STADENS ORGANISATION DÅ DEN NYA MANDATPERIODEN INLEDS I JUNI 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STADENS ORGANISATION DÅ DEN NYA MANDATPERIODEN INLEDS I JUNI 2017"

Transkript

1 189, ST :00 ST: 224/2015 STADENS ORGANISATION DÅ DEN NYA MANDATPERIODEN INLEDS I JUNI 2017 (Organisationskommittén ) Delar av den nya kommunallagen träder i kraft Bland annat ska staden godkänna en ny förvaltningsstadga, i vilken sammanförs förvaltningsstadgan, instruktionerna, stadsfullmäktiges arbetsordning samt arvodes- och resestadgan. Denna process är omfattande. Traditionellt har staden även inför en ny mandatperiod sett över sin nämndorganisation. Helheten behandlas i två delar. I första skedet beslutar stadsfullmäktige om antalet medlemmar i stadsfullmäktige och vilka organ (nämnder och direktioner) som skall finnas vid ingången av den nya mandatperioden. Samtidigt görs även ändringar i det kommunala ämbetsverket (centralerna). 1. Antalet medlemmar i stadsfullmäktige samt nämndorganisationen 1. a. Antalet medlemmar i stadsfullmäktige 16 KomL (410/2015) Fullmäktige fattar beslut om antalet ledamöter i fullmäktige. Ett udda antal ledamöter i fullmäktige väljs enligt antalet invånare i kommunen enligt följande: Antal invånare Antal ledamöter i fullmäktige minst Om fullmäktige inte fattar något beslut om antalet ledamöter i fullmäktige, ska det i lagen angivna minimiantalet ledamöter väljas. Om fullmäktige fattar beslut om ett större antal ledamöter än minimiantalet eller om ett tidigare beslut ändras, ska justitieministeriet underrättas om detta före utgången av året före valåret. Fullmäktiges beslut om antalet ledamöter får verkställas innan det har vunnit laga kraft. Beslutet får dock inte börja verkställas, om förvaltningsdomstolen förbjuder verkställigheten. Invånarantalet enligt denna paragraf bestäms enligt de uppgifter som vid utgången av den 30 november året före valåret finns i det befolkningsdatasystem som avses i lagen om befolkningsdatasystemet och Befolkningsregistercentralens certifikattjänster (661/2009). M.a.o. ska beslutet om ett större antal medlemmar än minimiantalet meddelas till justitieministeriet under Minimiantalet är för Kristinestad 27 ledamöter eller samma antal som fullmäktige har för tillfället. Mandatperioden Kommittén föreslår att antalet ledamöter är oförändrat d.v.s. att stadsfullmäktige har 27 ledamöter. Organ Ledamöter Anmärkningar STADSFULLMÄKTIGE 27 X antal ersättare som inte är personliga utan i ordningsföljd. Till ersättare för fullmäktigeledamöterna väljs av de första icke invalda kandidaterna från varje valförbund, parti och gemensam lista i kommunalvalet ett lika stort antal som antalet ledamöter, dock minst två. En ledamot som blivit vald i egenskap av kandidat för en valmansförening utanför de gemensamma listorna har ingen ersättare.

2 189, ST :00 ST: 224/2015 Valnämnden i stadsfullmäktige 5 Medlemmarna har personliga ersättare. Nämnden sköter bl.a. de proportionella valen i stadsfullmäktige. 1. b. Stadsstyrelsen och organen Kristinestad nuvarande organisationsschema för de beslutande organen bifogas som bilaga. I revisionsnämnden, stadsstyrelsen och nämnderna samt sektionerna och direktionerna utses (valnämnderna, råden och kommittéerna undantaget) för tillfället (mandatperioden ) sammanlagt 125 ordinariemedlemmar och 127 ersättare. Därtill kommer Bötoms tilläggsmedlemmar i finskspråkiga utbildningsnämnden (3+3) samt direktionen för yläaste/lukio (4+4). D.v.s. totalt 132 medlemmar ersättare. Mandatperioden I 30 KomL stadgas om kommunens organ följande: I kommunen ska det förutom fullmäktige finnas en kommunstyrelse och en revisionsnämnd. Fullmäktige kan dessutom tillsätta 1) nämnder som lyder under kommunstyrelsen eller utskott i stället för dem för skötseln av uppgifter av bestående natur, 2) direktioner för skötseln av affärsverk eller andra uppgifter, 3) sektioner i kommunstyrelsen, nämnder, utskott och direktioner. Kommunstyrelsen, och med stöd av ett fullmäktigebeslut även andra organ, kan tillsätta en kommitté för att sköta en viss uppgift. I en tvåspråkig kommun ska för undervisningsförvaltningen tillsättas ett organ för vardera språkgruppen eller ett gemensamt organ med särskilda sektioner för vardera språkgruppen. Ledamöterna i organen eller sektionerna ska väljas bland personer som hör till respektive språkgrupp. I fråga om kommunstyrelsens, nämnders, utskotts och direktioners sektioner tillämpas vad som föreskrivs om organet i fråga. Nämnderna ansvarar för serviceområden och får nya benämningar. Funktionerna inom den nuvarande bildnings- och fritidscentralen uppgår i serviceområdet för livskraft, serviceområdet för välfärd och serviceområdet för utbildning. Inom serviceområdet för utbildning skapas en gemensam nämnd med två sektioner. Skolornas direktioner slopas. Tekniska nämndens fiskesektion och vägsektion slopas. Affärsverket ombildas till en balansenhet inom serviceområdet för samhällsbyggnad och samtidigt slopas direktionen. Organ Ledamöter Anmärkningar Centralvalnämnden 5 5 ersättare som inte är personliga utan i ordningsföljd Valnämnderna en för varje röstningsområde (10) 5 5 ersättare som inte är personliga utan i ordningsföljd. Valnämnderna tillsätts separat för varje val.

3 189, ST :00 ST: 224/2015 Valbestyrelser (2) 3 3 ersättare som inte är personliga utan i ordningsföljd. Valbestyrelserna tillsätts separat för varje val. Revisionsnämnden 5 Medlemmarna har personliga ersättare. Ordförande och vice ordförande ska vara ledamöter i stadsfullmäktige. Stadsstyrelsen 7 Medlemmarna har personliga ersättare. Ordförande och vice ordförande ska vara ledamöter i stadsfullmäktige. Stadsstyrelsens personalsektion -Ungdomsfullmäktige -äldrerådet -råd för personer med funktionsnedsättning -tillf. kommittéer 3 Medlemmarna har personliga ersättare Under stadsstyrelsen finns: ungdomsfullmäktige, handikappråd och äldreråd samt tillfälliga kommittéer inklusive veterankommittén. I samtliga 5 medlemmar. Ungdomsfullmäktige kan ha fler än 5medlemmar. Välfärdsnämnden 7 Medlemmarna har personliga ersättare. Utbildningsnämnden 7 Medlemmarna har personliga ersättare. I utbildningsnämnden och nämndens sektioner finns tilläggsmedlemmar i stöd av separata avtal om gemensamt skolväsende och genom vilket avtal Kristinestad är värdkommun. Utbildningsnämndens svenskspråkiga sektion Utbildningsnämndens finskspråkiga sektion 5 Medlemmarna har personliga ersättare. Enligt KomL ska i en tvåspråkig kommun för undervisningsförvaltningen tillsättas ett organ för vardera språkgruppen eller ett gemensamt organ med särskilda sektioner för vardera språkgruppen. Ledamöterna i organen eller sektionerna ska väljas bland personer som hör till respektive språkgrupp. 5 Medlemmarna har personliga ersättare. Enligt KomL ska i en tvåspråkig kommun för undervisningsförvaltningen tillsättas ett organ för vardera språkgruppen eller ett gemensamt organ med särskilda sektioner för vardera språkgruppen. Ledamöterna i organen eller sektionerna ska väljas bland personer som hör till respektive språkgrupp. Samhällsbyggnadsnämnden 7 Medlemmarna har personliga ersättare. Om förslaget godkänns utses till revisionsnämnden, stadsstyrelsen och nämnderna samt sektionerna (valnämnderna, råden och kommittéerna undantaget) sammanlagt 51 ordinariemedlemmar och 53 ersättare. I utbildningsnämnden och utbildningsnämndens sektioner finns tilläggsmedlemmar i stöd av separata avtal om gemensamt skolväsende och genom vilket avtal Kristinestad är värdkommun. För koncernstyrningen kan stadsstyrelsen och nämnderna ha en koncernsektion. Med tanke på Kristinestads storlek och antalet dottersamfund förordar kommittén att koncernledningsuppgifter ges åt stadsstyrelsen och nämnderna och att det för koncernledning inte tillsätts separata sektioner.

4 189, ST :00 ST: 224/2015 För befrämjande av delaktigheten inrättas en kommundelsstämma. I stämman deltar representanterna från de organisationerna som representerar byn/stadsdel. Som exempel på dylika organisationer nämns byaråd, ungdomsföreningar, hembygdsföreningar och liknande. Stämman kunde sammanträde förslagsvis 1-2 gånger per år. Stämman är rådgivande och den kunde bl.a. utse representanter till landsbygdsriksdagen. Stämman är inte kopplat till brukarråden. Kommundelsstämman är inte ett kommunalt organ och har ej heller beslutanderätt i stöd av förvaltningsstadgan eller egen budget. Kommundelsstämman är en kanal för deltagande och påverkan för den befolkningsgrupp (by eller stadsdel) de företräder. Kommundelsstämman sammankallas av stadsstyrelsen. Stadsstyrelsen uppgör utgående från inkomna förslag förteckning över de diskussionsärenden, som behandlas av stämman. De vid stämman framkomna initiativen och resolutionerna sänds till serviceområdena för beredning och behandling. 2. Personalorganisationen I modellstadgan anges att kommunens personalorganisation är uppdelad på verksamhetsområden/sektorer som delas in i ansvarsområden, serviceenheter och verksamhetsenheter samt affärsverk. Kommittén föreslår att kommunens organisation indelas i serviceområden som delas in i ansvarsområden och serviceenheter. Inom organisationen kan finnas affärsverk. I förvaltningsstadgan intas bestämmelser om personalorganisationens befogenheter och myndighetsuppgifter. Indelningen i ansvarsområden och serviceenheter nedan baserar sig på nuvarande instruktioner. Kommittén föreslår att Kultur- och museiväsendet placeras inom serviceområdet för livskraft, Ungdoms- och idrottsväsendet inom serviceområdet för välfärd samt att Fritt bildningsarbete och biblioteksväsendet placeras inom serviceområdet för utbildning. I en del kommuner är Kultur- och museiväsendet placerat i samband med utbildningen/bildning. Organen ansvarar för serviceområden enligt följande: Stadsstyrelsen o Serviceområdet för livskraft Serviceområdets utveckling, förvaltning och ekonomi Projekt inom serviceområdet Allmän förvaltning och stadens förvaltningsstöd Stadens ICT -utveckling Samservicepunkten Stadens ekonomiförvaltning Stadens personalförvaltning Kultur- och museiväsendet Carlsro Välfärdsnämnden o Serviceområdet för välfärd Serviceområdets utveckling, förvaltning och ekonomi

5 189, ST :00 ST: 224/2015 Kanslifunktioner Centrallagret/upphandling Kosthåll Projekt inom serviceområdet Specialsjukvård Öppenvård Rådgivningar Läkarmottagning Företagshälsovård Fysioterapi och rehabilitering Hemvård Anstaltsvård Akut- och rehabiliteringsavdelningen Kristinahemmet Åldersro servicecenter Serviceboende (egen eller som köptjänst) Tandvård Tandläkarmottagningarna Individ- och familjevård Socialarbete barnskydd Vårdnadsärenden utkomststöd Handikappservice Vård av utvecklingsstörda Rusvård Serviceboende Idrotts- och ungdomsväsendet Simhallen Idrottsanläggningarnas verksamhet Utbildningsnämnden o Serviceområdet för utbildning Utbildningsnämndens svenskspråkiga sektion Svenskspråkiga utbildningsväsendet Förskoleundervisning Grundskolorna Kristinestads skola Lappfjärd skola Härkmeri skola Kristinestads högstadium Gymnasieutbildning Kristinestads Gymnasium Utbildningsnämndens finskspråkiga sektion Finskspråkiga utbildningsväsendet Förskoleundervisning Grundskolorna Kantakaupungin koulu Kristiinanseudun koulu Gymnasieutbildning Kristiinankaupungin lukio Utbildningsnämnden

6 189, ST :00 ST: 224/2015 Småbarnsfostran Gemensamma uppgifter Skolåret, skolskjutsarna, skolkurator, skolpsykolog o.dyl Serviceområdets utveckling, förvaltning och ekonomi Projekt inom serviceområdet Fritt bildningsarbete Medborgarinstitutet Grundläggande utbildnings inom konst Legato Biblioteksväsendet Bibliotek bokbussen Samhällsbyggnadsnämnden o Serviceområdet för samhällsbyggnad Serviceområdets utveckling, förvaltning och ekonomi Projekt inom serviceområdet Teknisk service Byggnadstillsyn Planläggningsärenden Fastighetsbildning och mätningsverksamhet Jordlegoärenden Skogsbruket Hamnverksamhet Värdkommuner inom serviceområdet KRS Gatu Gator och vägar Gatu- o vägbelysning Parker och allmänna områden Stadens vattenområden Idrottsanläggningarna och simstränderna Småbåtshamnarna Farleder Torghandeln Resultatenhetens fordon KRS Fastigheter Fastigheter och byggnader Stadens ägobostäder Städfunktion KRS Vatten (separat balansenhet) Vattentjänster och dess anläggningar Avloppsvattentjänster och dess anläggningar Förvaltnings- och organisationskommitténs beslut: Kommittén föreslår att stadsstyrelsen och stadsfullmäktige beslutar, att; A. ärendet behandlas i två delar sålunda att i detta första skede görs beslut om den framtida nämnd och personalorganisationen och i skede två godkänns en ny förvaltningsstadga; samt

7 189, ST :00 ST: 224/2015 B. stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige beslutar, att; 1. a. Stadsfullmäktige har 27 medlemmar då den nya mandatperioden inleds; b. staden har följande nämndorganisation då den nya mandatperioden inleds; i. Revisionsnämnden (5 medlemmar) ii. Stadsstyrelsen (7 medlemmar) Stadsstyrelsens personalsektion (3 medlemmar) Ungdomsfullmäktige, handikappråd, äldreråd, veterankommitté samt tillfälliga kommittéer iii. Välfärdsnämnden (7 medlemmar) iv. Utbildningsnämnden (7 medlemmar) Utbildningsnämndens svenskspråkiga sektion (5 medlemmar) Utbildningsnämndens finskspråkiga sektion (5 medlemmar) v. Samhällsbyggnadsnämnden (7 medlemmar) Angående centralvalnämnd, valnämnder och valbestyrelser stadgas i vallagen. c. För befrämjande av delaktighet finns en kommundelsstämma. 2. Personalorganisationen indelas i följande serviceområden; a. Serviceområdet för livskraft b. Serviceområdet för välfärd c. Serviceområdet för utbildning d. Serviceområdet för samhällsbyggnad. Angående indelningen av serviceområdena i ansvarsområden och serviceenheter stadgas skilt. Bilaga 19 (Stadsstyrelsen ) Följande behandlingsskede av kommitténs förslag till nämndorganisationen samt indelningen av personalorganisationen i serviceområden är att förslaget ska sändas på utlåtanderunda till råden och nämnderna samt centralerna. Nämnderna ges i uppdrag att inhämta direktionernas och sektionernas utlåtanden och beakta deras utlåtanden i sina egna utlåtanden. Personalsektionen och direktionen för affärsverket KRS-Vatten lyder under stadsstyrelsen och ger direkt utlåtande åt stadsstyrelsen. Utlåtandena ska inlämnas till stadsstyrelsen senast Förslaget publiceras även på stadens webbplats och kommunmedlemmarna kan ge sina åsikter om förslaget inom samma tid.

8 189, ST :00 ST: 224/2015 Stadsfullmäktige kan behandla stadsstyrelsens förslag varefter den detaljerade nya förvaltningsstadgan bereds. Stadsdirektörens förslag: Stadsstyrelsen ber om utlåtande över kommitténs förslag till nämndorganisationen samt indelningen av personalorganisationen i serviceområden av följande: äldrerådet, handikapprådet, ungdomsrådet stadsstyrelsens personalsektion direktionen för affärsverket KRS-Vatten revisionsnämnden vård- och omsorgsnämnden svenskspråkiga utbildningsnämnden finskspråkiga utbildningsnämnden bildnings- och fritidsnämnden tekniska nämnden Utlåtandena ska inlämnas till stadsstyrelsen senast Förslaget publiceras även på stadens webbplats och kommunmedlemmarna kan ge sina åsikter om förslaget inom samma tid. Stadsstyrelsens beslut: Förslaget godkändes enhälligt. Bilaga 106 (DAS/REN)(Stadsstyrelsen ) Följande har gett utlåtande över kommitténs förslag till nämndorganisationen samt indelningen av personalorganisationen i serviceområden: revisionsnämnden stadsstyrelsens personalsektion direktionen för affärsverket KRS-Vatten äldrerådet ungdomsrådet vård- och omsorgsnämnden svenskspråkiga utbildningsnämnden finskspråkiga utbildningsnämnden bildnings- och fritidsnämnden tekniska nämnden Utlåtandena bifogas. Revisionsnämnden förordar förslaget till den del det gäller antalet medlemmar i organen samtidigt som man noterar att det blir svårare för de små partierna att få representant i stadsstyrelsen. Nämnden utrycker sina farhågor med en gemensam utbildningsnämnd. I övrigt förordas förslaget. Stadsstyrelsens personalsektion förordar förslaget.

9 189, ST :00 ST: 224/2015 Äldrerådet förordar förslaget. Ungdomsrådet betonar rådens verksamhet och efterlyser mera detaljer om ungdomsfullmäktiges roll och uppgifter. Rådet förordar att ungdomsfullmäktige långt skulle vara som ungdomsrådet idag. Ungdomsrådet hoppas att en gemensam utbildningsnämnd skulle ge mera samarbete mellan svenskspråkig och finskspråkig utbildning samt förordar en gemensam nämnd med tanke på de övriga gemensamma uppgifterna och att bibliotek och MI lyder under denna nämnd. Ungdomsrådet förordar inrättande av en kommundelsstämma. Ungdomsrådet att tveksam till förslaget till den del det innebär att nuvarande bildningsoch fritidscentralens verksamhet sprids ut på flera serviceområden och anser att ungdoms- och idrottsverksamheten kunde finnas inom serviceområdet för utbildning. Direktionens för affärsverket KRS-Vatten ordförande framför i sitt utlåtande att affärsverket KRS-Vatten bör kvarstå som ett kommunalt affärsverk och att det görs förändringar i affärsverkets interna organisation. Bl.a. bör tjänsten som direktör bli heltidstjänst och samtidigt görs andra ändring gällande de administrativa uppgifterna. I utlåtandet framförs även att direktionens medlemmar ska vara bosatt inom affärsverkets verksamhetsområde. Även instruktionerna bör uppdateras. Vård- och omsorgsnämnden framför att nämnden och vård- och omsorgsverksamheten som kommunal angelägenhet hålls interimistiskt intakt till samt att idrotts- och ungdomsväsendet skulle lyda under utbildningsnämnd. Svenskspråkiga utbildningsnämnden framför i sitt utlåtande att kommitténs förslag inte presenterar vare sig ekonomisk hållbarhet, stadens livskraft eller den sociala och miljömässiga hållbarheten. I förslaget finns ett försök att forma möjlighet för kommuninvånarnas deltagande och påverkan genom kommundelsstämman och detta förslag bör vidareutvecklas. Nämnden går även in på personalorganisationen och bl.a. anser nämnden att kultur, bibliotek och museer även är välfärdsfrågor liksom idrotts- och ungdomsväsendet. Biblioteksverksamheten bör därför lyda under välfärdsnämnden. MI ska ansvara för personalutbildning. Finskspråkiga utbildningsnämnden framför i sitt utlåtande att förslaget om en gemensam nämnd och två språkbaserade sektioner är dåligt, eftersom nämnden skulle besluta om alla viktiga saker som gäller undervisning, undervisningsarrangemang, resurser och personval. Sektioner skulle ansvara för undervisningens operativa arrangemang. Det nuvarande systemet med svenskspråkig utbildningsnämnden och finskspråkig utbildningsnämnden är rätt och resultatgivande. Den föreslagna ändringen försvagar finskspråkiga skolväsendets självständighet att besluta om undervisningen i Kristinestad. Kaskö stads och Bötom kommuns utlåtande över förslaget bör begäras. Bildnings- och fritidsnämnden framför att det i detta skede är onödigt och förhastat att bildnings- och fritidscentralen ska spjälkas upp under de tre olika serviceområden. Nämnden hänvisar till den nuvarande centralens verksamhet har hittat sina former och är välfungerande. Verksamheten är

10 189, ST :00 ST: 224/2015 dynamisk och ger synergieffekter. Nämnden hänvisar till forskning samt statsrådets linjedragningar för överflyttningen av uppgifter till landskapet och påpekar att kommitténs förslag till uppdelning av uppgifter känns paradoxalt eftersom centralens verksamhet motsvarar det som många andra kommuner eftersträvar. Tekniska nämnden förordar kommitténs förslag och bifogar fiskesektionens utlåtande. Fiskesektionen anser att sektionen även i framtiden bör finnas kvar och sköta stadens vattenområden samt ge utlåtanden i ärenden som gäller vattenområde eller därtill ansluten verksamhet. Med anledning av utlåtandena konstateras följande: Beträffande placeringen av bl.a. KristinaMedi Oy Ab under välfärdsnämnden konstateras att det är en del av stadens ägarstyrning och detta sätt ligger den närmare verksamhetsområdet. Alternativet är att all ägarstyrning lyder under stadsstyrelsen. Organens uppgifter och beslutanderätt klargörs i förvaltningsstadgan. Det betyder att stadsfullmäktige kan tilldela utbildningsnämndens sektioner mera beslutanderätt än de bl.a. hade före 1999 då sektionerna avskaffades och 2 skilda nämnder inrättades. I flera utlåtanden betonas att välfärdstjänsterna inom nuvarande bildningsoch fritidscentralens organisation hålls kvar som en helhet. I den fortsatta beredningen av förvaltningsstadgan beaktas att kultur-, musei-, ungdomsoch idrottsverksamheten organiseras inom samma serviceområde som egna ansvarsområden och serviceenheter. Alternativen är följande: - inom serviceområdet för välfärd tillsammans med nuvarande vård- och omsorgscentralen, varvid serviceområdet för välfärd finns kvar efter med vård- och omsorgscentralens välfärdsuppgifter som blir kvar på staden och kultur-, musei-, ungdoms- och idrottsverksamheten - inom serviceområdet för livskraft, varvid man benämningen ändras till serviceområdet för livskraft och välfärd - inom serviceområdet för utbildning. I detta skede föreslås som en utgångspunkt att kultur-, musei-, ungdomsoch idrottsverksamheten organiseras inom serviceområdet för välfärd som serviceenheter inom ett eget ansvarsområde. De detaljerade uppgifterna för olika enheter inom personalorganisationen klargörs i samband med uppgörandet av förvaltningsstadgan. I detta skede ska fullmäktige ge riktlinjer om nämndorganisationen och antalet medlemmar i organen. Stadsdirektörens förslag: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige beslutar, att; A. Stadsfullmäktige har 27 medlemmar då den nya mandatperioden inleds; B. staden har följande nämndorganisation då den nya mandatperioden inleds;

11 189, ST :00 ST: 224/ Revisionsnämnden (5 medlemmar) 2. Stadsstyrelsen (7 medlemmar) a) Stadsstyrelsens personalsektion (3 medlemmar) b) Ungdomsfullmäktige, handikappråd, äldreråd, veterankommitté samt tillfälliga kommittéer 3. Välfärdsnämnden (7 medlemmar) 4. Utbildningsnämnden (7 medlemmar) a) Utbildningsnämndens svenskspråkiga sektion (5 medlemmar) b) Utbildningsnämndens finskspråkiga sektion (5 medlemmar) 5. Samhällsbyggnadsnämnden (7 medlemmar) Angående centralvalnämnd, valnämnder och valbestyrelser stadgas i vallagen. C. För befrämjande av delaktighet finns en kommundelsstämma. D. Personalorganisationen indelas i följande serviceområden; 1. Serviceområdet för livskraft 2. Serviceområdet för välfärd 3. Serviceområdet för utbildning 4. Serviceområdet för samhällsbyggnad. Angående indelningen av serviceområdena i ansvarsområden och serviceenheter stadgas skilt. E. Godkänna följande protokollsanteckningar: I den fortsatta beredningen av förvaltningsstadgan är utgångspunkten att; 1. utbildningsnämndens svenskspråkiga sektion och utbildningsnämndens finskspråkiga sektion tilldelas beslutanderätt om undervisningsarrangemang och personalval. Delegeringen av beslutanderätten bör beakta nämndens möjlighet att styra serviceområdets verksamhet och resurser. 2. kultur-, musei-, ungdoms- och idrottsverksamheten organiseras inom serviceområdet för välfärd som serviceenheter inom ett eget ansvarsområde. Stadsstyrelsen kan ge ett förslag till ny förvaltningsstadga ( ) som avviker från ovan nämnda med beaktande av lagförslagen gällande överförande av uppgifter på landskapet och de uppgifter som blir kvar på kommunen. Stadsstyrelsens beslut: Åsa Blomstedt föreslog, understödd av Petri Pihlajaniemi, att stadsstyrelsen skulle besluta att ärendet återremitteras till beredningen för tilläggsberedning och utredning bl.a. för diskussioner i fullmäktigegrupperna, en utred-

12 189, ST :00 ST: 224/2015 ning av ungdomsrådets eventuella representation i fullmäktige och inbegäran av eventuella utlåtande av grannkommunerna, med vilka staden har samarbetsavtal. Då diskussionen avslutats konstaterade ordföranden att stadsstyrelsen enhälligt beslutat att ärendet återremitteras till beredningen i enlighet med Åsa Blomstedts förslag. Bilaga 189

13 189, ST :00 / Pykälän liite: Org_2017_FÖRSLAG_nämnderna KOMMUNDELSSTÄMMA Representanter från organisationerna som representerar byn/stadsdel Stadsfullmäktige 27 medlemmar Revisionsnämnden Centralvalnämnden 5 medlemmar 5 medlemmar 10 Valnämnder 5 medlemmar Stadsstyrelsen 7 medlemmar STADSDIREKTÖREN Stadsstyrelsens personalsektion 3 medlemmar KOMMUNKONCERNEN Ab Kristinestads Näringslivscentral FastAb Kristinestads Bostäder FastAb Tallbrinken Ungdomsfullmäktige x medlemmar Veterankommittén 5 medlemmar Tillf. kommittéer Äldrerådet 5 medlemmar Handikapprådet 5 medlemmar (Stadsstyrelsen) Välfärdsnämnden 7 medlemmar Utbildningsnämnden 7 medlemmar Samhällsbyggnadsnämnden 7 medlemmar Utbildningsnämndens svenskspråkiga sektion 5 medlemmar Utbildningsnämndens finskspråkiga sektion 5 medlemmar Serviceområdet för livskraft Serviceområdet för välfärd Serviceområdet för utbildning Serviceområdet för samhällsbyggnad KRS-Vatten (balansenhet) Direktör FÖRSLAG

14 189, ST :00 / Pykälän liite: Org_2017_FÖRSLAG_serviceområden Stadsstyrelsen Föredraganden: Stadsdirektören KOMMUNKONCERNENS DOTTERSAMFUND som hör till serviceområdet - Kristinestads Näringslivscentral AB Serviceområdets för livskraft chef Förvaltningsdirektör Serviceområdets ledningsgrupp Serviceområdets chef, ordf., ekonomidirektören, personalchefen Representant för serviceområdets personal Serviceområdets utveckling, förvaltning och ekonomi Serviceområdets chef Allmän förvaltning och stadens förvaltningsstöd Förvaltningsdirektören Stadens ekonomiförvaltning Ekonomidirektören Stadens personalförvaltning Personalchef Kultur- och museiväsendet Projekt inom serviceområdet Serviceområdets chef Samservicepunkten Stadens ICT-utveckling Carlsro Förslag )

15 189, ST :00 / Pykälän liite: Org_2017_FÖRSLAG_serviceområden Välfärdsnämnden KOMMUNKONCERNENS DOTTERSAMFUND som hör till serviceområdet - KristinaMedi Oy Ab Välfärdsserviceområdets chef Vård- och omsorgsdirektören Serviceområdets ledningsgrupp Serviceområdets chef, ordf., resultatområdenas förmän Representant för serviceområdets personal Serviceområdets utveckling, förvaltning och ekonomi Serviceområdets chef Specialsjukvård Öppen vård Överläkare /Administrativ bitr. överläkare Vårdchef Anstaltsvård Överläkare /Administrativ bitr. överläkare Vårdchef Tandvård Ledande tandläkare Individ- och familjevård Familjeomsorgschef Idrotts- och ungdomsväsendet Kanslifunktioner Centrallagret/upphandling Kosthåll Projekt inom serviceområdet Serviceområdets chef Rådgivningarna Läkarmottagning Företagshälsovård Akut- o rehab.avdelning Kristinahemmet Åldersro servicecenter Tandläkarmottagningarna Socialarbete barnskydd Vårdnadsärenden utkomststöd Handikappservice Vård av utvecklingsstörda Rusvård Serviceboende Simhallen Idrottsanläggningarna (verksamheten) Fysioterapi och rehabilitering Serviceboende (egen eller som köptjänst) Hemvård

16 189, ST :00 / Pykälän liite: Org_2017_FÖRSLAG_serviceområden UTBILDNINGSNÄMNDEN Utbildningsnämndens svenskspråkiga sektion Koulutuslautakunan suomenkielinen jaosto Utbildningsserviceområdets chef (Bildningsdirektör) Serviceområdets ledningsgrupp Serviceområdets chef, resultatområdenas förmän Representanter (2 st) för serviceområdets personal Svenspråkiga utbildningsväsendet Suomenkielinen koulutoimi Småbarnsfostran Gemensamma uppgifter Serviceområdets utveckling, förvaltning och ekonomi Fritt bildningsarbete Biblioteksväsendet Förskoleundervisning Esikouluopetus - skolåret - skolskjutsarna - skolkurator - skolpsykolog o.dyl. Serviceområdets projekt Medborgarinstitutet - bibliotek - bokbussen Grundskolorna Kristinestads skola Lappfjärd skola Härkmeri skola Kristinestads högstadium Peruskoulut Kantakaupungin koulu Kristiinanseudun koulu Serviceområdets samkommuner Grundläggande utbildning inom konst Legato Gymnasieutbildning Kristinestads Gymnasium Lukiokoulutus Kristiinankaupungin lukio Samkommuner Kuntayhtymät

17 189, ST :00 / Pykälän liite: Org_2017_FÖRSLAG_serviceområden NÄMNDEN FÖR SAMHÄLLSBYGGNAD KOMMUNKONCERNENS DOTTERSAMFUND som hör till serviceområdet - FastAb Kristinestads Bostäder- Asunnot KiintOy - Kiint Oy Mäntyrinne- Tallbrinken FastAb Serviceområdets för samhällsbyggnad chef Tekniska direktören Serviceområdets ledningsgrupp Serviceområdets chef, ordf., resultatområdenas förmän Representant för serviceområdets personal Serviceområdets utveckling, förvaltning och ekonomi Serviceområdets chef Teknisk service Tekniska direktören KRS Gatu KRS Fastigheter KRS Vatten (Balansenhet) Direktör Serviceområdets projekt serviceområdets chef - Byggnadstillsyn - Planläggningsärenden - Fastighetsbildning och mätningsverksamhet - jordlegoärenden - skogsbruket - hamnverksamhet - Värdkommuner inom serviceområdet - Gator och vägar - gatu- o vägbelysning - Parker och allmänna områden - stadens vattenområden - idrottsanläggningarna och simstränderna - småbåtshamnarna - farleder - torghandeln - resultatenhetens fordon - Fastigheter och byggnader - stadens ägobostäder - städfunktion - Vattentjänster och dess anläggningar - Avloppsvattentjänster och dess anläggningar

18 189, ST :00 / Pykälän liite: Organisationen_2013_nuvarande Stadsfullmäktige 27 medlemmar Revisionsnämnden 5 medlemmar Centralvalnämnden 5 medlemmar Valnämnder 5 medlemmar Stadsstyrelsen 11 medlemmar STADSDIREKTÖREN Stadsstyrelsens Personalsektion 5 medlemmar Äldrerådet (5-8) Handikapprådet (5-8) Veterankommittén (5-8) Tillf. kommittéer Förvaltningscentralen Vård- och omsorgscentralen Utbildningscentralen Bildnings- och fritidscentralen Tekniska centralen Affärsverket KRS-Vatten Vård- och omsorgsnämnden 11 medlemmar Svenskspråkiga utbildningsnämnden 9 medlemmar Finskspråkiga utbildningsnämnden 9 medlemmar Bildnings- och fritidsnämnden 9 medlemmar Tekniska nämnden 11 medlemmar Affärsverkets direktion 7 medlemmar Direktioner 5 medlemmar Direktioner 5 medlemmar Tekniska nämndens vägsektion 3 medlemmar Tekniska nämndens fiskesektion 5 medlemmar 2015 NUVARANDE ORGANISATION

19 189, ST :00 / Pykälän liite: Organisationen_2013_nuvarande Kaupunginvaltuusto 27 jäsentä Tarkastuslautakunta 5 jäsentä Keskusvaalilautakunta 5 jäsentä Vaalilautakunnat 5 jäsentä Kaupunginhallitus 11 jäsentä Kaupunginhallituksen Henkilöstöjaosto 5 jäsentä Vanhusneuvosto (5-8) Vammaisneuvosto (5-8) Veteraanitoimikunta (5-8) Tilap. toimikunnat Hallintokeskus Perusturvakeskus Koulutuskeskus Sivistys- ja vapaaaikakeskus Tekninen keskus Liikelaitos KRS-Vesi Perusturvalautakunta 11 jäsentä Ruotsinkielinen koulutuslautakunta 9 jäsentä Suomenkielinen koulutuslautakunta 9 jäsentä Sivistys- ja vapaa-ajanlautakunta 9 jäsentä Tekninen lautakunta 11 jäsentä Liikelaitoksen johtokunta 7 jäsentä Johtokunnat 5 jäsentä Johtokunnat 5 jäsentä Teknisen lautakunnan Tiejaosto 3 jäsentä Teknisen lautakunnan Kalastusjaosto 5 Jäsentä 2015 NYKYINEN ORGANISAATIO

20 189, ST :00 / Pykälän liite: Rev nämndens utlåtande Bilaga UTLÅTANDE Stadsstyrelsen har den bett om utlåtande, av bland annat revisionsnämnden, över organisationskomittens förslag angående förnyande av nämndeorganisationen samt indelningen av personalorganisationen i serviceområden. Revisionsnämndens utlåtande per som nedan. Medlemsantalets minskning i de olika organen anses befogat eftersom samma förtroendevalda ofta sitter på ett flertal poster. Detta faktum beror bland annat på att det finns allt för många poster och allt för få innevånare som vill engagera sig i samhälleliga frågor. Ett mindre antal medlemmar i organen medför förhoppningsvis ett större engagemang och en större sakkunskap. En gemensam utbildningsnämnd för den finskspråkiga och den svenskspråkiga sektorn väcker dock farhågor med tanke på tidigare erfarenheter av en gemensam utbildningsnämnd för de båda språkgrupperna trots att utbildningsnämnden föreslås ha både en svenskspråkig och en finskspråkig sektion. Revisionsnämnden understöder varmt slopande av skolornas direktioner på grund av erfarenheten att det alltid har varit mycket svårt att få medlemmar till direktionerna. Revisionsnämnden konstaterar också att stadsstyrelsens minskning av medlemsantalet från 11 till 7 medför större svårigheter än tidigare för de mindre partierna att få representation i organet. Revisionsnämnden förundrar sig över att Kristina Medi Oy Ab finns omnämnt som kommunkoncernens dottersamfund fastän Kristinestad innehar endast ungefär en femtedel av bolagets aktier. För övrigt har revisionsnämnden i detta skede ingenting mera att kommentera angående organisationskomittens förslag.

21 189, ST :00 / Pykälän liite: pers_henk

22 189, ST :00 / Pykälän liite: Äldrerådet_utlåtande_ _stadens_organsiation STADSSTYRELSEN Ärende: UTLÅTANDE ÖVER FÖRSLAGET TILL STADENS ORGANISATION Äldrerådet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde ( 7) samt har enhälligt beslutat avge följande utlåtande: Den nya kommunallagen träder delvis i kraft I stadens organisation sker det ändringar vid ingången av den nya verksamhetsperioden 2017 och stadsstyrelsen har begärt utlåtande om den föreslagna organisationsförändringen bl.a. av äldrerådet. För tillfället har äldrerådet sex medlemmar samt ersättare. Under den pågående verksamhetsperioden har ersättare kallats till sammanträdet då den ordinarie medlemmen varit förhindrad. Ersättarna har kunnat delta i sammanträden utan mötesarvode om de så önskat. I den nya organisationen föreslås att medlemsantalet i äldrerådet minskas till fem utan att nämna något om ersättarna. Äldrerådet har inget emot att antalet medlemmar minskas från sex till fem. På basis av många års erfarenhet anser rådet dock som viktigt att för rådets medlemmar fortfarande väljs ersättare enligt samma praxis som tidigare. Kristinestad För äldrerådet Kalevi Haavisto ordförande

23 189, ST :00 / Pykälän liite: Ungdomsrådets utlåtande om förslaget till stadens organi Utlåtande om förslaget till stadens organisation från och med Kristinestads Ungdomsråd Kristinestad, onsdagen Punkt 1.b. Stadsstyrelsen och organen och Punkt 2. Personalorganisation Enligt förslaget skulle både antalet nämnder och antalet medlemmar i nämnderna minska. Detta innebär att de nya nämnderna får större ansvarsområden att styra över, samtidigt som det är färre personer som ska bära detta ansvar. Ungdomsrådet ser både fördelar och nackdelar med detta förslag. En fördel är att om både antalet nämndmedlemmar och antalet nämnder minskar så behövs det inte lika många medlemmar för att fylla både ordinarie- och suppleantplatser. Samtidigt blir det förstås viktigt att de som sitter med i olika nämnder är verkligt kunniga inom området, eftersom ansvaret fördelas på färre personer. En nackdel är att delaktigheten minskar om det är färre personer som ansvarar över större områden. En annan risk är att serviceområdena som nämnderna ska ansvara för blir för stora och att frågorna som ska behandlas där sträcker sig över ett så pass brett område att det krävs kunskap om ganska vitt skilda saker hos nämndmedlemmarna. Ungdomsrådet understöder förslaget att äldrerådet, handikapprådet och veterankommittén samt tillfälliga kommittéer finns kvar. Det förslagna antalet på 5 medlemmar per råd låter lämpligt. Ungdomsrådet anser att det är viktigt med dylika råd och kommittéer då de representerar grupper i samhället som kanske annars inte har så stor representation i beslutsfattandet. Ungdomsrådet är också mycket positivt till förslaget att ett ungdomsfullmäktige inrättas för att öka ungdomars delaktighet och påverkningsmöjligheter. I förslaget redogörs inte desto mer för vad ungdomsfullmäktiges roll skulle vara, hur medlemmar väljs dit eller vilka befogenheter ungdomsfullmäktige har. Är det ett rådgivande organ och ska ungdomsfullmäktiges medlemmar representera stadsfullmäktiges olika partigrupper till exempel? Ungdomsrådet betonar att det i så fall är viktigt att en annan politiskt obunden påverkningsgrupp för ungdomar, som nuvarande Ungdomsråd, fortsätter sin verksamhet. Det behövs även det politiskt obundna alternativet. Ungdomsrådet anser att förslaget om att det inom serviceområdet för utbildning skapas en gemensam nämnd med två sektioner låter intressant. Ungdomsrådet hoppas att en gemensam nämnd skulle ge möjligheter för samarbete mellan finskspråkig och svenskspråkig utbildning. Det finns också andra praktiska orsaker, som att en del frågor och uppgifter som är gemensamma för både finsk- och svenskspråkiga utbildningsväsendet lättare kan behandlas i en gemensam nämnd. Om dessutom verksamheter som bibliotek och Medborgarinstitutet skulle placeras inom serviceområdet för utbildning blir det nödvändigt med en gemensam nämnd för frågor som rör dessa. Ungdomsrådet är också positivt till förslaget om att inrätta en kommundelsstämma med representanter från olika organisationer som representerar byar eller stadsdelar. Ett mycket bra förslag som ökar delaktigheten och kommuninvånarnas påverkningsmöjligheter, förutsatt att kommundelsstämman verkligen ges möjligheter till påverkan och inte lämnar bara vid en fin tanke. Ungdomsrådet anser att kommundelsstämman gärna kunde sammanträda oftare än 1-2 gånger till år, 3-4 gånger per år kunde vara lämpligt. Ungdomsrådet anser också att kommundelsstämman förutom att fungera rådgivande också vid behov kan ges lite större befogenheter åtminstone i vissa frågor, om det bara är möjligt.

24 189, ST :00 / Pykälän liite: Ungdomsrådets utlåtande om förslaget till stadens organi Ungdomsrådet är tveksamt till förslaget att verksamheten inom nuvarande Bildnings- och fritidscentralen delas upp och sprids ut på flera olika serviceområden. Särskilt tveksamt är Ungdomsrådet till förslaget att idrotts- och ungdomsväsendet skulle placeras under serviceområdet för välfärd. Idrotts- och ungdomsarbete anknyter på flera sätt till hälsa och välfärd, men har egentligen inte särskilt många likheter med de övriga verksamheterna inom serviceområdet för välfärd och känns lite malplacerat där. Serviceområdet för välfärd och välfärdsnämnden består ganska långt av verksamheterna inom nuvarande Vård- och omsorgsnämnden, vilka alla har ganska lite gemensamt med verksamheten inom idrotts- och ungdomsverksamheten. Ungdomsrådet upplever det som att idrotts- och ungdomsverksamheten lätt försvinner bland all annan verksamhet inom det förslagna serviceområdet för välfärd. Om verksamheterna inom Bildnings- och fritidscentralen måste delas upp anser Ungdomsrådet att det vore bättre om idrottsoch ungdomsverksamheten i så fall placeras under serviceområdet för utbildning eftersom utbildning och idrotts- och ungdomsverksamhet har mer gemensamt med varandra, till exempel ganska långt samma målgrupp (barn och unga) och en del samarbete från förr. Kristinestads Ungdomsråd Kristinestad onsdagen

25 189, ST :00 / Pykälän liite: KRS vatten _ utlåtande

26 189, ST :00 / Pykälän liite: KRS vatten _ utlåtande

27 189, ST :00 / Pykälän liite: vård 39organisation

28 189, ST :00 / Pykälän liite: svutb 68organisation

29 189, ST :00 / Pykälän liite: svutb 68organisation

30 189, ST :00 / Pykälän liite: finskspr_utbildning_organisationsschema Finskspråkiga utbildningsnämnden , 41: UTLÅTANDE ÖVER ORGANISATIONSKOMMITTÉNS FÖRSLAG (MR/OP) Stadsstyrelsen begär utlåtande av nämnderna gällande organisationskommitténs förslag till nämndorganisation. Bilaga 4. Förslaget om att övergå till en gemensam utbildningsnämnd och två språkbaserade sektioner är dåligt. I praktiken beslutar nämnden i denna modell om alla viktiga saker som gäller undervisning, undervisningsarrangemang, resurser och personval. Sektionerna ansvarar endast för undervisningens operativa arrangemang. Verklig beslutanderätt har de inte och är således ett helt onödigt steg i beslutsfattandet. Besluten kan innehålla språkbaserade drag och därmed förorsaka orimliga ändringar i verksamheten och inlärningsresultaten för den andra språkgruppen. Enligt den föreslagna modellen grundar sig nämndens sammansättning på den politiska maktfördelningen inom stadens högsta beslutsfattande organ, dvs. fullmäktige. Detta betyder att jämlikhet mellan språken inte förverkligas i nämndens beslut. Man bör även komma ihåg förverkligandet av språklagen och språklig jämlikhet i ett tvåspråkigt land. Det nuvarande systemet, där finsk-och svenskspråkiga nämnden beslutar skilt för sig om riktlinjerna och arrangemangen för sin egen språkgrupps undervisning har visat sig vara rätt och resultatgivande. Det finns därför ingen orsak till ändring, åtminstone inte i föreslagen form. Den föreslagna ändringen försvagar tydligt finskspråkiga skolväsendets självständighet att besluta om undervisningen i Kristinestad. Nämnden kan således inte på något vis understöda den föreslagna ändringen. Dessutom bör man komma ihåg samarbetet med utbildningsväsendet i grannkommunerna Kaskö och Bötom. Dessa kommuner är nu representerade i Kristinestads finskspråkiga utbildningsnämnd. T.f. bildningsdirektörens förslag: Nämnden beslutar godkänna utlåtandet och sänder det vidare till stadsstyrelsen. Nämndens beslut: Godkändes enhälligt enligt föredragandes förslag med tillägget att nämnden önskar att man begär utlåtande om detta förslag även av Bötom kommun och Kaskö stad. Nämnden sänder utbildningscentralens utlåtande vidare till stadsstyrelsen.

31 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_utlåtande 36

32 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_utlåtande 36

33 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_bilaga5

34 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_bilaga5

35 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_bilaga5

36 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_bilaga5

37 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_bilaga5

38 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_bilaga5

39 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_bilaga5

40 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_bilaga5

41 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_bilaga5

42 189, ST :00 / Pykälän liite: bilfri_bilaga5

43 189, ST :00 / Pykälän liite: tekn 107jämtebilaga

44 189, ST :00 / Pykälän liite: tekn 107jämtebilaga

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9)

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9) Kristinestad Instruktion för vård- och omsorgscentralen 1 INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad 31.1.2011 ( 9) Samarbetsförfarande 7.12.2010 Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n!

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n! Den nya förvaltningsstadgan V ä l k o m m e n! Förvaltningsstadgan (KomL 90 ) innehåller bestämmelser om åtminstone frågor som gäller Ordnandet av förvaltningen och verksamheten Besluts- och förvaltningsförfarandet

Läs mer

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande:

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande: Sammanslagningsavtals bilaga 2 Den nya kommunens förtroendeorganisation 1.6 31.12.2019 Sammanslagningsstyrelsen bereder inledandet av den nya kommunen 1.1.2020. Sammanslagningsstyrelsen ansvarar för genomförandet

Läs mer

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Innehåll Syfte och verksamhet... 3 Mandatperiod 3 Ungdomsfullmäktigeval... 3 Ekonomi..... 5 Mötespraxis... 5 Utträde ur ungdomsfullmäktige. 5 Ungdomsfullmäktiges styrelse

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

1 Lagens syfte. 2 Tillämpningsområde. 3 Kommunmedlem

1 Lagens syfte. 2 Tillämpningsområde. 3 Kommunmedlem 1 Utkast till kommunallag 8.5.2014 (korrigerad 14.5.2014) DEL I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att skapa förutsättningar för att förverkliga kommuninvånarnas

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande:

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande: Sammanslagningsavtals bilaga 2 Den nya kommunens förtroendeorganisation 1.6 31.12.2019 Sammanslagningsstyrelsen bereder inledandet av den nya kommunen. Sammanslagningsstyrelsen ansvarar för genomförandet

Läs mer

Den nya kommunallagen

Den nya kommunallagen Den nya kommunallagen Översättarseminarium Borgå 21-22.4.2015 Välkommen Kursinnehåll Utgångspunkter för den nya kommunallagen Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser Vad förändras och vad är som förut?

Läs mer

ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD

ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD Godkänd av stadsfullmäktige 10.11.2008 ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD Reviderad i stadsfullmäktige 8.12.2014 ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD 1 Tillämpningsområde...

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden

Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden Stadsfullmäktige 108 14.12.2016 Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden 1.1-31.5.2017. Stadsstyrelsen 28.11.2016 383 Stadsfullmäktige godkände 14.9.2016/ 74 Lojo

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 16 april 2015 410/2015 Kommunallag Utfärdad i Helsingfors den 10 april 2015 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: AVDELNING I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige )

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige ) Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige 28.1.2014 8) 1 Ungdomsfullmäktiges syfte och mål översättning Verksamhetsidé Ungdomsfullmäktige representerar ungdomarna och är ett sakkunnigorgan

Läs mer

Förslag till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 i språklagen

Förslag till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 i språklagen 1 Förslag till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 i språklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att språklagen ändras. Enligt

Läs mer

Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018

Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018 ^PIKWWKM* ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Arkebäck-Morén Annie 2014-12-17 ALN-2014-0475.00 Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018 Förslag

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

Sektionen för ägarstyrningen. ledamot, ordf. ledamot ledamot ledamot. Olle Gull. Hans Frantz. Olle Gull Vasa Per Hellman.

Sektionen för ägarstyrningen. ledamot, ordf. ledamot ledamot ledamot. Olle Gull. Hans Frantz. Olle Gull Vasa Per Hellman. Protokoll sida 1(7) nr 2/2018 Organ: Sektionen för ägarstyrningen Tid: 23.3.2018 kl. 9.00-11.10 Plats: T1 Beslutsfattare Närvarande: Hans Frantz Raija Kujanpää Ulla Hellén Per Hellman ledamot, ordf. ledamot

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 2 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun Utöver det som står skrivet om

Läs mer

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård 1(8) för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Kust-Österbottens

Läs mer

Grundinformation om reformen, hösten 2016

Grundinformation om reformen, hösten 2016 Grundinformation om reformen, hösten 2016 Sådant är s nya ledarskapssystem Stadskansliet 25.8.2016 Borgmästarmodellen och sektorerna Stadsfullmäktige beslutade 16.3 och 22.6.2016 om huvudlinjerna för förnyandet

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-09-28 16:00 Möteskallelse Onsdagen 28.9.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En

Läs mer

I stadens förvaltning iakttas därtill nedannämnda stadgor och instruktioner. I förhållande till dessa är förvaltningsstadgan subsidiär:

I stadens förvaltning iakttas därtill nedannämnda stadgor och instruktioner. I förhållande till dessa är förvaltningsstadgan subsidiär: Godkänd av stadsfullmäktige 65 10.12.2012 träder i kraft 1.1.2013 FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR KRISTINESTAD Innehållsförteckning Kap. I ALLMÄNT 1 Stadens förvaltning är ordnad i enlighet med denna stadga. I

Läs mer

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005 Stadgar - förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008 Sverigefinländarnas delegation Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

Läs mer

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 INSTRUKTION för Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 Instruktionen träder i kraft den 1 januari 2016 INSTRUKTION FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Läs mer

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE

Läs mer

Förvaltningsstadga för kommunen

Förvaltningsstadga för kommunen Förvaltningsstadga för kommunen Förvaltningsstadga för kommunen REDAKTÖR Riitta Myllymäki ISBN 978-952-293-455-0 (häftad) ISBN 978-952-293-456-7 (pdf) Finlands Kommunförbund Helsinki 2016 Tryckeriet i

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet.

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. Reglemente för kultur- och Kultur- och verksamhetsområde 1 Kultur- och fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. I nämndens uppgifter ingår att - stimulera till ett brett fritids-, och

Läs mer

PRELIMINÄRT FÖRSLAG TILL BORGÅ STADS TJÄNSTEMANNAORGANISATION 2011-

PRELIMINÄRT FÖRSLAG TILL BORGÅ STADS TJÄNSTEMANNAORGANISATION 2011- UTKAST Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PRELIMINÄRT FÖRSLAG TILL BORGÅ STADS TJÄNSTEMANNAORGANISATION 2011- Stadsfullmäktige Centralvalnämnden Revisionsnämnden Koncernbolag och -samfund - Borgå

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 /

INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 / INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 / 1 2009 1 Innehåll 2 Miljönämnden Miljönämnden handhar den kommunala miljöhälsovården som även inkluderar veterinärvården samt miljövården.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 69/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om tryggande av försörjningsberedskapen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att

Läs mer

Riksdagens grundlagsutskott Helsingfors, 15.12.2014 pev@riksdagen.fi

Riksdagens grundlagsutskott Helsingfors, 15.12.2014 pev@riksdagen.fi Riksdagens grundlagsutskott Helsingfors, 15.12.2014 pev@riksdagen.fi Ärende: Svenska Finlands folktings utlåtande om regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ordnandet av social-

Läs mer

PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente Rev Rev , 3 Rev , 11

PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente Rev Rev , 3 Rev , 11 1 (6) PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente. 2004-02-23 7 Rev 2007-04-23 18 Rev 2011-02-14, 3 Rev 2015-03-16, 11 Reglemente för Kultur- och utbildningsnämnden. 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 508/2011 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad ============================================================= VERKSAMHETSSTADGA FÖR TEKNISKA NÄMNDEN, CENTRALEN FÖR TEKNISKA TJÄNSTER, SEKTIONEN

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Kommunal författningssamling Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige i Motala kommun Diarienummer: 14/KS 0024

Läs mer

- Årsarvode: euro (ordföranden), euro (vice ordföranden,

- Årsarvode: euro (ordföranden), euro (vice ordföranden, 1 FÖRTROENDEVALDAS EKONOMISKA FÖRMÅNER Godkända av stadsfullmäktige 17.5.2017, ändring 13.9.2017 1. Arvoden för stadens organs sammanträden Stadsfullmäktige - Sammanträdesarvode: 510 euro (ordföranden),

Läs mer

Reglemente. för. barn- och utbildningsnämnd. från och med 2012-04-01

Reglemente. för. barn- och utbildningsnämnd. från och med 2012-04-01 2012-01-18 Dnr BUN 2012.0002 Antaget fullmäktige 2012-03- 29, 25 Reglemente för barn- och utbildningsnämnd från och med 2012-04-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Barn- och utbildningsnämndens övergripande uppgifter...

Läs mer

Vissa bestämda tider i kommunalvalet

Vissa bestämda tider i kommunalvalet Vissa bestämda tider i kommunalvalet 9.4.2017 Tidpunkt 1 Utförs av Åtgärd Vallagen I början av 2013 Fullmäktige Kommunala centralvalnämnden tillsätts 13 1 och 3 April 2016 Fullmäktige Indelningen i röstningsområden

Läs mer

ARVODESSTADGA för förtroendevalda och tjänsteinnehavare

ARVODESSTADGA för förtroendevalda och tjänsteinnehavare 1 MALAX KOMMUN ARVODESSTADGA för förtroendevalda och tjänsteinnehavare Godkänd av fullmäktige 25.2.2008 Tillämpas från 1.1.2008 Ändrad av fullmäktige 12.12.2011 Tillämpas från 1.1.2012 Ändrad av fullmäktige

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

ARVODESSTADGA FÖR NYKARLEBY STAD

ARVODESSTADGA FÖR NYKARLEBY STAD ARVODESSTADGA FÖR NYKARLEBY STAD 1 Tillämpningsområde Till kommunens förtroendevalda betalas arvode för skötsel av förtroendeuppdrag, ersättning för inkomstbortfall och för kostnader som på grund av förtroendeuppdraget

Läs mer

ZEF Report - generated on 20.02.2009

ZEF Report - generated on 20.02.2009 ZEF Report - generated on 20.02.2009 Namn Antal deltagare Påbörjade (%) Avslutade (%) fullmäktige 20 13 (65.0) 10 (50.0) valtuusto 27 19 (70.4) 16 (59.3) Sammanlagt 47 32 (68.1) 26 (55.3) A. Dina egna

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4/2018 4/1 Sammanträdestid Torsdag 13.9.2018, kl.11:10 11:40 Sammanträdesplats Hotel Botnia Beslutande: Björkqvist, Fredrik Broända, Jenny Karlström, Fredrik Vidjeskog, Vilma Lindgren,

Läs mer

Esbo stads stadga om arvoden och reseersättningar till förtroendevalda

Esbo stads stadga om arvoden och reseersättningar till förtroendevalda Stadga om arvoden och reseersättningar till förtroendevalda 8.3 Sida 1 av 6 Esbo stads stadga om arvoden och reseersättningar till förtroendevalda Fullmäktige 20.12.2012 Ändrad 28.1.2013 Träder i kraft

Läs mer

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter.

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter. Godkänd av stadsfullmäktige 2.12.1993 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 9.9.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 25.1.2007 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 10.12.2012 INSTRUKTION FÖR FÖRVALTNINGSCENTRALEN

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.3 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/327 2016/282 2015-01-01 2017-01-01 Kf 2014-12-15 141 Kf 2016-11-21 135 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden. Tekniska nämndens verksamhetsområde. Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende

Reglemente för tekniska nämnden. Tekniska nämndens verksamhetsområde. Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende Styrdokument Dokumenttyp Reglemente för tekniska nämnden Diarienr 2014/KS0372 Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-10 121 Rev KF 2015-06-17 43 Gäller fr o m 2015-01-01 Ansvarig Kanslichefen Följs upp

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat.

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET Förvaltningsstadgan 9 Organens protokoll Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. 26 Undertecknande av

Läs mer

ARVODESSTADGA KORSHOLMS KOMMUN

ARVODESSTADGA KORSHOLMS KOMMUN www.korsholm.fi www.mustasaari.fi KORSHOLMS KOMMUN GODKÄND AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 10.12.2012 TRÄDER I KRAFT 1.1.2013 FÖR KORSHOLMS KOMMUN 1.1.2013 Innehållsförteckning Sida 1 Tillämpningsområde 2 2 Sammanträdesarvoden

Läs mer

Människorättsdelegationens arbetsordning

Människorättsdelegationens arbetsordning Människorättsdelegationens arbetsordning Antagen den 9 mars 2015 Människorättscentrets delegation är ett nationellt samarbetsorgan för aktörer inom de grundläggande och mänskliga rättigheterna och som

Läs mer

Förfarande för tillsättande och behörighet Valnämnd och valbestyrelse. Kommunstyrelsen skall i god tid före val tillsätta

Förfarande för tillsättande och behörighet Valnämnd och valbestyrelse. Kommunstyrelsen skall i god tid före val tillsätta Kommunstyrelsen 23 23.01.2017 Tillsättande av valnämnder och valbestyrelse för kommunalvalet 2017 Kommunstyrelsen 23.01.2017 23 Tidpunkt för röstningen Kommunalvalet 2017 förrättas söndag 9.4.2017. Förrättande

Läs mer

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Antaget av direktionen för Lapplands kommunalförbund 2009-06-22, 33 Verksamhetsområde 1 Gymnasienämnden för Lapplands gymnasium fullgör Gällivare, Jokkmokks,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6 Kf 91/2018 Dnr KS 2018/160 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kommunfullmäktige den 17 september 2018, Kf 91. Gäller från den 1

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Strängnäs kommuns politiska organisation

Strängnäs kommuns politiska organisation 9 ORDFÖRANDEFÖRSLAG Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:491-001 2018-10-29 1/5 Strängnäs kommuns politiska organisation 2019-2022 Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. Strängnäs

Läs mer

Arbetsordning för nämnder och styrelser

Arbetsordning för nämnder och styrelser Reglemente för Hylte kommun Arbetsordning för nämnder och styrelser Sammansättning 1 Kommunstyrelse 11 ledamöter och 11 ersättare Omsorgsnämnd 7 ledamöter och 7 ersättare Barn- och ungdomsnämnd 7 ledamöter

Läs mer

Grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner

Grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner Grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner REDAKTÖR Riitta Myllymäki Finlands Kommunförbund Helsingfors 2017 Finlands Kommunförbund Andra linjen 14, 00530 Helsingfors PB 200, 00101 Helsingfors

Läs mer

Revidering av stadgar/föreskrifter för kommunens råd 2015

Revidering av stadgar/föreskrifter för kommunens råd 2015 KS 6 17 DEC 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2014-11-27 Diarienummer KSN-2014-1489 Kommunstyrelsen Revidering av stadgar/föreskrifter för kommunens råd 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Grundtrygghetsnämndens instruktion. Godkänd av stadsfullmäktige 3 / Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område

Grundtrygghetsnämndens instruktion. Godkänd av stadsfullmäktige 3 / Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område 1 (5) Grundtrygghetsnämndens instruktion Godkänd av stadsfullmäktige 3 / 21.1.2014 1 Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé är, att utveckla förhållandena

Läs mer

ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I SIBBO KOMMUN

ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I SIBBO KOMMUN ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I SIBBO KOMMUN Godkänd av fullmäktige 13.11.2008 Träder i kraft 1.1.2009 Ändrad med fullmäktiges beslut 6.10.2014 1 I stadgan avsedda arvoden och ersättningar Åt kommunens

Läs mer

INSTRUKTION FÖR RASEBORGS STADSSTYRELSE, DESS SEKTIONER OCH AFFÄRS- VERKENS DIREKTIONER

INSTRUKTION FÖR RASEBORGS STADSSTYRELSE, DESS SEKTIONER OCH AFFÄRS- VERKENS DIREKTIONER 1 Utkast 27.10.2008 INSTRUKTION FÖR RASEBORGS STADSSTYRELSE, DESS SEKTIONER OCH AFFÄRS- VERKENS DIREKTIONER Godkänd av stadsfullmäktige den 2 KAPITEL 1 - STADSSTYRELSEN, DESS SEKTIONER OCH DIREKTIONER

Läs mer

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 1999-01-26 4 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2014-12-15 105 INLEDNING Hagfors kommun ska aktivt arbeta för att

Läs mer

Ny organisation för Stockholms konstråd Hemställan från kulturnämnden

Ny organisation för Stockholms konstråd Hemställan från kulturnämnden Utlåtande 2008:136 RI (Dnr 021-1155/2008) Ny organisation för Stockholms konstråd Hemställan från kulturnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Det nuvarande konstrådet upphör

Läs mer

Föa.1. 1 Stadens förtroendevalda får arvode och ersättningar för skötsel av förtroendeuppdrag enligt denna stadga.

Föa.1. 1 Stadens förtroendevalda får arvode och ersättningar för skötsel av förtroendeuppdrag enligt denna stadga. Föa.1 ARVODESSTADGA FÖR HELSINGFORS STADS FÖRTROENDEVALDA Godkänd av stadsfullmäktige den 5 maj 2010 1 Tillämpning Stadens förtroendevalda får arvode och ersättningar för skötsel av förtroendeuppdrag enligt

Läs mer

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Stadgar I. NAMN OCH HEMORT 1 Förbundets namn är Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf. Förkortningen FDUV kan användas som förbundets inofficiella namn. Förbundet

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28

Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28 KONCERNDIREKTIV FÖR LOVISA STAD Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28 1. Koncerndirektivets syfte och tillämpningsområde I detta koncerndirektiv upprättas ramarna för ägarstyrning av samfund

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

Mall för förvaltningsstadga för landskapet

Mall för förvaltningsstadga för landskapet Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt Mall för förvaltningsstadga för landskapet Kommunförbundet och Österbottens förbund Landskapsbesök 16.4.2018 Riitta Myllymäki, ledande jurist

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74 LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2017 1 Stadsstyrelsen TID 11.09.2017 kl. 17:08-17:16 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

2. L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunallagen för landskapet Åland

2. L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunallagen för landskapet Åland PARALLELLTEXTER Datum 2018-XX-XX REMISSVERSION Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag Ny vallag för Åland Landskapsregeringens lagförslag nr x/2018-2019x INNEHÅLL L A N D S K A P S L A G

Läs mer

Strängnäs kommuns politiska organisation

Strängnäs kommuns politiska organisation PROTOKOLLSUTDRAG 11:1 KS 212 2018-10-31 1/5 Dnr KS/2018:491-001 Strängnäs kommuns politiska organisation 2019-2022 Beslut förslår kommunfullmäktige besluta att 1. Strängnäs kommuns politiska organisation

Läs mer

Bilaga 2, KF 23/2018 Sidan 1 av 9. Reglemente för. Kultur- och fritidsnämnden. Antagen av kommunfullmäktige , 23

Bilaga 2, KF 23/2018 Sidan 1 av 9. Reglemente för. Kultur- och fritidsnämnden. Antagen av kommunfullmäktige , 23 Sidan 1 av 9 Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-27, 23 Sidan 2 av 9 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Utöver vad som stadgas i kommunallag och speciallagstiftning

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden REGLEMENTE 1(5) Kultur- och fritidsförvaltningen Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelser i detta reglemente. Ikraftträdande av handlingar

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet

Läs mer

Reglemente för omvårdnadsnämnden

Reglemente för omvårdnadsnämnden (Rev utifrån KF beslut 171218 276 om förändrad ansvarsfördelning SoL och LSS) Reglemente för omvårdnadsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet

Reglemente för kommunala handikapprådet Utgåva Datum Status Kommentar 1.0 2010-12-14 Kf 20/08 1.2 2012-11-26 Gällande KF 168/12 Reglemente för kommunala handikapprådet Askersunds kommun REGLEMENTE FÖR ASKERSUNDS KOMMUNS HANDIKAPPRÅD Syfte 1

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-02-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2018:53 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2015-05-21 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Utöver det som

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:76 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sammanläggning av Karolinska sjukhuset och Huddinge Universitetssjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Utkast Instruktion för nämnderna inom Raseborgs stad, deras sektioner och direktioner

Utkast Instruktion för nämnderna inom Raseborgs stad, deras sektioner och direktioner 1 Utkast 26.10.2008 Instruktion för nämnderna inom Raseborgs stad, deras sektioner och direktioner INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 3 KAPITEL 1 - ALLMÄNNABESTÄMMELSER 1 Tillämpningsområde Denna instruktion gäller

Läs mer

Kan man leda en kommun med föredragningslistor och protokoll? Den nya kommunallagen och den förtroendevaldas ställning. Ida Sulin, jurist

Kan man leda en kommun med föredragningslistor och protokoll? Den nya kommunallagen och den förtroendevaldas ställning. Ida Sulin, jurist Kan man leda en kommun med föredragningslistor och protokoll? Den nya kommunallagen och den förtroendevaldas ställning. Ida Sulin, jurist 22.10.2015 Den nya kommunallagen Koncernperspektivet blir viktigare.

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 70 08.04.2013 Kommunstyrelsen 355 02.11.2015 Kommunfullmäktige 124 16.11.2015 Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 08.04.2013

Läs mer

LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION

LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION 1 LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION Stadsfullmäktige 26.5.2004 59 I kraft från 1.1.2005 Ändring i stadsfullmäktige 12.11.2008 115: ändringar i 4, 10, 13, 14, 19 I kraft från 1.1.2009 Ändring i stadsfullmäktige

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 208/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om kommunala pensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Lagen om kommunala pensioner föreslås bli ändrad

Läs mer

REGLEMENTE. Kultur- och fritidsnämndens reglemente

REGLEMENTE. Kultur- och fritidsnämndens reglemente REGLEMENTE Kultur- och fritidsnämndens reglemente REGLEMENTE antas av kommunfullmäktige Kommunfullmäktige fastställer reglemente och överlämnar därmed åt nämnderna att ansvara för skilda verksamhetsområden,

Läs mer

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för valnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Valnämndens verksamhet

Läs mer

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11 91 Dnr 2006.196 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Karlsson Daniel (ÄLF) Datum 2015-09-10 Diarienummer KSN-2015-1667 Kommunstyrelsen Uppsala Stadshus AB Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd

Läs mer

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer