Blockkedjor föreslås ge säker hantering av hälsodata

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Blockkedjor föreslås ge säker hantering av hälsodata"

Transkript

1 Prenumerera Om LIFe-time Sök Blockkedjor föreslås ge säker hantering av hälsodata Kan ny teknik som används för att skapa en digital valuta också användas för att på ett säkert sätt dela hälsodata med medborgarna? Kan den även användas så att både rutinsjukvård och klinisk forskning kan lita på data från hälsoappar? Onsdag 20 december 2017 Från vänster Darja Isaksson, Johan Sellström och Sofia Svanteson på lunchseminarium om blockkedjor. Ett är säkert allehanda information som berör människors hälsa och ohälsa ökar och det tycks inte finnas något slut för tillväxten. En allt större utmaning för hälsooch sjukvården är hur vården i enkla, säkra och kvalitetskontrollerade former ska kunna tillvarata värdet hos hälsodata som alstras hos enskilda personer. Ett är uppenbart; existerande journalsystem klarar inte av det. Finns det andra tekniker utanför vården som kan användas för att hämta in och använda hälsodata utan att individernas integritet skadas? Sådana frågor tillhör vardagen för Darja Isaksson, som är strateg inom digital transformation och ledamot av regeringens Nationella innovationsråd. Hon var en av talarna på ett lunchmöte i slutet av november arrangerat av forskningsinstitutet RISE och läkemedelsföretaget MSD.

2 Ämnet för mötet var "Blockchain recept för en bättre hälsa?" Vad är då blockchain, eller blockkedjor? Enligt Wikipedia är det en "distribuerad databas, där varje nod automatiskt verifierar ändringar och tillägg som görs på någon av de andra noderna." Bland annat den digitala valutan bitcoin bygger på sådan Darja Isaksson är teknik. En fördel med tekniken sägs strateg inom digital vara att det är mycket svårt att transformation och manipulera system som byggts med ledamot av blockkedjor. regeringens Nationella innovationsråd. Sådana system är extremt säkra och extremt transparenta. Och det finns massor av användningsområden. Det finns konfliktområden i världen där man strider om geografiska gränser och ägarskap till landområden. Där används blockkedjor för att skapa trovärdiga kartor. I patentsammanhang finns andra tillämpningar av tekniken, sade Darja Isaksson. Säkrar esters integritet I Estland används tekniken för att förbättra integritetsskyddet för medborgarna. Alla offentliga system som innehåller data om medborgarna måste redovisa var informationen finns, vilka typer av information det är etc. Varje gång någon information ändras bokförs ändringen i en blockkedja. Det betyder till exempel att varje gång någon har läst och/eller ändrat information i en patientjournal lagras historiken om vem som gjorde det och vad hen gjorde. Detta är viktigt för integritetsdiskussionen även i Sverige, hävdade Darja Isaksson. Vi vet att både läkare och sjuksköterskor systematiskt tvingas logga in sig i system med en annan behörighet än sin egen bara för att göra sina jobb. De kan kastas mellan upp till 70 olika system under en vecka. Och det finns inget annat sätt att klara av jobbet för dem men vi vet inte säkert vem som har gjort vad, sade hon. I Estland loggas informationen om vem som tittar på en journal. En läkare som saknar behörighet att läsa vissa journaler, men ändå gör det, kan bli av med

3 legitimationen. Medborgarna kan nästan i realtid få en överblick över vilka data som finns om dem i offentliga system och vilka som har tittat på informationen. Tack vare blockkedjeteknik och gemensamma nationella informationskataloger har estländska medborgare ett betydligt starkare integritetsskydd än svenskar, sade Darja Isaksson. Hantera röran med hälsodata? Johan Sellström är initiativtagare till konsortiet CareChain som utvecklar en öppen infrastruktur där vårdinformation inte ägs av någon. En poäng är att data inte finns på en särskild plats i en särskild dator utan "överallt". I stället för en "adress" skapas ett "fingeravtryck" Johan Sellström är som jag äger nyckeln till och initiativtagare till kontrollen över. Meningen är att vi konsortiet CareChain. med designen skapar säkerhet i systemet. Konceptet har testats i tio år och säkerheten håller måttet, sade Johan Sellström. Blockchaintekniken öppnar för nya sätt att fördela resurser eller för andra syften. Hur ska vi hantera röran med hälsodata? Data av hög kvalitet från sjukvården är en krympande andel av hela mängden data som rör vår hälsa. Samtidigt ökar mängden okontrollerade data från appar som mäter vår hälsa lavinartat. Sjukvården kan inte lita på dessa data rakt av, men här är blockchaintekniken användbar, sade Johan Sellström. Ta en smartklocka som registrerar användarens puls. Vill man dela dessa data med sin läkare kan man ge denne tillgång till data via en blockkedja. Poängen är dels att användaren inte kan manipulera data, dels att klocktillverkaren inte har något intresse av att manipulera data. CareChain utvecklar en plattform där sådana data kan göras tillgängliga för sjukvården. Olika parter kan ansluta sig till plattformen.

4 Tanken är att vi gör detta tillsammans. Varje deltagare bidrar med en dator. Det är löjligt små resurser som krävs, två tusen dollar om året. Vi kan införa en metod för digital identifiering, digitala journaler och journalsystem. Mobilt bank-id behövs inte längre. Det enda som krävs är att parterna kontrollerar sin egen lilla nod i nätverket, sade Johan Sellström. Han är mycket tydlig med att de inte driver ett ITutvecklingsprojekt som kostar miljarder kronor. Data ska göras tillgängliga även för innovation och forskning. Nya slags kliniska studier kan utföras. Enskilda personer, både friska och sjuka, kan bidra med data till ett projekt. Forskare bearbetar data, hittar markörer etcetera; någon upprätthåller infrastrukturen, några utvecklar appar så att människor kan dela sina data, och läkemedelsföretag kan ställa frågor om data. "Small data" lika viktiga Sofia Svanteson är digital designstrateg och driver projektet Elsa tillsammans med Riskminder vid Karolinska Institutet. Traditionella kliniska biomarkörer används flitigt i vårdens diagnostik. Prover tas och analyseras. Mer nytt är digitala biomarkörer som samlas in av Sofia Svanteson är mobiltelefoner, klockor, armband och digital designstrateg liknande. och driver projektet Elsa tillsammans med Därför kan hälsodata, framför allt Riskminder vid fysiologiska och psykologiska data, Karolinska Institutet tas in från helt nya källor. De kan användas för diagnostik och behandling men också som beslutsstöd både för vården och oss själva. Ett mått på omfattningen av hälsodata är att enligt en prognos kommer det att finnas miljarder apparater som är kopplade till internet till år 2020 och många av dem kan samla in hälsodata, sade Sofia Svanteson. Detta benämns ofta Big Data. Men minst lika intressant är Small Data, det vill säga dataströmmar från en individ, menar hon.

5 Inte bara direkta data är användbara. Exempelvis finns forskning som visar att ett visst agerande på sociala medier kan kopplas till förhöjd risk för psykisk ohälsa. En fullpackad kalender kan också vara ett tecken på att man inte mår så bra. Med hjälp av blockkedjor kan alla dessa olika dataströmmar sättas samman och användas av vården. Genetikdata kan tillföra viktig information om medicinsk risk. Kort sagt: ju fler olika dataströmmar vi har om en människa desto bättre vård kan erbjudas, sade hon. Vårdpersonal bromsar Ett hinder i utvecklingen av att medborgare får större tillgång av hälsodata från sjukvården är att medborgare och vårdpersonal tycks ha olika inställning om tillgång till data. I en undersökning där medborgare i olika länder ingick fanns en rörande enighet om att de vill ha full tillgång till sina hälsodata. Men samtidigt var läkare och sjuksköterskor lika entydiga med att de ville att patienter endast ska ha begränsad tillgång till sina data. Den pågående digitaliseringen av vårdtjänster visar hur viktigt det är att ge människor full tillgång till sina data, menade Sofia Svanteson. Det behövs inte ett fysiskt möte för att diagnostisera en urinvägsinfektion. Läkare säger att man kan gå från 30 minuter till 2 minuter i ett on-line-möte. Det ska jag som patient ha rätt till. Jag ska inte tvingas sitta i ett väntrum med sjuka personer i sex timmar bara för att mitt landsting inte lyckas leverera snabb vård. Kraven växer också på att jag ska kunna ta mina hälsodata från vården och använda dem någon annanstans, sade hon. Sten Erik Wreile-Jensen Bilder Huvudbild; Darja Isaksson, Johan Sellström och Sofia Svanteson. Foto: LIF (CC BY-NC-ND 4.0). Darja Isaksson. Foto: LIF (CC BY-NC-ND 4.0). Johan Sellström. Foto: LIF (CC BY-NC-ND 4.0). Sofia Svanteson. Foto: LIF (CC BY-NC-ND 4.0).

6 Av: Sten Erik Wreile-Jensen Frilansande skribent med drygt 30 års bevakning av sjukvård och medicinforskning. Har tidigare bland annat arbetat för Dagens Medicin och Läkemedelsvärlden.

Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något?

Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något? Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något? Anders Magnusson Owe Eriksson 2016-12-02 Begreppet e-hälsa Begreppet innefattar användningen av informations- och kommunikations-teknologin med utgångspunkt

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. På dina villkor. Med sammanhållen journalföring kan den som vårdar dig se vilken

Läs mer

Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less.

Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less. Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less. Demokrati Marie Curie 90 Demokrati 91 Tove Andersson Tove Andersson är blockkedje-expert

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården och tandvården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Öppna och ta del av de vanligaste frågorna och svaren Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre helhet. Sammanhållen

Läs mer

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD - Sammanhållen journalföring är en möjlighet för vården att få ta del av dina uppgifter. ALLT HÄNGER IHOP Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Blockkedjeteknikens fördelar och framtidens utmaningar I datahantering. Andreas de Blanche

Blockkedjeteknikens fördelar och framtidens utmaningar I datahantering. Andreas de Blanche Blockkedjeteknikens fördelar och framtidens utmaningar I datahantering Andreas de Blanche andreas.de-blanche@hv.se Andreas de Blanche Universitetslektor datateknik Inst. för ingenjörsvetenskap Högskolan

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

SeniorNet Tyresö Anders Magnusson SPF Seniorerna Botkyrka Krister Carlsson SPF Seniorerna/ Seniornet Botkyrka Tyresö

SeniorNet Tyresö Anders Magnusson SPF Seniorerna Botkyrka Krister Carlsson SPF Seniorerna/ Seniornet Botkyrka Tyresö E-Hälsa Framtid eller redan ett faktum? SeniorNet Tyresö Anders Magnusson Krister Carlsson SPF Seniorerna Botkyrka SPF Seniorerna/ Seniornet Botkyrka Tyresö 2018-10-04 Begreppet e-hälsa Begreppet innefattar

Läs mer

Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet

Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Senast uppdaterad 2017-04-13 Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet Internetbaserat stöd och behandling ska bli en del av hälso- och

Läs mer

Forskningen måste inriktas på individanpassad medicin

Forskningen måste inriktas på individanpassad medicin En utskrift från Dagens Nyheter, 2016 03 24 21:32 Artikelns ursprungsadress: http://www.dn.se/debatt/forskningen maste inriktas pa individanpassad medicin/ DN Debatt Forskningen måste inriktas på individanpassad

Läs mer

Bättre överblick ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter

Bättre överblick ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter Bättre överblick ännu bättre vård ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter Bättre helhet införs nu successivt över hela Sverige. Ja, hos flera landsting, kommuner och privata vårdgivare

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring införs nu successivt över hela Sverige. Ja, hos flera landsting, kommuner och privata vårdgivare är det redan verklighet. Du

Läs mer

AI i VÅRDEN. Tillåt inte Riskerna överskugga Möjligheterna

AI i VÅRDEN. Tillåt inte Riskerna överskugga Möjligheterna AI i VÅRDEN Tillåt inte Riskerna överskugga Möjligheterna Jonas Gallon Director Digital Health Knowit Insight AI- verkligen ingen ny företeelse Idén om att artificiell intelligens skall ersätta mänskligt

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården.

Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården. Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården. Vad är sammanhållen journalföring? Ju mer du vet om din patient,

Läs mer

Att patientens delaktighet i vården ska kunna öka genom ett för denna uppgift anpassat ITstöd.

Att patientens delaktighet i vården ska kunna öka genom ett för denna uppgift anpassat ITstöd. Policydokument ehälsa TANDLÄKARFÖRBUNDET ANSER Att användandet av IT-stöd ska bidra till en bättre och säkrare tandvård genom att ge underlag för kvalitetsutveckling och förenkla kommunikation och överföring

Läs mer

Framtiden inom geografisk IT, trender och vad som kommer påverka alla som arbetar med GIS. Lars Backhans, ESRI

Framtiden inom geografisk IT, trender och vad som kommer påverka alla som arbetar med GIS. Lars Backhans, ESRI Framtiden inom geografisk IT, trender och vad som kommer påverka alla som arbetar med GIS. Lars Backhans, ESRI Digitalisera allt Inledningsvis prioriterar regeringen digitalt först inom följande områden:

Läs mer

Hur ser tidsplanen ut för införandet i Region Halland?

Hur ser tidsplanen ut för införandet i Region Halland? 1(5) Vad är Journal via nätet? Journalen via nätet är en e-tjänst som innebär att invånare via internet kan ta del av uppgifter i patientjournalen. För att nå tjänsten krävs e-legitimation. Invånaren loggar

Läs mer

Vårddata hög tid att agera

Vårddata hög tid att agera Vårddata hög tid att agera Agenda för hälsa och välstånd 24 maj 2018 Twittra gärna : @forskasverige #hälsavälstånd #forskasverige #svpol Vårdskador Varje år drabbas 110 000 patienter. Motsvarar åtta procent

Läs mer

Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt (NPÖ)

Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt (NPÖ) Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (6) Vers. 2.0 Rev. 2018 Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg. Dan Östergaard

Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg. Dan Östergaard Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg Dan Östergaard 2017-05-29 www.danostergaard.se Begreppet e-hälsa Socialstyrelsens definition av e-hälsa är: att använda digitala verktyg och utbyta information

Läs mer

E-hälsa. Profilinfo 2019

E-hälsa. Profilinfo 2019 E-hälsa Profilinfo 2019 Vad är e-hälsa? ehälsomyndigheten (Socialstyrelsen, WHO) Med hälsa menas fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. E-hälsa är att använda digitala verktyg och utbyta information

Läs mer

Remiss Hur står det till med den personliga integriteten? en kartläggning av Integritetskommittén (SOU 2016:41)

Remiss Hur står det till med den personliga integriteten? en kartläggning av Integritetskommittén (SOU 2016:41) Stockholm den 1 november 2016 Ju2016/04398/L6 Justitiedepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss Hur står det till med den personliga integriteten? en kartläggning av Integritetskommittén

Läs mer

Digital teknik som social stimulans för äldre

Digital teknik som social stimulans för äldre Digital teknik som social stimulans för äldre Resultat från ett samarbete mellan fem myndigheter Bakgrund Bättre kunskap behövs om äldres psykiska ohälsa 3 uppdrag/projekt under Rådet för statlig styrning

Läs mer

Professor och forskningschef bodahlbom.se

Professor och forskningschef bodahlbom.se Bo Dahlbom Professor och forskningschef bodahlbom.se aktivering.se sust.se Staying Alive Sverige år 1900 Bo Dahlbom Sverige år 2000 Bo Dahlbom Olja Samhället som maskin Funktionalism och systemtänkande

Läs mer

Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid

Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid Sofie Zetterström, vice vd 27 oktober 2016 Sofie Zetterström Sofie.zetterstrom@inera.se Fram till idag över 40 tjänster 1999

Läs mer

Vi revolutionerar digitaliseringen! Funktionsrätt Stockholms län om digital tillgänglighet

Vi revolutionerar digitaliseringen! Funktionsrätt Stockholms län om digital tillgänglighet Vi revolutionerar digitaliseringen! Funktionsrätt Stockholms län om digital tillgänglighet Funktionsrätt Stockholms län 2019 Digital tillga nglighet Inledning Digitaliseringen har tagit världen med storm

Läs mer

Journalen på nätet ett nationellt projekt. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis.

Journalen på nätet ett nationellt projekt. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis. Journalen på nätet ett nationellt projekt Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis.se 08-452 71 67 Målbild i CeHis handlingsplan 2013-2018 Varje individ kan nå alla uppgifter

Läs mer

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt Information till dig som patient Patientjournalen - för säkrare vård Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt juni 2012 1 Innehållsförteckning Patientjournalen... 4 Patientdatalagen...

Läs mer

Hur kan patientens egna mätningar och uppfattningar bidra till registerutvecklingen?

Hur kan patientens egna mätningar och uppfattningar bidra till registerutvecklingen? Hur kan patientens egna mätningar och uppfattningar bidra till registerutvecklingen? Carina Andrén, vårddesigner, patientrepresentant Staffan Lindblad, SRQ registerhållare, QRC-chef Svensk Reumatologis

Läs mer

Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1

Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1 Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1 Ann-Helene Almborg, utredare, docent Klassifikationer och terminologi Avd för statistik och jämförelser Introduktion

Läs mer

Det här är dagens minsta textstil

Det här är dagens minsta textstil Det här är dagens minsta textstil Tiderna förändras. Bild från Postmuseum Banker (FI klagar) Handel Resor Myndigheter Hälsovården, då? SeniorNet Södermalm Dataträff 2017-11-23 3 Dagens ämne: E-hälsa Hjälpmedel

Läs mer

Beredning Nord. Ledamöter

Beredning Nord. Ledamöter Beredning Nord Ledamöter Uppdrag 2013 Framtidens möte med vården, utifrån följande teman E-hälsa (hälso- och sjukvård med stöd av distansöverbryggande teknik) Information/vägledning Ansvar/rollfördelning

Läs mer

Ökad följsamhet med påminnelser. Kronans Apotek november 2017

Ökad följsamhet med påminnelser. Kronans Apotek november 2017 Ökad följsamhet med påminnelser Kronans Apotek november 2017 Sammanfattning Det är ett väl dokumenterat och känt problem att patienter inte fullföljer sin läkemedelsbehandling. För vissa sjukdomar handlar

Läs mer

Profil: Medicinsk informatik. Mikael Nyström Institutionen för medicinsk teknik

Profil: Medicinsk informatik. Mikael Nyström Institutionen för medicinsk teknik Profil: Medicinsk informatik Mikael Nyström Institutionen för medicinsk teknik 2 Medicinsk informatik Informationshantering i egen-, hälso- och sjukvården, omsorgen, life science -forskning och -utbildning

Läs mer

Information om patient för patient - arbetet med elektronisk kommunikation mellan patient och profession

Information om patient för patient - arbetet med elektronisk kommunikation mellan patient och profession Information om patient för patient - arbetet med elektronisk kommunikation mellan patient och profession 2013-10-16 Lars Midbøe Termkonferensen, Göteborg 2013-10-20 sid 2 Innehåll Journal på nätet Lars

Läs mer

Nationella e-hälsotjänster. Sofie Zetterström, vice vd Inera

Nationella e-hälsotjänster. Sofie Zetterström, vice vd Inera Nationella e-hälsotjänster Sofie Zetterström, vice vd Inera Kort om Inera Inera är ett aktiebolag som ägts av de 21 landstingen och regionerna sedan 1999 Den 16 mars blev SKL huvudägare Landsting och regioner

Läs mer

Studerandens möjligheter att ta del av och använda patientuppgifter

Studerandens möjligheter att ta del av och använda patientuppgifter Promemoria 2013-12-31 Utredningen om rätt information i vård och omsorg S 2011:13 Promemorian ingår i utredningens delredovisning enligt direktiv 2013:43 och syftar till att belysa förutsättningarna för

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

Kvalitetsregister & Integritetsskydd. Patrik Sundström, jurist SKL

Kvalitetsregister & Integritetsskydd. Patrik Sundström, jurist SKL Kvalitetsregister & Integritetsskydd Patrik Sundström, jurist SKL Varför finns det ett regelverk för nationella kvalitetsregister? - Många känsliga uppgifter - Om många människors hälsa - Samlade på ett

Läs mer

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten ÄGARE IT Norrbotten AB ägs av Norrbottens 14 kommuner Arvidsjaur, Arjeplog, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix,

Läs mer

Beredning SYD. Piteå. Arjeplog. Arvidsjaur Älvsbyn. Peter Eriksson. Ordförande Ida. Anita Johansson (S) (S) Gustavsson (S) Elisabeth Bramfeldt (v)

Beredning SYD. Piteå. Arjeplog. Arvidsjaur Älvsbyn. Peter Eriksson. Ordförande Ida. Anita Johansson (S) (S) Gustavsson (S) Elisabeth Bramfeldt (v) Beredning Piteå SYD Arjeplog Ordförande Ida Anita Johansson (S) Gustavsson (S) Peter Eriksson (S) Elisabeth Bramfeldt (v) Marta Berglund (MP) Lage Hortlund (M) Martin Åström (NS) Arvidsjaur Älvsbyn Ulla

Läs mer

Nationell ehälsa. Lena Furmark Politiskt sakkunnig. Socialdepartementet. Frukostseminarium Dagens Medicin 18 maj Socialdepartementet

Nationell ehälsa. Lena Furmark Politiskt sakkunnig. Socialdepartementet. Frukostseminarium Dagens Medicin 18 maj Socialdepartementet Nationell ehälsa Lena Furmark Politiskt sakkunnig Frukostseminarium Dagens Medicin 18 maj 2011 Framtidens invånare och patient En invånare som har tillgång till sin egen vårdinformation och därmed möjlighet

Läs mer

Transkulturellt Centrum

Transkulturellt Centrum Transkulturellt Centrum Ett kunskapscentrum för hälso- och sjukvårds- samt tandvårdspersonal om kultur, migration, asyl- och flyktingfrågor Transkulturellt Centrum STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Mötet mellan

Läs mer

Telia Healthcare. - effektivare sjukvård på patienternas villkor

Telia Healthcare. - effektivare sjukvård på patienternas villkor Telia Healthcare - effektivare sjukvård på patienternas villkor Telia Healthcare Telia Healthcare - effektivare sjukvård på patienternas villkor Sjukvården är inne i ett skede av stora förändringar. Den

Läs mer

Rådgivningsstödet webb. Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Rådgivningsstödet webb. Beskrivning och tjänstespecifika villkor Rådgivningsstödet webb Beskrivning och tjänstespecifika Innehåll... 2 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. Termer och begrepp... 2 5. BESKRIVNING AV TJÄNSTEN... 2 6. ANSLUTNING TILL

Läs mer

Vad står på spel? Nytta och integritetsrisker med individers digitala vårdinformation

Vad står på spel? Nytta och integritetsrisker med individers digitala vårdinformation Vad står på spel? Nytta och integritetsrisker med individers digitala vårdinformation Sara Belfrage Big Data, Small Data and My Data - the Future Role of Patient Information Forum för Health Policy, 21

Läs mer

NÄR VET VI MER OM KVINNOR MED SPRIDD BRÖSTCANCER?

NÄR VET VI MER OM KVINNOR MED SPRIDD BRÖSTCANCER? NÄR VET VI MER OM KVINNOR MED SPRIDD BRÖSTCANCER? Seminarium i Almedalen 4 juli 2016 Arrangörer: Roche, Bröstcancerföreningarnas Riksförbund (BRO) och Dagens Medicin Agenda SE/PERJ/0816/0002 Ett register

Läs mer

Hjälper människor att behålla hälsa och livskvalitet

Hjälper människor att behålla hälsa och livskvalitet 2017-09-06 Hjälper människor att behålla hälsa och livskvalitet SOL-sidan är en prototyp till en digital plattform med tjänster som hjälper människor med behov av välfärdsteknik, hjälpmedel, samhällstjänster

Läs mer

Stockholm världens smartaste stad

Stockholm världens smartaste stad Finansroteln PM IT-satsningar Stockholm världens smartaste stad Mål och första steg 2015-11-04 Hantverkargatan 3D Stadshuset 10535 STOCKHOLM Växel 0850829000 www.stockholm.se Sida 1 (4) Bakgrund och målbild

Läs mer

Rätt information på rätt plats i rätt tid SOU 2014:23

Rätt information på rätt plats i rätt tid SOU 2014:23 Rätt information på rätt plats i rätt tid SOU 2014:23 Maria Jacobsson En särskild utredare ska utreda och lämna förslag till en mer sammanhållen och ändamålsenlig informationshantering inom och mellan

Läs mer

Din väg tillbaka. så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning

Din väg tillbaka. så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning Din väg tillbaka så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning Allmänt Det är Försäkringskassan som bedömer om du har rätt till sjukpenning Att vara sjukskriven är en aktiv behandling. Det ska finnas en plan

Läs mer

3 skäl att investera i

3 skäl att investera i 3 skäl att investera i 1 Stor efterfrågan på diabetes online. Så fungerar The Benefit Loop. Första skälet att investera i Brighter vår vision och väl patenterade kunnande Brighter är precis där en rad

Läs mer

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten NPÖ-guiden NPÖ Nationell Patientöversikt Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten Den här guiden riktar sig till vårdgivare landsting, kommuner och privata vårdgivare som ska eller

Läs mer

Ventilen. Nytt på IT- fronten. System som kan göra intelligenta saker, såsom att efterlikna mänskligt beteende och tänkande

Ventilen. Nytt på IT- fronten. System som kan göra intelligenta saker, såsom att efterlikna mänskligt beteende och tänkande Ventilen Nytt på IT- fronten System som kan göra intelligenta saker, såsom att efterlikna mänskligt beteende och tänkande https://www.youtube.com/watch?v=nfneoooeqx4 https://www.youtube.com/watch?v=nfneoooeqx4

Läs mer

Ventilen. Cafévärdar Gunilla Schultzén och Gunnel Agrell Lundgren

Ventilen. Cafévärdar Gunilla Schultzén och Gunnel Agrell Lundgren Ventilen Cafévärdar Gunilla Schultzén och Gunnel Agrell Lundgren Robotisering och Artificiell Intelligens Det är en röra där ute med tekniska skiften och nya begrepp och det går fort Samarbetande robotar

Läs mer

Kort om Socialstyrelsen

Kort om Socialstyrelsen Kort om Socialstyrelsen Socialstyrelsen arbetar för att du ska få tillgång till en god vård och omsorg Det ska inte spela någon roll vem du är eller var du bor i Sverige alla ska ha tillgång till en god

Läs mer

Framtidens psykologi En digitalisering av terapirummet?

Framtidens psykologi En digitalisering av terapirummet? Framtidens psykologi En digitalisering av terapirummet? Lina Anderhell Psykolog Projektledare lina@kry.se Agenda 1. Bakgrund 2. Psykologverksamheten på KRY 3. Att arbeta digitalt 4. Framtidsspaning 1 Bakgrund

Läs mer

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat Dokumentation från regional konferens kroniska sjukdomar (Västervik, Gränsö 13-14 november) Dokumentation har fördelats mellan Kunskapsunderlag, Mätsystem och Stöd till förbättring, men inte på MIKRO (Vårdteam/klinik),

Läs mer

Bilaga 2 till Digitaliseringen av det offentliga Sverige en uppföljning (ESV 2018:31)

Bilaga 2 till Digitaliseringen av det offentliga Sverige en uppföljning (ESV 2018:31) Bilaga 2 till Digitaliseringen av det offentliga Sverige en uppföljning (ESV 2018:31) ESV:s enkät 2017 Enkäten skickades ut digitalt till 553 offentliga organisationer (242 myndigheter, 290 kommuner och

Läs mer

Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg. Erik Janzon Datainspektionen

Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg. Erik Janzon Datainspektionen Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg Erik Janzon Datainspektionen Några utgångspunkter Lagstiftaren och EU vill ha integritet Digitala vinster & digitala risker Integritet

Läs mer

Patientmedverkan i styrning och ledning av hälso- och sjukvård. Nätverket Hälsa och Demokrati 7 februari 2019

Patientmedverkan i styrning och ledning av hälso- och sjukvård. Nätverket Hälsa och Demokrati 7 februari 2019 Patientmedverkan i styrning och ledning av hälso- och sjukvård Nätverket Hälsa och Demokrati 7 februari 2019 1 Vilka är vi? Mia Pontén Säljchef industriväskor Konsult, Patienthuset Maria Lindqvist VD och

Läs mer

Vårdgivare. Ärendet. Skälen för beslutet BESLUT Dnr / (5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV STOCKHOLM.

Vårdgivare. Ärendet. Skälen för beslutet BESLUT Dnr / (5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV STOCKHOLM. BESLUT 2019-09-11 Dnr 8.5-8865/2019-16 1(5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV 113 31 STOCKHOLM Vårdgivare MediCheck AB Ärendet Tillsyn av det systematiska patientsäkerhetsarbetet vid MediCheck AB i syfte

Läs mer

Digitala vårdmöten. Erfarenheter från Region Jönköpings län

Digitala vårdmöten. Erfarenheter från Region Jönköpings län Digitala vårdmöten Erfarenheter från Region Jönköpings län 2017-09-11 När vi bara gör på ett sätt får vi specialanpassa varje gång för en personcentrerad vård Med flexibla kommunikationssätt och förberedda

Läs mer

Journal via nätet. Frågor och svar. Koncernkontoret Hälso- och sjukvård. Om e-tjänsten Journalen

Journal via nätet. Frågor och svar. Koncernkontoret Hälso- och sjukvård. Om e-tjänsten Journalen Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Journal via nätet Frågor och svar Om e-tjänsten Journalen Vad är e-tjänsten Journalen? Journalen är en tjänst som gör det möjligt för invånarna att läsa journalinformation

Läs mer

Integritetsskyddspolicy GDPR

Integritetsskyddspolicy GDPR Integritetsskyddspolicy GDPR Version Datum 1.1 2018-05-21 1/6 Introduktion Detta dokument är framtaget till företag och organisationer som är kunder till InfoSolutions, antingen kund med avsikt att nyttja

Läs mer

Vad tänker patienterna om integritetsskyddet? Fiktion och fakta om förväntningar

Vad tänker patienterna om integritetsskyddet? Fiktion och fakta om förväntningar Vad tänker patienterna om integritetsskyddet? Fiktion och fakta om förväntningar Elisabeth Rynning Professor i medicinsk rätt Uppsala universitet www.jur.uu.se Visst verkar det lovande med e-hälsa Teknikens

Läs mer

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018 Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 218 Om undersökningen Ämne: Medicinsk forskning Målgrupp: Riksdagskandidater på valbar plats Metod: Elektronisk enkät till 352 politiker uppsatta

Läs mer

Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet!

Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet! Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet! Daniel Forslund (L) Innovationslandstingsråd Stockholms läns landsting 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80

Läs mer

Professor och forskningschef bodahlbom.se

Professor och forskningschef bodahlbom.se Bo Dahlbom Professor och forskningschef bodahlbom.se Akt.agency sust.se Staying Alive Arthur C. Clarke on the future The Future local Arthur C Clarke 1 Revolution Den industriella revolutionen Olja Don

Läs mer

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Internetbaserat stöd & behandling Övergång från pilot till verksamhet Nyutveckling stöd & behandling

Läs mer

De nya e-hälsotjänsterna som underlättar patientens egen planering och frigör resurser i vården

De nya e-hälsotjänsterna som underlättar patientens egen planering och frigör resurser i vården E-hälsa De nya e-hälsotjänsterna som underlättar patientens egen planering och frigör resurser i vården Elisabeth Johansson och Helena Pellnor informationsavdelningen, Landstinget i Jönköpings län Webbtidbok

Läs mer

Nationell informationsstruktur och Snomed CT ökar patientsäkerheten och minskar administrationen. Anna Aldehag Med dr, enhetschef

Nationell informationsstruktur och Snomed CT ökar patientsäkerheten och minskar administrationen. Anna Aldehag Med dr, enhetschef Nationell informationsstruktur och Snomed CT ökar patientsäkerheten och minskar administrationen Anna Aldehag Med dr, enhetschef Nuläge och önskat läge Livsviktiga varningar kan idag vara dolda i journalens

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, änn bättre vård Sammanhållen jornalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina ppgifter. På dina villkor MED SAMMANHÅLLEN JOURNALFÖRING KAN DEN SOM VÅRDAR DIG SE VILKEN VÅRD

Läs mer

Professor och forskningschef bodahlbom.se

Professor och forskningschef bodahlbom.se Bo Dahlbom Professor och forskningschef bodahlbom.se aktivering.se sust.se Staying Alive Arthur C. Clarke on the future The Future local 1 Revolution Den industriella revolutionen Sverige år 1900 Bo Dahlbom

Läs mer

The Health Impact Fund: En kostnadseffektiv, realistisk plan for att förbättra människors hälsa världen över

The Health Impact Fund: En kostnadseffektiv, realistisk plan for att förbättra människors hälsa världen över The Health Impact Fund: En kostnadseffektiv, realistisk plan for att förbättra människors hälsa världen över För närvarande drivs utvecklingen av nya mediciner av möjligheten till vinster från tillfälliga

Läs mer

Margit Håkansson Framtidens sjukvård

Margit Håkansson Framtidens sjukvård Framtidens sjukvård En spaning. Klimat Sjukdomspanorama Medicinsk-teknisk utveckling Demografi Ekonomi Patientmakt Hälsoutveckling e-hälsa Morgondagens sjukvård? Den bästa vården är den du inte behöver..

Läs mer

Rapport Kartläggning av nutritionsstatus bland de äldre på ålderdomshem och sjukhem

Rapport Kartläggning av nutritionsstatus bland de äldre på ålderdomshem och sjukhem 1 (6) HANDLÄGGARE Sara Tylner 08-535 312 59 sara.tylner@huddinge.se Kartläggning av nutritionsstatus bland de äldre på ålderdomshem och sjukhem Bakgrund Sedan 2003 har mätningar av längd och vikt regelbundet

Läs mer

Skånepanelen Om e-hälsa September Analys av öppna svar Institutet för kvalitetsindikatorer

Skånepanelen Om e-hälsa September Analys av öppna svar Institutet för kvalitetsindikatorer Skånepanelen Om e-hälsa September 2017 Analys av öppna svar Institutet för kvalitetsindikatorer 2017-11-30 Om analysen Bakgrund och syfte Avslutningsvis i enkätundersökningen om e-hälsa gavs möjlighet

Läs mer

Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar till kommunstyrelsen

Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar till kommunstyrelsen Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning Avdelningen egen regi Tjänsteutlåtande DNR1.5.1.-406/2014 Sida 1 (7) 2014-09-04 Handläggare Cecilia Schönewald Telefon: 08-508 14 061 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Gäller fr o m

Gäller fr o m 1 (6) DATASKYDDSPOLICY Inledning Vi är måna om att skydda din personliga integritet och behandlar all information och alla personuppgifter i enlighet med gällande lagar och regler. I alla sammanhang när

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

Checklista. För åtkomst till Svevac

Checklista. För åtkomst till Svevac Checklista För åtkomst till Svevac Innehållsförteckning 1 Inledning 2 2 Inloggning/autentisering i Svevac 2 3 Målet sammanhållen vaccinationsinformation 3 4 Säkerhetstjänsten 3 5 Detta är HSA 3 6 Detta

Läs mer

Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla

Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla Inera och e-hälsovisionen Inera tar fram en av handlingsplanerna för att Sverige ska bli bäst i världen på att använda e-hälsa

Läs mer

att uppdra åt landstingsdirektören att stödja framtagandet av en regional digital agenda i samverkan med andra samhällsaktörer.

att uppdra åt landstingsdirektören att stödja framtagandet av en regional digital agenda i samverkan med andra samhällsaktörer. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-02-13 LS 1301-0117 Landstingsstyrelsen r LANDSTINGSSTYRELSEN 13-03- 0 2 0 0 0 0 5 Avsiktsförklaring om regional digital agenda Föredragande

Läs mer

Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg. Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten?

Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg. Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten? Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten? Hels IT 26 september 2007 Gösta Malmer 1 Disposition Vård och

Läs mer

Digitalt Vårdmöte. Effektiv och smidig kommunikation, komplett med tal, text och video.

Digitalt Vårdmöte. Effektiv och smidig kommunikation, komplett med tal, text och video. Digitalt Vårdmöte Effektiv och smidig kommunikation, komplett med tal, text och video. VårdX3, en komplett digital tjänst med tal, text och video Med modern teknik kan patienten idag få professionell vård

Läs mer

1: Inloggning. 1:1: Användarnamn och lösenord. 1:2: Bank-ID. 1.3 Siths

1: Inloggning. 1:1: Användarnamn och lösenord. 1:2: Bank-ID. 1.3 Siths Steg för steg-guide Visiba Care Office Detta är verktyget för vårdgivaren en läkare, psykolog, sjuksköterska, sjukgymnast, terapeut eller liknande. Från verktyget finns möjlighet att bjuda in till ebesök

Läs mer

ehälsa i Region Skåne

ehälsa i Region Skåne ehälsa i Region Skåne RS beslut 2016-2020 Strategi för ehälsa RD beslut Handlingsplan 2016 NPÖ Hälsa på plats Vision för e-hälsa i Region Skåne e-hälsa ska bidra till de nya lösningar och arbetssätt som

Läs mer

Tjänster för elektronisk identifiering och signering

Tjänster för elektronisk identifiering och signering Bg eid Gateway och Bg PKI Services Tjänster för elektronisk identifiering och signering En elektronisk ID-handling är förutsättningen för säker och effektiv nätkommunikation. I takt med att tjänster blir

Läs mer

Yttrande avseende Effektiv vård (SOU 2016:2)

Yttrande avseende Effektiv vård (SOU 2016:2) Datum Diarienummer 1 (5) 2016-05-23 00486/2016 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se Yttrande avseende Effektiv vård (SOU 2016:2) (S2016/00212/FS)

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2013/2061(INI) 5.9.2013 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om handlingsplanen för e-hälsa 2012 2020 Innovativ hälsovård för det 21:a

Läs mer

INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

INFORMATION OCH KOMMUNIKATION INFORMATION OCH KOMMUNIKATION Ämnet information och kommunikation behandlar olika verksamheters externa och interna information och kommunikation. Ämnet handlar om utvecklingen av informationssamhället

Läs mer

Intygstjänster

Intygstjänster Intygstjänster 2018-09-26 Vad är Intygstjänster? Navet för hantering av elektroniska intyg mellan vård, myndigheter och invånare. Omfattar en infrastruktur och flera webbapplikationer som vänder sig till

Läs mer

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård Anna Åberg och Hasse Knutsson Syftet med lagen Stärka och tydliggöra patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande

Läs mer

EHLCOIN white paper. Tack för att du laddat ner EHLCOIN white paper PDF!

EHLCOIN white paper. Tack för att du laddat ner EHLCOIN white paper PDF! EHLCOIN white paper Tack för att du laddat ner EHLCOIN white paper PDF! Innehållsförteckning EHLCOIN white paper 0 Tack för att du laddat ner EHLCOIN white paper PDF! 0 Innehållsförteckning 1 Syfte 2 Syftet

Läs mer

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator)

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Inställning till vårdtjänster

Läs mer

När primärvården har byggt ut de automatiserade processerna så att en del av det arbete vi gör idag kan lyftas över till patienterna, då kan vi frigöra nog med kraft för att ta hand om de mest sjuka och

Läs mer