Koncernkontoret Koncernstab kansli/området för ambulans krisberedskap och säkerhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Koncernkontoret Koncernstab kansli/området för ambulans krisberedskap och säkerhet"

Transkript

1 Koncernkontoret Koncernstab kansli/området för ambulans krisberedskap och säkerhet Faktaägare Handläggare RSA: Jerry Nilsson Datum Version: 1.0 Dokumentslag: Styrande Dnr: Sida 1 av 8 Årlig uppföljning av risk- och sårbarhetsanalys Region Skåne Region Skåne ska enligt lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser, analysera vilka extraordinära händelser som kan inträffa i landstinget och hur dessa kan påverka den egna verksamheten. Resultatet av arbetet ska värderas och sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys som enligt föreskrift (MSBFS 2010:6) om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser regelbundet ska följas upp och årligen rapporteras till länsstyrelsen, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, senast den 15 september. Frågor som ska besvaras är: 1. Ändrade förutsättningar som påverkar riskbilden eller de förmågebedömningar som gjorts enligt föreskriftens Genomförda och planerade åtgärder som påverkar riskbilden eller de förmågebedömningar som gjorts enligt Resultatet av genomförd uppföljning av risk- och sårbarhetsanalyser. Region Skåne ska också, med utgångspunkt i Socialstyrelsens föreskrifter för katastrofmedicinsk beredskap (SOSFS 2013:22), särskilt bedöma vad som är nödvändigt för att uppnå förmågan. I denna bedömning ska särskilt beaktas: 1. befolkningstäthet, infrastruktur och geografiska förhållanden 2. omständigheter som allvarligt kan påverka hälso- och sjukvårdens tillgång till personal, lokaler och utrustning års uppföljning av Region Skånes risk- och sårbarhetsanalys har sammanställts av Jerry Nilsson, handläggare RSA, i samarbete med Eva Leth, strateg krisberedskap, och Rolf Ohrlander, områdeschef för Ambulans, krisberedskap och säkerhet. Jonas Rastad Regiondirektör

2 Sida 2 av 8

3 Sida 3 av 8 1 Ändrade förutsättningar som påverkar riskbilden eller de förmågebedömningar som gjorts 2013 Region Skåne ansvarar för vård och hälsa, kollektivtrafik, utveckling av näringsliv, kultur, infrastruktur, samhällsplanering samt miljö- och klimatfrågor i Skåne. Verksamheten som bedrivs är i hög grad samhällsviktig vilket ställer stora krav på en välfungerande och systematisk arbetsprocess för säkerhet och krisberedskap. Det är centralt att kontinuerligt varsebli och medvetandegöra de förändringar och aktiviteter som kan påverka riskbilden och Region Skånes förmåga att hantera kriser. Nedan redogörs för olika händelser som skett under 2013 till 2014 med en sådan påverkan. Omvärldsanalys I Region Skåne genomförs omvärldsanalyser som ett förarbete till den regionala utvecklingsplanen. Syftet med analyserna är att identifiera trender som kan ha påverkan på Region Skånes strategi och uppdrag. Trendernas påverkan kan vara mer eller mindre hög och mer eller mindre brådskande att agera på. Trender på den globala nivån med hög strategisk påverkan och som är särskilt brådskande att agera på i 2014 års analys gäller bland annat den ökande antibiotikaresistensen och brister inom kompetensförsörjningsområdet. Analysen fångar även upp utmaningar gällande demografiska och socioekonomiska skillnader vilka tenderar att öka samtidigt som makroekonomin och skattebasen i Skåne ser ut att utvecklas svagt. Dessa och andra trender kan få en allvarlig effekt på Region Skånes förmåga och måste analyseras djupare. Kompetensförsörjning Kompetenta medarbetare är Region Skånes viktigaste resurs. En handlingsplan för att upprätthålla en god kompetensförsörjning togs därför fram under Planen innehåller förslag till aktiviteter som ska stärka Region Skåne som arbetsgivare och ger även förslag som kan bidra till ökad samverkan kring kompetensförsörjning i Skåne som region. Bland annat gäller detta försörjningen av sjuksköterskor som för närvarande är den personalkategori där störst antalsmässig brist föreligger inom Region Skåne. Effekter av organisationsförändringar En hörnsten i allt arbete, från vardag till krisberedskap är att åstadkomma effektivt samarbete mellan olika aktörer. För att skapa förutsättningar för ett mer effektivt horisontellt arbete genomfördes under 2013 en omorganisation, under benämningen Skånevård 2.0. Den förändrade organisationsstrukturen har inneburit att Region Skåne har minskat antalet förvaltningar och bland annat placerat sjukhus och primärvård i samma förvaltningar vilket skapat ökad samordning.

4 Sida 4 av 8 En annan förändring som skett under 2014 är att Folktandvården har gått från att vara en förvaltning i regionen till att bli ett regionägt bolag. Målsättningen har bland annat varit att skapa förutsättningar för ökad transparens och att göra verksamheten mer flexibel samt att korta ner den interna beslutsprocessen. Bolagiseringen innebär samtidigt att verksamheten inte är nämndsstyrd. Detta kräver att andra sätt för samverkan etableras för att Folktandvården ska vara en tillgänglig resurs för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser. Demografi, socioekonomiska förutsättningar och infrastruktur Region Skåne genomför analyser av de demografiska och socioekonomiska förutsättningarna i Skåne fortlöpande. Analyserna visar på stora skillnader i befolkningsutvecklingen mellan kommunerna. Detta gäller såväl täthet som sammansättning. Sådana skillnader beaktas då de kan innebära geografiska variationer i efterfrågan av åldersrelaterade sjukvårdstjänster. Skillnaderna beaktas även i planeringen av infrastrukturens utbyggnad och i det regionala utvecklingsarbete som Region Skåne ansvarar för. Projekt för ökad säkerhet i vård och omsorg Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har utövat tillsyn av risker i sommartid i Region Skåne. Ett antal åtgärder har vidtagits mot bakgrund av erfarenheter från föregående sommar. Åtgärderna gäller bl.a. rekrytering av barnmorskor och sjuksköterskor för att råda bot på bristen på personal inom förlossningsvården. Dessa åtgärder är rapporterade till IVO. Robust upphandling Inom ramen för Region Skånes risk- och sårbarhetsarbete har Riktlinjer för leverantörers medverkan i Region Skånes krisberedskap arbetats fram i samarbete med upphandlande och ackrediterande enheter. Målet med de politiskt fastställda riktlinjerna, är att säkerställa leveranssäkerhet i och till verksamhet som alltid måste fungera. Riktlinjerna gäller för all ackrediterad och avtalad verksamhet som helt eller delvis finansieras av Region Skåne. Erfarenhetsåterföring för ökad förmåga När denna rapport sammanfattas har ett skyfall inträffat i sydvästra Skåne. Händelsen har tydligt engagerat myndigheter och medborgare då effekterna blev påtagliga på vissa orter, främst i Malmö. På Skånes universitetssjukhus i Malmö vattenfylldes kulvertar och sjukhusbyggnader var nära att behöva utrymmas. Transportsystemet, där Skånetrafiken har en central roll, påverkades också direkt av händelsen. En analys har initierats av regiondirektören i enlighet med kraven på utredning och utvärdering i Krishanteringsplan för Region Skåne En annan händelse 2014 är tågstrejken i södra Sverige vilken bland annat påverkade transportmöjligheterna i Skåne såväl som till och från regionen. Händelsen påverkade även Region Skåne ekonomiskt, bl.a. genom uteblivna biljettintäkter i Skånetrafiken.

5 Sida 5 av 8 2 Genomförda och planerade åtgärder som påverkar riskbilden eller de förmågebedömningar som gjorts Genom åren har region Skånes krisberedskap stärkts genom att åtgärder identifierats och genomförts. Detta gäller på såväl verksamhetsnivå som för Region Skåne i stort. Nedan sammanfattas beslutade åtgärder på den övergripande nivån för åren samt åtgärdernas status. RSA år Identifierade åtgärder Status 2011 Klargöra grundläggande säkerhetsnivåer för verksamhet som bedöms samhällsviktig. Säkerställa att samhällsviktig verksamhet såväl i egen regi som genom avtal med annan utförare har en tillräcklig kontinuitetsplanering. Säkerställa Region Skånes prioritet i avtalen med leverantörer och entreprenörer samt att beställningssystem kan upprätthållas. Identifiera och utveckla former för proaktiv samverkan med kommuner samt andra aktörer. Undersöka möjligheter till ytterligare samverkan med myndigheter i Danmark. Genomföra kontinuerlig utbildning och övning för region-, koncern- och förvaltningsledningar. Genomföra fortlöpande medieträning för medarbetare som kan bli aktuella för kontakter med media. Säkerställa uppföljning av verksamhetssystem och processer efter inträffade händelser. Utveckla internrevisorernas uppdrag till att omfatta risk- och sårbarhetsområdet. Pågående, specifikt i 2:4-projekt Metod för kontinuitetshantering i Region Skåne, ISO 31000:2009. Genomförd. Riktlinjer för leverantörers medverkan i Region Skånes krisberedskap fastställt i regionstyrelsen 2014, Implementerings och uppföljningsplan finns. Genomförd. Riktlinjer för leverantörers medverkan i Region Skånes krisberedskap fastställt i regionstyrelsen 2014, Implementerings och uppföljningsplan finns. Genomförd genom etablerandet av Resilient Community Skåne vilket är ett nätverk av ledande politiker, kommunchefer och chefer för företag för utveckling av ett mer resilient Skåne. Pågår kontinuerligt. Specifikt arbete genomfört Pågår kontinuerligt. Exempel 2014 kriskommunikationsövning samt övning krisledningsnämnd. Pågår kontinuerligt. Reglerat i Krishanteringsplan för Region Skåne 2012, beslutad i regionfullmäktige Initiativ har tagits men arbetet behöver utvecklas.

6 Sida 6 av 8 RSA år Identifierade åtgärder Status 2012 Införande av nytt internt krisledningssystem. Reglerat i Krishanteringsplan för Region Skåne 2012, beslutad i regionfullmäktige. 2012: Utvärderin g av arbetsproc essen Uppföljning och intern kontroll av Region Skånes risk- och sårbarhetsarbete. Vidareutveckla samarbete med Danmark (Region Hovedstaden) gällande vård vid bristsituationer inom neonatal, intensivvård, infektionssjukvård (bilaterala avtal) samt tryckkammarbehandling 2:4-projekt Stärkt beredskap och hanteringsförmåga for Region Skåne vid händelse/olycka med farliga ämnen. Fastställande av epidemiplan. 2:4-Projekt Skyddsutrustning för farliga ämnen med syfte att ta fram en kravspecifikation på skyddsutrustning. Utvärdering av risk- och sårbarhetsprocessen för att säkerställa att syfte och mål uppnåtts. Åstadkomma helhetssyn där risk- och sårbarhetsarbetet integreras och samordnas med övriga processer. Samverkan kring risk- och sårbarhetsarbetet ska involvera fler intressenter. Pågår arbete med att införa regiongemensamt Verksamhetsledningssystem (VLS). Pågår. Regional analys av samarbetsprojekt Hälsostaden Skapa nya och större förvaltningsstrukturer som möjliggör ökad samplanering av resurser. Kompetensförsörjningsplan för att stärka förmågan till kontinuitet gällande personal i regionens verksamheter. Fastställande av riktlinjer mot hot och våld. Pilotprojekt värmebölja (genomförd risk- och sårbarhetsanalys enligt identifierat behov i Klimatrapport för Skåne (2009)) samt framtagande av handlingsplaner. Test och utvärdering av handlingsplan för värmebölja. Skånevård 2.0. Beslut i regionstyrelsen.

7 Sida 7 av 8 RSA år Identifierade åtgärder Status Översyn av förlossningsvården i Region Skåne för att eliminera bristen på tillgängliga förlossningsplatser Anpassning av Region Skånes risk- och sårbarhetsarbete med syfte att tydliggöra hela arbetsprocessen för systematiskt säkerhetsarbete. Framtagande och genomförande av ett regiongemensamt verksamhetsledningssystem (VLS) för att resurs- och kostandseffektivt förbättra och utveckla verksamheten. Införande av AviC regiongemensam avvikelsehantering för ett samlat säkerhetsperspektiv. Regional risk- och sårbarhetsanalys av projektet Hälsostaden. Revidering av den katastrofmedicinska planen. Landstingsgemensamt arbete med stöd av SKL Pågående. Pågående. Pågående Avslutas Resultatet av genomförd uppföljning av risk- och sårbarhetsanalyser. Region Skåne strävar efter att vara en lärande organisation. Det innebär att man tar tillvara erfarenheter och kontinuerligt utvecklar och anpassar arbetsprocesser och tillvägagångssätt till förändrade behov och förutsättningar. Här innefattas även Region Skånes risk- och sårbarhetsarbete (RSA). För att få arbetet med risk- och sårbarhetsanalyser, kontinuitetsplanering och hantering av inträffade händelser att hänga ihop tydligare har Region Skåne varit ledande i ett landstingsgemensamt arbete. Med stöd av SKL har former för ett samlat systematiskt säkerhetsarbete utvecklats (Arbetsprocess för systematiskt säkerhetsarbete i Region Skåne, 2014). Ett fördjupat arbete behöver utföras för att samordna de ingående sakområdena för att säkerställa att de hänger ihop och utgör en sömlös helhet. I projektet Hälsostaden genomförs hösten 2014 en analys av samhällsviktig verksamhet och kritiska beroenden. Målet är att säkerställa funktionalitet och utveckla modeller och metoder för att tydligare visualisera och analysera komplexiteten mellan funktioner och aktörer som verkar inom ett område. Utvecklingsarbetet handlar också om att förstärka den kommunikativa dimensionen i analyserna med hjälp av kartor och annan grafik för att underlätta läsförståelsen bland aktörer och medarbetare i organisationen.

8 Sida 8 av 8

Mall för avrapportering av förvaltningens årliga uppföljning av SRSA

Mall för avrapportering av förvaltningens årliga uppföljning av SRSA 1 Region Skåne Datum: 161219 ÅRLIG UPPFÖLJNING AV SYSTEMATISKT RISK- OCH SÅRBARHETSARBETE I REGION SKÅNE (SRSA). Bilaga SRSA Årlig redovisning Förvaltning/verksamhet: SUS Skånes Universitetssjukvård Datum:

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser;

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser; Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 6 oktober 2010 Myndigheten

Läs mer

Datum Dnr Revidering av "Riktlinjer för leverantörers medverkan i Region Skånes krisberedskap"

Datum Dnr Revidering av Riktlinjer för leverantörers medverkan i Region Skånes krisberedskap Regionstyrelsen Eva Leth Strateg 0766-48 65 27 eva.leth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-05-08 Dnr 1400190 1 (8) Regionstyrelsen Revidering av "Riktlinjer för leverantörers medverkan i s krisberedskap"

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Uppfo ljning 2016 av Rapport Risk- och sa rbarhetsanalys Region Ska ne 2015

Uppfo ljning 2016 av Rapport Risk- och sa rbarhetsanalys Region Ska ne 2015 Uppfo ljning 2016 av Rapport Risk- och sa rbarhetsanalys Region Ska ne 2015 Sida 2 av 9 Förord Region Skåne ska enligt lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen Överenskommelsen, MSB SKL Uppgifter enligt LEH Risk- och sårbarhetsanalyser (RSA) Planering inför extraordinära händelser Geografiskt områdesansvar Utbildning

Läs mer

Nyhetsbrev denna gång som en resumé över året som gått

Nyhetsbrev denna gång som en resumé över året som gått Nyhetsbrev denna gång som en resumé över året som gått Välkommen till nyhetsbrev för RSA! Risk- och sårbarhetsarbetet är ett spännande arbete som kommer att beröra alla verksamheter, och fortlöpande information

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-21, 31 Ersätter av kommunfullmäktige antagen Övergripande krisledningsplan 2007-10-25, 99 Ansvarig: Räddningschefen Revideras: vid behov Styrdokument för krisberedskap

Läs mer

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och Bandstings risk- och sårbarhetsanalyser

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och Bandstings risk- och sårbarhetsanalyser ^MWK Myndigheten för 4ffflgf»y samhällsskydd PM 1(6) JySBlMy och beredskap Datum 2010-04-21 Diarienr 2010-3699 ROS-PAS Jonas Eriksson jonas.erikssonomsb.se Bilaga Konsekvensutredning för föreskrift om

Läs mer

Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser

Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser Konferens om risk- och sårbarhetsanalyser 2014 Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser Mette Lindahl Olsson Chef på enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet

Läs mer

Krisberedskap - Älvsbyns kommun

Krisberedskap - Älvsbyns kommun 1(6) 2016-02-10 Krisberedskap - Älvsbyns kommun 2016-2019 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap

Läs mer

Robusta upphandlingar - erfarenheter och exempel

Robusta upphandlingar - erfarenheter och exempel Robusta upphandlingar - erfarenheter och exempel För leveranssäkerhet till och av samhällsviktig verksamhet Kontakt: eva.leth@skane.se Region Skåne? En vanlig dag föds 43 barn besöker 10 044 skåningar

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-08-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden antar

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (11) Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av. Samverkan om extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. Sammanfattande rapport.

Granskning av. Samverkan om extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. Sammanfattande rapport. Greger Nyberg Yrkesrevisor 044-309 3207, 0768-87 00 04 greger.nyberg@skane.se 1 (8) Granskning av Samverkan om extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. Sammanfattande rapport., Höganäs kommun,

Läs mer

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen. Tomas Ahlberg

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen. Tomas Ahlberg Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen Tomas Ahlberg 150505 Agenda Bakgrund Processen för uppföljning Kommunens uppgifter Länsstyrelsens uppgifter MSBs uppgifter Statlig ersättning till vad?

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2015-03-31 Dnr 1500098 1 (5) Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Krishanteringsplan för Region Halland

Krishanteringsplan för Region Halland 1 Krishanteringsplan för Region Halland 1. BAKGRUND 1.1 Region Halland Region Halland ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvårdsamt regional utveckling. Planen är övergripande tidigare utarbetade krishanteringsplaner,

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun. Inledning. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240

Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun. Inledning. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240 Inledning Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE Fastställd av regionstyrelsen 2012-06-11 INNEHÅLL Ansvar för kriskommunikation... 3 Ansvarsfördelning... 4 Kommunikation vid kris... 7 Mål för kriskommunikation...

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap För åren 2016-2019 Strategi för krisberedskap Innehåll Inledning 3 Risk- och sårbarhetsanalys 3 Beskrivning åtgärder 3 Utvecklingsområden 4 Planering 4 Utbildning och övning 5 Geografiskt områdesansvar

Läs mer

Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap

Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap 2015-2018 Antagen av kommunstyrelsen den 23 november 2016 283 1 1. Inledning Syftet med styrdokumentet är att beskriva det arbete och de åtgärder som

Läs mer

Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 2010:77 RI (Dnr 001-962/2010) Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsrapport. Kommunens säkerhetsarbete 2014

Verksamhetsrapport. Kommunens säkerhetsarbete 2014 Verksamhetsrapport Kommunens säkerhetsarbete 2014 1 1. Inledning...1 2. Säkerhetsgruppens arbete...2 2.1. Skydd mot olyckor...2 2.1.1. Uppföljning och utvärdering handlingsprogram...2 2.1.2. Kampanjer

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 23 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den XX xxxx 2011

SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den XX xxxx 2011 1 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den XX xxxx 2011 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk

Läs mer

Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun

Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun 2015-2018 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap

Läs mer

Kontinuitetshantering ur ett samhällsperspektiv SIS Clas Herbring: MSB Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet

Kontinuitetshantering ur ett samhällsperspektiv SIS Clas Herbring: MSB Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Kontinuitetshantering ur ett samhällsperspektiv SIS 2013-02-07 Clas Herbring: MSB Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet clas.herbring@msb.se MSB:s Uppdrag MSB har ansvar för frågor om skydd mot

Läs mer

Föredragande borgarrådet Sten Nordin anför följande.

Föredragande borgarrådet Sten Nordin anför följande. PM 2014: RI (Dnr 307-877/2014) Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Remiss från Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument 1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap 2016-2019 Styrdokument 2(14) Styrdokument Dokumenttyp Styrdokument Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-12-16 11 Dokumentansvarig Reviderad av 3(14)

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Mandatperioden 2019-2022 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Civilt försvar... 3 Övergripande styrning av arbetet med krisberedskap... 3 Mål för verksamheten...

Läs mer

Kontinuitetshantering i vård och omsorg

Kontinuitetshantering i vård och omsorg Kontinuitetshantering i vård och omsorg Johan Carlstedt Generaldirektörens stab, Enheten för krisberedskap 2013-10-28 Kontinuitetshantering ansvar eller möjlighet? Lagar, regler och standarder Varför kontinuitetshantering?

Läs mer

Styrdokument för kommunal krisberedskap

Styrdokument för kommunal krisberedskap 1/9 DATUM 2016-12-05 DIARIENUMMER KS/2016:868-189 Styrdokument för kommunal krisberedskap Inledning Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjorde under

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalyser Förmågebedömning

Risk- och sårbarhetsanalyser Förmågebedömning Risk- och sårbarhetsanalyser Förmågebedömning Agenda Risk- och sårbarhetsanalyser och föreskrifter Förmågebedömning Frågor angående föreskrifter för RSA Diskussionsfrågor Föreskrifter för risk- och sårbarhetsanalyser

Läs mer

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan 2019-2022 Ansvarig enhet på MSB: Enheten för samverkan och planering Diarienummer 2018-13415 Publikationsnummer MSB 1364 mars 2019 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap 2016-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Styrdokument för krisberedskap Riktlinjer 2016-02-15 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Beredskap för att möta katastrofer, attentat och sabotage i kollektivtrafiken

Beredskap för att möta katastrofer, attentat och sabotage i kollektivtrafiken Projektrapport nr 12/2005 Beredskap för att möta katastrofer, attentat och sabotage i kollektivtrafiken Landstingets centrala säkerhetsarbete är i ett uppbyggnadsskede med förstärkta ledningsresurser,

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Dnr Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala Kris- och kontinuitetshantering Fastställd av: Universitetsdirektören 2014-10-30 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering

Läs mer

Bilaga Från standard till komponent

Bilaga Från standard till komponent Bilaga Från standard till komponent TYP REFERENS ÅR Riskhantering ISO 31000 Riskhantering Principer och riktlinjer innehåller principer och generella riktlinjer för riskhantering och kan användas av offentliga,

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07 Plan för kommunens krisberedskap mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-11, 47 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under mandatperioden

Läs mer

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSB-151.2 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Jonas Eriksson ROS-SSV Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser 1 Problemet

Läs mer

Kommunens risk- och sårbarhetsarbete

Kommunens risk- och sårbarhetsarbete RIKTLINJER Datum 2015-05-29 Godkänd/ansvarig Kommunstyrelsens 183/2015 Sida 1(4) Beteckning 2015/000352-003 Författningssamling MBLAFS 2015:18 Kommunens risk- och sårbarhetsarbete Sedan 2006 är det lagstadgat

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Styrdokument krisberedskap Timrå kommun

Styrdokument krisberedskap Timrå kommun Styrdokument krisberedskap Timrå kommun 2015-2018 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap (diarienr

Läs mer

Skydd av samhällsviktig verksamhet

Skydd av samhällsviktig verksamhet samhällsskydd och beredskap Strategi 1 (14) Skydd av samhällsviktig verksamhet MSB:s redovisning av en samlad nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Mall krishanteringsplan. Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen.

Mall krishanteringsplan. Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen. 2013-11-11 Mall krishanteringsplan Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen är en del av rikets krishanteringsorganisation och XXXX (nämnd/styrelse/bolag)

Läs mer

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner www.hassleholm.se S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun 2015-2018 Program och handlingsplaner Innehållsförteckning Inledning 3 Redan framtagna och beslutade dokument för krisberedskap 3

Läs mer

Landstingsuppföljning 2010

Landstingsuppföljning 2010 Landstingsuppföljning 2010 Enligt lagen (2006:544) om kommuner och landstings uppgifter inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap 2 MSB:s kontaktpersoner: Helen Kasström, 010-240

Läs mer

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Planen är tänk att ge en kort beskrivning av KRISBEREDSKAP och den verksamhet som bedrivs inom enheten.

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

Krishanteringsplan för krisledningsnämnden

Krishanteringsplan för krisledningsnämnden 2 Diarienummer: LS2018-0065 Krishanteringsplan för krisledningsnämnden 2018 2022 enligt lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och vid höjd

Läs mer

Årlig uppföljning av LEH för Piteå kommun, 2016

Årlig uppföljning av LEH för Piteå kommun, 2016 1 (16) Årlig uppföljning av LEH för, 2016 2 (16) 1. Indikator...3 Ledning - Riskhantering...3 Ledning - Planering...4 Samverkan...6 Kommunikation...6 Informationssäkerhet...7 Kompetens - Utbildning...8

Läs mer

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003.

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003. Förhandlingar med Svenska Promemoria Kommunförbundet 2003-08-26 Landshövding Sven Lindgren 1 Förslag till överenskommelse mellan staten och Svenska Kommunförbundet. Denna promemoria innehåller ett förslag

Läs mer

Lokal och regional krisberedskap. Dag 2. Risk- och sårbarhetsanalyser

Lokal och regional krisberedskap. Dag 2. Risk- och sårbarhetsanalyser Lokal och regional krisberedskap Dag 2 Risk- och sårbarhetsanalyser 08:30 Risk- och sårbarhetsanalyser 09:30 Kaffe Nya föreskrifter, rapporteringsverktyg och stöd för arbetet Jonas Eriksson, Anna Granlund,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap; SFS 2015:1052 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015.

Läs mer

Föreskrifter för risk- och sårbarhetsanalyser

Föreskrifter för risk- och sårbarhetsanalyser Föreskrifter för risk- och sårbarhetsanalyser Föreskrifter för risk- och sårbarhetsanalyser Bemyndigande och bakgrund Erfarenheter Sammanfattning av referensgrupp kommuner Sammanfattning av referensgrupp

Läs mer

Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser

Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser 2016-2019 Diarienr: 2015-000542 Antagen av Kommunfullmäktige den 29 mars 2016 35 1 Innehåll Krisberedskapen i Laholms kommun...

Läs mer

1 Bakgrund Syfte Krisberedskapen i Nybro kommun Krisledningsnämnd Risk- och sårbarhetsanalyser

1 Bakgrund Syfte Krisberedskapen i Nybro kommun Krisledningsnämnd Risk- och sårbarhetsanalyser 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Krisberedskapen i Nybro kommun... 3 3.1 Krisledningsnämnd... 4 3.2 Risk- och sårbarhetsanalyser... 4 3.2.1 Ambitionsmål för risk- och sårbarhetsanalysen... 4 3.3 Planering...

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Styrel. Ett system för prioritering av elanvändare vid elbrist. Konferens för fastighetschefer, 1 juni 2015

Styrel. Ett system för prioritering av elanvändare vid elbrist. Konferens för fastighetschefer, 1 juni 2015 Styrel Ett system för prioritering av elanvändare vid elbrist Konferens för fastighetschefer, 1 juni 2015 Agenda Styrels bakgrund och målsättning Styrelprocessen Positiva effekter av Styrel Film om Styrel

Läs mer

Stora pågående arbeten

Stora pågående arbeten Stora pågående arbeten Inriktning för samhällsskydd och beredskap Handlingsplan för skydd av samhällsviktig verksamhet Ledning och samverkan Strategi för CBRNE Nationell risk och förmågebedömning Arbetenas

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Styrdokument för. Krisberedskap Antagen av Kommunfullmäktige

Styrdokument för. Krisberedskap Antagen av Kommunfullmäktige Styrdokument för Krisberedskap 2016-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-02-02 38 Syfte, bakgrund och disposition Detta dokument beskriver kommunens övergripande viljeinriktningar och prioriteringar

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.41 Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Fastställd 2018-03-12, 11 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Robertsfors kommun

Styrdokument för krisberedskap Robertsfors kommun Dnr: 976.2016.00027.2832 Dnr 9016/120.109 Styrdokument för krisberedskap Robertsfors kommun 2016-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund till styrdokumentet... 3 1.2. Syfte, avgränsningar

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys

Risk- och sårbarhetsanalys Risk- och sårbarhetsanalys 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-25 213, 2015KS/0531 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 2 Värmdö kommun och dess geografiska område... 3 Arbetsprocess och metod...

Läs mer

Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22

Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22 Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22 1 Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 Förord I lagen om kommuners och landstings åtgärder inför

Läs mer

Ett fungerande samhälle i en föränderlig värld. Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet

Ett fungerande samhälle i en föränderlig värld. Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet Ett fungerande samhälle i en föränderlig värld Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet Ett fungerande samhälle i en föränderlig värld Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet

Läs mer

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Beslutsdatum: 2015-09-10 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltlighetstid: 2015-2018 Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Säkerhetssamordnare Typ av dokument: Program PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Målet

Läs mer

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP 2015-2018 Antaget kommunfullmäktige 2015-09-10 KF 88/15 Dnr.110/15 1 Förord M ålet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

RSA från lokal- till europeisk nivå

RSA från lokal- till europeisk nivå RSA från lokal- till europeisk nivå Konferens om risk- och sårbarhetsanalys 2014-05-06 Magnus Winehav, MSB Agenda RSA lokal nationell nivå Nationell risk- och förmågebedömning EU civilskyddslagstiftningen

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON Inledande frågor, 1. Hur ser kommunernas arbete med krishantering ut? 2. I vilken utsträckning tar kommunen hänsyn till behov

Läs mer

Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet

Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet Uppföljande workshop II 15 februari 2011 City Conference Centre Stockholm Dagordning: 10:00 11:15 Presentation av bearbetad strategi, MSB 11:15

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalyser

Risk- och sårbarhetsanalyser Risk- och sårbarhetsanalyser Föreskrifter för risk- och sårbarhetsanalyser Nyheter inom området Jonas Eriksson - MSB Föreskrifter för risk- och sårbarhetsanalyser MSB har bemyndigats att utfärda föreskrifter

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Mål... 4 Omfattning... 4 Innebörd... 4 Ansvar... 6 Uppföljning och revidering... 7 LS 1112-1733 Beslutad

Läs mer

Vägledning för identifiering av samhällsviktig verksamhet och prioritering. Bo Gellerbring Anna Rinne Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet

Vägledning för identifiering av samhällsviktig verksamhet och prioritering. Bo Gellerbring Anna Rinne Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Vägledning för identifiering av samhällsviktig verksamhet och prioritering Bo Gellerbring Anna Rinne Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Generellt Målen för vår säkerhet och samhällets krisberedskap

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) Policy för krisberedskap INNEHÅLL 1 INGÅNGSVÄRDEN OCH AVGRÄNSNINGAR... 4 2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 4 3 ARBETE OCH ÅTGÄRDER FÖR ATT REDUCERA/ELIMINERA

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (14) Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (14) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalyser Återkoppling av landstingens risk- och sårbarhetsanalyser

Risk- och sårbarhetsanalyser Återkoppling av landstingens risk- och sårbarhetsanalyser 1 Risk- och sårbarhetsanalyser 2011 Återkoppling av landstingens risk- och sårbarhetsanalyser 2 Kontaktpersoner: Linnéa Asker, MSB, tel 010-240 53 26, e-post linnea.asker@msb.se Vanessa Bonsib, Socialstyrelsen,

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2015 2018 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering

Läs mer