Riktlinjer och råd vid renoveringar och ändringar i lägenhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer och råd vid renoveringar och ändringar i lägenhet"

Transkript

1 Riktlinjer och råd vid renoveringar och ändringar i lägenhet Lägenheten en del av fastigheten Att vara bostadsrättshavare innebär att man är medlem i en bostadsrättsförening. Föreningen äger fastigheten inklusive lägenheterna, bostadsrättshavaren äger en andel i bostadsrättsföreningen samt nyttjanderätten till sin lägenhet. Som bostadsrättshavare måste man därför iaktta vissa regler. Föreningens stadgar 26 till 35 reglerar ansvarsfördelningen mellan bostadsrättshavare och föreningen, 36 reglerar tillsammans med bostadsrättslagen vilka ingrepp i lägenhet som kräver styrelsens tillstånd. Exempel på förändringar som får utföras utan tillstånd tapetsering och målning byte av golvbeläggning, montering av parkettgolv/matta byte av bänkskivor, kakel, vitvaror och blandare i kök, gäller reparationer av enstaka komponenter på befintliga rörledningar/stammar, se dock varningar nedan byte av WC-stol, blandare, tvättfat, gäller reparationer av enstaka komponenter på befintliga rörledningar/stammar, se dock råd nedan montering av persienn Exempel på förändringar som inte får utföras utan tillstånd renovering av våtutrymme och kök, se nedan ingrepp i våtutrymme/tätskikt ingrepp i stammar & befintliga ledningar för avlopp, värme, vatten, ventilation, elstammar ingrepp i bärande vägg eller konstruktion (kräver dessutom bygglov/bygganmälan) ingrepp i fasad, fönster, balkongdörr, ytterdörr uppsättning av markis inglasning av balkong ändrad rumsfördelning (flytta/sätta upp/ta bort vägg) Observera att samtliga ingrepp ska utföras fackmannamässigt och enligt gällande byggregler, även i fall de får utföras utan tillstånd. Elinstallationer skall vara utförda av behörig elektriker. Åtgärder relaterade till vatten & avlopp skall utföras av behörig VVS-montör, det är absolut inte tillåtet att exempelvis själv koppla bort blandare vid byte av diskbänk. En behörig VVS montör har ansvarsförsäkring men om VVS arbetet utförs av obehörig blir bostadsrättshavaren själv ansvarig vid t.ex vattenskada. Vid demontering/montering av köksblandare etc. skall vattnet alltid stängas av externt på stammen, det räcker inte att bara stänga med kulventilen/ballofixen under köksbänken. Vid tidigare sådana arbeten har vattenledningen brustit i eller under kulventilen vilket resulterat i omfattande vattenskador samt att lägenheten blivit otillgänglig mycket lång tid. Avstängning av stammar får endast utföras av Riksbyggen eller av Riksbyggen anvisad VVS montör. Tänk på att vara ute i god tid, avstängning av vatten utförs inte under helger eller dag före helg. Kontroller och besiktningar ska vara till hjälp och innebär inte att Riksbyggen Bostadsrättsförening Stockholmshus nr 37 övertar ansvar för ombyggnader och modifieringar av lägenhet, ej heller övertas medlemmars ansvar definierade i föreningens stadgar. Om fel 1(5)

2 och brister upptäcks vid senare besiktning/kontroll, klagomål eller myndighetsbeslut kommer bostadsrättshavaren att åläggas att åtgärda problemet. Detta ansvar övertas av kommande bostadsrättshavare vid överlåtelser. Föreningen tar endast över ansvaret för den del av ombyggnaden som efter godkänd besiktning anges, för närvarande gäller det endast avloppskanal från golvbrunn till avloppstam i samband med köks och badrumsrenoveringar. Bostadsrättshavaren är alltid ansvarig vid renovering/ombyggnad men en dokumenterad besiktning ger ett bra skydd gentemot försäkringsbolag då det visar att ingreppet utförts fackmannamässigt och enligt gällande byggregler. Om bostadsrättshavaren känner osäkerhet om en planerad åtgärd, fråga styrelsen innan åtgärden påbörjas. Renovering och ombyggnad av våtutrymme och kök Styrelsen ska alltid kontaktas innan arbetet påbörjas, tillstånd och slutbesiktning är obligatoriskt! Följande dokument ska användas: Begäran om tillstånd för ändring i lägenheten, blankett finns på hemsidan Dessa ingrepp ska alltid besiktigas av Riksbyggen och debiteras bostadsrättshavaren per timme - Riksbyggen rekommenderar besiktning före arbetet startar (rådgivning), innan ytskikten/skåp monteras samt slutbesiktning. Avloppsledningar skall besiktigas innan de gjuts igen. Tänk på att det är både dyrt och besvärligt att åtgärda fel och brister när arbetet redan är påbörjat eller slutfört. Fel som upptäcks vid slutbesiktning åtgärdas av entreprenören, om felet upptäcks i ett senare skede får bostadsrättshavaren oftast åtgärda på egen bekostnad. - Flyttbesiktning kan beställas från Riksbyggen. Köparen har en omfattande undersökningsplikt, säljaren har en upplysningsplikt avseende kända fel samt även ansvar vid dolda fel. Ansvaret för fel och brister gentemot bostadsrättsföreningen övergår till köparen vid överlåtelser, senare upptäckta fel får köparen själv reglera med säljaren. - Försäkringsbolagen kräver att godkänd metod vid tidpunkten för renoveringen använts och slutbesiktning utförts för att inte riskera försäkringsersättning. Föreningen har tecknat en kollektiv bostadsrättstilläggsförsäkring men det är fortfarande bostadsrättshavaren som är ansvarig om skada uppstår, bostadsrättshavaren är ersättningsskyldig för självrisk samt i händelse av att försäkringsbolaget inte betalar ut ersättning! Styrelsen planerar att på sikt avveckla samtliga vvc-anslutna (kopplade till varmtappvattnet) handdukstorkar. Som ett steg har styrelsen beslutat att vid renovering av våtrum måste den vvc-anslutna handdukstorken demonteras, enligt reglerna i Säker Vatteninstallation, avstängningskran måste då monteras på returledningen. En ny vvc-ansluten handdukstork får inte installeras. Elektrisk handdukstork får installeras på bostadsrättshavarens egen bekostnad. I vissa lägenheter har köksinredning, garderober etc fungerat som tätning mot schakt och kanaler. Kontrollera därför vid renovering etc. att det inte finns några springor mot schakt etc. 2(5)

3 Täta annars med gipsskiva och brandfogsmassa för att förhindra rök och matos mellan lägenheter. Allmänna riktlinjer Blandare ska vara godkänd för flerfamiljshus och ha backventil, det är lämpligt att välja en blandare med inbyggd vattenavstängning för diskmaskin. Om wc stol byts ska samtidigt den inre/nedre gummipackningen bytas för att förhindra dålig lukt (den övre yttre manschetten är kosmetisk). Håltagning i våtrum kräver att tätskiktet bibehålls, skruvhål ska säkras med våtrumssilikon. Ursprunglig handdukstork får inte modifieras eller bytas. Handdukstork får tas bort eller ersättas med elektrisk handdukstork, borttagning av gammal handdukstork ska då ske så inga blindledningar bildas, avstängningskran måste då monteras på returledningen. Kök, badrum, toalett etc. får inte byggas om så att avloppskanaler/luftkanaler och andra kopplingar till stammar blir väsentligen längre jämfört med ursprunglig planritning, för mer detaljer refereras till gällande byggregler (t.ex. centimeter fall per löpmeter). Kanaler och golvbrunnar ska läggas inom ursprungligt kök/hygienutrymme. Riksbyggens besiktningsmän kan assistera med detaljer, tänk på att felaktigheter kan bli dyra att åtgärda när arbetet redan utförts. Avloppsledningar och vattenlås från vask/handfat till golvbrunn ska gå att ta isär för rengöring, bostadsrättshavaren ansvarar själv för rengöring/spolning fram till och med golvbrunnen. Diskmaskins returvattenslang ska dras i en båge och fästas högt upp i köksskåpet så dess högsta punkt ligger i överkant upp mot diskbänkens överkant, detta eliminerar risken för att vatten kan ta bakvägen in i diskmaskinen. Även blandarens och diskmaskinens tilloppsslangar skall vara fäst i väggen. Diskmaskin ska anslutas till kalltappvattnet via separat extern lättåtkomlig avstängningskran, kranen ska stängas av när diskmaskinen inte används, annars kan en sliten/trasig ventil i diskmaskinen orsaka läckage och vattenskador. Det måste finnas en skvallermatta under diskmaskinen - den hjälper till att upptäcka läckage i ett tidigt skede, utloppet på skvallermattan får inte byggas igen utan skall vara synligt. Se bild: 3(5)

4 För att förhindra vattenskador ska vattenlåset rensas emellanåt vilket är bostadsrättshavarens ansvar, obs att stamspolning normalt inte rensar vattenlåset utan endast stammarna neråt från vattenlåset. För att förhindra vattenskador ska tvättmaskin anslutas till kalltappvattnet via separat extern avstängningskran. Kranen skall stängas av när tvättmaskinen inte används. Vidare ska tvättmaskins returvattenslang anslutas till rör med vattenlås ca 80 cm upp på väggen. Kök ska ha mekanisk fläktkåpa med forcerat frånluftsflöde vid matlagning och normalt flöde övrig tid, anslutet till frånluftskanal. Fläktkåpa med elektrisk fläktmotor får inte anslutas till fastighetens frånluftkanal. Kolfilterfläkt får installeras istället för mekanisk fläktkåpa men returluften ska då återcirkuleras ut till köket, en separat justerbar frånluftsventil av metall som motsvarar normalt frånluftsflöde monteras på frånluftskanalen och mynna/vara synlig utifrån köket. Observera att kolfilterfläkt kan medföra ökat matos i lägenheten varför denna lösning inte rekommenderas. Det är inte tillåtet att göra ingrepp i fastighetens ventilationssystem dvs att förkorta ventilationsrör är inte tillåtet då det kan innebära försämrad ljudisolering mellan lägenheterna. Om ljudproblem uppstår är det bostadsrättshavaren som är ansvarig att åtgärda problemet. Vid slip och bilningsarbete ska frånluftsventilerna i badrum och kök tejpas över så det inte kommer damm i husets fläktsystem. Vid bilningsarbete kan det krävas att taket under måste stämpas. Parkettgolv, laminatgolv etc. monteras flytande på stegskyddsmatta med minst 6 mm distans mot vägg. Radiatorer & tilluftsdon får inte flyttas, modifieras eller byggas in. Vid installation av parkettgolv, laminatgolv, heltäckningsmattor etc. ska tilluftskanalen förlängas genom parkett/mattan så att ingen del av luftkanalen täcks (öppna gärna 5 mm extra), dessutom får luftflödet inte läcka ut utanför donet, hålet ska tas upp/tätas så det inte finns någon kanal mellan hål och vägg där luften kan läcka ut. Donet får inte fällas in i parketten utan ska monteras ovanpå golvbeläggningen, fronten ska kunna öppnas för filterbyte. Donet måste vara fast monterat! Det ska finnas ett luftutsläpp från alla rum, en springa på ca 6 mm under dörren eller särskild ventil. För underhåll av fönster/balkongdörr/dammtätlister, se särskilt dokument på hemsidan. Inspektionsluckor får inte byggas in eller tapetseras över. Det är tillåtet att sätta en bit tapet på luckan men kanterna och öppningsmekanismen ska vara frilagda så luckan går lätt att öppna. Skyddstäck och håll snyggt! Vid renoveringar används hissen för transporter. Hisskorgen, golv och väggar upp till 1.20, ska förses med skyddstäckning i vissa fall trapplanet också där renoveringen sker. Ansvarar för att entreprenören håller snyggt i hiss, utanför entrén, på entréplan, trapplan i samband med entreprenadarbetena är bostadsrättshavaren. 4(5)

5 Ändrad rumsindelning Föreningen rekommenderar att ursprunglig rumsindelning bibehålls. Arkitekten har i den ursprungliga planritningen tagit hänsyn till många faktorer, ändringar riskerar att orsaka saker som försämrad ventilation, försämrad värme vintertid, förhöjd inomhustemperatur sommartid samt andra icke förutsägbara konsekvenser. Besiktningar, kontroller eller framtida myndighetsbeslut kan förelägga bostadsrättshavaren att återställa lägenheten till ursprungligt skick. Tabell med ursprunglig rumsfördelning och lägenhetsskisser finns på hemsidan. Vid ändrad rumsindelning ska iakttas att alla rum ska ha fönster, radiator och tilluftsdon. Kök/matplats ska ha radiator och frånluftsdon (vanligtvis via fläktkåpan). Badrum och toalett/våtrum ska ha justerbar frånluftsventil. 5(5)

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget BRF FINNBERGET POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i föreningens stadgar gäller: Bostadsrättshavaren

Läs mer

INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD

INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD Vi har nedan samlat viktig information som du som medlem bör känna till i samband med renovering och ombyggnad. Ta del av information innan du påbörjar arbetena.

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i Föreningens stadgar gäller att Bostadsrättshavaren

Läs mer

Brf Ingenjören 6 Blekingegatan 12, 12A, 12B Stockholm

Brf Ingenjören 6 Blekingegatan 12, 12A, 12B Stockholm Funderar du på att renovera din lägenhet? Som bostadsrättshavare har du många rättigheter, men även en del skyldigheter. Att äga en bostadsrätt innebär inte att du äger lägenheten. Det innebär medlemskap

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Som bostadsrättsinnehavare måste du själv bekosta reparationer och förbättringar på sådant

Läs mer

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande)

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande) RENOVERING OCH OMBYGGNATION Policy för medlemmar i Brf Pontonjären 3 Åtgärder som enligt Bostadsrättslagen (7 kap. 7 ) kräver styrelsens godkännande Ingrepp i bärande konstruktion Ändring av befintliga

Läs mer

BRF Borätten 14 Wollmar Yxkullsgatan 10 nb Stockholm. Org nr Postgiro Hemsida: boratten14.se e-post:

BRF Borätten 14 Wollmar Yxkullsgatan 10 nb Stockholm. Org nr Postgiro Hemsida: boratten14.se e-post: Regler för renovering/ändring i lägenhet 1 Bostadsrättshavarens underhålls- och reparationsansvar Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Det innebär att bostadsrättshavaren

Läs mer

Vem svarar för underhållet?

Vem svarar för underhållet? Vem svarar för underhållet? Information till bostadsrättshavare i Bostadsrättsföreningen Åsunden. Denna information ger bostadsrättshavare vägledning om vem som svarar för underhållet inom olika områden

Läs mer

PM Råd och anvisningar vid ombyggnad

PM Råd och anvisningar vid ombyggnad 1 av (6) PM Råd och anvisningar vid ombyggnad Inledning Många vill bygga om sina bostadsrätter framför allt kök och våtutrymmen. Många bygger i egen regi med eget arbete, vänner, inhyrda hantverkare med

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF OXENGÅRDEN

ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF OXENGÅRDEN ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF OXENGÅRDEN Föreningens namn Lägenhetens adress Lägenhetens nummer Namn innehavare 1 Telefon/Mobil Epost adress Namn innehavare 2 Telefon/Mobil Epost

Läs mer

RIKTLINJER VID IN- OCH AVFLYTTNING

RIKTLINJER VID IN- OCH AVFLYTTNING RIKTLINJER VID IN- OCH AVFLYTTNING SYFTET MED RIKTLINJERNA Det är viktigt att såväl avflyttande som nya hyresgäster känner sig rättvist och professionellt behandlade i samband med in- och avflyttningar.

Läs mer

Gränsdragningslista över ansvarsfördelning mellan Brf Veken 1 och dess medlemmar

Gränsdragningslista över ansvarsfördelning mellan Brf Veken 1 och dess medlemmar Vägg Golv Tak mellan Veken 1 och dess medlemmar Föreningen äger hela fastigheten, och all fast inredning i samtliga lägenheter. Medan ansvaret för de olika installationerna fördelas mellan de två parterna.

Läs mer

Känn dig trygg i vått och torrt

Känn dig trygg i vått och torrt Känn dig trygg i vått och torrt Buildings denna broschyr ger dig råd om hur du kan förebygga vattenskador i ditt hem. Ett samarbete alla vinner på Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, och If har sedan många

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen)

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande

Läs mer

OMBYGGNADSAVTAL 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr. 716409-9082

OMBYGGNADSAVTAL 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr. 716409-9082 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr. 716409-9082 OMBYGGNADSAVTAL Enligt föreningens stadgar ska mer omfattande renoveringar alltid meddelas och godkännas av styrelsen före genomförandet. Med

Läs mer

VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter

VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? 35-43 i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter 35 Bostadsrättshavarens ansvar Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla det inre av lägenheten i

Läs mer

Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Är du rätt försäkrad? bostadsrättsförsäkring tillägg Vill du bygga om?

Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Är du rätt försäkrad? bostadsrättsförsäkring tillägg Vill du bygga om? Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Då kanske du undrar om du själv måste laga det eller om föreningen kan stå för kostnaderna? Börja med att titta i den bifogade listan vem som ansvarar

Läs mer

Regler för renovering och ombyggnad

Regler för renovering och ombyggnad Regler för renovering och ombyggnad 1. Reglernas bakgrund och syften 1.1 Beslut av föreningens styrelse Dessa regler för renovering och ombyggnad av lägenheter och lokaler i Brf Kungsklippan 7-9:s fastighet

Läs mer

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden?

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Som en grundprincip gäller att bostadsrättshavaren, den boende, har ansvaret för underhållet av sin lägenhet, och att bostadsrättsföreningen ansvarar

Läs mer

Bygganmälan Brf Flamingo

Bygganmälan Brf Flamingo Datum: Bygganmälan Brf Flamingo Medlem: Centrumslingan nr: Upplåtelseavtalsnr: I fälten nedan följer ni anvisningarna och fyller i vilka renoveringsåtgärder ni avser att genomföra. För att tydliggöra vad

Läs mer

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten.

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. Trivsel/Ordningsregler 1(6) Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. 1. Stadgar. Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla skall trivas. 2. Ansvar för ordningen. Som medlem

Läs mer

3. Åtgärda skador oberoende vem som förorsakat skadan i lägenheten. Det gäller även om grannen förorsakat skadan

3. Åtgärda skador oberoende vem som förorsakat skadan i lägenheten. Det gäller även om grannen förorsakat skadan Brf Ingenjören 3. Vem svarar för lägenhetsunderhållet och Lägenhetens inre? Enligt bostadsrättslagen och våra stadgar skall en bostadsrättshavare på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Sammanfattning

Läs mer

Hemförsäkring. Vara behjälplig vid storskada. Trygghet för Bostadsrättsföreningen 20 40% saknar hemförsäkring Trygghet för den boende

Hemförsäkring. Vara behjälplig vid storskada. Trygghet för Bostadsrättsföreningen 20 40% saknar hemförsäkring Trygghet för den boende Information angående Hemförsäkring samt Bostadsrättsförsäkring- Skadeförebyggande Denna information hade försäkringsmäklarna Kent Nilsson och Robert Carlsson, Willis på Boende informationen den 3 december

Läs mer

Riktlinjer renovering/ombyggnad

Riktlinjer renovering/ombyggnad Riktlinjer renovering/ombyggnad Som bostadsrättsinnehavare kan du göra en hel del ombyggnationer i din lägenhet. Men det finns några saker du inte får göra utan tillstånd. Och det är naturligtvis alltid

Läs mer

Underhåll och reparation av din bostad

Underhåll och reparation av din bostad Underhåll och reparation av din bostad EN GUIDE TILL HUR ANSVARSFÖRDELNINGEN SER UT Vem har underhållsansvaret? Bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla lägenhetens inre. Underhållsansvaret regleras

Läs mer

Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen

Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen LIMNOLOGEN 1 Styrelsen 2018-08-27 Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen 1 Texten bygger i allt

Läs mer

Byggdel Brf ansvar Brh ansvar Anmärkning 1. Lägenhetsdörr Dörrblad, karm, foder, Ytbehandling utsida Dörrblad, karm, foder,

Byggdel Brf ansvar Brh ansvar Anmärkning 1. Lägenhetsdörr Dörrblad, karm, foder, Ytbehandling utsida Dörrblad, karm, foder, Sid 1 (5) Brf Valhall Ansvar för underhåll Tullgarnsgatan 23 2017 75317 Uppsala Styrelsen Brf Valhall tolkning av underhållsskyldighet enligt 32 i Bostadsrättsföreningens stadgar. I en Bostadsrättsförening

Läs mer

3. Blanketten "Ansökan om tillstånd" (nedan) skall skrivas under i 2 ex och lämnas in till styrelsen för godkännande innan byggstart.

3. Blanketten Ansökan om tillstånd (nedan) skall skrivas under i 2 ex och lämnas in till styrelsen för godkännande innan byggstart. 2017-11-20 Ansökan renovering Ska du bygga om/renovera din lägenhet kan du behöva Styrelsens godkännande för detta. Blankett för ansökan om godkännande hittar du längst ner på sidan. VÅTRUM/KÖKSRENOVERING:

Läs mer

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Brf = bostadsrättsföreningen Brh = bostadsrättshavaren Uppdaterad i januari 2012 1. Fasader Eventuell rengörning och utvändig målning Gäller vid normalt

Läs mer

Ombyggnad av lägenhet

Ombyggnad av lägenhet Bostadsrättsföreningen Geten 30 Ombyggnad av lägenhet I allmänhet kräver ombyggnad i lägenhet tillstånd av föreningen. När vitala delar av huset berörs vid en planerad ombyggnad i lägenhet skall styrelsen

Läs mer

Brf Safiren 11, oktober 2004

Brf Safiren 11, oktober 2004 Brf Safiren 11, oktober 2004 Policy för hur ansvar och kostnader för reparationer och underhåll fördelas mellan bostadsrättsföreningens medlemmar och bostadsrättsföreningen. Inledning Huvudregeln är att

Läs mer

REGLER FÖR OMBYGGNADER & RENOVERINGAR Maj 2015

REGLER FÖR OMBYGGNADER & RENOVERINGAR Maj 2015 REGLER FÖR OMBYGGNADER & RENOVERINGAR Maj 2015 Fastigheten ägs i sin helhet av bostadsrättsföreningen St Göran 3. Som medlemmar i föreningen har vi nyttjanderätten till våra lägenheter, men vi äger dem

Läs mer

Några råd till dig som flyttar!

Några råd till dig som flyttar! Några råd till dig som flyttar! Visning När du sagt upp din bostad är den ledig för uthyrning. Det innebär att du måste ge nya hyresgäster möjlighet att komma och titta. Vanligtvis tar personen kontakt

Läs mer

Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån.

Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån. Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån. - Anmälan skickas till renovering@brfplatan.se eller lämnas till fastighetsexpeditionen Flintlåsvägen 1 senast 2 veckor innan byggstart. - Lägenhetsinnehavaren

Läs mer

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen 1 (6) Policy, ursprungligen daterad september 2001, uppdaterad 2014-03-20 Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen Bakgrund

Läs mer

at t b o i b o s ta d s r ät t Vem ansvarar för underhåll?

at t b o i b o s ta d s r ät t Vem ansvarar för underhåll? at t b o i b o s ta d s r ät t Vem ansvarar för underhåll? I en bostadsrättsförening delas ansvaret för underhåll mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren. På följande sidor kan du se vem

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Himmelsbågen

Bostadsrättsföreningen Himmelsbågen Ansökan om tillstånd för ändring av lägenhet 1. Bostadsrättshavare Efternamn, Förnamn Personnummer Utdelningsadress Telefon, dagtid E-post Mobiltelefon 2. Lägenhet Fastighetsbeteckning Gatuadress Lgh.

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1 mars 2015/pelj Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1 Innehåll Väggar i Lägenhet... 1 Golv... 1 Innertak i lägenhet... 2 Dörrar... 2 Fönster, fönsterdörr och

Läs mer

OMBYGGNADSAVTAL 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr

OMBYGGNADSAVTAL 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr. 716409-9082 OMBYGGNADSAVTAL Enligt föreningens stadgar ska mer omfattande renoveringar alltid meddelas och godkännas av styrelsen före genomförandet. Med

Läs mer

Vattenskador i bostadsrätt. Förslag på hantering för föreningar och boende

Vattenskador i bostadsrätt. Förslag på hantering för föreningar och boende Vattenskador i bostadsrätt Förslag på hantering för föreningar och boende Reparations- och underhållsansvar i bostadsrätter Att ha underhållsansvar betyder att svara för de reparations- och underhållsåtgärder

Läs mer

Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar.

Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar. Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar. Tolkning av underhållsansvaret enligt Riks byggens normalstadgar. Lägenhetsdörrar och innerdörrar Brh Brf Ytterdörren med tillhörande

Läs mer

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet Under stambytet Det praktiska arbetet med stambytesprojektet börjar med att vi noggrant dokumenterar och fotograferar de utrymmen vi skall arbeta i så att vi vet hur det ser ut före arbete påbörjas. Detta

Läs mer

Information om vad som gäller då du renoverar eller bygger om din lägenhet i Brf.Axet

Information om vad som gäller då du renoverar eller bygger om din lägenhet i Brf.Axet 2018-11-15 Information om vad som gäller då du renoverar eller bygger om din lägenhet i Brf.Axet Att du bygger om, underhåller och gör snyggt i din lägenhet är naturligtvis positivt. Men då arbetet påverkar

Läs mer

Jag ska bygga kök eller badrum. Vad behöver jag veta?

Jag ska bygga kök eller badrum. Vad behöver jag veta? Jag ska bygga kök eller badrum. Vad behöver jag veta? OBJEKT: KUND: ADRESS: AVVIKELSER FRÅN KRAVEN I BRANSCHREGLER SÄKER VATTENINSTALLATION PÅ GRUND AV: ORT: DATUM: BRANSCHLEGITIMATIONSNR: KONTAKTPERSON:

Läs mer

Ny lagstiftning. Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts

Ny lagstiftning. Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts Nya stadgar för f brf Bågen Ny lagstiftning Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts Uppdelning Stadgar följer lagen / föreningsspecifikt

Läs mer

Ansökan om ombyggnation/ändring av bostadsrätt

Ansökan om ombyggnation/ändring av bostadsrätt Ansökan om ombyggnation/ändring av bostadsrätt När behövs tillstånd från Restate för en ombyggnation/ändring? Generellt gäller att samtliga större ändringar och renoveringar i lägenheten kräver tillstånd

Läs mer

Stambyte och nytt badrum

Stambyte och nytt badrum Stambyte och nytt badrum 1 2 Vad händer vid stambytet? I huset du bor i eller är på väg att flytta till så börjar rörstammar och vattenledningar bli gamla. De har slitits under årens lopp och måste nu

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF = Bostadsrättsföreningen BRH = Bostadsrättsinnehavaren Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande behandling

Läs mer

HSB BRF BOCKEMOSSEN STAMBYTE / VÅTRUMSRENOVERING INFOMÖTE

HSB BRF BOCKEMOSSEN STAMBYTE / VÅTRUMSRENOVERING INFOMÖTE HSB BRF BOCKEMOSSEN STAMBYTE / VÅTRUMSRENOVERING 2017-2020 INFOMÖTE 2017-03-16 AGENDA Varför ombyggnad Vattenskador Föreningens / Boendes ansvar Omfattning Kvarboende Samrådsgrupp Val och tillval Samtycke

Läs mer

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Alla hus åldras och behöver renoveras Vid en badrumsombyggnad får badrum och el-installationer en ny modern standard

Läs mer

Underhållsansvaret för din bostadsrättslägenhet

Underhållsansvaret för din bostadsrättslägenhet 1 Underhållsansvaret för din bostadsrättslägenhet Denna sammanställning utgör exempel på ansvarsfördelningen för underhåll mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren och syftar till att utgöra

Läs mer

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen 1 (6) Policy, ursprungligen daterad september 2001, styrelsebeslut 2018-04-17 Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen Bakgrund

Läs mer

ATT RENOVERA SIN LÄGENHET

ATT RENOVERA SIN LÄGENHET UTKAST 180419 TK ATT RENOVERA SIN LÄGENHET I HSB BRF MELLANGÅRDEN I PARTILLE Version 1 2018-04-19 Att renovera sin lägenhet Att renovera sin lägenhet är ett effektivt sätt att öka inte bara sin trevnad

Läs mer

Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2

Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2 HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING TINGET I NACKA Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2 Utgåva juni 2009 fastställd i styrelsen 2009-06-11 Tillägg i inledningen enligt styrelsebeslut 2010-04-15-1 - Inledning.

Läs mer

Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018

Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018 Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018 Det kan vara svårt att dra en gräns mellan vad som är bostadsrättsföreningens och bostadsrättshavarens underhållsansvar enbart med ledning av stadgetexten,

Läs mer

BRF NIPFJÄLLET 10 ORG.NR

BRF NIPFJÄLLET 10 ORG.NR VATTENSKADOR BRF NIPFJÄLLET 10 A. ALLMÄNT Vårt kallvatten levereras av Stockholm vatten och varmvattnet kommer från Fortum till både fjärrvärme och varmvatten i kranarna. All vattenförbrukning faktureras

Läs mer

Bostadsrättshavares underhållsansvar m.m.

Bostadsrättshavares underhållsansvar m.m. Bostadsrättshavares underhålls m.m. Generella riktlinjer I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren ar för att underhålla lägenhetens inre. Till lägenheten räknas även balkong,

Läs mer

Bilaga #1 Rumsbeskrivning till Underlag för offertförfrågan tillbyggnad av villa Västervångsgatan 19, Malmö. Anne Gyberg / Michael Gyberg

Bilaga #1 Rumsbeskrivning till Underlag för offertförfrågan tillbyggnad av villa Västervångsgatan 19, Malmö. Anne Gyberg / Michael Gyberg till Underlag för offertförfrågan tillbyggnad av villa Västervångsgatan 19, Malmö Anne Gyberg / Michael Gyberg Inledning Sida 2 av 8 Denna bilaga går igenom rum för rum och beskriver vad det är vi önskar

Läs mer

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom BRF Björlin. GILTIGHETSOMRÅDE Dessa regler och villkor gäller för all ombyggnad som innebär att delar av ventilationssystemet byts ut

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF STRANDPIPAREN 1934

ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF STRANDPIPAREN 1934 ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF STRANDPIPAREN 1934 Bostadsrättshavare: Adress: Lägenhetsnummer: Telefon: E-post: Start (åååå-mm-dd): Beräknat färdigt (åååå-mm-dd): Beskrivning av

Läs mer

Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar.

Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar. Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar. Tolkning av underhållsansvaret enligt Riksbyggens normalstadgar. Underhållsansvaret har förändrats i vissa avseenden jämfört med 2004 års

Läs mer

Vattenskadesäkert byggande VASKA. Vattenskaderisker Råd och anvisningar

Vattenskadesäkert byggande VASKA. Vattenskaderisker Råd och anvisningar Vattenskadesäkert byggande VASKA Vattenskaderisker Råd och anvisningar Här inträffar skadorna! Tvättstuga 7% Annat utrymme 29% Kök 23% Toalett 4% Bad/Dusch 37% Se över villans ledningssystem, tätskikt

Läs mer

Information vem svarar för tillsyn, skötsel och underhåll

Information vem svarar för tillsyn, skötsel och underhåll Ann Möller 013 3435577 2017-10-16 7 1 (5) Vem et? Regelverk inom BRF L 21 Ekholmen Linköping. Som bostadsrättshavare har du nyttjanderätten till din lägenhet utan tidsbegränsning. Föreningens mark, byggnader,

Läs mer

OMBYGGNADSPLAN S:T PAULIGATAN 20 30

OMBYGGNADSPLAN S:T PAULIGATAN 20 30 OMBYGGNADSPLAN S:T PAULIGATAN 20 30 2016 05 02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ombyggnadsplan för fastigheten 4 Vad vi måste göra Badrum 4 Vad du kan välja till Totalrenoverad lägenhet 4 Så påverkas du av renoveringsarbetet

Läs mer

Att tänka på när du flyttar ut

Att tänka på när du flyttar ut Att tänka på när du flyttar ut Kreation.se 15-0191 Vi hoppas att du trivts med att vara hyresgäst hos oss på Växjöbostäder. Inför din avflyttning är det några saker du bör tänka på. För att göra det hela

Läs mer

Förslag till ändring av stadgar

Förslag till ändring av stadgar 1 Brf Markan i Järvastaden Förslag till ändring av stadgar Föreningen har nu funnits några år och styrelsen har funnit behov av att göra en del justeringar i stadgarna. För att ändra föreningens stadgar

Läs mer

1. Allmänna regler för ombyggnad av lägenhet i Brf Gillet nr 9

1. Allmänna regler för ombyggnad av lägenhet i Brf Gillet nr 9 1. Allmänna regler för ombyggnad av lägenhet i Brf Gillet nr 9 Det kan vara både trevligt och ibland även nödvändigt att bygga om den egna lägenheten, öppna en vägg eller dela av ett av de större rummen

Läs mer

RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013

RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013 RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013 2013-04-09 HSB Riksförbund Sid 2 ANSVAR Vem ansvar för renoveringen i lägenheten? VEM ANSVARAR? BOSTADSRÄTTSLAGEN 7 KAP 12 Bostadsrättshavarens ansvar

Läs mer

Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter?

Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter? 1 Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter? Underhållsskyldighet enligt 32 i bostadsrättsföreningens stadgar. Innebörden av bostadsrättshavarens skyldighet att

Läs mer

5. Andreas Eklund (lgh 1) och Uma Sherman (lgh 32) valdes till justeringsmän.

5. Andreas Eklund (lgh 1) och Uma Sherman (lgh 32) valdes till justeringsmän. Brf. Studio 57 2011-09-29 Org nr 769616-7951 Protokoll från extrastämma 1, 2011 Tid: 2011-09-29 kl 1900 Plats: Kvarnpirens Café, Eriksberg 1. Ordförandens öppnande av stämman. Christina Keulemans (lgh

Läs mer

Vägledning för hantering av. vattenskador

Vägledning för hantering av. vattenskador Vägledning för hantering av vattenskador 2 vägledning för hantering av vattenskador Inledning En skada på grund av vatten kan uppstå av många olika orsaker och skadorna kan se ut på olika sätt. Gemensamt

Läs mer

En av Sveriges mest unika fastighetsförsäkringar

En av Sveriges mest unika fastighetsförsäkringar En av Sveriges mest unika fastighetsförsäkringar Utnyttja det mervärde som ett medlemskap i Fastighetsägarna ger! SNABB NÄRA ENKEL TRYGG Egenkontroll i samarbete med Med Er egen insats kan en egenkontroll

Läs mer

Ansvar för underhållet i bostadsrättsföreningen

Ansvar för underhållet i bostadsrättsföreningen Ansvar för underhållet i bostadsrättsföreningen Rekommendation till tolkning av underhållsskyldighet enligt 28 i bostadsrättsföreningens stadgar Bostadsrättshavaren har nyttjanderätten till sin lägenhet.

Läs mer

Erfarenheter från ett renoveringsprojekt

Erfarenheter från ett renoveringsprojekt Erfarenheter från ett renoveringsprojekt Arne Elmroth Professor em. i Byggnadsfysik Brf. Storuven, Rekorderlig Renovering Åtgärder som genomförts 1. Ny takvåning på en av byggnaderna med energieffektiv

Läs mer

Ansvarsfördelning för skador i och utanför lägenheten

Ansvarsfördelning för skador i och utanför lägenheten Ansvarsfördelning för skador i och utanför lägenheten Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare. I denna broschyr kan du läsa mer om vem som bär ansvaret för skador i och utanför

Läs mer

Information till samtliga medlemmar inom Brf. Silverdals Torg

Information till samtliga medlemmar inom Brf. Silverdals Torg Att bo i bostadsrätt En bostadsrätt disponerar man med s. k. nyttjanderätt. Föreningen äger alla hus och gemensamhetslokaler. De boende äger tillsammans föreningen. Bostadsrätten är en förmögenhetstillgång

Läs mer

MINI MIDI MAXI LYCKOSTIGEN

MINI MIDI MAXI LYCKOSTIGEN MINI MIDI MAXI LYCKOSTIGEN DET HÄR KAN DU VÄLJA! Nu är det dags för stamrenovering och ombyggnation av din lägenhet. Inför ombyggnationen behöver du göra några val. Först och främst ska du välja mellan

Läs mer

36 redovisas här uppdelad, så att det bättre går att följa förändringarna

36 redovisas här uppdelad, så att det bättre går att följa förändringarna 36 redovisas här uppdelad, så att det bättre går att följa förändringarna Stycke 1 Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Det innebär att bostadsrättshavaren ansvarar

Läs mer

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Information angående stambyte mm överlämnat på informationsmötet den 23 November Vi på Projektledarhuset AB, har erhållit styrelsens

Läs mer

VEM SVARAR FÖR UNDERHÅLLET

VEM SVARAR FÖR UNDERHÅLLET VEM SVARAR FÖR UNDERHÅLLET HOS BRF MURBRÄCKAN nr 9 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadrättslagen. Föreninges mark, hus och därmed också de enskilda

Läs mer

Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14. Underhåll och reparationer

Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14. Underhåll och reparationer 2010-05-20 Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14 Underhåll och reparationer Brf Oliven 13-14, Oxelösund sida 1 av 5 1. Balkong Ingen målning, håltagning, påförande av material

Läs mer

BRF KASERNBERGET Stambyte Huvuddel 2 Valhallavägen INFORMATION INFÖR STAMBYTE

BRF KASERNBERGET Stambyte Huvuddel 2 Valhallavägen INFORMATION INFÖR STAMBYTE INFORMATION INFÖR STAMBYTE Vad innebär stambytet? Stambytet innebär att Entreprenören kommer att riva samtliga bad/dusch/wc-rum i lägenheterna och en del i väggar/golv/tak i allmänna utrymmen. Detta görs

Läs mer

Stilfullt inredd AKTIELÄGENHET om 3 R+K, 70 m 2 med balkong på Scheffersgränd 4 B i Mariehamn

Stilfullt inredd AKTIELÄGENHET om 3 R+K, 70 m 2 med balkong på Scheffersgränd 4 B i Mariehamn Stilfullt inredd AKTIELÄGENHET om 3 R+K, 70 m 2 med balkong på Scheffersgränd 4 B i Mariehamn Presentation Fint och smakfullt renoverad trerumslägenhet med stilfull inredning på våning III Scheffersgränd

Läs mer

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Brf Lädersättra Elise Ahlström Niklas Hesselvall 20 mars 2014 Kvällens agenda Styrelsen inleder, vad har hänt från förra stämman fram till nu ÅF:s roll

Läs mer

Några råd till dig som flyttar!

Några råd till dig som flyttar! Några råd till dig som flyttar! Några råd till dig som flyttar! Besiktning Alla lägenheter måste besiktigas. Vi kontrollerar då bostadens skick och noterar eventuella fel och brister i ett besiktningsprotokoll.

Läs mer

Rätt att renovera under ansvar och med hänsyn till grannar

Rätt att renovera under ansvar och med hänsyn till grannar sidan 1 (6) Rätt att renovera under ansvar och med hänsyn till grannar Du har som bostadsrättshavare stor frihet att renovera din bostadsrätt, men kom ihåg att en del åtgärder kräver styrelsens tillstånd

Läs mer

När du fått en skada på din bostadsrätt

När du fått en skada på din bostadsrätt När du fått en skada på din bostadsrätt Sidan 2 Vad händer nu? Du har säkert en del funderingar i samband med skadan du drabbats av i din bostadsrätt. Med den här broschyren hoppas vi kunna ge dig svar

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Korpen, Sälen

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Korpen, Sälen Stadgar för Bostadsrättsföreningen Korpen, Sälen Innehåll 1 Firma... 2 2 Ändamål och verksamhet... 2 3 Föreningens säte... 2 4 Insats och årsavgift... 2 5 Styrelsen... 3 6 Firmatecknare... 3 7 Förvaltning...

Läs mer

HFAB:S REGELVERK FÖR INRE LÄGENHETSUNDERHÅLL

HFAB:S REGELVERK FÖR INRE LÄGENHETSUNDERHÅLL HFAB:S REGELVERK FÖR INRE LÄGENHETSUNDERHÅLL 1) Lägenhetsunderhåll hos HFAB... 2 2) Hyreshöjande val hos HFAB... 2 3) Såhär fungerar Underhållsfonden... 2 4) Beställning av underhåll eller hyreshöjande

Läs mer

Ombyggnads regler för BRF Liljan 33

Ombyggnads regler för BRF Liljan 33 Ombyggnads regler för BRF Liljan 33 Innehåll 1. Introduktion varför ombyggnadsregler?... 2 Försiktighetsprincip... 2 2. Medlemmens respektive föreningens ansvar... 2 Medlemsansvar... 2 Föreningsansvar...

Läs mer

//CF BRF FLEMING REGLER FÖR OMBYGGNAD AV LÄGENHET

//CF BRF FLEMING REGLER FÖR OMBYGGNAD AV LÄGENHET 2018-08-13//CF BRF FLEMING REGLER FÖR OMBYGGNAD AV LÄGENHET 1 BAKGRUND OCH SYFTE 3 2 FÖRENINGENS STADGAR 3 3 BYGGA OM ELLER RENOVERA 3 3.1 TILLSTÅNDSPLIKTIGA ÅTGÄRDER 3 3.1.1 ETT TILLSTÅNDSÄRENDE SKA ALLTID

Läs mer

trygghet engagemang nytänkande Nu renoverar vi ditt badrum

trygghet engagemang nytänkande Nu renoverar vi ditt badrum trygghet engagemang nytänkande Nu renoverar vi ditt badrum Nytt och fräscht badrum Vi planerar badrumsrenovering och stambyte för Valhallavägen 41, 43 samt Torsvägen 6. Vi kommer då att göra en totalrenovering

Läs mer

GRÄNSDRAGNINGSLISTA FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HUMLEGÅRDEN

GRÄNSDRAGNINGSLISTA FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HUMLEGÅRDEN GRÄNSDRAGNINGSLISTA FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HUMLEGÅRDEN Gränsdragningslistan är styrelsens tolkning av Humlegårdens stadgar 28 och Bostadsrättslagen. Den klargör vad som är bostadsrättsföreningens ansvar

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juli 2015 Ö 3206-13 KLAGANDE Bostadsrättsföreningen Trudhem, 716401-3349 Ombud: Advokat BKR och advokat CM MOTPARTER 1. KI 2. AL SAKEN

Läs mer

Gör ditt hem riskfritt.

Gör ditt hem riskfritt. Gör ditt hem riskfritt. Tips och råd om hur du förebygger vattenskador, inbrott och bränder hemma. Färre skador ger dig lägre premier. SBC arbetar aktivt för att ta fram attraktiva försäkringslösningar

Läs mer

Version 1.1 Sida 1 av 9. Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till

Version 1.1 Sida 1 av 9. Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till Version 1.1 Sida 1 av 9 K A L L E L S E Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA ang. ansvar för ventilationsutrustning TID: TORSDAGEN DEN

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Tre Björnar. Tolkning av fördelningen av underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen

Bostadsrättsföreningen Tre Björnar. Tolkning av fördelningen av underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen Bostadsrättsföreningen Tre Björnar Tolkning av fördelningen av underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen Bostadsrättsföreningen Tre Björnar Revision 1.2 Revisionshistoria Revision

Läs mer

Bostadshus i tre etage, integrerat garage och balkong mot väster på Skrakvägen i Mariehamn

Bostadshus i tre etage, integrerat garage och balkong mot väster på Skrakvägen i Mariehamn Köpmansgatan 12, 22 100 Mariehamn Tel. 018-23510, 018-23507 Bostadshus i tre etage, integrerat garage och balkong mot väster på Skrakvägen i Mariehamn Presentation På egen hörntomt i högt läge, med sjöglimt

Läs mer

Förtydligande av ansvarsfördelning i enlighet med stadgar i Bostadsrättsföreningen Sanda Backe i Upplands Väsby

Förtydligande av ansvarsfördelning i enlighet med stadgar i Bostadsrättsföreningen Sanda Backe i Upplands Väsby Lägenheten Fasad Föreningen utvändig målning Medlemmen Entrédörr utvändig målning invändig målning, lås, handtag, invändigt foder, glas, ringklocka, brevinkast Bad /våtrum Kök stammar till lägenheten (ledning

Läs mer

Så här ser agendan för kvällens möte ut.

Så här ser agendan för kvällens möte ut. 1 Så här ser agendan för kvällens möte ut. 2 3 Husen är byggda på 1960 talet. Fram tills idag är inga större renoveringar utförda. På senare år har vi haft stora problem med bland annat vattenskador och

Läs mer