Naturvärdesinventering Otterbäcken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Naturvärdesinventering Otterbäcken"

Transkript

1 Datum Rev Rapport Naturvärdesinventering Otterbäcken Korsningsåtgärd Väg 26, Gullspångs kommun Trafikverket Investering distrikt väst EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon Telefax Hemsida e-post

2 Korsningsåtgärd väg 26, Gullspångs Ver 2 Dok.nr /10/01/ rap001_2 Rapportuppgifter Titel Version 2 Datum Rev Uppdragsgivare Uppdragsnummer Dokumentnummer Rapport genomförd av Rapport granskad av Rapport verifierad av Naturvärdesinventering Otterbäcken, Korsningsåtgärd Väg 26, Gullspångs kommun Marie Söderlid, Trafikverket Investering distrikt väst, Box 851, Strömsund /10/01/ rap001_2 Anna Dahlén, uppdragsledare och biolog Sofia Berg, Fil. dr biologi Anna Dahlén I (III)

3 Sammanfattning Trafikverket utreder möjligheterna att förändra korsningen mellan väg 26 och väg 200 vid den norra infarten till Otterbäcken i Gullspångs kommun. EnviroPlanning AB har fått uppdraget att göra en naturvärdesinventering av utredningsområdet för den nya korsningsåtgärden. Metodiken för inventeringen har följt förslaget till bedömningsgrunder för Svensk standard (ftss :2013 och ftsis- TR :2013). Inventeringen visade att utredningsområdet som helhet har få naturvärden. Naturmiljön i området består huvudsakligen av produktionsskog. Naturvärden finns i två gamla ängsmarker med hävdgynnad flora och enstaka naturvårdsarter. I den ena ängen finns även en gammal stenmur. Naturvärden finns även i ett fuktigt skogsområde med framförallt sälg och björk. I området finns även en damm och ett dike. Området bedöms ha lokal betydelse för variation. En solitär gammal ek i vägkanten av den grusväg som korsar området bör om möjligt sparas vid en utbyggnad. Gamla eller grova ekar utgör livsmiljö för en mängd olika arter. II (III)

4 Innehållsförteckning 1 Inledning Metodik Generella biotopskydd Sammanställning av befintliga data Resultat Beskrivning av inventeringsområdet Naturvärdesobjekt Generella biotopskydd Slutsatser Referenser Bilagor A B Karta över naturvärdesobjekt och generella biotopskydd Tabell med koordinater för naturvärdesobjekt och generella biotopskydd III (III)

5 1 Inledning Trafikverket har i samband med Förstudie Väg 26, Korsningsåtgärd Otterbäcken, Gullspångs kommun, utrett möjliga naturvärden i området för eventuella vägåtgärder. Förstudien ska redovisa olika korsningslösningar som bland annat ska utreda bättre trafiksäkerhet och bibehållen eller ökad framkomlighet. EnviroPlanning AB har på uppdrag av Trafikverket genomfört en naturvärdesinventering av utredningsområdet för korsningsåtgärden. Området, som är ca 40 ha, är beläget öster om väg 26 och söder om väg 200, vid norra infarten till Otterbäcken. Syftet med rapporten är att beskriva befintliga naturvärden inom utredningsområdet. En groddjursinventering ingår inte inom ramen för denna naturvärdesinventering. 1 (16)

6 2 Metodik Tillgängligt underlagsmaterial från länsstyrelsen, skogsstyrelsen och jordbruksverket har sammanställts och analyserats. Uppgifter om rapporterade djuroch växtarter har inhämtas från Artportalen. Naturvärdesinventering har utförs enligt förslag till bedömningsgrunder för Svensk standard (ftss :2013 och ftsis-tr :2013). I denna standard används följande naturvärdesklasser: Naturvärdesklass 1 - högre naturvärde Naturvärdesklass 2 - påtagligt naturvärde samt Naturvärdesklass 3 - visst naturvärde Naturvärdesklass 1 omfattar geografiska områden med särskilt stor betydelse för biologisk mångfald. Varje enskilt område är av särskild betydelse för att upprätthålla biologisk mångfald på regional, nationell eller global nivå. Naturvärdesklass 1 kan delas in i två underklasser: naturvärdesklass 1a - högsta naturvärde och naturvärdesklass 1b - högt naturvärde. Naturvärdesklass 1a omfattar geografiska områden som har kontinuerlig ekologisk funktion som livsmiljö för ett stort antal naturvårdsarter eller flera rödlistade arter eller enstaka hotade arter. Förekomst av arter och ekologiska förutsättningar kan inte bli avsevärt bättre med svenska förhållanden som referens. Naturvärdesklass 1b omfattar geografiska områden som har kontinuerlig ekologisk funktion som livsmiljö för flera naturvårdsarter eller enstaka rödlistad art eller har mycket hög artrikedom och antingen goda ekologiska förutsättningar eller utgörs av Natura 2000-naturtyp men som inte uppfyller kriterier för naturvärdesklass 1a. Naturvärdesklass 2 omfattar geografiska områden med särskild betydelse för biologisk mångfald, t.ex. områden som har förutsättningar för att upprätthålla en kontinuerlig ekologisk funktion som livsmiljö för naturvårdsarter, har hög artrikedom och vissa ekologiska förutsättningar, utgörs av Natura 2000-naturtyper, men som inte uppfyller kriterier för klass 1. Naturvärdesklass 3 omfattar geografiska områden (naturvärdesobjekt) med viss betydelse för biologisk mångfald, t.ex. områden som har vissa förekomster av naturvårdsarter, hög artrikedom, vissa ekologiska förutsättningar eller är av betydelse för variation av biotoper på lokal nivå, men som inte uppfyller kriterier för klass 2. 2 (16)

7 Inventeringen ska kartlägga och beskriva befintliga naturvårdsarter såsom: - Skyddade arter genom Artskyddsförordningen (2007:845) o o Arter upptagna i EU:s naturvårdsprogram (fågeldirektivet eller art- och habitatdirektivet) Fridlysta arter - Rödlistade arter (arter som riskerar att försvinna från Sverige). - Signalarter (arter som signalerar höga naturvärden inom skogslandskapet). Inventeringen kartlägger också befintlighet av skyddsvärda områden som måste beaktas särskilt vid exploateringsarbetet. Fältinventeringen genomfördes den 20 juni Inventeringen utfördes enligt Svensk standard fält detalj. Med det menas att en yta av 25 m 2 eller mer skall identifieras som ett naturvärdesobjekt. Alternativt skall ett linjeformat objekt med en längd på 10 m eller mer och en bredd på 0,5 m eller mer identifieras som ett naturvärdesobjekt. Utöver att identifiera naturvärdesobjekt har även strukturer som omfattas av det generella biotopskyddet (se definitioner nedan) noterats. Naturvärdesobjekt och generella biotopskydd har positionerats med handhållen GPS och presenteras både på karta och i form av korta textbeskrivningar (Bilaga A och B). Inventeringsområdet omfattar ett område mellan Väg 200 och Väg 26 enligt karta 1 Bilaga A. 2.1 Generella biotopskydd Allé. Lövträd planterade i en enkel eller dubbel rad som består av minst fem träd längs en väg eller det som tidigare utgjort en väg eller i ett i övrigt öppet landskap. Träden ska till övervägande del utgöras av vuxna träd. Källa med omgivande våtmark i jordbruksmark. Ett område i terräng där grundvatten koncentrerat strömmar ut och där den våtmark som uppkommer till följd av det utströmmande vattnet uppgår till högst en hektar. Odlingsröse i jordbruksmark. På eller i anslutning till jordbruksmark upplagd ansamling av stenar med ursprung i jordbruksdriften. 3 (16)

8 Pilevall. Hamlade pilar i en rad som består av antingen a) minst fem träd med ett inbördes avstånd av högst 100 meter i en i övrigt öppen jordbruksmark eller invid en väg där marken mellan pilträden är plan eller upphöjd till en vall, eller b) minst tre träd, om vallen är väl utbildad, mer än 0,5 meter hög och två meter bred. Biotopen omfattar trädradens längd med den bredd den vidaste trädkronans projektion på marken utgör. Om vallen är bredare än trädkronornas projektion på marken, omfattar biotopen vallen i sin helhet. Småvatten och våtmark i jordbruksmark. Ett småvatten eller en våtmark med en areal av högst ett hektar i jordbruksmark som ständigt eller under en stor del av året håller ytvatten eller en fuktig markyta såsom kärr, gölar, vätar, översilningsmarker, kallkällor, märgelgravar, öppna diken, dammar och högst två meter breda naturliga bäckfåror. Arealbegränsningen avser inte linjära element som öppna diken eller högst två meter breda naturliga bäckfåror. Dammar anlagda för bevattningsändamål innefattas inte i denna biotop. Stenmur i jordbruksmark. En uppbyggnad av på varandra lagda stenar som har en tydlig, långsträckt utformning i naturen och som har eller har haft hägnadsfunktion eller som funktion att avgränsa jordbruksskiften eller någon annan funktion. Åkerholme. En holme av natur- eller kulturmark med en areal av högst 0,5 hektar som omges av åkermark eller kultiverad betesmark. 4 (16)

9 3 Sammanställning av befintliga data Rapporterade artfynd från området saknas. Området ingår inte i lövskogsinventeringen eller finns upptagna i ängs- och hagmarksinventeringen. Sökning på skogsstyrelsens och länsstyrelsens karttjänst visar inte några områden för natur- eller kulturhänsyn för utredningsområet. 4 Resultat 4.1 Beskrivning av inventeringsområdet Inventeringsområdet omfattar ett område mellan Väg 200 och Väg 26 enligt karta 1 Bilaga A. Området karaktäriseras av produktionsskog dominerad av gran med stora inslag av kalhyggen. Det är sparsamt med död ved och markskiktet har en trivial flora. Vissa partier i områdets mitt är av mer sank karaktär med tuvull (Eriophorum vaginatum), flaskstarr (Carex rostrata), vårtbjörk (Betula pendula) och asp (Populus tremula). I den nordöstra delen av utredningsområdet finns spår av ett gammalt jordbrukslandskap med ängar, lövängar och stenmurar. Här dominerar ängsfloran och visar att marken hävdats historiskt sett. Bland produktionsskog och hyggen finns tre traktorvägar. Längs dessa vägar är floran av torrängskaraktär och visar att området tidigare varit ett jordbrukslandskap. På den nordöstra sidan av väg 200 finns en sumpskog med grävda diken och en damm. Trädskiktet domineras av sälg (Salix caprea) vårtbjörk och asp. Markskiktet hyser bland annat kråkklöver (Potentilla palustris), vasstarr (Carex acuta) och topplösa (Lysimachia thyrsiflora). Den nordvästra sidan av väg 26 består framförallt av industri och ruderatmark. Området nordväst om korsningen mellan väg 26 och väg 200 har nyligen blivit röjt. I nordväst finns även en branddamm som vid inventeringstillfället var täckt med avverkad sly och större träd. Det är inte uteslutet att dammen fungerar som groddjurslokal liksom de diken som observerats i den östra delen av utredningsområdet. En groddjursinventering ingår inte i denna naturvärdesinventering. Som helhet har utredningsområdet få naturvärden och de som finns är knutna till ängar, en stenmur och fuktig skog. 5 (16)

10 4.2 Naturvärdesobjekt Naturvärdesobjekt finns utmarkerade på karta i Bilaga A karta 1. Objekt id: 1 Biotopgrupp: Beskrivning: Äng En ca 1 ha stor äng med björk ligger inklämd mellan produktionsskog av gran och blandskog (figur 1). Ängen korsas av en ca 65 m lång och ca 2 m bred stenmur i nord sydlig riktning. Muren är delvis skuggad av sly och av trädskiktet i ängen. Här växer orkidéerna nattviol (Platanthera bifolia) och Jungfru Marie nycklar (Dactylorhiza maculata). Övriga kärlväxtarter är svinrot (Scorzonera humilis), ängskovall (Melampyrum pratense), skogskovall (Melampyrum sylvaticum), blekstarr (Carex pallescens), vårbrodd (Anthoxanthum odoratum), timotej (Phleum pratense), hundkex (Anthriscus sylvestris), smörblomma (Ranunculus acris), teveronika (Veronica chamaedrys), ängssyra (Rumex acetosa), ekorrbär (Maianthemum bifolium), daggkåpa (Alchemilla vulgaris), grässtjärnblomma (Stellaria graminea), gulvial (Lathyrus pratensis), kråkvicker (Vicia cracca), stormåra (Galium album), vitmåra (Galium boreale), gökärt (Lathyrus linifolius), prästkrage (Leucanthemum vulgare), mandelblom (Saxifraga granulata), fyrkantig johannesört (Hypericum maculatum), röllika (Achillea millefolium) och örnbräken (Pteridium aquilinum). Floran är hävdgynnad. 6 (16)

11 Naturvärdesklass med motivering: 2 Ängen har vissa artförekomster, d.v.s. hög artrikedom och artrikedomen är högre på ängen än i det omgivande landskapet. Lövängen har vissa ekologiska förutsättningar för biologisk mångfald. Biotopen är av lokal betydelse för variation och ängar hör till en minskande naturtyp. Därför bedöms den ha naturvärdesklass 2. Lövängen är dock beroende av hävd och röjning av björk och sly samt gran. Detta för att de hävdgynnade arterna ska klara av att finnas kvar på platsen samt att platsen ska kunna upprätthålla en kontinuerlig ekologisk funktion som livsmiljö. Det krävs även stor ljustillgång. Naturvårdsarter: Nattviol (Platanthera bifolia, fridlyst) och Jungfru Marie nycklar (Dactylorhiza maculata, fridlyst). Tidigare NVI: - Figur 1. Objekt nr 1. Ängsmark med björk. 7 (16)

12 Objekt id: 2 Biotopgrupp: Beskrivning: Stenmur En ca 65 m lång och ca 2 m bred stenmur i nord sydlig riktning i löväng (figur 2). Delvis överskuggad med sly. Naturvärdesklass med motivering: 3 Enligt SIS klassificeras stenmurar som klass 3. Låg artrikedom men vissa ekologiska förutsättningar för biologisk mångfald. Stenmuren är av betydelse för variation av biotoper på lokal nivå. Naturvårdsarter: - Tidigare NVI: - Skydd enligt miljöbalken: Generellt biotopskydd Figur 2. Objekt nr 2. Stenmur i löväng. 8 (16)

13 Objekt id: 3 Biotopgrupp: Beskrivning: Äng Ca 0,6 ha stort igenväxande ängsområde sydväst om väg 200 (figur 3). Här växer ett stort bestånd vitpyrola (Pyrola rotundifolia). Andra kärlväxtarter är ängskovall (Melampyrum pratense), skogskovall (Melampyrum sylvaticum), blekstarr (Carex pallescens), vårbrodd (Anthoxanthum odoratum), timotej (Phleum pratense), rödven (Agrostis capillaris), hundkex (Anthriscus sylvestris), smörblomma (Ranunculus acris), teveronika (Veronica chamaedrys), ängssyra (Rumex acetosa), ekorrbär (Maianthemum bifolium), daggkåpa (Alchemilla vulgaris), grässtjärnblomma (Stellaria graminea), gulvial (Lathyrus pratensis), kråkvicker (Vicia cracca), stormåra (Galium album), vitmåra (Galium boreale), gökärt (Lathyrus linifolius), prästkrage (Leucanthemum vulgare), mandelblom (Saxifraga granulata), röllika (Achillea millefolium) skogsstjärnblomma (Stellaria longifolia) och örnbräken (Pteridium aquilinum). Aspsly, eksly och granplantor visar att området har potential att växa igen. Här krävs hävd av något slag som bete eller slåtter. Naturvärdesklass med motivering: 3 Ängen har vissa artförekomster, d.v.s. hög artrikedom och artrikedomen är högre på ängen än i det omgivande landskapet. Ängen är dock beroende av hävd och röjning av björk och sly samt gran. Detta för att de hävdgynnade arterna 9 (16)

14 ska klara av att finnas kvar på platsen samt att platsen ska kunna upprätthålla en kontinuerlig ekologisk funktion som livsmiljö. Det krävs även stor ljustillgång. Ängen bedöms därför i dagsläget ha dåliga ekologiska förutsättningar och får naturvärdesklass 3. Naturvårdsarter: - Tidigare NVI: - Figur 3. Objekt nr 3. Igenväxande ängsmark med stort bestånd vitpyrola. 10 (16)

15 Objekt id: 4 Biotopgrupp: Biotoper Skog Damm, vattendrag, skog Beskrivning: Ett fuktigt skogsområde på norra sidan väg 200 med dike, sumpskog, damm och våtmark (figur 4-6). En bäck rinner från norr igenom utredningsområdets östra kant. Markskiktet består av kråkklöver (Potentilla palustris), vasstarr (Carex acuta) och topplösa (Lysimachia thyrsiflora). I sumpskogen dominerar sälg (Salix caprea), men även unga vårtbjörkar (Betula pendula) och aspar (Populus tremula). finns här. Blommande sälg har stor betydelse som födokälla för många insekter på våren. Området kan ha potential för grodor. Ingen grodinventering är gjord. Naturvärdesklass med motivering: 3 Området har låg artrikedom men det finns vissa ekologiska förutsättningar för biologisk mångfald på grund av den fuktiga miljön med damm, dike och sumpskog. Biotopen är av lokal betydelse för variation. Naturvårdsarter: - Tidigare NVI: - 11 (16)

16 Figur 4. Objekt nr 4. Sumpskog med dike/bäck. Figur 5. Objekt nr 4. Sumpområde med sälg. 12 (16)

17 Figur 6. Objekt nr 4. Damm. 13 (16)

18 4.3 Generella biotopskydd Objekt nr 2. En ca 65 m lång och ca 2 m bred stenmur i nord sydlig riktning i löväng (figur 2) (Bilaga A karta 1). Delvis överskuggad med sly. 14 (16)

19 5 Slutsatser Som helhet har utredningsområdet få naturvärden. Skogsmarken har tydliga spår av en tidigare markanvändning som jordbrukslandskap. Två ängsmarker är identifierade. Den ena bedöms ha naturvärdesklass 2 eftersom ängen har vissa artförekomster såsom nattviol och Jungfru Marie nycklar, d.v.s. hög artrikedom och artrikedomen är högre på ängen än i det omgivande landskapet. Floran är hävdgynnad. Lövängen har vissa ekologiska förutsättningar för biologisk mångfald. Biotopen är också av lokal betydelse för variation. Därför bedöms den ha naturvärdesklass 2. Lövängen är beroende av hävd för att de biologiska värdena ska bestå. Den andra ängsmarken bedöms ha naturvärdesklass 3. Ängen har vissa artförekomster, d.v.s. hög artrikedom och artrikedomen är högre på ängen än i det omgivande landskapet. Aspsly, eksly och granplantor visar att området inom några år är igenväxt. Här krävs dock hävd och röjning. Detta för att de hävdgynnade arterna ska klara av att finnas kvar på platsen samt att platsen ska kunna upprätthålla en kontinuerlig ekologisk funktion som livsmiljö. Det krävs även stor ljustillgång. Ängen bedöms därför ha dåliga ekologiska förutsättningar och får därför naturvärdesklass 3. Stenmuren i den ena ängsmarken är skyddad som generellt biotopskydd enligt miljöbalken. Den utgör en viktig livsmiljö och fungerar som refugie för många arter i ett annars homogent landskap. Det är viktigt att stenmurar blir solbelysta för att på så sätt kunna attrahera en mångfald av arter. Om stenmuren inte kan bevaras krävs dispensansökan från biotopskyddsbestämmelserna. Den fuktiga sälgskogen med dammen och diket bedöms ha vissa ekologiska förutsättningar och biotopen har en lokal betydelse för variation. Området kan vara viktigt för groddjur. För att säkert kunna fastställa groddjursförekomst behöver en inventering göras under våren. Området bedöms därför ha naturvärdesklass (16)

20 Referenser Trafikverket Förstudie väg 26, Korsningsåtgärd Otterbäcken, Gullspångs kommun, Västra Götalands län Objekt: ftss :2013. Naturvärdesinventering (NVI)-Genomförande, naturvärdesbedömning och redovisning, Svensk Standard, Rapport Version , Utgåva 1. ftsis-tr :2013. Naturvärdesinventering (NVI)- Komplement till SS , Teknisk Rapport, Version , Utgåva 1. (besökt ) (besökt ) html (besökt ) (besökt ) 16 (16)

21 Bilaga A Karta över naturvärdesobjekt och generella biotopskydd

22 Bilaga A karta 1 naturvärden NVI Otterbäcken väg 26 korsningsåtgärd rev ± (! (! Damm Dike (! Teckenförklaring Inventeringsområde naturvärdesklass 2 naturvärdesklass 3 Generella biotopskyddet stenmur (! objekt oklassat 0 0,125 0,25 0,5 Kilometer

23 Bilaga B Tabell med koordinater för naturvärdesobjekt och generella biotopskydd Nr på karta Objekt Generellt biotopskydd Koordinater (sweref 99 TM) x y 1 Äng Stenmur Ja Äng Skog Damm Dike

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2015-08-17 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Sträckan Ammenäsvägen VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2014-12-11 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Stjärnekullevägen, Uddevalla kommun VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2015-08-28 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp sträckan Dramsvik, Uddevalla kommun VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN

INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN RAPPORT 2017-02-15 Johan Svedholm Uppdragsgivare Ale kommun Ledetvägen 6 449 51 Alafors Uppdragstagare Naturcentrum AB, 2016 Strandtorget

Läs mer

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Datum 2014-12-05 Rapport Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771

Läs mer

Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna.

Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna. Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna. 1. Sökanden Sökandens namn Telefon bostad Adress Telefon arbete

Läs mer

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Datum 2015-05-04 PM Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon

Läs mer

Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland

Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland Bakgrund Biotop = naturlig omgivning som är livsmiljö för växter och djur Utveckling: rationalisering

Läs mer

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Datum 2016-04-29 PM Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Lidköpings kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Naturvärdesinventering E18 Töcksfors

Naturvärdesinventering E18 Töcksfors Datum 2014-01-17 Rapport Naturvärdesinventering E18 Töcksfors Väg E18 genom Töcksfors Årjängs kommun, Värmlands län Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen

Läs mer

Förslag på kompensationsåtgärder och uttalande om naturvärden

Förslag på kompensationsåtgärder och uttalande om naturvärden Datum 2014-10-20 PM Förslag på kompensationsåtgärder och uttalande om naturvärden Detaljplan Håffrekullen 1:6 m fl Kungälvs kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla

Läs mer

Naturvärdesinventering Väg 157 Marbäck

Naturvärdesinventering Väg 157 Marbäck Datum 2014-09-29 Rapport Naturvärdesinventering Väg 157 Marbäck Trafikverket distrikt väst EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax

Läs mer

Naturvärdesinventering inför detaljplan Håffrekullen 1:6 m fl

Naturvärdesinventering inför detaljplan Håffrekullen 1:6 m fl Datum 2013-09-06 Rapport Naturvärdesinventering inför detaljplan Håffrekullen 1:6 m fl Kungälvs kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

Naturvärdesinventering till vägplan för ombyggnad av E45 Slakthusmotet, Göteborgs Stad

Naturvärdesinventering till vägplan för ombyggnad av E45 Slakthusmotet, Göteborgs Stad Datum 2015-10-30 Rev 2015-11-12 Naturvärdesinventering till vägplan för ombyggnad av E45 Slakthusmotet, Göteborgs Stad ÅF Infrastructure AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress

Läs mer

Svensk standard för naturvärdesinventering NVI

Svensk standard för naturvärdesinventering NVI Svensk standard för sinventering NVI Lättare att upphandla Lättare att granska Lättare att jämföra Lättare att sammanställa Bättre naturvård Vilka är med och tar fram standarden? Trafikverket har initierat

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN TORSBY KOMMUN Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER 13006646 INTERNGRANSKAT SWECO ENVIRONMENT AB KIRSI JOKINEN, INVENTERING, BEDÖMNINGAR OCH ANNELI NILSSON,

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad 2018-09-28 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015

Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015 2015-05-19 Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015 Inventering, bedömningar och rapportering är utförd av Marcus Arnesson, biolog på Ecocom AB Omslagsbild: Väg 136 vid infarten

Läs mer

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun 1(4) Handläggare Frida Nilsson Tfn 0142-853 86 frida.nilsson@mjolby.se Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun Uppdrag Miljökontoret

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken

Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken Datum 2014-10-20 Rapport Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771 87

Läs mer

Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun

Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun Beställare: Stenungsunds kommun Strandvägen 15 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Jan Schuman Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Herrljunga kommun, Västra Götalands län Järnvägsplan 2017-05-30 Projektnummer: 146181 I denna bilaga beskrivs ingående de naturvärdesobjekt

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!!

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Täby kommun, Plan- och bygglovavdelningen Kontaktperson: Sören Edfjäll, Miljöplanerare Projektledare Calluna:

Läs mer

Naturvärdesinventering Fridhem, Höviksnäs, Tjörns kommun

Naturvärdesinventering Fridhem, Höviksnäs, Tjörns kommun Naturvärdesinventering Fridhem, Höviksnäs, Tjörns kommun Beställare: Beställarens representant: Konsult: Tjörns kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 471 80 Skärhamn Kristina Stenström Norconsult AB Box

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult

Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult Version 1.00 Projekt 7457 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med arbetet inför en detaljplan

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun

Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun 2013-07-11 Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun Uppdrag och syfte På uppdrag av Turistgården i Töcksfors har Ecocom genomfört en sinventering i detaljplaneområdet

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun.

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Version 1.10 Projekt 7442 Upprättad 2017-07-07 Reviderad 2017-08-08 Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Sammanfattning En inventering av utpekat

Läs mer

Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen

Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen utförd för Stätten Gård AB Lysekil Thomas Andersson www.ekonatura.se Oktober 2016

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Gamla landsvägen i Spånga: underlag till detaljplan Spånga Oktober

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING

NATURVÄRDESINVENTERING KILENKRYSSET AB NATURVÄRDESINVENTERING BRISTA 2018-06-26 NATURVÄRDESINVENTERING Brista Kilenkrysset AB KONSULT WSP Environmental Sverige Dragarbrunnsgatan 41 753 20 Uppsala Besök: Dragarbrunnsgatan 41

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun Version 1.00 Projekt 7380 Upprättad 2015-06-09 Reviderad 2015-06-24 Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun.

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun. Version 1.00 Projekt 7425 Upprättad 2017-06-21 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun. Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Objekt 200. Naturvärdensobjektens avgränsningar redovisas på figur 6.

Objekt 200. Naturvärdensobjektens avgränsningar redovisas på figur 6. 1.1 Naturvärdesobjekt Naturvärdensobjektens avgränsningar redovisas på figur 6. Objekt 200 Naturtyp: Biotop: Areal: Skog och träd Ek- och aspskog 0.58 ha Naturvärdesklass: Klass 3 - påtagligt naturvärde

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Datum 2013-10-09 rev2013-10-18, Rapport Naturvärdesinventering Väg 2105 Rölanda-Nytorp, Väg 2094 Grösäter-Råggärd kyrka, Väg 2081 Rännelanda-Åttingsberg Trafikverket Investering distrikt Väst EnviroPlanning

Läs mer

Uppdrag: Naturvärdesinventering på förstudienivå inför ledningsdragning, Norråker, Strömsunds kommun, Jämtlands län Beställare: NEKTAB NVI och rapport:, Jakobi Sustainability AB Kvalitetsgranskning:, Jakobi

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Skillerälven, Storbron, Filipstads kommun.

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Skillerälven, Storbron, Filipstads kommun. Version 1.00 Projekt 7425 Upprättad 2017-06-21 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Skillerälven, Storbron, Filipstads kommun. Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Naturvärdesinventering inför detaljplan Bränninge, Habo kommun

Naturvärdesinventering inför detaljplan Bränninge, Habo kommun Naturvärdesinventering inför detaljplan Bränninge, Habo kommun ÅF-Infratsructure AB, Heffnersvägen 34, 865 33 Sundsvall Telefon +46 10 505 00 00. Säte i Stockholm. www.afconsult.com Org.nr 556224-801.

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7383 Upprättad 2015-07-06 Reviderad Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Sammanfattning En inventering har skett

Läs mer

Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta Kramfors kommun, Västernorrlands län

Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta Kramfors kommun, Västernorrlands län Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta Kramfors kommun, Västernorrlands län Titel: Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta PM inventering av naturmiljöer 2014-01-22 Upprättad av: Maria G Andersson, Vectura Uppdragsansvarig:

Läs mer

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad

Läs mer

PM - naturvärdesbedömning av trädklädd betesmark vid Vallsjö

PM - naturvärdesbedömning av trädklädd betesmark vid Vallsjö PM - naturvärdesbedömning av trädklädd betesmark vid Vallsjö Inledning En trädklädd betesmark har undersökts i syfte att göra en översiktlig bedömning av markens naturvärden. Det område som avgränsats

Läs mer

Groddjursinventering Välsviken, Karlstad

Groddjursinventering Välsviken, Karlstad Datum 2016-05-23 PM Groddjursinventering Välsviken, Karlstad Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771 87 41 Hemsida

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun Version 1.00 Projekt 7381 Upprättad 2015-06-15 Reviderad Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun Sammanfattning En inventering

Läs mer

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun Naturvärdesinventering vid, Vallentuna kommun 2 Beställning: Structor Miljöbyrån Stockholm AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: Uppdragsansvarig:

Läs mer

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona 1 (12) Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Norrtälje kommun Tilläggsuppdrag naturvärdesinventering Nordrona Utredningen har genomförts i juni

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun

Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad 2017-05-17 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete

Läs mer

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun PM inför detaljplan På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun

Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun Naturföretaget 2016 Inventering och rapport: Karolin Ring, Naturföretaget Foto: Karolin Ring Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor 2016-01-29 Uppdragsnr: 15092 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor Beställare

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Sammanfattning En naturvärdesinventering har utförts i samband med

Läs mer

Naturvärdesinventering, förstudie för detaljplaneområdet Barkarbystaden II PM 2014-03-28

Naturvärdesinventering, förstudie för detaljplaneområdet Barkarbystaden II PM 2014-03-28 Naturvärdesinventering, förstudie för detaljplaneområdet Barkarbystaden II PM 2014-03-28 Innehåll Uppdraget 3 Naturvärdesinventering 3 Metod! 3 Inventeringsområdet! 4 Potentiellt naturvärdesobjekt! 4 Landskapsobjekt!

Läs mer

Naturvärdesinventering avseende biologisk mångfald (NVI) enligt Svensk standard SS :2014

Naturvärdesinventering avseende biologisk mångfald (NVI) enligt Svensk standard SS :2014 RAPPORT Naturvärdesinventering avseende biologisk mångfald (NVI) enligt Svensk standard SS 199000:2014 NVI PÅ FASTIGHETERNA TANUM- RÖRVIK 41, 1:79 M. FL., GREBBESTAD Maj 2017 Rapport samt föreliggande

Läs mer

Naturvärdesinventering Orminge centrum

Naturvärdesinventering Orminge centrum Datum 2017-10-09 Rapport Naturvärdesinventering Orminge centrum Nacka kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget NATURCENTRUM AB Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget 2019-04-23 Naturcentrum nr 1893 Uppdragsgivare Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg Uppdragsgivarens kontaktperson Henrik

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hökedalens industriområde, Koppom maskin, Eda kommun

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hökedalens industriområde, Koppom maskin, Eda kommun Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad 2018-09-28 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hökedalens industriområde, Koppom maskin, Eda kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan för Nybble Vimmerby kommun Naturvärdesinventering 2 (10) Syftet med naturvärdesinventering (NVI) är att identifiera och avgränsa de geografiska områden i landskapet som

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Underlag för stabilitetsförstärkande åtgärder På uppdrag av Golder Associates AB 2015-11-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund

Läs mer

Bildflora över en lund nära Grimstaskogen. Tarza Salah Tensta Gymnasium 2005/06 Handledare: Per & Karin

Bildflora över en lund nära Grimstaskogen. Tarza Salah Tensta Gymnasium 2005/06 Handledare: Per & Karin Bildflora över en lund nära Grimstaskogen Tarza Salah Tensta Gymnasium 2005/06 Handledare: Per & Karin FÖRORD Intresset för att förbättra kunskapen om växter dykte upp då jag gjorde en bildflora tillsammans

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering av del av planområde för DP 1049 - Skyttevägen i Tierps Köping Bilaga 2 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Tierps kommun Kontaktperson: Lisa Björk, kommunarkitekt

Läs mer

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 På uppdrag av: Arkitekterna Eksta Bostads AB Beställarens kontaktperson: Fredrik Bergqvist Version/datum: 2019-04-30 Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 Bakgrund

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan Väppeby 7:18 m.fl., Håbo kommun

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan Väppeby 7:18 m.fl., Håbo kommun RAPPORT Handläggare Lars Bohlin Tel +46 (0)10-505 45 56 Mobil +46 (0)72-547 58 82 E-mail lars.b.bohlin@afconsult.com Datum 2015-10-15 Uppdragsnr 708847 Förprojektering VA och gator inom planområde Väppeby

Läs mer

Nyanläggning av markkabel för el mellan Enekulla och Halla, Borås kommun

Nyanläggning av markkabel för el mellan Enekulla och Halla, Borås kommun BESLUT 2017-01-13 Diarienummer 525-43430-2016 Sida 1(5) Naturavdelningen Anders Henriksson Naturvårdshandläggare 010-224 44 69 IKKAB Att: Nicklas Handfast nicklas.handfast@ikkab.se Nyanläggning av markkabel

Läs mer

RAPPORT. Naturvärdesinventering Västra Sömsta KÖPINGS KOMMUN VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ. Alkärr inom det inventerade området. Foto: Sweco, juli 2016

RAPPORT. Naturvärdesinventering Västra Sömsta KÖPINGS KOMMUN VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ. Alkärr inom det inventerade området. Foto: Sweco, juli 2016 KÖPINGS KOMMUN Naturvärdesinventering Västra Sömsta UPPDRAGSNUMMER 1186619200 Alkärr inom det inventerade området. Foto: Sweco, juli 2016 VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ VILHELM FELTELIUS, MATILDA ELGERUD, ANDERS

Läs mer

Naturvärdesinventering av område vid bäck i centrala Björbo, Gagnefs kommun

Naturvärdesinventering av område vid bäck i centrala Björbo, Gagnefs kommun Naturvärdesinventering av område vid bäck i centrala Björbo, Gagnefs kommun Uppdraget På uppdrag av förvaltningschef Birgitta Johansson, miljö- och byggförvaltningen på Gagnefs kommun, utfördes den 7 juli

Läs mer

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 SAMMANFATTANDE NATURVÅRDSUTLÅTANDE 2014-10-20 Örjan Fritz & Jonas Stenström Uppdragsgivare Halmstads kommun Samhällsbyggnadskontoret c/o Lasse Sabell

Läs mer

Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun

Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun Naturföretaget 2016 Inventering och rapport: Johan Kjetselberg, Naturföretaget Foto: Johan Kjetselberg Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-11

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

2 ALLMÄN BESKRIVNING

2 ALLMÄN BESKRIVNING Uppdragsnr: 10195058 Daterad: 2015-08-13 Reviderad: Naturvärdesinventering Ekhyddan Handläggare Status: Utkast 1 INLEDNING E.ON Elnät Sverige AB (nedan benämt E.ON Elnät) är ett av Sveriges ledande energibolag.

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING

NATURVÄRDESINVENTERING GÄVLE KOMMUN NATURVÄRDESINVENTERING ERSBO SYD ETAPP 3 - DELRAPPORT 2018-10-26 10272903 NVI Ersbo syd etapp 3 1 NATURVÄRDESINVENTERING Ersbo syd etapp 3 - delrapport Gävle kommun KONSULT WSP Sverige AB

Läs mer

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 1 Inledning Denna naturinventering rör de västra delarna av Dingelsundet och har genomförts 2016 av Catharina Knutsson, Karlstads kommun, teknik- och

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet

Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Beställare: Temagruppen, på uppdrag av Östhammars kommun Kontaktperson Temagruppen: Emily Lidman, 08-690 28 69 Projektledare Calluna:

Läs mer

Naturvärdesinventering inför planering av returpark, Vallentuna, Stockholms län

Naturvärdesinventering inför planering av returpark, Vallentuna, Stockholms län Författare Felicia Alriksson Mobil +46725033067 E-mail felicia.alriksson@afconsult.com Datum 28/06/2018 Projekt ID 751313 Beställare Söderhalls renhållningsverk AB Naturvärdesinventering inför planering

Läs mer

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk.

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk. Kompletterande inventeringar för Lindesbergs kommun, LIS-plan, områden som tidigare inte varit inventerade och med i LIS-arbetet. Inventeringarna är gjorda 2019-05. Inventeringarna är gjorda med samma

Läs mer

Inventering av långbensgroda Rana dalmatina

Inventering av långbensgroda Rana dalmatina 2016:10 Inventering av långbensgroda Rana dalmatina - i delar av Blekinge 2014 Länsstyrelsen Blekinge län www.lansstyrelsen.se/blekinge Rapport: 2016:10 Rapportnamn: Inventering av långbensgroda Rana dalmatina

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING SÄM 2:1 BOVALLSTRAND

NATURVÄRDESINVENTERING SÄM 2:1 BOVALLSTRAND NATURVÄRDESINVENTERING SÄM 2:1 BOVALLSTRAND 2016-12-22 Naturcentrum rapport - projekt nr 1086 Naturvärdesinventering av ett område, strax öster om Bovallstrands samhälle, Sotenäs kommun. Området utgörs

Läs mer

PM Naturvärdesinventering Väg 522 Röbäck-Stöcksjö Umeå kommun, Västerbottens län Projektnummer:

PM Naturvärdesinventering Väg 522 Röbäck-Stöcksjö Umeå kommun, Västerbottens län Projektnummer: PM Naturvärdesinventering Väg 522 Röbäck-Stöcksjö Umeå kommun, Västerbottens län 2016-06-07 Projektnummer: 139562 Trafikverket Postadress: Box 3057, 903 02 Umeå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

Version 1. Naturvärdesinventering Svartviksstrand, Upplands Bro

Version 1. Naturvärdesinventering Svartviksstrand, Upplands Bro 2016-12-06 Version 1 Naturvärdesinventering, Upplands Bro 2 Beställning: Riksbyggen Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: xxxx-xx-xx Uppdragsansvarig:

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad 2016-09-06 Reviderad PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Sammanfattning En riktad inventering av har skett i samband

Läs mer

Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun

Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun På uppdrag av HB Arkitektbyrå Maj 2013 Uppdragstagare Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Niklas.Franc@naturcentrum.se Tel. 0303-72 61 65 Fältarbete:

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

Skogsstyrelsens Produkter & tjänster

Skogsstyrelsens Produkter & tjänster Skogsstyrelsens Produkter & tjänster Skogsstyrelsens Produkter & tjänster är benämningen på Skogsstyrelsens uppdragsverksamhet. Vi är experter inom det skogliga området och erbjuder i dagsläget ett utbud

Läs mer

Föreläggande om skyddsåtgärder i samband med ombyggnation av elnätet på fastigheten Björnegården 1:1 i Lidköpings kommun

Föreläggande om skyddsåtgärder i samband med ombyggnation av elnätet på fastigheten Björnegården 1:1 i Lidköpings kommun BESLUT 2016-05-20 Diarienummer 525-13786-2016 Sida 1(5) LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Naturavdelningen Robert Naturvårdshandläggare, Biolog 010-224 55 39 vastragotaland@lansstyreisen.se Kvitto Lidköping

Läs mer

Naturvärdesinventering i Kuröd, Uddevalla kommun

Naturvärdesinventering i Kuröd, Uddevalla kommun Datum 2016-06-17 Rapport Naturvärdesinventering i Kuröd, Uddevalla kommun Skanska Sverige AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer