Tre fiskpassager i Trosaån åtgärder av vandringshinder för fisk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tre fiskpassager i Trosaån åtgärder av vandringshinder för fisk"

Transkript

1 Tre fiskpassager i Trosaån åtgärder av vandringshinder för fisk 1 (24) S wec o E nv iro n me n t AB

2 Sammanfattning Sveriges miljökvalitetsmål, bland annat Levande sjöar och vattendrag, innebär att vi behöver genomföra åtgärder för att främja den biologiska mångfalden i våra vattendrag och sjöar. Även Sveriges arbete med vattenförvaltningen (EU:s vattendirektiv) innebär att vi behöver genomföra åtgärder för att nå beslutade miljökvalitetsnormer. Från Sillen rinner Trosaån genom Vagnhärad och Trosa ut till Östersjön. Under ytan lever många fiskarter som är beroende av att kunna simma mellan sjön Sillen och Östersjön. Kvarnar och dammar har skapat svåra, och ibland helt omöjliga, hinder för vattenlevande djur att bemästra. För fiskar som är beroende av att kunna vandra till speciella områden för att föröka sig är detta ett stort problem. Idag är det bara ett fåtal fiskarter som klarar det och många fastnar tyvärr längs vägen. Därför ska Trosaån nu bli mer tillgänglig för fler fiskarter. Vid Trosa kvarn byggs ett så kallat inlöp längs höger strand. Vid dammen kommer det krävas relativt omfattande bergschakt för att skapa rätt lutning på inlöpet. På uppströmssidan av dammanläggningen slås en spont från betongdammen och vidare ut i magasinet längs höger strand. Vid Husby kvarn bibehålls befintlig tröskelnivå i dammanläggningen men spettluckorna tas bort. Befintlig tröskelnivå ligger ca 1,1 m högre än nedströmsvattenytan vilket kräver en upptröskling av sten nedströms dammen för att skapa möjlighet för fisk att passera förbi dammanläggningen. Upptrösklingen görs av natursten på ett brett parti nedströms dammen och ca 40 m nedströms. Vid Nygårdsdammen tas sättarna tas bort i de två utskoven och vattennivån i dammen sänks av ca 1,2 m. Nedströms dammanläggningen kommer det krävas viss upptröskling med natursten och justering av de två befintliga fårorna för att underlätta för fisk att passera dessa utskov. Betonggrunden till den tidigare kraftstationsbyggnaden rivs och transporteras bort. Sammantaget bedöms att de planerade åtgärderna var för sig eller kumulativt inte innebär en betydande miljöpåverkan enligt 6 kap miljöbalken. En tillståndsansökan kommer att lämnas in till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt för de planerade åtgärderna. 2 (24)

3 Innehåll 1 Bakgrund Beskrivning av befintliga anläggningar Trosa kvarn Husby kvarn Nygårdsdammen Planerade åtgärder Trosa kvarn Husby kvarn Nygårdsdammen Tillståndsprocessen Samråd Färdigställande av handlingar Mark- och miljödomstol Områdesbeskrivning Planförhållanden Kulturmiljö Vattenförvaltning Naturvärden Ras och skred Förutsedd miljöpåverkan Trosa kvarn Husby kvarn Nygårdsdammen Samlad bedömning Referenser (24)

4 1 Bakgrund Från Sillen rinner Trosaån genom Vagnhärad och Trosa ut till Östersjön. Kvarnar och dammar har skapat svåra, och ibland helt omöjliga, hinder för vattenlevande djur 1 att bemästra. För fiskar som är beroende av att kunna vandra till speciella områden för att föröka sig är detta ett stort problem. Idag är det bara ett fåtal fiskarter som klarar det och många fastnar tyvärr längs vägen. Sveriges miljökvalitetsmål, bland annat Levande sjöar och vattendrag, innebär att vi behöver genomföra åtgärder för att främja den biologiska mångfalden i våra vattendrag och sjöar. Även Sveriges arbete med vattenförvaltning (EU:s vattendirektiv) innebär att vi behöver genomföra åtgärder för att nå beslutade miljökvalitetsnormer. Trosa kommun tänker därför genomföra åtgärder vid Trosa kvarn, Husby kvarn och Nygårdsdammen i Trosaån för att göra Trosaån mer tillgänglig för fler fiskarter. Trosa kvarn ligger inne i Trosa samhälle (Figur 1) medan de två andra dammanläggningarna ligger i Vagnhärad (Figur 2). Vid Trosa kvarn samt Husby kvarndamm finns äldre fiskvägar. Dessa har bedömts ha dålig funktion. Trosa kvarn Figur 1. Trosa kvarn i Trosa. Karta från Eniro. 1 Vandringshinder 4 (24)

5 Husby kvarndamm Nygårdsdammen Figur 2. Husby kvarndamm och Nygårdsdammen i Vagnhärad. Karta från Eniro. En tillståndsansökan kommer att lämnas in till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt för de planerade åtgärderna. Innan ansökan lämnas in ska det ske samråd med myndigheter och enskilda som kan antas bli särskilt berörda. För samråden har detta samrådsunderlag tagits fram. Samrådsunderlaget beskriver översiktligt de planerade åtgärderna och förväntade miljökonsekvenser. Under rubrik 4 finns en utförligare beskrivning av tillståndsprocessen. Möjliga åtgärder för att underlätta fiskvandring vid de aktuella dammanläggningarna har tidigare beskrivits i Fiskevårdsplan för Trosaån ( , Terra-Limno Gruppen). 5 (24)

6 2 Beskrivning av befintliga anläggningar De tre dammanläggningarna finns på platser där vattenkraften har nyttjats på olika sätt genom århundradena. Dammanläggningarna har byggts om och förändrats över tid. I dagsläget nyttjas inte vattnet för något särskilt ändamål. När höger eller vänster används i texten för att beskriva ett läge så ska det ses i riktning nedströms i vattendraget. 2.1 Trosa kvarn Anläggningen är en betongdamm med totalt 8 stycken spettluckor 2 fördelade på två utskov 3 (Figur 3). Ett utskov är placerat vid vänster strand och var tidigare intag till kraftstationen. Det andra utskovet är placerat vid höger strand och här finns 4 spettluckor samt ett intag till en gammal fiskväg och ett bräddavlopp 4 som ansluter mot höger strand. Vattennivån uppströms Trosa kvarn varierar vanligtvis cirka 20 cm. 2 Spettlucka är en benämning på en lucka som regleras med hjälp av spett. Vanligtvis är luckan gjord av trä. 3 Öppning i dammanläggningen där vattnet kan rinna igenom. 4 Öppning i dammanläggningen utan luckor där vattnet kan rinna över. 6 (24)

7 Figur 3. Trosa kvarn sett från uppströms sidan (från höger strand). Foto Sweco. 2.2 Husby kvarn Dammen vid Husby kvarn var ursprungligen en stenmurverksdamm som senare har fått en pågjutning av betong på uppströmssidan (Figur 4 och Figur 5). I mitten av dammen finns två utskov, där tre spettluckor finns i det vänstra utskovet respektive två spettluckor i det högra. Vid vänster strand finns det gamla intaget till kraftstationen. Kraftstationen är sedan länge tagen ur drift och sumpen 5 är igengjuten. Det gamla intaget fungerar nu som intag till en gammal fiskväg av typen kammartrappa. 5 Konstruktionen för turbinen. 7 (24)

8 Figur 4. Husby damm sett från uppströmssidan (från höger strand). Foto Sweco. 8 (24)

9 Figur 5. Husby damm sett från nedströmssidan (från höger strand). Foto Sweco 2.3 Nygårdsdammen Nygårdsdammen består av två utskov där spettluckorna har ersatts av sättar 6 som är placerade nedströms det tidigare luckläget (Figur 6). Sättarna håller uppe magasinsnivån med ungefär 1 m över tröskelnivån. Den vänstra utskovsöppningen är cirka 5 m bred och den högra är cirka 4 m bred. 6 Plankor som staplas på varandra för att reglera vattennivån. 9 (24)

10 Figur 6. Nygårdsdammen sett från nedströmssidan (vänster strand). Längst till höger i dammanläggningen finns den gamla kraftstationen (Figur 7). I intaget till kraftstationen finns 5 stycken spettluckor som inte regleras i dagsläget. Nedströms intaget finns två sumpar i betong. Kraftstationsbyggnaden är helt riven. Väggarna i sumparna hänger i luften och det vatten som kommer från de otäta spettluckorna strömmar fritt ut från sumparna. 10 (24)

11 Figur 7. Sumparna till den tidigare kraftstationen sett mot höger strand. 3 Planerade åtgärder I Fiskevårdsplan för Trosaån ( , Terra-Limno gruppen) har tänkbara alternativ för att underlätta fiskvandringen förbi de aktuella anläggningarna beskrivits. Trosa kommun har valt några av dessa alternativ för de nu planerade åtgärderna. Mot bakgrund av riskerna för skred längs Trosaån krävs noggranna beräkningar och undersökningar för att avgöra om förändrade vattennivåer i Trosaån uppströms och nedströms dammanläggningarna kan innebära ökade risker för skred. 3.1 Trosa kvarn Vid Trosa kvarn byggs ett så kallat inlöp 7 längs höger strand (Figur 8). Vid dammen kommer det krävas relativt omfattande bergschakt för att skapa rätt lutning på inlöpet. På uppströmssidan av dammanläggningen slås en spont 8 från betongdammen och vidare ut i magasinet längs höger strand. Därefter schaktas en stigränna 9 fram mellan sponten och stranden. Stigrännans invändiga tvärprofil görs trapetsformad med en släntlutning om ca 1:1,5, se figur 8 nedan. Stigrännan 7 En fiskväg genom vandringshindret. Botten i inlöpet har naturligt bottenmaterial. 8 Stödkonstruktion av stål som slås ned i botten. 9 Konstgjord bäck 11 (24)

12 kommer att få en längd på cirka 120 m och fallhöjden på sträckan är ca 1,8 m, vilket ger en genomsnittlig lutning om ca 1,5 %. Sponten kommer att göras överströmningsbar på en del av sträckan längst uppströms. Det kan bli aktuellt att den normala vattennivån i magasinet behöver sänkas ca 10 cm för att göra det möjligt att avbörda ett tillräckligt stort flöde över sponten. Flödet i fiskvägen kommer att öka då flödet i Trosaån ökar. Fiskvägen kommer därmed få en bra funktion då flödet i fiskvägen hänger ihop med tillrinningen. Vandrande fisk kommer att ha goda förutsättningar att hitta in i fiskvägen då de lockas av strömt vatten (anlockning). Detta uppnås då huvudflödet kommer att vara från fiskvägen under cirka 80 % av tiden. Fiskvägen uppskattas kunna ha en god funktion upp till cirka 3 m 3 /s. Figur 8. Illustration av inlöp längs höger strand förbi Trosa kvarn. Bild från Fiskevårdsplan Husby kvarn Befintlig tröskelnivå 10 i dammanläggningen behålls och spettluckorna tas bort. Inga omfattande åtgärder på dammanläggningen krävs. Endast mindre schaktarbeten samt utläggning av sten 10 Lägsta nivån i dammanläggningen där vattnet kan rinna ut. 12 (24)

13 uppströms dammen blir aktuellt. Det finns en naturlig tröskel ca 45 m uppströms dammanläggningen som idag håller uppe vattennivån uppströms denna. Befintlig tröskelnivå ligger ca 1,1 m högre än nedströmsvattenytan vilket kräver en upptröskling av sten nedströms dammanläggningen för att skapa möjlighet för fisk att passera förbi dammanläggningen (Figur 9). Genom upptrösklingen av sten skapas en ramp upp mot dammanläggningen. Upptrösklingen görs av natursten på ett brett parti nedströms dammanläggningen och ned mot den bro som finns ca 40 m nedströms dammanläggningen (Figur 9). Det område som berörs av upptrösklingen utgör idag en befintlig lekbiotop för öring. Även om upptrösklingen kan utformas för att delvis kunna fungera som ett lekområde för öring är det sannolikt att den tillgängliga arealen för lek kommer att minska i detta område. Figur 9. Området i Trosaån som berörs av upptrösklingen nedströms Husby kvarn är markerat med rött och svart. Karta från Eniro. 13 (24)

14 3.3 Nygårdsdammen De befintliga sättarna tas bort i de två utskoven (Figur 10). Vattennivån i magasinet uppströms dammanläggningen sänks av ca 1,2 m (vid medelflöde). Befintliga trösklar blir kvar. Uppströms dammanläggningen kan vissa mindre schaktarbeten och utläggning av sten bli aktuellt för att underlätta fiskvandring vid låga flöden. Nedströms dammanläggningen kommer det krävas viss upptröskling med natursten och justering av de två befintliga fårorna för att underlätta för fisk att passera dessa utskov. Sumpväggarna i den tidigare kraftstationsbyggnaden rivs och materialet transporteras bort. Figur 10. Illustration av avsänkning av vattenytan vid Nygårdsdammen. Bild från Fiskevårdsplan (24)

15 4 Tillståndsprocessen För att genomföra de planerade åtgärderna på respektive anläggning krävs tillstånd enligt 11 kap miljöbalken (vattenverksamhet). I nuläget bedöms det inte krävas något tillstånd enligt övriga kapitel i miljöbalken. Beroende på hur åtgärderna utformas kan det bli aktuellt med tillstånd enligt kulturmiljölagen. Tillstånd för de planerade åtgärderna ska sökas hos Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Tillståndsprocessen består (översiktligt) av tre delar (Figur 11) Figur 11. Tillståndsprocessen enligt miljöbalken. 4.1 Samråd Innan tillstånd söks ska samråd ske med enskilda som kan antas blir särskilt berörda samt länsstyrelsen. Inför samrådet ska ett samrådsunderlag, det vill säga denna handling, tas fram som beskriver de planerade åtgärderna och förväntad miljöpåverkan. Efter genomförda samråd ska en samrådsredogörelse upprättas och skickas till länsstyrelsen. Länsstyrelsen ska besluta om den planerade åtgärden ska antas medföra en betydande miljöpåverkan (BMP) enligt kriterier i 6 kap miljöbalken med tillhörande förordning. Om Länsstyrelsen beslutar om BMP ska ytterligare samråd hållas. 4.2 Färdigställande av handlingar Efter samråden tas en miljökonsekvensbeskrivning fram för de planerade åtgärderna. Även en teknisk beskrivning tas fram som beskriver de planerade åtgärderna. En ansökan till mark- och miljödomstolen tas fram. 4.3 Mark- och miljödomstol Ansökan, miljökonsekvensbeskrivning och teknisk beskrivning skickas in till mark- och miljödomstolen. 15 (24)

16 Domstolen kungör ansökan i ortstidning och skickar information till berörda enskilda intressen. Vanligtvis har man på sig 4 veckor att lämna synpunkter på ansökan. Efter att synpunkter kommit in bedömer domstolen om ansökan behöver kompletteras. Vanligtvis genomför domstolen ett möte (huvudförhandling) på plats där man har möjlighet att lämna synpunkter på ansökan. Efter huvudförhandlingen meddelar domstolen sitt beslut. 5 Områdesbeskrivning Trosaån är 12 km lång och sträcker sig från sjön Sillen och mynnar i havet i Trosafjärden i Södermanlands län. Trosaån avvattnar totalt sett en yta på 32 km Planförhållanden Det finns ett flertal detaljplaner som berör Trosaån och de områden som berörs av de planerade åtgärderna. Bedömningen är att de planerade åtgärderna inte strider mot någon bestämmelse i detaljplanerna. 5.2 Kulturmiljö Det har tagits fram en arkeologisk utredning (Almunga AB, 2018) över området kring Trosaån där bland annat de platser där åtgärder planeras ingår. Totalt har 9 kulturmiljöområden dokumenterats och värderats. Inom ett kulturmiljöområde finns olika typer av lämningar. Av dessa kulturmiljöområden är det tre stycken som berörs direkt av de planerade vattenverksamheterna: Nygård/Mölna, Husby/Ödesby samt Trosa kvarn/trosa stad. Områdena beskrivs mer detaljerat under respektive rubrik. 16 (24)

17 5.2.1 Kulturmiljöområde: Trosa kvarn/trosa stad Området bedöms ha ett mycket högt värde för kulturmiljön. Det som berörs i detta område är Trosa kvarn (Figur 12). En mjölkvarn uppfördes på platsen redan i slutet av 1600-talet. Enligt information från Riksantikvarieämbetet (RAÄ Fornsök, ) uppfördes den nuvarande kvarnbyggnaden år 1872 av Per August Isoz på Åda gård, som arrenderade ut kvarnen till olika mjölnare. Kvarnen var en vattenkvarn i tre våningar som drevs med hjälp av vattenhjul. Trosa Stad köpte kvarnen år 1910 och installerade då turbiner och generatorer i densamma och på så sätt kunde elström levereras till staden. Kvarnen var i drift in på 1950-talet. Figur 12. Kulturmiljöområde Trosa kvarn/trosa stad är markerat med svart skraffering. Det rödrutiga området visar fornlämningsområdet Trosa-Vagnhärad 281:1. Karta från Almunga AB, (24)

18 5.2.2 Kulturmiljöområde: Husby/Ödesby Området bedöms ha ett mycket högt värde för kulturmiljön. De objekt som berörs av vattenverksamheten är RAÄ 498 och RAÄ 709, vilka utgörs av platser för gamla kvarnar (Figur 13). Figur 13. Kulturmiljöområde Husby/Ödesby är markerad med svart skraffering. Karta från Almunga AB, (24)

19 5.2.3 Kulturmiljöområde: Nygård/Mölna Området bedöms ha ett mycket högt värde för kulturmiljön. Inom kulturområdet har det funnits tre gårdar: Nygård, Övre Mölna och Nedre Mölna. Nygård är helt försvunnen medan båda Mölnas gårdar finns kvar med äldre bebyggelse. I anslutning till dessa gårdar finns det rester kvar efter flera kvarnar intill åns stränder samt en såg (Figur 14), som alla funnits i flera hundra år. Figur 14. Kulturmiljöområde Nygård/Mölna är markerad med svart skraffering. Karta från Almunga AB, Riksintresse Den berörda sträckan av Trosaån ingår i Riksintresse för Kulturmiljövården (D46 Trosaåns dalgång). En del av kunskapsvärdet består av att Trosaåns dalgång intar en särställning genom att vara en betydande centralplats genom hela förhistorien, från bronsålder till senmedeltid. I området finns goda möjligheter att studera en centralortsbildning ur ett långtidsperspektiv genom många specifika och tydliga spår. (Länsstyrelsen Södermanlands län). 5.3 Vattenförvaltning Arbetet med förvaltning av ytvatten kommer genom EU:s ramdirektiv för vatten (2000/60/EG) och dotterdirektivet om miljökvalitetsnormer (2008/105/EG), vilka har införts i svensk lagstiftning genom miljöbalken och förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön. 19 (24)

20 Ytvatten är idag indelade i geografiska delområden som kallas vattenförekomster och i myndigheternas databas VISS (Vatten InformationsSystem Sverige) finns bedömningar av den aktuella miljöstatusen i vattenförekomsterna. Målen för miljöstatusen i en vattenförekomst sätts av myndigheterna genom miljökvalitetsnormer (MKN). Miljöstatusen beskrivs utifrån olika kvalitetsfaktorer som i sin tur indelas i olika parametrar. Vattenförekomsten som berörs är Trosaån (MS_CD: WA ). Vattenförekomsten har fastställd miljökvalitetsnorm God ekologisk status 2027 samt God kemisk ytvattenstatus. Idag är den ekologiska statusen Måttlig framför allt på grund av på grund av höga halter näringsämnen och dålig konnektivitet (t e x vandringshinder, Tabell 1). Den kemiska statusen är uppnår ej god status på grund av kvicksilverföroreningar och bromerad difenyleter (som överskrids i alla vattenförekomster i Sverige, Tabell 1). Tabell 1. Statusklassade kvalitetsfaktorer och parametrar, VISS Kvalitetsfaktor/parameter Ekologisk status Påväxt-kiselalger IPS-index för kiselalger ACID - Surhetsindex för vattendrag Näringsämnen Försurning Konnektivitet i vattendrag Konnektivitet i uppströms och nedströms riktning Hydrologisk regim i vattendrag Specifik flödesenergi i vattendrag Flödets förändringstakt i vattendrag Morfologiskt tillstånd i vattendrag Vattendragets närområde Svämplanets strukturer och funktioner Kemisk status Prioriterade ämnen Bromerad difenyleter Kvicksilver och kvicksilverföroreningar Status Måttlig Måttlig Måttlig Hög Måttlig Hög Dålig Dålig Hög Hög Hög Otillfredsställande Otillfredsställande Dålig Uppnår ej god Uppnår ej god Uppnår ej god Uppnår ej god 5.4 Naturvärden Naturmiljön längs Trosaån varierar mellan att bestå av öppna landskap, sjöar och skogsområden. Längs Trosaåns stränder växer en del al. Det finns inga utpekade naturvärden i strandområdet längs den aktuella sträckan. 20 (24)

21 5.4.1 Riksintresse Nedströms Vagnhärad omfattas Trosaån av ett Riksintresse för rörligt friluftsliv (4 kap 2 miljöbalken) Skyddade områden Det finns inga skyddade områden, exempelvis Natura 2000-områden och naturreservat, som berörs av de planerade åtgärderna Fisk I Trosaån anses allmänt att det förekommer ett flertal fiskarter. Data från tidigare elfisken visar att abborre, gädda, lake och öring, samt olika karpfiskar t.ex. mört, benlöja, sutare, har fångats i ån. I Fiskevårdsplan för Trosaån (Terra-Limo Gruppen AB 2013) anges att ån nyttjas som lek- och uppväxtområde för ett antal kustlevande fiskarter bl.a. havsöring. I Trosaån anses även följande arter finnas: gärs, braxen, björkna, stäm, vimma, id, nors, småspigg, storspigg, nejonöga, grönling samt ål. Fiskinventering samt översiktliga områdesbeskrivningar vid olika delar av Trosaån genomfördes Fiskfaunan inventerades genom kvalitativt vadningselfiske. Kvalitativt elfiske syftar i första hand till att utreda förekomsten av olika arter inom ett vattendrag. För att belysa förekomsten av småfisk nyttjades därutöver, närmast nedströms Trosa kvarn, en yngelnot. Vid elfiskena fångades abborre, mört, lake, öring samt ål. Nästa samtliga individer fångades nedströms Trosa kvarn. Vid elfiskena rådde en låg vattenföring och endast ett begränsat antal av de olika fiskarter, som förmodas finnas i Trosaån, återfanns. 5.5 Ras och skred Längs Trosaån finns skredkänsliga områden. Det är därför viktigt att de åtgärder som ska vidtas förhåller sig till dessa risker. Särskilda undersökningar och beräkningar kommer att genomföras för att säkerställa att planerade åtgärder inte innebär någon ökad risk för skred. 21 (24)

22 6 Förutsedd miljöpåverkan 6.1 Trosa kvarn Trosa kvarn ligger nära bostäder och annan bebyggelse. I samband med åtgärderna kommer det att vara byggtrafik till området. Det kommer att bullra en del i samband med grävningsarbeten, spontslagning och sprängning. Dessa störningar är tillfälliga. Kontroller kommer att genomföras för att bedöma omgivningspåverkan. I samband med byggnationerna kan det eventuellt bli aktuellt att sänka av vattenytan i dammen någon decimeter samt att företrädesvis tappa vatten genom utskoven närmast vänster strand. I samband med åtgärder i eller i anslutning till vatten kan uppgrumlat material spridas, vilket i för höga nivåer kan vara negativt för bland annat fisk. Åtgärder är relativt lätta att vidta för att begränsa spridningen av uppgrumlat material. Efter genomförd åtgärd kan eventuellt vattennivån uppströms dammanläggningen komma att hållas ca 1 decimeter lägre än hittills. Inga höga naturvärden berörs av åtgärden som syftar till att förbättra möjligheten för fisk att passera dammanläggningen. Åtgärden bedöms innebära en förbättring av möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormen för den Ekologiska statusen i vattenförekomsten. Trosa kvarn är bedömd som en Övrig kulturhistorisk lämning. Samråd behöver ske med Länsstyrelsen angående åtgärdens utformning och påverkan på kulturmiljön. 6.2 Husby kvarn Husby kvarn ligger nära bostäder och annan bebyggelse. Vidare är området ett populärt promenadstråk. I samband med åtgärderna kommer det att vara byggtrafik till området. Det kommer att bullra en del i samband med grävningsarbetena. Dessa störningar är tillfälliga. Kontroller kommer att genomföras för att bedöma omgivningspåverkan. Vattenytan i dammen kommer efter genomförd åtgärd att få ett lägre medelvattenstånd än idag. Vattenståndet i dammen kommer fortsatt att variera med vattenflödet i Trosaån. I samband med åtgärder i eller i anslutning till vatten kan uppgrumlat material spridas, vilket i för höga nivåer kan vara negativt för bland annat fisk. Åtgärder är relativt lätta att vidta för att begränsa spridningen av uppgrumlat material. Inga höga naturvärden berörs av åtgärden som syftar till att förbättra möjligheten för fisk att passera dammanläggningen. 22 (24)

23 Åtgärden bedöms innebära en förbättring av möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormen för den Ekologiska statusen i vattenförekomsten. Vid Husby kvarn finns det uppgifter om två kvarnar. Samråd behöver ske med Länsstyrelsen angående åtgärdens utformning och påverkan på kulturmiljön. 6.3 Nygårdsdammen Nygårdsdamm ligger nära ett bostadshus. Området ett populärt promenadstråk. I samband med åtgärderna kommer det att vara byggtrafik till området. Det kommer att bullra en del i samband med grävningsarbeten och rivning av betongdelar. Dessa störningar är tillfälliga. Kontroller kommer att genomföras för att bedöma omgivningspåverkan. Vattenytan i dammen kommer efter genomförd åtgärd att få ett lägre medelvattenstånd än idag. Vattenståndet i dammen kommer fortsatt att variera med vattenflödet i Trosaån. I samband med åtgärder i eller i anslutning till vatten kan uppgrumlat material spridas, vilket i för höga nivåer kan vara negativt för bland annat fisk. Åtgärder är relativt lätta att vidta för att begränsa spridningen av uppgrumlat material. Inga höga naturvärden berörs av åtgärden som syftar till att förbättra möjligheten för fisk att passera dammanläggningen. Åtgärden bedöms innebära en förbättring av möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormen för den Ekologiska statusen i vattenförekomsten. Vid Nygårdsdammen finns det uppgifter om två olika fornlämningar samt ett bevakningsobjekt. Samråd behöver ske med Länsstyrelsen angående åtgärdens utformning och påverkan på kulturmiljön. Lämningarna ligger direkt nedströms Nygårdsdammen vilket kan påverka hur fordon får köra och hur rivningsmassor mellanlagras 23 (24)

24 7 Samlad bedömning Trosa kommun har för avsikt att lämna in tre separata ansökningar om tillstånd för de planerade åtgärderna. Bedömningen av om åtgärderna innebär en betydande miljöpåverkan ska göras utifrån 6 kap miljöbalken med tillhörande förordning. Sweco bedömer utifrån de begränsade naturvärden som finns i anslutning till de berörda dammanläggningarna, att åtgärderna sannolikt går att anpassa till befintliga kulturmiljöer, att miljöpåverkan är tillfällig, att det finns omfattande kunskap kring skredriskerna längs Trosaån, att de planerade åtgärderna var för sig eller kumulativt inte innebär en betydande miljöpåverkan enligt 6 kap miljöbalken. 8 Referenser Terra-Limno Gruppen AB, Fiskevårdsplan för Trosaån, Almunga AB. Trosaån vattenanknutna kulturmiljöer, arkeologisk utredning, Trosa kommun, Södermanlands län Länsstyrelsen Södermanlands län. Publika webbkartan: Riksantikvarieämbetet. Fornsök: Vattenmyndigheterna, Vatteninformationssystem Sverige (VISS), Naturvårdsverket, Skyddad natur, 24 (24)

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 18. Ickåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-28 2 18. Ickåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 17. Limåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 17. Limåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

MILJÖENHETEN. Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk. Författare: Jenny Sörensen Sarlin 2015:1

MILJÖENHETEN. Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk. Författare: Jenny Sörensen Sarlin 2015:1 MILJÖENHETEN Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Författare: Jenny Sörensen Sarlin 2015:1 Det finns inga specifika vandringsfiskar, alla arter vandrar och måste vandra för att överleva och fortplanta

Läs mer

Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk

Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Det finns inga specifika vandringsfiskar, alla arter vandrar och måste vandra för att överleva och fortplanta sig. (Erik Degerman, Sveriges lantbruksuniversitet, Havs-

Läs mer

Miljöanpassning av vattenkraften. Har vi de verktyg som behövs?

Miljöanpassning av vattenkraften. Har vi de verktyg som behövs? Miljöanpassning av vattenkraften Har vi de verktyg som behövs? Förutsättningar vattenkraft Årlig genomsnittsprod. 65 TWh av ca 165 totalt Även småskalig relevant, speciellt avseende effekttoppar i S. Sverige

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 13. Unnåns avrinningsområde Version 1.0 2015-03-31 2 13. Unnåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar

Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar Johan Kling Havs- och vattenmyndigheten JOHAN KLING Johan.kling@havochvatten.se Två typer av miljökvalitetsnormer men också möjlighet för undantag God ekologisk

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T VATTENKRAFT INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T 2017 Information om renovering av Långforsens vattenkraftstation 1 LÅNGFORSEN IDAG KRAFTVERK 33M3/S 8M3/S Oförändrad vattenmängd Vi vill renovera stationen där

Läs mer

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Dämmet i Tollarp Vramsån Ett av kommunens mest värdefulla vattendrag. Sen 80-talet har kommunen jobbat med att bevara och utveckla de biologiska värdena i ån. En mycket rik fiskfauna tex finns grönling,

Läs mer

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra!

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra! Att anlägga vägtrummor En samlande kra! Råd vid anläggning av vägtrummor En vägtrumma ska transportera undan vatten men vägtrumman blir ofta ett hinder för de djur som lever i och runt vattnet. Hinder

Läs mer

Utredning av MKN i berörda vattenförekomster. Detaljplanområde Herrgårdsbacken, Lerums kommun

Utredning av MKN i berörda vattenförekomster. Detaljplanområde Herrgårdsbacken, Lerums kommun Utredning av MKN i berörda vattenförekomster Detaljplanområde Herrgårdsbacken, Lerums kommun 2014 Ann Bertilsson, Tina Kyrkander, Jonas Örnborg Rapport 2015:08 www.biologiochmiljo.se Ansvarig handläggare:

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Inventering gjordes 2013-07-25 av Per Ingvarsson på Naturcentrum AB med medhjälpare Oscar Ingvarsson. Sträckan som undersöktes

Läs mer

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN Samrådsunderlag enl 6 kap 4 MB 2014-05-09 2 (12) 1 INLEDNING... 4 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 4 3 LOKALISERING... 5 4 HYDROLOGISKA DATA...

Läs mer

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Lantmäteriet 2008. Ur GSD-produkter ärende 106-2004/188F. Projekt Vattensamverkan är ett initiativ från Länsstyrelsen i Jönköpings län. Mycket av data är hämtad från databasen

Läs mer

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 10f9a,10f9b och 10f8b Vattenförekomst: SE659955-145464 Kommun: Nora och Örebro Vattendragsnr.: 122263 & 122631 (kanalen)

Läs mer

Hammarskogsån-Danshytteån

Hammarskogsån-Danshytteån Hammarskogsån-Danshytteån Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terränkartan: 11f4b, 11f4c och 11f3c Vattenförekomst: SE661976-146120 Kommun: Lindesberg Vattendragsnummer: 122616 Inventeringsdatum: 2 september

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station. Bilaga 6 Redogörelse för påverkan på miljökvalitetsnormer

Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station. Bilaga 6 Redogörelse för påverkan på miljökvalitetsnormer Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station Bilaga 6 Redogörelse för påverkan på miljökvalitetsnormer Redogörelse för påverkan på miljökvalitetsnormer Miljöprövning för tunnelbana från

Läs mer

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Bakgrund Musslebobäcken är ett biflöde till Lillån Huskvarna som avvattnar Rogbergasjön och ansluter till Lillån en knapp km uppströms Bråneryds kyrkogård,

Läs mer

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Renate Foks 12 nov 2013 Hagbyån och Halltorpsån Utdrag från VISS, 12 nov 2013 Hagbyån Hagbyån Hagbyån Halltorpsån Halltorpsån gul = måttlig ekologisk status, grön=

Läs mer

Bilaga A1 DAGORDNING

Bilaga A1 DAGORDNING Bilaga A1 DAGORDNING Välkomna till myndighetssamråd Presentation av närvarande Översiktlig genomgång av Samrådsunderlaget Frågor och synpunkter från Länsstyrelsen och kommunen Vad sker nu Avslut 2018-01-30

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12) Nätprovfiske 2015 Löddeån- Kävlingeån Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 3 3.1 Lokaler 3 3.2 Fångst 4 3.3 Jämförelse med tidigare fisken 7 3.4 Fiskarter 9 4 Referenser 12 Sid 2 (12)

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat två vattendrag. De inventerade vattendragen är Lahällabäcken som mynnar i Lökebergskile samt Tjuvkilsbäcken.

Läs mer

RAPPORT 2016/3 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2016/3 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2016/3 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2016 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Elfiske i omlöpet i centrala

Läs mer

PM HYDROMORFOLOGISK PÅVERKAN

PM HYDROMORFOLOGISK PÅVERKAN 8 1 Syfte Denna PM avser att beskriva den planerade verksamheten vid Lövstas eventuella påverkan på de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna enligt vattendirektivet. 2 Planerad verksamhet I Mälaren planeras

Läs mer

Fågelsjörummet John Nyman

Fågelsjörummet John Nyman 1(5) PROTOKOLL MYNDIGHETSNÄMNDEN Plats och tid Fågelsjörummet Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Lasse Bergqvist (L) Ej beslutande Övriga deltagande Elisabet

Läs mer

2013-11-18. Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO

2013-11-18. Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO 2013-11-18 Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Åtgärdsförslag ID Namn och vattendrag Åtgärdstyp A Inventera vandringshinder

Läs mer

PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Alvik Östra Stockholms stad Underlag till program Alvik Östra

PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Alvik Östra Stockholms stad Underlag till program Alvik Östra 2018-03-06, s 1 (7) PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Stockholms stad Underlag till program Upprättad av: Ebba Sundberg Granskad av: Christer Södereng 2018-03-06, s 2 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 22. Fulans avrinningsområde uppströms Fulunäs Version 1.0 2015-04-29 2 22. Fulans avrinningsområde uppströms Fulunäs Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Karin Alenius UPPRÄTTAD AV. Caroline Svensson

UPPDRAGSLEDARE. Karin Alenius UPPRÄTTAD AV. Caroline Svensson UPPDRAG Åbyfors Tillståndsansökan UPPDRAGSNUMMER 1300884000 UPPDRAGSLEDARE Karin Alenius UPPRÄTTAD AV DATUM 09 PLATS Länsstyrelsen i Kronobergs län, Växjö DATUM 2013-12-17 TID 13.00-15.30 NÄRVARANDE Jan

Läs mer

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren Statusklassning Bohuskusten Anna Dimming Ragnar Lagergren Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Läs mer

Lilla Å (Mynningen-Musån)

Lilla Å (Mynningen-Musån) 20120412 Vattenförekomst Lilla Å (MynningenMusån) EU_CD Vattenkategori Distriktsindelning Huvudavrinningsområde Delavrinningsområde Kommuner Övervakningsstationer SE632093131112 Vattendrag 5. Västerhavet

Läs mer

Underlag inför samråd avseende utrivning av dammar mm i Rydö

Underlag inför samråd avseende utrivning av dammar mm i Rydö SAMRÅDSUNDERLAG 1 (16) Datum 2014-12-15 Uppdragsnr 6034597 Statkraft Sverige AB Samrådsunderlag Underlag inför samråd avseende utrivning av dammar mm i Rydö Flygfoto över Glassbodammen i Rydöbruk, nedströmsvy.

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Säbyholmsbäcken Provfiske. Säbyholmbäcken. Sid 1 (7)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Säbyholmsbäcken Provfiske. Säbyholmbäcken. Sid 1 (7) Provfiske Säbyholmbäcken Sid 1 (7) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 4 3.1 Karta elfiskelokaler 4 3.2 Lista elfiskelokaler 4 3.3 Datablad provfiske 5 3.4 Fiskarter 6 4 Referenser 7 Sid 2 (7)

Läs mer

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder Vattendrag processer, strukturer och åtgärder 11 juni 2013 Erika Nilsson Upplägg Varför åtgärder? Vattendrag och deras processer och strukturer Åtgärder Koppling till vattenförvaltning och miljömål Varför

Läs mer

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015 2015-12-15 Rapport Elfiskeuppföljning 2015 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Ett antal flottledsrestaureringar har under åren genomförts inom Storumans kommun med syfte att återge vattendragen ett naturligare

Läs mer

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Tina Hedlund, Aquanord 2006-06-22 Rapport Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Undersökningen utförd av Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Hösten 2005 utfördes två elfisken i Vojmån och ett elfiske

Läs mer

RAPPORT 2015/2 FISKUNDERSÖKNINGAR. i Fyrisån 2015

RAPPORT 2015/2 FISKUNDERSÖKNINGAR. i Fyrisån 2015 RAPPORT 2015/2 FISKUNDERSÖKNINGAR i Fyrisån 2015 Johan Persson, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Tomas Remén Loreth, Upplandsstiftelsen FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson

Läs mer

Damminventering inom Avasund

Damminventering inom Avasund 2007-08-01 Rapport Damminventering inom Avasund Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Många kvarvarande flottningsdammar håller sedan flottningen upphörde på att förfalla. Efter flottningen har flottningsföreningar

Läs mer

Structor Mark Stockholm AB

Structor Mark Stockholm AB 2016-05-31, s 1 (8) Recipientbeskrivning Structor Mark Stockholm AB 2016-05-31 2016-05-31, s 2 (8) Uppdragsnamn: Uppdragsnummer: Dokument: Recipientbeskrivning Upprättad av: Josef Nordlund Granskad av:

Läs mer

Hornån. Lantmäteriet Ur GSD-produkter ärende /188F

Hornån. Lantmäteriet Ur GSD-produkter ärende /188F Hornån Lantmäteriet 2008. Ur GSD-produkter ärende 106-2004/188F. Projekt Vattensamverkan är ett initiativ från Länsstyrelsen i Jönköpings län. Mycket av data är hämtad från databasen VattenInformationsSystem

Läs mer

Göljebäcken. Avrinningsområde: Eskilstunaån Terrängkartan: 10f6a. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004

Göljebäcken. Avrinningsområde: Eskilstunaån Terrängkartan: 10f6a. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004 Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10f6a Vattenförekomst: - Kommun: Örebro Vattendragsnummer: 121023 Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004 Koordinater: 6580327 1453197 Inventerad

Läs mer

Skydd Början av vattendraget, Grängshytteforsarna, är naturreservat och Natura 2000 området SE

Skydd Början av vattendraget, Grängshytteforsarna, är naturreservat och Natura 2000 området SE Rastälven Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 11e4i, 11e3i, 11e3j, 11e2j & 11f2a Vattenförekomst: SE661195-145124 Kommun: Nora och Hällefors Vattendragsnummer: 122405 Inventeringsdatum: 10

Läs mer

Samtliga inventerade vattendrag

Samtliga inventerade vattendrag Samtliga inventerade vattendrag Figur 1. Karta över samtliga vattendrag som biotopkarterades i Örebro län år 2004. 10 Strömförhållande Sammantaget i alla inventerade vattendrag är strömförhållanden med

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 1. Storåns (Idre) avrinningsområde Version 1.1 2 1. Storåns (Idre) avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun arbetat med underhåll och reparationer av fiskvägar samt ny kulvert i omlöpet i Grannebyån. De vattendrag som vi arbetat

Läs mer

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 2013-12-13 Rapport Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 Aquanord AB Bakgrund och syfte Skarvsjön har till skillnad från de flesta andra sjöar två utlopp, ett i sjöns norra

Läs mer

Provfiske i Taxingeån 2015

Provfiske i Taxingeån 2015 En stor asphona från Taxingeån. Foto: Lars Fränstam. Fakta 2015:24 Provfiske i Taxingeån 2015 Publiceringsdatum 2015-11-04 Författare Rickard Gustafsson Kontakt Enheten för miljöanalys Telefon: 010-223

Läs mer

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes 2009 Uppsala 2016-04-07 Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Miljökvalitetsnormer Generellt Alla vattenförekomster ska uppnå

Läs mer

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag Principer för miljökvalitetsnormer och undantag 2016-2021 Ekologisk Vad är god status vattenstatus? Bedöms enligt HaV:s föreskrifter 2013:19 Hög God Måttlig Otillfredsställande Dålig Olika kvalitetsfaktorer

Läs mer

Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad)

Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad) 2009-11-30 1 Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad) Mats Lindqvist Vägverket/Teknik & miljö miljöspecialist/ekolog 2009-11-30 2 Bakgrund

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 34. Norets (Järna) samt Snöåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 34. Norets (Järna) samt Snöåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat flera vattendrag. De inventerade vattendragen är Knaverstabäcken, Trankärrsbäcken, Välabäcken, Vallerån, Solbergsån

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten 1 (7) DATUM DNR 2015-02-24 KS/2015:37 Yttrande Vattenmyndigheten.vastmanland@ lansstyrelsen.se Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Läs mer

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING Lekhytteån Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10e41, 10e4j, 10e3i och 10e3j Vattenförekomst: SE656786-144723 Kommun: Lekeberg Vattendragsnummer: 121068 Inventeringsdatum: 3 juni 2004

Läs mer

ALSTERSÄLVENS VATTENRÅD 2015-04-09 Vattenmyndigheten Västerhavet Yttrande över Vattenmyndigheten Västerhavets remiss av förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer 2015 Övergripande synpunkter

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2017 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Öring fångad på elfiske

Läs mer

Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand

Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand Syfte Ta fram förslag på miljökvalitetsnormer för de vattenförekomster som idag är utpekade som Kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft.

Läs mer

Storfallet konsekvensutredning

Storfallet konsekvensutredning Skellefteå Kraft AB Storfallet konsekvensutredning Påverkan på vattenintag vid utrivning av damm Uppdragsnr: 105 17 36 Version: Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare:

Läs mer

Kyrkån. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 9e7d, 9e7e och 9e6e. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 19 augusti 2004

Kyrkån. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 9e7d, 9e7e och 9e6e. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 19 augusti 2004 Kyrkån Avrinningsområde: Gullspångsälven 6-8 Terrängkartan: 9e7d, 9e7e och 9e6e Vattenförekomst: - Kommun: Laxå Vattendragsnummer: 8 Inventeringsdatum: 9 augusti 4 Koordinater: 655964 49694 Inventerad

Läs mer

PM ÖRINGBIOTOPER I HULEBÄCKEN

PM ÖRINGBIOTOPER I HULEBÄCKEN PM ÖRINGBIOTOPER I HULEBÄCKEN UPPDRAG Idrottsvägen Dagvatten UPPDRAGSNUMMER 13000126 UPPDRAGSLEDARE Ann Jansson UPPRÄTTAD AV Niklas Egriell DATUM 2018-04-12 Utredning om öringbiotoper i Hulebäcken i anslutning

Läs mer

Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07

Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07 Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07 Tranås Kvarn (Smedjeholmen) Elverksdammen, fiskväg finns, nivå regleras med automatlucka, ingen vattenkraftproduktion idag. (Svartån) Foto: L Gustafsson

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG Fiskvandringsvägar, skyddsgaller mm vid Ulva kvarn

SAMRÅDSUNDERLAG Fiskvandringsvägar, skyddsgaller mm vid Ulva kvarn SAMRÅDSUNDERLAG Fiskvandringsvägar, skyddsgaller mm vid Ulva kvarn Samrådsunderlag för vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken Uppsala kommun 2014-01-21 Innehåll 1. Bakgrund och syfte med ansökan 2.

Läs mer

Lillån vid Vekhyttan Figur 1.

Lillån vid Vekhyttan Figur 1. Lillån vid Vekhyttan Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10e3h, 10e3i, 10e2i och 10e1i Vattenförekomst: SE655904-144254 Kommun: Lekeberg Vattendragsnummer: 121086 Inventeringsdatum: 30

Läs mer

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 2009-01-21 2007-08-01 Rapport Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Den del av Gunnarbäcken som rinner mellan Lill-Bastuträsket och Stor-Bastuträsket kallas för

Läs mer

Beskrivning. Skydd Det finns inga skyddade områden längs vattendraget.

Beskrivning. Skydd Det finns inga skyddade områden längs vattendraget. Avrinningsområde: Arbogaån 6- Terrängkartan: f7a, f7b och f6b Vattenförekomst: SE666-4669 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 75 Inventeringsdatum: 6 juli 4 Koordinater: 66985 4595 Inventerad sträcka:

Läs mer

Svennevadsån-Skogaån Figur 1.

Svennevadsån-Skogaån Figur 1. Svennevadsån-Skogaån Avrinningsområde: Nyköpingsån 65 Terrängkartan: 9f8d, 9f9d och 9f8e Vattenförekomst: SE654370-147609 Kommun: Hallsberg Vattendragsnummer: 650250 & 65041 Inventeringsdatum: 27 och 28

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ).

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ). Hörksälven Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 12f1a, 12f0a, 11e9j och 11f9a Vattenförekomst: SE664838-144980 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 122882 & 1228821 Inventeringsdatum: 3

Läs mer

Storkvarn, Vindån Kompletterande undersökningar till byggnation av en fiskväg vid Storkvarn i Vindån

Storkvarn, Vindån Kompletterande undersökningar till byggnation av en fiskväg vid Storkvarn i Vindån STORKVARN Kompletterande undersökningar till byggnation av en fiskväg vid Storkvarn i Vindån Emåförbundet på uppdrag av Länsstyrelsen Östergötlands län Inledning Denna rapport redovisar en fördjupad studie

Läs mer

Miljöåtgärder i Rabobäcken

Miljöåtgärder i Rabobäcken 1 (9) Miljöåtgärder i Rabobäcken Redovisning av åtgärder utförda med stöd av anslaget 1:11 ÅTGÄRDER FÖR HAVS- OCH VATTENMILJÖN. Samhällsbyggnadskontoret (SBK) Planavdelningen Kontaktperson Jonas Engberg

Läs mer

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken 2009-12-29 på uppdrag av Segeåprojektet Rapporten är upprättad av: Håkan Björklund, Torbjörn Davidsson Uppdragsgivare: Segeåns Vattendragsförbund Omslagsbild:

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4 Dnr: Upprättad: 2011-01-20 Detaljplan för del av Granås 1:4 Samråd om miljöpåverkan Lagen om Miljöbedömningar av planer och program Enligt

Läs mer

Tumba, augusti Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba

Tumba, augusti Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba Tumba, augusti 2017 Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba Behovsbedömningen av detaljplan för Hästen 19 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är

Läs mer

SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM SMÅSKALIG VATTENVERKSAMHET

SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM SMÅSKALIG VATTENVERKSAMHET INFORMATION 1 (6) SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM SMÅSKALIG VATTENVERKSAMHET VARFÖR SKA VERKSAMHETSUTÖVARE HA TILLSTÅND? Det finns flera skäl för att de som har ett kraftverk ska ha tillstånd. Till att börja

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Direkttelefon Referens 0910-73 76 77 2008-11-17 Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Bo-Göran Persson Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Delrapport inom projektet - Kustvattendrag inom Skellefteå

Läs mer

RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2018 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Elfiske i omlöpet i Rosénparken

Läs mer

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet KATAMARANKAJEN Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet Orientering Umeå kommun planerar att reparera den så kallade öster om Kyrkbron i centrala Umeå. Området för planerad åtgärd finns utmärkt i figur

Läs mer

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga 24 Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga vattensamlingar inom utpekade sträckor. Samtliga

Läs mer

Lerälven. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 10e7g, 10e7f och 10e6g

Lerälven. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 10e7g, 10e7f och 10e6g Avrinningsområde: Gullspångsälven 61-138 Terrängkartan: 10e7g, 10e7f och 10e6g Vattenförekomst: - Kommun: Karlskoga Vattendragsnummer: 138134 Inventeringsdatum: 29 och 30 juni 2004 Koordinater: 6583283

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Tillståndsprövning Balingsholmsån

Tillståndsprövning Balingsholmsån 2018-06-27, s 1 (9) Underlag för samråd enligt 6 kap miljöbalken 2018-06-27, s 2 (9) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Administrativa uppgifter... 3 3 Syfte... 3 4 Lokalisering och beskrivning...

Läs mer

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften?

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Erik Degerman, Sveriges Lantbruksuniversitet Inst. för akvatiska resurser Sötvattenslaboratoriet, Örebro 92 000 sjöar 450 000

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID KVARNDAMMEN I SILLERBOÅN, LJUSDALS KOMMUN. Org.nr 556346-0327 Styrelsens säte: Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID KVARNDAMMEN I SILLERBOÅN, LJUSDALS KOMMUN. Org.nr 556346-0327 Styrelsens säte: Stockholm JOAKIM A NYMAN ADVOKAT AB AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID Uppdragsnummer 1644443000 Sweco Environment AB Östersund Vatten och Miljö Maria Ed Lars Eurenius Walter Johansson 1 (11) Sweco Bangårdsgatan

Läs mer

rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010

rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010 rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010 Johan Persson och Tomas Loreth, Upplandsstiftelsen, Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult, Ylva Lönnerholm, Uppsala universitet Författare Johan Persson

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Vattenkvalitet Vattenkemiprover från Svartälven vid Hammarn (tabell 1).

Vattenkvalitet Vattenkemiprover från Svartälven vid Hammarn (tabell 1). Svartälven Avrinningsomr.: Gullspångsälv. 61-138 Terrängkartan: 12ed, 11e9d, 11e8d, 11e8e, Vattenförekomst: SE663193-14263 11e7e, 11e7f, 11e6f, 11e5f, 11e2f, 11e2g, 11eg, Vattendragsnummer: 13814 11gh,

Läs mer

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån Elfisken Elfisken genomfördes på tre lokaler i Säveåns huvudfåra och två i Kyllingsån. De undersökta lokalerna är Finnatorp, Hönö, ned dammen vid Sävsjöos, Kyllingsån vid Lilla Landa och Lillån-Kvinnestadsbäcken

Läs mer

Vattenståndsberäkningar Trosaån

Vattenståndsberäkningar Trosaån UPPDRAG Infart västra Trosa UPPDRAGSNUMMER 2203080 UPPDRAGSLEDARE Mats Pettersson UPPRÄTTAD AV Anders Söderström DATUM GRANSKAD AV Anders Söderström Vattenståndsberäkningar Trosaån Samtliga nivåer anges

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer