Livsmedelsverkets föreskrifter och allmänna råd om laboratorier som anlitas vid tillsyn enligt livsmedelslagen (1971:511); 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Livsmedelsverkets föreskrifter och allmänna råd om laboratorier som anlitas vid tillsyn enligt livsmedelslagen (1971:511); 1"

Transkript

1 Livsmedelsverkets föreskrifter och allmänna råd om laboratorier som anlitas vid tillsyn enligt livsmedelslagen (1971:511); 1 (H 340) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version innehåller ändringar t.o.m. SLVFS 1998:11. INLEDNING Av 7 Livsmedelsverkets kungörelsen (SLV FS 1990:10) med föreskrifter och allmänna råd om livsmedelstillsyn framgår att prov som tas ut vid offentlig kontroll skall undersökas vid av Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) ackrediterade eller, i vissa fall, av Livsmedelsverket godkända laboratorier. Detsamma gäller dricksvattenprov som uttas vid egentillsyn. Denna kungörelse innehåller regler om de särskilda krav som gäller för laboratorier som skall anlitas vid tillsyn enligt livsmedelslagen (1971:511). Livsmedelsverket har meddelat dels allmänna föreskrifter om provtagning, provberedning, undersökning, metoder och bedömning av analysresultat m.m. vid offentlig kontroll, dels särskilda föreskrifter om metoder m.m. avseende vissa typer av undersökningar såsom dricksvattenundersökningar. Reglerna i kungörelsen är av två slag, dels föreskrifter som tas upp i paragrafform, dels allmänna råd. Föreskrifterna är bindande. I de allmänna råden finns bl.a. hänvisningar till andra föreskrifter. I övriga delar är de allmänna råden inte bindande utan utgör rekommendationer om hur en föreskrift bör tillämpas. De utesluter inte andra handlingssätt för att uppnå det resultat som avses med en föreskrift. är skrivna med kursiv stil. (SLVFS 1997:31) TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 Denna kungörelse innehåller regler om laboratorier som skall anlitas vid tillsyn enligt livsmedelslagen (1971:511) för undersökning av dricksvatten och övriga livsmedel. I kungörelsen föreskrivs dels vilka krav som gäller för av Livsmedelsverket godkända laboratorier, dels vilka särskilda krav som gäller för ackrediterade laboratorier som anlitas vid tillsyn enligt livsmedelslagen. 1 Jfr rådets direktiv 93/99/EEG (EGT nr L 290, , s. 14).

2 2 Av 50 livsmedelsförordningen, 7 Livsmedelsverkets kungörelse med föreskrifter och allmänna råd om livsmedelstillsyn m.m. samt 19 verkets kungörelse med föreskrifter och allmänna råd om dricksvatten framgår att Livsmedelsverket enbart i undantagsfall kommer att godkänna laboratorier för undersökningar inom den offentliga livsmedelstillsynen. Verkets beslut att godkänna laboratorier kommer att avse specifika analyser och undersökningsområden. Huvudregeln blir att laboratorier skall ackrediteras av SWEDAC i enlighet med föreskrifterna i 13 denna kungörelse. AV LIVSMEDELSVERKET GODKÄNDA LABORATORIER 2 Godkännande av laboratorium kan avse vissa slag av undersökningar eller undersökningar för visst ändamål. Godkännande kan meddelas för viss tid eller tills vidare och kan förenas med villkor. Av godkännandet skall framgå för vilken eller vilka undersökningar laboratoriet får anlitas. Laboratoriernas kompetensområden kan anges i enlighet med vad som framgår av bilaga 1. Godkännande av laboratorier kan även avse andra slag av undersökningar. 3 Ansökan om godkännande skall inges till Livsmedelsverket och innehålla uppgift om vilken verksamhet som skall bedrivas samt beskrivning därav. Till ansökan skall fogas beskrivning av lokaler, uppgifter om utrustning samt intyg om utbildning och praktik för personer som skall vara ansvariga undersökare. 4 Ett laboratorium kan godkännas om följande krav är uppfyllda: 1. Vid laboratoriet skall finnas ansvarig undersökare och övrig personal med den kompetens som krävs för verksamheten enligt bilaga Lokaler och utrustning skall vara av betryggande standard. Lokalerna skall vara ändamålsenliga. Om salmonellaanalyser i faeces utföres skall sådana undersökningar ske i särskilda för ändamålet avsedda lokaler. 3. Förhållandena i övrigt vid laboratoriet skall vara sådana att verksamheten kan antas komma att bedrivas på ett sakkunnigt och i övrigt lämpligt sätt. till 3-4 Laboratorium som hos Livsmedelsverket ansöker om godkännande skall vid ansökningstillfället betala en avgift till verket enligt Livsmedelsverkets kungörelse (SLV FS 1991:12) med föreskrifter om avgifter i ärenden om tillstånd och godkännanden.

3 3 5 Verksamheten vid ett godkänt laboratorium skall bedrivas på ett sådant sätt att villkor för godkännandet uppfylls och att i övrigt kraven för godkännande i 4 iakttas. Laboratoriet skall ha ett kvalitetssystem anpassat till den verksamhet som bedrivs. Ansvarig undersökare skall personligen leda och övervaka laboratoriearbetet. Om den ansvarige undersökaren är frånvarande från laboratoriet under en längre sammanhängande tid än en vecka, skall en vikarie utses. Längre sammanhängande frånvaro än normal semester skall genast anmälas till Livsmedelsverket. Den som utses som vikarie skall uppfylla kompetenskraven för ansvarig undersökare i bilaga 2 eller på annat sätt ha sådan kompetens att verksamheten kan bedrivas på ett betryggande sätt. Ansvarig undersökare skall ansvara för bedömning av analysresultat samt underteckna analysrapporter. Verksamheten vid godkända laboratorier bör uppfylla de krav som anges i Svensk Standard Provningslaboratorier - Allmänna krav på verksamhet SS - EN (utgåva 1, 1989) och de delar av ISO/IEC Guide 25 (utgåva 1990:E) General requirements for the competence of calibration and testing laboratories som anges i Styrelsen för ackreditering och teknisk kontrolls föreskrifter (STA FS 1994:1). Av detta följer bl.a. att laboratoriet bör upprätta kvalitetsmanual. Kraven på den ansvarige undersökaren innebär bl.a. att denne aktivt skall delta i laboratoriearbetet i sådan utsträckning att analysresultatens säkerhet kan garanteras (jfr NMKL-rapport nr 8). Den som utsetts att ansvara för kvalitetssäkring vid laboratorium bör inte vara laboratoriechef eller ansvarig undersökare. (SLVFS 1997:31) 6 Ett godkänt laboratorium är skyldigt att ta emot alla slag av prov inom sitt kompetensområde. Om ett laboratorium vidarebefordrar analysuppdrag till annat godkänt laboratorium skall det tydligt framgå av analysrapporten till uppdragsgivaren vilket laboratorium som utfört analysen. I analysrapporten skall anges vilken metod som tillämpats. 7 Planerad väsentlig ändring av verksamheten vid godkänt laboratorium skall anmälas till Livsmedelsverket. 8 Godkända laboratorier skall fortlöpande delta i av Livsmedelsverket beslutade interkalibreringar (kvalifikationsprövningar) inom aktuellt kompetensområde.

4 4 Avviker resultat för laboratorium vid interkalibrering i väsentlig grad skall orsaken undersökas och åtgärder vidtas för att rätta till bristerna. Godkända laboratorier som deltar i interkalibrering anordnad av Livsmedelsverket skall betala avgift till verket enligt verkets kungörelse med föreskrifter om avgifter i ärenden om tillstånd eller godkännanden. 9 Godkänt laboratorium skall bevara dokumentation över analysverksamheten, såväl primärdata som metodbeskrivningar, instruktioner och kopior av analysrapporter. Dokumentationen skall bevaras i minst tre år. 10 Godkänt laboratorium skall för varje kalenderår upprätta en verksamhetsberättelse enligt formulär som tillhandahålls av Livsmedelsverket. Verksamhetsberättelsen skall ges in till Livsmedelsverket senast den 1 mars påföljande år. 11 Godkännande av laboratorium kan återkallas om 1. ansvarig undersökare saknas eller inte leder och deltar i arbetet i tillräcklig omfattning, 2. övrig personal med erforderlig kompetens saknas, 3. laboratorielokalerna eller utrustningen inte uppfyller erforderliga krav, 4. laboratorieverksamheten har så begränsad omfattning att säkerheten i analysarbetet inte kan upprätthållas, 5. återkommande väsentliga analysfel påvisas utan att utvärdering sker och åtgärder vidtas, eller 6. laboratoriet på annat sätt väsentligt åsidosätter föreskrifterna i denna kungörelse eller de villkor som meddelats i samband med godkännandet. 12 Godkänt laboratorium som önskar få godkännandet upphävt, skall skriftligen anmäla detta. Godkännande upphör att gälla tre månader efter det att sådan anmälan kommit in till Livsmedelsverket, om inte laboratoriet önskar en längre tid. SÄRSKILDA KRAV FÖR ACKREDITERADE LABORATORIER 13 Laboratorium som anlitas vid tillsyn enligt livsmedelslagen skall vara ackrediterat av Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) avseende en eller flera undersökningar av prov på dricksvatten och övriga livsmedel samt de analysmetoder som Livsmedelsverket föreskrivit. Ackrediteringen skall även avse följande:

5 1. ansvarig undersökare med kompetens enligt föreskrifterna i bilaga 2 utses och denne deltar i verksamheten i sådan omfattning som föreskrivs i 5, 2. övrig personal har erforderlig kompetens enligt kraven i denna kungörelse, 3. verksamheten bedrivs enligt föreskrifterna i 5, 4. skyldigheterna enligt 6 iakttas, 5. dokumentation bevaras enligt föreskrifterna i 9 6. verksamheten bedrivs med iakttagande av Livsmedelsverkets föreskrifter om provberedning, undersökning, metoder och bedömning av analysresultat samt verkets särskilda föreskrifter om metoder, samt 7. ackrediterat laboratorium deltar i de interkalibreringar som beslutas av Livsmedelsverket. Kompetensområden för laboratorier kan anges enligt bilaga 1. (SLVFS 1997:31) Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) handhar ett system för ackreditering av bl.a. laboratorier enligt lagen om teknisk kontroll. Ackreditering innebär formellt ett erkännande av att ett laboratorium är kompetent att utföra specificerade undersökningar. Enligt Livsmedelsverkets kungörelse med föreskrifter och allmänna råd om dricksvatten skall, enligt huvudregeln, prov som tagits ut i egentillsyn eller i offentlig tillsyn undersökas på laboratorium som ackrediterats av SWEDAC för de undersökningar som anges i kungörelsen. Även övriga livsmedelsprov som tagits ut vid offentlig kontroll enligt livsmedelslagen skall, med vissa undantag, undersökas på laboratorium som ackrediterats av SWEDAC för den aktuella undersökningen. För ackrediterade laboratorier verksamma inom livsmedelstillsynen gäller förutom kraven i internationella standarder och i föreskrifter meddelade av SWEDAC även särskilda föreskrifter meddelade av Livsmedelsverket. SWEDAC utövar tillsyn över ackrediterade livsmedelslaboratorier. (SLVFS 1997:31) AVGIFTER Laboratorier som har godkänts av Livsmedelsverket eller ackrediterats av SWEDAC skall enbart betala avgift till den myndighet som har tillsyn över den del av verksamheten som de är godkända respektive ackrediterade för. Av Livsmedelsverket godkänt laboratorium skall betala tillsynsavgift till verket enligt kungörelsen med föreskrifter om avgifter i ärenden om tillstånd eller godkännanden. 5

6 6 Tillsynen över sådana laboratorier som avses i 13 utövas av SWEDAC enligt lagen om teknisk kontroll. Ackrediterat laboratorium betalar avgift till SWEDAC enligt särskilda föreskrifter. DISPENS 14 Livsmedelsverket kan medge undantag (dispens) från föreskrifterna i denna kungörelse. I särskilda fall kan Livsmedelsverket medge undantag från föreskrivna teoretiska utbildningskrav i punkterna 2.1 och 3.1 i bilaga 2 till kungörelsen. Detta kan exempelvis aktualiseras när personen i fråga saknar fullständig teoretisk kompetens men har genomfört egna forsknings- och utredningsprojekt och författat rapporter och vetenskapliga artiklar. Vid såväl godkända som ackrediterade laboratorier skall det finnas ansvarig undersökare och denne skall ansvara för bedömning av analysresultat och underteckna analysrapporter (4, 5 och 13 ). I undantagsfall kan Livsmedelsverket medge undantag från kravet att ansvarig undersökare skall finnas. Detta gäller t.ex laboratorium som utför analys av speciell karaktär med hjälp av avancerad analysutrustning. Undantag från kravet om ansvarig undersökare kan också medges för laboratorier som utsetts av Livsmedelsverket och som anlitas för att konfirmera ett analysresultat som erhållits vid en kemisk eller mikrobiologisk analys utförd vid ett godkänt laboratorium eller ackrediterat laboratorium. Även om Livsmedelsverket medger dispens från kravet att ansvarig undersökare skall finnas innebär detta dock inte att sådana laboratorier får göra bedömningar av analysresultat som skall ligga till grund för livsmedelstillsynen. Från kravet att endast ansvariga undersökare får svara för bedömning av analysresultat och underteckna analysrapporter medges normalt inte undantag. (SLVFS 1997:31)

7 7 LABORATORIERS KOMPETENSOMRÅDEN Bilaga 1 (till ) Laboratoriers kompetensområden kan anges enligt följande: 1. Kemiska undersökningar: - Makronäringsämnen (protein, fett, vatten, aska, kostfiber, stärkelse) och makromineralämnen (K 1), - Vitaminer, mikromineralämnen, fettsyror, steroler, tillsatser, artbestämning, histamin och aflatoxiner (K 2), - Pesticider (K 3), - Organiska klorföreningar (K 4), - Läkemedelsrester (K 5), - Dricksvatten enligt Livsmedelsverkets särskilda föreskrifter om dricks-- vatten, (KV) 2. Mikrobiologiska undersökningar: - Mikrobiologiska undersökningar av andra livsmedel än dricksvatten enligt Livsmedelsverkets särskilda föreskrifter (M 1), - Bakteriologisk undersökning och antibiotikarestundersökning enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om köttkontroll m m (M 2), - Salmonella -shigellaundersökningar (M3), - Dricksvatten enligt Livsmedelsverkets särskilda föreskrifter om dricksvatten (MV),

8 8 Bilaga 2 2 (till ) Kompetenskrav för personal vid laboratorier 1. Teknisk personal 1.1 För det praktiska laboratoriearbetet skall vid laboratorierna finnas personal som har genomgått utbildning till laboratorieassistent (biomedicinsk analytiker) med godkänt resultat eller som har förvärvat motsvarande kompetens genom flera års tjänstgöring vid laboratorium. 2. Ansvarig undersökare - mikrobiologi och kemi - undersökningsområdet livsmedel med undantag av dricksvatten 2.1 Ansvarig undersökare skall ha avlagt examen vid agronom-, biolog-, civilingenjörs-, kemist- eller veterinärlinje, eller på annat sätt avlagt examen motsvarande filosofie kandidat omfattande minst 120 poäng. I utbildningen skall för mikrobiologer ingå minst 40 poäng inom det biologiska området och minst 10 poäng mikrobiologi och för kemister minst 40 poäng kemi och minst 10 poäng analytisk kemi. 2.2 Utöver vad som följer av punkt 2.1 erfordras minst ett års praktisk erfarenhet under sakkunnig ledning av mikrobiologiska respektive kemiska livsmedelsundersökningar. Praktiken skall ge erfarenhet rörande den eller de typer av livsmedel, metoder och analyserade substanser eller mikroorganismer som normalt förekommer vid sådana laboratorier där den ansvarige undersökaren skall vara verksam. Den person som skall svara för undersökning av prov uttagna inom offentlig kontroll skall ha praktisk erfarenhet av laboratoriearbete vid laboratorium som utför undersökningar inom den offentliga kontrollen. Kunskap om aktuella författningar skall därvid inhämtas. 3. Ansvarig undersökare - mikrobiologi och kemi - undersökningsområdet dricksvatten 3.1 Ansvarig undersökare skall ha avlagt examen vid agronom-, biolog-, civilingenjörs-, kemist- eller veterinärlinje eller på annat sätt avlagt examen 2 Senaste lydelse SLVFS 1998:11.

9 motsvarande filosofie kandidat omfattande minst 120 poäng. I utbildningen skall för mikrobiologer ingå minst 40 poäng inom det biologiska området och minst 10 poäng mikrobiologi och för kemister minst 40 poäng kemi och minst 10 poäng analytisk kemi. 3.2 Utöver vad som följer av punkten 3.1 erfordras minst ett års praktisk erfarenhet under sakkunnig ledning av mikrobiologiska respektive kemiska dricksvattenundersökningar. Praktiken skall ge erfarenhet rörande den eller de typer av metoder och analyserade substanser eller mikroorganismer som normalt förekommer vid sådana laboratorier där den ansvarige undersökaren skall vara verksam. Den person som skall svara för undersökning av prov uttagna inom offentlig kontroll och undersökning av dricksvattenprov uttagna vid egentillsyn skall ha praktisk erfarenhet av laboratoriearbete vid laboratorium som utför undersökningar inom den offentliga kontrollen. Kunskap om aktuella författningar skall därvid inhämtas. 3.3 Besiktningsveterinär får efter två veckors praktisk erfarenhet av mikrobiologiska respektive kemiska dricksvattenundersökningar ansvara för undersökningar på slakterilaboratorium av slakteriets eget vatten. Praktiken skall genomföras vid ett godkänt eller ackrediterat laboratorium under handledning av ansvarig undersökare. 4. Ansvarig undersökare - salmonella- och shigellaanalyser i faeces 4.1 Den person som ansvarar för avläsning av salmonella- och shigellaanalyser av faecesprov från personal vid livsmedelsföretag skall ha genomgått särskild kurs om salmonella-shigelladiagnostik eller på annat sätt förvärvat motsvarande kompetens Ansvarig undersökare - aktivitetsmätning avseende cesium i livsmedel och/eller radon i dricksvatten 5.1 Ansvarig undersökare skall ha genomgått utbildning med inriktning mot kemi, fysik eller geologi motsvarande minst 120 poäng vid universitet eller högskola. Därtill krävs särskild kurs i radiofysik och teknik för mätning av låga aktiviteter av cesium i livsmedel respektive radon i vatten eller annan utbildning som ger motsvarande kunskaper. Utöver vad som följer av första stycket erfordras kunskap om livsmedelslagstiftningen inom det aktuella området.

10 10 6. Ansvarig undersökare - mikrobiologiska undersökningar av slaktkroppar 6.1 Ansvarig undersökare skall ha avlagt veterinärexamen eller genomgått annan utbildning som ger motsvarande mikrobiologisk kompetens. 6.2 Utöver vad som följer av punkt 6.1 erfordras minst 45 dagars praktiskt arbete vid godkänt eller ackrediterat laboratorium under sakkunnig ledning avseende samtliga analysmoment i de undersökningar som normalt utförs avseende slaktkroppar. 7. Ansvarig undersökare med särskild kompetens 7.1 Livsmedelsverket kan besluta om särskilda kompetenskrav för ansvariga undersökare avseende andra undersökningar än de ovan nämnda. Utöver de kompetenskrav för ansvariga undersökare som föreskrivits ovan kan det i vissa fall vara motiverat att Livsmedelsverket beslutar om särskilda kompetenskrav. Exempelvis kan nya teknik- eller analysområden bli aktuella inom offentlig livsmedelstillsyn där kompetenskraven i punkt 2.1 och 3.1 inte är tillämpliga. 8. Gemensamma krav 8.1 Teknisk personal och ansvariga undersökare skall på lämpligt sätt upprätthålla kompetensen inom sina ämnesområden.

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna råd om ackreditering

Läs mer

Konsekvensutredning H 15

Konsekvensutredning H 15 Konsekvensutredning H 15 av s föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar 2 Konsekvensutredning H 15 Titel: Konsekvensutredning H 15 Utgivare:, maj 2015 Dnr:

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2002:6 Utkom från trycket 2002-11-01 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Vägledning. Upphandling av analystjänster för offentlig kontroll av livsmedel och för föreskriven regelbunden kontroll av dricksvatten

Vägledning. Upphandling av analystjänster för offentlig kontroll av livsmedel och för föreskriven regelbunden kontroll av dricksvatten Vägledning Upphandling av analystjänster för offentlig kontroll av livsmedel och för föreskriven regelbunden kontroll av dricksvatten Innehåll 1 Inledning... 4 2 Syfte och omfattning... 4 2.1 Laboratorieanalyser...

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR HÄLSA OCH KONSUMENTSKYDD

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR HÄLSA OCH KONSUMENTSKYDD EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR HÄLSA OCH KONSUMENTSKYDD Direktorat F - Kontoret för livsmedels- och veterinärfrågor Direktören DG(SANCO)/8605/2002 MR slutlig SLUTLIG RAPPORT OM ETT INSPEKTIONSBESÖK

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kvalificerade elektroniska signaturer; SFS 2000:832 Utkom från trycket den 14 november 2000 utfärdad den 2 november 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande.

Läs mer

SFS 1999:335. Transportmyndigheterna får föreskriva att en klass skall vara indelad i underavdelningar.

SFS 1999:335. Transportmyndigheterna får föreskriva att en klass skall vara indelad i underavdelningar. Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1982:923) om transport av farligt gods; SFS 1999:335 Utkom från trycket den 8 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Regeringen föreskriver

Läs mer

Utlåtandeskala. Resultaten talar med visshet för att inte. Resultaten talar starkt för att inte. Resultaten talar i någon mån för att inte

Utlåtandeskala. Resultaten talar med visshet för att inte. Resultaten talar starkt för att inte. Resultaten talar i någon mån för att inte Forensisk vetenskap 1 Utlåtandeskala Ett sakkunnigutlåtande från SKL är en redovisning av de resultat som erhålls vid en undersökning. Resultaten har prövats dels gentemot den hypotes (antagande) som ligger

Läs mer

Exempel på egenkontroll för dricksvatten

Exempel på egenkontroll för dricksvatten Exempel på egenkontroll för dricksvatten Egenkontroll för dricksvatten på restaurang Egna brunnen. 2010-02-16 Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten; SLVFS 2001:30 Fastställt den: 2010-02-20

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Omfattning 1

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2006: 11) om godkännande av läkemedel för försäljning m.m. ;

Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2006: 11) om godkännande av läkemedel för försäljning m.m. ; Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2006: 11) om godkännande av läkemedel för försäljning m.m. ; beslutade den xxxx. LVFS 2012:XX Utkom från trycket den Läkemedelsverket föreskriver

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Miljö- och hälsoskyddskontoret Rapportserie Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Förord Den här rapporten handlar om ett provtagningsprojekt

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:2) om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel; (H 23:5)

Läs mer

Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning istället för med riktlinje.

Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning istället för med riktlinje. 1 Kommentarer angående översättning och innehåll Läsanvisning: Text med kursiv stil är direkt citerat ur rapporten. Allmänt i rapporten Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Generalläkarens föreskrifter om livsmedelsverksamhet inom Försvarsmakten

FÖRFATTNINGSSAMLING. Generalläkarens föreskrifter om livsmedelsverksamhet inom Försvarsmakten FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2012:4 Utkom från trycket 2012-10-19 Generalläkarens föreskrifter om livsmedelsverksamhet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning:

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning: Dnr: Dnr:5.2-896/06 UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen Utbildning: Program: Utbildningsnivå: Biomedicinsk analytikerexamen samt filosofie kandidatexamen med huvudområdet

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

14 kap 6 : ordet endast i ändringsförslaget bör skrivas kursivt.

14 kap 6 : ordet endast i ändringsförslaget bör skrivas kursivt. Bilaga 2 14 kap 6 : ordet endast i ändringsförslaget bör skrivas kursivt. 4 3 Ett kemiskt eller biologiskt bekämpningsmedel får inte föras in till Sverige från ett land utanför Europeiska unionen eller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1967:531) om tryggande av pensionsutfästelse m.m.; utfärdad den 8 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen (1967:531) om

Läs mer

Kontrollplan Kontrollområde: Restsubstanskontroll enligt Direktiv 96/23/EG, inklusive uppföljning av positiva prov

Kontrollplan Kontrollområde: Restsubstanskontroll enligt Direktiv 96/23/EG, inklusive uppföljning av positiva prov Kontrollplan Kontrollområde: Restsubstanskontroll enligt Direktiv 96/23/EG, inklusive uppföljning av positiva prov 2015-2018 Kontrollmyndigheter: Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Länsstyrelserna Fastställd:

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

Is i livsmedelsanläggningar

Is i livsmedelsanläggningar Is i livsmedelsanläggningar Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter Syfte Syftet med projektet är att med hjälp av provtagning undersöka den mikrobiologiska kvaliteten på

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 1998:26) om levande tvåskaliga blötdjur; (H 304:1) Utkom från trycket den 7 april 2003

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i revisorslagen (2001:883); SFS 2016:430 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om revisorslagen

Läs mer

SFS 2009:574. 6 En revisor ska genomgå fortbildning i syfte att behålla de kunskaper och den förmåga att tillämpa kunskaperna som avses i 3.

SFS 2009:574. 6 En revisor ska genomgå fortbildning i syfte att behålla de kunskaper och den förmåga att tillämpa kunskaperna som avses i 3. Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1995:665) om revisorer; SFS 2009:574 Utkom från trycket den 9 juni 2009 utfärdad den 28 maj 2009. Regeringen föreskriver 1 i fråga om förordningen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 24 februari 2015 Statsrådets förordning om laboratorier som utför undersökningar enligt livsmedelslagen, foderlagen och hälsoskyddslagen Utfärdad

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Utkom från trycket 29 december 2005 beslutade den 20 december 2005. Med stöd

Läs mer

Lagrådsremiss. Försäkringsförmedling. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Försäkringsförmedling. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Försäkringsförmedling Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 17 februari 2005 Sven-Erik Österberg Tord Gransbo (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2012:5 Utkom från trycket den 24 januari 2012 utfärdad den 12 januari 2012. Regeringen föreskriver 1 i fråga om körkortsförordningen

Läs mer

med beaktande av Europaparlamentets yttrande ( 2),

med beaktande av Europaparlamentets yttrande ( 2), 30. 12. 95 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning Nr L 332/15 RÅDETS DIREKTIV 95/69/EG av den 22 december 1995 om villkor och föreskrifter för godkännande och registrering av vissa anläggningar

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.05.2003 KOM(2003) 252 slutlig 2003/0094 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om

Läs mer

Delegationsordning för miljökontoret

Delegationsordning för miljökontoret 1 (17) Miljönämnden 2005-11-10 Dnr 2005-464 Delegationsordning för miljökontoret fastställd av miljönämnden den 7 december 2005 Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress: Linköpings kommun,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård; SFS 2009:302 Utkom från trycket den 28 april 2009 utfärdad den 2 april 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande.

Läs mer

God fastighetsmäklarsed 2007-06-12. Uppsägning av uppdragsavtalet

God fastighetsmäklarsed 2007-06-12. Uppsägning av uppdragsavtalet God fastighetsmäklarsed 2007-06-12 Uppsägning av uppdragsavtalet 1. Innehåll 1. Innehåll... 2 2. Förord... 3 3. Allmänna förutsättningar... 4 3.1 Mäklarens rätt till provision... 4 3.2 Prövningen av mäklarens

Läs mer

Förordning 2015/1850, handel med sälprodukter [7299]

Förordning 2015/1850, handel med sälprodukter [7299] Förordning 2015/1850, handel med sälprodukter [7299] Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1850 av den 13 oktober 2015 om genomförandebestämmelser för Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedel för särskilda näringsändamål;

Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedel för särskilda näringsändamål; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedel för särskilda näringsändamål; 1 (H 371) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedel för särskilda näringsändamål;

Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedel för särskilda näringsändamål; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedel för särskilda näringsändamål; 1 (H 371) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna

Läs mer

små dricksvattenanläggningar

små dricksvattenanläggningar Information gällande små dricksvattenanläggningar Från 1 januari 2015 ska alla dricksvattenanläggningar registreras som en egen anläggning. Detta häfte ger information om vad som krävs och vilka handlingar

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2001L0018 SV 21.03.2008 003.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2001/18/EG av den

Läs mer

Hur vet man att man kan lita på ett labresultat? Kan man lita på de resultat andra rapporterar?

Hur vet man att man kan lita på ett labresultat? Kan man lita på de resultat andra rapporterar? Kvalitetssäkring Hur vet man att man kan lita på ett labresultat? Kan man lita på de resultat andra rapporterar? Inte ovanligt att: Olika lab rapporterar olika resultat (från exakt samma prov!) Olika analystekniker

Läs mer

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg 1. Regler om vågar i EU 2009/23/EG om icke-automatiska vågar Direktivet för icke-automatiska vågar/nawi Direktivet är genomfört i Sverige

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSBFS Remissutgåva Förslag till Myndigheten för

Läs mer

Strålskyddslag (1988:220)

Strålskyddslag (1988:220) 1 of 5 27/09/2010 12:56 SFS 1988:220 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1988-05-19 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:889 Strålskyddslag

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2016:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] VÄGTRAFIK

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen; SFS 2009:382 Utkom från trycket den 27 maj 2009 utfärdad den 13 maj 2009.

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om personhissar, varupersonhissar och småvaruhissar på svenska fartyg; beslutade den 17 november 2003. SJÖFS 2003:17 Utkom från trycket

Läs mer

Regeringens proposition 2005/06:128

Regeringens proposition 2005/06:128 Regeringens proposition 2005/06:128 Anpassningar till nya EG-bestämmelser om livsmedel, foder, djurhälsa, djurskydd och växtskydd m.m. Prop. 2005/06:128 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Utbildningsplan. Biomedicinsk analytiker BGBMA Bioteknik BGBIT Receptarie BGFAR

Utbildningsplan. Biomedicinsk analytiker BGBMA Bioteknik BGBIT Receptarie BGFAR Fakulteten för Teknik- och Naturvetenskap Utbildningsplan Programkod: Beslut om inrättande: Bred ingång BGBVP Biomedicinsk analytiker BGBMA Bioteknik BGBIT Receptarie BGFAR Programmet är fastställt av

Läs mer

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Miljökontoret Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 miljo@horby.se www.horby.se Livsmedelverkets föreskrifter

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2011D0008 SV 16.05.2012 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 21 juni 2011 om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om foder och animaliska biprodukter; SFS 2006:805 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens syfte

Läs mer

KEMISKA BEKÄMPNINGMEDEL I ENSKILDA VATTENTÄKTER 2005

KEMISKA BEKÄMPNINGMEDEL I ENSKILDA VATTENTÄKTER 2005 Miljöförvaltningen KEMISKA BEKÄMPNINGMEDEL I ENSKILDA VATTENTÄKTER 2005 SAMMANSTÄLLNING AV BRUNNSRESULTAT I LANDSKRON KOMMUN Mathias Fuchs Miljöinspektör Rapport 2006:5 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2013:9) om avgifter för ackrediterade eller godkända laboratorier, producenter av referensmaterial,

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL. Avesta kommun 2015-07-01--

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL. Avesta kommun 2015-07-01-- FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL Avesta kommun 2015-07-01-- FÖRESKRIFTER OM HANTERING OM HUSHÅLLSAVFALL För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som

Läs mer

Ackrediteringens omfattning Flexibel ackreditering

Ackrediteringens omfattning Flexibel ackreditering Kemisk analys (fältmätningar) Konduktivitet SS-EN 27 888, utg. 1, 2, 3, 4 2 5 000 ms/m ph SS-EN ISO 10523:2012, 2, 3, 4 2 12 ph-enheter Syre SS-EN ISO 5814:2012 Elektrod, 2, 3, 4 0,2 20 mg/l Syremättnad

Läs mer

EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING

EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING INFORMATION OM EGENKONTROLLPROGRAM med HACCP 2009-09-25 EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING I livsmedelslagstiftningen anges de krav på hygieniska förhållanden som skall råda (grundförutsättningar ) och

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV. Leksands kommun HUSHÅLLSAVFALL. Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV. Leksands kommun HUSHÅLLSAVFALL. Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL Leksands kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX FÖRESKRIFTER OM HANTERING OM HUSHÅLLSAVFALL För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas

Läs mer

SOSFS 2005:23 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Smittspårning. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:23 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Smittspårning. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:23 (M) och allmänna råd Smittspårning Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. är bindande regler.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i artskyddsförordningen (1998:179); SFS 2002:241 Utkom från trycket den 8 maj 2002 utfärdad den 25 april 2002. Regeringen föreskriver 1 i fråga om artskyddsförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2015:933 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Redovisning av projektinriktad kontroll, PIK, 2002 i Stockholms län En fråga om hygien

Redovisning av projektinriktad kontroll, PIK, 2002 i Stockholms län En fråga om hygien Bilaga 16:23 till kommunstyrelsens protokoll den 10 september 2003, 28 PM 2003 RVIII (Dnr 303-3568/2002) Körkort för livsmedelshantering Skrivelse av Ewa Samuelsson (kd) Redovisning av projektinriktad

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

SVERIGES VETERINÄRFÖRBUND

SVERIGES VETERINÄRFÖRBUND SVERIGES VETERINÄRFÖRBUND BOX 12 709 TELEFON 08 / 545 558 20 Besöksadress: 112 94 STOCKHOLM TELEFAX 08 / 545 558 39 KUNGSHOLMS HAMNPLAN 7 Stockholm den 27 september 2013 Livsmedelsverket livsmedelsverket@slv.se

Läs mer

- livsmedel avsedda att användas i energibegränsad kost för viktminskning;

- livsmedel avsedda att användas i energibegränsad kost för viktminskning; Livsmedelsverkets föreskrifter om vissa livsmedel avsedda att användas i energibegränsad kost för viktminskning; 1 1 (H 376) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:9) om ackreditering av laboratorier Ändring införd t.o.m. STAFS 2009:2 Tillämpningsområde

Läs mer

Härmed ansöks om ackreditering enligt följande:

Härmed ansöks om ackreditering enligt följande: ANSÖKAN OM ACKREDITERING FÖR -certifiering av produkter/processer, personer, ledningssystem för kvalitet, miljö/energi, arbetsmiljö, informationssäkerhet och systematiskt arbetsmiljöarbete -godkännande

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 268/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om förarexamensverksamhet.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 268/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om förarexamensverksamhet. RIKSDAGENS SVAR 268/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om förarexamensverksamhet Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag

Läs mer

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Sökanden är införstådd med reglerna för anmälda organ. Av dessa

Läs mer

Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C)

Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C) Tillsynsnämnden 2010-02-11 1 (18) Plats och tid Kommunhuset i Hyltebruk kl. 8.00 9.30 Beslutande Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C) Övriga deltagande Sören Johansson

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter; SFS 1998:944 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om vissa främmande ämnen i livsmedel 1 ;

Livsmedelsverkets föreskrifter om vissa främmande ämnen i livsmedel 1 ; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om vissa främmande ämnen i livsmedel 1 ; LIVSFS 1993:36 (H 60) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen.

Läs mer

Kontrollplan för 2016-2018

Kontrollplan för 2016-2018 Kontrollplan för 2016-2018 Kontroll enligt livsmedelslagstiftningen av livsmedelsanläggningar och därtill hörande myndighetsutövning. Operativ kontrollmyndighet är Bygg och miljönämnden i Bräcke kommun.

Läs mer

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda)

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) SFS 1988:220 Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser 1 Syftet med denna lag

Läs mer

Schysst vatten i kranen?

Schysst vatten i kranen? Schysst vatten i kranen? Kontroll av icke kommunala dricksvattentäkter som omfattas av Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter Miljöskyddskontoret 2013 Sammanfattning Under sommarhalvåret 2013 har

Läs mer

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring av lagen om flygplatsavgifter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 april 2015 Anna Johansson Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ASTRONOMEN

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ASTRONOMEN STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ASTRONOMEN Föreningens firma och ändamål 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Astronomen. 2 Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen

Läs mer

Bilaga 1. Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande

Bilaga 1. Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande 1(8) Bilaga 1 Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande Syfte 1 Syftet med denna förordning är att reglera användningen av avloppsfraktioner på ett sådant sätt att skadliga

Läs mer

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar Stockholm i november 2014 Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion Anmärkningar 1. Nedanstående revidering av stadgar föreslås träda i kraft den 1 januari 2015. 2. Gällande lydelse har bifogats

Läs mer

Förordning (2006:311) om transport av farligt gods

Förordning (2006:311) om transport av farligt gods Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [3201] Denna förordning innehåller föreskrifter som ansluter till lagen (2006:263) om transport av farligt

Läs mer

Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter

Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter Arbetsgrupp: Agneta Blomkvist, MAS Liljeholmens SDF Eeva Eriksson, MAS

Läs mer

Lag (SFS 1999:116) om skiljeförfarande

Lag (SFS 1999:116) om skiljeförfarande Lag (SFS 1999:116 om skiljeförfarande Skiljeavtalet 1 Tvister i frågor som parterna kan träffa förlikning om får genom avtal lämnas till avgörande av en eller flera skiljemän. Ett sådant avtal kan avse

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2009:3) om karenstider (H 65:1) Utkom från trycket 1 oktober 2012 Omtryck beslutade

Läs mer

Regler för dricksvatten och vattenverk

Regler för dricksvatten och vattenverk Reviderad november 2009 Regler för dricksvatten och vattenverk Information för den som hanterar eller producerar dricksvatten Miljö och hälsoskyddskontoret Kort om föreskrifterna för dricksvatten Från

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna

Läs mer

Allmänna råd från RAÄ 1998:1

Allmänna råd från RAÄ 1998:1 Uppdragsarkeologi Allmänna råd till verkställighetsföreskrifter angående förfarandet vid vissa beslut m.m. enligt 2 kap. 10 13 lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. () 1 Allmänna råd från RAÄ 1998:1 Riksantikvarieämbetets

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BFS 1997:2 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd om hissar och vissa andra motordrivna anordningar; Utkom från

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om karenstider; (H 65) Utkom från trycket 19 februari 2009 beslutade den 9 februari 2009. Med stöd av 5, 6 och 31 livsmedelsförordningen

Läs mer

MISSIV 2013-04-08 LJ 2013/264. Förvaltningsnamn Avsändare

MISSIV 2013-04-08 LJ 2013/264. Förvaltningsnamn Avsändare MISSIV 2013-04-08 LJ 2013/264 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Remissvar över rapporten Ett laboratorienätverk för smittskydd och mikrobiologi i Sverige S2010/9051/FS Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Personuppgiftslag; SFS 1998:204 utfärdad den 29 april 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Allmänna bestämmelser Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är

Läs mer

6 Genomförande av direktiv 2004/24/EG om ändring, avseende traditionella växtbaserade

6 Genomförande av direktiv 2004/24/EG om ändring, avseende traditionella växtbaserade 6 Genomförande av direktiv 2004/24/EG om ändring, avseende traditionella växtbaserade läkemedel, av direktiv 2001/83/EG om upprättande av gemenskapsregler för humanläkemedel 6.1 Definitioner och tillämpningsområde

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS 2005:9 Statens räddningsverks föreskrifter och allmänna råd om rengöring (sotning) och brandskyddskontroll

Läs mer

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet Dnr U2013/304 Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet 1. Beslut Föreskrifter rörande konstnärlig utbildning på forskarnivå respektive tillträde till

Läs mer

Biovetenskapligt program Bioscience program

Biovetenskapligt program Bioscience program Dnr: HNT 2013/364 akulteten förhälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Biovetenskapligt program Programkod: Programmets benämning: BGBVP Biovetenskapligt program Bioscience program Inriktningar:

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om utövande och tillsyn av verksamhet gällande gödselfabrikat

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om utövande och tillsyn av verksamhet gällande gödselfabrikat JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 11/12 Datum Dnr 03.05.2012 1033/14/2012 Ikraftträdelse- och giltighetstid 10.05.2010 - tills vidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning om

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter och allmänna råd (SLVFS 1997:25) om karenstider vid hantering av fiskvara från odlad fisk som

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSK PLASTIKKIRURGISK FÖRENING

STADGAR FÖR SVENSK PLASTIKKIRURGISK FÖRENING STADGAR 2014 STADGAR FÖR SVENSK PLASTIKKIRURGISK FÖRENING Svensk Plastikkirurgisk Förening instiftades under namnet Svensk Plastikkirurgisk Klubb den 24 maj 1947. Namnet ändrades till det nuvarande vid

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2006:1090 Utkom från trycket den 12 september 2006 utfärdad den 31 augusti 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer