ÖCB Dnr /99 Rapport från en genomgång av funktionen Telekommunikationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÖCB Dnr 6-1096/99 Rapport från en genomgång av funktionen Telekommunikationer"

Transkript

1 ÖCB Dnr /99 Rapport från en genomgång av funktionen Telekommunikationer

2 2 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING 3 1. Regeringens direktiv 6 2. Avgränsning och frågeställningar 7 3. Arbetets uppläggning 8 4. Vissa begrepp 9 5. Telebranschens utveckling Hot och gränssättande faktorer Funktionens arbete Funktionens ansvarsområde Aktörer och intressenter Planeringsinriktning och förmåga Styrning och uppföljning av funktionen i fred Finansiering Beredskapsåtgärder och kostnadsutfall 21 8 Överväganden och förslag Inledning Funktionens avgränsning Dialogen med användarna Vissa frågor om icke-publika telesystem Telekommunikationernas sårbarhet System för prioritering av telekommunikationer Avvägningen mellan investeringar samt drift och 29 underhållsåtgärder i PTS beredskapssatsningar 8.8 Teleoperatörernas reparationskapacitet PTS satsningar på reservkraft Styrningen av teleoperatörernas beredskapsverksamhet Funktionens förmåga - en samlad bedömning Jämförelse mellan resultat av 1996 års funktionsgenomgång 34 och slutsatser i denna funktionsgenomgång 8.13 Sammanställning av förslag 34 Bilaga 1 Förteckning över intervjuade

3 3 SAMMANFATTNING Regeringen uppdrog den 19 augusti 1999 åt Överstyrelsen för civil beredskap (ÖCB) genomföra en uppföljning av 1996 års funktionsgenomgång av funktionen Telekommunikationer. Uppdraget skulle genomföras i samverkan med Post- och Telestyrelsen (PTS). Arbetet inleddes med en planeringsfas då en projektplan togs fram och fastställdes. Uppläggningen av arbetet diskuterades med företrädare för Närings- och Försvarsdepartementen, Försvarsutskottet och PTS. Inga invändningar framkom mot uppläggningen av funktionsgenomgången. Ett trettiotal företrädare för myndigheter, företag inom branschen och organisationer intervjuades inom ramen för funktionsgenomgången. Arbetet har vid tre tillfällen avrapporterats till PTS som också beretts tillfälle lämna synpunkter på denna promemoria. Den tidigare funktionsgenomgången, liksom ett omfande utrednings - och studiematerial, har genomgåtts. Till följd av den snabba utvecklingen inom branschen har arbetet koncentrerats på de beredskapsförberedelser som vidtagits och dessas relevans med hänsyn till utvecklingen. Det finns olika uppfningar om avgränsningen av funktionen. PTS avgränsning är betydligt snävare än vad som framgår av uppdraget i skrivelsen till ÖCB. Avgränsningen bör fastställas av regeringen. Eftersom funktionsindelningen f. n utreds av Sårbarhets- och säkerhetsutredningen (Fö 1999:4) bör dock detta anstå till utredningen lämnat sitt betänkande. Dialogen med viktiga användare inom det civila försvaret vad gäller behovet av telekommunikationer behöver fördjupas. ÖCB och PTS bör därför se över möjligheterna få fram ett bättre underlag för kunna bedöma och sammanställa prioriterade användares behov av telekommunikationer. Vi har funnit framtiden för Försvarets telenät (FTN) är osäker. FTN används idag i stor utsträckning som reservsystem för många civila totalförsvarsmyndigheter. Flera myndigheter har också påtalat den osäkerhet som råder vad gäller satsningarna på det s. k. TETRA-systemet. Det är angeläget undvika myndighetsspecifika lösningar inom dessa områden. En gemensam strategi för totalförsvarets anskaffning och användning av sådana system bör därför tas fram. Den snabba tekniska utvecklingen och telenätets komplicerade uppbyggnad medför det är betydligt svårare uttala sig om telekommunikationernas sårbarhet än göra det om elförsörjningen. Telenätet anses ha en hög redundans genom möjligheterna till omkopplingar. Detta motsägs dock av ett antal fredstida incidenter med avgrävda kablar.

4 4 Det är också svårt i dagläget bedöma effekterna av nya hot som användning av HPMvapen och dataintrång. Det är därför angeläget PTS genomför fortsa och fördjupade studier av konsekvenserna av den tekniska utvecklingen och av hotbilden och de konsekvenser detta medför för sårbarheten. Avsaknaden av ett system för prioritering av viss teletrafik under kriser och i krig påtalades redan i samband med 1996 års funktionsgenomgång. Vi har inte kunnat få full klarhet i om det system som nu utreds riskerar bli obsolet då trafiken i allt större utsträckning blir paketförmedlad. Det är därför angeläget en hållbar teknisk lösning skyndsamt tas fram. Flertalet av de satsningar PTS gjort utgörs av investeringar i utrustning och anläggningar. Vi har inte funnit skäl ifrågasätta dessa men funktionsgenomgången visar operatörerna ofta saknar både personal och motivation och i många fall kompetens ta på sig drift- och underhållsuppgifter som går utöver de krav som ställs av den kommersiellt betingade verksamheten. Det finns därför skäl pröva om det finns anledning öka inslaget av stöd åt drifts- och underhållsåtgärder i funktionens beredskapsverksamhet. Inga teleoperatörer har, enligt vad vi funnit, personal eller reservutrustning för på rimlig tid reparera onormala skador på telenätet, exempelvis skador till följd av sabotage eller annan avsiktlig skadegörelse. PTS bör därför undersöka möjligheterna förstärka teleoperatörernas serviceorganisationer vid svåra påfrestningar på samhället i fred och vid höjd beredskap. Det finns inget mål för PTS satsningar på reservkraft. PTS har inte försäkrat sig om det finns en organisation som i ett skärpt läge kan svara för drift och underhåll av det aggregat som operatörerna fått sig tilldelade. Det är därför troligt driften av befintliga aggregat kommer medföra problem i ett skärpt läge då också transporter och andra samhällsfunktioner kommer vara störda. PTS bör klara ut vilka ytterligare satsningar på reservkraft som behövs och kriterier bör fastställas för utplaceringen av aggregaten. En organisation för betjäningen av aggregaten under störda förhållanden bör också förberedas. Grundläggande för PTS sätt styra de samhällsviktiga teleoperatörerna är den s.k. upphandlingsmodellen. Denna modell anses allmänt fungera väl. En nackdel är dock modellen som den tillämpas idag - förutsätter upphandlaren har en hög teknisk och kommersiell kompetens och verkligen förmår definiera de åtgärder som är viktigast genomföra. Med hänsyn till den snabba tekniska utvecklingen är det rimligt i större utsträckning målstyra operatörerna, d.v.s. ersätta eller komplettera nuvarande upphandlingsavtal med funktionssäkerhetsavtal. Vi föreslår sammanfningsvis regeringen fastställer hur funktionen Telekommunikationer m.m. bör avgränsas.

5 5 ÖCB och PTS ser över möjligheterna få fram ett bättre underlag för bedöma och sammanställa prioriterade användares behov av telekommunikationer vid svåra påfrestningar på samhället i fred och vid höjd beredskap. ÖCB och PTS förbättrar informationen till användarna om den sannolika tillgången på telekommunikationer vid svåra påfrestningar på samhället i fred och vid höjd beredskap. Försvarsmakten och ÖCB ta fram en gemensam strategi för totalförsvarets anskaffning och användning av egna telesystem (icke-publika telesystem). PTS genomför fortsa och fördjupade studier av den tekniska utvecklingen och av hotbilden och dessa faktorers konsekvenser för sårbarheten. PTS skaffar sig möjligheter bedöma effekten av skador och fel på nätet genom användning av datorstödda simuleringsmodeller. PTS skyndsamt redovisar en plan för det fortsa arbetet med utveckla ett prioriteringssystem för teletrafik vid svåra påfrestningar på samhället i fred och vid höjd beredskap. PTS breddar inriktningen av funktionens beredskapsförberedelser till i större utsträckning än nu omfa avtal om drift och underhåll av utrustning och anläggningar som har betydelse från beredskapssynpunkt. PTS utreder förutsättningarna för förstärka teleoperatörernas serviceorganisationer vid svåra påfrestningar på samhället i fred och vid höjd beredskap. PTS prövar om det finns anledning låta operatörerna anskaffa större lager av reservdelar och reservutrustning än vad som är motiverat av kommersiella skäl. PTS fastställer ett tydligt mål för satsningarna på reservkraft. Ambitionen bör vara telekommunikationerna skall klara ett veckolångt elavbrott som omfar större delen av Syd- och Mellansverige. PTS fastställer kriterier för hur reservkraftverken skall placeras ut geografiskt och för vilka ändamål som de skall användas. PTS förbereder en organisation som klarar av under störda förhållanden betjäna ett erforderligt antal reservkraftverk och vid behov flytta runt dem mellan olika teleanläggningar.

6 6 PTS sluter funktionssäkerhetsavtal med de viktigaste teleoperatörerna. Dessa avtal bör komplettera eller ersätta nuvarande upphandlingsavtal. 1. Regeringens direktiv Regeringen uppdrog den 19 augusti 1999 åt Överstyrelsen för civil beredskap genomföra en uppföljning av 1996 års funktionsgenomgång av funktionen Telekommunikationer. Uppdraget skulle genomföras i samverkan med Post- och Telestyrelsen (PTS). Utgångspunkt för uppdraget skulle vara de överväganden som redovisats av regeringen i proposition 1998/99:74 om totalförsvaret (kontrollstationspropositionen), samt Försvarsutskottets betänkande 1998/99:FöU1. ÖCB skulle vid genomförandet ta till vara de erfarenheter och kompetens som inhämtades vid den genomgång av funktionen Telekommunikationer som genomfördes år Uppdraget skulle delredovisas senast den 1 juni 2000 och slutredovisas den 1 juli Funktionen Telekommunikationer omfar enligt regeringens uppdrag kommunikation av telemeddelanden, dvs. ljud, text, bild, data eller information i övrigt som förmedlas med hjälp av radio eller genom ljus eller elektromagnetiska svängningar som utnyttjar särskilt anordnad ledare. PTS är sektorsmyndighet för teleområdet och funktionsansvarig myndighet för funktionen Telekommunikationer m.m. Regeringen har i propositionen 1998/99:74 om totalförsvaret anfört, trots de åtgärder som vidtagits de senaste åren, risken fortfarande är stor telekommunikationerna kan lamslås vid en stor insats över hela landet. Regeringen gör den bedömningen teknikutvecklingen och den kommersiella utvecklingen bidrar till ökad tillgång på nya kommunikationsmöjligheter. Det bidrar till öka telekommunikationernas robusthet om de positiva effekterna tillvaratas på ett framsynt sätt. Utvecklingen medför dock även en ökad sårbarhet. Regeringens bedömning är med nuvarande ekonomiska förutsättningar kommer telekommunikationernas sårbarhet inför både allvarliga störningar i fred och i höjd beredskap vara i huvudsak godtagbar inom några år. Bedömningen är dock osäker eftersom utvecklingen inom området går mycket fort och åtgärder kan behöva anpassas därefter. Regeringen anser därför det finns anledning följa upp den funktionsgenomgång som ÖCB genomförde år 1996 för närmare kunna undersöka hur arbetet med minska funktionens sårbarhet fortskrider.

7 7 Vid riksdagens beredning av budgetpropositionen för år 1999 (prop.1998/99:1) framhöll Försvarsutskottet det ser med stor oro på funktionen Telekommunikationer alltjämt uppvisar avgörande brister i förmågan. Enligt Utskottet bör en funktionsutvärdering därför genomföras av funktionen (bet.1998/99:föu1). 2. Avgränsning och frågeställningar Funktionen Telekommunikationer omfar, enligt regeringens uppdrag, kommunikation av telemeddelanden, dvs. ljud, text, bild, data eller information i övrigt som förmedlas med hjälp av radio eller genom ljus eller elektromagnetiska svängningar som utnyttjar särskilt anordnad ledare. PTS är sektorsmyndighet för teleområdet och funktionsansvarig myndighet för funktionen telekommunikationer. PTS skall enligt sin instruktion -följa utvecklingen på radio-, tele- och dataområdena samt angränsande områden och av säkerheten vid elektronisk informationshantering inom dessa områden -tillgodose totalförsvarets behov av post- och teletjänster under höjd beredskap -stärka samhällets beredskap mot allvarliga störningar av telesystemet i fred. Det kan konstateras med den definition av funktionen som ovan redovisats omfar funktionens ansvarsområde inte bara telefoni (talkommunikation), teveöverföring, radio, datakommunikation utan även bl. a. så kallade dect-telefoner och bluetooth. Radio är dock uttryckligen undantaget från funktionens ansvarsområde i telelagen. FTN omfas inte heller av PTS ansvar. Regeringens uppdrag till ÖCB genomföra funktionsutvärderingen är relativt översiktligt hållet och tillhandahåller endast en allmän inriktning för arbetet. Bl. a. framhålles en utgångspunkt för uppdraget skall vara de överväganden som redovisas av regeringen i kontrollstationspropositionen (1998/99:74) samt de uttalanden som görs av Försvarsutskottet i betänkandet 1998/99:FöU1. Vidare anges ÖCB skall ta till vara de erfarenheter som vanns vid 1996 års genomgång av funktionen Telekommunikationer. Sedan den förra funktionsgenomgången har utomordentligt stora förändringar skett inom telekommunikationsområdet. Internet, som ifråga om transmissionen otvivelaktigt tillhör funktionen, har under dessa år närmast lavinartat vuxit i omfning och betydelse. Ett flertal nya nät och ett betydande antal nya operatörer har också tillkommit. ÖCB har i underhandskontakter med Regeringskansliet diskuterat den närmare avgränsningen av uppdraget. Dessa kontakter har visat det finns anledning koncentrera arbetet på frågor som sammanhänger med de nationella stomnäten inom telekommunikationsområdet och på de operatörer som har egen fysisk utrustning. Med

8 8 de nationella stomnäten avses i första hand Telias, Banverkets, Svenska kraftnäts, Utfors och Teracoms nät samt de tre mobiltelefonnäten. Dessa nät kan betraktas som grundvalen för det svenska tele- och datakommunikationssystemet. Funktionsutvärderingen avser den verksamhet som bedrivs vid höjd beredskap och vid svåra påfrestningar på samhället i fred samt de förberedelser som vidtas för möta dessa situationer. PTS har gjort en egen avgränsning av funktionen Telekommunikationer. Den är betydligt snävare än vad som gällde då Televerket var funktionsansvarig myndighet. Den är också snävare än vad som framgår av regeringens uppdragsskrivelse till ÖCB. Enligt PTS uppfning innefar funktionen teleinfrastrukturen och de samhällsviktiga teleoperatörerna. Brukarens telelutrustning och hyrda anslutningar omfas enligt PTS inte av funktionen. Såväl ÖCB som andra avnämare har accepterat denna avgränsning som dock inte är dokumenterad. När Televerket var ett statligt affärsverk definierades funktionen Telekommunikationer m.m. som de gemensamma resurser som tillhandahölls av Televerket. Statsmakterna har inte gjort någon mer precis definition av funktionen efter omregleringen på telemarknaden (se vidare avsnitt 8.2). 3. Arbetets uppläggning Arbetet inleddes med en planeringsfas under årsskiftet 1999/2000 då en projektplan togs fram och fastställdes. En promemoria togs också fram med förslag till den närmare inriktningen av arbetet. Dessa dokument diskuterades med företrädare för Närings- och Försvarsdepartementen, Försvarsutskottet och PTS. Inga invändningar framkom mot uppläggningen av funktionsgenomgången. Ett trettiotal företrädare för myndigheter, företag och organisationer har inom ramen för funktionsgenomgången intervjuats. Eftersom detta ofta skett i form av gruppintervjuer har antalet intervjuade personer varit väsentligt större än antalet intervjutillfällen. Intervjuerna genomfördes under tiden mars till juni En förteckning över intervjuade redovisas i bilaga 1. Under arbetets gång har arbetsgruppen vid tre tillfällen avrapporterat arbetet till PTS som haft tillfälle lämna synpunkter. En delredovisning har lämnats till Näringsdepartementet. Det finns ett relativt omfande utrednings- och studiematerial rörande telekommunikationer och dessas sårbarhet, bl.a. den tidigare funktionsgenomgången. Detta material har genomgåtts och resultaten utnyttjats i tillämpliga delar. Den snabba utveckling som skett - och som nu sker - medför dock arbetet till stor del

9 9 koncentrerats på de beredskapsförberedelser som vidtagits och dessas relevans med hänsyn till den utveckling som sker. 4. Vissa begrepp Stomnät.(Stamnät) Rikstäckande nät som täcker hela landet eller stora delar av landet. Består av fiberoptiska kablar eller radiolänk. Aktörer är Telia, Banverket, Svenska Kraftnät, Teracom och Utfors. Stadsnät. Regionala eller lokala nät som kopplar upp ett område eller en region mot stomnäten. Stadsnäten består vanligen av fiberoptiska kablar. Se även Regionnät Regionnät. Se ovan. Accessnät. Nät som förbinder den enskilda kunden med stadsnätet. Består i dagsläget till stor del av kopparkabel men även koaxialkabel, radiolänk och fiberoptisk kabel förekommer. F.n. sker en snabb utbyggnad av fiberoptiska accessnät. Endast Telia har rikstäckande accessnät. Mobila nät. F.n. finns tre operatörer med mobila nät i drift, Telia, Tele2/Comviq och Europolitan. Fiberoptik. Digital överföring av ljuspulser via ledare av glas. Svartfiber. Fiberoptiska kablar utan ändutrustning. Bit. Förkortning av engelskans binary digit (binär siffra). Mbps. Megabits per sekund eller miljoner bits per sekund. Tbps. Terabits per sekund eller miljarder bits per sekund. Bredband. IT-infrastrukturutredningen definierade bredband som överföringskapacitet för tele- och datakommunikation om minst 2Mbit/s i riktning såväl till som från användaren. Bluetooth. Bluetooth är en standard som låter elektroniska apparater kommunicera med varandra per radio istället för via kablar. Frekvensbandet 2,4-2,5 GHz används. Signalen hoppar mellan 80 olika frekvenskanaler 1600 gånger per sekund. Överföringen sker med upp till 1 Mbit per sekund. Räckvidden är 10 meter. Dect-telefoner. Mobila telefoner som används inom ett begränsat område, maximalt något hundratal meter från en lokal basstation. FTN. Försvarets telenät.

10 10 IP. Internet Protocol. Det språk alla datorer på Internet talar. Protocol. Regler för hur datorer skall kommunicera med varandra. Information warfare. Informationskrigföring. AB Stokab Huvudägare är Stockholms kommun. Stokab har ett fiberoptiskt nät som når alla kommuner i Stockholms län omfande 2250 km kabel varav 500 km sjökabel. I Stockholms innerstad är nätet mycket finmaskigt. I princip hyr Stokab bara ut svartfiber. Konvergens. När informationen överförs i digital form blir det allt svårare hålla isär vad som är telefoni, datakommunikation, Internet, rundradio och TV. Olika ITinfrastrukturer som tidigare varit åtskilda kan integreras i gemensamma distributionssystem. Detta brukar beskrivas som det sker en konvergens mellan områdena. Paketförmedlad information. Paketförmedlad information är förbindelselös och kräver till skillnad från kretskopplad information ingen förbokad linje. Små paket av information skapas som består av två delar. Den ena delen innehåller själva informationen (ett antal nollor och ettor) den andra delen är ett huvud som innehåller avsändarens och mottagarens adresser och paketets ordningsnummer. Hos mottagaren sätts paketen ihop igen vid ankomsten. Routrar. Routrar är en sorts intelligenta postcentraler som beslutar om hur paketen (se ovan) skall skickas iväg genom näten. Routern sammanställer en vägvalstabell och läser av huvudet på det enskilda paketet. Sen skickas paketet till nästa router som upprepar proceduren tills paketet når mottagaren. Routrarna kommunicerar med varandra och väljer den för tillfället bästa vägen sända paketet. Om en väg är blockerad väljs en annan väg. Det gör routernäten mycket robusta. Red teams. Hacker teams anställda av operatören med syfte utsätta det egna systemet för acker för testa säkerheten. Server. En dator med ett stort minne som finns i ett nätverk och som kan lagra data som används av andra i nätverket. TETRA. (TransEuropean trunked radio) är ett ett digitalt mobilsystem som avses användas av samhällsviktiga verksamheter; polis, sjukvård, räddningstjänst m.fl. Tiger teams.telias benämning på Red teams. Se förklaring ovan. TTB. Totalförsvarets teleberedning.

11 11 5. Telebranschens utveckling Till följd av den allt snabbare tekniska utvecklingen och tillkomsten av nya tekniska lösningar är det utomordentligt svårt förutse vilka lösningar som kommer dominera i framtiden. Eftersom de beredskapsinvesteringar som görs förväntas ha en lång livslängd blir det viktigt investeringar inte sker i teknik som snabbt blir föråldrad. Den redovisning av branschens utveckling som nedan lämnas bygger helt på de uppgifter som framkommit vid intervjuerna med operatörerna. Branschen är under utomordentligt snabb utveckling. Det råder en hård konkurrens. Det har fått till följd företagen minimerar organisationerna. Samtidigt baseras verksamheterna i stor utsträckning på inhyrda resurser. Det medför i sin tur företagen i stor utsträckning saknar egna resurser för reparationer och dylikt. Bredbandsutbyggnaden pågår. Egentligen har denna utveckling pågått under en längre tid. Vad som nu sker är nya nät tillkommer samtidigt som kapaciteten i befintliga nät snabbt ökar. På riksnivå kommer det finnas minst fem nät (stomnät) som täcker hela landet eller stora delar av landet. Telia, Banverket, Svenska Kraftnät (Kraftkom), Teracom och Utfors äger, eller kommer äga nät, som täcker hela eller stora delar av landet. Stadsnät/regionnät finns - förutom Telias riksäckande regionnät - i drygt 170 kommuner (mars 2000) med minst 2,5 km fiberoptiska kablar. Oftast täcker dessa nät bara centralorten eller delar av denna. Stokab säljer svartfiber medan övriga i allmänhet bara erbjuder aktiva tjänster, vilket innebär det finns risk för konkurrens mellan nätägaren och kunder. Ägarstrukturen varierar men oftast är kommunerna intressenter i de nya näten. Telia har idag accessnät som når praktiskt taget alla hushåll i Sverige. Näten består av partvinnad kopparkabel som kan användas för såväl digital som analog överföring. När näten tillkom var de avsedda för analog kretskopplad överföring men kan idag användas också för paketförmedlad digital överföring. Upp till 8 Mbps kan överföras om avståndet till operatörens telestation inte är för långt, några kilometer. Kabel-TV når idag mer än 2,5 miljoner hushåll. Kabel-TV näten kan användas som accessnät. Även om de tillkom för transportera data i en riktning kan de genom ombyggnad nyttjas också för tvåvägskommunikation. Upp till 10 Mbps kan överföras nedåt och 2Mbps uppåt (till och från slutkunden). Det finns risker för utbyggnaden av de nya bredbandsaccessnäten skapar nya monopol liknande den situation som råder ifråga om kabel-tv. Det gäller i första hand boende i flerfamiljshus men samma utveckling kan befaras komma gälla alla slutkunder både ifråga om region- och accessnät. De nya nät för bredbandskommunikation som nu tillkommer villkoras oftast med en leverantör har ensamrätt till tjänsteleverans. Det kan också begränsa möjligheterna för samhällsviktiga verksamheter välja alternativa leverantörer.

12 12 Regeringen har uppmärksammat frågan och givit PTS i uppdrag utreda och ge förslag till åtgärder som förebygger risker för monopolisering i den snabba utvecklingen av fastighetsnät för bredbandskommunikation. PTS har i en rapport 1 lämnat förslag till ett antal åtgärder för minska riskerna för monopol. Jämfört med koppar har fiberoptiska kablar högre kapacitet, bättre prestanda och överlägsen tillförlitlighet. De har idag en överföringskapacitet på upp till en Tbps. Det är emellertid endast ett fåtal slutanvändare som i dagsläget har fiberoptisk anslutning. Särskilt för privatkunder förekommer det i liten omfning. Ett antal av de stora fastighetsbolagen är dock i färd med installera fiberoptiska kablar i sina fastigheter. Elnäten som når alla hushåll kan också användas som accessnät. Idag förekommer en försöksverksamhet men få inom telekombranschen tror elnäten kommer bli ett realistiskt alternativ till övriga accessnät Här kan dock finnas skäl beakta ett användande av elnäten som accessnät skulle innebära en ny konkurrent tillkom för telekombranschen. Trådlösa accessnät finns i flera olika varianter. Befintliga mobiltelefonsystem, satellitsystem och landbaserade mikrovågssystem har nämnts av dem som intervjuats som tänkbara framtida accessnät. Osäkerheten är stor inom branschen ifråga om utvecklingen av trådlösa accessnät men många tror fiberoptiska nät kommer dominera i tätorterna medan trådlösa nät kan bli ett realistiskt alternativ i glesbyggd. Det råder en närmast total enighet om all information i framtiden kommer vara paketförmedlad. Dagens kretskopplade telefoni kommer således ersättas av paketförmedlad. Särskilt i stomnäten kommer detta inom kort vara en realitet. Det råder också en bred enighet om all trafik kommer gå under IP eller efterföljare. Viss, särskilt viktig information, kommer dock kanske gå under särskilda protokoll eller via direktuppkopplade förbindelser enligt fleras bedömning. En konsekvens av detta är det blir angeläget skydda eller dubblera viss utrustning, särskilt routrar och servrar. Som ovan redovisats råder en total enighet om denna utveckling snart kommer vara en realitet. Däremot finns olika bedömningar om när detta kommer vara helt genomfört. Ingen tror dock denna tidpunkt ligger mer än tio år framåt i tiden. Många tror utvecklingen kommer gå betydligt snabbare. FTN omfas inte av funktionen telekommunikationer. Det används dock av ett betydande antal civila myndigheter som ett reservalternativ. Därför är i detta sammanhang FTN av intresse. Det råder en mycket stor tveksamhet till om FTN har någon framtid. Flertalet bedömare anser det av ekonomiska skäl inte är realistiskt räkna med FTN skall kunna bibehållas och utvecklas. 1 Risker för monopolisering av bredbandstjänster till flerfamiljshus.

13 13 6. Hot och gränssättande faktorer Under de senaste två decennierna har utvecklingen inom området telekommunikationer gått från analog överföring av tal till i ökad omfning överföringen sker i digital form av såväl tal som data, ljud och bild. Antalet tjänster som erbjuds av operatörerna har ökat och nätkapaciteten har byggts ut med nya optiska nät för höghastighetsöverföring av digital information. Sverige befinner sig nu på väg in i vad som kan beskrivas som ett nätverkssamhälle. Denna strukturförändring gör sig märkbar när det gäller såväl teknik och samhällsorganisation som kultur och värderingar. De digitala nätverken utgör den nya centrala infrastrukturen. Samtidigt som denna nya nätverksinfrastruktur ger oss ökade möjligheter kommunicera både nationellt och globalt så innebär utvecklingen också interaktionen mellan olika områden blir mer komplex och svårförutsägbar. Detta innebär framtida trender blir svåra förutspå vilket i sin tur leder till problem med urskilja vilka områden och tekniker som bör prioriteras ur beredskapssynpunkt. I stort sett alla samhällsfunktioner är idag beroende av telekommunikationer och elförsörjning för kunna bedriva sin verksamhet. Försörjningen med el och tele utgör således utan tvekan de två viktigaste gränssättande faktorerna för samhällets förmåga kunna klara en kris. Ett bortfall av dessa två funktioner innebär i stort sett alla övriga funktioner inom det civila försvaret får problem fullgöra sina uppgifter. Det allvarligaste hotet mot telekommunikationerna vid ett väpnat angrepp är enligt PTS sabotage mot fysisk teleinfrastruktur, logiska acker (hackeracker och intrång i system m.m.) samt anfall från luften med precisionsstyrda robotar och bomber mot stora telefastigheter med många viktiga funktioner. I fredstid är hoten och angriparna mer diffusa. Sabotage mot infrastruktur förekommer i mycket begränsad omfning. Istället är det de logiska ackerna som är det stora problemet. Angriparna kan i detta fall bestå av såväl enstaka hackers, som grupper och nationer. Deras drivkraft kan vara eget vinstintresse, ideologi, religion eller maktpolitiska skäl. Det är också ofta mycket svårt urskilja vilken typ av angripare och angrepp som det rör sig om. Dagligen utsätts operatörerna för hundratals angrepp. Det rör sig om allt från oskyldiga pojkstreck till mer avancerade acker med syfte nå styrsystem eller samhällsviktig information. Det kan vara svårt för den enskilde operatören se de större sambanden i dessa acker. För närvarande utreds därför möjligheten skapa en central funktion dit operatörerna kan rapportera ackerna och där dessa acker kan utvärderas ur nationell säkerhetssynpunkt. Man kan urskilja några faktorer som är gränssättande för Telefunktionens förmåga både i fred och vid höjd beredskap. De viktigaste är elförsörjning, skydd för vital driftledning och teleutrustning samt förmåga skydda sig mot kvalificerade IT-angrepp.

14 14 Telefunktionens förmåga påverkas också i hög grad av den snabba teknikutvecklingen och av vissa omvärldsfaktorer. PTS anser bl.a. den snabba utvecklingen av Internet medför en ökad risk för obehöriga kan ta sig in i datasystem eftersom skyddet mot kvalificerade hackeracker ännu i många fall är bristfälligt samtidigt som bredbandsutbyggnaden medför många fler kommer vara kontinuerligt uppkopplade mot Internet. PTS påpekar också telekommunikationerna är sårbara vid angrepp mot elförsörjningen eller vid driftstörningar till följd av snöoväder och översvämningar med längre elavbrott som följd. Större teleanläggningar har egen stationär reservkraft men mindre stationer och mobila basstationer har endast berireserv för klara några timmars elavbrott. Ett längre avbrott i elförsörjningen innebär därför stora problem för telekommunikationerna. Viktigt är notera de ömsesidiga beroenden som utvecklats mellan nätverken. ÖCB har bland annat i Infrastrukturuppdraget, dragit slutsatsen konvergensen inom den tekniska infrastrukturen visar man inte längre kan betrakta olika infrastrukturella system som separata enheter. Det är nödvändigt ta ett helhetsgrepp på den tekniska infrastrukturen och de beredskapsåtgärder som bör vidtas för minska sårbarheten i olika infrastrukturella system. 2 På grund av dessa beroenden kommer t.ex. ett bortfall i elförsörjningen innebära problem med säkra försörjningen med telekommunikationer och vice versa. För starta elnätet efter ett avbrott behövs fungerande telekommunikationer och utan elförsörjning går det inte hålla igång digitala telekommunikationer. Ett bortfall i ett eller båda av dessa nät innebär således risk för en moment 22 situation. Det är troligt infrastrukturen för elförsörjning, telekommunikationer och IT-system, kan komma utsättas för en likartad bekämpning i samband med krigshandlingar. Planeringen inom dessa områden bör därför i huvudsak inriktas på en kombination av flera olika beredskapsåtgärder som kompletterar varandra. Genom väga ihop åtgärder inom flera funktioner och verksamheter kan hela systemet uppnå robusthet och flexibilitet. Det kan konstateras den nya nätverksinfrastrukturen innebär fördelar såväl som nackdelar ur säkerhetssynpunkt. Näten är i sig förhållandevis lätta ackera och även en angripare med begränsade medel kan klara slå ut delar av dem. Men om de nya digitala näten byggs på ett välplanerat sätt kan de ge en ökad redundans och följaktligen bli mindre sårbara för sabotage och skadegörelse. Detta förutsätter dock man finner lösningar för omkoppling i näten och för dubblering av information på olika servers samt skydd av vissa vitala noder. Försvarsåtgärderna bör inte endast utgöras av passiva skyddsåtgärder utan måste ske i en dynamisk process där det främst gäller skapa förutsättningar för upptäcka angrepp och vidta åtgärder. För göra detta möjligt krävs såväl kvalificerad kompetens som samarbete både nationellt och internationellt samt mellan offentlig och privat sektor. 2 Infrastrukturuppdraget, sid. 4. ÖCB dnr 5-183/99

15 15 7. Funktionens arbete 7.1 Funktionens ansvarsområde Funktionen Telekommunikationer m.m. är en av det civila förvarets 18 funktioner, där olika myndigheter har ansvar för en eller flera funktioner. Funktionsmål enligt totalförsvarsbeslut år 1996 är följande: Verksamheten inom funktionen Telekommunikationer m.m. skall bedrivas så totalförsvarets behov av teletjänster under höjd beredskap tillgodoses. Verksamheten skall även bedrivas så de resurser och den beredskap som skapas också skall kunna utnyttjas vid svåra påfrestningar på samhället i fred. Verksamhetsmål enligt regleringsbrev år 1999: Målet är sårbarheten inom funktionen Telekommunikationer m.m. avseende allvarliga hot i krigstid samt allvarliga hot och påfrestningar i fredstid minskas under verksamhetsåret genom planerade åtgärder vidtas. Från och med den 1 juli 1993 fick PTS i uppgift övervaka efterlevnaden av den då nya lagstiftningen inom teleområdet, utfärda teletillstånd med villkor, upphandla beredskaps- och handikapptjänster samt utöva löpande tillsyn på teleområdet. Myndigheten blev samtidigt funktionsansvarig myndighet för funktionen Telekommunikationer m.m. I Telelagen (1993:597) eftersträvas minsta möjliga reglering. Grundprincipen är alla som begär det skall få operatörstillstånd. Anmälningsplikt enligt 5 Telelagen gäller för tillhandahållande av telefonitjänst, dvs. taltelefoni, fax samt datakommunikation via låghastighetsmodem, till fast nätanslutningspunkt, mobil teletjänst, annan teletjänst som kräver tilldelning av kapacitet ur nummerplan för telefoni eller nätkapacitet inom ett allmänt tillgängligt telenät Enligt prop. 1992/93:200 om en telelag och en förändrad verksamhetsform för Televerket, m.m. anses ett telenät allmänt tillgängligt om det står öppet för en vid krets av användare ansluta sig till nätet. Att en operatör värvar kunder på marknaden och därvid erbjuder anslutning på bestämda villkor bör leda till det nät som härvid skapas blir anse som allmänt tillgängligt. Övriga exempel på allmänt tillgängliga telenät är, enligt propositionen, alla inom ett visst geografiskt område eller verksamheter med funktionell gemenskap, t.ex. företag i en viss bransch, kan ansluta sig till nätet. Televerksamhet som har en omfning som med avseende på utbredningsområde, antalet användare eller annat jämförbart förhållande är betydande är dessutom tillståndspliktig (7 telelagen). Enligt prop. 1992/93:200. innebär betydande omfning

16 16 marknadsandelar omkring 10-15%. Om marknadsandelen understiger 5% är det enligt propositionen tveksamt om tillståndsplikt blir aktuell. För alla som bedriver tillståndspliktig eller enbart anmälningspliktig verksamhet gäller de skall beakta totalförsvarets behov av telekommunikationer under höjd beredskap (23 ). Dessa företag omfas även av PTS föreskrifter om fredstida planering för totalförsvarets behov av telekommunikationer m.m. I dessa föreskrifter ställs vissa krav på fredstida planering och organisering för tillgodose totalförsvarets behov av telekommunikationer vid höjd beredskap och i krig. För närvarande (maj 2000) har 181 företag (exklusive dotterbolag) registrerade anmälningar. 18 företag (exklusive dotterbolag) har tillstånd. Följande åtta företag har tillstånd för fasta förbindelser: Telia AB, Tele2 AB, Telenordia AB, Sonera Sverige AB, MCI WorldCom AB, Global One Services AB, Banverket och AB STOKAB. Alla dessa utom Banverket och AB STOKAB har även tillstånd för telefonitjänst. Ytterligare sju andra företag har tillstånd för telefonitjänst, vilket innebär sammanlagt 13 företag har tillstånd för telefonitjänst. Telia AB och Tele2 AB har dessutom även tillstånd för mobila teletjänster, tillsammans med tre andra företag bl.a. Europolitan PCN AB. Beredskapsåtgärderna inom funktionen sker inom samhällsviktiga företags verksamhet. De samhällsviktiga företagen finns bland de tillståndspliktiga företagen. 7.2 Aktörer och intressenter Post- och telestyrelsen PTS, som funktionsansvarig myndighet, inriktar beredskapsförberedelserna inom funktionen och upphandlar beredskapstjänster av operatörerna. En funktionsansvarig myndighet har ansvaret för samordning m.m. av beredskapsplanering inom en funktion enligt Beredskapsförordningen (1993:242). Enligt samma förordning är den funktionsansvariga myndighetens uppgift vid högsta beredskap hålla regeringen informerad om händelseutvecklingen, tillståndet och förväntad utveckling samt om vidtagna och planerade åtgärder inom ansvarsområdet. Cirka 5 årsarbetskrafter arbetar med teleberedskap på PTS. Avnämare Avnämarna till PTS kan definieras som det civila försvaret genom ÖCB och civilbefälhavarna (CB) samt Försvarsmakten genom Högkvarteret och militärbefälhavarna (MB). MB representerar i kontakterna med PTS även försvarsområdena och CB även länsstyrelserna. Högkvarteret och MB representerar Försvarsmakten på central och regional nivå. ÖCB är funktionsansvarig myndighet för civil ledning och samordning, dvs. den så kallade

17 17 ledningskedjan som består av ÖCB, CB, länsstyrelser och kommuner. PTS ser CB som företrädare för hela det civila försvaret på högre regional nivå. ÖCB ses dock inte som företrädare för hela det civila försvaret på den centrala nivån. Regeringen har under år 1999 (prop.1999/2000:30) föreslagit avveckling av CB. Riksdagen fade den 30 mars 2000, beslut om Civilbefälhavaren i Södra civilområdet, Civilbefälhavaren i Mellersta civilområdet och Civilbefälhavaren i Norra civilområdet, skall läggas ned den 31 december år Regeringen har låtit utreda bl.a. hur vissa uppgifter som måste lösas även framöver skall hanteras och vilka kostnader m.m. som uppstår i detta sammanhang. Ett beslut väntas under år Även MB skall, enligt beslut inom Försvarsmakten, läggas ned. Nedläggningen av CB och MB kommer innebära PTS kommer behöva fånga upp avnämarnas behov och krav på regional nivå på något nytt sätt. Funktionerna finns till för verksamhet vid höjd beredskap. Ovan angivna myndigheter är avnämare när det gäller höjd beredskap inom funktionen Telekommunikationer m.m. Verksamheten inom funktionerna skall dock enligt totalförsvarsbeslutet år 1996 bedrivas så de resurser och den beredskap som skapas också skall kunna utnyttjas vid svåra påfrestningar på samhället i fred. När det gäller svåra påfrestningar på samhället i fred är avnämarna fler än de ovan angivna. Alla samhällsviktiga verksamheter kan ses som avnämare i detta sammanhang. Aktörer Den dominerande teleoperatören är Teliakoncernen. PTS upphandlar de allra flesta beredskapsåtgärder av Teliakoncernen. Övriga aktörer har fortfarande relativt små marknadsandelar, men verksamheten expanderar dock snabbt. Som tidigare sagts koncentrar vi oss i denna funktionsgenomgång på frågor som sammanhänger med de nationella stomnäten inom telekommunikationsområdet och på de operatörer som har egen fysisk utrustning. Med de nationella stomnäten avses i första hand Telias, Banverkets, Svenska kraftnäts, Utfors och Teracoms nät samt Telias, Tele2/Comviqs och Europolitans mobiltelefonnät. Dessa nät kan betraktas som grundvalen för det svenska tele- och datakommunikationssystemet. Antalet fasta anslutningar i Sverige är cirka 6 miljoner. Telia är dominerande accessnätoperatör med 98% av abonnemangen. År 1998 hade Telia 93% av marknaden för nationella samtal och 63% av marknaden för internationella samtal. Tele2 hade samtidigt 3% av marknaden för nationella samtal och 15% av marknaden för de internationella samtalen. Vid årsskiftet 1999/00 fanns det 5 miljoner abonnemang för mobila teletjänster, varav cirka 90% GSM-abonnemang. 56% av Sveriges befolkning hade då mobilabonnemang. De tre mobiloperatörernas andel av GSM-abonnemangen var: Telia Mobile 48%, Tele2/Comviq 35% och Europolitan 17%.

18 18 Abonnenttillväxten för Internet har under de senaste åren varit kraftig. Antalet användare med uppringd access har ökat från abonnenter år 1995 till 1,4 miljoner år Telia hade då 32% av abonnenterna, Tele2 30 % och Telenordia 17%. Försvarsmakten har ett eget telekommunikationsnät som kompletterar det allmänna telenätet. FTN utnyttjas i viss utsträckning av civila myndigheter. FTN använder i viss mån förbindelser i publika nät, bl.a. Telias.nät. 7.3 Planeringsinriktning och förmåga PTS avrapporterade ett regeringsuppdrag rörande sårbarheten i den civila infrastrukturen i rapporten Telekommunikationernas sårbarhet I denna rapport redogör myndigheten för sårbarheten i dag och vilka åtgärder man anser behövs för minska sårbarheten. PTS konstaterar hotet mot telekommunikationerna precisionsstyrda vapen, intrång i teleoperatörernas nät för sätta dem ur funktion, långvariga elavbrott och sabotage kan riktas mot många teleoperatörers nät var som helst i landet där en angripare bedömer sårbarheter finns. PTS avser slutföra nuvarande satsning på fullträffsskyddade teleanläggningar under nuvarande totalförsvarsbeslutsperiod. Centraliseringen av nätfunktioner, tjänster och övervakning samt fjärrstyrning av näten medför delar av landet, främst Norrland och Gotland, riskerar få avbrott i teletrafiken vid svåra skador i näten. Därför anser PTS en forts satsning måste ske på öka mångfald och skydd i transmissionsnät, eftersom detta är en långsiktig förutsättning för säkerhet åt alla slag av telekommunikationer. PTS menar också det är nödvändigt skydda telekommunikationerna mot ett växande IT-relaterat hot och följa upp hur hotet utvecklas. Ett prioriteringssystem är viktigt för samhällsviktiga grupper och funktioner vid svåra störningar i telefonin, menar PTS vidare. Funktionsövningar avser genomföras för PTS och teleoperatörerna skall tränas i hantera svåra skador på telenät som kan leda till svåra påfrestningar på samhället. PTS bedömer funktionen Telekommunikationer m.m. har en icke godtagbar förmåga vid väpnat angrepp. Förmågan mostå svåra påfrestningar på samhället i fred bedöms vara delvis godtagbar. Myndigheten anser vidare med den planering som man har för funktionen de närmaste två åren kommer funktionens sårbarhet och beredskap vara godtagbar vid försvarsbeslutsperiodens slut. PTS anser då bör totalförsvaret i ökad omfning kunna använda publika nät i stället för skaffa egna sambandssystem.

19 19 PTS räknar också med kapaciteten i GSM-näten ökar så de blir fullvärdiga accessnät. Utöver Telias nät finns då möjligheter ansluta samhällsviktiga enheter till andra operatörers nät, som i ökad utsträckning använder annan transmission än Telias. Vi anser dock det bör tilläggas GSM-näten inte är oberoende av det fasta näten. PTS anser vidare när ett prioritetssystem införts kommer samhällsviktiga grupper kunna ha prioritet i både fasta och mobila telefonnät. Telefunktionen vidtar beredskapsåtgärder för påfrestningar i nuvarande omvärldsläge. Åtgärder som skall påverka förmågan i ett förändrat omvärldsläge med iståndsa styrkor görs inte. Funktionen räknar med funktionens förmåga under 12 månaders anpassningsperiod kan höjas genom : driftledningar som har förberedda skyddade krigsgrupperingsplatser kan inta skyddad gruppering, reservkomponenter inköps, personal som slutat under de under senaste två åren återanställs, kapacitet i viktiga transmissionsanläggningar uppgraderas och begränsad kabelutbyggnad genomförs. 7.4 Styrning och uppföljning av funktionen i fred Statsmakterna styr funktionen genom övergripande mål, medelstilldelning och bestämmelser, som uttrycks i statsmaktsdokument. PTS konkretiserar styrningen och samordnar med hjälp av bestämmelser i teletillstånden, en föreskrift och framför allt genom upphandling. I teletillstånden finns grundläggande villkor. Där anges också operatörerna skall genomföra beredskapsåtgärder, som PTS upphandlar och PTS ersätter merkostnaderna som operatörerna har på grund av beredskapsåtgärderna. PTS har anslagsmedel som får användas för upphandling av tjänster, utrustning och anläggningar för tillgodose totalförsvarets behov av telekommunikation. Många avnämare och aktörer inom funktionen är i stort sett positiva till PTS planeringsinriktning och prioriteringar. PTS arbetsmodell för säkra telekommunikationerna bygger enligt regeringens uppdrag på upphandling. En allmän bedömning av alla involverade är detta är en kostnadseffektiv metod för åstadkomma reslutat i en kommersiell omvärld med hög förändringstakt. Upphandlingsmodellen anses vara föredra jämfört med lagreglering eftersom den möjliggör styrning utan detaljerad reglering. Upphandlingsmodellen innebär den funktionsansvariga myndigheten på olika sätt kan upphandla beredskapsåtgärder av teleföretagen. Vilka beredskapsåtgärder som skall upphandlas bestäms av den funktionsansvariga myndigheten efter dialoger med avnämare och operatörer. Upphandlingen kan ske genom företagen åtar sig uppfylla vissa krav och PTS betalar för detta. Upphandling kan också ske av specificerade beredskapsåtgärder i form av t.ex. investeringar i bergrum eller viss kapacitet i fråga om t.ex. drift av reservkraftverk. Hittills har PTS främst upphandlat investeringar.

20 20 Samtidigt som upphandlingsmodellen bedöms vara en i huvudsak bra metod för styrning av beredskapsåtgärder inom funktionen kan den utvecklas, se avsnitten 8.7 och De beredskapsåtgärder som PTS upphandlat av teleföretagen följs upp på olika sätt. Med hjälp av revisor kostnadsgranskas åtgärderna. Funktionsövningar kan fungera som leveranskontroller avseende t.ex. mobila basstationer och reservkraftverk. Studiebesöksbetonade genomgångar görs också. Behovsinventeringen inför den årliga upphandlingen inom funktionen Telekommunikationer m.m. går till på följande sätt: PTS inbjuder avnämarna Högkvarteret, ÖCB, MB och CB till ett inledande möte. MB ger anvisningar till försvarsområdena och CB till länsstyrelserna. Försvarsområdena och länsstyrelserna definierar sina behov efter kontakter med förband och kommuner. Försvarsområdet och motsvarande länsstyrelse har kontakt med varandra och vid behov med operatörer. Försvarsområdena och länsstyrelserna presenterar den lägre regionala nivåns behov för MB och CB. MB och CB granskar behoven och har ett gemensamt möte där de prioriterar. Vid behov tas kontakt med operatörer. Avnämarna redovisar behov av och önskemål om beredskapsåtgärder inom funktionen för PTS. PTS har dialog på central och regional nivå med samhällsviktiga operatörer. MB, CB och PTS diskuterar prioritering av beredskapsåtgärderna. PTS gör en slutlig prioritering som Högkvarteret och ÖCB lämnar samråd på. I den förra funktionsgenomgången påpekades avnämarnas behov av återkoppling efter upphandlingsprocessen. Avnämarna ville ha en samlad bild av läget, de ville veta vilka åtgärder som slutligen prioriterades, på vilka grunder, vilka åtgärder som vidtagits, effekter av dem osv. PTS utkommer sedan 1997 årligen med en sådan information. 7.5 Finansiering Det anslag till teleberedskap, som PTS disponerar, är under innevarande budgetår 195 miljoner kr och det var under förra budgetåret 197,6 miljoner kr. Från och med år 1997 finansierar funktionen Telekommunikationer m.m. delvis sina beredskapsåtgärder med avgifter. I Lag om ändring i Telelagen (1993:597) sägs teleoperatörerna, utöver tidigare egna insatser, skall bidra till finansieringen av åtgärder för skydda telekommunikationerna mot allvarliga fredstida hot och påfrestningar. Avgifterna går in i statskassan och PTS får en summa motsvarande avgiftsuttaget i form av anslag. Avgifterna motsvarar ungefär halva anslaget till funktionen.

21 Beredskapsåtgärder och kostnadsutfall Under år 1999 har funktionen Telekommunikationer m.m. genomfört övningar, bl.a. avseende förmågan snabbt kunna göra hopkopplingar mellan Telias och Banverkets nät samt mellan Telia och Försvarsmaktens fasta nät. Genom dessa övningar har man verifierat förmågan kunna genomföra hopkopplingar mellan operatörer. Åtgärden har effekt även i fredstid. Drygt 90% av kostnaderna för beredskapsåtgärder avser investeringskostnader. Viktiga investeringar under 1999 har varit färdigställande av en ny berganläggning. Det under 1998 påbörjade arbetet med etablering av operatörer i färdigställda berganläggningar fortsätter och beräknas pågå ytterligare två år. PTS bedömer sårbarheten i storstädernas transmissionsnät blir godtagbar när etableringen är färdig. Åtgärden har effekt även i fredstid. Svenska Kraftnät har påbörjat förläggning av optofiberkabel till vissa orter i Norrland. Arbetet kommer slutföras under år När förläggningen är klar kommer en alternativ transmissionsväg finnas till mellersta Norrland. Slutleverans har skett av drygt 1600 mobila reservkraftverk till Europolitan, NetCom, Telia och Telenordia. 708 av dessa har levererats under Detta har minskat sårbarheten vid långa elavbrott vid t.ex. sabotage mot elförsörjningen. Åtgärden har effekt även i fredstid. Sårbarheten i krig är dock fortfarande stor. Berörda teleoperatörer (4 st.) har utrett konsekvenserna av och kostnaderna för ett införande av prioritet i deras nät. Till grund för utredningen ligger den utredning som Ericsson Telecom AB genomförde under år Analyser av möjligheterna till intrång i teleoperatörernas styr- och övervakningsnät har genomförts hos teleföretag. De genomförda analyserna har givit underlag för berörda teleoperatörer vidta åtgärder för minska sårbarheten. Åtgärden har effekt även i fredstid. PTS har också deltagit i internationella möten med NATO:s planeringsgrupp för civila post- och telekommunikationer. Som tidigare sagts tog PTS tog över funktionsansvaret för Telekommunikationer m.m. den 1 juli Såväl under Televerkets sista år som funktionsansvarig myndighet som under PTS tid som funktionsansvarig har investeringarna svarat för större delen av kostnaderna för beredskapsåtgärder. Av investeringarna var berganläggningar den största kostnadsposten och åtgärder i näten den näst största posten under Televerkets sista år som funktionsansvarig myndighet och fram till och med år När PTS tog över funktionsansvaret skedde en neddragning av driftskostnaderna. Denna förändring har sedan blivit allt mer markant. Neddragningen av driftskostnader beror främst på nedläggning av driftvärnet och nedläggningen av vapenfriutbildningen.

22 22 Nedläggningen av driftvärnet motiverades bl.a. av personalen behövdes till sina ordinarie arbetsuppgifter under kris och i krig, inte till bevakning. Under den senaste fyraårsperioden har kostnadsutfallet för beredskapsåtgärderna inom Telefunktionen varit följande. Tabell 1. Kostnadsutfall av beredskapsåtgärder, miljoner kr Åtgärd 1995/ Åtgärder i transmissionsnätet 31,7 42,9 16,4 31,2 Förstärkning av nät kring 73,6 102 storstäder Hopkopplingspunkter 11,4 Bergsanläggningar 114, ,2 86,8 Informationssäkerhet, 7,8 0.9 intrångsanalys Skydd för Internet, IP Prioritetssystem 2,1 1,5 Mobila basstationer 8,4 27,2 Reservkraft 0,7 1,8 16,4 25,1 Funktionsövningar, samverkan 5,7 6,3 4,4 0,6 Summa 161,3 286,2 222,3 248,1 Under det senaste året har nätåtgärder i form av åtgärder i transmissionsnätet och förstärkning av nät kring storstäder svarat för den största kostnaden. Under år 1998 svarade nätåtgärder för lika stor andel som kostnaden för berganläggningar, som under de två senaste åren svarat för ungefär 40% av de totala kostnaderna för beredskapsåtgärder. Under de två senaste åren har också reservkraft svarat för en väsentlig kostadsandel, cirka 10% av de totala kostnaderna. 8. Utredningens överväganden och förslag 8.1 Inledning Funktionsgenomgången har omfat funktionen Telekommunikationer enligt PTS avgränsning av funktionen, frågor om samspelet mellan funktionen och samhällsviktiga användare av telekommunikationstjänster samt vissa frågor om totalförsvarsviktiga, icke-publika telesystem. I det följande redovisas utredningens överväganden och förslag inom dessa områden. Mot bakgrund av den oklarhet som råder vad gäller funktionens 3 Budgetåret avsåg 18 månader, men kostnaderna är omräknade till 12 månader.

Nästa steg i Gotlands Fibersatsning: Ett redundant och robust nät med en samhällskanal

Nästa steg i Gotlands Fibersatsning: Ett redundant och robust nät med en samhällskanal Nästa steg i Gotlands Fibersatsning: Ett redundant och robust nät med en samhällskanal Bakgrund Gotland antog sin andra bredbandsstrategi 2010. Målet var att med hjälp av socken-modellen anlägga ett fibernät

Läs mer

Information om funktionen. Telekommunikationer

Information om funktionen. Telekommunikationer 1 Beredskapsenheten Information om funktionen Telekommunikationer (Delutredning i ÖCB:s rapport till regeringen, Infrastrukturuppdraget - om sårbarheten i den tekniska infrastrukturen) 2000-05-01 1 2000-02-15

Läs mer

Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation

Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation SVENSKA SAMMANFATTNING Bilaga 1 KOMMUNFÖRBUNDET 1999-02-17 Sektionen för Energi, Skydd och Säkerhet Finanssektionen Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation Allmänt om radiokommunikation

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI. Högsby kommun 2016-2020

BREDBANDSSTRATEGI. Högsby kommun 2016-2020 BREDBANDSSTRATEGI SAMMANFATTNING Digitaliseringen och utvecklingen av IT har förändrat samhället, varför också bredband blir en allt viktigare komponent för att möta det moderna samhällets behov av service

Läs mer

Bredbandsstrategi 2016

Bredbandsstrategi 2016 Bredbandsstrategi 2016 1 Inledning Tillgång till bredband, fiber för datakommunikation, är en strategisk utvecklingsfråga. Kommunens och nationens mål är att 90 procent av hushållen och företagen ska ha

Läs mer

Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien

Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien C LAES N O R G R E N R I K S R E V I S O R Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien Riksrevisor Claes Norgren talar om informationssäkerhet inför Kungl. Krigsvetenskapsakademien, Försvarshögskolan 27 april

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

En sammanställning över PTS lägesrapporter om telekommunikationerna publicerade på PTS webbplats under januari till mars 2005

En sammanställning över PTS lägesrapporter om telekommunikationerna publicerade på PTS webbplats under januari till mars 2005 En sammanställning över PTS lägesrapporter om telekommunikationerna publicerade på PTS webbplats under januari till mars 2005 PTS lägesrapport om telekommunikationerna - måndag den 7 mars Det sker ett

Läs mer

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura Datum 2015-10-23 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 97-2015 Sid 1 (6) Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn,

Läs mer

Inledning. By keeron Published: 2007-10-20 19:13

Inledning. By keeron Published: 2007-10-20 19:13 Inledning Published: 2007-10-20 19:13 Förutsättningarna för tillväxt på Säffles landsbygd är goda. Här finns entreprenörsanda, kreativitet och kompetens. Här finns också en god livsmiljö. För att ta tillvara

Läs mer

Västtrafiks tilldelning av kontrakt för köp av tåg till regiontrafiken

Västtrafiks tilldelning av kontrakt för köp av tåg till regiontrafiken KKV1013, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-04-27 Dnr 225/2011 1 (6) Västtrafik AB Box 405 401 26 Göteborg Västtrafiks tilldelning av kontrakt för köp av tåg till regiontrafiken Beslut Konkurrensverket avskriver

Läs mer

Kompletterande yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP

Kompletterande yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP Remissvar Sida 1(6) Diarienr 1.6-82/2015 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson t.f. VD Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för IT politik 103 33 Stockholm Kompletterande yttrande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ersätter Utbytt den Sign 0:1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. GRUNDSYN FÖR DET CIVILA FÖRSVARET 1:1 2. DET CIVILA FÖRSVARETS UPPGIFTER I FRED 2:1 3. MÅL OCH SYFTE MED PLANEN 3:1 4. HOT OCH RISKER 4:1 4.1 HOTBILD-

Läs mer

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap RakEL Bakgrund robusthet och reparationsberedskap Målen för vår säkerhet! Prop. 2008/09:140 Målen för vår säkerhet är: att värna befolkningens liv och hälsa, att värna samhällets funktionalitet och att

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning

Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig

Läs mer

SVENSKA. Skånet 2011

SVENSKA. Skånet 2011 SVENSKA Skånet 2011 SkåNets uppdrag är att förse Skånes hushåll, företag och offentlig verksamhet med riktigt bredband. I praktiken handlar det om att samordna planering och utveckling av en skånsk, öppen

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Sammanträdesdatum. Remissvar - Statens bredbandsinfrastruktur som resurs SOU 2016:1

Sammanträdesdatum. Remissvar - Statens bredbandsinfrastruktur som resurs SOU 2016:1 Kristianstads kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-05-11 1 (2) KSAU 129 Remissvar - Statens bredbandsinfrastruktur som resurs SOU 2016:1 Änr KS 2016/158 Beslut

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Örebro den 21 januari 2016 Kristina Lindbom Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

När blir en avgrävd telekabel ett säkerhetspolitiskt problem?

När blir en avgrävd telekabel ett säkerhetspolitiskt problem? När blir en avgrävd telekabel ett säkerhetspolitiskt problem? HANDLINGAR Inträdesanförande i Kungl Krigsvetenskapsakademien avd V den 21 februari 2002 av generaldirektör Nils Gunnar Billinger Problemställning

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.1 Antagen av kommunfullmäktige 203/12 och bolagsstämman 2013-xx-xx Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum AB, nedan kallat bolaget,

Läs mer

Förutsättningsskapande åtgärder för äkta bredband och tillgången till Internet via telenätet för stockholmarna Motion av Rolf Könberg (m) (2005:57)

Förutsättningsskapande åtgärder för äkta bredband och tillgången till Internet via telenätet för stockholmarna Motion av Rolf Könberg (m) (2005:57) Utlåtande 2006:101 RI (Dnr 035-3762/2005) Förutsättningsskapande åtgärder för äkta bredband och tillgången till Internet via telenätet för stockholmarna Motion av Rolf Könberg (m) (2005:57) Kommunstyrelsen

Läs mer

Bredband Gotland. Bredband Till Alla 2013-08-08 ASM

Bredband Gotland. Bredband Till Alla 2013-08-08 ASM Bredband Gotland Bredband Till Alla 2013-08-08 ASM Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i

Läs mer

Samhällets elberedskap

Samhällets elberedskap Datum Dnr 2010-06-30 2009/722 Samhällets elberedskap Analys och förslag beträffande elberedskapslagen (1997:288) En redovisning av regeringsuppdrag N2009/5027/E 1/27 1 Rapportens huvudsakliga innehåll

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet.

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet. Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet. Följande allmänna råd ansluter till förordningen (2006:942) om krisberedskap och

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Göteborg den 26 januari 2016 Åsa Möller Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att: att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av samhällets alarmeringstjänst. Dir. 2011:106. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011

Kommittédirektiv. Översyn av samhällets alarmeringstjänst. Dir. 2011:106. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011 Kommittédirektiv Översyn av samhällets alarmeringstjänst Dir. 2011:106 Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011 Sammanfattning En utredare ska se över samhällets alarmeringstjänst. Syftet med

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

Generic System. Innehåll. 2014-03-07 GS14-4-1046 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14]

Generic System. Innehåll. 2014-03-07 GS14-4-1046 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14] 2014-03-07 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14] Generic System Innehåll 1. Introduktion... 2 2. Allmänt... 2 3. Synpunkter... 2 3.1 Vision... 2 3.2 Principer...

Läs mer

I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i Styreplaneringen år 2011.

I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i Styreplaneringen år 2011. Beskrivning av vilken tidsåtgång regleringen kan föra med sig för företagen och vad regleringen innebär för företagens administrativa kostnader. I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i

Läs mer

26 februari 2001 01-8156/23. Konkurrenssituationen på olika delmarknader inom teleområdet

26 februari 2001 01-8156/23. Konkurrenssituationen på olika delmarknader inom teleområdet DATUM DIARIENUMMER 26 februari 2001 01-8156/23 Konkurrenssituationen på olika delmarknader inom teleområdet Innehållsförteckning Inledning... 2 Marknaden för fast telefonitjänst... 2 Marknaden för mobila

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-03-21 Dnr 153-2012 Användning av kvalificerade skyddsidentiteter vid Rikskriminalpolisen 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Bilaga 3 Säkerhet. Bilaga 3 Säkerhet. Dnr 93-25-09 Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C

Bilaga 3 Säkerhet. Bilaga 3 Säkerhet. Dnr 93-25-09 Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C Säkerhet Säkerhet 2 (14) Innehåll 1 Allmänt 3 2 Säkerhet 4 2.1 Administrativa säkerhetskrav 4 2.1.1 Basnivå för informationssäkerhet 4 2.1.2 Uppföljning och kontroll säkerhetsrevision 5 2.1.3 Säkerhets-

Läs mer

Betänkandet En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25)

Betänkandet En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25) samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (7) Ert datum Er referens 2015-04-30 Avdelningen för verksamhetsstöd Rättsenheten Anna Trulsson 010-240 53 81 anna.trulsson@msb.se Regeringskansliet Justitiedepartementet

Läs mer

Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222

Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222 Post- och telestyrelsen hogkvalitetstilltrade@pts.se Stockholm den 21 januari 2015 Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222 Telenor Sverige AB:s svar på Post- och telestyrelsens

Läs mer

Kommittédirektiv. En ny organisation för polisen? Dir. 2010:75. Beslut vid regeringssammanträde den 8 juli 2010

Kommittédirektiv. En ny organisation för polisen? Dir. 2010:75. Beslut vid regeringssammanträde den 8 juli 2010 Kommittédirektiv En ny organisation för polisen? Dir. 2010:75 Beslut vid regeringssammanträde den 8 juli 2010 Sammanfattning En parlamentarisk kommitté ska analysera i vilken utsträckning polisens nuvarande

Läs mer

Vi bygger fiber till dig i sommar!

Vi bygger fiber till dig i sommar! Vi bygger fiber till dig i sommar! Vi kan med glädje meddela att vi under 2016 kommer bygga fiber där du har din fastighet och erbjuder dig att beställa. Ljusnet bjuder in till ett uppstartsmöte där vi

Läs mer

Skånskt Bredbandsforum, SBBF

Skånskt Bredbandsforum, SBBF Skånskt Bredbandsforum, SBBF Förslag till agenda, Styrgruppsmöte 1 1. Välkomna 2. Uppdraget SBBF 3. Inledning, presentation av kansliet 4. Nationellt Bredbandsforum, Näringsdepartementet/PTS 5. Förväntningar

Läs mer

Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning

Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning Innehållsförteckning 1. INFORMATIONSSÄKERHET...3 2. ORGANISATION OCH ANSVAR INFORMATIONSSÄKERHET...4 2.1 KOMMUNSTYRELSEN... 4 2.2 NÄMND OCH BOLAG... 4

Läs mer

Stockholm den 24 februari 2012

Stockholm den 24 februari 2012 R-2012/0160 Stockholm den 24 februari 2012 Till Socialdepartementet S2012/430/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 februari 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över Europeiska kommissionens

Läs mer

6 Ekonomisk styrning av statlig verksamhet

6 Ekonomisk styrning av statlig verksamhet 6 Ekonomisk styrning av statlig verksamhet 125 . 126 6 Ekonomisk styrning av statlig verksamhet 6.1 Utveckling av den ekonomiska styrningen I finansutskottets betänkande 1996/97:FiU20 (Del 1, sid 143 ff)

Läs mer

RISK OCH SÅRBARHETSANALYS. Innehållsförteckning. Mall Grundläggande krav. Risk och sårbarhetsanalys 2002-01-09 Sida 1 (7)

RISK OCH SÅRBARHETSANALYS. Innehållsförteckning. Mall Grundläggande krav. Risk och sårbarhetsanalys 2002-01-09 Sida 1 (7) FÖRSVARETS MATERIELVERK ANVISNING LOKALA NÄT 2002-01-09 Sida 1 (7) RISK OCH SÅRBARHETSANALYS Innehållsförteckning SYFTE...2 STYRANDE DOKUMENT...3 RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS...4 SYSTEMKRAV...5 Systemomfattning...5

Läs mer

Avtalens längd 5:15, a - max 24 mån för konsumenter och andra som begär det, krav på att erbjuda 12-månadersabonnemang.

Avtalens längd 5:15, a - max 24 mån för konsumenter och andra som begär det, krav på att erbjuda 12-månadersabonnemang. 3 snabba punkter Jag förutsätter att ni redan gjort de ändringar som behövs för att följa dem, men vill informera kort. Utökad nummerspärr, 5:7 a - även premium-sms. Alltså ska abonnenten kunna välja en

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

Tillsynsrapport Nätinfrastruktur- och Bitströmstillträde 2013

Tillsynsrapport Nätinfrastruktur- och Bitströmstillträde 2013 Rapportnummer PTS-ER-2013:25 Datum 2013-12-19 Tillsynsrapport Nätinfrastruktur- och Bitströmstillträde 2013 Rapportnummer PTS-ER-2013:25 Diarienummer 13-356 ISSN 1650-9862 Författare Lars-Erik Axelsson,

Läs mer

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP Gäller från 1 september 2006 Detta särtryck är utgivet av Informationsbolaget 2006. Med reservation

Läs mer

Verksamhetsdirektiven följer kommunens bredbandsstrategi och klargör:

Verksamhetsdirektiven följer kommunens bredbandsstrategi och klargör: 1 INLEDNING Bilaga 7, Verksamhetsdirektiv, är kommunens direktiv till den enhet som har hand om bredbandsnät och samordning av bredbandsnät i kommunen. Verksamhetsdirektiven följer kommunens bredbandsstrategi

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor. Bilaga 1 Stockholms stads upphandlingspolicy Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Digital förmedling i försvarets telenät

Digital förmedling i försvarets telenät Digital förmedling i försvarets telenät Av GÖRAN KIHLSTRÖM Artikel ur TIFF nr 2 1979 Den mycket snabba utvecklingen inom komponentområdet har medfört helt nya möjligheter för systemuppbyggnad och materieltillverkning

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät. www.stadsnat.karlstad.se

Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät. www.stadsnat.karlstad.se Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät www.stadsnat.karlstad.se Inledning Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät innebär att i stort sett få obegränsade

Läs mer

Din kabeltv-förening informerar om fiberutbyggnad i ditt område

Din kabeltv-förening informerar om fiberutbyggnad i ditt område Din kabeltv-förening informerar om fiberutbyggnad i ditt område Din kabeltv-förening i samarbete med Grattis till en bra investering! - din fastighet är redan på god väg till fiberanslutning Din fastighet

Läs mer

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning Liberaliseringen av den svenska telekommunikationsmarknaden har bidragit till att öka konkurrensen inom branschen. Den ökade konkurrensen har i sin tur inneburit betydande prissänkningar på många teletjänster.

Läs mer

Säkerhetsbrister i kundplacerad utrustning

Säkerhetsbrister i kundplacerad utrustning BESLUT 1(11) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-12-16 Dnr: 14-11014 20 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-6785529 peder.cristvall@pts.se Telenor Sverige AB Säkerhetsbrister i kundplacerad utrustning

Läs mer

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar SAMÖ 2008-2010 Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar Ann-Charlotte Engström 2006-04-25 Dnr. 0300/2006 1 Förord Att öva är en av de viktigaste åtgärderna för att utveckla samhällets förmåga

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget

Sammanfattning. Uppdraget Sammanfattning Uppdraget Vi har i uppdrag att möjliggöra ett snabbt genomförande av Sveriges första höghastighetsjärnväg, som ska gå mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Den nya järnvägen kommer att knyta

Läs mer

Därför kommer Europolitan att bygga ett UMTS-nät med en mycket hög täckningsgrad och snabb utbyggnadstakt.

Därför kommer Europolitan att bygga ett UMTS-nät med en mycket hög täckningsgrad och snabb utbyggnadstakt. Ansökan om UMTS-tillstånd Sid 4 (122) Europolitans programförklaring 1. UMTS till alla En starkt bidragande orsak till Sveriges framgång inom IT och telekom är den breda användningen i samhället. Europolitan

Läs mer

Rakel - nya polisradion. Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland

Rakel - nya polisradion. Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland Rakel - nya polisradion Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland Polisens införande av Rakel Rikspolisstyrelsen arbetar med införandet av nya radiosystemet Rakel inom hela

Läs mer

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387 Beslutsförslag H Kommunstyrelseförvaltningen Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk Dnr 2012-387 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2

bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2 bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2 1. Uppdrag och arbetssätt Regeringen uppdrog den 25 november 2010 (IJ 2010/2001/IU) till länsstyrelserna att, inom ramen

Läs mer

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Konferens om landstingens krisberedskap 2015 Utvecklingen av det civila försvaret Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Upplägg av presentation Förändrad omvärld Totalförsvar/samlat

Läs mer

2014-03-05 U2014/1700/UH

2014-03-05 U2014/1700/UH Promemoria 2014-03-05 U2014/1700/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Vissa frågor om högskoleprovet 1. Förslag För att sökande ska komma i fråga för urval på grundval av högskoleprovet

Läs mer

2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet. Konsekvensutredning. Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950)

2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet. Konsekvensutredning. Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950) 2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet Konsekvensutredning Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950) xx 2014-12-08 2 (21) Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm

Läs mer

Översyn av föreskrifter för Sonfjällets nationalpark - konsekvensanalys

Översyn av föreskrifter för Sonfjällets nationalpark - konsekvensanalys Naturvårdsverket 2013-11-19 Diarienummer NV-04894-13 Översyn av föreskrifter för Sonfjällets nationalpark - konsekvensanalys A Allmänt 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Inom landets nationalparker

Läs mer

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007.

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007. Sammanfattning Ett landsting får i dag sluta avtal med någon annan om att utföra de uppgifter som landstinget ansvarar för enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Inskränkningar finns emellertid när

Läs mer

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Kahlström Ola Datum 2016-03-02 Diarienummer KSN-2016-0190 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Läs mer

Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun

Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun Tjänsteskrivelse 1 (6) Kommunstyrelseförvaltningen Susanne Sandlund Kommunstyrelsen Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att - godkänna projektorganisation

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten. Dir. 2009:5. Beslut vid regeringssammanträde den 22 januari 2009

Kommittédirektiv. Utredning om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten. Dir. 2009:5. Beslut vid regeringssammanträde den 22 januari 2009 Kommittédirektiv Utredning om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten Dir. 2009:5 Beslut vid regeringssammanträde den 22 januari 2009 Sammanfattning av uppdraget En utredare ska närmare analysera förutsättningarna

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor.

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor. FÖRSLAG TILL BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 4 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Hi3G Access AB, 556593-4899 Box 30213 104 25 Stockholm

Läs mer

Yttrande över betänkande Toppdomän för Sverige (SOU 2003:59)

Yttrande över betänkande Toppdomän för Sverige (SOU 2003:59) DATUM VÅR REFERENS 22 september 2003 03-009711/60 ERT DATUM ER REFERENS 2003-06-26 N2003/4833/IT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Anders Rafting Nätsäkerhet 08-678 55 41 anders.rafting@pts.se

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Postutdelning i Lidsjöbergsområdet, Strömsunds kommun

Postutdelning i Lidsjöbergsområdet, Strömsunds kommun Datum Vår referens Sida 2015-05-07 Dnr: 14-8047 1(7) Postavdelningen Pär Lindberg 08-678 57 64 par.lindberg@pts.se PostNord Group AB Att: Fredrik Hammarqvist Postutdelning i Lidsjöbergsområdet, Strömsunds

Läs mer

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns. Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband.

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns. Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband. Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband. Vetab Bredband. Nästa nivå av bredband. Om alla tågtrafikföretag

Läs mer

Så vill vi utveckla krisberedskapen

Så vill vi utveckla krisberedskapen Så vill vi utveckla krisberedskapen KBM:S UPPDRAG/UTREDNINGAR 2005 Så vill vi utveckla krisberedskapen Titel: Så vill vi utveckla krisberedskapen Utgiven av: Krisberedskapsmyndigheten (KBM) Original: Sörman

Läs mer

Kommittédirektiv. E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument. Dir. 2014:1. Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014

Kommittédirektiv. E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument. Dir. 2014:1. Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014 Kommittédirektiv E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument Dir. 2014:1 Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av relevanta

Läs mer

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns. Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband.

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns. Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband. Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finns Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Vetab Bredband. Ett öppet stadsnät är nästa nivå av bredband. Ett supersnabbt

Läs mer

Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät

Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät Bilaga 11: Maxinkoppling av BredbandsTV, dubbla teleabonnemang och router Andra telefonnummret Mini-switch Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät Första telefonnummret Halmstad 2009-06-08 ver 1

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

Promemoria 2011-09-28

Promemoria 2011-09-28 Promemoria 2011-09-28 Tredje inremarknadspaketet för el och naturgas vissa genomförandeåtgärder Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian, som har upprättats inom Näringsdepartementet, föreslås

Läs mer

Revidering av policy och regler för informationssäkerhet i Stockholms stad

Revidering av policy och regler för informationssäkerhet i Stockholms stad Utlåtande 2005: RI (Dnr 034-418/2005) Revidering av policy och regler för informationssäkerhet i Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Förslag till policy och riktlinjer

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 PM 2 2002-12-11 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (otillbörligt gynnande). Vindelns kommun

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 14 renhållning

Behovsanalys för verksamhetsområde 14 renhållning Behovsanalys för verksamhetsområde 14 renhållning Styrprocessen 2017 2016-03-17 Tyresö kommun / 2016-01-27 2 (9) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde renhållning... 3 1.1 Slutsatser

Läs mer

Regionalt krisledningsseminarium avseende el- och telekomfunktioner Stockholm mars 2010 Syfte med seminariet är att:

Regionalt krisledningsseminarium avseende el- och telekomfunktioner Stockholm mars 2010 Syfte med seminariet är att: Regionalt krisledningsseminarium avseende el- och telekomfunktioner Stockholm 10-11 mars 2010 Syfte med seminariet är att: 1. Utveckla förståelsen mellan teleoperatörer, elnätsägare och områdesansvariga

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning Kommittédirektiv Översyn av mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända Dir. 2015:107 Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

Plan och Beredskapsenheten. Rapport 2006:14

Plan och Beredskapsenheten. Rapport 2006:14 Plan och Beredskapsenheten Rapport 2006:14 Risk- och sårbarhetsanalys 2005 Rapporten: Rapporten har sammanställts av Jakob Wetterud, Länsstyrelsen Dalarna, Plan och Beredskapsenheten Omslagsbild: Dator

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

Månadsbrev augusti 2015

Månadsbrev augusti 2015 Datum 2015-09-15 Månadsbrev augusti 2015 Många klagar på att det inte har varit någon bra sommar men jag måste säga att det nog har varit en av de bästa semestersomrarna jag haft på länge. Jag gick mer

Läs mer

Bredband på landsbygden

Bredband på landsbygden Bredband på landsbygden Lokalt engagemang nyckeln till bredbandsutbyggnad på landsbygden Bredbandsutbyggnaden på landsbygden har utvecklats positivt de senaste åren. Områden som framstått som ekonomiskt

Läs mer

6 Sammanfattning. Problemet

6 Sammanfattning. Problemet 6 Sammanfattning Oförändrad politik och oförändrat skatteuttag möjliggör ingen framtida standardhöjning av den offentliga vården, skolan och omsorgen. Det är experternas framtidsbedömning. En sådan politik

Läs mer

Föreläggande enligt 60 första stycket telelagen (1993:597)

Föreläggande enligt 60 första stycket telelagen (1993:597) FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 17 januari 2003 02-12813 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Bo Martinsson Teleavdelningen +46 8 678 5653 Bo.martinsson@pts.se TeliaSonera

Läs mer

Statskontorets uppdrag att följa upp och utvärdera omregleringen av apoteksmarknaden

Statskontorets uppdrag att följa upp och utvärdera omregleringen av apoteksmarknaden Sammanfattning Statskontoret har på uppdrag av regeringen följt upp och utvärderat apoteksomregleringen utifrån målen för omregleringen. Statskontoret bedömer att målet om ökad tillgänglighet till läkemedel

Läs mer

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden 6:1 6:2 6:3 6:4 6:5 Socialkontoret Dnr SN/2015:772-036 Administrativa enheten 2015-11-11 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:45 RI (Dnr 110-321/2016) Utkast till lagrådsremiss Miljö- social och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling (Fi2016/00530/UR) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 21 mars 2016 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas mest konkurrenskraftiga

Läs mer