2 ALLMÄN BESKRIVNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2 ALLMÄN BESKRIVNING"

Transkript

1

2

3 Uppdragsnr: Daterad: Reviderad: Naturvärdesinventering Ekhyddan Handläggare Status: Utkast 1 INLEDNING E.ON Elnät Sverige AB (nedan benämt E.ON Elnät) är ett av Sveriges ledande energibolag. Längs E.ON Elnäts nuvarande 130 kv-ledningar sydväst om station Ekhyddan planerar Affärsverket Svenska Kraftnät att anlägga en ny 400 kv-ledning som sträcker sig mellan station Ekhyddan i Oskarshamns kommun till station Nybro i Nybro kommun. WSP Sverige AB har på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB, utfört en naturvärdesinventering av de första två kilometrarna av sträckan, där den nya 400 kvledningen kommer att följa en befintlig ledningsgata. På grund av tekniska riktlinjer behöver berörda 130kV-ledningar i befintlig ledningsgata flyttas åt sydost för att göra plats för den nya 400 kv-ledningen. Syftet med en naturvärdesinventering är att identifiera och avgränsa de geografiska områden i landskapet som är av betydelse för biologisk mångfald samt att dokumentera och naturvärdesbedöma dessa. Identifierade områden redovisas i rapporten. Inventering och kartläggning av arters förekomst, utöver vad som behövs för att göra en naturvärdesbedömning har inte utförts Fältinventeringens resultat samt sammanställning av befintlig information presenteras i denna rapport. Rapportens mål är att belysa eventuella naturvärden och ge rekommendationer för att minimera risken att negativa konsekvenser uppstår. 2 ALLMÄN BESKRIVNING Inventeringsområdet börjar strax utanför stängslet till kraftverksområdet och sträcker sig ca 2 km sydväst längs kraftledningsgatan i ett ca 200 meter brett område, se figur 1. Området präglas av kraftledningsgatan som varierar i karaktär från att vara torrängsbetonad på höjder med ljung, uppkommande ek- och tallskott, enbuskar, lingon- och blåbärsris, till att vara under kraftig igenväxningssuccession av lövsly (framförallt salix, ek och björk). Söder om kraftledningsgatan består inventeringsområdet av skog, framförallt en ekoch barrdominerad blandskog, med inslag av både rena lövskogs- och barrskogsområden. Det finns flera kärr i området, både i skogsmark och mer öppet i ledningsgatan. 3 (16)

4 Uppdragsnr: Naturvärdesinventering Daterad: Ekhyddan Reviderad: Handläggare Status: Utkast Figur 1. Karta över inventeringsområdet samt närmaste omgivningar. Inventeringen utfördes mellan de svarta strecken i sydväst och nordost och från kraftledningsgatan och söderut till det lila strecket. 3 METODIK OCH OMFATTNING Undersökningen omfattar dels allmän inventering av bakgrundsinformation och en systematisk bedömning av naturvärden enligt standardiserad metod (SS :2014). Detaljeringsnivån för denna naturvärdesinventering sattes enligt standarden till fält medel. Det motsvarar en minsta karteringsenhet på 0,1 ha för naturvärdesobjekt (eller 50 x 0,5 m för linjära objekt). Denna nivå bedöms lämplig för ändamålet och storleken på området, se tabell 1. Naturvärdesinventeringen inkluderar också tillägg Naturvärdesklass 4, dvs. att även naturvärdesobjekt med vissa naturvärden ska identifieras och avgränsas. Naturvärdesinventeringen omfattar: Allmän inventering av befintlig information rörande riksintressen, Natura 2000-områden, områdets eventuella skyddsvärda biotoper, rödlistade arter, naturreservat, nyckelbiotoper, m.m. Denna information har bland annat hämtats in från Länsstyrelsen i Kalmar län, ArtDatabanken och Skogsstyrelsen (se referenser). En naturvärdesinventering i fält som genomfördes den 29 juli, Systematisk naturvärdesbedömning samt klassificering med avseende på naturvärde av intressanta områden som identifierats vid fältbesöket. 4 (16)

5

6 Uppdragsnr: Daterad: Reviderad: Naturvärdesinventering Ekhyddan Handläggare Status: Utkast ekologiska kvalitet upprätthålls eller förbättras. Naturvärdesklass 4 motsvarar inte någon klass i de större nationella inventeringar som gjorts. Naturvärdesklass 4 motsvarar ungefär områden som omfattas av generellt biotopskydd men som inte uppfyller kriterier för högre naturvärdesklass. Naturvärdesklass 4 är användbar för områden som tydligt påverkats av mänsklig aktivitet men där det trots allt finns biotopkvaliteter eller arter av viss positiv betydelse för biologisk mångfald, t.ex. äldre produktionsskog med flerskiktat trädbestånd men där andra värdestrukturer och värdeelement saknas. Naturvärdesbedömning innebär att ett geografiskt områdes betydelse för biologisk mångfald bedöms med hjälp av bedömningsgrunderna art och biotop. Naturvärdesbedömning avser den biologiska mångfaldens nuvarande tillstånd. Naturvärdesbedömning ska göras utifrån två bedömningsgrunder: Art Biotop Bedömningsgrunderna är inte kvantitativa utan ska sättas i relation till vad som kan förväntas i den aktuella biotopen och regionen. Inventeringsområdet avgränsas av yttergränserna för det planerade täktverksamhetsområdet. Det är viktigt att poängtera att naturvärdesbedömningen inte är några ställningstaganden av utredningsområdets lämplighet för en exploatering eller inte. 4 FÖRUTSÄTTNINGAR 4.1 Naturvårdsarter Naturvårdsart är ett samlingsbegrepp för skyddade arter, fridlysta arter, rödlistade arter, typiska arter, ansvarsarter och signalarter. Dessa indikerar att ett område har högt naturvärde eller i sig själv är av särskild betydelse för biologisk mångfald. Naturvårdsarter har lanserats av ArtDatabanken som ett verktyg vid naturvärdesbedömning och vid revidering av rödlistan 3 (2015) kommer listor på användbara naturvårdsarter tas fram för olika biotoper. De arter som uppfyller kriterierna för någon av kategorierna Nationellt utdöd (RE), Akut hotad (CR), Starkt hotad (EN), Sårbar (VU), Nära hotad (NT) eller Kunskapsbrist (DD) benämns rödlistade (figur 2). De rödlistade arter som kategoriseras som CR, EN eller VU benämns hotade. Kategorin Kunskapsbrist omfattar arter där kunskapen är så dålig att de inte kan placeras i någon kategori. Rödlistan baseras på internationellt vedertagna kriterierna från Internationella Naturvårdsunionen (IUCN). 6 (16)

7 Uppdragsnr: Daterad: Reviderad: Handläggare: Naturvärdesinventering Ekhyddan Status: Utkast Figur 2. Rödlistans kategorier Rödlistan, Regeringen fridlyser växt- och djurarter genom att ange dessa i artskyddsförordningens bilagor. De växt- och djurarter som är markerade med ett N i bilaga 1 till artskyddsförordningen har fridlysts för att uppfylla kraven i EU:s habitatdirektiv. I bilaga 2 till artskyddsförordningen anges alla övriga arter som är fridlysta i hela landet, i ett län eller i en del av ett län. För att kunna få dispens från artskyddsförordningen krävs generellt särskilda skäl samt att verksamheten inte får försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. iv 5 RESULTAT AV INVENTERING 5.1 Allmän inventering av bakgrundsdata Skyddade och utpekade områden Inom, eller i direkt närhet av inventeringsområdet finns inga skyddade eller utpekade områden som: Riksintresse Natura 2000-område Naturreservat Nationalpark Naturvårdsområde Djur- och växtskyddsområde Naturminne Vattenskyddsområde

8 Uppdragsnr: Daterad: Reviderad: Handläggare: Naturvärdesinventering Ekhyddan Status: Utkast Skogligt biotopskyddsområde (6 Skogsstyrelsens beslut) Övrigt biotopskyddsområde (6 och 7 kommuners eller länsstyrelsers beslut) Skydd för landskapsbilden Nyckelbiotoper, naturvärde Det finns en utpekad nyckelbiotop och två utpekade objekt med naturvärden inom inventeringsområdet enligt Skogens pärlor som är en webbaserad karttjänst som tillhandahålls av Skogsstyrelsen (figur 3). Figur 3. Utdrag från Skogens pärlor som visar nyckelbiotoper och naturvärden i området Rödlistade arter Inom inventeringsområdet finns inga rapporterade observationer av rödlistade arter. Sökning gjordes i Artportalen den 24 juli, 2015 och avgränsades 15 år bakåt i tiden, alltså mellan (16)

9

10

11

12

13

14

15 Uppdragsnr: Naturvärdesinventering Daterad: Ekhyddan Reviderad: Handläggare Status: Utkast 5.7 Övrig mark Inventeringsområdet präglas av kraftledningsgatan som varierar i karaktär från att vara torrängsbetonad på höjder med ljung, uppkommande ek- och tallskott, enbuskar, lingon- och blåbärsris, till att vara under kraftig igenväxningssuccession av lövsly (framförallt salix, ek och björk). Söder om kraftledningsgatan består inventeringsområdet av skog, framförallt en ekoch barrdominerad blandskog, med inslag av både rena lövskogs- och barrskogsområden med för respektive naturtyp vanligt förekommande arter. Vissa barrområden är av typisk poduktionsskogskaraktär, likåldriga och artfattiga, medan vissa mindre områden är mer åt hällmarkstallskog. Det finns flera kärr i området, både i skogsmark och mer öppet i ledningsgatan. De flesta kärren är veketågsdominerade. Bland fåglar i skogsområden noterades bland annat bofink, nötskrika, kungsfågel (VU), kol- och taltrast, grönsiska, steglits och gärdsmyg. Längs ledningsgatan sågs bland annat törnsångare, grönfink, tornseglare (VU), hussvala (VU), ladusvala, ormvråk och havsörn (NT). Spår hittades av älg, rådjur, hare, grävling, ekorre och vildsvin. 6 BEDÖMNINGAR 6.1 Samlad bedömning Inventeringsområdet som helhet visar upp en relativt hög variation av biotoper och naturtyper, utan att för den delen uppvisa några särskilda naturvärden eller naturvårdsarter, eller anmärkningsvärda förutsättningar för biologisk mångfald. Naturvärdesinventeringen har resulterat i sju utpekade områden med naturvärde. Samtliga områden har det lägsta naturvärdet 4, visst naturvärde. Bland fågelarterna noterades vissa rödlistade arter som t.ex. kungsfågel och gröngöling i skogsområdena och tornseglare och hussvala jagade i de öppna ledningsgatorna. Inventeringstillfället var något sent på säsongen och den stora majoriteten av fågelkören har redan tystnat. De områden som pekats ut i kartan (område 1-7) är av tre olika naturtyper med olika förutsättning för biologisk mångfald med olika livsmiljöer för arter i olika organismgrupper. En flytt av kraftledningarna i inventeringsområdet kommer medföra att de värden som är knutna till skogen försvinner då träden avverkas. Istället kommer den öppna miljö, som kraftledningsgatan erbjuder, att utökas. Sett i både ett lokalt och regionalt perspektiv är skogen inom inventeringsområdet inte någon ovanlig naturtyp i regionen och dess värden bedöms inte höga. Kraftledningsgator har uppmärksammats inom naturvården då de visats ha betydelse för hävdgynnade djur och växter. Bland annat har de visat sig fungera som spridningsvägar för dessa djur och växtarter. Rekommendationer för att gynna den biologiska mångfalden vid exploatering: 15 (16)

16 Uppdragsnr: Naturvärdesinventering Daterad: Ekhyddan Reviderad: Handläggare Status: Utkast - Om kraftledningsgatan kan hållas öppen genom hävd eller om en alltför kraftig igenväxning kan förhindras, bedöms detta bidra till en gynnad förutsättning för biologisk mångfald då dessa naturtyper (hävdade, öppna, halvöppna och delvis störda miljöer) är stadigt minskande i landet. - Om möjligt bör de hamlade träden i område 7 undantas avverkning. Bilagor Bilaga 1 Karta 7 REFERENSER Webbsidor Artportalen: Jordbruksverkets inventering av ängs- och betesmarker: Länskartor: Miljödataportalen: Trädportalen: Skogsstyrelsen: Litteratur 1 SIS, 2014: Naturvärdesinventering avseende biologisk mångfald (NVI) - Genomförande, naturvärdesbedömning och redovisning. SVENSK STANDARD SS : SIS, 2014: Naturvärdesinventering avseende biologisk mångfald (NVI) - Komplement till SS Teknisk Rapport. SIS-TR : Rödlistan, 2010 iv Naturvårdsverket, 2009a: Handbok för artskyddsförordningen. Del 1 fridlysning och dispenser. Handbok 2009:2. 16 (16)

17

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING

NATURVÄRDESINVENTERING KILENKRYSSET AB NATURVÄRDESINVENTERING BRISTA 2018-06-26 NATURVÄRDESINVENTERING Brista Kilenkrysset AB KONSULT WSP Environmental Sverige Dragarbrunnsgatan 41 753 20 Uppsala Besök: Dragarbrunnsgatan 41

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING. Kompletterande inventering 2017 PLANERAD 400 KV LEDNING EKHYDDAN - NYBRO

NATURVÄRDESINVENTERING. Kompletterande inventering 2017 PLANERAD 400 KV LEDNING EKHYDDAN - NYBRO NATURVÄRDESINVENTERING PLANERAD 400 KV LEDNING EKHYDDAN - NYBRO Kompletterande inventering 2017 2017-06-09 NATURVÄRDESINVENTERING PLANERAD 400 KV LEDNING EKHYDDAN - NYBRO KUND Svenska Kraftnät KONSULT

Läs mer

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Datum 2015-05-04 PM Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun.

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Version 1.10 Projekt 7442 Upprättad 2017-07-07 Reviderad 2017-08-08 Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Sammanfattning En inventering av utpekat

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad 2018-09-28 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING

NATURVÄRDESINVENTERING GÄVLE KOMMUN NATURVÄRDESINVENTERING ERSBO SYD ETAPP 3 - DELRAPPORT 2018-10-26 10272903 NVI Ersbo syd etapp 3 1 NATURVÄRDESINVENTERING Ersbo syd etapp 3 - delrapport Gävle kommun KONSULT WSP Sverige AB

Läs mer

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN TORSBY KOMMUN Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER 13006646 INTERNGRANSKAT SWECO ENVIRONMENT AB KIRSI JOKINEN, INVENTERING, BEDÖMNINGAR OCH ANNELI NILSSON,

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

PM Naturinventering Täby IP Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson

PM Naturinventering Täby IP Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson PM Naturinventering Täby IP 2015-09-30 Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson INLEDNING WSP har på uppdrag av Täby kommun utfört en naturinventering inom planerat detaljplanområde för

Läs mer

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Datum 2014-12-05 Rapport Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget NATURCENTRUM AB Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget 2019-04-23 Naturcentrum nr 1893 Uppdragsgivare Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg Uppdragsgivarens kontaktperson Henrik

Läs mer

Svensk standard för naturvärdesinventering NVI

Svensk standard för naturvärdesinventering NVI Svensk standard för sinventering NVI Lättare att upphandla Lättare att granska Lättare att jämföra Lättare att sammanställa Bättre naturvård Vilka är med och tar fram standarden? Trafikverket har initierat

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan för Nybble Vimmerby kommun Naturvärdesinventering 2 (10) Syftet med naturvärdesinventering (NVI) är att identifiera och avgränsa de geografiska områden i landskapet som

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Datum 2016-04-29 PM Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Lidköpings kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING. FROARP 3:9 och 3:10 M.FL. (ASARUMS IP), KARLSHAMNS KOMMUN

NATURVÄRDESINVENTERING. FROARP 3:9 och 3:10 M.FL. (ASARUMS IP), KARLSHAMNS KOMMUN NATURVÄRDESINVENTERING FROARP 3:9 och 3:10 M.FL. (ASARUMS IP), KARLSHAMNS KOMMUN 2017-06-30 NATURVÄRDESINVENTERING FROARP 3:9 och 3:10 M.FL. (ASARUMS IP), KARLSHAMNS KOMMUN BESTÄLLARE Karlshamns kommun

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun.

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun. Version 1.00 Projekt 7425 Upprättad 2017-06-21 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun. Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Version 1. Naturvärdesinventering Svartviksstrand, Upplands Bro

Version 1. Naturvärdesinventering Svartviksstrand, Upplands Bro 2016-12-06 Version 1 Naturvärdesinventering, Upplands Bro 2 Beställning: Riksbyggen Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: xxxx-xx-xx Uppdragsansvarig:

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Skillerälven, Storbron, Filipstads kommun.

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Skillerälven, Storbron, Filipstads kommun. Version 1.00 Projekt 7425 Upprättad 2017-06-21 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Skillerälven, Storbron, Filipstads kommun. Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Sammanfattning En naturvärdesinventering har utförts i samband med

Läs mer

Pelagia Miljökonsult AB

Pelagia Miljökonsult AB KOMPLETTERANDE NATURVÄRDESINVENTERING OCH MYRKARTERING I LIDENOMRÅDET MED OMNEJD 2014 Pelagia Miljökonsult AB Adress: Sjöbod 2, Strömpilsplatsen 12, 907 43 Umeå, Sweden. Telefon: 090-702170 (+46 90 702170)

Läs mer

Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna

Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna 1 (8) Om dokumentet Enetjärn Natur AB Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna Utredningen

Läs mer

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1 Naturinformation Rapport 2015:1 Naturvårdsarter, Park och naturförvaltningen, januari 2015 Rapport, sammanställning och kartproduktion: Ola Hammarström Foton: och Uno Unger Layout: Ola Hammarström Denna

Läs mer

Uppdrag: Naturvärdesinventering på förstudienivå inför ledningsdragning, Norråker, Strömsunds kommun, Jämtlands län Beställare: NEKTAB NVI och rapport:, Jakobi Sustainability AB Kvalitetsgranskning:, Jakobi

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult

Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult Version 1.00 Projekt 7457 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med arbetet inför en detaljplan

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor 2016-01-29 Uppdragsnr: 15092 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor Beställare

Läs mer

Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun

Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun Beställare: Stenungsunds kommun Strandvägen 15 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Jan Schuman Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

Inventering och bedömning av naturvärde. Haganäs. Planerad exploatering i Älmhults kommun. Produktion: Enetjärn Natur AB

Inventering och bedömning av naturvärde. Haganäs. Planerad exploatering i Älmhults kommun. Produktion: Enetjärn Natur AB Inventering och bedömning av naturvärde Haganäs Produktion: Enetjärn Natur AB 2015 Planerad exploatering i Älmhults kommun Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Tyréns AB Inventering och bedömning

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV. Ruaridh Hägglund

UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV. Ruaridh Hägglund RAPPORT UPPDRAG Ny koncession Norra stn Lugn UPPDRAGSNUMMER 13002939 UPPDRAGSLEDARE Jessica Raftsjö Lindberg UPPRÄTTAD AV Ruaridh Hägglund DATUM 2017-12-20 Naturvärdesinventering på förstudienivå Bakgrund

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun Version 1.00 Projekt 7381 Upprättad 2015-06-15 Reviderad Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun Sammanfattning En inventering

Läs mer

Naturvärdesinventering Fridhem, Höviksnäs, Tjörns kommun

Naturvärdesinventering Fridhem, Höviksnäs, Tjörns kommun Naturvärdesinventering Fridhem, Höviksnäs, Tjörns kommun Beställare: Beställarens representant: Konsult: Tjörns kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 471 80 Skärhamn Kristina Stenström Norconsult AB Box

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Gamla landsvägen i Spånga: underlag till detaljplan Spånga Oktober

Läs mer

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun Naturvärdesinventering vid, Vallentuna kommun 2 Beställning: Structor Miljöbyrån Stockholm AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: Uppdragsansvarig:

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7383 Upprättad 2015-07-06 Reviderad Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Sammanfattning En inventering har skett

Läs mer

Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun

Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun På uppdrag av HB Arkitektbyrå Maj 2013 Uppdragstagare Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Niklas.Franc@naturcentrum.se Tel. 0303-72 61 65 Fältarbete:

Läs mer

RAPPORT. Second opinion naturvärdesinventering Grönö, Hornslandet Västerviks kommun, Kalmar län Upprättad av: Christina Borg

RAPPORT. Second opinion naturvärdesinventering Grönö, Hornslandet Västerviks kommun, Kalmar län Upprättad av: Christina Borg RAPPORT Second opinion naturvärdesinventering Grönö, Hornslandet, Kalmar län 015-04-1 Upprättad av: Christina Borg RAPPORT Second opinion naturvärdesinventering Grönö, Hornslandet, Kalmar län Kund Marginalen

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hökedalens industriområde, Koppom maskin, Eda kommun

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hökedalens industriområde, Koppom maskin, Eda kommun Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad 2018-09-28 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hökedalens industriområde, Koppom maskin, Eda kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering

Läs mer

Naturvärdesinventering E18 Töcksfors

Naturvärdesinventering E18 Töcksfors Datum 2014-01-17 Rapport Naturvärdesinventering E18 Töcksfors Väg E18 genom Töcksfors Årjängs kommun, Värmlands län Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun

Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad 2017-05-17 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete

Läs mer

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet 2 Beställning: Järfälla Hus AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Aina Pihlgren Medverkande:

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING

NATURVÄRDESINVENTERING FRENTAB ANLÄGGNING AB NATURVÄRDESINVENTERING VELAMSUNDS NATURRESERVAT, OMRÅDEN ANGRÄNSANDE KOVIKS AVFALLSANLÄGGNING 2017-10-19 NATURVÄRDESINVENTERING Velamsunds naturreservat, områden angränsande Koviks

Läs mer

Naturvärdesinventering Repisvaara Norra, Gällivare kommun 2018 På uppdrag av WSP Sverige AB

Naturvärdesinventering Repisvaara Norra, Gällivare kommun 2018 På uppdrag av WSP Sverige AB PE LAG IA NATU RE & E NVIRON M E NT AB Rapport 2018-09-04 Naturvärdesinventering Repisvaara Norra, Gällivare kommun 2018 På uppdrag av WSP Sverige AB Adress: Industrivägen 14, 2 tr 901 30 Umeå Sweden.

Läs mer

Naturvärdesinventering avseende biologisk mångfald (NVI) enligt Svensk standard SS :2014

Naturvärdesinventering avseende biologisk mångfald (NVI) enligt Svensk standard SS :2014 RAPPORT Naturvärdesinventering avseende biologisk mångfald (NVI) enligt Svensk standard SS 199000:2014 NVI PÅ FASTIGHETERNA TANUM- RÖRVIK 41, 1:79 M. FL., GREBBESTAD Maj 2017 Rapport samt föreliggande

Läs mer

Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun

Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun Naturföretaget 2016 Inventering och rapport: Karolin Ring, Naturföretaget Foto: Karolin Ring Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum

Läs mer

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 På uppdrag av: Arkitekterna Eksta Bostads AB Beställarens kontaktperson: Fredrik Bergqvist Version/datum: 2019-04-30 Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 Bakgrund

Läs mer

Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun

Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun Naturföretaget 2016 Inventering och rapport: Johan Kjetselberg, Naturföretaget Foto: Johan Kjetselberg Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-11

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING KRISTINEBERG/RINGSBERG I VÄXJÖ. RAPPORT Andreas Malmqvist

NATURVÄRDESINVENTERING KRISTINEBERG/RINGSBERG I VÄXJÖ. RAPPORT Andreas Malmqvist NATURVÄRDESINVENTERING KRISTINEBERG/RINGSBERG I VÄXJÖ RAPPORT 2017-12-13 Andreas Malmqvist Uppdragsgivare VÖFAB Nygatan 34 352 31 Växjö Uppdragsgivarens kontaktperson Christer Carlsson Tel: 0470-411 14

Läs mer

Naturvärdesinventering Hybbelberget, Ljusdal kommun

Naturvärdesinventering Hybbelberget, Ljusdal kommun Naturvärdesinventering Hybbelberget, Ljusdal kommun Skogsstyrelsen november 2011. Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen - en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet. Vi leder utvecklingen i skogen för

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan Väppeby 7:18 m.fl., Håbo kommun

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan Väppeby 7:18 m.fl., Håbo kommun RAPPORT Handläggare Lars Bohlin Tel +46 (0)10-505 45 56 Mobil +46 (0)72-547 58 82 E-mail lars.b.bohlin@afconsult.com Datum 2015-10-15 Uppdragsnr 708847 Förprojektering VA och gator inom planområde Väppeby

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län

Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Svenska Kraftnät Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Inventeringen har genomförts under maj

Läs mer

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge Naturinventering och översiktlig spridningsanalys Tullinge 2 Beställning: Wästbygg Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Karn Terä Medverkande:

Läs mer

Skogsstyrelsens Produkter & tjänster

Skogsstyrelsens Produkter & tjänster Skogsstyrelsens Produkter & tjänster Skogsstyrelsens Produkter & tjänster är benämningen på Skogsstyrelsens uppdragsverksamhet. Vi är experter inom det skogliga området och erbjuder i dagsläget ett utbud

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig naturvärdesinventering Midskog UPPDRAGSNUMMER OCH SVENSKA KRAFTNÄT - JÄMTKRAFT SUNDSVALL MILJÖ

RAPPORT. Översiktlig naturvärdesinventering Midskog UPPDRAGSNUMMER OCH SVENSKA KRAFTNÄT - JÄMTKRAFT SUNDSVALL MILJÖ SVENSKA KRAFTNÄT - JÄMTKRAFT Översiktlig naturvärdesinventering Midskog UPPDRAGSNUMMER 1644798 OCH 1644797 SUNDSVALL MILJÖ GRANSKNING: Bakgrund Svenska kraftnät har beslutat om att bygga om stamnätstationen

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad 2016-09-06 Reviderad PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Sammanfattning En riktad inventering av har skett i samband

Läs mer

Östberga. Bilaga 1: Metod N aturvärdesinventering. Konnektivitetsanalys. Naturvärdesanalys

Östberga. Bilaga 1: Metod N aturvärdesinventering. Konnektivitetsanalys. Naturvärdesanalys Naturvärdesanalys Östberga Bilaga 1: Metod N aturvärdesinventering och Konnektivitetsanalys 201 7 Naturvärdesanalys Innehåll Uppdraget 3 Naturvärdesinventering 3 Bedömningsgrund biotop 3 Bedömningsgrund

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Hjulsbro, Linköping

Naturvärdesinventering vid Hjulsbro, Linköping Naturvärdesinventering vid Hjulsbro, Linköping 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad art och naturvårdsart...

Läs mer

Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015

Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015 2015-05-19 Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015 Inventering, bedömningar och rapportering är utförd av Marcus Arnesson, biolog på Ecocom AB Omslagsbild: Väg 136 vid infarten

Läs mer

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Uppdragsnr: 10153917 1 (6) Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Bakgrund och syfte I samband med framtagandet av en detaljplan för

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Motormannen 2017, Norrtälje kommun

Naturvärdesinventering vid Motormannen 2017, Norrtälje kommun Naturvärdesinventering vid Motormannen 2017, Norrtälje kommun PROJEKT: MOTORMANNEN 2017-09-21 Cecilia Rätz ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Innehåll Inledning...

Läs mer

Naturvärdesinventering inför planering av returpark, Vallentuna, Stockholms län

Naturvärdesinventering inför planering av returpark, Vallentuna, Stockholms län Författare Felicia Alriksson Mobil +46725033067 E-mail felicia.alriksson@afconsult.com Datum 28/06/2018 Projekt ID 751313 Beställare Söderhalls renhållningsverk AB Naturvärdesinventering inför planering

Läs mer

Naturvärdesinventering Slagsta strand

Naturvärdesinventering Slagsta strand Naturvärdesinventering Slagsta strand 2017-10-26 NATURVÄRDESINVENTERING SLAGSTA STRAND KONSULT WSP Environmental Sverige Box 71 581 02 Linköping Besök: S:t Larsgatan 3 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Ledningsdragning Björnberget - Gubbaberget, Ljusdal och Ånges kommun 2016 Titel: Naturvärdesinventering Ledningsdragning, Björnberget - Gubbaberget, Ljusdal och Ånges kommun 2016

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING AV OMRÅDE VÄSTER OM HEDENSBYNS INDUSTRIOMRÅDE, FÖR DETALJPLAN BERGSBYNS INDUSTRIOMRÅDE, SKELLEFTEÅ KOMMUN, VÄSTERBOTTENS LÄN

NATURVÄRDESINVENTERING AV OMRÅDE VÄSTER OM HEDENSBYNS INDUSTRIOMRÅDE, FÖR DETALJPLAN BERGSBYNS INDUSTRIOMRÅDE, SKELLEFTEÅ KOMMUN, VÄSTERBOTTENS LÄN NATURVÄRDESINVENTERING AV OMRÅDE VÄSTER OM HEDENSBYNS INDUSTRIOMRÅDE, FÖR DETALJPLAN BERGSBYNS INDUSTRIOMRÅDE, SKELLEFTEÅ KOMMUN, VÄSTERBOTTENS LÄN Peter Lundström, juli 2017 Swenature AB Brinkvägen 21,

Läs mer

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!!

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Täby kommun, Plan- och bygglovavdelningen Kontaktperson: Sören Edfjäll, Miljöplanerare Projektledare Calluna:

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering NATURCENTRUM AB Naturvärdesinventering Hjörne, Varberg 2018-06-26 Naturcentrum nr 1569 NVI enligt Svensk Standard 199000 Uppdragsgivare Massoptimering Väst AB Uppdragsgivarens kontaktperson Linda Björnberg

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering NATURCENTRUM AB Naturvärdesinventering inför för detaljplan Fjällbacka 176:124 2017-05-12 1264 Naturvärdesinventering (NVI) enligt SS 199000 Uppdragsgivare Café Bryggan i Fjällbacka AB Uppdragsgivarens

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun Version 1.00 Projekt 7380 Upprättad 2015-06-09 Reviderad 2015-06-24 Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun

Läs mer

Miljökvalitetsmål. Ett rikt växt- och djurliv. Biologisk mångfald

Miljökvalitetsmål. Ett rikt växt- och djurliv. Biologisk mångfald Biotopskyddsområden Detta är små biotoper som Skogsstyrelsen eller länsstyrelsen, med lagstöd i miljöbalken, fastställer ska skyddas då de har stor betydelse för den biologiska mångfalden. Skyddet liknar

Läs mer

Naturvärdesinventering på fastigheten Tullinge 16:121 i Botkyrka kommun

Naturvärdesinventering på fastigheten Tullinge 16:121 i Botkyrka kommun Naturvärdesinventering på fastigheten Tullinge 16:121 i Botkyrka kommun Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av FB Bostad Naturvärdesinventering på fastigheten Tullinge 16:121, Botkyrka kommun Utredningen

Läs mer

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun PM 2015-03-10 1(5) Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun Uppdraget Att bedöma hur fågellivet påverkas av en exploatering av ett ca 15 ha stort område

Läs mer

RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN

RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN Anneli Gustafsson NATUR I NORRKÖPING 1:04 Förord I denna rapport kan du läsa och låta dig förundras över hur många märkliga djur och växter det finns i vår kommun.

Läs mer

Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken

Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken Datum 2014-10-20 Rapport Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771 87

Läs mer

Gång- och cykelväg Härad - Strängnäs Strängnäs kommun, Södermanlands län PM naturvärdesinventering

Gång- och cykelväg Härad - Strängnäs Strängnäs kommun, Södermanlands län PM naturvärdesinventering Gång- och cykelväg Härad - Strängnäs Strängnäs kommun, Södermanlands län PM naturvärdesinventering Underlag till samrådshandling, 2017-02-08 Objekt: 151020 Trafikverket Postadress: Box 1140, 631 80 Eskilstuna

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Hallegårdsvägen, Partille kommun 2016 Titel: Naturvärdesinventering, Hallegårdsvägen, Partille kommun 2016 Version/datum: 2016-06-10 Rapporten bör citeras: Sörensen, J. (2016). Naturvärdesinventering,

Läs mer

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE 2010-10-23 Lavinventering utmed Mölndalsån, Mölnlycke, Härryda kommun Naturcentrum AB har genomfört en översiktlig inventering

Läs mer

Naturvärdesinventering och fågelinventering vid Ljungby 2017

Naturvärdesinventering och fågelinventering vid Ljungby 2017 Naturvärdesinventering och fågelinventering vid Ljungby 2017 PROJEKT: KONCESSIONSANSÖKAN LJUNGBY 2017-05-30 ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Innehåll Inledning...

Läs mer

Naturvärdesinventering Orminge centrum

Naturvärdesinventering Orminge centrum Datum 2017-10-09 Rapport Naturvärdesinventering Orminge centrum Nacka kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

PM Naturvärdesinventering Väg 522 Röbäck-Stöcksjö Umeå kommun, Västerbottens län Projektnummer:

PM Naturvärdesinventering Väg 522 Röbäck-Stöcksjö Umeå kommun, Västerbottens län Projektnummer: PM Naturvärdesinventering Väg 522 Röbäck-Stöcksjö Umeå kommun, Västerbottens län 2016-06-07 Projektnummer: 139562 Trafikverket Postadress: Box 3057, 903 02 Umeå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

Naturvärdesinventering av fastighet Åsbymon 2:39, Eskilstuna kommun

Naturvärdesinventering av fastighet Åsbymon 2:39, Eskilstuna kommun Naturvärdesinventering av fastighet Åsbymon 2:39, Eskilstuna kommun Naturföretaget 2017 Inventering och rapport: Johan Kjetselberg Foto: Johan Kjetselberg Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport:

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING

NATURVÄRDESINVENTERING ASFALT & MARK AB NATURVÄRDESINVENTERING INFÖR NYTT PLANOMRÅDE PÅ FASTIGHETEN JÄRVSTA 16:20 2017-07-07 NATURVÄRDESINVENTERING Inför nytt planområde på Fastigheten Järvsta 16:20 Asfalt & Mark AB KONSULT

Läs mer

Fågelinventering vid Storfinnforsen

Fågelinventering vid Storfinnforsen Fågelinventering vid Storfinnforsen Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-08-26 Version: 1 Kontaktperson för

Läs mer

RAPPORT. Naturvärdesbedömning av planområde Gräddö 2:41-2:43, Norrtälje kommun

RAPPORT. Naturvärdesbedömning av planområde Gräddö 2:41-2:43, Norrtälje kommun RAPPORT Naturvärdesbedömning av planområde 2:41-2:43, Norrtälje kommun. 2014-09-15 Upprättad av: Maria Dahleman Granskad av: Christina Borg/Anna Bergqvist Uppdragsnr: 10200502 Daterad: 2014-09-10 Naturvärdesbedömning

Läs mer

Svenska Kraftnät arbetet med Biologisk mångfald

Svenska Kraftnät arbetet med Biologisk mångfald Svenska Kraftnät arbetet med Biologisk mångfald Nationellt höstmöte ÅGP 18 september 2014 Eva Grusell Jan-Erik Bjermkvist COPYRIGHT@PÖYRY Svenska kraftnät Kort om oss 3 Kort om oss > Vi är ett statligt

Läs mer

INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND

INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND PM INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND Pro Natura April 2019 Inventering, text och foto: Pro Natura Långåkersvägen 3 837 96 Undersåker Telefon: 073 685 54 63 e-post: fredrik.larsson@pro-natura.net

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Granskningsversion. Naturvärdesinventering Dannemora- Gimo-Harg. Inför byggande av ny kraftledning

Granskningsversion. Naturvärdesinventering Dannemora- Gimo-Harg. Inför byggande av ny kraftledning 2016-08-29 Granskningsversion Naturvärdesinventering Dannemora- Gimo-Harg Inför byggande av ny kraftledning 2 Beställning: ÅF Industry AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon:

Läs mer

RAPPORT SWECO ENVIRONMENT UPPDRAGSNUMMER: NATURVÄRDESINVENTERING VID BRÅTA, VERSION 3,

RAPPORT SWECO ENVIRONMENT UPPDRAGSNUMMER: NATURVÄRDESINVENTERING VID BRÅTA, VERSION 3, repo001.docx 2015-10-05 RAPPORT UPPDRAGSNUMMER: 13004224 NATURVÄRDESINVENTERING VID BRÅTA, VERSION 3, 2018-03-29. SWECO ENVIRONMENT Författare: Johanna Rolander Borlid, Sweco Intern kvalitetgranskning:

Läs mer

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-04 Version:

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING SÄM 2:1 BOVALLSTRAND

NATURVÄRDESINVENTERING SÄM 2:1 BOVALLSTRAND NATURVÄRDESINVENTERING SÄM 2:1 BOVALLSTRAND 2016-12-22 Naturcentrum rapport - projekt nr 1086 Naturvärdesinventering av ett område, strax öster om Bovallstrands samhälle, Sotenäs kommun. Området utgörs

Läs mer

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metodik och avgränsning... 3 Resultat... 4 Områden... 4 Arter... 4 Områdesredovisning... 5 Litteratur... 11 Framsidans

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun

Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun 2013-07-11 Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun Uppdrag och syfte På uppdrag av Turistgården i Töcksfors har Ecocom genomfört en sinventering i detaljplaneområdet

Läs mer