PROTOKOLL Styrelsemöte i Loftahammar den maj 2003

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL Styrelsemöte i Loftahammar den maj 2003"

Transkript

1 SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND PROTOKOLL Styrelsemöte i Loftahammar den maj 2003 Justeras.... Datum Bengt Almkvist, ordförande Justeras.... Datum Mats Ohlsson Justeras.... Datum Pia Södergren Närvarande ledamöter (markerade med!) Ordinarie Ersättare Bohusläns Skärgårdsråd! Kjell Björkqvist! Dag Lundman Hvens Byalag! Karen Alm! Sten-Åke Jönsson Blekinge Kust- och Skärgårdsförening! Leif Emilsson " vakant Smålandskustens Skärgårdsförening! Mats Ohlsson! Peter Lundgren Visingsörådet! Berndt Strandberg! Kristina Laggar Östergötlands Skärgårdsförening! Bengt Almkvist " Mikaela Andersson Sörmlands Skärgårds Intresseförening " Nils Kjellberg " Sören Petterson Vinöns Kultur- och Hembygdsförening! Sune Mohlin! Eva Widlund Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation! Anne Forslund! Pia Södergren Gräsö Skärgårdsråd! Birgitta Söderberg! Ann-Mari Karlsson Söderhamns Kust- och Skärgårdsförening! Barbro Olsson! Lennart Olsson Hemsö Skärgårdsförening! Lars-Erik Viklund " Torsten Norberg Luleå Skärgårdsförening " Stig Gran " Herbert Ökvist Övriga deltagare Margit Viklund, ledamot i Övervakningskommittén för Mål 1 1 Styrelsemötet öppnas Riksförbundets ordförande, Bengt Almkvist, öppnade styrelsemötet genom att först tacka Smålandskustens Skärgårdsförening för gårdagens uppskattade båttur till Väderskär och den efterföljande middagen. Därefter förklarades styrelsemötet för öppnat.

2 2 Mötets behöriga utlysande Mötet förklarades behörigen utlyst. 3 Godkännande av dagordningen Dagordningen godkändes med 5 tillkommande ärenden att behandla under punkten Övriga frågor och rapporter. 4 och 5 Val av sekreterare och justerare Mats Ohlsson valdes till sekreterare för mötet. Detta i enlighet med principen att sekreteraren ska väljas bland deltagarna från värdföreningen. Pia Södergren valdes att justera protokollet. 6 Det ekonomiska läget Anne Forslund (kassör) uppmanande med eftertryck några medlemsföreningar att betala årsavgiften till riksförbundet. Fr. o. m. den 1 juli 2003 går Ann-Marie Nordström (förbundssekreterare) upp till en tjänstgöringsgrad motsvarande halvtid. Anne avslutade sin rapportering med att nöjt konstatera att vi ligger i fas med budgeten så här långt. 7 Beslut om firmatecknare Beslöts att firma får tecknas av kassören Anne Forslund och ordföranden Bengt Almkvist var för sig. 8 Regler för reseräkning Styrelseledamot är berättigad ersättning för utlägg i samband med resor för riksförbundet. Dessutom kan skattefria milersättningar utbetalas enligt gällande nationella regler. (16 kr/mil för bilresa och 20 kr/sjömil för båtresa). Mötet beslutade att reseräkningar skall inlämnas senast 15 januari efter verksamhetsårets slut. Det är en stor fördel om alla strävar efter att reglera sina utlägg i direkt anslutning till avslutat möte. 9 Rapport från uppvaktningen av stadsråd Ulrika Messing Den 24 april 2003 uppvaktades Ulrika Messing som är ansvarigt statsråd i regeringen för frågor som rör regional utvecklingspolitik. Arbetsutskottet (exklusive Kjell Björkqvist) och Ann-Marie Nordström representerade riksförbundet. Det blev ett intresserat samtal och extra tid (20 min) medgavs. Vid sin sida hade Ulrika Messing, Christer Petterson (politiskt sakkunnig) och Nicklas Liss-Larsson som arbetar inom näringsdepartementets enhet för regional utveckling och turism samt ingår i regeringskansliets Tvärsekretariat. Sekretariatet

3 finns på näringsdepartementet och ansvarar bl. a. för kontakterna med länsstyrelserna/självstyrelseorganen och andra aktörer som arbetar med tillväxtavtalen. Bengt framförde vårt budskap som utgick ifrån ett av arbetsutskottet i förhand framtaget dokument som i slutet av mötet överlämnades till Ulrika Messing och hennes medarbetare. Övriga fyllde på här och var när det kändes lämpligt. Vitboken överlämnades och några nedslag gjordes i texten. Bostadsbristen i skärgården diskuterades. Sidan med Smögens släckta hus bläddrades fram som underlag för diskussionen. En stor del av mötet ägnades åt att diskutera arbetet med Agenda Agenda 2007 är samlingsbenämningen på EU:s långtidsbudget för åren (den kommande strukturfondsperioden). Bengt framförde vår bild av hur arbetet med Agenda 2007 framskrider utanför Sveriges gränser och att vi uppfattar att den svenska regeringen är sent ute med sina förberedelser. Ulrika Messing sa att regeringen har haft flera sammankomster med olika organisationer och diskuterat frågan. Hon såg dock en fara i det mycket svaga intresset från mellan- och södra Sverige och var rädd att kommunerna här kommer att vakna upp när tåget håller på att lämna stationen. SRF:s engagemang emottogs mycket positivt. Några dagar efter mötet blev SRF inbjudet tillsammans med andra organisationer och myndigheter att diskutera frågan. Inbjudan till mötet drogs dock snabbt tillbaka och vi kommer att få en ny inbjudan till ett möte inför slutförhandlingarna med EU i höst. Ulrika Messing berättade att EU-kommissionären Michel Barnier, som är ansvarig för unionens regionalpolitik, kommer till Sverige i juni Vi kontrade snabbt med att erbjuda ett studiebesök på en avlägset belägen ö i den svenska skärgården. Ulrika Messing nappade på detta och ansåg att detta kan hinnas med under förutsättning att vi väljer en ö nära Stockholm. Mötet kom fram till att Ann-Marie och Bengt tar en ny kontakt med Nicklas Liss-Larsson för att förbereda studiebesök för EU-kommissionären Michel Barnier. Arbetsutskottet ska dessutom ta fram en formel ansökan till näringsdepartementet för att om möjligt försöka höja vårt statliga bidrag fr.o.m. verksamhetsåret Skärgårdsfakta, Glesbygdsverkets material Bengt hänvisade till förgående dags arbetsmöte som behandlade det faktamaterial som Glesbygdsverket har delgivit riksförbundet för synpunkter. Tiden räckte inte till för en fullständig genomgång av materialet. Mötet beslutade att föreningarna var och en för sig går igenom sina egna avsnitt. Glesbygdsverkets kontaktperson i ärendet är Birgitta Rhodin. Ann- Marie fick till uppgift att begära en tidtabell från GBV, men vi ska räkna med att det inte finns mer tid till förfogande än fram till Nationellt Skärgårdsforum som äger rum på Väderöarna den 4-5 juni Ann-Marie berättade att en populärversion av materialet ska tas fram och då även på engelska. Vi hoppas att skriften finns framme inför E-SIN-mötet på Irland i september.

4 11 Mot en ny landsbygdspolitik Erik Westerholms utredning, Mot en ny landsbygdspolitik, SOU 2003:29, har skickats till riksförbundet för remissbehandling. Remisstiden går ut 18 augusti Mötet var allmänt skeptiskt till att Glesbygdsverket föreslås flyttas in under Jordbruksdepartementets vingar. En ev. omorganisation påverkar med säkerhet även SRF:s arbete, vilket betyder att vi måste ta ärendet på största allvar. 12 EU-frågor, nästa strukturfondsperiod Bengt inledde med att beskriva hur långt arbetet med Agenda 2007 har avancerat utanför Sveriges gränser. De flesta bedömare är överens om att de nya medlemsländerna kommer att prioriteras vilket innebär att de nuvarande Mål 2-områdena riskerar att hamn utanför systemet. Vi efterlyser den svenska positionen inför slutförhandlingarna. Troligen är den svenska regeringen av allmänna solidaritetsskäl beredd att ge upp dagens Mål 2-områden till fördel för de nya medlemsländerna. Medlemsstater som har en BNP som ligger 75 % under genomsnittet inom EU det så kallade fattigdomskriteriet kommer troligen att bli Mål 1-områden. Sverige förväntas strida för att nuvarande Mål 1-områden ska få leva vidare in i nästa strukturfondsperiod. Margit Viklund sitter med i Övervakningskommittén för Mål 1-området. Margit berättade att ett sammanhållet ö-perspektiv drevs hårt under tiden som det nuvarande programmet togs fram. Detta för att de små öarna har svårt att starta projekt. Det går visserligen att gå in i ramprojekt, men detta har inte heller givit några bra resultat. Margit menade att situationen är särskilt olycklig då öarna behöver mycket små medel i förhållande till hela budgeten för Mål 1. Mötet uppfattade att norrlands skärgårdsbor i framtiden vill se andra möjligheter till utveckling än de som idag erbjuds inom ramen för Mål 1. Riksförbundet ser det som självklart att verka för en sådan förändring. Island Comission (Ö-kommissionen) värnar om såväl små som stora öars särställning i förhållande till situationen på fastlandet. Det talas allt mer och tydligt om regioner med permanenta handikapp. EU-kommissionären Michel Barnier stödjer detta synsätt. Med begreppet permanent handikapp avses: - öar utan fast landförbindelse, - områden med låg befolkningstäthet (12 personer/kvadratkilometer), - och svårtillgängliga bergstrakter. Områden med permanent handikapp kommer förmodligen att utses till Mål 2-områden. Det gäller alltså för oss att flitigt uppvakta den svenska regeringen, genom näringsdepartementet, så att den inte missar denna möjlighet. LEADER- och INTERREG-initiativen kommer av allt att döma att finnas kvar under nästa strukturfondsperiod.

5 Mötet beslutade att samordningsminister Pär Nuder ska uppvaktas. Pär hade en central roll i framskrivandet av det avslutade Mål 5b Skärgård-programmet. Han kan förhoppningsvis hjälpa oss att se till att regeringen inte glömmer bort skärgården i arbetet med Agenda Ann-Marie nämnde att vi har möjlighet att söka pengar för deltagande i EU-stafetten. Ansökan ska vara inne senast den 30 maj EU 2004-kommittén är ansvarig för projektet. Ideella föreningar och andra organisationer har möjlighet att söka pengar för genomförande av aktiviteter i samarbete med EU 2004-kommittén när den besöker ett läns residensstad. Mer information kan inhämtas från Bengt sammanfattade det som sagts genom att konstatera att riksförbundet har ambitionen att aktivt delta i arbetet med Agenda 2007 samt att vi internt och i god tid bör ta initiativ till framtida utvecklingsprogram för den svenska skärgården. SRF bör även inför denna programperiod arbeta för att den svenska skärgården hålls samman i ett LEADER-område. Nuläget för Mål 2 Öarna diskuterades. Vi bör vara fortsatt medvetna om SD har tvingats styra användningen av pengarna så att de inte bara går till projekt på Gotland. Hotet ligger dock kvar om inte skärgårdsområdet får fram fler projekt inom kort. Referensgrupperna har nyligen diskuterat situationen. SRF:s medlemmar upplever att det finns ett antal hinder för att vara lyckosam i att söka projektmedel från Mål 2 Öarna, bl a nämndes byråkrati, regelverk och ändrade spelregler under resans gång. Synpunkter framkom att informationen om Mål 2 Öarna från sekretariatet i Jönköping är obefintlig. Kjell lovade att ta med sig framförda synpunkter till SD. Bengt avrundade diskussionen med att riksförbundet har möjlighet att rigga nya projekt och att den möjligheten bör utnyttjas. 13 E-SIN, internationellt samarbete Ett INTERREG IIIc-projekt håller på att tas fram. Ansökan ska vara INTERREG-sekretariatet i Lille tillhanda i september. Det krävs en viss nationell medfinansiering från varje deltagarland och riksförbundet arbetar på detta. Bengt har haft kontakter med NUTEK dock inte gällande eventuell finansiering. Det är bestämt att Irland ska vara huvudland för projektet och att det ska omfatta 5 teman. Följande ansvarsfördelning är överenskommen där vi från svenska sida har till uppgift att jobba fram vår del av ansökan som ska behandla boendeproblematiken. 1. Ö-identitet, kultur, språk och hembygdskänsla (Irland/Finland) 2. Utvecklandet av en ekologiskt hållbar modell för ö utveckling (Skottland) 3. Utveckla arbetstillfällen på små öar (Danmark) 4. Tillgång till väsentlig offentlig service för små öar (Frankrike) 5. Tillgängliga bostäder för öbor (Sverige) Det gemensamma sekretariatet är tänkt att upprättas på Irland om projektet tillstyrks. Ann- Marie lovade att skicka ut mer information om projektet till SRF:s medlemsföreningar. Joakim Hoffström i Finland har tagit initiativ till att ansöka om ett gemensamt ungdomsprojekt. Ansökan ska vara inne senast den 1 juni Ungdomarna ska vara mellan

6 18-25 år. Projektet omfattar utbyte av ungdomars erfarenheter mellan medlemsländernas ö- regioner. De formella erfarenhetsutbytena ska ske i samband med de årliga E-SINkonferenserna. SRF har möjlighet att delta med 3 ungdomar som ska väljas ur den skara ungdomar som nomineras av riksförbundets medlemsföreningar. Mötet beslutade att SRF ska anmäla sitt intresse och deltagande i ungdomsprojektet. Två namnförslag (man/kvinna) från varje förening ska vara inlämnad till Ann-Marie senast den 15 juni Tolv små öar i Estland vill bli medlemmar i E-SIN. Även representanter för de Nordfrisiska öarna och några småöar utanför Italiens södra kust har visat intresse för medlemskap. E-SIN växer och det känns naturligtvis särskilt stimulerande eftersom det var vi som tog det ursprungliga initiativet. Nästa konferens äger rum på Irland den september Arbetsutskottet och Ann- Marie ämnar närvara på konferensen. 14 Nyhetsbrevet Enligt tidigare styrelsebeslut har SRF sökt ekonomiskt stöd från LEADER-grupperna. Kustlandets LAG-grupp har beviljat medel, medan vi väntar på besked från Carpe Mare och E-bygd i Gränsland. Utgivningsplanen omfattar 6 nummer/år. Anne Forslund menade att vi bör välja ett annat namn för skriften. Nyhetsbrevet har en annan funktion i vår verksamhet. De närvarande fick i uppgift att komma med namnförslag. Det framfördes ett allmänt intresse av att löpande få ta del av varandras medlemsblad/medlemstidningar. 15 Nationellt Skärgårdsforum Mötet ansåg att Glesbygdsverket gjort vad det kan för att forumet ska utvecklas och fungera som det var tänkt. Glesbygdsverkets ambition har legat i linje med vår egen vilket vi verkligen uppskattar. Vi kan dock konstatera att särskilt Boverket och Fastighetsverket varit minst sagt dåligt representerade. Ursprungligen var det meningen att Nationellt Skärgårdsforum skulle dras samman 2 ggr/år. Numera har ambitionen sänkts till ett möte per år vilket faktiskt är mer realistiskt. Årets skärgårdsforum äger rum på Väderöarna den 4-5 juni. Arbetsutskottet inklusive Ann- Marie kommer att vara närvarande. Denna gång vill vi särskilt diskutera följande ärenden: - Bostadsbristen i skärgården - Förslaget om nytt regelverk för framförande av båt - Den fortsatta handläggningen av förslagen till regionala miljö- och hushållningsprogrammen - Fiskets framtid - GBV:s skärgårdsfakta

7 Mötet ansåg att boendefrågan ska prioriteras på Nationellt Skärgårdsforum. Dag Lundman berättade om situationen i Bohuslän. Just nu är boplikten en mycket het fråga. Frivillig boplikt á la Resö kan vara en framkomlig väg. Berndt framhöll att BREV-utredningen inte får bli en hyllvärmare. Utredningen omfattar 3 delrapporter. Broar, färjor och enskilda vägar. Vägverket har faktiskt fått i uppdrag att ta tag i konsekvenserna. Riksförbundet har fått Vägverkets redovisning på remiss och remisstiden är den 1 september Ann-Marie skickar ut remissunderlaget till kommunikationsgruppen. Kommunikationsgruppen är sammansatt av Berndt, Birgitta och Dag. Margit ville också vara med. Ingen hade någon som helst invändning mot detta utan välkomnade hennes initiativ. AU behöver kommunikationsgruppens synpunkter innan mötet på Väderöarna (4-5 juni). 16 Övriga frågor och rapporter PBL- kommittén Dag Lundman informerade om att kommitténs arbete finns tillgängligt på för den som är intresserad. Bengt frågade om strandskyddsutredningen omnämns i arbetet? Svaret blev nekande. Bengt menade att strandskyddsutredningen bör tas upp till diskussion på Nationellt Skärgårdsforum (Väderöarna, 4-5 juni 2003). Mötet hade inga invändningar mot detta. Information inför Bohusläns kuststämma den 24 maj 2003 Bengt har tackat ja till att vara ordförande på kuststämman. Följande ärenden ska behandlas: - Boendeskatten - Frivillig boplikt (het fråga just nu) - Erfarenhetsutbyte mellan Carpe Mare och Kustlandet - Studiebesök på fiskeutbildningscentrum, torskodling och den seglande gymnasieskolan Rikstäckande enkät om äldreomsorg och hemsjukvård Ann-Marie hänvisade till den enkät som delades ut vid årsmötet på Käringön. Alla föreningar som har något att framför ska snarast fylla i enkäten för att sedan skicka den till Ann-Marie. Projekt Skärgårdsbo Detta projekt var tänkt att bedrivas i samverkan med Kustlandet, Carpe Mare och E-bygd i Gränsland. Inte något av dessa program är intresserade av att delta. Mötet beslutade att återta ansökan i sin helhet. Ny Kustland -förening vill värvar nya medlemmar Ny kustförening som heter något i stil med Kustlandet har uppvaktat Gräsö Skärgårdsråd. Gräsö har uppfattat att den har sitt verksamhetsområde från Uppland och norrut. Ingen annan har hört något om detta. Birgitta kommer att samla in mer information inför vårt nästa styrelsemöte.

8 17 Föreningsrapporter Gräsö Skärgårdsråd Roland Malm har varit på Gräsö för att informera om kooperativa boendeformer. Ett föreslaget Natura 2000-område har dragits tillbaka men har flyttats till en annan del av ön. Senaste numret av Informationsbladet mars 2003 finns att tillgå. Aktuellt att utlysa ett marint reservat i Gräsö-området. Ny ICA-butik har öppnats. Färjan har byggts om. Vargskytten har friats. Vinöns Kultur- och Hembygdsförening Med anledning av att Cancerfondens riksmarsch har lagts ned har öborna anordnat en egen ö- marsch med samma syfte. Affären på Vinön har lagts ned och en Internet-handel har öppnats på fastlandet. Bohusläns Skärgårdsråd Kjell hänvisade till förberedelserna inför Bohus kuststämma. Hemsö Skärgårdsförening Turistsatsningen kopplad till de gamla militära bergrumsanläggningarna fortsätter. Några barnfamiljer har flyttat till Hemsön vilket resulterat i svag tendens till positiv befolkningsutveckling. SIKO EU-lots projektet kommer att förhoppningsvis att förlängas till att omfatta perioden t.o.m år Det är för närvarande ett ettårigt projekt. Denna typ av projekt får inte pågå mer än 3 år. Två större projekt är på gång. Det ena är ett EU-projekt som kommer att göra en inventering av hyresbostäder, mark och behov i Stockholms skärgård och det andra projektet handlar om att stötta många föreningar i sina ansträngningar att få tillgång till bredband. SIKO:s andre vice ordförande (ny) har tagit fram ett förslag till en avtalstyp som SIKO kan teckna med föreningar som inte enbart består av mantalsskrivna skärgårdsbor men som kan vara intressanta att samarbeta med. Denna konstruktion anses vara ett alternativ till att ge icke mantalsskrivna skärgårdsbor rösträtt i SIKO och anslutna medlemsföreningar. Visingsörådet Färjepersonalen omfattas av den pågående strejken. Detta innebär att var annan färjetur är inställd. Kollektivtrafiken på Visingsö ses över i samarbete med kommunen. Både föreningen och kommunen väntar på att färjan ska drivas med ett statligt huvudmannaskap. Två projekt med benämningen Ö-kraft 1 och 2 har avslutats. Det ena omfattade förädlingsverksamhet av frukt och det andra var en förstudie för att undersöka om öns ekar kan användas till någon lokal tillverkning. Hvens Byalag Byalaget samarbetar med kommunen för att bygga nya hyresbostäder. Öborna är också på sin vakt för att bevaka att skolan inte läggs ned. Blekinge Kust- och Skärgårdsförening Leif berättade att föreningen jobbar med nästa nummer av Skärgårdsnytt samt förbereder det förestående årsmötet. Ann-Marie berättade att en enkätundersökning som under våren

9 genomförts i Karlskrona skärgård. Enkäten har rubriken Öppen Dialog och behandlar situationen avseende boende, bredband och kommunikationer. Resultatet av enkäten kommer att presenteras på ett kommande SRF styrelsemöte. Söderhamns Kust- och Skärgårdsförening Ett större landsbygdsutvecklingsprojekt pågår i regionen. Intresserade kust- och skärgårdsbor har möjlighet att delta i projektet. Smålandskustens Skärgårdsförening Här fortsätter arbetet med regionaliseringen av de nationella miljömålen. Föreningen menar att det är viktigt att delta i arbetet eftersom målen är långsiktiga och kan få såväl positiva som negativa effekter för skärgårdsbefolkningen. Det är särkilt målformuleringarna för Hav i balans och levande kust- och skärgård samt God bebyggd miljö som bevakas. Länsstyrelsen kommer att fastställa målbeskrivningarna den 1 september Därefter ska åtgärdsprogrammen formuleras och då börjar det verkligt viktiga arbetet med miljömålen. Näst nummer av SkärgårdsBladet är ett temanummer som presenterar resultatet av den skärgårdsinventering som Agneta Ericsson från Länsmuseet presenterade på fredagen (igår). Alla fastighetsägare i skärgården, ca 2500 hushåll, kommer att få SkärgårdsBladet i sin brevlåda. Här finns goda chanser att rekrytera nya medlemmar. En skärgårdsstiftelse är på väg att bildas. Det handlar i första hand om att hitta en lösning för Rågö som nu ägs av naturvårdverket. Naturvårdverket vill inte längre äga fastigheten. (Rågö ligger på södra sidan om farleden ut från Loftahammar vilket betyder att vi passerade ön under vår tur till Väderskär. Byn, som är mycket välbevarad och obebodd, såg vi inte eftersom den ligger på den andra sidan av ön.) Det är oklart vilka aktörer som är inblandade i handläggningen av ärendet. Skärgårdsföreningen har inte fått någon information utan snappat upp ärendet ryktesvägen. Östergötlands Skärgårdsförening I Gryts skärgård genomförs just nu stora insatser för att uppföra 3 helt nya ladugårdsbyggnader. Initiativet har tillkommit genom en samverkan mellan Världsnaturfonden, Gryts Skärvårdsförening och Valdemarsviks kommun. Bengt menar att detta kan vara början på en ny utveckling som drivs på av nyinflyttade skärgårdsbor som aktiv vill verka för att skärgården brukas i större omfattning än vad som nu är fallet. 18 Kommande styrelsemöten Arbetsutskottet sammanträder nästa gång i Blekinge på SRF:s kansli hemma hos Ann-Marie Nordström, juni Nästa styrelsemöte äger rum på Hemsön i Ångermanland, september Våra utvalda EU-ungdomar ska få möjlighet att delta på mötet. Anhöriga som är intresserade får också följa med till Hemsön. Ann-Marie undersöker om det är praktiskt möjligt att anordna en gruppresa från Stockholm till Hemsön. Årets sista styrelsemöte genomförs den november på hittills okänd plats. Den förening som känner sig manad att vara värd för mötet kan meddela detta när vi träffas på Hemsö.

10 19 Styrelsemötet avslutas Mötet avslutades med att Kjell Björkqvist begärde ordet för att tacka Smålandskustens Skärgårdsförening och särskilt Peter Lundgren för det trevliga och väl fungerande värdskapet. Med fredagskvällens båttur i åtanke beskrev han tacksamt upplevelsen av Smålandskustens skärgård som en känsla av lite Bohuslän med inslag av Stockholms skärgård. Ordföranden avslutade därefter mötet med några väl valda ord och lät sedan klubban falla ned i bordet för sista gången under styrelsemötet i Loftahammar den 17 maj 2003.

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SRF mars 2015 SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND är de bofasta skärgårdsbornas riksorganisation SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND har två huvuduppgifter att vara ett stödjande förbund för våra

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll fört vid styrelsemöte med Skärgårdarnas Riksförbund 27-28/9 2003 på Hemsö. Närvarande enligt bilaga 1 1 Ordförande förklarade mötet öppnat. 2 Fråga om mötets behöriga

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll Styrelsemöte Sankt Anna 21-22/9 2002, i samband med SRF:s 20-årsjubileum Justeras. datum Bengt Almkvist, ordförande Justeras. datum Pia Södergren Närvarande ledamöter

Läs mer

Skärgårdarnas Riksförbund

Skärgårdarnas Riksförbund Skärgårdarnas Riksförbund Verksamhetsberättelse 2007 Vad är SRF och vad vill vi? Skärgårdarnas Riksförbund är en riksorganisation för den bofasta befolkningen i landets skärgårdsområden, på kusten och

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SRF november 2015 SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND är de bofasta skärgårdsbornas riksorganisation SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND har två huvuduppgifter att vara ett stödjande förbund för

Läs mer

Protokoll från SRF styrelsemöte på Visingsö 9-10 november 2001

Protokoll från SRF styrelsemöte på Visingsö 9-10 november 2001 Protokoll från SRF styrelsemöte på Visingsö 9-10 november 2001 Justeras.. datum Bengt Almkvist, ordförande Justeras. datum Bernt Strandberg Närvarande: Östergötlands Skärgårdsförening Bengt Almkvist Mikaela

Läs mer

Årsmötet den 2 3 mars 2002 på Hanö, Blekinge

Årsmötet den 2 3 mars 2002 på Hanö, Blekinge SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND PROTOKOLL Årsmötet den 2 3 mars 2002 på Hanö, Blekinge Justeras Datum Bengt Almkvist, ordförande Justeras. Datum Ann-Marie Nordström Justeras.. Datum Göran Sandberg Närvarande

Läs mer

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Gullholmen. 6-7 november 1998

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Gullholmen. 6-7 november 1998 Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Gullholmen. 6-7 november 1998 Närvarande delegater: Kjell Björkqvist Bohusläns Skärgårdsråd Ingrid Fredriksson Arne Nilsson Hvens Byalag Bengt

Läs mer

2 Fråga om mötets behöriga utlysande besvarades med ja. Kallelse har skett via mail och i förekommande fall med post.

2 Fråga om mötets behöriga utlysande besvarades med ja. Kallelse har skett via mail och i förekommande fall med post. SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll fört vid styrelsemöte med Skärgårdarnas Riksförbund 14-15 november 2003 på Sandhamn. Närvarande: Lars Erik Viklund, Hemsö skärgårdsförening Torsten Norberg, Hemsö skärgårdsförening

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Möja den 13 14 november 2004 Närvarande: Kjell Björkqvist Dag Lundman Karen Alm Sten-Åke Persson Berndt Strandberg

Läs mer

Skärgårdarnas Riksförbunds möte i Sörmlands skärgård.

Skärgårdarnas Riksförbunds möte i Sörmlands skärgård. Skärgårdarnas Riksförbunds möte i Sörmlands skärgård. Fredagen den 10 november träffades Skärgårdarnas Riksförbund styrelse för möte, vilket inleddes på Stendörrens naturreservat i lokalen Naturrum, byggt

Läs mer

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte i tornet på Landsort november 1999

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte i tornet på Landsort november 1999 Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte i tornet på Landsort 12-13 november 1999 Närvarande delegater: Bohusläns Skärgårdsråd: Kjell Björkqvist, Margareta Florén Blekinge Skärgårdsförening:

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTE mars 2001 PÅ KORSÖ

PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTE mars 2001 PÅ KORSÖ SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTE 17 18 mars 2001 PÅ KORSÖ Justeras Datum Bengt Almkvist, ordförande Justeras. Datum Ann-Marie Nordström Justeras.. Datum Birgitta Söderberg Närvarande ledamöter

Läs mer

Ordförande Bengt Almkvist hälsar välkommen till detta Representantskapsmöte som innehåller två pass med gästföreläsare.

Ordförande Bengt Almkvist hälsar välkommen till detta Representantskapsmöte som innehåller två pass med gästföreläsare. Minnesanteckningar Representantskapsmöte Zinkensdamm Stockholm 1 2 december 2012 Fredag 30 nov Ankomst under kvällen, lättare förtäring. Presentation av det danska projektet Bli øbo nu Deltagarna anländer

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll Styrelsemöte på Ven 8 9 juni 2002 Justeras Datum Bengt Almkvist, ordförande Justeras. Datum Mats Ohlsson Närvarande ledamöter Kjell Björkqvist Bohusläns Skärgårdsråd

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll Styrelsemöte Arholma 22-23 november 2002 Justeras. datum Kjell Björkqvist, ordförande Justeras. datum Pia Södergren Närvarande ledamöter Kjell Björkqvist Bohusläns Skärgårdsråd

Läs mer

Protokoll fört vid Årsstämma med Representantskapet Studsvik 22 mars 2014

Protokoll fört vid Årsstämma med Representantskapet Studsvik 22 mars 2014 Protokoll fört vid Årsstämma med Representantskapet Studsvik 22 mars 2014 Närvarande: Representanter, styrelsens ledamöter, valberedningen, anställda, personliga medlemmar och övriga intresserade. Samtliga

Läs mer

SIKO - styrelsemöte Sammanträde nr 2, 2009 03 20

SIKO - styrelsemöte Sammanträde nr 2, 2009 03 20 SIKO - styrelsemöte Sammanträde nr 2, 2009 03 20 Närvarande: Johan Bohman Gunilla Söderqvist Berit Karlsson Per Frideen Anna Lundin Erik Westerlundh Björn Sjöblom Jan-Evert Jäderlund Jan Olsén Arne Griphult

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2004-06-05 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen Styrelsens ledamöter valdes av årsmötet i Hasselö missionshus lördagen den 5 juli 2003. Styrelsen konstituerade sig den 2 september 2003 varvid befattningarna

Läs mer

SIKO protokoll från styrelsemöte 14 juni kl 18.00 i föreningslokal på Kungsholmen

SIKO protokoll från styrelsemöte 14 juni kl 18.00 i föreningslokal på Kungsholmen SIKO protokoll från styrelsemöte 14 juni kl 18.00 i föreningslokal på Kungsholmen Närvarande: Pia Södergren, SIKO (mötestid / total frånvarotid från hemmet 18,5t) Barbro Nordstedt, Blidö Frötuna Skärgårdsförening

Läs mer

Protokoll fört vid Årsstämma med Representantskapet Arkö 16 april 2016

Protokoll fört vid Årsstämma med Representantskapet Arkö 16 april 2016 Protokoll fört vid Årsstämma med Representantskapet Arkö 16 april 2016 Presentationsrunda Ordförande Bengt Almkvist hälsade alla välkomna till mötet på Arkö och bjöd in till en presentationsrunda, vilket

Läs mer

Förslag till nya stadgar för SIKO, antagna för första gången på SIKOs årsmöte den 16 februari 2013 sid 2-4

Förslag till nya stadgar för SIKO, antagna för första gången på SIKOs årsmöte den 16 februari 2013 sid 2-4 1(6) SIKOs stadgar Förslag till nya stadgar för SIKO, antagna för första gången på SIKOs årsmöte den 16 februari 2013 sid 2-4 Introduktion och bakgrund till förslag på stadgeändringar för SIKO sid 5-6

Läs mer

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte på Vinön 10 oktober 2016

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte på Vinön 10 oktober 2016 Sida 1 av 5 SIKO styrelsemöte, möte nr 5 år 2016 Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte på Vinön 10 oktober 2016 Närvarande: Ulf Westerberg, Möja Nilla Söderqvist,

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND. Verksamhetsberättelse 2011

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND. Verksamhetsberättelse 2011 Bilaga 2 SRF:s årsstämma 2012 SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Verksamhetsberättelse 2011 Styrelsen för Skärgårdarnas Riksförbund får härmed avge verksamhetsberättelse för år 2011. Syfte och mål Skärgårdarnas

Läs mer

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Bokö, Östergötland 27-28 mars 1998

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Bokö, Östergötland 27-28 mars 1998 Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Bokö, Östergötland 27-28 mars 1998 Närvarande delegater: Kjell Björkqvist och Margareta Florén, Bohusläns Skärgårdsråd Ingrid Fredriksson och

Läs mer

Välkomsthälsningar Vice ordf Barbro Haglund m fl styrelsemedlemmar i Smögens Ö-råd hälsar välkommen, se bifogad sammanfattning (1).

Välkomsthälsningar Vice ordf Barbro Haglund m fl styrelsemedlemmar i Smögens Ö-råd hälsar välkommen, se bifogad sammanfattning (1). Årsmöte på Smögens havsbad 11-12 mars 2000 Närvarande Kjell Björkqvist, Inger Björkqvist, Dag Lundman, Margareta Florén, Bohusläns Skärgårdsråd Arne Hagström, Ann-Marie Nordström, Blekinge Kust o Skärgårdsförening

Läs mer

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte på Landstinget 24 januari 2017 Närvarande:

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte på Landstinget 24 januari 2017 Närvarande: Sida 1 av 5 SIKO styrelsemöte, möte nr 1 år 2017 Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte på Landstinget 24 januari 2017 Närvarande: Ulf Westerberg, Möja Nilla

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för år 2000

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för år 2000 Skärgårdarnas Riksförbund Box 129,130 54 Dalarö, tel 08-501517 13 www.skargardsborna.org, postgiro 85 86 60-4 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för år 2000 Skärgårdsbornas egen organisation Skärgårdarnas Riksförbund

Läs mer

Protokoll fört vid Årsstämma med Representantskapet Sundsveden februari 2013

Protokoll fört vid Årsstämma med Representantskapet Sundsveden februari 2013 Protokoll fört vid Årsstämma med Representantskapet Sundsveden 23-24 februari 2013 Närvarande: 30 röstberättigade representanter, styrelsens ledamöter, valberedningen, anställda, personliga medlemmar och

Läs mer

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation - protokoll från styrelsemöte på Landstingshuset den 27 mars 2012

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation - protokoll från styrelsemöte på Landstingshuset den 27 mars 2012 SIKO styrelsemöte, möte nr 2 år 2012 Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation - protokoll från styrelsemöte på Landstingshuset den 27 mars 2012 Närvarande: Pia Södergren SIKO (ordf) (mötestid

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2003-06-30 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen Styrelsens ledamöter valdes av årsmötet i Händelöps bygdegård lördagen den 6 juli 2002. Styrelsen konstituerade sig den 17 oktober 2002, som resulterade i att

Läs mer

Skärgårdarnas Riksförbund, box 129,130 54 Dalarö, tel 08 501 517 13

Skärgårdarnas Riksförbund, box 129,130 54 Dalarö, tel 08 501 517 13 Skärgårdarnas Riksförbund, box 129,130 54 Dalarö, tel 08 501 517 13 info@skargardsborna.org www.skargardsborna.org, postgiro 85 86 60-4 SRF svar på utredningen om det fria handredskapsfisket SRF har lämnat

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll från styrelsemöte på Hindersön 26 augusti, 2007 Närvarande: Kjell Björkqvist, Herbert Öqvist, Anne Forslund, Karen Alm, Dag Lundman, Birgitta Söderberg, Gunnar Bäckström,

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation (SIKO) på Blidö

Protokoll fört vid årsmöte med Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation (SIKO) på Blidö Protokoll fört vid årsmöte med Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation (SIKO) på Blidö Närvarande delegater: 15 februari 2003 Jonas Linell Anne-Marie Olsson Barbro Nordstedt Björn Sjöblom Jan-Evert

Läs mer

Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect

Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect Nätverket för kommunala lärcentra Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect Närvarande: Kent Wallén, Katrineholm /Vingåker Agneta Lindqvist, Gotland Jerry Engström, Västervik Mats Larsson,

Läs mer

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte på Rögrund, 7 oktober 2017

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte på Rögrund, 7 oktober 2017 Sida 1 av 5 SIKO styrelsemöte, möte nr 5 år 2017 Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte på Rögrund, 7 oktober 2017 Närvarande: Ulf Westerberg Nilla Söderqvist

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Skärgårdarnas Riksförbund, styrelsemöte på Hindersön i Luleå skärgård 27-28 maj 2000.

Skärgårdarnas Riksförbund, styrelsemöte på Hindersön i Luleå skärgård 27-28 maj 2000. Skärgårdarnas Riksförbund, styrelsemöte på Hindersön i Luleå skärgård 27-28 maj 2000. Sammanfattning av Anne Forslund: En härlig helg vid Ljusa Kusten Hindersön är en av de största öarna i skärgården och

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2002-07-04 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen Styrelsens ledamöter valdes vid årsmötet på Vinö i Misterhults skärgård lördagen den 7 juli 2001. Styrelsen konstituerade sig den 28 augusti 2001, vilket resulterade

Läs mer

Protokoll för ADADnätverkets ÅRSMÖTE 2015

Protokoll för ADADnätverkets ÅRSMÖTE 2015 Protokoll för ADADnätverkets ÅRSMÖTE 2015 Torsdagen den 26 mars 2015, Karlavägen 66, Östermalm, Stockholm, Klockan 19.35 20.00 Närvarande: Göran Fjällborg, Jenny Kvam, Niklas Waitong, Dani Balladares,

Läs mer

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2 1 Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 Skuldjouren är en allmännyttig ideell förening öppen för alla som är engagerade i frågor om överskuldsättning, fattigdom och dess konsekvenser. Föreningen är tvärpolitisk

Läs mer

STADGAR Augusti 2014

STADGAR Augusti 2014 STADGAR Augusti 2014 INNEHÅLL KAPITEL 1. ALLMÄNNA STADGAR 1 Namn 2 Ändamål 3 Obundenhet 4 Föreningens säte KAPITEL 2. VERKSAMHET 1 Verksamheten 2 Räkenskapsår KAPITEL 3. MEDLEMMAR 1 Medlemskap 2 Medlemskrav

Läs mer

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds årsmöte på Äspölaboratoriet i Småland 6-7 februari 1999

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds årsmöte på Äspölaboratoriet i Småland 6-7 februari 1999 Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds årsmöte på Äspölaboratoriet i Småland 6-7 februari 1999 Närvarande delegater: Kjell Björkqvist, Bohusläns Skärgårdsråd Björn Bergström Dag Lundman Arne Hagström,

Läs mer

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Tullhuset på Dalarö den 26 januari 2016

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Tullhuset på Dalarö den 26 januari 2016 Sida 1 av 6 SIKO styrelsemöte, möte nr 1 år 2016 Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Tullhuset på Dalarö den 26 januari 2016 Närvarande: Ulf Westerberg Nilla

Läs mer

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds årsmöte på Tjurkö i Blekinge 13-14 september 1997

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds årsmöte på Tjurkö i Blekinge 13-14 september 1997 Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds årsmöte på Tjurkö i Blekinge 13-14 september 1997 Närvarande delegater: Kjell Björkqvist, Margareta Florén Björn Bergström (12.9.), Bohusläns Skärgårdsråd

Läs mer

M-båtsförbundets årsmöte 2010

M-båtsförbundets årsmöte 2010 1 (5) Protokoll 2010-11-28 M-båtsförbundets årsmöte 2010 1 Årsmötet öppnades Förbundets ordförande Kristina Lundevall hälsade närvarande medlemmar välkomna till mötet. Erik Persson anmäler frågan om mässan

Läs mer

Stadgar antagna Stadgar för Vision Bergkvara. 1 Firma Föreningens firma är Vision Bergkvara, ideell förening.

Stadgar antagna Stadgar för Vision Bergkvara. 1 Firma Föreningens firma är Vision Bergkvara, ideell förening. Stadgar antagna 2014-03-05 Stadgar för Vision Bergkvara 1 Firma Föreningens firma är Vision Bergkvara, ideell förening. 2 Ändamål Vision Bergkvara är en opolitisk ideell förening som skall vara en samordningsorganisation

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation (SIKO) i Vaxholm, den 16 februari 2019

Protokoll fört vid årsmöte med Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation (SIKO) i Vaxholm, den 16 februari 2019 Sid 1 av 6 Protokoll fört vid årsmöte med Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation (SIKO) i Vaxholm, den 16 februari 2019 Närvarande delegater: Jan-Evert Jäderlund, Föreningen Rindöborna Ulla

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Stadgar. För den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Bildad vid konstituerande årsmöte den 30 juni 2011

Stadgar. För den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Bildad vid konstituerande årsmöte den 30 juni 2011 Stadgar För den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Bildad vid konstituerande årsmöte den 30 juni 2011 1 Firma Föreningens firma är Biosfärområde Blekinge Arkipelag. 2 Föreningens säte

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll från styrelsemöte på Stensund den 13 november 2005 Närvarande: Kjell Björkqvist, Dag Lundman, Anne Forslund, Sune Fogelström, Bernt Strandberg, Karen Alm, Kristina Mattsson,

Läs mer

Stadgar för Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening

Stadgar för Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening Stadgar för Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening 1. Namn Föreningens namn är Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening 2. Verksamhetsområde Föreningens verksamhetsområde är Övre Norrland, med

Läs mer

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic 1 Firma Föreningens firma är Global Picnic. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen ska främja medlemmarnas intresse genom att bedriva aktiviteter som är förknippade

Läs mer

Protokoll Årsmöte 2013

Protokoll Årsmöte 2013 Protokoll Årsmöte 2013 www.sporren.info Datum: 2013-02-25 Plats: Stadshuset/Ryttmästaren Tid: 17.00-18.00 Närvarande: Helene Hopfgarten, Birgitta Lilja, Catharina Hedlund-Östman, Tordleif Hansson, Monica

Läs mer

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad:

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: 2017-03-19 1 Syfte Mom 1 Mattecentrum ska utan vinstdrivande intresse öka elevers förståelse för matematik och dess roll i samhället, inspirera med förebilder

Läs mer

2 Ändamål 2.1 Bohusläns Hembygdsförbunds värdegrund vilar på tre ideologiska grundpelare: humanism, demokrati och solidaritet.

2 Ändamål 2.1 Bohusläns Hembygdsförbunds värdegrund vilar på tre ideologiska grundpelare: humanism, demokrati och solidaritet. Stadgar för Bohusläns Hembygdsförbund 1 Organisation 1.1 Bohusläns Hembygdsförbund är en allmännyttig ideell förening av hembygdsföreningar, andra kulturarvsföreningar och föreningar med lokal natur- och

Läs mer

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte ombord på m/s Riddarfjärden den 8 december 2014

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte ombord på m/s Riddarfjärden den 8 december 2014 SIKO styrelsemöte, möte nr 7 år 2014 Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte ombord på m/s Riddarfjärden den 8 december 2014 Närvarande: Ulf Westerberg Nilla Söderqvist

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll från styrelsemöte i Stockholm 17 november 2007 Närvarande: Kjell Björkqvist, Herbert Öqvist, Bengt Ökvist, Sten-Åke Persson, Anne Forslund, Dag Lundman, Birgitta Söderberg,

Läs mer

FÖRSLAG NYA STADGAR FÖR STOCKHOLMS LÄNS HEMSLÖJDSFÖRENING, IDEELL FÖRENING

FÖRSLAG NYA STADGAR FÖR STOCKHOLMS LÄNS HEMSLÖJDSFÖRENING, IDEELL FÖRENING FÖRSLAG NYA STADGAR FÖR STOCKHOLMS LÄNS HEMSLÖJDSFÖRENING, IDEELL FÖRENING Organisationsnummer 802014-9830 Förändring av stadgar från 2013 beslutades vid extra respektive ordinarie årsstämma 2015-xx-xx

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision

Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision Antagna xx april 2014. 1 FIRMA Föreningens firma är Biosfärområde Blekinge Arkipelag. 2 FÖRENINGENS SÄTE Föreningen

Läs mer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer 1 P a g e Föreningens stadgar Revision giltigt till årsmötet 2016-03-15 1 Föreningens firma Föreningens firma är med organisationsnummer 802007-2339. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål att

Läs mer

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär ~Sida 1 ~ STADGAR för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND 1 Namn, verksamhetsområde och karaktär Örebro Läns Hembygdsförbund (nedan även kallad förbundet) är en samlande organisation för hembygdsrörelsen i Örebro

Läs mer

SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm

SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm Närvarande: Pia Södergren, SIKO (mötestid / total frånvarotid från hemmet 11t ) Barbro Nordstedt, Blidö Frötuna

Läs mer

Stadga för Kodcentrum

Stadga för Kodcentrum Stadga för Kodcentrum Antagna vid årsmötet 2017-04-29, förslag på revidering vid årsmötet 2018-04-28 1 Ändamål Mom 1 Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte 2009-09-05 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 27 januari 2017

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 27 januari 2017 Antal närvarande medlemmar: 55 1. Mötets öppnande Ordförande Gunnar Gustafsson hälsade alla välkomna och öppnade mötet. 2. Parentation Parentation genomfördes för våra avlidna medlemmar under året: Genadi

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll fört vid Årsstämma med Representantskapet Lysekil 18-19 februari 2012 Närvarande: 29 röstberättigade representanter, styrelsens ledamöter, valberedningen, anställda,

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SRF:s NYHETSBREV NR 12 19 Maj 2005 1 NYHETSBREV NR 12 19 maj 2005 Sid 1 Årsmötet 2005 Skärgårdarnas Riksförbund höll sitt årsmöte på Gränsö utanför Västervik 20 mars. Utöver sedvanliga

Läs mer

Styrelsemöte på Vinön 19 augusti 2000.

Styrelsemöte på Vinön 19 augusti 2000. Styrelsemöte på Vinön 19 augusti 2000. Skärgårdarnas Riksförbund på Vinön - en pärla i Hjälmaren. I Hjälmaren, som är Sveriges 4:e största sjö, finns tre större öar, vilka alla tillhör var sin kommun och

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, VOOV

Stadgar för Riksförbundet Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, VOOV Stadgar för Riksförbundet Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, VOOV Antagna av riksförbundets årsmöte 2015-05- 10 VOOV, Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden

Läs mer

Ordinarie föreningsstämma Lokal: Roasjö Bygdegård, Svenljunga kommun Datum: Fredagen den 20 april 2018 Tid:

Ordinarie föreningsstämma Lokal: Roasjö Bygdegård, Svenljunga kommun Datum: Fredagen den 20 april 2018 Tid: PROTOKOLL FÖRENINGSSTÄMMA 2018-04-20 Ordinarie föreningsstämma Lokal: Roasjö Bygdegård, Svenljunga kommun Datum: Fredagen den 20 april 2018 Tid: 13.30 14.30 Närvarande: Styrelsen Ragnar Nilsson Marks kommun

Läs mer

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 26 januari 2018

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 26 januari 2018 Antal närvarande medlemmar: 49 1. Mötets öppnande Ordförande Gunnar Gustafsson hälsade alla välkomna och öppnade mötet. 2. Parentation Parentation genomfördes för våra avlidna medlemmar under året: Barbro

Läs mer

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening VOOV, Veterinär Omtanke om Våldsutsatta, är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden förening i Sverige. 1 Förening, namn och säte Veterinär

Läs mer

Protokoll från årsmötet den 6 mars 2010 i IOGT- lokalen, Strömtorp, Degerfors med Letälvsgillet som arrangör.

Protokoll från årsmötet den 6 mars 2010 i IOGT- lokalen, Strömtorp, Degerfors med Letälvsgillet som arrangör. Folkdansringen i Örebro län Protokoll från årsmötet den 6 mars 2010 i IOGT- lokalen, Strömtorp, Degerfors med Letälvsgillet som arrangör. 1 Mötets öppnande Ordförande Rolf Östman hälsar välkommen och förklarar

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens extra årsmöte 2014-04-07 Fastställda av Umeå studentkårs fullmäktige 2014-04-16 Innehåll Kap. 1 Ändamål... 2 Kap. 2 Medlemskap... 2

Läs mer

RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING. Stadgar. Reviderade

RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING. Stadgar. Reviderade RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING Stadgar Reviderade 2016-07-16 1 Föreningens Benämning 1:1 Föreningen är en ideell, politisk, och religiöst obunden Riksförening som skall benämnas RISK STOPPA

Läs mer

Protokoll Årsmöte 2016

Protokoll Årsmöte 2016 Protokoll Årsmöte 2016 Tid: 2016-04-15, 9.00-12.00 Plats: Uddevalla Museum, Uddevalla Beslutande Övriga deltagare Ordförande Justerare Sekreterare Elin Ruist (Sportfiskarna), Göran Ohlsson (Öckerö kommun),

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat. Länsbygderådet Protokoll Medlemsmöte Länsbygderådet i Kalmarlän 2010-11-29 Plats: Forum Oskarshamn 1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

Läs mer

Stadgar för Rydebäcks Byalag

Stadgar för Rydebäcks Byalag Stadgar för Rydebäcks Byalag Antagna vid föreningsstämman 2014-02-25 Tidigare versioner Reviderade och antagna vid föreningsstämma 2012-02-21 Reviderade och antagna vid föreningsstämma 2010-02-16 Reviderade

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum 2010-01-27 1 (10) Plats och tid Orbaden Konferens, Orbaden, klockan 09.00-11.10 ande Lennart Olsson, vice ordf, c, Söderhamn Evy Degerman c, Bollnäs Ingvar Persson, m, Bollnäs Stefan Bäckström, c, Hudiksvall

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

ÅRSMÖTE DALARÖ KULTUR och FÖRENINGSCENTRUM

ÅRSMÖTE DALARÖ KULTUR och FÖRENINGSCENTRUM 2017 04 05 ÅRSMÖTE DALARÖ KULTUR och FÖRENINGSCENTRUM Protokoll fört vid årsmöte på Tullhuset - 2017 04 05 1 Mötet öppnas av ordförande Richard Nordgård som hälsar alla välkomna. 2 Fastställande av dagordning

Läs mer

SIKO årsmöte 2010. Verksamhetsberättelse för 2009 Resultat och balansräkning Budgetförslag för 2010 Förslag på verksamhetsplan för 2010

SIKO årsmöte 2010. Verksamhetsberättelse för 2009 Resultat och balansräkning Budgetförslag för 2010 Förslag på verksamhetsplan för 2010 SIKO årsmöte 2010 Tid: Lördagen 20 februari 2010 Plats: Arholma Nord Verksamhetsberättelse för 2009 Resultat och balansräkning Budgetförslag för 2010 Förslag på verksamhetsplan för 2010 (ta med ditt exemplar

Läs mer

Stadgar för Sollentuna Square Dancers

Stadgar för Sollentuna Square Dancers Stadgar för Sollentuna Square Dancers 2014-12-18 STADGAR för Sollentuna Square Dancers Antagna vid föreningens bildande 22 april 1983, med tidigare ändringar fastställda 27 maj 1986, 17 februari 1998

Läs mer

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Tullhuset på Dalarö den 21 april 2016

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Tullhuset på Dalarö den 21 april 2016 Sida 1 av 5 SIKO styrelsemöte, möte nr 2 år 2016 Närvarande: Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Tullhuset på Dalarö den 21 april 2016 Nilla Söderqvist Britt

Läs mer

INBJUDAN TILL ALLA FÖRENINGAR I NORDANSTIG

INBJUDAN TILL ALLA FÖRENINGAR I NORDANSTIG INBJUDAN TILL ALLA FÖRENINGAR I NORDANSTIG Din förening inbjuds för att diskutera ett bildande av en samlingsförening för Nordanstigs föreningar. Därigenom kan vi tillsammans söka medel hos Länsstyrelsen

Läs mer

Libanesiska Kultur och idrotts förening (LKIF)

Libanesiska Kultur och idrotts förening (LKIF) Libanesiska Kultur och idrotts förening (LKIF) STADGAR 1 Föreningsnamn och säte Föreningsnamn är Libanesiska Kultur och idrotts förening (LKIF). Föreningen har sitt säte i Göteborgs kommun, Västra Götalands

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Stina Studieinspiratörerna Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Föreningen 1 Föreningens namn är Studieinspiratörerna. 2 Föreningen och dess

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll från styrelsemöte på Nynäs 8 november 2009 Närvarande ledamöter: Kjell Björkqvist, Dag Lundman, Tommy Lilja, Kristina Laggar, Rose-Marie Hellén, Nils Kjellberg, Stig

Läs mer

PROTOKOLL fört vid årsmöte med HELA SVERIGE SKA LEVA 7 HÄRAD Plats: Kvarnen, Hyssna Tid: Tisdagen den 21 april 2015 kl. 18.30

PROTOKOLL fört vid årsmöte med HELA SVERIGE SKA LEVA 7 HÄRAD Plats: Kvarnen, Hyssna Tid: Tisdagen den 21 april 2015 kl. 18.30 Sjuhärad PROTOKOLL fört vid årsmöte med HELA SVERIGE SKA LEVA 7 HÄRAD Plats: Kvarnen, Hyssna Tid: Tisdagen den 21 april 2015 kl. 18.30 1 Årsmötets öppnande Ordförande Tina Yngvesson hälsade de närvarande

Läs mer

Normalstadgar för föräldraföreningar. (Reviderad 2014-10-17)

Normalstadgar för föräldraföreningar. (Reviderad 2014-10-17) 2015 Normalstadgar för föräldraföreningar (Reviderad 2014-10-17) Föräldraföreningar inom AIK är ideella föreningar med hemort i Solna kommun. Föräldraföreningar ska finnas i åldersgrupperna 6-18 år. Föräldraföreningar

Läs mer

Stadgar för Nämndemännens Riksförbund NRF antagna vid kongressen i Örebro 2015

Stadgar för Nämndemännens Riksförbund NRF antagna vid kongressen i Örebro 2015 Stadgar för Nämndemännens Riksförbund NRF antagna vid kongressen i Örebro 2015 1. Namn, säte och ändamål Nämndemännens Riksförbund NRF är en svensk riksorganisation för nämndemannaföreningar, direktanslutna

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Stadgar för Norbergs Rid- och Travklubb

Stadgar för Norbergs Rid- och Travklubb Stadgar för Norbergs Rid- och Travklubb 1. Föreningens namn Norbergs Rid- och Travklubb. 2. Föreningens syfte Norbergs Rid- och Travklubb är en ideell förening vars syfte är att medlemmarna tillsammans

Läs mer

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är:

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är: Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. Stadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgarna antagna vid årsmöte 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vi årsmöte

Läs mer

Protokoll från. Årsmöte i Orkesta Hembygdsförening. 4 mars 2018 kl i Orkesta bygdegård

Protokoll från. Årsmöte i Orkesta Hembygdsförening. 4 mars 2018 kl i Orkesta bygdegård Protokoll från Årsmöte i Orkesta Hembygdsförening 4 mars 2018 kl. 18.00 i Orkesta bygdegård 1. Årsmötet öppnas. Mötet öppnades och ordförande Marie-Louise Jansson hälsade mötesdeltagarna välkomna till

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Balans

Stadgar för Riksförbundet Balans Stadgar för Riksförbundet Balans Föreningen Balans bildades år 1997. Ombildad till Riksförbundet Balans den 27 augusti 2012 med säte i Stockholm. Organisationsnummer: 802407-9074 Stadgarna antagna vid

Läs mer