ÅRSMÖTE KÖRNSTORPS SAMFÄLLIGHET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅRSMÖTE KÖRNSTORPS SAMFÄLLIGHET"

Transkript

1 ÅRSMÖTE KÖRNSTORPS SAMFÄLLIGHET (Uppdrag från Styrelsen gällande Vildsvin i vårt område) Enligt samtal med vår granne på andra sidan Övre Marviken Per Hultkvist, som äger marken där, så har han inför denna säsong nya jagare som sköter jakten hos honom. Förra året sköt hans jaktlag ett Vildsvin, men han hoppas och tror att de nya jägarna kommer att jaga betydligt mer och därigenom skjuta fler Vildsvin framöver. Gällande avskjutning runt vårt område så har det under förra året skjutits ca 10 Vildsvin. REGLER FÖR SKYDDSJAKT PÅ VÅRT OMRÅDE: LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND; Information om skyddsjakt på vildsvin Skyddsjakt på vildsvin är en viktig del av arbetet för att minska vildsvinsskadorna. Begreppet skyddsjakt används när det gäller vildsvin både om jakt för skydda gröda under vanlig, allmän jakt på vildsvin och om jakt som sker med stöd av bestämmelser om skyddsjakt, i bilaga 4 till jaktförordningen - som gäller året runt. LRF förtydligar här vad som gäller. Skyddsjakten bör underlättas och uppmuntras på olika sätt. Ofta är det unga jägare som har störst intresse, mest tid och orkar jaga många nätter (dagar) i följd. Dessa jägare bör uppmuntras och stödjas på de sätt som passar de lokala förutsättningarna. De bör få jaga gratis eller få någon annan fördel av den tid de lägger på skyddsjakt. Om markägaren inte jagar själv är nyttjanderätt för jakt oftast upplåten till annan. Det är inte ovanligt att det ordinarie jaktlaget har svårt att göra tillräckligt stor jaktansträngning för att hålla skador av vildsvin på rimlig nivå. Det kan bero på jägarnas familjesituation, arbetsförhållanden eller ålder och hälsa. LRF rekommenderar i sådana fall att man i samförstånd med ordinarie jaktlag gör ett separat avtal om skyddsjakt med särskilt intresserade jägare. Ett sådant avtal gäller då enbart jakt eller skyddsjakt på vildsvin. Det fälls allt fler vildsvin vid skyddsjakt i gröda. Smyg- och vakjakt i eller vid odlade fält under vår och sommar har blivit en ny jaktform. Smygjakt anses spännande och är en av de mest effektiva jaktmetoderna för vildsvin under sommaren. De flesta vildsvin som fälls för att skydda gröda fälls under den allmänna jakttiden:

2 Vildsvin Hela landet den 16 april-den 15 feb. utom sugga som åtföljs av smågrisar Vildsvin - årsunge Hela landet den 1 juli-den 30 juni Skyddsjakt med stöd av bilaga 4 gäller året runt. I den bestämmelsen finns ingen skrivning om att sugga med smågrisar är fredad. Vid all jakt gäller att jakten skall bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande. Se nedan 27 jaktlagen (1987:259). Den gäller oavsett syftet med jakten och oavsett om jakten sker under allmän jakt eller med stöd av bilaga Jakten skall bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande och så att människor och egendom inte utsätts för fara. Eftersom 27 jaktlagen alltid gäller är tolkningen att om kultingarna är så små att de kommer att drabbas av svält utan suggan, så bör suggan inte fällas, även vid skyddsjakt med stöd av bilaga 4. I realiteten är det givetvis väldigt svårt att se och skilja ut vad som är en sugga med så små kultingar i en jaktsituation med dåligt ljus. Förande sugga kan dessutom röra sig utan att riktigt små kultingar är med. Hur man hanterar detta är alltså delvis en fråga om jaktetik. Så vitt det är känt har ingen fällts för att förande sugga med smågrisar skjutits vid jakt med stöd av bilaga 4. De generella reglerna för skyddsjakt finns i bilaga 4 till jaktförordningen: 2) Vildsvin,.. som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas den 1 juli-den 30 juni. Jakträttshavare får under samma tid bedriva jakt efter sådana djur samt korp, havstrut, gråtrut, fiskmås och skrattmås 1. i en anläggning för att där förhindra skada eller annan olägenhet 2. på mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling om djuren där orsakar skada på grödor och odling 3. om jakten sker på särskilt uppdrag av den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet. De möjligheter till skyddsjakt (jakttider och villkor för när skyddsjakten får användas) som föreskrivs i bilaga 4 får användas av jakträttshavaren utan tillstånd från myndighet. Texten om jordbruk är markerad med fetstil. I denna del gäller alltså att djuren ska ha orsakat skada eller att skada pågår. Med en strikt tolkning har man alltså frångått det som vanligen gäller sådan skyddsjakt, att den även får användas för att förebygga skada. Men om skador pågår förebyggs givetvis ytterligare skada om jakt genomförs. Orden på mark med jordbruksgrödor och där får tolkas så att det i detta fall bara får jagas på den skadeutsatta delen/fältet av fastigheten. Texten i bilaga 4 har inga begränsningar om kön och ålder på de djur som fälls.

3 Fångst av vildsvin kan vara effektiv som ett komplement till jakt med skjutvapen. Gällande föreskrifter från Naturvårdsverket om fångstredskap för vildsvin under allmän jakt är restriktiva. Bl.a. får sådan fångst under allmän jakttid endast bedrivas under tiden från och med den 1 augusti till och med den 15 april. Fångst som utförs som skyddsjakt med stöd av bilaga 4 får ske under hela året. Om sugga med dragna spenar fångas bör hon släppas ut, eftersom hon har små kultingar. Om inte riskeras brott mot 27 jaktlagen, om man orsakar onödigt lidande för kultingarna. Anders Wetterin Jaktlag (1987:259) t.o.m. SFS 2019:38 SFS nr: 1987:259 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RSL Utfärdad: Ändrad: t.o.m. SFS 2019:38 Ändringsregister: SFSR (Regeringskansliet) Källa: Fulltext (Regeringskansliet) Innehåll: Övergångsbestämmelser Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller viltvården, rätten till jakt och jaktens bedrivande inom svenskt territorium samt frågor som har samband därmed. Lagen gäller också i de fall som anges särskilt 1. inom Sveriges ekonomiska zon, 2. beträffande jakt från svenskt fartyg på det fria havet utanför den ekonomiska zonen, 3. beträffande jakt från svenskt luftfartyg över det fria havet utanför den ekonomiska zonen. Utöver bestämmelserna i denna lag gäller föreskrifter i andra författningar i fråga om skyddet och vården av viltet. Bestämmelser om att tillstånd krävs för vissa verksamheter och åtgärder finns i 7 kap. 28 a-29 b miljöbalken. Lag (2001:443).

4 2 Med vilt avses i lagen vilda däggdjur och fåglar. Med jakt avses att fånga eller döda vilt och att i sådant syfte söka efter, spåra eller förfölja vilt. Till jakt räknas också att göra ingrepp i viltets bon och att ta eller förstöra fåglars ägg. 3 Viltet är fredat och får jagas endast om detta följer av denna lag eller av föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen. När viltet är fredat, gäller fredningen också dess ägg och bon. Detta gäller även inom Sveriges ekonomiska zon. Lag (1994:1820). Viltvården 4 Viltet skall vårdas i syfte att - bevara de viltarter som tillhör landets viltbestånd och de fågelarter som tillfälligt förekommer naturligt i landet, och - främja en med hänsyn till allmänna och enskilda intressen lämplig utveckling av viltstammarna. I viltvården ingår att genom särskilda åtgärder sörja för att viltet får skydd och stöd och att anpassa jakten efter tillgången på vilt. För att åtgärderna utförs och anpassningen sker svarar markägaren och jakträttshavaren. Lag (1997:343). 5 Var och en skall visa viltet hänsyn. Idrottstävlingar och annan liknande friluftsverksamhet i marker där det finns vilt skall genomföras så att viltet störs i så liten utsträckning som möjligt. Viltet får inte ofredas och inte heller förföljas annat än vid jakt. Förbudet hindrar dock inte att lämpliga åtgärder vidtas av markinnehavaren i syfte att motverka skador av vilt, om sådana skador inte kan motverkas på annat tillfredsställande sätt. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om förbudet att ofreda viltet och om villkoren för att trots förbudet vidta åtgärder som avses i andra stycket. Lag (2001:443). 6 Har upphävts genom lag (2007:1241). 7 Om det på grund av ett viltbestånds storlek finns påtagliga risker för trafikolyckor eller för allvarliga skador av vilt, får den myndighet som regeringen bestämmer besluta om jakt för att förebygga eller minska dessa risker. I myndighetens beslut skall bestämmas hur jakten skall bedrivas och om den skall ske genom jakträttshavarens försorg, om han har åtagit sig det, eller genom särskilt utsedda jägare. I beslutet skall också bestämmas hur det skall förfaras med djur som dödas eller fångas vid jakten. 8 Om förekomsten av en viss viltart innebär betydande skaderisker, får regeringen i fråga om denna art föreskriva att den myndighet som regeringen bestämmer får besluta om sådan jakt som avses i 7.

5 9 Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning. Regeringen får meddela föreskrifter om att Polismyndigheten får låta avliva eller fånga vilt, när detta är befogat från djurskyddssynpunkt. Lag (2014:698). Jakträtten m. m. Vem som har jakträtten 10 Fastighetsägaren har jakträtten på den mark som hör till fastigheten, om inte annat följer av andra stycket eller av 10 a eller 11. I jakträtten ingår rätt att tillgodogöra sig vilt som omhändertas, påträffas dött eller dödas i något annat sammanhang än vid jakt, om inte annat följer av föreskrifter meddelade med stöd av 25. Vid jordbruksarrende har arrendatorn jakträtten på den arrenderade marken, om inte annat har avtalats. Om samernas rätt att jaga finns särskilda bestämmelser. Lag (1992:787). 10 a Staten har jakträtten på den mark som vid utgången av juni 1992 ingick i kronoparken Tullgarn och angränsande kronoegendomar även som kronoegendomarna på Eriksö i Stockholms och Södermanlands län, kronoparken Karlsby i Östergötlands län, kronoegendomen Ottenby kungsladugård i Kalmar län, kronoparken Halle- och Hunneberg i Västra Götalands län, kronoparken Haddebo i Örebro län, kronoparken Grönbo i Örebro och Västmanlands län samt kronoparken Kloten i Örebro, Västmanlands och Dalarnas län. Lag (2000:593). 11 Jakträtten på en väg tillkommer den som har jakträtten på den angränsande marken. Går vägen i gränsen mellan marker med skilda ägare och äger inte någon av dem vägmarken, har var och en av dem jakträtten på den marken. 12 På allmänt vatten, som gränsar till en fastighets strand, har fastighetsägaren jakträtt intill etthundra meter från strandlinjen. Om detta skulle medföra att flera fastighetsägare får jakträtt på samma vattenområde, skall var och en av dem ha jakträtt på den del av området som är närmast hans strand. På annat allmänt vatten liksom på sådana holmar, klippor och skär, som inte hör till något hemman, får jakt bedrivas endast efter särskilt tillstånd. Regeringen eller, efter regeringens bestämmande, länsstyrelsen bemyndigas att genom beslut i det särskilda fallet eller genom föreskrifter meddela tillstånd.

6 13 På en samfällighet får delägarna bara utöva sin jakträtt för egna behov. Har de kommit överens om något annat eller har de beslutat något annat enligt vad som gäller för samfällighetens förvaltning, får de dock utöva jakträtten i enlighet med överenskommelsen eller beslutet. Sammanställt av L-E Hugosson

Jaktlag (1987:259) Uppdaterad:

Jaktlag (1987:259) Uppdaterad: Särskilda trafikförfattningar m.m./jakt och fiske 1 Inledande bestämmelser 1 [5201] Denna lag gäller viltvården, rätten till jakt och jaktens bedrivande inom svenskt territorium samt frågor som har samband

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 5 juni 2018 Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen (1987:905) 1 dels att

Läs mer

Övergripande riktlinjer för förvaltningen av vildsvinsstammen i Uppsala län

Övergripande riktlinjer för förvaltningen av vildsvinsstammen i Uppsala län Övergripande riktlinjer för förvaltningen av vildsvinsstammen i Uppsala län LÄNSSTYRELSENS MEDDELANDESERIE 2015:03 N AT U R M I L J Ö E N H E T E N ISSN 1400-4712 1(7) Övergripande riktlinjer för förvaltningen

Läs mer

I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning av jakttider vid Naturvårdsverkets översyn 2019/2020.

I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning av jakttider vid Naturvårdsverkets översyn 2019/2020. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ärendenr: NV-08122-18 Riktlinjer för utformning av jakttider Ramar och principer I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning

Läs mer

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde.

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde. 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2018-02-19 Ärendenr: NV-01402-18 Mårdhundsprojektet P-A Åhlén

Läs mer

BESLUT Ärendenr: NV Länsstyrelsen Skåne Beslut om skyddsjakt efter rödhönor

BESLUT Ärendenr: NV Länsstyrelsen Skåne Beslut om skyddsjakt efter rödhönor 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2019-01-07 Ärendenr: NV-08410-18 Länsstyrelsen Skåne skane@lansstyrelsen.se Beslut om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905); SFS 2002:551 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Regeringen föreskriver 1 att 12, 15, 23, 31, 34

Läs mer

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde.

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2018-02-19 Ärendenr: NV-01125-18 Mårdhundsprojektet P-A Åhlén

Läs mer

Ansökan om tillstånd för fångst av vilda fåglar för insamling av blod- och fjäderprover

Ansökan om tillstånd för fångst av vilda fåglar för insamling av blod- och fjäderprover 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mårtenson, Nils Tel: 010-698 16 03 nils.martenson @naturvardsverket.se BESLUT 2017-11-08 Ärendenr: NV-05851-17 Naturhistoriska riksmuseet

Läs mer

Tillstånd att använda rörlig belysning och elektronisk bildförstärkare i samband med skyddsjakt efter vildsvin

Tillstånd att använda rörlig belysning och elektronisk bildförstärkare i samband med skyddsjakt efter vildsvin Beslut Diarienummer Sida 2018-07-10 218-26803-2018 1(5) Naturavdelningen Linnea Ulfsdotter 010-224 54 15 Gunnar Persson gunnaribjerg@hotmail.com Tillstånd att använda rörlig belysning och elektronisk bildförstärkare

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter två halsbandsparakiter

Beslut om skyddsjakt efter två halsbandsparakiter 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2018-10-03 Ärendenr: NV-06781-18 Beslut om skyddsjakt efter två halsbandsparakiter Naturvårdsverket

Läs mer

Attityder till vildsvin & utfodring. Fredrik Widemo

Attityder till vildsvin & utfodring. Fredrik Widemo Attityder till vildsvin & utfodring Fredrik Widemo Data från fyra undersökningar Jägarkårens attityder till jakt och viltvård 9 66 jaktkortslösare, 62 % svarsfrekvens Fredrik Widemo, Göran Ericsson & Roger

Läs mer

Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur. Finlands viltcentral (v )

Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur. Finlands viltcentral (v ) Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur Finlands viltcentral (v. 15.8.2018) 1 15.8.2018 Vaktjakt på hjortdjur Statsrådets förordning om ändring av jaktförordningen (759/2016) 24 trädde i kraft 24.5.2018 Trots

Läs mer

BESLUT Ärendenr: NV Beslut om skyddsjakt efter nilgås

BESLUT Ärendenr: NV Beslut om skyddsjakt efter nilgås 1(5) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y Risberg, Per Tel: 010-698 17 34 per.risberg @naturvardsverket.se BESLUT 2019-03-11 Ärendenr: NV-02009-19 Beslut om skyddsjakt efter nilgås

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet N2018/03490/RS. Ändring av bestämmelserna i jaktförordningen (1987:905) avseende tillåtna jaktmedel

Näringsdepartementet Rättssekretariatet N2018/03490/RS. Ändring av bestämmelserna i jaktförordningen (1987:905) avseende tillåtna jaktmedel Näringsdepartementet Rättssekretariatet N2018/03490/RS Ändring av bestämmelserna i jaktförordningen (1987:905) avseende tillåtna jaktmedel 1 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås

Läs mer

Frågor och svar angående vildsvin

Frågor och svar angående vildsvin Frågor och svar angående vildsvin Finns det vildsvin på Göteborgs Stads marker? Svar: Ja, det gör det. Hur många finns det? Svar: Det är svårt att uppskatta men vi tror att det finns runt 75 stycken. Var

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905); SFS 2012:466 Utkom från trycket den 25 juni 2012 utfärdad den 14 juni 2012. Regeringen föreskriver att bilagorna 1 4 till

Läs mer

Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda djur i forskning

Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda djur i forskning Koncept Regeringsbeslut 2018-06-20 N2018/03772/DL Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda

Läs mer

Frågor och svar angående vildsvin

Frågor och svar angående vildsvin Frågor och svar angående vildsvin Finns det vildsvin inom Göteborgs kommungränser? Svar: Ja, det gör det. Hur många finns det? Svar: Det är svårt att uppskatta då detta dels ändrar sig mellan åren, dels

Läs mer

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Svensk författningssamling 1998:915 t.o.m. SFS 2015:250 SFS nr: 1998:915 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS L Utfärdad: 1998-06-25 Ändrad:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillsyn över hundar och katter; SFS 2007:1150 Utkom från trycket den 7 december 2007 utfärdad den 29 november 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Inledande

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket ger er tillstånd att jaga fåglar och däggdjur för forskningsändamål. Jakten får bedrivas även då arterna är fredade.

Beslut Naturvårdsverket ger er tillstånd att jaga fåglar och däggdjur för forskningsändamål. Jakten får bedrivas även då arterna är fredade. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mårtenson, Nils Tel: 010-698 16 03 nils.martenson @naturvardsverket.se BESLUT 2018-06-20 Ärendenr: NV-04849-17 Göteborgs Naturhistoriska

Läs mer

Regional förvaltningsplan för vildsvin

Regional förvaltningsplan för vildsvin Regional förvaltningsplan för vildsvin Regional förvaltningsplan för vildsvin Viltförvaltningsdelegationen i Hallands län Rapportnummer 2013:21. ISSN 1101 1084 ISRN LSTY-N-M 2013:21 SE 1 Innehåll Syfte...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:1216) om ändring i jaktförordningen (1987:905); SFS 2001:450 Utkom från trycket den 15 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Regeringen

Läs mer

YTTRANDE med anledning av Naturvårdsverkets regeringsuppdrag i fråga om översyn av vildsvinsförvaltningen; Dnr 412-5130-06 Nv

YTTRANDE med anledning av Naturvårdsverkets regeringsuppdrag i fråga om översyn av vildsvinsförvaltningen; Dnr 412-5130-06 Nv Naturvårdsverket Att: Susanna Löfgren och Christer Pettersson Naturresursavdelningen / Viltförvaltningsenheten 106 48 Stockholm susanna.lofgren@naturvardsverket.se christer.pettersson@naturvardsverket.se

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter en sibirisk jordekorre

Beslut om skyddsjakt efter en sibirisk jordekorre 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren (3)naturvardsverket.se BESLUT 2017-06-01 Ärendenr: NV-04004-17 Beslut om skyddsjakt efter en sibirisk jordekorre Naturvårdsverket

Läs mer

Er ref: NV Vår ref Dnr: 2019/033. Naturvårdsverket:

Er ref: NV Vår ref Dnr: 2019/033. Naturvårdsverket: Er ref: NV-02782-19 Vår ref Dnr: 2019/033 Naturvårdsverket: registrator@naturvardsverket.se Yttrande över förslag till reviderad nationell förvaltningsplan för vildsvin. Målet med förslaget till nationell

Läs mer

Idag finns sannolikt fler än 200 000 vildsvin i Sverige! Om några år kan vi ha 500 000 vildsvin i Sverige

Idag finns sannolikt fler än 200 000 vildsvin i Sverige! Om några år kan vi ha 500 000 vildsvin i Sverige Idag finns sannolikt fler än 200 000 vildsvin i Sverige! Om några år kan vi ha 500 000 vildsvin i Sverige Foto: Thomas Ohlsson Skador förorsakade av vildsvin Utsatta miljöer Antal olyckor Trafikolyckor

Läs mer

Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun

Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun Bilaga 1. Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun Datum: 2015-04-16 Uppdaterad: 2018-02-12 Innehåll Innehåll... 0 Inledning... 1 Viltvårdare... 1 Viltsituationen i kommunen... 2 Biotopvård... 3 Skyddsåtgärder...

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter och jaktlagen

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter och jaktlagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter och jaktlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 2000:592 Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet

Läs mer

Hallands län. Avskjutningsrapportering

Hallands län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Hallands län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Information till dig som har hund eller katt

Information till dig som har hund eller katt Information till dig som har hund eller katt Hörby Brukshundsklubb www.hbbk.se webmaster@hbbk.se 0415-153 12 Miljökontoret 2011 Hundar i naturen Viktiga datum Under tiden 1 mars - 20 augusti får inga hundar

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Bakgrund...

Läs mer

Kosterhavets nationalpark. FASTIGHETSÄGARE Staten genom Naturvårdsverket ( ) STOCKHOLM Tel:

Kosterhavets nationalpark. FASTIGHETSÄGARE Staten genom Naturvårdsverket ( ) STOCKHOLM Tel: 1 (9) JAKTRÄTTSUPPLÅTELSE UPPLÅTELSEFORM OCH OMFATTNING Nyttjanderätt till jakt efter kanadagås, grågås, gräsand, knipa, ejder, småskrake och hare. Skyddsjakt får ske på mink, rödräv, grävling och mård

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905); SFS 2007:1242 Utkom från trycket den 14 december 2007 utfärdad den 6 december 2007. Regeringen föreskriver att 16 19 jaktförordningen

Läs mer

Information om vildsvinsförvaltning

Information om vildsvinsförvaltning Information om vildsvinsförvaltning Vildsvinsgruppen inom Örebro Läns Västra Viltförvaltningsområde arbetar med: Samverkan mellan markägare och jägare betr. vildsvinsförvaltning. Kartläggning av vildsvinsförekomst.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905); SFS 2009:1265 Utkom från trycket den 4 december 2009 utfärdad den 12 november 2009. Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905); utfärdad den 30 november 2000. SFS 2000:1216 Utkom från trycket den 15 december 2000 Omtryck Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Ansökan om tillstånd respektive undantag enligt vissa bestämmelser i jaktlagstiftningen för jakt för forskningsändamål

Ansökan om tillstånd respektive undantag enligt vissa bestämmelser i jaktlagstiftningen för jakt för forskningsändamål 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen @naturvardsverket.se BESLUT 2016-12-21 Ärendenr: NV-07775-16 Sveriges lantbruksuniversitet

Läs mer

Hantering av vilt- och fågelförekomst på Såtenäs och Råda flygplatser

Hantering av vilt- och fågelförekomst på Såtenäs och Råda flygplatser Sidan 1 / 8 Hantering av vilt- och fågelförekomst på Såtenäs och Råda flygplatser Innehåll Hantering av vilt- och fågelförekomst på Såtenäs och Råda flygplatser... 1 1. Styrande regelverk... 2 1.1. RML...

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskap för mullvad

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskap för mullvad 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2015-06-16 Ärendenr: NV-11420-11 Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskap för mullvad Beslut Naturvårdsverket beslutar att typgodkänna fångstredskapet

Läs mer

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet BESLUT 1 (6) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Länsstyrelsen i Värmlands län Ärenderubrik Länsstyrelsen Värmland beslutar om ändring av villkor, enligt nedan, i tidigare beslut om licensjakt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905); utfärdad den 31 maj 2001. SFS 2001:451 Utkom från trycket den 15 juni 2001 Regeringen föreskriver 1 i fråga om jaktförordningen

Läs mer

Tillstånd att utföra skyddsjakt efter storskarv i Mälaren

Tillstånd att utföra skyddsjakt efter storskarv i Mälaren Lovisa Häggström 010-2234283 BESLUT 1(6) Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund c/o Maria Ingemarsson Tjust Lunnagård 3 341 93 Bolmsö Tillstånd att utföra skyddsjakt efter storskarv i Mälaren Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS HANDLINGSPLAN FÖR VILDSVIN

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS HANDLINGSPLAN FÖR VILDSVIN SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS HANDLINGSPLAN FÖR VILDSVIN Handlingsplanen antogs vid förbundsstyrelsemöte februari 2013 Vildsvin är en art som ställer stora krav på jägare och markägare. Det är ett läraktigt

Läs mer

VILT I FÅNGENSKAP. Ca tider. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

VILT I FÅNGENSKAP. Ca tider. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency VILT I FÅNGENSKAP Ca tider 10:15 Presentation av lagstiftning, problem och utmaningar 10:30 Fika 10:45 Forts. lagstiftning, problem och utmaningar 11:10 Grupparbete 12:10 Samling 12:30 Lunch 13:15 Genomgång

Läs mer

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020.

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 Hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-03409-15 Tillstånd att fånga, sändarmärka

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-10-16 Ärendenr: NV-05332-17 Näringsdepartementet med e-post Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

Rätten till fälld älg och fallvilt av älg

Rätten till fälld älg och fallvilt av älg ALLMÄNNA RÅD 96:2 Rätten till fälld älg och fallvilt av älg NATURVÅRDSVERKET Beställningsadress: Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Tel 08-698 10 00 Fax 08-698 15 15 E-post kundtjanst@environ.se Internet

Läs mer

utgör gräns mot Finland samt längs dessa älvsträckor ett område kustområde: allt salt eller bräckt vatten samt allt område inom Kronobergs län

utgör gräns mot Finland samt längs dessa älvsträckor ett område kustområde: allt salt eller bräckt vatten samt allt område inom Kronobergs län Bilaga 1 Definitioner I denna bilaga förstås med gränsälvsområdet: Torne, Muonio och Könkämä älvar, där dessa utgör gräns mot Finland samt längs dessa älvsträckor ett område på 200 meters bredd räknat

Läs mer

Regler för Grästorps kommuns viltvårdare

Regler för Grästorps kommuns viltvårdare Dnr 381/2017 Regler för Grästorps kommuns viltvårdare Fastställd av Kommunstyrelsen 2018-12-05, 319 uppdateras före 2022-12-05 Dokumentansvarig: Samhällsbyggnadschef Dokumentet finns på www.grastorp.se

Läs mer

Vildsvin Några sanningar

Vildsvin Några sanningar Några sanningar De föder 2-3 kullar/år Varje sugga föder minst 8 kultingar Man kan skjuta hur många som helst, de blir ändå bara fler Vill Du ha bort grisarna, skjut suggan först De äter potatis precis

Läs mer

Västra Götaland Väst. Avskjutningsrapportering

Västra Götaland Väst. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Västra Götaland Väst Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som

Läs mer

JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG

JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG JÄGAREFÖRBUNDET SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET EN PRESENTATION JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG Aldrig förr har så många jägare haft så många jaktmöjligheter på så mycket vilt som nu! Många arter ökar, till exempel

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN? Naturvårdsverkets föreskrifter om användande av fångstredskap; beslutade den datum Med stöd av 12 och 15 jaktförordningen (1987:905) föreskriver Naturvårdsverket

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket avskriver ärendena från vidare handläggning.

Beslut Naturvårdsverket avskriver ärendena från vidare handläggning. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ek, Hanna Tel: 010-698 10 96 Hanna.Ek@naturvardsverket.se BESLUT 2015-11-10 Ärendenr: NV-05432-14 NV-05520-14 NV-05544-14 Klagande 1

Läs mer

Lag (1980:894) om jaktvårdsområden

Lag (1980:894) om jaktvårdsområden Lag (1980:894) om jaktvårdsområden [Innehåll] [Ändringar] [Fakta] [Övergångsbestämmelser] Allmänna bestämmelser 1 I syfte att främja jaktvården och jakträttsinnehavarnas gemensamma intressen genom en samordning

Läs mer

Eftersök av vilt vid sammanstötning med spårbundna fordon

Eftersök av vilt vid sammanstötning med spårbundna fordon Miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2011/12:MJU5 Eftersök av vilt vid sammanstötning med spårbundna fordon Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2011/12:58 Eftersök

Läs mer

Regeringens proposition 1996/97:75

Regeringens proposition 1996/97:75 Regeringens proposition 1996/97:75 Skydd av hotade arter samt aktionsplaner för biologisk mångfald Prop. 1996/97:75 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 20 mars 1997 Göran

Läs mer

Med stöd av första stycket får åtgärder vidtas för att "skrämma bort " följande rovdjur:

Med stöd av första stycket får åtgärder vidtas för att skrämma bort  följande rovdjur: 1. Skyddsjakt. JAKTFÖRORDNINGEN, 28, (1987:905.) (Förordning 2009:310) 28 1:a stycket. SKRÄMMA bort. Ej dödande. Med stöd av första stycket får åtgärder vidtas för att "skrämma bort " följande rovdjur:

Läs mer

Eftersök av trafikskadat vilt

Eftersök av trafikskadat vilt Miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2009/10:MJU3 Eftersök av trafikskadat vilt Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:191 Eftersök av trafikskadat vilt.

Läs mer

Avskjutningsrapportering. Örebro län

Avskjutningsrapportering. Örebro län Avskjutningsrapportering Örebro län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Licenstilldelning för älgjakten 2018/2019

Licenstilldelning för älgjakten 2018/2019 1(16) Arkivbeteckning 218 Licenstilldelning för älgjakten 2018/2019 (3 bilagor) Länsstyrelsen beslutar att tilldela vuxna älgar och kalvar till registrerade licensområden enligt bilagd lista, Förteckning

Läs mer

Jönköpings län. Avskjutningsrapportering

Jönköpings län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Jönköpings län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Datum Dnr ÅM 2016/6760. Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B R 2. Ert datum

Datum Dnr ÅM 2016/6760. Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B R 2. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (8) Rättsavdelningen Datum 2016-11-18 ÅM 2016/6760 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2016-09-27 B 3328-16 R 2 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm KN./. riksåklagaren

Läs mer

Samverkan i praktiken. Mina egna erfarenheter Folke Fagerlund

Samverkan i praktiken. Mina egna erfarenheter Folke Fagerlund Samverkan i praktiken Mina egna erfarenheter Folke Fagerlund Vildsvin i Ryssby-Åby ÄSO 2003 beslut att bilda en vildsvinsgrupp med tre representanter för ÄSO och tre från LRF s lokalavdelning Avskjutning

Läs mer

Fastställande av kronhjortsskötselplan för Misterhults klövviltsförvaltningsområde

Fastställande av kronhjortsskötselplan för Misterhults klövviltsförvaltningsområde BESLUT Diarienummer 218-4419-2018 2018-05-28 Sid 1 (3) Djurenheten Fredrik Ustrup Tel. direkt: 010-223 84 48 E-post: fredrik.ustrup@lansstyrelsen.se Misterhults klövviltsförvaltning Elektronisk delgivning

Läs mer

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018 Avskjutningsrapportering Kalmar län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Förordning (2009:956) om översvämningsrisker

Förordning (2009:956) om översvämningsrisker Förordning (2009:956) om översvämningsrisker Svensk författningssamling 2009:956 t.o.m. SFS 2017:875 SFS nr: 2009:956 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L4 Utfärdad: 2009-10-08 Ändrad: t.o.m.

Läs mer

Övergripande riktlinjer för skötseln av kronhjortsstammen i Uppsala län

Övergripande riktlinjer för skötseln av kronhjortsstammen i Uppsala län Övergripande riktlinjer för skötseln av kronhjortsstammen i Uppsala län LÄNSSTYRELSENS MEDDELANDESERIE 2014: 15 N AT U R M I L J Ö E N H E T E N ISSN 1400-4712 Foto framsida: cc.flickr.com/isfugl Länsstyrelsen

Läs mer

Avskjutningsrapportering

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Skaraborg Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit genom

Läs mer

Kontaktperson till vem beslutet skickas Finlands viltcentrals anteckningar: 600, 601, 610. Koordinater:

Kontaktperson till vem beslutet skickas Finlands viltcentrals anteckningar: 600, 601, 610. Koordinater: Sökandens namn (om det är en privatperson, måste det vara samma som är kontaktperson) Kontaktperson till vem beslutet skickas Finlands viltcentrals anteckningar: 600, 601, 610 Adress Jvf nr Datum / 20

Läs mer

Beslut. Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län

Beslut. Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län 1 / 7 Beslut Datum 2016-06-30 218-4952-2016 Dnr (anges vid skriftväxling) Handölsdalens sameby Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Hjortdjursskador på skog

Hjortdjursskador på skog Riktlinjer för bidrag för ersättande av Hjortdjursskador på skog samt bidrag för förebyggande åtgärder Fastställda den 3.5.2016 ÅLR 2016/3225 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Hjortdjursskador på

Läs mer

VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING. Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet

VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING. Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet INLEDNING ALLMÄNNA UPPDRAGET Stärka samverkan mellan lantbrukare, markägare och jägare Utarbeta verktyg: inventering,

Läs mer

STADGAR FÖR. viltvårdsområdesförening

STADGAR FÖR. viltvårdsområdesförening 1(9) Normalstadgar för viltvårdsområdesförening. STADGAR FÖR viltvårdsområdesförening i kommun,..län. Viltvårdsområdet består av de fastigheter och delar av fastigheter som anges i beslutet om områdets

Läs mer

STADGAR FÖR BJÖRNÅSENS ÄLGSKÖTSELOMRÅDE

STADGAR FÖR BJÖRNÅSENS ÄLGSKÖTSELOMRÅDE STADGAR FÖR BJÖRNÅSENS ÄLGSKÖTSELOMRÅDE Fastställda och antagna 1998-08-13 och korrigerade 5, 9 och 10 på Älgmöte 2008-08-11 och gällande för de jaktlag som genom Avtal om samgående i älgskötselområde

Läs mer

Skyddsjakt på en varg inom Mittådalen och Handölsdalens samebyar

Skyddsjakt på en varg inom Mittådalen och Handölsdalens samebyar 1 (9) Naturvårdsenheten Mittådalen och Handölsdalens samebyar Skyddsjakt på en varg inom Mittådalen och Handölsdalens samebyar Länsstyrelsen beslutade muntligen om skyddsjakt efter en (1) varg inom Mittådalen

Läs mer

Bilaga JAKTREGLER. Stöde Södra Viltvårdsområde

Bilaga JAKTREGLER. Stöde Södra Viltvårdsområde Bilaga JAKTREGLER Stöde Södra Viltvårdsområde STÖDE SÖDRA VILTVÅRDSOMRÅDE Allmänna regler för jakt på älg, antagna på ordinarie årsstämma 2011 Jakten bedrivs uppdelad på samma områden som föregående år

Läs mer

Jaktförordning (1987:905)

Jaktförordning (1987:905) Jaktförordning (1987:905) Jaktförordning [5301] Inledande bestämmelse 1 [5301] Beteckningar som används i denna förordning har samma betydelse som i jaktlagen (1987:259) ([5201] o.f). Jakten Allmänna jakttider

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Jaktlagsutredningen (L 2012:01) Dir. 2013:66. Beslut vid regeringssammanträde den 13 juni 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Jaktlagsutredningen (L 2012:01) Dir. 2013:66. Beslut vid regeringssammanträde den 13 juni 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Jaktlagsutredningen (L 2012:01) Dir. 2013:66 Beslut vid regeringssammanträde den 13 juni 2013 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Utredaren får i uppdrag

Läs mer

GRÅGÄSSENS PÅVERKAN PÅ JORDBRUKET VID SÖRFJÄRDEN

GRÅGÄSSENS PÅVERKAN PÅ JORDBRUKET VID SÖRFJÄRDEN GRÅGÄSSENS PÅVERKAN PÅ JORDBRUKET VID SÖRFJÄRDEN Enkätundersökning 2014 Lars Ödman 1 Grågäss på gåsåkern, maj 2014 1 Grågåsgruppen vid Sörfjärden 2012-05-13 1. Bakgrund De ökande populationerna av stora

Läs mer

Skåne län. Avskjutningsrapportering

Skåne län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Skåne län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit genom

Läs mer

Älgförvaltningssystemet - roller, ansvarsfördelning, tidplan

Älgförvaltningssystemet - roller, ansvarsfördelning, tidplan Älgförvaltningssystemet - roller, ansvarsfördelning, tidplan David Bruun Förvaltningens uppbyggnad Ansvaret för förvaltningen Tidplan Älgskötselplaner Regelverket NFS 2011:7 Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Tillstånd till skyddsjakt efter storskarv i Hjälmaren

Tillstånd till skyddsjakt efter storskarv i Hjälmaren 1(1) Johanna Månsson Wikland Direkt: 010-224 86 36 johanna.wikland@lansstyrelsen.se Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund Tjust-Lunnagård 341 93 BOLMSÖ Delg kv För kännedom till: Samtliga yrkesfiskare

Läs mer

Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av vildsvin

Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av vildsvin 1(9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2013-06-19 Ärendenr: NV-06345-12 Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av

Läs mer

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV JAKT

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV JAKT 2013 AVTAL OM UPPLÅTELSE AV JAKT Fastighetsägare: (nedan kallad Fastighetsägaren) Jakträttshavare: (nedan kallad Jakträttshavaren) Är Jakträttshavaren förening eller annan juridisk person skall detta anges.

Läs mer

NATURVÅRDSENHETEN. Vägledning för kommunal viltförvaltning. Information om vilda djur 2016:13

NATURVÅRDSENHETEN. Vägledning för kommunal viltförvaltning. Information om vilda djur 2016:13 NATURVÅRDSENHETEN Vägledning för kommunal viltförvaltning Information om vilda djur 2016:13 Titel: Vägledning för kommunal viltförvaltning Sofia Sollenberg Vilt och jakt Naturvårdsenheten Länsstyrelsen

Läs mer

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018 Avskjutningsrapportering Uppsala län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Östervåla viltvårdsområde

Östervåla viltvårdsområde STADGAR för Östervåla viltvårdsområdesförening För viltvårdsområde gäller lag (2000:592) om viltvårdsområden. Området som tidigare var jaktvårdsområde övergick till att bli viltvårdsområde då lagen om

Läs mer

Förvaltningsplan för vildsvinsstammen i Västra Götalands län

Förvaltningsplan för vildsvinsstammen i Västra Götalands län Rapport 2016:32 Förvaltningsplan för vildsvinsstammen i Västra Götalands län Reviderad 2016-04-20 Rapportnr: 2016:32 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Viktor Tylstedt Foto: www.fotoakuten.se Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Jaktförordning (1987:905)

Jaktförordning (1987:905) Särskilda trafikförfattningar m.m./jakt och fiske 1 Inledande bestämmelse 1 [5301] Beteckningar som används i denna förordning har samma betydelse som i jaktlagen (1987:259) ([5201] o.f). Jakten Allmänna

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om användande av fångstredskap; beslutade den 14 juni 2018 Utkom från trycket den 25 juni 2018 Med stöd

Läs mer

Avskjutningsrapportering

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Kronoberg Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit genom

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-04 Ärendenr: NV-03147-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län

Läs mer

Områdesskydd och artskydd

Områdesskydd och artskydd Områdesskydd och artskydd signe.lagerkvist@jus.umu.se Naturvård Bakgrund Områdesskydd - Efter enskilt beslut - Direkt enligt lag Natura 2000 Artskydd 2 Övergripande naturvård Bakgrund 1909 års lagar om:

Läs mer

STADGAR FÖR KRONHJORTSKÖTSELOMRÅDE

STADGAR FÖR KRONHJORTSKÖTSELOMRÅDE STADGAR FÖR.. KRONHJORTSKÖTSELOMRÅDE Antagna den.och gäller för de jakträttshavare som genom avtal om samgående i kronhjortskötselområde anslutit sina jaktområden till skötselområdet eller senare beviljats

Läs mer