Dnr Son 2013/603 Egenavgifter och priser för den enskilde 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2013-08-27. Dnr Son 2013/603 Egenavgifter och priser för den enskilde 2014"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (12) Dnr Son 2013/603 Egenavgifter och priser för den enskilde 2014 Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden lämnar följande förslag till beslut till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige enligt punkt 1-7 och 13 och att socialnämnden för egen del godkänner punkt 8-13: 1. Socialnämndens förslag till nya avgifter och priser inom nämndens verksamheter för år 2014: Hemtjänsttaxa 86 kronor per timme Måltidspris särskilt boende 93 kronor per dygn Avgift för korttidsvistelse SoL för vuxna med funktionsnedsättning samt för äldre under de 30 första dagarna 59 kronor per dygn Avgift för korttidsvistelse SoL för vuxna med funktionsnedsättning samt för äldre efter de 30 första dagarna 256 kronor per dygn Mat korttidsvistelse SoL 93 kronor per dygn Matavgift för korttidsvistelse LSS för vuxna 64 kornor per dygn Avgift barn- och ungdomsboende/familjehem LSS 45 kronor per dygn Mat barn- och ungdomsboende/familjehem LSS 54 kronor per dygn Mat för dagliga gemensamma måltider i bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning 64 kronor per dygn Avgift för lunch på sysselsättning 30 kronor per dag Avgift för hyra i särskilt boende eller bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning kronor per månad 2. Socialnämndens förslag är att införa avgift fr o m år 2014 för bårtransport av avlidna från särskilda boenden i kommunen som debiteras respektive dödsbo. 3. Socialnämndens förslag är att avgiften för bårtransport motsvarar självkostnad per bårtransport år Socialnämndens förslag är att avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel höjs med cirka 3 procent för år 2014 enligt bilaga Socialnämndens förslag är en timtaxa för dödsboförvaltning motsvarande 0,82 procent av gällande prisbasbelopp fastställs för år Egenavgifter och priser för den enskilde 2014, tjänsteskrivelse Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Postadress: JÄRFÄLLA Dennis Forsberg, Controller Telefon växel: Telefon: (direkt) E-post: socialnamnden@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 (12) 6. Socialnämndens förslag är att egenavgifter utgår för förälder till barn under 18 år placerade enligt SoL efter fastställda tillämpningsregler egenavgifter för förälder till barn under 18 år placerade enligt SoL. 7. Socialnämndens förslag är att egenavgifter för förälder till barn under 18 år placerade enligt SoL från och med 2015 årligen utgår ifrån fastställda tillämpningsregler egenavgifter för förälder till barn under 18 år placerade enligt SoL. 8. Socialnämndens förslag till nya avgifter och priser inom nämndens övriga verksamheter för år 2014: Pensionärslunch, lunchrätt 52 kronor per måltid Trygghetslarm 157 kronor per månad Trygghetslarm, installationsavgift 990 kronor per installation Mat korttidsboende/vistelse för barn 54 kronor per dygn Mat korttidstillsyn LSS skoldag 16 kronor per skoldag Mat korttidstillsyn LSS lov och ferier 40 kronor per dag Turbunden resa (personer under 65 år) 350 kronor per månad Familjerådgivning 241 kronor per besök 9. Egenavgiften för mat för vuxna vid andra stöd- och hjälpinsatser än behandlingsinsatser inom individ- och familjeomsorgens ansvarsområde för år 2014 ska uppgå till samma belopp som för måltidspriser inom övriga socialförvaltningen (äldreboende och korttidsboenden för vuxna), enligt förslag 93 kr/dygn. 10. Egenavgiften för mat för vuxna vid andra stöd- och hjälpinsatser än behandlingsinsatser inom individ- och familjeomsorgens ansvarsområde från och med 2015 årligen utgår ifrån att ha samma belopp som för måltidspriser inom övriga socialförvaltningen (äldreboende och korttidsboende för vuxna). 11. Egenavgiften för vuxna vid boende i stöd- och eller omvårdnadsboende, i arbetskooperativ, på inackorderingshem, i familjehem, på natthärbärge och på skyddat boende ska uppgå till högst en tolftedel av 0,5 gånger prisbasbeloppet (år 2014, kr), kr per månad eller 62 kr per dygn. 12. Egenavgiften för vuxna vid boende i stöd- och eller omvårdnadsboende, i arbetskooperativ, på inackorderingshem, i familjehem, på natthärbärge och på skyddat boende ska från och med 2015 årligen utgå ifrån att uppgå till högst en tolftedel av 0,5 gånger prisbasbeloppet. 13. Avgifterna börjar gälla från och med den 1 januari 2014.

3 (12) Ärendet i korthet Socialnämnden tar ut olika avgifter och priser för olika insatser i verksamheten. Den allmänna prisutvecklingen föranleder behov av att återkommande justera avgiftsbeloppen. Kommunfullmäktige har bemyndigat socialnämnden att vid behov ändra vissa avgifter i takt med pris- och kostnadsförändringar. Övriga avgifter beslutas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. En generell uppräkning har gjorts på cirka 2 procent utifrån nuvarande avgifter från och med den 1 januari 2014, utom för avgift för korttidsvistelse SoL för vuxna med funktionsnedsättning samt för äldre under de 30 första dagarna, bårtransport, avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel, turbundna resor och de avgifter som regleras efter inkomst eller prisbasbelopp. Handlingar 1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse Sammanställning över avgifter och priser för den enskilde år 2013 och förslag till avgifter och priser år Bakgrund Avgifter enligt punkt 1-7 (förslag till beslut) beslutas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige på förslag från socialnämnden. Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 25 augusti 2008, 113, bemyndigades socialnämnden av fullmäktige att vid behov fatta beslut om korrigering av följande avgifter: trygghetstelefon/larm, korttidsboende/vistelse, korttidstillsyn LSS, turbunden resa samt familjerådgivning. Socialnämnden beslutar sedan tidigare om priset för pensionärslunch vid kommunens restauranger. Egenavgifter för föräldrar till barn under 18 år placerade enligt SoL enligt socialtjänstlagen är föräldrar skyldiga att i skälig utsträckning bidra till kommunens kostnader när ett barn under 18 år får vård utom det egna hemmet. Detta framgår av socialtjänstlagens (SoL) 8:e kapitel 1 : Om ett barn genom socialnämndens försorg får vård i ett annat hem än det egna, är föräldrarna skyldiga att i skälig utsträckning bidra till kommunens kostnader enligt grunder som regeringen föreskriver. Socialnämnden får i sådana fall uppbära underhållsbidrag som avser barnet. Beloppet för egenavgiften bestäms därmed efter samma grunder som om det gällde att bestämma återbetalningsskyldighet för var och en av dem enligt lagen om underhållsstöd. Det belopp som var och en av föräldrarna skall bidra med får dock inte överstiga vad som för varje tid motsvarar högsta underhållsstödsbeloppet enligt 8 lagen om underhållsstöd, f.n kronor per månad. Egenavgifter för vuxna vid vård och behandling och vid andra stöd- och hjälpinsatser enligt 8:e kapitel 1 Socialtjänstlagen (SoL) får kommunen ta ut en ersättning för mat och logi av den som får vård och behandling för missbruk i HVB eller i

4 (12) familjehem. Regeringen meddelar föreskrifter om den högsta ersättning som får tas ut, f.n. 80 kr/dag. Enligt samma lagrum i SoL får kommunen ta ut en skälig ersättning för andra stöd- och hjälpåtgärder såsom stödboende/omvårdnad för person med missbruk, psykiska och/eller sociala problem, där behandling inte är det huvudsakliga syftet. Socialförvaltningen tog under 2011 fram förslag på enhetliga, uppdaterade avgifter för ersättning av och tillämpningsregler för egenavgifter för vuxna vid vård och behandling samt vid andra stöd- och hjälpinsatser. Socialnämnden fastställde dessa Analys Generellt har avgifter och priser räknats upp med cirka 2 procent per år, förutom turbundna resor, mat och de avgifter som regleras efter inkomst eller prisbasbelopp. KPI december 2012 och juni 2013 är -0,1 procent. Den nedåt gående utvecklingen beror på lägre räntekostnader på boende, lägre priser på hemelektronik samt teletjänster och utrustning. Nedgången dämpas delvis av höjda hyror, högre priser på livsmedel samt ökade transportkostnader. Trots att inflationstakten totalt sett är -0,1 procent är det rimligt att avgifterna höjs motsvarande 2 procent. Detta p g a att inflationstakten för hyror (2,6 procent) och livsmedel (2,4 procent) ökar. Överväganden Vid beräkningen av en persons totala avgift per månad tas hänsyn till förbehållsbeloppet (minimibeloppet) som fastställs för varje person. Förbehållsbeloppens storlek räknas årligen upp med prisbasbeloppet. Det finns ett tak för hur stor vård- och omsorgsavgift kommunen får ta som högsta avgift, 48 procent av prisbasbeloppet. För år 2014 är högsta avgiften kronor per månad. För bostad i särskilt boende per månad uppgå till högst en tolftedel av 50 procent av prisbasbeloppet. För år 2014 är hösta avgiften kronor per månad. Nedan följer förslag till höjning av avgifter och priser och de föreslås gälla från och med 1 januari Nuvarande och föreslagna priser, liksom vilken nämnd som beslutar och om avgiften ingår i högkostnadsskyddet eller inte framgår av bilagan Sammanställning över avgifter och priser för den enskilde 2013 och förslag till avgifter och priser år Hemtjänsttaxa Avgiftsbeloppet för hemtjänst är idag 84 kronor per timme. Avgiften tillämpas för följande insatser som beviljats enligt socialtjänstlagen (SoL): Hjälp i hemmet (84 kronor per timme) Ledsagarservice (84 kronor per timme)

5 (12) Avlösarservice (84 kronor per timme) Dagverksamhet (84 kronor för halvdag upp till tre timmar och 168 kronor för heldag) Särskilt boende (252 kronor per dygn, 3 timmar hemtjänsttaxa) Avgiften gäller för dessa insatser enligt Socialtjänstlagen inom äldreomsorgen och funktionshinderområdet. Hemtjänstavgiften höjs till 86 kr per timme. Måltidspris i särskilt boende Nuvarande priser för måltider i särskilt boende enligt SoL, i form av äldreboende, korttidsboende/korttidsvistelse, är 91 kronor per dygn. Dygnspriset för mat i särskilt boende enligt SoL höjs till 93 kronor per dygn. Avgift för korttidsvistelse SoL för vuxna med funktionsnedsättning samt för äldre En avgift för vuxna med funktionsnedsättning infördes från och med den 1 mars 2012 och nivån jämställdes med korttidsvistelse SoL för äldre. Samtidigt anpassades avgiften för korttidsvistelse SoL för vuxna med funktionsnedsättning samt för äldre för att följa Socialstyrelsens rekommendationer och delades därför upp i två steg, en avgiftsnivå för de 30 första sammanhängande dagarna, en annan högre nivå, från dag 31 och framåt. På Socialstyrelsens står det att läsa: Om en kommunal insats, t ex korttidsvistelse och dagverksamhet, utgår under en kortare tidsperiod än en månad bör nivån på avgiften anpassas därefter på ett proportionellt sätt. Avgiften per dag får således inte vara mer än högkostnadsskyddet dividerat med 30. Högkostnadsskyddet under år 2014 uppgår till kr. Det betyder att högsta avgift att ta ut för första månaden är 59kr/dygn. Därefter finns det möjligheter till högre avgifter. Nuvarande avgift för de 30 första dagarna korttidsvistelse SoL för vuxna med funktionsnedsättning samt för äldre är 60 kronor per dygn. Därefter är avgiften 251 kronor per dygn. Avgiften för korttidsvistelse enligt SoL för vuxna med funktionsnedsättning samt för äldre under de 30 första sammanhängande dagarna sänks till 59 kronor per dygn. Avgiften för korttidsvistelse enligt SoL för vuxna med funktionsnedsättning samt för äldre efter 30 dagars sammanhängande korttidsvistelse höjs till 256 kronor per dygn.

6 (12) Mat korttidsvistelse SoL För närvarande är matavgiften för korttidsvistelse SoL för vuxna med funktionsnedsättning samt för äldre 91 kr per dygn. Matavgiften för korttidsvistelse SoL för vuxna med funktionsnedsättning samt för äldre höjs till 93 kronor per dygn. Matavgift korttidsvistelse LSS för vuxna Enligt Lagen om särskild service till vissa funktionshindrade (LSS) ska en person med funktionsnedsättning som har insats enligt LSS inte behöva betala för den omvårdnad som mottas. Därför kan socialnämnden inte ta ut någon avgift inom detta område. Däremot har socialnämnden rätt att ta ut en avgift för matkostnaderna, men inte för produktionskostnaden. Nuvarande matavgift för korttidsvistelse LSS för vuxna är 63 kronor per dygn. Matavgiften för korttidsvistelse enligt LSS för vuxna höjs till 64 kronor per dygn. Avgift barn- och ungdomsboende/familjehem LSS Enligt 8 kapitel 1 SoL och 20 LSS ska föräldrarna till ett barn som genom socialnämndens försorg får ett boende i ett annat hem än det egna i skälig utsträckning bidra till kommunens kostnader för barnet, så kallad omsorgsavgift. Nuvarande avgift är 44 kronor per dygn och matavgiften är 53 kronor per dygn. Avgiften för barn- och ungdomsboende/familjehem LSS höjs till 45 kronor per dygn. Matavgiften för barn- och ungdomsboende/familjehem LSS höjs till 54 kronor per dygn. Mat för daglig gemensamma måltider i bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning Många som bor i bostad med särskild service betalar själva sin mat, lagar den själva eller tillsammans med personal och står på så sätt för matkostnaden. I vissa boenden äter man, i enlighet med den enskildes önskemål, alltid gemensamma måltider. Även i de fall där de som bor i bostad med särskild service själv bekostar sin mat händer det att man ibland äter gemensamma måltider. I dessa fall har socialförvaltningen

7 (12) föreslagit ett måltidspris som den enskilde skulle betala, men måltidspriset har inte hanterats som en avgift. Från och med den 1 mars 2012 infördes en avgift för mat för de som bor i bostad med särskild service för vuxna enligt SoL och LSS. Syftet var att tydliggöra vad de boende ska betala vid dessa tillfällen. Avgiften ersatte då de tidigare rekommendationerna på måltidspriser som socialförvaltningen delgivit boendena. Nuvarande matavgift är 63 kronor per dygn. Matavgiften för dagliga gemensamma måltider i bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning höjs till 64 kronor per dygn. Avgift för lunch sysselsättning Avgift för lunch på kommunens sysselsättningar (egen regi) infördes i mars år Från och med 2014 kommer det vara LOV, vilket innebär om lunch ingår i LOV utgår självkostnadspris annars föreslagen avgift. Avgiften för lunch sysselsättning ligger kvar på nuvarande nivå, 30 kronor per dag. Avgift för hyra i särskilt boende eller bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning Personer som bor i ordinärt boende eller i lägenhet med hyreskontrakt i ett särskilt boende/bostad med särskild service kan ansöka om bostadsbidrag hos försäkringskassan. När en boendeplats köps av ett privat företag kan den enskilde inte få ett hyreskontrakt på lägenheten. Hyran debiteras då socialförvaltningen direkt. Eftersom den enskilde inte har ett hyreskont-rakt kan den enskilde inte få bostadsbidrag hos försäkringskassan. Den enskilde blir då ålagd en hyresavgift från Socialförvaltningen. Nivån på avgiften är ett snitt på hyresnivå för insatsen minus möjligt bostadsbidrag från försäkringskassan. Eftersom hyresavgiften är en avgift måste socialnämnden ta hänsyn till den enskildes ekonomiska förhållanden, vilket innebär att den enskilde kan ha rätt till reducering av avgiften. Hyresavgiften för de som bor på köpt plats har under drygt 10 år legat på kronor per månad.

8 (12) Hyresavgiften höjs till 1200 kronor per månad för att jämställas med den hyresnivå som personer betalar som har ett eget hyreskontrakt på sin lägenhet. Avgift för bårtransport Enligt 1 hälso- och sjukvårdslagen, HSL innefattas i hälso- och sjukvård att ta hand om avlidna. Kommunerna har ansvar för att ta hand om dem som avlider i särskilda boendeformer (18 HSL). Anhöriga, närstående eller annan som ordnar med begravningen kan givetvis välja att själva ta över ansvaret och beställa transport till bårhus. I detta fall uppstår ett avtalsförhållande och ett betalningsansvar direkt mellan dödsboet och transportören, utan att kommunen berörs. Kommunens ansvar upphör när kroppen på de anhörigas uppdrag lämnas ut till transportören. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL, 26 medger att kommuner tar ut avgifter i samband med omhändertagande av avlidna. Det avser särskilda boendeformer där kommunen har ett hälso- och sjukvårdsansvar enligt HSL, särskilt boende, korttidsboende och gruppboenden. Avgiften ingår inte i den kommunala maxtaxan. Det är dödsboet som ska betala denna avgift. Avgift föreslås införas år 2014 för att täcka de kostnader kommunen har för bårtransport av avlidna från särskilda boenden. Avgiften debiteras respektive dödsbo. Avgiften tas ut av dödsboet med faktisk kostnad för transporten. För närvarande 650 kr. Avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel Kommunens arbete med handläggning och tillsyn av ärenden enligt alkohollagen vara självförsörjande. Intäkterna får dock inte överstiga utgifterna. Socialnämnden har rätt att höja avgifterna gällande alkohol, tobak och receptfria läkemedel för att täcka ökade kostnader. Nuvarande avgifter och tillsynsavgifter se bilaga 1. För att täcka ökade kostnader för bl a lön, lokaler och övriga overheadkostnader föreslås att avgifterna höjs med cirka 3 procent enligt bilaga 1. Avgift för dödsboförvaltning När någon avlidit ska enligt 18 kapitel 1 ÄB (ärvdabalken) efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare (dödsbodelägarna) gemensamt förvalta den dödes egendom under boets utredning.

9 (12) Om samlevande dödsbodelägare, efterlevande make som inte är delägare eller annan delägare som kan ta hand om boet saknas är socialtjänsten enligt 18 kapitel 2 ÄB ansvarig för boets provisoriska förvaltning till dess dödsbodelägare spårats och underrättats. Utgångspunkten är att socialtjänstens förvaltning av dödsboet ska vara så kortvarig som möjligt. Enligt 18 kapitel 2 ÄB och 5 kapitel 2 begravningslagen har socialnämnden rätt att ta ut ersättning av boet för sina kostnader för dödsboförvaltning och åtgärder enligt begravningslagen. En kommun får enligt 8 kapitel 3c KL (kommunallagen) inte ta ut högre avgifter än vad som motsvarar kostnaden för tjänsten som kommunen tillhandahåller. Ersättningen ska därför motsvara kommunens självkostnad. För att täcka ökade kostnader för bl a lön, lokaler och övriga overheadkostnader föreslås att avgifterna höjs med cirka 2 procent. Det innebär en timtaxa motsvarande 0,82 procent av gällande prisbasbelopp. Exempel: Timtaxan 0,82 procent x (prisbasbelopp 2014) = 364 kr. Egenavgifter för föräldrar till barn under 18 år placerade enligt SoL Nuvarande egenavgifter är enligt fastställda tillämpningsregler gällande egenavgifter för föräldrar till placerade barn under 18 år i enlighet med SKL:s cirkulär 2006:54, Beräkning av föräldrars ersättning till kommunen för placerade barn under 18 år. Detta innebär att tillämpningsreglerna innehåller tydliga riktlinjer för hur förvaltningen ska beräkna storleken på avgiften för varje förälder samt regler kring jämkning, ändring av ersättningsbelopp, årlig omräkning, överklagande, om föräldern inte betalar samt kommunicering och delgivning. Pensionärslunch Nuvarande pris för pensionärslunch är 51 kronor för en lunchrätt. Priset gäller pensionärer som äter på kommunens restauranger. Priset för en lunchrätt höjs till 52 kronor och till 60 kronor för en komplett lunchrätt. Trygghetstelefon/larm Avgiften för trygghetslarm är per abonnemang. Avgiften för trygghetslarm är idag 154 kronor per månad.

10 (12) Avgiften för trygghetstelefon/larm höjs till 157 kronor i månaden, samt att kunden själv står för installationsavgift på 990 kr. Korttidsboende/korttidsvistelse för barn under 18 år enligt SoL och LSS Enligt bestämmelser i socialtjänstlagen (SoL), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och socialtjänstförordningen ska föräldrar till barn/ungdomar under 18 år bidra till kommunens kostnader för den omvårdnad som barnet får utanför hemmet. Nuvarande avgift för korttidsboende/korttidsvistelse är 53 kronor per dygn. Avgiften för korttidsboende/korttidsvistelse höjs till 54 kronor per dygn. (Samma kostnad som matkostnader för barn- och ungdomsboende och familjehem LSS). Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS Enligt nu gällande beslut betalar föräldrarna 16 kronor per skoldag och 39 kronor per lov- och feriedag för skolungdom över 12 år med korttidstillsyn enligt LSS. Avgiften per skoldag är oförändrad på 16 kronor och avgiften för lov- och feriedagar höjs till 40 kronor per dag. Turbunden resa inom funktionshinderområdet Avgiften för turbunden resa (för personer under 65 år) är för närvarande 347 kronor per månad och kan jämställas med vad ett busskort kostar för pensionärer. Många personer under 65 år måste använda turbunden resa för att åka till och från daglig verksamhet, då de inte kan åka kollektivt eller ta sig till dagliga verksamheten på egen hand. Samtidigt har de endast sjukersättning eller aktivitetsersättning som inkomst. Det är rimligt att även avgiften för turbunden resa höjs, liksom andra avgifter. Däremot bör höjningen vara lägre än för övriga insatser. Avgiften för turbunden resa höjs till 350 kronor i månaden, en höjning med 1 procent. Familjerådgivning Ett besök hos familjerådgivningen kostar idag 236 kronor per besök. Utförare av familjerådgivning tar ut egenavgiften direkt av kunden. Avgiften utgör därför en del av ersättningen till utförarna.

11 (12) Avgiften för familjerådgivning höjs till 241 kronor per besök. Avgift för mat och logi för vuxna vid vård och behandling och vid andra stöd- och hjälpinsatser Den enskildes avgifter för matkostnader i stöd- eller omvårdnadsboende, arbetskooperativ, på inackorderingshem, i familjehem och vid nattlogi på härbärge får uppgå till högst det som tas ut för mat inom socialförvaltningen i övrigt, för 2014 beräknas det till 93 kronor per dygn. Avgiftsnedsättning kan tillämpas när vissa måltider inte intas på boendet. På vissa boenden ingår inga eller bara få måltider. Matkostnaden för frukost kan reduceras med 20 procent, för lunch med 40 procent, för middag med 40 procent eller, när det bara ingår lättare kvällsmål, med 20 procent. Förutsättningen är att det anmälts i förväg till boendet. Avgift för logi år 2014 blir 62 kronor per dygn för boende i stöd- eller omvårdnadsboende, i arbetskooperativ, på inackorderingshem, i familjehem och vid nattlogi på härbärge. Ekonomiska konsekvenser De föreslagna avgiftshöjningarna görs för att kompensera för inflation och höjda priser. Kommunens intäkter beror inte bara på höjningen i sig, utan påverkas också av avgiftstak och den bedömning som görs av den enskildes betalningsförmåga. För de avgifter som omfattas av högkostnadsskyddet kommer ingen att betala mer än 48 procent av basbeloppet (för år 2014 motsvarar detta kr per månad). Egenavgifter för förälder till barn under 18 år placerade enligt SoL avgiften beräknas som en viss procent av förälderns inkomst. Procentsatsen varierar med det totala antal barn som föräldern är försörjningsskyldig för enligt 7 kapitel 1 föräldrabalken. Egenavgifter för vuxna vid vård och behandling och vid andra stöd- och hjälpinsatser nu föreliggande förslag innebär en ökning av matavgifterna för den enskilde, dock samman nivå på avgiften gällande stödboende/omvårdnad för missbruk och psykiska problem. Enligt tidigare beslut, , efterges egenavgiften i händelse av att den enskilde för att kunna betala avgiften måste söka försörjningsstöd.

12 (12) Slutsatser Socialnämnden föreslås besluta om att anta föreslagna höjningar av avgifter och priser enligt punkt 1-3 och 9 och översända till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Socialnämnden föreslås också för egen del godkänna föreslagna höjningar av avgifter och priser enligt punkt 4-9. Johan Bergman Socialdirektör Stefan Lidsten Avdelningschef Expedieras Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Johan Bergman Stefan Lidsten Marie Weckström Jenny Wilhelmsson Hans Åkerman Britt-Marie Bjerver Camilla Backlund Rosmarie Gustafsson Marie Kjellqvist Anna Rörling Marja-Liisa Sten Helena Bergström Ann-Louise Enberg Kerstin Graveleij Gunvor Jansson Lena Larsson Dennis Forsberg Anneli Olsson Anne-Charlotte Åkesson Kristina Negri Birgitta Nilsson Per Styrenius Marianne Wettermark

2014-08-19. Dnr Son 2014/572 Egenavgifter, priser och tillämpningsanvisningar för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden)

2014-08-19. Dnr Son 2014/572 Egenavgifter, priser och tillämpningsanvisningar för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-08-19 Dnr Son 2014/572 Egenavgifter, priser och tillämpningsanvisningar för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden antar socialförvaltningens

Läs mer

Dnr Kst 2016/459 Egenavgifter och priser för den enskilde 2017 inom socialnämndens verksamhetsområden

Dnr Kst 2016/459 Egenavgifter och priser för den enskilde 2017 inom socialnämndens verksamhetsområden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-09-07 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/459 Egenavgifter och priser för den enskilde 2017 inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden

Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-10-19 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Dnr Son 2014/573 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av kommunfullmäktige)

Dnr Son 2014/573 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av kommunfullmäktige) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2014-08-19 Dnr Son 2014/573 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av kommunfullmäktige) Förslag till beslut 1. Socialnämndens förslag till avgifter inom nämndens

Läs mer

Dnr Son 2019/237 Egenavgifter och priser för den enskilde 2020 (beslutas av kommunfullmäktige)

Dnr Son 2019/237 Egenavgifter och priser för den enskilde 2020 (beslutas av kommunfullmäktige) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2019-04-26 Dnr Son 2019/237 Egenavgifter och priser för den enskilde 2020 (beslutas av kommunfullmäktige) Förslag till beslut 1. Socialnämndens förslag till avgifter (inom nämndens

Läs mer

2015-08-04. Dnr Son 2015/352 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av kommunfullmäktige)

2015-08-04. Dnr Son 2015/352 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av kommunfullmäktige) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (10) 2015-08-04 Dnr Son 2015/352 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av kommunfullmäktige) Förslag till beslut 1. Socialnämndens förslag till avgifter inom nämndens

Läs mer

Dnr Son 2014/572 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden)

Dnr Son 2014/572 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-09-12 Dnr Son 2014/572 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden antar socialförvaltningens förslag till

Läs mer

Dnr Son 2016/275 Egenavgifter och priser för den enskilde 2017 (beslutas av kommunfullmäktige)

Dnr Son 2016/275 Egenavgifter och priser för den enskilde 2017 (beslutas av kommunfullmäktige) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (10) 2016-08-15 Dnr Son 2016/275 Egenavgifter och priser för den enskilde 2017 (beslutas av kommunfullmäktige) Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag till socialnämnden 1.

Läs mer

Dnr Son 2018/431 Egenavgifter och priser för den enskilde 2019 (beslutas av kommunfullmäktige)

Dnr Son 2018/431 Egenavgifter och priser för den enskilde 2019 (beslutas av kommunfullmäktige) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2018-10-09 Dnr Son 2018/431 Egenavgifter och priser för den enskilde 2019 (beslutas av kommunfullmäktige) Förslag till beslut 1. Att maxtaxan/högkostnadsskyddet enligt 8 kapitel

Läs mer

Dnr Son 2017/264 Egenavgifter och priser för den enskilde 2018 (beslutas av kommunfullmäktige)

Dnr Son 2017/264 Egenavgifter och priser för den enskilde 2018 (beslutas av kommunfullmäktige) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (10) 2017-08-24 Dnr Son 2017/264 Egenavgifter och priser för den enskilde 2018 (beslutas av kommunfullmäktige) Förslag till beslut 1. Socialnämndens förslag till avgifter inom nämndens

Läs mer

Dnr Son 2014/573 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av kommunfullmäktige)

Dnr Son 2014/573 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av kommunfullmäktige) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2014-09-12 Dnr Son 2014/573 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av kommunfullmäktige) Förslag till beslut 1. Socialnämndens förslag till avgifter inom nämndens

Läs mer

2015-08-04. Dnr Son 2015/353 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av socialnämnden)

2015-08-04. Dnr Son 2015/353 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-08-04 Dnr Son 2015/353 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslås anta socialförvaltningens förslag

Läs mer

Dnr Son 2017/265 Egenavgifter och priser för den enskilde 2018 (beslutas av socialnämnden)

Dnr Son 2017/265 Egenavgifter och priser för den enskilde 2018 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2017-08-24 Dnr Son 2017/265 Egenavgifter och priser för den enskilde 2018 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslås anta socialförvaltningens förslag

Läs mer

Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012. Socialförvaltningens förslag till socialnämnden:

Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012. Socialförvaltningens förslag till socialnämnden: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-08-11 Socialnämnden Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012 Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag till socialnämnden:

Läs mer

Dnr Son 2018/432 Egenavgifter och priser för den enskilde 2019 (beslutas av socialnämnden)

Dnr Son 2018/432 Egenavgifter och priser för den enskilde 2019 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2018-10-09 Dnr Son 2018/432 Egenavgifter och priser för den enskilde 2019 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslås anta socialförvaltningens förslag

Läs mer

personer med funktionshinder

personer med funktionshinder Bilaga 6:1 Avgifter m.m. för förskola, skolbarnsomsorg, sommarkoloniverksamhet samt äldreomsorg och omsorg om personer med funktionshinder Avgifter för vuxna på behandlingshem, inackorderingshem samt vid

Läs mer

Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden

Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2011-10-25 Socialnämnden Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Läs mer

Minimibeloppet för 2014 är för ensamstående 5012 kr och för makar/sammanboende 4235 kr/person Detta skall täcka normalkostnader för följande poster:

Minimibeloppet för 2014 är för ensamstående 5012 kr och för makar/sammanboende 4235 kr/person Detta skall täcka normalkostnader för följande poster: Borgholms kommuns taxor 2014 SOCIALNÄMNDEN Avgifter för vård och omsorg Inkomstbegrepp Avgiftsunderlaget beräknas utifrån de aktuella förvärvs- och kapitalinkomster som är skattepliktiga enligt inkomstskattelagstiftningen.

Läs mer

Avgifter för omsorg och stöd 2017

Avgifter för omsorg och stöd 2017 Avgifter för omsorg och stöd 2017 Inledning Från och med den 1 januari 2017 gäller nya avgifter för stadens insatser inom omsorg och stöd i Lidingö. Den här broschyren innehåller information om de nya

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (6)

Tjänsteskrivelse 1 (6) Tjänsteskrivelse 1 (6) Omsorgs- och äldreförvaltningen Ann-Britt Olofsson, Sofia Åström 2018-12-05 Dnr ON 2018-539 Omsorgsnämnden Avgifter 2019 vid insatser enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Riktlinjer. Avgifter och ersättningar inom handikappomsorgen 2010

Riktlinjer. Avgifter och ersättningar inom handikappomsorgen 2010 2010-07-14 1 (7) Ert datum Er beteckning Tjänsteställe/handläggare Socialförvaltningen Riktlinjer Avgifter och ersättningar inom handikappomsorgen 2010 vid insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service

Läs mer

Avgifter och ersättningar till kommunen vid insatser enligt LSS

Avgifter och ersättningar till kommunen vid insatser enligt LSS Avgifter och ersättningar till kommunen vid insatser enligt LSS Beslutad av kommunfullmäktige 2019-06-24 KS 2019/218 1 Innehåll 1. Rätten att ta ut avgifter... 3 2. Av vem får avgift tas ut?... 3 3. Avgifter

Läs mer

AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011

AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011 AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011 Gäller insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Innehåll Kommunens ansvarsområde...5

Läs mer

Förslag till tillämpningsregler för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. (Dnr Son 2010/475)

Förslag till tillämpningsregler för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. (Dnr Son 2010/475) Förslag till tillämpningsregler för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. (Dnr Son 2010/475) Fastställd av socialnämnden 2011-xx-xx, xx, justerat. 2011-07-01 2 (7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare

KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare Öckerö 2012-08-16 KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare Beslutsorgan Socialnämnden Tid och plats Tisdag den 21 augusti 2012 kl 16.00 Kommunhuset - Öckerösalen Öckeröalliansens gruppmöte

Läs mer

Bakgrund Sedan tidigare har avgifter i LSS-verksamheten tagits ut och indexreglerats årligen enligt tidigare fattat beslut i kommunfullmäktige.

Bakgrund Sedan tidigare har avgifter i LSS-verksamheten tagits ut och indexreglerats årligen enligt tidigare fattat beslut i kommunfullmäktige. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-04-23 94 Avgifter 2013 Dnr SN 2012/0933 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2013-04-14 Bakgrund Sedan tidigare har avgifter i LSS-verksamheten tagits ut och indexreglerats

Läs mer

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-02-27 Dnr Son 2015/31 Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden lämnar

Läs mer

Förslag till riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m.

Förslag till riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. 2013-01-08 1 (9) Förslag till riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. Innehåll Definitioner 2 Hem för vård eller boende (HVB) 2 Familjehem 2 Stöd-/omvårdnadsboende,

Läs mer

Riktlinje för avgifter och ersättningar till kommunen vid insatser enligt LSS

Riktlinje för avgifter och ersättningar till kommunen vid insatser enligt LSS OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Diarienr Omsorgsnämnden 2008-12-18 Kommunfullmäktige 2009-02-23 UllaBritt Söderström 2008-12-08 AO 2008/00155 008 1 (7) Riktlinje

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade () m.m. i Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2013-05-29 21, Dnr 2011/454 KS 111

Läs mer

Sektor Stöd och Omsorg. Avgifter och ersättningar vid insatser enligt LSS. Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

Sektor Stöd och Omsorg. Avgifter och ersättningar vid insatser enligt LSS. Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade Sektor Stöd och Omsorg Avgifter och ersättningar vid insatser enligt LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2018 1 Inledning Insatser enligt LSS (lag om stöd och service till

Läs mer

Justering av avgifter vid insatser enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och familjerådgivning

Justering av avgifter vid insatser enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och familjerådgivning 1 (6) Omsorgs och socialförvaltningen 2009-03-17 Dnr On 2009-37 Anders Peterson Ingalill Thor Inga-Lill Strand Eva Svensson Omsorgsnämnden Justering av avgifter vid insatser enligt Lag om stöd och service

Läs mer

Innehållsförteckning taxor och avgifter 2015

Innehållsförteckning taxor och avgifter 2015 Innehållsförteckning taxor och avgifter 2015 Nämnd Sida Kopiering och utskrifter (gällande för samtliga nämnder) 1 Samhällsbyggnadsnämnd 2-17 Tjänsteskrivelse 2-3 Nämndprotokoll 4-5 Tekniska avdelningen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) F 1.1 AVGIFTS- OCH TAXESYSTEM FÖR INSATSER INOM VERKSAMHETEN HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG FR.O.M. 2012-03-01 1. Inledning Kommunen får, enligt 8 kap Socialtjänstlagen (SoL), ta ut avgifter

Läs mer

Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende

Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2016-12-15 9 (xx) Dnr SN 2016/245 Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende Sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer för avgifter och ersättningar till Kommunen vid insatser enligt LSS

Riktlinjer för avgifter och ersättningar till Kommunen vid insatser enligt LSS Riktlinjer för avgifter och ersättningar till Kommunen vid insatser enligt LSS Beslutad av kommunfullmäktige 2017-12-18 151 Sida 1 Innehåll Rätten av att ta ut avgifter... 3 Av vem får avgift tas ut?...

Läs mer

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-08-28 Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2004:1 Riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. Kommunfullmäktiges beslut den 19 januari

Läs mer

Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder. Omsorgsavgifter 2015. För äldre och personer med funktionsnedsättning

Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder. Omsorgsavgifter 2015. För äldre och personer med funktionsnedsättning Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder Omsorgsavgifter 2015 För äldre och Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) Hur mycket du betalar är individuellt och

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen. Gäller from 1 april 2017

Avgifter inom äldreomsorgen. Gäller from 1 april 2017 2017 Avgifter inom äldreomsorgen Gäller from 1 april 2017 1 Avgifter Äldreomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda dig som inte kan klara dig själv personlig och/eller social omvårdnad och service. Vi

Läs mer

Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012

Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-08-11 Socialnämnden Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012 Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS RIKTLINJER FÖR AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR VID INSATSER ENLIGT LSS

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS RIKTLINJER FÖR AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR VID INSATSER ENLIGT LSS Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2017-02-01, 3 (KS/2016:344) Dokumentansvarig: Kommunfullmäktige VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS RIKTLINJER FÖR AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR VID INSATSER ENLIGT

Läs mer

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning För dig som är under 65 år och bosatt i Stockholms stad och har hemtjänst, bostad med särskild service, dagverksamhet, trygghetslarm

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning. 1. Socialnämnden antar föreslagna revideringar.

Revidering av socialnämndens delegeringsordning. 1. Socialnämnden antar föreslagna revideringar. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2017-02-03 Reviderad 2017-02-14 Socialnämnden Dnr Son 2017/2 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar

Läs mer

Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning S i d a 2 Innehåll Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning... 1 Inledning... 3 Inkomst...

Läs mer

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2014 Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning För dig som är under 65 år och bosatt i Stockholms stad och har hemtjänst, bostad med särskild service, dagverksamhet, trygghetslarm

Läs mer

Om du väljer att avstå från att lämna uppgifter innebär detta att du får betala full avgift enligt kommunens taxa.

Om du väljer att avstå från att lämna uppgifter innebär detta att du får betala full avgift enligt kommunens taxa. Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) Hur mycket du betalar är individuellt och beror på din ekonomi. För att kunna göra en sådan bedömning behöver omsorgsförvaltningen veta vilka inkomster

Läs mer

BERÄKNING AV AVGIFTER INOM SOCIALNÄMDENS ANSVARSOMRÅDE INFÖR VERKSAMHETSÅRET 2015

BERÄKNING AV AVGIFTER INOM SOCIALNÄMDENS ANSVARSOMRÅDE INFÖR VERKSAMHETSÅRET 2015 1(6) BERÄKNING AV AVGIFTER INOM SOCIALNÄMDENS ANSVARSOMRÅDE INFÖR VERKSAMHETSÅRET 2015 Varje år justeras avgifterna inom socialnämndens ansvarsområde. De nya förändrade avgifterna ska fastställas av kommunfullmäktige

Läs mer

L SOLLENTUNA m FÖRFATTNINGSSAMLING

L SOLLENTUNA m FÖRFATTNINGSSAMLING L SOLLENTUNA m Taxa för insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade () m.m. i Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2013-05-29 21, Dnr 2011/454

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-11-07 153 KS 321/18 Egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. Beslut Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder. Omsorgsavgifter För äldre och personer med funktionsnedsättning

Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder. Omsorgsavgifter För äldre och personer med funktionsnedsättning Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder Omsorgsavgifter 2018 För äldre och Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) Hur mycket du betalar är individuellt och

Läs mer

AVGIFTER. inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING

AVGIFTER. inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING AVGIFTER inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING 20 6 avgifter funktionsnedsättning AVGIFTER FÖR DIG SOM ÄR UNDER 65 ÅR OCH HAR OMSORGS- OCH STÖDINSATSER Här presenteras kortfattat de oftast

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24.

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24. 1 (5) 2007-03-12 Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24. I juli 2002 kom nya regler i socialtjänstlagen

Läs mer

Förslag till nivåer avseende taxor och avgifter inom Omsorgsnämnden 2019

Förslag till nivåer avseende taxor och avgifter inom Omsorgsnämnden 2019 Södertälje kommun 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-08-14 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Förslag till nivåer avseende taxor och avgifter inom Omsorgsnämnden 2019 Dnr: OMS 18/057 Ärendet Kommunens

Läs mer

[BUDGET 2019 EFP ] Taxor och avgifter 2019 SOCIALNÄMNDEN

[BUDGET 2019 EFP ] Taxor och avgifter 2019 SOCIALNÄMNDEN [BUDGET 2019 EFP 2020-2021] Taxor och avgifter 2019 SOCIALNÄMNDEN * De inkomstprövade taxorna inom äldreomsorgen baserar sig på genomsnittlig kyrkoavgift. Äldreomsorg Måltider särskilt boende Gästmåltider

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F 1.1 AVGIFTS- OCH TAXESYSTEM FÖR INSATSER INOM VERKSAMHETEN HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG 1. Inledning Kommunen får, enligt 8 kap Socialtjänstlagen (SoL), ta ut avgifter för hemtjänst,

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2018

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2018 Avgifter inom socialförvaltningen Gäller från och med 1 januari 2018 Maxtaxa i socialförvaltningen Den högsta sammanlagda avgift som Haninge kommun kan ta ut för vård, service och larm är 2 044 kronor

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-11-28 265 KS 321/18 Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige (HVB), att gälla från och med 1 januari 2019. att förvaltningen därigenom

Läs mer

Egenavgifter för vuxna vid vård och behandling eller stöd- och omvårdnadsboende

Egenavgifter för vuxna vid vård och behandling eller stöd- och omvårdnadsboende RIKTLINJE Egenavgifter för vuxna vid vård och behandling eller stöd- och Dokumentets syfte Vägledning för beräkning av egenavgift vid vård Dokumentet gäller för Vuxna personer som erhåller vård. Personal

Läs mer

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2002:7-730 Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-30 52 Uppräknad per 2003-07-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2003-08-28 58 Reviderad

Läs mer

Avgifter och ersättningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Avgifter och ersättningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen Förvaltningsstab er och ersättningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2019 Antagna av socialnämnden 2018 11 29, 105 Box 22, 593 21 Västervik, Besöksadress:

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDRADEOMSORGEN. Förenklad version

TAXOR OCH AVGIFTER ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDRADEOMSORGEN. Förenklad version TAXOR OCH AVGIFTER ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDRADEOMSORGEN Förenklad version 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid SOCIALTJÄNSTLAGEN 3 DEN ENSKILDES AVGIFT 3 FÖRBEHÅLLSBELOPPET 3 MINIMIBELOPPET 3 HYRA OCH BOENDEAVGIFT

Läs mer

Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning 190101 Avgifter 2019 för äldre och personer med funktionsnedsättning 1 Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Vård- och socialförvaltningen ger stöd, omsorg och omvårdnad till dig som

Läs mer

Avgifter inom Vård & Omsorg. Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun. (SoL och HSL)

Avgifter inom Vård & Omsorg. Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun. (SoL och HSL) Avgifter inom Vård & Omsorg Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun (SoL och HSL) 2007 Riksdagen beslutade i november 2001 om nya regler för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg 2019

Avgifter för äldreomsorg 2019 Avgifter för äldreomsorg 2019 För dig som är 65 år och äldre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, korttidsvistelse eller bor på äldreboende. www.goteborg.se Vad

Läs mer

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad.

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad. Sida 1(5) Avgifter för hemtjänst i eget boende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom hemtjänsten. I denna skrift kan du läsa

Läs mer

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning För dig som är under 65 år och bosatt i Stockholms stad och har hemtjänst, bostad med särskild service, dagverksamhet, trygghetslarm

Läs mer

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Insatser enligt socialtjänstlagen SoL För dig som är 64 år eller yngre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet,

Läs mer

Avgifter och taxor år 2019 inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning i Gnesta kommun

Avgifter och taxor år 2019 inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning i Gnesta kommun och taxor år 2019 inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning i Gnesta kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans och taxor år 2019 inom äldreomsorg och omsorg

Läs mer

Förändrad taxa och avgifter inom omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättning

Förändrad taxa och avgifter inom omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-02-09 Socialförvaltningen 1 (12) Mia Ledwith utredare 08-5782 92 57 mia.ledwith@tyreso.se Dnr. 0190/10-12 Socialnämnden Förändrad taxa och avgifter inom omsorgen om

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Vård- och omsorgsnämndens förslag till ändringar är markerade med röd över- respektive understruken text. Vård- och omsorgsnämndens handling nr 29/2009 Katrineholms kommuns författningssamling Avgifter

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa)

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Styrdokument Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.22) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 32 Giltighetstid från och tillsvidare 2 (7) Beslutshistorik

Läs mer

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 juni 2015 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till äldre och till personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Mönsterås kommun. Socialförvaltningen

Mönsterås kommun. Socialförvaltningen Mönsterås kommun Socialförvaltningen Taxor och avgifter Fr o m 1 januari 2012 Information om taxor och avgifter lämnas av: Britt-Marie Nord Tel 0499-171 02 Hemtjänst Mönsterås Norra, Mönsterås Södra, Allégården,

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun

Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och personer med funktionsnedsättning tar kommunen ut avgifter. Kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg

Avgifter Vård och omsorg Avgifter Vård och omsorg Gäller från och med 2013-10-01 Innehåll: Avgifter Vård och omsorg...1 Innehåll:...2 Ordlista...2 Om avgifter i korthet...3 Individuellt avgiftsbeslut...4 Inkomster...4 Förbehållsbelopp...5

Läs mer

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården Avgifter 2019 För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården I Västerviks kommun finns en avgift för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm

Läs mer

Avgifter inom Vård och omsorg

Avgifter inom Vård och omsorg Sunne kommun Avgifter inom Vård och omsorg Information från Socialförvaltningen i Sunne kommun (SoL och HSL) 2015 Innehållsförteckning. Taxa. Avgifter inom eget boende, särskilt boende. 1. Lagrum 2. Så

Läs mer

Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen inom vård och omsorg och socialpsykiatrin från och med

Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen inom vård och omsorg och socialpsykiatrin från och med Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen inom vård och omsorg och socialpsykiatrin från och med 2019-01-01 Antaget av socialnämnden Mariestad 2018-11-20 Sida: 2 (5)

Läs mer

Avgifter och ersättningar

Avgifter och ersättningar Avgifter och ersättningar Inom socialnämndens verksamheter 2017 Dokumenttyp: Avgifter och taxor Fastställd av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-xx-xx, Diarier nr: 2017.001 SN 072 Gäller för: Socialförvaltningen

Läs mer

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016 Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende 2016 1 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp och stöd för att klara

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för avgifter i Norrtälje kommun enligt Socialtjänstlagen (SoL) för äldre och funktionshindrade i Norrtälje kommun

Tillämpningsanvisningar för avgifter i Norrtälje kommun enligt Socialtjänstlagen (SoL) för äldre och funktionshindrade i Norrtälje kommun Sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun Tillämpningsanvisningar för avgifter i Norrtälje kommun enligt Socialtjänstlagen (SoL) för äldre och funktionshindrade i Norrtälje kommun Gäller från 2014-01-01

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2017

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2017 Avgifter inom socialförvaltningen Gäller från och med 1 januari 2017 Maxtaxa i socialförvaltningen Den högsta sammanlagda avgift som Haninge kommun kan ta ut för vård, service och larm är 2 013 kronor

Läs mer

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag:

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-09-20 Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. Förslag till beslut Socialförvaltningens förslår att socialnämnden lämnar följande förslag till

Läs mer

Avgifter för äldreomsorgen Lerums Kommun. Gäller år 2018

Avgifter för äldreomsorgen Lerums Kommun. Gäller år 2018 Avgifter för äldreomsorgen Lerums Kommun Gäller år 2018 Avgifter Kommunen har rätt att ta ut vissa vård- och omsorgsavgifter enligt Socialtjänstlagen kapitel 8. Avgifterna har beslutats av kommunfullmäktige.

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

vård och omsorg Avgifter inom

vård och omsorg Avgifter inom Avgifter inom vård och omsorg SVENSKA Denna broschyr vänder sig till dig som har behov av kommunal vård och omsorg. Här informerar vi om avgifterna för service och omvårdnad. Gäller från och med 2019-02-01

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen inklusive tillämpningsanvisningar

Avgifter inom äldreomsorgen inklusive tillämpningsanvisningar Avgifter inom äldreomsorgen inklusive tillämpningsanvisningar Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-22, 63 1. Allmänt...3 2. Begreppsdefinitioner...3 2.1 Förkortningar... 3 2.2 Prisbasbelopp... 3 2.3 Förbehållsbelopp...

Läs mer

262 Kostavgift på korttids- och fritids, enligt LSS (Socialnämnden)

262 Kostavgift på korttids- och fritids, enligt LSS (Socialnämnden) 2015-12-07 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2015/453 262 Kostavgift på korttids- och fritids, enligt LSS (Socialnämnden) Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: 1. Kostavgiften höjs från

Läs mer

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-03-03 Socialnämnden Kommunstyrelsen Son 2015/574, Kst 2015/354 Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen Förslag till beslut

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Tillämpningsanvisningar Avgifter och ersättningar för personer inom socialnämndens verksamhetsområde Gäller från 1 mars 2016 Antagna av Socialnämnden XX Inledning Tillämpningsanvisningarna anger vilka

Läs mer

Mönsterås kommun. Socialförvaltningen

Mönsterås kommun. Socialförvaltningen Mönsterås kommun Socialförvaltningen Taxor och avgifter Fr.o.m. 1 januari 2014 0 1 Kontaktuppgifter Vid behov av hemtjänst, trygghetslarm med mera, kontakta biståndshandläggarna: Tel: 0499-170 00 växel

Läs mer

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen AVGIFTER 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till

Läs mer

Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning

Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning 706:1 Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-12-15 Reviderad

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun

Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun Gäller från och med 2012-02-01 Denna broschyr vänder sig till dig som har behov av kommunal vård och omsorg. Här informerar vi om avgifterna för service

Läs mer

ta ut en avgift för provisorisk dödsboförvaltning.

ta ut en avgift för provisorisk dödsboförvaltning. H2) Stadsledningskontoret Ekonomiavdelningen - :'t Datum E1' Referens 2015-03-25 Lundskronu stod llaitdläggare Redovisningschef Vår Referens ;y Jonas Lundqvist 7/7 l, ;y Q_ / Kommunstyrelsen Avgifter för

Läs mer

Melleruds kommun Socialförvaltningen 1

Melleruds kommun Socialförvaltningen 1 Melleruds kommun Socialförvaltningen 1 Allmänt Riktlinjer för avgifter i vård och omsorg Melleruds kommun fr.o.m. Avgifter för hemtjänst, dagverksamhet och bostad i särskilt boende regleras i 8 kap socialtjänstlagen

Läs mer

Följande förändringar beträffande peng, taxor och avgifter föreslås i nämndernas verksamhetsplaner 2014:

Följande förändringar beträffande peng, taxor och avgifter föreslås i nämndernas verksamhetsplaner 2014: Bilaga 6 Följande förändringar beträffande peng, taxor och avgifter föreslås i nämndernas verksamhetsplaner 2014: Kultur- och fritidsnämnden föreslår en höjning av Kulturskolans elevavgift för ämneskurs

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.02 Avgifter inom socialtjänsten Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-28, 219 Reviderade av kommunfullmäktige 2011-12-19, 232 (städavgift) Reviderade av kommunfullmäktige 2012-12-10, 129 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer