- 2 kap 3, övergångsbestämmelser, samt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- 2 kap 3, övergångsbestämmelser, samt"

Transkript

1 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (12) Lars Synnerholm lars.synnerholm@msb.se Revidering av MSBFS 2011:8, främst - 2 kap 3, övergångsbestämmelser, samt - 2 kap 11 andra meningen Inledning Denna konsekvensutredning följer det upplägg som föreskrivs i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Konsekvensutredningen omfattar samtliga ändringar som föreslås av MSBFS 2011:8. Den som önskar ta del av en konsekvensutredning för hela den nu gällande föreskriften hänvisas till Lag och rätt på MSB:s hemsida där den konsekvensutredningen redovisas i samband med själva föreskiften. 1 Problemet De idag gällande föreskrifterna om cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor (MSBFS 2011:8) har gällt sedan Två saker har fungerat mindre bra: - kravet på att rörledningar utan tillräckligt korrosionsskydd ska bytas mot korrosionsskyddade (2 kap 3 ), och - kravet på att anslutning för fyllning av cistern, om den enligt klassningsplan ger upphov till zon 0 eller 1, ska vara skyddad mot att flamma går ner i cisternen (2 kap 11 ). Tillfälle ges här också att justera text som gett upphov till frågor eller missförstånd utan att för den skull ändra reglerna i sak. 1 kap 1 första strecksatsen Naturvårdsverket har för avsikt att inom kort revidera sina föreskrifter (NVFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenföroreningar för samstämmighet med MSBs föreskrifter. De stycken som kan påverkas i MSBFS 2011:8 är gulmarkerade men vilken lydelse dessa kommer att få är beroende av lydelsen i Naturvårdsverkets revision. Något förslag till lydelse finns alltså ännu inte men när NV ger sitt förslag till lösning avser vi komplettera.

2 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 2 (12) 1 kap 1 andra strecksatsen Den i MSBFS 2011:8 lydande texten innehåller hänvisning till rörledningar och slangledningar vilket är korrekt men onödigt. - cisterner [och rörledningar eller slangledningar] i vilka det råder eller kan utvecklas ett tryck som understiger atmosfärtrycket med mer än 0,0065 bar, Det är trycket ovanför cisternens vätskeyta som är avgörande. Då dessutom resten av strecksatsens text ligger inom definitionen för cistern blir strecksatsen överflödig. Definition av cistern Behållare med tillhörande säkerhetsutrustning och tillbehör för brandfarlig vätska där trycket ovanför vätskeytan varken kan överstiga atmosfärtrycket med mer än 0,5 bar eller understiga det med mer än 0,0065 bar. Slutsats Strecksatsen kan tas bort utan någon förändring i sak. Förslag Föreslår att strecksatsen utgår. 2 kap 2 Förtydliganden utan förändring i praktiken föreslås. 2 kap 3, första meningen Förtydliganden utan förändring i praktiken föreslås.

3 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 3 (12) 2 kap 3 övergångsbestämmelser Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI) har framfört kritik mot den bestämmelse i MSB:s föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor (MSBFS 2011:8) som lyder: 2 kap 3 Cisterner, rörledningar och slangledningar ska vara skyddade mot korrosion genom placering, materialval eller korrosionsskyddssystem. Rörledningar behöver dock endast vara skyddade på utsidan. Cisterner, rörledningar och slangledningar utomhus ska dessutom vara väderbeständiga samt motståndskraftiga mot UV-strålning. Kommentar i de allmänna råden: Rörledningar av varmförzinkat stål enligt SS 3603 som är fuktisolerade med rörtejp, rörbinda eller dylikt är exempel på godtagbart korrosionsskydd för K-rörledning. Avluftningsledning av varmförzinkat stål enligt SS 3603 är exempel på godtagbart utförande. För gasåterföringsledning där ledningen stundtals kan komma att innehålla vätska, t.ex. på tankstation, gäller samma krav på korrosionsskydd som för övriga vätskeförande rörledningar i mark. SPBI som i huvudsak organiserar oljebolag och därmed i praktiken deras tankstationer, är starkt kritiska till bestämmelsen när den tillämpas på befintliga rörledningar i mark. Regeringens ambition att förenkla regelskrivningen förutsätter att alla rörledningar bedöms lika när det gäller rostskydd, en bedömning som tidigare inte fullt ut tillämpats. Kravet är motiverat anser SPBI men för ledningar i mark av varmförzinkat stål som saknar fuktisolering är kravet på åtgärd vid nästkommande återkommande kontroll inte möjligt att åtgärda inom den tidsrymd som överenskommits med Statens Räddningsverk. Slutsats Kravet i 2 kap 3 föreslås stå kvar men kombineras med en övergångstid på åtta år för utbyte av befintliga varmförzinkade rörledningar utan fuktisolering inom ledningarnas tekniska livslängd. Det skulle också uppfylla överenskommelsen mellan SPBI och Statens Räddningsverk. Kommentardelen förkortas lämpligen så att text som inte längre behövs utgår. Kostnaderna för att forcera utbytet till material med tillräckligt korrosonsskydd kan inte med någon säkerhet beräknas och det är heller inte nödvändigt. Förslaget vilar inte på ekonomisk utan praktisk grund.

4 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 4 (12) Förslag 2 kap 3 Cisterner, rörledningar och slangledningar ska vara skyddade mot korrosion genom placering, materialval eller korrosionsskyddssystem. Rörledningar behöver dock endast vara skyddade på utsidan. Cisterner, rörledningar och slangledningar utomhus ska dessutom vara väderbeständiga samt motståndskraftiga mot UV-strålning. Kommentar i de allmänna råden: Rörledningar av varmförzinkat stål enligt SS 3603 som är fuktisolerade med rörtejp, rörbinda eller dylikt är exempel på godtagbart korrosionsskydd för K-rörledning. Avluftningsledning av varmförzinkat stål enligt SS 3603 är exempel på godtagbart utförande. För gasåterföringsledning där ledningen stundtals kan komma att innehålla vätska, t.ex. på tankstation, gäller samma krav på korrosionsskydd som för övriga vätskeförande rörledningar i mark. Övergångsbestämmelse 4 Befintliga varmförzinkade ledningar i mark som inte är fuktisolerade får användas längst fram till 1 juli 2022 utan korrosionsskydd enligt 2 kap 3. Kommentar till övergångsbestämmelse punkt 4 Övergångsbestämmelsen syftar till att möjliggöra ett stegvis utbyte av varmförzinkade ledningar utan fuktisolering till material med tillräckligt korrosionsskydd inom de varmförzinkade ledningarnas tekniska livslängd.

5 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 5 (12) 2 kap 11 första meningen Anslutning för fyllning och gasåterföring ska ha lock eller lucka som är låsbar. Funktionskrav föreslås i stället för detaljkrav utan förändring av kravnivån. Anslutning för fyllning och gasåterföring ska vara låsbar. Kommentar till 2 kap 11, första meningen Kravet på anslutningarnas låsbarhet är avsett att göra det möjligt att använda cisternen även på platser där den inte står skyddad mot obehöriga. När anslutningarna ska vara låsta framgår av föreskrifterna om hantering av brandfarliga vätskor.

6 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 6 (12) 2 kap 11 andra meningen Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI) har framfört kritik mot den bestämmelse i MSB:s föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor (MSBFS 2011:8) som lyder: 11 andra meningen Anslutning för fyllning ska, om den enligt klassningsplan ger upphov till zon 0 eller 1, vara skyddad mot att en flamma går ner i cisternen. Kommentar i de allmänna råden: Skydd som hindrar flamma att gå ner i cisternen är t.ex. flamskydd, avstängningsventil eller vätskelås. SPBI som i huvudsak organiserar oljebolag och därmed i praktiken deras tankstationer, är starkt kritiska till bestämmelsen när den tillämpas på bensincisterner i mark. Det är att märka att det varken är teoretiska resonemang eller kostnader som är föremål för kritiken utan en invändning mot ett krav som uppfattas som onödigt. Teoretiskt är kravet motiverat, det erkänner även SPBI, men det teoretiska resonemanget anses så långsökt att motivationen försvinner. Ång-luftblandningen ovanför vätskan i cisternen är året runt nästan alltid för fet för att antändas, tändkällor saknas och skulle antändning ändå förekomma är en nergrävd cistern motståndskraftig mot de krafter som kan uppstå vid förbränningen. Bild 1 Bensincistern i mark, bensinpump t.v. påfyllning, gasåterföring och avluftning t.h.

7 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 7 (12) Bakgrund Ångor från brandfarliga vätskor kan brinna inne i en cistern endast om vätskan befinner sig i rätt temperaturintervall. Naturen har tilldelat varje enskild vätska sitt temperaturintervall. Blandningar av vätskor har sina temperaturintervall som dock inte kan förutses vara kombinationer av de ingående vätskornas utan måste fastställas genom laboratorieprov. Utanför temperaturintervallet är ångan över vätskeytan antingen för mager eller för fet för att kunna antändas. Bild 2. Temperaturintervall då bensin, ren etanol respektive E85 kan antändas inuti ett kärl.

8 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 8 (12) Gällande föreskrifter När förslaget till de föreskrifter som slutligen blev MSBFS 2011:8 remitterades var den text som citeras i rutan på sidan 1 inte med. Texten lades in efter en intern remissynpunkt som syftade till renodling av kraven. Kravet på att skydda avluftningsledning och gasåterföringsledning med öppning i zonklass 0 eller 1 fanns redan i tidigare föreskrifter men uttryckt som Om utströmmande ångor lätt kan antändas skall den [avluftningsledningen] vara försedd med flamskydd. Anslutningen för fyllning till samma cistern utgör en öppning till cisternen precis som de tidigare nämnda öppningarna. Skillnaden är att avluftningsledning och i vissa fall gasåterföringsledning ständigt kan öppnas mot atmosfären medan anslutningen för fyllning medvetet öppnas av en person och endast vid själva fyllningsmomentet. Att varje öppning i cisternen borde ha krav på samma skyddsnivå ansågs logisk och självklar och med tre exemplifierade lösningar enkelt, lätt och billigt att uppnå. Motiv SPBI har särskilda skäl att motsätta sig kravet. De anför i första hand inte ekonomiska skäl trots att det är fullt möjligt och vi avstår därför från att redogöra för dessa. Skälet som anförs är i stället att tankstationer till stora delar byggs på ett standardiserat sätt där kompletteringar i efterhand ger en opraktisk och klumpig lösning som försvårar vardagen för de anställda och, som tidigare anförts, till ingen nytta. Centralpåfyllning stängd och öppen

9 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 9 (12) MSBs inställning MSB har analyserat SPBI:s motiv och resonemang och delar deras uppfattning. Föreskrifternas krav har i detta fall helt enkelt blivit för strängt. Temperaturer under 10 ⁰C förekommer knappast i bensincisterner i mark, inte ens på vintern. Bensinen levereras vid en högre temperatur och isoleringen kring en cistern i mark är god. Tillsammans med detta faktum borgar omsättningen för att bensinen inte antar luftens temperatur ens på vintern innan den hamnar i slutkundens bensintank. Det är också att märka att tyska regler tillåter bensinförvaring på tankstationer utan flamskydd. Förutsättningen är då dels att cisternen ligger i mark med minst 0,8 m täckning, dels att vätskan inte kan antändas i cisternen vid 4 ⁰C. De tyska reglerna är alltså liberalare och omfattar fler vätskor än det önskemål för bensincisterner som SPBI ställt. Andra branscher SPBI representerar oljeindustrin med, i det här fallet, fokus på tankstationer och de utgör en grupp med en speciell problemställning som inte drabbar andra. Vi kan dock konstatera att den liberalisering som förslaget innebär inte kan medföra någon svårighet för någon annan. Slutsats Kravet i 2 kap 11, andra meningen föreslås stå kvar men begränsas till de cisterner där påfyllningsanslutningen vid normal drift är öppen utan övervakning. Vid en sådan anslutning finns en risk för antändning utanför ATEX-direktivets räckvidd på grund av icke förutsebar öppen eld eller gnistor t.ex. vid spilloljecisterner. Tankstationer och övrig industri där anslutningarna endast öppnas vid fyllning och övervakas på plats befrias genom förslaget från kravet. Då kostnaderna för regeln vid framtagandet av nuvarande föreskrifter bedömdes vara försumbara anser vi inte att förslaget till revidering nu kan anses ge upphov till nämnvärd sänkning av kostnaderna. Förslaget vilar heller inte på ekonomisk utan praktisk grund.

10 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 10 (12) Förslag 2 kap 11 andra meningen Anslutning för fyllning ska, om den - enligt klassningsplan ger upphov till zon 0 eller 1, och - lämnas öppen utan övervakning, vara skyddad mot att en flamma går ner i cisternen. Kommentar i de allmänna råden Skydd som hindrar flamma att gå ner i cisternen är t.ex. flamskydd, stängventil eller vätskelås. Anslutning som lämnas öppen utan övervakning finns t.ex. på cisterner för spillolja. 2 kap 14 Överflödig text föreslås tas bort. 2 kap 15 första stycket Överflödig text föreslås tas bort. 2 kap 15 andra stycket Förtydligande föreslås utan förändring i praktiken. 2 kap 22 Förtydligande föreslås utan förändring i praktiken. 2 kap 23 Förtydligande föreslås utan förändring i praktiken. 5 kap 4 Tillverkningskontroll kan i vissa fall vara gjord enligt AVs regler som utgör ett fullgott alternativ. 5 kap 13 Förbättrad svenska utan förändring föreslås. 5 kap 16 Förtydligande utan förändring föreslås.

11 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 11 (12) 2 Alternativa lösningar Kraven har blivit för stränga. Att inte gå företagen till mötes skulle medföra problem för dessa utan att något påvisbart skydd mot brand och explosion skulle kunna uppnås. 3 Berörda I huvudsak berör förslaget bensinstationer där branschorganisationen SPBI fört medlemmarnas talan. Problemet under 1, första strecksatsen berör i praktiken bara bensinstationer. Problemet under 1, andra strecksatsen, skulle som spinn-off-effekt förenkla för övrig industri där dessa skulle kunna ha motsvarande problem. 4 Kostnader och andra konsekvenser De ekonomiska följderna är inte den avgörande faktorn. Det är att man tvingas forcera åtgärder samt göra åtgärder som uppfattas som mindre motiverade ur teknisk synvinkel. 5 Överensstämmelse med Sveriges medlemskap i EU Förslaget har enligt vår uppfattning ingen påverkan alls på de förpliktelser som följer av Sveriges medlemskap i EU. 6 Ikraftträdande och informationsinsatser Förslaget avses träda i kraft den 1 januari 2014 men få tillämpas omedelbart. Aktörerna kommer att informeras via sina branschorganisationer. MSB kommer att informera via sin webbplats. 7 Företag som berörs Oljebolagen vars vardag förenklas berörs. Alla som gör återkommande kontroll på bensinstationer och andra cisterner, tre A-organ, ett B-organ och c:a 90 C- organ, berörs genom att vissa krav förändras. 8 Tidsåtgång och administrativa kostnader för företag De föreslagna förändringarna är uteslutande förenklingar och någon tidsspillan eller administrativ ökad börda eller kostnad är inte påvisbar. 9 Konkurrensförhållanden för företag De föreslagna förändringarna är uteslutande förenklingar och några skillnader i konkurrensförhållandena är inte påvisbar. 10 Särskild hänsyn till småföretag De föreslagna förändringarna är uteslutande förenklingar som kommer företagen till del oavsett deras storlek.

12 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 12 (12) 11 Kontaktperson Lars Synnerholm

Denna konsekvensutredning följer det upplägg som föreskrivs i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Denna konsekvensutredning följer det upplägg som föreskrivs i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (17) ROS-BRAND Lars Synnerholm 010 240 4348 lars.synnerholm@msb.se Revidering av MSBFS 2011:8, främst 2 kap. 3 övergångsbestämmelser, 2 kap. 11 andra meningen,

Läs mer

Naturvårdsverket och MSB i samarbete

Naturvårdsverket och MSB i samarbete Naturvårdsverket och MSB i samarbete MSBFS 2018:3 Cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor MSBFS 2018:3 Cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor Vilka ändringar

Läs mer

MSBFS 2014:5 Seminariet inleds 13.00

MSBFS 2014:5 Seminariet inleds 13.00 MSBFS 2014:5 Seminariet inleds 13.00 Jan-Erik Lindström, SPT Program 2 december 2014 Plats: Norra Latin Drottninggatan 71b, Stockholm 13,00 13-10 Inledning Jan-Erik Lindström, SPT 13,10 14,00 Förändringar

Läs mer

MSB och Naturvårdsverket i samarbete. MSB:s föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor förändringar 2017

MSB och Naturvårdsverket i samarbete. MSB:s föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor förändringar 2017 MSB och Naturvårdsverket i samarbete MSB:s föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor förändringar 2017 Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om cisterner och med anslutna rörledningar

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Hantering av brandfarliga vätskor A. Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå De idag gällande föreskrifterna är beslutade när tidigare

Läs mer

Branschdagarna MSB

Branschdagarna MSB Branschdagarna 2012 lars.synnerholm@msb.se MSB 070-609 83 38 2012-03-16. Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor Nya föreskrifter MSBFS 2011:8. Varför nya föreskrifter? Certifieringarna var

Läs mer

Metodhandbok för kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor Utgåva 2, 2016

Metodhandbok för kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor Utgåva 2, 2016 Denna Metodhandbok har tagits fram av branschorganisationerna Skandinavien Petroleum Technic Association, Jan-Erik Lindström (SPT) och Sveriges Tankrengörings- och Saneringsföretags Riksförening, Marie

Läs mer

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav:

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav: samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Farliga ämnen Lorens van Dam 010-2404344 lorens.van.dam@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:3)

Läs mer

Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor. MSBFS 2014:5 Nyheter

Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor. MSBFS 2014:5 Nyheter Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor MSBFS 2014:5 Nyheter 1 1 kap. Inledande bestämmelser Tillämpningsområde 1 kap. 1 Denna författning innehåller föreskrifter om krav på konstruktion, tillverkning,

Läs mer

Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Branschdagarna Stockholm 2012

Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Branschdagarna Stockholm 2012 Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld Branschdagarna Stockholm 2012 MSB:s uppdrag Arbeta för ett stärkt samhällsskydd och en god beredskap där alla tar ansvar. Vi arbetar i hela hot- och riskskalan

Läs mer

Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor Nya föreskrifter MSBFS 2011:8.

Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor Nya föreskrifter MSBFS 2011:8. Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor Nya föreskrifter MSBFS 2011:8. av Lars Synnerholm lars.synnerholm@msb.se Varför nya föreskrifter? Certifieringarna var formellt fel både enligt Sveriges

Läs mer

Sammanställd av branschorganen

Sammanställd av branschorganen METOD- HANDBOK För kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Naturvårdsverkets gällande föreskrifter.

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarliga vätskor

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarliga vätskor 2017-09-15 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarliga vätskor Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd av 25 förordningen

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring av föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor;

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Brandfarliga varor. Lagstiftning i Sverige. Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Brandfarliga varor. Lagstiftning i Sverige. Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Brandfarliga varor Lagstiftning i Sverige En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om Sveriges lagar. Även regeringen kan besluta om regler som måste följas och dessa kallas förordningar. De

Läs mer

Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor

Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (9) Brandskydd och brandfarlig vara Lars Synnerholm 010-240 43 48 lars.synnerholm@msb.se Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor 1 Problemet

Läs mer

Yttrande över MSB:s förslag till nya föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare

Yttrande över MSB:s förslag till nya föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 2011-1973 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? I de arbetsuppgifter

Läs mer

Välkommen till webbinar om säkerhetslagstiftning. WSP Natlikan WSP Brand & Risk våren 2015

Välkommen till webbinar om säkerhetslagstiftning. WSP Natlikan WSP Brand & Risk våren 2015 Välkommen till webbinar om säkerhetslagstiftning WSP Natlikan WSP Brand & Risk våren 2015 Digitala verktyg, Brand & Risk Digitala verktyg, webbanpassade lösningar och gedigen kunskap om lagstiftningen.

Läs mer

Yttrande över Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor

Yttrande över Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

NFS 2017:5. Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor och spilloljor

NFS 2017:5. Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor och spilloljor NFS 2017:5 Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor och spilloljor Arlanda den 6 september 2018 Maria Ed Julia Jourak Naturvårdsverket

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Sara Johansson MI

Handläggare Datum Diarienummer Sara Johansson MI MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sara Johansson 2018-09-12 2018-003786- MI 018-727 43 88 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 2018-09-27 Yttrande över förslag till vägledning

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

1 Konsekvensutredning

1 Konsekvensutredning 1 Konsekvensutredning 1.1 Inledning Det finns många olika typer av cisterner som kan ligga både ovan eller i mark samt utomhus eller inomhus. Cisterner används bl.a. för att lagra brandfarliga vätskor

Läs mer

Vattenskyddshandläggarträff

Vattenskyddshandläggarträff Vattenskyddshandläggarträff Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2003:24) Kyriakos Zachariadis, handläggare Naturvårdsverket 1 Lagstiftning och ansvarsfördelning Hantering av brandfarliga vätskor regleras

Läs mer

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till:

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till: konsekvensutredning 1 (6) konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva varor för civilt bruk och plastiska sprängämnen

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till:

Konsekvensutredning avseende förslag till: MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva

Läs mer

[ UPPHÄVD ] KLASSNING AV RISKOMRÅDEN VID HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR

[ UPPHÄVD ] KLASSNING AV RISKOMRÅDEN VID HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR KLASSNING AV RISKOMRÅDEN VID HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:6) om klassning av riskområden vid hantering av brandfarliga gaser och vätskor

Läs mer

Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3 om hantering av explosiva varor

Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3 om hantering av explosiva varor samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Shulin Nie 0102404211 shulin.nie@msb.se Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3

Läs mer

De utbildningar som berörs av de föreslagna föreskrifterna är: Påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer

De utbildningar som berörs av de föreslagna föreskrifterna är: Påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för utbildningssamordning Lise-Lott Eriksson 010-240 50 79 lise-lott.eriksson@msb.se Förslag till nya föreskrifter med upphävande av Statens

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (6) Datum Diarienummer TSF 2013-53 Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98)

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

Cisterndagarna 2017 Göteborg januari

Cisterndagarna 2017 Göteborg januari Cisterndagarna 2017 Göteborg 24-25 januari Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2003:24 Kyriakos Zachariadis, Frida Rudsander Handläggare Naturvårdsverket 1 Ansvarsfördelning tillsynsmyndigheter MB (NV)

Läs mer

Leverans av petroleumprodukter. Information till dig som beställer och tar emot bränsle

Leverans av petroleumprodukter. Information till dig som beställer och tar emot bränsle Leverans av petroleumprodukter Information till dig som beställer och tar emot bränsle Bränsleleveranser Spill av eldningsolja och andra petroleumprodukter kan ge svåra skador på miljön, hälsan och byggnader.

Läs mer

LKB Riskhantering AB. Kvalitativ riskbedömning: Bostäder på fastigheten Gladan 7 intill bensinstation på fastigheten Vråken 9 i Söderhamns Kommun

LKB Riskhantering AB. Kvalitativ riskbedömning: Bostäder på fastigheten Gladan 7 intill bensinstation på fastigheten Vråken 9 i Söderhamns Kommun LKB Riskhantering AB Kvalitativ riskbedömning: Bostäder på fastigheten Gladan 7 intill bensinstation på fastigheten Vråken 9 i Söderhamns Kommun 1 INNEHÅLL 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund och syfte 3 1.2 Avgränsningar

Läs mer

Yttrande över Ny paketreselag (SOU 2016:56) Regelrådets ställningstagande

Yttrande över Ny paketreselag (SOU 2016:56) Regelrådets ställningstagande Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Rättsenheten Lisa Svensson 010-240 5187 lisa.svensson@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3)

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66)

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mattias Hörnquist Sjö och luft Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning 2019-05-08 TSF 2019-48 Handläggare Linda Norberg Väg och järnväg Teknik väg Infrastrukturregler Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten.

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten. 2014-07-04 1 (8) Myndighet Statens Energimyndighet, Energimyndigheten Diarienummer 2014-4020 Rubrik Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter som meddelas i anslutning till lagen (2014:266) om

Läs mer

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl.

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. MSBFS 2011:8 Grundförutsättningar Ackreditering av certifieringsorgan för certifiering

Läs mer

Vad är en brandfarlig vätska?

Vad är en brandfarlig vätska? Vad är en brandfarlig vätska? Brandfarliga vätskor kan vid ganska låg temperatur avge ångor som går att antända. Det är alltid ångor som brinner, inte själva vätskan som de kommer från. Brandfarliga vätskor

Läs mer

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID LAGSTIFTNING UTGÖRS AV: Lagar Förordningar Föreskrifter TAS FRAM AV: Riksdagen Regeringen Myndigheter DESSA GÄLLER ALLTID Anna Berggren Mobil: 073-50 200 95 Kneippgatan 2 anna.berggren@nitoveskonsulterna.com

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Konsekvensutredning av H 14

Konsekvensutredning av H 14 Sida 1 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Boverket Diarienummer 1201-2467/2012 2012-10-23 Boverket oktober 2012 Sida 2 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Publikationen kan beställas från: Boverket, Publikationsservice,

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om pyrotekniska artiklar

Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om pyrotekniska artiklar MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Shulin Nie 010 240 4211 shulin.nie@msb.se Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Remiss inför revidering av cisternföreskrift NFS 2003:24

Remiss inför revidering av cisternföreskrift NFS 2003:24 Miljöförvaltningen Hälsoskyddsavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr: 2016-010119 Sida 1 (11) 2016-08-09 Handläggare Yohanna Fissihaie Telefon: 08-508 28 999 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-08-30, p.7

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om behandling av personuppgifter och journalföring i hälsooch sjukvården

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om behandling av personuppgifter och journalföring i hälsooch sjukvården Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om betygshandlingar och intyg för utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för

Läs mer

Dnr Förslaget innebär att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut.

Dnr Förslaget innebär att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut. Bilaga 2 Dnr 14-28 Konsekvensutredning - Förslag till nya bestämmelser om att årsbokslutet får upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning

Läs mer

Brandfarliga Köldmedium Mats Blomkvist, Incert

Brandfarliga Köldmedium Mats Blomkvist, Incert Brandfarliga Köldmedium 2019 Mats Blomkvist, Incert Brandfarliga köldmedium Vad skiljer ett brandfarligt köldmedium mot att använda ett HFC köldmedium, klass A1? Planering Konstruktion Installation Drift,

Läs mer

I samband med ovanstående ändring av MSBFS 2010:4 föreslås även redaktionella ändringar av denna föreskrift vilka uteslutande handlar om

I samband med ovanstående ändring av MSBFS 2010:4 föreslås även redaktionella ändringar av denna föreskrift vilka uteslutande handlar om samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Utveckling av samhällsskydd Säker hantering av farliga ämnen Dr. Lorens van Dam 010-2404344 lorens.van.dam@msb.se Sändlista Konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer 1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om statligt stöd till energikartläggning

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om statligt stöd till energikartläggning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Skatteverket 1(6) KONSEKVENSUTREDNING Monika Andersson Datum Dnr /

Skatteverket 1(6) KONSEKVENSUTREDNING Monika Andersson Datum Dnr / Skatteverket 1(6) Dnr 131 392952-12/111 Konsekvensutredning enligt förordningen ( 2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning A Allmänt 1 BESKRIVNING AV PROBLEMET De förenklade ledsagardokumenten

Läs mer

Bensinstationshandboken mars 2015. Några nyheter: Stationsbyggnad Containerstationer Sjömackar

Bensinstationshandboken mars 2015. Några nyheter: Stationsbyggnad Containerstationer Sjömackar Bensinstationshandboken mars 2015 Några nyheter: Stationsbyggnad Containerstationer Sjömackar Revisionsorsaker Ny LBE/FBE 2010 Föreskriftsändringar Ändrad terminologi Samhällsutveckling Ändrade organisatoriska

Läs mer

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8)

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Peter Wikström, 010-730 9798 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändring i föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändring i föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 2014-05-09 med synliga ändringar MSBFS Utkom från trycket

Läs mer

Anvisning för ifyllnad av blankett

Anvisning för ifyllnad av blankett Räddningstjänsten Östra Blekinge Anvisning för ifyllnad av blankett Ansökan avser Här markeras vad ansökan avser. 1. Sökande Det är alltid den som hanterar den brandfarliga varan som ska söka tillstånd

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2017:13) om stöd för mjölk till skolelever

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2017:13) om stöd för mjölk till skolelever Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS 2013:X Utkom från trycket den X xxxember 201X Myndigheten

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Så fyller du i ansökan för brandfarliga varor

Så fyller du i ansökan för brandfarliga varor Så fyller du i ansökan för brandfarliga varor STY-0790 Här får du information om hur du fyller i blanketten för tillståndsansökan brandfarlig vara. Beskrivningen nedan följer ansökningsblanketten punkt

Läs mer

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2016:36) om återföring av bensinångor på bensinstationer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2016:36) om återföring av bensinångor på bensinstationer Remissammanställning Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2016:36) om återföring av bensinångor på bensinstationer Gilbarko Vedeerot (GVR) GVR anser inte att kravet

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Cisterndagarna 2017 - Göteborg Innehåll Information om föreskriftsarbetet Förändringar i regelstrukturen Genomgång av förändringar

Läs mer

Hetarbeten mm. Erik Egardt, MSB

Hetarbeten mm. Erik Egardt, MSB Hetarbeten mm Erik Egardt, MSB Utredningskrav i LBE 7 Den som bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt denna lag ska se till att det finns tillfredsställande utredning om riskerna för olyckor och skador

Läs mer

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSB-151.2 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Jonas Eriksson ROS-SSV Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser 1 Problemet

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Revisorsnämndens förslag till ändringar i föreskrifter

Yttrande över Revisorsnämndens förslag till ändringar i föreskrifter Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1. Problemet och vad som ska uppnås

1. Problemet och vad som ska uppnås Dnr 581:2010/510012 Konsekvensutredning gällande förslag till föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2006:3 och LVFS 2006:11. 1. Problemet och vad som ska uppnås I Europeiska gemenskapen

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll.

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll. Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2015:1) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S) Med stöd av 15 förordningen (2006:11)

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande.

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. PM 2015: RV (Dnr 135-367/2015) Naturvårdsverkets förslag till nya föreskrifter inom bekämpningsmedelsområdet, föreskrifter om spridning av växtskyddsmedel samt föreskrifter om spridning av biocidprodukter

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler

Läs mer

Yttrande över Vissa ändringar i läkemedelslagen (Ds 2017:14)

Yttrande över Vissa ändringar i läkemedelslagen (Ds 2017:14) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet 1 Vad är problemet och vad

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Diarienummer 2009-7606 Konsekvensutredning avseende förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om krav på utbildning

Läs mer

Yttrande över Golv för statslåneräntan i skattelagstiftningen (promemoria)

Yttrande över Golv för statslåneräntan i skattelagstiftningen (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 18 september 2015 Föreskrifter

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer