Förändrings- och budgetanpassningsarbete vid stadsledningskontoret avseende Mänskliga rättigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förändrings- och budgetanpassningsarbete vid stadsledningskontoret avseende Mänskliga rättigheter"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1159/15 Repronummer rnr 174/15 Verksamhetsområde HR Per Lundborg Telefon E-post: Förändrings- och budgetanpassningsarbete vid stadsledningskontoret avseende Mänskliga rättigheter Förslag till beslut i kommunstyrelsen Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande remitteras utan eget ställningstagande till nämnder, styrelser och samrådsorgan enligt bifogad sändlista (Bilaga 1), med begäran om yttrande senast Sammanfattning Stadsledningskontoret är, som en konsekvens av kommunfullmäktiges budgetbeslut, tidigare mål- och inriktningsbeslut samt kommunicerat förändringsbehov från uppdragsgivaren, inne i ett pågående förändrings- och budgetanpassningsarbete. Målet med förändringsarbetet är att åstadkomma ett mindre och vassare stadsledningskontor med fokus på kommunstyrelsen som uppdragsgivare. Genom att i huvudsak avgränsa funktionerna vid stadsledningskontoret till det primära uppdraget, ledning, samordning och uppföljning, skapas förutsättningar att även överföra uppdrag och verksamhet av mer utförande karaktär till andra delar av stadens organisation. För att nå målet med förändringsarbetet arbetar kontoret med att säkra kompetensen, anpassa verksamheten till nytt uppdrag och reducerade ekonomiska ramar. Vidare ingår en fortsatt prövning av överföring av verksamhet till andra förvaltningar/bolag, effektivisering av det administrativa stödet samt lokaleffektiviseringar. I detta tjänsteutlåtande redovisas förslag till förändring som berör överföring av viss verksamhet till andra förvaltningar inom området mänskliga rättigheter (MR). Förslagen syftar till att ytterligare stärka en renodling av kommunledningens strategiska funktioner som helhet samtidigt som de delar av verksamheten som mer karaktäriseras av verkställighet och utförande, kan organiseras effektivare i anslutning till liknande uppdrag/funktioner inom stadens övriga organisation. Kommunstyrelsen föreslås besluta att remittera förslagen i detta tjänsteutlåtande, utan eget ställningstagande, för yttrande av nämnder och styrelser enligt bifogad sändlista (Bilaga 1). 1 (11)

2 Ekonomiska konsekvenser Uppdraget som redovisas i detta tjänsteutlåtande hanteras inom beslutade ekonomiska ramar. De olika förslagen förutsätter att finansieringen följer med de uppdrag/funktioner som föreslås föras över till respektive nämnd. Idag omsluter verksamheten inom MRområdet vid stadsledningskontoret cirka 11,7 mkr, varav 1,3 mkr levande historia, 2,4 mkr romsk inkludering, samt 2,6 mkr statsbidrag för finskt förvaltningsområde. Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Att integrera jämställdhet i service och tjänster inom stadens verksamheter, förutsätter analys av maktrelationer mellan olika grupper av kvinnor och män och åtgärder för att få till stånd lika möjligheter och förutsättningar. Att kön är sammanlänkat med god service, kvalitet samt påverkar resursfördelning har mängder av undersökningar och rapporter visat. En könsblind organisation förmår inte tillhandahålla likvärdig service. Därför är det väsentligt att i samband med organiseringen av stadens arbete med Mänskliga rättigheter utveckla en långsiktig strategi och plan för inriktning och utveckling av de framtida arbetsformerna som stödjer verksamheternas behov av kompetens inom området. Kunskap om genus och jämställdhet kopplat till stadens olika roller och perspektiv som tillhandahållare av service, som arbetsgivare, samt som demokratisk arena för invånarnas delaktighet och engagemang, är en viktig förutsättning för måluppfyllelse av kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens uppdrag. Mångfaldsperspektivet Genom att renodla och professionalisera stadens organisation ökar förutsättningarna för att staden i sina kärnprocesser kan fokusera på sitt huvuduppdrag, att erbjuda medborgare god och likvärdig service. En större enhetlighet över staden är också möjlig och önskvärd. Likvärdig service förutsätter dock kunskap om olikheter samt resurser att möta detta. För att alla medarbetare och chefer ska inkluderas behövs medvetenhet om olika förutsättningar beroende på exempelvis kön, etnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionalitet, könsidentitet och uttryck, samt ålder. De olika förslagen till organisationslösningar i detta tjänsteutlåtande syftar till att skapa bättre förutsättningar - och resursanvändning - för ett mer likvärdigt och högkvalitativt stöd till stadens chefer och medarbetare. Ett professionellt och enhetligt bemötande förutsätter dock kunskaper om olikheter även bland medarbetarna. En risk med standardisering är att stödet tar sig uttryck i att alla behandlas lika istället för att utformas likvärdigt. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (11)

3 Miljöperspektivet En förväntad fördel av förslagen i detta perspektiv, är att en större verksamhet med likartade funktioner och arbetssätt troligen lättare kan integrera miljöperspektivet i verksamheten. De direkta effekterna på miljöperspektivet med anledning av förändrad bemanning på stadsledningskontoret bedöms dock bli mycket marginella. Omvärldsperspektivet Den renodling av de strategiska funktionerna som Stadsledningskontoret föreslår i detta tjänsteutlåtande, innebär också en avgränsning gentemot de mer operativa uppdragen. Denna utveckling ansluter väl till den rörelseriktning inom ledningsfunktioner som kan iakttas också i omvärlden. Bilaga 1 Remissinstanser Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (11)

4 Ärendet I detta tjänsteutlåtande redovisar stadsledningskontoret två olika förslag till förändring som berör överföring, av viss verksamhet inom området mänskliga rättigheter (MR), till andra förvaltningar inom staden. Kontoret redovisar också vilka funktioner och uppdrag som kommer att finnas kvar under kommunstyrelsen inom MR-området. Kommunstyrelsen föreslås remittera stadsledningskontorets tjänsteutlåtande till nämnder, styrelser och samrådsorgan enligt bifogad sändlista (Bilaga 1), utan eget ställningstagande med begäran om yttrande senast den 1 oktober Under förutsättning att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fattar erforderliga beslut bör inriktningen vara att genomföra förändringen per den 1 januari Bakgrund Stadsledningskontoret är, som en konsekvens av kommunfullmäktiges budgetbeslut, tidigare mål- och inriktningsbeslut samt kommunicerat förändringsbehov från uppdragsgivaren, inne i ett pågående förändrings- och budgetanpassningsarbete. Målet med förändringsarbetet är att åstadkomma ett mindre och vassare stadsledningskontor med fokus på kommunstyrelsen som uppdragsgivare. De strategiska funktionerna under kommunstyrelsen ska kännetecknas av och ansluta till stadsledningskontorets primära uppdrag ledning, samordning och uppföljning. Genom att i huvudsak avgränsa funktionerna vid Stadsledningskontoret till det primära uppdraget skapas förutsättningar att även överföra uppdrag och verksamhet av mer utförande karaktär till andra delar av stadens organisation. Göteborgs Stads värdegrund utgår från alla människors lika värde och rättigheter. Staden skall bedriva all sin verksamhet med respekt för den enskildes mänskliga rättigheter enligt de internationella konventionerna som Sverige åtagit sig att följa. Det är i stadens verksamheter som många av rättigheterna ska förverkligas. De mänskliga rättigheterna inbegriper bland annat rätten till social trygghet, bostad, bästa möjliga hälsa, utbildning, arbete och lika lön för lika arbete utan diskriminering. Det handlar också om att möjliggöra deltagande i de politiska processerna i större utsträckning. Ansvaret för arbetet med de mänskliga rättigheterna ligger i först hand på stadens nämnder och styrelser och de verksamheter som i vardagen möter Göteborgarna. Dessa möten sker främst och mest frekvent inom stadsdelnämndernas verksamheter. Det övergripande ansvar på strategisk lokal nivå utövas av stadens förvaltnings- och bolagsledningar. Ansvaret för själva genomförandet ligger i första hand på den operativa verksamheten som leds av avdelnings-, områdes- och enhetschefer. Verksamheterna lyfter ofta fram att det idag finns många beslut om olika tvärsektoriella utvecklingsinsatser inom en rad olika områden. Hittills har detta arbete i huvudsak bedrivits i egna särskilda spår vid sidan av den ordinarie verksamheten. Detta arbetssätt har inte lett till den tänkta och planerade utvecklingen och därmed inte heller till Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (11)

5 önskvärd, ökad måluppfyllelse. Från verksamheterna uttrycks istället en trötthet och belastning på det arbete som sker vid sidan av den ordinarie verksamheten och som i stället bidrar till svårigheter att genomföra verksamheten på ett för göteborgarna bra sätt. Det finns ett uttalat önskemål och behov av att bättre integrera de olika insatserna i den ordinarie verksamhetsplaneringen. Förslag till inriktning för framtida organisering av MR För att arbetet med mänskliga rättigheter ska bli långsiktigt hållbart behöver det utgöra en integrerad och återkommande del av verksamheternas ordinarie planering, genomförande och uppföljning. Denna strategi som kallas för jämlikhetsintegrering är övergripande till sin karaktär och kräver fortsatt konkretisering i stadens ordinarie strukturer där planering och uppföljning normalt sker. Detta eftersom strategins bärande idé är att det är verksamheterna som ska identifiera vilka insatser som behöver vidtas för att säkra de mänskliga rättigheterna och främja jämlika förutsättningar för alla som bor, verkar eller vistas i Göteborg. Strategin utgår från ett helhetsperspektiv och innebär att arbeta med olika jämlikhetsperspektiv ingår som en integrerad del i ordinarie verksamhetsplanering. Strategin samlar jämlikhetssträvanden utifrån olika perspektiv - som kön (jämställdhetsperspektivet), etnicitet, religiös tillhörighet, språk, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, funktionsnedsättning, ålder (barn-, ungdomsoch äldreperspektiv), socioekonomisk bakgrund samt var i staden personen bor - i en sammanhållen strategi. Syftet är att minska perspektivträngseln och möjliggöra en effektivisering av arbetet för verksamheterna. Sedan 2002 har regeringen uppmanat alla landets kommuner och landsting att arbeta med och integrera mänskliga rättigheterna i sina olika roller som arbetsgivare, som servicelämnare och som demokratisk arena för invånarnas delaktighet och engagemang. Det är dessa tre perspektiv som tillsammans med ovan beskrivna förutsättningar för stadens ledningsarbete, är utgångspunkt för nedanstående förslag om inriktning för organisering av stadens arbete med de mänskliga rättigheterna. Arbetsgivarperspektivet Mänskliga rättigheterna ur ett arbetsgivarperspektiv är bland de mest utvecklade områdena. Detta beror främst på tre faktorer: A. Inom ramen för den allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter berörs också de anställdas rättigheter så som rätten till arbete, att bilda och vara medlem i fackförening, rätten till humana arbetsvillkor, lön, mm. Förutom deklarationen om mänskliga rättigheter har flera andra konventioner antagits av FN och dess olika organ. De ekonomiska rättigheterna har både förtydligats och förstärkts genom främst följande enskilda konventioner: Konvention 87 Föreningsfrihet och skydd för rätten att organisera Konvention 98: Rätten att organisera och förhandla kollektivt Konvention 29: Förbud mot tvångs- och straffarbete Konvention 105. Avskaffande av tvångsarbete Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (11)

6 Konvention 100: Lika lön för lika arbete oavsett kön Konvention 111: Om diskriminering i fråga om anställning och yrkesutövning Konvention 138: Minimiålder för arbete Konvention 182: Mot de värsta formerna av barnarbete B. Sverige har en omfattande nationell arbetsmarknadslagstiftning till skydd av de anställdas rättigheter MBL, Förtroendemannalagen, LAS, Arbetsmiljölagen, Arbetstidslagen, Semesterlagen, Diskrimineringslagen, m.fl. lagar. C. Arbetsgivarna i Sverige har en tydlig motpart i form av de fackliga organisationerna som har lagstadgade rättigheter och som slår vakt om sina medlemmars rättigheter. Arbetet med mänskliga rättigheter utifrån ett arbetsgivarperspektiv bedrivs både centralt och lokalt i staden. På kommungemensam central nivå finns bland annat övergripande ansvarsområden för rekryteringsprocessen, chefs- och kompetensförsörjningsprocessen, lönebildning/jämställda löner, samverkan och arbetsmiljö, samt övergripande planering, uppföljning och analys inom HR-området. Arbetsgivarperspektivet förutsätter kompetens inom både mänskliga rättigheter och arbetsgivarrollen. Det krävs specialistkompetens för beredning av ärenden och framtagande av beslutsunderlag till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det krävs också specialistkompetens som bidrar med ett integrerat MR-perspektiv på det arbete som utförs inom HR-området med bland annat omvärldsbevakning, samt konsekvensbeskrivningar ur ett arbetsgivarperspektiv. Dessutom tillkommer behov av ledning, samordning samt stöd till förvaltningar och bolag på strategisk nivå inom området. Denna övergripande del av uppdraget föreslås även fortsättningsvis ligga kvar under kommunstyrelsen, med motsvarande en heltidstjänst. Det är samtidigt angeläget att det finns ett kontinuerligt stöd för kunskapsuppbyggnaden inom stadens verksamheter. För att genomföra uppdraget på lokal nivå behöver stadens förvaltningar och bolag tillgång till ett operativt stöd som omfattar olika former av samordning samt kompetenshöjande aktiviteter och insatser. Nämnden för Intraservice har, utifrån de prioriterade målen i kommunfullmäktiges budget, idag ansvar som processägare för arbetet med att; Stadens verksamheter ska vara jämställda, Osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor ska upphöra. Det finns i dag en resurs vid Intraservice som i första hand arbetar utifrån arbetsgivarperspektivet, men för övrigt inga andra uttalade resurser med fokus på verksamhets- och demokratiperspektivet. Stödet vid Intraservice vänder sig i första hand internt till chefer och medarbetare vid stadens förvaltningar och bolag. Verksamhetsperspektivet Stadsledningskontoret har ett lednings-, samordnings- och uppföljningsansvar på strategisk nivå i Göteborgs Stad. Detta uppdrag utgår bland annat från kommunstyrelsens reglemente och beslutad delegation. Uppdraget verkställs i första hand genom att aktivt leda, samordna och följa upp stadens verksamhet, samt att Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (11)

7 utveckla, säkerställa och driva övergripande strategier, processer, planer och program. I uppdraget ingår också att bereda och ta fram beslutsunderlag. Hittills har arbetet med verksamhetsperspektivet inom MR-området i huvudsak bedrivits i egna särskilda spår vid sidan av den ordinarie verksamheten. Detta arbetssätt har inte lett till den tänkta och planerade utvecklingen och därmed inte heller till önskvärd, ökad måluppfyllelse. Arbetet med MR i ett verksamhetsperspektiv bör framöver inriktas på att integreras i den ordinarie verksamhetsplaneringen och uppföljningen, samt att härigenom stödja genomförandet av det lokala arbetet inom stadens olika verksamheter. Under kommunstyrelsen bör de strategiska funktionerna inom verksamhetsperspektivet begränsas till stadsledningskontorets primära uppdrag ledning, samordning och uppföljning. Uppdrag och insatser inom MR-området som inte ingår i det primära uppdraget bör således i huvudsak organiseras utanför stadsledningskontoret. Detta arbete berör i första hand uppdragen avseende Levande historia, Nationella minoriteter och Finskt förvaltningsområde, samt det operativa stödet av generell karaktär inom MRområdet, såsom kompetenshöjande insatser samt metod- och processtöd. Genom att samla och överföra MR-funktioner av mer verkställig och utförande karaktär, till de delar av organisationen som har likvärdiga uppdrag och som samtidigt redan därför arbetar med att stödja det lokal arbetet, skapas bättre förutsättningar för hantering av MR-frågorna i den ordinarie verksamhetsplaneringen, uppföljningen samt i det övergripande utvecklingsarbetet. Social resursnämnd har, utifrån de prioriterade målen i kommunfullmäktiges budget, idag ansvar som processägare för arbetet med att; Öka förutsättningarna till goda livschanser och därmed utjämna dagens skillnader, samt Göteborgarnas hälsa ska förbättras och skillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper ska minska. Vid social resursförvaltning organiseras idag ett verksamhetsområde för arbetet med social utveckling och som verkar inom både verksamhets- och demokratiperspektivet. I social utveckling ingår bland annat arbetet med Sexuell hälsa och hiv-prevention, S2020, Kompetenscentrum om brottsutsatthet, Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande samordning samt Ung & Trygg. Verksamheten vid social resursförvaltning vänder sig bland annat till förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad, men också till den ideella sektorn med föreningar och kooperativ. Social resursförvaltning har också ett övergripande uppdrag att arbeta med en kontinuerlig kunskapsuppbyggnad i samverkan med övriga organisationer kring frågor om hur den hållbara staden skapas och utvecklas. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (11)

8 Demokratiperspektivet Detta är det perspektiv som hittills varit minst samordnat och konkretiserat inom staden. Kommunfullmäktige har nyligen beslutat om nya uppdrag kring arbetet med att fördjupa demokratin. Bland annat genom beslut om fördjupad demokrati genom medborgardialog, ökat inflytande i stadsplaneringen samt e-demokrati. Uppdragen skapar goda förutsättningar för att bättre kunna samordna och konkretisera arbetet inom staden. Ansvaret för det övergripande uppdraget ligger idag under kommunstyrelsen vid stadsledningskontoret. Därför behöver kompetens och resurser för detta uppdrag även fortsättningsvis finnas organiserat inom stadsledningskontoret. Uppdraget innebär bland annat att leda och samordna det för staden gemensamma arbetet och aktivt bidra till genomförandet av kommunfullmäktiges beslut. Det krävs bland annat specialistkompetens inom området för beredning av ärenden och framtagande av beslutsunderlag till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Idag finns motsvarande 3 heltidstjänster vid stadsledningskontoret för dessa uppdrag. Som en del av arbetet med de demokratiska processerna inom Göteborgs stad har uppdraget också en nära koppling till arbetet med nationella minoriteter och stadens samrådsorgan inom området. Detta gäller i första hand kommunstyrelsens samrådsorgan avseende rådet för nationella minoriteter, sverige-finska rådet, samrådet med romska rådet/resande, samt HBTQ-rådet. För samtliga aktuella samrådsorgan finns särskilt fastställda reglementen och/eller direktiv. Utvecklingsarbetet sker dock inte enbart inom kärnverksamheterna utan det behövs sannolikt även stöd i form av ett särskilt nätverk för utveckling av det generella MRarbetet i staden. Detta förutsätter också att arbetssätt utvecklas som underlättar såväl det strategiska som det operativa arbetet inom staden. Detta ansvar är redan idag delvis uppdelat på kommunstyrelsen, nämnden för konsument- och medborgarservice, och social resursnämnd. Nämnden för konsument och medborgarservice har, utifrån de prioriterade målen i kommunfullmäktiges budget, idag ansvar som processägare för arbetet med att; Göteborgarnas möjlighet till delaktighet och inflytande skall öka. Social resursnämnd har, utifrån de prioriterade målen i kommunfullmäktiges budget, idag ansvar som processägare för arbetet med att; Segregationen skall brytas och samhörigheten i staden stärkas. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (11)

9 Förslag 1, överföring av MR-funktioner till sociala resursnämnden Förslag 1 innebär att de uppdrag som är av mer verkställig och utförande karaktär, och som idag organiseras vid stadsledningskontoret inom MR-området, överförs till Social resursnämnd. Verksamheten omfattar idag motsvarande 3,5 heltidstjänster och cirka 6 mkr. I detta ingår cirka 2,6 mkr i statsbidrag för finskt förvaltningsområde, samt cirka 1,3 mkr för levande historia. I summan ingår inte kostnader för over head, samt de särskilda medel om 2,4 mkr som avsatts 2015 för Romsk inkludering. Den resurs, motsvarande 1 heltidstjänst, som idag finns vid Intraservice, och som i första hand arbetar utifrån arbetsgivarperspektivet, föreslås också överföras till social resursnämnd. Förslag 1 innebär också att ansvaret för att samordna arbetet avseende samrådsorganen för de nationella minoriteterna överförs till sociala resursnämnd. Förslaget utgår ifrån att kommunstyrelsen även fortsättningsvis är representerat i råden. Stadsledningskontoret konstaterar också att ordföranden för social resursnämnd för närvarande är till lika ledamot av kommunstyrelsen. Arbetet med att samordna HBTQ-rådet föreslås ligga kvar direkt under kommunstyrelsen. Förslag 1 innebär att kvar på stadsledningskontoret blir det fyra tjänster för att samordna, följa upp och stödja kommunstyrelsen. Varav en med inriktning mot arbetsgivarperspektivet med placering inom HR-området. Samt tre tjänster med placering inom Kommunikationsområdet, varav en tjänst med inriktning mot demokrati, en mot MR/jämställdhet och en mot MR/HBTQ-frågor. En koncentration av resurserna vid social resursnämnd skapar förutsättningar att kunna erbjuda förvaltningar och bolag ett samlat och brett stöd med såväl specialistkunskaper som mer praktisk handfast stöd inom princip hela MR-områden. Uppdraget bör omfatta allt ifrån metod- och processtöd till löpande utbildning och utvecklingsinsatser, både för grupp- och individnivå samt för såväl chefer som medarbetare. Detta ligger i linje med social resursnämnds nuvarande uppdrag kring social hållbarhet och kontinuerlig kunskapsuppbyggnad kring hur den hållbara staden skapas och utvecklas. Förslag 2, överföring av MR-funktioner till nämnden för konsument- och medborgarservice. Förslag 2 innebär att de uppdrag som är av mer verkställig och utförande karaktär, och som idag organiseras vid stadsledningskontoret inom MR-området, överförs till nämnden för konsument- och medborgarservice. Verksamheten omfattar idag motsvarande 3,5 heltidstjänster och cirka 6 mkr. I detta ingår cirka 2,6 mkr i statsbidrag för finskt förvaltningsområde, samt cirka 1,3 mkr för levande historia. I summan ingår inte kostnader för over head, samt de särskilda medel om 2,4 mkr som avsatts 2015 för Romsk inkludering. Förslag 2 innebär också att ansvaret för att samordna arbetet med samrådsorganen för de nationella minoriteterna överförs till Nämnden för konsumentoch medborgarservice. Förslaget utgår ifrån att kommunstyrelsen även fortsättningsvis är representerat i råden. Arbetet med att samordna HBTQ-rådet föreslås ligga kvar direkt under kommunstyrelsen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (11)

10 Förslag 2 innebär att kvar på stadsledningskontoret blir det fyra tjänster för att samordna, följa upp och stödja kommunstyrelsen. Varav en med inriktning mot arbetsgivarperspektivet med placering inom HR-området. Samt tre tjänster med placering inom Kommunikationsområdet, varav en tjänst med inriktning mot demokrati, en mot MR/jämställdhet och en mot MR/HBTQ-frågor. En koncentration av resurserna till nämnden för konsument- och medborgarservice, avseende uppdraget som i första hand riktar sig mot göteborgarna, skapar förutsättningar att kunna erbjuda förvaltningar och bolag ett samlat stöd med såväl specialistkunskaper som praktisk handfast stöd inom MR-områden. Uppdraget bör omfatta allt ifrån metod- och processtöd till löpande utbildning och utvecklingsinsatser, både för grupp- och individnivå samt för såväl chefer som medarbetare. Förslag 2 innebär inte något förslag om förändring avseende Intraservice uppdrag inom MR-områden, som i första hand avser stöd och service till stadens förvaltningar och bolag avseende arbetsgivarperspektivet, eftersom nämnden för konsument- och medborgarservice uppdrag i första hand riktas till göteborgarna. Konsekvenser av förslagen Efter remissomgången och i samband med beredningen av ett slutligt förslag kommer berörda nämnders reglementen att ses över och stadsledningskontoret kommer att föreslå justeringar där så erfordras. Arbetsmiljökonsekvenser och riskanalyser för den berörda verksamheten kommer också att genomföras efter remissomgången och i samband med beredningen av ett slutligt förslag. Samverkan Information/Samverkan har genomförts med centrala samverkansgruppen (CSG) den 21 maj och den 4 juni Stadsledningskontoret Per Lundborg Avdelningschef Karin Åhström HR-direktör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (11)

11 Bilaga 1 Remissinstanser Bifogat ärende översänds för yttrande av följande nämnder, styrelser och samrådsorgan; SDN Angered SDN Askim-Frölunda-Högsbo SDN Centrum SDN Västra Hisingen Nämnden för Intraservice Nämnden för Konsument och Medborgarservice Stadshus AB Social resursnämnd Utbildningsnämnden Rådet för nationella minoriteter, Samrådet med Romska rådet/resande, Sverige-Finska rådet, HBTQ-rådet. Bifogat ärende översänds för möjlighet till yttrande av följande nämnder och styrelser; SDN Lundby, SDN Majorna Linné, SDN Norra Hisingen, SDN Västra Göteborg, SDN Örgryte-Härlanda, SDN Östra Göteborg. Idrotts- och Föreningsnämnden, Fastighetsnämnden, Färdtjänstnämnden, Kretslopp och Vattennämnden, Kulturnämnden, Lokalnämnden, Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning, Miljönämnden, Park- och Naturnämnden, Stadsbyggnadsnämnden, Trafiknämnden. Yttrandet ska vara nämnd-/styrelsebehandlat och tydligt uttrycka om nämnden/styrelsen tillstyrker, avstyrker eller inte tar ställning till respektive förslag. Särskilt ska framgå ställningstagande till de olika samrådsorganens organisatoriska tillhörighet. Yrkanden, skiljaktiga meningar, reservationer, särskilda yttranden m.m. från nämnd- /styrelsebehandlingen ska alltid bifogas. Yttrandet skall ha inkommit till kommunstyrelsen senast den 1 oktober Protokollsutdraget och tjänsteutlåtandet/yttrandet ska alltid returneras i aktuell mall till förvaltningsbrevlådan på Stadsledningskontoret (Stadsledningskontoret/Stadsledningskontoret/GBGStad; stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se). Mallen heter "Svar på remiss" och är en av LIS-mallarna. För hjälp med att använda mallen "Svar på remiss", kontakta Support Intraservice på telefon Om inte mallen används kan inte ert remissvar hanteras. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (11)

Svar på remissen Förändrings- och budgetanpassningsarbete vid Stadsledningskontoret avseende Mänskliga rättigheter

Svar på remissen Förändrings- och budgetanpassningsarbete vid Stadsledningskontoret avseende Mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-02 Diarienummer 0716/15 Förvaltningsledning Hans Luthman, telefon 031-368 30 18 E-post: förnamn.efternamn@arbvux.goteborg.se Svar på remissen Förändrings- och budgetanpassningsarbete

Läs mer

Organisation och utveckling av arbetet med Mänskliga Rättigheter (MR)

Organisation och utveckling av arbetet med Mänskliga Rättigheter (MR) Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2016-06-01 Ärende 2.2.6 Organisation och utveckling av arbetet med Mänskliga Rättigheter (MR) När det gäller utveckling av arbetet med mänskliga rättigheter refererar SD till

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017 Välkommen till Västra Hisingen 29 mars 2017 SDN Västra Hisingen så styrs stadsdelen Jahja Zeqiraj, Stadsdelsnämndens ordförande Så styrs staden Stadsdelsnämnder 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med de mänskliga rättigheterna i Göteborgs Stad

Handlingsplan för arbetet med de mänskliga rättigheterna i Göteborgs Stad Handlingsplan för arbetet med de mänskliga rättigheterna i Göteborgs Stad Göteborgs Stad har länge haft en tydlig inriktning om att stadens verksamheter ska integrera ett flertal horisontella perspektiv

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2016-2019 Antagen av kommunstyrelsen 2016-02-09 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt bemötande

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016 Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 1 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-15 Handläggare Git Skog Telefon: +46 76 12 36 253 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remissvar på program för lika rättigheter

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (7) 2015-08-13 Till Arbetsmarknadsnämnden den 25 augusti 2015 Ärende 6 Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Mål och inriktningsdokument för budget 2018

Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Göteborgs Stad Nämnden för Intraservice Inledning Kommunfullmäktiges budget är det övergripande styrdokumentet för Göteborgs Stad. De av fullmäktige fastställda

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-16 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för likabehandling Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-12-14, 175 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på

Läs mer

Program för HBT-frågor

Program för HBT-frågor Stadsledningskontoret Förnyelseavdelningen PM Sida 1 (5) 2014-01-31 Program för HBT-frågor 2014-2017 Stockholms stad har genom Vision 2030 tydliggjort ambitionen om att Stockholm ska vara en stad i världsklass.

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (6) 2017-12-05 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 262 42 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023. Svar på remiss

Läs mer

Polismyndighetens strategi för likabehandling PM 2017:33 Saknr. 747

Polismyndighetens strategi för likabehandling PM 2017:33 Saknr. 747 Polismyndighetens strategi för likabehandling 2017-2021 PM 2017:33 Saknr. 747 Strategi 2 (8) Avser område/ämne Likabehandling 2017-2021 Beslutad av/titel Rikspolischefen Dan Eliasson Gäller för följande

Läs mer

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (6) 2016-05-04 Handläggare Jónína Gísladóttir Telefon: 08-508 355 12 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 maj 2016 Ärende 6 Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över remissförslag Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning (KSKF/2016:132)

Yttrande över remissförslag Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning (KSKF/2016:132) Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-02 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:299 Thomas Åkerblom Telefon 016-710 22 96 1 (2) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över remissförslag

Läs mer

Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension

Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension Utlåtande 2009: RI (Dnr 217-2803/2008) Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension i Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Ny organisation

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Romers rätt - en strategi för romer i Sverige Svar på remiss av SOU 2010:55

Romers rätt - en strategi för romer i Sverige Svar på remiss av SOU 2010:55 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2010-11-25 SID 1 (5) 2010-10-20 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25 618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2017-08-18 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08 508 09 062 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för ett jämställt Stockholm

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 1 Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2010 2 SYFTE OCH MÅL MED JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN Arena Personal AB eftersträvar att bibehålla en jämn könsfördelning i verksamheten och rekryterar gärna personer

Läs mer

Policy för kommunikation

Policy för kommunikation Policy för kommunikation Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om den 11 december Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för kommunikation Kommunfullmäktige 2017-12-11

Läs mer

Organisation och styrning i Göteborgs Stad

Organisation och styrning i Göteborgs Stad Organisation och styrning i Göteborgs Stad INTRODUKTION SOCIALSEKRETERARE 2017-03-29 LISBETH NILSSON Avdchef IFO/FH Stadsledningskontoret En hållbar stad öppen för världen Göteborg en växande framtidsstad

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Miljöförvaltningens mångfaldsplan

Miljöförvaltningens mångfaldsplan Miljöförvaltningens mångfaldsplan 2010-2012 Inledning Med mångfaldsplanen vill vi visa vår ambition och vilja att uppnå en arbetsplats som genomsyras av acceptans och uppskattning för alla individers olikheter.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Försäkrings AB Göta Lejon 2019

Likabehandlingsplan för Försäkrings AB Göta Lejon 2019 Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande 2019-07-02 Diarienummer xxx Handläggare Magnus Svedmark Telefon: 070-364 2110 E-post: magnus.svedmark@gotalejon.goteborg.se Likabehandlingsplan för Försäkrings

Läs mer

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-06 Handläggare Ia Johansson Telefon: 08-508 29 365 Till Kommunstyrelsen Kommunikationsprogram Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017-2019 2016-10-13 1 Ansvar och arbetssätt HR-funktionen ansvarar för att ta fram likabehandlingsplanen och hålla den uppdaterad. Ledningsgruppen fattar beslut om planen i samband

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

Genomförande av processägarskap för målen om mänskliga rättigheter och jämställdhet våren 2018

Genomförande av processägarskap för målen om mänskliga rättigheter och jämställdhet våren 2018 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-24 Diarienummer 1038/18 Handläggare Eva-Marie Kjellström Telefon: 031-3680422 E-post: eva-marie.kjellstrom@stadhuset.goteborg.se Genomförande av

Läs mer

Till Kulturdepartementet Stockholm. Ang. remissen Kraftsamling mot antiziganism

Till Kulturdepartementet Stockholm. Ang. remissen Kraftsamling mot antiziganism Till Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ang. remissen Kraftsamling mot antiziganism Kulturdepartementet har gett möjlighet att inkomma med synpunkter på betänkandet Kraftsamling mot antiziganism. Kommunstyrelsens

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: Kommunstyrelsen 130/2019 2019-06-17 Dokumentnamn: Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Ärendebeteckning:

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Ansökan om att bli bidragsgodkänd förening

Ansökan om att bli bidragsgodkänd förening Ansökan om att bli bidragsgodkänd förening 1(5) Information om att bli bidragsgodkänd förening En bidragsgodkänd förening kan söka bidrag hos Idrott & förening samt hyra anläggningar och samlings lokaler

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen Arbetsmarknadsförvaltningen HR-staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-08-18 Handläggare Åsa Enrot Telefon: 08-508 35 687 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende 15 Anmälan av Plan för genomförande

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-11-25 SN 2015.0188 Handläggare Anders Hedåberg Socialnämnden Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Sammanfattning Enligt diskrimineringslagen så ska arbetsgivaren

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-22 Diarienummer: N132-0504/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över förslag

Läs mer

Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran W i berg (C) Lena Wallentheim (S)

Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran W i berg (C) Lena Wallentheim (S) ,!!!'0' l SA.tvfMANTRÄDESPROTOKOll 1 (8) Plats och tid Beslutande Ledamöter Stadshuset, personalavdelningen, 2014-11-27 kl 08:30-10:00 Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran W i berg (C) Lena Wallentheim

Läs mer

3 Systematiskt arbete för jämställda och jämlika arbetsplatser (KSKF/2018:465)

3 Systematiskt arbete för jämställda och jämlika arbetsplatser (KSKF/2018:465) 1(3) 3 Systematiskt arbete för jämställda och jämlika arbetsplatser (KSKF/2018:465) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Alla nämnder och bolag ges i uppdrag att arbeta utifrån kommunkoncernens gemensamma

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-11-22 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef anders.henriksson@malmo.se Tjänsteskrivelse Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering

Läs mer

HBTQ-certifiera förskolor och öppna förskolor

HBTQ-certifiera förskolor och öppna förskolor Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (5) 2017-09-11 Handläggare: Martin Anagrius 08 508 19 700 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-10-19 HBTQ-certifiera förskolor och öppna förskolor Svar på medborgarförslag

Läs mer

- Ett nätverk - Ett uppdrag - En verksamhet

- Ett nätverk - Ett uppdrag - En verksamhet - Ett nätverk - Ett uppdrag - En verksamhet Segregationen har klassmässig grund Strategin är att förena de ekologiska, ekonomiska och sociala aspekterna och låta detta förhållningssätt prägla såväl vårt

Läs mer

Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Inledning Ansvarsfördelning Nationella riktlinjer och lagstiftning...

Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Inledning Ansvarsfördelning Nationella riktlinjer och lagstiftning... Innehållsförteckning Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv 2014-2016... 1 1. Inledning... 1 2. Ansvarsfördelning... 1 3. Nationella riktlinjer och lagstiftning... 2 Diskrimineringslagen... 2 CEMR-deklarationen...

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018

Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018 Hållbar stad öppen för världen Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018 Process vad är det? Processer vi och det vi gör Processkarta förenklad bild av verkligheten 2 Organisation

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2017-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-10-17 Nästa steg på vägen mot en mer

Läs mer

Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun

Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun 2018-04-20 Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun Det här styrdokumentet är ett allmänt hållet dokument för kommunens arbete med nationella minoriteter. Den kommer att kompletteras

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 123 Förslag till definition och arbetsformer utifrån kommunstyrelsens uppsiktsplikt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun Plan för jämställdhet för Eskilstuna kommun 2018-2024 Beslutad av kommunfullmäktige 27 september 2018 Plan för jämställdhet, kortversion Det här är en kortversion av Eskilstuna kommuns plan för jämställdhet.

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-07 Handläggare Karin Skoglund Telefon: 08-50829454 Till Kommunstyrelsen Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer