Kommunstyrelsen. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-08-11"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Ärendelista 159 Dnr Projektering och byggnation av förskola i Allarp 160 Dnr Svar på motion om ensamkommande flyktingbarn 161 Dnr Revidering av samverkansavtal mellan Halmstads och Laholms kommuner avseende gemensam nämnd för vatten- och avloppsverksamhet 162 Dnr Ramavtal för planläggning av Åmot 1:51, fd Kirunakololin i Mellbystrand 163 Dnr Lägenhetsarrende för ungdomsbostäder på Fagotten Dnr Överlåtelse av fastigheter till Kommunfastigheter i Laholm AB 165 Dnr Arrendeavtal för telemast på Skummeslövs 12: Dnr Avtal om partiell nyttjanderätt för del av Knäreds Prästgård 1:1 167 Dnr Grönområdesutredning för kustzonen i Laholms kommun 168 Dnr Svar på medborgarförslag om köp av Shell-tomten i Laholm 169 Dnr Medfinansieringsavtal för gång- och cykelväg längs Inre kustvägen 170 Dnr Införande av koncernkontosystem 171 Dnr Missbruks- och beroendevård i Halland 172 Dnr Svar till kommunrevisionen avseende granskning av kommunens tillämpning av FN:s barnkonvention 173 Dnr Svar till kommunrevisionen avseende granskning av inriktningsmålet barn och unga

2 174 Dnr Ansökan om förordnande som vigselförrättare 175 Dnr Anmälningar 176 Dnr Anmälan av delegationsbeslut 177 Dnr Informationsärenden

3 Laholms kommun Kommunstyrelsen har haft sammanträde den 11 augusti 2015 Protokollet som justerats den 12 augusti 2015, finns tillgängligt i Stadshuset, Humlegången 6, Laholm Jonas Påhlsson Kommunsekreterare Bevis om anslag Att ovanstående tillkännages på kommunens anslagstavla från och med den 13 augusti 2015 till och med den 3 september 2015 intygas. Jonas Påhlsson

4 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 (28) Plats och tid Stadshuset, klockan Beslutande Övriga deltagande Elisabet Babic (M), ordförande Erling Cronqvist (C) Kjell Henriksson (S) Kristina Jönsson (S) Christer Johnsson (M) Eva M Larsson (MP) Lena Olofsdotter (C) Conny Nilsson (SD) Rosita Antonsson (S) Cecilia Roos (M), ersättare Knut Slettengren (M), ersättare Lars Gustafsson (KD), ersättare Margareta Jonsson (FP), ersättare Tina Norén Örqvist (C), ersättare Ingemar Nilsson, ekonomichef, 159, 170 Fredrik Nilsson, fastighetsstrateg, 159, 177 Kristina Rosendahl, kommunstrateg, 177 Nils Danred, kommunchef Jonas Påhlsson, kommunsekreterare Utses att justera Erling Cronqvist (C) Plats och tid för justering Stadshuset, , kl Paragrafer Sekreterare Jonas Påhlsson Ordförande Elisabet Babic (M) Justerande Erling Cronqvist (C)

5 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Projektering och byggnation av förskola i Allarp Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beställer av Kommunfastigheter i Laholm AB projektering och byggnation av en förskola med fyra avdelningar på Allarpsområdet. Förskolan ska utformas som förskolan Söderläget i Lilla Tjärby med undantag för lokaler avsedda för Nattis. Kommunstyrelsen beslutade den 14 oktober 2014, 182, att hos Kommunfastigheter i Laholm AB beställa en förstudie av förutsättningarna för nybyggnad av förskola på Allarpsområdet. Efterfrågan på förskoleplatser i kommunens södra delar har stadigt ökat de senaste åren. För att möta det akuta behovet har en förskoleavdelning etablerats i en paviljong till Skottorpsskolan men för att möta behoven permanent på lång sikt är det inte tillräckligt. En förskola på Allarpsområdet bedöms också ha en positiv inverkan på nybyggnationen i området. I beställningen från kommunstyrelsen framgår att utredningen ska beskriva två alternativ. Alternativ ett är en två-avdelningsförskola med möjlighet att bygga ut till fyra avdelningar. Alternativ två är att bygga en fyra-avdelningsförskola direkt. Båda alternativen ska innehålla ett tillagningskök. Kommunfastigheter i Laholm AB har presenterat två alternativ. Barn- och ungdomsnämnden föreslår att alternativ ett, en förskola i likhet med de nybyggda förskolorna i Lilla Tjärby och Hishult, byggs. Alternativ ett är dyrare men detta menar nämnden uppvägs av en mer genomtänkt planlösning och större flexibilitet. Den ökade kostnaden för lösningen med två etapper talar också för att hela förskolan byggs för fyra avdelningar från början. Den nya förskolan ska möta den ökade efterfrågan på förskoleplatser som utifrån prognoser väntas bli följden av ökat bostadsbyggande i södra Skummeslövsstrand och framförallt i Allarpsområdet. Förskolan ersätter därmed inte andra verksamheter med undantag för paviljongen som idag kompletterar förskolan Mumindalen i Skottorp utan kommer att innebära en merkostnad jämfört med idag utifrån volymökningar.

6 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 3 Det ökade personalbehovet innebär en merkostnad för barn- och ungdomsnämnden på ca tkr utöver hyreskostnaden. Därtill kommer kostnader för inventarier på ca tkr. Planeringskontorets tjänsteskrivelse den 6 juli Barn- och ungdomsnämndens protokoll den 25 juni 70. Kommunfastigheter i Laholm AB:s utredning av underlag till förstudie avseende en ny förskola i Allarp den 27 april Ersättarnas mening Margareta Jonsson (FP) tillstyrker ledningsutskottets förslag.

7 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Svar på motion om ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till att det är Migrationsverket i samråd med Socialstyrelsen som fastställer de ensamkommande barnens ålder samt att Laholms kommun riskerar att få ta emot ensamkommande barn enligt anvisningsprincip 3c om kommunen skulle avtala om att ta emot flickor i högre utsträckning än pojkar. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Ingmar Rundberg (SD) att kommunen i sin omförhandling av avtal med länsstyrelsen och Migrationsverket om mottagande av ensamkommande flyktingbarn ska kräva att barnens ålder och härkomst ska vara styrkt samt att kommunen ska sträva efter att i högre utsträckning ta emot ensamkommande flickor i stället för pojkar. Fördelningstalet är det antal asylplatser som kommunen förväntas tillhandahålla för ensamkommande barn. Fördelningstalen grundar sig huvudsakligen på kommunens folkmängd, men också på det totala flyktingmottagandet i kommunen och antalet asylsökande i kommunen. Laholms kommun har en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot 14 ensamkommande barn i ålder år. Anledningen till att kommunen till största del tagit emot pojkar är att färre flickor är på flykt. Totalt uppgick andelen flickor enbart till 19 procent av de ensamkommande flyktingbarnen under Sedan den första januari 2014 har Migrationsverket möjligheter att anvisa en kommun att ordna med boende för ensamkommande barn. Detta gäller oavsett om kommunen har en överenskommelse om att ta emot barn eller inte. I första hand sker anvisning till en kommun; till vilken barnet anses ha viss anknytning. I andra hand till en kommun som har en ledig plats enligt överenskommelse. Är anvisning fortfarande inte möjligt efter steg ett och två, kommer anvisning till kommun ske med stöd av de utvidgade möjligheterna.

8 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 5 Anvisning enligt steg tre sker till kommun a) utan överenskommelse b) med överenskommelse men där mottagandet på platserna ännu inte startat upp, c) med för få platser i överenskommelsen i förhållande till fördelningstalet. Är anvisning fortfarande inte möjligt efter steg tre kommer att anvisning till kommun ske enligt fjärde anvisningsprincipen till samtliga kommuner i tur och ordning utifrån folkmängd. Migrationsverkets beslut om anvisning av barn kan inte överklagas av kommunerna. Kultur- och utvecklingsnämnden skriver i sitt beslut att de förutsätter att Migrationsverket utför de kontroller av de asylsökandes ålder i enlighet med befintliga lagar och direktiv. Kultur- och utvecklingsnämndens protokoll den 17 juni 85. Motion den 13 februari Förslag till beslut på sammanträdet Conny Nilsson (SD): Bifall till motionen. Elisabet Babic (M): Bifall till ledningsutskottets förslag. Beslutsgång Ordföranden ställer Elisabet Babic s förslag mot Conny Nilssons förslag och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med Elisabet Babic s förslag. Reservationer Conny Nilsson reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag.

9 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Revidering av samverkansavtal mellan Halmstads och Laholms kommuner avseende gemensam nämnd för vatten- och avloppsverksamhet Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Kommunfullmäktige godkänner förslag till samverkansavtal mellan Halmstads kommun och Laholms kommun avseende gemensam nämnd för vatten- och avloppsverksamheten att gälla från och med den 1 oktober Kommunfullmäktige godkänner förslag till reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA att gälla från och med den 1 oktober Sedan 1 januari 2011 har Halmstads kommun och Laholms kommun en gemensam nämnd för drift av va-verksamheten i båda kommunerna. Vid bildandet av den gemensamma nämnden ingick va-verksamheten som en del av teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun. Den 1 juli 2014 bildades förvaltningen för Laholmsbuktens VA, som en självständig förvaltning inom Halmstads kommun. I och med att en gemensam nämnd för Halmstads och Laholms kommuner nu varit verksam i fyra år, och att en egen förvaltning har bildats, har behovet av översyn av samverkansavtalet påkallats. Förslagen på revideringar i samverkansavtalet innebär att större fokus och tydlighet läggs på att nämnden ska verka framåtsyftande. Ett mer uttalat fokus läggs också på att leva upp till kunders förväntningar om hög leveranssäkerhet och professionellt bemötande. Inaktuella skrivningar i samverkansavtalet föreslås utgå, t.ex. sådant som är kopplat till genomförda organisationsförändringar. Som en följd av förändringarna i samverkansavtalet har motsvarande text i reglementet för nämnden för Laholmsbuktens VA också ändrats.

10 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 7 Nämnden för Laholmsbuktens VA:s protokoll den 20 april Samverkansavtal mellan Halmstads kommun och Laholms kommun avseende gemensam nämnd för vatten- och avloppsverksamheten. Reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA.

11 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Ramavtal för planläggning av Åmot 1:51, fd Kirunakolonin i Mellbystrand Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner ramavtal för planläggning av Åmot 1:51. Kommunstyrelsen beslutade den 5 juli 2012 att uppdra åt miljö- och byggnadsnämnden att upprätta sju detaljplaner för Mellbystrands centrum som ska utföras av kommunen, antingen via egen personal eller av kommunen anlitad konsult. En av detaljplanerna omfattar bland annat fastigheten Åmot 1:51 och då detaljplanerna för Mellbystrands centrum utförs på exploatörens bekostnad bör ett ramavtal upprättas mellan Laholms kommun och exploatören avseende planprocessen. Ramavtalet syftar till att exploatören fullt ut bekostar allt som har med planarbetet att göra. Genom betalning av kostnaderna enligt ramavtalet befrias exploatören från skyldigheten att betala planavgift i samband med bygglov för bebyggelse inom planområdet. Exploatören ska beställa och bekosta erforderliga externa utredningar såsom geotekniska utredningar, miljöundersökningar och arkeologiska undersökningar. Dessa undersökningar ska beställas i samråd med kommunen. Exploatören ska även bekosta de åtgärder som görs på allmän plats som är till nytta för exploatören. Mark som utläggs till allmän plats ska överlåtas till Laholms kommun utan ersättning. Planeringskontorets tjänsteskrivelse den 24 juli Förslag till ramavtal.

12 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Lägenhetsarrende för ungdomsbostäder på Fagotten 36 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner föreliggande förslag till arrendeavtal mellan kommunen och Laholmshem AB. Kommunstyrelsen har gett det kommunala bostadsbolaget Laholmshem AB i uppdrag att bygga ungdomsbostäder. Som lämplig tomt för ändamålet har kommunens fastighet Fagotten 36 i anslutning till brandstationen i Laholm pekats ut. Laholmshem har för avsikt att i en första etapp uppföra ett bostadshus med fyra mindre lägenheter och i en andra etapp uppföra ytterligare ett. Då tomten har ett viktigt läge intill brandstationen föreslår planeringskontoret att ett arrendeavtal på 25 år tecknas med Laholmshem AB. Den årliga arrendesumman uppgår till kr. Samtidigt förbinder sig Laholmshem AB i avtalet att även tillgodose ett visst parkeringsbehov för brandstationen på den arrenderade fastigheten. Med anledning av ovanstående föreslår planeringskontoret att kommunstyrelsen godkänner föreliggande förslag till lägenhetsarrende mellan kommunen och Laholmshem AB. Planeringskontorets tjänsteskrivelse den 16 juli Förslag till arrendeavtal.

13 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Överlåtelse av fastigheter till Kommunfastigheter i Laholm AB Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner föreliggande förslag till överlåtelsehandlingar mellan kommunen och Kommunfastigheter i Laholm AB. Kommunstyrelsen godkände den 2 december 2014, 226, och den 10 februari 2015, 36 handlingar kring överlåtelse av ett 50-tal av kommunens verksamhetsfastigheter till Kommunfastigheter i Laholm AB. Avsikten har hela tiden varit att genomföra så mycket som möjligt av överlåtelserna som fastighetsreglering varför många av de godkända överlåtelsehandlingarna var överenskommelser om fastighetsreglering. Efter godkännandet av handlingarna har alla fastighetsbildningsärende skickats in till Lantmäteriet för handläggning. Vid möte med Lantmäteriet den 30 juni 2015 framkom det att Lantmäteriet inte kan godkänna alla tänkta förrättningar av framförallt två anledningar, dels kan de inte godkänna fastighetsregleringar där fastigheter som inte angränsar till varandra slås ihop och dels innehöll några förrättningar onödiga fastighetsbildningssteg. Med anledning av ovanstående har nya överlåtelsehandlingar tagits fram och planeringskontoret föreslår att kommunstyrelsen godkänner föreliggande förslag till överlåtelsehandlingar mellan kommunen och dotterbolaget. Planeringskontorets tjänsteskrivelse den 8 juli Förslag till överlåtelsehandlingar mellan kommunen och Kommunfastigheter i Laholm AB.

14 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Arrendeavtal för telemast på Skummeslövs 12:10 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner föreliggande förslag till arrendeavtal. Hi3G Access AB har inkommit med en förfrågan om att uppföra en mast för telekommunikation på kommunens fastighet Skummeslöv 12:10 i anslutning till tennisbanorna i Skummeslövsstrand. Masten ska stärka mobiltäckningen i området. Som ett led i detta har ett arrendeavtal med 10 års arrendetid tagits fram. Årlig arrendesumma uppgår till kr. Planeringskontoret föreslår att kommunstyrelsen godkänner föreliggande förslag till arrendeavtal mellan kommunen och Hi3G Access AB. Planeringskontorets tjänsteskrivelse den 9 juli Förslag till arrendeavtal.

15 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Avtal om partiell nyttjanderätt för del av Knäreds Prästgård 1:1 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner föreliggande förslag till nyttjanderättsavtal mellan kommunen och Länsstyrelsen i Hallands län. Laholms kommun har den 12 januari ansökt om LONA-bidrag för att anlägga en 2,2 km lång naturslinga med en ny gångbro över Krokån i Knäred. Länsstyrelsen i Halland beslutade den 14 april 2015 om att bevilja Laholms kommun kr i LONA-bidrag för denna åtgärd. Då kommunen inte äger marken där åtgärderna ska göras har ett nyttjanderättsavtal med Länsstyrelsen tagits fram. Länsstyrelsen agerar som markägare enligt uppdrag från Naturvårdsverket. Avtalstiden uppgår till fem år med automatiskt förlängning fem år i taget om inte uppsägning sker senast sex månader innan avtalstiden går ut. Någon ersättning är inte aktuell men Laholms kommun påtar sig skötsel av anläggningarna och området kring dessa. Med anledning av ovanstående föreslår planeringskontoret att kommunstyrelsen godkänner föreliggande förslag till nyttjanderättsavtal mellan kommunen och Länsstyrelsen i Hallands län. Planeringskontorets tjänsteskrivelse den 13 juli Förslag till nyttjanderättsavtal.

16 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Grönområdesutredning för kustzonen i Laholms kommun Kommunstyrelsens beslut Planeringskontoret ges i uppdrag att i samråd med samhällsbyggnadskontoret komplettera grönområdesutredningen med förslag på grönområden som är lämpliga att genom detaljplan pröva för samhällsservice, så som förskola, skola och idrottsanläggning, rörligt friluftsliv, camping och uthyrningsstugor samt förtätad bebyggelse för att skapa bostäder. Förslagen ska utgå ifrån de förutsättningar som presenteras i grönområdesutredningen och redovisas för kommunstyrelsen i oktober Kommunfullmäktige beslutade den 26 juni 2012, 105, att ge miljöoch byggnadsnämnden i uppdrag att göra en grönområdesutredning för Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Miljö- och byggnadsnämnden har nu överlämnat grönområdesutredningen till kommunstyrelsen för godkännande. Vidare föreslår miljöoch byggnadsnämnden att kommunstyrelsen upprättar en fördjupad översiktsplan för kusten. Syftet med grönområdesutredningen är att skapa ett verktyg som kan användas vid bedömning av olika förfrågningar om planläggning. Den ska skapa en möjlighet till att kunna ge klara besked till både fastighetsägare och kommuninvånare om vilka områden som ska bevaras och vilka som kan tillåtas bebyggas. Planeringskontoret noterarar att utredningen är övergripande och att behandlingen av ärendet skulle underlättas om förslag till lämpliga grönområden, som i detaljplan kan prövas för alternativ användning för samhällsviktiga funktioner eller angelägen bebyggelse i övrigt, tas fram. Miljö- byggnadsnämndens protokoll den 17 juni Grönområdesutredning.

17 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 14 Förslag till beslut på sammanträdet Kjell Henriksson (S): Uppdraget ska ges till miljö- och byggnadsnämndens och kommunstyrelsens presidier. Christer Johnsson (M) med instämmande av Erling Cronqvist (C): Bifall till ledningsutskottets förslag med tillägg att förslagen ska redovisas för kommunstyrelsen i oktober Beslutsgång Ordförande ställer Kjell Henrikssons (S) förslag mot Christer Johnssons (M) förslag och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med Christer Johnssons förslag. Beslutet skickas till: Miljö- och byggnadsnämnden

18 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Svar på medborgarförslag om köp av Shell-tomten i Laholm Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen meddelar att ett kommunalt köp av fastigheten Äpplet 7 för närvarande inte är aktuellt. I ett medborgarförslag av Petronella Magnusson, Laholm, föreslås att kommunen köper Shell-tomten i Laholm att användas som park/grönområde alternativt för placering av ett allaktivitetshus för både unga och gamla. Kommunfullmäktiges presidium har den 4 juni 2015 beslutat överlåta till kommunstyrelsen att besluta om medborgarförslaget, varvid styrelsens svar på förslaget ska anmälas senast vid fullmäktiges sammanträde i februari Kommunledningskontoret konstaterar att Shell-tomten i Laholm, fastigheten Äpplet 7, är under anbudsförsäljning av konkursförvaltare. Marknadsvärdet utan hänsyn till markföroreningar har bedömts till 3,5 miljoner kronor. En genomförd miljöteknisk markundersökning utvisar en saneringskostnad på ca kronor. Som förutsättning för försäljningen gäller att köparen ska garantera konkursboet att sanering kommer att ske. Vidare konstateras att fastigheten enligt gällande detaljplan får användas för bilserviceändamål. Annan markanvändning kräver alltså planändring. När det gäller frågan om allaktivitetshus är kommunens planering att ett aktivitetshus ska etableras på Osbecksområdet inom ramen för vision Osbeck. Vidare ingår det i kommunens planeringsförutsättningar att särskilt främja handelsetableringar i kommunen. Fastigheten Äpplet 7 har ett sådant centralt läge att den bör vara attraktiv för verksamhet inom handels- eller tjänstesektorn. Kommunledningskontorets bedömning är att det för närvarande inte finns anledning för kommunen att lägga bud på konkursfastigheten.

19 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 16 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 25 juni Medborgarförslag den 29 maj Beslutet skickas till: Petronella Magnusson

20 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Medfinansieringsavtal för gång- och cykelväg längs Inre kustvägen Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner medfinansieringsavtalet. Trafikverket genomför för närvarande byggnation av Inre Kustvägen mellan Hemmeslöv och Skummeslöv. Inre Kustvägen syftar till att skapa en trafiksäker vägförbindelse till Båstads nya järnvägsstation, för både biltrafik och oskyddade trafikanter. En ny gång- och cykelväg anläggs längs med den nya vägens västra sida. Längst i norr ansluter den till befintlig gång- och cykelväg utmed väg 516. Gång- och cykelvägen som blir ca 2,5 meter bred kommer att belysas och vinterväghållas. I samband med detaljplan för området Allarp upprättats har avtal mellan kommunen och Trafikverket tecknats där det framgår att byggandet av gång- och cykelväg utmed Inre Kustvägen förutsätter medfinansiering från Laholms kommun. Totalkostnaden för objektet beräknas till 4 miljoner kronor. Åtgärderna görs huvudsakligen i anläggningar som Trafikverket äger och ansvarar för. Medfinansieringen för kommunens räkning avseende ny gång- och cykelväg beräknas uppgå till 2 miljoner kronor. Medfinansieringsavtal.

21 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Införande av koncernkontosystem Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att införa koncernkonto enligt föreslagen omfattning och med angivna regler. Kommunstyrelsen uppdrar åt kommunledningskontoret att teckna avtal med Laholmshem AB och Kommunfastigheter i Laholm AB om regler, villkor och praktiska former för koncernkontot. Kommunen genomförde under fjolåret en upphandling av kontosystem och andra finansiella tjänster. Upphandlingen avsåg tjänster för såväl kommunen som Laholmshem AB och Kommunfastigheter i Laholm AB. I avtalet som därefter tecknades med Laholms Sparbank gavs även möjlighet att införa ett koncernkontosystem. Den totala kreditmöjligheten för kommunen och de två bolagen uppgår enligt avtalet till 50 mkr. Genom överföringen av kommunens fastigheter till Kommunfastigheter i Laholm AB har motivet för att etablera ett koncernkontosystem ökat. Bolagens penningströmmar har ökat både i antal och storlek. Dessutom finns det relativt omfattande penningflöden mellan bolagen och kommunen. Syftet med att etablera ett koncernkonto är att uppnå en effektiv penninghantering och betalningsberedskap genom en samordnad likviditetsplanering inom koncernen. Därmed kan, i första hand, överlikviditet inom koncernen utnyttjas innan extern upplåning måste genomföras. Kommunledningskontoret föreslår i skrivelse den 1 juli 2015 att det införs ett koncernkontosystem som i första hand omfattar Laholms kommun, Laholmshem AB och Kommunfastigheter i Laholm AB och där kommunen ansvarar för koncernkontot. Den interna räntan för användandet av koncernkontosystemet ska för varje tid motsvara den enligt avtalet med banken gällande in- och utlåningsränta. Det föreslås samtidigt att avtal tecknas mellan kommunen och bolagen. Av avtalen ska bl a framgå limiter för underkonto, praktiska former för insyn, kontroll och uppföljning av koncernkontot.

22 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 19 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 1 juli 2015.

23 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Missbruks- och beroendevård i Halland Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen ger socialnämnden i uppdrag att, utifrån sitt grunduppdrag, genomföra utveckling av missbruks- och beroendevården enligt utredningen Förslag till utveckling av missbruks- och beroendevården i Halland tillsammans med övriga halländska kommuner och Region Halland. Region Halland har översänt utredningen Förslag till utvecklingen av missbruks- och beroendevården i Halland. Utredningen innehåller fyra olika huvudförslag; beroendeavdelning med heldygnsvård, samlokalisering av närsjukvård och kommunernas öppenvård, samlokalisering av öppenpsykiatri och kommunernas socialtjänst vid samsjuklighet samt inrättande av beroendeläkare. Kostnaden för den föreslagna beroendeavdelningen beräknas till 25 mkr vilket föreslås kostnadsfördelas mellan kommunerna och Region Halland. Laholms kommuns kostnad beräknas till 1,2 mkr. Socialnämndens protokoll den 16 juni Förslag till utveckling av missbruks- och beroendevården i Halland. Beslutet skickas till: Socialnämnden

24 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Svar till kommunrevisionen avseende granskning av kommunens tillämpning av FN:s barnkonvention Kommunstyrelsens beslut 1. Kommunstyrelsen ger kommunledningskontoret i uppdrag att i samband med kommunplanearbetet under 2016 lägga fram förslag till utveckling av kommunens nuvarande målstruktur i syfte att tillse att barnkonventionen beaktas. 2. Kommunledningskontoret ges i uppdrag att i samband med revideringen av målstrukturen i syfte att tydliggöra barnkonventionen även ta fram förslag till uppdaterad plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. 3. Kommunledningskontoret ges vidare i uppdrag att ta fram förslag till praktiska verktyg för tillämpning av barnkonventionen i kommunens arbets- och beslutsprocesser. 4. Kommunledningskontoret ges slutligen i uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för förtroendevalda och verksamhetsföreträdare i barnkonventionen. 5. Revisionsrapporten läggs i övrigt till handlingarna. Kommunrevisionen har till kommunstyrelsen överlämnat en rapport angående granskning av kommunens tillämpning av FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Revisionen begär kommunstyrelsens svar med anledning av granskningsrapporten senast den 30 juni Förlängd svarstid har därefter erhållits till den 31 augusti I granskningen bedöms att kommunens arbete med barn- och ungdomsfrågor är ett prioriterat område där kommunstyrelsen har utformat ändamålsenliga samverkansforum i syfte att inhämta barn och ungas åsikter samt för att öka deras inflytande och delaktighet. Det saknas dock tydliga mål och mätetal som har koppling till barnkonventionen och dess intentioner. Vidare saknas ett tydliggörande kring hur barn och ungas perspektiv ska tillvaratas i beslutsfattandet och kommunens arbetsprocesser.

25 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 22 Revisionens sammanfattande slutsats är att kommunstyrelsen inte i tillräcklig utsträckning säkerställt en ändamålsenlig styrning, ledning och uppföljning av tillämpningen av barnkonventionen. Kommunrevisionen lämnar därför ett antal rekommendationer. Kommunledningskontoret instämmer med revisionsrapportens slutsatser beträffande behovet av utveckling av kommunens målstruktur i syfte att tillse att barnkonventionen beaktas, behovet av uppdaterad plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga, att det behöver tydliggöras hur barnperspektivet ska beaktas i kommunens arbets- och beslutsprocesser samt att kommunen bör erbjuda både förtroendevalda och sin personal fortbildning för att kunna stärka sin barnkompetens och sina kunskaper om barnkonventionen. Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 30 juni Revisionsrapport Granskning av kommunens tillämpning av FN:s barnkonvention. Beslutet skickas till: Kommunrevisionen

26 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Svar till kommunrevisionen avseende granskning av inriktningsmålet barn och unga Kommunstyrelsens beslut 1. Kommunstyrelsen ska beakta de i rapporten framförda synpunkterna om måluppfyllelse vid utformningen av resultatmål och indikatorer. 2. Kommunledningskontoret ges i uppdrag att i januari 2016 presentera den samordnade verksamhetsplanen. 3. Kommunledningskontoret ges i uppdrag att i riktlinjer vid uppföljningar tillse att nämnderna påminns om att göra en samlad bedömning av inriktningsmålen. 4. Kommunledningskontoret ges i uppdrag att vid utformningen av struktur för verksamhetsplaner tillse att dessa tydligare gör en koppling till beslutade inriktnings- och resultatmål. 5. Revisionsrapporten läggs i övrigt till handlingarna. Kommunrevisionen har till kommunstyrelsen, socialnämnden, barnoch ungdomsnämnden samt kultur- och utvecklingsnämnden överlämnat en rapport som granskar att styrning, ledning och uppföljning av kommunfullmäktiges inriktningsmål för Barn och unga sker på ett ändamålsenligt sätt. Granskningen har visat att intervjuade politiker och tjänstemän överlag anser att det såväl inom kommunen (samarbetet mellan styrelsen, nämnder och Ungdomsforum) som mellan kommunen och andra parter (Region Halland) finns ett väl fungerande arbete och samverkan kring barn och unga. Likaså anser intervjuade ungdomar att politiker och tjänstemän är lyhörda för deras förslag och synpunkter. När det gäller styrningen och uppföljningen avseende inriktningsmålet Barn och unga finns det utrymme för förbättring. Granskningen har visat att målprocessen i vissa avseenden inte upplevs som tillräcklig tydlig och transparent. Kommunens målstyrning tenderar att bli två separata processer, en för de gemensamma inriktningsmålen och en för de nämndsspecifika målen.

27 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 24 Kommunledningskontoret konstaterar att en förändring av målstrukturen har beslutats och en översyn av inriktnings- och resultatmål liksom indikatorer genomförs inför 2016 som bör underlätta ledning och uppföljning framöver, att en uppdatering av den samordnade verksamhetsplanen pågår och att utformningen av mallar och riktlinjer för planarbete och uppföljning kan göras så att det tydligare stödjer en samlad målbedömning och tydligare koppling mellan verksamhetsmål, aktiviteter och beslutade mål. Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 2 juli Revisionsrapport. Beslutet skickas till: Kommunrevisionen

28 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Ansökan om förordnande som vigselförrättare Kommunstyrelsens beslut Laholms kommun tillstyrker ansökan. Länsstyrelsen har för yttrande översänt en ansökan om förordnande som vigselförrättare från Ann-Christine Gustavsson. Av kommunens yttrande bör framgå huruvida det behövs fler vigselförrättare i kommunen och om kommunen anser att ansökan ska tillstyrkas eller avslås avseende uppdrag som förordnad vigselförrättare inom kommunen. Laholms kommun har för närvarande tre vigselförrättare, Roland Gottfridsson, Ingela N Eriksson och Stina Lindberg. Vigslarna administreras av medborgarservice. Medborgarservice menar att det finns ett behov av fler vigselförrättare i kommunen. Remiss från länsstyrelsen. Beslutet skickas till: Länsstyrelsen

29 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Anmälningar Enligt förteckning den 5 augusti 2015.

30 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Anmälan av delegationsbeslut Ledningsutskottets protokoll den 22 juni Ledningsutskottets protokoll den 3 augusti Enligt förteckning den 5 augusti 2015.

31 LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Dnr Informationsärenden Information från kommunberedningen Elisabet Babic Information från personalutskottet Erling Cronqvist Kommunstyrelsens nämndsplan 2016 Nils Danred, Kristina Rosendahl och Fredrik Nilsson

77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation av idrottshall i Mellbystrand

77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation av idrottshall i Mellbystrand Servicenämnden Sammanträdesdatum 2014-08-27 Ärendelista 75 Ekonomisk månadsuppföljning 76 Svar på motion om ekologisk mat 77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2013-12-03

Kommunstyrelsen. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2013-12-03 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-12-03 Ärendelista 245 Överenskommelse om fastighetsreglering för del av Mellby 17:1, Nyby industriområde 246 Bolagsordning och ägardirektiv för Laholms Kommunfastigheter

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-08-27

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-08-27 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-08-27 Ärendelista 78 Dnr 2008-000180 Valfrihetssystem inom äldre- och handikappomsorgen 79 Dnr 2015-000133 Friare val av hjälpmedel 80 Dnr 2015-000191 Förstudie LSS-boende

Läs mer

103 Granskning - detaljplan för del av Ysby 21:4. 105 Upphävande av lokal trafikföreskrift gällande hastighet

103 Granskning - detaljplan för del av Ysby 21:4. 105 Upphävande av lokal trafikföreskrift gällande hastighet Servicenämnden Sammanträdesdatum 2013-11-20 Ärendelista 102 Ekonomisk månadsuppföljning 2013 103 Granskning - detaljplan för del av Ysby 21:4 104 Servicenämndens sammanträdesplan år 2014 105 Upphävande

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-06-16

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-06-16 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-06-16 Ärendelista 68 Dnr 2015-000132 Missbruks- och beroendevård i Halland (Dnr HSS 140093) 69 Dnr 2015-000065 Handlingsplan för arbetet mot våld i nära relation 70

Läs mer

ÄRENDELISTA. Sammanträdesdatum Servicenämnden 2011-06-22

ÄRENDELISTA. Sammanträdesdatum Servicenämnden 2011-06-22 ÄRENDELISTA Sammanträdesdatum Paragraf 82 83 84 85 86 87 88 Ärendelista Budgetuppföljning 2011 Budget och nämndsplan för år 2012 samt ekonomisk plan 2013-2014 Slutredovisning Glänningesjö förskola Etablering

Läs mer

89 Samråd beträffande förslag till detaljplan för del av Mellby 8:111 - Småstugeområde, Mellbystrand, Laholms kommun

89 Samråd beträffande förslag till detaljplan för del av Mellby 8:111 - Småstugeområde, Mellbystrand, Laholms kommun Servicenämnden Sammanträdesdatum 2013-10-30 Ärendelista 84 Ekonomisk månadsuppföljning 2013 85 Servicenämndens nämndsplan 2014 86 Projektavstämning Hishultsskolans nybyggnad 87 Om- och tillbyggnad av Osbecksgymnasiet

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Vård- och omsorgsnämnden 2010-05-19

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Vård- och omsorgsnämnden 2010-05-19 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Stadshuset, kl. 17.30 19.30 Beslutande Övriga närvarande Bernt Nilsson (S) Lesley Holmberg (FP) Elo Larsen (S) Lena Munther (S) Kerstin Ekoxe (S) Lars-Erik Björklund

Läs mer

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21 Kommunfullmäktige 2011-02-14 Sammanträdesdatum Sida 1-13 Plats och tid Moraparken, Mora, måndagen den 14 februari 2011,, kl. 18.30-19.35 ande Ordförande Bengt Jernhall samt 29 ordinarie ledamöter och 11

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-03-24 Ärendelista 39 Visioner och mål för Laholms kommun 40 Förändrad ansvarsfördelning avseende anordnande av boendeplatser för ensamkommande barn 41 Ansökan om statsbidrag

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN

PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Péter Kovács (M) Anders Ståhl (M) Göran Bengtsson (M) Margareta Ölwe (M) Anita Söderlind

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2016-04-19

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2016-04-19 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2016-04-19 Ärendelista 41 Dnr 2016-000087 Värdighetsgaranti gällande möjlighet att välja hur beviljad tillsyn utförs 42 Dnr 2016-000063 Indikatorer till socialnämnden 2016

Läs mer

29 Svar på motion om fullmäktigedebatt om flyktingmottagande

29 Svar på motion om fullmäktigedebatt om flyktingmottagande Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2015-02-10 Ärendelista 27 Förvärv av fastigheterna Laholm Skummeslöv 5:2 och Laholm Skottorp 1:30 28 Ombyggnation av Lagaholmsskolans kök 29 Svar på motion om fullmäktigedebatt

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Kommunstyrelsesalen, kl 09:30-11:45. Patrik Hjalmarsson. Ordförande Cecilia Vilhelmsson. Justerande Annette Ohlsson

Kommunstyrelsesalen, kl 09:30-11:45. Patrik Hjalmarsson. Ordförande Cecilia Vilhelmsson. Justerande Annette Ohlsson Kommunstyrelsen 2015-08-12 1 (12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, kl 09:30-11:45 Beslutande Cecilia Vilhelmsson, S ordförande, Kjell Gustafsson, S, (ersättare för Thony Andersson, S), Monika Gideskog,

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-13

Kommunstyrelsen. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-13 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2015-10-13 Ärendelista 195 Dnr 2015-000314 Delårsrapport med budgetutfallsprognos för år 2015 196 Dnr 2015-000349 Avtal för utvecklingen av besöksnäringen i Halland 197

Läs mer

96 Svar på motion om alkolås på kommunens fordon. 97 Svar på motion om belysning på cykelbanan mellan Laholm och Hemmeslöv

96 Svar på motion om alkolås på kommunens fordon. 97 Svar på motion om belysning på cykelbanan mellan Laholm och Hemmeslöv Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-05-13 Ärendelista 94 Tomtpriser för del av Ysby 21:4 95 Svar på motion om elbilar 96 Svar på motion om alkolås på kommunens fordon 97 Svar på motion om belysning

Läs mer

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00.

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00. Sida 1 (14) Plats och tid Stadshuset, klockan 17.00-17.45 Beslutande Cecilia Lind (S) ordförande Lars Månsson (S) 1:e vice ordförande Tony Hansson (S) ledamot Lena Emilsson (S) ledamot Bernt Nilsson (S)

Läs mer

Kultur- och utvecklingsnämnden

Kultur- och utvecklingsnämnden Kultur- och utvecklingsnämnden Sammanträdesdatum 2012-02-27 Ärendelista 19 Information om kommunens arbetslöshet samt utbetalningen av ekonomiskt bistånd 20 Slutredovisning av genomförandet och byggnationen

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige. Ärendelista. Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-10-21 Ärendelista 164 Val av ordförande samt förste och andre vice ordförande i kommunfullmäktige 165 Val av kommunfullmäktiges valberedning 166 Kommunfullmäktiges

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida Kommunstyrelsen 2012-02-28 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-05 kl. 18:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-02 (8) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M) Pierre

Läs mer

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149)

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-04-11 56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) Sammanfattning Den nya anvisningslagen innebär att Solna stad, under 2016,

Läs mer

Servicenämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2014-10-22. 98 Ekonomisk månadsuppföljning. 99 Yttrande över Klimatanpassningsplan för Laholms kommun

Servicenämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2014-10-22. 98 Ekonomisk månadsuppföljning. 99 Yttrande över Klimatanpassningsplan för Laholms kommun Servicenämnden Sammanträdesdatum 2014-10-22 Ärendelista 98 Ekonomisk månadsuppföljning 99 Yttrande över Klimatanpassningsplan för Laholms kommun 100 Yttrande över Laholms kommuns strategi för att stödja

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Ärendelista. 84 Försäljning av aktier i Laholms Biogas AB

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Ärendelista. 84 Försäljning av aktier i Laholms Biogas AB Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-06-28 Ärendelista 84 Försäljning av aktier i Laholms Biogas AB SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2011-06-28 1 (3) Plats

Läs mer

Kommunstyrelsen 2013-05-07

Kommunstyrelsen 2013-05-07 Kommunstyrelsen 2013-05-07 Plats och tid Förvaltningshuset, klockan 08.30-10.00 Beslutande Leif Nilsson (S) ordf. Ingemar Hellström (S) Fredrik Rönning (S) Monica Georgsson (S) Kjell Midér (S) Anders Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-08

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-08 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl 78-83 samt 85-99 FP Rolf Halberg

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-05-20 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande 113-122, 124-134 Hans Unander (S) 113-122, 124-134 Johnny Skottheim

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17 2010-10-27 1-17 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.00 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Kommunchef Svante Melander Utses

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 15 november 2012 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl. 13:30 Ledamöter

Läs mer

Protokoll 1 Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2013-03-19

Protokoll 1 Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2013-03-19 Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 11:00-11:10 ande Övriga närvarande Ewa Lindstrand (S) ordf Jan-Christer Jonsson (S) Jan Norberg (S) Anders Rydahl (S) Lena Bergqvist (S) Petra Perlkvist (S) Tony

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Tekniska nämnden 2009-11-03 1 (2)

STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Tekniska nämnden 2009-11-03 1 (2) Sidnr 1 (2) Plats och sammanträdestid Beslutare Tekniska förvaltningens sammanträdesrum kl 10.55-11.00. Ulf Gustafsson (s) Peter Sövig (stp) Kent Båtta (stp) Rune Sandin (c) Allan Josefsson (m) Övriga

Läs mer

Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Lennart Karlsson (M) Mikael Karlsson (KL) Mia Bergkvist (S)

Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Lennart Karlsson (M) Mikael Karlsson (KL) Mia Bergkvist (S) Plats och tid Prästgatan 50, kl 13:15-15:15 Beslutande Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Lennart Karlsson (M) Mikael Karlsson (KL) Mia Bergkvist (S) Övriga deltagande Erik Nordén), VD

Läs mer

Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66

Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 56 Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida 2008-03-11 1-16

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida 2008-03-11 1-16 2008-03-11 1-16 Plats och Tid Stadshuset 13.30-15.15 Beslutande Kurt Svensson (c), ordförande Kjell Kaså (c) Torbjörn Åberg (c) i st f Anne Sörqvist (c) Thomas Fridlund (c) Ulla-Britt Johansson (c) Christer

Läs mer

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00 Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-27 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.05 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Årjängs gymnasieskola, kl 15.30-19.55 Beslutande Annika Holmstrand (c) ordförande Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson (fp) Ulla-Britt Svensson

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Nr 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 25 september 2007, klockan 08.30-12.00, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) Johnny

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunkontoret, 2014-01-20, kl 1300-1540 ande Kurt Wennberg, S, 1-3 Anne Niska, S, 4-9 Laila Mäki, S Åke Johdet, S, 3-9 Maria Alldén, V Stig Töyrä,

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2013-11-11 Sida 1 (16)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2013-11-11 Sida 1 (16) Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2013-11-11 Sida 1 (16) Plats och tid Betan, Medborgarhuset, kl. 18.00 19.40. Beslutande Gert Frostander (S), tjg ers. Kjell Jönsson (S), tjg ordförande. Nils Holmqvist

Läs mer

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare Sida PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Hörsalen, Folkets Hus, kl 18:30-20:40 ande Se sida 2 Övriga närvarande Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson

Läs mer

Protokoll. Tid Torsdagen den 11 december 2008 kl. 8.30-11.30. Plats Drakenbergsgatan 1 B, samlingssalen

Protokoll. Tid Torsdagen den 11 december 2008 kl. 8.30-11.30. Plats Drakenbergsgatan 1 B, samlingssalen Tid Torsdagen den 11 december 2008 kl. 8.30-11.30 Plats Drakenbergsgatan 1 B, samlingssalen Närvarande ledamöter Ronnie Palmén (M), ordförande Gunvor Olson (M) Åsa Johansson (FP) Ingrid Nilsson (KD), kl.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga närvarande Christer Yrjas (C), ordförande Anders Albäck (L), 1:e vice ordförande Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Servicenämnden 2015-10-22 1-10

Sammanträdesprotokoll Servicenämnden 2015-10-22 1-10 Servicenämnden 2015-10-22 1-10 Plats och tid Neden, kl. 13:30 16:00 Beslutande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Harald Lagerstedt (C) Lennart Johansson (S) Göran Dahl (M) Jan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-18. Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-18. Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 38 Studiebesök... 54 39 Godkännande av ärendelista... 55 40 Delgivningar... 56 41 Anmälan av delegationsbeslut... 57 42 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 58

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsens utskott. Rådhuset, kl 08.00-12.00; 13.00-15.15

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsens utskott. Rådhuset, kl 08.00-12.00; 13.00-15.15 för utveckling och beredning 2007-05-23 1 (25) Plats och tid Rådhuset, kl 08.00-12.00; 13.00-15.15 Beslutande Christer Akej (m), ordförande Karl-Erik Olsson (s) Margareta Nilsson (c) Ingela Bröndel (kd)

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 BUN 34 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 35 INFORMATION... 2 BUN 36 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 37 EN FJÄRDE KOMPETENSUTVECKLINGSDAG FÖR FÖRSKOLAN...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-10 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 18.00-19.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Arne Ottosson

Läs mer

Protokoll 1(28) Sammanträdesdatum Socialnämnden 2010-10-20

Protokoll 1(28) Sammanträdesdatum Socialnämnden 2010-10-20 Protokoll 1(28) Plats och tid Polstjernan 9:00-11.15 Beslutande Övriga närvarande Per-Arne Frisk (S) Pirjo Jonsson (S) Ulf Jonsson (S) Alf Söderlund (S) tjg ersättare Paul Nordström (S) Kristina Wallin

Läs mer

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38 1 (10) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum, Boken kl. 15:45 17:00 Beslutande Marie-Louise Andersson (V) ordförande Patrik Ströbeck (M) vice ordförande Edward Galia (SD) ledamot Christian

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:30. Jan-Olov Häggström (S) Ordf. Camilla Svensson (M)

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:30. Jan-Olov Häggström (S) Ordf. Camilla Svensson (M) Humanistisk nämnd 2011-11-15 1 (14) Plats och tid Beslutande ledamöter Beslutande ersättare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:30 Jan-Olov Häggström (S) Ordf. Camilla Svensson (M)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Sven-Åke Eriksson Ove

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 1 (12) Plats och tid Centrumgården, måndagen den 19 december 2011, klockan 18.30-19.30. Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Ersättare för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: 2015-12-09 kl. 08.30-11.40. Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: 2015-12-09 kl. 08.30-11.40. Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18 1 (18) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2015-12-09 kl. 08.30-11.40 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Sammanträdesdatum Servicenämnden 2012-07-26

Sammanträdesdatum Servicenämnden 2012-07-26 ÄRENDELISTA Sammanträdesdatum Paragraf Ärendelista 69 Renovering och byggnation av Mellbystrandsskolan och byggnation av idrottshall i Mellbystrand tidplan, kostnadsberäkning och begäran om igångsättningsbeslut

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av implementering av Fn:s barnkonvention, augusti 2003

Revisionsrapport Granskning av implementering av Fn:s barnkonvention, augusti 2003 2003-12-01 Barn- och skolnämnd Öster Barn- och skolnämnd Norr Barn- och skolnämnd Söder Tekniska nämnden Socialnämnden Utbildningsnämnden Byggnadsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-08-28 168 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 164-172 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Protokoll Fn 184/2011. Datum: 2011-06-08 Klockan: 14:00 15:45 Plats: Sessionssalen, Stadsbyggnadshus II, Tomtagatan 9, Örebro

Protokoll Fn 184/2011. Datum: 2011-06-08 Klockan: 14:00 15:45 Plats: Sessionssalen, Stadsbyggnadshus II, Tomtagatan 9, Örebro Protokoll Fn 184/2011 Fastighetsnämnden Datum: 2011-06-08 Klockan: 14:00 15:45 Plats: Sessionssalen, Stadsbyggnadshus II, Tomtagatan 9, Örebro Närvarande ledamöter Mats Sjöström (S), ordförande Daniel

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.40. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Birgitta Jönsson (S) 29-33 Christer Laurell (C) Lennart Pettersson (C) 34 Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-08-25 Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-08-25 Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2015-08-25 Kl. 13:00-16:15 77-92 Beslutande Christer Johansson (S) ordförande Peter Friberg (M) Ingvar Jansson (S) Mattias Ezelius (S) Anna Zöögling (S) Lisbeth Ider (V) Elisabeth Alfredsson

Läs mer

Kommunstyrelsen 2011-09-07 1 (20) Sessionssalen, Stadshuset klockan 08.00-11.00

Kommunstyrelsen 2011-09-07 1 (20) Sessionssalen, Stadshuset klockan 08.00-11.00 Kommunstyrelsen 2011-09-07 1 (20) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset klockan 08.00-11.00 Paragrafer 167-182 BESLUTANDE Ledamöter Namn Curt B Gustavsson(S), ordf Christer Johansson (S) Anna-Karin Skatt

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-30 210. Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Bengt Mård (m) Tommy Edenholm (kv)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-30 210. Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Bengt Mård (m) Tommy Edenholm (kv) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-30 210 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-11.45 Beslutande Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Bengt Mård

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1 (17) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-16.20 Beslutande Gunilla Hjelm, ordförande Klas Håkanson Tommy Bohman Agneta Lindberg Ejlon Johansson Rolf Forsén, ersättare Övriga

Läs mer

Pär-Ove Lindqvist (M) ersättare Jonas Kleber (C) Kanslienheten, tisdag 24 november. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson

Pär-Ove Lindqvist (M) ersättare Jonas Kleber (C) Kanslienheten, tisdag 24 november. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson Plats och tid Näset, kommunhuset, kl. 9.00-9.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Irja Gustavsson (S), ordförande Jonas Kleber (C), 1:e vice ordförande Linda Svahn (S) Pär-Ove Lindqvist (M) Kristine Andersson

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 15.50 Beslutande

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 15.50 Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 15.50 ande Elizabeth Salomonsson (S), ordf Roger Eklund (S) Lena Vilhelmsson (S) Börje Eriksson (S) Inger Lindström (S) Carl-Inge Westberg

Läs mer

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot Sammanträdesprotokoll Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, 09.00-11.10 Beslutande Johan Andersson (S) ordförande Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot

Läs mer

Roland Leben (KD), ordförande

Roland Leben (KD), ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Tekniska nämnden Plats och tid Folkets Hus Långön Kl. 17.00-18.25. Beslutande Ledamöter Roland Leben (KD), ordförande Björn Nyström (M) Elsie-Marie Arvidsson (M) Ulf Athlei (-)

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19 1 Plats och tid Kommunhuset, Sävsjö, Vallsjösalen, måndagen den 19 februari 2007 klockan 19.00-20.30 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Harald Petersson (m), Anna Eriksson (kd), Anette

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2013-08-13, Visten, klockan 18:30-20:00 Avser paragrafer 105-124 ande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Utses att justera Angelica Rage (S) Maria Norell

Läs mer

KALLELSE/PROTOKOLLSFÖRSLAG KOMMUNFULLMÄKTIGE

KALLELSE/PROTOKOLLSFÖRSLAG KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE/PROTOKOLLSFÖRSLAG KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-01-30 GODKÄNNANDE AV ÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE MOTTAGANDE AV ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN KS/2014/20 Sammanfattning av ärendet Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-11-06 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 10.00-15.40 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m),

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c)

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (20) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva

Läs mer

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi.

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 18 Dnr 2013/20-012 KS Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. Till dagens sammanträde är presidiet i Borgholm Energi AB inbjudna för information och diskussion

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2006-04-25 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.10 Beslutande Övriga närvarande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-03-26. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-03-26. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2015-03-26 Innehåll 42 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 47 43 Redovisning av delegationsbeslut... 48 44 Delgivningar...

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Datum: 2015-12-14 kl 17:00-18:00 Paragrafer: 598-602

Datum: 2015-12-14 kl 17:00-18:00 Paragrafer: 598-602 Datum: kl 17:00-18:00 Paragrafer: 598-602 Plats: Nämndrummet Underskrifter Carina Gullberg Ordförande Britt-Marie Nilsson Sekreterare Justeringens plats och tid: Justeras Björn Thodenius Per-Arne Brandberg

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Mats Överfjord (M) Leif Appelgren (M) ersätter Ulf Sjölinder

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Plats och tid: Kommunkontoret sammanträdesrum Ängen, kl. 09.30-14.15 Beslutande: Karin Skärby (c), ordförande Kerstin Almqvist (m) Torbjörn Mellgren (s) Ulrik

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-01-11 1 Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 Sida Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s) ordf Benny Andersson (s) Martin Johansen

Läs mer

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 februari 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 februari 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige Sida 1 av 5 Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 februari 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

Protokoll 1 Sammanträdesdatum Kultur- och tekniknämnden 2012-12-06

Protokoll 1 Sammanträdesdatum Kultur- och tekniknämnden 2012-12-06 Protokoll 1 Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13:00-15.10 ande Benny Eriksson (S) Anders Sandström (S) Anna-Lena Fjellstöm (S) Ann-Margret Bäckström (S) Kenneth Westberg (M) Anders Wallgren (M) Stig Svedin

Läs mer

33MULLSJÖ KOMMUN Kommunfullmäktige. Innehåll 2015-03-24. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

33MULLSJÖ KOMMUN Kommunfullmäktige. Innehåll 2015-03-24. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 33MULLSJÖ KOMMUN Kommunfullmäktige Sammanträdesdag 2015-03-24 Innehåll 24 Godkännande av föredragningslista... 35 25 Medborgarförslag Nytt centrum i Mullsjö - svar... 36 26 Motion Stoppa barnfattigdomen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-04-27 1 (16)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-04-27 1 (16) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-04-27 1 (16) Plats och tid Nämndrummet Skillingehus, Skillingaryd, onsdagen den 27 april 2005 klockan 13.00-14.40 Beslutande Bengt Dahlqvist (m), ordförande Kristina

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14. Inbjudna Kerstin Larsson Strokeföreningen i Hallands län, 31 Barbro Thorin Strokeföreningen i Hallands län, 31

Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14. Inbjudna Kerstin Larsson Strokeföreningen i Hallands län, 31 Barbro Thorin Strokeföreningen i Hallands län, 31 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14 Laholmsnämnden 25 33 Tid: Måndag 14 mars 2011, kl. 13:00 16:30 Plats: Sammanträdesrummet Svanen, stadshuset, Humlegången 6, Laholm Ledamöter Margareta Bengtsson (M)

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-14 Innehåll 65 Godkännande av ärendelista... 94 66 Anmälan av delegationsbeslut... 95 67 Delgivningar... 96 68 Detaljplan för Bosebygd 1:485 m.fl. (Duvgatan 5-9)

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott Tid och plats Beslutande Ledamöter Onsdagen den 17 april 2013, kl. 18.00 21.00 i Prologen, kommunhuset Staffan Strömbäck (M), ordförande Uma Ormont (M) Christina Blom Andersson

Läs mer