Minnesanteckningar TL HSVO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar TL HSVO"

Transkript

1 TL HSVO Minnesanteckningar TL HSVO Deltagare: Åsa Himmelsköld, Region Uppsala Mikael Köhler, Region Uppsala Gunilla Svedström, Region Uppsala Åsa Dahlen, Region Uppsala Jan Andersson, Region Uppsala Torun Hall, Region Uppsala Johanna Woltjer, Region Uppsala Susanne Söderberg, Uppsala kommun Lenita Granlund, Uppsala kommun Mats Ståhl Elgström, Håbo kommun Mikael Sjöberg, Tierps kommun Helena Carlsson, Tierps kommun Hans Åhnberg, Knivsta kommun Håkan Dahlqvist, Östhammars kommun Claudia Forsberg, Älvkarleby kommun Frånvarande: Åsa Johansson, Heby kommun Elisabeth Kantor, Enköpings kommun Lotta Tronêt, Enköpings kommun Inbjudna: Lena Sjöberg Eva-Lena Nilsson Helen Unberg Askebro Anita Lakström Monika Brundin Ann-Marie Thordeman 1. Inledning och laget runt om sommaren Akademiska sjukhuset har haft stor platsbrist i sommar, inte minst på akuten. Bättre på psykiatrin där det införts dubbelrum. Lasarettet i Enköping slöt en samverkansöverenskommelse med kommunen om LAH i början av sommaren. Lasarettet har också stöttat AS genom att öppna fyra extra vårdplatser. Det har generellt fungerat bra i kommunerna i sommar. Flera kommuner lyfte dock att utskrivningsprocessen hackar. Samverkan med slutenvården måste bli bättre. Kontakten med WeMind i norra delen av länet fungerar dåligt. Regionkontoret Storgatan 27 Box Uppsala tfn vx fax org nr

2 2 (5) 2. Prioriterade sakfrågor Effektiv och nära vård a) Information delbetänkande Vård i samverkan Se bilder (Lena Sjöberg) Totalt ska utredningen lämna fyra delbetänkanden. Slutbetänkande lämnas 15 januari Delbetänkandet Vård i samverkan kommer inte att remisshanteras. Det innehåller inte skarpa förslag, mer fördjupande analyser och resonemang utifrån genomförda dialoger och tidigare remissvar. Det ger en nulägesbild av omställningen. Medföljer dialogfrågor och filmer som stöd för implementering. Målbilden kvarstår! Utredningen lyfter fram betydelsen av attityder, kultur och tillit. Ändrad kultur avgörande för omställningen! Även viktigt att tydliggöra och stärka den kommunala hälso- och sjukvården. Den syns inte i strategier och beslut idag. Kommunala hälso- och sjukvården omfattar patienter och 25 % av totala kostnaderna för den svenska hälso- och sjukvården. Dragning av underlaget på Samrådet den 20 sep. Eventuellt bjuda in någon från utredningen till nästa möte för TL HSVO den 4 oktober. b) Underlag för inriktningsbeslut vårdcentrum Se bilder (Åsa Himmelsköld) Inriktningsbeslutet är ett gemensamt underlag med fokus på att ha samma målbild och synsätt på vårdcentrumutvecklingen. Det ska dras på Samrådet den 20 september. Respektive huvudman fattar därefter beslut hos sig. TL HSVO beslutar att komplettera underlaget med psykisk hälsa samt att stärka det kommunala perspektivet i bikakefiguren. Ytterligare synpunkter på underlaget ska lämnas senast nästa vecka (v.37) till Åsa H. c) Vårdcentrum del 3 genomförande inkl uppdrag om vård i hemmet och hälsouppdrag Se bilder (Eva-Lena Nilsson, Jan Andersson, Helen Unberg Askebro) Redovisning av arbetsläge för vårdcentrum och underlaget från dialogmöten. Del 2 har avslutats i och med sammanställningen av underlaget från dialogmötena. Nu startar del 3 som innebär en konkretisering av förslag och framtagande av underlag till budget. Följande delprojekt är aktuella under hösten: Närvårdsavdelning Närmottagningar Akutverksamhet på vårdcentrum hösten 2019, vintern Sjukhusbaserade funktioner på vårdcentrum Förstärkt geografiskt hälsouppdrag Vård i hemmet. Viktigt i samverkan är fokus på en gemensam inriktning samt att inkludera fastighetsutveckling och planeringsfrågor. Upplägg på två av delprojekten diskuterades:

3 3 (5) Förstärkt geografiskt hälsouppdrag Uppdraget är tvådelat; dels uppsökande hälsofrämjande insatser, dels samverkan inom det hälsofrämjande arbetet. Förslaget från projektansvarig var att piloter genomförs på ett vårdcentrum (Östhammar) och en vårdcentral (Skutskär). Efter diskussion lämnades flera alternativa förslag. Gottsunda vårdcentral/vårdcentrum var ett förslag och även i Tierp ansågs det finnas bra förutsättningar för en pilot. Knivsta omnämndes också med motivet att det är en ung befolkning som är en viktig målgrupp och att det finns bra förutsättningar för utvecklingsarbete tillsammans med skolan. TL HSVO beslutar att tidplan för genomförande av pilotprojekt inom förstärkt geografiskt hälsouppdrag ska redovisas vid nästa möte. Projektledaren får i uppdrag att skicka ut bilderna med frågeställningar för återkoppling inom en vecka. Vård i hemmet Arbetet med utvecklingen av vårdstrukturen i länet bör kompletteras med förutsättningarna för fler patienter med komplexa vård- och omsorgsbehov att få vård i det egna hemmet i stället för på sjukhus. En regional översyn bör genomföras av vården i hemmet där alla huvudmän involveras. Hitta en modell som kan understödja och integreras i utvecklingen av vårdcentrum och med utgångspunkt i förutsättningarna för egenvård och den mobila hälso- och sjukvården. Inledningsvis titta på kartläggning och ansvarsfrågor. TL HSVO beslutar att godkänna inriktningen för delprojekt Vård i hemmet. d) Nuläge Cosmic Link (Anita Lakström) Projektet har rekryterat en projektledare. Det saknas fortfarande representation i projektgruppen. Viktigt att alla skickar omgående till anita.lakstrom@regionauppsala.se e) Effektiva samverkansprocesser för in och utskrivning, rapport från GAP-UL Se bilder (Monika Brundin, Lena Sjöberg, Ann-Marie Thordeman) Robert Sarkadi är ordförande för GAP-UL. GAP-UL har tagit fram en skriftlig rapport för perioden jan-juni 2019: Positiv trend; betalningsansvaret har minskat, merparten av återinskrivningar bedöms som ej undvikbara. Förbättringsområden; information vid utskrivning, samordnad planering, analys avvikelser, hjälpmedel i samband med utskrivning, gemensam granskning av återinläggningar. Reflektioner om utvecklingsområden: Samordnad planering och information; Involvera vårdcentralerna! Viktigt att PV får insatser och stöd för att förbättra förutsättningarna för SIP. Olika förutsättningar i olika kommuner. Vi bör undvika att använda Prator som chattforum. Kan försvåra samarbete genom fokus på att lösa ansvarsfrågor istället för att se till patientens behov.

4 4 (5) Funktionsbedömningar och hjälpmedel; Det är svårt att få till funktionsbedömningar. Sträva efter vårdkedja som håller ihop där kommunernas terapeuter involveras. Återinskrivningar; Det är en framgångsfaktor att göra analyser tillsammans, både regionalt och lokalt. Ger bra underlag för diskussion om problem, vidare analyser och beslut. TL HSVO beslutar att GAP-UL kan användas för att bedriva specifika projekt i framtiden. Projektuppdrag ges av TL HSVO. f) Assistans och egenvård, revidering av gällande överenskommelse inklusive omvärldsspaning. (Monika Brundin, Ragna Kihlström) Den gällande överenskommelsen slöts Det finns ett behov av att fortsatt ha en överenskommelse. Sondmatning är ett krav fr.o.m. 1 november (beslut i juni). Utreds nationellt om även andning ska ingå. Viktigt att vi följer den nationella utvecklingen. Revidera underlaget i överenskommelsen och gör tillägg med uppföljning. Inkludera barnpratorprojektet i projektarbetsgruppen för Cosmic Link. TL HSVO beslutar att fortsätta revidering av överenskommelse och stärka fokus på kontinuerlig uppföljning. Förslag tas upp på TL HSVO den 4 oktober. Därefter remiss. Pilotprojektet Prator på barnsjukhuset ska tas med i arbetet med Cosmic Link. 3. Ekonomi, lagstiftning, avtal, riktlinjer och rutiner som fastställs i samverkan a) Återrapportering avtal läkarmedverkan och riktlinje (Jan Andersson, Monika Brundin) Ett utkast till nytt avtal för läkarmedverkan har tagits fram. Kopplat till avtalet har även en ny riktlinje tagits fram. Riktlinjen är en sammanslagning och uppdatering åtta tidigare riktlinjer som berör området. Dokumenten kommer att remissas med kommunerna innan avtalet tas upp för beslut hos respektive huvudman. Riktlinjen beslutas i enlighet med sedvanlig process. TL HSVO beslutar att godkänna föreslagen arbetsprocess. b) Bakgrund och nuläge regionala riktlinjer för hjälpmedel (Birgitta Olsson, Karin Borgström) Frågan har lyfts av politiken i samrådet. Uppsala län har inget gemensamt regelverk för dessa frågor. Det är relativt lika förskrivningsprocess i kommunerna, däremot vissa skillnader när det gäller utbud och priser. Att frågan lyfts taktar bra mot en av prioriterade frågorna inom utskrivningsarbetet, behov av hjälpmedelsfrågor. Frågan tas upp på nästa möte i socialchefsnätverket. De lämnar därefter input om ett gemensamt ställningstagande innan samrådet den 20 september.

5 5 (5) TL HSVO beslutar att frågan tas upp på samrådet den 20 september. Handläggarna får i uppdrag att formulera ett eventuellt uppdrag i ett missiv med utgångspunkt i socialchefsnätverkets ställningstagande. 4. Övriga frågor a) Nuläge Team Maria (Gunilla Svedström) Förslag till förändringar i projektet. Nystart den 1 januari med två pilotprojekt, ett i Uppsala och ett i Enköping. Uppsala ska ha samma uppdrag som tidigare. I Enköping är syftet att utforma modell för patientgruppen som integreras i arbetet Effektiv och nära vård. Projektet har gått med ekonomiskt överskott eftersom det inte har köpts heldygnsvård utomläns. Behovet har inte funnits. De pengarna kan prioriteras om för att jobba med piloten i Enköping. En uppföljning genomförs och slutrapport kommer i oktober. Redovisning på TL HSVO. TL HSVO beslutar att uppföljningen ska redovisas på TL HSVO den 4 oktober för vidare diskussion om hur arbetet ska fortsätta.

6 Dialog delbetänkande 3. God och nära vård. Vård i samverkan, SOU 2019:29 TML HSVO 30 augusti 2019, Lena Sjöberg

7 Vad är nära vård? Nära vård är ett sätt att tänka kring hur man organiserar all hälso- och sjukvård med utgångspunkt i patienters och brukares individuella behov, förutsättningar och preferenser så att hela hens livssituation kan beaktas. Nära vård är inte en ny organisationsnivå. Inte heller en ny benämning på dagens primärvård. Den nära vården kan inte enbart organiseras fram. Den nära vården handlar också om kulturförändring. Primärvård är den första vårdnivån, som svara för behovet av sådan grundläggande medicinsk behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering som inte kräver sjukhusens medicinska och tekniska resurser eller annan särskild kompetens. Har både landsting och kommun som huvudman. Samordnad utveckling för god och nära vård 2

8 Utredningens tidsramar Regeringsbeslut 2 mars 2017 Första delbetänkande 7 juni 2017 Ändrade organisatoriska principer Behovsstyrd vårdgaranti i primärvården Färdplan och målbild Tilläggsdirektiv 21 september 2017 Andra delbetänkande 1 juni 2018 Tilläggsdirektiv 23 augusti 2018 En primärvårdsreform Tredje delbetänkande Juni 2019 Slutbetänkande 31 mars 2020 Delbetänkande Ytterligare tilläggsdirektiv kom 15 augusti 2019 Slutbetänkande 15 januari 2021 Samordnad utveckling för god och nära vård 3

9 Generellt upplägg i delbetänkande 3 Rapport om hur arbetet fortskrider inga skarpa förslag. Fördjupade analyser över ett antal områden som fanns med i utredningens föregående betänkande. Information utifrån genomförda dialoger och tidigare remissvar. Dialogfrågor för att stimulera diskussioner. - som ingång har det tagits fram korta filmer utifrån olika teman Målbilden från tidigare betänkanden kvarstår. Samordnad utveckling för god och nära vård 4

10 Uppdrag samordnad omstrukturering (1) En särskild utredare ska utifrån förslagen i betänkandet Effektiv vård stödja landstingen, berörda myndigheter och organisationer i arbetet med att samordnat utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården. Utredaren ska bl. a. fördjupa analyserna av förslag i betänkandet Effektiv vård, redovisa förslagens konsekvenser samt i dialog med företrädare för samtliga landsting, myndigheter och andra berörda aktörer utarbeta en nationell plan där primärvården är utgångspunkten för en ökad närhet till patienten. Utredaren ska i planen redovisa vad som krävs för en nationellt samordnad förändring, vilka utmaningar som finns samt redovisa en med berörda aktörer förankrad tidsplan för det fortsatta förändringsarbetet. Samordnad utveckling för god och nära vård 5

11 Uppdrag samordnad omstrukturering (2) Tilläggsdirektiv den 21 september 2017 Utredaren ska utöver vad som framgår av redan beslutade kommittédirektiv, analysera ändamålsenligheten med uppdelningen i öppen vård och sluten vård i relation till utredningens övriga förslag samt redogöra för vilka konsekvenser en förändring respektive borttagning av dessa begrepp skulle kunna få, och utreda och lämna förslag på hur samverkan mellan primärvården och den kommunala hälso- och sjukvården och omsorgen kan underlättas och hur gränssnittet mellan dessa verksamheter bör se ut. Samordnad utveckling för god och nära vård 6

12 Uppdrag samordnad omstrukturering (3) Tilläggsdirektiv den 23 augusti 2018 Utredaren ska utöver vad som framgår av redan beslutade kommittédirektiv, undersöka hur förutsättningarna för att samordna vårdinsatser för patienter och brukare i alla åldrar med omfattande och komplexa vårdbehov kan förbättras, se över befintlig lagstiftning när det gäller krav på vårdplaner och överväga en författningsreglering som ställer krav på patientkontakt i form av en övergripande vårdplan för patientens samtliga vårdinsatser oavsett aktör eller huvudman, klargöra hur patientkontraktet bör förhålla sig till samordnad individuell plan, så kallad SIP utreda och förslå hur läkare och fysioterapeuter som får ersättning enligt lagen om läkarvårdsersättning resp. lagen om ersättning för fysioterapi, ska kunna integreras i den ordinarie primärvården och dess vårdvalssystem samt i övrig öppenvård, i samklang med de övriga förändringar som sker inom hälsooch sjukvården. Samordnad utveckling för god och nära vård 7

13 Uppdrag samordnad omstrukturering (4) Tilläggsdirektiv den 15 augusti 2019 Utredaren ska bl. a utreda förutsättningarna för att utveckla en ny form av skyndsamma och ändamålsenliga, insatser inom primärvården vid lättare psykisk ohälsa, överväga vilka målgrupperna ska vara för de nya insatserna, överväga hur och när en medicinsk bedömning av behoven ska ske utifrån syftet att stödet ska ges skyndsamt och på rätt nivå, överväga hur insatserna ska passas in i primärvårdens uppdrag och organisation, överväga hur verksamheter såsom studenthälsovård och företagshälsovård kan bidra till och komplettera primärvårdens uppdrag, utreda hur föreslagna insatser ska följas upp och hur effekterna ska utvärderas, omvärldsbevaka om liknande lösningar för lättare psykisk ohälsa utformats i annat land inom EU eller EES-området. Samordnad utveckling för god och nära vård 8

14 Utredningens uppdrag, arbete och utgångspunkter Historisk tillbakablick Centrala begrepp Prioriteringar Svårigheten att prioritera preventiva insatser Primärvårdens prioriteringar kräver fortsatt metodutveckling med fokus på bedömning av en patients helhetsbehov av vård Samordnad utveckling för god och nära vård 9

15 Nulägesbild av omställningen i hälso- och sjukvården exempel på innehåll: Betydelsen av attityder, kultur och tillitsfrågor - ändrad kultur går inte att lagstifta fram - frågorna behöver diskuteras i forum på alla nivåer. Omställningen pågår i hela landet, flera län har etablerat gemensamma strategier för omställningen tillsammans med kommunerna med stöd i medborgardialoger. Utveckling av fyra storheter för uppföljning av omställningen i sin helhet. Övergripande förutsättningar; ex kompetensförsörjning. Digitalisering och vision E-hälsa. Arbete att synliggöra, stärka och understödja kommunal HSV. Samordnad utveckling för god och nära vård 10

16 Nuläge Efter Ädelreformen Hälso- och sjukvård (HSL) Socialtjänst (SoL) Huvudman: Staten Huvudman: Landsting Huvudman: Kommuner patienter (2016) Cirka 25% av hälso- och sjukvårdens kostnader Samordnad utveckling för god och nära vård 11

17 Hälso- och sjukvårdens struktur Se över gränserna mellan sluten- och öppenvård och skapa ett mer flexibelt förhållningssätt till begreppet vårdplats. Förtydliga att öppenvård bör väljas i fösta hand. Det saknas mellanvårdsformer enligt HSL. Avancerad vård i hemmet benämns olika över landet. Samordnad utveckling för god och nära vård 12

18 Personcentrerad samverkan Det är viktigt att sätta mål utifrån patienten och inte efter en organisatorisk indelning när en personcentrerad vårdprocess formas. Gråzoner - syftet med insatsen avgör om en insats är HSV eller socialtjänst. Viktigt att integrera kommunalt finansierad HSV innebär att det behövs ökad kunskap och förståelse för varandras uppdrag. Kapitlet innehåller information patientkontrakt och författningsreglerade planer inkl. samverkan med skolan. Samordnad utveckling för god och nära vård 13

19 Hälso- och sjukvårdens roll att främja hälsa, förebygga sjukdom och bygga funktionsförmåga Avgörande för utvecklingen av en god och nära vård och att möta framtidens utmaningar. Såväl förebyggande som rehabiliterande insatser är en central del av primärvårdens uppdrag och omfattar såväl somatisk som psykisk hälsa. Primärvården har med sitt relativt tydliga och begränsade geografiska områdesansvar, inte minst på kommunsidan, unika möjligheter att följa upp de speciella behoven i befolkningen och möta dessa. Svårigheten att mäta effekt diskuteras - långt tidsspann mellan insats och effekt. Samordnad utveckling för god och nära vård 14

20 Forskning, utveckling och utbildning Forskningskulturen utanför sjukhusmiljö behöver stärkas. Detta är ett perspektiv som måste beaktas i omställningen. Inom forskning så väl som andra delar behöver samverkan öka. Även forskning inom hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande områden lyfts. Kompetensförsörjning och förutsättningar för utbildning. Samordnad utveckling för god och nära vård 15

21 Förutsättningar för det fortsatta omställningsarbetet Omställningsarbetet måste fortsätta många år fram över. Det är avgörande att det är förankrat på högsta nivå, men det är inte tillräckligt. Omställningsarbetet måste kommuniceras vidare ut i verksamheterna, hela vägen ut till första linjens chefer och deras medarbetare. Viktigt att få med medborgarna = sammanhållen strategisk kommunikation. Samordnad utveckling för god och nära vård 16

22 - Vilka kompetenser vi tillhandahåller är viktigare än i vilket hus vården ges. Nära vård handlar inte om vårdnivå, det handlar om patientens upplevelse av hälso- och sjukvården, säger Anna Nergårdh. Samordnad utveckling för god och nära vård 17

23

24 Effektiv och nära vård Projekt Vårdcentrum Tjänstemannaledning HSVO Eva Telne, strategiansvarig Förnyad vårdstruktur EvaLena Nilsson, projektchef

25 Vårdcentrum

26 Vårdcentrum projekt i tre delar Del 1 - Ta fram grundförutsättningar för utvecklingen av vårdcentrum minikrav för ett vårdcentrum. Klart 28 feb 2019 Del 2 - I samverkan med lokala aktörer såsom kommuner arbeta fram lokala förslag utifrån minikrav Klart 5 juni 2019 Kungsgärdet Samariterhemmet Enköping Tierp - Östhammar Del 3 konkretisering, underlag till budget 2021 hösten 2019

27 Resultat projekt Vårdcentrum del 1 Närvårdsavdelning öppen dygnet runt med möjlighet till akuta inskrivningar. Mobila närvårdsteam ska utgå från vårdcentrum och vara bemannat med läkare och sjuksköterska. Allmänmedicin, psykiatri, barnmedicin och geriatrik - obligatoriskt på varje vårdcentrum. Internmedicin på närvårdsavdelning. Basutbud inom habilitering blir obligatoriskt på varje vårdcentrum. Varje vårdcentrum ska ha tillgång till röntgen och laboratorium. Öppettider utifrån lokala behov

28 Projekt Vårdcentrum del 2 Tre workshopar i fyra länsdelar Inbjudna från region, kommuner, lokala aktörer Uppsala (Kungsgärdet och Samariterhemmet) (inkl Knivsta och Heby) Enköping (inkl Håbo) Tierp (inkl Älvkarleby) Östhammar Stort engagemang och delaktighet, bra diskussioner

29 Projekt Vårdcentrum del 2 Resultat från lokala dialoger Workshop 1 Kartläggning behov Barn, äldre och psykisk ohälsa grupper med störst behov Workshop 2 - Kartläggning utbud regional och kommunal vård Ökad förståelse för verksamheter och resurser över huvudmannagränserna Workshop 3 Förslag på verksamheter på vårdcentrum Identifierat möjliga framtida samarbeten inom regionen och mellan region och kommuner

30 Projekt Vårdcentrum del 2 Delprojekt Närvårdsavdelning har lämnat generellt förslag hur en närvårdsavdelning ska drivas kompetenser som behövs vilka patienter/diagnoser som ska vårdas på närvårdsavdelning vilka inskrivnings- samt utskrivningskriterier som ska gälla

31 Förslag från del 2 och fortsatt arbete del 3 Närvårdsavdelning - en av de mest prioriterade frågorna att börja med Under hösten 2019; Tillsammans med kommunerna Granska vårdnivån på korttidsplats Svartbäcksgården Beräkna kostnad för närvårdsplats Beskriva antal platser per vårdcentrum

32 Förslag från del 2 och fortsatt arbete del 3 Förstärkt geografiskt hälsouppdrag I uppdraget ingår samverkan, uppsökande och uppföljning Vid vårdcentrum och vid hälsocentral i de kommuner som inte har ett vårdcentrum Under Förbereda och starta två piloter i länet Följa upp och planera för införande

33 Förslag från del 2 och fortsatt arbete del 3 Mobila verksamheter Under hösten 2019 (ev. fortsättning under 2020) Steg 1 - Kartläggning av nuvarande mobila verksamheter Steg 2 - Förtydligande av ansvarsförhållanden mellan huvudmän inkl revidering av befintliga rutiner och riktlinjer Steg 3 - Fördjupad översyn med förslag till anpassningar och utveckling av organisation och arbetsformer.

34 Förslag från del 2 och fortsatt arbete del 3 Närmottagningar Under hösten 2019: Kartlägga vårdbehov och definiera baskrav för närmottagning Föreslå möjliga geografiska placeringar Kostnadsunderlag Akutverksamhet på vårdcentrum Under hösten 2019 (ev. fortsättning 2020): Kartläggning befintliga jourmottagningar samt Närakuten Beskriva behov (volymer, medicinska tillstånd, bemanning, kompetensförsörjning) Jourer och beredskap Öppettider samt behov av lab och röntgen Kostnadsunderlag

35 Förslag från del 2 och fortsatt arbete del 3 Sjukhusbaserade funktioner på vårdcentrum Barnmedicin, geriatrik, psykiatri och intermedicin (närvårdsavdelning). Sjuksköterskor, psykologer, fysioterapeuter, dietister, arbetsterapeuter, apotekare och logopeder. Lokala behov styr omfattning och ev ytterligare kompetenser. Nya arbetssätt behöver också utvecklas exempelvis med hjälp av digitala verktyg. Under hösten 2019: Geriatrik och Barnmedicin vilka behov, former och innehåll för verksamheten på vårdcentrum Psykiatri ingår i uppdrag Psykisk hälsa

36 Psykisk hälsa tidigare nationella samordnaren, Kerstin Evelius leder arbetet 2019 Slutrapport rörande barn och unga lämnad Ledning och styrning för köfri vård 2020 Förebyggande och hälsofrämjande tillsammans med kommunerna Flödes- och behovsanalyser samt utveckla samskapande 2020 Mål och uppföljning Stegvis vård bl.a. utveckla vården vid vårdcentrum för målgruppen Översyn remisshantering mm Uppdrag att starta upp arbete rörande vuxna

37 Gemensam Analysgrupp för samverkansprocesser i Uppsala Län GAP-UL Rapport för januari-juni 2019

38 Organisation/processbeskrivning

39

40 Väntetider i genomsnitt för bedömning av utskrivningsklar till utskrivning 5,8 3,8 3,1 1 1, ,9 1 1,05 0, JAN 2016 DEC 2017 DEC 2018 DEC 2019 JAN 2019 FEB 2019 MARS 2019 APRIL 2019 MAJ 2019 JUNI 2019 JULI

41 Mål och delmål Mål Att det finns kända och kvalitetssäkrade processer som säkerställer samordnad planering för dem med insatser från länets kommuner och Region Uppsala. Delmål Att det finns standardiserat underlag för statistik och analys av siffror Att analyserna genomförs i samverkan och utgör underlag för att initiera förbättringar Att det finns en plan för kommunikation av analysens utfall till berörda verksamheter

42 Process för analys vad händer sedan? Närvårdssamverkan analys av processer på lokal nivå GAP-UL Länsövergripande analys Rapport till TML HSVO?

43 Sammanfattning Positiva trender mätningen visar att 91% av patienterna går hem dag 0-3 betalningsansvar som utgår från och med dag 4 har successivt minskat till 9% i juni merparten av lokalt granskade återinskrivningar bedöms som ej undvikbara Förbättringsområden information vid utskrivning samordnad planering systematik för analys av avvikelser i utskrivningsprocessen funktionsbedömning och hjälpmedel i samband med utskrivning fördjupade gemensamma granskningar av återinläggningar

44 Vad är era reflektioner utifrån uppföljningsrapporten och GAP-ULs identifierade förbättringsområden? Samordnad planering och information Funktionsbedömningar och hjälpmedel Återinskrivningar

45 Synpunkter från gruppdiskussion Kunskapsluckor Otydligt ansvar vem som gör vad och när Spelregler för dokumentation/kommunikation vad kan läsas var och av vem? Bättre sammanhållen vårdkedja så att ingen hamnar mellan stolarna Viktigt att analysera återinskrivningar tillsammans triggers Viktigt att erbjuda SIP. Vilka satsningar behöver göras lokalt/centralt?vad ska göras utifrån rapporten? Medicinsk vårdplanering Viktigt att inte fokusera på betalningsansvar utan mer på att inte bli kvar på sjukhus vad behöver skruvas i processerna till gagn för patient Viktigt att se på siffror ur många perspektiv Uppdrag att analysera insatser, uppföljning, Arbetsterapeuterna ansvarsområde behöver ses över När skrivs patienter ut?? Vad gagnar patient/anhöriga

46 Deltagare i GAP-UL

47 Överenskommelse avseende assistans och egenvård för barn i Uppsala län Återkoppling från Redaktionsrådet ViS utifrån uppdrag och behov av revision

48 Bakgrund Förändrad praxis avseende möjlighet att få personlig assistans Innebar ökad kostnad för kommunerna Utskrivningsklara barn med komplexa behov blev kvar på sjukhus Överenskommelse i Uppsala län mellan Barnsjukhuset och länets kommuner upprättades och fastställdes av TML HSVO som reglerar ekonomisk överenskommelse ( ) ViS rutinen, Samverkan vid egenvård för barn med omfattande behov av insatser, skapades för gemensamt arbetssätt vid egenvård avseende barn BarnPratorprojektet (SIP)

49 Hur går vi vidare? RR tycker att revision av överenskommelsen behövs och att den förlängs ett år i taget Standard för hur uppföljning ska ske bör ingå i överenskommelsen Ska revisionen utmynna i ett avtal istället nu då samarbetet tydliggjorts i rutinen? Av skrivelse från Barnsjukhuset framgår att man även där anser att det fortsättningsvis behövs en överenskommelse Samla gruppen som skrev rutinen vid revision för granskning Nytt lagförslag i prop. Personlig assistans för hjälp med andning 2018/19:145 beaktas vid revisionen Vad anser TML HSVO?

50 TL HSVO regionuppsala.se

51 Avtal läkarmedverkan - syfte Hälso- och sjukvårdslagen 16 kap 1 Övergripande inriktning och långsiktighet Gemensamma målsättningar och åtaganden Utgå ifrån enskildas behov Tydlig koppling till relevant riktlinje regionuppsala.se

52 Fortsatt arbete Utkast godkännt av arbetsgrupp Information i TML HSVO den 30 augusti Remiss socialcheferna (även riktlinje) Godkännande TML HSVO per capsulam Beslut hos respektive huvudman regionuppsala.se

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 9 maj 2019, klockan 09: , Regionens hus

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 9 maj 2019, klockan 09: , Regionens hus 2019-05-14 Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 9 maj 2019, klockan 09:00-15.00, Regionens hus Deltagande Åsa Himmelsköld, Region Uppsala, Regionkontoret Mikael Köhler, Region

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Minnesanteckningar Samråd HSVO, 20 september 2019

Minnesanteckningar Samråd HSVO, 20 september 2019 Minnesanteckningar Samråd HSVO, 20 september 2019 Deltagare: Politiker: Malin Sjöberg Högrell (ordf), Region Uppsala Åsa Sikberg, (vice ordf), Tierps kommun Peter Book, Enköpings kommun Lisa Norén, Östhammars

Läs mer

Minnesanteckningar 4 oktober 2019, klockan 09: Enköpings kommun, Socialförvaltningen, Källgatan 6 Enköping

Minnesanteckningar 4 oktober 2019, klockan 09: Enköpings kommun, Socialförvaltningen, Källgatan 6 Enköping 2019-10-04 Tjänsteledning hälsa-, stöd-, vård- och omsorg (TL HSVO) Minnesanteckningar 4 oktober 2019, klockan 09:00-15.00 Enköpings kommun, Socialförvaltningen, Källgatan 6 Enköping Deltagare: Elisabeth

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion

För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion Rörelse i hela landet är en styrka Kommunal vård och omsorg Nära vård Sjukhusvård Primärvård Tandvård Närvårdplatser Mobilateam Ungdomsmott Elevhälsa 1177

Läs mer

Samråd hälsa, stöd, vård och omsorg HSVO Minnesanteckningar från mötet

Samråd hälsa, stöd, vård och omsorg HSVO Minnesanteckningar från mötet Samråd hälsa, stöd, vård och omsorg HSVO Minnesanteckningar från mötet 2018-10-02 Närvarande: Viktoria Söderling (S) Åsa Himmelsköld, hälso- och sjukvårdsdirektör Malin Sjöberg Högrell (L) Kerstin Björk

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 1 september 2017

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 1 september 2017 2017-09-08 Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 1 september 2017 Deltagande Åsa Himmelsköld, Lena Dahlman, Torun Hall, Margareta Öhrvall, Eva Telne, Åsa Dahlen, Tomas Brandell,

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål 20180101-20180630 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.1.1 Nationellt

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från slutenvård

Samverkan vid utskrivning från slutenvård Samverkan vid utskrivning från slutenvård Projektplan Hösten 2018-2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 4 2 MÅL 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 AKTIVITETER

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utredning Göran Stiernstedt SOU 2015:20 Nuvarande betalningsansvarslag upphävs och ersätts av den nya lagen 1 januari 2018 Gemensam

Läs mer

Remissyttrande avseende God och nära vård

Remissyttrande avseende God och nära vård Regionstyrelsen Protokoll 5 (73) Sammanträdesdatum: 2018-10-30 231/18 Dnr LS2018-0439 Remissyttrande avseende God och nära vård Beslut Regionstyrelsens beslut Remissyttrande till Socialdepartementet avseende

Läs mer

Tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg Minnesanteckningar från mötet

Tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg Minnesanteckningar från mötet 2017-04-21 Tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg Minnesanteckningar från mötet 2017-04-11 Närvarande: Åsa Himmelsköld Åsa Dahlén Lena Dahlman Torun Hall Eva Telne Margareta Öhrvall Elisabeth

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Uppstartsmöte Ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Kalmar läns-

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106)

Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106) Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106) Överenskommelser om utskrivningsprocessen Ökad tillit och förtroende Bättre samverkan och samordning Gemensamt

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utredning Göran Stiernstedt SOU 2015:20 Nuvarande betalningsansvarslag upphävs och ersätts av den nya lagen 1 januari 2018 Gemensam

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

God och nära vård

God och nära vård God och nära vård God och nära vård - nationellt Samordnad utveckling för god och nära vård S 2017:01 Den särskilda utredaren Anna Nergårdh har i uppdrag att utifrån betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2)

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin? Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin? Överenskommelser och riktlinjer Gemensamt ansvarstagande Bättre samverkan och samordning

Läs mer

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN Överenskommelse mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland om samverkan för trygg, säker och effektiv utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Parter: Region Östergötland, Östergötlands

Läs mer

Remissvar Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20)

Remissvar Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20) 2015-05-10 Dnr 2015/0269 Landstingsdirektörens stab Avdelningen för kunskapsstöd Ingrid Hoffmann Dnr S2015/1650/FS Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar Trygg och effektiv utskrivning från sluten

Läs mer

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård 1 Inledning Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och

Läs mer

Sammanfattning Bakgrund Regeringen beslutade den 2 mars 2017 att utse en särskild utredare med uppdrag att utifrån en fördjupad analys av förslag i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) stödja landstingen,

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Kommittédirektiv Betalningsansvarslagen Dir. 2014:27 Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av lagen (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län. Kalmar läns modellen

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län. Kalmar läns modellen Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Kalmar läns modellen Bakgrund Kalmar läns modellen 12 kommuner och landstinget ( 242000 invånare)

Läs mer

Praktiska anvisningar - Analys och ekonomi, Samordning av den enskildes insatser mellan slutenvård, öppenvård och kommun

Praktiska anvisningar - Analys och ekonomi, Samordning av den enskildes insatser mellan slutenvård, öppenvård och kommun Praktiska anvisningar - Analys och ekonomi, Samordning av den enskildes insatser mellan slutenvård, öppenvård och kommun 2019 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso-

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län Handläggare Datum Diarienummer Thomas Folkesson 2017-02-28 [Ange diarienummer] Omsorgsnämnden Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län 2014-2016 Förslag till

Läs mer

God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Yttrande från Finspångs kommun

God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Yttrande från Finspångs kommun God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Yttrande från Finspångs kommun Ert Diarienummer: Socialdepartementet S2018/03436/FS Vårt Diarienummer: KS.2018.0772-1 UNDERRUBRIK God och nära vård

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen? Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen? Överenskommelser och riktlinjer Gemensamt ansvarstagande Bättre samverkan och samordning Tillit och förtroende

Läs mer

Effektiv och nära vård Estherkonferens Uppsala Göran Stiernstedt

Effektiv och nära vård Estherkonferens Uppsala Göran Stiernstedt Effektiv och nära vård 2030 Estherkonferens Uppsala 181009 Göran Stiernstedt Effektiv och nära vård 2030 (Region Uppsala) Sofia Kialt Ann-Charlotte Norman Maj Sölvesdotter Göran Stiernstedt Våren 2017

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 Uppdraget Region Uppsala och kommunerna i länet önskar generellt förbättra

Läs mer

Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer

Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer 2017 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län RJL 2017/3091 RJL 2017/2982 Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län 1 Giltig från 2018-01-01 Innehåll Överenskommelsens omfattning...

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

1 Överenskommelsens parter

1 Överenskommelsens parter 1 OÖ verenskommelse mellan Region Va stmanland och kommunerna i Va stmanland om samverkan fo r trygg och effektiv utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd 1 Överenskommelsens parter Arboga kommun

Läs mer

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Harald Grönqvist Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 Regeringen har

Läs mer

Hälso- och sjukvård - introduktion

Hälso- och sjukvård - introduktion Hälso- och sjukvård - introduktion Basfakta 47 vårdcentraler varav 27 i egen regi och 20 i privat regi (ca 40% av nettokostnaderna) 896 vårdplatser vid Akademiska sjukhuset och 68 vårdplatser vid Lasarettet

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

Sammanhållen vård. Kontaktpersonmöte patientsäkerhet SKL Göran Stiernstedt

Sammanhållen vård. Kontaktpersonmöte patientsäkerhet SKL Göran Stiernstedt Sammanhållen vård Kontaktpersonmöte patientsäkerhet SKL 170523 Göran Stiernstedt UPPDRAGEN Effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården S 2013:14 (dir. 2013:104) beslutade 21/11 2013 Klart

Läs mer

Samverkansmöte 27/9. Agenda

Samverkansmöte 27/9. Agenda Agenda Samverkansmöte 27/9 Nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård from 1/1-18. Kristina Jungmar, chef avdelningen för myndighetsutövning Information från Maria Kittel, verksamhetschef

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar

Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar Hälso- och sjukvårdsavdelningen är en sammanhållande och utvecklande kraft som ser till helhet och nytta för invånare och patienter. Vi stödjer den politiska

Läs mer

Strategi för närvårdsamverkan i Uppsala län

Strategi för närvårdsamverkan i Uppsala län Strategi för närvårdsamverkan i Uppsala län 2018-2020 INNEHÅLL 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Målgrupper... 3 1.3 Definitioner... 3 1.4 Utgångspunkter... 4 2. Gemensam avsiktsförklaring... 4 3. Ansvar

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Helén Jaktlund (C) Viktoria Söderling (S)

Åsa Sikberg (M) ordförande Helén Jaktlund (C) Viktoria Söderling (S) Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera 20 maj 2019, kl. 09:00-12:00 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp 8-12 Anslaget sätts upp: 2019-06-27 Anslaget tas

Läs mer

Rehabilitering i samverkan för södra länsdelen

Rehabilitering i samverkan för södra länsdelen ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-06-14 Ansvarig: Monika Brundin Kommun(er): Enköping-, Håbo-, och Heby kommuner Region Uppsala: Lasarettet i Enköping/Rehabforum Fastställt av:

Läs mer

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Uppdraget om mobila närvårdsteam Inriktningsbeslut togs på Vårdstyrelsen 20 april. Koppla mobil hemsjukvård till den vårdstruktur som finns i

Läs mer

Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehåll 1. Överenskommelsens parter... 3 2. Gemensam

Läs mer

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Agenda Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, lagändring 1/1-18. Kristina Jungmar, Chef för avdelningen för myndighetsutövning berättar

Läs mer

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lena Arvidsson och Maria Grip 2018-04-24 Bakgrund Lagen om samverkan vid

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Enheten för folkhälsa och sjukvård, Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialdepartementet,

Läs mer

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post:

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post: Sida 15 av 27 PLATS Norrbottens Kommuner, Kungsgatan 23 B, Luleå BESLUTANDE Helena Öhlund, (S), Älvsbyn Mats Abrahamsson, (S), Arjeplog Margareta Bladfors Eriksson. (S), Luleå ÖVRIGA DELTAGARE Ingrid Carlenius,

Läs mer

Närvård, folkhälsa och trygghet i Håbo Inriktning av närvård

Närvård, folkhälsa och trygghet i Håbo Inriktning av närvård Socialförvaltningen Hanna Elmeskog, närvårdskoordinator 0171-46 84 17 / 070-28 98 137 hanna.elmeskog@habo.se 2015-06-01 Närvård, folkhälsa och trygghet i Håbo Inriktning av närvård 2015-2016 Håbo kommun

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Ändrade övergångsbestämmelser för den föreslagna lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Ändrade övergångsbestämmelser för den föreslagna lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-03-31 Handläggare: Joakim Olsson, 08 508 19 207 Pia Sundqvist, 08 508 18 161 Till

Läs mer

Elize Leto och Mattias Taflin.

Elize Leto och Mattias Taflin. Elize Leto och Mattias Taflin. Mobilt Närvårdsteam Bidrar till rätt vårdnivå genom tidiga bedömningar bedömningarna om sjukhusbehov har stämt i 87%. Hembesök ca 120 och telefonrådgivning ca 100 på totalt

Läs mer

Sverige Kommuner och Landsting

Sverige Kommuner och Landsting Checklista inför utarbetande av överenskommelse/samarbetsformer mellan kommuner/landsting/regioner gällande hälso- och sjukvård inom personlig assistans Sverige Kommuner och Landsting Checklista inför

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Ny lag om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Prop.2016/17:106 Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 för den somatiska vården och 1 januari 2019 för den psykiatriska

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Louise Roberts Ledningsstrateg 040-675 31 17 Louise.Roberts@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-05 Dnr 1701262 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss. Samverkan vid utskrivning

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2016-10-14 NSV16-0028-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård M Ö T E S D A T U M 2016-10-21 Överenskommelse

Läs mer

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Bilaga 2 Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Detta dokument är en bilaga till regionala Överenskommelsen

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Förvaltningsnamn Avsändare Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Tid: kl. 9.00 11.30 Plats: Kommunal utveckling, Västra storgatan

Läs mer

Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen

Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen Kommunikation Ansvar och roller Personcentrerat Evidens-/kunskapsbaserat Landstinget Kommunen Primärvård Socialtjänst Specialistvård Hemsjukvård

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård.

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om samverkan

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-10-21 NSV16-0028-2 27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Diarienummer:

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Utarbetad av Utvecklingsgruppen Vårdkedjan somatik Ersätter Riktlinjer till överenskommelse om vårdkedjan i Uppsala län somatik, 2008-11-14 Version

Läs mer

Temagrupp Barn och unga

Temagrupp Barn och unga Temagrupp Barn och unga Lena Ekeroth Barn och unga ska lyckas i skolan Samverkansplattform Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och unga Utmaningar 2018 Förankring och mandat Familjecentrerat arbetssätt

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Datum Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Datum Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Uppsala r "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum 2014-04-03 Diarienummer BUN-2014-0621 Barn- och ungdomsnämnden Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso-

Läs mer

Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612)

Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Datum: 2018-01-29 Skapat av: Lena Arvidsson Bakgrund Lagen om samverkan

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning i Halland GNHH

Trygg och effektiv utskrivning i Halland GNHH Trygg och effektiv utskrivning i Halland GNHH 170310 Lagförslag Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Ska ersätta dagens betalningsansvarslag. Tidplan Lagrådsremiss 20 december 2016

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus

Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus Borlänge 6 november 2018 Maj Rom och Greger Bengtsson Mikael Malm och Zophia Mellgren Antal invånare 80 år och äldre i Sverige 2018-11-06

Läs mer

Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus

Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus 3 oktober 2018 Emma Spak, Maj Rom och Greger Bengtsson Avdelningen för vård och omsorg 1 Bakgrund behov av förändring Goda resultat, hög medicinsk kvalitet

Läs mer