Kurser våren 2013 Glasbranschföreningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kurser våren 2013 Glasbranschföreningen"

Transkript

1 Kurser våren 2013 Glasbranschföreningen

2 Innehållsförteckning Grundutbildning/Lärlingsutbildning 2 Obligatoriska lärlingsveckan 2 Distansutbildning för lärlingar 2 Bilglas 3 Grundutbildning bilglas 3 MTK 4 MTK Montage kurs för montörer 4 MTK Brand kurs för montörer 4 MTK Anvisningar del 1 Kurs för arbetsledare 5 MTK Anvisningar del 2 Kurs för arbetsledare 5 MTK 3 6 Juridik 7 Att tolka och prissätta administrativa föreskrifter 7 en fördjupningskurs i entreprenadjuridik 7 Övriga kurser 8 Kvalitets- och miljöplanering i företag och byggprojekt 8 Säljutbildning - Säljande hantverkare 8 1 (8)

3 Grundutbildning/Lärlingsutbildning Obligatoriska lärlingsveckan När en lärling har varit anställd cirka 6 månader genomförs en utbildningsvecka anordnad av Lärlingsnämnden. Utbildningen ges två gånger per år och genomförs på Glasskolan i Katrineholm. Det är en teoretisk utbildning som ger en introduktion till de olika delområdena inom glasmästeriyrket. Branschen bekostar utbildningen inklusive all lunch under veckan och företaget tar kostnaderna för resor, logi samt lön till lärlingen under veckan. Inbjudan till utbildningsveckan skickas till alla nyregistrerade lärlingar. Introduktion till de olika delområdena och teoriavsnitten i yrkesutbildningen. Traditionella lärlingar med cirka 6 månaders anställningstid. 4,5 dagar Branschen bekostar utbildningen, företaget står för lärlingens lön under veckan, resa och logi april, Glasskolan i Katrineholm Distansutbildning för lärlingar Det här är en kurs för lärlingar som vill få stöd på distans med att genomföra den teoretiska delen av yrkesutbildningen. Glasbranschföreningens lärlings- och grundutbildningsansvarige Joakim Länder gör individuella studieplaner för varje elev. Att ge stöd till lärlingen med att läsa in den teoretiska delen av yrkesutbildningen. Lärlingar Individuellt Kostnadsfritt för medlemmar Icke medlemmar i GBF betalar kr per delmoment. Kursen består av sju delar. Kontakta Joakim Länder på eller (8)

4 Bilglas Grundutbildning bilglas Dagens bilar med polyuretanlimmade rutor ställer ökade krav på företag och bilrutemontörer. Det är viktigt att arbetet är fackmässigt utfört. I grundutbildningskursen är första dagen teoretisk med genomgång av glasets och limmets materialegenskaper samt arbetsmiljöfrågor. Andra dagen har en praktisk inriktning kring demontering och montering av bilrutor samt juridisk information rörande bilrutebyte. Ge kunskap för att arbeten med bilrutemontage ska bli fackmässigt utförda. Bilrutemontörer 2 dagar kr för medlemmar i GBF kr för icke medlemmar februari, Glasskolan i Katrineholm 9-10 april, Glasskolan i Katrineholm april, Glasskolan i Katrineholm maj, Glasskolan i Katrineholm 3 (8)

5 MTK OBS! Montagekurserna bör inte kombineras med arbetsledarkurserna. MTK Montage kurs för montörer MTK Montage är en praktiskt inriktad kurs med tyngdpunkt på montering av glas och ramverk. Kursen innehåller en genomgång av MTKs monteringsanvisningar för isolerrutor och du får även praktiskt genomföra montage av isolerrutor i trä- och aluminiumfönster. Kursen innehåller även grundläggande teori om olika glastyper och glaskonstruktioner. Efter kursen ska du veta hur man på ett bra sätt planerar, genomför, utvärderar samt kvalitetsbedömer ett utfört arbete. Kursen är en av två delar för att bli auktoriserad montör. Den andra delen, MTK Brand, ska vara avklarad inom två år för att du ska bli godkänd. Ge kunskap för till att kunna utföra kvalitetsmässigt montage av glas och ramverk och därmed förhindra och minska antal fel och kostnader för reklamationer. Personer som glasar och monterar fönster och dörrar av trä och metall och som har jobbat några år i branschen. 12 februari, Glasskolan i Katrineholm 11 april, Glasskolan i Katrineholm 12 mars, Glasskolan i Katrineholm MTK Brand kurs för montörer Montage av brandglas måste ske på ett korrekt sätt. Partiet måste också monteras rätt till anslutande väggkonstruktion för att det ska fungera som avsett. Montaget av brandglas och anslutningar har en helt avgörande betydelse för funktionen. Kursen är en av två delar för att bli auktoriserad montör. Den andra delen, MTK Montage, ska vara avklarad inom två år för att du ska bli godkänd. Ge kunskaper om montering av brandklassade partier enligt gällande anvisningar. Personer som glasar och monterar fönster och dörrar av trä och metall och som har jobbat några år i branschen. 13 februari, Glasskolan i Katrineholm 13 mars, Glasskolan i Katrineholm 12 april, Glasskolan i Katrineholm 4 (8)

6 MTK Anvisningar del 1 Kurs för arbetsledare Kursen går igenom regler och anvisningar för montering av glas och ramverk och du får en teoretisk genomgång av MTKs publikationer. Den innehåller också grundläggande teori om olika glastyper och glaskombinationer. Kursen är en av två delar för att bli auktoriserad arbetsledare. Den andra delen, MTK Anvisningar del 2, ska vara avklarad inom två år för att du ska bli godkänd. Ge teoretiska kunskaper om regler och anvisningar för montering av glas och ramverk. Arbetsledare på glasmästeri, fasad- samt montageföretag. 5 mars, Glasskolan i Katrineholm 19 mars, Glasskolan i Katrineholm 7 maj, Glasskolan i Katrineholm MTK Anvisningar del 2 Kurs för arbetsledare För att en konstruktion med uppgift att förhindra brandspridning ska fungera som avsett måste rätt glas ha valts och monterats på ett riktigt sätt. Det gäller även anslutning till intilliggande konstruktion. Kursen innehåller teoriavsnitt om brand kopplat till glas och glaspartier samt genomgång av MTKs publikationer. Kursen är en av två delar för att bli auktoriserad montör. Den andra delen, MTK Anvisningar del 1, ska vara avklarad inom två år för att du ska bli godkänd. Ge teoretiska kunskaper om regler och anvisningar för montering av glas och ramverk. Arbetsledare på glasmästeri, fasad samt montageföretag. 6 mars, Glasskolan i Katrineholm 20 mars, Glasskolan i Katrineholm 8 maj, Glasskolan i Katrineholm 5 (8)

7 MTK 3 Kursen ger en kort repetition av väsentligheterna i MTK 1 och MTK 2 samt en genomgång av de senaste årens nyheter inom glas och glasning. Att uppdatera kunskaper från tidigare MTK-kurser och ge vidare behörighet. Kursen riktar sig till dig som har gått kurserna MTK Montage och MTK Brand eller MTK Anvisningar del 1 och 2 för några år sedan och behöver uppdatera dina kunskaper för att behålla din behörighet. Om du inte går MTK 3-kursen inom fem år efter det att du gick de tidigare kurserna mister du din behörighet. Därefter repeteras kursen vart femte år. 17 januari, Glasskolan i Katrineholm 23 januari, Stockholm 29 januari, Malmö 6 februari, Göteborg 26 mars, Glasskolan i Katrineholm 6 (8)

8 Juridik Att tolka och prissätta administrativa föreskrifter en fördjupningskurs i entreprenadjuridik Ett förfrågningsunderlag kan innehålla synnerligen omfattande administrativa föreskrifter som kan vara svåra att tolka och prissätta. En felaktig tolkning kan ge stora ekonomiska konsekvenser på anbudet. Personer som har goda grundkunskaper i entreprenadjuridik och som lämnar anbud. Ge deltagarna kunskap för att bli bättre på att tolka förfrågningsunderlag kr för medlemmar i GBF kr för icke medlemmar 14 mars, Stockholm 7 (8)

9 Övriga kurser Kvalitets- och miljöplanering i företag och byggprojekt Varje företag och byggprojekt måste kunna visa upp dokumentation över hur man arbetar med att kvalitetssäkra sin verksamhet samt minimerar oönskad miljöpåverkan. Den här kursen ger dig kunskap om kvalitets- och miljöledningssystem och hur du kvalitets- och miljöplanerar dina byggprojekt. Tillsammans skapar vi den optimala kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöplanen. Det ska inte finnas några anmärkningar på slutbesiktningen! Företagsledare och projektledare i glas- och metallbranschen. Ge kunskap för att planera och styra för rätt kvalitet, miljö och arbetsmiljö i företaget och i byggprojekt. 2 dagar kr för medlemmar i GBF kr för icke medlemmar januari, Glasskolan i Katrineholm Säljutbildning - Säljande hantverkare Vid varje kundkontakt finns en potentiell försäljningsmöjlighet. Hur får man som företagare mer jobb både i pågående arbeten och hos nya och gamla kunder? Den här kursen ger råd och idéer till hur man ökar sin försäljning och skapar lojala och trogna kunder. Företagsledare, arbetsledare samt andra inom företaget som har kundkontakt. Ge kunskap för att kunna öka sina försäljningsmöjligheter kr för medlemmar i GBF kr för icke medlemmar 19 februari, Glasskolan i Katrineholm 8 (8)

NYHET! Garanterat Renoverat. Ditt medlemskap ökade just med upp till 500 000 kr i värde.

NYHET! Garanterat Renoverat. Ditt medlemskap ökade just med upp till 500 000 kr i värde. NYHET! Garanterat Renoverat Ditt medlemskap ökade just med upp till 500 000 kr i värde. Garanterat Renoverat efter byggkonstens alla regler. Det sätter vi upp till en halv miljon på. Vi jobbar varje dag

Läs mer

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Skylttextning Sälj mer med service! Praktisk butiksekonomi Skapa en egen hemsida Mera - sälj mer med service! Utveckla din befintliga hemsida Marknadsföring & marknadsplanering

Läs mer

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få boendestöd. Det är svårt att berätta exakt hur det

Läs mer

Kostnadsfria seminarier

Kostnadsfria seminarier Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Nyhetsbrev Vecka 12 Mars 2009 Kostnadsfria seminarier Starter Diplom, stänger den 24 april Minikurser Tullverket: TullNytt nr 4 SEB: Det går visst att låna

Läs mer

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

VVS Akademin Lyft dig själv och ditt företag till nya nivåer!

VVS Akademin Lyft dig själv och ditt företag till nya nivåer! PREMIÄR! Ny ledarskapsutbildning för dig inom VVS-branschen! VVS Akademin Lyft dig själv och ditt företag till nya nivåer! 1 Utmanande tider VVS-branschen utmanas och förändras. Det ställs allt högre krav

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner Myndighetens syn på utbildningsplan och kursplaner 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-03-8 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på utbildningsplan

Läs mer

Om din ansökan om slututbetalning kommer in till oss senare än tre månader efter klardatum kan det hända att du inte får några pengar alls.

Om din ansökan om slututbetalning kommer in till oss senare än tre månader efter klardatum kan det hända att du inte får några pengar alls. Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd. Du ska följa de allmänna villkoren. Om du inte gör det kan du få avdrag på ditt företagsstöd. Bilaga 1

Läs mer

utbildningskatalog HT2015

utbildningskatalog HT2015 utbildningskatalog HT2015 1 anmäl dig Flytt & Nytt! på www.gil.se Nu har vi flyttat in i nya, större lokaler på Mölndalsvägen 30B! Med fler och större rum för utbildning är vi glada över att kunna erbjuda

Läs mer

dubblera Konsten att utveckla lönsamma kunder Dubbleras CRM-utbildningar och seminarier 2013/2014

dubblera Konsten att utveckla lönsamma kunder Dubbleras CRM-utbildningar och seminarier 2013/2014 dubblera Konsten att utveckla lönsamma kunder Dubbleras CRM-utbildningar och seminarier 2013/2014 Diplomutbildning i CRM BESKRIVNING Priset för fem utbildningsdagar: 22 000 kronor + moms alternativt Priset

Läs mer

Visita en del av en växande framtidsbransch

Visita en del av en växande framtidsbransch Bli medlem Visita en del av en växande framtidsbransch FÖR DIG SOM VERKAR INOM BESÖKSNÄRINGEN HAR Visita jobbat i över hundra år. Vi har sedan starten arbetat för branschens utveckling och för att våra

Läs mer

Projektarbete en arbetsmodell

Projektarbete en arbetsmodell K A P I T E L Projektarbete en arbetsmodell Om detta ska fungera måste vi planera och organisera oss noga. Om vi inte har förberett oss i detalj kommer vi att få problem. Det är bättre att ta problemen

Läs mer

IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare

IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare Det är mycket att tänka på vid val av assistansanordnare och det är viktigt med hög kvalitet på assistansen. Genom IfA kan en verksamhet ansöka om IfA-godkännande.

Läs mer

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Egnahemsgatan 13! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

AKTUELLT INFORMATION TILL ELEKTRISKA INSTALLATÖRSORGANISATIONENS MEDLEMMAR NR 12 2011

AKTUELLT INFORMATION TILL ELEKTRISKA INSTALLATÖRSORGANISATIONENS MEDLEMMAR NR 12 2011 AKTUELLT INFORMATION TILL ELEKTRISKA INSTALLATÖRSORGANISATIONENS MEDLEMMAR NR 12 2011 Vi på EIO ska bli ännu bättre på att lyssna på medlemsföretagen och har därför beslutat att bygga upp en panel av medlemsföretag

Läs mer

Tre spår mot förändrad behörighet!

Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Elsäkerhetsverkets uppdrag är att bygga, upprätthålla och utveckla en god säkerhetsnivå för elektriska anläggningar och produkter.

Läs mer

Bli bättre på bostadsrätt

Bli bättre på bostadsrätt Bli bättre på bostadsrätt Utbildningar 2012 Ur kursprogrammet Grundläggande ekonomi IT för styrelseledamöter Bättre kommunikation INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 BLI BÄTTRE PÅ BOSTADSRÄTT...2

Läs mer

Starthäfte för lärare

Starthäfte för lärare Starthäfte för lärare Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är intresserad av UF-företagande! Den här häftet är till för dig som är lärare. Vi vill på

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTETS KURSER & UTBILDNINGAR FÖR NÄRINGSLIVET 2012 AFFÄRSKOMMUNIKATION KREDIT&RISK PROJEKTLEDNING EKONOMI LEDARSKAP

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTETS KURSER & UTBILDNINGAR FÖR NÄRINGSLIVET 2012 AFFÄRSKOMMUNIKATION KREDIT&RISK PROJEKTLEDNING EKONOMI LEDARSKAP FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTETS KURSER & UTBILDNINGAR FÖR NÄRINGSLIVET 2012 AFFÄRSKOMMUNIKATION KREDIT&RISK PROJEKTLEDNING EKONOMI LEDARSKAP MARKNADSFÖRING E Certifikat Projektledning E Projektstyrning

Läs mer

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska Högskolestudier i Sverige Lätt svenska HÖGSKOLESTUDIER I SVERIGE utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck FOTON: Erik Lundback (omslag, s. 5, 6, 7, 11, 13, 18) Eva Dalin (s. 8-9, 12,

Läs mer

EKONOMICHEFS- PROGRAMMET

EKONOMICHEFS- PROGRAMMET KAPITELNAMN EKONOMICHEFS- PROGRAMMET ETT GEDIGET KURSPAKET Företagsekonomi för ekonomer Affärsjuridik för ekonomer Koncernredovisning I grunder i enlighet med K3 Koncernredovisning II fördjupning i enlighet

Läs mer

Lärande och utveckling i vardagen. förutsättningar och verktyg

Lärande och utveckling i vardagen. förutsättningar och verktyg Lärande och utveckling i vardagen förutsättningar och verktyg Om Carpe - bakgrund I detta material nämns Carpe som en enhet. Fram till och med 30 juni 2014 består Carpe av två delar, Forum Carpe och projekt

Läs mer

Utbildningar hösten 2013

Utbildningar hösten 2013 Utbildningar hösten 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÅRA UTBILDNINGAR...3 ASSISTENTUTBILDNING...4 Stockholm 5/11, Göteborg 17/9 ARBETSLEDARUTBILDNING...5 Stockholm 15/10, Göteborg 1/10 KONDUKTIV PEDAGOGIK 1...6

Läs mer

GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET

GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET EXAMENSMÅLEN för programmet ska styra gymnasiearbetets utformning och innehåll. GA ska utgå från programmets CENTRALA KUNSKAPSOMRÅDEN Samhällsekonomi Företagsekonomi

Läs mer

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Personlig assistans: Chefsdagarna 2013. Årets konferens ger dig: Nya praktikfall

Personlig assistans: Chefsdagarna 2013. Årets konferens ger dig: Nya praktikfall inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2013 VÅRA TALARE Inspektionen för vård och omsorg Ansvariga för tillsyn och tillståndsprövning Försäkringskassan Therese Karlberg Verksamhetsområdeschef

Läs mer

KAPITELNAMN. 2 KURSTILLFÄLLEN & ANMÄLAN fei.se info@fei.se 08-545 137 90

KAPITELNAMN. 2 KURSTILLFÄLLEN & ANMÄLAN fei.se info@fei.se 08-545 137 90 KAPITELNAMN 2 KURSTILLFÄLLEN & ANMÄLAN fei.se info@fei.se 08-545 137 90 INNEHÅLL Innehåll Välkommen till FEI... 2 Kontrollera dina kunskaper... 4 Början till ett långvarigt förhållande... 6 Studera hos

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer