DEN NATURLIGA BULLER SKÄRMEN INSTALLATIONSVÄGLEDNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DEN NATURLIGA BULLER SKÄRMEN INSTALLATIONSVÄGLEDNING"

Transkript

1 DEN NATURLIGA BULLER SKÄRMEN INSTALLATIONSVÄGLEDNING

2 DEN NATURLIGA BULLER SKÄRMEN INSTALLATIONSVÄGLEDNING 3.1. INTRODUKTION Bullerskärmskonceptet DEN NATURLIGA BULLER framstår helt unikt med fasader i levande eller torkad pil. I ECONOMY kombinerat med en sida i stålnät. De olika fasadtyperna och bullerskärmarna är alla certifierade enligt CE-märkning EN Konceptet är baserat på ett patent utvecklat av PileByg a/s och Rockwool International DK (Internationella patent-nummer WO99/22075 EOIF 8/00 PCT /DK98 / med fler). Skärm med fasader i levande + torkad pil mm kärna. Konceptet kombinerar gammal tradition för pilhantverk med nutidens kunskap om -och krav på- statik och livslängd på bullerskärmar. Där igenom uppnås en unik kombination av vackra, organiska fasader med de tekniska kvaliteter en bullerskärm skall besitta. utgör därför också ett av de estetiskt sett mest genomtänkta bullerskärmskoncepten. Designen är utvecklad till att matcha såväl öppet landskap som bebyggelse och kulturlandskap, Bland annat genom att kombinera organiska material med stål. Skärm med fasader i torkad pil mm kärna. ECONOMY 120 mm kärna, fasader i torkad, Flätad pil och stålnät. Denna sida evt. planterad med pil. Stålnät kan utelämnas genom att använda flätad pil på bägge sidor.

3 TEKNISK BESKRIVNING, FASAD MED LEVANDE PIL Fasad med levande pil Konstruktionsprincipen överensstämmer med PileByg a/s och Rockwool patentnummer WO99/22075 EOIF 8/00 PCT/DK98/00466 med flera. RockDelta stenullskärnan är självbärande och utgör mitten i en sandwichkonstruktion med parallellt stående fasader omkring stenullskärnan. Fasaderna i pil kan antingen vara levande eller torkade, och kan med avsikt att uppnå en ECONOMY version, också kombineras med ett stålnät, som planteras med vintergröna växter. Fasaderna i pil eller stål kan ytterligare varieras med plantering för att därigenom uppnå en attraktiv grön och levande fasad. s kärna utgörs av 120 mm tjocka RockDelta plattor, som sammanfogas till en kärna på 240 mm med en densitet på minst 35kg/m 2. Skärmens monterade vikt beror på fundaments- och monteringsprinciper. Fasader i levande pil kombineras alltid med en fasad i torkad, flätad pil (se fig.). Den levande sidan skall för en lyckad etablering ha monterad droppbevattning längst skärmens fot under de första växtperioderna. Detsamma gäller gödning. Pilen kan vara av varierande sort, typiskt med utgångspunkt i arten Salix Viminalis. Sorterna väljs ut med avseende på att uppnå fasader med tät, grön skottsättning från topp till botten av skärmen. Sorterna kan variera i färg på stammar och blad, och speciellt på vintern och våren kan korrekt valda sorter göra en stor estetisk skillnad på ett givet läge. Den gröna fasaden utgör en ny och annorlunda monteringsprincip för bullerskärmar.

4 TEKNISK BESKRIVNING, FASAD MED LEVANDE PIL Designen är baserad på, att pilstammarna utplanteras med respekt för deras naturgivna växtfysiologi, men kombinerat med konstruktionsteknisk know-how om statik för bullerskärmar. Den levande sidan utgör den ena delen av bullerskärmen och en skärm i torkad och flätad pil den motstående; levande pilfasader blir inte vackra och hållbara på nord och östvända fasader, då pilen är ljusberoende. Förutsatt att underhållsvägledningen för den levande fasaden följs så ger PileByg a/s 95% växtgaranti. De levande pilarna är planterade på ett djup av cm. och detta ger i sig själv nödvändig stabilitet. Den flätade fasaden blir konstruerad i enlighet med den närmare beskrivningen i själva konstruktionsvägledningen (avsnitt 3.2 till 3.4 beställs separat) eller efterföljande generella beskrivning. Stenullskärnan ger dämpning i högsta absorptions- och dämpningsklass. Den levande fasaden kräver rimliga jordförhållanden och avstämda ph-värden. Såväl lätt som svår jord är dock lämpliga, det avgörande förhållandet är, att det vid montering inte uppstår lufthål omkring pilstammarna, exempelvis i stenrik jord, och att jorden är tillräckligt fuktig, här är droppbevattning således också en faktor. DIMENSION BREDD HöJD BULLERSKÄRM 45 cm Max 3.0m LÖPANDE STYMPNING Ca 1m skärmhöjd + 40 cm STYMPNING 2 GÅNGER ÅRLIGEN 1.45m skärmhöjd + ca. 1m STYMPNING 1 GÅNG ÅRLIGEN 2.95m skärmhöjd + ca. 2m STYMPNING VART 3. ÅR. År 2 efter stympning: ca 3.55m År 3 efter stympning:: ca. 4.15m År 2 efter stympning: skärm +2,4m. År 3 efter stympning skärm + 2,8m

5 TEKNISK BESKRIVNING, FASAD MED TORKAD PIL Fasad med torkad pil med fasader i torkad pil är konstruerade i råa naturmaterial kombinerade med stål, och matchar därför både öppet landskap och stadsmiljö. Pilen har inte någon konstruktionsbärande funktion, fasadernas hålls uppe av en ram i stål och trä. Den torkade pilen bidrar med en estetisk dimension till skärmen, kännetecknad av varierande färger i röda, bruna och gröna nyanser. RockDelta stenullskärna Flätade stammar Akaciaträramar Galvaniserade stålrör Konstruktionen är CE-märkt och stenullskärnan är testad och godkänd i högsta absorptions och dämpningsklass A4(Dla>DB). Ramens stolpar har fundament på ett djup som är beräknat med avseende på läget, när nödvändigt förstärkt med betong och eventuellt ytterligare förstärkta i förbindelse med gjutning. DET NATURLIGA BULLERSKÄRMEN i flätad pil är så gott som underhållsfri. Själva pilen åldras naturligt och kräver ingen behandling, utan blir bara vackrare med tiden, i motsats till skuret trä. Om plantering av exempelvis murgröna har utförts i anslutning till skärmen så rekommenderas dock underhåll de första åren efter plantering. Det finns inga exempel på graffiti eller annan vandalisering av flätade fasader. Den råa materialedesignen, naturens egna ytor, uppmuntrar inte till skadegörelse i samma omfång som industriellt förbehandlade ytor. Bara det faktum att graffitimålning försvinner in i pilen gör en markant skillnad. DIMENSION BREDD HÖJD BULLERSKÄRM 40 cm Max 3,5 m BULLERSKÄRM Bullerskärm cm, beroende på plantering. - + VINTERGRÖN PLANTERING INSTALLATION Skärmen kan installeras året runt, så länge plantering sker i korrekt årstid. UNDERHÅLL Skärmens livstid förutsätter at den planteras, och särskilt underhåll rekommenderas de första två åren.

6 TEKNISK BESKRIVNING, ECONOMY ECONOMY DEN NATURLIGA BULLERSKÄRMEN ECONOMY är en up-to-date och materialekonomisk version. Alla aspekter av en bullerskärm har blivit genomanalyserade med avseende att uppnå ett ekonomimedvetet men samtidig starkt koncept på dämpning av buller. Monteringsteknik och skärmens konstruktion skiljer sig därför från 240 mm skärmarna. ECONOMY 120 mm kärna, fasader i torkad, flätad pil och stålnät. Denna sida evt. planterad med pil. Stålnät kan utelämnas genom att använda flätad pil på bägge sidor. Skärmen består av två parallellt stående pilfasader, alternativt är den ena sidan ersatt med ett stålnät. Som på en 240 skärm i flätad och torkad pil framstår pilfasaden med ett varmt och varierat färgspel i röda, bruna och gröna färger. Designen framstår som en enhetlig konstruktion med ett materialval i trä, stål, pil och plantering. Stenullskärnan är begränsad till 120mm, skivorna sätts direkt upp på monteringsstolpar. Monteringsstolparna är fästa i jorden med ett betongfundament, eventuellt kan ytterligare fundament vara nödvändiga på jordvall. I fjäll används stolpsko som fundament. DIMENSION BREDD HÖJD BULLERSKÄRM mm Max 3,0 m BULLERSKÄRM skärm cm, beroende på planetring - + PLANTERING INSTALLATION Skärmen kan installeras året runt, så länge plantering sker i korrekt årstid UNDERHÅLL Skärmens livstid förutsätter at den planteras, och särskilt underhåll rekommenderas de första två åren TEKNISK BESKRIVNING, ECONOMY ECONOMY kräver minimalt underhåll, som på intet sätt är jämförbart med underhållskraven på gängse bullerskärmar i trä. Pilstammarna åldras naturligt och blir bara vackrare med tiden. Det naturliga åldrandet av hela stammar framstår attraktivt till skillnad från de sprickor och de murkna fasader som bullerskärmar i plank och skuret trä snabbt får, om inte underhåll utförs löpande. Om plantering av exempelvis murgröna har utförts i anslutning till skärmen så rekommenderas dock underhåll de första åren efter plantering. Det finns inga exempel på graffiti eller annan vandalisering av flätade fasader. Den råa materialdesignen, naturens egna ytor, uppmuntrar inte till skadegörelse i samma omfång som industriellt förbehandlade ytor. Bara det faktum att graffitimålning försvinner in i pilen gör en markant skillnad. ECONOMY version med en levande pilsida består vid utplanteringen av stora pilsticklingar vid foten av skärmen. Pilsticklingarna är så pass stora, så de normalt inte kräver bevattning, blott stympning, evt, vart 3. år.

7 TEKNISK BESKRIVNING, ABSORBERANDE BULLERKÄRNA RockDelta stenullskärnan har utmärkta bullerabsorberande och bullerdämpande egenskaper. Stenullen tillverkas enligt samma princip som vid ett vulkanutbrott. Diabassten smälts vid C, för att därefter slungas ut i luften och stelna som fiber. Därmed bildas ett material, som förenar stenens styrka med ullens akustiskt isolerande egenskaper och stora ytareal. RockDelta stenull är bullerabsorberande, brandsäker och fysiskt slitstark. Stenullen är diffusionsöppen (kan "andas") och bildar inte grogrund för oönskade mikroorganismer. Ett tunt lager impregneringsolja och bindmedel säkrar, att stenullen förblir både vattenavvisande och formstabil. Som alternativ till impregneringsolja kan ett tunt lager avspänningsmedel säkra en vatten-uppsugande stenull. Enligt det internationellt erkända miljöinstitutet Ecobilan kan en genomsnittlig Rockwool isoleringsprodukt spara över gånger mer energi i sin livscyklus, än vad som används till produktens framställning. Stenullsplattorna framställs i anpassade mått och placeras i förband i bullerskärms-konstruktionen för att uppnå optimal bullerdämpning. RockDelta stenullen är testad enligt internationella normer -jfr. DIN (EN/ISO 140-3, ISO 717-1), DIN/EN (ISO354) og ZTV-Lsw 88- vid följande institut, och är godkänd som högabsorberande och högisolerande: - ITA Ingenieurgesellschaft für technische Akustik GmbH, Wiesbaden, Tyskland. - IBMB Institut für Baustoffe, Massivbau und Brandschutz, Braunschweig, Tyskland. Bullerreduktion och placering Den mest effektiva dämpningen av bullerproblem vid vägar, järnvägar och industriområden etc. erhålls genom uppställning av en bullerskärm. En bullerskärm kommer oftast utgöra gräns mot granntomt, väg eller järnväg. Det är emellertid viktigt att placera bullerskärmen så tätt på bullerkällan, eller så tätt intill huset, som möjligt. Här igenom uppnås den största effekten av bullerskärmen.

8 TEKNISK BESKRIVNING, ABSORBERANDE BULLERKÄRNA Dämpning Buller mäts i enheten db(a). Bullernivån på en huvudväg i stad (50 km/t), med bilar pr. dygn, är ca. 63 db(a) uppmätt 10 meter från vägens mitt. En reduktion på 5 db(a) kommer tydligt att kunna höras, medan en reduktion på 10 db(a) kommer att uppfattas som en halvering av bullernivån. Dämpning på 5-10 db(a) är relativt lätt att uppnå med en RockDelta stenullskärna. Bullerdämpning uttrycks i bullerisolationsvärde och skärmverkningsgrad. En bullerskärm får inte tillåta ljud att passera genom skärmen. Det är dock så gott som omöjligt att uppnå en 100% ljudtät bullerskärm. Därför är det tillräckligt at det buller, som passerar genom bullerskärmen, är "obetydligt" i förhållande till det buller, som passerar över bullerskärmen. Bullret, som passerar genom skärmen, får pr. definition inte ha någon effekt på den totala dämpningen. Bullerisolationen (reduktion av buller genom skärmen) ska vara ca. 10 db(a) högre än skärmverkan (den totala dämpningen). Med andra ord, om man önskar att totalt reducera bullret med 10 db(a), ska bullret, som passerar genom skärmen, reduceras med minst 20 db(a). Förutom att dämpa bullret på egen mark, är det viktigt att inte tillföra grannområden extra bullerbesvär som följd av ljudreflektioner. Om ljud kastas tillbaka från bullerskärmen, ska det läggas till den bullernivå, som redan finns hos grannen. Det innebär ofta en ökning på ca. 3dB(A), vilket inte låter som mycket, men i realiteten uppfattas det som en fördubbling av trafiken. Genom att sätta upp som bullerskärm, undgår man dessa problem. Dokumenterade mätningar visar en bullerabsorption på 95%. Det vill säga; bullret kastas inte tillbaka, men dämpas i skärmen. Dimensionering När de dämpande egenskaperna är i ordning, och man har funnit den mest fördelaktiga placeringen till sin bullerskärm, är den sista avgörande faktorn för skärmverkningsgraden dimensionen (höjd och längd). Ökas skärmhöjden, får man en större bullerdämpande effekt. Likaså med längden på bullerskärmen. Här är det viktigt att föra bullerskärmen ett gott stycke förbi det område, man vill bullerdämpa. Ljud kommer att utbreda sig runt om skärmväggens sidor och därmed avtar skärmeffekten. PileByg a/s bullerskärm är testad hos DELTA a/s, som är certifierade enligt CE -märkning för bullerskärmar DS/EN Se avsnitt 6 med CE-märkningar för en presentation av bullerskärmarnas isolations- och absorptionsvärden. INSTALLATIONSVÄGLEDNING ON SITE För konkret on site steg för steg installationsvägledning, kan följande beställas (på engelska): 3.2 Konstruktionsvägledning, levande fasader 3.3 Konstruktionsvägledning, torkade fasader 3.4 Konstruktionsvägledning, ECONOMY

Bullerskydd. Den naturliga bullerskärmen av levande eller flätad pil. Prisbelönt design Den naturliga bullerskärmen har vunnit Den Danske Designpris.

Bullerskydd. Den naturliga bullerskärmen av levande eller flätad pil. Prisbelönt design Den naturliga bullerskärmen har vunnit Den Danske Designpris. Bullerskydd Den naturliga bullerskärmen av levande eller flätad pil Prisbelönt design Den naturliga bullerskärmen har vunnit Den Danske Designpris. Koncept Bullerskydd till såväl privat som offentlig miljö

Läs mer

Bullerskydd. Den naturliga bullerskärmen av levande eller flätad pil. Prisbelönt design Den naturliga bullerskärmen har vunnit Den Danske Designpris.

Bullerskydd. Den naturliga bullerskärmen av levande eller flätad pil. Prisbelönt design Den naturliga bullerskärmen har vunnit Den Danske Designpris. Bullerskydd Den naturliga bullerskärmen av levande eller flätad pil Prisbelönt design Den naturliga bullerskärmen har vunnit Den Danske Designpris. Brochure SE Bullerskydd - pilebyg.indd 1 8/28/2013 10:52:21

Läs mer

Rockfon Eclipse När design och akustik tas till en högre nivå

Rockfon Eclipse När design och akustik tas till en högre nivå Rockfon Eclipse När design och akustik tas till en högre nivå Rockfon Eclipse När design och akustik får samverka Elegant ö utan ram Goda ljudabsorberande egenskaper Passar bra i de flesta typer av rum

Läs mer

Modell: BPA 201F22. STANDARD MODELLER Absorberande: Reflekterande: - BPR 101L22 - BPA 101L22 - BPR 201L22 - BPA 201F22

Modell: BPA 201F22. STANDARD MODELLER Absorberande: Reflekterande: - BPR 101L22 - BPA 101L22 - BPR 201L22 - BPA 201F22 Buller har en stor inverkan på vår livskvalitet, omkring 2 miljoner människor utsätts för bullernivåer över 55 db. Vägtrafiken som är den vanligaste bullerkällan utsätter ca 1,6 miljoner människor dagligen

Läs mer

HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR?

HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR? Rockfon Eclipse Öar HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR? Med Rockfon Eclipse öar som finns i alla färger och former. Alla färger, och former Rockfon Eclipse är den idealiska lösningen

Läs mer

Noisetrap bullerskärm.

Noisetrap bullerskärm. Noisetrap bullerskärm. En smart bullerskärm Ljudegenskaper En riktigt tyst bullerskärm med akustiska fördelar 3 akustiska funktioner: skärmning, ljudisolering, absorption Dubbelväggskonstruktion Ny teknik

Läs mer

Den perfekta bullerskärmen för en tyst trädgård

Den perfekta bullerskärmen för en tyst trädgård Den perfekta bullerskärmen för en tyst trädgård Buller från omgivningen är ett stort irritationsmoment I ett utvecklat och livligt samhälle går det inte att komma ifrån buller. Det kan vara buller från

Läs mer

Den perfekta bullerskärmen för en tyst trädgård

Den perfekta bullerskärmen för en tyst trädgård Den perfekta bullerskärmen för en tyst trädgård Buller från omgivningen är ett stort irritationsmoment Buller påverkar vår hälsa I ett utvecklat och livligt samhälle går det inte att komma ifrån buller.

Läs mer

HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR?

HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR? ROCKFON ECLIPSE ÖAR HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR? Med ROCKFON Eclipse öar som finns i alla färger och former. Alla färger, och former ROCKFON Eclipse är den idealiska lösningen

Läs mer

Bestämning av insättningsdämpning

Bestämning av insättningsdämpning RAPPORT 1 (7) Handläggare Mikael Ekholm Tel +46 10 505 38 45 Mobil +46 72 239 61 94 Fax +46 10 505 38 01 mikael.ekholm@afconsult.com Datum 2014-01-09 CHRISTIAN BERNER AB Johan Westerlund 435 22 Mölnlycke

Läs mer

ROCKWOOL SVERIGE. TOPROCK System En ny generation takisolering

ROCKWOOL SVERIGE. TOPROCK System En ny generation takisolering SYSTEM ROCKWOOL SVERIGE System En ny generation takisolering Nya direktiv innebär mer isolering Allt hårdare miljödirektiv och lagar gör att det ställs höga krav på de hus som byggs idag. För att nå de

Läs mer

Nova Light sortimentet

Nova Light sortimentet 120 Nova Light sortimentet Nova Light Nova Light 40 mm Nova Light 100 mm Nova Light Tenor Nova Light Flectoline Nova Light EI 30 Nova Light sortimentet förenar ett snyggt utseende med bra funktioner, vilket

Läs mer

HÅLLBARA PLANK FÖR EN HÅLLBAR MILJÖ, BRA FÖR DIG - BRA FÖR OSS - BRA FÖR MILJÖN

HÅLLBARA PLANK FÖR EN HÅLLBAR MILJÖ, BRA FÖR DIG - BRA FÖR OSS - BRA FÖR MILJÖN HÅLLBARA PLANK FÖR EN HÅLLBAR MILJÖ, BRA FÖR DIG - BRA FÖR OSS - BRA FÖR MILJÖN PolyPlank AB Polyplank tillverkar unika kompositprofiler helt utan miljögiftiga tillsatser, enligt en patenterad process.

Läs mer

MOLAN TRÄULLCEMENT VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD MOLAN TRÄULLCEMENT - ETT SÄKERT MATERIALVAL

MOLAN TRÄULLCEMENT VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD MOLAN TRÄULLCEMENT - ETT SÄKERT MATERIALVAL MOLAN TRÄULLCEMENT VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD MOLAN TRÄULLCEMENT - ETT SÄKERT MATERIALVAL > MOLAN TRÄULLCEMENT PRODUKTBESKRIVNING Moland Group har i mer än 20 år levererat högkvalititativa träullcementskivor

Läs mer

TEGEL LEVER LÄNGRE. Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE

TEGEL LEVER LÄNGRE. Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE TEGEL LEVER LÄNGRE Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE DET GÄLLER vår hälsa När vi bygger nytt eller renoverar, tänker vi mycket på om ekonomin är hållbar. Under de senaste åren har vi även uppmärksammat

Läs mer

miljöassistans Bullerutredning för Åstorp 113:137 Lennart Pehrsson Åstorp Beräknad ljudutbredning för framtida bostäder

miljöassistans Bullerutredning för Åstorp 113:137 Lennart Pehrsson Åstorp Beräknad ljudutbredning för framtida bostäder miljöassistans Lennart Pehrsson Bullerutredning för 113:137 Beräknad ljudutbredning för framtida bostäder Denna rapport ersätter rapport daterad 2017-04-10 i sin helhet Innehåll 1. Uppdraget 2. Omgivningen

Läs mer

BALKONG OCH INGLASNING

BALKONG OCH INGLASNING BALKONG OCH INGLASNING 02 teknova.se SVETSAREN BALKONGER, RÄCKEN & INGLASNINGAR LIVET UTANFÖR LÄGENHETEN Med de idéer, tankar och tekniska lösningar som finns idag kan balkongen få en både individuell

Läs mer

Rockfon Contour Ett annat sätt att få bra akustik

Rockfon Contour Ett annat sätt att få bra akustik Rockfon Contour Ett annat sätt att få bra akustik Rockfon Contour Ett annat sätt att få bra akustik En enkel och estetisk baffel Mycket bra ljudabsorberande egenskaper Nya designmöjligheter Rockfon Contour

Läs mer

Finja Betong. Putsade fasader. Vackra, trygga och beprövade

Finja Betong. Putsade fasader. Vackra, trygga och beprövade Fasad Finja Betong Putsade fasader Vackra, trygga och beprövade Iso-Fin Hässleholmsvägen, Vittsjö Iso-Fin Almvägen, Kristianstad Iso-Plus Stora Ursvik, Sundbyberg (ovan) Iso-Min Fogdevägen, Bagarmossen

Läs mer

Gyptone Kant D2. Inspiration och design för nya undertak

Gyptone Kant D2. Inspiration och design för nya undertak Gyptone Kant D2 Inspiration och design för nya undertak Gyptone Kant D2 bildar ett harmoniskt tak som ger ett vackert helhetsintryck. Ett nytt taksystem med dolt bärverkssystem En trivsam känsla Ett tak

Läs mer

BRANDAKRYL. Fogmassa för brandtätning PRODUKTINFORMATION TEKNISK INFORMASJON

BRANDAKRYL. Fogmassa för brandtätning PRODUKTINFORMATION TEKNISK INFORMASJON sida 1 av 26 Godkänd av Svedcert för fogning og tätning av alla typer av konstruktioner och genomföringar (se monteringsanvisning för detaljer) EI 30 -> EI 240 Permanent flexibel upptill 12,5 % Expanderar

Läs mer

enkel och solid Enkel och solid design med KAVANI fi nns inga kompromisser,

enkel och solid Enkel och solid design med KAVANI fi nns inga kompromisser, Stålskorstenar 1 enkel och solid En skorsten i superligan skorstenen är den absolut viktigaste delen i ett eldningssystem. Det är här som rökgaserna leds bort från förbränningen och här ska man definitivt

Läs mer

för Barnrikehusen mm Järnvägsgatan och Kyrkogatan i Svedala

för Barnrikehusen mm Järnvägsgatan och Kyrkogatan i Svedala VÄGBULLERUTREDNING för Barnrikehusen mm Järnvägsgatan och Kyrkogatan i Svedala Riktvärden Regeringen har i infrastrukturproposition 1996/97:53 angivit riktvärden och åtgärdsprogram för trafikbuller. De

Läs mer

Parkmöbler. I returplast Miljövänligt och underhållsfritt. Jansson & Partner AB

Parkmöbler. I returplast Miljövänligt och underhållsfritt. Jansson & Partner AB Parkmöbler I returplast Miljövänligt och underhållsfritt Jansson & Partner AB Gamla Brovägen 22 132 40 SALTSJÖ-BOO Tel. 08-717 22 86 Fax 08-715 82 30 info@jansson-partner.se www.jansson-partner.se 2 Parkmöbler

Läs mer

Sonar sortimentet. Sonar. Sonar Activity. Sonar Bas

Sonar sortimentet. Sonar. Sonar Activity. Sonar Bas 74 Sonar sortimentet Sonar Sonar Activity Sonar Bas Sonar har målat ytskikt. Maximal designfrihet kännetecknar Sonarsortimentet, som består av produkterna: Sonar, Sonar Activity och Sonar Bas. Det finns

Läs mer

NYHET! Gyptone Quattro 70

NYHET! Gyptone Quattro 70 NYHET! Akustikundertak och -väggar med fina perforeringar NYHET! Rena, lätta ytor med behagligt ljud Skapa estetiska omgivningar med en behaglig ljudmiljö. Med den nya serien kan du designa rum med lätta,

Läs mer

Stork Elgolvvärme - KabelKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm.

Stork Elgolvvärme - KabelKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm. Stork Elgolvvärme - KabelKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm. Tillämpning Stork KabelKit passar både renoveringsobjekt och för nybyggnation för alla typer av golv, exempelvis

Läs mer

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM Bilaga D har översatts från engelska till svenska. För det fall att versionerna avviker från varandra

Läs mer

Linjeavvattning. ACO DRAIN Multiline för belastningsklasserna A 15 - E 600 enligt EN 1433

Linjeavvattning. ACO DRAIN Multiline för belastningsklasserna A 15 - E 600 enligt EN 1433 ACO DRAIN Multiline för belastningsklasserna A 15 - E 600 enligt EN 1433 9 Med ACO DRAIN Multiline sätter vi ny standard för konsulter, utförande och funktionalitet inom linjeavvattning. ACO DRAIN Multiline

Läs mer

Inredning för utemiljö och trädgård. Produktblad 1:01-2010 www.gardenattitude.se

Inredning för utemiljö och trädgård. Produktblad 1:01-2010 www.gardenattitude.se Produktblad 1:01-2010 www.gardenattitude.se GARDEN ATTITUDE För dig som vill lite mer! Något att berätta? Du vet väl att du säger något med din trädgård? Berättar något om vem du är för alla som passerar

Läs mer

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5)

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5) Sida 1 (5) AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter Bullerberäkningar, Kviström planområde Underlag för detaljplan för bostadsområde, på fastigheten Kviström 1:17 m.fl. tas fram av arkitekterna

Läs mer

Golvplattor KMAB 200803-03

Golvplattor KMAB 200803-03 Golvplattor KMAB 200803-03 Iron black Tack vare en ny tillverkningsmetod så kan golvplattor tillverkas till hållbara och slitstarka mosaikplattor i magnetit. Pressningen bygger på en teknik med endast

Läs mer

Akustikundertaket utan synliga skarvar och med lång livslängd

Akustikundertaket utan synliga skarvar och med lång livslängd Nyhet: Gyptone BIG med unikt Sixtomönster och bättre åtkomst till tekniska installationer Akustikundertaket utan synliga skarvar och med lång livslängd Gyptone Sixto produktserien NYHET Gyptone BIG Sixto

Läs mer

Detaljritning. Allmän produktbeskrivning. Brandklassning - Tabell

Detaljritning. Allmän produktbeskrivning. Brandklassning - Tabell Allmän produktbeskrivning Detaljritning Casco FireBoard är utformad för att behålla brandmotstånden i brandklassade väggar och plan när dessa bryts av en eller flera tekniska genomföringar. Brandskivans

Läs mer

Hydropanel when Performance matters. Laboratorier Sjukhus Simhallar Badrum Storkök Hotell och restauranger Modulbyggen. Hydropanel

Hydropanel when Performance matters. Laboratorier Sjukhus Simhallar Badrum Storkök Hotell och restauranger Modulbyggen. Hydropanel Augusti 2015 3.123 SV Hydropanel when Performance matters Laboratorier Sjukhus Simhallar Badrum Storkök Hotell och restauranger Modulbyggen Hydropanel Hydropanel inomhus och i våtutrymmen Hydropanel är

Läs mer

Samson väggabsorbent. Slagtålig väggabsorbent för komplettering av undertakets akustiska dämpning.

Samson väggabsorbent. Slagtålig väggabsorbent för komplettering av undertakets akustiska dämpning. Slagtålig väggabsorbent för komplettering av undertakets akustiska dämpning. Slagtålig väggabsorbent för komplettering av undertakets akustiska dämpning. Samson väggabsorbent har en vävd yta där själva

Läs mer

Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket

Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket ALLMÄNT Det finns olika anledningar varför man vill sätta upp någon form av inhägnad. Några exempel kan vara skydd mot buller, vind, insyn eller för att

Läs mer

SE / AUGUSTI 2018 REV.01 PRISLISTA NORDIC FENCE

SE / AUGUSTI 2018 REV.01 PRISLISTA NORDIC FENCE SE / AUGUSTI 2018 REV.01 PRISLISTA NORDIC FENCE MOLAND// WIMEX NORDIC FENCE PRISLISTA AUGUSTI 2018/REV.01 3 NORDIC FENCE Ett nyskapande och innovativt staketsystem med många spännande material och ytor.

Läs mer

The silent gabion Soundblock är den patenterade ljudisolerade gabionen Och var nu så vänliga och håll tyst, vi ska just börja...

The silent gabion Soundblock är den patenterade ljudisolerade gabionen Och var nu så vänliga och håll tyst, vi ska just börja... Soundblock är den patenterade ljudisolerade gabionen från Betafence för stora infrastrukturprojekt. Tack vare den innovativa, absorberande principen hos Soundblock reflekteras mindre buller och mindre

Läs mer

ICOPAL FASTLOCK. Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR

ICOPAL FASTLOCK. Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR ICOPAL FASTLOCK Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR Enkla lösningar är oftast vackrast Med Fastlock kan du skapa moderna och spännande tak till uteplatsen, carporten eller

Läs mer

klimatvägg Foto: AB Helsingborgshem

klimatvägg Foto: AB Helsingborgshem klimatvägg Foto: AB Helsingborgshem Klimatväggen en klimatsmart betongvägg Klimatväggen är en prefabricerad betongvägg anpassad till det nordiska klimatet och framtidens energikrav. Det unika med väggen

Läs mer

FB Luftspaltsventil. takfoten, då får man en fortlöpande luftspalt liknande tidigare luftspalter med insektsnät.

FB Luftspaltsventil. takfoten, då får man en fortlöpande luftspalt liknande tidigare luftspalter med insektsnät. FB Luftspaltsventil 15.04.2015 Version 1.3 Luftspaltsventil med brandmotstånd Brand som får sprida sig i hålrummen under klädsel i yttervägg är ett stort problem eftersom det är svårt för räddningstjänsten

Läs mer

DALI XII DALIFANT XX UNIKA TRÄTORN

DALI XII DALIFANT XX UNIKA TRÄTORN DALI XII DALIFANT XX UNIKA TRÄTORN Översikt Våra innovativa trätorn har utvecklats för att passa alla våra vindturbinmodeller. Trätorn är ett miljövänligare alternativ till traditionella ståltorn genom

Läs mer

VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN

VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN 21 växtlighet och planteringar Längs de stora omgivande vägarna och järnvägen planteras rikligt med naturliga planteringar. Längs E4 kan befintliga

Läs mer

miljöassistans Bullerutredning Högsbo 5:17 Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll

miljöassistans Bullerutredning Högsbo 5:17 Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll miljöassistans Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Bullerutredning Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll 1. Uppdraget 2. Omgivningen 3. Geografisk avgränsning 4. Allmänt om buller 5. Beräkningsmodellen

Läs mer

BRUKSANVISNING Calypso Trend

BRUKSANVISNING Calypso Trend Calypso Trend BRUKSANVISNING Calypso Trend 2 I. Generella upplysningar Designkupa Calypso Trend ska leda bort ånga och os från köket. För det krävs en installation av ett utblåsrör som leder ut den använda

Läs mer

Parkmöbler. I returplast Miljövänligt och underhållsfritt. Jansson & Partner AB

Parkmöbler. I returplast Miljövänligt och underhållsfritt. Jansson & Partner AB Parkmöbler I returplast Miljövänligt och underhållsfritt Jansson & Partner AB Gamla Brovägen 22 132 40 SALTSJÖ-BOO Tel. 08-717 22 86 Fax 08-715 82 30 info@jansson-partner.se www.jansson-partner.se 2 Parkmöbler

Läs mer

HÅLLBARA PLANK FÖR EN HÅLLBAR MILJÖ, BRA FÖR DIG - BRA FÖR OSS - BRA FÖR MILJÖN

HÅLLBARA PLANK FÖR EN HÅLLBAR MILJÖ, BRA FÖR DIG - BRA FÖR OSS - BRA FÖR MILJÖN HÅLLBARA PLANK FÖR EN HÅLLBAR MILJÖ, BRA FÖR DIG - BRA FÖR OSS - BRA FÖR MILJÖN POLYPLANK AB Polyplank tillverkar unika kompositprofiler helt utan miljögiftiga tillsatser, enligt en patenterad process.

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

Friluftsliv - använda naturen

Friluftsliv - använda naturen Friluftsliv - använda naturen Idrott och hälsa 1 Hur kan vi använda naturen på ett bra sätt! Introduktion Som vi pratat om berört många gånger nu under friluftslivs lektionerna är att naturen har mycket

Läs mer

Välkommen till FasadAkademin!

Välkommen till FasadAkademin! Fasad Akademin Din guide till optimala fasader Välkommen till FasadAkademin här delar vi med oss av vår kunskap om fasader, fasadsystem samt hur fasader påverkar byggnaders livscykel. En optimal fasad

Läs mer

Testresultat Brand, Ljud & Slag

Testresultat Brand, Ljud & Slag Testresultat Brand, Ljud & Slag Motståndskraftig mot fukt, brand, ljud och slag w w w. h y d r o p a n e l. com BRANDSÄKERHET Brandsäkra konstruktioner Syftet med brandmotstånd är att skydda liv. Byggkonstruktioner

Läs mer

TRAFIKBULLER. ROGER NILSSON Skanska Sverige AB

TRAFIKBULLER. ROGER NILSSON Skanska Sverige AB 1 TRAFIKBULLER ROGER NILSSON Skanska Sverige AB Ett nytt förslag till EU-direktiv strävar till harmonisering av bedömningsmetoder för bullerexponering. Detta innebär i praktiken att bullermätningen kommer

Läs mer

Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka

Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka Beräkning av buller från väg och flygtrafik Uppdragsnummer: 150510 Beställare: Sixten Jaskari Rapport: R150510-1 Datum: 2015-09-15 Antal sidor: 6 Handläggare: Rickard Hellqvist Granskare:

Läs mer

PM Akustik - Bagartorp

PM Akustik - Bagartorp Sida: 1 av 7 PM Akustik - Bagartorp Utvärdering av trafikbullernivåer för alternativ 1 och 2 ACAD har på uppdrag av Besqab Projekt och Fastigheter AB beräknat trafikbullernivåer från väg- och spårtrafik

Läs mer

2.1 Indata för externt industribuller

2.1 Indata för externt industribuller Handläggare Manne Friman Tel +46 10 505 60 72 Mobil +46 70 184 57 72 Fax +46 10 505 00 10 manne.friman@afconsult.com 1 Bakgrund 569815 PM02 1 (5) Datum 2012-06-11 Train AllianceAB Att: Torgny Månsson Backavägen

Läs mer

Xtensiv. Ett visuellt vackert akustiskt tak för 2000-talet

Xtensiv. Ett visuellt vackert akustiskt tak för 2000-talet Xtensiv Ett visuellt vackert akustiskt tak för 2000-talet 2 Gyptone Xtensiv Quattro 75 3 ETT VISUELLT VACKERT AKU- STISKT TAK FÖR 2000-TALET Detaljer är viktiga i byggnader runt om i världen levereras

Läs mer

Råd och rekommendationer vid uppförande av bullerdämpande vallar och skärmar

Råd och rekommendationer vid uppförande av bullerdämpande vallar och skärmar PUBLIKATION 2006:94 Råd och rekommendationer vid uppförande av bullerdämpande vallar och skärmar Titel: Råd och rekommendationer vid uppförande av bullerdämpande vallar och skärmar Publikation: 2006:94

Läs mer

Toprock system. - Takisolering på toppen. Effektiv montering Kostnadseffektivt Optimalt brandskydd Nu med justerade isoleringstjocklekar

Toprock system. - Takisolering på toppen. Effektiv montering Kostnadseffektivt Optimalt brandskydd Nu med justerade isoleringstjocklekar TOPROCK System Rockwool SVERIGE Toprock system - Takisolering på toppen Effektiv montering Kostnadseffektivt Optimalt brandskydd Nu med justerade isoleringstjocklekar Lätt att hantera nyutvecklat lamellsystem

Läs mer

Riktlinjer för plank, staket och murar. Beslutad av bygg- och miljönämnden den 2013-01-28, xx

Riktlinjer för plank, staket och murar. Beslutad av bygg- och miljönämnden den 2013-01-28, xx Riktlinjer för plank, staket och murar Beslutad av bygg- och miljönämnden den 2013-01-28, xx Under senaste åren har intresset för att sätta upp plank och mur vid tomtgräns som insynseller bullerskydd ökat

Läs mer

» Betong är mer än bara ett starkt, tåligt och flexibelt material «

» Betong är mer än bara ett starkt, tåligt och flexibelt material « Väg och järnväg » Betong är mer än bara ett starkt, tåligt och flexibelt material «Pålitliga lösningar för en modern infrastruktur En modern och hållbar infrastruktur kräver långsik tiga och tillförlitliga

Läs mer

Fasadsten i vit betong kryddad med marmor.

Fasadsten i vit betong kryddad med marmor. Fasadsten i vit betong kryddad med marmor. Marmoroc är ett typgodkänt, väl beprövat fasadsystem som funnits på marknaden i mer än 40 år. Fasadstenen är sammansatt av vit cement och krossad vit marmor.

Läs mer

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq=

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq= Diarienummer 225/003.313-03 _ìääéêìíêéçåáåö^ååéä îtwnq OMMVJMUJNMIêÉîOMNMJMOJMU rqpqûiikfkd Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47

Läs mer

FR RÖRSTRYPARE MONTAGEANVISNING ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING BRANDKLASSIFICERING - TABELL INSTALLATION TESTSTANDARDER. Version: 1.

FR RÖRSTRYPARE MONTAGEANVISNING ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING BRANDKLASSIFICERING - TABELL INSTALLATION TESTSTANDARDER.   Version: 1. MONTAGEANVISNING RÖRSTRYPARE ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING GRAFT Rörstrypare är konstruerad för att upprätthålla brandmotståndet i brandskiljande väggar och bjälklag när dessa bryts av plast- eller metallrör

Läs mer

SCREENIT A30 Träram fylld med A-klassad ljudabsorbent och klädd med skumlaminerat tyg.testad och A-klassad på SP enligt

SCREENIT A30 Träram fylld med A-klassad ljudabsorbent och klädd med skumlaminerat tyg.testad och A-klassad på SP enligt Bords- och golvskärmar Ett enkelt sätt att skapa en personlig sfär även i de öppnaste kontorslandskap. Våra bords- och golvskärmar ger dig ett bra skydd mot både ljud och insyn samtidigt som deras färg

Läs mer

HYDROPANEL den starkaste skivan på marknaden

HYDROPANEL den starkaste skivan på marknaden HYDROPANEL den starkaste skivan på marknaden INOMHUS OCH I VÅTUTRYMMEN Hydropanel är en multifunktionell fibercementskiva med en överlägsen kombination av egenskaper som t.ex. styrka, brand, fukt och ljud.

Läs mer

F7 Trafikbuller. Trafikbuller. Infrastrukturpropositionen 1996/97:53. Riktvärden och riktlinjer. Om buller som miljöförorening, siffror

F7 Trafikbuller. Trafikbuller. Infrastrukturpropositionen 1996/97:53. Riktvärden och riktlinjer. Om buller som miljöförorening, siffror F7 Trafikbuller Trafikbuller Riktvärden och riktlinjer Om buller som miljöförorening, siffror Mer om möjliga åtgärder Beräkningar av bullernivåer Avsteg från rekomendationerna Infrastrukturpropositionen

Läs mer

F7 Trafikbuller. Trafikbuller. Riktvärden (infrastrukturprop. 1996/97:53) Infrastrukturpropositionen 1996/97:53

F7 Trafikbuller. Trafikbuller. Riktvärden (infrastrukturprop. 1996/97:53) Infrastrukturpropositionen 1996/97:53 Trafikbuller Riktvärden och riktlinjer Om buller som miljöförorening, siffror Mer om möjliga åtgärder F7 Trafikbuller Beräkningar av bullernivåer Avsteg från rekomendationerna Infrastrukturpropositionen

Läs mer

V Å T R U M. Jackon. våtrum. Den professionella våtrumsskivan för kaklade rum.

V Å T R U M. Jackon. våtrum. Den professionella våtrumsskivan för kaklade rum. Jackon våtrum Den professionella våtrumsskivan för kaklade rum V Å T R U M 2Jackon våtrum Inspiration och idéer Få inspiration och idéer till att använda Jackon våtrumsskiva. Följ steg för steg hur rummet

Läs mer

G R U N D. Jackon. tjälisolering. Tjälisolering av uppvärmda och ouppvärmda konstruktioner med Jackofoam. 01-2012 ersätter 12-2007. www.jackon.

G R U N D. Jackon. tjälisolering. Tjälisolering av uppvärmda och ouppvärmda konstruktioner med Jackofoam. 01-2012 ersätter 12-2007. www.jackon. Jackon tjälisolering G R U N D Tjälisolering av uppvärmda och ouppvärmda konstruktioner med Jackofoam 01-2012 ersätter 12-2007 2Jackon tjälisolering Tjälisolering med Jackofoam extruderad polystyrencellplast

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Protecta FR Akryl

MONTERINGSANVISNING Protecta FR Akryl MONTERINGSANVISNING Protecta FR Akryl 1 (5) 2009 7 21 Allmän produktbeskrivning Typisk detaljritning Protecta FR Akryl är framtagen för att förhindra spridning av brand, gas och rök genom öppningar och

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

Bullerutredning Kobben 2

Bullerutredning Kobben 2 Rapport LAHOLMS KOMMUN Malmö 2015-01-05 Datum 2015-01-05 Uppdragsnummer 1320010702 Utgåva/Status 1 Ingrid Berg Oscar Lewin Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan

Läs mer

Monteringsanvisning och användarmanual. OBS! För installation av produkten, läs noggrant rekommendationerna i anvisningen. Gaia. Vägghängd m/kanal 3

Monteringsanvisning och användarmanual. OBS! För installation av produkten, läs noggrant rekommendationerna i anvisningen. Gaia. Vägghängd m/kanal 3 Monteringsanvisning och användarmanual OBS! För installation av produkten, läs noggrant rekommendationerna i anvisningen. Gaia 8 Vägghängd m/kanal 3 7 6 5 4 D C B A 8 7 6 5 4 3 För installation, innan

Läs mer

Exteriör Skyltning Inspiration

Exteriör Skyltning Inspiration Exteriör Skyltning Exteriör Skyltning Inspiration Exteriöra skyltar ger ofta ett första intryck av företaget, där kvalitet, pålitlighet och professionalism kan presenteras för kunderna. Modulex erbjuder

Läs mer

Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion.

Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion. Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion. Produkt Tänk nytt & innovativt. Bygg ansvarsfullt & ekonomiskt. Wekla Colorit är en mångsidig ytterväggsskiva, gjord på naturliga material som ger

Läs mer

Knauf Fasadsystem. Aquapanel ventilerat med puts K N A U F AV S P F A S A D S Y S T E M. L I T E T S M Ä R K T Arkitektur 2012-03 K V A

Knauf Fasadsystem. Aquapanel ventilerat med puts K N A U F AV S P F A S A D S Y S T E M. L I T E T S M Ä R K T Arkitektur 2012-03 K V A Knauf Fasadsystem Aquapanel ventilerat med puts K N A U F F A S A D S Y S T E M K V A AV S P L I T E T S M Ä R K T Arkitektur 2012-03 Innehåll 4 5 6 7 8 9 10 11 Knauf Fasadsystem borgar för kvalitet Med

Läs mer

Komponenter certifierade av Passivhusinstitutet i Darmstadt. Anslutningsdetaljer utan köldbryggor. Wolf-Thermo-Modul-Tak

Komponenter certifierade av Passivhusinstitutet i Darmstadt. Anslutningsdetaljer utan köldbryggor. Wolf-Thermo-Modul-Tak Wolf Thermo Module Proffs systemet för Passivhus Komponenter certifierade av Passivhusinstitutet i Darmstadt. Anslutningsdetaljer utan köldbryggor. Dr. Wolfg ang Feist Wolf-Thermo-Modul-Tak Isolering på

Läs mer

PM TRAFIKBULLER Kv Städet, Brillinge 3:3

PM TRAFIKBULLER Kv Städet, Brillinge 3:3 PM TRAFIKBULLER Kv Städet, Brillinge 3:3 Blad 1 Visar ekvivalent ljudnivå vid mest utsatt del av fasad (i höjdled) samt ljudnivån 1,5 meter över mark. Blad 2 Visar maximal ljudnivå vid mest utsatt del

Läs mer

Bullerskydd Reflekterande och dämpande bullerplank

Bullerskydd Reflekterande och dämpande bullerplank Bullerskydd Reflekterande och dämpande bullerplank Kompletta lösningar för maximal trygghet och säkerhet! Som Sveriges största och ledande leverantör med marknadens bredaste produktregister, kraftfulla

Läs mer

Dali Urban DEN MEST INNOVATIVA TURBIN DESIGNEN

Dali Urban DEN MEST INNOVATIVA TURBIN DESIGNEN Dali Urban DEN MEST INNOVATIVA TURBIN DESIGNEN Översikt Dali Urban har utvecklats för optimal prestanda vid låga vindhastigheter. Konen runt generatorn, eller the Venturi duct accelererar vind hastigheten

Läs mer

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn MiljöInvest AB Bullerutredning Långtå avfallsanläggning i Söderhamn 2018-12-11 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt

Läs mer

FR PIPE WRAP MONTAGEANVISNING ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING BRANDKLASSIFICERING - TABELL INSTALLATION TESTSTANDARDER. Version: 1.

FR PIPE WRAP MONTAGEANVISNING ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING BRANDKLASSIFICERING - TABELL INSTALLATION TESTSTANDARDER.  Version: 1. PIPE WRAP ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING GRAFT Rörstrypare är konstruerad för att upprätthålla brandmotståndet i brandskiljande väggar och bjälklag när dessa bryts av plast- eller metallrör med brännbar isolering.

Läs mer

Välkommen! i1

Välkommen! i1 Miljötänkande och säkerhet är idag prioriterade områden där människor är involverade. Inte minst vid användandet av slangar och ledningskomponenter har vi en ökad medvetenhet och intresse för att klara

Läs mer

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration 2014 / 2015 Terana Biomoduler Läggningsanvisning läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration Egenskaper och dimensionering Terana biomoduler är framtagna för effektivare rening av avloppsvatten.

Läs mer

Part of the ESE world. UWS underjordsystem för avfall

Part of the ESE world. UWS underjordsystem för avfall Part of the ESE world UWS underjordsystem för avfall Tekniska detaljer Lyftsystem Inkasthus Gågolv Container Ovan jord Bottenklaffar Säkerhetsgolv Under jord Betongkassun Matavfall Restavfall Glas Förpackningar

Läs mer

Hur vill du ha ditt nya utegolv? Underhållsfritt Stickfritt Slitstarkt Färgbeständigt Lång livslängd. Du ställer kraven. Vi har lösningen.

Hur vill du ha ditt nya utegolv? Underhållsfritt Stickfritt Slitstarkt Färgbeständigt Lång livslängd. Du ställer kraven. Vi har lösningen. Hur vill du ha ditt nya utegolv? Underhållsfritt Stickfritt Slitstarkt Färgbeständigt Lång livslängd Du ställer kraven. Vi har lösningen. Skönhet som varar Vackra, sköna och slitstarka golv finns inte

Läs mer

LJUDMILJÖÅTGÄRDER SILVERDAL

LJUDMILJÖÅTGÄRDER SILVERDAL RAPPORT LJUDMILJÖÅTGÄRDER SILVERDAL 2013-11-13 Uppdrag: 247620, Silverdal - Ljudmiljö Titel på rapport: Ljudmiljöåtgärder Silverdal Status: Datum: 2013-11-13 Medverkande Beställare: Kontaktperson: HB Silverdal

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

Balkonger Balkongräcken Balkonginglasning Fönster

Balkonger Balkongräcken Balkonginglasning Fönster Funktion estetik & ett brett utbud! Balkonger Balkongräcken Balkonginglasning Fönster www.hogstadaluminium.se Ditt projekt vårt engagemang! VI TAR ANSVAR HELA VÄGEN Hogstad Aluminium AB är ett av marknadens

Läs mer

bästa brandklass, Klass A1. Krios db 35 har en slät, matt, vit yta. Den är lätt att skära och den låga vikten (3,5 kg/m²) gör den lätt att montera.

bästa brandklass, Klass A1. Krios db 35 har en slät, matt, vit yta. Den är lätt att skära och den låga vikten (3,5 kg/m²) gör den lätt att montera. Krios db Krios db sortimentet erbjuder kompletta lösningar för konfidentialitet och akustisk komfort rum till rum. Med ökande ljudisoleringsförmåga i området mellan 35-44 db och hög ljudabsorption, är

Läs mer

Köldbryggor. Årets vintermode: Prickigt och rutigt. Frosten får inte fäste. Köldbryggan förbinder ute med inne

Köldbryggor. Årets vintermode: Prickigt och rutigt. Frosten får inte fäste. Köldbryggan förbinder ute med inne Köldbryggor Köldbryggor består av icke isolerande material som förbinder en kall yta med en varm yta, t ex ute med inne. Årets vintermode: Prickigt och rutigt Bilderna är från Kalhäll i norra Stockholm.

Läs mer

HÅLLBARA INDUSTRIYTOR MILJÖVÄNLIGT OCH UNDERHÅLLSFRITT MED MARKSTEN

HÅLLBARA INDUSTRIYTOR MILJÖVÄNLIGT OCH UNDERHÅLLSFRITT MED MARKSTEN HÅLLBARA INDUSTRIYTOR MILJÖVÄNLIGT OCH UNDERHÅLLSFRITT MED MARKSTEN MARKSTENSBELÄGGNING FÖR HÅLLBAR INDUSTRIYTA En markbetongbeläggning ger goda möjligheter att skapa funktionella och hållbara miljöer

Läs mer

Bygga och plantera i tomtgränsen

Bygga och plantera i tomtgränsen Bygga och plantera i tomtgränsen i Växjö kommun Vårda din tomt och förebygg olyckor Växjö kommun 2014-04-10 1 Tack för att du vårdar din tomt och förebygger olyckor Du som fastighetsägare och vi på Växjö

Läs mer

AVSNITT 5 BANBYGGNATION FRÅN GRUNDEN

AVSNITT 5 BANBYGGNATION FRÅN GRUNDEN AVSNITT 5 BANBYGGNATION FRÅN GRUNDEN Bana: Hangtown, Californien USA 1 MATERIALVAL Materialval är mycket viktigt för att skapa en bra, utmanande och säker bana. Olika material uppför sig mycket olika och

Läs mer

Den bästa lösningen. blockväggar vikväggar glasvikväggar specialdörrar

Den bästa lösningen. blockväggar vikväggar glasvikväggar specialdörrar Den bästa lösningen blockväggar vikväggar glasvikväggar specialdörrar SWG920 Funktionella lösningar för rumsindelning Att effektivt utnyttja dyra kvadratmeter har alltid varit en utmaning för byggbranschen.

Läs mer

AKUSTIKVÄGGAR KOMPOSITMATERIAL

AKUSTIKVÄGGAR KOMPOSITMATERIAL Det ställs höga krav på arbetsmiljön idag. Med över 20 års erfarenhet av ljudsanering har Järven Plast & Smide AB kunskap om buller. För att uppnå bästa möjliga resultat, har vi kontinuerlig forskning

Läs mer

Veckans aktiviteter. Onsdag: Mätning av trafikbuller. Kl Grupp 1. Kl Grupp 2. Kl Föreläsning med sammanställning av resultat

Veckans aktiviteter. Onsdag: Mätning av trafikbuller. Kl Grupp 1. Kl Grupp 2. Kl Föreläsning med sammanställning av resultat F7 Trafikbuller Veckans aktiviteter Onsdag: Mätning av trafikbuller Kl 10-12 - Grupp 1. Kl 13-15 - Grupp 2. Kl 15-17 Föreläsning med sammanställning av resultat Fredag: Exercices, same room as usual, Meeting

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Brandhämmande Akryl

MONTERINGSANVISNING Brandhämmande Akryl MONTERINGSANVISNING Brandhäande Akryl 1 (6) 2012 09 20 Generell produktbeskrivning Brandhäande Akryl är konstruerad för att förhindra spridning av brand, gas och rök genom öppningar och tekniska genomförningar

Läs mer