NORMKRITISK PEDAGOGIK FÖR INKLUDERANDE BEMÖTANDE OCH UNDERVISNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NORMKRITISK PEDAGOGIK FÖR INKLUDERANDE BEMÖTANDE OCH UNDERVISNING"

Transkript

1 NORMKRITISK PEDAGOGIK FÖR INKLUDERANDE BEMÖTANDE OCH UNDERVISNING

2 LOTTA BJÖRKMAN Jobbat i 13 år som gymnasielärare på Rytmus musikgymnasium i drama och samhällskunskap. Fortbildat all personal där. Frilansande utbildare inom likabehandling och pedagogik - utbildar utbildningspersonal Författare: Metodbok i normkritisk pedagogik (2007), norm- kritisk antologi (2010), normkritisk gestaltning (2011) Jobbat med likabehandlingsarbete sedan 2007

3 VILKA ÄR NI? Namn? Jobbar med? / Pluggar? Normkritisk pedagogik?

4 IDAG? : Normkritik i teorin : Paus : Normkritik i läraruppdraget : Gruppdiskussion : Avslutning

5 VARFÖR NORMKRITISK PEDAGOGIK? Musik och genus ett projekt på Högskolan för scen och musik i Göteborg Syfte: Alla studenter och medarbetare ska kunna göra aktiva och medvetna val i syfte att ge kvinnor och män lika villkor och full integritet i undervisning och i kontakter med skolans stödfunktioner Studenter och medarbetare ska kunna beskriva sina konstnärliga eller yrkesmässiga val och kritiskt reflektera över egna och andras val ur såväl ett jämställdhetsperspektiv som ett normkritiskt perspektiv. Det är viktigt att alla erbjuds samma möjligheter att utvecklas och det är synd om man knuffas in i ett speciellt fack beroende på om man är man eller kvinna. Om vi på grund av oreflekterade traditioner utestänger en stor grupp människor från att befatta sig med musiken, då gör vi musiken en stor otjänst.

6 DÄRFÖR NORMKRITISK PEDAGOGIK Motverka diskriminering både direkt och indirekt, medveten och omedveten Skapa god arbetsmiljö Skapa utrymme för alla människor att utöva musik Skapar utrymme för kreativitet - är vi otrygga är det svårt Utveckla estetiken Ökad professionalitet!

7 KORT NORMKRITISK HISTORIK Träffar 2003: 0 st Genuspedagogik (2000) Queerpedagogik (2004) Studiecirkel ( ) Skolverksrapport (2009) Google- träffar idag: st Vad är normkritik och normkritisk pedagogik idag? Ett begrepp som definieras och omdefinieras!

8 NORMER? Osynlig gräns eller ram som blir synlig genom avvikelsen. Kan handla om allt från instrumentval, tunnelbaneplacering, till hudfärgen på en president.. Kategoriserar vilket gör hierarkier möjliga. Genom att ex. skapa motsatsparet homosexuell/heterosexuell, elektriker/kvinnlig elektriker kan den ena göras till norm och den andra till avvikare, det ena bättre än det andra. Ideal som vi tillsammans skapar och återskapar genom att markera/ bestraffa de som bryter mot dem och belöna de som följer dem. Förändras med sammanhang, tid, plats. Bra norm: Gör att vi inte skadar varandra och lättare kan interagera i sociala sammanhang. Dålig norm: begränsar genom makt och hierarkier människors handlingsutrymme och lärande = en norm som gör att vi beter oss/ lever och lär på ett sätt som vi kanske inte vill. Övning 2: Armarna i kors

9 BAND? Tjejband? Killband?

10 JAZZBAND?

11 Utan att veta om det, så föds och dör majoriteten av alla människor in i ett samhällssystem som är styrt av de normer och värderingar som tjänar det rådande maktsystemet Louis Althusser ( )

12 FILM MACHOFABRIKEN - LÅDORNA

13 HUR SER MUSIKERLÅDAN UT? Hur ser musikerlådorna ut? Vilka finns? Vad händer om en person kliver ur lådan? Vad händer med den som stannar i dem?

14 NORMRÄTTNING OCH NORMBELÖNING När någon bryter mot normen så markerar vi omedvetet eller medvetet och begränsar personens utrymme genom: Skratt och kommentarer Osynliggörande Tillsägelser Förlöjligande Hot & våld När någon följer normen så ger vi bekräftar vi omedvetet eller medvetet och ger personen utrymme genom: Gillande blickar Uppmuntrande kommentarer Talutrymme Status Det här är givetvis också något vi gör mot oss själva.

15 FILM MACHOFABRIKEN SYRRANS FAVORITLÅT

16 PAUS

17 NORMKRITISKT PERSPEKTIV? En metod för att få syn på de omedvetna normer som styr vårt beteende, våra värderingar och vårt lärande. Helt enkelt få syn på lådan och dess makt och privilegier. Syftet är att skapa utrymme för oss själva och andra. Vare sig de befinner sig inom eller utanför normen. Något som är särskilt viktigt då vi har makt över andra som lärare. Syftet är också att utveckla kunskapen utanför kanon. Normkritik innebär inte att vi kritiserar alla normer utan de som med sin makt begränsar människors möjligheter att vara och veta. Detta begränsande är ofta omedvetet, normkritiken medvetandegör. Normkritiken handlar om en konstruktiv kritik som utvecklar snarare än upplöser. Bidrar till ökad kreativitet, kunskap och professionalism!

18 NORMKRITIK FOKUSERAR OLIKA NORMER Med normkritik har vi gått från att bara prata diskriminering som hänger ihop med kön till att inkludera många olika perspektiv : Socioekonomisk bakgrund Kön Sexuell läggning Könsidentitet Etnicitet Religion eller annan trosuppfattning Ålder Funktion

19 NORMKRITIK I PEDAGOGENS DUBBLA UPPDRAG Undervisningen den andra delen av läraruppdraget. För utrymme i vetandet. Bemötande den ena delen av läraruppdraget. För utrymme i varandet. Kunskap om oss själva och normkritik = grunden.

20

21 REFLEKTION Hur kändes det att kryssa/inte kryssa? Vissa av oss kan kryssa i alla blanketternas rutor andra inte.. Flera fick samma lappar jämför antal kryss? Det är mycket som inte står vad fyller vi ut med? Poäng: Denna förförståelse är vårt filter även i mötet med våra elever. Först när vi ser kan vi ser detta kan vi se eleven och situationen och agera professionellt.

22 ATT SE SIG SJÄLV EN FÖRUTSÄTTNING Socionomen/läkaren/juristen/läraren/administratören etc. har makten att markera och bekräfta. Hur använder gör vi det? Det är här det kan bli svårt.. Jag är behandlar ju alla lika Vi har ofta svårt att se vårt eget beteende. Vi vill såklart alla väl men behöver mer kunskap om oss själva och vår förförståelse. Vi är alla produkter av vår historia. I yrken där vi på olika sätt har makt över andra människor behöver vi göra medvetna val, men då behöver vi vara just medvetna.. Normkritik = Ökad professionalism

23 MISSTAGENS MÖJLIGHETER Att vara intresserad av sina misstag är en förutsättning för detta sätt att arbeta. Skuld leder inte till utveckling. Genom våra misstag får vi syn på alla våra normblinda fläckar. Vi är produkter av våra erfarenheter. Vem är jag? Kulturkristen, heteronormativ, europé Detta har mina misstag hittills lärt mig. Ett normkritiskt perspektiv blir aldrig klart, lärandet fortsätter när nya upptäckter görs. En ständig reflexiv arbetsprocess. Misstagsmöjligheterna blir en ständig kompetensutveckling.

24 NORMKRITISKT BEMÖTANDE Undervisningen den andra delen av läraruppdraget. För utrymme i vetandet. Bemötande den ena delen av läraruppdraget. För utrymme i varandet. Kunskap om normkritik = grunden.

25 LAGAR FÖR LIKABEHANDLING Diskrimineringslagen (2008:567): Förbjuder diskriminer- ing och trakasserier pga. kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Vilken bland annat innebär att arbets- givaren eller den som bedriver utbildningsverksamhet har skyldighet att utreda och vidta åtgärder mot trakasserier. Samt ska bedriva ett målinriktat arbete för likabehandling genom ex. en likabehandlingsplan och i rekrytering, Arbetsmiljölagen ( ): ger hela verksamheten (både anställda och studenter) ett övergripande skydd och ansvar att motverka alla former av kränkande särbehandling samt främja en god arbetsmiljö.

26 HUR UPPSTÅR DISKRIMINERING? När någon bryter mot normen så markerar vi mot detta och begränsar personens utrymme genom: Skratt och kommentarer Blickar Osynliggörande Uteslutande Förlöjligande Hot Våld

27 OLIKA TYPER AV DISKRIMINERING Direkt diskriminering Indirekt diskriminering Trakasserier

28 TRAKASSERIER SYNLIGGÖR NORMEN Skällsord är ett sätt att synliggöra normen eftersom de syftar till att den som utsätts ska kliva tillbaka in i lådan. Judesvin Hora Kärring Dampunge Fetto Bögdjävel Svenne Fitta Blatte Bitch Tönt Mongo Övning: Markeringar/Skällsord inom musikvärlden?

29 NORMKRITISKT BEMÖTANDE? Genom att se oss själva i mötet med eleven, vara nyfiken på vår förförståelse. Genom medvetna val i det lilla som kan få konsekvenser (på gott och ont) i det stora. Genom att använda ledarmakten medvetet, vi skapar utrymme (eller inte), studenter anpassar sig.

30 NORMKRITISK UNDERVISNING Undervisningen den andra delen av läraruppdraget. För utrymme i vetandet. Bemötande den ena delen av läraruppdraget. För utrymme i varandet. Kunskap om normkritik = grunden.

31 Om du tänker som du alltid har tänkt, kommer du att göra som du alltid har gjort, och då kommer det att bli som det alltid har varit

32 FARAN MED BARA EN ENDA BERÄTTELSE chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_sto ry.html

33 MINA EXEMPEL: ERA EXEMPEL?

34 NORMKRITISK UNDERVISNING För kunskaps och kreativitetsutveckling. Men också för att skapa inkludering och utrymme i undervisningen. Normkritiska glasögon på metodiken Vilka ord och exempel används? Det stora i det lilla! Hur görs gruppindelningar? Hur organiseras undervisningssituationen för vilka? Demokratiskt ledarskap, ta hjälp av eleverna. Normkritiska glasögon på materialet Allsidighet och saklighet för vem och baserat på vad? Terminssplanering vilka områden får mest utrymme. Varför? Granska material/stoffurval. Vilka normer styr? Inkludera/addera?

35 METOD LÄRARE: ORIENTERING Granska era uppgifter och ert material. Vilka normer styr? Vilka finns representerade och på vilket sätt? Gör en talutrymmesobservation med hjälp av eleverna. Vilka får komma till tals i klassrummet? Arbeta med elevloggböcker som i musik och genus Granska er undervisning gör lektionsbesök och ge feedback till varandra. Critical friends i musik och genus Undersök miljön. Hur används lokalerna och av vilka? Var trivs elever och inte? Använd DO:s husmodell. Kartlägg trivsel och förekomsten av kränkningar och våld med enkätundersökningar.

36 GRUPPDISKUSSION Diskutera i smågrupper: Vad handlar normkritisk pedagogik om tänker du nu? Vilka begränsande normer ser ni i er verksamhet? Både gällande bemötande och undervisning? Någon idé om någon förändring, kan vara väldigt liten, som kan skapa mer utrymme?

37 HUR GÅR VI VIDARE? Utveckla det egna arbetet. Bli konkret! Det normkritiska förhållningssättet får olika uttryck i olika praktiker. Hur det bäst sker vet pedagogen i den specifika verksamheten bäst! Det ständigt pågående samtalet och prövandet, arbetsgruppen behöver bära och utveckla detta tillsammans. Pröva, misslyckas, diskutera, ompröva osv. Ni är er egen och varandras kompetensutveckling! Ledningens stöd, centralt för varaktig förändring. Normkritisk pedagogik behöver bli ett sätt att tänka och agera för att bygga en kultur/kod. Det tar tid, men långsiktig förändring blir varaktig förändring. Det handlar om ett långkok snarare än om micromat..

38 MÖJLIGHETER? Hjärnan kategoriserar allt, men vi är inte slavar under normerna. Om vi är medvetna om dem behöver vi inte vara så rädda för att omvärdera. Det är kul att inse hur stor makt vi har över vad vi tar in. Det får oss att känna oss ganska vuxna och det är något gymnasieelever gärna vill. Arash, elev

39 LITTERATUR? Teori Normkritisk pedagogik makt, lärande och strategier för förändring (2010) Frida Darj och Janne Bromseth (red). Uppsala universitet Musik och genus (2012) Göteborgs universitet När normen blev formen vem lämnades därhän? (2010) Rebecca Billström, examensuppsats från Musikhögskolan, Örebro universitet Metoder I normens öga (2008) Brade et. al, Stiftelsen Friends. BRYT! (2011), RFSL- ungdom och Forum för levande historia. Machofabriken: MedVerkan - Fungerande förändringsarbete för lika rättigheter och möjligheter (2011) Arbetsmiljöforum i Sverige AB / Tema Likabehandling Konstruktiv normkritik (2012) Arbetsmiljöforum i Sverige AB / Tema Likabehandling

NORMKRITISKA PERSPEKTIV. För ett långsiktigt och utvecklande likabehandlingsarbete

NORMKRITISKA PERSPEKTIV. För ett långsiktigt och utvecklande likabehandlingsarbete NORMKRITISKA PERSPEKTIV För ett långsiktigt och utvecklande likabehandlingsarbete INTRODUKTION Lotta Björkman? Arbetat i 13 år som gymnasielärare (Sh + Drama) Jobbat med likabehandlingsfrågor sedan 2007

Läs mer

För inkludering och utveckling i den interna och externa verksamheten

För inkludering och utveckling i den interna och externa verksamheten För inkludering och utveckling i den interna och externa verksamheten Vem och vad? Arbetat i 13 år som gymnasielärare (Sh + Drama) Sexualupplysare för RFSU Jobbat med likabehandlingsfrågor sedan 2007 Utbildare,

Läs mer

Lotta Björkman: Lärare, föreläsare, författare

Lotta Björkman: Lärare, föreläsare, författare Lotta Björkman: Lärare, föreläsare, författare Arbetat i 13 år som gymnasielärare i samhällskunskap och drama Bakgrund inom RFSU-Stockholm som sexualinformatör och ideellt engagerad Sedan 2007 utbildare

Läs mer

Inspirationsföreläsning om normkritik

Inspirationsföreläsning om normkritik Förutsättningar för ett normkritiskt arbete: Inspirationsföreläsning om normkritik En vilja att förändra verksamheten och sig själv Gemensam teoretisk och praktisk kunskapsgrund Konkreta mål och arbetsmetoder

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Praktiskt likabehandlingsarbete i skolan

Praktiskt likabehandlingsarbete i skolan Praktiskt likabehandlingsarbete i skolan Diskrimineringsbyrån Uppsala Kostnadsfri rådgivning, stöd och medling i diskrimineringsärenden Förebygger diskriminering genom information, utbildning och opinionsbildning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandling. Starten. Våren 2015 lyftes denna situation i medierna utifrån situationer som våra studenter utsätts för under sina praktikperioder.

Likabehandling. Starten. Våren 2015 lyftes denna situation i medierna utifrån situationer som våra studenter utsätts för under sina praktikperioder. Starten Våren 2015 lyftes denna situation i medierna utifrån situationer som våra studenter utsätts för under sina praktikperioder. Samlade branschen i en gemensam strategi och handlingsplan Denna utbildning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Page 1 of 5 Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Musik Förskolan Fridhemsgatan 11 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Vår vision: Vår målsättning är att med barnen i fokus erbjuda en trygg, lustfylld och lärorik verksamhet. För

Läs mer

Lotta Björkman: Lärare, föreläsare, författare

Lotta Björkman: Lärare, föreläsare, författare Lotta Björkman: Lärare, föreläsare, författare Arbetat i 13 år som gymnasielärare i samhällskunskap och drama Sedan 2007 utbildare och författare inom normkritik, pedagogik och kreativa metoder Adjunkt

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/ 2014 Pedagogisk omsorg Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja

Läs mer

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Lärcentrum Malung-Sälen Kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Mål Skolväsendet vilar på demokratins grund och alla som jobbar och finns inom skolan skall jobba för

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Förskolan Barnens värld 2012/2013

Förskolan Barnens värld 2012/2013 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Förskolan Barnens värld 2012/2013 Inledning Vår förskola ska vara en plats för glädje, lek och utveckling. Vi ska ge varje barn de bästa möjligheterna

Läs mer

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Gimo Skolområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Verksamhetsår 2016 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800 6 kap. 6-10 ) förbjuder

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGSVANENS FÖRSKOLA november 2012- november 2013 1. Vision I vår förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna.

Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna. LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SPARVEN 2014-2015 Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna. Förskolans allmänna förebyggande arbete:

Läs mer

Förklaring av olika begrepp

Förklaring av olika begrepp Förklaring av olika begrepp Främjande arbete Främjande arbete handlar om att identifiera och stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling och respekt för allas lika värde. Främjandearbetet utgår

Läs mer

Plan mot kränkande särbehandling

Plan mot kränkande särbehandling Plan mot kränkande särbehandling Bjälbotulls förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX

Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX Det är varje förtroendevalds personliga ansvar att medverka till att det inte förekommer diskriminering, trakasserier eller kränkningar inom organisationen. Detta

Läs mer

Årlig plan för likabehandling 2014/ 2015. Öxnered förskola

Årlig plan för likabehandling 2014/ 2015. Öxnered förskola Årlig plan för likabehandling 2014/ 2015 Öxnered förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA läsåret 2015/2016 Vår vision på Hammarns förskola är att vi ska vara en arbetsplats för barn och vuxna

Läs mer

Förskolan Myran läsåret

Förskolan Myran läsåret PLAN Plan mot kränkande behandling Myrans förskola Lyckåkers förskoleområde Förskolan Myran läsåret 2018-2019 Plan för att främja likabehandling, samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan Fagerhults förskola 2014-2015 1 Innehåll 1.Inledning....3 2. Vision... 4 3. Kartläggning och nulägesanalys...4 3.1 Kartläggning...4 3.2 Nulägesanalys...5 4. Mål utifrån kartläggning

Läs mer

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling SOLHEMS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING BAKGRUND DEFINITION VISION MÅL FÖREBYGGANDE ARBETE ÅTGÄRDER UTVÄRDERING INLEDNING Likabehandlingsarbete

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerhaninge förskoleenhet 2013/2014 Inledning Västerhaninges förskolors vision Västerhaninge förskolor är mötesplatser för lek, lärande

Läs mer

HOS OSS ÄR ALLA VÄLKOMNA!

HOS OSS ÄR ALLA VÄLKOMNA! HOS OSS ÄR ALLA VÄLKOMNA! DAGENS UPPLÄGG Om Make Equal Normer Normkritik => Normkreativitet Intersektionalitet Likvärdighet I praktiken?! REFLEKTION Ni kommer få chansen att reflektera och relatera till

Läs mer

1 (11) Vår lokala likabehandlingsplan. Grönlidens förskola

1 (11) Vår lokala likabehandlingsplan. Grönlidens förskola 1 Vår lokala likabehandlingsplan Grönlidens förskola 2 Skolledningens ställningstagande I Hultsfreds kommun skall alla barn och elever känna sig trygga. Inget barn eller elev får utsättas för kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Småfötternas förskola

Likabehandlingsplan Småfötternas förskola 1 Likabehandlingsplan Småfötternas förskola Vår vision på Småfötternas förskola är att alla visar varandra omtanke att alla tar ansvar att alla skall känna sig trygga att alla skall känna en framtidstro

Läs mer

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bergshamraskolan 2014-2015 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Genomförda aktioner och kartläggningar under året: Vi har under årets gång upprättat

Läs mer

sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete

sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete Främjandet av mångfald och likabehandling inom en organisation förutsätter att ledarskapet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm Likabehandlingsplan Pedagogisk omsorg i Tidaholm 2015/2016 Vad säger styrdokumentet?... 3 UPPDRAGET... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Innehållsförteckning Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18... 1 Vision... 2 Verksamhetsmål

Läs mer

Göteborgs folkhögskola

Göteborgs folkhögskola Göteborgs folkhögskola Läsåret 2018-2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen?... 3 2. Syftet med plan mot diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

Videdals privatskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Videdals privatskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Videdals privatskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 16/17 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Välkommen till Samverkansträff för lokala lärarutbildare Karlstads universitet 23 augusti 2018

Välkommen till Samverkansträff för lokala lärarutbildare Karlstads universitet 23 augusti 2018 Välkommen till Samverkansträff för lokala lärarutbildare Karlstads universitet 23 augusti 2018 Program Programinformation Lärandemål som kan upplevas besvärliga Diskussioner i ämnesgrupper Jämlikhet, jämställdhet

Läs mer

Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan...

Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan... Likabehandlingsplan Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan... 3 DEFINITION AV BEGREPP... 4 FRÄMJANDE INSATSER... 5 KARTLÄGGNING...

Läs mer

Hållänget förskolas likabehandlingsplan

Hållänget förskolas likabehandlingsplan Hållänget förskolas likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Alla på vår förskola ska visa respekt för varandra Verksamhetsåret 2014-2015 2014-09-10 Till dig med barn på

Läs mer

Genus i praktiken. Vad fostrar vi våra barn till?

Genus i praktiken. Vad fostrar vi våra barn till? Genus i praktiken Vad fostrar vi våra barn till? AGENDA - Presentation - Vad är genus - Genussystemet - Värderingsövning - Genus i praktiken - vår förändringsprocess - Styrdokument - Film med diskussionsgrupper

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Salmereds förskola HT-17 och VT-18 Upprättad den 2017-06-08 2 (11) Salmereds förskola Salmereds förskola arbetar i tre spår; ett yngrespår,

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Reviderad 30 november 2017 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling,

Läs mer

Förskolan Solrosen/Vitsippan

Förskolan Solrosen/Vitsippan Förskolan Solrosen/Vitsippan Likabehandlingsplan 2017-2018 Likabehandlingsplan för förskolan Vitsippan/Solrosen Likabehandlingsplanen utgår från: Skollagen 6 kap, Diskrimineringslagen 1 kap 1, 2 kap 5-7,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Handlingsplan mot kränkande behandling Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga

Läs mer

Likabehandlingsarbetets ramverk

Likabehandlingsarbetets ramverk Bilaga till Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Stureby förskolor 2013 Likabehandlingsarbetets ramverk - Lagar och begrepp Innehåll Likabehandlingsarbetets ramverk... 3 Lagstiftning...

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK. Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK. Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Förskolechef Ann Ståhlberg Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson Datum 2014-01-03 1 (5) Lindöskolans förskolors plan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Sexuella trakasserier makt, våld och normalisering

Sexuella trakasserier makt, våld och normalisering Sexuella trakasserier makt, våld och normalisering Carolina Engström Jacob Flärdh Asepgren Om Friends Grundades 1997 av Sara Damber - eldsjälen med egen erfarenhet av mobbning. Icke-vinstdrivande organisation

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Bullerbyns förskola Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande... 2 Vision... 2 Lagutrymmen /Definitioner av begrepp... 2 Utvärdera

Läs mer

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns.

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Inledning Den 1:a April 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering,

Läs mer

Att leda förändring i en post-metoo värld

Att leda förändring i en post-metoo värld Att leda förändring i en post-metoo värld Karol Vieker Equality and Diversity Manager Handelshögskolan i Stockholm See beyond today. Transform tomorrow. Vem är denna föreläsare? Över 12 års erfarenhet

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Lärkdrillen

Likabehandlingsplan. Förskolan Lärkdrillen Likabehandlingsplan Förskolan Lärkdrillen 2011 10 25 Styrdokument Läroplanen för förskolan, Lpfö 98/10, poängterar vikten av en lika behandling av alla individer inom verksamheten, bl.a. går det att läsa:

Läs mer

Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska

Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska För att Machofabriken inte ska behöva vara ett arbete som går utanför timplanen har vi tagit fram ett dokument med förslag och tips på

Läs mer

Skollagen innebär att vi bedriver en verksamhet som förebygger kränkande behandling.

Skollagen innebär att vi bedriver en verksamhet som förebygger kränkande behandling. Arbetet med att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling ska, tillsammans med rutinerna för det åtgärdande arbetet (upptäcka, utreda och åtgärda) återspeglas

Läs mer

BJÖRKHAGA FÖRSKOLA. Björkhaga förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

BJÖRKHAGA FÖRSKOLA. Björkhaga förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 BJÖRKHAGA FÖRSKOLA Björkhaga förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Bakgrund Alla förskolor och skolor ska ha en aktuell och levande plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Om makt, härskartekniker & sexuella trakasserier - kunskap för bemötande som inkluderar

Om makt, härskartekniker & sexuella trakasserier - kunskap för bemötande som inkluderar Om makt, härskartekniker & sexuella trakasserier - kunskap för bemötande som inkluderar Lisa Andersson Tengnér 28 nov 2018 Gymnasielärare, fil.kand i psykologi. Utbildad i genuspedagogik, normkritisk pedagogik,

Läs mer

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN LINDEN Trygghetsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015-2016 INNEHÅLL Innehåll... 2 1. Inledning... 4 2. Styrdokument... 4 2.1 Diskrimineringslagen... 4 2.2 Skollagen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA.

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. 100825 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade,

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGTRASTENS FÖRSKOLA 2013 2014 Planen gäller från november 2013 till november 2014

Läs mer

Visionens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Visionens plan mot diskriminering och kränkande behandling Visionens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen. Förskola. Ansvariga för planen. Förskolecheferna är ansvariga för att en plan

Läs mer

Likabehandlingsplan. för trygghet och trivsel

Likabehandlingsplan. för trygghet och trivsel Likabehandlingsplan för trygghet och trivsel Innehåll Innehåll Lagar och styrdokument... Värdegrund... Mål för likabehandlingsarbete... Vad är diskriminering och trakasserier?... Kränkande behandling...

Läs mer

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Den här broschyren vänder sig till dig som är ansvarig för att utreda ett ärende och till alla som är medarbetare, prövande till utbildning

Läs mer

Sirkkala skolas plan för likabehandling

Sirkkala skolas plan för likabehandling Sirkkala skolas plan för likabehandling Inledning En jämställd och jämlik verksamhetskultur i skolan främjar allas delaktighet. Oberoende av kön eller andra personliga egenskaper behandlas alla lika. Enligt

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skå förskola. Mål och vision. Lagen

Likabehandlingsplan för Skå förskola. Mål och vision. Lagen Likabehandlingsplan för Skå förskola Mål och vision Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt, vi vill att barnen ska känna sig sedda och ingen ska utsättas för diskriminering,

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Ankan 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot all form

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2016-04-29 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Förskolan Ragvald En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uddevalla Gymnasiesärskola 2016-2017 Innehållsförteckning Handlingsplan... 0 Bakgrund...2 Lagar och styrdokument...2 Definitioner och begrepp... 3 Gymnasiesärskolans

Läs mer

Denna likabehandlingsplan omfattar alla barn och personal vid förskolan Lundby och gäller för Ht16, Vt17. Revideras juni/17

Denna likabehandlingsplan omfattar alla barn och personal vid förskolan Lundby och gäller för Ht16, Vt17. Revideras juni/17 Likabehandlingsplan Denna likabehandlingsplan omfattar alla barn och personal vid förskolan Lundby och gäller för Ht16, Vt17. Revideras juni/17 Bakgrund Alla barn och personal ska känna sig trygga. De

Läs mer

Möckelns Förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1(9) Utbildningsförvaltningen

Möckelns Förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1(9) Utbildningsförvaltningen 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Möckelns Förskola Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1 2(9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan 1 Likabehandlingsplan 2013-2016 Ersätter Jämställdhetsplan 2009-2011 (Jämställdhet, mångfald och diskriminering) Diskrimineringslagen från 2009 har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Förskolan Lindsdal Barn och ungdomsförvaltningen Adress Spelarvägen 11, Kalmar Tel vx Fax

Förskolan Lindsdal Barn och ungdomsförvaltningen Adress Spelarvägen 11, Kalmar Tel vx Fax Handläggare Datum Förskolan Lindsdal Lindeberga Sjöängens Plan för att förebygga diskriminering, kränkande behandling och främja likabehandling. Gäller från 20110901 till 20120901 Vision: Barn, föräldrar

Läs mer

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Framtagna av Samverkansrådet 2012 Formgivning och tryck: FMLOG APSA Grafisk produktion, Stockholm Foto: FBB Försvarets mediaportal Försvarsmaktens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Tallbacken Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på vår förskola

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Burlövs kommun. Komvux LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Komvux BURLÖVS KOMMUN 2016/2017

Burlövs kommun. Komvux LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Komvux BURLÖVS KOMMUN 2016/2017 1 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING BURLÖVS KOMMUN 2016/2017 1 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 2 SKOLANS VISION SID 3 DEFINITIONER SID 3 ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2017-06-30 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Förskolan Ragvald En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-11- 19 Klubbgärdet/Munksunds Förskole enheter, Piteå kommun Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Skollagen och diskrimineringslagen är två lagar, som ligger till grund till

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Målsättning, vision och kärnvärden

Målsättning, vision och kärnvärden Målsättning, vision och kärnvärden På Skanör Falsterbo Montessoriskola är visionen att utbilda morgondagens världsmedborgare. All personal på skolan arbetar aktivt för att förhindra varje form av diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018 Innehåll Introduktion och bakgrund... 3 Vision... 3 Grundläggande rättighet... 3 Diskriminering...

Läs mer

Förskolan Akvarellen

Förskolan Akvarellen Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Förskolan Akvarellen Upprättad november 2013 Innehållsförteckning Vision sid. 3 Syfte sid. 4 Vad står de olika begreppen för sid. 5 Förklaring

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

Ängets förskola Härnösands kommun. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängets förskola Härnösands kommun. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängets förskola Härnösands kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-18 Vision: I vår verksamhet är alla lika värda! Innehållsförteckning: Innehållsförteckning: 2 Inledning 3 I lagrummet:

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 Post Box 500, 343 23 Älmhult. Besök Stortorget 1, Älmhult. Telefon

Läs mer