Skattjakten. Förskoleklass SAGAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skattjakten. Förskoleklass SAGAN"

Transkript

1 UTDRAG Skattjakten Förskoleklass SAGAN I sagan Skattjakten får barnen följa pirater, råttor och måsar på roliga äventyr under en fartfylld resa med piratskeppet Salta Maria. I sagan sker ett naturligt möte mellan matematik och svenska. I varje avsnitt införs nya matematiska begrepp som befästs bl.a. genom arbete i elevboken. Via sagans ledtrådar, som för piraterna närmare skatten, får barnen bekanta sig med olika språkliga moment. Piraterna når slutligen fram till Alfabetsön, målet för resan, där skatten finns nedgrävd. Skatten är en bok med en massa bokstäver i, en läsebok. Äntligen ska piraterna få lära sig att läsa! I förskoleklassboken övar barnen vardagliga begrepp, former, färger, mönster, storlek, antal, siffror och tal. Det finns även motorikövningar och sorteringsövningar. De språkliga övningar som finns i sagan och handledningen behandlar rim, meningar, ord, stavelser, ljud m.m.

2 Innehåll hela lärarboken Förskoleklassboken Skattjakten s. 3 Piratresans fortsättning s. 4 Matematik och svenska i samspel s. 4 Skrivmetodik s. 6 Avsnitt 1 s. 8 Avsnitt 2 s. 10 Avsnitt 3 s. 12 Avsnitt 4 s. 15 Avsnitt 5 s. 18 Avsnitt 6 s. 20 Avsnitt 7 s. 23 Avsnitt 8 s. 26 Avsnitt 9 s. 29 Avsnitt 10 s. 33 Avsnitt 11 s. 36 Avsnitt 12 s. 39 Avsnitt 13 s. 42 Avsnitt 14 s. 44 Avsnitt 15 s. 46 Avsnitt 16 s. 48 Avsnitt 17 s. 51 Avsnitt 18 s. 55 Avsnitt 19 s. 57 Avsnitt 20 s. 60 Avsnitt 21 s. 63 Avsnitt 22 s. 66 Avsnitt 23 s. 68 Avsnitt 24 s. 72 Kopieringsblad 1 23 s ISBN Catarina Hansson, Sonja Glöckner, Maud Rosenquist och Liber AB Projektgrupp: Birgit Eriksson, Helena Hammarqvist, Anna Lindén och Mirvi Unge Formgivare: Sara Ånestrand Omslag: Toula van Rooij Tecknare: Sonja Reuterskiöld och Sara Ånestrand Produktion: Bertil Stålenmark Kopieringsförbud Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis kopieras. Kopiering för undervisningsändamål enligt BONUS-avtal, är förbjuden. BONUS-avtal tecknas mellan upphovsrättsorganis ationer och huvudman för utbildningssamordnare, t. ex. kommuner/universitet. Den som bryter mot lagen om upphovsrätt kan åtalas av allmän åklagare och dömas till böter eller fängelse i upp till två år samt bli skyldig erlägga ersättning till upphovsman/rättsinnehavare. Undantag Kopiering är tillåten av de sidor som är markerade Kopiering tillåten. Kopiering får dock endast ske till eleverna på den egna skolan, och kopiorna får ej på något sätt spridas utanför den egna skolans verksamhet. Liber AB, Stockholm Tfn kundtjänst tfn , fax e-post: kundtjanst.liberab@liber.se

3 Avsnitt 1 Det gamla piratskeppet ligger stilla. Seglen hänger och havet är spegelblankt. Inte ens de små flaggorna rör sig. Det är vindstilla och solen steker. På däck sitter piraterna och försöker få tiden att gå. Åh, så tråkigt, suckar Mia Minus. Putte Plus håller med. Ja, kan vi inte hitta på något? frågar Tage Tal. Det gör vi ju, ropar Jönsige Jan och springer ut på plankan för att göra ett vackert svanhopp. Men som vanligt med Jönsige Jan, så går det inte så bra. Jan snubblar på sina egna fötter, snurrar runt i luften och fastnar med badbyxorna längst ut på plankan. Där blir han hängande med snopen min. Nej men! Hur lyckades du med det där? frågar Kapten Klara. Kapten Klara har väldigt svårt att hålla sig för skratt. Tvillingmåsarna Måns och Mårten kommer paddlande på en flaska. Men hallå, ska du inte bada? frågar Måns. Tycker du det är för kallt i vattnet? frågar Mårten. Precis i det ögonblicket glider Jan av plankan och han hamnar med ett plask i vattnet. Några måsar som sitter på relingen applåderar det eleganta hoppet. Magplask! Magplask! ropar alla de tio råttorna i munnen på varandra. Magplask? Vad är det? Det förstår jag inte, säger papegojan Ara och tittar på sin mage. Min mage plaskar aldrig. Piraterna hänger över relingen för att se hur det gick för Jönsige Jan. Jan spottar och fräser när han dyker upp igen. Ett av mina bättre hopp, tror jag minsann, säger Jan och flinar. Men vad är det ni åker runt på? frågar Dubbla Disa. En flaska, vad skulle det annars vara? svarar Måns och Mårten samtidigt. Kolla, det är något i flaskan, säger Udda Uno. Kan ni komma upp med flaskan så vi får undersöka den? frågar Kapten Klara. Meddetsamma! svarar Måns och Mårten.

4 Avsnitt 2 Den som hittar flest är kanske bäst. men den som hittar minst får ledtråden som vinst, läser Kapten Klara högt en gång till. Men hallå! Vad då bäst? Alla vet ju att jag är bäst, flinar Måns. Jag har alltid minst, suckar papegojan Ara. Är jag ledtråden då? Nej, här finns en bild också, säger Kapten Klara. Hon visar upp en bild på en hög med böcker. Det ser ut som Jag vet, vrålar Mårten rakt i Jönsige Jans öra. Jan blir så rädd att han nästan ramlar omkull. Det är en bok! Vi ska leta upp den hög med böcker som det finns minst antal i, säger Kapten Klara. Sprid ut er och leta! Pirater, råttor och måsar söker noga igenom däcket. Det dröjer inte länge förrän Mia Minus ropar på de andra. Här är det en hög med bara två böcker i. Det måste vara den, ropar Mia Minus. De andra rusar dit men då ropar Udda Uno från fören. Här är en hög med bara en bok i. Mindre än så här kan det knappast bli. En bok bara! De andra håller med om detta och samlas runt boken. Udda Uno lyfter försiktigt på boken men där finns ingenting under den. Konstigt! Var kan ledtråden vara? undrar Uno. Bläddra lite i boken, säger Kapten Klara. Den ligger kanske gömd bland bladen. Udda Uno bläddrar försiktigt i boken. Plötsligt ser han ett kuvert som ligger mitt i boken. Aha! Ledtråden, skulle jag tro, säger Uno belåtet. Udda Uno öppnar kuvertet snabbt. Inuti finns det lappar. På varje lapp står ett ord. På lapparna står det: den under gröna lådan. Titta Vi får lägga lapparna i rätt ordning så att vi kan läsa meningen, säger Kapten Klara. Om vi hjälps åt så blir det enkelt. Alla slår sig ner i en ring runt lapparna och börjar fundera.

5 Avsnitt 3 Pirater, råttor och måsar sitter i en ring och funderar på ledtråden. Hur ska de lägga lapparna så att det blir en mening de förstår? den under gröna lådan. Titta Måns och Mårten har tröttnat på lapparna för länge sedan och är i städtagen. De ska städa upp i sin hörna för de tycker att det är så stökigt. Det ligger snäckor, stenar och gamla knappar överallt. Tvillingmåsarna älskar nämligen att samla på olika saker. Men hallå! Vi lägger röda saker i en låda, gröna saker i en annan och resten av sakerna i en tredje låda. Då blir det fint, säger Måns och drar fram tre lådor. Blanda röda stenar med röda knappar? skränar Mårten. Nej, det blir inte bra. Jag tycker att vi lägger stora saker i en låda, mellanstora saker i en och små saker i en låda. Men hallå! Du tänker lika bra som en rutten fiskhjärna. Då hittar vi aldrig något. Måns och Mårten fortsätter att bråka och skrika dumma saker till varandra. Till slut måste papegojan Ara gå dit för att se vad de bråkar om. Ara sitter tyst och lyssnar på måsarna. Sedan harklar han sig högt. Ursäkta att jag avbryter, säger Ara. Måns och Mårten tystnar och stirrar argt på honom. Jag vet hur ni kan sortera upp era saker, säger Ara högtidligt. Lägg alla snäckskal i en låda, alla stenar i en låda och alla knappar i en låda. Måsarna står fortfarande tysta och stirrar på Ara. Ja, det är bara ett förslag, säger Ara. Man kan sortera upp saker på olika sätt men gör ni så här så hittar ni snabbt en sten när ni behöver en sten. Men hallå, en sån bra idé! ropar Mårten. Precis vad jag skulle säga när han avbröt, säger Måns surt. Måsarna dyker ner bland lådor och saker och sorterar för glatta livet. Ara går nöjd tillbaka till de andra. När han kommer fram säger han högt och tydligt: Ursäkta mig! Förlåt, madam! Ursäkta herrn! Släpp fram mig, tack så mycket. Ara tränger sig fram till lapparna. Ingen har lyckats lösa problemet än. Tillåt mig, säger han och lägger lapparna i rätt ordning. Kan det vara så här? Kapten Klara läser högt. Titta under den gröna lådan. Vid mina valben! Du löste det, ropar Tage Tal. Jag visste inte att du kunde läsa, min kära papegoja, säger Kapten Klara. Jag kan inte läsa, svarar Ara förvånat. Men hur kunde du lösa detta då? undrar Dubbla Disa. Det undrar jag också, säger Ara och ser förvånad ut. Du löste gåtan så du får leta efter nästa ledtråd, säger Kapten Klara och pekar på Ara. Ara går bort till den gröna lådan. Alla de andra följer efter. Han lyfter på lådan och där under ligger mycket riktigt ett nytt kuvert. Ara ger kuvertet till Kapten Klara. Hon drar fram en ny lapp. Lyssna noga! Så här står det: Lyft på planka nummer två. Den är målad gul och... Det fattas en bit av pappret och det sista ordet är bortrivet. Nu får vi lista ut vilken färg plankan ska ha mer, säger Putte Plus bestämt. Vilken färg rimmar på två?

6 Avsnitt 4 Lyft på planka nummer två. Den är målad gul och..., upprepar Mia Minus. Vilken färg kan det vara? Jag tror jag vet, säger Papegojan Ara stolt. Det är färgen röd. Men det rimmar väl inte på två, säger Kapten Klara förvånat. Jag vet inte vad rimmar är för något, svarar Ara. Jag vet bara att röd är min favoritfärg. När ord rimmar låter de ganska lika, förklarar Kapten Klara. Hus och mus är två ord som rimmar och bil och pil. Förstår du? Jaha, var det så enkelt, ler Ara. Vi vet, vi vet, ropar de tio råttorna i mun på varandra. De studsar upp och ner av upphetsning. Vi har löst det! Låt oss höra, säger Tage Tal och lyfter upp en av råttorna. Vilken färg rimmar på ordet två? Blå, säger råttan stolt. Kanonbra! Två och blå. Ja, det måste vara rätt, säger Tage Tal och sätter försiktigt ner råttan på däck igen. Planka nummer två som är gul och blå. Ledtråden är löst. Då får vi se vad som finns under den gula och blå plankan. Kapten Klara försöker lyfta på den men det ligger en stor kanonkula på plankan. Hon rullar undan den tunga kanonkulan och försöker igen. Plankan rör sig fortfarande inte. Då tar Kapten Klara sin kniv till hjälp och äntligen lossnar den. Piraterna står alldeles tysta medan de spänt väntar på att få se om skatten är gömd. När Kapten Klara lyfter upp plankan dyker Aras huvud upp. Han ser sig förvånat omkring. Men, hur hamnade du där? frågar Kapten Klara. Jag fattar ingenting, säger Ara lite otydligt för han håller ett papper i näbben. Ledtråden! skriker Mia Minus och rycker snabbt åt sig pappret. Dra mig längs en planka, suckar Mia Minus. Nu är det en massa text igen. Hon räcker besviket över lappen till Kapten Klara. Jaha, då ska vi se. Knacka lika många gånger på den bruna kistan som det finns ord i meningen: Ara är söt, läser Kapten Klara.

7 Avsnitt 5 Knacka en gång på den bruna kistan för varje ord i meningen: Ara är söt. Ara blir alldeles knallröd i huvudet. Fy, så pinsamt! Han sjunker snabbt ner under plankan igen. Men hallå, det kan jag göra, säger Måns. Ja, eller jag, säger Mårten. Men vet ni hur många gånger ni ska knacka då? undrar Mia Minus. Men hallå! Hur svårt kan det vara? Det är ju bara att räkna efter hur många ord det är, suckar Måns. Ja, det kan väl vara ungefär 25 stycken ord, svarar Mårten. Vi får nog räkna efter, säger Tage Tal. Vi kan ju be att en råtta går fram och ställer sig här för varje ord i meningen. Sedan ser vi lätt hur många det är. Första ordet är ju Ara, säger Mia Minus. En råtta går fram. Sen blir det väl ordet är, säger Dubbla Disa och den andra råttan går fram. Jag tror att sista ordet blir söt, säger Udda Uno och den tredje råttan går fram. Jaha, tre råttor står här, säger Tage Tal. Alltså är det tre ord i meningen Ara är söt. Sluta räkna råttor nu, säger Måns. Jag knackar för jag är minst. Du är väl inte minst. Vi är ju lika stora, protesterar Mårten. Jag fick ju inte lika många pannkakor som du till frukost för du sade att jag var mindre än du. Alltså är jag minst. Jag åt flest pannkakor så jag ska få knacka, så det så, säger Mårten och stampar med foten i däcket. De stirrar surt på varandra och sedan rusar de plötsligt bort till kistan och knackar tre gånger var. Inget händer. Men hallå, knacka lite hårdare, vet jag. Tvillingmåsarna knackar jättehårt på kistan men inget händer. Ursäkta mig, säger Udda Uno lite försiktigt. Jag kanske får påpeka att det stod den bruna kistan på lappen. Ja, vad då? Måsarna hoppar nu upp och ner på kistlocket. Ni bankar ju på den röda kistan. Åh! Måns och Mårten ser lite snopna ut och slutar att hoppa på kistan. Dessutom knackade ni sex gånger, säger Dubbla Disa. Nej, vi knackade tre gånger, protesterar tvillingmåsarna. Om du knackar tre gånger och du tre gånger så blir det faktiskt sex gånger. Det blir liksom dubbelt upp, ler Dubbla Disa. Kanske jag kan få prova? undrar Udda Uno. Kan jag få knacka tre gånger på den bruna kistan? Javisst, säger Kapten Klara. Pirater, råttor och måsar samlas runt kistan. De tittar spänt på Udda Uno som nervöst gör sig beredd att knacka. Vem vet vad som göms i kistan? Vad som helst kan ju dyka upp. Udda Uno knackar: ett, två, tre. Först händer ingenting men precis när Udda Uno ska knacka en gång till, rör locket sig. Långsamt, långsamt öppnar sig det knarrande kistlocket. Vid mina valben! ropar Tage Tal. Hugaligen, skriker Udda Uno som är alldeles blek av spänning. Men vad är nu detta! ropar Kapten Klara. Ara kikar upp ur kistan. Han blinkar i det skarpa ljuset. Du igen! Varför dyker du upp hela tiden? Tage Tal blir riktigt irriterad på Ara.

8 Jag vet inte, säger Ara. Jag försöker bara hitta ut ur skeppet igen. Har du sett någon ledtråd? frågar Måns. Nej, jag har inte sett någonting. Kan det möjligen vara en ledtråd du har på huvudet? suckar Mia Minus trött. På Aras huvud balanserar en stor svart hatt. Mia Minus tar hatten och vänder upp och ner på den. I hatten ligger en lapp som det står någonting på. Kapten Klara tar lappen och börjar läsa högt: Den som kan rimma på hatt, hittar ledtråden under vår Avsnitt 6 Mia Minus stänger kistlocket med en suck. Vänta! Släpp ut papegojan Ara först, säger Tage Tal. Oj då! Ursäkta! Mia Minus öppnar locket igen men Ara är borta. OK, jag läser ledtråden en gång till: Den som kan rimma på hatt, hittar ledtråden under vår Vi ska rimma på hatt, säger Udda Uno fundersamt och kliar sig i håret. Alla funderar tyst men ingen kommer på något rimord till hatt. Till slut harklar sig en av råttorna försiktigt. Ursäkta mig! Jag vet knappt om jag vill säga det men jag tror jag kan rimma på ordet hatt, säger råttan lite generat. Så bra! Låt oss höra, säger Kapten Klara nyfiket. Jag tror det rimmar på det hemska ordet katt, säger den lille råttan förskrämt och sneglar bort mot skeppskatten. Ta det lugnt, lilla råtta, tröstar Kapten Klara. Du vet ju att vår skeppskatt är vegetarian. Hon äter ju bara grönsaker, eller hur? Jo, det kommer jag ju ihåg, svarar råttan men jag vågar nog inte lita riktigt på katten ändå. Då har vi löst ledtråden, säger Putte Plus. Det kanske är katten som är skatten, flinar Jönsige Jan som är jättenöjd med sitt rim. Nej, det finns nog en ny ledtråd, men vem ska lyfta på katten då? frågar Tage Tal. Den som först hittar två saker som är lika, säger Kapten Klara. Alla far runt åt olika håll. Jönsige Jan snubblar så klart och far med huvudet före in i ett segel och måsarna krockar. Då kommer Udda Uno med ett par stolar. Jag har två saker som är lika, säger han glatt och visar stolarna. Nja, säger Kapten Klara. De är inte riktigt lika. Visserligen är båda stolar, men den ena stolen är ju liten och röd och den andra är stor och blå. Men hallå! Du är ute, säger Måns. Ledsen, Uno, säger Kapten Klara. Putte Plus dyker upp med tvillingmåsarna. Han har en mås under varje arm. De här är i alla fall lika, säger han stolt. Du vann, Putte. Nu får du leta efter ledtråden hos katten, säger Kapten Klara. Putte går bort till katten som ligger och myser i solskenet. Ursäkta mig, kisse, men jag måste nog lyfta på dig lite, säger Putte Plus.

9 Försiktigt lyfter han på katten som bara fortsätter att sova. Under katten ligger en stor nyckel och en lapp. Putte tar nyckeln och lägger försiktigt tillbaks den sovande katten igen. Ok, du får öppna dörren, säger Mia Minus. Men hallå, säger Mårten. Vilken dörr? frågar Måns. Titta, det sitter en liten lapp på nyckeln. Putte Plus håller upp nyckeln. Står säkert något skrivet som vi inte kan läsa, säger Mia Minus surt. Ja, där står något och så är det en bild. En konstig bild, den är ju trasig, säger Putte Plus. Låt mig läsa, säger Kapten Klara. Vad är det som slår och slår och som ibland finns på dörren dit du går? Det är en gåta, ropar Mia Minus. Nu får vi hjälpas åt igen. Så kul! Jag vet nog vad som är fel på bilden, säger Udda Uno. En bit av lappen är avriven, vi ser bara halva bilden. Nu får vi lista ut hur den andra halvan ser ut. Då har vi svaret på gåtan också. Kanon! Avsnitt 7 Piraterna skickar runt pappret så att alla får se den trasiga lappen. Genast börjar de rita och fundera. Nu har jag det! Udda Uno rusar upp och visar sin bild. Ok, då ska vi se på det första förslaget. Kapten Klara tittar noga på bilden. Men hallå! Det kan ju inte vara rätt, säger Måns. Den ska väl vara likadan som på den andra halvan, säger Mårten. Nej, det är inte rätt, säger de andra i munnen på varandra. Udda Uno sätter sig surt ner igen. Medan de ritar kommer papegojan Ara strosande över däck. Vad gör ni? frågar han. Tyst, stör oss inte! Vi försöker lista ut ledtråden. Vad är en ledtråd? frågar Ara. Det är det är men dra mig baklänges på en planka! Titta på hans tröja! skriker Mia Minus. Alla tittar på Aras tröja. Han är ganska blyg av sig och blir alldeles röd om kinderna när alla stirrar på honom. Bilden! Det är hela bilden! Det är ett hjärta! Piraterna hoppar och studsar av glädje. Nu vet vi vart nyckeln går! Jag fattar ingenting, säger Ara. Det gör inget, min vän. Du löste gåtan ändå. Du kom med det rätta förslaget. Mia Minus ger Ara en kram. Men vi vet fortfarande inte var nyckeln passar, suckar Tage Tal. Vi vet nu att den halva bilden är ett hjärta men vi har ju inte löst gåtan än. Vad är det som slår och slår och som finns på dörren dit vi går? säger Putte Plus. Men det är ju ett hjärta! Ja, just det, säger Kapten Klara. Hjärtat slår i en människa och det sitter ett hjärta på en viss sorts dörr. Varför sitter det ett hjärta på en dörr? frågar Ara förvånat. Det verkar ju inte speciellt praktiskt. Vilken dörr sitter det ett hjärta på? frågar Måns nyfiket.

10 Avsnitt 8 Men hallå, vart går nyckeln? frågar Mårten otåligt. Ja, hur ska vi veta vilken dörr nyckeln passar till? Var finns låset? frågar Dubbla Disa. Den passar nog i det största låset för det är ju en stor nyckel, säger papegojan Ara. Eller i det minsta, säger Tage Tal. Jag tycker att nyckeln är ganska liten. Tror ni verkligen inte att bilden med hjärtat kan vara en ledtråd? frågar Kapten Klara. Medan piraterna funderar, reser sig Ara upp och går bort till dasset. Men dörren är ju låst! Vem har nyckeln? Jag måste gå Piraterna stirrar på Ara. Hjärtat på hans tröja har samma form som hjärtat på dassets dörr. Kolla! Nyckeln går till dasset, ropar Jönsige Jan. Ok, nu vet vi att nyckeln går till dasset. Du kom på det så du får öppna dörren Jan, säger Kapten Klara belåtet. Hon ger nyckeln till Jönsige Jan. Han går lugnt fram till dörren, sätter i nyckeln och vrider om. Försiktigt öppnar först Jönsige Jan den knarrande dörren på glänt och kikar in. Sedan öppnar han dörren på vid gavel. Inne på dasset står en liten byrå. Byrån har fem lådor med olika storlekar. Det finns inga handtag utan olika stora cirkelrunda hål som man kan stoppa in fingrarna i och dra ut lådan. Jönsige Jan öppnar den minsta lådan. Ingenting. Han öppnar den största lådan. Ingenting. Du kanske ska titta bakom byrån. Det är inte säkert att ledtråden ligger i lådorna. Kolla bakom byrån! ropar de andra piraterna otåligt. Ingenting. Jan tittar bredvid byrån, ja, till och med under den. Ingenting. Hm... Kapten Klara funderar. Det finns två lådor som är lika stora. Kanske finns det i någon av dem?. Jan tittar i de båda lådorna men där är tomt. Ok! säger Jönsige Jan. Då finns det bara en låda kvar. Och där ligger mycket riktigt en lapp med en ny ledtråd. Jaha, ännu en ledtråd, säger Jönsige Jan och ser nöjd ut. Det är väl bäst att Kapten Klara läser på lappen direkt. Jan lämnar över ledtråden till kaptenen. Då är det dags för ännu en ledtråd, säger Klara, men det får bli den sista för idag. Vi måste äta och sova lite. Vi får fortsätta imorgon. Ingen av piraterna protesterar för de är både hungriga och trötta. Det har varit en lång och spännande dag. Så här står det på lappen: Leta efter en blå cirkelformad låda. Alla piraterna ser frågande ut. Cirkelformad, vad betyder det...?

11 Avsnitt 9 På båten är det alldeles tyst. Alla pirater sitter på däck och funderar och funderar. Vad betyder cirkelformad? Nej, det går inte, säger Mia Minus med en suck. Den här ledtråden kommer vi aldrig att klara. Nej, vi klarar det inte, stämmer de andra in. Vi får glömma den där skatten, säger Jönsige Jan och drar ner hatten över ansiktet. Ta det lite lugnt, mina vänner, säger Kapten Klara. Låt mig få förklara vad cirkelformad betyder innan ni bestämmer er för att ledtråden är för svår. En cirkel är rund, så cirkelformad betyder helt enkelt rund. Jaha, så det är meningen att vi ska leta efter en rund blå låda, säger Mia Minus och blir på strålande humör igen. Ja, ungefär så, säger Kapten Klara. Men hallå, vad enkelt! utbrister tvillingmåsarna och börjar dansa vilt omkring på däck. Vi klarade det! Snart är skatten vår! Stopp ett tag, säger Tage Tal. Vi har inte hittat lådan än. Alla pirater sätter genast igång att leta. Några letar över däck andra letar under däck. De letar bakom kanonen och framför masten. De letar i alla lådor och skåp, under sängarna och uppe i masterna. Plötsligt hörs ett vrål som får alla piraterna att samlas uppe på däck igen. Det är Jönsige Jan som har hittat en blå låda. Jag har den! vrålar han. Alla tittar förväntansfullt på lådan. Öppna då, säger Mia Minus. Till allas förvåning är den tom. Vi är lurade! säger Mia Minus. Vänta lite! ropar Tage Tal. Den där lådan är blå men den är inte rund. Då får vi leta vidare, säger Jönsige Jan. De letar överallt. Plötsligt ropar Mia Minus: Här är en rund låda! Och den är blå. Vad stor den är! De öppnar lådan och mycket riktigt finns en lapp i lådan. Nu får du läsa igen, säger Putte Plus och räcker över lappen till Kapten Klara. Kapten Klara vecklar ut lappen och harklar sig lite innan hon läser högt. På hur många olika sätt kan du klä dig? Vad då? Vad då klä sig? Men hallå? Alla verkar helt förvirrade och pratar i mun på varandra. De tittar i lådan en gång till och där ligger det en gul tröja, en röd tröja, ett par blå byxor och ett par gröna byxor. Vi ska lista ut på hur många olika sätt man kan klä sig om man har en gul och en röd tröja och ett par blå och ett par gröna byxor, säger Kapten Klara Vi får nu hjälpas åt. I morgon funderar vi vidare. Men nu ska vi gå och lägga oss, fortsätter Kapten Klara. Ingen protesterar för alla är ganska trötta. Det är jobbigt att knäcka ledtrådar

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Ni måste skicka pengar till staden Hamburg. Jag längtar tills jag får se er igen. Med vänliga hälsningar / Jackie

Ni måste skicka pengar till staden Hamburg. Jag längtar tills jag får se er igen. Med vänliga hälsningar / Jackie Julia Gerlin Del 1 Hej mamma och pappa, jag vet att ni säkert undrar vad jag om min kompis är men jag ska berätta: ni vet ju att jag alltid velat åkt båt på havet, så jag och min kompis Emma gick ner till

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

Boken om svenska för 3:an

Boken om svenska för 3:an Boken om svenska för 3:an Boken om svenska åk 1-3 består av tre arbetsböcker: Boken om svenska för 1:an, Boken om svenska för 2:an och Boken om svenska för 3:an. De bygger på kursplanens syfte, centrala

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1-hej

Den magiska dörren. kapitel 1-hej Den magiska dörren kapitel 1-hej Hej, jag heter Josefin. jag är 10 och ett halvt år gammal. Jag har bruna ögon och långt tjockt hår. Jag går på dans och fotboll. Jag har två bästa kompisar, Filippa och

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Tomtens lilla. Maskrosängel. Text & Bild: Margareta Juhlin. blå huset

Tomtens lilla. Maskrosängel. Text & Bild: Margareta Juhlin. blå huset Tomtens lilla Maskrosängel Text & Bild: Margareta Juhlin blå huset Tomtens lilla Maskrosängel ISBN 91-973991-0-8 Text & bild Margareta Juhlin Första upplagan november 2000 Grafisk form: Daniel Sjöfors

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

LÄSEBOK. Mats Wänblad. Teckningar: Catharina Nygård. Natur & Kultur

LÄSEBOK. Mats Wänblad. Teckningar: Catharina Nygård. Natur & Kultur Nyckeln till skatten LÄSEBOK 3A Mats Wänblad Teckningar: Catharina Nygård Natur & Kultur NATUR & KULTUR Box 27 323, 102 54 Stockholm Kundtjänst: Tel 08-453 85 00, order@nok.se Redaktion: Tel 08-453 86

Läs mer

Författare: Edvin Borgström 4A

Författare: Edvin Borgström 4A Författare: Edvin Borgström 4A Hej mamma och pappa! Ni vet att jag gillar båtar. Det hände än sak idag efter skolan. Jag och Sven skulle gå till hamnen och titta på båtar. Sen såg vi en båt. den var röd

Läs mer

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL Fråga doktorn 4 jan 2016 Fler sketcher Konferensrum med liten scen. En kvinna och en man, båda i yngre medelåldern, sitter på stolar på scenen. De har varsin mikrofon i handen.

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen.

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen. LasseMajas Teater Tågmysteriet av Martin Widmark En pjäs från Valleby i tre akter 1 Medverkande: Lasse Maja Polismästaren Prästen Konduktören Serveringsflickan Lokföraren Nödvändig rekvisita (teaterprylar):

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Namn Klass Lärare atum ntal rätt Övningsuppgift Vad tror du Sam önskar sig? Ett djur. Nya skridskor. En cykel. En TV. irgitta Järpsten, Karin Taube och Hogrefe Psykologiförlaget,

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare!

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare! 1. Schackproblem Det går bara inte! Det är omöjligt! Man blir ju bara arg på problemet!! Mariana dunkar en av pjäserna hårt i köksbordet. Lugna ner er! Jag trodde schack var ett tyst spel. Efter alla dataspel

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Havsresan Av: Oliver J

Havsresan Av: Oliver J Havsresan Av: Oliver J Havsresa n del 1 Hej mamma och pappa. Jag var i hamnen och skulle kolla på en båt där med Max. Vi hoppade i båten och såg hur stor båten var. Vi gick in i ett av rummen som vi trodde

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Copyright 201 2 Jonny Carlsson. Rev: 4

Copyright 201 2 Jonny Carlsson. Rev: 4 Copyright 201 2 Jonny Carlsson Rev: 4 1 av Jonny Carlsson 2 Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande

Läs mer

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den lilla bergsbyn Aljustrel nära Fatima i Portugal märkte ingenting ovanligt. Som vanligt hade de gått upp före gryningen, ätit frukost och vallat föräldrarnas

Läs mer

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan Kapitel 1: Ljudet Det var en helt vanlig dag. Erik och hans klass hade kemilektion. Plötsligt hörde Erik konstiga ljud under golvet. Erik gillade inte kemiläraren. Han var sträng och sur hela tiden. Det

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

Drömmen om vad som helst

Drömmen om vad som helst 1 Drömmen om vad som helst Text för en eller två skådespelare. För 4-5 åringar. Av Patrik Bergner Oj. Oj. Sch. Väck mig inte. Jag sover. Jag somnade förut och nu ligger jag och tänker på en massa. Jag

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och Hisstunnan Det luktar verkligen rök. Inte cigarettrök, utan ungefär sådan där rök som kommer från eld. De fortsätter försiktigt i den rangliga järntrappan, som ringlar sig neråt. Kolla! Det är den där

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork

Flanosaga -Kalle träffar Fnork Flanosaga -Kalle träffar Fnork Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas med exempelvis

Läs mer

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök.

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Första kapitlet I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Ingo hade inget att göra. Roger var igång med att dammsuga hotellet, och hade försökt få Ingo att hjälpa till.

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky Gubben i stubben (Rim) 1. Uti skogen i en stubbe 1. Händerna flata mot varandra 2. bor en rolig liten gubbe 2. Håll upp en tumme 3. om du smyger fram så tyst 3. Två fingrar går på tex. Golv eller ben utan

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

Parkour! Lärarmaterial

Parkour! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kalle Güettler Vad handlar boken om? Isak är en blyg kille som går i nian. Han har ett stort intresse för att åka bräda och på nätet brukar han kolla parkour. Han gillar när de hoppar

Läs mer

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade.

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade. Huset Huset är precis så stort som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog eller vatten. Mörk och tät som i sagorna. Det

Läs mer

Rita och Krokodil FISKETUREN

Rita och Krokodil FISKETUREN Rita och Krokodil FISKETUREN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN

HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN HOPP FÖR DIG Lägerorientering. Syfte och mål I förberedelserna för denna aktivitet har vi arbetat utifrån följande målspår: Existens Självinsikt och självkänsla

Läs mer

Idrot t i s kolan 2011. Kullerbyttan

Idrot t i s kolan 2011. Kullerbyttan Idrot t i s kolan 2011 Kullerbyttan 1 Kullerbyttan Kullerbyttan är ett av Finlands Svenska Idrotts skolidrottsprojekt. Kullerbyttan startar i mars 2011 och då har eleverna en ypperlig chans att bekanta

Läs mer

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL Bättre än på femtiotalet 16 jan 2016 Fler sketcher Regeringen har kallat till presskonferens på Rosenbad. Vid podiet sitter statsministern, allvarlig. Han tittar i sina papper,

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell Arbetsmaterial till boken Snögubbens hemlighet av 1 3... Prolog 3... Kapitel 1-4 4... Kapitel 5-1O 5... Kapitel 11-17 6... Kapitel 17-22 7... Kapitel 23-29 8... Kapitel 3O - 35 9... Kapitel 36-41 1O-12...

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 4: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA I AFRIKA

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

Benny är en mästare!

Benny är en mästare! Benny är en mästare! Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html Manus : Benoît

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper inför betygssättningen i årskurs

Läs mer