För ett barns leende behövs inte mycket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För ett barns leende behövs inte mycket"

Transkript

1 DECEMBER JANUARI 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer För ett barns leende behövs inte mycket

2 IGNAT IVANOV VERKSAMHETSLEDARE MISSION POSSIBLE FINLAND Glimtar ur vår verksamhetshistoria Där den verkliga kampen är Arbetet med familjer I år har situationen i världen på kort tid blivit allt mer allvarlig. Vi har fått bevittna en förföljelse av kristna som liknar den som ägde rum under det första århundradet. I vårt arbetsområde har det rått krigstillstånd, och relationen mellan öst och väst har blivit mer ansträngd. Det sista halvåret har varit en exceptionell tid för Mission Possible, men inte så mycket för de politiska spänningarnas skull. Vi har erfarit att den verkliga spänningen är mellan de ljusa och de mörka krafterna. Förra månaden svävade under en och samma vecka fyra av våra nyckelpersoner i hjälparbetet på olika håll i livsfara! Olika svårigheter ingår i den typ av hjälparbete som vi bedriver. De påminner oss också om att ingenting är självklart. Jag vill be er att speciellt be för våra medarbetare och deras familjer. De är i frontlinjen och betalar ibland ett mycket högt pris för de resultat som vi ser av Mission Possibles hjälparbete. Be också för alla våra barnhem och dagcenter, för barnen och deras familjer. Jesajas ord om Frälsarens födelse och om hur ljuset lyser i mörkret är särskilt väl lämpade för vår tid: Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram. Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste. En god och fridfull jul till er, kära vänner, och varmt tack för samarbetet under det gångna året! I årets nyhetstidningar har vi lyft fram viktiga händelser som ägt rum under vår 40-åriga verksamhetstid. Mission Possibles hjälparbete bland gatubarn kom tämligen omgående att omfatta hela familjer. Det var när vi hjälpte vårt första barn, Ljosha, år Han bodde med sina alkoholistföräldrar på gatan. «Vi har inget hopp, men rädda åtminstone Ljosha», vädjade fadern. Vi hjälpte även föräldrarna med rehabilitering, och hela familjens liv förändrades! Efter det har rehabilitering av hela familjer och deras återförening varit avgörande för vår verksamhet, och vi hjälper familjer på många olika sätt. Familjepatruller besöker regelbundet hemmen hos tiotals familjer. Många barn har fått adoptivföräldrar från medlemmar i lokala kyrkor.

3 För ett barns leende behövs inte mycket Bulgariens romska barn och familjer tillhör de fattigaste människorna i Europa. För ett barns leende behövs dock inte alltför mycket. Under fattiga förhållanden, är barnen vana vid stora brister. En chokladkaka och en väska med kläder till jul är en stor källa till glädje - och det faktum att de blir uppmärksammade! I fem byar får barn och familjer regelbunden hjälp från oss under hela året. Från oktober till maj håller vi soppkök i de romska byarnas kyrkor, och vi ger samtidigt skolundervisning. Soppköken besöks av ca. 350 barn. Under sommarsäsongen delar vi ut livsmedel till familjerna. Familjer som tidigare bara fick försöka klara sig själva så gott det gick, har nu fått nytt hopp. De går i kyrkan och barnen är i skolan. Saker som vi tar för alldeles självklart, motsvarar ett mirakel för dessa familjer.

4 Mamma rehabiliterades från missbruk och glädjelös flicka blommade ut Angelika är nu barnhemmets solstråle! Lena var på rehabilitering i Asbest under ett år och blev fri från alkohol. Efter det framkom ett problem: «Vart ska jag ta vägen nu?» Tanken på att återvända till den gamla hemstaden var utesluten. Risken fanns att hon skulle falla tillbaka i den gamla livsstilen om hon mötte sina gamla vänner. Vi föreslog att hon skulle flytta och börja jobba på barnhemmet i Jekaterinburg. Lena hade en 7-årig dotter, Angelika, som på grund av mammans problem hade fått bo hos släktingar. Angelika kom också till barnhemmet och fick vara tillsammans med sin mamma. Det var länge sedan sist. Flickan verkade först inte hitta sin plats i den nya miljön. Hon log aldrig och hon pratade knappt med de andra barnen eller personalen. När det gått ytterligare lite tid, var det som Angelika blommade ut! Nu är hon barnhemmets gladaste barn, hon ler mest av alla! Hon är alltid beredd att krama om en vän. Relationen till mamman blir bättre hela tiden: Lena hjälper henne dagligen och de har funnit ett gemensamt fritidsintresse: handarbete. Angelika i prinsessklänning på sin födelsedag! Mamma Lena har bakat en fin kaka. Lena går i bibelskolan och läser gärna kristen litteratur. I hennes arbetsuppgifter på barnhemmet ingår städning och att hjälpa till i köket. Hon provar gärna nya recept. Lena har också börjat studera till hårfrisör, för att få ett yrke. Hon verkar lyckas med allt!

5 Tillsammans med mamma på rehabiliteringshemmet: Äntligen är vi trygga! Trebarnsmamman Tatjana hade varit i vårt rehabiliteringshem på grund av svårt alkoholberoende, men hon hade lämnat hemmet med sina barn i ett tidigt skede. Familjens liv hos mammans manliga vän på landet blev dock outhärdligt. Mannen hotade mamman och barnen och släppte inte ut dem. Tatjana lyckades ändå ringa till oss: «Kom och hämta oss snabbt!» Stugan var i ett fruktansvärt skick: Det var kallt och fuktigt inne, det fanns tomma flaskor och skräp överallt, det fanns inte ens en smula mat i huset. Barnen var väldigt rädda mitt i allt detta, den minsta grät ohejdat utan avbrott. Mannen flydde från platsen. Vi förde snabbt in mamman och barnen i vår minibuss. De stackars barnen fick tvätta sig i vårt desinfektionsrum för första gången på över en månad! De hade alla utslag, sårskorpor och löss. Läkaren hittade lyckligtvis inte mer allvarliga skador, men traumat hade märkbart påverkat barnens psykiska tillstånd. De är fortfarande ganska blyga och tystlåtna, men leendet börjar dyka upp allt oftare. Flickorna är glada att de är tillbaka på rehabiliteringshemmet och de går nu i skolan. Tatjana kom tillbaka till hemmet med tårar i ögonen. «Detta är svaret på min bön.» Hon är i säkerhet tillsammans med barnen och tror nu att familjens liv kan helas fullständigt.

6 ARBETET I BYARNA RUNT ODESSA GER RESULTAT: Rapport om barn, ungdomar, gamla, familjer och väckelse! «Hjälp! Om det inte kommer fler unga till vår församling under det närmaste året, måste jag begrava alla församlingsborna... Den unge pastorn, Alexander, bad oss om detta på ett av Mission Possibles barnseminarium i Odessa. Hans kyrka hade inga barn eller ungdomar. Alexander hade kommit till en av församlingarna i området kring Odessa, för att ersätta en äldre pastor. Församlingen hade en bra kyrkolokal och ljudutrustning - men det fanns bara 20 medlemmar kvar, nästan alla var pensionärer. På seminariet fick Aleksander höra om evangelisation för barn och unga och han kom fram för att prata med oss: Ni sa att om ni idag har 30 barn och ungdomar i er verksamhet, så har fem av dem klivit fram som ungdomsarbetare efter fem år. Hjälp oss, så att detta kan hända också i vår församling! Och så började vårt team, efter Aleksanders förfrågan, hålla bibelundervisning för byns barn i församlingens lokaler barn och ungdomar besöker nu regelbundet verksamheten. Aleksander och hans fru Natalja blev lärare för barnen och ungdomarna. Alla i församlingen brinner för verksamheten för byns barn! De hjälper till och ordnar tillsammans händelser dit barnen kan ta med andra familjemedlemmar och farföräldrar. Förra året anordnades ett underbart julspel med fin bakgrund och kostymer, och i år har det utlovats en ännu bättre föreställning! Församlingen har vaknat till liv och börjat blomstra, är fylld med barn och ungdomar, och har börjat påverka byborna! Arbetet för barnen ger hjälp och välsignelse för hela familjen! Denna jul, liksom förra året, jobbar alla församlingsborna ivrigt tillsammans med att ordna julspel och fest för hela byn.

7 Pastor Alexander och hans fru Natalia (ovan och bredvid på bilderna) har nu en aktiv barnverksamhet i församlingen. Barnen tar bibelundervisningen på allvar. När de gått igenom läroboken, fick de flitiga barnen och ungdomarna en utmärkelse och certifikat under festliga förhållanden.

8 Avsändare: Mission Possible Sweden, Gamla Kyrkvägen 26, S Danderyd Mission Possibles arbete: Vi har lokala medarbetare för att hjälpa gatubarn utom räckhåll för annan hjälp i Östeuropa. Gatubarn som fallit genom alla sociala skyddsnät. Vi strävar efter att ge helhetshjälp till barnen och få dem bort från gatan. Till ett nytt liv. Till en framtid med hopp. God Jul! Hjälper gatubarn i Ryssland och Östeuropa Mission Possible Sweden Gamla Kyrkvägen 26 S Danderyd Tel: +46-(0) info@mp.org Mission Possible ry PL 120, Vantaa Tel. +46 (0) info@mp.org Finland: Nordea FI Danske Bank FI OP FI Insamlingstillstånd POL DIN MÖJLIGHET ATT DELTA I ARBETET: Sverige: Plusgiro:

När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv.

När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv. AUGUSTI - SEPTEMBER 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv. Sasha och Masha, våra små vänner i barnhemmet i Jekaterinburg IGNAT

Läs mer

APRIL-MAJ 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Omvälvning i Ukraina

APRIL-MAJ 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Omvälvning i Ukraina APRIL-MAJ 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Omvälvning i Ukraina IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Mission Possible Finland Glimtar från vår verksamhets historia Be för

Läs mer

God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! DECEMBER 2015 - JANUARI 2016

God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! DECEMBER 2015 - JANUARI 2016 DECEMBER 2015 - JANUARI 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! IGNAT IVANOV

Läs mer

Evangeliets och kunskapens ljus till Albanien!

Evangeliets och kunskapens ljus till Albanien! JUNI - JULI 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Evangeliets och kunskapens ljus till Albanien! Även i sommar får hundratals gatubarn samlas till oförglömliga läger i Mission

Läs mer

FEBRUARI - MARS 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

FEBRUARI - MARS 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer FEBRUARI - MARS 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Taggtråden som avbildades i Mission Possibles gamla logga är idag bruten. Idag kan vi verka fritt i länder som för 40

Läs mer

FEBRUARI - MARS 2015. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De marginaliserade och bortglömda är vår målgrupp

FEBRUARI - MARS 2015. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De marginaliserade och bortglömda är vår målgrupp FEBRUARI - MARS 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer De marginaliserade och bortglömda är vår målgrupp IGNAT IVANOV VERKSAMHETSLEDARE MISSION POSSIBLE FINLAND Till gator

Läs mer

Två barn på andra sidan staketet

Två barn på andra sidan staketet AUGUSTI SEPTEMBER 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Två barn på andra sidan staketet Ett syskonpar, från en alkoholistfamilj i en liten by i Ukraina, letar efter mat

Läs mer

De behöver kärlek, omsorg - och tid.

De behöver kärlek, omsorg - och tid. OKTOBER - NOVEMBER 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer De behöver kärlek, omsorg - och tid. IGNAT IVANOV VERKSAMHETSLEDARE MISSION POSSIBLE FINLAND Inga genvägar för resultat

Läs mer

I detta nummer: Barnhemmens tidigare och nuvarande barn.

I detta nummer: Barnhemmens tidigare och nuvarande barn. JUNI - JULI 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer I detta nummer: Barnhemmens tidigare och nuvarande barn. Se video: Lilla Aleksandra, som gått igenom smärtsamma erfarenheter,

Läs mer

DECEMBER JANUARI Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Ljuset kom. Flicka från byn Rozino. Foto: Linsey Curro

DECEMBER JANUARI Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Ljuset kom. Flicka från byn Rozino. Foto: Linsey Curro DECEMBER 2016 - JANUARI 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Ljuset kom Flicka från byn Rozino. Foto: Linsey Curro IGNAT IVANOV Verksamhetsledare "Folket som bor i mörker

Läs mer

FEBRUARI - MARS Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Vilket slags liv har du besparat barnen ifrån?

FEBRUARI - MARS Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Vilket slags liv har du besparat barnen ifrån? FEBRUARI - MARS 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Vilket slags liv har du besparat barnen ifrån? 2016-1_SWE.indd 1 09-Feb-16 13:50:57 IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Mission

Läs mer

God och fridfull jul!

God och fridfull jul! 6 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer God och fridfull jul! Varmt tack till er för det gångna året hälsar Mission Possibles team. Det är samtidigt ett tack från alla

Läs mer

3 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Nytt soppkök!

3 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Nytt soppkök! 3 / 2018 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Nytt soppkök! RUMEN IVANOV Mission Possibles ledare i Bulgarien Förändringen har börjat! När vi besökte slumbyn Karnare för första

Läs mer

3 / Evangelium och hjälp till Östeuropa

3 / Evangelium och hjälp till Östeuropa 3 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa Rosdalens barn Rosdalen är en av Bulgariens turistområden men i detta område bor också väldigt fattiga människor. I detta nummer träffar du familjer och barn

Läs mer

"För de minstas bästa"

För de minstas bästa AUGUSTI / SEPTEMBER 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer "För de minstas bästa" Vårt nya hjälpprojekt startar! Moderskapspaket och mycket annan hjälp till unga mödrar i

Läs mer

Hej igen! 5 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

Hej igen! 5 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer 5 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Hej igen! Sergi, Melio och Selman är barn som deltar i vår barnverksamhet i Albanien. De går nu i första klass och kommer alltid

Läs mer

Vad hände sen? 4 / I detta nummer berättar vi om barn och föräldrar några år efter att de fått hjälp av Mission Possible.

Vad hände sen? 4 / I detta nummer berättar vi om barn och föräldrar några år efter att de fått hjälp av Mission Possible. 4 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa Vad hände sen? I detta nummer berättar vi om barn och föräldrar några år efter att de fått hjälp av Mission Possible. Var är Sasha idag? Sasha var alltid ivrig

Läs mer

Byn Palijovo i Ukraina: Familjer utan hopp och övergivna barn bakom en sönderskjuten väg.

Byn Palijovo i Ukraina: Familjer utan hopp och övergivna barn bakom en sönderskjuten väg. JUNI - JULI 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Byn Palijovo i Ukraina: Familjer utan hopp och övergivna barn bakom en sönderskjuten väg. Gena går entusiastiskt i söndagsskolan

Läs mer

APRIL / MAJ Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. En plats där nödställda får skydd

APRIL / MAJ Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. En plats där nödställda får skydd APRIL / MAJ 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer En plats där nödställda får skydd IGNAT IVANOV Verksamhetsledare En plats dit nödställda kan gå och vart förlorade söner

Läs mer

Moderskapspaketen öppnar dörren till församlingen för nya familjer.

Moderskapspaketen öppnar dörren till församlingen för nya familjer. 5 / 2018 Evangelium och hjälp till Östeuropa Moderskapspaketen öppnar dörren till församlingen för nya familjer. IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Förebildens makt De senaste åren har ungdomarna varit mer

Läs mer

Vi är väntade! Hjälp, evangelium och glädje till hem där det råder brist och hopplöshet OKTOBER / NOVEMBER 2016

Vi är väntade! Hjälp, evangelium och glädje till hem där det råder brist och hopplöshet OKTOBER / NOVEMBER 2016 OKTOBER / NOVEMBER 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Vi är väntade! Hjälp, evangelium och glädje till hem där det råder brist och hopplöshet IGNAT IVANOV Verksamhetsledare

Läs mer

En annorlunda familj 1 / Evangelium och hjälp till Östeuropa

En annorlunda familj 1 / Evangelium och hjälp till Östeuropa 1 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa En annorlunda familj Bekanta dig med Pavel och Minka, som bor i en slumby. De gör allt de förmår, för att ge sina barn ett bra liv och för att visa dem rätt

Läs mer

4 / Evangelium och hjälp till Östeuropa. Hur barnen förändras

4 / Evangelium och hjälp till Östeuropa. Hur barnen förändras 4 / 2018 Evangelium och hjälp till Östeuropa Hur barnen förändras PÄIVI RANTA Projektkoordinator UKRAINA Rika trots sin fattigdom Saliga de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket. Saliga de som

Läs mer

1 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De första mödrarna i romerbyarna fick moderskapspaket!

1 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De första mödrarna i romerbyarna fick moderskapspaket! 1 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer De första mödrarna i romerbyarna fick moderskapspaket! IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Spädbarn och ungdomar Vad har den nyfödde

Läs mer

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6 119 Juldagen år A Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Jag... mitt i allt detta... 2 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

Jag... mitt i allt detta... 2 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer 2 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Jag... mitt i allt detta... Dima och hans mor kom till vårt barnhem just när de hade mist allt hopp. Läs deras berättelse s. 6-7

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6 127 Juldagen år B Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

Är det här samma Marina?

Är det här samma Marina? 2 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa Lyckligt slut Mödrarna, som kommer till våra stödboenden, är i verklig nöd. Och alla får verklig hjälp. ALBERT DOKTER Ledare Mission Possible Holland Är det

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande

Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande dagar skall han ge ära åt trakten utmed havsvägen, landet

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 15 Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

församling växa Efter en längre tids bön i församlingen börjar det hända under, Gud börjar svara på bön, tack o lov, vi ger Gud all ära.

församling växa Efter en längre tids bön i församlingen börjar det hända under, Gud börjar svara på bön, tack o lov, vi ger Gud all ära. DECEMBER 2001 Göran o Mai-Brith Holm Kära vänner, Gåvogivare, förebedjare, Tack för eran kärlek och villighet att stödja oss i arbetet för Guds rikes utbredande, tack vare er kan vi fortsätta arbetet i

Läs mer

Så säger Herren Gud: Detta är Jerusalem som jag har satt mitt ibland folken, omgivet av främmande länder. (Hes. 5:5).

Så säger Herren Gud: Detta är Jerusalem som jag har satt mitt ibland folken, omgivet av främmande länder. (Hes. 5:5). BiF nr 3/17 Bulgarien i Fokus byter till bankgiro. Från och med nu är vårt insamlingsnummer Bankgironummer 5218-8083 Vi har också Swish-nummer 123 370 49 54 Så säger Herren Gud: Detta är Jerusalem som

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut En ljus framtid till mötes (21 okt) Tecknen inför hans ankomst (4 nov) Jesu återkomst (11 nov) Det kommer att bli fest (25 nov) Mark 13:32 Dagen

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 6 Det finns inga ord för den saknad vi känner Att Du lämnat oss är svårt att förstå Våra innersta tankar till Dig vi sänder Du finns i

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Programblad för december 2015 & januari 2016

Programblad för december 2015 & januari 2016 Programblad för december 2015 & januari 2016 Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram. Du låter jublet stiga, du gör glädjen stor. De gläds

Läs mer

Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson

Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Mina föräldrar skall skiljas Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Tack mina underbara barn Natalie och Estelle för att ni finns. Tidigare böcker av Nina

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Lions Club Löddeköpinge Elektrobladh AB Konstnär Ulla Bolin Acta Kapitalförvaltning Helsingborg Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Vi har den senaste

Läs mer

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr Theodor Kittelsen 1/8 En dag när Askeladden höll på att sprida ut askhögen som hade samlats i eldstaden rullade glödande kol fram och bildade ett slott som skimrade

Läs mer

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN WILLIAM KOWALSKI LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 härbärge (sida 5, rad 1), en plats att sova på misshandlat (sida 5, rad 9), slagit blåtira (sida 7, rad 9), blåmärke runt ögat efter

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2011 Ett barn blir oss fött Ett barn blir oss fött, så ljuder Julens glada budskap över hela världen. Ett stort under har

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Psalm Inledningsord Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Genom dopet föder han

Läs mer

NUMMER 1, Kära medlem, INFORMATIONSBREV

NUMMER 1, Kära medlem, INFORMATIONSBREV INFORMATIONSBREV. NUMMER 1, 2016 Kära medlem, Detta informationsbrev innehåller information om StellaStars arbete. Informationsbrevet skickas ut till samtliga medlemmar. Genom att läsa brevet kan du hålla

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

28 söndagen 'under året' år A

28 söndagen 'under året' år A 1333 28 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (Ps 130:3-4) Om du Herre, vill tillräkna missgärningar, Herre, vem kan då bestå? Dock, hos dig är ju förlåtelse. Inledning Ända sedan början inbjuder Gud

Läs mer

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev December 2009 Till alla nyhetsbrev... Rubriker: Efter sju år har flickorna sitt eget hem Första mötet Aldrig kunde jag tro Festen på El Arca som ingen kommer att glömma

Läs mer

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Vad är församlingens vision, väg och värderingar? Enligt vår församlingsordning är

Läs mer

Ordning för begravningsgudstjänst

Ordning för begravningsgudstjänst Ordning för begravningsgudstjänst Klockringning Musik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/ eller vokalmusik kan utföras. Därefter kan prästen säga följande eller

Läs mer

Simbegwire. Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5

Simbegwire. Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5 Simbegwire Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5 När Simbegwires mamma dog blev hon jätteledsen. Simbegwires pappa gjorde sitt bästa för att ta hand om sin dotter. Långsamt

Läs mer

Cochabamba, 24 oktober, 2012. Kära faddrar och gåvogivare!

Cochabamba, 24 oktober, 2012. Kära faddrar och gåvogivare! Cochabamba, 24 oktober, 2012 Kära faddrar och gåvogivare! Nu är det än en gång vår här i Cochabamba, Bolivia, min tionde i ordningen och jag kan tillägga att det är ganska nyligt jag börjat kunna skilja

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A 165 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

Offentliga samlingar December Februari Frälsningsarmén Trelleborg

Offentliga samlingar December Februari Frälsningsarmén Trelleborg Offentliga samlingar December 2017 - Februari 2018 Frälsningsarmén Trelleborg En hälsning från kårledaren! Kära medlemmar och vänner i våra olika grupper, Det känns som om vi blivit en stor familj som allt

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen Samtal med Gud Nr 6 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet VÅR FADER Den viktigaste kristna bönen är den bön som Jesus lärde sina lärjungar. I den lär han oss att be till Gud som vår far: Vår Fader,

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

nr 1/17 Gränsöverskridare hög och vi får be om Guds kraft genom Den Helige Anden.

nr 1/17 Gränsöverskridare hög och vi får be om Guds kraft genom Den Helige Anden. nr 1/17 Gränsöverskridare Mission handlar om att överskrida gränser. Det var Jesus som var den förste gränsöverskridaren när Fadern sände honom från den himmelska världen in i denna värld. Efter tre aktiva

Läs mer

Bilaga 2. Vigselordning

Bilaga 2. Vigselordning . Vigselordning I denna bilaga visas hur vigselordningen i praktiken utformas i enlighet med de föreslagna anvisningarna enligt bilaga 1. Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus.

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 02 03. Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40

Tunadalskyrkan 13 02 03. Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40 1 Tunadalskyrkan 13 02 03 Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40 Jesus var drygt en månad gammal, och Maria och Josef började vänja sig vid att ha en bebis i familjen. Det hade hänt så mycket omkring dem och det

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

Stanna, Milo! av Åsa Storck. Illustrationer Andréa Räder

Stanna, Milo! av Åsa Storck. Illustrationer Andréa Räder Stanna, Milo! av Åsa Storck Illustrationer Andréa Räder 1 Milo är nervös. Det kryper och krälar i hans mage. Han och Maria är på väg till skolan. Skolan! Milo kan knappt fatta det. Vad han har längtat

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Ramundeboda Kyrka i Laxå 2 oktober 2009 Rigmor Johansson 15 maj 1945 20 september 2009 2009-09-21 Solen har gått ner Kära R! Idag fick jag samtalet som jag förstått skulle komma. Din livslåga slocknade

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015 Det här brevet skulle ha kommit för några veckor sedan, men det har liksom inte funnits tid till att sätta sig ner och skriva det då det har

Läs mer

Vecka Tänd ett ljus

Vecka Tänd ett ljus Vecka 49 2015 Tänd ett ljus Även om det kommer att bli mörkare ytterligare ett par veckor känns det ändå som om det vänt. I och med alla tända ljus blir det inte alldeles mörkt. Varje år påminns man om

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG Text o foto: Tomas Wettermark, Pilgrimscentrum Vadstena. Du, Gud, ger mig liv och jag kan bara ta emot det. Hjärtat slår och jag andas, ibland tungt, ibland fort och ibland långsamt.

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

Utrustande ledarskap. Gåvobaserad verksamhet. Hängiven andlighet. Funktionella strukturer. Inspirerande gudstjänster. Livsnära smågrupper

Utrustande ledarskap. Gåvobaserad verksamhet. Hängiven andlighet. Funktionella strukturer. Inspirerande gudstjänster. Livsnära smågrupper Resultat av undersökningen Naturlig Församlingsutveckling Utrustande ledarskap 63 Gåvobaserad verksamhet 58 Hängiven andlighet 45 Funktionella strukturer 52 Inspirerande gudstjänster 47 Livsnära smågrupper

Läs mer

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14)

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) 1435 33 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer