Förslag på kreativa uppgifter till novellen Flicka i gul ylletröja:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag på kreativa uppgifter till novellen Flicka i gul ylletröja:"

Transkript

1 Förslag på kreativa uppgifter till novellen Flicka i gul ylletröja: En barndomsbild (individuell uppgift) På s. 3 4 i Flicka i gul ylletröja finns en beskrivning av Medea som barn. Be eleverna ta med sig ett fotografi av sig själva som barn (de kan också använda en bild av ett annat barn om de inte har/ vill använda fotografier av sig själva). Läs beskrivningen i novellen, och låt eleverna bli inspirerade av den, och beskriva sig själva som barn. Den gula ylletröjan (individuell uppgift) I Flicka i gul ylletröja spelar ylletröjan en viktig roll. Låt eleverna fundera på om det finns ett plagg i deras liv som betyder något extra, kanske ett plagg de har tyckt mycket om, ett som de har haft på sig när något viktigt hänt eller ett plagg som en person som betyder mycket för dem brukar ha. Plagget behöver inte framkalla en positiv känsla, utan kan också vara ett plagg som framkallar negativa känslor. Be eleverna lista alla ord de kommer på när de tänker på plagget. Använd orden i en dikt. En dystopi (individuell uppgift eller paruppgift) Novellen Flicka i gul tröja målar upp en dyster framtid, där människorna är flyktingar på grund av klimatet. Vi vet att klimatförändringarna kommer att vara förödande för vår planet om inte stora insatser görs fort. Låt eleverna göra en egen framtidsdystopi i serieform. De kan föreställa sig det värsta tänkbara scenariot, eller en gladare händelse. Klimatet ska spela en viktig roll i serien. Som inledning till uppgiften kan ni gärna prata om serier. Du hittar bra tips om hur man gör serier på nätet, t.ex. med sökorden göra egna serier, Brevet (individuell uppgift) I novellen Flicka i gul tröja skriver en av karaktärerna brev till Medea. Låt eleverna välja ett brev, och sätta sig själv i rollen av Medea, eller som en person som hittar brevet. Elevernas uppgift blir att svara på brevet. Ett brev till framtiden (helklassuppgift kombinerad med individuell uppgift) Diskutera vilka problem vi har med klimatpåverkan och miljö i dag. Vilka gärningar krävs av oss för att våra ekologiska fotspår ska bli mindre? Låt eleverna skriva brev åt sitt framtida jag. Vilka miljögärningar önskar eleven att hen gör som äldre? Hur hoppas eleven att världen ska se ut i framtiden. Uppmana eleverna att påminna sitt framtida jag om de farhågor vi har i dag. Om ni vill kan ni sätta breven i kuvert med texten Öppnas först år XXXX.

2 Förslag på kreativa uppgifter till novellen Avskedet: Skriv en flödestext. (individuell uppgift, men görs av alla samtidigt i klass) Bestäm hur lång tid klassen har på sig, t.ex. 10 minuter. Alla börjar med samma ord eller fras, och uppgiften är att skriva utan att tänka, utan att analysera. Texten behöver inte bli sammanhängande eller ha en idé eleven skriver det hen kommer att tänka på. Skiljetecken och grammatik är inte viktigt, utan det viktiga är att ha ett flöde i texten. Det kan till och med vara bra att skriva utan skiljetecken. Eleven får inte gå tillbaka och läsa förrän texten är helt klar. En gång i minuten ger du som lärare ett nytt ord som eleverna ska skriva in i sin text. Det intressanta med uppgiften är att texterna ofta blir väldigt poetiska och vackra. Uppgiften kan såklart göras med vilka ord som helst, men för att koppla den till novellen Avskedet kan ni använda följande ord och fraser: tidig morgon mekaniskt frosten Här luktar unket. kantstött ett bekant ljud håligheter gökuret tystare än vanligt ytterdörren Övertygelse (paruppgift eller individuell uppgift) Karaktären Klara i novellen Avskedet har en stark övertygelse. Som läsare får vi inte veta exakt vad, men vi får veta att hennes övertygelse är stark nog för att lämna hem och familj. Låt eleverna först diskutera i par eller reflektera för sig själva. 1. Vad tror du att Klara ska göra? 2. Vilka åsikter har du, eller andra i din ålder, som era föräldrar är av olika åsikt om? 3. Vilken av dina egna åsikter tycker du att vore viktigast att dina föräldrar förstod? Hitta på ett budskap och gör en affisch med budskapet. Tänk på att färger och bilder ska passa budskapet. Inspiration hittar ni med sökorden: politiska budskap affisch, political poster, propaganda En tankekarta (paruppgift, helklassuppgift) Ett viktigt tema i novellen Avskedet är tid. Gör en tankekarta om tid. Vad tänker ni på då ni hör ordet tid? Tiden är både ett väldigt konkret och ett väldigt abstrakt begrepp. I vilka sammanhang är tiden viktig? Fundera t.ex. på hur man mäter tid, upplevelsen av tid, tidsväxlingar (dag och natt, årstider, år och så vidare), att växa från barn till åldring, framtid och historia, olika sätt att mäta tid. Eleverna kan använda tankekartan som grund för en uppsats om tid.

3 Förslag på kreativa uppgifter till texten En jägare: En ny dikt (helklassuppgift kombinerad med paruppgift) Alla väljer sin favoritrad i En jägare. Eleverna skriver sin favoritrad på tavlan, eller så skriver läraren dem på tavlan. Eleverna ska nu parvis göra en ny dikt av de utvalda raderna. Den behöver inte ha samma tema som En jägare ursprungligen har. Det är okej att böja ord och till exempel byta person i de utvalda raderna så att helheten fungerar. Uppläsning (helklassuppgift) Träna er på att läsa En jägare högt. Eleverna delas in i par eller små grupper. Varje grupp får en del av dikten som de ska läsa upp för resten av klassen, så att alla har olika delar men hela dikten är med. De kan välja hur de läser upp den, t.ex. kan de läsa raderna tillsammans som en kör, läsa texten som en dialog eller framföra texten med kroppsrörelser eller musik. Öva på att framföra texten. Uppträd sedan för klassen så att utdragen läses upp i rätt ordning. Om eleverna är ovana eller obekväma med högläsning så kan det vara bra att värma upp lite extra innan uppläsningen. Ni kan då träna genom att läsa texten med olika slags betoning och känsla. Dela in klassen i par så att alla sitter och läser i par. Ge dem i uppgift att läsa dikter med olika känsla: tveksam ointresserad med avsky ivrig stolt högtidligt En novell (individuell uppgift) En jägare börjar med orden I begynnelsen en pulserande variabel. Nej, många. Kroppar som fyller det mörka. Något som öppnar sig inåt. Låt dessa meningar vara inledningen till en novell. Tänk på miljö, karaktärer och tid. Eleven kan börja med att först skriva ner fem adjektiv och fem substantiv som hen sedan använder i sin novell. Illustration (individuell uppgift) Eleven gör en illustration till En jägare, eller till en del av texten som hen själv väljer. Eleven funderar på vilken teknik och vilka färgval som bäst överensstämmer med hens känsla för texten.

4 Förslag på kreativa uppgifter till novellen Sjösyrsan: Berättarperspektivet (helklassuppgift kombinerad med individuell uppgift) I Sjösyrsan är det Max som berättar historien. Låt eleverna byta berättare, och skriva en del av berättelsen ur Nellys eller ur Klaus perspektiv. Före eleverna börjar skriva kan ni i klassen,eller eleverna var för sig, fundera på hurdana personerna är. Vad i texten berättar om hurdan Max är? Hur reagerar han på händelserna? Hurdan är Nelly eller Klaus? Hur skulle Nelly eller Klaus reagera? På vilka sätt är de olika varandra? Eleverna ska försöka använda ord och uttryck som passar den karaktär de väljer. Syskonkärlek (helklassuppgift kombinerad med individuell uppgift) Ett tema i novellen Sjösyrsan är syskonkärlek. Sök tillsammans i klassen upp scener i texten som beskriver relationen mellan Max och Nelly. Eleverna väljer en av scenerna och skriver om den så att temat i stället är avund eller avsky. En plats (individuell uppgift) I novellen Sjösyrsan spelar platsen och naturen en viktig roll. Låt eleverna fundera på en plats som betyder mycket för dem. Det ska vara en plats de vistats på ofta eller minns bra. Uppgiften är att beskriva platsen så noggrant som möjligt. Beskrivningen kan göras i tre steg: 1. Vad ser du? Var är sakerna placerade? Hur ser sakerna ut? 2. Hur känns det? Hur känns sakerna när du rör dem? Är det varmt eller kallt, torrt eller fuktigt? 3. Hur känner du dig när du befinner dig i utrymmet? Varför betyder utrymmet mycket för dig? Har du ett särskilt minne från platsen? Berätta om det i så fall. Övningen är bra som inledning till att göra miljöbeskrivingar. En artikel (paruppgift eller individuell uppgift) Eleverna ska skriva en artikel om sjösyrsan. De ska föreställa sig att de är journalister. Före de börjar kan de läsa allt om sjösyrsan som nämns i novellen, och även ta reda på mer om djuret. I artikeln de skriver ska de låtsas att de intervjuar Klaus eller Max. Artikeln ska svara på de journalistiska frågorna Vad? När? Var? Vem? och Varför? De ska också hitta på en rubrik och en ingress. Eleverna kan dessutom leta reda på en bild som kan passa som bild till artikeln och hitta på en bildtext.

5 Förslag på kreativa uppgifter till texten Människan och andra naturliga orsaker: Fakta eller åsikt? (helklassuppgift) När man läser populärvetenskapliga texter är det bra att fundera på skillnaden mellan fakta och åsikter. Innan ni skriver egna argumenterande texter kan ni göra en övning som åskådliggör skillnaden. Diskutera om följande påståenden är fakta eller åsikter: Klimatet har alltid förändrats. (F) Det skulle vara skönt om temperaturerna i Norden höjdes. (Å) Jag tycker att det är oroväckande att isarna på Antarktis smälter. (Å) De smältande isarna vid Antarktis kan leda till att havsytan stiger. (F) Det är synd om isbjörnarna då isarna smälter. (Å) En kommentar (individuell uppgift) Eleverna får skriva en kommentar till texten Människan och andra naturliga orsaker i form av en insändare. I kommentaren ska elevens egna åsikter komma fram, och skribenten kan både hålla med eller ifrågasätta Rosenlunds resonemang. Bra uttryck att använda i en argumenterande text är: Jag anser att Enligt min åsikt Jag håller med Det är tydligt att Jag håller inte med Jag upplever Klimatstrejk (helklassuppgift) För minderåriga personer kan det kännas svårt att påverka politiker i viktiga frågor. Några saker man som minderårig kan göra är att skriva på protestlistor, att skriva insändare och att demonstrera. I fråga om klimatpåverkan har demonstrationer blivit vanligt, och många unga och vuxna demonstrerar på fredagar. I en demonstration är plakat och slagord vanliga sätt att kommunicera. Eleverna kan i par eller grupp nalysera demonstartionsplakat som använts i demonstrationer mot klimatpåverkan. Hurdana uttryck används? Hurdana färger, fonter och symboler syns på plakaten? Ni kan också göra egna plakat kring något tema som är viktigt för er. Se instruktioner bland de kreativa uppgifterna till novellen Avskedet. Sökord: klimatstrejk, ilmastolakko, fridays for future, climate demonstration

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5 Lärarhandledning Tidningsskaparna åk 3 5 Tidningsskaparna I Berättarministeriets program Tidningsskaparna får eleverna inblick i hur en journalistisk process kan se ut och blir medskapare till en tidskrift.

Läs mer

INFÖR NATIONELLA PROVEN I SVENSKA. Olika typer av texter

INFÖR NATIONELLA PROVEN I SVENSKA. Olika typer av texter INFÖR NATIONELLA PROVEN I SVENSKA Olika typer av texter Brev Brev är en personligt skriven text till en bestämd mottagare; privat eller mer formell. Brev innehåller alltid datum, inledande hälsningsfras

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT Detta fördjupningsmaterial är inspirerat av Banditsagors föreställning Hemligt av Alexandra Loonin. Föreställningen riktar sig till barn mellan 10-12 år

Läs mer

Pedagogisk planering tidningstexter. Syfte

Pedagogisk planering tidningstexter. Syfte Pedagogisk planering tidningstexter Syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Lathund olika typer av texter

Lathund olika typer av texter Lathund olika typer av texter - Repetition inför Nationella Proven i svenska - Brev Alla brev innehåller vissa formella detaljer. Datum och ort är en sådan detalj, i handskrivna brev brukar datum och ort

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Läxa - Att redovisa en bok -

Läxa - Att redovisa en bok - Läxa - Att redovisa en bok - Den här läxan sträcker sig över 2 veckor. Instruktion: Du ska läsa en bok. Om två veckor (28/10) ska du redovisa boken. I det här häftet har jag samlat olika tips på hur du

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Språket är tydligt och vackert där alla kan känna igen sig i känslorna som beskrivs.

Språket är tydligt och vackert där alla kan känna igen sig i känslorna som beskrivs. GRAMMATIK Boken är en kort berättelse i diktform om ensamhet, längtan och saknad. Språket är tydligt och vackert där alla kan känna igen sig i känslorna som beskrivs. LÄSFÖRSTÅELSE 1. Beskriv hur kvällen

Läs mer

Inför NP. Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout!

Inför NP. Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout! Inför NP Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout! NP Svenska O Tisdag 13/3 8.30-12.30 LÄSA O Torsdag 15/3 9.00-12.30 SKRIVA Proven startar vid

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? När Olle åker på semester får Turbo ta hand om hans hund Lillis. Turbo och hans kompis Simon tar en promenad i skogen och låter Lillis springa fritt. Plötsligt

Läs mer

@frksarapersson undervisar genom Det osynliga barnet av Tove Jansson

@frksarapersson undervisar genom Det osynliga barnet av Tove Jansson @frksarapersson undervisar genom Det osynliga barnet av Tove Jansson Tove Janssons novell Det osynliga barnet läser eleverna själva. Det betyder inte att de lämnas ensamma i läsningen. Förbereda läsningen

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att vara speciell. Varför är man speciell? Är det för att man inte gillar samma sorts kläder som andra i klassen eller är det för att man gillar

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Vardag - I tvättstugan

Vardag - I tvättstugan ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 1 en lucka (sida 4, rad 10) namnet på det som går att öppna/som en liten dörr knapparna (sida 5, rad 8) här: de saker som går att trycka på

Läs mer

Pedagogisk planering tidningstexter

Pedagogisk planering tidningstexter Pedagogisk planering tidningstexter Syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla

Läs mer

Fångade på isen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial

Fångade på isen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Det har snöat en massa och skolan håller stängt. Emil och hans kompis Jakob är glada över att vara lediga från

Läs mer

Språkbruk Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Språkbruk Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. Pedagogisk planering Boken om mig Syfte Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial

Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial AV EMMA FREY-SKÖTT med bidrag från Facebookgruppen En bok för alla Lärare F 6 som brinner för läsning Läs och arbeta med boken Varför är det så viktigt

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Pappas bil hos oss. Föreställningen utspelar sig i början på 1990-talet och

Läs mer

Vardag - Äldreboendet Björkgården

Vardag - Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Att använda svenska 1

Att använda svenska 1 Att använda svenska 1 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Delprov B prövar den muntliga förmågan och består i elevernas diskussion om och presentation av texter de lyssnat till på cd.

Delprov B prövar den muntliga förmågan och består i elevernas diskussion om och presentation av texter de lyssnat till på cd. Delprov A, Att läsa och förstå, innehåller frågor av olika slag och svårighet till både skönlitterära texter och sakprosatexter, som eleverna läser diskuterar ett par lektioner före provtillfället. 80

Läs mer

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att KÄRLEK Under vårterminen i årskurs 8 kommer vi att arbeta med temat kärlek. Alla måste vi förhålla oss till kärleken på gott och ont; ibland får den oss att sväva på små moln, ibland får den oss att må

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken:

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken: Min kunskap om vårt samhälle Lärarhandledning Bokens syfte och upplägg: Boken Min kunskap om vårt samhälle följer Skolverkets mål för kursen Samhällskunskap för gymnasiesärskolan. Boken är upplagd med

Läs mer

Valet är ditt ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Valet är ditt ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA kuverten (sida 5, rad 5), omslag av papper som man stoppar brev i röstkort (sida 5, rad 8), ett papper som visar att man får rösta parti (sida 5, rad

Läs mer

Centralt innehåll i Svenska årskurs 4-6. Läsa och skriva. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Informationssökning och källkritik

Centralt innehåll i Svenska årskurs 4-6. Läsa och skriva. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Informationssökning och källkritik Centralt innehåll i Svenska årskurs 4-6 Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan

Läs mer

Erik bygger en koja Lärarmaterial

Erik bygger en koja Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik har inget att göra. Han går ut i köket till pappa och frågar om de kan hitta på något. Men pappa måste jobba. Han föreslår att Erik kan

Läs mer

Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11

Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11 Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11 Genrekoden har allt du behöver för att arbeta med svenskämnet enligt Lgr 11. Genrekoden utgår ifrån den nya kursplanens syn på att det i all kommunikation

Läs mer

SIDAN 1 THOMAS HALLING. Åka fast. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet.

SIDAN 1 THOMAS HALLING. Åka fast. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Lo har bestämt sig. Hon ska gå till varuhuset och hon ska fixa den där lyxmascaran till Tea. Tea har ju låtit

Läs mer

Finns det andra ord i boken som är nya för dig? Skriv ner dem, slå upp dem och skriv förklaringar.

Finns det andra ord i boken som är nya för dig? Skriv ner dem, slå upp dem och skriv förklaringar. ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA tjuvkika (sida 5, rad 9) titta i smyg utan att någon märker det dagis (sida sida 7, rad 12) vardagligt ord för förskola party (sida 8, rad 6) engelskt ord för fest sanning

Läs mer

Massmedier. Inledning

Massmedier. Inledning Massmedier Inledning Ordet medium kommer från latin och betyder mitten, centrum eller förmedlare. I plural (när det är flera) säger man media eller medier. Medier är egentligen bara olika kanaler eller

Läs mer

Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar. Författare: Emma- Ida Johansson

Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar. Författare: Emma- Ida Johansson Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar Författare: Emma- Ida Johansson Bakgrund Det här materialet hör till boken Darias stigar som är skriven av Emma- Ida Johansson. Materialet är tänkt som ett stöd för

Läs mer

Prinsessan och mördaren Magnus Nordin

Prinsessan och mördaren Magnus Nordin Prinsessan och mördaren Magnus Nordin Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen - Svenska/Svenska som andraspråk, Årskurs 7-9 Syfte Läsa

Läs mer

Disco VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Disco VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar som ska gå på disco. De pratar före discot om att de tycker att det är löjligt att dansa. När de kommer till

Läs mer

Vardag Förskolan Myran

Vardag Förskolan Myran ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 1 orolig (s 5, rad 3), rädd och ledsen / tänker på det mycket tar hand om (s 5, rad 5), hjälper och ser efter barnen Kapitel 2 ligger nära

Läs mer

Kursplan i svenska 2006-09-25. Skriva. Förskoleklass Skriva sitt namn Spåra och rita mönster Träna skrivriktning Träna pennfattning

Kursplan i svenska 2006-09-25. Skriva. Förskoleklass Skriva sitt namn Spåra och rita mönster Träna skrivriktning Träna pennfattning Kursplan i svenska 2006-09-25 Skriva Skriva sitt namn Spåra och rita mönster Träna skrivriktning Träna pennfattning Skolår 1 Arbeta med bokstäver Rim och ramsor Skriva dagbok Skriva enkla sagor Känna till

Läs mer

Reflektera kring språket på nätet

Reflektera kring språket på nätet Lektionen handlar om vilken funktion symboler och bilder har vid digital kommunikation. Lektionsförfattare: Boel Nygren Till läraren 1. Använder du emojis? 2. Vilken emoji använder ni? En digital lektion

Läs mer

KATARINA L GIDLUND, CAROLINE WALLMARK, LISA SÄLLVIN MITTUNIVERSITETET Forum för Digitalisering

KATARINA L GIDLUND, CAROLINE WALLMARK, LISA SÄLLVIN MITTUNIVERSITETET Forum för Digitalisering KATARINA L GIDLUND, CAROLINE WALLMARK, LISA SÄLLVIN MITTUNIVERSITETET Forum för Digitalisering Lärarhandledning Varsågod! Dina mellanstadieelever kan genom din vägledning och detta material bli DIGITALISERINGSAGENTER.

Läs mer

i N S P I R A T I O N e N

i N S P I R A T I O N e N i N S P I R A T I O N e N Nytt projekt stimulerar unga blivande journalister att vilja lära sig mer. HJÄRUP Eleverna på Hjärupslundsskolan har startat ett nytt projekt. Under ett par veckor kommer de att

Läs mer

Arbeta vidare i skolan

Arbeta vidare i skolan Arbeta vidare i skolan, Björnö Bilaga 9:1 Arbeta vidare i skolan Jämför ditt liv med Doris (historia) Läs eller lyssna på berättelsen om Doris och jämför ditt liv med Doris barndom i Ramsviken. Här är

Läs mer

Jag kan bli rektor ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Jag kan bli rektor ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA ögonstenar (sida 5, rad 2), personer som betyder extra mycket för någon spetsiga (sida 6, rad 15), formade som en triangel högst upp bräker (sida 8,

Läs mer

Arbetsbeskrivning ÖN.notebook. February 05, 2015

Arbetsbeskrivning ÖN.notebook. February 05, 2015 Arbetsbeskrivning ÖN.notebook February 05, 2015 ön 1 Brevet 1. Inledning 2. Innehåll 3. Avslut Arbetsgång: Diskutera i basgruppen vilka argument man kan lägga fram för att få mer pengar. Sätt dig och skriv

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Olle är åtta år. Han är kär i Isa. Amir och Olle går i samma klass. Amir är också kär i Isa. Båda två tror, att Isa är kär i just honom. En dag kommer de båda, samtidigt, till

Läs mer

Boken om svenska för 3:an

Boken om svenska för 3:an Boken om svenska för 3:an Boken om svenska åk 1-3 består av tre arbetsböcker: Boken om svenska för 1:an, Boken om svenska för 2:an och Boken om svenska för 3:an. De bygger på kursplanens syfte, centrala

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) MORTEN DÜRR & LARS HORNEMAN (ILL.) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? är en bildbaserad berättelse med ett enkelt ordförråd. Berättelsens huvudperson är Amina, som tvingas fly över havet i en

Läs mer

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO.

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. I planeringen nämns en mängd saker som berörs under arbetsområdets gång. Jag vill

Läs mer

solo Sjunga solo Nypon förlag en möjlighet för alla Läsförståelse Elevmaterial SIDAN 1 Namn: Kapitel 1

solo Sjunga solo Nypon förlag en möjlighet för alla Läsförståelse Elevmaterial SIDAN 1 Namn: Kapitel 1 SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. Boken börjar med att Elin tjatar på Agnes. Vad tjatar hon om? 2. Elin och Agnes är väldigt olika. Hur då? 3. solo Hur gamla kan flickorna vara (ungefär)?

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

SIDAN 1. Lärarmaterial

SIDAN 1. Lärarmaterial SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Det är sommar och varmt. Rut bjuder Fia och Love på glass. Plötsligt kommer ett bi och vill smaka på Ruts glass. Rut vill bli av med biet och försöker slå på

Läs mer

Kursplan för svenskundervisning för invandrare

Kursplan för svenskundervisning för invandrare Kursplan för svenskundervisning för invandrare Eleven ska lära sig förstå tydligt, enkelt tal i vanliga situationer i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Du ska kunna höra och förstå instruktioner från

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad boken handlar om? Boken handlar om Vanja och hennes kompis, Livia, som sitter hemma och tittar på en vampyrfilm. Vanja tycker egentligen att vampyrer är otäcka, men

Läs mer

Praktisk Svenska 2. Jag kan Skapa och använda olika minnesknep Studieteknik 1

Praktisk Svenska 2. Jag kan Skapa och använda olika minnesknep Studieteknik 1 Förmågor som eleverna ska utveckla i svenska Praktisk Svenska 1 Praktisk Svenska 2 Praktisk Svenska 3 Kunskapskrav i svenska Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Jag kan Formulera positiva tankar

Läs mer

Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment:

Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment: Röda tråden i svenska för F-6 Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment: Varje delmoment innehåller olika arbetsområden. Delmomenten rymmer i sin tur olika arbetsområden. Dessa arbetsområden

Läs mer

KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk)

KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk) KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk) Läsförståelse Eleven ska kunna förstå och använda enkla, vanligt förekommande texter i vardags-, samhälls- och arbetsliv, t.ex.

Läs mer

LÄSDIPLOM- UPPGIFTER Idéer till lärare

LÄSDIPLOM- UPPGIFTER Idéer till lärare LÄSDIPLOM- UPPGIFTER Idéer till lärare Uppgifter som gäller huvudpersonen 1. Rita en bild av bokens huvudperson. Skriv en beskrivning av personens karaktärsdrag. 2. Gör och skriv ett postkort till någon

Läs mer

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt Avsluta Oavsett om det är en kort aktivitet eller en verksamhet som pågår under en längre tid så är det viktigt att regelbundet stämma av vad deltagarna tycker och koppla tillbaka till de syftet, mål och

Läs mer

Lärarhandledning Josefs födelsedag

Lärarhandledning Josefs födelsedag Lärarhandledning Josefs födelsedag Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag Samlade kopieringsunderlag tidningsveckan 2011 Här finner du de samlade kopieringsunderlagen till Lärarmaterial Tidningsveckan 2011 Tema nyheter. Alla kopieringsunderlag är fria att kopiera och sprida

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION

ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION I detta dokument finns olika exempel på övningar ni kan göra i gruppen. Det krävs tid och man kan behöva pröva flera gånger för att bli bekväm i en övning.

Läs mer

Svenska 9a v 38 49, hösten 2012 (Jane) Olika texttyper

Svenska 9a v 38 49, hösten 2012 (Jane) Olika texttyper Svenska 9a v 38 49, hösten 2012 (Jane) Olika texttyper I detta arbetsområde fokuserar vi på media och dess makt i samhället. Eleven ska lära sig ett kritiskt förhållningssätt till det som skrivs samt förstå

Läs mer

Lärarhandledning. Tobias Karlssons föreläsning Ht 2016

Lärarhandledning. Tobias Karlssons föreläsning Ht 2016 Lärarhandledning Tobias Karlssons föreläsning Ht 2016 Hej! Du och dina elever har tagit del av Tobias Karlssons föreläsning om sin skoltid. Föreläsningsturnén har möjliggjorts tack vare Sörmlands Sparbank.

Läs mer

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.)

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) EVA SUSSO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse 1. Det hemliga brevet Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Vad heter huvudpersonen? 2. Vilken årstid är det? 3. Vad låg i brevet

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Rune Fleischer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Rune Fleischer SIDAN 1 Författare: Rune Fleischer Vad handlar boken om? Rolf är på väg hem med sin hund. Han går förbi en man som håller på att flytta ett tungt skåp. Mannen blir trött, går iväg och tar en paus. Rolf

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

MYRAS PAPPA? Lärarmaterial VEM AR. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Inger Granberg

MYRAS PAPPA? Lärarmaterial VEM AR. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Inger Granberg Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Inger Granberg Vad handlar boken om? Boken handlar om Myra. En dag får hon ett brev från någon som påstår att han är hennes biologiska pappa. Myra blir ledsen och förtvivlad.

Läs mer

Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 8

Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 8 1 Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 8 Syfte Undervisningen i spanska år 8 utformas för att eleverna ska utveckla sin förmåga att: förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

LPP, Reflektion och krönika åk 9

LPP, Reflektion och krönika åk 9 LPP, Reflektion och krönika åk 9 Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda

Läs mer

VAD SMAKAR MATEN? LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE. Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6

VAD SMAKAR MATEN? LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE. Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6 Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6 SYFTE Övningen bygger på SAPERE-metoden och syftar till att öka elevernas medvetenhet om egna sinnesintryck, utöka elevernas ordförråd

Läs mer

Med livet som insats ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Med livet som insats ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA knastrar (sida 5, rad 2), här: ett ljud som stör och gör det svårt att höra sprakar (sida 5, rad 2), här: ett ljud som stör och gör det svårt att höra

Läs mer

Lärarmaterial. Tror du på ufon? Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Daniel Zimakoff

Lärarmaterial. Tror du på ufon? Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Daniel Zimakoff sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar. Han och hans kompis Emil ska sova över i husvagnen som står i trädgården. Både Oskar och Emil tycker att det är spännande

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:3 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

Sanomalehtiviikko. Uppgiftsförslag för Dagstidningsveckan 2014 3. 7.2.2014. Förskolor, låg- och högstadier, gymnasier och yrkesskolor

Sanomalehtiviikko. Uppgiftsförslag för Dagstidningsveckan 2014 3. 7.2.2014. Förskolor, låg- och högstadier, gymnasier och yrkesskolor Sanomalehtiviikko Uppgiftsförslag för Dagstidningsveckan 2014 3. 7.2.2014 Förskolor, låg- och högstadier, gymnasier och yrkesskolor Dagstidningsveckan: förskoleklasser Svara i tur och ordning på frågorna:

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Candy Minnemoria s restaurang. Föreställningen handlar om Ellen och Siri som söker efter

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

En ny häst i stallet VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En ny häst i stallet VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANNA HANSSON Sidan 1 En ny häst i stallet Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Äntligen är hästarna tillbaka i stallet och Lina och Moa åker dit för att träffa dem. De har hört att det också finns en ny

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande.

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande. Arbetsmaterial till Tröjan Skriven av: Per Alexandersson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Tröjan. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! svenska som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper i årskurs 3. Av tradition har man

Läs mer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer Förskola 1-5år Mål Förskolan ska sträva efter: Att ge barnet ett rikt och välfungerande språk Att barnen kan lyssna på sagor, återberätta, skapa egna berättelser, dramatisera och beskriva bilder Att öva

Läs mer

KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk)

KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk) KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk) Läsförståelse Den studerande ska kunna förstå och använda enkla, vanligt förekommande texter i vardags-, samhälls- och arbetsliv,

Läs mer

FJÄRIL ISBJÖRN PINGVIN KORALL SKÖLDPADDA PANDA

FJÄRIL ISBJÖRN PINGVIN KORALL SKÖLDPADDA PANDA ISBJÖRN FJÄRIL SKÖLDPADDA KORALL PINGVIN PANDA ISEN SMÄLTER ÄNGAR BLIR ÅKRAR HAVSNIVÅN STIGER HAVEN BLIR VARMARE SLUT PÅ MAT SKOGARNA FÖRSVINNER ÅK MER TÅG VÄLJ EKOLOGISKT ÅTERVINN MER KÖP FÄRRE GREJER

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Fladdret. Föreställningen handlar om M och C, som kommit till

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Lärarhandledning SLUKA SVENSKA! Serien Sluka svenska! riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Vad äter dig. Föreställningen handlar om de fyra mellanstadiebarnen Ur, Tigris,

Läs mer

Planering i SV och SVA klass 5 Gul läsåret 2011/2012

Planering i SV och SVA klass 5 Gul läsåret 2011/2012 Planering i SV och SVA klass 5 Gul läsåret 2011/2012 Övergripande i svenska och svenska som andraspråk i åk 5 lärare Kenny Nilsson Under läsåret i åk 5 arbetar eleverna med olika arbetssätt för att nå

Läs mer

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria har träffat Anna en gång på ett tåg. När Anna steg av tåget fick Maria Annas telefonnummer och sedan pratade de länge i telefon. Nu ska de träffas. Maria

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Lärarhandledning Rosa och orden

Lärarhandledning Rosa och orden Lärarhandledning Rosa och orden Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer