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Evangeliets och kunskapens ljus till Albanien! Även i sommar får hundratals gatubarn samlas till oförglömliga läger i Mission

Läs mer

Vi är väntade! Hjälp, evangelium och glädje till hem där det råder brist och hopplöshet OKTOBER / NOVEMBER 2016

Vi är väntade! Hjälp, evangelium och glädje till hem där det råder brist och hopplöshet OKTOBER / NOVEMBER 2016 OKTOBER / NOVEMBER 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Vi är väntade! Hjälp, evangelium och glädje till hem där det råder brist och hopplöshet IGNAT IVANOV Verksamhetsledare

Läs mer

I detta nummer: Barnhemmens tidigare och nuvarande barn.

I detta nummer: Barnhemmens tidigare och nuvarande barn. JUNI - JULI 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer I detta nummer: Barnhemmens tidigare och nuvarande barn. Se video: Lilla Aleksandra, som gått igenom smärtsamma erfarenheter,

Läs mer

FEBRUARI - MARS 2015. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De marginaliserade och bortglömda är vår målgrupp

FEBRUARI - MARS 2015. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De marginaliserade och bortglömda är vår målgrupp FEBRUARI - MARS 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer De marginaliserade och bortglömda är vår målgrupp IGNAT IVANOV VERKSAMHETSLEDARE MISSION POSSIBLE FINLAND Till gator

Läs mer

De behöver kärlek, omsorg - och tid.

De behöver kärlek, omsorg - och tid. OKTOBER - NOVEMBER 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer De behöver kärlek, omsorg - och tid. IGNAT IVANOV VERKSAMHETSLEDARE MISSION POSSIBLE FINLAND Inga genvägar för resultat

Läs mer

4 / Evangelium och hjälp till Östeuropa. Hur barnen förändras

4 / Evangelium och hjälp till Östeuropa. Hur barnen förändras 4 / 2018 Evangelium och hjälp till Östeuropa Hur barnen förändras PÄIVI RANTA Projektkoordinator UKRAINA Rika trots sin fattigdom Saliga de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket. Saliga de som

Läs mer

God och fridfull jul!

God och fridfull jul! 6 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer God och fridfull jul! Varmt tack till er för det gångna året hälsar Mission Possibles team. Det är samtidigt ett tack från alla

Läs mer

Byn Palijovo i Ukraina: Familjer utan hopp och övergivna barn bakom en sönderskjuten väg.

Byn Palijovo i Ukraina: Familjer utan hopp och övergivna barn bakom en sönderskjuten väg. JUNI - JULI 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Byn Palijovo i Ukraina: Familjer utan hopp och övergivna barn bakom en sönderskjuten väg. Gena går entusiastiskt i söndagsskolan

Läs mer

En annorlunda familj 1 / Evangelium och hjälp till Östeuropa

En annorlunda familj 1 / Evangelium och hjälp till Östeuropa 1 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa En annorlunda familj Bekanta dig med Pavel och Minka, som bor i en slumby. De gör allt de förmår, för att ge sina barn ett bra liv och för att visa dem rätt

Läs mer

tacksamma för att det finns någon som bryr sig om dem för att deras liv är lika mycket värda som andras. Hjälp

tacksamma för att det finns någon som bryr sig om dem för att deras liv är lika mycket värda som andras. Hjälp När sommaren var slut, lämnades min mamma av sin familj. Hon har berättat att hon sprang flera kilometer efter bilen, men ingen hörde hennes rop på hjälp. Till slut gav hon upp och kröp in i en håla under

Läs mer

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Bakgrund Den 1 oktober firar kyrkan S:ta Teresa av Jesusbarnet, även kallad Thérese av Lisieux, jungfru och kyrkolärare. I dagens samling

Läs mer

Är det här samma Marina?

Är det här samma Marina? 2 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa Lyckligt slut Mödrarna, som kommer till våra stödboenden, är i verklig nöd. Och alla får verklig hjälp. ALBERT DOKTER Ledare Mission Possible Holland Är det

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN WILLIAM KOWALSKI LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 härbärge (sida 5, rad 1), en plats att sova på misshandlat (sida 5, rad 9), slagit blåtira (sida 7, rad 9), blåmärke runt ögat efter

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Min resa till Tanzania

Min resa till Tanzania Min resa till Tanzania Jag har för andra gången i mitt liv varit i Tanzania. Jag är nu mer förtjust än jag var sist. Resan gjorde jag med min pappa, John. Min bror Markus var redan där. Första gången jag

Läs mer

Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014

Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014 Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014 Vittnesbörd från förebedjarna i konferensen Jag förväntade mig att något speciellt skulle ske under konferensen. Jag hade feber och

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan )

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Scary Movie Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Det var en varm morgon då personen byggde denna vila. Hans son fyllde 18år idag. Han skulle få

Läs mer

Enkel dramatisering Helige Martin de Porres Festdag 3 nov

Enkel dramatisering Helige Martin de Porres Festdag 3 nov 1 Enkel dramatisering Helige Martin de Porres Festdag 3 nov Bakgrund S:t Martin de Porres föddes i Lima, Peru, 1579. Hans far var spanjor och hans mor en frigiven slavinna från Panama, föräldrarna gifte

Läs mer

Nya vänner ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARIA BURMAN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Nya vänner ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARIA BURMAN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA BURMAN ORDFÖRSTÅELSE halt (s 3, rad 1), isigt, lätt att glida och ramla mellanmål (s 5, rad 7), något lätt att äta, frukt till exempel stukat (s 7, rad 9), gått snett med,

Läs mer

Dåtidsnovellen 2012. 8. Var är kattungen? Olga Lozovskaia

Dåtidsnovellen 2012. 8. Var är kattungen? Olga Lozovskaia Dåtidsnovellen 2012 8. Var är kattungen? Olga Lozovskaia På torget vid järnvägsstationen var det mycket folk. Om en kvart måste ett tåg från Stockholm komma och om en halvtimme ett annat från den andra

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Lions Club Löddeköpinge Elektrobladh AB Konstnär Ulla Bolin Acta Kapitalförvaltning Helsingborg Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Vi har den senaste

Läs mer

ni överlägger med varandra, på grund av att jag sa: 'Ett litet, och ni ser mig inte, och återigen ett litet, och ni kommer att erfara mig hos er' ;

ni överlägger med varandra, på grund av att jag sa: 'Ett litet, och ni ser mig inte, och återigen ett litet, och ni kommer att erfara mig hos er' ; Predikan, Centrumkyrkan 22/4 2018 Johannes 16:16 22 Peter Mänder Joh 16:16 22 (egen översättning) 16"Ett litet, och ni kommer inte längre se mig. Och återigen ett litet, så kommer ni att erfara mig hos

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Art nr

Art nr Camilla Jonsson Vem bryr sig av Camilla Jönsson 1. Ett nytt hem Äntligen! Pappa sträckte på sig så att det knakade i ryggen. Det var den sista lådan, sa han och log. Skönt, sa jag och såg mig omkring.

Läs mer

Lille prinsen ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSEFRÅGOR: ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Lille prinsen ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSEFRÅGOR: ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Y VILJA ORDLISTA filosofiskt lagd (förordet) tänka mycket, vilja förstå saker perspektiv (förordet) här: se saker på ett nytt/annat sätt byte (s 10, rad 2) djur som vilda djur

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 2/2017 Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! I SOS barnby och ungdomsboende i Ulan Bator bor för närvarande 109 barn och unga. De flesta av dem

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Enkel dramatisering. Den heliga Birgitta. Festdag 7 oktober

Enkel dramatisering. Den heliga Birgitta. Festdag 7 oktober 1 Enkel dramatisering Den heliga Birgitta Festdag 7 oktober Bakgrund Birgitta var en av medeltidens mest kända personligheter. Hon föddes 1303 i Uppland som dotter till en mäktig lagman. Redan som barn

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Privilegiepromenad. Att tänka på: Välj ut rollkort och ett antal påståenden i förväg utifrån vad du tror passar gruppen.

Privilegiepromenad. Att tänka på: Välj ut rollkort och ett antal påståenden i förväg utifrån vad du tror passar gruppen. Vårt handlingsutrymme och våra möjligheter att exempelvis kunna utbilda oss till det vi vill, få det jobb som vi drömmer om och ta del av samhällsinformation varierar mycket beroende på faktorer som hudfärg,

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar.

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar. Instuderingsfrågor Bibeln och kristendomen - Läs följande sidor i läroboken 30-38 (om Bibeln) och 55-60, 62, 67-68 (om kristendomen) - Läs följande stenciler: Jesu under, äktenskapsbryterskan och Jesu

Läs mer

Simbegwire. Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5

Simbegwire. Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5 Simbegwire Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5 När Simbegwires mamma dog blev hon jätteledsen. Simbegwires pappa gjorde sitt bästa för att ta hand om sin dotter. Långsamt

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

APOKRYFERNA SUSANNA TILL KING JAMES BIBLE Susanna

APOKRYFERNA SUSANNA TILL KING JAMES BIBLE Susanna www.scriptural-truth.com APOKRYFERNA SUSANNA TILL KING JAMES BIBLE 1611 Historien om Susanna [i Daniel] Susanna Ange förutom början av Daniel, eftersom det inte är i Hebreiska, som varken den berättande

Läs mer

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 1 Tunadalskyrkan 160918 TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 Mobiltelefoner är en bra uppfinning. Man har den alltid med sig, har man en nyare telefon kan man också ansluta till internet och hitta

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

Filmen börjar och slutar med att huvudpersonen Frank berättar en metafor. Ta reda på vad begreppet metafor betyder och hur en metafor kan användas.

Filmen börjar och slutar med att huvudpersonen Frank berättar en metafor. Ta reda på vad begreppet metafor betyder och hur en metafor kan användas. Anders Weideman Titta på filmens trailer info r biobeso ket 1. Vad tror eleverna att filmen kommer handla om? Vad bera ttar trailern? Vilka bilder visas i trailern? Vad a r det fo r sta mning och ka nsla

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Camilla Läckberg Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Personer i berättelsen Helga Änglamakerskan Dagmar Helgas dotter Laura Dagmars dotter Hermann Göring Tysk pilot och senare nazistledare Carin

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lulu har bytt skola igen. Hon vill inte ha kontakt med någon, hon är en ensamvarg. I klassrummet hamnar hon bredvid Snö, en tjej som är lika vit som Lulu är

Läs mer

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta Om lilla mig många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta "Märkligt att man kan sakna någon så ofantligt mycket. Någon som egentligen aldrig tidigare existerat. En gång var det bara du

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Nyhetsbrev april 2013 Stöd projektet finansiellt Plusgirokonto: 70 20 86-0 Märk inbetalningen med SEPeru

Nyhetsbrev april 2013 Stöd projektet finansiellt Plusgirokonto: 70 20 86-0 Märk inbetalningen med SEPeru Nyhetsbrev april 2013 Stöd projektet finansiellt Plusgirokonto: 70 20 86-0 Märk inbetalningen med SEPeru Tack för ert intresse för projektet som vi hjälper till att driva i Lima, Peru. Vi hoppas att ni

Läs mer

Trebarnsmamman Johanna, 33, flydde från USA till Sverige för att undkomma sin våldsamme och kriminelle make

Trebarnsmamman Johanna, 33, flydde från USA till Sverige för att undkomma sin våldsamme och kriminelle make GÖMD. Johanna och hennes tre barn flydde från USA för att undkomma misshandel och dödshot från hennes man. I dag måste de leva gömda i Sverige. Foto: SARA RINGSTRÖM Jag kidnappade mina barn för att rädda

Läs mer

Tidigare LoveNepal Vi har bytt namn! Januari 2017

Tidigare LoveNepal Vi har bytt namn! Januari 2017 Tidigare LoveNepal n! m a n t t y b r a h Vi Januari 2017 LoveNepal blir Nu har LoveNepal blivit Love and Hope. Kärlek och Hopp. Det är det som ligger närmast våra hjärtan. I och med namnändringen blir

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

Hittar du andra svåra ord? Skriv ner dem och slå upp betydelsen i en ordbok. Använd fem av orden i meningar. Meningarna kan handla om boken.

Hittar du andra svåra ord? Skriv ner dem och slå upp betydelsen i en ordbok. Använd fem av orden i meningar. Meningarna kan handla om boken. ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN UNNI DROUGGE ORD forna (s 5, rad 8) tidigare, vi säger forna Jugoslavien då landet inte finns längre vågigt (s 6, rad 5) hår som inte är lockigt eller rakt, utan lite böjt som

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

33 söndagen 'under året' år A

33 söndagen 'under året' år A 1427 33 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

Jag kan vad jag har fått lära!

Jag kan vad jag har fått lära! Jag kan vad jag har fått lära! (Saga från Danmark) Det var en gång en man och kvinna som hade tre döttrar. Döttrarna var alla tre gifta med troll som bodde under marken. En dag tänkte mannen att han skulle

Läs mer

Släkttavlor i genetiken

Släkttavlor i genetiken Släkttavlor i genetiken I den här övningen får du följa hur olika egenskaper och sjukdomar hos människan går i arv från generation till generation. Alla egenskaper och sjukdomar som är med i övningen bestäms

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Jag var livrädd för att jag skulle anses oförmögen att ta hand om mitt barn!

Jag var livrädd för att jag skulle anses oförmögen att ta hand om mitt barn! Jag var livrädd för att jag skulle anses oförmögen att ta hand om mitt barn! Julia Mindell har trots sin unga ålder varit med om mycket och har en livshistoria som berör. När hon var 2 år förlorade hon

Läs mer

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen Samtal med Gud Nr 6 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet VÅR FADER Den viktigaste kristna bönen är den bön som Jesus lärde sina lärjungar. I den lär han oss att be till Gud som vår far: Vår Fader,

Läs mer

För valda i stifts- och kyrkofullmäktige

För valda i stifts- och kyrkofullmäktige För valda i stifts- och kyrkofullmäktige Utbildningspaket Moment 1 Det stora sammanhanget Ansvarig för momentet Berit Simonsson Till Frimodig Kyrkas nyvalda ledamöter Kära vänner, Frimodig Kyrkas styrelse

Läs mer

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop!

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! 1033 13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Idag skall vi få höra Jesu varning till oss, en varning som kräver

Läs mer

(Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde

(Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde 12.1.1. (Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde Känslor. Det mesta handlar om känslor. Det som berör. Jag kan verifiera något på en sorts vetenskaplig grund och argumentera utifrån detta.

Läs mer

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Gay killens berättelse - Jag har inte läst idag om Richards liv för att provocera. - Vi som kristna behöver vishet i dessa frågor idag, då

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år C

Fjärde Påsksöndagen - år C 621 Fjärde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Den Uppståndne Herren församlar oss idag till firandet

Läs mer

RAPPORT FRÅN ZAMBIA. Det fanns tom toalett och dusch.

RAPPORT FRÅN ZAMBIA. Det fanns tom toalett och dusch. RAPPORT FRÅN ZAMBIA I november besökte Ulla och jag familjen Linyama i Zambia 5 dagar. Ett besök som var efterlängtat från båda parter. Vi togs verkligen emot med stora famnen. Det visade sig att Michael

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer