Månadsbrev januari 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Månadsbrev januari 2012"

Transkript

1 Till handledare och samordnare i Säkert Bondförnuft Månadsbrev januari 2012 Hej igen och god fortsättning på det nya året! Ett extra tack till dig som var med på fortbildningsdagarna. Det blev nyttiga och trevliga dagar för oss alla. Kul att så många kom i år och att ni gillade programmet. Utvärderingen gav 4,5 av 5 möjliga inte dåligt! Nu är vi inne i den intensivaste mötesperioden under året. Ta chansen att vara med på några möten och skicka runt en anmälningslista till besök och kurs. Det är ju på mötena vi rekryterar deltagare. Säkert Bondförnuft under 2011 Kjell och Johan i topp Under 2011 genomfördes 761 individuella gårdsbesök, 173 kurser och 346 informationsaktiviteter. Snart har vi haft deltagare sedan start. Den som har genomfört flest individuella gårdsbesök under året var Kjell Svensson i Sjuhärad som fick ihop hela 88 st. Flest kurser har Johan Ekselius i Sydost gjort med 10 st. Vi tar av oss kepsarna för dessa duktiga pojkar och skickar ett grattis! Men kom ihåg att alla är lika viktiga. Även du som inte hinner med så många aktiviteter har en viktig roll bara genom att du är utbildad handledare och ger kampanjen stöd på andra sätt. Alla behövs, utan många handledare kommer vi aldrig till rätta med olyckskurvan. Mer statistik om aktiviteter och deltagare 2011 hittar du på hemsidan i materialet från fortbildningsdagarna. Vad gäller för första hjälpen? Bara lantbrukare som redan har deltagit på kursen Tre träffar till Säkert Bondförnuft erbjuds att gå första hjälpen-kursen. Första hjälpen-kursen kan också erbjudas den som har haft ett individuellt gårdsbesök, men då i mån av plats. Utbildningen är gratis för lantbrukaren. Genomförandet och rapporteringen ansvarar Civilförsvaret för. Planeringengörs lämpligen av samordnaren tillsammans med Civilförsvaret, alternativt direkt mellan kursdeltagarna, lokalavdelningen och utbildaren på Civilförsvaret. Första hjälpen-kursen genomförs vanligen som en fjärde träff. Den kan eventuellt kombineras med uppföljningen av kursen Tre träffar till Säkert Bondförnuft. Men ta då med i beräkningen att första hjälpen-utbildningen tar 4 timmar! Du som handledare behöver inte närvara på den fjärde träffen. Om du behöver vara med på den fjärde träffen och där har en aktiv roll så ersätts arbetstiden med vanlig timtaxa. Referera till Tre träffar-kursens utbudskod på din faktura om fakturan för de ordinarie tre träffarna redan har gått iväg. Genomförs första hjälpen-kursen däremot som en kursuppföljning till Tre träffar har du normalt sett redan fått ersättning för detta.

2 Eftersom vi är i startskedet och är lite osäkra på tillgången på utbildare så vi gör ingen massiv informationskampanj till våra gamla deltagare. Det räcker om du informerar dina deltagare på pågående kurser och vid gårdsbesöken om erbjudandet. Första hjälpen har nu en egen flik på hemsidan till vänster. Värmländsk störtbåge till fyrhjulingar En svensk störtbåge är snart på marknaden! Naverviken i Storfors har tagit fram en svensk version av QuadBar. Förhoppningsvis kommer den finnas på marknaden under Se bifogad PDF. Ny säkerhetskatalog med Trygga Hem Nu har 2012 års säkerhetskatalog kommit. Den finns att beställa på Distributionsservice. Byt ut dina gamla kataloger mot den nya. Tipsa om katalogen vid informationer, besök och kurser. Katalogen är ett smidigt sätt att få personligt skydd rätt! Upptakter med Säker Skog Nu har vi lagt upp speciell information på handledarsidorna om hur man gör en upptakt tillsammans med Säker Skog. Där finns också kontaktinformation till Säker Skogs instruktörer. Du rapporterar aktiviteten som en Gårdsvandring i Kompass. Säkerhetskväll med Lantmännen I Västernorrland har Säkert Bondförnuft och Lantmännen Maskin nyligen gjort ett lyckat evenemang. Se bifogad inbjudan. Extra fortbildningsdag om maskinsäkerhet 7 mars Liksom tidigare år anordnar Lantbrukets Arbetsmiljökommitté (LAMK) en konferens på DeLaval i Tumba om årets säkerhetstema, nu 2012 om Säker Maskinhantering. Anmäl dig själv på LAMK:s hemsida. Vi står för dina reskostnader (exklusive restid) samt för deltagaravgiften. Notera följande i anmälningsformuläret: Organisation: Handledare Säkert Bondförnuft Fakturaadress: LEAB, Säkert Bondförnuft Postnummer och ort: Strömsund OBS! Begränsat antal platser. Konferensen blir ganska snabbt fullbokad.

3 Ge förslag på till årets arbetsmiljöpris På LAMK-konferensen kommer Katarina Novak från SLA att dela ut årets arbetsmiljöpris. Priset ska gå till en gård som gjort något extra bra när det gäller maskinsäkerhet. Fyll i nomineringsblanketten på LAMK:s hemsida eller kontakta Anders Danielson om du känner till en bra kandidat till priset. Senast den 13 februari måste vi ha ditt förslag. Nya och uppdaterade PPT-bilder på hemsidan En ny PPT finns framtagen för informationsmöten som du själva kan korta ner eller förlänga beroende på hur lång tid du har på dig. Den heter Allmän presentation och ligger under Informationsmöten >> PPT-presentationer. Vi kommer också att datera upp statistiken i våra gamla PPT för informationsmöten och kursen. Passa på att ladda ner de senaste versionerna när du är inne på sidorna. Vi söker kommunikatör/projektmedarbetare (vikariat 1 år) Ulrika ska vara mammaledig från och med slutet av april och vi söker nu en vikarie. Känner du någon som skulle passa för jobbet? Läs gärna mer på Lycka till med dina aktiviteter hälsar, Anders Danielson, Ulrika Wahlberg och Pia Svedberg

4 Störtbåge till ATV Naverviken tillverkar idag två typer av störtbåge för montage på ATVmaskiner. Universalbågar för montage under dragkula samt specialanpassade bågar till olika modeller. Naverviken Development AB Rörverksgatan 2, Storfors Tel Mail.

5 Inbjudan Säkert Bondförnuft och Lantmännen Maskin bjuder in till säkerhetskväll med inriktning jord- och skogsbruket. Måndagen den 30 januari är hela familjen välkommen till Lantmännen Maskin i Birsta. Säkerheten på gården gäller alla kvinnor, män, barn, ungdomar och äldre. Vi har öppet hus från kl med gemensam start kl för vår gemensamma säkerhetskväll. Vi bjuder på kaffe och mackor! Plats: Lantmännen Maskins lokaler i Birsta, Arbetsledarvägen 14, Sundsvall Visst har du trasiga skydd på dina kraftöverföringsaxlar? Passa på att få detta åtgärdat lämna in din/dina axlar och få ett kostnadsförslag. Under kvällen har Lantmännen Maskin kampanj på reparationer och reservdelar till kraftöverföringsaxlar! Svårt att se bakom traktorn? De flesta barnolyckor på gårdarna sker i närheten av traktorn. Att installera en backkamera är ett billigt sätt att få bättre uppsikt bakåt. Vid köp av en backkamera bjuder vi på ett individuellt gårdsbesök. Anmälan Anmäl dig senast 25 januari på eller till Marianne Hansson, tel Utlottning av priser under kvällen! Läs mer om Säkert Bondförnuft på: