Information om datatillgång i SCAPIS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om datatillgång i SCAPIS"

Transkript

1 Information om datatillgång i SCAPIS Bästa SCAPIS-forskare! Här kommer information om hur du får tillgång till SCAPIS-data till ditt projekt. Läs igenom bifogad information, och kontakta SCAPIS Forskningsstöd ( researchsupport@scapis.org) vid frågor. Några viktiga punkter SCAPIS befinner sig nu i början av analysfasen, och data tillhandahålls genom en preliminär process för ett begränsat antal projekt. Data kommer tillhandahållas på bredare front först senare under 2019 genom ett system som nu är under uppbyggnad (SCAPIS Datatjänst). Om du söker om data nu behöver du vara medveten om följande: De ansökningar som behandlas ska ses som testfall som hjälper SCAPIS att förbättra processer samtidigt som du som forskare får möjlighet att inleda dina analyser lite tidigare. Personalresurserna för att hantera ansökningar om data är för närvarande begränsade. Rekrytering pågår. Ovanstående leder till att det finns en kö av ärenden, och därmed påverkas handläggningstiden. Det kan dröja 4-6 månader innan beslut och dataleverans, detta beror av totalt söktryck och ansökans komplexitet. Vi arbetar kontinuerligt med att förkorta denna handläggningstid. För frågor angående detta kontakta SCAPIS nationella projektledare Charlotta Elfström charlotta.elfström@ucr.uu.se eller ordföranden i nationella styrgruppen Göran Bergström goran.bergstrom@hjl.gu.se. De data som nu går att ansöka om har genomgått en grundläggande kvalitetskontroll med fokus på outliers. Då SCAPIS Datatjänst öppnas kommer det ha skett en fördjupad genomgång och harmonisering, vissa nu inkompletta datamängder är kompletterade och dokumentationen av data kommer vara förbättrad. Varje projekt får utvärdera om de data som kan erbjudas nu är tillräckligt bra för det tänkta syftet. I nuläget accepteras inte ansökningar som enbart innebär statistisk analys av corematerialet (data från de nationellt gemensamma baslinjeundersökningen), eller som innebär analys av nationella biobanksprover. På flera ställen nedan hänvisas till andra dokument. Samtliga dessa kan du hitta här: Välj fliken dokument då du kommer till sidan. V (6)

2 Ansökningsförfarande Varje datauttag kräver en ansökan om data. Denna görs via en webportal: 1. Skapa ett konto på: 2. Bekräfta kontot genom att klicka på en länk i ditt bekräftels . Det kommer från noreply@dsharp.se. Kontrollera skräpposten om du inte får det. 3. Logga in och välj Data Access Application högst upp i den svarta menyraden och sedan New Data Access Application SCAPIS Research Dataset via den blå knappen (för ansökningar som avser SCAPIS Pilot, välj istället SCAPIS Pilot Research Dataset ). 4. Fyll därefter i ansökningsformuläret. Det går bra att skriva på svenska eller engelska. 5. Se till att trycka på Spara-knapparna längst upp eller ned på sidan då och då för att inte förlora inskriven text. Som alltid när man fyller i formulär på webben är det att rekommendera att ha texten färdig i ett separat dokument och sedan klistra in den i webformuläret. För den som vill finns ett worddokument med rätt rubriker här (fil: Ansökan om datauttag SCAPIS wordformat.docx). Ansökan ska dock inte skickas in i wordformat utan måste registreras i webportalen. 6. I fliken för variabler klickar man i de variabler som behövs för aktuell studie. Om du inte önskar variabler just nu (exempelvis om ansökan enbart gäller exempelvis ett rekryteringsunderlag) kan du välja no variables på variabelsidan. 7. Om man enbart vill titta på nuvarande variabellista kan den kommas åt om man väljer Variables i den svarta menyraden. Där finns det en sökfunktion, och man kan också ladda ned den som excel. 8. Hör av dig om du behöver hjälp med ansökningssystemet (som fortfarande kan sägas vara en betaversion). Tips: EPN-godkännande Vid felmeddelande vid inloggning försök igen en eller två gånger. Vid inloggning från olika datorer kräver systemet ibland att man åter bekräftar sin adress gör i så fall detta enligt punkt 2 ovan. Samtliga tilläggsundersökningar kommer behöva egna EPN-godkännanden för analysen av SCAPIS-data i tilläggsundersökningarna. Detta gäller även om det sedan tidigare finns ett tidigare EPN-godkännande för datainsamlingen som en komplettering till SCAPIS godkännande för baslinjeundersökningen. Det finns en mall att utgå från för en sådan ansökan här (fil: Mall EPN-blankett analys SCAPIS-data.doc). Ansökan ställs till varje forskares lokala etikprövningsnämnd. Det är viktigt att det framgår av ansökan att data kommer hämtas från SCAPIS, och grovt vilka variabelkategorier som är aktuella. Det går bra att göra ansökan till SCAPIS innan EPN-godkännande är klart, men inga data kommer lämnas ut förrän ett sådant är på plats. Tillgänglig data De variabler som för närvarande går att ansöka om är de som är valbara i ansökningssystemet i webportalen. Dessa utgörs av data från ecrf, frågeformulär och V (6)

3 labbdata. Listan kan komma att ändras över tid, och det är viktigt att vara medveten om att erhållen data speglar nuläget i databasen. Då SCAPIS fortfarande befinner sig i en insamlingsfas kan data komma att uppdateras efter fördjupad kvalitetskontroll. Utlämnade filer kommer inte kunna uppdateras. Särskilt om labbdata I dagsläget finns labbdata för samtliga orter t.o.m En förnyad överföring av resterande data kommer att ske efter att insamlingen avslutats på respektive ort. Detta har f.n. skett för Göteborg, Malmö och Stockholm och Linköping. Labprover som analyserats som lokala tillägg finns också för dessa orter, men alla är ännu inte valbara vid ansökan. Nämn i ansökan om sådana provsvar önskas, så tittar på detta från fall till fall. Särskilt om medicinskt bildmaterial I dagsläget finns ingen central bildlagring i SCAPIS utan bilderna ligger i det landsting där de togs. Intensivt arbete pågår för att sätta upp den centrala lagringen under Om det är av stor vikt för ett projekt att ta del av medicinskt bildmaterial innan dess får det undersökas från fall till fall om detta genomförbart med hjälp av lokala lösningar. Särskilt om rekrytering Många studier vill använda SCAPIS som ett rekryteringsunderlag. Det innebär att det kan uppstå en konkurrens mellan olika studier som vill bjuda in till ytterligare undersökningar, och det krävs därför central samordning av sådana projekt. Det normala vid rekrytering är att SCAPIS tar fram lämpliga individer baserat på kriterier som sökande forskare definierar. SCAPIS delar alltså inte ut data för alla individer för att sökande forskare själv ska göra urvalet. Bedömning av ansökan Alla ansökningar tas emot centralt av SCAPIS Forskningsstöd som kontrollerar att ansökan är komplett och redo för bedömning. Beroende på vilka variabler som datauttaget innehåller kommer sedan ansökan att skickas till relevant instans för beslut. Ansökans omfattning Ansökan ska vara skriven på ett sådant sätt att det är tydligt vilka publikationer (1-3st) som förväntas bli resultatet. Om man på längre sikt har större planer är det bra om det framgår på ett övergripande sätt för att förstå intentionen, men godkännande ges inte till att beforska hela forskningsfält. Vill man utöka sin analys till fler delar får man återkomma med en ny specificerad ansökan för detta. Tillgänglighetsnivåer Data har delats in i 4 tillgänglighetsnivåer, där nivå 1 har mest begränsad tillgång, och nivå 4 är mest lättillgänglig. Var beslut fattas om datatillgång beror av nivån. Data kan komma att flyttas mellan nivåerna allt eftersom studien utvecklas. En överblick över nivåindelningen finns här (fil: Nivåindelning variabler.pptx). Sammanfattningsvis: V (6)

4 För följande variabler kan lokal PI i dagsläget fatta beslut (efter konsultation i lokal styrgrupp enligt lokala rutiner): o ecrf-data: Labbdata Blodtryck Antropometri EKG CT Feasibility o Enkäter: Hälsa och livsstil Kostdata o Lokala biobanksprover För övriga datatyper, vilket även inkluderar rekryteringsunderlag till nya studier och all tillgång till medicinskt bildmaterial, kommer ärendet behandlas nationellt. Sådana ansökningar kommer först skickas på förgranskning hos två medlemmar i den nationella styrgruppen. Om de har några kommentarer/synpunkter kommer den sökande få besvara dessa innan ansökan går upp för beslut. En översikt över hur processen ser ut kan ses på bilden sist i detta dokument. Nationella styrgruppen hålls fortlöpande informerad om samtliga projekt som beviljats. I de fall där det finns liknande tilläggsprojekt på andra orter kommer ansvariga forskare för dessa informeras om datauttagsansökan och ha möjlighet att lämna synpunkter. Granskning av ansökan Då ansökan granskas fokuserar man på följande frågor: Är frågeställningarna tillräckligt tydliga? (Gäller inte frågeställningens kvalitet, utan begriplighet/specificitet) Går frågeställningen att besvara med SCAPIS-data? Är metodiken tillräckligt tydligt beskriven? (Gäller inte metodikens kvalitet, utan begriplighet/specificitet) Genereras nya data i projektet av värde för framtiden? Är det tydligt vilka publikationer (1-3st) som förväntas bli resultatet? Är variabelvalet rimligt och tillräckligt väl motiverat? Avseende populationens storlek o Utförs analysen i största möjliga population? o Om nej, är detta motiverat utifrån projektets utformning? Är projektet lämpligt att genomföra i nuläget? Samarbeten och överlappande projekt SCAPIS uppmuntrar att analys sker på så stora material som möjligt, och att nya forskningssamarbeten skapas. I bedömningsprocessen kan det därför föreslås att utöka analysen till ett större material, och kontakt kan förmedlas till forskare med liknande V (6)

5 intressen på andra SCAPIS-orter. Vill parterna inte samarbeta kan datauttag ges till flera parter för överlappande forskningsfrågeställningar. Om ett projekt ansöker om tillgång till data som tillhör ett annat tilläggsprojekt kommer ansvarig forskare för dessa data kontaktas. Data utlämnas i dialog med ansvarig forskare som har vetorätt mot datautlämning under en specificerad embargotid som överenskommes för varje enskilt projekt. Tidsgränser för ansökan Det är viss processtid för att hantera en inkommen ansökan. Processtiden påverkas av ansökans komplexitet och det totala söktrycket, och man får räkna med 4-6 månader mellan att ansökan görs tills att data levereras. Processtiden krävs eftersom det ofta uppstår följdfrågor som behöver redas ut innan ansökan är redo för beslut och att underlag behöver distribueras till styrgrupp i god tid innan mötet. Ansökningar som endast granskas av lokal PI hanteras löpande, och har därmed normalt en kortare processtid. Villkor vid användning av SCAPIS-data Om ansökan om datauttag beviljas kommer ansvarig forskare få signera villkor för användning. Dessa villkor finns här (fil: Villkor vid användning av SCAPIS-data.docx). V (6)

6 Översikt över datauttagsprocess V (6)

Information om datatillgång i SCAPIS

Information om datatillgång i SCAPIS Information om datatillgång i SCAPIS Bästa SCAPIS-forskare! Här kommer information om hur du får tillgång till SCAPIS-data till ditt projekt i nuläget. Läs igenom bifogad information, och kontakta SCAPIS

Läs mer

Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh

Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh Innehållsförteckning Inledning... 3 Inloggning i portalen... 4 Information om vänstra menyraden... 9 Elevlistan... 10 Ansökan...

Läs mer

Lathund: Skapa egna ansökningsformulär

Lathund: Skapa egna ansökningsformulär INFORMATION TILL FOLKHÖGSKOLORNA Lathund: Skapa egna ansökningsformulär Folkhögskola.nu har utvecklat en funktion där skoladministratörer kan skapa unika digitala ansökningsformulär för olika kurser. Genom

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK FÖR SVENSKT BRÅCKREGISTER PÅ INCA

ANVÄNDARHANDBOK FÖR SVENSKT BRÅCKREGISTER PÅ INCA ANVÄNDARHANDBOK FÖR SVENSKT BRÅCKREGISTER PÅ INCA Uppdaterad Sammanställt av Version 2.6 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Vad är INCA?... 3 2 Innan du börjar... 3 2.1 Systemkrav... 3 2.2 Autentisering...

Läs mer

Manual: Skapa egna ansökningsformulär

Manual: Skapa egna ansökningsformulär INFORMATION TILL FOLKHÖGSKOLORNA Manual: Skapa egna ansökningsformulär Alla folkhögskolor kan skapa egna digitala ansökningsformulär genom en funktion på Folkhögskola.nu. Genom att logga in på www.folkhogskola.nu/admin

Läs mer

ANVISNING BUDGETÄSKANDE OCH PLANER FÖR KOMMANDE ÅR

ANVISNING BUDGETÄSKANDE OCH PLANER FÖR KOMMANDE ÅR 2018-08-21 ANVISNING BUDGETÄSKANDE OCH PLANER FÖR KOMMANDE ÅR Sista inlämningsdag 10 september 2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Direktiv för ansökan om medel för 2019... 3 Förutsättningar... 3

Läs mer

Manual för kursspecifika ansökningsformulär Folkhögskola.nu

Manual för kursspecifika ansökningsformulär Folkhögskola.nu Manual för kursspecifika ansökningsformulär Folkhögskola.nu 2013-12-03 Bakgrund Folkhögskola.nu har utvecklat en funktion som gör det möjligt för skoladministratörer att skapa kursspecifika digitala ansökningsformulär

Läs mer

Instruktion till Sökande/Ombud

Instruktion till Sökande/Ombud Version 1. 2016-04-20 Instruktion till Sökande/Ombud Trafikskadenämnden, Box 24048, 104 50 Stockholm www.trafikskadenamnden.se Innehåll Beskrivning av ärendets gång... 3 Ansökningsformuläret... 4 Mejl

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben Kundens ex Gäller från 2017-01-01 Innehåll Inledning... 2 Ansökan på webben... 2 Förutsättningar... 2 Logga in... 2 Ansökan... 3 Felmeddelanden... 4

Läs mer

Manual Interbook Bygdegårdar

Manual Interbook Bygdegårdar Manual Interbook Bygdegårdar Bidrag och föreningsuppgifter Datum: 2013 01 23 Version 1.0 Sidan 1 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare

Läs mer

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 KULTURFÖRVALTNINGEN Innehåll Kontakta Kulturstöd... 2 Inledning, Ansökan på webben... 3 Logga in... 4 Felmeddelanden... 7 Godkänn

Läs mer

Ansökningsguide. Hur du fyller i en ansökan om ekonomiskt stöd till samarbetsprojekt. OBS! Innehållet i den här guiden kan komma att ändras

Ansökningsguide. Hur du fyller i en ansökan om ekonomiskt stöd till samarbetsprojekt. OBS! Innehållet i den här guiden kan komma att ändras Ansökningsguide Hur du fyller i en ansökan om ekonomiskt stöd till samarbetsprojekt OBS! Innehållet i den här guiden kan komma att ändras Startsida Välj vilken kategori du vill söka stöd inom internationella

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

Guide till Min ansökan

Guide till Min ansökan Guide till Min ansökan INNAN DU BÖRJAR På startsidan kan du välja språk (svenska eller finska). För att kunna fylla i ansökan behöver du skapa ett användarkonto (se instruktion på bild 3). Ska du som skapar

Läs mer

E-rekrytering Sökandeportalen

E-rekrytering Sökandeportalen E-rekrytering Sökandeportalen Manual för Sökandeportalen i Göteborgs universitets E-rekryteringssystem 2012-04-24 Innehåll Göteborgs universitets Sökandeportal... 3 Skapa ett nytt konto... 4 Startsidan...

Läs mer

Funktioner kring nationella kvalitetsregister

Funktioner kring nationella kvalitetsregister Funktioner kring nationella kvalitetsregister Registerhållare Nationella och regionala stödteam Registerstyrgrupp Leds av registerhållaren som är den som driver arbetet, är sammankallande och ytterst ansvarig

Läs mer

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&)

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&) Gå in på www.lernia.se Klicka på rubriken Registrera CV 1. Fyll i dina användaruppgifter. - Skriv in din e-postadress, glöm inte att upprepa e-postadressen - Skriv in ett önskat lösenord och upprepa detta.

Läs mer

Lathund skapa EPM-ansökan i Prisma

Lathund skapa EPM-ansökan i Prisma Lathund skapa EPM-ansökan i Prisma Vid frågor om ansökningars innehåll och upplägg, kontakta AKP, tfn 019 602 62 34 Vid frågor om Prisma och ansökningsförfarandet, kontakta Grants Office, Cecilia Ekström,

Läs mer

Råd och regler för forskning baserat på uppgifter ur CPUP-databasen

Råd och regler för forskning baserat på uppgifter ur CPUP-databasen Råd och regler för forskning baserat på uppgifter ur CPUP-databasen Alla deltagare i CPUP med inloggningsrätt har tillgång till egna data, dvs. uppgifter för de personer som den egna inloggningen omfattar.

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål PERSONUPPGIFTSANSVARIG MYNDIGHET Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: Graviditetsregistret Att: Olof Stephansson Klinisk Epidemiologi, T2, Eugeniahemmet

Läs mer

Innehåll. CKF Dalarna

Innehåll. CKF Dalarna Lathund skapa EPM-ansökan i Prisma Vid frågor om ansökningars innehåll och upplägg, kontakta Forskningschef Lars Wallin, tfn 070-191 64 90 Vid frågor om betalning och diarieföring, kontakta Cecilia Lundgren

Läs mer

Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola

Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola Lernias yrkeshögskola använder Adoy som administrativt verktyg för ansökningar. Vi godkänner enbart digitala ansökningar via detta system och vi

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Dnr CIF 2017/8 Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute i god tid när du ska lämna

Läs mer

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02 Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland Senast reviderad 2012-03-02 Sök en specifik tjänst... 3 Första gången du registrerar en ansökan... 4 Vill ansöka och har redan ett användarkonto... 5

Läs mer

Instruktion för insamling av Sökande till yrkeshögskoleutbildningar 2017

Instruktion för insamling av Sökande till yrkeshögskoleutbildningar 2017 Sida 1(6) Instruktion för insamling av Sökande till yrkeshögskoleutbildningar 2017 1. Hur lämnas uppgifterna? Uppgifterna lämnas via webben genom att logga in på vår uppgiftslämnarsida www.scb.se/yhsokande.

Läs mer

RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN 2018-11-09 RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Ej fastställd av Chefsforum 2018-11-09 Innehållsförteckning Inledning... 1 Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård... 1 Den

Läs mer

Manual till E-tjänsten Beredskapslagring av olja

Manual till E-tjänsten Beredskapslagring av olja Manual till E-tjänsten Beredskapslagring av olja Den här manualen innehåller praktisk information som är riktad till dig som ska ansöka, anmäla, rapportera eller deklarera i beredskapslagring av olja.

Läs mer

Instruktion för insamling av Sökande till yrkeshögskoleutbildningar 2018

Instruktion för insamling av Sökande till yrkeshögskoleutbildningar 2018 Sida 1(6) Instruktion för insamling av Sökande till yrkeshögskoleutbildningar 2018 1. Hur lämnas uppgifterna? Uppgifterna lämnas via webben genom att logga in på vår uppgiftslämnarsida www.scb.se/yhsokande.

Läs mer

ANVÄNDARINSTRUKTIONER FÖRHANDLARPORTALEN För anställda hos Hyresgästföreningen. Version 2.0 ( )

ANVÄNDARINSTRUKTIONER FÖRHANDLARPORTALEN För anställda hos Hyresgästföreningen. Version 2.0 ( ) ANVÄNDARINSTRUKTIONER FÖRHANDLARPORTALEN För anställda hos Hyresgästföreningen Version 2.0 (2018-08-31) Innehåll Konto och inloggning... 3 Användarkonto för anställda hos Hyresgästföreningen... 3 Användarkonto

Läs mer

1. Logga in. 2. Loggat in

1. Logga in. 2. Loggat in 1. Logga in Samtliga registrerade föreningar hos SVBF finns tillgängliga i systemet. Varje förening har ett lösenord och därmed rättighet att logga in som sin förening. Det är upp till varje förening att

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål PERSONUPPGIFTSANSVARIG MYNDIGHET Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: Graviditetsregistret Att: Olof Stephansson Klinisk Epidemiologi, T2, Eugeniahemmet

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Dnr CIF 2016/6 Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute i god tid när du ska lämna

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål PERSONUPPGIFTSANSVAR IG MYNDIGHET Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: QRC Stockholm Att: Else Friis Box 175 33 118 91 Stockholm Upplysningar lämnas

Läs mer

Användarhandbok e-wärna Ställföreträdare

Användarhandbok e-wärna Ställföreträdare Användarhandbok e-wärna Ställföreträdare En digital e-tjänst som innebär att ställföreträdare kan registrera kassabok under året som genererar i en årsräkning, sluträkning eller sluträkning(byte) eller

Läs mer

Tillämpningsbeslut av RA-FS 1999:1 Bevarande och gallring av forskningshandlingar

Tillämpningsbeslut av RA-FS 1999:1 Bevarande och gallring av forskningshandlingar Tillämpningsbeslut av 1. Initiera forskningsprojekt Externa forskningsmedel Information om utlysningar från Vid inaktualitet forskningsfinansiärer Avser löpande information om utlysningar. Gallras när

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

Vem kan söka? Du som är anställd hos någon av följande arbetsgivare är välkommen att söka bidrag:

Vem kan söka? Du som är anställd hos någon av följande arbetsgivare är välkommen att söka bidrag: 2018-01-31 HSU FoU Kronoberg Birgitta Grahn Dags att söka anslag För att utveckla socialtjänst och hälso- och sjukvård i Kronoberg! Forskning, utveckling och förbättringsarbete är grunden för förnyelse

Läs mer

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Innehåll Snabbstart och användarmanual 4 Personalhandbokens uppbyggnad 5 Redigeringsläget 6 Att redigera i personalhandboken 7 Publicering av de redigerade

Läs mer

Funktioner kring nationella kvalitetsregister Registerhållare Nationella och regionala stödteam

Funktioner kring nationella kvalitetsregister Registerhållare Nationella och regionala stödteam Funktioner kring nationella kvalitetsregister Registerhållare Nationella och regionala stödteam Registerstyrgrupp Leds av registerhållaren som är den som driver arbetet, är sammankallande och ytterst ansvarig

Läs mer

ChamberSign E-tjänst -Användarmanual

ChamberSign E-tjänst -Användarmanual Sida: 1/26 ChamberSign E-tjänst -Användarmanual Innehållsförteckning 1 Vilka funktioner finns i e-tjänsten Chambersign?... 2 2 Vilka använder systemet?... 2 3 Vilka inloggningsmetoder har systemet stöd

Läs mer

Idrottslyftet. En guide i hur man gör en ansökan

Idrottslyftet. En guide i hur man gör en ansökan Idrottslyftet En guide i hur man gör en ansökan Till att börja med Logga in på föreningens sida i IdrottOnline Klubb (mer information hittar ni på www.idrottonline.se). Du kommer till första sidan genom

Läs mer

Idrottslyftet En guide i hur man gör en ansökan

Idrottslyftet En guide i hur man gör en ansökan Idrottslyftet 2013 En guide i hur man gör en ansökan Till att börja med Logga in på föreningens sida i IdrottOnline Klubb (mer information hittar ni på www.idrottonline.se). Du kommer till första sidan

Läs mer

Manual - rekryterare

Manual - rekryterare Manual - rekryterare Version 1.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Skapa annons & Hantera kandidater/cv:n... 2 Ditt skrivbord - förstasidan... 2 Snabbsökning av CV eller rekrytering... 3 Skapa

Läs mer

Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering för biodrivmedel

Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering för biodrivmedel EM2000, v5.1, 2017-07-21 INFORMATION 1 (9) Datum Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering

Läs mer

Handbok för användare

Handbok för användare Handbok för användare Datum: 2018-03-13 1 Innehåll 1. Logga in/ut... 3 1.1 Logga in... 3 1.2 Logga ut... 4 2. Mina sidor... 5 2.1 Mina sidor... 5 2.2 Komplettera ärenden... 7 2.3 Skicka meddelanden...

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregistret Q-IVF för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregistret Q-IVF för forskningsändamål Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregistret Q-IVF för forskningsändamål Ansökan sänds till Registerhållare Christina Bergh Reproduktionsmedicin, Sahlgrenska sjukhuset 413 45 GÖTEBORG christina.bergh@vgregion.se

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om organisationsstöd gällande år 2016

Regler och anvisningar för ansökan om organisationsstöd gällande år 2016 Dnr CIF 2015/11 Regler och anvisningar för ansökan om organisationsstöd gällande år 2016 Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute i god tid när du ska lämna in en ansökan,

Läs mer

IDROTTSLYFTET 2016 ANSÖKNINGSGUIDE

IDROTTSLYFTET 2016 ANSÖKNINGSGUIDE IDROTTSLYFTET 2016 ANSÖKNINGSGUIDE TILL ATT BÖRJA MED Logga in på föreningens sida i IdrottOnline Klubb (mer information hittar ni på www.idrottonline.se). Du kommer till första sidan genom att klicka

Läs mer

Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31

Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31 INSTRUKTIONER ENTREPRENÖRER 1 (8) Fastställt av Dokumentdatum Version Lina Nilsson 2012-05-22 1.2 Dokumenttitel Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31 1. Innehåll 1. Innehåll... 1 2.

Läs mer

sjalvservice.skelleftea.se

sjalvservice.skelleftea.se Handbok för användare sjalvservice.skelleftea.se Datum: 2019-05-02 1 Innehåll 1. Logga in/ut... 3 1.1 Logga in... 3 1.2 Logga ut... 4 2. Mina sidor... 5 2.1 Mina sidor... 5 2.1.1 Mina ärenden... 5 2.1.2.

Läs mer

MANUALEN. Så använder ni SkolmatSveriges verktyg!

MANUALEN. Så använder ni SkolmatSveriges verktyg! MANUALEN Så använder ni SkolmatSveriges verktyg! Denna manual innehåller instruktioner om hur man använder SkolmatSveriges verktyg för dig som behöver hjälp eller vill lära dig mer. På vår hemsida finns

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om förskott. Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om förskott... 1

Hur du skapar en ansökan om förskott. Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om förskott... 1 Datum: 1 (6) 2015-12-18, Version 1.0 Support: projektrummet@esf.se Hur du skapar en ansökan om förskott Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om förskott... 1 Innehållsförteckning... 1 Öppna stödärendet...

Läs mer

Uppgifter kring projektgruppen och mottagare av data

Uppgifter kring projektgruppen och mottagare av data Ansökan om registeruppgifter från regionalt cancerregister Dessa uppgifter fylls i av RCC vid mottagandet av ansökan. Inom 3 veckor från att RCC mottagit ansökan kommer ni att få en bekräftelse. Mottaget

Läs mer

Användarmanual konsult

Användarmanual konsult Användarmanual konsult Innehållsförteckning 1. Registrera konto 2. Logga in 3. Fylla i kontouppgifter och prenumerationstyp 4. Byta lösenord 5. Inaktivera konto 6. Radera konto 7. Skapa profil 8. Editera

Läs mer

Idrottslyftet 2014. En guide i hur man skickar in en återrapport

Idrottslyftet 2014. En guide i hur man skickar in en återrapport Idrottslyftet 2014 En guide i hur man skickar in en återrapport Återrapportering Alla godkända ansökningar genererar automatiskt en återrapport på föreningens Idrottslyftssida. Det kan vara bra att omgående

Läs mer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Ver 3.0 Sida 1 av 22 1. Komma igång med din stipendieansökan 3 1.1 Läs texten Tänka på 3 1.2 Logga in eller Skapa nytt användarkonto

Läs mer

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till.

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter...

Läs mer

Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering:

Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering: Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.13.0 Mer information om Ladok Utbildningsmaterial publiceras på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial Systemdokumentationen och

Läs mer

Instruktion för E-tjänst Ekonomiskt bistånd

Instruktion för E-tjänst Ekonomiskt bistånd Instruktion för E-tjänst Ekonomiskt bistånd Innehåll Hemsida... 2 Nyansökan ekonomiskt bistånd... 2 Ansökan om försörjningsstöd (Nyansökan)... 3 Ansökan om fortsatt försörjningsstöd... 3 Samtycke... 4

Läs mer

Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut i Bitnet utifrån mallar du skapat i word.

Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut i Bitnet utifrån mallar du skapat i word. BITNET Skapad av: Otto Tuvesson Utskrifter från word-mallar Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut i Bitnet utifrån mallar du skapat i word. Processen består av tre enkla

Läs mer

Användarhandbok för Svenskt Bråckregister på INCA

Användarhandbok för Svenskt Bråckregister på INCA 1/10 Användarhandbok för på INCA I samarbete med Kontaktperson: Telefon: 090-7859919 e-post: erika.a.holmberg@vll.se 1 2/10 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1. Vad är INCA?... 3 2. Innan du börjar... 3 2.1.

Läs mer

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2 4. Fyll i ansökningsformuläret...

Läs mer

ALF-ANSLAG FÖR KLINISK BEHANDLINGSFORSKNING

ALF-ANSLAG FÖR KLINISK BEHANDLINGSFORSKNING 2019-03-29 dnr SU 2019-00957 ALF-ANSLAG FÖR KLINISK BEHANDLINGSFORSKNING 2020-2022 Utlysningen avser klinisk behandlingsforskning med syfte att påverka klinisk praxis. Utlysningen inbegriper även projekt

Läs mer

Aon Hewitt. Användarmanual. Risk. Reinsurance. Human Resources.

Aon Hewitt. Användarmanual. Risk. Reinsurance. Human Resources. Användarmanual Risk. Reinsurance. Human Resources. Innehåll Inloggning 3 Glömt lösenord 3 Bli kund 4 Registrering företag 6 Registrering anställda 6 Manualer 7 Allmän information om tjänsten 7 Rapport

Läs mer

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14)

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Manual Interbook Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare och underanvändare... 3 2. Hitta

Läs mer

Kalix kommun använder Mercell Public Service för sina upphandlingar. Du som leverantör kan nu lämna anbud direkt på webben, via Mercells hemsida.

Kalix kommun använder Mercell Public Service för sina upphandlingar. Du som leverantör kan nu lämna anbud direkt på webben, via Mercells hemsida. s. 1 / 8 Kalix kommun använder Mercell Public Service för sina upphandlingar. Du som leverantör kan nu lämna anbud direkt på webben, via Mercells hemsida. När en ny upphandling har publicerats, finns den

Läs mer

Patientinformation för Hälso- och livsstilsverktyg

Patientinformation för Hälso- och livsstilsverktyg Patientinformation för Hälso- och livsstilsverktyg Vi skriver till Dig som vill förbättra Din hälsa, Dina levnadsvanor och Ditt mående. Du inbjuds härmed att delta i en forskningsstudie om ett Hälso- och

Läs mer

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram Sida 1 (9) SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram SBR-Net är en informations- och mötesplats på webben för SBR:s plusmedlemmar och förtroendevalda samt för

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 1 Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av KI Survey- administratörer

Läs mer

Användarhandledning. Kommers Annons 3.7 - Leverantörer. Användarhandledning Kommers Annons 3.7 - Leverantörer

Användarhandledning. Kommers Annons 3.7 - Leverantörer. Användarhandledning Kommers Annons 3.7 - Leverantörer Anders Silfverlin Kommers Annons 3.7 1.0 2010-10-04 1 (19) Användarhandledning Kommers Annons 3.7 - Leverantörer Anders Silfverlin Kommers Annons 3.7 1.0 2010-10-04 2 (19) Innehåll 1 Introduktion... 3

Läs mer

Manual för ansökan av Idrottslyftsmedel på IdrottOnline - Smålandsidrotten

Manual för ansökan av Idrottslyftsmedel på IdrottOnline - Smålandsidrotten Manual för ansökan av Idrottslyftsmedel på IdrottOnline - Smålandsidrotten - Rekrytering av barn och ungdomar till föreningsverksamhet (DF) - Öka tillgängligheten till anläggningar och idrottsmiljöer (DF)

Läs mer

Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (7) Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

Manual - chef grund. (Version 1.0)

Manual - chef grund. (Version 1.0) Manual - chef grund (Version 1.0) Innehållsförteckning Logga in och navigera... 2 Hjälp och inställningar... 3 Ditt skrivbord - förstasidan... 5 Läsa ansökningar... 6 - CV... 8 - Personligt brev... 9 -

Läs mer

Användarhandledning DORUM

Användarhandledning DORUM Demografiska databasen Sid 1 (19) Användarhandledning DORUM Datum: 2012-09-19 Version: 1.0 Projektledare: Carin Hedlund, Mattias Sandström Innehållsförteckning Åtkomst 3 Ej inloggad 3 Inloggning 7 Dorums

Läs mer

Modulen Anmälaren i BoWebb

Modulen Anmälaren i BoWebb 2016 Modulen Anmälaren i BoWebb BackOffice Webbtjänster Sweden AB 2016-04-27 Introduktion Anmälaren är en av modulerna i Backoffice webbtjänster och är ett verktyg att anmäla in olika händelser som sker

Läs mer

Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (6) Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2

Läs mer

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är:

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är: 1. Översikt hur du gör en ansökan 2. Obligatoriska uppgifter i en ansökan 3. Välja utbildningar 4. Skapa ett användarkonto 5. Skapa en ansökan Rangordna dina utbildningsval Bifoga obligatoriska handlingar/bilagor

Läs mer

Skaffa en licens Översikt över mina produkter Ansök om bedömning Dokumentations krav för bedömning... 10

Skaffa en licens Översikt över mina produkter Ansök om bedömning Dokumentations krav för bedömning... 10 MANUAL- PRODUCENT/LEVERANTÖR Innehåll Skaffa en licens... 2 Översikt över mina produkter... 4 Ansök om bedömning... 6 Dokumentations krav för bedömning... 10 Drift- och underhålls-relaterade dokuemnt...

Läs mer

GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning

GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning www.gekab.se INNEHÅLL LOGGA IN SYSTEMET SKAPA SKYLTAR 5 - SKAPA NY SKYLT 6 - IMPORTERA FRÅN EXCEL 7 - LISTAN 8 SKAPA MÄRKE 9 - IMPORTERA

Läs mer

RemoteX Applications Manual för Partner Login

RemoteX Applications Manual för Partner Login RemoteX Applications Manual för Partner Login RemoteX Technologies Innehållsförteckning Introduktion... 3 Partner Login... 4 Förberedelser i RemoteX Applications... 5 Registrera användare för Partner Login...

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Instruktion till skadereglerare

Instruktion till skadereglerare Version 1. 2016-04-20 Instruktion till skadereglerare Trafikskadenämnden, Box 24048, 104 50 Stockholm www.trafikskadenamnden.se Innehåll Beskrivning av ärendets gång... 3 Mail till bolaget... 4 Startsida

Läs mer

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort 21 mars 2005 Pyramid E-handel med betalkort via DebiTech fr om 3.39A Betalningssätt I kontaktregistret har val av betalningssätt tillkommit betalkort eller

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 1 (19) Projektledare Godkänd av (beställare/projektägare) ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 2 (19) Innehåll 1. Applikation

Läs mer

Instruktioner för revidering av beviljat statsbidrag för fjärde tekniskt år 2018

Instruktioner för revidering av beviljat statsbidrag för fjärde tekniskt år 2018 Instruktioner för revidering av beviljat statsbidrag för fjärde tekniskt år 2018 Revideringen är öppen 1 maj 1 juni 2018 Från och med 2018 är det möjligt att under perioden 1 maj-1 juni ansöka om revidering

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Forskning: Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister

Forskning: Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister Version april 2016 Forskning: Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister För ytterligare information om definitioner se ansökan till etikprövningsnämnderna. Ansökan ska skickas till det RCC som

Läs mer

F02 - Personliga inställningar

F02 - Personliga inställningar F02 - Personliga inställningar INNEHÅLL 1 Generellt...1 1.1 Beskrivning av rutinen...1 1.1.1 Koppling till övriga rutiner...1 1.1.2 Navigationsväg...1 1.1.3 Arbetsflödet...1 2 Personliga inställningar...2

Läs mer

Frågor och svar om Projektrummet

Frågor och svar om Projektrummet 1(6) Senast uppdaterad 2008-08-21 Frågor och svar om Projektrummet FRÅGOR OCH SVAR OM PROJEKTRUMMET... 1 1. Hur ändrar jag uppgifter för min organisation eller mitt arbetsställe?... 2 2. Hur ändrar jag

Läs mer

Användningsbeskrivning. SJÄLVSERVICE Cosmic LINK Messenger ROS Version 5

Användningsbeskrivning. SJÄLVSERVICE Cosmic LINK Messenger ROS Version 5 Användningsbeskrivning SJÄLVSERVICE Cosmic LINK Messenger ROS Version 5 Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Datum Ändring Ansvarig Version 2017-05-24 Upprättat dokument från arbetsmaterial Inge

Läs mer

Användarmanual. Webcert Fråga/Svar

Användarmanual. Webcert Fråga/Svar Användarmanual Webcert Fråga/Svar Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och målgrupp... 2 1.3. Definitioner och benämningar... 2 2. Användning av Webcert... 3 2.1. Att logga

Läs mer

Kontakta de olika support avdelningarna OPN / SiteTalk. Gå www.opn.com och logga in klicka sedan på Support och välj Lägg till nytt meddelande

Kontakta de olika support avdelningarna OPN / SiteTalk. Gå www.opn.com och logga in klicka sedan på Support och välj Lägg till nytt meddelande Kontakta de olika support avdelningarna OPN / SiteTalk OPN Support Gå www.opn.com och logga in klicka sedan på Support och välj Lägg till nytt meddelande Fyll i ämne där skriver ni vad ärendet eller frågan

Läs mer

FoU datauttag processbeskrivning

FoU datauttag processbeskrivning FoU datauttag processbeskrivning Datauttag från SIR 2016-11-16 Svenska Intensivvårdsregistret - SIR 2 http://www.icuregswe.org 2016-11-16 Svenska Intensivvårdsregistret - SIR 3 Olika ansökningar Enkel

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank Dokument: M2, Instruktion 2019 01 09 Version: 5.1 Sida 1 (5) Information: www.biobanksverige.se M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas

Läs mer

INSTRUKTION TILL ANSÖKAN OM EKONOMISKT BISTÅND VIA VÅR NYA E-TJÄNST

INSTRUKTION TILL ANSÖKAN OM EKONOMISKT BISTÅND VIA VÅR NYA E-TJÄNST INSTRUKTION TILL ANSÖKAN OM EKONOMISKT BISTÅND VIA VÅR NYA E-TJÄNST $ HUR ANSÖKER JAG? För att använda e-tjänsten behöver du ha tillgång till en dator, mobiltelefon eller surfplatta samt e-legitimation.

Läs mer

Kom igång med Upphandling i ibinder.com

Kom igång med Upphandling i ibinder.com Kom igång med Upphandling i ibinder.com Skapa urval När man använder ibinder Bygg och ska skapa en offentlig upphandling, kan man på ett enkelt sätt skapa ett urval från ibinder Bygg till ibinder Upphandling.

Läs mer

Användarhandledning Stockholms stads Antagningstjänst Söka skola 2017 Fristående skolor skolor

Användarhandledning Stockholms stads Antagningstjänst Söka skola 2017 Fristående skolor skolor Användarhandledning Stockholms stads Antagningstjänst Söka skola 2017 Fristående skolor skolor Senast uppdaterad en 2017-02-15 1 Finns som separat dokument med bättre skärpa! Se EF-sidan för Söka skola

Läs mer