Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437"

Transkript

1 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437 Närvarande: Frånvarande: Cecilia Wallerstedt, Annika Bergviken Rensfeldt, Louise Peterson, Anna Vento, Pia Williams, Nils Hammarén, Janna Meyer-Beining, Oskar Lindwall, Anne Bivall Johan Thörnblad, Mai Foureaux 1. Hållbarhetsmärkning och hållbarhetsprofilering av Förskollärarprogrammet Jonna Larsson och Elisabeth Mellgren är inbjudna till institutionsrådet för att presentera det pågående hållbarhetsarbetet inom Förskollärarprogrammet. Jonna Larsson har gjort en genomlysning av hållbarbarhetsarbetet med fokus på operationalisering av kursmål, och för att undersöka om det går att hållbarhetsmärka hela programmet och ge det en hållbarhetsprofil. Arbetet grundar sig bl.a. på den rapport som Monika Haraldsson Sträng skrev 2014 om hållbarhetsmärkning av kurserna inom Förskollärarprogrammet, samt på den självvärdering som skrevs i samband med UKÄ:s granskning av hållbarhetsarbetet Resultatet av genomlysningen visar att 16 av 29 kurser är hållbarhetsrelaterade och att 4 kurser är hållbarhetsfokuserade. De allra flesta kurserna är kopplade till GU:s hållbarhetsmål 5 och 6. Syftet med genomlysningen har varit att få fram ett nuläge och se vilka styrkor och svagheter som finns inom programmet när det gäller hållbarhetsfrågor. Generella förslag till åtgärder är att se över mål 6, samordna kursplanerna i linje med Agenda 2030, öka studentmedvetenheten samt ta fram en väl förankrad aktivitetslista för miljöfrågor. Programspecifika förslag är att ha en obligatorisk kurs som innehåller hållbarhetsfrågor under termin 7, erbjuda kompetensutveckling inom området, stärka de globala aspekterna samt använda miljösymbolen på dokument som riktar sig till studenter.

2 Elisabeth Mellgren är programledare i Förskollärarprogrammets programråd och har tagit upp frågan om hållbarhetsprofilering i programrådet där de andra ledamöterna var positiva till en sådan profilering. Hållbarhetsfrågan ligger i vårt samhällsuppdrag och en hållbarhetsprofil skulle kunna ha positiv inverkan på söktrycket till vårt förskollärarprogram. Ärendet kommer att tas upp på nästa möte i BUGA med förhoppning om att en revidering av utbildningsplanen kan vara klar till hösten 2019 då den nya läroplanen ska gälla för förskolan. IR diskuterar frågan med utgångspunkt från tre frågor: 1. Vad kan programmet göra för att tillvarata ämnet? Är enda möjligheten att göra en obligatorisk kurs (LÖFA60) eller finns det andra alternativ? 2. Finns det forskningsförankring? Vi måste visa att vi har en stark forskning inom det här området och problematisera kring hållbarhetsfrågan inom forskningen. 3. Har vi rätt kompetens inom institutionen så att vi klarar av en hållbarhetsprofil? Mycket kunskap inom området finns men den är inte synliggjord och det diskuteras om det går att ordna en PIL-kurs där hållbarhetsfrågorna lyfts och där även professionskompetens kan ingå. 2. Information från prefekterna Annika Bergviken Rensfeldt: Till följd av ett kraftigt minskat söktryck har ett flertal åtgärder satts in för att få fler studenter att söka Förskollärarprogrammet. Programmet är öppet för sen ansökning, vykort har skickats till ungdomar som gått ut Barn- och fritidsprogrammet i närregionen, information har spridits på sociala medier, till olika samhällsinstanser och på mässor runt om i landet. Spridning av möjligheten till sen anmälan har även gått via GR Branschråd Förskola till regionens verksamhetschefer och förskolechefer bl a via deras nyhetsbrev. Det gäller att vara kreativ nu och hitta olika lösningar för att öka studentantalet. Idéer som diskuteras är att öppna lärcentrum i andra städer, erbjuda sommarkurser och erbjuda LÖFA-kurserna som fristående. Minskat antal studenter medför minskade kursbudgetar vilket innebär att vi måste försöka hitta arbetsbesparande åtgärder inom utbildningen och diskutera vilka rutiner som kan tas bort. En sådan kan vara att endast skriva en kursrapport per år istället för efter varje kurs. Inom övriga program pågår utvecklingsarbete med reviderad utbildningsplan för Masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap, ökad arbetslivsanknytning inom Masterprogrammet IT och lärande samt reviderad utbildningsplan inom Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Programrådet för Masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap har ordnat ett öppet möte där revideringen av masterprogrammet ska diskuteras. Förhoppningen är att många medarbetare deltar i mötet. 2 (5)

3 Oskar Lindwall: Självvärderingen som gjorts inom forskningsutvärderingen RED19 lämnades in i förra veckan. Institutionens profil har ändrats sedan förra utvärderingen RED10 då vi har haft en stor pensionsavgång och nu har många yngre forskare. Internationalisering är en fråga som vi bör arbeta mer med. En gemensam panel för IPKL, IPS och IDPP ska fortsätta arbetet med forskningsutvärderingen. Självvärderingen ska tillgängliggöras för medarbetarna genom en länk från prefektens blogg. Cecilia Wallerstedt: Utbildningsvetenskapliga fakultetens prefekter och dekan ska möta universitetsledningen i en dialog där vi har möjlighet att föra fram frågor som är viktiga för oss. Förra årets möte medförde att vi fick gehör för frågan om låga forskningsanslag och vi fick då 6 extra miljoner till fakulteten. Årets tema är Mot bättre utbildning. Det är SOL (Samordningsnämnden för lärarutbildning) som ytterst styr lärarutbildningen men trots att Utbildningsvetenskapliga fakulteten har överlägset mest lärarutbildning (med kvalitetsansvar) så har vi bara en röst i nämnden. IPKL:s professor Jonas Ivarsson är nyvald lärarrepresentant i universitetsstyrelsen. 3. Information från studentkåren Ingen representant är utsedd. 4. Information från doktoranderna Det är positivt att så många nya doktorander har antagits på IPKL under hösten. 5. Information från ledamöterna En diskussion har uppkommit efter sista IPKL-mötet där frågan om docenters forskningstid togs upp. Docenterna har 20% forskning i tjänsten som finansieras av fakultetsanslaget och för att spara pengar kan ett alternativ vara att sänka forskningstiden till 10%. Detta är dock tid som genererar mycket forskning så konsekvenserna måste diskuteras vidare innan förändringar görs. Diskussionen förs även på fakultetsnivå. En fråga är hur riskanalysarbetet som inleddes på förra IPKL-mötet kopplas till arbetsmiljöenkäten och hur det pågående arbetsmiljöarbetet ser ut. Kristin Martinsson kommer att sammanställa och skicka ut de underlag som kom in från de olika grupperna på IPKL-mötet. Arbetsmiljögruppen kommer att redovisa vad de arbetar med på något IPKL-möte framöver. Det önskas besked om hur Canvas kommer att implementeras och hur studierektorsfrågan för Förskollärarprogrammet ska lösas. Vad gäller studierektorsfrågan så har en intern intresseanmälan skickats ut för ett uppdrag som 3 (5)

4 studierektor på 40%. Även en intresseanmälan för uppdrag som projektledare för Förskollärarprogrammets inriktning för yrkesverksamma har gått ut. Det upplevs problematiskt att schemaläggningen måste göras om när kursbudgeten justeras. Fluktuationerna i söktryck är besvärliga och innebär att vi inte förrän när terminsstarten närmar sig ser hur många studenter som kommer. Under 2013 hade Förskollärarprogrammet 545 hst medan det under 2016 var 1282 hst och under 2019 beräknas det bli 1083 hst. När antalet studenter sjunker behöver anpassningar av kursbudgetarna göras. Kanske har vi haft väl höga antagningstal men vi har haft ett hårt tryck på oss att göra mer utbildning. Även den humanistiska fakulteten är hårt drabbad av lägre söktryck till utbildningarna. 6. Budgetarbete och ekonomi Basen minskar men stödkostnaderna är desamma vilket innebär att OH-påläggen blir högre på utbildningen. Påläggen inom forskningen har gått ner en procent. Prognosen är att vi kommer att behöva betala tillbaka ca 5 miljoner kr på grund av lägre studentantal. Med tidigare underskott på 10 miljoner kr blir det totalt ca 15 miljoner kr i underskott. De främsta orsakerna till det låga söktrycket är högkonjunkturen och demografin inom den möjliga studentgruppen. Budgetdialoger förs nu på krisnivå och flera aktiviteter görs på fakulteten för att försöka räta upp situationen. 7. Handläggningsordning för datahanteringsplan för forskningsprojekt, inklusive doktorandprojekt Det har länge funnits behov av en handläggningsordning för hur data i ett forskningsprojekt ska hanteras. Det är viktigt av varje enskild forskare reflekterar över etiska frågor, lagringsfrågor och praktiska frågor i forskningen i samband med nya datainsamlingar. Formellt ligger ansvaret för datahanteringen i doktorandprojekt hos handledaren och dokumentet ska göras tillsammans mellan handledare och doktorand. Tanken är att en datahanteringsplan upprättas innan datainsamlingen i ett forskningsprojekt eller doktorandprojekt påbörjas. Planen granskas sedan av viceprefekterna för forskning och forskarutbildning. Handläggningsordningen är tänkt att gälla från årsskiftet. Frågan om hur forskningsdata ska lagras och destrueras kommer att tas upp på nästa docent- och professorsmöte. 8. Personal och rekrytering Lektorstjänsten med finansiering från Segerstedtsinstitutets har varit uppe på Lärarförslagsnämnden och i MBL. Sakkunniggranskning pågår av tjänsten som universitetslektor med inriktning mot fritidshem. 4 (5)

5 9. Kursplaner Två nya kursplaner presenteras för IR: - LÖFÖ38, Lek, lärande och omsorg för förskollärare 1 och 2, 15 hp, är en ny kurs inom Förskollärarprogrammets inriktning för yrkesverksamma som innebär en hopslagning av lekkurs 1 och 2 i ordinarie program. - PDA666, Lärares digitala världar, 7,5 hp, är en fristående kurs som ska starta i mars Synpunkter på kursplanerna kan skickas till Annika Bergviken Rensfeldt. Vid anteckningarna, Anne Bivall 5 (5)

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: 2018-09-03 Tid: kl. 13-16 Plats: B4 437 Närvarande: Cecilia Wallerstedt, Annika Bergviken Rensfeldt, Louise

Läs mer

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: 2016-10-17 Tid: kl. 9-12 Plats: B4 437 Närvarande: Frånvarande: Cecilia Wallerstedt, Louise Peterson,

Läs mer

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: 2016-09-12 Tid: kl. 13-16 Plats: B4 437 Närvarande: Frånvarande: Cecilia Wallerstedt, Annika Bergviken

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna Inger Brännberg Annika Lantz-Andersson Johannes Lunneblad

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna Inger Brännberg Annika Lantz-Andersson Johannes Lunneblad Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 12/11 1 / 7 2011-12-12 Tid: måndag 12 december 2011, kl 13.00 15.45 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

Institutionsrådet, minnesanteckningar

Institutionsrådet, minnesanteckningar Institutionsrådet, minnesanteckningar 2014-05-19 Närvarande: Ulla Mauritzson, Sonja Sheridan, Inger Brännberg, Johannes Lunneblad, Doris Gustafson, Oskar Lindwall, Annika Bergviken Rensfeldt, Jonas Lindbäck,

Läs mer

Tid: måndag 22 augusti 2011, kl Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111

Tid: måndag 22 augusti 2011, kl Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 6/11 1 / 6 2011-08-22 Tid: måndag 22 augusti 2011, kl 13.00 15.20 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt,

Läs mer

Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal

Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 8/11 1 / 7 2011-10-24 Tid: måndag 24 oktober 2011, kl 13.00 15.10 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt,

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal. Företrädare för studenterna

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal. Företrädare för studenterna Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 9/11 1 / 7 2011-11-21 Tid: måndag 21 november 2011, kl 13.00 15.00 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

Minnesanteckningar institutionsrådet

Minnesanteckningar institutionsrådet INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: 2015-11-16 Tid: kl. 9-12 Plats: B4 437 Närvarande: Ulla Mauritzson, Pia Nykänen, Ivar Armini, Oskar Lindwall,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: 2016-02-22 Tid: kl. 13-16 Plats: B4 437 Närvarande: Ulla Mauritzson, Oskar Lindwall, Louise Peterson,

Läs mer

Institutionsrådet, minnesanteckningar

Institutionsrådet, minnesanteckningar Institutionsrådet, minnesanteckningar 2014-03-10 Närvarande: Ulla Mauritzson, Mona Lundin, Oskar Lindwall, Inger Brännberg, Johannes Lunneblad, Doris Gustafson, Annika Bergviken Rensfeldt, Cecilia Björck,

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Underlag till MBL 2019-03-07 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Cecilia Wallerstedt, prefekt Saco OFR-s SEKO MBL 19 2019-03-07

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 3/12 1 / 6 2012-03-20 Tid: tisdag 20 mars 2012, kl 13.00 16.00 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna Inger Brännberg Annika Lantz-Andersson Johannes Lunneblad

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna Inger Brännberg Annika Lantz-Andersson Johannes Lunneblad Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 1/12 1 / 7 2012-01-24 Tid: tisdag 24 januari 2012, kl 13.00 15.35 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

Tid: måndag den 24 januari 2011, kl Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111

Tid: måndag den 24 januari 2011, kl Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 1/11 1 / 5 2011-01-24 Tid: måndag den 24 januari 2011, kl 13.00 16.00 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt,

Läs mer

Utredning angående utveckling av en inriktning mot yngre barns lärande i masterprogrammet inom det utbildningsvetenskapliga området vid LiU

Utredning angående utveckling av en inriktning mot yngre barns lärande i masterprogrammet inom det utbildningsvetenskapliga området vid LiU 1(5) Utredning angående utveckling av en inriktning mot yngre barns lärande i masterprogrammet inom det utbildningsvetenskapliga området vid LiU Bakgrund SUV fattade i maj 2015 beslut om att tillsätta

Läs mer

Tid: måndag den 16 maj 2011, kl Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 132

Tid: måndag den 16 maj 2011, kl Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 132 Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 4/11 1 / 7 2011-05-16 Tid: måndag den 16 maj 2011, kl 09.00 13.00 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 132 Närvarande Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt,

Läs mer

Tid: måndag 19 september 2011, kl Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111

Tid: måndag 19 september 2011, kl Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 7/11 1 / 7 2011-09-19 Tid: måndag 19 september 2011, kl 13.00 15.30 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt,

Läs mer

Förskollärarprogrammet 210 hp

Förskollärarprogrammet 210 hp Förskollärarprogrammet 210 hp Elisabeth Mellgren Programledare elisabeth.mellgren@ped.gu.se tel. 031 7862197 Utbildningen omfattar tre olika områden: Utbildningsvetenskaplig kärna (K 60 hp) Förskolepedagogik

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Dagordning och minnesanteckningar: Utbildningsrådet IPKL MINNESANTECKNINGAR 1 / 6

Dagordning och minnesanteckningar: Utbildningsrådet IPKL MINNESANTECKNINGAR 1 / 6 Utbildningsrådet IPKL MINNESANTECKNINGAR 1 / 6 2013-06-04 Kl 13.00 16.00 Lokal: B1 111 Närvarande: Inger Brännberg Anne Kultti Elisabeth Mellgren Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson Monica Haraldsson Sträng Birgitta

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM:

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: 2019-01-21 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se Innehållsförteckning SAMTLIGA LÄRARE OCH

Läs mer

Björn H var också med och ska anföras som närvarande på föregående IR.

Björn H var också med och ska anföras som närvarande på föregående IR. Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Institutionsrådet (IR) MINNESANTECKNINGAR 1 / 6 2012-09-18 Närvarande ledamöter: Charlotte Eriksson, Doris Gustafson, Sonja Sheridan Ulla Mauritzson,

Läs mer

Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt, ordförande Sheridan Sonja stf prefekt, föredragande 5. Brännberg Inger föredragande 9

Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt, ordförande Sheridan Sonja stf prefekt, föredragande 5. Brännberg Inger föredragande 9 Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 5/11 1 / 10 2011-06-20 Tid: måndag 20 juni 2011, kl 09.00 12.00 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANADE DATUM: 2013-12-23 AVSÄNDARE: Mona Lundin, Elisabeth Mellgren, Sonja Sheridan och Ulla Mauritzson KONTAKTPERSON:

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL

Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2011 vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Arbets- och delegationsordning

Arbets- och delegationsordning Institutionen för Historiska studier Arbets- och delegationsordning gällande från 2015-01- 01 Bakgrund I samband med att Göteborgs universitet omorganiseras träder en ny arbets- och delegationsordning

Läs mer

Aktuell bemanningsplan

Aktuell bemanningsplan Institutionen för Historiska studier Aktuell bemanningsplan gällande från 2015-01- 01 Bakgrund I samband med att Göteborgs universitet omorganiseras träder en ny arbets- och delegationsordning i kraft

Läs mer

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Christin de Flon 2011-12-12 Tid Måndag den 12 december klockan 13 16.15 Plats Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Närvarande Ledamöter Jonas Emanuelsson prefekt, ordförande Ann Zetterqvist

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin Datum: 2019-06-11 Tid: 13.30-16.10 Plats: Ingegerd Eriksson, Academicum Närvarande ledamöter:

Läs mer

Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand

Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand 2018-06-05 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand Slutligt förslag att förhandla i enlighet med MBL den 23 augusti Fakultetens ledningsgrupp har nu formulerat

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ STYRDOKUMENT Dnr U 2018/187 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://uf.gu.se/ Beredning för utbildning på forskarnivå Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2015

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2015 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2015 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens handlingsplan för 2015-2017

Läs mer

Riktlinjer för anställda

Riktlinjer för anställda Riktlinjer för anställda Följande riktlinjer och villkor gäller för anställda vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. Riktlinjerna kompletterar de regler som gäller vid Göteborgs universitet

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Verksamhetsplanering - Lokal handlingsplan för Sektionen för textilteknologi 2019

Verksamhetsplanering - Lokal handlingsplan för Sektionen för textilteknologi 2019 1(7) Akademin för textil, teknik och ekonomi Sektionen för textilteknologi Magnus Bratt, sektionschef Verksamhetsplanering - Lokal handlingsplan för Sektionen för textilteknologi 2019 Utöver aktiviteter

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Konstituerande möte BUVs Studentråd

Konstituerande möte BUVs Studentråd Konstituerande möte BUVs Studentråd Datum: 2017-01-31 Tid: 15:00 Lokal: Nobelrummet, Stockholms Universitets Studentkår Närvarande: 1. Mötet öppnas 1.1. Val av mötesordförande 1.2. Val av mötessekreterare

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/716 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master's Programkod: L2BUV 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/250 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 Välkommen Lärare: Maria Johansson, Ulla-Britt Bergdahl, Ewa-Charlotte Faarinen Examinator: Maria Johansson VÄLKOMMEN TILL VFU INFORMATION Planeringsunderlag Loggboken Bedömningsformulär

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2013-08-22 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Izudin Dugic Päivi Jokela Hanna Palmer Anette

Läs mer

Tid: måndag 11 oktober 2010, kl Plats: LinCS-salen, Pedagogen, Läroverksgatan 5, Göteborg

Tid: måndag 11 oktober 2010, kl Plats: LinCS-salen, Pedagogen, Läroverksgatan 5, Göteborg Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 2/10 1 / 10 2010-10-11 Tid: måndag 11 oktober 2010, kl 13.00 16.00 Plats: LinCS-salen, Pedagogen, Läroverksgatan 5, Göteborg Närvarande Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt

Läs mer

Utbildningsvetenskapliga fakultetskansliet

Utbildningsvetenskapliga fakultetskansliet Utbildningsvetenskapliga fakultetskansliet Protokoll från sammanträde med beredning för forskning (BF) Datum: 2019-03-11 Tid: 16:30-17:30 Plats: A1 135b, Plan 1, Pedagogen Hus A Närvarande: Eva Reimers,

Läs mer

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för didaktik och pedagogisk profession DATUM: 2017-01-31 BESLUTAD AV: Jonas Emanuelsson KONTAKTPERSON: Jonas Emanuelsson Forskning: Prioriteringar

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4)

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Sammanträdesdag Närvarande ledamöter Lars Olof Delsing professor Sara Håkansson universitetslektor Marie Källkvist universitetslektor, bitr prefekt Marita Ljungqvist universitetslektor

Läs mer

Utbildningsplan för. Utöver detta krävs för respektive inriktning även behörighet/ kunskaper enligt nedan: Inriktning mot arabiska:

Utbildningsplan för. Utöver detta krävs för respektive inriktning även behörighet/ kunskaper enligt nedan: Inriktning mot arabiska: Utbildningsplan för Kandidatprogram i global management Bachelor's Programme in Global Management 180.0 Högskolepoäng 180.0 ECTS credits Programkod: SFGMA Gäller från: VT 2014 Fastställd: 2013-09-04 Ändrad:

Läs mer

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA)

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) 2017-01-25 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) Datum: 2017-04-24 Tid: 9:00 Plats: Konstnärliga fakultetskansliet, Storgatan

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare Riktlinjer för antagning av excellent lärare Vetenskapsområdet för medicin och farmaci Fastställda av områdesnämnden för medicin och farmaci 2012-10-25, reviderad 2014-06-13 och 2017-08-30 Områdesnämnden

Läs mer

Besluts- och delegationsordning vid Företagsekonomiska institutionen 2017 D nr V 2017/105

Besluts- och delegationsordning vid Företagsekonomiska institutionen 2017 D nr V 2017/105 1 (7) Besluts- och delegationsordning vid 2017 D nr V 2017/105 2017-01-20 som utgår från GU:s delegationsordning 2017-01-01-2017-12-31 GU = Grundutbildning FU = Forskarutbildning FFK = Forsknings- och

Läs mer

Protokoll från institutionsstyrelsens sammanträde

Protokoll från institutionsstyrelsens sammanträde Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Protokoll från institutionsstyrelsens sammanträde 2017-05-24 Tid: 09.00 12.00 Plats: Tupprummet, 14:340 Närvarande: Ordinarie Henrik Edgren

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Språk- och litteraturcentrum Sammanträdesdag Styrelsen klockan Louise Berglund.

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Språk- och litteraturcentrum Sammanträdesdag Styrelsen klockan Louise Berglund. LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Sammanträdesdag klockan 9.15 10.55 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Lena Ambjörn Louise Berglund Henry Diab Jonas Granfeldt Oskar Johansson Karin Nykvist Mikael Nystrand

Läs mer

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden.

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden. Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden 1 Lärarutbildning Lärarfortbildning Skolutveckling 2 Lärarutbildningens omfattning vid Göteborgs universitet Ca 4 000 studenter Ca 30 medverkande institutioner

Läs mer

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Protokoll Sammanträdesdatum: 111205 Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Ledamöter: Närvarande: Jan Petersson, ordförande Marie Albertsson, lärarrepresentant, Sandra Karlsson, studeranderepresentant Kalmar

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014 Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2014-2016 och Verksamhetsplan för 2014 samt har diskuterats på IR.

Läs mer

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Dagarna blir ljusare och våren är här. I december fick ni ett första nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen och nu har det blivit dags

Läs mer

Tid: tisdag den 11 april 2017 kl konferensrummet, Universitetsklubben, Campus Valla. verksamheten, ordförande, dekan

Tid: tisdag den 11 april 2017 kl konferensrummet, Universitetsklubben, Campus Valla. verksamheten, ordförande, dekan 1(5) Styrelsen för utbildningsvetenskap Tid: tisdag den 11 april 2017 kl 9.15-15.00 Lokal: konferensrummet, Universitetsklubben, Campus Valla Närvarande: Ledamöter: Jörgen Nissen Cecilia Lindgren Andreas

Läs mer

IT-fakultetsnämnden. Föreskrifter inom fakultetsnämndens verksamhetsområde BESLUT. Delegationsordning för IT-fakulteten

IT-fakultetsnämnden. Föreskrifter inom fakultetsnämndens verksamhetsområde BESLUT. Delegationsordning för IT-fakulteten IT-fakultetsnämnden BESLUT 2010-06-03 Dnr A10 2544/10 Delegationsordning för IT-fakulteten " Fakultetsnämnden ska inom sitt område ansvara för forskning, utbildning och samverkan med samhälle och näringsliv.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Handelshögskolan Dnr V 2016/526 DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse KONTAKTPERSON: Catharina Tillman FORSKNING SOM PÅVERKAR Handlingsplan

Läs mer

Handelshögskolans vid Göteborgs universitet Företagsekonomiska institutionen Institutionsrådet

Handelshögskolans vid Göteborgs universitet Företagsekonomiska institutionen Institutionsrådet Institutionsrådet 2013-06-17 1 (5) Besluts- och delegationsordning 2013-07-01 -- 2014-06-30 GU = Grundutbildning FU = Forskarutbildning FFK = Forsknings- och forskarutbildningskommittén UK = Utbildningskommittén

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Brister att åtgärda. Åtgärdade brister

Brister att åtgärda. Åtgärdade brister Uppsala, 3/3 2017 Redovisning av medel för särskild kvalitetssatsning på VFU Till Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet Martin Karlberg Universitetslektor, Projektledare VFU-projekt

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/132 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Datum: 2015-04-22 Tid: 14:00-16:30 Plats: Konferensrummet plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens backe Närvarande

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/290 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Tilldelningssystem för mötes- kompetensutvecklings- och forskningstid vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Tilldelningssystem för mötes- kompetensutvecklings- och forskningstid vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap 2016-11-15 Tilldelningssystem för mötes- kompetensutvecklings- och forskningstid vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Medarbetare bör meddela berörd studierektor om de planerar att ta tjänstledigt,

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1813-18 Sandra Persson Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Styrelsen klockan

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Styrelsen klockan LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdag klockan 9.15 11.55 Närvarande ledamöter Lars Olof Delsing professor fr o m 86 Oscar Hassby studerande Sara Håkansson universitetslektor Arona Johansson

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Lika villkors-plan

Lika villkors-plan Lika villkors-plan 2016-2018 Matematiska institutionen Fastställd av Matematiska institutionens styrelse 160205 1 Inledning Denna jämställdhetsplan är framtagen av Matematiska institutionens jämställdhetsgrupp

Läs mer

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Fakultetsnämnd och dekan 3 3. Fakultetskollegiet för utbildningsvetenskaper 3 4. 4 5. Arbetsutskottet 5 6. Programkommittén

Läs mer

Anvisning för Programråd inom sektor barn och utbildning. Beslutad av barn och utbildningsnämnden 2 juni 2015, 49. Dnr BUN2015.

Anvisning för Programråd inom sektor barn och utbildning. Beslutad av barn och utbildningsnämnden 2 juni 2015, 49. Dnr BUN2015. Anvisning för Programråd inom sektor barn och utbildning Beslutad av barn och utbildningsnämnden 2 juni 2015, 49. Dnr BUN2015.0137 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Rådens uppgifter... 3 2.1 Representation och

Läs mer

Rapport hållbarhetsmärkning av kurser och program

Rapport hållbarhetsmärkning av kurser och program Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV) / Barbro Robertsson Utbildningsnämnden Rapport hållbarhetsmärkning av kurser och program BAKGRUND I april 2014 fastställde utbildningsnämnden nya kriterier för

Läs mer

Kontinuerligt med årlig uppföljning

Kontinuerligt med årlig uppföljning 1. Generellt mål: att examinera doktorer som håller god internationell standard med sina avhandlingar och sin utbildning 2. En kvalitativ och effektiv antagningsprocess med aktiv internationell rekrytering

Läs mer

Utvärdering av beställning av utbildningsuppdrag

Utvärdering av beställning av utbildningsuppdrag 15-05-26 DNR LIU-2015-00247, 2015-00248, 2015-00250 BESLUT 1(2) Utvärdering av beställning av utbildningsuppdrag Den 5 februari 2013 beslutade Styrelsen för utbildningsvetenskap (SUV) om principer för

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

Programutvärdering genomförd med kollegial granskning vid samhällsvetenskapliga fakulteten

Programutvärdering genomförd med kollegial granskning vid samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut Dekanens beslutsmöte Nils Eriksson, utbildningsledare nils.eriksson@umu.se 090-786 63 10 Sammanträdesdatum 2017-03-27 Sid 1 (1) Dnr FS 1.1-15-47-16 Programutvärdering genomförd med kollegial granskning

Läs mer

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 (reviderad 2016-06-21) Sid 2 (9) Innehåll 1 Namn... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 4 3.1 Uppdrag... 4

Läs mer

Arbetsdokument: Specifikation av uppdrag kopplade till utbildningsverksamheten

Arbetsdokument: Specifikation av uppdrag kopplade till utbildningsverksamheten Malmö högskola 1(5) Senast uppdaterad Arbetsdokument: Specifikation av uppdrag kopplade till utbildningsverksamheten vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) 1 Inledning Detta dokument tar upp de centrala

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Forskning: Förstärkning av befintlig forskning eller resurs för arbete i olika forskningsmiljöer.

Forskning: Förstärkning av befintlig forskning eller resurs för arbete i olika forskningsmiljöer. Sociologiska institutionen Personalplan 2018 Riktlinjer för personalplanering Nedsättning i tjänst för forskning och kompetensutveckling I personalplanen för år 2018 beräknas nedsättningen för forskning,

Läs mer

Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora

Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora Protokoll Sammanträdesdatum: 2019-02-25 Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora Ledamöter: Närvarande: Gunlög Fur ordförande Hans T Sternudd vice ordförande Jørgen Bruhn ledamot Martina Böök studeranderepresentant

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN

EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN Fastställd av institutionsstyrelsen 2009-04-01 Reviderad 2012-12-07 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori införde 2009 en ekonomistyrningsmodell

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer