Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvård"

Transkript

1 Avdelningen för hälso- och sjukvård Enheten för metodstöd och behovsanalys Christina Ståhl PM Datum (7) Återrapportering effekter av klimatförändringar på befolkningen och för hälso- och sjukvården Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämnden gav i januari 2012 hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att inventera tänkbara effekter av klimatförändringar på befolkningen och för hälso- och sjukvården. Uppdraget skulle också inkludera inventering av om det redan idag sker anpassning inom hälso- och sjukvården. Avgränsning har gjorts till tänkbara effekter av klimatförändringar på befolkningen kopplat till hälsa och hälso- och sjukvården. Metod och syfte Underlaget till denna PM har tagits fram genom att gå igenom material inklusive beslut. Intervjuer har också gjorts med nyckelpersoner. Syftet är att översiktligt redovisa vad som gjorts inom området och om möjligt även ge förslag till stödjande åtgärder. s klimatberedning s klimatberedning arbetade med att kartlägga, sammanställa och föreslå klimatåtgärder i Skåne. Arbetet presenteras i Klimatrapport för Skåne - en rapportserie i fem delar. En arbetsgrupp tog fram en underlagsrapport om klimatförändringar och hälsa. I arbetsgruppen fanns representation från avdelningen Folkhälsa och miljö (sammankallande), Smittskyddsenheten, verksamhetsföreträdare med Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Skånehuset, J A Hedlunds väg Telefon (växel): Internet:

2 Datum (7) kunskap om allergier, socialmedicinska enheten och arbets- och miljömedicin. Klimatsamverkan Skåne (KSS) I november 2009 antogs Strategiskt program för Skånes klimatarbete (del 1 av rapporterna) av regionfullmäktige. Klimatberedningen konstaterade behovet av att de offentliga aktörerna, Länsstyrelsen i Skåne, Kommunförbundet Skåne och de skånska kommunerna arbetade tillsammans. Det gäller gemensamma principiella ställningstaganden, metodval, tidsperspektivet etc. För att hantera detta har en plattform för effektiv samverkan Klimatsamverkan Skåne skapats. Ordförandeskapet roterar och under är ordförande. deltar i styrgruppen med tre ordinarie ledamöter samt två ersättare. Dessa utses av regionstyrelsen. En organisationsöversyn pågår nu inför det fortsatta arbetet fram till Arbetet fokuseras på tre områden; transporter, energianvändning och klimatanpassning. Sambanden med befolkningens hälsa hanteras i arbetsgruppen för klimatanpassning. representeras i arbetsgruppen av Enheten för Folkhälsa och social hållbarhet. Ett antal projekt har startats och genomförts under de tre år som klimatsamverkan varit igång. Urval av områden för aktiviteter sker utifrån vilka insatser som ger mest effekt och/eller hur akuta de är. Förberedelser kring de hot som är mer påtagliga som stormar och översvämningar har kommit längst. Kommunerna är centrala i arbetet. Regionstyrelsen beslutade om förutsättningarna för Region Skånes deltagande i Klimatsamverkan Skåne för perioden Enligt beslutet avsätts 5 miljoner kronor för 2013 och regiondirektören får i uppdrag att tillsätta nödvändiga tjänstemannaresurser. Även formerna för återkoppling till regionstyrelsen formaliseras. Beslutet innehåller också förslag på ytterligare satsningar, utöver pågående arbete. Vad har gjorts så här långt? Extrema temperaturer och värmeböljor Ett av områdena i klimatberedningens rapport är risken för att extrema temperaturer ökar. borde därför ha en bättre beredskap för att möta och förebygga hälsoeffekterna vid värmeböljor. Genom utbildning av personal, översyn av sjukvårdlokaler samt andra resurser och genom att hitta samarbetsformer med kommuner och frivilligorganisationer bedömdes beredskapen kunna öka.

3 Datum (7) En risk sårbarhetsanalys genomfördes 2011 kring scenario värmebölja. Utgångspunkten var klimatberedningens rapport, Socialstyrelsens rapport om värmebölja (2011) och länsstyrelserna med flera myndigheters scenariobeskrivning. Den regionala analysen och syntesen grundades på analyser genomförda av 14 förvaltningar och funktioner i, varav två funktioner genomförde gemensam analys. Åtgärder och rekommendationer diskuterades i Krisberedskaps och säkerhetsrådet. Broschyr har tagits fram Klimatförändringarnas påverkan på den skånska folkhälsan en kunskapsöversikt med förslag på åtgärder. Utskick av broschyren har gjorts till alla vårdcentraler (bilaga). Klimatsamverkan Skåne har ett pilotprojekt med Staffanstorps kommun och stadsdel Rosengård i Malmö riktat till vårdcentraler. Projektet sker i samarbete med Umeå Universitet (i samverkan med SMHI) och Arbets- och miljömedicin (AMM) i Lund. Målsättningarna med projektet är at ta fram: Varningssystem o Hänsyn till temperatur, luftfuktighet, varaktighet o Testa precision för olika varningstider (1-3 dygn före) o Differentiering med hänsyn till mikroklimat Modifierar när varningssystem skall slå på Kan ge indikation på personalbehov inom kommun Handlingsplan hemtjänst, äldrevård m m o Bemanning o Vad göra Checklistor: vätskeintag, avkylning, förändrad medicinering? o Förankring Information till allmänhet, anhöriga En test ska köras sommaren 2013 i pilotkommunerna i samverkan med den lokala primärvården. Till sommaren 2014 ska varningssystemet kunna användas i hela Skåne. Steg 2 i projektet är att belysa samband med fysisk planering och fastighetsåtgärder (även kopplat till åtgärdsförslag i Risk och sårbarhetsanalysen kring scenario värmebölja). Pollenfällor Pollenförekomst har ett starkt samband med klimatförändringar på tre sätt: 1. Längre pollensäsonger, eventuellt hela året 2. Varmare klimat och högre CO 2 -halter ger ökad pollenproduktion och vissa fall högre halt av allergener 3. Nya växter kan etablera sig i Sverige.

4 Datum (7) Eftersom en hög andel av befolkningen har någon form av pollenallergi ca 25 % - bedöms den sammanlagda hälsoeffekten kunna bli avsevärd. Rekommendationen från Klimatberedningen var därför att öka pollenmätningarna i Skåne för att få en täckning av en så stor del av Skåne som möjligt. Folkhälsoberedningen beslutade därför 2010 att ytterligare en pollenfälla ska placeras i Skåne. Denna placerades ut mars 2011 på sjukhuset i Hässleholm Smitta Ett varmare klimat ökar också risken och förlänger säsongen för smitta via livsmedel, vatten och djur. Vid uppkomsten av nya sjukdomar i landet är det viktigt att snabbt kunna tillhandahålla korrekt information och fortbildning till läkare och övrig vårdpersonal. Inom detta område handlar det mycket om kunskap både till befolkningen och inom hälso och sjukvården. Exempel på effekter är att de fästingburna sjukdomarna ökar, nya myggarter som kan överföra sjukdomar, badsårsfeber när våra badvatten blir varmare och ökad algblomning och dess påverkan. Ett annat viktigt område är risken för föroreningar och smitta i dricksvatten, där föroreningar från avlopp och översvämmade betesmarker med EHEC, campylobakter, salmonella och cryptosporider utgör riskfaktorer. Viktiga nyckelaktörer är smittskydd och infektionsklinikerna där det finns rutiner för smitta oavsett orsak. I detta ingår även information och utbildning. Kommunernas miljöförvaltningar och VA-förvaltningar och - bolag är viktiga medaktörer. Viss information lämnas redan idag vid behov på Förebyggande arbete i befolkningen Sjukdomsrisker kan också minskas genom ökad kunskap hos allmänheten om hur man förebygger smitta och känner igen olika symptom har identifierats ha en nyckelroll när det gäller generell information till befolkningen kring hur man beter sig vid extrem värme både för att skydda sig som person men också hur man hanterar livsmedel, ökad risk för smitta mm ger redan idag viss information av denna typ men det är inte strukturerat. Vårdcentralernas kunskap om sina listade individer är också av betydelse för att kunna ge riktad information vid behov. Risk och säkerhet kopplat till klimatförändringar in i det ordinarie beredskapsarbetet I klimatberedningens rapport konstateras att ska, och kommuner och länsstyrelsen bör, se till att risk och säkerhet kopplat till klimatförändringar kommer in i det ordinarie beredskapsarbetet eftersom där

5 Datum (7) finns metoder för att möta även händelser med allvarliga konsekvenser som vi tror eller vet kommer att inträffa. Enligt lag ska landsting och regioner minska sårbarheten och förbättra förmågan att hantera kriser när de inträffar. Regionstyrelsen har därför beslutat om direktiv för s risk- och sårbarhetsarbete. Målet är att förebygga risker och minimera konsekvenser av de allvarliga eller extraordinära händelser som kan drabba s verksamhet. s risk- och sårbarhetsarbete har utvärderats av och Malmö högskola. Resultatet visar att genom införande av en arbetsprocess för risk- och sårbarhetsarbete har lyckats uppnå de nationella målsättningar som fastställts för regioner och landsting. Men utvärderingen visar också att en hel del arbete återstår, bland annat när det gäller att få till stånd en helhetssyn på arbetet med risker och sårbarheter när det gäller kopplingarna till en utvecklad samhälls- och omvärldsanalys. Likaså måste kontinuitetsplaner fortsatt utvecklas baserat på värden och verksamheter som är viktiga att skydda och upprätthålla i regionen. Inom koncernkontoret finns avdelningen för Krisberedskap och säkerhet. Avdelningen ansvarar för samordning av krisberedskaps- och säkerhetsfrågor samt för att upprätthåller en ständig katastrofmedicinsk beredskap. En krishanteringsplan för, baserad på risk- och sårbarhetsanalys, har fastställts av regionfullmäktige och kriskommunikationsplan för av regionstyrelsen. Enligt reglementet är regionstyrelsens arbetsutskott s krisledningsnämnd. Regiondirektören har inrättat ett koncernövergripande, tvärfunktionellt Krisberedskaps- och säkerhetsråd. Rådet utnyttjas för att strategiskt samordna s risk-, krisberedskaps- och säkerhetsarbete utifrån legala och regionala krav och har en rådgivande funktion. Regiondirektören har också beslutat om inrättande av ett krisberedskapsoch säkerhetsforum. Forumet är främst ett samråds- och samverkansorgan där medarbetare från samtliga s förvaltningar med ansvar för risk- och sårbarhetsarbete och säkerhet ges möjlighet att tillsammans med koncernövergripande företrädare utveckla och samordna risk- och sårbarhetsarbetet och säkerhetsarbetet. intern klimatstrategi Det finns ett uppdrag att ta fram en intern klimatstrategi för. Det pågår för närvarande en kartläggning av s totala miljö-

6 Datum (7) /klimatpåverkan. Denna kartläggning ska vara klar i april Därefter planeras arbetet med en klimatstrategi komma igång. Andra områden som lyfts med behov av risk och sårbarhetsanalys Det finns några andra områden som bl. a i klimatberedningens rapport lyfts som aktuella i det fortsatta arbetet: Reflektioner Livsmedelshantering, både s egen hantering och när det gäller upphandling Transporter och dess hälsopåverkan både på t ex luftföroreningar och buller, samt sambanden med fysisk aktivitet (aktiv transport) Det finns ett ökat intresse för risk- och sårbarhetsfrågor i allmänhet och klimatfrågorna i synnerhet. Dock är det idag en fråga i taget som är i fokus. En bredare ansats skulle kunna ha effekt på flera olika mål. Det finns t.ex. en arbetsprocess för risk- och sårbarhetsarbete och en modell för analyser som också används men det är inte alltid tydligt vem som är mottagare och som har ett ansvar för att vidta åtgärder. Dessutom sker omvärlds- risk- och sårbarhets- miljö-, klimat- och patientsäkerhetsarbetet i parallella processer, ett förhållande som ytterligare förstärker behovet av en helhetssyn. Det kan finnas anledning att överväga om det behövs en särskild planering för hälso och sjukvården eller om nuvarande struktur är tillräcklig. Uppföljning och återrapportering av genomförda aktiviteter kan förbättras t.ex. i årsredovisningen. I olika politiska beslutade styrdokument finns mål som påverkas av klimatarbetet och det är viktigt att återrapportering sker utifrån styrdokumenten. Området bör också vara en naturlig del av internkontrollsystemet. I det övergripande samhällsplaneringsansvaret har Regional Utveckling huvudansvaret inom. Nyckelaktörer i klimatarbetet inom s ansvarsområde i förhållande till befolkning och patienter är vårdcentraler, akutmottagningar och Detta behöver bli en tydligare del av uppdragsstyrningen utifrån vilka krav som bör ställas. Befintliga strukturer bör användas så långt som det är möjligt. Den nationella nivån har ett ansvar för att följa vad som sker i omvärlden inom olika områden. har en krishanteringsplan som är koncernövergripande och omfattar all verksamhet som helt eller delvis finansieras av regionen. Det är viktigt att denna följs och bryts ner i lokala samstämmiga planer. Det är således viktigt att ha generiska planer som inte enbart gäller för vissa sakområden (t.ex. svåra olyckor) utan även fungerar vid

7 Datum (7) händelser med extrem värme (ingår i pågående pilotprojekt). För vissa händelser, som t.ex. extremt väder, kan dock särskilda action card eller checklistor till den generiska planen behöva tas fram för en trygg hantering inom hälso- och sjukvård, arbetsmiljö, drift- och serviceverksamhet, medicinsk teknik, IT och telefoni. Det är viktigt att action cards och checklistor hålls aktuella och är välkända även under semesterperioden. Åtgärder kopplade till klimat avseende fastigheter är ett ansvar för Regionservice. Generella förebyggande åtgärder i klimatarbetet har också betydelse. Det kan handla om att använda rätt material, använda material på rätt sätt, ta hand om avfall, att luftkonditionering sker utan utsläpp och så långt som möjligt minimeras genom byggtekniska åtgärder etc. När det gäller material har koncerninköp en viktig uppgift. Samarbetet med kommunerna och länsstyrelsen sker inom ramen för Klimatsamverkan Skåne. Klimatsamverkan har möjlighet att inte bara fungera som samverkansorgan för de offentliga aktörerna i Skåne utan skulle kunna ha en funktion för klimatarbetet internt i. En samlad en bild av det arbete som görs internt kan leda till effektivare arbete och som ger bättre resultat snabbare och förhoppningsvis med effektivare resursanvändning. Utvecklingsområden Att arbeta genom befintliga strukturer Ökad tydlighet kring vem som är mottagare och vem som har ett ansvar för att vidta åtgärder utifrån s process för risk- och sårbarhetsanalyser. Klimatsamverkan Skåne och dess potential Uppföljning och återrapportering av pågående arbete Inom uppdragsstyrningen utveckla kraven generellt kring arbete med klimatanpassning och mot nyckelaktörer i vården i synnerhet.

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2015-03-31 Dnr 1500098 1 (5) Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

Läs mer

SKL 3 dec 2014. Peter Groth Region Skåne Enheten för folkhälsa och social hållbarhet Regional Utveckling

SKL 3 dec 2014. Peter Groth Region Skåne Enheten för folkhälsa och social hållbarhet Regional Utveckling SKL 3 dec 2014 Peter Groth Region Skåne Enheten för folkhälsa och social hållbarhet Regional Utveckling Region Skånes klimatberedning 2007-2009 Strategiskt program för klimatarbete, Region Skåne Flera

Läs mer

Klimatanpassning ett samarbete. Marie-Louise Folkesson Staffanstorps Kommun

Klimatanpassning ett samarbete. Marie-Louise Folkesson Staffanstorps Kommun Klimatanpassning ett samarbete Marie-Louise Folkesson Staffanstorps Kommun Klimatanpassning ett samarbete En klimatanpassad risk- och sårbarhetsanalys Ett regionalt samarbete med översvämningsproblem Ett

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Nordic Conference on Climate Adaptation Beredskapsplan för värmebölja

Nordic Conference on Climate Adaptation Beredskapsplan för värmebölja Nordic Conference on Climate Adaptation Beredskapsplan för värmebölja Klimatsamverkan Skånes arbete Region Skånes klimatberedning 2007-2009 Strategiskt program för klimatarbete, Region Skåne Extrema temperaturer

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Granskning av. Samverkan om extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. Sammanfattande rapport.

Granskning av. Samverkan om extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. Sammanfattande rapport. Greger Nyberg Yrkesrevisor 044-309 3207, 0768-87 00 04 greger.nyberg@skane.se 1 (8) Granskning av Samverkan om extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. Sammanfattande rapport., Höganäs kommun,

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Ökat antal dödsfall vid värmeböljor. Excess mortality in France 2003

Ökat antal dödsfall vid värmeböljor. Excess mortality in France 2003 Ökat antal dödsfall vid värmeböljor Excess mortality in France 2003 Effekt av prevention Värmebölja i Frankrike 2012 Drygt 1000 extra dödsfall kunde förväntas Nationell plan med preventiva åtgärder hade

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-03-05 1 (6) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-03-12 kl.10.30 (Observera starttiden!) Plats:

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Hur kan man arbeta med klimatförändringens hälsoeffekter inom Kommun och Landsting? Ida Knutsson Avdelningen för analys och uppföljning

Hur kan man arbeta med klimatförändringens hälsoeffekter inom Kommun och Landsting? Ida Knutsson Avdelningen för analys och uppföljning Hur kan man arbeta med klimatförändringens hälsoeffekter inom Kommun och Landsting? Ida Knutsson Avdelningen för analys och uppföljning Disposition Folkhälsopolitiken och FHI Behovet av klimatanpassning

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

HUR KLARAR JÖNKÖPINGS LÄN EN KRAFTIG VÄRMEBÖLJA?

HUR KLARAR JÖNKÖPINGS LÄN EN KRAFTIG VÄRMEBÖLJA? HUR KLARAR JÖNKÖPINGS LÄN EN KRAFTIG VÄRMEBÖLJA? Detta är en sammanfattning av slutrapporten från samverkansprojektet Värmebölja Perioder med ovanligt varmt väder kallas värmeböljor. I takt med att klimatet

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Nyhetsbrev denna gång som en resumé över året som gått

Nyhetsbrev denna gång som en resumé över året som gått Nyhetsbrev denna gång som en resumé över året som gått Välkommen till nyhetsbrev för RSA! Risk- och sårbarhetsarbetet är ett spännande arbete som kommer att beröra alla verksamheter, och fortlöpande information

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Ds 2006:1 En strategi för Sveriges säkerhet Försvarsberedningens förslag till reformer REGERINGENS PROPOSITION 2005/06:133 Samverkan vid kris - för ett säkrare samhälle Säkerhetsstrategin Arbetet bör bedrivas

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Peter Askman Miljöstrateg 044-309 32 93 Peter.Askman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1300749 1 (5) Regionala tillväxtnämnden Fördjupad handlingsplan för Skånes kust

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Krisberedskap - förstudie

Krisberedskap - förstudie Revisionskontoret AM Rev/17022 Krisberedskap - förstudie Rapport 9-17 2 Krisberedskap förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga verksamheter.

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

Mall för avrapportering av förvaltningens årliga uppföljning av SRSA

Mall för avrapportering av förvaltningens årliga uppföljning av SRSA 1 Region Skåne Datum: 161219 ÅRLIG UPPFÖLJNING AV SYSTEMATISKT RISK- OCH SÅRBARHETSARBETE I REGION SKÅNE (SRSA). Bilaga SRSA Årlig redovisning Förvaltning/verksamhet: SUS Skånes Universitetssjukvård Datum:

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab kansli/området för ambulans krisberedskap och säkerhet

Koncernkontoret Koncernstab kansli/området för ambulans krisberedskap och säkerhet Koncernkontoret Koncernstab kansli/området för ambulans krisberedskap och säkerhet Faktaägare Handläggare RSA: Jerry Nilsson Datum 2014-09-15 Version: 1.0 Dokumentslag: Styrande Dnr: Sida 1 av 8 Årlig

Läs mer

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-07 Dnr 1100466 1 (3) Regionfullmäktige Policy och riktlinjer gällande vård för personer från

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-08-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden antar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

Kulturnämnden. Region Skånes handlingsplan för kultur och hälsa Inledning

Kulturnämnden. Region Skånes handlingsplan för kultur och hälsa Inledning Kulturnämnden HANDLINGSPLAN Datum 151007 Dnr 1301347 1 (7) s handlingsplan för 2015-2020 Inledning I september 2014 antog genom hälso- och sjukvårdsnämnden och kulturnämnden en gemensam strategi i syfte

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Datum Dnr Revidering av "Riktlinjer för leverantörers medverkan i Region Skånes krisberedskap"

Datum Dnr Revidering av Riktlinjer för leverantörers medverkan i Region Skånes krisberedskap Regionstyrelsen Eva Leth Strateg 0766-48 65 27 eva.leth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-05-08 Dnr 1400190 1 (8) Regionstyrelsen Revidering av "Riktlinjer för leverantörers medverkan i s krisberedskap"

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen. Daniel Hedén (S) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen. Daniel Hedén (S) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2014-11-28 1 (5) Sammanträde i folkhälsoberedningen Ledamöter och ersättare i folkhälsoberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-11-28 09:00-12:00 Avslutning med lunch klockan 12:00

Läs mer

Krishanteringsplan för Region Halland

Krishanteringsplan för Region Halland 1 Krishanteringsplan för Region Halland 1. BAKGRUND 1.1 Region Halland Region Halland ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvårdsamt regional utveckling. Planen är övergripande tidigare utarbetade krishanteringsplaner,

Läs mer

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun med bilagorna Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Kinda kommun. Risk och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2005-02-28

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Beredskap för att möta katastrofer, attentat och sabotage i kollektivtrafiken

Beredskap för att möta katastrofer, attentat och sabotage i kollektivtrafiken Projektrapport nr 12/2005 Beredskap för att möta katastrofer, attentat och sabotage i kollektivtrafiken Landstingets centrala säkerhetsarbete är i ett uppbyggnadsskede med förstärkta ledningsresurser,

Läs mer

Västra Götalandsregionen 1 (3) Yttrande Datum 2015-01-14 Diarienummer RS 1705 2014 Ärende 4 och HS 150-2015 Regionstyrelsen Yttrande över motion av Linn Brandström m.fl. (M) om mödrahälsovård och gynekologi

Läs mer

Botkyrkas klimatarbete. Gunilla Isgren

Botkyrkas klimatarbete. Gunilla Isgren Botkyrkas klimatarbete Gunilla Isgren Kort fakta - Botkyrka 92.000 invånare Stad i norr och landsbygd i söder Mälaren i norr Östersjön i söder Målkonflikt byggande och klimatanpassning Hur har vi arbetat

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22

Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22 Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22 1 Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 Förord I lagen om kommuners och landstings åtgärder inför

Läs mer

Verksamhetsrapport. Kommunens säkerhetsarbete 2014

Verksamhetsrapport. Kommunens säkerhetsarbete 2014 Verksamhetsrapport Kommunens säkerhetsarbete 2014 1 1. Inledning...1 2. Säkerhetsgruppens arbete...2 2.1. Skydd mot olyckor...2 2.1.1. Uppföljning och utvärdering handlingsprogram...2 2.1.2. Kampanjer

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2015 2018 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE Fastställd av regionstyrelsen 2012-06-11 INNEHÅLL Ansvar för kriskommunikation... 3 Ansvarsfördelning... 4 Kommunikation vid kris... 7 Mål för kriskommunikation...

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-31 Dnr 1702206 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

Hur ska vi anpassar oss?

Hur ska vi anpassar oss? Hur ska vi anpassar oss? Mare Lõhmus Centrum för arbets- och miljömedicin Stockholms Läns Landsting Alla dessa faror Climate change (temperature change, altered precipitation, storm frequency) Socioeconomic

Läs mer

Handlingsplan vid värmebölja. Äldreomsorgen samt omsorgen om personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan vid värmebölja. Äldreomsorgen samt omsorgen om personer med funktionsnedsättning Handlingsplan vid värmebölja Äldreomsorgen samt omsorgen om personer med funktionsnedsättning Innehåll 1 Allmänna råd till vård- och omsorgspersonal inom ordinärt boende, hemsjukvård samt särskilt boende

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Miljö- och byggnadskontoret Maria Pålsson Bilaga 1 2013-03-15 1 (7) Dnr 2013/0039 Miljö- och byggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Bakgrund 2012-06-13 beslutade

Läs mer

Krishanteringsplan för krisledningsnämnden

Krishanteringsplan för krisledningsnämnden 2 Diarienummer: LS2018-0065 Krishanteringsplan för krisledningsnämnden 2018 2022 enligt lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och vid höjd

Läs mer

Datum Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: kl Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö

Datum Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: kl Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö DAGORDNING Datum 2015-03-03 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-03-12 kl. 10.15 Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö 1. Justering

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Höstkonferens Lokal och regional krisberedskap 2014. Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga

Höstkonferens Lokal och regional krisberedskap 2014. Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga Höstkonferens Lokal och regional krisberedskap 2014 Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga Organisationen och dess ansvar, verksamhet och geografi Borås Stads organisation Stadshuskoncernen,

Läs mer

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON Inledande frågor, 1. Hur ser kommunernas arbete med krishantering ut? 2. I vilken utsträckning tar kommunen hänsyn till behov

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Medicinsk service Division IT/MT IT/MT Samordning

Medicinsk service Division IT/MT IT/MT Samordning Division IT/MT IT/MT Samordning Martin Svensson 0736-25 06 09 RAPPORT Datum 2014-03-27 1 (5) Anpassning av IT-stöd enligt patientdatalagens krav Bakgrund Regionstyrelsen har den 11 april 2013, 66, beslutat

Läs mer

Målet för samhällets krisberedskap är att minska risken för, och konsekvenserna av, kriser och allvarliga olyckor

Målet för samhällets krisberedskap är att minska risken för, och konsekvenserna av, kriser och allvarliga olyckor när det händer Vi lever ett tryggt och bekvämt liv i Sverige. Men samhället är sårbart och kriser av olika slag kommer att inträffa. Det måste vi ha beredskap för att kunna hantera. Att hantera stora påfrestningar

Läs mer

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner www.hassleholm.se S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun 2015-2018 Program och handlingsplaner Innehållsförteckning Inledning 3 Redan framtagna och beslutade dokument för krisberedskap 3

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-10-16 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är

Läs mer

Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet

Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet 2013- Perspektiv Arbetsområde Projekt, aktivitet m.m. Vårdorganisation Styr- och ledningsperspektivet Jämlik hälsa Organisation

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2011 2014 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering och

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Strategi för hantering av samhällsstörningar

Strategi för hantering av samhällsstörningar Strategi för hantering av Dokumenttyp: Övergripande Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 26 oktober 2017 Ansvarig: Räddningstjänsten Revideras: vart 4:e år Följas upp: Årligen Strategi för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2019-02-14 kl.

Läs mer

Länsstyrelsens uppgift är bland annat att samordna arbetet med krisberedskap

Länsstyrelsens uppgift är bland annat att samordna arbetet med krisberedskap L Ä N S S T Y R E L S E N I U P P S A L A L Ä N : Regional risk- och sårbarhetsanalys kräver en god ambassadör tomas eriksson Man måste vara en god ambassadör för sitt arbete för att kunna engagera andra

Läs mer

Hälsoeffekter av ett förändrat klimat. My Svensdotter, enheten för miljömedicin, CAMM

Hälsoeffekter av ett förändrat klimat. My Svensdotter, enheten för miljömedicin, CAMM Hälsoeffekter av ett förändrat klimat My Svensdotter, enheten för miljömedicin, CAMM Hur kommer klimatet förändras? Figurer: SMHI 2011 Årsmedeltemperatur Årsmedelnederbörd My Svensdotter 11/27/12 2 Vad

Läs mer

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Kommittédirektiv Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden Dir. 2014:116 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån hanteringen av

Läs mer

Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga

Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga RSA-konferens den 6-7 maj 2014 Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga Stadskansliet Organisationen och dess ansvar, verksamhet och geografi Borås Stads organisation Stadshuskoncernen,

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Johan Gert johan.gert@msb.se Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Läs mer

Katastrofmedicinskt centrum KMC

Katastrofmedicinskt centrum KMC Syfte Att öka kunskaperna om kris och katastrofmedicinsk beredskap utifrån perspektivet medicinisk teknik Vad är er roll före under efter en allvarlig händelse, samhällsstörning, kris? Vad behöver ni förberda?

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-05-07 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälsoeffekter av en klimatförändring i Stockholms län. My Svensdotter och Elisabet Lindgren Institutet för miljömedicin (IMM), Karolinska Institutet

Hälsoeffekter av en klimatförändring i Stockholms län. My Svensdotter och Elisabet Lindgren Institutet för miljömedicin (IMM), Karolinska Institutet Hälsoeffekter av en klimatförändring i Stockholms län My Svensdotter och Elisabet Lindgren Institutet för miljömedicin (IMM), Karolinska Institutet Hur kommer klimatet att ändras i Stockholms län? Medeltemperatur

Läs mer

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap För åren 2016-2019 Strategi för krisberedskap Innehåll Inledning 3 Risk- och sårbarhetsanalys 3 Beskrivning åtgärder 3 Utvecklingsområden 4 Planering 4 Utbildning och övning 5 Geografiskt områdesansvar

Läs mer

Sammanfattning av resultat från workshop om klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa, 6/2-2104

Sammanfattning av resultat från workshop om klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa, 6/2-2104 Sammanfattning av resultat från workshop om klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa, 6/2-2104 Innehåll Vilka är de största utmaningarna för människors hälsa i Blekinge med anledning av ett förändrat

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Klimatanpassning och Nationellt kunskapscentrum

Klimatanpassning och Nationellt kunskapscentrum Klimatanpassning och Nationellt kunskapscentrum I början Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) SMHI en myndighet under Miljö- och energidepartementet Förvaltningsmyndighet för meteorologiska,

Läs mer

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå Innehåll Övergripande planer, strategier och organisation fråga 1-5 Samverkan fråga 6-7 Fysisk planering fråga

Läs mer

Gemensam Regional Inriktning Hantering av Ebola-utbrottet i Västafrika inom ramen för Program för samverkan - Stockholmregionen

Gemensam Regional Inriktning Hantering av Ebola-utbrottet i Västafrika inom ramen för Program för samverkan - Stockholmregionen Gemensam Regional Inriktning Hantering av Ebola-utbrottet i Västafrika inom ramen för Program för samverkan - Stockholmregionen Fastlagd 4/11 2014 av inriktande nivån genom Regionala chefsgruppen Vad har

Läs mer

Norrköpings kommun riktlinje för klimatanpassning - Processen

Norrköpings kommun riktlinje för klimatanpassning - Processen 2016-04-20 Norrköpings kommun riktlinje för klimatanpassning - Processen Merja Willman, Kommunstyrelsens kontor Norrköping staden vid havet? Norrköping växer Ca 136 000 invånare (2015) Ca 155 000 invånare

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Integrering av klimatanpassning i RSA-arbetet Exempel Staffanstorps kommun Klimatrisker och krisberedskap, SKL 141203

Integrering av klimatanpassning i RSA-arbetet Exempel Staffanstorps kommun Klimatrisker och krisberedskap, SKL 141203 Integrering av klimatanpassning i RSA-arbetet Exempel Staffanstorps kommun Klimatrisker och krisberedskap, SKL 141203 Programpunkter Bakgrund Syfte & mål Hur gick vi tillväga? Resultaten Hur gick vi vidare

Läs mer

Kommunal krishantering

Kommunal krishantering Kommunal krishantering Lag (SFS 2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. 2011-10-24 Nyckelroll i samhällets krishantering Nytt

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten

Kommittédirektiv. Översyn av Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten Kommittédirektiv Översyn av Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för 2006:80 Dir. psykologiskt försvar för att skapa en myndighet för frågor om samhällets beredskap och säkerhet

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Vårdproduktionsberedningen

Vårdproduktionsberedningen Vårdproduktionsberedningen DAGORDNING Datum 2013-03-26 1 (9) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/-beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till sammanträde.

Läs mer

Klimatrisker och krisberedskap. Välkomna!

Klimatrisker och krisberedskap. Välkomna! Klimatrisker och krisberedskap Välkomna! Praktikaliteter Wifi: använd guest inget lösenord Prata i mikrofon så att deltagarna via webben kan höra Presentationer och filmer kommer att läggas ut på webben

Läs mer

Varningssystem för värmebölja

Varningssystem för värmebölja Stockholm 2013-05-24 Varningssystem för värmebölja Joakim Langner, SMHI joakim.langner@smhi.se Mallversion 1.0 2009-09-23 Värmeböljor Är det farligt? Augusti 2003, med kraftigt ökad dödlighet på kontinenten

Läs mer

Regional ledningssamverkan

Regional ledningssamverkan Regional ledningssamverkan Medborgaren i fokus Effektiv samverkan Samlad lägesbild Prioritera resurserna dit där de gör störst nytta 2 Krissamverkan i Blekinge Inledning I Sverige lever vi i ett samhälle

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer