Skickat: den 6 juli :30 Catarina Åsberg Monika Bondesson SV: Uppdrag SRHR i nordost, HSNG. Hej Catarina!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skickat: den 6 juli :30 Catarina Åsberg Monika Bondesson SV: Uppdrag SRHR i nordost, HSNG. Hej Catarina!"

Transkript

1 Uppdrag SRHR i nordost, meddelande från Styrelsen för beställd primärvård - HSNG Uppdrag SRHR i nordost, meddelande från Styrelsen för beställd primärvård : SV_ Uppdrag SRHR i nordost, HSNG Från: Susanne Samuelsson Skickat: den 6 juli :30 Till: Catarina Åsberg Kopia: Monika Bondesson Ämne: SV: Uppdrag SRHR i nordost, HSNG Hej Catarina! Som du såg i mitt autosvar så är jag delvis i tjänst, därför har det tagit några dagar innan jag svarat dig, hoppas att det är ok innan du går på ledighet i morgon? Styrelsen för beställd primärvård vill förmedla till HSS att HSN G valt att plocka bort KSH från uppdraget. Och att styrelsen tycker det är tråkigt då vi ser att vi hade kunnat bidra på ett positivt sätt om KSH varit delaktiga men vi är medvetna att beslutet var HSN Gs att fatta. Med vänlig hälsning Susanne Samuelson Områdes/verksamhetschef Barnmorskemottagningar och gynekologi Göteborg Mobil: susanne.l.samuelsson@vgregion.se Närhälsan Göteborg Kaserntorget 11A Göteborg Vxl: Hemsida: Närhälsan finns på Facebook Gilla oss! och LinkedIn Följ oss! Vi finns i hela Västra Götaland och för oss är din hälsa den enda vinsten. Alla Närhälsans barnmorskemottagningar är certifierade enligt ISO 9001:2015.

2 Uppdrag SRHR i nordost, meddelande från Styrelsen för beställd primärvård - HSNG Uppdrag SRHR i nordost, meddelande från Styrelsen för beställd primärvård : SV_ Uppdrag SRHR i nordost, HSNG Från: Catarina Åsberg Skickat: den 3 juli :17 Till: Susanne Samuelsson <susanne.l.samuelsson@vgregion.se> Ämne: Uppdrag SRHR i nordost, HSNG Hej Susanne! Hoppas att allt är bra med dig. Sedan du och jag pratade har jag stämt av läget med HSNG:s processansvarig, Peter Svensson. Ärendet kommer att tas upp för diskussion på nästkommande presidium den 15 augusti. Det skulle vara läge att ge presidiet för HSNG kort info om det som politiken i Styrelsen för beställd primärvård vill förmedla för att sedan ta med frågan till HSS. Två tredjedelar av presidiet sitter även i HSS. Det skulle underlätta om presidiet kunde få synpunkterna skriftligt, för att undvika (fler) missförstånd i frågan. Skulle det vara möjligt? Det räcker med korta punkter per mail eller liknande. Jag går på semester på fredag och är åter i tjänst den 31 juli. Med vänlig hälsning, Catarina Åsberg Regionutvecklare Avdelning folkhälsa, Koncernstab regional utveckling Koncernkontoret Västra Götalandsregionen Mobil: E-post: catarina.asberg@vgregion.se

3 vstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin : Protokollsutdrag hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin 13 (46) Protokoll från hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin Diarienummer HS Beslut 1. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen uppdrar till hälso- och sjukvårdsdirektören att initiera en ny och bredare utredning av förutsättningarna för ett eventuellt resursskifte mellan Habilitering & Hälsa och sjukhusen med anledning av den regionala medicinska riktlinjen Ansvarsfördelning och samverkan mellan, barn- och ungdomsmedicin, barn- och ungdomspsykiatri samt barn- och ungdomshabilitering från 2014 där effekter för hela den medicinska riktlinjen värderas samt ovanstående frågetecken försöker besvaras. 2. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen uppmanar hälso- och sjukvårdsnämnderna, styrelsen för Habilitering & Hälsa samt berörda utförarstyrelser för sjukhusen att avvakta med skifte av resurser till dess att ovanstående utredning har genomförts. 3. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen skickar beslutet till regionstyrelsen för kännedom. 4. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen förklarar paragrafen för omedelbart justerad. Protokollsanteckning Hälso- och sjukvårdsstyrelsen medger att protokollsanteckning från ledamöterna för Socialdemokraterna får bifogas protokollet (bilaga 272A). Sammanfattning av ärendet Regionstyrelsen beslutade i ärendet Regiongemensamma riktlinjer för detaljbudgetarbetet 2018 att ett resursskifte från Habilitering & Hälsa till sjukhusen stegvis ska genomföras med anledning av den regionala medicinska riktlinjen om Ansvarsfördelning och samverkan mellan, barn- och ungdomsmedicin, barn- och ungdomspsykiatri samt barn- och ungdomshabilitering från 2014 (HSD-A ). hösten har ett underlag tagits fram till hälso- och sjukvårdsnämnderna med en värdering av förändringar i volymer och kostnader för denna. I underlaget värderas de skiftade volymerna till 32 mnkr varav 16 mnkr föreslås skiftas i vårdöverenskommelserna mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna å ena sidan och Habilitering & Hälsa samt sjukhusen å den andra. laget har kritiserats av Habilitering & Hälsa bland annat för att endast ha fokuserat på en av de grupper som beskrivs i den regionala medicinska riktlinjen. Det har också förekommit frågetecken över kostnaderna för den definierade volymen vård som har skiftats. Till det kommer frågetecken i vilken utsträckning som sjukhusen via ökade resurser till barn- och ungdomspsykiatrin redan helt Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

4 vstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin : Protokollsutdrag hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin 14 (46) Protokoll från hälso- och sjukvårdsstyrelsen, eller delvis har kompenserats för de ökade volymerna av neuropsykiatriska utredningar. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har i sitt reglemente ett uppdrag att besluta om anvisningar för beställningar och vårdöverenskommelser i syfte att samordna regionens beställningsarbete. Det är hälso- och sjukvårdsstyrelsens uppfattning att ett resursskifte inte bör genomföras förrän delar av ovanstående frågetecken har utretts, varför styrelsen ger hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att göra en förnyad och fördjupad utredning där effekterna, på de olika verksamheterna, för hela den medicinska riktlinjen värderas och där också ovanstående frågetecken försöker besvaras. Det kan vara så att ovanstående beslut står i konflikt med regionstyrelsens beslut från och det är därför viktigt att regionstyrelsen informeras. Samtidigt menar vi att åtgärden ryms inom hälso- och sjukvårdsstyrelsens ansvar enligt sitt reglemente att besluta om regiongemensamma riktlinjer, medicinska riktlinjer och förutsättningar för den regionfinansierade hälso- och sjukvården, liksom inom styrelsens ansvar att samråda med hälso- och sjukvårdsnämnderna och samordna dess arbete samt inom styrelsens ansvar att samordna Västra Götalandsregionens beställningsarbete. Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsstyrelsens beslut 263, Yrkande från Jim Aleberg (S), daterat Yrkanden på sammanträdet Jonas Andersson (L) yrkar följande (bilaga 272B): 1. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen uppdrar till hälso- och sjukvårdsdirektören att initiera en ny och bredare utredning av förutsättningarna för ett eventuellt resursskifte mellan Habilitering & Hälsa och sjukhusen med anledning av den regionala medicinska riktlinjen Ansvarsfördelning och samverkan mellan, barnoch ungdomsmedicin, barn- och ungdomspsykiatri samt barn- och ungdomshabilitering från 2014 där effekter för hela den medicinska riktlinjen värderas samt ovanstående frågetecken försöker besvaras. 2. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen uppmanar hälso- och sjukvårdsnämnderna, styrelsen för Habilitering & Hälsa samt berörda utförarstyrelser för sjukhusen att avvakta med skifte av resurser till dess att ovanstående utredning har genomförts. 3. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar att översända beslutet till regionstyrelsen för kännedom. 4. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen förklarar paragrafen för omedelbart justerad. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på Jonas Anderssons (L) yrkande och finner att hälso- och sjukvårdsstyrelsen bifaller detta. Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

5 vstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin : Protokollsutdrag hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin 15 (46) Protokoll från hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Skickas till Regionstyrelsen Styrelsen för Habilitering & Hälsa Samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder Berörda utförarstyrelser inom hälso- och sjukvård Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

6 utdrag hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin : Bilaga 272A Protokollsanteckning från (S) Avstå från överföring av resurser från barnhabilitering PROTOKOLLSANTECKNING Ärende 5 Dnr: HS Till hälso- och sjukvårdsstyrelsen Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin årets vårdöverenskommelsearbete har en fråga dykt upp gällande en ny medicinsk riktlinje, vilket ledde till en förändrad gränsdragning beträffande ansvaret för barn över 6 år med neuropsykiatriska funktionshinder. Detta ledde i sin tur till förslag om en omfördelning av resurser mellan habilitering och hälsa, och barn- och ungdomsmedicin. Vi såg då risker med att minskade resurser på habilitering och hälsa skulle innebära svårigheter att genomföra den tidiga intensivträning för barn 0-5 år med neuropsykiatriska funktionshinder som är så viktig för deras utveckling och möjligheter att senare klara sin skolgård. Därför yrkade vi i HSS redan förra mötet den 27 september på att denna överföring inte genomförs. Vårt yrkande bordlades trots att VÖK-arbetet var igång och frågan behövdes avgöras. Vi agerade under tiden för att få svar och bjöd in till samtal för att få en lösning för denna viktiga verksamhet, men våra bjudningar togs inte emot. Vi valde då att agera även lokalt i hälso- och sjukvårdsnämnderna och yrka på att denna överföring inte skulle ske, men även här fanns inga, eller möjligen lite smått spridda, besked om hur majoriteten ville i ärendet. Dagarna innan dagens sammanträde kommer den moderatledda majoriteten med ett eget ärende till sammanträdet, påfallande likartat vårt yrkande. När vi kommer med förslag som syftar till att få viktiga verksamheter att fungera väl så väljer majoriteten att skjuta upp frågorna. Hälso- och sjukvården tjänar bättre på breda politiska lösningar och dialog. Vi anser att detta ärende varit dåligt skött. Om det politiska spelet och taktik är viktigare för den moderatledda majoriteten än att finna konstruktiva politiska lösningar så anser vi det beklagligt. Sjukvården förtjänar bättre än så. Jim Aleberg (S) 2:e vice ordförande

7 kollsutdrag hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin : Bilaga 272B Yrkade från (L) om att avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen Yrkande Yrkande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Sammanträdesdatum: Diarienummer: HS Ärende nr: 5 1 (2) Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslås besluta följande: 1. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen uppdrar till hälso- och sjukvårdsdirektören att initiera en ny och bredare utredning av förutsättningarna för ett eventuellt resursskifte mellan Habilitering & Hälsa och sjukhusen med anledning av den regionala medicinska riktlinjen Ansvarsfördelning och samverkan mellan, barnoch ungdomsmedicin, barn- och ungdomspsykiatri samt barn- och ungdomshabilitering från 2014 där effekter för hela den medicinska riktlinjen värderas samt ovanstående frågetecken försöker besvaras. 2. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen uppmanar Hälso- och sjukvårdsnämnderna, styrelsen för Habilitering & Hälsa samt berörda Utförarstyrelser för sjukhusen att avvakta med skifte av resurser till dess att ovanstående utredning har genomförts. 3. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar att översända beslutet till Regionstyrelsen för kännedom. 4. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen förklarar paragrafen för omedelbart justerad. Ärendet Regionstyrelsen beslutade i ärendet Regiongemensamma riktlinjer för detaljbudgetarbetet 2018 att ett resursskifte från Habilitering & Hälsa till sjukhusen stegvis ska genomföras med anledning av den regionala medicinska riktlinjen om Ansvarsfördelning och samverkan mellan, barn- och ungdomsmedicin, barn- och ungdomspsykiatri samt barn- och ungdomshabilitering från 2014 (HSD-A ). hösten har ett underlag tagits fram till hälso- och sjukvårdsnämnderna med en värdering av förändringar i volymer och kostnader för denna. I underlaget värderas de skiftade volymerna till 32 mnkr varav 16 mnkr föreslås skiftas i vårdöverenskommelserna mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna å ena sidan och Habilitering & Hälsa samt sjukhusen å den andra. laget har kritiserats av Habilitering & Hälsa bland annat för att endast ha fokuserat på en av de grupper som beskrivs i den regionala medicinska riktlinjen. Det har också förekommit frågetecken över kostnaderna för den definierade volymen vård som har skiftats. Till det kommer frågetecken i vilken utsträckning som sjukhusen via ökade resurser till barn- och ungdomspsykiatrin redan helt eller delvis har kompenserats för de ökade volymerna av neuropsykiatriska utredningar. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har i sitt reglemente ett uppdrag att besluta om anvisningar för beställningar och vårdöverenskommelser i syfte att samordna regionens beställningsarbete. Det är hälso- och sjukvårdsstyrelsens uppfattning att ett resursskifte inte bör genomföras förrän delar av ovanstående frågetecken har utretts, varför styrelsen ger hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att göra en förnyad och fördjupad utredning där effekterna, på de olika verksamheterna, för hela den medicinska riktlinjen värderas och där också ovanstående frågetecken försöker besvaras. GrönBlå Samverkan i Västra Götalandsregionen Moderaterna Miljöpartiet Liberalerna Centerpartiet Kristdemokraterna moderatvg.se/vgr mp.se/vastra-gotaland vastsverige.liberalerna.se/ centerpartiet.se/vastragotaland wp.kristdemokraterna.se/vg

8 kollsutdrag hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin : Bilaga 272B Yrkade från (L) om att avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen 2 (2) Det kan vara så att ovanstående beslut står i konflikt med Regionstyrelsens beslut från och det är därför viktigt att regionstyrelsen informeras. Samtidigt menar vi att åtgärden ryms inom hälso- och sjukvårdsstyrelsens ansvar enligt sitt reglemente att besluta om regiongemensamma riktlinjer, medicinska riktlinjer och förutsättningar för den regionfinansierade hälso- och sjukvården, liksom inom styrelsens ansvar att samråda med hälso- och sjukvårdsnämnderna och samordna dess arbete samt inom styrelsens ansvar att samordna Västra Götalandsregionens beställningsarbete. Vänersborg, Jonas Andersson Ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (L)

9 hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin : Protokollsutdrag 263 Avstå från överförning av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin 40 (44) Protokoll från hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin Diarienummer HS Beslut 1. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen bordlägger ärendet. Sammanfattning av ärendet Jim Aleberg (S) föreslår i ett yrkande daterat att hälso- och sjukvårdsstyrelsen väntar med att genomföra den tänkta överföringen av resurser mellan habilitering och hälsa och barn- och ungdomspsykiatri i samband med införande av den nya regionala medicinska riktlinjen i väntan på vidare underlag. Yrkanden på sammanträdet Jim Aleberg (S) yrkar följande (bilaga 263): 1. Att vänta med att genomföra den tänkta överföringen av resurser mellan habilitering och hälsa och barn- och ungdomspsykiatri i samband med införande av den nya regionala medicinska riktlinjen i väntan på vidare underlag. Jonas Andersson (L) yrkar att ärendet bordläggs. Beslutsordning Ordföranden ställer proposition på om ärendet ska bordläggas eller avgöras idag och finner att hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar att ärendet ska bordläggas. Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

10 hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin : Yrkande från (S) om att avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin YRKANDE Till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Yrkande om att avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till BUP Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar följande: 1. Att vänta med att genomföra den tänkta överföringen av resurser mellan habilitering och hälsa och barn- och ungdomspsykiatri i samband med införande av den nya regionala medicinska riktlinjen i väntan på vidare underlag Sommaren 2014 fattades beslut om en regional medicinsk riktlinje som innebar en förändrad gränsdragning beträffande ansvaret för barn över 6 år med neuropsykiatriska funktionshinder. I ett slag överfördes ett stort antal patienter från Habilitering och Hälsa till BUP, där väntetiderna till diagnostik och behandling ökade kraftigt. Vi kan konstatera att den riktlinjen hade behövt åtföljas av ett politiskt beslut om ökade resurser till BUP. Nu finns ett förslag om en överföring av 32 Mkr under två år från H&H till BUP att hanteras i beställningsarbetet. Samtidigt har situationen förändrats. Konsekvensbeskrivningar visar att minskade resurser på H&H skulle innebära svårigheter att genomföra den tidiga intensivträning för barn 0-5 år med neuropsykiatriska funktionshinder som är så viktig för deras utveckling och möjligheter att senare klara sin skolgång. Beslutade regionala medicinska riktlinjer markerar vikten av att dessa barn upptäcks tidigt och snabbt får intensivträning. Samtidigt har BUP tillförts ökade resurser för såväl neuropsykiatri och annan psykiatrisk vård. De uppföljningar som psykiatriberedningen tagit del av visar att tillskotten varit viktiga för att kunna ta hand om fler patienter, men samtidigt finns det begränsningar i tillgången på utbildad personal och på lokaler. Verksamheterna beskriver vikten av att också arbeta effektivare med de personalresurser man har. Det är också viktigt med ökad kompetens i primärvården för att upptäcka och ta hand om lindrigare fall av psykisk ohälsa hos barn, och ökad samverkan mellan regional och kommunal verksamhet för att skapa bättre förutsättningar i skolan och på fritiden för barn med neuropsykiatriska funktionshinder.

11 hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin : Yrkande från (S) om att avstå från överföring av resurser från barnhabiliteringen till barn- och ungdomspsykiatrin Att nu föra dessa resurser till BUP från Habilitering och Hälsa anser vi riskerar att ge allvarliga negativa effekter i för de barn som vi vill hjälpa. Därför yrkar vi att denna överföring inte genomförs nu, utan vi bör invänta mer underlag för vilka konsekvenser den regionala medicinska riktlinjen kan riskera få. Jim Aleberg (S) 2e vice ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen

12 lan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, (43) Protokoll från regionstyrelsen, Återrapport handlingsplan fullföljda studier Diarienummer RS Beslut 1. Regionstyrelsen godkänner rapporten Kraftsamling fullföljda studier uppföljning 2017 samt rekommendationer för prioritering Regionstyrelsen föreslår berörda nämnder, styrelser och kommittéer att vidta åtgärder för att genomföra de föreslagna rekommendationerna 3. Regiondirektören får i uppdrag att samordna t Sammanfattning av ärendet Folkhälsokommittén har getts i uppdrag (RF ) att samordna det övergripande arbetet för Handlingsplan fullföljda studier Denna rapport (bilaga 1) är en folkhälsokommitténs första återrapportering och innehåller beskrivning av arbetet under 2017 samt rekommendationer inför 2018 ( 58, ) har arbetet fokuserat på förankring, samordning och fortsatt utvecklingsarbete. Resultatet av uppföljningsenkäten visar att aktiviteter pågår inom samtliga delområden. Aktiviteterna är av både projekt- och verksamhetskaraktär och ett flertal är begränsade geografiskt (bilaga 2). Rekommendationerna syftar till att belysa utmaningar där det genom långsiktiga förändringar i VGR:s egen verksamhet bedöms förbättra förutsättningarna för barn och unga att nå fullföljda studier. I denna rapport föreslås sex rekommendationer. De första fyra rör i första hand förvaltningen: Föreslå regeringen att bli pilotregion för en sammanhållen barn-, elevoch ungdomshälsovård Utveckla tjänstemannastrukturen för samverkan mellan VGR och samtliga kommunalförbund Säkerställa och utveckla t av hembesök från BVC utifrån identifierade behov och brister Säkerställa att barn inte används som språktolkar i VGR-finansierade verksamheter De sista två riktar sig till den politiska organisationen: Skapa en strategi för VGR:s insatser för att öka barn och ungdomars fysiska aktivitet Stärka förutsättningarna för samtliga folkhögskolor genom att inrätta deltagarstödsteam med psykosocial- och specialpedagogisk profession Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

13 lan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, (43) Protokoll från regionstyrelsen, Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande Bilaga Bilaga 1 Rapport fullföljda studier Bilaga Bilaga 2. Sammanfattning uppföljning aktivitetsplan 2017 Bilaga Bilaga 3 Aktivitetslista Skickas till Ann-Sofi Lodin, ann-sofi.lodin@vgregion.se, för Samtliga nämnder, styrelser och kommittéer, för Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

14 tdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Återrapport handlingsplan fullföljda studier 1 (4) Tjänsteutlåtande Datum Diarienummer RS Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Elisabeth Rahmberg Telefon: E-post: elisabeth.rahmberg@vgregion.se Till regionstyrelsen Återrapport handlingsplan fullföljda studier Förslag till beslut 1. Regionstyrelsen godkänner rapporten Kraftsamling fullföljda studier uppföljning 2017 samt rekommendationer för prioritering Regionstyrelsen föreslår berörda nämnder, styrelser och kommittéer att vidta åtgärder för att genomföra de föreslagna rekommendationerna 3. Regiondirektören får i uppdrag att samordna t Sammanfattning av ärendet Folkhälsokommittén har getts i uppdrag (RF ) att samordna det övergripande arbetet för Handlingsplan fullföljda studier Denna rapport (bilaga 1) är en folkhälsokommitténs första återrapportering och innehåller beskrivning av arbetet under 2017 samt rekommendationer inför 2018 ( 58, ) har arbetet fokuserat på förankring, samordning och fortsatt utvecklingsarbete. Resultatet av uppföljningsenkäten visar att aktiviteter pågår inom samtliga delområden. Aktiviteterna är av både projekt- och verksamhetskaraktär och ett flertal är begränsade geografiskt (bilaga 2). Rekommendationerna syftar till att belysa utmaningar där det genom långsiktiga förändringar i VGR:s egen verksamhet bedöms förbättra förutsättningarna för barn och unga att nå fullföljda studier. I denna rapport föreslås sex rekommendationer. De första fyra rör i första hand förvaltningen: Föreslå regeringen att bli pilotregion för en sammanhållen barn-, elevoch ungdomshälsovård Utveckla tjänstemannastrukturen för samverkan mellan VGR och samtliga kommunalförbund Säkerställa och utveckla t av hembesök från BVC utifrån identifierade behov och brister Säkerställa att barn inte används som språktolkar i VGR-finansierade verksamheter De sista två riktar sig till den politiska organisationen: Skapa en strategi för VGR:s insatser för att öka barn och ungdomars fysiska aktivitet Stärka förutsättningarna för samtliga folkhögskolor genom att inrätta deltagarstödsteam med psykosocial- och specialpedagogisk profession Postadress: Regionens Hus Vänersborg Besöksadress: Residenset, Torget Vänersborg Telefon: Webbplats: E-post: regionstyrelsen@vgregion.se

15 tdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Återrapport handlingsplan fullföljda studier Datum Diarienummer RS (4) Fördjupad beskrivning av ärendet Bakgrund I regionfullmäktiges beslut står det att berörda nämnder, styrelser och kommittéer ansvarar för t inom sina respektive ansvarsområden (RF ). Uppföljningsrapporten bygger därför på en enkät ställd till de verksamheter som tidigare identifierats ha aktiviteter som strävar mot målet om fullföljda studier. En sammanställning av svaren finns i den bilagda rapporten. Rekommendationerna är ett underlag för den egna organisationen att prioritera och fördela arbetet under kommande år och utgår från de områden som utpekats i handlingsplan för fullföljda studier. De har tillkommit genom; en sammanvägning av resultat av redan pågående verksamhet diskussioner med företrädare från olika organisationer och professioner omvärldsbevakning av nationell och internationell utveckling inom respektive område Rekommendationerna Föreslå regeringen att bli pilotregion för en sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård Rekommendationen innebär att tillsammans med några intresserade kommuner föreslå regeringen att VGR på försök skapar en sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Försöket ska utvecklas så att det kan utgöra ett pilotexempel för andra delar av regionen och riket samt följas av forskare. Utveckla tjänstemannastrukturen för samverkan mellan VGR och samtliga kommunalförbund Rekommendationen syftar till att ge möjlighet till erfarenhetsutbyte och tillvaratagande av den kunskap som genereras i alla delregioner. Det finns behov att utveckla den långsiktiga samverkansstrukturen för arbetet med fullfölja studier. Utgångspunkten är den befintliga strukturen under BHU. Säkerställa och utveckla t av hembesök från BVC utifrån identifierade behov och brister BVC genomför tidiga hembesök, men besöken prioriteras olika i VGR i tider av hög belastning. Det är av stor betydelse att besöken säkerställs och utvecklas. En VGR-rapport som tas fram av Kunskapscentrum för jämlik vård kommer att färdigställas under hösten. Rekommendationen syftar till att dels i uppföljning följa t av besök och dels omhänderta rapportens slutsatser. Säkerställa att barn inte används som språktolkar i VGR-finansierade verksamheter När barn används som tolkar åt närstående leder det också till att barnet tvingas utebli från skola och fritidsaktiviteter. Socialstyrelsen har riktat kritik mot socialtjänsten och hälso- och sjukvården och påtalat det olämpliga i att barn och

16 tdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Återrapport handlingsplan fullföljda studier Datum Diarienummer RS (4) ungdomar tolkar åt sina anhöriga inom verksamheterna. I en VGR-rapport från 2017 Kulturtolkar en studie kring behov och form ges bland annat förslag på åtgärder för att säkerställa att barn inte används som tolkar. Skapa en strategi för VGR:s insatser för att öka barn och ungdomars fysiska aktivitet Det finns ett behov av att tydliggöra VGR:s roll som samhällsaktör för ökad fysisk aktivitet bland barn och ungdomar. VGR ger idag stöd till bland annat idrottsrörelsen och studieförbunden vilka spelar en stor roll för barns- och ungdomars tillgång till fysisk aktivitet på jämlika villkor. Stärka förutsättningarna för samtliga folkhögskolor genom att inrätta deltagarstödsteam med psykosocial- och specialpedagogisk profession Deltagare med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsvariation var de av folkhögskolans deltagargrupper som ökade mest under För att de ska kunna tillgodogöra sig studierna behöver folkhögskolan förstärkas med motsvarande elevhälsans funktioner inom andra skolformer. Finansiering Arbetet med Kraftsamling för fullföljda studier bedrivs inom ramen för Västra Götalandsregions budget och det prioriterade målet skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska. I budget står även att Västra Götalandsregionen har antagit Kraftsamling för fullföljda studier och kommer i bred samverkan att fokusera på denna utmaning framöver. Arbetet ska enligt regionfullmäktiges beslut bedrivas i linjen och ordinarie budgetprocesser (RF ). Genomförande av beslut Två av rekommendationerna riktas till den politiska organisationen, nämligen: Skapa en strategi för VGR:s insatser för att öka barn och ungdomars fysiska aktivitet Stärka förutsättningarna för samtliga folkhögskolor genom att inrätta deltagarstödsteam med psykosocial- och specialpedagogisk profession Här föreslår folkhälsokommittén att den första rekommendationen hantereras vidare av folkhälsokommittén som i samtal med hälso- och sjukvårdsnämnderna ser över möjligheterna för en gemensam strategi. Folkhälsokommittén föreslår vidare att kulturnämnden i samtal med folkhälsostyrelsen ser över möjligheterna för stöd till samtliga folkhögskolor att inrätta deltagarstödsteam. Beredning Rapporten och dess rekommendationer har arbetats fram inom Västra Götalandsregionens förvaltningar. Beredningsgruppen och styrgruppen för kraftsamlingen, bestående av chefer inom koncernstab regional utveckling och hälso- och sjukvård, har godkänt förslagen.

17 tdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Återrapport handlingsplan fullföljda studier Datum Diarienummer RS (4) Koncernkontoret Ann-Sofi Lodin Regiondirektör Elisabeth Rahmberg Avdelningschef folkhälsa Bilaga Bilaga 1: Rapporten Kraftsamling fullföljda studier uppföljning 2017 samt rekommendationer för prioritering 2018 Bilaga 2: Sammanfattning uppföljning aktivitetsplan 2017 Bilaga 3: Aktivitetslista Ytterligare information För mer information om Kraftsamling fullföljda studier se Besluten skickas till Ann-Sofi Lodin, ann-sofi.lodin@vgregion.se, för Samtliga nämnder, styrelser och kommittéer, för

18 otokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Bilaga 1 Rapport fullföljda studier Uppföljningsrapport Datum: Diarienummer: RS Handlingsplan fullföljda studier Västra Götalandsregionen Koncernkontoret avd. Folkhälsa Handläggare: Elisabeth Rahmberg elisabeth.rahmberg@vgregion.se Tel: Kraftsamling fullföljda studier Uppföljning 2017 samt rekommendationer för prioritering 2018

19 otokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Bilaga 1 Rapport fullföljda studier Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Handlingsplan fullföljda studier... 4 Övergripande samordning... 4 Aktivitetsplan Uppföljning Övergripande samordning... 6 Aktivitetsplan Fortsatt arbete Aktivitetslista 2017/ Rekommendationer... 8 Område 1. Samverkan... 8 Område 2. Psykisk hälsa... 9 Område 3. Livsvillkor och levnadsvanor Område 4. Stimulera intresse för studier Område 5. Migration och utbildning

20 otokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Bilaga 1 Rapport fullföljda studier Sammanfattning Folkhälsokommittén har getts i uppdrag att samordna det övergripande arbetet samt årligen återrapportera uppdraget för den av regionfullmäktige antagna Handlingsplan fullföljda studier Denna rapport är en första återapportering och innehåller beskrivning av den övergripande samordningen, uppföljning av pågående aktiviteter samt rekommendationer inför Regionfullmäktige beslutade att berörda nämnder, styrelser och kommittéer ansvarar för t inom sina respektive ansvarsområden. Rapporten bygger därför på en uppföljningsenkät ställd till de verksamhetsområden som tidigare identifierats ha aktiviteter som strävar mot målet om fullföljda studier. Resultatet av enkäten visar att aktiviteter pågår inom samtliga delområden (med tonvikt på samverkan och psykisk hälsa), har både projekt- och verksamhetskaraktär och att ett flertal är begränsade geografiskt. Kraftsamling för fullföljda studier är ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet och prioriteringar. Ett antal rekommendationer som bedöms förbättra förutsättningarna för barn och unga att fullfölja sina studier kommer därför årligen att presenteras. Rekommendationerna är framtagna genom: en sammanvägning av resultat av redan pågående verksamhet diskussioner med företrädare från olika organisationer och professioner omvärldsbevakning av nationell och internationell utveckling inom respektive område I denna första uppföljningsrapport föreslås följande rekommendationer inom respektive delområde: Samverkan Föreslå regeringen att bli pilotregion för en sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård Utveckla tjänstemannastrukturen för samverkan mellan VGR och samtliga kommunalförbund Psykisk hälsa Säkerställa och utveckla t av hembesök från BVC utifrån identifierade behov och brister Livsvillkor och levnadsvanor Skapa en strategi för VGR:s insatser för att öka barn och ungdomars fysiska aktivitet Stimulera intresse för studier Stärka förutsättningarna för samtliga folkhögskolor genom att inrätta deltagarstödsteam med psykosocial- och specialpedagogisk profession Migration och utbildning Säkerställa att barn inte används som språktolkar i VGR-finansierade verksamheter 3

21 otokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Bilaga 1 Rapport fullföljda studier Bakgrund I januari 2017 antog regionfullmäktige Handlingsplan fullföljda studier Folkhälsokommittén gavs i uppdrag att samordna det övergripande arbetet för fullföljda studier och årligen återrapportera uppdraget. Regionfullmäktige beslutade dessutom att berörda nämnder, styrelser och kommittéer ansvarar för t inom sina respektive ansvarsområden. Handlingsplan fullföljda studier konkretiserar regionfullmäktiges prioriterade mål Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska 2. Planen anknyter till VG2020 och fokuserar på Västra Götalandsregionens (VGR:s) roll i strävan efter att öka antalet ungdomar med fullföljd grundskola och gymnasieutbildning. Arbetet för att alla elever i Västra Götaland ska lämna grund- och gymnasieskolan med godkända betyg bedrivs i processen Kraftsamling fullföljda studier. Syftet med kraftsamlingen är att skapa ett gemensamt engagemang och ansvar för utmaningen hos olika aktörer inom Västra Götaland. Denna rapport innehåller dels en återrapportering av det första halvåret med handlingsplanen och dels förslag till rekommendationer för det fortsatta arbetet. Handlingsplan fullföljda studier Handlingsplanen beskriver arbetet för fullföljda studier utifrån fem delområden som tagits fram genom en analys med deltagare från olika sektorer inom VGR: Samverkan Psykisk hälsa Livsvillkor och levnadsvanor Studiemotivation Migrationsbakgrund Varje delområdesbeskrivning innehåller utmaningar för VGR som organisation och prioriterad inriktning för de närmaste åren. Övergripande samordning Uppdraget att samordna det övergripande arbetet innehåller tre olika delar; organisering, kommunikation samt kunskaps- och erfarenhetsutbyte. 1 RS Budget 2018 VGR 4

22 otokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Bilaga 1 Rapport fullföljda studier Organisering Västra Götalandsregionens arbete för fullföljda studier sträcker sig över flera nämnder, styrelser och kommittéer. För att skapa en helhetsbild måste därför organiseringen ta hänsyn till detta. arbetet med handlingsplanen formerades tre grupperingar; styrgrupp, beredningsgrupp och processgrupp. Styrgruppen leds av folkhälsochef och består av direktörer och chefer för hälsooch sjukvård, kommunikation samt regional utveckling. Styrgruppen har till uppgift att besluta om större inriktningsfrågor. Beredningsgruppen består av avdelnings-/enhetschefer från koncernstab hälso- och sjukvård, koncernstab regional utveckling samt avdelning data och analys. Huvuduppgifterna är förankring, avstämning och övergripande strategiska vägval. Processgruppen består av regionutvecklare från koncernstab regional utvecklig och en kommunikatör. Processgruppen ansvarar för det löpande och övergripande arbetet. Kommunikation Fokus för arbetet med kommunikation är en webbplats för kraftsamling fullföljda studier: Där finns möjlighet att beskriva pågående och planerade aktiviteter, projekt och satsningar som sker inom kraftsamlingen för att visa bredden av insatser och inspirera andra aktörer i Västra Götaland. Övriga centrala kommunikationskanaler är interna och externa möten, seminarier och konferenser regionalt, nationellt och internationellt. Kunskaps- och erfarenhetsutbyte En tredje del i uppdraget att samordna det övergripande arbetet är att skapa forum för kunskaps- och erfarenhetsutbyte. I första hand fokuserar arbetet på att vidareutveckla ett sammanhang där verksamhetsnära personal/praktiker och forskare från olika discipliner i Västra Götaland kan mötas kring temat fullföljda studier. Det finns även behov av kunskaps- och erfarenhetsutbyte i andra strukturerade sammanhang till exempel genom konferenser och/eller workshops. Aktivitetsplan 2017 En aktivitetsplan togs fram under hösten 2016 för att konkretisera handlingsplanen och belysa pågående aktiviteter inom VGR som stödjer handlingsplanens inriktning inom respektive delområde. Aktivitetsplanen innehåller beslutade och i vissa fall pågående insatser och utvecklingsarbeten. Planen ska inte ses som en komplett beskrivning av allt som görs med bäring på fullföljda studier. I aktivitetsplanen beskrivs 14 interna aktiviteter inom VGR och 24 aktiviteter som genomförs i samverkan med eller finansieras av VGR. 5

23 otokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Bilaga 1 Rapport fullföljda studier Uppföljning 2017 Övergripande samordning 2017 har arbetet fokuserat på förankring och övergripande samordning. Utifrån delarna organisering, kommunikation och kunskaps- och erfarenhetsutbyte presenteras nedan en kort sammanställning av vad som genomförts under 2017 samt lärdomar av arbetet. Organisering Första halvåret 2017 lades stor vikt vid förankringsprocessen. I samverkan med externa aktörer har det blivit tydligt att arbetsformer skiljer sig åt mellan hälso- och sjukvårdens och regional utvecklings externa arbete. Därför genomfördes en workshop i augusti med representanter från hälso- och sjukvården, regional utveckling, kommunalförbunden samt VästKom för att diskutera framtida samverkansformer. Kommunikation Förutom arbetet med att utforma webbplatsen så har fokus varit deltagande på konferenser och workshops. Några exempel är: Almedalen 2017 där en panel bestående av statssekreterare, civilsamhällesrepresentanter, förtroendevalde och ledare inom hälso- och sjukvård etc. bemötte ungdomarnas tankar kring fullföljda studier. Information och dialog med avdelningar, enheter, nämnder, kommittéer och styrelser inom Västra Götalandsregionen Information och dialog med kommunledningar Dialog och deltagande i referensgrupp till Kommissionen för jämlik hälsa Aktivt deltagande genom workshops och föredragningar i nationella och internationella nätverk Kunskap- och erfarenhetsutbyte Från hösten 2016 har en arbetsgrupp bestående av representanter från VGR, Göteborgs stad, Göteborgsregionens kommunalförbund, Göteborgs universitet och Högskolan Väst arbetat med att skapa ett forum där forskare från olika discipliner och verksamhetsnära personer kan mötas. Ett första inledande seminarium kommer att hållas den 25 september 2017 och därefter planeras seminarier inom respektive delområde. I februari 2017 genomförde folkhälsokommittén en konferens i Göteborg på temat fullföljda studier - På väg med gemensam kraft. Drygt 400 personer deltog och programmet innehöll både kunskapspåfyllnad och erfarenhetsutbyte. En ny konferens planeras i februari Dialogmöten har genomförts med bland annat Samordningsförbundens organisationer och folkhälsostrateger i Västra Götaland. 6

24 otokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Bilaga 1 Rapport fullföljda studier Aktivitetsplan 2017 En enkät riktad till aktörer med aktiviteter i aktivitetsplan 2017 samt berörda avdelningschefer eller motsvarande inom VGR har genomförts inför halvårsavstämningen. Enkäten innehöll frågor kring planens aktiviteter, om planerade framtida insatser samt upplevda utvecklingsbehov. Sammanfattningsvis visar de inkomna svaren: Aktiviteter pågår inom samtliga av handlingsplanens delområden med störst tonvikt på områdena samverkan och psykisk hälsa. De aktiviteter som fördes in i aktivitetsplanen hösten 2016 är nu till största del i en fas, några är fortfarande i planeringsstadium. Ett fåtal aktiviteter är avslutade. Många av aktivitetsplanens insatser är projekt, ofta samverkansprojekt med externa aktörer. Ett flertal av projekten finansieras av regionutvecklingsnämnden med hjälp av sociala investeringsmedel eller andra bidrag. Erfarenheter som lyfts från flera av dessa är betydelsen av kommunikation och förankring på olika nivåer i de samverkande organisationerna. Aktivitetsplanen innehåller även mer långsiktig verksamhetsutveckling som förväntas bidra till att VGR:s verksamhet ger förutsättningar för barn och unga att gå ur skolan med fullföljda studier. Ett exempel är tilläggsuppdraget att förstärka första linjens/vårdcentralernas arbete kring barn och ungas psykiska hälsa. Goda erfarenheter från sex pilotvårdcentraler har gjort att beslut finns om att ytterligare fem vårdcentraler kommer få detta tilläggsuppdrag. Ett flertal insatser är begränsade geografisk till ett enskilt område i Västra Götaland men exempel finns även på insatser som kan bidra till ökad jämlikhet i förutsättningar för fullföljda studier inom Västra Götaland. Exempel på detta är uppbyggnad och implementering av en enhetlig elevhälsoenkät i Västra Götalands kommuner. Resultaten från enkäten kommer att användas i en regiongemensam elevhälsodatabas som förväntas underlätta en systematisk uppföljning och analys av barn och ungas hälsa. Aktiviteter som ännu inte slutförts samt nya planerade insatser som redovisades i enkäten har tillförts till Aktivitetslista 2017/2018. En sammanställning av uppföljningen finns i Bilaga 1. Sammanfattning uppföljning aktivitetsplan Fortsatt arbete 2018 Kraftsamling fullföljda studier är ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet. Huvuduppgiften för folkhälsokommittén är att driva och hålla samman processen medan varje nämnd, styrelse och kommitté äger sina respektive utvecklingsinsatser. 7

25 otokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Bilaga 1 Rapport fullföljda studier Aktivitetslista 2017/2018 Aktivitetslistan innehåller övergripande aktiviteter inom VGR:s verksamhet som syftar till att förbättra förutsättningar för barn och unga i Västra Götaland att gå ur skolan med fullföljda studier. De aktiviteter som återfinns i listan är inrapporterade av ansvarig enhet. Enligt beslut i regionfullmäktige ska Handlingsplan fullföljda studier följas upp årligen per delårsbokslut augusti. Aktivitetslistan omfattar därför insatser som planeras att genomföras under sista halvåret 2017 till och med första halvåret Aktivitetslistan återfinns i Bilaga 2. Aktivitetslista 2017/2018. Rekommendationer I syfte att kraftsamla VGR:s arbete, med utgångspunkt i regionstyrelsens uppdrag om fullföljda studier, kommer ett antal rekommendationer årligen att föreslås. Rekommendationerna är långsiktiga förändringar i VGR:s egen verksamhet som bedöms förbättra förutsättningarna för barn och unga att nå fullföljda studier och därmed göra skillnad för befolkningen. Rekommendationerna är i första hand ett underlag för den egna organisationen att prioritera och fördela arbetet under kommande år och utgår från de områden som utpekats i handlingsplan för fullföljda studier. De har tillkommit genom; en sammanvägning av resultat av redan pågående verksamhet diskussioner med företrädare från olika organisationer och professioner omvärldsbevakning av nationell och internationell utveckling inom respektive område Område 1. Samverkan Rekommendation - Föreslå regeringen att bli pilotregion för en sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård Beskrivning Samhällets olika institutioner som är skapade för att stödja barns hälsa och utveckling är i påfallande grad organisatoriskt och professionellt separerade både sinsemellan och över barnets liv och utveckling. Kommissionen för jämlik hälsa 3 lyfter som ett av sina förslag till regeringen i juni 2017 behovet att utreda hur en sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård kan skapas, vilket ligger i linje med en rad andra utredningars slutsatser 4. Detsamma lyfter Sveriges kommuner och landsting inom ramen för deras arbete kring psykisk hälsa, där synkronisering av insatser från skolväsendet, socialtjänsten och hälso- och sjukvården efterfrågas. Inom VGR pågår redan ett flertal projekt och 3 SOU 2017:47 4 SOU 2017:9, SOU 2916:94 och rapporten Minskade hälsoskillnader SKL

26 otokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, HSNG Protokollsutdrag regionstyrelsen, Handlingsplan fullföljda studier, : Bilaga 1 Rapport fullföljda studier arbeten som strävar efter en mer sammanhållen verksamhet t.ex. utveckling av första linjen för barn och ungas psykiska hälsa på vårdcentralerna och mycket tyder på att det finns starka önskemål att systematisera och permanenta dessa projekt. Rekommendationen innebär att tillsammans med några intresserade kommuner föreslå regeringen att VGR på försök skapar en sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Försöket ska utvecklas så att det kan utgöra ett pilotexempel för andra delar av regionen och riket samt följas av forskare. Rekommendation - Utveckla tjänstemannastrukturen för samverkan mellan VGR och samtliga kommunalförbund Beskrivning Det sker idag ett omfattande arbete för att skapa förutsättningar för barn och unga att gå klart grund- och gymnasieskola med fullföljda studier. Det sker genom det dagliga arbetet i skolorna, i kommunerna, genom särskilda projekt och satsningar, inom hälso- och sjukvården, science centers och så vidare. För att ge möjlighet till erfarenhetsutbyte och ta tillvara på den kunskap som genereras i alla delregioner finns det behov av att utveckla den långsiktiga samverkansstrukturen för arbetet med fullfölja studier. Detta ska även bidra till att insatserna kompletterar och förstärker varandra samt förbättrar det långsiktiga resultatet. Det konkreta arbetet kan ske genom gemensamma satsningar för att utveckla regional samverkan, sprida kunskap kring forskning inom området samt erbjuda mötesplatser och erfarenhetsutbyte. Område 2. Psykisk hälsa Rekommendation Säkerställa och utveckla t av hembesök från BVC utifrån identifierade behov och brister Beskrivning De ojämlikhetsskapande processerna börjar tidigt i livet och är ett starkt argument för att lägga stor vikt vid tidiga insatser. Behovet av att fokusera betydligt mer på förebyggande insatser måste därför tydliggöras. En avgörande arena för förebyggande arbete är mödraoch barnhälsovården som har möjlighet att tidigt identifiera problem i barnens hälsa, utveckling och uppväxtmiljö. Genom generella och riktade insatser, som ökar i förhållande till behoven, spelar mödra- och barnhälsovården en viktig roll i att utjämna de sociala hälsoskillnaderna och främja en god hälsoutveckling på lång sikt. En studie visar dock att barnhälsovårdens riktade insatser inte nås av alla som skulle kunna ha behov av dem 5. BVC genomför tidiga hembesök, men de prioriteras olika vid olika enheter i VGR i tider av hög belastning. Det är av stor betydelse att besöken säkerställs och utvecklas. En VGR- 5 SOU 2017:47 9

Kraftsamling fullföljda studier

Kraftsamling fullföljda studier Kraftsamling fullföljda studier Folkhälsokommittén samordnar uppdraget Folkhälsokommittén har uppdraget att samordna det övergripande arbetet för fullföljda studier och årligen återrapportera uppdraget

Läs mer

God och jämlik hälsa Kra1samling fullföljda studier

God och jämlik hälsa Kra1samling fullföljda studier God och jämlik hälsa Kra1samling fullföljda studier Nytt nationellt folkhälsomål med 8 målområden Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara

Läs mer

Redovisning av delegeringsbeslut anställningar till primärvårdsstyrelsen sammanträde den 17 november 2017

Redovisning av delegeringsbeslut anställningar till primärvårdsstyrelsen sammanträde den 17 november 2017 Redovisning av delegeringsbeslut anställningar september 2017 vårdval - PVV 2017-00010-8 Redovisning av delegeringsbeslut anställningar september 2017 vårdval : Redovisning av delegeringsbeslut anställningar

Läs mer

Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Temagrupp barn och unga

Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Temagrupp barn och unga Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård Temagrupp barn och unga 2018-10-24 Handlingsplan Fullföljda studier 2017-2020 RS 2017-04304 3 091 elever i VG gick ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017

Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017 1 (9) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017 Tid: 09:30 11:30 Plats: Imperial Hotel, Köpenhamn Närvarande Beslutande Monica Selin, ordförande (KD)

Läs mer

Kraftsamling fullföljda studier

Kraftsamling fullföljda studier Kraftsamling fullföljda studier Skolmisslyckanden skapar utanförskap Idag är det i princip nödvändigt att ha gymnasiekompetens för att leva ett självständigt liv. Samtidigt går en fjärdedel av varje årskull

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

Jämlik hälsa, kunskap till handling 14 juni 2017 Umeå

Jämlik hälsa, kunskap till handling 14 juni 2017 Umeå Jämlik hälsa, kunskap till handling 14 juni 2017 Umeå Closing the gap in a generation Michael Marmots rapport Closing the gap in a generation låg till grund när Västra Götalandsregionen bestämde sig för

Läs mer

Regionstyrelsens uppdrag till folkhälsokommittén

Regionstyrelsens uppdrag till folkhälsokommittén 4 februari 2016 Regionstyrelsens uppdrag till folkhälsokommittén Folkhälsokommittén får uppdraget att återkomma till regionstyrelsen senast under våren 2017 med förslag på regiongemensamma åtgärder som

Läs mer

Nya stuprör när samverkan inte räcker? Huvudprocessledare fullföljda studier

Nya stuprör när samverkan inte räcker? Huvudprocessledare fullföljda studier Nya stuprör när samverkan inte räcker? Elisabeth Rahmberg Jörgen Hansson Ylva Bryngelsson Folkhälsochef Enhetschef avdelning folkhälsa Huvudprocessledare fullföljda studier Västra Götaland 49 kommuner

Läs mer

Protokoll 2 av 2 från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 28 oktober 2016

Protokoll 2 av 2 från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 28 oktober 2016 1 (6) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll 2 av 2 från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 28 oktober 2016 Tid: 10.50-10.54 Plats: Gothia Towers konferens, Mässans gata 24, Göteborg Närvarande

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018

Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018 1 (14) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018 Tid: 09:30-14:15 Plats: Psykiatrimottagning utmattningssyndrom, Viktor Rydbergsgatan 12, Göteborg Närvarande

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Protokoll från Psykiatriberedningen den 24 januari 2017

Protokoll från Psykiatriberedningen den 24 januari 2017 1 (8) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från Psykiatriberedningen den 24 januari 2017 Tid: 09:30 13:25 Plats: Lokal Styrhytten, Campus Nya Varvet, Göteborg Beslutande Monica Selin, ordförande

Läs mer

Tel: Kraftsamling fullföljda studier

Tel: Kraftsamling fullföljda studier Uppföljningsrapport Datum: 2017-09-07 Diarienummer: RS 2016-03484 Handlingsplan fullföljda studier 2017-2020 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret avd. Folkhälsa Handläggare: Elisabeth Rahmberg elisabeth.rahmberg@vgregion.se

Läs mer

Sammanhållen elevhälsa. Projektplan

Sammanhållen elevhälsa. Projektplan Sammanhållen elevhälsa Projektplan 2018-2019 Sammanhållen elevhälsa - en del av en större plan En av rekommenda,onerna för 2018 inom arbetet med Handlingsplan Fullföljda studier handlar om en sammanhållen

Läs mer

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020 (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen 180112 Malin Camper, KPH Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 15 september 2017

Protokoll från psykiatriberedningen den 15 september 2017 1 (14) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 15 september 2017 Tid: 13:15-15:30 Plats: Nääs fabriker, Tollered Närvarande Beslutande Monica Selin, ordförande (KD)

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 9 december 2015

Protokoll från psykiatriberedningen den 9 december 2015 1 (7) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 9 december 2015 Tid: 09.30-13.45 Plats: Lokal Perrongen, Gullbergsvass, Bergslagsgatan 2, Göteborg Närvarande Beslutande

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-20 Diarienummer RS 2535-2012 Regionkansliet/administrativa avdelningen Handläggare: Frida Bjurström Telefon: 010-441 01 46 E-post: frida.bjurstrom@vgregion.se Till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(8) Sida 1(8) Plats och tid Stadshuset, fredag 13 maj 2016, kl 8.30 11.45 Ledamöter Ledamöter Marianne Ahlborg (L), HSN Väster, 1 vice ordförande, ordförande vid mötet Merjem Maslo (M), Mölndals stad, 2 vice

Läs mer

Mötesbok: servicenämnden ( ) servicenämnden. Datum: Plats: Göteborg. Kommentar:

Mötesbok: servicenämnden ( ) servicenämnden. Datum: Plats: Göteborg. Kommentar: Mötesbok: servicenämnden (2017-11-16) servicenämnden Datum: 2017-11-16 Plats: Göteborg Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse servicenämnden 2017-11-16 3 Beslutsärenden 63 Verksamhetsplan och detaljbudget

Läs mer

Västra Götalandsregionen 1 (3) Yttrande Datum 2015-01-14 Diarienummer RS 1705 2014 Ärende 4 och HS 150-2015 Regionstyrelsen Yttrande över motion av Linn Brandström m.fl. (M) om mödrahälsovård och gynekologi

Läs mer

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Specifikation gällande samarbete och styrning inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Allmänt Specifikationen anger hur samarbete och styrning hanteras inom samarbetsorganisationen.

Läs mer

Ärende 8. för rättighetsfrågor till Hälso-ochh. Sida 1(1) Gunnel Sjöberg. Susanne Tedsjö. Expedieras tilll. Tjänsteutlåtandee. POSTADRESS: Box 1726

Ärende 8. för rättighetsfrågor till Hälso-ochh. Sida 1(1) Gunnel Sjöberg. Susanne Tedsjö. Expedieras tilll. Tjänsteutlåtandee. POSTADRESS: Box 1726 Ärende 8 Sida 1(1) Tjänsteutlåtandee Datum 2013-11-27 Diarienummer HSN 8 102-2013 Borås Gunnel Sjöberg Telefon: 010 441 39 46 e-post: gunnel.sjoberg@ @vgregion.se Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad

Läs mer

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 15 december 2017

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 15 december 2017 1 (7) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 15 december 2017 Tid: 09:30-14:00 Plats: Residenset, Vänersborg Närvarande Beslutande

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 217-239 Tid: 2017-12-11, kl 09:00-15:00 Plats: Regionens hus, sal A 228 Uppdrag att utbetala medel till landstingen för barn- och ungdomspsykiatriska verksamheter

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

G en om för a n d ep l a n och rekom m en d a ti on er H a n d l i n gsp l a n f u l l föl jd a stu d i er

G en om för a n d ep l a n och rekom m en d a ti on er H a n d l i n gsp l a n f u l l föl jd a stu d i er Koncernstab regional utveckling Diarienummer: RS 2017-04304, FHK 2017-00009 Datum : 2018-11 - 20 G en om för a n d ep l a n och rekom m en d a ti on er 2 01 9 H a n d l i n gsp l a n f u l l föl jd a stu

Läs mer

Finns det en styrmodell i Västra Götalandsregionen?

Finns det en styrmodell i Västra Götalandsregionen? Finns det en styrmodell i Västra Götalandsregionen? Styrmiljö - med olika komponenter i styrningen Lagar Kommunallagen, Hälso- och sjukvårdslagen Politisk organisation Reglementen Roller Vision - Det goda

Läs mer

I offentlighetens tjänst

I offentlighetens tjänst I offentlighetens tjänst Hur styrs Västra Götalandsregionen? Vad vi ska prata om Västra Götalandsregionens samhällsuppdrag Vad säger lagen? Västra Götalandsregionens styrmiljö reglementen Tjänstemannarollen

Läs mer

1 (2) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med Psykiatriberedningen den 9 februari 2017 Plats: Elite Park Avenue Hotel, Kungsportsavenyn 36, Götebo

1 (2) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med Psykiatriberedningen den 9 februari 2017 Plats: Elite Park Avenue Hotel, Kungsportsavenyn 36, Götebo Kallelse Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-02-09) Psykiatriberedningen Datum: 2017-02-09 Plats: Elite Hotel Kommentar: 1 (2) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med Psykiatriberedningen den 9 februari

Läs mer

Kraftsamling fullföljda studier

Kraftsamling fullföljda studier Kraftsamling fullföljda studier Kommissionens uppdrag Med utgångspunkt i regeringens mål att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation ska vi: 1. Att lämna förslag på åtgärder som kan bidra

Läs mer

Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk ohälsa hos barn och unga

Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk ohälsa hos barn och unga KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 24 oktober 2018 8 Paragraf Diarienummer KS-2018/1846.912 Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk

Läs mer

Protokoll från Psykiatriberedningen den 15 mars 2017

Protokoll från Psykiatriberedningen den 15 mars 2017 1 (18) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från Psykiatriberedningen den 15 mars 2017 Tid: 09:30 14:35 Plats: Gothia Towers, Mässans gata 24, Göteborg Närvarande Beslutande Monica Selin,

Läs mer

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV17-0037 Ankom 180302 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENUMMER 2018-02-13 LS-LED17-1879-4 17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar Diarienummer:

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 23 mars 2018

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 23 mars 2018 1 (5) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 23 mars 2018 Tid: 09:30-12:00 Plats: Kosterhavet, Södra Hamngatan 37-41, Göteborg

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Strategi för ökad fysisk aktivitet

Strategi för ökad fysisk aktivitet Strategi för ökad fysisk aktivitet Om projektet 2019-01-24 Annika Nilsson Gren, regionutvecklare Avdelning Folkhälsa Karin Andersson, Verksamhetschef Barn och ungdomsverksamheterna Angereds sjukhus Lisa

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med personalutskottet den 18 mars 2015 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-03-08 39 KS 402/16 Handlingsplan Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik Beslut Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 1 (5) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 Plats: Bohusläns museum, Museigatan 1, Uddevalla Tid: Kl. 09:00 15:00 (Kaffe från kl. 08:30) Om du

Läs mer

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet den 19 augusti 2014 Plats: Blå salongen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 09.00-15.00

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland?

Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland? Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland? Varje år dör 1.600 personer i förtid på grund av ojämlikheter i hälsa. Detta medför ett produktionsbortfall motsvarande 2,2 miljarder kronor en förlust

Läs mer

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t Beslutad av: Regiondirektören, 2018-01 - 25 Diarienummer: RS 2017-06134 Giltighet: från 2018-01 - 29 till 2022-12 - 31 Riktlinje Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-03-08 38 KS 466/16 Nytt hälso- och sjukvårdsavtal i Västra Götaland Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-59

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-59 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-59 Tid: 2016-05-31, kl 13:00-16:40 Plats: Sal A, Regionens hus 51 Motion Sjukhusclown, är det inte dags nu? Diarienummer: RJL 2016/260 Beslut Nämnden

Läs mer

Kompletterande handlingar inför regionfullmäktige 24 november 2015

Kompletterande handlingar inför regionfullmäktige 24 november 2015 Koncernavdelningen Datum 2015-11-18 Till Kompletterande handlingar inför regionfullmäktige 24 november 2015 Inför regionfullmäktiges sammanträde den 24 november översändes följande: Ärende 3: Interpellationer

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Reglemente för patientnämnd

Reglemente för patientnämnd 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 2018-03535 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 10-11 juni 2019, 138 Reglemente för patientnämnd Dokumentet består av tre delar. Först en allmän översiktlig

Läs mer

Handlingar till personalutskottets möte den 26 augusti 2015 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets möte den 26 augusti 2015 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets möte den 26 augusti 2015 i Vänersborg 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med personalutskottet den 26 augusti 2015 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid:

Läs mer

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

Regionstyrelsen 1-25

Regionstyrelsen 1-25 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 1-25 Tid: 2018-01-30, kl 09:00-14:45 Plats: Regionens hus, sal A 8 Motion - Hur ska framtidens sjukvård ges i Region Jönköpings län? Diarienummer: RJL 2016/3444 Beslut

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 januari 2017

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 januari 2017 Plats och tid Stadshuset, rum 214 fredag 20 januari kl 8.30-11.00 ande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Merjem Maslo (M), Mölndals stad, 2 vice ordförande Dagmar Callgard (L),

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning

Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning Linda Macke, Göteborgsregionens kommunalförbund Malin Camper, Västra Götalandsregionen 180207 Bakgrund

Läs mer

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 17 november 2017

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 17 november 2017 1 (8) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 17 november 2017 Tid: 09:30-14:30 Plats: Estrad Arena, Alingsås Beslutande Anna-Lena

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 20 maj 2015 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 20 maj 2015 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets sammanträde den 20 maj 2015 i Vänersborg 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med personalutskottet den 20 maj 2015 Plats: Sessionssalen, residenset, Vänersborg Tid:

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-04-15 Dnr: RS 2015-277 Regionstyrelsen Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner Bakgrund Enligt lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 100-114

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 100-114 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 100-114 Tid: 2015-09-22, kl 08:00-09:10 Plats: 114 RJL 2015/ 1062 Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus Uppdrag Riktlinjer för stipendieutdelning

Läs mer

Strategi för fysisk aktivitet barn och unga

Strategi för fysisk aktivitet barn och unga Strategi för fysisk aktivitet barn och unga Om projektet 2018-08-22 Hur ser det ut idag? Fysisk aktivitet är en viktig faktor för ett gott liv. Barn mellan 6 och 17 år bör vara fysiskt aktiva minst 60

Läs mer

Regionstyrelsen 22-42

Regionstyrelsen 22-42 Regionstyrelsen 22-42 Tid: 2016-03-01 13:00-16:10 Plats: Regionens hus, sal A 34 Komplettering av avsnitt 5.17 i förfrågningsunderlag Primärvård inom vårdval i Jönköpings län Diarienummer: LJ 2014/733

Läs mer

Handlingar till mötet i Göteborg med Styrelsen för Habilitering & Hälsa

Handlingar till mötet i Göteborg med Styrelsen för Habilitering & Hälsa Handlingar till mötet i Göteborg med Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 20 oktober 2011 Ärende 4 Sida 1(1) Tjänsteutlåtande Datum 2011-10-10 Diarienummer H&H 21-2011 Förvaltningskansliet Handläggare

Läs mer

Beredning för Överenskommelsen med den sociala ekonomin den 20 maj 2016

Beredning för Överenskommelsen med den sociala ekonomin den 20 maj 2016 1 (9) Protokoll Västra Götalandsregionens Beredning för Överenskommelsen med den sociala ekonomin den 20 maj 2016 Tid: 09.30 14.30 Plats: Residenset, Vänersborg Närvarande Anna-Lena Holberg (M), ordförande

Läs mer

Reglemente för regionutvecklingsnämnden

Reglemente för regionutvecklingsnämnden 1 (6) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för regionutvecklingsnämnden Dokumentet består av tre delar. Först en

Läs mer

Västbus Samverkan för barn och ungas bästa

Västbus Samverkan för barn och ungas bästa Västbus Samverkan för barn och ungas bästa Regionalt övergripande riktlinje som gäller samtliga 49 kommuner och regionen. Reglerar samverkan kring barn och unga med psykisk/psykiatrisk och social problematik.

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 60-73

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 60-73 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 60-73 Tid: 2016-06-28, kl 13:00-17:05 Plats: Sal A, Regionens hus 64 Motion: Hjälpmedelsdepå en möjlighet till en aktiv fritid Diarienummer: RJL2015/1066

Läs mer

Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna

Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad Medborgardialog Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna Tid: Maj 2013 Plats: Vid vårdcentraler i nämndsområdet Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad

Läs mer

Kompletterande handlingar inför regionfullmäktige 12 april 2016

Kompletterande handlingar inför regionfullmäktige 12 april 2016 Koncernavdelningen Datum 2016-04-05 Till Kompletterande handlingar inför regionfullmäktige 12 april 2016 Inför regionfullmäktiges sammanträde den 12 april översändes följande: Ärende 3: Interpellationer

Läs mer

Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland

Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Annika Larsson 2017-03-28 Dnr: RS 2017-206 Regionstyrelsen Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland

Läs mer

Reglemente för patientnämnd

Reglemente för patientnämnd 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för patientnämnd Dokumentet består av tre delar. Först en allmän översiktlig

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus Dokumentet

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 75-106 Tid: 2016-06-14, kl 13:00-17:00 Plats: Regionens hus, sal A 87 Motion Sjukhusclown, är det inte dags nu? Diarienummer: RJL 2016/260 Beslut Regionstyrelsen föreslår

Läs mer

1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-07 Diarienummer RUN 2016-02074 Västra Götalandsregionen Koncernstab Regional utveckling Handläggare: Annika Ottosson Telefon: 0705 777786 E-post: annika.ottosson@vgregion.se

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 74-85

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 74-85 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 74-85 Tid: 2016-09-13, kl 13:00-16:15 Plats: 84 Sal A, Regionens hus Uppdaterad rekommendation för assisterad befruktning med anledning av ny lagstiftning

Läs mer

Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen. 8 april 2014

Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen. 8 april 2014 Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen 8 april 2014 1 (1) Föredragningslista Sammanträde med regionstyrelsen den 8 april 2014 Plats: Sessionssalen, Residenset,

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Ändringar enligt RF 171/14 har införts. Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Utöver detta reglemente

Läs mer

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Pressmeddelande Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Beslut i regionstyrelsen 27 oktober Fullmäktigeärenden Västra Götalandsregionen vill sälja 31 fastigheter Västra Götalandsregionen ska enligt ett förslag

Läs mer

1 (3) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 19 oktober 2017 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid:

1 (3) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 19 oktober 2017 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid: till sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen 2017-10-19 Handlingar 1 (3) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 19 oktober 2017 Plats: Sessionssalen, Residenset,

Läs mer

IFO-chefsnätverket Välkomna!

IFO-chefsnätverket Välkomna! IFO-chefsnätverket 2019-08-30 Välkomna! Idag Start med kaffe Rundan FoU i Väst Fika Planering för kommande år Korta avstämningar Psykisk hälsa och missbruk Jäv Diskussion Planering för 2019-2020, prioritering

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet 15 januari 2013 Plats: Blå salongen, residenset, Vänersborg Tid: Kl.

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin

Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin 1 (6) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin Dokumentet består av tre delar.

Läs mer