SAMRÅDSHANDLING Dnr SHB 06/134. Planprogram för BRANNEBOL 1:1 m fl, Svärta, Nyköpings kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMRÅDSHANDLING Dnr SHB 06/134. Planprogram för BRANNEBOL 1:1 m fl, Svärta, Nyköpings kommun"

Transkript

1 1 Planprogram för BRANNEBOL 1:1 m fl, Svärta, Nyköpings kommun

2 2 INNEHÅLL SAMMANFATTNING 3 Utbyggnadsförslag 3 Natur och kultur 3 Trafik 3 Konsekvenser 3 UPPDRAG OCH SYFTE 4 PLANFÖRUTSÄTTNINGAR 5 Läge och areal 5 Historik 5 Markägare 5 Kommunikationer 5 Teknisk försörjning 5 Riksintressen 6 Fornlämningar 6 Befintlig bebyggelse 6 Strandskydd 7 Översiktsplan Detaljplan 8 Natur 8 BRANNEBOL VID HAVET PROGRAMFÖRSLAG 10 Bebyggelsen 10 Vägsamfällighet 13 Teknisk försörjning 13 Uppvärmning 13 Ökade byggrätter 13 Etapputbyggnad 13 Friluftslivet 14 GENOMFÖRANDE 15 Tidplan och etappindelning 15 Finansiering 15 Arbetsorganisation 15

3 SAMMANFATTNING 3 Utbyggnadsförslag Derome Förvaltning AB har för avsikt att utveckla området Brannebol, 12km öster om Nyköping, med ny bebyggelse i form av bostäder, småbåtsanläggningar samt tomter för särskild funktion. I anslutning till bebyggelsen skapas parkeringsplatser för besökare, småbåtsägare samt det rörliga friluftslivet. Planprogrammet redovisar två utbyggnadsetapper. Antalet bostäder uppskattas bli ungefär 60 i etapp 1 och 30 i etapp 2. Parkeringsbehovet för bostäderna kommer att tillgodoses på respektive tomt. Natur och kultur Området består av morän och berg med lerjordar i de lägre partierna som likt två kilar sträcker sig in i området från havet sett. I områdets mitt finns höga hällmarker med vidsträckt utsikt. Brannebol har en lång tradition av hävd på marken och även som knutpunkt för fiskare i närområdet. Delar av området ingår i R1 Kust och skärgård som enligt Miljöbalken 3:6 är särskilt hänsynsområde där det oexploaterade kulturlandskapet värnas. Delar av området är riksintresse enligt MB 4:2 vilket innebär att vid bedömning av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön ska turismens och friluftslivets intressen särskilt beaktas. Trafik Nya vägar föreslås för den tillkommande bebyggelsen. Befintlig bebyggelse i västra delen ges därmed en minskad trafikvolym då trafik till övrig bebyggelse leds på den nya vägen. Konsekvenser För kommunen bedöms en utökad bostadsbebyggelse ge ett ökat invånarantal och det sjönära läget stärker kommunens skärgårdsprofil positivt. En utveckling av området ger ett naturnära och vackert boende med förutsättningar för ett året runt boende för alla fastigheter. Landskapsbilden förändras i och med den tillkommande bebyggelsen vilket kan anses både positivt och negativt. Etableringen kan anses negativ på så sätt att idag gröna ytor bebyggs, å andra sidan tillgängliggörs gröna områden som idag är svåråtkomliga för vissa kategorier. Utvecklingen av småbåtshamnarna är en tillgång både för de boende i Brannebol, men även för boende på angränsande öar. Sammanhängande gångstråk, enhetlig strandlinje samt tillgång till bryggplatser ökar integrationen mellan Brannebol och angränsande Lappetorp. En nackdel med bebyggelse i ett externt läge som Brannebol är att det kräver långa transporter vilket försämrar miljön. Exploateringen medför å andra sidan ett ökat kundunderlag med Lappetorp och Vålarö vilket ger möjlighet till service på landsbygden, som i sin tur är bra för miljön.

4 4 UPPDRAG OCH SYFTE På uppdrag av Derome Förvaltning AB skall redovisas en användning och utveckling av marken på Brannebol 1:1 för åretruntboende, korttidsboende samt rekreation och friluftsliv. Avsikten är att Brannebol ska bilda en levande skärgårdsby med olika sorters sjö- och naturnära återruntboenden på nära pendlingsavstånd in till tätorten. Brannebol och angränsande Lappetorp vid Havet kan tillsammans bilda en sammanhängande skärgårdsmiljö med fina möjligheter till service och kommunikation. En eller flera detaljplaner kommer att behöva upprättas för att ligga till grund för den nya bebyggelsen. Detta planprogram syftar till att ange mål och utgångspunkter för en kommande detaljplan. Det skall i ett tidigt skede peka på problem och viktiga frågeställningar som kan ha betydelse för det kommande arbetet.

5 5 PLANFÖRUTSÄTTNINGAR Läge och areal Området är beläget omkring 12km öster om Nyköping, söder om väg 219 vid havet. Arealen för Brannebol 1:1 är ca 45ha. Området består av morän och berg med lerjordar i de lägre partierna likt två kilar in i området från havet sett. I områdets mitt finns höga hällmarker med vid utsikt. Historik Brannebols gård i den inre delen av Nyköpings skärgård har länge varit ett centrum för den inre skärgården. Skärgårdsfiskarna på öarna strax utanför har i alla tider utnyttjat Brannebols bryggor för att transportera fisk och varor till och från sina egna öar. Fiskefångsten roddes eller seglades in till Nyköping från den inre skärgården för försäljning på marknaden. Brannebol har varit en samlingspunkt för den inre skärgården med exempelvis en festplats för högtider i samband med skörd, fiske och midsommar. Brannebols gård med dess läge i sluttning mot sjön utgör ett fint exempel på ett skärgårdshemman i det Sörmländska skärgårdslandskapet. Markägare Derome Förvaltning AB äger den aktuella fastigheten Brannebol 1:1. Angränsande fastigheter är många till antalet och därmed även ägarna. Kommunikationer Väg nr 219 sträcker sig i öst-västlig riktning norr om Brannebol. Kommunala bussbolaget har hållplats vid Lappetorps in- och utfart på väg 219. Vid vattnet finns två småbåtshamnar. Teknisk försörjning Inom planområdet finns en vattenförening för att förse ett större antal av sommarfastigheterna i planområdet med färskvatten. Vatten distribueras från vattenkälla inom området via distributionsnät öppet för sommarvatten. Övriga fastigheter har tillgång till vatten via egna grävda eller borrade brunnar. Avloppsfrågan hanteras av varje fastighetsägare i planområdet var för sig. Ett nyligen avslutat projekt för distribution av el via stamnät har genomförts. Stamnätet är idag förlagt uteslutande i marken och är även dubbelmatat för att minimera risken för distributionsstörningar. En vägförening är bildad nyligen för att hantera vägfrågorna i området fram till Studsviksvägen. Alla fastigheters rätt till väg i området är dock inte reglerad i samband med denna vägförenings upprättande.

6 6 Idag finns ingen separat infrastruktur i området för att täcka något behov eller ge tillgång till nät för datoranvändande. Riksintressen Enligt ÖP 2003 för Nyköpings kommun är delar av Brannebol 1:1 riksintresse i form av statligt intresse enligt Miljöbalken, MB 4 kap 2. Skyddet innebär att vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön skall turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen särskilt beaktas. Området är även riksintresse enligt MB 4kap 4 som säger att: Fritidsbebyggelse får endast uppföras i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse. Om det finns särskilda skäl får annan fritidsbebyggelse komma till stånd, om den tillgodoser det rörliga friluftslivets behov eller avser enkla fritidshus i närheten. Fornlämningar Det förekommer inga registrerade fornlämningar i området. En eventuell inventering utreds i det fortsatta arbetet. Befintlig bebyggelse Området är idag ett sommarstugeområde med ett 40-tal avstyckade tomter. Bebyggelsen i området är av varierande storlek och karaktär. I den västra delen är uttrycket sammanhållet med mindre hus av sommarstugekaraktär. I de centrala och östra delarna är variationen på husen större. Majoriteten av fastigheterna med sjötomt har egen brygga. Längs vägen som löper från väg 219 ner mot havet står på västra sidan den gamla lantbruksgården med boningshuset, ladugård samt magasin. På fastigheten Brannebol 1:1 finns två strandpartier med småbåtshamn, ett i gränsen mot Lappetorp och ett längre söderut mellan befintliga bebyggelsegrupper. Vid vattnet finns förråd av mindre modell, parkeringsplatser samt en flytbrygga på vardera strandparti. Den västra hamnen gränsar och bildar en enhet med Lappetorps småbåtshamn med flertalet bryggor. Betesmarken med den gamla lantgården.

7 7 Del av bebyggelsen sett från västra hamnen. Bebyggelse angränsande till betesmark. Flytbryggan i gränsen till Lappetorp. Den östra hamnens parkering. Strandskydd Strandskyddet är upphävt inom större delen av området då det är planlagt före Inom icke planlagda områden är strandskyddet 100m från strandlinjen, vilket endast omfattar ett litet område i planprogrammet. Översiktsplan 2003 I ÖP redovisar kommunen en vilja att förtäta i området. Delar av området ingår i R1 Kust och skärgård, som enligt Miljöbalken, MB 3kap 6 är särskilt hänsynsområde. Upplevelsen av det oexploaterade kulturlandskapet skall bestå liksom den kulturhistoriska bebyggelsemiljön. Samma område omfattas även av MB 4kap 2, som innebär att vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön skall turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen särskilt beaktas.

8 Detaljplan Gällande detaljplaner finns för delar av området. Området gränsar till detaljplaner för Lappetorp och Marsö , P68-1 Tomterna kring delar av befintlig väg får endast bebyggas med hus, som uppförs som fristående i en våning , P72-2 Tomterna kring befintlig väg få endast bebyggas med hus, som uppförs som fristående. Vid dagens småbåtshamn är bestämmelserna vattenområde som får överbyggas samt område för småbåtshamn med en våningshöjd , P86-2 Område för friluftsbad på västra stranden. En remsa med parkmark löper mellan friluftsbadområdet och befintlig väg. I text skrivs att invånarna på Marsö av tradition haft landgång vid Brannebol. Vidare står att avtal om parkeringsplatser på fastlandet på fastigheten Brannebol 1:1, får ges civilrättslig karaktär som företes byggnadsnämnden i samband med fastighetsbildningsärendena , P06-72 Fem före detta tomter i de centrala delarna har avstyckats till fyra och tillfallit före detta ägare. Natur Brannebol ligger i ett skärgårdsområde med omväxlande natur. Stränder, klippor, hällmarker, morän, åkermark, ängar, glesare tall- och granskog ger en stor variation och högt naturvärde. Landskapet har öppna rum i form av jordbruks- och betesmark som begränsas av vatten, skog samt trädgårdar. Skogen i sin tur består av tätare granplanteringar i de lägre delarna samt glesare tallpartier i de mer blockiga och högre hällmarkerna.

9 9 I det centrala området finns en av skogsstyrelsen utpekad nyckelbiotop. Marken är blockrik och ligger i gränsen mellan åkermarken och en bergsbrant. Nyckelbiotopen innehåller främst senvuxna lindar samt några grövre med hamlingsspår. Biotopen har signalarter och rödlistade arter i form av lind, fällmossa och guldlockmossa. I områdets mellersta del finns en hällmark på en nivå om ca 29m över havets yta. Hällmarken har en mycket tydlig karaktär med ett glest tallbestånd och markskikt bestående av mossor, lavar och ris. Utsiktspunkter finns markerade i form av stenrösen. Strandområdet är svårframkomligt då det är sankt och vassbevuxet. Strändernas sidor inramas av utskjutande klippor som sträcker sig ut i vattnet. Jordbruk och djurhållning i området ger ett landskap med småbruten karaktär.

10 10 BRANNEBOL VID HAVET PROGRAMFÖRSLAG Bebyggelsen Målet är att skapa en bykänsla för bostadsbebyggelsen i området. Bebyggelsen grupperas i mindre grupper för att harmoniera med landskapet. För att bevara åkermarkens öppna rum har ny bebyggelse lokaliserats till dess kantzoner. Bebyggelsen anpassas till respektive plats egna förutsättningar vad gäller färg, form och material. Se plan sid 12. A. I norra delen av Brannebol dras en ny väg upp till den sk Festplatsen. I kilen som bildas mellan ny och befintlig plats skapas en förhållandevis plan tomt för ex förskola eller annan funktion. Marken ovanför består av morän med gran-, tall och lövskog där nya tomter omger vägen på båda sidor. Husen bör ha en sammanhållen karaktär i det som blir en sammanhållen enhet i skogsbrynet. B, C. En ny vägdragning i västra delen ger befintlig bebyggelse väster därom med bl a den gamla lantgården en frizon och en mindre trafikerad väg. Den nya vägen får bebyggelse på båda sidor och kommer att fungera som väg för befintlig bebyggelse i de mellersta och södra delarna. De nya tomterna orienteras till skogsbrynet och åkerkanten. Husen på tomterna kommer vara karaktärsgivare för området då boende och besökare leds ner till området på vägen. Husen anpassas till terrängen och ges ett uttryck av sjö- och naturnäraboende. Ambitionen med det befintliga magasinet och ladugården är att de ska underhållas med bibehållen karaktär samt levandegöras. D. Nya vägen leder ner till småbåtshamnen för att underlätta kommunikationen kring den. I småbåtshamnen kompletteras med fler bryggor och ramp. I detaljplanearbetet utreds en utbyggnad och utveckling av sjöbodar, service och bryggor. I arbetet med detaljplanen bör en helhetslösning med Lappetorps angränsande hamn göras. E. Ett vägskäl bildas med en stor ek som landmärke. Vägen dras i åkerkanten och hus byggs i skogsbrynet. F. Vid Festplatsens släntfot, där vägen har en tydlig kurva, dras en väg i sydlig riktning. Vägen har ömsom bebyggelse på ena sidan ömsom på båda. Från norr sett bildas en mindre grupp bostäder i ett skogsparti som gränsar till åkermarken där. Landskapet har en bruten men avskild karaktär. G. Söderut längs vägen höjer sig terrängen markant. Tomterna får ett högt läge i förhållande till ovanstående beskrivna tomter. Den omgivande glesa blandskogen ger platsen en tydlig naturnära känsla. H. Vägen stiger ytterligare söderut och löper längs ett relativt brant och bergigt avsnitt. På vägens västra sida, ovanför nyckelbiotopen, blir plats för souterränghus med vacker utsikt. Här anpassas husen noga efter terrängen i både form och uttryck. I. Längre söderut leder vägen upp på en platå där en grupp hus byggs på båda sidor om vägen. Husen ska anpassas väl till hällmarken och dess glesa tallskog. Liksom norr om liggande husrad får dessa hus en mycket vacker utsikt.

11 11 J. Vägen delar sig i en sydlig och en östlig väg. Österut leder vägen ner i en östvänd dalgång. Bebyggelsen förläggs på båda sidor om vägen och omges av blandskog, hällmark och morän. Höjdskillnader mellan tomterna kommer att sätta en prägel på gruppen och förstärka dalgångens uttryck. K. Vägens södra dragning leder neråt i terrängen. På brantens sydvästsluttning görs plats för sluttningshus. Den branta terrängen kräver och ger möjligheter för god och anpassad arkitektur på båda sidor om vägen. L. I befintliga östra småbåtshamnen utökas bryggantalet och kompletteras med sjöbodar vilket utreds i detaljplanearbetet. I och med utökandet av angöringsbryggor och hamnplatser säkras servicen för skärgårdsboende på öarna. I samband med planarbetet skall även friluftsbadet utvecklas med precisering av byggrättens storlek och placering. Byggrätten är tänkt att innehålla servicefunktioner såsom kiosk, bastu och omklädningsrum. I områdets sydostliga del anläggs en sandstrand för bad. M. I en tänkbar etapp 2 dras en väg runt på norra sidan av hällmarken. Vägen omges ömsom på ena ömsom på båda sidor av bebyggelsen. Området har karaktären av skogsmark med inslag av hällar och blockrik morän. N. Vägen kopplas samman med den i första etappens sydostligaste del och viker söderut. Längs vägen anläggs bebyggelse i den södervända skogskanten samt på åkermarken. Bebyggelsen är här exponerad mot befintlig bebyggelse och delvis mot havet. En i gruppen sammanhållen karaktär är betydelsefull.

12 12

13 13 Vägsamfällighet Gemensamhetsanläggningar skall inrättas för gemensamma vägarna i området. Teknisk försörjning En möjlighet som får diskuteras är att vatten och avlopp kopplas till det kommunala nätet på kommunens anslutningspunkt i närheten av väg 219. Dag- och dräneringsvatten tas omhand inom området. I det fortsatta planarbetet bör befintlig bebyggelses möjlighet till vatten och avlopp utredas. Befintlig bebyggelse ska vid bebyggelse ges säker tillgång till bredband, telefoni och TV inom området. Uppvärmning En möjlighet är att uppvärmning av husen sker lokalt i form av bergvärme eller luftvärme. Ökade byggrätter I det fortsatta planarbetet bör för befintliga fastigheter ökade byggrätter utredas. Etapputbyggnad Programmet ger möjligheter till etappindelning av utbyggnaden.

14 14 Friluftslivet Brannebol har stora värden för friluftslivet. Hällmarken är en viktig målpunkt och även en känslig plats. Hällarnas lav- och mosskikt tål inte slitage och tar lång tid att återhämta sig. För att värna om naturen finns möjlighet att kanalisera friluftslivet till markerade leder genom häll och skogsområdena. Befintliga vägar fungerar idag som stråk för friluftslivet och kommer så att förbli. Ett eventuellt framtida friluftsbad tillsammans med utökad småbåtshamn i de båda strandområdena kommer att öka tillgängligheten för det sjönära friluftslivet.

15 15 GENOMFÖRANDE Tidplan och etappindelning Planprogrammet kan skickas ut på samråd under hösten Efter upprättande av samrådsredogörelse och eventuell revidering skall det godkännas av kommunstyrelsen och ligga till grund för fortsatt detaljplanering av området. Takten i utbyggnaden i området kommer att styras av efterfrågan. Finansiering Derome Förvaltning står för all utbyggnad och försäljning av tomtmark. Arbetsorganisation Programmet har utarbetats av en arbetsgrupp med följande representanter från Nyköpings kommun, markägarna Derome Förvaltning AB samt Mälark AB. Agneta Karlsson, planerare Kajsa Nilsson, kommunekolog Jan G Jansson, projektledare Peter Mossbrant, Derome Förvaltning Staffan Stenvall, Arkitekt Karin Schartau, Landskapsarkitekt Bo Karlsson, Landskapsarkitekt Nyköpings kommun Nyköpings kommun Brannebol vid Havet Derome Förvaltning AB SWECO FFNS Mälark AB Mälark AB

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

BOSTÄDER I BRANNEBOL Del av Brannebol 1.1 m.fl.

BOSTÄDER I BRANNEBOL Del av Brannebol 1.1 m.fl. Förslag MKB FÖR DETALJPLAN BOSTÄDER I BRANNEBOL Del av Brannebol 1.1 m.fl. P 2008-569 Samrådshandling Svärta, Nyköpings kommun SWECO Gjörwellsgatan 22 Box 34044, 100 26 Stockholm Telefon 08-695 60 00 Telefax

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

DETALJPLANEPROGRAM FÖR KILE 1:125 m.fl. VID HATTEVIK STRÖMSTAD KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

DETALJPLANEPROGRAM FÖR KILE 1:125 m.fl. VID HATTEVIK STRÖMSTAD KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN SIDAN 1 (5) DETALJPLANEPROGRAM FÖR KILE 1:125 m.fl. VID HATTEVIK STRÖMSTAD KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN På uppdrag av fastighetsägarna inom Kile 1:125 har Lars Fernqvist, arkitekt SAR/MSA, upprättat detta

Läs mer

Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14

Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14 Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14 Mörbylånga kommun Förstudie bebyggelseutveckling Anders Nilsson, Helena Nilsson 2009-12-01 Eriksöre 5:1 skifte 4 Eriksöre 6:14 Eriksöre 6:1 skifte 5 innehållsförteckning Eriksöre

Läs mer

DETALJPLAN för del av BRANNEBOL 1:1 m fl, Svärta, Nyköpings kommun PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING P Planområdet. Projektnr /10

DETALJPLAN för del av BRANNEBOL 1:1 m fl, Svärta, Nyköpings kommun PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING P Planområdet. Projektnr /10 P 2008-569 2008-06-04 DETALJPLAN för del av BRANNEBOL 1:1 m fl, Svärta, Nyköpings kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Projektnr 111349 1/10 PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G. Detaljplan för LÄPPE 1:67 m fl i Läppe, Vingåkers kommun SAMRÅDSHANDLING. Upprättad

P L A N B E S K R I V N I N G. Detaljplan för LÄPPE 1:67 m fl i Läppe, Vingåkers kommun SAMRÅDSHANDLING. Upprättad SAMRÅDSHANDLING P L A N B E S K R I V N I N G Detaljplan för LÄPPE 1:67 m fl i Läppe, Vingåkers kommun Upprättad 2008-04-15 Ulf Zettersten arkitekt SAR/MSA P L A N B E S K R I V N I N G tillhörande detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 DP 1730 2010-02-16 Dnr 2009/285-BN 213 Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214

Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214 1(5) Stadsarkitektkontoret PROGRAM Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214 Handlingar Detta program med programskisser

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS KS 2015.024 2015.01.19 S T ART-PM PLANERING 2015 Kristineberg, etapp 2 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. EXPLOATERING SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VALLENTUNA KOMMUN 186

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

REVIDERAT PLANPROGRAM FÖR SÖDRA BISKOPSNÄSET ETAPP 1, LUDVIKA KOMMUN

REVIDERAT PLANPROGRAM FÖR SÖDRA BISKOPSNÄSET ETAPP 1, LUDVIKA KOMMUN REVIDERAT PLANPROGRAM FÖR SÖDRA BISKOPSNÄSET ETAPP 1, LUDVIKA KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Upprättad av kommunledningskontoret, Ludvika kommun 2010-10-19 1 SYFTE Syftet med planprogrammet är att ligga till grund

Läs mer

Pågående planarbeten. Tanumstrand. Planprogram, ändring av detaljplan för Grebbestads camping. Pågående planer

Pågående planarbeten. Tanumstrand. Planprogram, ändring av detaljplan för Grebbestads camping. Pågående planer Pågående planer Pågående planarbeten Tanumstrand Detaljplan för del av fritidsanläggningen fastigheten Ertseröd 1:31 är upprättad av Tanums kommun och Rådhuset Arkitekter AB. Planen är antagen 2006-09-19.

Läs mer

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Naturvårdsplan Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Cecilia Nilsson 2001-08-10 1 Innehållsförteckning sida Syfte 2 Bakgrund 2 Området idag 2 Förändringar och åtgärder: Strandområdet 4 Tallskog på sandjord 4 Hällmarkskog

Läs mer

Yttrande över Fördjupad översiktsplan för området från Sjösa till Vålarö, Nyköpings Kommun, Dnr SHB 08/15.

Yttrande över Fördjupad översiktsplan för området från Sjösa till Vålarö, Nyköpings Kommun, Dnr SHB 08/15. 1(3) Saltholmen, 2010-06-30 Till Nyköpings kommun Samhällsbyggnad 611 83 Nyköping Yttrande över Fördjupad översiktsplan för området från Sjösa till Vålarö, Nyköpings Kommun, Dnr SHB 08/15. Brannebol Bryggförening

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 ANTAGANDEHANDLING 160302 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av byggnadsplan för Köpmanholmsområdet å Norra delen av Yxlan, avseende fastigheten Yxlö 2:174 Dnr 14-2290.214 Ks 14-2073.214 ÄNDRING

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Detaljplan för östra Dimbo 1:97 i Läppe tätort Vingåkers kommun

Detaljplan för östra Dimbo 1:97 i Läppe tätort Vingåkers kommun 008-0-0 Planbeskrivning Översiktskarta - del av västra Läppe tätort Planområdet avgränsas av riksvägen i söder, bebyggd fastighet i väster och i öster av småbåtshamn och tilltänkt nytt bebyggelseområde

Läs mer

SAMRÅDSTID 15 JUNI TILL 27 JULI

SAMRÅDSTID 15 JUNI TILL 27 JULI SAMRÅDSHANDLING 1(6) Planprogram för Sandika Norra (Gällande fastigheterna Sandika 6:2, Östhammar 5:58 m.fl) Östhammars kommun, Uppsala län SAMRÅDSTID 15 JUNI TILL 27 JULI 2009 Ytterligare information

Läs mer

Planstudie över Gällinge. Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG

Planstudie över Gällinge. Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG Planstudie över Gällinge Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG BAKGRUND I översiktsplanen beskrivs s k serviceorter på landsbygden och Gällinge är en av dem. Tanken är att ny bebyggelse på landsbygden

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

3. Kattvik med närmaste omgivning anpassad utbyggnad

3. Kattvik med närmaste omgivning anpassad utbyggnad 3. Kattvik med närmaste omgivning anpassad utbyggnad Kattvik är ett av de samhällen som kommunen anser bör växa i kraft av läge och bostadsefterfrågan. Det har drygt 100 bostadshus och c:a 90 fastboende.

Läs mer

Gärdeby bystuga Rättviks kommun, Dalarnas län

Gärdeby bystuga Rättviks kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Det här dokumentet är OCRbehandlad för att öka tillgängligheten till innehållet. Originalet finns på miljö- och plankontoret, Rättviks kommun. Gärdeby bystuga Rättviks

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

Planstudie över Allarängen. Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG

Planstudie över Allarängen. Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG Planstudie över Allarängen Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG BAKGRUND I översiktsplanen beskrivs s k serviceorter på landsbygden och Allarängen är en av dem. Tanken är att ny bebyggelse på landsbygden

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2013-11-07, rev. 2015-03-25 och 2015-07-03 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214 TILLÄGG TILL

Läs mer

Brevik 1:99 Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Brevik 1:99 Inom Tyresö kommun, Stockholms län Stadsbyggnadsförvaltningen Amanda Hammer, planarkitekt Plannr 455 Maj 2017 Dnr 2016 KSM 1731 Östra Tyresö Brevik 1:99 Inom Tyresö kommun, Stockholms län Området som berörs av ändringen av detaljplan fastighet

Läs mer

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 SAMRÅDSFÖRSLAG 2013-03-25 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet P L AN- OCH GENOMFÖR AN DEBE S KRIVNII NG 2010-11-09 Antagen: 2011-01-26 Revideringsdatum: 2011-01-03 Laga kraft: 2011-02-24 Dnr: 10BMN341 Handläggare: Emma Svedberg Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

PLANPROGRAM Detaljplan för del av Kungbäck 1:59 m fl, Strömstads kommun

PLANPROGRAM Detaljplan för del av Kungbäck 1:59 m fl, Strömstads kommun PLANPROGRAM Detaljplan för del av Kungbäck 1:59 m fl, Strömstads kommun BAKGRUND Fastigheten Kungbäck 1:59 har våren 2003 fått en ny ägare, Kungback AB. Ägaren önskar utveckla fastigheten med utgångspunkt

Läs mer

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden LIS-bilaga Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun Antagande KS-KF LIS Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden Bakgrund LIS-områden LIS - Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden är ett nytt särskilt

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Stora Höga med Spekeröd

Stora Höga med Spekeröd Stora Höga med Spekeröd Bakgrund Stora Höga är ett samhälle som byggts ut kraftigt under senare tid. Läget nära järnväg och motorväg med goda kommunikationer åt både norr och söder samt närheten till bad,

Läs mer

Detaljplaneförslag för område i Gavik

Detaljplaneförslag för område i Gavik Granskning Detaljplaneförslag för område i Gavik Del av Kramfors, Mädan 14:1 Nordingrå församling Kramfors kommun Karta A: Planområdets läge Handlingar. Till planen hör följande handlingar: Plankarta med

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand SAMRÅDSHANDLING. Dnr KS 2019/ del av Leverhögen 1:117

PLANBESKRIVNING. Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand SAMRÅDSHANDLING. Dnr KS 2019/ del av Leverhögen 1:117 Dnr KS 2019/53.20 INFOGA BILD/KARTA PLANBESKRIVNING Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand del av Leverhögen 1:117 Årjängs Kommun Värmlands Län SAMRÅDSHANDLING 20190410 Standardförfarande enligt

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 1357/2012 FASTIGHETEN BORSTNEJLIKAN 1 M FL PÅARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten inkom den 6 september 2012 med en förfrågan avseende upprättande

Läs mer

Detaljplan för OMRÅDE PÅ PARKUDDEN ( del av Vad 5:26 m fl ) i Smedjebackens kommun, Dalarnas län.

Detaljplan för OMRÅDE PÅ PARKUDDEN ( del av Vad 5:26 m fl ) i Smedjebackens kommun, Dalarnas län. Detaljplan för OMRÅDE PÅ PARKUDDEN ( del av Vad 5:26 m fl ) i Smedjebackens kommun, Dalarnas län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser i skala 1:1000 Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

Åbytorp Översiktsplan Kumla kommun 2040

Åbytorp Översiktsplan Kumla kommun 2040 Åbytorp Tätortsutveckling Åbytorp Ortens karaktär Åbytorp ligger cirka 3,5 kilometer väster om Kumla och har 820 invånare. Åbytorp härstammar från de två byarna Stene och Långgälla och har vuxit upp på

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Ögrimsvägen Checklista för miljöbedömning PLANEN Beskrivning / Påverkan Verksamheter och åtgärder Andra planer

Läs mer

Upphävande av Bp 12 för Vålan

Upphävande av Bp 12 för Vålan Samrådshandling Dnr: MK BN 2017/00958 Färnäs, Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING September 2018 Handlingar Planbeskrivning Gällande detaljplan Bp 12 Övriga handlingar Fastighetsförteckning med registerkarta

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri UTSTÄLLNINGSUPPLAGA 2015-10-26 Innehåll Översiktskarta... 1 Ögrimsvägen... 2 Östralid... 5 Dalbovägen... 8

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER

UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GRANSKNINGSSHANDLING 2018-06-13 Dnr: 2018-000154 UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING O2- EKSJÖHOLMSOMRÅDET EKSJÖ, EKSJÖ KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING Eksjöholm 1(11) HANDLINGAR

Läs mer

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka Nummer Område Markägare Areal Bostadstyp Trafik Havsutsikt Närhet till service 1 Kyrkskolan bostäder AB ca 1800 m² Flerbostadshus Parkering på tomten el

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

Detaljplan för del av RAMSHÖJDEN. Degerfors kommun, Örebro län DEGERFORS KOMMUN. Planområde. Flygfoto över Ramshöjden mot väster. UTSTÄLLNINGSHANDLING

Detaljplan för del av RAMSHÖJDEN. Degerfors kommun, Örebro län DEGERFORS KOMMUN. Planområde. Flygfoto över Ramshöjden mot väster. UTSTÄLLNINGSHANDLING DEGERFORS KOMMUN UTSTÄLLNINGSHANDLING Kommunstyrelseförvaltningen Datum 2008-09-10 Handläggare K K Kerstin Jansson Beteckning KS Dnr 248-2008 Detaljplan för del av RAMSHÖJDEN Degerfors kommun, Örebro län

Läs mer

Planbesked, Aspvik 1:195, bostäder vid Räknäs båt varv

Planbesked, Aspvik 1:195, bostäder vid Räknäs båt varv Tjänsteskrivelse 2018-02 - 16 Handläggare Sten Hammar Plan - och exploateringsavdelningen Diarienummer 2017KS/1046 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked, Aspvik 1:195, bostäder vid Räknäs båt varv Förslag

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Planprogram för nya bostäder på fastigheten Hallebro 1:18

Planprogram för nya bostäder på fastigheten Hallebro 1:18 Planprogram Sid 1(7) 2018-02-05 Samrådsversion Dnr PLAN.2017.3 Planprogram för nya bostäder på fastigheten Hallebro 1:18 Planområdet Gnesta kommun Sid 2(7) SYFTE OCH HUVUDDRAG Planprogrammet syftar till

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV NORRKÄRR 1:14 (SELÄTEROMRÅDET) Strömstads kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

DETALJPLAN FÖR DEL AV NORRKÄRR 1:14 (SELÄTEROMRÅDET) Strömstads kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV NORRKÄRR 1:14 (SELÄTEROMRÅDET) Strömstads kommun Västra Götalands län Upprättad av VästArkitekter AB 2003-01-20 Antagen av KF 2003-10-16

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 1(8) 2017-05-15 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning enligt ansökan ungefärligt markerad. Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Foto Olle Ljungdahl PLANPROGRAM. För bostadsområde inom del av fastigheten Vångsgärde s:3 söder Lisselhed i Orsa kommun

SAMRÅDSHANDLING. Foto Olle Ljungdahl PLANPROGRAM. För bostadsområde inom del av fastigheten Vångsgärde s:3 söder Lisselhed i Orsa kommun SAMRÅDSHANDLING Foto Olle Ljungdahl PLANPROGRAM För bostadsområde inom del av fastigheten Vångsgärde s:3 söder Lisselhed i Orsa kommun April 2008 Planprogram för bostadsområde inom del av fastigheten Vångsgärde

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Stadsarkitekt Tel: 0278-251 18 E-post: samh.bygg@bollnas.se Planbeskrivning, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Gråsiskan 9 Dnr: 13-6489 Samråd: 24/3 16/4 2015 Granskning:

Läs mer

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län PLANBESKRIVNING 2 HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

ORTSANALYS KUNGSBERGET

ORTSANALYS KUNGSBERGET Utsikt från Kungsberget. ORTSANALYS KUNGSBERGET Ortsanalys Kungsberget 73 Kungsberget är en av Sveriges snabbast växande fritidsanläggningar. Kungsbergets Fritidsanläggningar AB ägs av Branäs-gruppen,

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021

BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021 BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021 2 BEHOVSBEDÖMNING AV DETALJPLAN FÖR SJÖRÖD LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att utveckla Ödåkras västra delar

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Tällevad III, del av Sävsjö 11:1. Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Tällevad III, del av Sävsjö 11:1. Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Tällevad III, del av Sävsjö 11:1 Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING Postadress Internetadress Telefon E-post Djurgårdsgatan 1 www.savsjo.se 0382-152 00 sambygg@savsjo.se

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDE Laga kraft

PLANBESKRIVNING ANTAGANDE Laga kraft 1(5) Samhällsbyggnad Angelika Lunnari, 0573-140 80. angelika.lunnari@arjang.se Förslag till upphävande av del av detaljplaner för Töcksmarks-Bön 1:383 och 1:239. Värmlands län Upprättad i januari 2015

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN PROGRAMHANDLING II HANDLINGAR Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun 2009 11 03 Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Stadsarkitektkontoret Godkänt av KSau 2009-10-13. Detaljplan för campingplats på del av Stavsund 1:1 i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.19.

Stadsarkitektkontoret Godkänt av KSau 2009-10-13. Detaljplan för campingplats på del av Stavsund 1:1 i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.19. Stadsarkitektkontoret Godkänt av KSau 2009-10-13 PROGRAM NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för campingplats på del av Stavsund 1:1 i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.19.214 Programområdets avgränsning.

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Holmsund 3:9 mfl, Fliskärsvarvet

Holmsund 3:9 mfl, Fliskärsvarvet PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-06-24 Antagen av BMN: 2010-09-29 Dnr: 10BMN572 Laga kraft: 2010-10-26 Handläggare: Ann-Charlotte Brunk Holmsund 3:9 mfl, Fliskärsvarvet Detaljplan för småbåtshamn

Läs mer

planprogram 2012-11-27 Detaljplan för KUNGBÄCK 1:38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län 1. (12)

planprogram 2012-11-27 Detaljplan för KUNGBÄCK 1:38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län 1. (12) planprogram --7 Detaljplan för KUNGBÄCK :38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län. () Innehållsförteckning INLEDNING 3 Bakgrund Planens syfte och huvuddrag PLANDATA 3 Läge, areal och

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2007-03-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-09-10 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2007-03-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-09-10 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 007-03-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 008-09-10 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten Upplunda :1 i Roslagsbro församling. Dnr 05-101 8.14 KS 07-698 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län Dnr KS 140/2007 Detaljplan för fastigheten Åsen 1:69 i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Upprättad 2007-11-19 Kommunkansliet Antagen 2008-03-11 Laga kraft 2008-04-14 2 (8) Dnr

Läs mer

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser samt illustration Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsägarförteckning PLANENS SYFTE Planens syfte är att fastställa de befintliga verksamheterna. Området

Läs mer

HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Illustrationsplan Behovsbedömning/checklista Gestaltningsprogram

HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Illustrationsplan Behovsbedömning/checklista Gestaltningsprogram Planprogram för FÄJÖ 1:110, Säljö udde Karlskrona kommun, Blekinge län Dnr. 105/11 PLANPROGRAM HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Programbeskrivning Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Programhandlingarna finns tillgängliga på Tekniska avdelningen, kommunhuset i Årjäng och på Lanthandeln i Lennartsfors, under tiden 7-30 juni 2010.

Programhandlingarna finns tillgängliga på Tekniska avdelningen, kommunhuset i Årjäng och på Lanthandeln i Lennartsfors, under tiden 7-30 juni 2010. ÅRJÄNGS KOMMUN Samråd rogram Detaljplan för Norra Manhem, Lennartsfors Syftet är att planlägga ett område för ny bostadsbebyggelse på östra sidan av sjön Foxen, norr om det befintliga bostadsområdet Manhem

Läs mer

Prästängen Osby kommun, Skåne län

Prästängen Osby kommun, Skåne län Planprogram för 2014-09-11 Prästängen Osby kommun, Skåne län Planområdet sett från öst, exempel på föreslagen bebyggelse. Samhällsutveckling, Mark och plan Dnr KS2140 214 Bakgrund och Syfte 1 På uppdag

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för KVARNEN, Töcksfors ANTAGANDEHANDLING. Årjängs kommun Värmlands län. Normalt planförfarande HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för KVARNEN, Töcksfors ANTAGANDEHANDLING. Årjängs kommun Värmlands län. Normalt planförfarande HANDLINGAR ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för KVARNEN, Töcksfors Årjängs kommun Värmlands län PLANBESKRIVNING Normalt planförfarande Upprättad i juni 2006. HANDLINGAR Antagandehandlingar: -Plankarta med bestämmelser

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-03-08, rev. 2012-07-04 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 och del av Stärbsnäs 1:21 i Björkö-Arholma församling,

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING

Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING Sida 1(8) Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanen har

Läs mer

DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING

DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING Upprättad av Arkitekt Lars Jansson AB den 22 november 2006 Reviderad den 6 september 2007 samt den 17 april

Läs mer