Datum: Tisdag Tid: kl Plats: Regionens hus, Härnösand Sammanträdesrum: FURAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum: Tisdag Tid: kl Plats: Regionens hus, Härnösand Sammanträdesrum: FURAN"

Transkript

1 OCH TANDVÅRDSNÄMNDEN Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen Monika Öhgren FPTN1 1(24) Datum: Tisdag Tid: kl Plats: Regionens hus, Härnösand Sammanträdesrum: FURAN NÄRVARANDE Ledamöter Hans Backlund (S) ordförande, ej 107 Sara Nylund (S) ordförande 107 Nina Orefjärd (V) Kristina Löfroth (S) Anette Lövgren (S) Gudrun Nygren (S) Anita Danielsson (M) Sigge Tjärnlund (M) Ingemar Jonsson (C) Catrin Eliasson (L) Tjänstgörande ersättare Torgny Jarls (S) Mikael Johansson (S) Marianne Oscarson (M) ersättare för Ulla-Britt Lagergren (S) ersättare för Myriam Estrella-Näslund (MP) ersättare för Marcus Molinder (M) Ersättare Johan Engström-Lockner (S) Hans Brynielsson (KD) Tjänstemän Monika Öhgren sekreterare Hans Backlund

2 FPTN1 2(24) Folkhälso,- primärvårds och tandvårdsnämnden inled dagens möte med en dialog med revisorerna. I anslutning till nämndsmötet lämnades följande föredragningar: Månadsuppföljning Folktandvården-controller Ulf Bolin Primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg lämnade information i följande ärenden: Månadsuppföljning Hälsocentralerna Utveckla verksamheten på Österåsen Hälsocentralernas arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare Hälsocentralernas utveckling för att möta framtidens hälso- och sjukvård Inventera Hälsocentralernas administrativa arbetsuppgifter Regionövergripande arbete för den regiondrivna primärvården Övrig information av primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg Särskilda uppdrag Ungdomsmottagning, FBHV (Föräldrarbarnhälsovårdspsykologer och 1177 Särskild ersättning för krav/behov av deltagande i styr/arbetsgrupper i Regionen. Aktuell information Hälsocentralen i Sollefteå Chefs- och medarbetarenkäten Äldre mottagning verksamhetsutvecklare Maria Wedin 102 Val av justerare Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämnden beslutar att utse Anita Danielsson (M) att jämte ordföranden justera protokollet. 103 Fastställande av föredragningslista Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämnden beslutar att fastställa upprättat förslag till föredragningslista.

3 FPTN1 3(24) 104 Månadsuppföljning nov Hälsocentralerna och Folktandvården Diarienummer: 18FPTN23 Ärendeansvarig: Anna-Lena Lundberg/Annri V Thimstrand Ärendeansvarig: Ärendebeskrivning Folktandvården har ett resultat på 8,2 mnkr i november, för helår prognostiseras ett nollresultat. Hälsocentralerna visar på ett negativt resultat på 34,4 mnkr i november och prognostiserar ett negativt resultat på - 30 mnkr för Österåsen redovisar ett negativt resultat på 0,6 mnkr i november, för helår prognostiseras ett nollresultat. Beslutsunderlag Månadsrapport november för Hälsocentralerna, bilaga 1 Månadsrapport november för Folktandvården, bilaga 2 Beslut Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämnden beslutar att lägga informationen till handlingarna.

4 FPTN1 4(24) 105 Målsättningar och planering för patientsäkerhetsarbetet 2019 Diarienummer: 18FPTN572 Ärendeansvarig: Peter Löthman Handläggare: Henrik Kjellberg/Fredrik Andersson Ärendebeskrivning Sedan 2012 har regionen avsatt riktade medel (sammanlagt 9,2 mnkr) för att stödja insatser som stärker patientsäkerheten. Inför 2019 års medelstilldelning har verksamheten för Kvalitet och Patientsäkerhet (KP) gjort bedömningen att patientsäkerhetsarbetet under 2019 bör fortsätta efter den planering och de målsättningar som lades fast i och med föregående års beslut. Beslutade målsättningar och områden för 2018 fortsätter därmed i allt väsentligt under Liksom för 2018 föreslås fyra satsningsområden för 2019: Patientsäkerhetskultur, undvikbara vårdskador, säkra övergångar och patient- och närståendemedverkan. Mer information om respektive satsningsområde återfinns i bilaga 2. Den större delen av medlen ska, som tidigare, vara avsedda att finansiera projekt som kommer som förslag direkt från de kliniska verksamheterna (verksamhetsdelen) och en mindre del för projekt där medel sökts från regiongemensamma staber eller för att stödja regiongemensamma åtaganden (centrala medel). Medlen ska liksom tidigare disponeras av och redovisas av verksamheten för Kvalitet och Patientsäkerhet. Fördelningen för de centrala medlen kommer att ändras i enlighet med de prioriteringar som görs i 2018 och 2019 års kvalitetsoch patientsäkerhetsarbete enligt de beslut som tas i Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och Folkhälso-, primärvårds- och Tandvårdsnämnden (FPTN). Medlen till patientsäkerhetsarbetet fördelas (efter beslut i Regionstyrelsen) enligt följande: kronor till centrala medel och kronor verksamhetsmedel. Sammanfattande redovisning av hur medlen tilldelats och vilka projekt som drivits kommer att tillställas vårdgivarens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse för 2019 års verksamhet. Beredning Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämndens arbetsutskott

5 FPTN1 5(24) Beslutsunderlag Planering för patientsäkerhetsarbetet 2019, bilaga 3 Målsättningar för patientsäkerhetsarbetet 2018 och 2019, bilaga 4 Beslut Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att godkänna målsättningar och planering för patientsäkerhetsarbetet under 2019.

6 FPTN1 6(24) 106 Uppdrag Utveckla verksamheten på Österåsen Diarienummer: 18FPTN31 Ärendeansvarig: Anna-Lena Lundberg Ärendebeskrivning Vid nämndens sammanträde togs beslut att utveckla verksamheten på Österåsen samt ett uppdrag att utarbeta en genomförandeplan för detta. Det har anställts en ny verksamhetschef vid Österåsen som började arbeta i samverkan med medarbetare och folkhälsoenheten har det tagits fram en genomförandeplan för åren Handlingsplan ska utarbetas för varje år med åtgärder utifrån genomförandeplan. Beredning Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämndens arbetsutskott Beslutsunderlag Genomförandeplan, bilaga 5 Beslut Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden beslutar att godkänna genomförandeplan för uppdraget Utveckla verksamheten på Österåsen, samt att uppdra till regiondirektören att årligen återrapportera framtagna handlingsplaner till Hälso- och sjukvårdsnämnden.

7 FPTN1 7(24) 107 Bidrag till Samordningsförbunden 2019 Diarienummer: 18FPTN585 Ärendeansvarig: Peter Löthman Handläggare: Peter Möllerswärd Ärendebeskrivning Enligt lag om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser ska Försäkringskassan bidra med hälften av medlen till den finansiella samordningen och Regionen med en fjärdedel av medlen. Återstående medel med 25 % tillhandahålls av kommunerna. Försäkringskassan har den 16 november 2018 lämnat förhandsbesked om följande fördelning av medel för 2019, se tabell 1. Försäkringskassans andel 50 % Samordningsförbundet i Sundsvall Samordningsförbundet i Härnösand- Timrå Samordningsförbundet i Kramfors Samordningsförbundet i Sollefteå Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Samordningsförbundet i Ånge Totalt kr kr Tabell 1 Försäkringskassans beslut innebär att det totala bidraget minskar med kr. Till skillnad från de övriga samordningsförbunden får dito i Ånge ett ökat bidrag.

8 FPTN1 8(24) Utifrån Försäkringskassans höjningar av anslag föreslås fördelning av medel ske enligt tabell 2. Tabell 2 Regionens andel 25 % Samordningsförbundet i Sundsvall Samordningsförbundet i Härnösand- Timrå Samordningsförbundet i Kramfors Samordningsförbundet i Sollefteå Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Samordningsförbundet i Ånge kr kr kr kr kr kr Totalt kr kr Beredning Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämndens arbetsutskott Beslutsunderlag Försäkringskassans beslut om fördelning av medel för 2019, bilaga 6 Beslut Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att i anslag för 2019 betala ut kr till Samordningsförbundet i Sundsvall, kr till Samordningsförbundet i Härnösand-Timrå, kr till Samordningsförbundet i Kramfors, kr till Samordningsförbundet i Sollefteå, kr till Samordningsförbundet i Örnsköldsvik och kr till Samordningsförbundet i Ånge. Jäv På grund av jäv deltar inte Hans Backlund (S) och Anette Lövgren (S) i handläggningen av detta ärende.

9 FPTN1 9(24) 108 Policy för ett Tobaksfritt Region Västernorrland Diarienummer: 18FPTN575 Ärendeansvarig: Peter Möllerswärd Handläggare: Iwona Jacobsson Ärendebeskrivning Region Västernorrland var den första offentliga huvudmannen i Sverige som beslutade och 1988 genomförde rökfria arbetsplatser. Regionen är en hälsofrämjande organisation där tobaksfrihet ges hög prioritet. Region Västernorrland ställde sig bakom det nationella initiativet Tobacco Endgame, rökfritt Sverige 2025 (Landstingsfullmäktige år 2016). Policyn för ett tobaksfritt Region Västernorrland ger inriktningen för regionens fortsatta arbete för ett minskat tobaksbruk genom att arbeta för tobaksfria miljöer, underlätta, stödja och uppmuntra regionens medarbetare, patienter och länets befolkning till tobaksfrihet. Beredning Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämndens arbetsutskott Beslutsunderlag Policy för ett tobaksfritt Region Västernorrland, bilaga 7 Beslut Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att föreslå regionfullmäktige besluta att fastställa Policy för ett Tobaksfritt Region Västernorrland.

10 FPTN1 10(24) 109 Hälsocentralernas arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare Diarienummer: 18FPTN296 Ärendeansvarig: Anna-Lena Lundberg Ärendebeskrivning Vid Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämndens sammanträde , 60 informerade Primärvårdsdirektören nämnden om arbetet att bli oberoende av inhyrd personal. Nämnden gav därefter arbetsutskottet i uppdrag att återkomma med förslag på hur nämnden ska arbeta med hälsocentralernas attraktion som arbetsgivare och särskilt beakta hälsocentraler med störts bemanningsproblem. Arbetsutskottet har arbetat med frågan och vid nämndens sammanträde återrapporterade arbetsutskottet följande till nämnden: Kompetensförsörjning och attraktivitetsarbete är en stor och komplicerad fråga. En av de viktigaste orsakerna till kompetensförsörjningsproblemen är att det finns för få personer med efterfrågad utbildning som söker sig till vår del av landet. Vissa yrken har sina utbildningsmöjligheter i andra delar av landet vilket ytterligare försvårar för orter utan egen utbildning att attrahera nyutbildad personal. Nyutbildad personal stannar ofta kvar i närheten av utbildningsorten. Liknande problem finns även inom andra verksamheter, t.ex. tandvården. För att möta den verkligheten behöver Region Västernorrland och länets kommuner jobba med helheten, hela erbjudandet. Vi behöver förbättra vårt gemensamma arbete att erbjuda bra lösningar för hela livet. Utöver arbete för den person som vi vill anställa behövs inte sällan ett jobb för en partner, bra tillgång till skola/utbildning för barnen, tillgång till en meningsfull fritid och bra kommunikationer med andra delar av landet. Flera av dessa frågor är kommunala angelägenheter. Samverkan är därför avgörande. Regionen samverkar i de här frågorna bland annat via Social-ReKo och den beredningsgrupp med ledande tjänstepersoner som träffas där. Samarbetet är gott. En av de viktigaste frågorna ut arbetsmiljösynpunkt på våra hälsocentraler är att tydliggöra primärvårdens roll och uppdrag gentemot andra aktörer såsom specialistvården och kommunernas vårduppdrag. Det är viktigt för att medarbetarna ska känna sig trygga i sina roller. En annan viktig fråga är att hushålla med de resurser vi har och se till att våra kompetenser används rätt.

11 FPTN1 11(24) Uppdrags- och kompetensväxling av arbetsuppgifter mellan olika kompetenser på hälsocentralen. Inom ramen för regionens målbild för framtidens hälso- och sjukvård pågår ett omfattande förändringsarbete i den riktningen. Omställningsarbetet ställer höga krav på ledarskapet och det är av stor vikt att cheferna har kunskap och stöd och känner sig trygga i sitt ledarskap. Arbetsutskottet är nöjda med det arbete som pågår och stöder ett fortsatt arbete i den nu pågående riktningen. Vid nämndens sammanträde lämnas uppföljande information om Hälsocentralernas attraktivitet som arbetsgivare: Hälsocentralerna fortsätter sitt arbete med attraktiviteten som arbetsgivare genom att satsa på att våra medarbetare ska känna trygghet sina roller, vilket är grundläggande för en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö är avgörande för att befintliga medarbetare ska stanna kvar hos oss och dessutom kunna vara ambassadörer för sin arbetsplats och locka nya medarbetare till oss. Resultatet i den senaste chefs- och medarbetarenkäten visar på ett gott betyg och stärker känslan av att vi är på rätt väg, hela 86% har svarat att de kan rekommendera sin arbetsplats till andra. Övergripande index på Hållbart Medarbetar Engagemang är 84 vilket också är ett högt resultat. Stödfunktionerna, verksamhetsutvecklare, kommunikation och HR, är i slutskedet med att färdigställa ett material för förtydligande av Roller och Ansvar för chefer. Materialet ska presenteras för cheferna och börja arbetas under 2019, detta är en insats för att cheferna ska känna trygghet i ledarskapet. På ST-läkarsidan ser vi en positiv trend, för närvarande är 31 ST-läkare anställda. Hittills under året har 5 nya ST-läkare rekryterats och 2 har blivit klara Specialister i Allmänmedicin och de arbetar nu vid Hälsocentralerna. De fyra sjuksköterskor som under 2017/2018 haft betald vidareutbildning till Distriktssköterska är nu klara och har börjat arbeta vid Hälsocentralerna. Fyra nya sjuksköterskor har i augusti påbörjat vidareutbildning till distriktssköterska, de blir klara i nov Beredning Muntlig information vid arbetsutskottets sammanträde Beslut Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämndens beslutar att efter genomgång lägga informationen till handlingarna.

12 FPTN1 12(24) 110 Uppföljning av fattade beslut Inventera hälsocentralernas administrativa arbetsuppgifter Diarienummer: 18FPTN48 Ärendeansvarig: Anna-Lena Lundberg Ärendebeskrivning Vid nämndens sammanträde beslutades om att man vid Hälsocentralerna skulle inventera vilka administrativa och liknande arbetsuppgifter som kan lyftas av vårdpersonalen i syfte att frigöra tid för patienter. Vid nämndens sammanträde informerads nämnden om den inventering som gjorts för att se över detta, samt beslut att en uppföljning ska ske kvartalsvis till nämndens sammanträde. Vid nämndens sammanträde gjordes en återrapportering i ärendet Vid nämndens sammanträde görs en återrapportering i ärendet: Med förändrade arbetssätt och digitalisering som stöd har det skett en del förändringar i vem som gör vad när det gäller administrativa arbetsuppgifter. Det pågår analyser av flöden/arbetsuppgifter med syfte att frigöra tid för vårdpersonal till patienter. Utskrift av journalkopior bör minska eftersom nu finns journalen tillgänglig via 1177 E-inloggning och vid besöket kan man ha en dialog med patient om hur uppföljning av ex. provsvar ska ske. Centrala kallelser som infördes våren 2018 ska minska administrativ tid, detta behöver dock utvecklas mot 1177 E- inloggning så att kallelsen går dit för de patienter som har inloggning istället för att brev skickas. Informationsmaterial som är kopplat till besök kan/ska läggs ut på 1177 istället för att skickas hem med brev i samband med kallelse, arbete pågår. Analys pågår för digitalisering av beställning av förbrukningsmaterial/tvätt pågår, vårdpersonal ska ej behöva beställa packa upp och fylla på material och tvätt analys pågår vid verksamheterna, kan se olika ut beroende på hur lite/stor verksamheten är. Analys pågår gällande att vårdpersonal inte ska använda vårdtid till att städa/plocka ordning på expedition/behandlingsrum och fylla på material. Annan kompetens kan fylla på det som behövs på rummet men detta kräver en tydlig struktur. Analys pågår gällande att vårdpersonal inte ska städa/hålla

13 FPTN1 13(24) ordning och reda på icke upphandlade städytor, kan se olika ut beroende på hur lite/stor verksamheten är. Rutiner som har tagits fram under året och gäller för alla verksamheter med syfte att minska administrativ tid: - Diktering, ska ske i tid så att patientsäkerhet uppfylls - Strukturerad bevakning av signering, inremiss, remissvar vilket avlastar vårdpersonal - Intyg till transportstyrelsen Nytt introduktionsprogram har utarbetats för nya medarbetare och chefer ska ge trygga medarbetare och chefer. Introduktion av hyrläkare håller på att tydliggöras samt utarbetande av ett brev som ska skickas till alla hyrläkarbolag med vilka krav/förväntningar Hälsocentralens chef har på de läkare som kommer på avrop. Gällande journalen så pågår en inventering av vilka väntelistor som ska finnas/behövs, samt utveckling av personcentrerat arbetssätt och personkontrakt. Möjlighet att diktera för fler yrkesgrupper kommer inte att införas eftersom det ska göras utveckling av nya arbetssätt med stöd av FVIS (Framtidens vård- och informationssystem. Registrering i register (NDR, Swevacc, Boa, Swedem) sker idag av både vårdpersonal och medicinska sekreterare, med utveckling av nya arbetssätt med stöd av FVIS (Framtidens vård- och informationssystem kommer detta att minska betydligt. Registrering av levnadsvanor och uppföljning utifrån registrering efter 6-12 mån kräver mycket administrativ tid som kan och bör ifrågasättas och användas på bättre sätt. Hälsosamtal kräver idag mycket administrativ tid, projekt pågår för att digitalisera detta så långt som möjligt Administrativa arbetsuppgifter som kan läggas på vårdnadshavare/patient Boka nybesök, av/omboka besök via web Förnya recept via web Läsa sin journal på web Utveckling pågår för att patient ska kunna förbereda sitt besök via web med frågeformulär Utveckling pågår för att besök till BVC ska kunna bokas via web av vårdnadshavare utifrån strukturerat upplägg med stöd av sms-påminnelse

14 FPTN1 14(24) Arbetsuppgifter som kan göras av undersköterska utifrån kompetensväxling Leda bassängträning Öron spolning enligt vårdhandboken Enklare omläggningar enligt vårdhandboken Suturtagning enligt vårdhandboken Blodtryckskontroll Bedömning av receptförnyelse med stöd av DSK Uppföljning av levnadsvanor Fotografera hudförändringar Beredning Muntlig information vi arbetsutskottets sammanträde Beslut Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämndens beslutar att efter genomgång lägga informationen till handlingarna.

15 FPTN1 15(24) 111 Uppföljning av fattade beslut - Hälsocentralernas utveckling för att möta framtidens hälso- och sjukvård Diarienummer: 18FPTN243 Ärendeansvarig: Anna-Lena Lundberg Ärendebeskrivning Vid nämndens sammanträde beslutades att det skulle göras en utredning av den framtida strukturen för egenregins Hälsocentraler i Regionen samt att i projektform prova andra samarbetsformer för hälsocentralerna Junsele och Ramsele Beredning Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämndens arbetsutskott Beslutsunderlag Projektplan för utredning av den framtida strukturen för egenregins Hälsocentraler i Regionen, bilaga 8 Projektplan för att i projektform prova andra samarbetsformer för Hälsocentralerna Junsele och Ramsele, bilaga 9 Yrkanden Ingemar Jonsson (C) yrkar avslag på stängningen av hälsocentralerna i Junsele två dagar i veckan och i Ramsele en dag i veckan, trots en budget i balans. Nina Orefjärd (V) yrkar bifall till skrivningen i Projektplan för utredning av den framtida strukturen för egenregins Hälsocentraler i Regionen men med ett tillägg att stryka analys av tredje parametern -Lägsta nivå på listning för att kunna bedriva en Hälsocentral. och istället ha följande text: -Hur storlek på hälsocentralerna/antal listade påverkar möjligheten för hälsocentralerna att fungera och särskilt se på hur en hälsocentral som blir mycket stor påverkas av det/fungerar, samt Nina Orefjärd yrkar dessutom att i dokumentets femte stycke tillägga i texten att utredningen syftar till att säkerställa att Region Västernorrland kan ge en nära primärvård i hela länet Ingemar Jonsson (C) tillstyrker Nina Orefjärds (V) yrkande.

16 FPTN1 16(24) Nina Orefjärd yrkar bifall i skrivningen Projektplan för att i projektform prova andra samarbetsformer för Hälsocentralerna Junsele och Ramsele men att under stycket uppdrag ta bort punkterna 3-5. Sara Nylund (S) yrkar i skrivningen av Projektplan för utredning av den framtida strukturen för egenregins Hälsocentraler i Regionen vid analysens tredje parameter i texten -Lägsta nivå på listning för att kunna bedriva en Hälsocentral, stället ha följande text: Hur storlek på Hälsocentral/antalet listade påverkar möjligheten för hälsocentralen att fungera Proposition Ordförande ställer proposition på Nina Orefjärds (V) första yrkande och Sara Nylunds (S) yrkande och finner bifall till Sara Nylunds yrkande med ett övervägande ja besvarad. Proposition Ordförande ställer proposition på Nina Orefjärds (V) yrkande om att tillägga text i dokumentets femte stycke mot beredningens förslag och finner bifall till beredningens förslag med ett övervägande ja besvarad. Proposition Ordförande ställer därmed proposition på Nina Orefjärds (V) och Ingemar Jonssons (C) yrkanden gällande ändringen i skrivningen av dokumentet Projektplan för att i projektform prova andra samarbetsformer för Hälsocentralerna Junsele och Ramsele mot beredningens förslag och finner bifall till beredningens förslag med ett övervägande ja besvarad. Beslut Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden beslutar på arbetsutskottets förslag att anta projektplanen för utredning av den framtida strukturen för egenregins Hälsocentraler i Regionen, att anta projektplanen för att prova andra samarbetsformer för Hälsocentralerna Junsele och Ramsele,

17 FPTN1 17(24) Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämnden beslutar dessutom att i dokumentet Projektplan för utredning av den framtida strukturen för egenregins Hälsocentraler i Regionen i analys av tredje parametern -Lägsta nivå på listning för att kunna bedriva en Hälsocentral, ändra till följande text; -Hur storlek på Hälsocentral/antalet listade påverkar möjligheten för att hälsocentralen ska fungera, Samt att i övrigt lägga informationen till handlingarna. Reservation Mot beslutet reserverade sig Ingemar Jonsson (C) och Nina Orefjärds (V) till förmån för egna förslag. Ingemar Jonsson (C) och Nina Orefjärds (V) meddelar att få tillföra varsin protokollsanteckning till protokollet.

18 FPTN1 18(24) En motivering till reservation har inkommit från Ingemar Jonsson (C) innan justeringen av protokollet med följande lydelse; 1. Stängningen försämrar tillgängligheten för patienter. 2. Försvårar rekrytering av personal 3. Strider mot regelboken 4. Åsidosätter Regionens sista handsansvar att ge patienterna vård. 5. Snedvrider konkurrensen mot andra vårdcentraler. En motivering till reservation har inkommit från Nina Orefjärd (V) innan justeringen av protokollet med följande lydelse; "Att utreda framtida förutsättningar för Västernorrlands hälsocentralen är mycket viktigt. Arbetet måste ha som yttersta syfte att säkerställa primärvård i hela länet. Att titta på nya samverkansformer med kommunen och kartlägga underlaget av patienter i Västra är positivt. Men att i projektet genomföra stängningar av primärvård är mycket olyckligt. Det kommer inte hjälpa möjligheten att bemanna framöver och riskerar slå hårdast mot patienter som har svårt att ta sig till vård. Vi behöver arbeta med rekrytering på annat sätt."

19 FPTN1 19(24) 112 Uppföljning av fattade beslut Äldre mottagning Diarienummer: 16FPTN498 Ärendeansvarig: Anna-Lena Lundberg Handläggare: Anna-Lena Lundberg Ärendebeskrivning Vid nämndens sammanträde beslutades om att särskilt tillse de multisjuka äldres och kronikers behov genom en särskild mottagning för dessa i Sundsvall. Vid nämndens sammanträde lämnade Primärvårddirektör en lägesrapport på varför man inte har kunnat starta upp en speciell mottagning för ovan nämnda patienter. Utifrån detta så efterfrågar nämnden en fördjupad rapportering till sammanträdet Primärvården har med stöd av verksamhetsutvecklare inventerat hur bemanning och arbetssätt utifrån de mest sjuka äldre och kronikers behov ser ut inom de fyra verksamhetsområdena för HC (Hälsocentraler). Under våren 2018 kommer det att inrättas tre-fyra piloter för att utveckla samordningssjuksköterskan roll, med utvärdering under hösten 2018 Återkoppling av rapport sker vid nämnden sammanträde Uppdraget från var att inrätta en Äldre mottagning i Sundsvall och vid mötet kom ett tillägg med att det skulle finnas geriatrisk kompetens. Utifrån de resurser som finns idag vid Hälsocentralerna så går det inte att avdela för en separat mottagning för äldre utan den behöver integreras i övrigt teamarbete. Vid Hälsocentralerna finns det samordningssköterskor med avsatt tid den rapport som är bifogad visar hur man med ett strukturerat arbetssätt kan skapa trygghet för de äldre. Samordningssköterskans ordinarie arbetsuppgifter är omfattande för att äldre ska prioriteras måste samordningssköterskans roll förtydligas. Rapporten visar på vikten av personcentrering, både de äldre personerna och sjuksköterskorna skattade ett personcentrerat förhållningssätt högt. Det är viktigt att information om Äldre mottagning i framtiden tydliggörs och kommuniceras till äldre. Rapporten visar att informationen och hälsosamtal bör riktas till personer 80+ och äldre. Rutiner för uppföljning av det som görs vid besök hos samordningssköterskan är viktigt, detta måste tas fram i teamarbetet för de äldre. Sannolikt kommer Äldre mottagning genom proaktivt arbete bidra till att fler äldre kommer att registreras med diagnosen demens i ett tidigt skede.

20 FPTN1 20(24) Geriatriks kompetens finns inte idag vid Hälsocentralerna, det har gjorts försök att anställa med de vill hellre arbeta vid specialistvården. Regionens målbild med kompetens- och uppgiftsväxling kommer troligen att bidra till att detta förändras. Beredning Muntlig information Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämndens arbetsutskott Beslutsunderlag Rapport Äldre-mottagning vid Hälsocentral, bilaga 10 Beslut Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden beslutar att lämnad rapporten för Äldre mottagning noteras, att uppdra till regiondirektören att förtydliga samordningssköterskans roll och ansvar enligt underlag i rapporten, att samordningssköterskans uppdrag blir en del i Äldre mottagning, samt att använda utarbetade kriterier samt checklista för Äldre mottagning som ett tillägg i befintlig uppdragsbeskrivning för samordningssköterska.

21 FPTN1 21(24) 113 Regionövergripande arbete för den regiondrivna primärvården Diarienummer: 18FPTN619 Ärendeansvarig: Anna-Lena Lundberg Handläggare: Katarina Rask Ärendebeskrivning Cheferna i den regiondrivna primärvården är i dag med i ett antal övergripande projekt (ex regionledningsarbete, målarbetet, gemensamma utvecklingsområden med specialistvården) för att förbättra rutiner och processer. Chefer i den privatdrivna verksamheten deltar inte i detta arbete. I regelboken 2019 i ersättningsbilaga 3 kan personal med patientnära arbete ansöka om ersättning vid deltagande i förändrings-/utvecklingsarbete som berör hela primärvården. Vi har gjort en beräkning för 2019 av deltagande av chefer i regionledningsarbete, utvecklingsprojekt etc. och hamnar på en kostnad på 1,5 mnkr. Överläggning Under beredningen av ärendet enades nämnden om göra ett förtydligande i att:satsen med följande lydelse: att hos regionstyrelsen hemställa om ersättning om 1,5 mnkr enligt ersätttningsbilaga 3 för deltagande i övergripande förändrings/utvecklingsarbetet för primärvården Beslut Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämnden beslutar att hos regionstyrelsen hemställa om ersättning om 1,5 mnkr enligt ersätttningsbilaga 3 för deltagande i övergripande förändrings/utvecklingsarbetet för primärvården.

22 FPTN1 22(24) 114 Delgivningar Diarienummer: 18FPTN11 Protokoll Samordningsförbundet i Sollefteå 22 november 2018, 18FPTN8, bilaga 11 Protokoll Samordningsförbundet Sundsvall 23 november 2018, 18FPTN4, bilaga 12 Protokoll Samordningsförbundet Örnsköldsvik 23 november 2018, 18FPTN5, bilaga 13 Revisionsrapport; Implementering av politiska beslut, 18FPTN525, bilaga 14 Protokoll Samordningsförbundet Kramfors 29 november, 18FPTN7, bilaga 15

23 FPTN1 23(24) 115 Kurser och konferenser 2018 Diarienummer: 18FPTN12 Föreläsning En vecka fri från våld, på tre orter Sundsvall 3 december, Härnösand 4 december och Örnsköldsvik 5 december Utbildningsdag Kunskapsdag om spelproblem Härnösand 10 december 2018 Förslag till beslut Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämnden beslutar att i efterhand godkänna Gudrun Nygren (S) deltagande på föreläsningen En vecka fri från våld den 5 december i Örnsköldsvik och att ersättning utbetalas för resa och förlorad arbetsförtjänst, samt utbildningsarvode enligt arvodes och ersättningsreglerna för förtroendevalda. att i efterhand godkänna Torgny Jarl (S) vid utbildningsdagen Kunskapsdag om spelproblem och att ersättning utbetalas för resa och förlorad arbetsförtjänst, samt utbildningsarvode enligt arvodes och ersättningsreglerna för förtroendevalda.

24 FPTN1 24(24) Vid protokollet Monika Öhgren Justeras Justeras Hans Backlund Anita Danielsson Justeras Sara Nylund

Datum: Tid: kl Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN Tid: kl FURAN

Datum: Tid: kl Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN Tid: kl FURAN OCH TANDVÅRDSNÄMNDEN Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen Monika Öhgren 2018-02-20 18FPTN1 1(11) Datum: 2018-02-20 Tid: kl. 09.15 Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN

Läs mer

Datum: Onsdag Tid: kl Plats: Regionens hus, Härnösand Sammanträdesrum: FURAN

Datum: Onsdag Tid: kl Plats: Regionens hus, Härnösand Sammanträdesrum: FURAN OCH TANDVÅRDSNÄMNDEN Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen Monika Öhgren 2018-09-28 18FPTN1 1(15) Datum: Onsdag 2018-09-28 Tid: kl. 09.15 Plats: Regionens hus, Härnösand Sammanträdesrum:

Läs mer

Datum: Tid: kl Plats: Landstingets Kansli Härnösand Sammanträdesrum: FURAN

Datum: Tid: kl Plats: Landstingets Kansli Härnösand Sammanträdesrum: FURAN 1-14 Tjänsteställe, handläggare Landstingets kansli Monika Öhgren 2017-01-24 17FPTN1 1(18) Datum: 2017-01-24 Tid: kl. 09.15 Plats: Landstingets Kansli Härnösand Sammanträdesrum: FURAN Ajournering kl. 13.45-13.50

Läs mer

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Furan

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Furan Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen 2018-03-13 18HSN1 1(5) Tid: 2018-03-13 kl 13.00-15.15 Plats: Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Furan NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni Smedberg

Läs mer

Antagande av Sveriges Kommuner och Landstings strategi om oberoende av inhyrd personal

Antagande av Sveriges Kommuner och Landstings strategi om oberoende av inhyrd personal P 12, 2017-05-30 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-05-17 LS 2017-0218 Landstingsstyrelsen Antagande av Sveriges Kommuner och Landstings strategi om oberoende av inhyrd personal Föredragande

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017 Protokoll 1 (12) Plats och tid:, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00 Beslutande: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 174-192 Tid: 2016-11-14, kl: 13:00-17:05 Plats: Regionens Hus, sal A 185 Motion Högre ersättning för att jobba inom primärvården istället för hyrläkare motionsunderlag

Läs mer

Sammanträde med Folkhälsoberedningen

Sammanträde med Folkhälsoberedningen 1 (11) Kl. 14:00-16:00 21-28 Sammanträde med Datum för justering: 2019-05-15 Christine Lorne (C) Hanna Jokio (S) Plats Skärgårdssalen, Landstingshuset Närvarande ledamöter Christine Lorne (C) Ann-Catrin

Läs mer

Tid: 2015-06-23. Härnösand NÄRVARANDE 2015-06-23 15LS1 1(8) Ledamöter

Tid: 2015-06-23. Härnösand NÄRVARANDE 2015-06-23 15LS1 1(8) Ledamöter Tjänsteställe, handläggare Landstingets kansli Karin Henriksson 2015-06-23 15LS1 1(8) Tid: 2015-06-23 Plats: Landstingets kansli Härnösand NÄRVARANDE Ledamöter Elisabet Strömqvist (S) Erik Lövgren (S)

Läs mer

Regionstyrelsen 57-83

Regionstyrelsen 57-83 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 57-83 Tid: 2018-03-27, kl 09:00-14:45 Plats: Regionens hus, sal A 75 Granskning av regionens arbete med chefsförsörjning Diarienummer: RJL 2018/239 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingets kansli Anita Wiklander. att utse Sven-Åke Vest att jämte ordförande justera dagens protokoll.

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingets kansli Anita Wiklander. att utse Sven-Åke Vest att jämte ordförande justera dagens protokoll. PROTOKOLL 1 7 Tjänsteställe, handläggare Landstingets kansli Anita Wiklander 2016-01-27 16LS5 1(7) Tid: 2016-01-27 Plats: Landstingets kansli Härnösand NÄRVARANDE Lars-Olof Olsson (S) Lars-Erik Nordin

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2012:14 LS 1103-0490 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:10 av Håkan Jörnehed och Gunilla Bhur (V) om att starta en vårdcentral i Husby med forskningsuppdrag i folkhälsa

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Regionstyrelsen 1-25

Regionstyrelsen 1-25 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 1-25 Tid: 2018-01-30, kl 09:00-14:45 Plats: Regionens hus, sal A 8 Motion - Hur ska framtidens sjukvård ges i Region Jönköpings län? Diarienummer: RJL 2016/3444 Beslut

Läs mer

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Regionstyrelsen Regionledningskontoret Kristina Pesula 1 (5) Arbets- och personalutskottet Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Ärendebeskrivning I budget 2019 för Region Stockholm,

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 154-174 Tid: 2016-11-22, kl 13:00-16:45 Plats: Regionens Hus, sal A 164 Motion Högre ersättning för att jobba inom primärvården istället för hyrläkare Diarienummer: RJL

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

PROTOKOLL Tid 1 februari Närvård Härnösand. Plats NÄRVARANDE

PROTOKOLL Tid 1 februari Närvård Härnösand. Plats NÄRVARANDE Patientnämnden Etiska nämnden 2017 02 01 2017 2A 1(12 Tid 1 februari 2017 Plats Närvård Härnösand NÄRVARANDE Ledamöter: Elisabeth Unander (S) Lennart Johansson (V) Zeth Olsson (S) Elsy Lidblom (S) Bo-Anders

Läs mer

Produktionsutskottet förslår att traineeprogram inom Stockholms läns landsting införs.

Produktionsutskottet förslår att traineeprogram inom Stockholms läns landsting införs. Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-27 LS 1401-0138 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-04- 08 00 02 8 Traineeprogram i Stockholms läns landsting Föredragande

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 1(17) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Randi Lindström (c) Justeringens

Läs mer

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingets kansli Anita Wiklander. att utse Anders Gäfvert att jämte ordförande justera dagens protokoll.

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingets kansli Anita Wiklander. att utse Anders Gäfvert att jämte ordförande justera dagens protokoll. PROTOKOLL 13 20 Tjänsteställe, handläggare Landstingets kansli Anita Wiklander 2016-09-27 16LS5 1(8) Tid: 2016-09-27 Plats: Landstingets kansli Härnösand NÄRVARANDE Ledamöter Lars-Erik Nordin (C) Maj-Lis

Läs mer

Regionfullmäktige 24-46

Regionfullmäktige 24-46 PROTOKOLL UTDRAG Regionfullmäktige 24-46 Tid: 2018-04-10 kl.09:00-20:00 Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum, Jönköping 41 Granskning av regionens arbete med chefsförsörjning Diarienummer: RJL 2018/239

Läs mer

Tid: kl Landstingets kansli i Härnösand Mötesrum: Asken

Tid: kl Landstingets kansli i Härnösand Mötesrum: Asken Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen 2017-12-15 17HSN1 1(21) Tid: 2017-12-15 kl. 09.15-15.30 Plats: Landstingets kansli i Härnösand Mötesrum: Asken NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni

Läs mer

Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum Personalutskottet

Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum Personalutskottet Protokoll 1 (10) Plats och tid:, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 29 maj 2017, kl. 9:30 11:40 ande: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson (M),

Läs mer

Regiondirektörens instruktion

Regiondirektörens instruktion INSTRUKTION Gäller för Region Jönköpings län Enhet Regiondirektörens instruktion 1. Regiondirektörens uppdrag Regiondirektören är Region Jönköpings läns ledande tjänsteman och förvaltningschef och därmed

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Bertil Kinnunen (S) Bengt-Ivar Fransson (M)

Bertil Kinnunen (S) Bengt-Ivar Fransson (M) Protokoll 1 (10) Plats och tid: Regionkontoret, den 6 april 2018, kl. 9:30 12:00 Beslutande: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson (M), vice ordförande Börje Wennberg (S) Annika Krispinsson

Läs mer

Sjukhusstyrelse Helsingborg

Sjukhusstyrelse Helsingborg PROTOKOLL 6 14 Datum 2019-02-27 1 (5) Protokoll från sjukhusstyrelse Helsingborgs sammanträde Tid: 2019-02-27 kl 09.00-11.20 Plats: Stora sammanträdesrummet, Olympiahuset, Lasarettet Helsingborg Beslutande

Läs mer

Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet

Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-09 Dnr VS2017-0001 Primärvården Malin Uppströmer Eklöf Tfn 018-61 74 018 Vårdstyrelsen Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet Förslag till beslut Vårdstyrelsens

Läs mer

Regionfullmäktige 69-83

Regionfullmäktige 69-83 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum, Jönköping Närvarande: Se 70 69 Öppnande Ordföranden hälsar samtliga ledamöter välkomna och förklarar sammanträdet för öppnat. 70 Upprop

Läs mer

Driftnämnden Psykiatrin Halland 54-63

Driftnämnden Psykiatrin Halland 54-63 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-08-31 Driftnämnden Psykiatrin Halland 54-63 Tid: Onsdagen den 31 augusti 2011, kl 09:00-16:00 Plats: Konferensrum hjälpmedelscentralen, Kistingevägen 2, Halmstad Ledamöter

Läs mer

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingets kansli Ann Christin Hamrén. att utse Sonia Seidevall att jämte ordföranden justera protokollet.

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingets kansli Ann Christin Hamrén. att utse Sonia Seidevall att jämte ordföranden justera protokollet. 9-14 Tjänsteställe, handläggare Landstingets kansli Ann Christin Hamrén 2017-04-05 17RS1672 (6) Tid: 2017-04-05 Plats: Landstingets kansli Härnösand NÄRVARANDE Ledamöter Jan-Olov Häggström (S) ordförande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:8 1 (13) LS 1010-0813 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av förbundsordning för Samordningsförbundet Botkyrka Föredragande landstingsråd: Filippa Reinfeldt Ärendet Samordningsförbundet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:39 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller av nyanlända asylsökande/flyktingar

Läs mer

Implementering av politiska beslut

Implementering av politiska beslut Implementering av politiska beslut Revisionsrapport Regionens revisorer 2018-10-15 18REV42 2(11) Sammanfattning Regionens revisorer ser en risk för att otydliga beslut och bristfälliga rutiner kan leda

Läs mer

Regionstyrelsen 26-55

Regionstyrelsen 26-55 Regionstyrelsen 26-55 Tid: 2018-03-06, kl 09:00-14:25 Plats: Regionens hus, sal A 34 Motion - Slopad patientavgift för fattiga pensionärer Diarienummer: RJL2017/575 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Vad innehåller handlingsplanen?

Vad innehåller handlingsplanen? Vad innehåller handlingsplanen? Hur/Vad - Hur kan vi göra för att bli mera attraktiva för våra medarbetare och dem vi ska rekrytera för att bli oberoende av inhyrd personal Aktivitet Exempel på aktiviteter

Läs mer

Regionstyrelsen 67-80

Regionstyrelsen 67-80 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 67-80 Tid: 2015-04-21, kl 13:00-15:10 Plats: Regionens hus, sal A 75 Dnr RJL2015 /88 Yttrande över Granskning av allmänpsykiatrin för vuxna, LJR2014/21 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Parlamentariska nämnden 8-15

Parlamentariska nämnden 8-15 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus sal A Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Hans Toll (S), vice ordförande Urban Persson (M) ers. Håkan Jansson (M) Lennart Bogren

Läs mer

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 20 juni 2013. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde. Tid: kl Rum 310, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde. Tid: kl Rum 310, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 24 29 Datum 2019-09-23 1 (4) Protokoll från personalnämndens sammanträde Tid: 2019-09-23 kl 09.00-15.00 Plats: Rum 310, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Pontus Lindberg (M), ordförande Carina

Läs mer

Utskottets beredning Motionen har för yttrande lämnats till Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo som framför följande.

Utskottets beredning Motionen har för yttrande lämnats till Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo som framför följande. YTTRANDE 2014-09-16 LJ 2013/767 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Anna-Carin Magnusson

Läs mer

I motionen yrkas att landstingsfullmäktigs ska verka för

I motionen yrkas att landstingsfullmäktigs ska verka för 76 Motionssvar. "Alternativ/Komplementärmedicin" (Lf) Bakgrund Gunvor G Ericson (mp) och Henrik Elmberg (c) lämnade 2001-10-30 in en motion som anmäldes vid landstingsfullmäktiges sammanträde samma dag.

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för stora folksjukdomar. Plats Mälarsalen, landstingshuset, Hantverkargatan 45. Maria Fält (KD) Sofia Paulsson

Sammanträde i Programberedningen för stora folksjukdomar. Plats Mälarsalen, landstingshuset, Hantverkargatan 45. Maria Fält (KD) Sofia Paulsson Programberedning 6-4/2017 1 (5) Sammanträde i Programberedningen för stora folksjukdomar Datum Tid 14.00-16.00 Plats Mälarsalen, landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) (L) (C) (MP) (V) Maria

Läs mer

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet den 19 augusti 2014 Plats: Blå salongen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 09.00-15.00

Läs mer

Kl , Vimmerby folkhögskola

Kl , Vimmerby folkhögskola 1 (5) Tid och plats Kl 10.00-14.30, Vimmerby folkhögskola ande Jessica Rydell (MP) ordförande Gudrun Brunegård (KD) Maria Ixcot Nilsson (S) Britt Wireland Sorpola (S) Saad Benatallah (S) ersättare för

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45 Folkhälsoberedningen Datum: 2017-11-09 Tid: 09:00-11:45 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Pernilla Tornéus (M) (2:e vice ordförande) Eva Ballovare

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 174-192 Tid: 2016-11-14, kl: 13:00-17:05 Plats: Regionens Hus, sal A 186 Motion Låt alla anställda tala svenska motionsunderlag Diarienummer: RJL 2016/2477

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland

Hjälpmedelsnämnden i Värmland LK/152888 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Reglemente Sekretariatet 2 7 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Lena Wingqvist Fullmäktige 2019-01-01 Hjälpmedelsnämnden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN Typ av styrdokument Reglemente Datum för fastställande 2017-09-21 Beslutsinstans Kommunfullmäktige Datum för revidering 2018-12-31 Dokumentansvarig Administrativa

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Journalföring i tandvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Journalföring i tandvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Journalföring i tandvården Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-06-14 17REV24 2(11) Sammanfattning Syftet med att föra patientjournal är i första hand att bidra till en god och säker vård av patienten.

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG Datum KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen

PROTOKOLLSUTDRAG Datum KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-06-21 151 Svar på kommunrevisionens granskning av strategisk kompetensförsörjning av chefer KS/2016:242 1.1.7 Beslut Kommunstyrelsen överlämnar tjänsteskrivelse,

Läs mer

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN VARBERG 1-16 Tid: Måndag 20 januari 2003 kl 15:00-17:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Närvarande: ledamöterna ersättarna tjänstemännen Karl-Gunnar

Läs mer

Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft som arbetsplats

Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft som arbetsplats Maria Ahlmark, verksamhetsområdeschef Primärvården Ärendenr HSN 2013 / 444 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 11 november Hälso- och sjukvårdsnämnden Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Datum: 2019-04-04 Tid: 08:45-09:00 Plats: Lokal Bolmen, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande)

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2017-05-16 13:00-15:25 Plats Lokal Rottnen/Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö ande ledamöter Robert Olesen (S), ordförande Anna Fransson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 1 (7) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 15.40 Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) Thorbjörn Larsson Ordförande (S) Tuva Lund 2:

Läs mer

Utöver det som är föreskrivet om nämnder i kommunallagen eller annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som är föreskrivet om nämnder i kommunallagen eller annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente individnämnden Utöver det som är föreskrivet om nämnder i kommunallagen eller annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente. Individnämndens uppgifter 1 Individnämnden fullgör

Läs mer

, Corallen, Oskarshamn

, Corallen, Oskarshamn 1 (5) Tid och plats 09.00-15.30, Corallen, Oskarshamn ande Jessica Rydell (MP) ordförande Gudrun Brunegård (KD) Saad Benatallah (S) Peter Högberg (S) Suzanne Gustafsson (M) Kerstin Karlström (C) Yvonne

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Leif Jannerstig (s)

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Pressmeddelande Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Beslut i regionstyrelsen 27 oktober Fullmäktigeärenden Västra Götalandsregionen vill sälja 31 fastigheter Västra Götalandsregionen ska enligt ett förslag

Läs mer

30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar

30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar Primärvårdsnämnd PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-07 PVN16-0213-2 30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar Diarienummer: PVN16-0213 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

Organisationsutskottet

Organisationsutskottet Organisationsutskottet Tid 2015-03-30 09:00 12:00 Plats Röda rummet, Regionens kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö ande ledamöter RosMarie Jönsson Neckö (S), ordförande Anna Fransson (S) Suzanne Frank (M)

Läs mer

Landstingsfullmäktige Tid: , kl 09:00-16:10 Plats: Lokal och dylikt

Landstingsfullmäktige Tid: , kl 09:00-16:10 Plats: Lokal och dylikt PROTOKOLL 1(9) Plats: Lokal och dylikt Närvarande: 1 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges sammanträde för öppnat. 2 Upprop Upprop

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet.

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. Reglemente för kultur- och Kultur- och verksamhetsområde 1 Kultur- och fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. I nämndens uppgifter ingår att - stimulera till ett brett fritids-, och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg Kattens Läkargrupp Västergatan 14B, 231 64 Trelleborg. Tel. 0410-456 70 Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva-Christin

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

Landstingsrådsberedningen LS

Landstingsrådsberedningen LS P 8, 2017-04-04 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-03-22 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsen Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller

Läs mer

Pensionärsrådet. Plats: Lokal Möckeln, regionhuset, Nygatan 20, Växjö. Barbro Karlsson, SKPF Allan Nilsson, PRO Kronoberg ersätter Britta Croona

Pensionärsrådet. Plats: Lokal Möckeln, regionhuset, Nygatan 20, Växjö. Barbro Karlsson, SKPF Allan Nilsson, PRO Kronoberg ersätter Britta Croona Pensionärsrådet Datum: 2017-11-24 Tid: 10:00-12:15 Plats: Lokal Möckeln, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup, SPF Seniorerna Ingmarie Johannesson, SPF Seniorerna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Samrehabnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Samrehabnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Skene lasarett, konferenscenter Arne Aldman, kl 08:30-09:45 S C MP S C C S Hanne Jensen ersätter Claes Redberg, Västra Götalandsregionen Sandra Eliasson ersätter

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND A 15 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige i Hässleholm 2002-12-16, 226 Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby,

Läs mer

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken

Tid: kl Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken 85-94 Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen 2018-06-11 18HSN1 1(14) Tid: 2018-06-11 kl 09.15-15.00 Plats: Regionens hus, Härnösand Mötesrum: Asken NÄRVARANDE Ledamöter Ewa Back (S) Ninni

Läs mer

Varbergsnämnden 29 39

Varbergsnämnden 29 39 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-10 Varbergsnämnden 29 39 Tid: Tisdag 10 maj 2011, kl 14:00 17:45 Plats: Konferensrummet 2:a vån, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Ledamöter Karl-Gunnar Svensson (KD)

Läs mer

Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016

Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016 1 (1) Föredragningslista 2016-10-12 Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 9.15-11.30 Inledande formalia Hålltid kl. 09.15-09.20 Mötets

Läs mer

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3)

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-11-09 LS 1110-1405 Landstingsstyrelsen Förslag till reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Södertörn Föredragande

Läs mer

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-09 Diarienummer: N132-0012/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra

Läs mer

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare Protokoll 1(7) Organ Personalpolitiska utskottet Plats och tid Landstingshuset, hus 3 konferensrummet plan 2, den 18 december 2014 kl 13.00-16.05 Beslutande Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2015-10-20 kl. 13:00-15:15 108-123 Beslutande Christer Johansson (S) ordförande Peter Friberg (M) Ingvar Jansson (S) Anna Zöögling (S) Håkan Joelsson (S) Josette Rask (C) Ingvar Johansson

Läs mer

Enhetstaxa inom vården

Enhetstaxa inom vården BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kada Karlsson 2016-10-03 Dnr: RS 2016-694 Regionstyrelsen Enhetstaxa inom vården Bakgrund Enhetstaxa praktiseras redan idag av flera landsting och regioner, exempelvis Kalmar, Värmland

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Hälsocentralen, Strömsund. Beslutande Övriga deltagande Nina Fållbäck Svensson (v) Anne Marie Johansson (s) Christer Åkerlind (s) Bo Danielsson (v) Kjell Nilsson (v) Birgitta Franzon

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Tid 2017-05-23 08:45-08:50 Plats Beslutande ledamöter Övriga närvarande Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S), ordförande Robert Olesen (S), 1:e vice

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Kerstin Weimer (FP) Emilia Blomqvist Marie Holm Sherman. Landstingshuset, Östersund 2011-11-01. Klockan 14.00. Sekreterare Paragrafer 124 134

Kerstin Weimer (FP) Emilia Blomqvist Marie Holm Sherman. Landstingshuset, Östersund 2011-11-01. Klockan 14.00. Sekreterare Paragrafer 124 134 Sammanträdets plats och tid Övrigt Landstinget, Hus 3, Styrelserummet. Kyrkgatan 12, Östersund. 2011-10-20, klockan 10.00-11.45 Möte med Landstingsfullmäktiges presidium, klockan 8.30-9.30 Utbildning,

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet 15 januari 2013 Plats: Blå salongen, residenset, Vänersborg Tid: Kl.

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-25 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 25 maj 2011 klockan 09.00-12.00 Plats: Konferensrum Berget, Norrebo, våning 3, Hallands sjukhus Halmstad Ledamöter: Mikaela

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2017, 203, att gälla från och med den 1 januari 2018.

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2017, 203, att gälla från och med den 1 januari 2018. REGLEMENTE FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2017, 203, att gälla från och med den 1 januari 2018. Uppdrag och verksamhet 1 Barn- och skolnämnden har verksamhetsansvaret

Läs mer

Bertil Johansson. Bertil Johansson. Samordningsförbundet i Örnsköldsvik. Samordningsförbundets kansli Nygatan 16

Bertil Johansson. Bertil Johansson. Samordningsförbundet i Örnsköldsvik. Samordningsförbundets kansli Nygatan 16 2006-10-19 1 (5) Plats och tid Stadshuset Nygatan 16 plan 4 sammanträdesrum Kubbe 08:30-12:30 Beslutande Övriga deltagande Åke Forsberg, Glenn Nordlund, Bertil Johansson Hans Delén, Pär Eriksson, Polsam(Birgith

Läs mer

Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård

Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård 1 (5) Utskottet för framtidens hälso- och sjukvård Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård Datum Måndagen den 9 maj 2016 Tid Plats 09:30 11.30 Sammanträde Mälarsalen, Landstingshuset

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsemöte Plats: Lejongapet, Kungälvs sjukhus Datum och tid: onsdag den 6 december 2017, klockan 09:00-10:00

PROTOKOLL Styrelsemöte Plats: Lejongapet, Kungälvs sjukhus Datum och tid: onsdag den 6 december 2017, klockan 09:00-10:00 Plats: Lejongapet, Kungälvs sjukhus Datum och tid: onsdag den 6 december 2017, klockan 09:00-10:00 ande Staffan Setterberg, (KD), ordförande Jesper Blomqvist,(S) vice ordförande Morgan Hedman, (S) Frode

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 114/05 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer