Möta människor med rättshaveristiskt beteende i äldreomsorgen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möta människor med rättshaveristiskt beteende i äldreomsorgen"

Transkript

1 Möta människor med rättshaveristiskt beteende i äldreomsorgen

2 Ny bok Jakob Carlander Andreas Svensson MÖTA MÄNNISKOR MED RÄTTSHAVERISTISKT BETEENDE Jakob Carlander Andreas Svensson MÖTA MÄNNISKOR MED RÄTTS- HAVERISTISKT BETEENDE HANDBOK FÖR YRKESVERKSAMMA

3 En do*er -ll en demenssjuk kvinna vistas dagligen hos sin mamma. Läkaren har ha< e* s k brytpunktssamtal. Ändå kräver do*ern dropp för mamman och ak-v behandling med penicillin, men vägrar a* mamman får smärtlindring e<ersom det kan försämra andning. Till slut gör man do*ern trots allt -ll viljes, utan a* hennes kri-ska hållning avtar. Do*ern gör anteckningar e<er varje insats från personalen som hon granskar kri-skt. Vid några -llfällen ställer hon sig i vägen och söker handgripligen hindra vissa av personalen a* komma in -ll mamman. Hon erbjuds av kuratorn a* få fly*a mamman -ll annat boende men vägrar.

4 En enhetschef i liten kommun får e* mejl från en anhörig: Vi blir sämre behandlade än boskap Har du ingen yrkesstolthet. Du och socialchefen borde söka er =ll e> koncentra=onsläger. Du är avskyvärd. Jag kommer a> anmäla dig =ll IVO. Är du stolt över a> bli anmäld? En dag kommer rä>visan och sanningen a> segra. Är det inte snart läge för dig a> avsluta din tjänst här Den anhöriges mejl har en lång lista med vilka som mo*ar en kopia av det. Enhetschefen tänker på hur det blir a* leva i kommunen e<er de*a.

5 En äldre man avlider e* kort tag e<er a* en na* ha fallit ur sängen. Sonen anklagar äldreboendet som ansvariga för pappans död. Då enhetschefen bjudit in honom -ll e* samtal kastar han plötsligt en stol mot henne och säger: Känn på hur det är a> vara utsa>.

6 En do*er har länge kri-serat, trakasserat och upprepade gånger anmält e* demensboende där hennes pappa bo* den sista -den. När pappan dör tar hon kontakt med andra anhöriga och erbjuder sig agera ombud för dem mot boendet. Då hon har en juridisk examen är det några anhöriga som -llåter henne a* bli ombud för sina närstående utan a* rik-gt förstå vad det leder -ll. Nästan dagligen hör hon av sig -ll boendet med krav, påpekanden och hot om anmälan. Hon dokumenterar allt som gör henne upprörd med kamera och spelar in alla samtal hon har med enhetschefen.

7 Rä*shaveris-skt beteende

8 Blanda inte ihop: Rä*shaverism Rä*shaverist som ägnar den mesta -den åt sin kamp. Människor med rä*shaveris-skt beteende i en speciell situa-on eller särskilt sammanhang. Människor som adekvat reagerar på något som inte fungerar inom ex vård, omsorg och skola utan a* få gehör för sin kri-k.

9 E* beteende i olika grad Svår Må'lig Lindrig Minimal

10

11 Kränkt en populär känsla

12 En studie från Australien.visar på a* 1 % av de som kom i kontakt med den kommunala förvaltningen och servicen hade e* rä*shaveris-skt beteende. Men a* dessa tog 30 % av arbetets resurser i anspråk.

13 Miljöer där jag möter rä*shaveristen Socialtjänst, Försäkringskassa, Arbetsförmedling, Trafikkontor Sjukvård, äldreomsorg, LSS, skola och förskola. Tillsyn, -llstånd och inspek-on; som berör boende, ekonomi, vård och näringsliv. Områden som berör förlust och separa-on: rela-on, arbete, hälsa. Offentliga sammanhang där man kan komma -ll tals. Insändare, Ring P1, Föreningsliv mm. Alla former av myndighet, även den mer symboliska makten.

14 Mentalisera Göra egna och andras handlingar begripliga u-från bakomliggande mentala avsikter, som önskningar, känslor och föreställningar (den som lämnar mig beskedet säger inte de>a för a> vara elak) Det som finns i sinnet, finns i sinnet (och inte hos den andre) Förstå sig själv och andra i termer av mentala -llstånd och mentala processer.

15 Förlorad mentaliseringsförmåga Mamma -ll en son med kogni-va och fysiska funk-onshinder bor i Vilhelmina. Sonen bor i Ystad och har go* stöd av en grupp personliga assistenter. En fin vårmorgon när utetermometern krupit över 15 grader, gör man en udlykt med sonen. En av assistenterna tar en bild av sonen när han skra*ar och äter glass och skickar den som MMS -ll mamman som o<a visat missnöje över sonens stöd. Mamman ringer omedelbart upp och skäller ut assistenterna för a* sonen är alldeles för tunt klädd. I Vilhelmina är det 3 grader kallt och snöar.

16 Äldre diagnos-sk bedömning: Kverulansparanoia präglad av aggressiv självhävdelse, parad med misstro mot auktoriteter och samhällets administra=on. Det är en man som håller på sin rä>, överklagar från instans =ll instans och som i avslag ser bevis på samhällets ru>enhet och systema=ska maskopi mot honom (O*osson 423:1983).

17 Manlig och kvinnlig rä*shaverism Det tycks som om män med e* rä*shaveris-skt beteende i större utsträckning utvecklar si* beteende i ärenden som rör ekonomi och lagliga räigheter. Kvinnor med samma beteende agera mer i rela-onella frågor.

18 Rä*shaverism; en diagnos i andra diagnoser. Personlighetssyndrom Neuropsykiatrisk funk-onsnedsä*ning Trauma-ska krisreak-on som inte utvecklas, med känslomässigt undvikande som följd. Process av ältande och grubblande vid ångestsyndrom. En kombina-on av dessa faktorer Vanföreställningssyndrom

19 Två personlighetssyndrom hos Narcissis3sk personlighetssyndrom rä*shaveristen Paranoid personlighetssyndrom

20 Även drag av tvångsmässigt personlighetssyndrom

21 Konflikter växer som ringar på va*net

22 Några kriterier för rä*shaveris-skt beteende 1. Har en lång och omständlig berä*else, som o<a följer e* bestämt ritual. Vill ha sista ordet. Vad bra! Då har vi kvällen på oss

23 2. Ställer krav som o<a inte är förenliga med regler, lags-<ning, vetenskap, beprövad erfarenhet eller evidens. Exempelvis vilken medicin och behandling en omsorgstagare ska ha, hur den ska udöras eller vem som får och inte får udöra den.

24 3. Begär ut alla tänkbara handlingar, ibland av misstänksamhet, ibland som bestraffning. Förkärlek -ll dokumenta-on

25 4. Skickar brev, mejl och sms i stor mängd -ll handläggare, chefer, myndighetspersoner och förtroendevalda; o<a med liktydligt innehåll och med kopior -ll alla tänkbara adressater. Skriver på e* speciellt sä*: VERSALER, förstorade textavsni',????!!!!!! Färgad text

26 5. Hög benägenhet a* anmäla och överklaga -ll många instanser och myndigheter, vilka ådöljs av ständiga komple*eringar. Under fem månaders -d 2015 tog e* IVO- kontor emot anmälningar av en och och samma person.

27 6. Vill gärna agera ombud för andra och föra deras talan med den egna erfarenheten som grund. Hänvisar o<a -ll generalfullmakt Vanlig replik: Jag vill inte någon annan ska drabbas av det vi varit utsa>a för

28 Nätverksmänniskor Rä*shaverister har en tendens a* engagera sig i andra människors ärenden och på så sä* driva si* eget vidare. Hur motverkar jag a* andra omsorgstagare och anhöriga dras in i deras nätverk?

29 Beslut från IVO Anmälaren har gentemot vårdgivaren ingivit och åberopat en fullmakt från pa-enten som befullmäk-gar anmälaren a* föra pa-entens talan i alla frågor. IVO finner a* det enligt gällande rä* saknas stör för a* överlåta pa-entens bestämmanderä* förande vård och behandling -ll någon annan. En rä* som pa-enten inte själv har, nämligen a* bestämma vilken vård och behandling som ska ges, kan inte heller överlåtas -ll någon anan genom en fullmakt

30 7. Gör bruk av metaforer och bilder som förstärker den egna upplevelsen på e* överdrivet och absurt sä*.

31 Rä*shaveristen förstärker o<a sin bild av situa-onen med metaforer Du är en elak kossa och behandlar de gamla som boskap på väg =ll slakt. Di> svar var en verbal våldtäkt! Ni är som en grupp SS- generaler! När du säger så =ll mig är det som a> bli överkörd av e> tåg!

32 8. Förkärlek -ll a* spela in samtal. Ibland också a* göra bildupptagningar av personalens arbete.

33 Särskilt svårighet när beteendet också finns i arbetslaget:

34 Vad kan jag göra? Samtalets verktygslåda

35 Allmänna råd

36 Argumentera inte Förstärker skillnader

37 Övertala? Det här kommer inte a> göra ont. A* övertala leder o<a -ll större misstänksamhet. Det är ju du som representerar makten Det är mer framgångsrikt a* mo-vera och erbjuda informa-on.

38 Försök inte sä*a den andre på plats

39 Validera Den anhörige känner och tänker det hen känner och tänker. Har räigheter och skyldigheter. Jag som personal har a* värna en god och vetenskaplig omvårdnad och vård. Har rä-gheter och skyldigheter

40 Validera: visa respekt för båda parter Din mamma kan ibland ge väldigt blandade signaler om vad hon vill ha, och du har berä>at a> det har se> ut så under en lång =d innan hon fly>ade =ll boendet. Det är förståeligt a> du har åsikter på hur vi ska =llgodose din mammas behov, epersom du är van a> tolka din mammas signaler. Din mamma har dock visat förtroende för flera av sköterskorna här och vi är väldigt lyhörda för om hon ändrar sig.

41 Validera: visa respekt för båda parter Jag tycker a> di> sä> a> prata med ärendehandläggaren var otrevligt. Jag förstår a> du är frustrerad för a> du fick vänta så länge i kön, men a> ta ut det på personalen på det sä>et är inte okej.

42 Invalidera: Invalidera den andre Invalidera mig själv Jag hör vad du säger men Tyvärr kan jag inte.. Nu tycker jag du har en tråkig astyd Det är inte jag som gjort reglerna och skrivit lagarna..

43 Handlingsplan Krisgrupp Policydokument

44 Dokumentation! Och vik-gast av allt

45 Acceptans A* inse dilemmat är en konstruk-v lösning: Ge upp all tanke på nåd Så kommer den 2ll dig obemärkt Gunnar Ekelöf

46 Två andra vik-ga fack i verktygslådan Mo-verande samtal vid mer -llfälligt rä*shaveris-skt beteende ge syre åt reflekterandet Lågaffek-vt bemötande vid utpräglat rä*shaverism strypa syre -ll beteendet

47 Lågaffek-vt bemötande: Två sä* a* vinna en dragkamp

48 Lågaffek-vt Begränsa och isolera beteendet Skriv svar tydligt, korda*at och konkret som inte behöver tolkas. Lös din uppgi<, låt dig inte dras in i något annat. Svara på det som frågas e<er. Inte mer. Visa inte oro inför hot om anmälan överklagan inspelning Vädja inte -ll rä*shaveristen Våga fa*a beslut! Gå inte in i den andres känslolägen - Välj dina strider Svalkande likgil-ghet. Istället för a* återupprepa informa-on; hänvisa -ll det som skrivits -digare. Låt det gå lite -d innan du svarar. Svara inte omedelbart. Avbryt samtal då de blir kränkande eller hodulla sä* ny -d Du behöver inte förklara mer än tre gånger vid e* -llfälle Byt handläggare vid långvarig rä*shaverism.

49 Mo-verande samtal En vanlig bild för det mo-verande samtalet är hämtad från trädgårdsskötsel. Vill man driva upp en planta kan man inte dra och rycka i den. Man måste i stället va*na, ansa och bereda en god jordmån. På samma sä* söker e* mo-verande samtal skapa gynnsamma förhållanden för den andre a* ta sig an en svår situa-on.

50 Förhandla Öppna frågor Andra redskap, Mo-verande samtal Erbjud informa-on istället för a* försvara dig Distrak-on säg det oväntade, ge andra perspek-v men håll -ll ämnet jmfr Ring P1 Jobba med sammanfa*ningar Generalisera vid misstänksamhet, var rela-onell

51 Transak-onsanalys: Erbjuda informa-on skapar vuxennivå Förälder Vuxen Barn

52 Hopp i haveri

53 Förhandla Öppna frågor Mo-verande samtal Erbjud informa-on istället för a* försvara dig Distrak-on säg det oväntade, ge andra perspek-v men håll -ll ämnet jmfr Ring P1 Jobba med sammanfa*ningar Generalisera vid misstänksamhet, var rela-onell

MÖTA MÄNNISKOR MED RÄTTSHAVERISTISKT BETEENDE. Andreas Svensson, leg psykolog

MÖTA MÄNNISKOR MED RÄTTSHAVERISTISKT BETEENDE. Andreas Svensson, leg psykolog MÖTA MÄNNISKOR MED RÄTTSHAVERISTISKT BETEENDE Andreas Svensson, leg psykolog kagsvensson@gmail.com BOK HÖSTEN 2015 (UPPDATERAD VERSION VÅREN 2017) BLANDA INTE IHOP: Rättshaverism en person som ägnar den

Läs mer

Möta människor med rä0shaveris3skt beteende.

Möta människor med rä0shaveris3skt beteende. Möta människor med rä0shaveris3skt beteende. www.carlander.nu Blanda inte ihop: Rä0shaverism en person som ägnar den största delen av sin 8d för de0a beteende. Människor med rä0shaveris8skt beteende i

Läs mer

A" lämna ovälkomna besked. och behålla en god rela5on

A lämna ovälkomna besked. och behålla en god rela5on A" lämna ovälkomna besked och behålla en god rela5on 67#,)+# jakob carlander att lämna svåra besked Jakob Carlander att lämna svåra besked Jakob Carlander Text och bilder kan hämtas www.ssil.se Börja

Läs mer

A" möta människor med e" rä"shaveris3skt beteende.

A möta människor med e räshaveris3skt beteende. A" möta människor med e" rä"shaveris3skt beteende. Bok som kommer i höst Jakob Carlander Andreas Svensson MÖTA MÄNNISKOR MED RÄTTSHAVERISTISKT BETEENDE Jakob Carlander Andreas Svensson MÖTA MÄNNISKOR MED

Läs mer

Möta människor med rä0shaveris3skt beteende

Möta människor med rä0shaveris3skt beteende Möta människor med rä0shaveris3skt beteende Jakob Carlander, leg psykoterapeut Linköping 2018-05-14 Det samlades en armé av rä0shaverister utanför hans (Benny Fredriksson) dörr som ropade på blod. Leif

Läs mer

Samtalsteknik: Mo#verande samtal

Samtalsteknik: Mo#verande samtal Samtalsteknik: Mo#verande samtal Joachim Eckerström Doktorand, Karolinska Ins0tutet Specialistsjuksköterska i psykiatri Agenda Mo#verande samtal Bakgrund Faser Samtalsstrategier 1 Bakgrund - Det finns

Läs mer

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering?

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? 38 Träff6. Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? Mål för den sjätte träffen är att få kunskap om vart jag vänder mig om mina rättigheter kränkts få kunskap om hur jag kan anmäla diskriminering

Läs mer

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen Kontaktmannaskap LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Vad är kontaktmannaskap? Att vara kontaktansvarig är inte bara ett uppdrag utan också en förtroendefull relation som bara du har med kunden. Förtroendet

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har?

Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har? Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har? Dina rättigheter för dig som bor på ett hem för vård eller boende (HVB) Alla barn har lika värde. Du och alla andra barn har rätt att växa

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Lär känna rättshaveristen. Socionomen, nr 8 2010

Lär känna rättshaveristen. Socionomen, nr 8 2010 Lär känna rättshaveristen. Socionomen, nr 8 2010 Mitt liv har blivit förstört. Jag är utan arbete och utfattig. Min fru har lämnat mig och barnen vill inte träffa mig. Men jag ger mig aldrig. Jag kräver

Läs mer

Lindgårdens förskola

Lindgårdens förskola Lindgårdens förskola 1. Inledning Det här är Vingåkers kommuns likabehandlingsplan. Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

Har du synpunkter på vården?

Har du synpunkter på vården? Har du synpunkter på vården? Patientnämnden Patientnämnden ska verka för goda kontakter mellan patienter och personal samt stödja och hjälpa enskilda patienter. När du vänder dig till oss får du kontakt

Läs mer

att lämna svåra besked

att lämna svåra besked att lämna svåra besked Jakob Carlander Liten lathund, checklista och komihåg Det finns några grundläggande punkter som bör gälla svåra besked i de flesta sammanhang. Se detta som en checklista du går igenom

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Medarbetarundersökning 2015 Jeane Scheiding Birgi.a Öberg

Medarbetarundersökning 2015 Jeane Scheiding Birgi.a Öberg Medarbetarundersökning 2015 Jeane Scheiding Birgi.a Öberg Linköpings Universitet Medicin och hälsa (IMH) ÖVERSIKT 07 Arbetsplatsindikator Övrigt Förutsättningar i organisationen Medarbetarsamtal och lönesamtal

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator Diabetes- och endokrinologimottagningen Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator vid diabetes- och endokrinologimottagningen Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Handläggare Per-Ola Hedberg Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS ansvara för att de som

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Utdrag ur FN:s barnkonvention: LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola Solrosens förskola 2015 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola 2015-01-20 Inledning Det demokratiska värdet ska utgöra grunden för all verksamhet i förskolan och skolan.

Läs mer

2015-11- 25. Leva hela livet. Cecilia.akesdo2er@gih.se. Hur långt är hela livet?

2015-11- 25. Leva hela livet. Cecilia.akesdo2er@gih.se. Hur långt är hela livet? 2015-11- 25 Leva hela livet Cecilia.akesdo2er@gih.se Hur långt är hela livet? 1 Att åldras och leva livet Undvika sjukdom Vara engagerad i livet Kogni@v och fysisk funk@on Rowe & Kahn Hållpunkter Vad är

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010 Fråga nr. 1 - Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling

Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-13 5 INLEDNING Enligt Jämställdhetslagen och Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1993:17 ska arbetsgivaren

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Förskolan Pärlans Trygghetsplan

Förskolan Pärlans Trygghetsplan Förskolan Pärlans Trygghetsplan utifrån likabehandling, diskriminering och kränkande handling På förskolan Pärlan ska det råda nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling. Mål och vision Alla

Läs mer

FUB KARLSTAD MED OMNEJD

FUB KARLSTAD MED OMNEJD FUB KARLSTAD MED OMNEJD Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Samt en plan för hur vi agerar om någon far illa (ex. sexuella övergrepp) Meningen med handlingsplanen Alla

Läs mer

Det svåra samtalet. A- ge sådana nyheter som på e- dras5skt och nega5vt sä- förändrar pa5entens bild av sin fram5d. Sara Sundén-Cullberg

Det svåra samtalet. A- ge sådana nyheter som på e- dras5skt och nega5vt sä- förändrar pa5entens bild av sin fram5d. Sara Sundén-Cullberg Det svåra samtalet A- ge sådana nyheter som på e- dras5skt och nega5vt sä- förändrar pa5entens bild av sin fram5d. Sara Sundén-Cullberg 180308 Allians light Redan vid handslaget I dörren på vägen ut Tredje

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012 Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan Gäller from 1 april 2012 Revideras 15 mars 2013 Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Förskolan Dal-Jerk Vision På förskolan Dal-Jerk förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen Författningssamling Dokumenttyp Riktlinje Beslutsinstans Utskott 1 Beslutsdatum 2018-10-16 140 Dokumentansvarig HR-chef Gäller för Nässjö kommun Senast reviderad Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier,

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Hot och våld i nära relationer. - vägledning, stöd och skydd

Hot och våld i nära relationer. - vägledning, stöd och skydd Svenska Hot och våld i nära relationer - vägledning, stöd och skydd Bergs kommuns vision är att ingen i kommunen utsätts för våld eller hot om våld i nära relation www.berg.se Planera för din säkerhet

Läs mer

UF 7 Ledarskap och samarbete. Alla i UF tränar si8 ledarskap

UF 7 Ledarskap och samarbete. Alla i UF tränar si8 ledarskap UF 7 Ledarskap och samarbete Alla i UF tränar si8 ledarskap Ledarskap och samarbete Hur får vi alla a8 arbeta åt samma håll? Vad gör vi om någon avviker från den väg som vi har stakat ut? Hur är du själv

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Junibackens förskola och fritidshem 2018-2019 ALLA MÄNNISKOR HAR LIKA VÄRDE 1. Vår vision På vår förskola ska inget

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

Anvisningar för dokumentation under genomförandet av bistånd och insats enligt SoL och LSS för personal inom äldre- och handikappomsorgen

Anvisningar för dokumentation under genomförandet av bistånd och insats enligt SoL och LSS för personal inom äldre- och handikappomsorgen Anvisningar för dokumentation under genomförandet av bistånd och insats enligt SoL och LSS för personal inom äldre- och handikappomsorgen Man kan bli glad av ord. Man kan bli arg av ord. Man kan bli retad

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Fasanen Tyrestavägen Förskolan Fasanens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Att ställa frågor om våld

Att ställa frågor om våld Att ställa frågor om våld Personal inom hälso- och sjukvården har en nyckelroll när det gäller att upptäcka våldsutsatthet. Många, framför allt, kvinnor söker vård för akuta skador eller kroniska besvär

Läs mer

Trakasserier och kränkande särbehandling

Trakasserier och kränkande särbehandling Trakasserier och kränkande särbehandling Alla medarbetare i Lunds kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö där alla möts av respekt. I detta ingår att inte utsättas för kränkande särbehandling, sexuella

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Att ha. God man. eller. Förvaltare

Att ha. God man. eller. Förvaltare Att ha God man eller Förvaltare 1 Om ordet hen I texten finns ordet hen. Det är ett ganska nytt ord i svenskan. Det används om personer i stället för hon eller han. Om könet på en person är okänt kan man

Läs mer

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 Allt material på dessa sidor är upphovsrättsligt skyddade och får inte användas i kommersiellt

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Fall 1. Paret som är boende i Lund och har ett gemensamt barn, beslutar att gå skilda vägar. Man har olika åsikter om dotterns boende etc.

Fall 1. Paret som är boende i Lund och har ett gemensamt barn, beslutar att gå skilda vägar. Man har olika åsikter om dotterns boende etc. Fall 1 Mål: T 3243-07 Paret som är boende i Lund och har ett gemensamt barn, beslutar att gå skilda vägar. Man har olika åsikter om dotterns boende etc. Lunds Familjerätt kopplas in och man börjar, som

Läs mer

Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv

Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv Utbildningshalvdag för VLL mars 2012 Charlott Eriksson, BRIS-ombud Anna Löfhede, BRIS-ombud Jag hatar min mamma, jag hatar min pappa och jag hatar

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskoleområde 15 Reviderad 2014-12-10 1.Vår vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande behandling.

Läs mer

Att möta ungdomar med Aspergers syndrom i samtal

Att möta ungdomar med Aspergers syndrom i samtal Att möta ungdomar med Aspergers syndrom i samtal Marie Julin, specialpedagog Diana Lorenz, socionom Autismforum 2010-04-12 Marie Julin och Diana Lorenz 1 Huvudkriterier för Aspergers syndrom Enligt DSM-IV-TR

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR SID 1 (12) 2012-10-29 2018-03-21 FÖRSKOLAN GÖKBOET 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR Förskolan Gökboet Göksholmsbacken 45 SID 2 (12) Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om

Läs mer

Rättshaveristiskt beteende, en sammanfattning

Rättshaveristiskt beteende, en sammanfattning Rättshaveristiskt beteende, en sammanfattning Vad menas med rättshaverism? Skilj på adekvat reaktion på missförhållanden (inte rättshaveristiskt), rättshaveristiskt beteende och rättshaveristisk person.

Läs mer

MI Motiverande Samtal i UP Arbetsmaterial

MI Motiverande Samtal i UP Arbetsmaterial MI Motiverande Samtal i UP Arbetsmaterial Mats Jacobson Leg. Psykolog & Leg. Psykoterapeut Medlem i MINT, nätverket av MI-tränare Certifierad handledare i UP från CARD i Boston Övning: Fem enkla MI frågor

Läs mer

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt Kunskap är nyckeln Bemötande vad skall man tänka på i mötet med demenssjuka och deras anhöriga/närstående Trine Johansson Silviasjuksköterska Enhetschef Solbohöjdens dagverksamhet och hemtjänst för personer

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Strands förskolor 2014-2015

Plan mot kränkande behandling. Strands förskolor 2014-2015 Plan mot kränkande behandling Strands förskolor 2014-2015 Innehållsförteckning Till dig som vuxen 3 Syfte med planen mot kränkande behandling 3 Definition på kränkande behandling enligt skollagen 3 Strands

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Planen mot diskriminering och kränkande behandling

Planen mot diskriminering och kränkande behandling Planen mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ekorren Avdelning Nyckelpigan 2013 Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling - Ingen får skada mig och jag får inte skada

Läs mer

Välkommen till kurator

Välkommen till kurator Njurmedicinska enheten Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator på njurmedicinska enheten Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet både för dig som patient och för

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Röingegården Röinge Rapport 20141017 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling. Ånge Ishockeyklubb

Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling. Ånge Ishockeyklubb Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling. Ånge Ishockeyklubb Enligt Diskrimineringslagen 2008:567 Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. (Barnkonventionen

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Plan mot kränkande behandling år 2015, Logården

Plan mot kränkande behandling år 2015, Logården Logårdens förskola Plan mot kränkande behandling år 2015, Logården Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud mot kränkande behandling samt Skolverkets allmänna råd om arbetet

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

Starka känslor och gruppklimat inom äldreomsorgen. En utmaning för enhetschefen

Starka känslor och gruppklimat inom äldreomsorgen. En utmaning för enhetschefen Starka känslor och gruppklimat inom äldreomsorgen. En utmaning för enhetschefen De flesta enhetschefer inom äldreomsorgen har vid något tillfälle ställts inför situationer, där personalgruppen tolkar en

Läs mer

Plan mot Diskriminering Och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering Och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering Och Kränkande behandling Förskolan Humlan Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg

Läs mer

Vad skall anmälas enligt Lex Sara? Vad menas med Allvarliga missförhållanden?

Vad skall anmälas enligt Lex Sara? Vad menas med Allvarliga missförhållanden? 3 (9) Rutin för anmälan om missförhållanden enligt socialtjänstlagen Lex Sara Lokala rutiner för rapportering, handläggning och anmälan av missförhållanden i omsorger om äldre och funktionshindrade enligt

Läs mer

Enerbackens förskola 2013-2014

Enerbackens förskola 2013-2014 Plan mot kränkande behandling Enerbackens förskola 2013-2014 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med Enerbackens pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar, pedagoger på Enerbackens

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola

Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola Datum för upprättande av planen: 2012-11-06 Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att främja

Läs mer

Ledarskap, medarbetarskap och. Maria Nordin Ins4tu4onen för psykologi

Ledarskap, medarbetarskap och. Maria Nordin Ins4tu4onen för psykologi Ledarskap, medarbetarskap och kommunika4on- förutsä9ningar för goda rela4oner på jobbet Maria Nordin Ins4tu4onen för psykologi Denna föreläsning Hälsopromo4on Goda rela4oner Individen Organisa4onen Hur

Läs mer

Sälungens förskola I Ur och Skur. Likabehandlingsarbete & arbete mot kränkande behandling

Sälungens förskola I Ur och Skur. Likabehandlingsarbete & arbete mot kränkande behandling Sälungens förskola I Ur och Skur Likabehandlingsarbete & arbete mot kränkande behandling Vår vision Vår vision är att alla barn och vuxna skall känna sig omtyckta, trygga och sedda på Sälungens förskola

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2016/2017.

Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2016/2017. Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2016/2017. Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Seglingsledaren och ledarskapet

Seglingsledaren och ledarskapet Seglingsledaren är dirigenten för en tävling Har två ledarroller Leda sin organisation Även leda deltagarna Hur ska en seglingsledare vara? Vilka ledartyper finns det? Auktoritär ledars/l Demokra/sk ledars/l

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

Denna rutin syftar till att säkra processen kring rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah.

Denna rutin syftar till att säkra processen kring rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah. Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Rutin för tillämpningen av lex Sarah inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet och verksamhet vid Statens Gäller för: Privat och statligt drivna verksamheter

Läs mer

MAS Riktlinje Åtgärder vid dödsfall

MAS Riktlinje Åtgärder vid dödsfall MAS Riktlinje Åtgärder vid dödsfall 1 Inledning I hälso- och sjukvårdslagens (HSL)1 första paragraf regleras att omhändertagande av avlidna tillhör hälso- och sjukvården och i 2d HSL regleras att När någon

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING för Pedersöre kommuns förskolor, daghem och gruppfamiljedaghem 2011 Handlingsplan mot mobbning Enligt lagen om grundläggande utbildning (628/1998, 29 ) ska kommunen eller enheterna

Läs mer