Läckeby GoIF Gula linjen 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läckeby GoIF Gula linjen 2012"

Transkript

1 Läckeby GoIF Gula linjen 2012

2 2 (36) Innehållsförteckning 1. Vision, mål och värderingar Brandsäkerhet Regler och besiktning av anläggning/lokaler Utemiljön i vår närhet Utrustning för den verksamhet som bedrivs Hjärt och lungräddning Handlingsplan vid olycksfall/akut insjuknande Föreningskunskap Ledarskap föreningskultur/klimat Doping/droger/alkohol/tobak Trafiksäkerhetspolicy Bilagor: Barn och ungdomspolicy Checklista internkontroll brandskydd Drogavtal Organisationsschema Regler och besiktning av anläggningen Årsplan ordförande Rollbeskrivning styrelse... 13

3 3 (36) 1. Vision, mål och värderingar LGoIFs Vision Att vi bidrar till Läckebys utveckling Etablera innebandy som ny sport i föreningen Vi ska erbjuda ett alternativ till stillasittande, vi ska erbjuda rörelse under lekfulla former. Vi vill ge barn en meningsfull och aktiv fritid. Det ska ge social kompetens och träna det sociala samspelet. LGoIFs övergripande mål ALLA ska ha roligt och få vara med utifrån egna förutsättningar Hög andel egna spelare i A-laget Spela attraktiv fotboll Vi tar hand om våra ledare Alla ledare ska ha bas 1 ledarutbildning Behålla lagen i varje årskull, vi får inte tappa någon kull A-lags spelarna blandar sig med våra ungdomar och blir deras förebilder Vi ska stärka föreningskänslan EN klubb EN förening Vara en trygg klubb Att det alltid finns ett damlag LGoIFs värderingar Alla är välkomna Vi brinner för vår förening Alla i klubben hjälps åt och har kul, har vi roligt så går det bra resultatmässigt Vi toppar inte våra U-lag Styrelsens ordförande eller kassör informerar lag och ledare en gång per år om föreningens vision, mål och värderingar samt gula linjen. Informationen sker på ledare och föräldramöten. Ordförande tillsammans med styrelsen ansvarar för att visionen, mål och värderingarna revideras en gång per år.

4 4 (36) 2. Brandsäkerhet Målsättning Inom vår förening ska vi aktivt arbeta för ett brandskydd som skyddar liv, hälsa och egendom. Arbetet skall bedrivas genom information och regelbundna egenkontroller. En checklista för regelbunden internkontroll av brandskydd finns upprättad och skall utföras 4 ggr per år. Information om brandsäkerhet sprids i huvudsak till medlemmarna via vår hemsida. Dessutom en årlig genomgång med spelare och ledare som vistas frekvent i klubbstugan. Information som skall spridas till ledare och spelare är: Utrymningsplan Utrymningsvägar och vikten av att ej blockera dessa. Placering av släckutrustning Hantering av sopor Ansvariga för att information sprids och att internkontroll utförs är styrelsen. Med anledning av att klubbhuset användes som förskola genomfördes en noggrann genomgång av brandskyddet. Detta utfördes av Brandab och Brand och risk analys. Bilaga: Checklista internkontroll brandskydd.

5 5 (36) 3. Regler och besiktning av anläggning/lokaler Med anledning av att Läckeby GoIF under perioden augusti 2011 till juni 2012 hyrde ut klubblokalen på Åbyvallen till Åbyskolans förskoleverksamhet, utfördes en noggrann besiktning av lokalerna med avseende på framför allt ventilation, brandsäkerhet och el. Besiktningen resulterade bla i en förbättrad brandsäkerhet. Regler för anläggningen Klubblokalen på Åbyvallen får inte hyras ut. Klubblokalen får inte användas för övernattning. Allaktivitetsplanen får användas av allmänheten. Maskiner såsom gräsklippare, snöslunga och handverktyg används endast av personer med god kännedom om utrustningen. Kemiska preparat och tryckbärande kärl förvaras i separata förvaringsskåp i förråd/garage, och används endast av vaktmästare med god kännedom om detta. Besiktningar/rutiner Besiktning av anläggningen skall göras vid behov, dock minst två gånger om året första gången innan seriestart (april) och andra gången senast i samband med att höstsäsongen slutar. Ansvarig: fastighets/anläggningsansvariga. Besiktningar skall utföras av anläggningsdelar enligt bilaga. Aktuella sidor skrivs ut och fylls i vid varje besiktningstillfälle. Om något bedöms som ej ok men att det inte behöver åtgärdas akut, tas detta upp på nästa möte för utredning av åtgärd. Om något bedöms som ej ok och att det bör åtgärdas omgående kontaktas anläggningsansvarig.

6 6 (36) 4. Utemiljön i vår närhet Föreningens anläggning ligger i närheten av skolan. En bilväg skiljer av mellan klubbhus och skolgård. Denna väg används i stort sett endast av dem som ska lämna/hämta vid skolan eller vid klubbhuset. Hastigheten är begränsad till 30 km/h och bilantalet är lågt då skolans verksamhet slutar innan föreningens verksamhet startar. Denna väg är belyst. Cykelväg finns inte ända fram till klubbhuset, utan sista biten är på denna mindre trafikerade bilväg. Hela anläggningen är omringat av stängsel med grindar vid varje entré. Järnvägen passerar utanför anläggningen. Vid övergången mellan stora gräsplan och grusplan saknas en bit av stängslet. Kontakt har tagits med Service förvaltningen för åtgärd av detta. Vi här även sökt bidrag för att renovera stängslet mellan vår grusplan och åker men fått avslag av Fritidsförvaltningen. En del av verksamheten sker på en 7-manna plan en bit bort från övriga anläggningen. Här blir barnen avsläppta i anslutning till planen. Här saknas belysning, och verksamheten på denna plan bedrivs därför endast vissa delar av året. 5. Utrustning för den verksamhet som bedrivs Föreningen bedriver endast fotbolls och barngymnastikverksamhet 4-5 år. Varje lags/gymnastikgrupps ledare ansvarar för att rätt utrustning används. För fotbollsverksamheten är fotbollsskor och bensskydd obligatoriskt för alla spelare. Informationen till spelarna och föräldrar sker både muntligt och skriftligt.

7 7 (36) 6. Hjärt och lungräddning Hjärt och Lungräddning, HLR Personer som vistas på Åbyvallen och där vi har våra fotbollsaktiviteter skall ges ett optimalt omhändertagande och behandling om något akut inträffar eller en olycka händer. Målsättning att alla ska vara HLR-utbildade men minst en ledare per lag skall vara HLRutbildade i basal HLR Återkommande repetition vartannat år Dokumentation angående kurs och ledare 7. Handlingsplan vid olycksfall/akut insjuknande Utrustning vid olycksfall/akut insjuknande En av våra ledare ska kunna ge första hjälpen, när ett olycksfall inträffar, eller om någon blir akut sjuk. Föreningen ska kunna erbjuda utbildning till ledarna. Utbildning i detta genomförs med hjälp stöd från Smålandsidrotten. Omhändertagande vid olycksfall Åtgärder enligt vid akuta skador och hastigt insjuknande (ex. diabetes, epilepsi, astma) - Tillkalla annan vuxen som hjälp - Tillkalla ambulans om det behövs - tel Be någon möta ambulansen - Underrätta anhörig - Lämna inte den skadade förrän annan vuxen, förälder eller ambulans övertagit ansvaret - Se till att en vuxen följer den skadade till sjukvården om förälder inte anträffat -Vid osäkerhet ang skada/omhändertagande ring Sjukvårdsrådgivningen

8 8 (36) -Trösta finnas tillhands och hämta en filt till den skadade Förbandsväska skall finnas tydligt markerad. Alla skall känna till var den finns. Basutrustning - Plåster och liknande för små sår - Förband för stora sår - Elastisk binda - Skyddshandskar - Kompressionsbindor i förbandsväskorna - Filt - Broschyr akut skadebehandling Besiktningen av utrustning för olycksfall/akut insjuknande skall göras 2 gånger per år av utsedd person. Förbandsväska finns i klubbhuset på Åbyvallen. Utöver detta har varje lag har en egen förbandsväska som skall tas med vid träningar och matcher. Ledare ansvarar för lagens utrustning. Har du skadat dig under match eller träning? Anmäl då din skada till: Försäkringsbolag Dina försäkringar Kalmarsund. Krishantering Om något barn/ungdom blir mycket svårt skadad/avlider under aktivitet anordnad av Läckeby GoIF gäller följande: Ge första hjälpen Tillkalla ambulans och polis. Underrätta familjen, vid dödsfall krävs tillstånd av polisen. Informera Läckeby GOIF:s ordförande.

9 9 (36) Ordförande underrättar i sin tur Åbyskolans rektor som samlar krisgruppen och övertar arbetet. (rutin under framtagande) För seniorernas del får krisgrupp ordnas via sjukhuset om så krävs. Kontaktperson för media är Läckeby GoIF:s ordförande. Viktigt att tänka på/föräldraansvar Det är viktigt att barn/ungdomar som använder medicin alltid har dessa med sig till träning, matcher, cuper, på resor etc. I dessa fall måste föräldrarna noga instruera de ansvariga ledarna så de vet vad som gäller och hur de skall administreras. Träna aldrig vid halsont, infektion eller allmän sjukdomskänsla. Träna inte förrän efter 2-3 dagars feberfrihet. Låt aldrig barn/ungdomar träna/spela match under pågående penicillinbehandling utan att föräldrarna rådgjort med en läkare. 8. Föreningskunskap Föreningens spelare och lokal är försäkrad via Dina Försäkringar Kalmarsund. Ansvaret för försäkringsskyddet ligger på vår kassör. Vårt försäkringsskydd har setts över Se bifogat organisationsschema och rollbeskrivning styrelse och övriga roller samt årsplan ordförande. 9. Ledarskap föreningskultur/klimat Vi har tagit fram värderingar och en policy för våra ledare och föräldrar. Se barn och ungdomspolicy. Vi ledare tar gemensamt ansvar för alla som söker sig till fotbollen. Här ska man känna sig trygg. Läckeby GoIF tillämpar Svenska fotbollsförbundets tränarutbildningstrappa.

10 10 (36) Alla ledare ska gå bas 1. Spelglädje och teknik är två ledord för att skapa ett livslångt fotbollsintresse. Våra ledare ska: Genom sitt uppträdande vara ett gott föredöme Använda ett vårdat språk Planera träning och match efter gruppens kunskapsnivå Vara ett stöd för barnen i med- och motgång Arbetar för att hålla fotbollen drogfri Följer Svenska fotbollsförbundets regler ang. fair play Stimulera spelglädje och uppmuntra Främja kamratandan Inte toppa laget för att nå kortsiktig framgång LGoIFs värderingar Alla är välkomna Vi brinner för vår förening Alla i klubben hjälps åt och har kul, har vi roligt så går det bra resultatmässigt Vi toppar inte våra U-lag Introduktion av nya U-ledare sker av U-ansvarig och ledare för seniorverksamheten introducerar sportchefen. Likabehandlingspolicy Likabehandling är för Läckeby GoIF en mänsklig rättighet. Alla medlemmar är lika viktiga. I de yngre åldersgrupperna skall både flickor och pojkar behandlas lika. Alla ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter att träna och spela fotboll. Alla är lika viktiga. Handlingsplan vid mobbing Mobbing vad är det? När en eller flera personer trakasserar en annan person fysiskt eller psykiskt eller bägge delarna. Alla barn och vuxna har ansvar för att rapportera misstänkt mobbing. Vi agerar på följande sätt.

11 11 (36) Mobbingsituationer ges högsta prioritet. Ledare agerar direkt med samtal med de inblandade, en och en. Ledare uppmanar mobbaren att ändra sitt beteende. Det som hänt och vad som beslutats dokumenteras. Föräldrarna informeras, både mobbarens och den mobbades. Det som beslutats dokumenteras. Om mobbningen inte upphör kallas mobbaren och den mobbade samt föräldrar till samtal. Om inte mobbingen därefter upphör kopplas styrelsen in, för vidare beslut. 10. Doping/droger/alkohol/tobak All ordinarie verksamhet som utförs av Läckeby GOIF ska alltid vara fri från tobak, alkohol, narkotika och dopning. Detta gäller vid all tränings- och tävlingsverksamhet. Även vid resor, övernattning mellan matcher, turneringar och träningsmatcher ska policyn följas. De ledare som nyttjar tobak bör vara ett gott föredöme gentemot föreningens barn och ungdomar och inte nyttja detta i samband med Läckeby GoIF:s aktiviteter. Ovanstående ska finnas med som en naturlig del i introduktionen av nya medlemmar och ledare samt årligen vara en återkommande punkt på ledarträffar. När föreningens barn börjar högstadiet erbjuds alla spelar i föreningen att skriva på ett kontrakt mot droger, som gäller fram tills de börjat gymnasiet. Under denna period förbinder sig spelarna att inte använda tobak, alkohol eller andra droger. Målet är att skjuta på alkoholdebuten. För föreningen innebär det att anordna olika träffar tex föreläsningar, utbildningar för att hela tiden hålla avtalet aktuellt. Se bifogat drogavtal.

12 12 (36) 11. Trafiksäkerhetspolicy En grundförutsättning är att föraren och fordonet följer svenska lagar. Utöver detta har vi följande punkter att följa: Barn och ungdomar som tar sig själva till våra träningsanläggningar vid match eller träning med cykel eller inlines ska bära hjälm minst tills de fyller 15 år. Föraren har ansvar för att fordonet är i trafikdugligt skick Föraren skall vara utvilad, nykter och drogfri. Alla i bilen skall använda bälte och om möjligt/vid behov bältesstol. En mobiltelefon och sjukvårdmaterial skall finnas i varje fordon. För att undvika stress ansvarar ledarna för att planering av resor till bortamatcher görs med god tidsmarginal. Samtliga lag skall aktivt försöka se till att vi använder så få bilar som möjligt vid resor till bortmatcher, cuper och träningar. Varje lag ansvarar för att ett körschema upprättas varje år till det egna laget, så att ansvaret fördelas på alla föräldrar och spelare. Trafiksäkerhetspolicyn gäller för 2013 och revideras av styrelsen årligen.

13 13 (36) Bilagor: 1. Barn och ungdomspolicy 2. Checklista internkontroll brandskydd 3. Drogavtal 4. Organisationsschema 5. Regler och besiktning av anläggningen 6. Årsplan ordförande 7. Rollbeskrivning styrelse

Läckeby GoIF Gula linjen 2014

Läckeby GoIF Gula linjen 2014 Läckeby GoIF Gula linjen 2014 2 (36) Innehållsförteckning 1. Vision, mål och värderingar... 3 2. Brandsäkerhet... 4 3. Riktlinjer Sociala medier och hemsida.... 5 4. Regler och besiktning av anläggning/lokaler...

Läs mer

Säker och trygg förening Kalmar FF Ungdom

Säker och trygg förening Kalmar FF Ungdom Säker och trygg förening Kalmar FF Ungdom Mål & Vision Vision: Alltid ha representation i A-truppen av spelare som kommit från KFF:s barn- och ungdomsfotboll (gått igenom KFF-pyramiden). Bli en föregångare

Läs mer

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR 2015 3-manna RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR Målsättning föreningen Älvsborg FF erbjuder barn, ungdomar och vuxna i närområdet en mötesplats där alla är välkomna att ha trevligt med fotboll som

Läs mer

Den Gula Tråden F10 F12 F14 F16. Dam. Föreningspolicy för Billesholms IK

Den Gula Tråden F10 F12 F14 F16. Dam. Föreningspolicy för Billesholms IK Den Gula Tråden F8 F10 F12 F14 F16 Dam Föreningspolicy för Billesholms IK Förord Dokumentet ni håller i er hand är levande vilket gör att det kan komma att ändras under årens gång dock inte under det gällande

Läs mer

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR Värderingsdokumentet är ett komplement till vår Vinröda tråd som är klubbens strategiska inriktningsdokument. I Näsets SK är alla som vill, välkomna att spela fotboll. Vi bedriver

Läs mer

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet Den vita tråden Att Idrotts- och hälsocertifiera Annebergs IF innebär att vi utvecklar sammanhållningen och klubbgemenskapen mellan Annebergs IF olika lag. Certifieringen visar på betydelsen av föräldrastöd

Läs mer

Säker & Trygg förening

Säker & Trygg förening Säker & Trygg förening Enkel checklista för svåra frågor i samarbete med: INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bli en säker och trygg förening...3 Jobba med materialet i lärgrupp...4 Svensk idrott - världens bästa...5

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Barn- och ungdomspolicy GLÄDJE ENGAGEMANG GEMENSKAP fastställd 2013-02-05 senast reviderad 2015-03-07 Förslövs IF Org.nr. 839400-3043 Idrottsvägen 4, 269 71 Förslöv fif.se Verksamhetsidé Förslövs IF är

Läs mer

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt.

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Välkommen till AFG Bagarmossenmodellen BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Fysisk utveckling BBK:s ungdomsverksamhet

Läs mer

Ljungbyholms GoIF Bildad 1938

Ljungbyholms GoIF Bildad 1938 2009 2 (36) Innehåll 1. Mål och Vision Röda Tråden 2. Brandsäkerhet Reviderad Bilaga 1-7 3. Regler och besiktning av anläggning/lokaler Reviderad Bilaga 8, 9 4. Utemiljön i vår närhet Reviderad 5. Utrustning

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Verksamhetsfilosofi Westerviks IBK.

Verksamhetsfilosofi Westerviks IBK. 1 (5) Verksamhetsfilosofi Westerviks IBK. Westerviks IBK är en förening som det ska vara kul att tillhöra och man ska vara stolt över att vara en del av föreningen. Vi ska måna om varandra och ställa upp

Läs mer

GREBBESTADS IF. Barn- och ungdomsfotboll. Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar. Fastställd 2013-03-20

GREBBESTADS IF. Barn- och ungdomsfotboll. Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar. Fastställd 2013-03-20 GREBBESTADS IF Barn- och ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar Fastställd 2013-03-20 Grebbestads IF Policy Barn och ungdomsfotboll Grebbestads IF erbjuder fotbollsverksamhet för att alla

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011-2012 Definition av likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sävsjö Kristna Skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning Blå Tråden ska vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF ska vara väl insatta

Läs mer

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll 2 Verksamhetsprinciper... 3 Lagstruktur HIF fotboll... 4 Organisation runt barnidrotts- och ungdomslagen... 5 Tränare... 5 Lagledare... 5 Föräldragrupp... 5 Ekonomi...

Läs mer

Mål- och policydokument

Mål- och policydokument Gullänget-Kroksta IBS Mål- och policydokument 1 Övergripande mål sidan 3 Övergripande policy sidan 4 Spelare sidan 5 Ledare sidan 6 Föräldrar sidan 7 2 Övergripande mål Vår förening skall verka för ett

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12)

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Gräppås Golfklubb är en ideell förening och har som målsättning att låta alla medlemmar få spela golf på både motionsnivå och tävlingsnivå.

Läs mer

Föreningens information till ledare & föräldrar

Föreningens information till ledare & föräldrar Föreningens information till ledare & föräldrar Innehåll Introduktion:... 2 1. Töreshov... 2 2. Brandsäkerhet... 2 3.Besiktning av anläggning/lokaler... 2 4. Utemiljön i närheten... 2 5. Din utrustning...

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF:s ungdomsutskott och föräldragrupp hälsar dig som förälder varmt välkommen i föreningen!

Läs mer

Fågelsta skolas likabehandlingsplan

Fågelsta skolas likabehandlingsplan VIPpärm Rev nr: 080818 Ersätter: 070807 Dok: 9.7 Flik: 9 Sid 1 (6) Fågelsta skolas likabehandlingsplan Antagen av skolråd, elevråd och samverkansgrupp. Beslutad av rektor den 1 mars 2007, reviderad 080818.

Läs mer

Vad alla ungdomsledare bör känna till

Vad alla ungdomsledare bör känna till 1939 2009 Vad alla ungdomsledare bör känna till Introduktion: Hossmo BK har certifierats av kommunen som en Säker & Trygg förening. Detta är ett bevis på kvalitet och trygghet för medlemmarna. Eftersom

Läs mer

POLICYDOKUMENT FC HESSLEHOLM

POLICYDOKUMENT FC HESSLEHOLM Inledning: POLICYDOKUMENT FC HESSLEHOLM Målsättningen är att FC Hessleholm skall vara en kompetent fotbollsklubb som genom kvalitet, bredd, mångfald, jämställdhet och socialt engagemang skall kunna nå

Läs mer

Björnekullaskolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling

Björnekullaskolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling BJÖRNEKULLASKOLAN Sidan 1 av 9 Björnekullaskolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling BJÖRNEKULLASKOLAN Sidan 2 av 9 Innehållsförteckning 1. Vision Sida 3 2. Definitioner Sida 3 3. Rutiner,

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 1 Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 2 Monica Jacobsson 20030602 Samordnare Laholms kommun UTVECKLINGSPLANEN FÖR

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Ålidhemsskolan 2009-08-20 Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling INLEDNING Vid Ålidhemsskolan ska det råda nolltolerans mot all diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

2010-04-19. Skolans årliga plan mot kränkande behandling. 2010-2011 Freinetskolan Tallbacken

2010-04-19. Skolans årliga plan mot kränkande behandling. 2010-2011 Freinetskolan Tallbacken 2010-04-19 Skolans årliga plan mot kränkande behandling 2010-2011 Freinetskolan Tallbacken Innehållsförteckning Inledning 3 Förklaring av begrepp 3 Vision 3 Mål för Freinetskolan Tallbacken 3 Förebyggande

Läs mer

Ungdomspolicy Halmstad Hockey

Ungdomspolicy Halmstad Hockey Vi vill: Ge våra ishockeyungdomar en meningsfull fritidssysselsättning i en god miljö och hjälpa varje spelare till att bilda sig en positiv självuppfattning som individ och hockeyspelare. Låta våra hockeyungdomar

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: grundskolan 7-9, grundsärskolan, förberedelseklass Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Handlingsplan Regler vid aktiviteter (som inte är regelbundet återkommande) utanför skolans område

Handlingsplan Regler vid aktiviteter (som inte är regelbundet återkommande) utanför skolans område Barn och skola Grundskola Senast uppdaterad 2014-08-27 Handlingsplan Regler vid aktiviteter (som inte är regelbundet återkommande) utanför skolans område Nedanstående regler skall ses som en lägsta tvingande

Läs mer

Donnergymnasiets ANTD-plan

Donnergymnasiets ANTD-plan Donnergymnasiets ANTD-plan ANTDPLAN VID MISSTÄNKT DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK ANTD=Alkohol, narkotika, tobak och doping Donnergymnasiets vision Vår vision med det drogförebyggande arbetet är att

Läs mer

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 6 (xx) Dnr SN 2015/217 Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun Sammanfattning Arbetsgruppen för det drogförebyggande

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

LEDARE. Ledare inom Lycksele SK,s verksamhet ansvarar för:

LEDARE. Ledare inom Lycksele SK,s verksamhet ansvarar för: 2008-06-30 Vi är många som arbetar i verksamheten, alla med olika bakgrund, kunskap och utbildning, och ibland gör vi rätt och ibland gör vi fel. Det är fullständigt mänskligt! LEDARE Ledare inom Lycksele

Läs mer

Handbok för personal och information för föräldrar och elever

Handbok för personal och information för föräldrar och elever SOCIALFÖRVALTNINGEN 2012 Program mot droger för grundskola och ungdomsgården i Kils kommun Handbok för personal och information för föräldrar och elever Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon +46

Läs mer

UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom

UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom Mål och metoder per ålders grupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste

Läs mer

Nyängskolans Likabehandlingsplan Läsåret 2010-2011

Nyängskolans Likabehandlingsplan Läsåret 2010-2011 Nyängskolans Likabehandlingsplan Läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för Nyängskolan f gy.sär 1. Inledning Nyängskolans likabehandlingsplan syftar till att främja elevers och vuxnas lika rättigheter

Läs mer

Klöxhultsskolan, Älmhults kommun 2006-09-21 Kristeamet

Klöxhultsskolan, Älmhults kommun 2006-09-21 Kristeamet INLEDNING Alla människor drabbas någon gång av kris. Det händer saker både på och utanför arbetsplatsen. Det kan vara svåra och mindre svåra situationer som uppstår. Mitt inne i en svår och dramatisk händelse

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Blå Tråden skall vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF skall vara väl insatta

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSPOLICY FÖR OK KÅRE Dat 100118, ver 1.0

BARN- OCH UNGDOMSPOLICY FÖR OK KÅRE Dat 100118, ver 1.0 I OK Kåre ska alla barn och ungdomar ges möjlighet att lära sig orientera samt utveckla sin orienteringsförmåga efter egen ambitionsnivå och vad som är bäst för respektive individ. Målet är att barn och

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

STUDERANDEVÅRDSPLAN. Pargas svenska gymnasium

STUDERANDEVÅRDSPLAN. Pargas svenska gymnasium STUDERANDEVÅRDSPLAN Pargas svenska gymnasium 1. Allmänt Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande, hälsa och välbefinnande och värna om hela läroanstaltens välbefinnande

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer

IFK Uppsala Fotboll Föreningspolicy

IFK Uppsala Fotboll Föreningspolicy IFK Uppsala Fotboll Föreningspolicy I IFK Uppsala satsar vi på utbildning av spelare och ledare. I IFK Uppsala kommer ungdomars resurser tillbaka till ungdomarna. I IFK Uppsala är alla medlemmar lika viktiga.

Läs mer

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Inledning. Den här planen omfattar alla verksamheter, skola såväl som förskoleklass och fritidshem, på Tjelvarskolan. Eftersom våra verksamheter samarbetar tätt kring

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen Handlingsplan vid fall av kränkning Reviderad sept. 2014 Drakbergsskolans mål Varje elev och all personal på Drakbergsskolan skall kunna gå till skolan utan att vara orolig för att

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016 Alla vid Glömminge skola och fritidshem ska vara trygga och känna förtroende för varandra 1(13)

Läs mer

SNIFFNING Vi tolererar inga former av sniffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande.

SNIFFNING Vi tolererar inga former av sniffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande. Utveckla det drogförebyggande arbetet DROGPOLICY För oss i Kungsbacka Basketklubb är det viktigt med gemenskap, kamratskap och social fostran. Kungsbacka Basketklubb har med tanke på detta antagit en drogpolicy,

Läs mer

Handlingsplan för krissituation

Handlingsplan för krissituation PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för krissituation Rostaskolan Oktober 2015 orebro.se/rostaskolan Innehållsförteckning INLEDNING... 2 VIKTIGA TELEFONNUMMER... 3 BAKGRUND...

Läs mer

En drogfri miljö. Drogpolicy

En drogfri miljö. Drogpolicy En drogfri miljö Drogpolicy Denna policy gäller för kommunala och fristående grundskolor, gymnasieskolor och gymnasiesärskolan i Kungsbacka kommun från och med vårterminen 2012 kungsbacka kommun Målsättning

Läs mer

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Inledning till vår policy Vår förenings värderingar bygger på scoutrörelsen synsätt och uppfattningar. Nedan finns

Läs mer

Lärlingsgymnasiet i Sverige ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lärlingsgymnasiet i Sverige ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling Lärlingsgymnasiet i Sverige ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen gymnasieskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ

REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ 11 februari 2016 Nösnäsgymnasiet, Aulan Moderator: Ulla-Carin Moberg, Social resursförvaltning Göteborg Närvarande: Peter Galatius, Uddesten

Läs mer

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta, diskriminerade

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Om en allvarlig olycka inträffar på eller utanför skolan

Om en allvarlig olycka inträffar på eller utanför skolan Vid varje utflykt utanför skolans område skall rektorn meddelas. En lapp hängas i personalrummet med uppgifter om vilka elev och vuxna som deltar, samt på vilka mobilnummer personalen kan nås. Alla barn/elev

Läs mer

POLICY - Umeå City IBF -

POLICY - Umeå City IBF - POLICY - Umeå City IBF - Umeå City IBF:s policy finns till för att visa vad Umeå City IBF står för. All verksamhet och alla beslut som tas på alla nivåer i Umeå City IBF ska bedrivas och tas i enlighet

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF Lödde skall verka för att ledare och spelare skall utveckla en stark känsla för föreningen, det som man i dagligt tal kallar klubbkänsla. Detta innebär att man skall

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2016 utg. 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla VFF 2016 utgåva 1 Sida 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Förskola/Lofsdalens Förskolan Norrskenet skola 2014/15 År 2009 Bildning, Fritid och Kultur Barn, utbildning och fritid 2013 06 12 Verksamhet

Läs mer

Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll.

Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll. Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll. GAIS barn- och ungdomsfotboll: Ska erbjuda en kamratlig och trygg social miljö, där alla kan utvecklas och bli delaktiga i utformningen av verksamheten.

Läs mer

Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-3 år 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt att spela och utvecklas genom fotbollsverksamheten i föreningen.

Erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt att spela och utvecklas genom fotbollsverksamheten i föreningen. Ungdomspolicy Inledning Under vintern 2010 tog styrelsen för BK Näset respektive Höllvikens GIF beslutet att inleda en sammanslagning av föreningarnas verksamhet. Den nya föreningens namn är BK Höllviken.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (7) Reviderad juni 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Västra skolan läsåret 2010/2011 Plan mot diskriminering och kränkande behandling utgår från skollagen (1985:1100) 14 a kap. samt

Läs mer

Allergier. Barnskötare. Blöjor. Arbetsplatsträff APT. Budget. Egna leksaker. Arbetssökande. Fotografering. Förskollärare

Allergier. Barnskötare. Blöjor. Arbetsplatsträff APT. Budget. Egna leksaker. Arbetssökande. Fotografering. Förskollärare Förskolans ABC 1 V älkommen A Allergier När ditt barn har en allergi eller intolerans meddelar du personalen på förskolan. För att få annan mat behöver förskolan ett läkarintyg. Arbetsplatsträff APT En

Läs mer

Inledning. Organisation

Inledning. Organisation Föreningsfolder Inledning Rissne IF grundades 1984 och har sedan dess vuxit från endast ett seniorlag i fotboll till det vi är i dag, med verksamhet inom både fotboll och volleyboll. Fotbollen, som är

Läs mer

Bäckalyckans förskola

Bäckalyckans förskola Olika men ändå lika. Bäckalyckans förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling januari 2009 reviderad september 2013 Grunduppgifter Ansvariga för planen: Samtliga medarbetare på förskolan,

Läs mer

Pionens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pionens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pionens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

POLICY HANINGE HANDBOLL

POLICY HANINGE HANDBOLL HANINGE HANDBOLL POLICY Dokumentet beskriver policy och riktlinjer inom ett antal områden som berör lag, ledare, spelare, föräldrar och övriga aktiva inom Haninge Handbollsklubb. POLICY 1(13) 1 FÖRORD...

Läs mer

Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan

Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan Gäller läsåret 2013/2014 Bakgrund En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn i förskolan ska

Läs mer

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete Sid 1/5 2007-03-22 Bakgrund I enlighet med det av Kommunfullmäktige fastställda handlingsprogrammet för samhällsinriktat och internt säkerhetsarbete i Nyköpings kommun ska ett systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som tillfälligt hyr ut eller upplåter lokaler

Läs mer

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem är det som omfattas av planen. Ansvariga

Läs mer

Kungsgårdens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsgårdens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 7 Kungsgårdens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass och skola a för planen

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Malmberga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Malmberga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Malmberga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015-2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Stoby skolas LIKABEHANDLINGSPLAN

Stoby skolas LIKABEHANDLINGSPLAN Stoby Skola Område 2 Läreda Hässleholm 070620 Stoby skolas bilagor till LIKABEHANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Innehållsförteckning LIKABEHANDLINGSPLAN... 1 MOT KRÄNKANDE BEHANDLING... 1... 1...

Läs mer

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Kyrkbyns förskola Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Innehållsförteckning Bakgrund/Definition Kränkande Behandling..

Läs mer

Handlingsplan REGLER VID AKTIVITETER UTANFÖR SKOLAN

Handlingsplan REGLER VID AKTIVITETER UTANFÖR SKOLAN Senast uppdaterad 2009-11-25 Handlingsplan REGLER VID AKTIVITETER UTANFÖR SKOLAN Nedanstående regler skall ses som en lägsta tvingande nivå och fråntar inte någon sitt ansvar för egen planering. ALLMÄNNA

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Klockarängens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Förskolan Klockarängens plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Förskolan Klockarängen Likabehandlingsplan Förskolan Klockarängens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsåret 2015/2016 Förskolans Likabehandlingsplan stödjer sig på två lagar:

Läs mer

laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten

laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten Toppa laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten Är det vanligt att barn- och ungdomslag toppas? * Vad säger barnen som spelar eller slutat spela i lag som toppats och hur resonerar

Läs mer

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Innehållsförteckning 2 Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet 3 Ansvar 3 Vid tänkbara hot 3 Agera i en akut situation 3 När den akuta situationen

Läs mer

Arbetsmiljö Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Arbetsmiljö Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Arbetsmiljö Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter 13 Arbetsmiljö Vi arbetar konsekvent med arbetsmiljöfrågor för att du som personlig assistent ska trivas på din arbetsplats.

Läs mer

Blå tråden är framtagen för att.

Blå tråden är framtagen för att. BLÅ TRÅDEN Uppdatering 2014-15 Blå tråden är framtagen för att. Ha en gemensam plattform att arbeta efter. Man får kontinuitet i verksamheten. Man får ett större samarbete mellan lagen och föreningen En

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BORÅS HOCKEY CLUB

VÄLKOMMEN TILL BORÅS HOCKEY CLUB VÄLKOMMEN TILL BORÅS HOCKEY CLUB www.borashockey.se Välkommen till Borås Hockey Club! Huvudsyftet med att spela hockey är naturligtvis att man skall ha roligt, det tycker vi i Borås Hockey också, men

Läs mer

HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN

HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN ANTAGNA 2011 1 Inledning... 4 2 Målsättning, policy och talangutveckling... 5 2.1 Målsättning... 5 2.2 Drogpolicy... 6 2.3 Policy om rasism, mobbning

Läs mer

Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på

Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på LJUNGBY Handlingsplanen upprättad 6 maj 2013 Reviderad 20140811 Inledning Skolan har ett ansvar att motverka tobaksbruk, alkohol-

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun

Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun Kommunfullmäktige 2005-06-14, 43 Sidan 1 av 14 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Bakgrund 3. Hur har arbetet bedrivits 4. Samverkan 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Bilaga 1: Brandskyddspolicy

Bilaga 1: Brandskyddspolicy Bilaga 1: Brandskyddspolicy Inledning Med systematiskt brandskyddsarbete avses det tekniska och organisatoriska brandskydd som ska upprätthållas i syfte att minimera personskaderisker och att minimera

Läs mer

Trygghetsplan för Gudmuntorp skola

Trygghetsplan för Gudmuntorp skola Trygghetsplan för Gudmuntorp skola Trygghetsplanen består av tre delar: Plan mot kränkande behandling Plan mot mobbing Likabehandlingsplan Kommunens beslut och styrning Barn- och utbildningsnämnden tog

Läs mer