Kurser våren 2016 GLASBRANSCHFÖRENINGEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kurser våren 2016 GLASBRANSCHFÖRENINGEN"

Transkript

1 Kurser våren 2016 GLASBRANSCHFÖRENINGEN

2 Utbilda för framtiden! Utan kompetensutveckling stagnerar företaget. Utbildning är en förutsättning för att klara den allt hårdare konkurrensen. Med utbildning kommer nya affärsidéer och möjligheten att erbjuda nya tjänster och produkter. Utbildning är den enskilt viktigaste förutsättning du som företagare och dina medarbetare behöver för att möjliggöra teknikutveckling och innovationer. Varje utbildning uppdateras också kontinuerligt så att innehållet är aktuellt och inspirerande för din yrkesroll. I den här kurskatalogen hittar du alla de utbildningar som Glasbranschföreningen erbjuder våren Katalogen uppdateras löpande under året, se kalendern på vår webbplats - gbf.se - för aktuell information. Karin Lindskog Välkommen på kurs! Karin Lindskog Utbildningsansvarig, Glasbranschföreningen

3 Innehållsförteckning Detta är de kurser som hittills är fastställda för våren Kursutbudet kan komma att utökas längre fram. Se kalendern på vår webbplats gbf.se för uppdaterad information. Grundutbildning/Lärlingsutbildning 1 Obligatoriska lärlingsveckan 1 Lärlingscoachning 1 Bilglas 2 Grundutbildning bilglas 2 Kemiska arbetsmiljörisker, miljö och arbetsmiljö 3 MTK 4 MTK Montage och brand kurs för montörer 4 MTK Anvisningar kurs för arbetsledare 5 MTK 3 6 Diplomerad Dörrmästare 7 Praktisk dörrmästarutbildning 7 Teoretisk dörrmästarutbildning 8 Övriga lås- och beslagsutbildningar 9 Fördjupningskurs lås elektromekaniska lås 9 Grundkurs lås och beslag 10 Yrkesprov/Gesällprov 11 Yrkesprov i Glasmästeriyrket 11 Gesällprov i Konstinramaryrket 12 ClearSight 13 Utbildning i glasberäkningsprogrammet ClearSight 13 Utbildning i beräkningsprogram för u-värde och kallras 14 Bokning 15 Anmälan 15 Avbokningsregler 15

4 Grundutbildning/Lärlingsutbildning Obligatoriska lärlingsveckan När en lärling har varit anställd cirka sex månader genomförs en utbildningsvecka anordnad av Lärlingsnämnden. Utbildningen ges två gånger per år och genomförs på Glasskolan i Katrineholm. Lärlingsveckan är en teoretisk utbildning som ger en introduktion till de olika delområdena inom glasmästeriyrket. Branschen bekostar utbildningen inklusive lunch under veckan och företaget tar kostnaderna för resor, logi samt lön till lärlingen under veckan. Inbjudan till utbildningsveckan skickas till alla nyregistrerade lärlingar. Introduktion till de olika delområdena och teoriavsnitten i yrkesutbildningen. Traditionella lärlingar med cirka sex månaders anställningstid. 4,5 dagar Branschen bekostar utbildningen, företaget står för lärlingens lön under veckan, resa och logi. 30 maj - 3 juni, Glasskolan i Katrineholm. Lärlingscoachning Glasbranschföreningen har utvecklat en kurs som ger stöd åt lärlingar med den teoretiska delen av yrkesutbildningen. Kursen består av fem delar som bygger på fem utbildningshäften. Joakim Länder, ansvarig för lärlingsutbildning på Glasbranschföreningen, gör en individuell lärlingsplan för lärlingen och ser till att överenskommen kursplan hålls. Joakim rättar även övningsuppgifter och skrivningar över nätet samt samlar in underlag från de praktiska proven. Lärlingscoachning från Joakim bekostas av branschen och är således kostnadsfri för företag med lärlingar. Att ge stöd till lärlingen med att läsa in den teoretiska delen av yrkesutbildningen. Lärlingar Individuellt Kostnadsfritt för medlemmar i GBF. Kontakta Joakim Länder på eller (17)

5 Bilglas Grundutbildning bilglas Dagens bilar med polyuretanlimmade rutor ställer höga krav på företag och bilrutemontörer. Det är viktigt att arbetet är fackmässigt utfört. I grundutbildningskursen är första dagen teoretisk med genomgång av glasets och limmets materialegenskaper samt arbetsmiljöfrågor. Andra dagen har en praktisk inriktning på demontering och montering av bilrutor samt juridisk information rörande bilrutebyte. Ge kunskap för att arbeten med bilrutemontage ska bli fackmässigt utförda. Bilrutemontörer 2 dagar kr exkl moms för medlemmar i GBF kr exkl moms för icke medlemmar februari, Glasskolan i Katrineholm mars, Glasskolan i Katrineholm 5-6 april, Glasskolan i Katrineholm 2 (17)

6 Kemiska arbetsmiljörisker, miljö och arbetsmiljö Enligt Arbetsmiljöverkets nya regler om Kemiska hälsorisker, AFS 2014:43, som började gälla 1 juni 2015, måste alla som arbetar med kemiska produkter och som kan komma att exponeras mer än 30 minuter under en vecka, genomgå en utbildning. Utbildningen får inte vara äldre än fem år och det innebär att en stor andel av alla verksamma inom bilglas, glasmästeri och fasad är berörda av detta. Kursen leder fram till intyg för de nya kraven i Arbetsmiljöverkets författning AFS 2014:43 Kemiska arbetsmiljörisker. Efter kursen ska deltagarna själva kunna ge utbildning till sina medarbetare avseende kemiska arbetsmiljörisker enligt AFS 2014:43. I den här kursen får du material och underlag för en utbildning på en till två timmar, en mall för interna utbildningsintyg till företagets anställda samt kursdokumentation. Dessutom ges kunskap och lathundar om och för systematiskt arbetsmiljöarbete, miljöpolicy, miljömål och hur man utvecklar företagets miljöarbete. Kursen är ursprungligen framtagen för ansvariga inom Auktoriserat Bilglasmästeri, men den är även mycket lämplig för ansvariga inom områdena glasmästeri och fasad. 1 dag kr exkl moms för medlemmar i GBF kr exkl moms för icke medlemmar n 26 januari, Luleå 27 januari, Skellefteå, 28 januari, Umeå 2 februari, Jönköping 3 februari, Örebro 4 februari, Stockholm 23 februari, Östersund 24 februari, Sundsvall 25 februari, Gävle 8 mars, Kalmar 9 mars, Malmö 10 mars, Göteborg 19 april - Katrineholm 3 (17)

7 MTK MTK Montage och brand kurs för montörer OBS! Montagekursen ska inte kombineras med arbetsledarkursen MTK Montage och brand är en praktiskt inriktad kurs med tyngdpunkt på montering av glas och ramverk. Kursen är uppdelad på två delar där den första delen MTK Montage innehåller en genomgång av MTKs monteringsanvisningar för isolerrutor och du får även praktiskt genomföra montage av isolerrutor i trä- och aluminiumfönster. MTK Montage innehåller även grundläggande teori om olika glastyper och glaskonstruktioner. Efter kursen ska du veta hur man på ett bra sätt planerar, genomför, utvärderar samt kvalitetsbedömer ett utfört arbete. Den andra delen MTK Brand handlar om montage av brandglas. Det är av yttersta vikt att detta sker på ett korrekt sätt. Partiet måste också monteras rätt till anslutande väggkonstruktion för att det ska fungera som avsett. Montaget av brandglas och anslutningar har en helt avgörande betydelse för funktionen. När du har gått kursen blir du MTK behörig. Båda delarna av kursen MTK Montage och MTK Brand - måste vara avklarade inom en tidsperiod om två år för att du ska bli godkänd. Kursen ska ge kunskap till att utföra kvalitetsmässigt montage av glas och ramverk och därmed förhindra och minska antal fel och kostnader för reklamationer. Kursen ska också ge kunskap om montering av brandklassade partier enligt gällande anvisningar. Personer som glasar och monterar fönster och dörrar av trä och metall och som har jobbat några år i branschen. 2 dagar kr exkl moms (2 500 kr/dag) för medlemmar i GBF kr exkl moms (4 500 kr/dag) för icke medlemmar januari (MTK Montage dag 1, MTK Brand dag 2), Glasskolan i Katrineholm april (MTK Montage dag 1, MTK Brand dag 2), Glasskolan i Katrineholm april (MTK Montage dag 1, MTK Brand dag 2), Glasskolan i Katrineholm 4 (17)

8 MTK Anvisningar kurs för arbetsledare OBS! Arbetsledarkurserna bör inte kombineras med montagekurserna Första delen av kursen MTK Anvisningar går igenom regler och anvisningar för montering av glas och ramverk och du får en teoretisk genomgång av MTKs publikationer. Den innehåller också grundläggande teori om olika glastyper och glaskombinationer. För att en konstruktion med uppgift att förhindra brandspridning ska fungera som avsett måste rätt glas ha valts och monterats på ett riktigt sätt. Det gäller även anslutning till intilliggande konstruktion. Detta avhandlar kursens andra del. Kursen innehåller teoriavsnitt om brand kopplat till glas och glaspartier samt genomgång av MTKs publikationer. När du har gått kursen MTK Anvisningar blir du MTK behörig arbetsledare. Du måste ha avklarat båda delarna, det vill säga båda dagarna, inom en tidsperiod om två år för att du ska bli godkänd. Ge teoretiska kunskaper om regler och anvisningar för montering av glas och ramverk. Arbetsledare på glasmästeri, fasad- samt montageföretag. 2 dagar kr exkl moms (2 500 kr/dag) för medlemmar i GBF kr exkl moms (4 500 kr/dag) för icke medlemmar januari, Glasskolan i Katrineholm 8-9 mars, Glasskolan i Katrineholm 5 (17)

9 MTK 3 Kursen MTK 3 ger en kort repetition av det viktigaste i de tidigare kurserna MTK Anvisningar och MTK Brand, samt en genomgång av de senaste årens nyheter inom glas och glasning. Du som är MTK behörig måste gå MTK 3-kursen inom fem år efter det att du gick någon av de tidigare kurserna för att inte mista du din behörighet. Därefter repeteras kursen vart femte år. Att uppdatera kunskaper från tidigare MTK-kurser och ge fortsatt behörighet. Kursen riktar sig till dig som har gått tidigare MTK-kurser för några år sedan och behöver uppdatera dina kunskaper för att behålla din behörighet. Observera att du måste ha gått antingen MTK Anvisningar eller MTK Brand för att vara behörig att gå kursen. 1 dag kr exkl moms för medlemmar i GBF kr exkl moms för icke medlemmar. 28 januari, Glasskolan i Katrineholm 10 mars, Glasskolan i Katrineholm 6 (17)

10 Diplomerad Dörrmästare Praktisk dörrmästarutbildning Idag ställs det många olika krav på ett dörrparti. En dörr ska vara inbrottssäker, den ska fungera vid utrymning och brand, den ska vara skottskyddad, öppning och stängning ska ske på olika sätt och den ska också vara tillgänglighetsanpassad. I vissa fall ska dessutom många av kraven kombineras. För att uppfylla kraven måste partiet förses med olika beslags- och låsprodukter som ska installeras och monteras på ett korrekt sätt. Den här kursen har tagits fram i samarbete med branschens leverantörer för att öka kunskapen om vilka låsoch beslagprodukter som finns för dörrpartier på marknaden och hur de ska monteras och installeras. Kursen ger en genomgång av olika beslagstyper som krävs för att uppfylla ställda krav. Under kursdagarna får deltagarna montera flera typer av lås och beslag i olika dörrkonstruktioner som ska uppfylla brand-, inbrottoch utrymningskrav. I kursen ingår även komplettering av befintlig konstruktion vilket innebär bearbetning och att göra urtag på plats. Det finns två olika kurstyper. I den ena monteras och installeras produkter från Assa och i den andra produkter från Dorma och lärarna kommer från Assa respektive Dorma. Många av dagens produkter, exempelvis lås och dörrstängare, kräver svagström. Kursen ger en genomgång av hur kontroll av de installerade enheterna sker. I kursen ingår: Montage och utbyte av mekaniskt och elektromekaniskt lås ihop med slutbleck Montage av panik- och nödutrymningsbeslag Installation av motorlås Att komplettera befintlig konstruktion dvs. rita lås- och slutblecksurtag på profiler och göra urtag på plats Olika typer av dörrstängare och koordinatorer System för branddörrstängning Trycken och handtag Kontroll av installerade produkter med hjälp av svagström Installationen genomförs i enkel- och pardörrar av olika fabrikat: Sapa, Wicona, Schüco och Stålprofil. Deltagarna ska få praktisk kunskap om hur man monterar och ansluter olika beslagsprodukter för dörrpartier i metall- och glaskonstruktioner samt kunskap om hur produkterna fungerar. Kursen ingår som krav för att företaget ska bli Diplomerad Dörrmästare. Kursen vänder sig till personer som arbetar med montage av dörrar av glas och metall. Deltagarna ska ha minst tre års branscherfarenhet. 2 dagar kr exkl. moms för medlemmar i GBF kr exkl. moms för ickemedlemmar. Kurserna ges på Glasskolan i Katrineholm. 2-3 februari, Assa Våren 2016, Dorma (datum ej fastställt se kalendern på gbf.se för uppdaterad information) 7 (17)

11 Teoretisk dörrmästarutbildning Det ställs många olika krav på ett dörrparti idag. Kraven kan exempelvis gälla: Inbrottsskydd Brandskydd Tillgänglighet Utrymning Skottskydd Öppning och stängning av partiet på en mängd olika sätt I vissa fall ska dessutom flera av kraven kombineras. Med kunskap om de olika kraven och hur dessa kan uppfyllas kan företaget ta ett större ansvar gentemot kunden och vara rådgivande i planeringsfrågor samt även kunna utföra totalentreprenader för denna typ av entreprenader. För att öka kunskapen om lås- och beslagprodukter för dörrpartier har denna kurs tagits fram i samarbete med branschens leverantörer. Kursen ska ge kunskaper om vilka krav som ställs, i exempelvis BBR och SSF 200, på dörrpartier av metall- och glaskonstruktion i olika miljöer samt hur kraven uppfylls genom olika konstruktioner, glas och lås- och beslagsprodukter. Kraven kan gälla brand, personsäkerhet, inbrottsskydd, tillgänglighet, nödutrymning. Kursen ingår som krav för att företaget ska bli Diplomerad Dörrmästare. Kursen vänder sig till företagsledare, säljare, inköpare, projektörer samt andra som arbetar mot byggherrar, arkitekter och konstruktörer. 2 dagar kr exkl. moms kr för medlemmar i GBF kr exkl. moms för ickemedlemmar februari, Glasskolan i Katrineholm mars, Glasskolan i Katrineholm Praktisk- och teoretisk dörrmästarutbildning ges i samverkan med branschens leverantörer: 8 (17)

12 Övriga lås- och beslagsutbildningar Fördjupningskurs lås elektromekaniska lås Kursen i elektromekaniska lås är en specialanpassad fortsättningskurs för dig som redan gått Praktisk dörrmästarutbildning - Assaprodukter. Deltagarna ska få praktisk kunskap och kunna genomföra felsökning samt få insikt i testregler, standarder och normer för olika elektromekaniska produkter som ellås, dörrautomatik. Kursen vänder sig till personer som genomfört Praktisk Dörrmästarutbildning Assaprodukter. 2 dagar kr exkl. moms för medlemmar i Glasbranschföreningen kr exkl. moms för ickemedlemmar. 1-2 mars, kursen ges i Assas utbildningslokaler i Eskilstuna. 9 (17)

13 Grundkurs lås och beslag Den här kursen ger dig grunderna om vad ett lås är och vilka delar det består av. Du får också veta skillnaden på olika typer av lås och i vilka dörrmiljöer de olika typerna ska användas. Den ger även kunskap om andra dörrbeslag exempelvis dörrstängare och slutbleck. Du får produktkännedom om alla olika fabrikat som förekommer på marknaden och i kursen ingår både praktiska och teoretiska moment. Kursen genomförs i samarbete med Göthes Industribeslag och den kan utgöra en grund för de personer som sedan vill gå en Diplomerad Dörrmästarutbildning. Ge grundkunskaper om olika lås och beslag. Kursen vänder sig till alla som behöver grundkunskap om lås och beslag. 1 dag 1500 kr exkl moms för medlemmar i GBF kr exkl moms för icke medlemmar. Kursen kommer att ges på olika platser under våren 2016 med start i april. 10 (17)

14 Yrkesprov/Gesällprov Yrkesprov i Glasmästeriyrket När du är klar med din grundutbildning bör du dokumentera din kompetens genom att göra ett yrkesprov. Glasbranschföreningen och Byggnads anordnar provtillfällen två gånger per år. Efter godkänt yrkesprov får du ditt yrkesbevis vilket visar att du uppfyller branschens krav på yrkeskunnande. Du har i och med detta också möjlighet att ansöka om Gesällbrev hos Sveriges Hantverksråd. Gesällbrevet ger dig underlag att senare ansöka om Mästarbrev om du så önskar. Gesäll- och Mästarbrevet är viktiga dokument om du vill söka arbete inom ditt yrke utomlands. Genomförande Yrkesprovet består av åtta delprov, sju är praktiska och ett är teoretiskt. Innan du genomför provet måste du träna noga hemma i verkstaden på de ingående arbetsmomenten. Provet bedöms och betygsätts av yrkeskunniga granskare. När du godkänts får du ett yrkesbevis från Lärlingsnämnden. Yrkesprovet genomförs på vår Glasskola i Katrineholm. Det finns plats för max åtta deltagare per tillfälle, så anmäl dig i god tid. När du anmäler dig till yrkesprovet är det viktigt att du bifogar din utbildningsbok eller annat intyg som bekräftar att du är behörig. Glasmästare som avklarat grundutbildningen. Avgift Yrkesprovet bekostas av branschen. Provtillfälle maj, Glasskolan i Katrineholm. Provet genomförs under två dagar. Anmälan Inkom med din anmälan till Glasbranschföreningen senast två månader innan utsatt provtid. Mer information om yrkesprovet och anmälningsblankett hittar du på vår hemsida - gbf.se 11 (17)

15 Gesällprov i Konstinramaryrket Välkommen att avlägga Gesällprov i Konstinramaryrket. Under hösten 2016 arrangerar Glasbranschföreningen ett provtillfälle på Glasskolan i Katrineholm. Gesällprovets samtliga praktiska uppgifter bedöms och betygsätts av yrkeskunniga granskare. Ett godkänt gesällprov ger dig möjlighet att ansöka om ett Gesällbrev hos Sveriges Hantverksråd. Genom att erhålla ett Gesällbrev får du även möjlighet att senare ansöka om ett Mästarbrev. Genomförande Gesällprovet består av fem praktiska uppgifter och ett teoretiskt prov. Provmoment: 1. Genomgång av en svävande inramning Medtages till provtillfället 2. Genomgång av en enkel objektsinramning Medtages till provtillfället 3. Åldersbeständig standardinramning av konst på papper med dubbel passepartout - Bättring och lagning av hörn 4. Uppspänning och inramning av stafflikonst - Bättring och lagning av hörn 5. Passepartoutskärning med flera öppningar 6. Teoretiskt prov görs två veckor innan provtillfället Konstinramare med tre års dokumenterad erfarenhet av inramningsverksamhet. Avgift Gesällprovet är kostnadsfritt för medlemmar i GBF kr exkl moms för icke medlemmar. Provtagaren, oavsett om man är medlem i GBF eller inte, får själv stå för rese och eventuella logikostnader. Provtillfälle Oktober 2016, Glasskolan i Katrineholm. Anmälan Inkom med din anmälan till Glasbranschföreningen senast 8 september. När du har anmält dig kommer du att bli uppringd av en av granskarna som ger dig mer information om både den praktiska och den teoretiska delen av gesällprovet. Mer information, provbestämmelser och anmälningsblankett hittar du på vår hemsida gbf.se. 12 (17)

16 ClearSight Utbildning i glasberäkningsprogrammet ClearSight OBS! Endast för medlemmar i Glasbranschföreningen Forskning vid Lunds Tekniska Högskola om glas som konstruktivt material har resulterat i beräkningsprogrammet ClearSight. Programmet kan användas för att dimensionera exempelvis laminerat glas i ballustrader. För att få en programlicens måste användaren gå två kursdagar, en dag för att lära sig programmet samt en dag för att få kunskap om dimensionering. Utöver glasberäkningsprogrammet, ClearSight, ingår också ett hjälpprogram för beräkning av laster och lastkombinationer. Personer som har goda kunskaper om glas samt har kännedom om dimensioneringsfrågor. Att ge deltagarna ett verktyg för och kunskaper om dimensionering av glas. 2 dagar kr exkl. moms för medlemmar i Glasbranschföreningen. I avgiften ingår en licens av beräkningsprogrammet, hjälpprogrammet för laster och lastkombinationer samt kurskostnad. Våren Datum ej fastställt - se kalendern på gbf.se för uppdaterad information. 13 (17)

17 Utbildning i beräkningsprogram för u-värde och kallras Ett nytt beräkningsprogram har utvecklats och ägs av Glass og Fasadeforeningen i Norge. Glasbranschföreningen har tillsammans med Svensk Planglasförening rätten att licensiera programvaran till våra respektive medlemmar. Med programmet kan man räkna fram ett realistiskt u-värde för en given glaskonstruktion vid rådande omständigheter, exempelvis ute- och innetemperaturer, vindhastighet och taklutning. I programmet kan man också räkna fram risken för kallras vid dimensionerande utetemperatur. Utifrån en analys kan man då föreslå en lämplig glasning där risken för kallras blir minimal. I samband med beställning/köp av programvaran erbjuds en kostnadsfri utbildningsdag för genomgång av programmet och gemensamma övningsexempel. Deltagarna ska efter avslutad kurs förstå hur programmet är uppbyggt och hur det kan användas. Kursinnehåll Genomgång av u-värde och kallras och hur programmet används för att beräkna detta. Gemensam beräkning av ett antal exempel. Medverkande Alf Rolandsson, glaskonsult, Roland & Roland AB 1 dag kr exkl. moms för medlemmar i GBF och SVP för licens och kursdag. Ej fastställt se kalendern på gbf.se för uppdaterad information. 14 (17)

18 Bokning Anmälan För att anmäla dig till någon av våra kurser vänligen använd vår anmälningsblankett. Se till att anmäla dig i god tid till den kurs du vill gå då antalet platser är begränsade. Vi vill senast ha din intresseanmälan tre veckor före kursstart. OBS! Anmälningsblanketten finner du på vår webbplats Avbokningsregler Bokning till kurser, seminarier och temadagar är bindande. Fri avbokning senast tio arbetsdagar före kursstart. Vid avbokning senare än tio arbetsdagar men senast fem arbetsdagar före kursstart, debiteras 25 procent av kursavgiften. Vid avbokning senare än fem arbetsdagar före kursstart, debiteras halva kursavgiften. Om man uteblir från kursen utan att ha gjort en avbokning, debiteras hela kursavgiften. Byte av deltagare kan ske när som helst före eller i samband med kursstart utan kostnad. Glöm inte att meddela Glasbranschföreningen! Glasbranschföreningen förbehåller sig rätten att ställa in eller flytta fram utbildningen vid för lågt deltagarantal eller vid föreläsarens förhinder. 15 (17)

Kurser våren 2013 Glasbranschföreningen

Kurser våren 2013 Glasbranschföreningen Kurser våren 2013 Glasbranschföreningen Innehållsförteckning Grundutbildning/Lärlingsutbildning 2 Obligatoriska lärlingsveckan 2 Distansutbildning för lärlingar 2 Bilglas 3 Grundutbildning bilglas 3 MTK

Läs mer

Kurser hösten 2015 GLASBRANSCHFÖRENINGEN

Kurser hösten 2015 GLASBRANSCHFÖRENINGEN Kurser hösten 2015 GLASBRANSCHFÖRENINGEN Utbilda för framtiden! Utan kompetensutveckling stagnerar företaget. Utbildning är en förutsättning för att klara den allt hårdare konkurrensen. Med utbildning

Läs mer

MTK Montage och Brand kurs för montörer

MTK Montage och Brand kurs för montörer Inbjudan till MTK Montage och Brand kurs för montörer Dag 1 Montage Varje år uppstår skador och reklamationer på glasade partier till stora belopp. Kontroller visar att de uppkomna felen och skadorna i

Läs mer

Kurskatalog 2010 2011

Kurskatalog 2010 2011 Glasbranschföreningens Kurskatalog 2010 2011 Box 16286, 103 25 Stockholm Besöksadress: Skeppsbron 40 www.gbf.se Utbildning är framtidstro! Glasbranschföreningen har alltid förstått vikten av utbildningar

Läs mer

Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet

Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet Inledning Detta dokument innehåller förklaringar och förtydliganden till vissa punkter i yrkesutbildningsavtalet. Avtalet hänvisar till detta dokument.

Läs mer

Kurskatalog GLASBRANSCHFÖRENINGEN

Kurskatalog GLASBRANSCHFÖRENINGEN Kurskatalog GLASBRANSCHFÖRENINGEN Utbilda för framtiden! Utan kompetensutveckling stagnerar företaget. Utbildning är en förutsättning för att klara den allt hårdare konkurrensen. Med utbildning kommer

Läs mer

Fasaddagen 2015. Välkommen till Fasaddagen!

Fasaddagen 2015. Välkommen till Fasaddagen! Välkommen till Fasaddagen! Program Fasaddagen 2015 Förmiddagen 10.15 Hur ser det ut för byggindustrin? Fredrik Isaksson, Sveriges Byggindustrier 10.55 Nyheter i SSF 200:5 Jörgen Häll, Glascentrum 11.30

Läs mer

Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet

Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet Inledning Detta dokument innehåller förklaringar/förtydliganden till vissa punkter i yrkesutbildningsavtalet. Avtalet hänvisar till detta dokument. Detta

Läs mer

Krav för MTK-auktoriserat företag

Krav för MTK-auktoriserat företag Krav för MTK-auktoriserat företag Allmänt I enlighet med MTK-auktorisationens stadgar äger ett MTK-auktoriserat företag rätt att använda sin MTK-auktorisation i sin marknadsföring och använda sig av MTK-auktorisationens

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet 1/3/ PROVBESTÄMMELSER Godkända och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2012-09-13 i samverkan med mästare och yrkesverksamma inom yrket. FÖR GESÄLLBREV

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL CBI BETONGINSTITUTETS KURSER. Höst Vår Läs mer p

VÄLKOMMEN TILL CBI BETONGINSTITUTETS KURSER. Höst Vår Läs mer p VÄLKOMMEN TILL CBI BETONGINSTITUTETS KURSER Höst 2016 - Vår 2017 å Läs mer p se www.cbi. CBI:s kursverksamhet CBI har anordnat Klass II och Klass I kurser sedan 1940-talet, såväl öppna som företagsinterna.

Läs mer

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschföreträdaren våren 2016 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschföreträdaren våren 2016 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd Bestämmelser för Gesällbrev i: Duodji/Duodje/Vätnoe inriktning trä/horn eller skinn/textil Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschföreträdaren våren 2016 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet 1/3/ PROVBESTÄMMELSER Godkända och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2012-09-13 i samverkan med mästare och yrkesverksamma inom yrket. FÖR GESÄLLBREV

Läs mer

Kursplan 2018 hösten

Kursplan 2018 hösten Kursplan 2018 hösten 2018-08-01 Kursplan 2018 hösten # El- & telelära grundläggande 11 september Stockholm 19 oktober Göteborg 5 november Stockholm Maxdeltagare: 10 personer Utbildare: Anders Gustafsson,

Läs mer

Glasdagarna 2011 Seminarier, information, diskussion, vision!

Glasdagarna 2011 Seminarier, information, diskussion, vision! Glasdagarna 2011 Seminarier, information, diskussion, vision! Härmed inbjuds du som medlem i Glasbranschföreningen till höstens Glasdagar vilka arrangeras under oktober och november månad. I år arrangeras

Läs mer

GESÄLLPROVBESTÄMMELSER FÖR KONSTINRAMARYRKET

GESÄLLPROVBESTÄMMELSER FÖR KONSTINRAMARYRKET GESÄLLPROVBESTÄMMELSER FÖR KONSTINRAMARYRKET Provbestämmelserna framtagna och reviderade av branschen våren 2013, reviderade februari 2015 och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2015-03-20 ANSVARIG BRANSCH/YRKESORGANISATION:

Läs mer

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens BAS P och BAS U Byggarbetsmiljösamordnare Bygger din kompetens Byggarbetsmiljösamordnare BAS P OCH BAS U Du lär dig vad som krävs av beställare, byggarbetsmiljöansvariga, byggherrar och BAS enligt Arbetsmiljöverkets

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet 1 SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet PROVBESTÄMMELSER G-brev 1984-02-23/ rev.1996-01-01/rev. och godkända av Plåtslageriernas Riksförbund, PLR 2009-03-30 samt fastställda av Sveriges

Läs mer

MTK-Auktorisationen år 2017

MTK-Auktorisationen år 2017 GLASBRANSCHFÖRENINGEN Box 16286 103 25 Stockholm www.gbf.se MTK-auktoriserade företag 2017 Stockholm 2017-01-12 MTK-Auktorisationen år 2017 Nytt år nya möjligheter! Under år 2017 kommer branschen fortsätta

Läs mer

CBI Kursverksamhet Kurskatalog RISE CBI Betonginstitutet

CBI Kursverksamhet  Kurskatalog RISE CBI Betonginstitutet CBI Kursverksamhet www.cbi.se Kurskatalog 2018 RISE CBI Betonginstitutet CBIs kursverksamhet CBI har bedrivit kursverksamhet sedan 1940-talet, såväl öppna som företagsinterna. Den största andelen har genom

Läs mer

Utbildning för konstruktörer och projektörer av Trätakstolar EK 5

Utbildning för konstruktörer och projektörer av Trätakstolar EK 5 Utbildning för konstruktörer och projektörer av Trätakstolar EK 5 SP Borås 23, 24 november 2010 med prov 7 december 2010 NU ENLIGT EUROKOD 5 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 2010-09-07 2 (6) MÅLGRUPP

Läs mer

Kursplan 2018 våren

Kursplan 2018 våren Kursplan 2018 våren 2018-04-26 Kursplan 2018 # El- & telelära grundläggande # Mekanik grundläggande 4 juni Malmö Tid: 9.00-16.30 Maxdeltagare: 10 personer Utbildare: Anders Gustafsson, Tyreco Målgrupp:

Läs mer

MTK-Auktorisationen år 2019

MTK-Auktorisationen år 2019 GLASBRANSCHFÖRENINGEN Box 16286 103 25 Stockholm www.gbf.se MTK-auktoriserade företag 2019 Stockholm 2019-01-15 MTK-Auktorisationen år 2019 Arbetet med att marknadsföra och höja statusen på MTK-auktorisationen

Läs mer

Bestämmelser för Gesällbrev i: Ädelstensliparyrket. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Sveriges Gemmologiska Riksförening (SGRF)

Bestämmelser för Gesällbrev i: Ädelstensliparyrket. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Sveriges Gemmologiska Riksförening (SGRF) Bestämmelser för Gesällbrev i: Ädelstensliparyrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen hösten 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2000-11-21 samt reviderade under januari

Läs mer

TOOLS Momentum Kursprogram 2009. Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning

TOOLS Momentum Kursprogram 2009. Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning TOOLS Momentum Kursprogram 2009 Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning Introduktion Välkommen till TOOLS Momentums utbildningar!

Läs mer

Provbestämmelser för Yrkes- och gesällprov inom Glasmästeribranschen

Provbestämmelser för Yrkes- och gesällprov inom Glasmästeribranschen Provbestämmelser för Yrkes- och gesällprov inom Glasmästeribranschen Glasmästeribranschens Lärlingsnämnd c/o GLASBRANSCHFÖRENINGEN Box 16286, 103 25 Stockholm Besöksadress: Skeppsbron 40 Tel: 08-453 90

Läs mer

Nyhetsbrev från GBF NR 2-2012 2012-03-29. Beställ! Film på firman. Mikrokurser i Energiglas och Mät rätt är klara! Innehåll. 1 Beställ!

Nyhetsbrev från GBF NR 2-2012 2012-03-29. Beställ! Film på firman. Mikrokurser i Energiglas och Mät rätt är klara! Innehåll. 1 Beställ! NR 2-2012 Nyhetsbrev från GBF 2012-03-29 Innehåll 1 Beställ! Film på firman 1 Mikrokurser i Energiglas och Mät rätt är klara! 2 Förhandlingar med Byggnads pågår 2 Bilglaskurser 2 MTK-kurser 3 Bra start

Läs mer

GLASBRANSCHFÖRENINGEN TRYGGHET ANSVAR UTVECKLING KVALITET GEMENSKAP STYRKA

GLASBRANSCHFÖRENINGEN TRYGGHET ANSVAR UTVECKLING KVALITET GEMENSKAP STYRKA GLASBRANSCHFÖRENINGEN TRYGGHET ANSVAR UTVECKLING KVALITET GEMENSKAP STYRKA ATT VARA MEDLEM I GLASBRANSCH FÖRENINGEN Som medlem i Glasbranschföreningen kan du vara lugn och trygg. Vi bevakar marknaden

Läs mer

Utbildning Maskinsäkerhet & CE (4 delar)

Utbildning Maskinsäkerhet & CE (4 delar) Utbildning Maskinsäkerhet & CE (4 delar) Välkommen till de uppskattade kurserna hos JL Safety AB. Del 1 Grundkurs i Maskinsäkerhet & CEmärkning Del 2 Riskbedömning i praktiken Del 3 CEDOC-användarutbildning

Läs mer

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen våren 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen våren 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd Bestämmelser för Mästarbrev i: Bagaryrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen våren 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2017-03-02. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Sveriges

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet SVERIGES HANTVERKSRÅD PROVBESTÄMMELSER (Centrala Yrkesnämnden 1986-12-01). Reviderade av Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening SPEF och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2011-12-01 FÖR GESÄLLBREV

Läs mer

Förtydligande angående ansökan om mästarbrev

Förtydligande angående ansökan om mästarbrev Förtydligande angående ansökan om mästarbrev För att ansöka om mästarbrev måste du Vara verksam i ditt yrke. Ha minst 6 års yrkeserfarehet. Avlägga mästarprov, i vissa yrken räcker det med avlagt gesällprov.

Läs mer

Våra utbildningar våren 2017

Våra utbildningar våren 2017 Våra utbildningar våren 2017 Allmän information För de företag som har timavtal kan utbildningskostnaden dras från timbanken alternativt faktureras. Vid heldagsutbildningar ingår för- och eftermiddagsfika

Läs mer

Region Syd hösten 2007. Kurser och aktiviteter. för STs förtroendevalda

Region Syd hösten 2007. Kurser och aktiviteter. för STs förtroendevalda Region Syd hösten 2007 Kurser och aktiviteter för STs förtroendevalda Innehåll LEDARSKAPSDAGEN PÅ TURNING TORSO... 1 IDEKONFERENS FÖR ORDFÖRANDEN, SO, REGIONALA RÅDET... 3 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ...

Läs mer

Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Guldsmedsmästarnas Riksförbund och Smycken och Klockor Branschorganisation (Guldsmedernas Yrkesnämnd)

Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Guldsmedsmästarnas Riksförbund och Smycken och Klockor Branschorganisation (Guldsmedernas Yrkesnämnd) Bestämmelser för Gesällbrev i: Silversmedsyrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen 2015-04-20 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2015-06-11. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation

Läs mer

GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 3 DROGER I ARBETSLIVET. 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ. 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING.

GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 3 DROGER I ARBETSLIVET. 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ. 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING. Innehåll GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ... 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ... 3 DROGER I ARBETSLIVET... 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ... 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING... 8 STEG 3 - KONSTEN ATT PÅVERKA...

Läs mer

Sundsvalls Fallskärmsklubb

Sundsvalls Fallskärmsklubb Sundsvalls Fallskärmsklubb Målsmans intyg gällande fallskärmshoppare mellan 15 och 18 år Härmed intygas att min son/dotter har mitt samtycke att genomgå kurs i fallskärmshoppning, samt att utföra fallskärmshopp

Läs mer

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Vi erbjuder ett väl sammansatt utbildningspaket som ger dig förutsättningar för att utvecklas framgångsrikt

Läs mer

Glassäkra miljöer publika lokaler

Glassäkra miljöer publika lokaler Glassäkra miljöer Publika lokaler Mars 21 1 Glassäkra miljöer publika lokaler Denna publikation är nummer tre i en serie utgiven av Glascentrum i Växjö AB. De övriga två behandlar glas i utsatta lägen

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT)

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Ansökan (sida 1-6) till: Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Start HT 2015 Person- och adressuppgifter Namn Personnummer

Läs mer

Grundutbildningar. För styrelseledamöter i klubb eller förening

Grundutbildningar. För styrelseledamöter i klubb eller förening Kursprogram 2016 Grundutbildningar För styrelseledamöter i klubb eller förening FTFs grundutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa

Läs mer

Kursprogram hösten 2010

Kursprogram hösten 2010 Kursprogram hösten 2010 Vi ger utbildning du direkt har nytta av. En dag med det du behöver! Snabbt, enkelt och flexibelt! Våra lärare är konsulter med lång praktisk erfarenhet av uppdrag inom sina områden.

Läs mer

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI ENERGI & INNEMILJÖ ERFARENHETSTRÄFFAR FASTIGHETSTEKNIK JURIDIK PERSONLIG UTVECKLING KUNDER & MARKNAD UTEMILJÖ KURSÖVERSIKT

Läs mer

Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Guldsmedsmästarnas Riksförbund och Smycken och Klockor Branschorganisation (Guldsmedernas Yrkesnämnd)

Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Guldsmedsmästarnas Riksförbund och Smycken och Klockor Branschorganisation (Guldsmedernas Yrkesnämnd) Bestämmelser för Gesällbrev i: Juvelfattaryrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen 2015-04-20 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2015-06-11. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation

Läs mer

Samtliga nämnder och styrelser Personalchefen

Samtliga nämnder och styrelser Personalchefen 2007-02-05 07/35 Samtliga nämnder och styrelser Personalchefen AKTUALITETSDAG INOM ARBETSRÄTTENS OMRÅDE BAKGRUND/SYFTE Under dagen kommer två huvudsakliga ämnesområden att behandlas. Det första avser förslaget

Läs mer

06.04 1 (7) 2015-04-21. Saknr. 9100. Inköpsenheten. Datum 04.00. Diarienr (åberopas) Naida Culum. Besöksadress Polhemsgatan 303 Stockholm

06.04 1 (7) 2015-04-21. Saknr. 9100. Inköpsenheten. Datum 04.00. Diarienr (åberopas) Naida Culum. Besöksadress Polhemsgatan 303 Stockholm 1 (7) Datum 2015-04-21 04.00 Diarienr (åberopas) A130.360/ /2015 Saknr. 9100 Polismyndigheten Ekonomiavdelningen Inköpsenheten Upphandlingssektionenn Ansvarig entreprenadupphandlare: Naida Culum Isolerglas

Läs mer

Gymnasieskolans industritekniska program med svetsinriktning eller Slutbetyg från verkstadsskola 2 år, plåt och svetslinje

Gymnasieskolans industritekniska program med svetsinriktning eller Slutbetyg från verkstadsskola 2 år, plåt och svetslinje IWS utbildning - I Sundsvall - Start: Sundsvall måndag 28 september 2015 Sista ansökningsdatum 14 september 2015 Utbildningen arrangeras av Inwenco AB. Varje modul avslutas med tentamen. När dessa är godkända

Läs mer

WICONA Academy Program 2009/2010

WICONA Academy Program 2009/2010 T E C H N O L O G Y F O R I D E A S WICONA Academy Program 2009/2010 WICONA Academy 2009/2010 Utbildning När Var Vem Anmäl senast Brand/P-märkning WICSTYLE 77FP EI30/EI60 6-7 april Åseda KP/JS 22/3 WICTEC

Läs mer

UTBILDNINGAR 2015 HSB Östra

UTBILDNINGAR 2015 HSB Östra UTBILDNINGAR 2015 HSB Östra Att utveckla styrelsens kompetens löpande är en investering för hela bostadsrättsföreningen VÄLKOMMEN ATT ANMÄLA ER TILL VÅRA KURSER Att engagera sig i styrelsearbetet ger möjlighet

Läs mer

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ www.plus.se Ett företag i Lexicongruppen Beskärning av buskar och träd Du som arbetar i en skötselförvaltning eller i ett skötselföretag och inte vet

Läs mer

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening Kursprogram 2015 Basutbildningar För styrelseledamot i klubb eller förening FTFs basutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa sätt

Läs mer

BYGGNADSÄMNESINDUSTRIN

BYGGNADSÄMNESINDUSTRIN Nr 12 Juni 2007 Kurser hösten 2007 Vi översänder inbjudan till kurs i arbetsrätt samt kurs i arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön som genomförs i samarbete med Livsmedelsföretagen. Anmälan görs på bifogad

Läs mer

ASSA-skolan. Kurser 2011. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA-skolan. Kurser 2011. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA-skolan Kurser 2011 ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. Innehållsförteckning Jeanine har ordet 3 Välkommen till ASSA-skolan 4 Allmänna villkor för ASSA-skolan 5 Kursöversikt 2011

Läs mer

Kontrollera själv ditt inbrottsskydd. Skyddsklass 2

Kontrollera själv ditt inbrottsskydd. Skyddsklass 2 Kontrollera själv ditt inbrottsskydd Skyddsklass 2 2 3 Kontrollera själv att ditt företag uppfyller skyddskraven vid inbrott För att du ska få full ersättning vid ett inbrott måste inbrottsskyddskraven

Läs mer

Sveriges Hantverksråds Gesällbrev Yrke: Florist Bestämmelser för Gesällprov att gälla från och med 2007-04-23 reviderat schema 2010-06-15

Sveriges Hantverksråds Gesällbrev Yrke: Florist Bestämmelser för Gesällprov att gälla från och med 2007-04-23 reviderat schema 2010-06-15 Sveriges Hantverksråds Gesällbrev Yrke: Florist Bestämmelser för Gesällprov att gälla från och med 2007-04-23 reviderat schema 2010-06-15 Huvudregel för Gesällprov/Utbildningsvägar: Följande utbildningsvägar

Läs mer

Inbjudan till Diplomutbildning i anläggande av små avlopp

Inbjudan till Diplomutbildning i anläggande av små avlopp Inbjudan till Diplomutbildning i anläggande av små avlopp ME- Mitt inbjuder till Diplomutbildning för anläggande av små avlopp. Utbildningen genomförs i samverkan med Ahlsell, Länsstyrelsen- och kommunerna

Läs mer

Glassäkra miljöer Bostäder

Glassäkra miljöer Bostäder Februari 0 Glassäkra miljöer - Bostäder Glassäkra miljöer Bostäder Denna publikation är nummer ett i en serie utgiven av Glascentrum i Väjö AB. De övriga två behandlar glas i utsatta lägen i förskolor

Läs mer

ASSA Utbildning. Kursutbud 2016. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

ASSA Utbildning. Kursutbud 2016. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions ASSA Utbildning Kursutbud 2016 ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Förord ASSA Utbildning 2016 Vi på ASSA Utbildning vill att det ska vara lätt för dig som söker kunskap att hitta en

Läs mer

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2014 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2014 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2014 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI ENERGI & INNEMILJÖ ERFARENHETSTRÄFFAR FASTIGHETSTEKNIK JURIDIK PERSONLIG UTVECKLING KUNDER & MARKNAD UTEMILJÖ KURSÖVERSIKT

Läs mer

Grundutbildning Kapster & Nextep Öland 20-22 Mars

Grundutbildning Kapster & Nextep Öland 20-22 Mars Grundutbildning Kapster & Nextep Öland 20-22 Mars Känner du att du vill kunna använda mer funktioner i Kapster eller Nextep? Vi hjälper dig att använda programmet för att du ska kunna få mer tid över till

Läs mer

KURSER I GÖTEBORG. Hösten 2010

KURSER I GÖTEBORG. Hösten 2010 KURSER I GÖTEBORG Hösten 2010 Välkommen till Move & Walk Assistans utbildningar! Vi på Move & Walk Assistans vill att du som anställd ska kunna utvecklas i din yrkesroll. Vi värnar därför om den personliga

Läs mer

VÄGEN TILL CERTIFIERING I HYDRAULIK.

VÄGEN TILL CERTIFIERING I HYDRAULIK. VÄGEN TILL CERTIFIERING I. Vi ska här enkelt beskriva de olika vägar som finns för att komma igång med sin certifiering. Beskrivning: Det finns 3 st. yrkeskategorier för certifiering inom hydraulik: Underhållstekniker:

Läs mer

Tidlista Glas 2008 1

Tidlista Glas 2008 1 Tidlista Glas 2008 1 Allmänna bestämmelser a. Arbetsgivaren tillhandahåller alla för arbetet erforderliga redskap, arbetsbänk/bock, specialverktyg/maskiner/lyftanordningar och el- eller luftdrivna handverktyg.

Läs mer

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå== = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm Inledning Sedan 2011

Läs mer

Nyhet för i år! Även Fördjupningsseminarium. Munters kostnadsfria seminarium Fukt under kontrollerade former

Nyhet för i år! Även Fördjupningsseminarium. Munters kostnadsfria seminarium Fukt under kontrollerade former Nyhet för i år! Även Fördjupningsseminarium. Munters kostnadsfria seminarium Fukt under kontrollerade former Vad är orsaken till kondens, korrosion samt is och varför bildas mögel? Hur gör du för att undvika

Läs mer

Glassäkra miljöer Publika miljöer

Glassäkra miljöer Publika miljöer Glassäkra miljöer Publika miljöer Februari 011 1 Glassäkra miljöer Publika miljöer Denna publikation är nummer två i en serie utgiven av Glascentrum i Väjö AB. De övriga två behandlar glas i utsatta lägen

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Kurser 2011 för dig med fackligt uppdrag

Kurser 2011 för dig med fackligt uppdrag Kurser 2011 för dig med fackligt uppdrag Bättre arbetsmiljö (BAM), grundkurs i arbetsmiljö 3 dagar (2 + 1), internatutbildning (F) Bättre arbetsmiljö (BAM) vänder sig i första hand till dig som är ny som

Läs mer

Energi och miljö. Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? Industrins miljöfrågor grundläggande

Energi och miljö. Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? Industrins miljöfrågor grundläggande 13 Energi och miljö Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? grundläggande fördjupning Anpassade miljöutbildningar 14 Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt

Läs mer

Hilti. Fleet Management. Arbetsmiljöutbildningar och Fleet Management ett samarbete mellan YIT och Hilti. Hilti. Outperform. Outlast.

Hilti. Fleet Management. Arbetsmiljöutbildningar och Fleet Management ett samarbete mellan YIT och Hilti. Hilti. Outperform. Outlast. Arbetsmiljöutbildningar och Fleet Management ett samarbete mellan YIT och Hilti. Hilti. Outperform. Outlast. 1 För att optimera YITs verktygshantering har YIT/CalVan och Hilti tecknat ett samarbetsavtal.

Läs mer

Praktiska upplysningar

Praktiska upplysningar Praktiska upplysningar Förtroendemannautbildning Kurserna är kostnadsfria för dig om inte annat anges i inbjudan. Du som är förtroendevald deltar på betald arbetstid från arbetsgivaren enligt Förtroendemannalagen.

Läs mer

KURSER VÅREN 2015. Arbetsmiljo. Kvalitet CSR. Miljo. Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar

KURSER VÅREN 2015. Arbetsmiljo. Kvalitet CSR. Miljo. Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar KURSER VÅREN 2015 Arbetsmiljo Kvalitet CSR Miljo Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar VÄLKOMMEN PÅ KURS! KURSORTER Vi får ofta höra att vi har engagerande och kompetenta kursledare, vilket är precis

Läs mer

Förtydligande angående ansökan om gesällbrev

Förtydligande angående ansökan om gesällbrev Förtydligande angående ansökan om gesällbrev För att vi ska kunna handlägga din ansökan ska följande handlingar finnas med: Komplett ifylld ansökan - Viktigt med tydligt skrivet namn. Ett eller flera telefonnummer

Läs mer

Administration räddningshund

Administration räddningshund Svenska Brukshundklubben Administration räddningshund Komplement till regler för räddningshundprov Alla anvisningar, protokoll och blanketter finns på SBK:s hemsida,. Kurs räddningshund Ansöka om att hålla

Läs mer

Glassäkra miljöer Publika lokaler

Glassäkra miljöer Publika lokaler Glassäkra miljöer Publika lokaler Oktober 01 1 Glassäkra miljöer Publika lokaler Publikationerna Glassäkra miljöer syftar till att ge vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Byggregler

Läs mer

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå== = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg Inledning Sedan 2011 krävs

Läs mer

1a. Glas i entrédörr. 1b. Glas i dörr. 3. Källarfönster. 2. Glas i skärmtak

1a. Glas i entrédörr. 1b. Glas i dörr. 3. Källarfönster. 2. Glas i skärmtak Glassäkra miljöer Skolor och förskolor Maj 2009 4c 6 4b 11 6 5a 4d 1b 4b 4a 5b 2 7 8 1a 10 0 3 9 2 1a 1b 1a. Glas i entrédörr, skydd mot sammanstötning 1b. Glas i dörr, skydd mot sammanstötning 2 3 2.

Läs mer

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen vinter/vår 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd Justerade

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen vinter/vår 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd Justerade Bestämmelser för Gesällbrev i: Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen vinter/vår 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2017-03-02. Justerade 2018-01. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT)

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Ansökan (sida 1-6) till Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) HT 2011 VT 2013 Person- och adressuppgifter Namn Personnummer

Läs mer

Onsdag den 8 januari torsdag den 9 januari 2014

Onsdag den 8 januari torsdag den 9 januari 2014 Aktuella kurser och övriga händelser i Januari 2014 2014 Nytt år och nya tag! Välkommen med anmälan till kurser i Januari Fredag den 3 januari 2014 Onsdag den 8 januari torsdag den 9 januari 2014 Arbete

Läs mer

ÄVEN TILL ÅRETS UTBILDNING HAR VI GLÄDJEN ATT TA DEL AV SONJA FORWARD FRÅN VTI SOM FÖRELÄSER OM

ÄVEN TILL ÅRETS UTBILDNING HAR VI GLÄDJEN ATT TA DEL AV SONJA FORWARD FRÅN VTI SOM FÖRELÄSER OM VECKA 40 OCH 42 KURSANSVARIG MIKAEL SIGNON mikael.signon@iamsafe.se 070 6230450 INBJUDAN TILL EN 2018 GÄVLE 2 X 10 DAGAR Anmäl er redan nu! ÄVEN TILL ÅRETS UTBILDNING HAR VI GLÄDJEN ATT TA DEL AV SONJA

Läs mer

StoAcademy. Utbildningskatalog Vår 2016

StoAcademy. Utbildningskatalog Vår 2016 StoAcademy Utbildningskatalog Vår 2016 Vår kunskap blir din kunskap StoAcademy Utbildning är en viktig del av vår service. Många beställare och byggherrar kräver idag att utförande företag har genomgått

Läs mer

Glassäkra miljöer Förskolor

Glassäkra miljöer Förskolor Glassäkra miljöer Förskolor Oktober20 Glassäkra miljöer Förskolor Publikationerna Glassäkra miljöer syftar till att ge vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Byggregler (BBR), avsnitt.

Läs mer

Gesällprov allmänna anvisningar För att få göra Gesällprov ska förkunskapskravet vara uppfyllt och vara godkänt av branschen.

Gesällprov allmänna anvisningar För att få göra Gesällprov ska förkunskapskravet vara uppfyllt och vara godkänt av branschen. Bestämmelser för Gesällbrev i: Etuimakaryrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade (1998-03-22) av Sveriges Tapetseraremästare (tidigare branschansvariga) och reviderade av SBO våren 2019 samt fastställd

Läs mer

Arbetsmiljö 2012 + våren 2013 2012

Arbetsmiljö 2012 + våren 2013 2012 Arbetsmiljö 2012 + våren 2013 2012 Kod Kurs Ort Vecka Datum Datum 2 Sista Internat Runö 3 16-18/1 18/11 2011 Internat Runö 5 30/1-1/2 2/12 2011 huvud Internat Runö 5 30/1-1/2 2/12 2011 Internat Runö 5

Läs mer

inför grupp. Dramaturgi Retorik

inför grupp. Dramaturgi Retorik KURSprogram Agera Kommunikation AB är, sedan företagets start 2003, en flitigt anlitad partner till företag, myndigheter, kommuner och organisationer som vill kompetensutveckla sina medarbetare inom praktisk

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD 1/5/ Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD 1/5/ Gesäll- och Mästarbrevskansliet SVERIGES HANTVERKSRÅD 1/5/ Gesäll- och Mästarbrevskansliet PROVBESTÄMMELSER Reviderade och godkända av STC 2005-11-11 och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2006-01-01 FÖR GESÄLLBREV YRKE: GARDINDEKORATÖRSYRKET

Läs mer

Ansökan om auktorisation av VVS-företag

Ansökan om auktorisation av VVS-företag Auktorisationsnr (fylls i av Säker Vatten) Kundnr Ansökan om auktorisation av VVS-företag Företagsuppgifter (obligatoriska uppgifter märkta med *) Juridiskt företagsnamn * Organisationsnummer * Postadress

Läs mer

Kurs för förberedande svetsansvar för att klara kraven i SS-EN 1090-2

Kurs för förberedande svetsansvar för att klara kraven i SS-EN 1090-2 Datum 2013-03-25 rev 3 Kurs för förberedande svetsansvar för att klara kraven i SS-EN 1090-2 Utbildning av produktionspersonal för att klara kraven, som svetsansvarig. Utbildningen bygger på de delar,

Läs mer

Avsikten med att ange krav på glas i utsatta lägen är att minimera risken för skärskador, fall genom glas och sammanstötning med glas.

Avsikten med att ange krav på glas i utsatta lägen är att minimera risken för skärskador, fall genom glas och sammanstötning med glas. Glassäkra miljöer Skolor och förskolor Mars 2010 Glassäkra miljöer skolor och förskolor Denna publikation är nummer två i en serie utgiven av Glascentrum i Växjö AB. De övriga två behandlar glas i utsatta

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2013

Facklig utbildning. Kursprogram 2013 Facklig utbildning Kursprogram 2013 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Handledarutbildning - med inriktning mot arbete med familjehem och kontaktfamiljer 15 högskolepoäng, Ht 2015 Vt 2016

Handledarutbildning - med inriktning mot arbete med familjehem och kontaktfamiljer 15 högskolepoäng, Ht 2015 Vt 2016 Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Handledarutbildning - med inriktning mot arbete med familjehem och kontaktfamiljer 15 högskolepoäng, Ht 2015 Vt 2016 Handledarutbildning - med inriktning

Läs mer

Efterfrågan på kunskap ökar vidareutbilda dig inom FJÄRRVÄRME

Efterfrågan på kunskap ökar vidareutbilda dig inom FJÄRRVÄRME Höstens utbildningskatalog 2018 Efterfrågan på kunskap ökar vidareutbilda dig inom FJÄRRVÄRME n Fjärrvärme n Betong n Mark och Anläggning n Entreprenadjuridik n Ledarskap och Management LÄR MER! Boka din

Läs mer

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare 2014-04-03 14/42 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla

Läs mer

Du - ett varumärke. Bygg ditt personliga varumärke och stärk ditt professionella rykte. Umeå 17-18 mars 2010

Du - ett varumärke. Bygg ditt personliga varumärke och stärk ditt professionella rykte. Umeå 17-18 mars 2010 Du - ett varumärke Umeå 17-18 mars 2010 Curomed Utbildning, Håkmark 213, 905 91 UMEÅ, tel 090-38375, fax 090-38331 e-post info@curomed.se, www.curomed.se 1 DU ETT VARUMÄRKE Du - Ett Varumärke Ditt personliga

Läs mer

Utbildning inom fiberoptik

Utbildning inom fiberoptik Utbildning inom fiberoptik Bygger din kompetens Utbildning inom Fiberoptik Fiberoptiken kan ses som den förmedlare som förser oss med information, kommunikation och interaktivitet. Genom optokablar finns

Läs mer

Instruktion registrering lärling och bokning av distanskurser till BYN lärling

Instruktion registrering lärling och bokning av distanskurser till BYN lärling Instruktion registrering lärling och bokning av distanskurser till BYN lärling OBS: innan man kan boka lärlingsutbildningar måste lärlingen registreras hos Byggnadsindustrins Yrkesnämnd; BYN. Detta gör

Läs mer

Utbildningsplaner. AutoCAD Architecture

Utbildningsplaner. AutoCAD Architecture Utbildningsplaner Fortsättning Viz Render är: Kunskap är vägen till framgång Framgångsrika företag satsar på utbildning för att snabbt få en effektivisering och höja produktiviteten. Detta leder i sin

Läs mer

Glassäkra miljöer Bostäder

Glassäkra miljöer Bostäder Oktober 0 Glassäkra miljöer - Bostäder Glassäkra miljöer Bostäder Publikationerna Glassäkra miljöer syftar till att ge vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Byggregler (BBR), avsnitt

Läs mer