Minnesanteckningar 4 oktober 2019, klockan 09: Enköpings kommun, Socialförvaltningen, Källgatan 6 Enköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar 4 oktober 2019, klockan 09: Enköpings kommun, Socialförvaltningen, Källgatan 6 Enköping"

Transkript

1 Tjänsteledning hälsa-, stöd-, vård- och omsorg (TL HSVO) Minnesanteckningar 4 oktober 2019, klockan 09: Enköpings kommun, Socialförvaltningen, Källgatan 6 Enköping Deltagare: Elisabeth Kantor Carina Kumlin Åsa Dahlen Louise Hamark (ersättare för Torun Hall) Gunilla Svedström Lenita Granlund Lotta Tronet Jan Andersson Åsa Himmelsköld Catrin Josephsson Åsa Johansson Claudia Forsberg Mats Elgeståhl Helena Carlsson Mikael Köhler Frånvarande: Mikael Sjöberg Torun Hall Inbjudna: Lena Ring Eva Köpman Karin Borgström Mattias Alsiö 1. Prioriterade sakfrågor a) Effektiv och nära: Inspel till delbetänkande 3, Vård i samverkan Se bilder (Åsa H, Elisabeth K, Mattias Alsiö) Kort sammanfattning/återkoppling av betänkandet: 25 % av sjukvården är kommunal Regionkontoret Storgatan 27 Box Uppsala tfn vx fax org nr

2 2 (6) Vad är slutenvård och öppen vård och hur ser uppdelningen ut. Viktigt att hålla koll på begreppen. Sjukvård främja hälsa, förebygga sjukdom och bygga funktionsförmåga. Förutsättningar för det fortsatta omställningsarbetet, förankring internt och externt. Dialogfrågor: 1. Nulägesbild av omställningen i hälso- och sjukvården Finns exempel på samordnad ledning och styrning mellan olika huvudmän (vårdbolaget Tiohundra). Det är mycket en kulturfråga men det krävs en struktur för att genomföra förändring. Vi behöver en gemensam, enkel och tydlig målbild! Den arbetades fram gemensamt inom HSVO. Däremot tas inte gemensamma beslut förrän nu i ett senare skede. Kommunikation är avgörande. Alla, politiker och tjänstemän, måste förstå vad omställningsarbetet syftar till. Gemensam målbild måste beslutas politiskt. Det måste också omfatta uttolkning och tillämpning vi måste äga den tillsammans. Relationer och ömsesidighet är viktig del i ett framgångsrikt omställningsarbete. Vi måste lära känna varandra och skapa relationer som är en förutsättning för att lyckas. Väldigt olika förutsättningar i länet med olika stora kommuner. Styrning på helheten, men uppföljning på delarna. Går det att följa upp på samverkansdelar och helheter? Vi satsar resurser i gemensamma delar men står ekonomiskt ansvariga för de enskilda delarna. Gemensamma indikatorer exempelvis andel elever som går ut gymnasiet med godkända betyg? Finns bra grund i Regionala utvecklingsstrategin alternativt i SKL:s strategi för hälsa. 2. Hälso- och sjukvårdens struktur Det krävs tydlighet i ansvarsfördelningen. Hur möter vi utmaningen med knappa resurser tillsammans? Det handlar både om pengar och kompetens! Digital transformation som samlande kraft i omställningen. Vi måste bli bättre på att driva den digitala utvecklingen som en motor i omställningsarbetet. Digitala lösningar som norm! 1+1 ska bli 3 i effekt mot individ och 1+1 ska bli 1,5 när det gäller resursåtgång. Kompetensförsörjningen är en avgörande framtidsutmaning. Hur ska vi tillsammans nyttja det vi har på ett bättre sätt? Vi har gemensamma utmaningar, en gemensam yttre hotbild, det borde ena oss! b) Presentation Enköpings kommun Se bilder (Elisabeth K och Lotta T) Underlag om kommunen bifogas minnesanteckningarna. Socialförvaltningens utmaningar: Bemanning på lång sikt (men ok idag) Social oro, segregation, bostäder, våld, psykisk ohälsa, Samverkan, både internt och med andra myndigheter/aktörer Komplex och svårmanövrerad samhällsutveckling, resursknapp.

3 3 (6) Vård och omsorgsförvaltningens utmaningar: Bemanning på lång sikt Utveckla tjänster och service samtidigt som de behöver minska kostnadsutveckling Samarbete och partnerskap, se och hantera komplexa system och inte ärenden lyft blicken! Den digitala transformationen en utmaning men samtidigt den enda möjligheten att hantera problemen. Trygg hemgång (se bilder) Företrädare för verksamheten presenterade konceptet Trygg hemgång, utredningshemtjänst och planeringsteam i Enköpings kommun. Se underlag i bifogade bilder. Frågor och kommentarer: De sköter alla planeringar från regionen. De planerar alla som bor i ordinärt boende eller kommer från kortis. Bevakning på alla patienter. Samarbetet med regionens primärvård är utvecklingsbart (utses fast vårdkontakt). De gör SIP idag för de som har delat medicinskt ansvar med LAH. Antalet betaldagar har minskat. Men problem med boendeplatser har inneburit en ökning just nu (2 individer har genererat många dagar). Hur kan det här matcha arbetet med närvårdsplatser inom ramen för effektiv och nära vård? Ökat fokus på hemmet, men stöd från läkarteam behövs. Både PV och mobilt närvårdsteam har involverats vid några tillfällen. En utmaning de ser är att det inte är lika samlat längre. De har olika kunder på kortisplatser och i det ordinära boendet. 2. Samverkansstukturen och samverkansprocesser a) Överlämnande av ansvar för FoU Socialtjänst och angränsande hälsooch sjukvård från nämnden för kunskapsstyrning till HSVO Se bilder (Lena Ring, Eva Köpman, Jan Andersson) Information om förutsättningarna för övertagande av FOU-S. Se bifogat underlag. Diskussionsfrågor: Hur ska den nya styrningen och arbetssättet se ut? Det har delvis varit dubbelarbete, men inte fullt ut. Vissa frågor skiljer. De får inte tappas bort. Vi bör sträva efter att i största möjliga utsträckning använda de mötesformer vi redan har. Inte skapa nya forum. Beredning måste ske där frågorna är relevanta. Det bör inte vara en beredningsgrupp som ansvarar för allt. Socialchefsnätverket är viktigt, de måste ta ansvar för vissa frågor.

4 4 (6) Uppdelningen mellan samverkansorganisation och kunskapsstyrningsorganisation är inte ett hållbart synsätt längre. Det är för många grupperingar. Svårt att överblicka vad som händer i alla olika grupper. Lägger man till bör man också ta bort! Viktigt att vi har relevanta kopplingar mellan olika grupper och strukturer. Den ena handen måste veta vad den andra gör. Det finns en nationell nivå som lever sitt eget liv och skapar strukturer som lokala aktörer inte har resurser eller möjlighet att implementera. Detta måste kommuniceras. Strategisk inriktning och verksamhetsplan: Strategin för närvårdssamverkan ska uppdateras. FOU-S frågor bör integreras i detta. Även arbetet med det nya kunskapsstyrningssystemet är viktigt för hanteringen av FOU-S. I det korta perspektivet är det lämpligt att utgå ifrån den strategi för FOU-S som finns och vässa. Förslag att tillsätta arbetsgrupp som tar fram utkast till strategi och verksamhetsplan. Under 2020 gäller de befintliga med något tillägg. Strategin ses över i samband med översyn av närvårdsstrategi. Viktigt att vi reflekterar över hur vi mäter det vi gör. Får verksamheten önskad effekt? Fortsatt tidplan för övertagandet: Samråd HSVO den 15 november Arbetsutskott TL HSVO den 28 november Kunskapsstyrningsnämndens avslutande möte den 6 december TL HSVO den 13 december TL HSVO beslutar att Eva Köpman får i uppdrag att sammankalla en arbetsgrupp som, med utgångspunkt i gällande dokument, tar fram förslag till utkast av strategi och verksamhetsplan b) Beslut om uppdrag för länsövergripande samverkan avseende individuellt förskrivna hjälpmedel (Karin Borgström) Redovisning av bakgrund och förslag till uppdragsbeskrivning. Samrådet har fattat beslut om att bilda en arbetsgrupp som ska göra en översyn av strukturen för hjälpmedelsförsörjningen och titta på kostnadsdrivande effekter, överföring, lagerhållning m.m. TL HSVO beslutar att bilda en tillfällig arbetsgrupp som ska ta fram ett utkast till uppdragsbeskrivning och förslag till organisation och projektledare för arbetet. I gruppen ingår Helena Carlsson (Tierp), Lotta Tronet (Enköping), Birgitta Olsson (Region Uppsala) och Karin Borgström (Region Uppsala). Birgitta Olsson är sammankallande för den tillfälliga arbetsgruppen. Projektägare är TL HSVO och förslaget till uppdragsbeskrivning och projektorganisation ska redovisas på nästa möte. En avrapportering av projektet ska ske till TL HSVO innan sommaren 2020.

5 5 (6) c) Information Team Maria: utkast till slutrapport Se bilder (Gunilla Svedström, Projektledare Karin Thor och sjuksköterska Karin Stenborg) Kort om bakgrunden: Uppdrag från politiken. Pilotprojekt under ett års tid med start sommaren Remisser har i princip bara kommit från socialtjänsten. Svårt att hålla isär utredning och behandling. 39 remisser varav 26 accepterades. 19 genomförda utredningar. 14 remitterades vidare till neuropsykiatrisk utredning Slutsatser i projektet: Stort behov av neuropsykiatriska utredningar. Majoriteten av patienterna uppfyller kraven. Relativt likt andra mottagningar i Sverige. Viktig verksamhet! Stort behov och stor vinst för individ, region och kommun. Finns neuropsykiatrisk problematik, psykisk ohälsa. Bristande kommunikation mellan region och kommun. Det behövs integrering. Tidskrävande att remittera vidare. Teamet kan erbjuda komplett utredning. Uppdraget har varit för begränsat, det är svårt att göra uppdelning utreda utan att behandla. Tillgänglighet är en viktig faktor. Avstånd från vissa kommuner har inneburit svårigheter. Förslag till fortsättning från projektgruppen är att verksamheten permanentas och utvecklas: Pilot i Enköping i samverkan med vårdcentrumprojekt. En gemensam styrgrupp. 2 arbetsgrupper (Uppsala och Enköping). 2 mottagningar (Uppsala och Enköping). TL HSVO beslutar att lägga informationen till handlingarna. Ärendet tas upp på TL HSVO efter att återrapportering har skett i projektets styrgrupp. Ärendet behöver även tas upp i sjukhusstyrelsen som gett uppdraget till Akademiska sjukhuset att genomföra piloten. 3. Ekonomi, lagstiftning, avtal, riktlinjer och rutiner i samverkan a) Assistans och egenvård: Förslag till revidering och prolongering (Ragna Kihlström) Kort diskussion om underlaget. TL HSVO beslutar att prolongera gällande riktlinje under perioden till En strukturerad uppföljning av rättsläget och ekonomin genomförs till mötet i februari Uppdrag att hålla ihop arbetet till RU/redaktionsrådet. Till halvårsskiftet 2020 görs avstämning om behov av revidering utifrån lagstiftningsbeslut.

6 6 (6) b) Influensavaccination för vårdpersonal inom boenden: Hur hanterar vi rekommendationen från smittskyddsläkaren? (Mikael Köhler) Smittskyddsläkaren har skickat ut rekommendation. Viktigt att kommunerna vaccinerar. Kommunerna delar synsättet att frågan är viktig, men framhåller att de behöver hitta lösningar som fungerar lokalt. Det viktiga är dock att de uppmanar till vaccinering. 4. Övriga frågor, avrundning a) Information om nationellt beslut om HPV-vaccinering för pojkar (Mikael Köhler) Frågan skjuts upp på grund av tidsbrist. b) Förslag till uppdrag till redaktionsrådet: Ansvarsfördelning inom syn och hörsel, från Enköpings kommun Det saknas ViS-dokument för samverkan när det gäller syn och hörsel. Vore bra om redaktionsrådet fick i uppdrag se över detta. Förtydliga hur det ser ut med ansvarsfördelningen och vad som gäller. Därefter förslag på hur samverkan ska se ut. Kan ingå i arbetet med rehab-riktlinjen. TL HSVO beslutar att Enköpings kommun tar fram missiv med uppdragsbeskrivning till nästa möte. c) För kännedom - GAP UL - uppföljning Information nästa möte.

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 9 maj 2019, klockan 09: , Regionens hus

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 9 maj 2019, klockan 09: , Regionens hus 2019-05-14 Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 9 maj 2019, klockan 09:00-15.00, Regionens hus Deltagande Åsa Himmelsköld, Region Uppsala, Regionkontoret Mikael Köhler, Region

Läs mer

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 1 september 2017

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 1 september 2017 2017-09-08 Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 1 september 2017 Deltagande Åsa Himmelsköld, Lena Dahlman, Torun Hall, Margareta Öhrvall, Eva Telne, Åsa Dahlen, Tomas Brandell,

Läs mer

Tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg Minnesanteckningar från mötet

Tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg Minnesanteckningar från mötet 2017-04-21 Tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg Minnesanteckningar från mötet 2017-04-11 Närvarande: Åsa Himmelsköld Åsa Dahlén Lena Dahlman Torun Hall Eva Telne Margareta Öhrvall Elisabeth

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från slutenvård

Samverkan vid utskrivning från slutenvård Samverkan vid utskrivning från slutenvård Projektplan Hösten 2018-2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 4 2 MÅL 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 AKTIVITETER

Läs mer

För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion

För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion Rörelse i hela landet är en styrka Kommunal vård och omsorg Nära vård Sjukhusvård Primärvård Tandvård Närvårdplatser Mobilateam Ungdomsmott Elevhälsa 1177

Läs mer

Samråd hälsa, stöd, vård och omsorg HSVO Minnesanteckningar från mötet

Samråd hälsa, stöd, vård och omsorg HSVO Minnesanteckningar från mötet Samråd hälsa, stöd, vård och omsorg HSVO Minnesanteckningar från mötet 2018-10-02 Närvarande: Viktoria Söderling (S) Åsa Himmelsköld, hälso- och sjukvårdsdirektör Malin Sjöberg Högrell (L) Kerstin Björk

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål 20180101-20180630 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.1.1 Nationellt

Läs mer

Riktlinje för samverkan inom Uppsala kommun vid hemgång efter sjukhusvistelse

Riktlinje för samverkan inom Uppsala kommun vid hemgång efter sjukhusvistelse uppätifi ÄLDREFÖRVALTNINGEN 11, Handläggare Datum Diarienummer Lena Sjöberg 2018-11-09 ALN-2018-0660 Äldrenämnden Riktlinje för samverkan inom Uppsala kommun vid hemgång efter sjukhusvistelse Förslag till

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Remissyttrande avseende God och nära vård

Remissyttrande avseende God och nära vård Regionstyrelsen Protokoll 5 (73) Sammanträdesdatum: 2018-10-30 231/18 Dnr LS2018-0439 Remissyttrande avseende God och nära vård Beslut Regionstyrelsens beslut Remissyttrande till Socialdepartementet avseende

Läs mer

Samverkan Social ReKo

Samverkan Social ReKo 2018-06-01 Samverkan Social ReKo Arbetsordning och dokumentstruktur för samverkan mellan Region Västernorrland och länets kommuner avseende socialtjänst och hälso- och sjukvård 2 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Närvarande:

Läs mer

Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost

Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost 2017-06-13 Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Samverkansorganisation Skåne... 3 Samverkansorganisation Nordöstra Skåne... 4 Prioriterade

Läs mer

Gemensam nämnd för kunskapsstyrning Fredag 19 maj 2017 kl Regionkontoret, Storgatan 27, Uppsala Lokal Kungsängen, våning 5

Gemensam nämnd för kunskapsstyrning Fredag 19 maj 2017 kl Regionkontoret, Storgatan 27, Uppsala Lokal Kungsängen, våning 5 Gemensam nämnd för kunskapsstyrning Fredag 19 maj 2017 kl. 13.30 16.00 Regionkontoret, Storgatan 27, Uppsala Lokal Kungsängen, våning 5 Torsdag 9 mars: 13.30 15.00 Nämndsammanträde 15.00 15.10 Paus med

Läs mer

Minnesanteckningar Samråd HSVO, 20 september 2019

Minnesanteckningar Samråd HSVO, 20 september 2019 Minnesanteckningar Samråd HSVO, 20 september 2019 Deltagare: Politiker: Malin Sjöberg Högrell (ordf), Region Uppsala Åsa Sikberg, (vice ordf), Tierps kommun Peter Book, Enköpings kommun Lisa Norén, Östhammars

Läs mer

Hantering av samverkansdokument i Uppsala län

Hantering av samverkansdokument i Uppsala län ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Länets samtliga kommuner Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: Redaktionsrådet Datum:2018-04-05 Innehåll Bakgrund...2 Syfte...2 Termer...2

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB)

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Utfärdande: Landstinget och kommunerna

Läs mer

1 Parter. 2 Bakgrund. Värdigt liv i äldreomsorgen, Regeringens proposition 2009/10:116

1 Parter. 2 Bakgrund. Värdigt liv i äldreomsorgen, Regeringens proposition 2009/10:116 Innehållsförteckning 1 Parter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte med samverkan... 4 4 Målgrupp... 4 5 Gemensamma utgångspunkter... 4 6 Övergripande mål för överenskommelsen... 4 6.1 Hälsofrämjande förhållningssätt

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Tjänsteskrivelse Styrgrupp för projektet intensivstöd för ökad självständighet

Tjänsteskrivelse Styrgrupp för projektet intensivstöd för ökad självständighet VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2015-01-22 DNR SN 2015.011 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Styrgrupp för projektet intensivstöd för

Läs mer

Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB i Uppsala län

Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB i Uppsala län SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-09-02 Diarienummer SCN-2015-0283 Socialnämnden Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet Monica Jonsson 2016-02-09 076-724 99 00 monica.jonsson@lul.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2016-02-05 Närvarande: Elisabet Kantor Marie Palmgren Åsa Johansson

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2017-06-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 juni 2017 kl 13.30-16.00

Läs mer

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-29 109 Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN-2019-1756

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Socialstyrelsen 2013-04-22 1(6)

Socialstyrelsen 2013-04-22 1(6) (4) 9.5-235ZO/zut-s Socialstyrelsen 2013-04-22 1(6) Projektplanför kadläggning av medicinskt ansvarig sjuksköterska(mas), medicinskt ansvarig för rehabilitering(mar), socialt ansvarig samordnare ochtillsynsansvarig

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Elize Leto och Mattias Taflin.

Elize Leto och Mattias Taflin. Elize Leto och Mattias Taflin. Mobilt Närvårdsteam Bidrar till rätt vårdnivå genom tidiga bedömningar bedömningarna om sjukhusbehov har stämt i 87%. Hembesök ca 120 och telefonrådgivning ca 100 på totalt

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En samordnad individuell plan vid utskrivning. Version 1.0 Datum 2017-04-01 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor

Läs mer

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post:

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post: Sida 15 av 27 PLATS Norrbottens Kommuner, Kungsgatan 23 B, Luleå BESLUTANDE Helena Öhlund, (S), Älvsbyn Mats Abrahamsson, (S), Arjeplog Margareta Bladfors Eriksson. (S), Luleå ÖVRIGA DELTAGARE Ingrid Carlenius,

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 Uppdraget Region Uppsala och kommunerna i länet önskar generellt förbättra

Läs mer

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård 1 Inledning Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister 1 1 Bakgrund Statens och landstingens femåriga satsning på Nationella Kvalitetsregister avslutas 2016. Styrgruppen för Nationella Kvalitetsregister behöver

Läs mer

RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA. SVOM Håkan Gadd

RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA. SVOM Håkan Gadd RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA SVOM 2017-12-01 Håkan Gadd Bakgrund Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 - Stort utbud av kunskapsstöd som behöver bättre styrning - Många aktörer och blygsamt genomslag

Läs mer

Strategi för närvårdsamverkan i Uppsala län

Strategi för närvårdsamverkan i Uppsala län Strategi för närvårdsamverkan i Uppsala län 2018-2020 INNEHÅLL 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Målgrupper... 3 1.3 Definitioner... 3 1.4 Utgångspunkter... 4 2. Gemensam avsiktsförklaring... 4 3. Ansvar

Läs mer

FÖRSLAG 2016-06-13 Dnr CK2016-0132 Hälso- och sjukvårdsavdelningen Agneta Eklund Tfn 6116178 E-post agneta.eklund@lul.se Hälso- och sjukvårds och FoUU utskottet Svar på motion om ett helhetsgrepp mot äldres

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 2019-02-08 Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 1 Innehåll 2 Bakgrund s 3 3 Mål s 4 4 Metod s 4 5 Genomförande s 4 6 Modell s 5 7 Målgrupp

Läs mer

Minnesanteckningar TL HSVO

Minnesanteckningar TL HSVO 2019-09-02 TL HSVO Minnesanteckningar TL HSVO 2019-08-30 Deltagare: Åsa Himmelsköld, Region Uppsala Mikael Köhler, Region Uppsala Gunilla Svedström, Region Uppsala Åsa Dahlen, Region Uppsala Jan Andersson,

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017 Superkontaktombudsträff 10 oktober 2017 Agenda Förmiddag Aktuell SAMSA information Informationsvägar Trygg och säker utskrivning från slutenvården Patientfall Lunch Kl. 11.30 12.30 Eftermiddag Fortsättning

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Uppstartsmöte Ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Kalmar läns-

Läs mer

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Harald Grönqvist Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 Regeringen har

Läs mer

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg.

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. /ad Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, 2015-08-28. Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. Närvarande: Lena Johansson (ordf.), Nina Roos, Maj Lätto, Bo Lundgren, Charlotta Wilhelmsson,

Läs mer

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, trädde i kraft den 1 januari 2018 Syftet med den nya lagen

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (10)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (10) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-05-24 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Torsdag den 5 september 2013 kl 09.30-16.00, Sunderby folkhögskola, Västergård Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Monica Carlsson

Läs mer

Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016

Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016 LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016 En länsövergripande överenskommelse har tagits fram mellan kommunerna och

Läs mer

Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG

Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Johannesson Magnus 2012-12-18 NHO-2012-0208.31 Seger Stina Nämnden för hälsa och omsorg Utredning mellanvårdsplatser Förslag

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Närvarande:

Läs mer

Verksamhetsplan Närvårdssamverkan Uppsala Fastställd av Närvårdssamverkan Uppsala (NSU)

Verksamhetsplan Närvårdssamverkan Uppsala Fastställd av Närvårdssamverkan Uppsala (NSU) Verksamhetsplan Uppsala 2015 2015-01-20 Fastställd av Uppsala (NSU) Innehållsförteckning 1 NÄRVÅRDSSAMVERKAN UPPSALA (NSU) - BESKRIVNING 2015... 3 1.1 INLEDNING... 3 1.2 BESKRIVNING AV NÄRVÅRDSSAMVERKAN

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Uppdrag och mandat i TRIS

Uppdrag och mandat i TRIS Beslutat den 23 februari 2015 av Regionala Samverkansgruppen 1 Uppdrag och mandat i TRIS Vad syftar detta dokument till? Detta dokument är ett komplement till styrdokumentet för TRIS och beskriver mer

Läs mer

Nr Ärende Föredragande 1 Val av justerare. 5 Beslut om plan för inriktning och strategiska mål Mia Pless

Nr Ärende Föredragande 1 Val av justerare. 5 Beslut om plan för inriktning och strategiska mål Mia Pless Gemensamma nämnden för kunskapsstyrning Onsdag 8 februari kl. 13.30 16.00 (paus inkl. fika kl. 14.45 15.00) Hälsa och habiliterings ledningskontor, S:t Johannesgatan 28A 1tr Konferensrum Duvan Föredragningslista

Läs mer

Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018

Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018 Uppsala OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Jesper Kyrk 2018-04-04 ÄLN-2018-0075 Äldrenämnden Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018 Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet om uppföljning av nationella riktlinjer för vård av kroniskt sjuka

Svar på skrivelse från Miljöpartiet om uppföljning av nationella riktlinjer för vård av kroniskt sjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Inger Dahlbom TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-06-19 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-08-29 1 (2) HSN 2017-0769 Svar på skrivelse från Miljöpartiet om uppföljning av

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-12-18 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen Överenskommelsen är en skriftlig gemensam avsiktsförklaring mellan offentlig sektor och idéburen sektor/civilsamhället.

Läs mer

Föredragande Beslut, åtgärd etc.

Föredragande Beslut, åtgärd etc. . Protokoll Dnr 2117/2018 1(5) Ämne Rådet för styrning med kunskap Sekreterare Datum 15 maj 2018 Tid 11.30 19.30 Deltagande Rådet: Olivia Wigzell, Socialstyrelsen, Catharina Andersson Forsman, Läkemedelsverket,

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland 2017-10-12 Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR 5 områden för samverkan på länsnivå Hälso- och sjukvårdsavtal samt Överenskommelse

Läs mer

Hälso- och sjukvård - introduktion

Hälso- och sjukvård - introduktion Hälso- och sjukvård - introduktion Basfakta 47 vårdcentraler varav 27 i egen regi och 20 i privat regi (ca 40% av nettokostnaderna) 896 vårdplatser vid Akademiska sjukhuset och 68 vårdplatser vid Lasarettet

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås Planeringsdag Grand hotell Alingsås 2018-10-11 Politisk samrådsgrupp Nuläge Samverkansstruktur Samordningsgrupp AU Utvecklingsgrupp Barn och unga Utvecklingsgrupp Psykisk hälsa och missbruk Utvecklingsgrupp

Läs mer

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Specifikation gällande samarbete och styrning inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Allmänt Specifikationen anger hur samarbete och styrning hanteras inom samarbetsorganisationen.

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-11-02 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Torsdagen den 1 november 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län RJL 2017/3091 RJL 2017/2982 Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län 1 Giltig från 2018-01-01 Innehåll Överenskommelsens omfattning...

Läs mer

God och nära vård

God och nära vård God och nära vård God och nära vård - nationellt Samordnad utveckling för god och nära vård S 2017:01 Den särskilda utredaren Anna Nergårdh har i uppdrag att utifrån betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2)

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-08-24 Lokal: Laholms teater, Laholms kommun Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats Eriksson

Läs mer

Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018

Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Evelyn Widenfalk Ehlin 2018-03-29 OSN-2018-0244 Omsorgsnämnden Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018 Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar

Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar Hälso- och sjukvårdsavdelningen är en sammanhållande och utvecklande kraft som ser till helhet och nytta för invånare och patienter. Vi stödjer den politiska

Läs mer

Välfärdsberedningen Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Charlotta Wilhelmsson

Välfärdsberedningen Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Charlotta Wilhelmsson Välfärdsberedningen Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Charlotta Wilhelmsson 2015-09-11 Tid: Fredagen den 11 september, 2015, kl. 9.00 15.00 Plats: Kommunhuset, Tanumshede Närvarande: Erica Parkås

Läs mer

5. Hemsjukvårdsavtalet i Kalmar län utvärdering och uppföljning Dnr 2015/

5. Hemsjukvårdsavtalet i Kalmar län utvärdering och uppföljning Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 7 (29) 2015-04-13 Ks 5. Hemsjukvårdsavtalet i Kalmar län utvärdering och uppföljning Dnr 2015/126-770 Den 1 januari 2008 överfördes ansvaret för hemsjukvården i ordinärt

Läs mer

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Parlamentarisk grupp - länssamordning/uppdrag - rekommendationer/beslut MARIT Förtroendevalda 5 + 5 Tjänstemannagrupp - uppdrag - beredning/beslut

Läs mer

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG DEN 18 SEPTEMBER 2018 BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG CHECKLISTA MED VILKA ÅTGÄRDER SOM KRÄVS, SWOT-ANALYS OCH REKOMMENDATION

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Historien Uppdrag lämnat oktober 2010

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Bakgrund Närvårdssamverkan Södra Älvsborgs målgrupp är de patienter och grupper i befolkningen som samtidigt och samordnat har behov av vård- och

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län. Kalmar läns modellen

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län. Kalmar läns modellen Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Kalmar läns modellen Bakgrund Kalmar läns modellen 12 kommuner och landstinget ( 242000 invånare)

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Uppdraget om mobila närvårdsteam Inriktningsbeslut togs på Vårdstyrelsen 20 april. Koppla mobil hemsjukvård till den vårdstruktur som finns i

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020 (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen 180112 Malin Camper, KPH Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer