Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2015"

Transkript

1 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2015 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens handlingsplan för och verksamhetsplan för Planen har diskuterats på IR samt i institutionens arbetsmiljö- och likabehandlingsgrupp. Fastställdes av Ulla Mauritzson prefekt,

2 Arbetsmiljö- och likabehandlingsarbetet på institutionen Mål Inriktningen och ambitionen på institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande är att arbetsmiljö- och likabehandlingsarbetet ska vara en integrerad del av institutionens verksamhetsutveckling och i möjligaste mån behandlas i sitt sammanhang, det vill säga i de beredande och rådgörande organ som finns på institutionen, där såväl arbetsgivare, anställda och studenter finns representerade. IPKL ska kännetecknas av en jämställd och stimulerande arbetsmiljö där alla anställda, doktorander och studenter ges goda möjligheter att utvecklas i sitt arbete och i sina studier, och där anställda, studenter och doktorander behandlar varandra med ömsesidig respekt i undervisning, handledning, seminariekultur och i den allmänna arbetsmiljön (se text från IPKL:s VP/HP om arbetsmiljö- och likabehandlingsarbetet s. 6-7). Ansvar Prefekten har ansvar för institutionens arbetsmiljö- och likabehandlingsarbete och ansvarar för att en årlig handlingsplan för detta arbete upprättas, samt återrapporteras till fakulteten och GU. Beredningsinstanser Institutionsrådet har en punkt på dagordningen vid varje möte där frågor om arbetsmiljö och likabehandling diskuteras. På prefektrådets möten, som genomförs med fakultetens dekaner ungefär en gång per månad, och på institutionens ledningsgruppsmöten, som genomförs en gång per vecka, diskuteras regelbundet arbetsmiljö- och likabehandlingsfrågor. IPKL har även tillsatt en arbetsgrupp där prefekt, arbetsmiljöombuden, likabehandlingsombudet, personalhandläggare samt studentrepresentant fortlöpande hanterar arbetsmiljö- och likabehandlingsarbetet. Gruppen har möten ungefär en gång per månad och syftet är att förbättra arbetsmiljön och likabehandlingen vid institutionen. Kontinuerligt återkommande arbetsmiljö- och likabehandlingsarbete Arbetsmiljöronder Vid institutionen finns också mer specifika former för att bedriva arbetsmiljöarbete. Vid Göteborgs universitet har arbetsgivaren ansvar för arbetsmiljöarbetet och detta arbete genomförs i samverkan med arbetsmiljöombuden. Ivar Armini, Carin Blennerhed och Kerstin Signert har, efter förslag från personalen på institutionen, utsetts av de fackliga organisationerna som arbetsmiljöombud. Uppföljning av arbetsmiljöarbetet sker bland annat genom årliga arbetsmiljöronder. Arbetsgivaren har en företrädare (prefekt alternativt personalhandläggare), personalen företräds av arbetsmiljöombud och studenterna av ett studentarbetsmiljöombud. Protokoll skrivs och eventuella åtgärder diskuteras och fastställs av prefekt för att hantera de frågor som förs fram vid 2 (7)

3 arbetsmiljöronderna. På dessa arbetsmiljöronden behandlas dels den fysiska arbetsmiljön, exempelvis stolar och bord i lärosalar och arbetsrum, datorer, bildskärmsarbete, rumstemperatur, ventilation/drag etc., dels frågor av psykosocial karaktär, exempelvis frågor kring arbetsbelastning, samarbete, arbetsledning och arbetsklimat. Medarbetarsamtal Medarbetarsamtalen är ett annat sätt att få till stånd en dialog mellan ledning och anställda kring arbetsförhållanden, arbetsmiljö och likabehandling. Diskussioner kring verksamhetens förutsättningar, den enskildes arbetssituation, uppdrag, förväntningar och resultat diskuteras för att skapa bättre förutsättningar för såväl verksamhetens utveckling som den enskildes hälsa och välbefinnande. Våren 2015 Vid IPKL kommer medarbetare vid institutionen att erbjudas ett samtal för uppföljning av planerad tjänstgöring. GU:s nya bemanningssystem Retendo används från och med januari Prefekten har det övergripande ansvaret för medarbetares tjänstgöring och bemanningen i utbildningsuppdragen genomförs i samarbete med studierektorer och medarbetare. Hösten 2015 Prefekt alternativt proprefekt genomför medarbetarsamtal med docenter och professorer tillsammans med fakultetens dekan under hösten Prefekt och viceprefekt med ansvar för utbildning och samverkan genomför under hösten medarbetarsamtal med universitetsadjunkter, universitetslektorer och projektanställda. Administrativ chef genomför medarbetarsamtal med institutionens administrativa personal och proprefekt genomför medarbetarsamtal med institutionens doktorander. IPKL följer den av fakulteten utarbetade tidplanen för arbetsmiljöarbetet: Januari april Arbetsmiljöronder (fysisk, psykosocial samt brandskydd). Arbetsmiljörond avseende allmänna ytor (studeranderepresentanter medverkar). Uppföljning av föregående handlingsplan Oktober Protokollen från arbetsmiljöronder inlämnas till prefekten. Uppföljning av arbetsmiljöronder. Medarbetarsamtal November december Sammanställning av arbetsmiljöprotokoll. Riskbedömningar görs under året när så krävs. 3 (7)

4 Åtgärdsplan för 2015 I följande dokument beskrivs åtgärder som institutionen planera att genomföra under 2015 vad gäller det systematiska arbetsmiljö- och likabehandlingsarbetet: Handlingsplan och Verksamhetsplan 2015 Psykosociala arbetsmiljöenkäten UFS 2014 Arbetsmiljörond Ergonomirond 2014 Doktorandenkät och fokussamtal med doktorander Lokalplanering för 2015 Rekryteringsplan och meriteringsinsatser för medarbetare Arbetet med rekrytering av nya medarbetare pågår kontinuerligt på IPKL och under senhösten 2014 utlystes en tjänst som studieadministratör, två biträdande universitetslektorstjänster, en ev. flera universitetslektorat inom Barn och ungdomsvetenskap riktat mot förskolans didaktik, en ev. flera universitetslektorat i Barn och ungdomsvetenskap med inriktning mot arbete i fritidshem. Våren 2015 planeras för utlysningar av en ekonom för arbete med projekt och fyra doktorandanställningar. Planering för ytterligare utlysningar av en eller flera universitetslektorat med inriktning för arbete med förskolans didaktik, samt en ev. flera utlysningar av universitetsadjunkter ska utarbetas under våren. Medel för docentmeritering finns i budget för 2015 och en särskild satsning kommer att genomföras inom området högskolepedagogik med en kurs på 5 högskolepoäng för institutionens adjungerade universitetsadjunkter. Övrig undervisande personal på IPKL som saknar högskolepedagogisk utbildning uppmuntras att delta i de kurser som anordnas av PIL. Utbildningsinsatser för handledare av examensarbeten i lärarutbildningen planeras. Mentorskap för nyanställda Vid IPKL har ett arbete med mentorskap för nyanställda inletts och nya medarbetare tilldelas om de önskar en mentor. Mentorskapet kan hanteras av projektansvariga, programledare och ansvariga kursledare för att en god introduktion i kommande arbetsuppgifter ska kunna ges nya medarbetare. Den person som fungerar som mentor erhåller arbetstid i sin tjänstgöring för vägledning och introduktion i olika arbetsuppgifter under det första året. I övrigt strävar IPKL efter att följa GU:s handlingsplan för introduktion av nya medarbetare. Utökat utbildningsuppdrag med försämrad ekonomin i lärarprogrammen IPKL har ett kontinuerligt ökande uppdrag inom LP11 fram till Arbetet med revidering och utveckling av kursplaner, framtagande av kursguider samt planering, administration och genomförande av utbildningen kommer även under 2015 att innebära en ökad arbetsbelastning för institutionens medarbetare. Institutionen behöver under 2015 intensifiera arbetet med ekonomiuppföljningen av utbildningen och bemanningen samt kommande rekryteringar. 4 (7)

5 Psykosocial arbetsmiljöenkät våren 2014 IPKL:s resultat vid den arbetsmiljöenkät som genomfördes under våren 2014 visar att en majoritet av medarbetare vid institutionen svarat att den psykosociala arbetsmiljön är god. Medarbetare trivs med sina arbetsuppgifter men ganska många (cirka 35%) håller inte med om påståendet att arbetsmängden är god. Inför planeringen av våren tjänstgöring för medarbetare har det varit i fokus att minska arbetsbelastning, vilket bland annat också inneburit att rekryteringsarbetet ytterligare har intensifierats. Doktoranders arbetsmiljö och doktorandenkäten I doktorandenkäten, som har genomförts vid GU, framkom det att doktorander upplever ohälsosam stress under sina doktorandstudier. Vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande kommer det av den anledningen att under våren 2015 att genomföras fokusgruppsamtal med institutionens doktorander. De förslag till åtgärder som doktorander för fram i dessa samtal kommer att beaktas vid planeringen av doktorandernas studier och arbete i utbildningen med syfte att skapa en bättre arbetsmiljö för dem. Lokalfrågan IPKL har tagit fram en långsiktig lokalförsörjningsplan för att kunna hantera det ökade behovet av kontors- och undervisningslokaler. Under sommaren 2015 ska ombyggnad av en lokal i C- huset genomföras för att IPKL ska få ytterligare cirka 13 rum/arbetsplatser för nyrekryterade medarbetare september Planering för inköp till dessa nya arbetsrum ska genomföras före sommaren för att lokalerna ska kunna användas vid terminsstart hösten (7)

6 ARBETSMILJÖ SOM INSPIRERAR (texten är hämtad från IPKL:s Handlingsplan och Verksamhetsplan 2015) Mål och strategier enligt Vision 2020 vid IPKL IPKL ska kännetecknas av en jämställd och stimulerande arbetsmiljö där alla anställda, doktorander och studenter ges goda möjligheter att utvecklas i sitt arbete och i sina studier, och där anställda, studenter och doktorander behandlar varandra med ömsesidig respekt i undervisning, handledning, seminariekultur och i den allmänna arbetsmiljön. En socialt hållbar miljö integrera likabehandlings- och arbetsmiljöarbetet i det vardagliga arbetet vid institutionen regelbundet följa upp jämställdheten mellan kvinnor och män vid lönerörelser tillämpa ett kritiskt förhållningssätt i likabehandlingsarbetet tillämpa nolltolerans mot avvikelse från grundläggande etiska principer Aktivt ledar- och medarbetarskap ha ett ledarskap och medarbetarskap som präglas av öppenhet och delaktighet, där varje medarbetares kompetens värdesätts införa mentorskap vid introduktion av nyanställda medarbetare erbjuda kontinuerlig kompetensutveckling och en rimlig arbetsfördelning till alla medarbetare En lärande organisation öka samverkan inom institutionen, med fakulteten, GU och omvärlden, såväl mellan olika ämnesområden som mellan akademisk och administrativ personal genus, jämställdhet och likabehandling ska vara en del av utbildningen, både som genomgående perspektiv och som speciellt kunskapsområde stimulera internationellt utbyte för medarbetare, doktorander och studenter digital infrastruktur och intern kommunikation ska underlätta såväl den enskilde medarbetarens arbete som samarbeten mellan medarbetare, institutioner och fakulteter Kvalitetsdriven arbetsmiljö arbeta förebyggande med arbetsmiljö- och likabehandlingsarbetet i samverkan med arbetsmiljöombud, likabehandlingsombud, studentarbetsmiljöombud, doktorandrepresentant och prefekt genomföra arbetsmiljöronder med studenter, doktorander och medarbetare varje år 6 (7)

7 IPKL:s prioriteringar och mål Ha integrerat arbetsmiljö- och likabehandlingsarbetet i det vardagliga arbetet Handlingsplan för att uppnå målen Kontinuerligt följa upp tjänstgöringsplaner för medarbetare för att säkerställa en god balans mellan arbetsbelastning/ arbetsintensitet och möjlighet till meritering Verksamhetsplan 2015 Implementera ny bemanningswebb och minska den administrativa belastningen för kursledare och medarbetare Sträva efter att öka jämställdheten samt ge goda förutsättningar och villkor för meritering Utvärdera institutionens stöd för docentmeritering Med stöd av resultatet från delutvärdering av IPKL:s docentmeriteringsinsatser eventuellt erbjuda ytterligare docentmeriteringstid för några medarbetare under hösten 2015 Vidareutveckla former för föreläsningsserier om likabehandling och jämställdhet för studenter, doktorander och medarbetare Ha breddat rekryteringen och ökat mångfalden bland alla medarbetarkategorier och bland studenter och doktorander Vidareutveckla planen för hur institutionen ska arbeta med introduktion av nya medarbetare Utveckla stödstrukturer för att möta heterogena studentgrupper Tilldela nya medarbetare en mentor Fortsätta arbetet med de internationella masterprogram institutionen ger eller medverkar i för att bredda rekryteringen av såväl medarbetare som studenter och doktorander Utveckla samverkan med enheten för akademiska språk Etablera ett långsiktigt värdegrunds- och demokratiarbete inkluderande frågor kring delaktighet, demokrati, samt grundläggande respekt för allas lika värde Ta fram en plan för hur inventering av jämställdhet och likabehandling behandlas och skrivs fram i kursplaner Genomföra inventering av hur jämställdhet och likabehandling behandlas och skrivs fram i kursplaner 7 (7)

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2016-2018

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014 Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2014-2016 och Verksamhetsplan för 2014 samt har diskuterats på IR.

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2013

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2013 Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2013 Behandlad i institutionsrådet vid IPKL 2013-02-18 och med utgångspunkt i institutionens verksamhets- och handlingsplan för 2013-2015 1 Arbetsmiljöarbetet

Läs mer

PLAN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Institutionen för ekonomi och samhälle

PLAN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Institutionen för ekonomi och samhälle STYRDOKUMENT Dnr V 2014/911 GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Institutionen för ekonomi och samhälle Beslutsfattare Birgit Karlsson Beslutsdatum 2014-12-26 Giltighetstid

Läs mer

Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL

Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2011 vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL)

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL) HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/715 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL) Publicerad http://www.ipkl.gu.se/internt/styrdokument/ Beslutsfattare

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012 Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012 vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan 2014-2016 Organisation och prioriteringar Statsvetenskapliga institutionens arbetsmiljöplan styrs av Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy.

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANADE DATUM: 2013-12-23 AVSÄNDARE: Mona Lundin, Elisabeth Mellgren, Sonja Sheridan och Ulla Mauritzson KONTAKTPERSON:

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/109 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖ DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET VID INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP Publicerad

Läs mer

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015 IPKL-möte 26 januari klockan 13-16.30 i sal BE 015 13.00-13.30 Dekan Roger Säljö kommer till IPKL och redogör för fakultetens förväntningar på institutionen, Kort redovisning av institutionens Handlingsplan

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2014/62 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2015

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2015 PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2015 Fastställd av prefekt 2015-02-05 Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid psykologiska institutionen En god arbetsmiljö är en

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2013-12-10 FASTSTÄLLD AV: Ulla Mauritzson, prefekt, Mona Lundin, proprefekt, Elisabeth Mellgren,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010-2011 Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet Den övergripande målsättningen med likabehandlingsarbetet vid institutionen för språk och litteraturer

Läs mer

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: 2016-10-17 Tid: kl. 9-12 Plats: B4 437 Närvarande: Frånvarande: Cecilia Wallerstedt, Louise Peterson,

Läs mer

Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal

Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 8/11 1 / 7 2011-10-24 Tid: måndag 24 oktober 2011, kl 13.00 15.10 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING IPS

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING IPS INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK Dnr V 2017/672 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING IPS 2017-2018 Publicerad http://www.ips.gu.se/om-ips/likabehandling/ Beslutsfattare Mona

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2016/110 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institution för geovetenskaper

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institution för geovetenskaper HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/694 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Institutionen för geovetenskaper Publicerad Beslutsfattare Gäller för www.gvc.gu.se Prefekt, Mark Johnson Institution för

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: 2018-09-03 Tid: kl. 13-16 Plats: B4 437 Närvarande: Cecilia Wallerstedt, Annika Bergviken Rensfeldt, Louise

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN Dnr V 2013/1012 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket Publicerad Beslutsfattare http://svenska.gu.se/digitalassets/1469/1469290_likabehandlingsplan2014.pdf

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 3/12 1 / 6 2012-03-20 Tid: tisdag 20 mars 2012, kl 13.00 16.00 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017 PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017 Fastställd av prefekten Den 23 maj 2017 Psykologiska institutionen 1 (8) Haraldsgatan 1, Box 500, 405 30 Göteborg 031-786 0000

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2016-10-17 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp Viceprefekt Christel Larsson

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen DIARIE NR V 2017/68 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam, prefekt KONTAKTPERSON: Anna-Karin Ingelström, administrativ

Läs mer

Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan

Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan 2009-11-18 Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan Allt som kan påverka människan i arbetet är en del av arbetsmiljön. Vid Förvaltningshögskolan är det systematiska arbetsmiljöarbetet

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet. Organisation och prioriteringar

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet. Organisation och prioriteringar Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Organisation och prioriteringar Arbetsmiljöplan 2010-2012 Statsvetenskapliga institutionens arbetsmiljöplan styrs av Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2017/977 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande DATUM: 2015-11-09 BESLUTAD AV: Ulla Mauritzson, prefekt KONTAKTPERSON: ulla.mauritzson@ped.gu.se

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN Dnr V2016/239 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket Publicerad Beslutsfattare http://svenska.gu.se/digitalassets/1570/1570437_handlingsplan-forjamstalldhet-och-likabehandling-inst--f-svenska-spraket-2016.pdf

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS)

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS) HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/678 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Publicerad http://www.ips.gu.se/om-ips/likabehandling/ Beslutsfattare Gäller

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2014 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2014 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2014 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Beslutsfattare Ansvarig funktion Stina Sundling Wingfors, områdeschef Arbetsmiljö-

Läs mer

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald 2018-08-27 KS 2017.508 1.3.6.4 P O LICY Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald HR-avdelningen Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12 191, reviderad av kommunfullmäktige 2018-08-27 104

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan

Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan Allt som kan påverka människan i arbetet är en del av arbetsmiljön. Vid Förvaltningshögskolan är det systematiska arbetsmiljöarbetet en

Läs mer

Göteborgs universitet Psykologiska institutionen. Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012

Göteborgs universitet Psykologiska institutionen. Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012 Göteborgs universitet Psykologiska institutionen Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012 1 Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid psykologiska institutionen En god arbetsmiljö är en viktig grund

Läs mer

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN 2017-2018 För- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för- och grundskolnämnden Dokumentansvarig Stabschef, skol-

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM:

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM: DNR V 2015/965 RISKANALYS 2016 JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DATUM: 151126 BESLUTAD AV: Ulla Sätereie, prefekt KONTAKTPERSON: Ulla Sätereie, ulla.satereie@jmg.gu.se

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI

PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI STYRDOKUMENT Dnr V 2016/1029 PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Beslutsfattare Handläggare Fredrik Engström Emelie Seeliger Beslutsdatum

Läs mer

inflytande uppmärksamma kommunikation respekt socialt ARBETSMILJÖPOLICY illit flexibilitet god fysisk arbetsmiljö närvaro tydligt ledarskap frihet

inflytande uppmärksamma kommunikation respekt socialt ARBETSMILJÖPOLICY illit flexibilitet god fysisk arbetsmiljö närvaro tydligt ledarskap frihet socialt illit trygghet uppskattning närvaro god fysisk arbetsmiljö tydligt ledarskap flexibilitet inflytande humor respekt tid variation KARLSTADS UNIVERSITET ARBETSMILJÖPOLICY frihet uppmärksamma kommunikation

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkor

Handlingsplan för Lika villkor UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Handlingsplan för Lika villkor 2016 2018 Inledning Likavillkorsplanen har utarbetats av institutionens likavillkorsgrupp och fastställts av institutionsstyrelsen

Läs mer

Handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid Litteraturvetenskapliga institutionen läsåret 2013/2014

Handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid Litteraturvetenskapliga institutionen läsåret 2013/2014 Uppsala universitet Litteraturvetenskapliga institutionen Handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid Litteraturvetenskapliga institutionen läsåret 2013/2014 Målsättningar för en bättre arbetsmiljö Allt arbete

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1178 Institutionen för svenska språket DATUM: 2018-11-29 BESLUTAD AV: Karin Helgesson KONTAKTPERSON: Karin Helgesson FORSKNING

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET 3 Förord Människorna som arbetar och studerar är universitetets viktigaste tillgång. En god arbetsmiljö är grunden för att man ska utvecklas, trivas, vara säker

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna Inger Brännberg Annika Lantz-Andersson Johannes Lunneblad

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna Inger Brännberg Annika Lantz-Andersson Johannes Lunneblad Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 1/12 1 / 7 2012-01-24 Tid: tisdag 24 januari 2012, kl 13.00 15.35 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012

Likabehandlingsplan 2012 Likabehandlingsplan 2012 Arbetet vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession (IDPP) ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön,

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Göteborgs universitet Psykologiska institutionen. Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2014

Göteborgs universitet Psykologiska institutionen. Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2014 Göteborgs universitet Psykologiska institutionen Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2014 1 Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid psykologiska institutionen En god arbetsmiljö är en viktig grund

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM:

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: 2019-01-21 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se Innehållsförteckning SAMTLIGA LÄRARE OCH

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Underlag till MBL 2019-03-07 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Cecilia Wallerstedt, prefekt Saco OFR-s SEKO MBL 19 2019-03-07

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN 2017-05-17 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN Svedala kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare som prioriterar utvecklingen av våra verksamheter och medarbetare. Vårt arbetsklimat ska präglas av hållbarhet,

Läs mer

PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI

PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Publicerad 2016-12-02 Beslutsfattare Handläggare Fredrik Engström Emelie Seeliger Beslutsdatum Uppdaterad

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för didaktik och pedagogisk profession

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för didaktik och pedagogisk profession HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/707 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling institutionen för didaktik och pedagogisk profession Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.idpp.gu.se/internt/styrdokument/

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

ARBETSMILJÖPLAN Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

ARBETSMILJÖPLAN Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 2013 ARBETSMILJÖPLAN Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Arbetsmiljögrupp Karin Hjälmeskog, biträdande prefekt Katarina Gahne, skyddsombud Karin Eghammer, skyddsombud Samrawit

Läs mer

Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Företagsekonomiska institutionen DATUM: 170222 BESLUTAD AV: Patrik Ström, prefekt KONTAKTPERSON: Linda Vidén Ljungars, administrativ chef FORSKNING SOM

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 IT-fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margaretha Jansson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

ARBETSMILJÖPLAN för institutionen för Tillämpad informationsteknologi (ITIT)

ARBETSMILJÖPLAN för institutionen för Tillämpad informationsteknologi (ITIT) ARBETSMILJÖPLAN för institutionen för Tillämpad informationsteknologi (ITIT) Mål för arbetsmiljöarbetet Institutionens arbetsmiljöarbete skall bedrivas enligt arbetsmiljöpolicyn vid Göteborgs universitet

Läs mer

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Christin de Flon 2011-12-12 Tid Måndag den 12 december klockan 13 16.15 Plats Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Närvarande Ledamöter Jonas Emanuelsson prefekt, ordförande Ann Zetterqvist

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR Typ av dokument: Policy Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Arbetsmiljö och lika villkor Ansvarig förvaltningsenhet: Personalenheten Ersätter dokument: Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Institutionsrådet, minnesanteckningar

Institutionsrådet, minnesanteckningar Institutionsrådet, minnesanteckningar 2014-03-10 Närvarande: Ulla Mauritzson, Mona Lundin, Oskar Lindwall, Inger Brännberg, Johannes Lunneblad, Doris Gustafson, Annika Bergviken Rensfeldt, Cecilia Björck,

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion HANDLINGSPLAN Dnr V 2016/305 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.lir.gu.se/om-oss/likabehandling/

Läs mer

Medarbetarpolicy. för Institutet för språk och folkminnen

Medarbetarpolicy. för Institutet för språk och folkminnen BILAGA Medarbetarpolicy för Medarbetarpolicyn har tagits fram i samarbete mellan institutets samtliga avdelningar. Policyn gäller i första hand i två år, och ska sedan utvärderas och revideras. Fastställd

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer