Digitalisering Överförmyndarförvaltningen Beslutsunderlag Version 1.0

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Digitalisering Överförmyndarförvaltningen Beslutsunderlag Version 1.0"

Transkript

1 Digitalisering Överförmyndarförvaltningen Version 1.0

2 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av Upprättad Josephine Andersson Innehåll 1. Sammanfattning 4 2. Inledning Uppdrag Syfte Avgränsningar Antaganden 6 3. Motiv till förändringsinsats Behov Krav Risker och problem Möjlighet Strategisk betydelse Effektkedja Förändringsinsats för att nå specificerade nyttor Intressenter och målgrupper Förändringsinsats, e-tjänster Verksamhet (tjänster, processer, funktioner, organisation) IT-lösning (applikation, information, integration, teknik) Identifierade beroenden Kostnads/nyttoanalys Finansieringsform Hinder, risk- och kompleitetsanalyser Hinderanalys Identifierade risker Kompleitetsbedömning Samlad bedömning Införande och ägarskap Införandestrategi Sida 2 (18)

3 8.2 Tidsramar Ägarskap Nyttorealisering Förslag till beslut Sida 3 (18)

4 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att ge ett beslutsunderlag för en fortsatt digitalisering av Överförmyndarförvaltningens verksamhet. Överförmyndarnämnden har i sitt mål- och inriktningsdokument för verksamheten 2016 bland annat angett att en handlingsplan för digitalisering ska tas fram. Det första steget syftar till att bereda frågan om digitalisering. Detta har gjorts genom omvärldsanalys, behovs- och målgruppsanalys (fokusgrupp), nyttoanalys enligt PENGmetoden samt en avgränsad processöversyn. Det finns ett flertal kommuner som börjat med e-tjänster, e Halmstad, Alingsås, Örebro samt Västerås vilka ingått i omvärldsanalysen. Kungsbacka använder samma verksamhetssystem som Överförmyndarförvaltningen och har e-tjänster kopplade till det. Halmstad tycks ha kommit längst med e-tjänstutvecklingen mot ställföreträdare, även om årsräkning ännu inte är digitaliserad. För att fånga in behov och rutiner har en processkartläggning påbörjats vid förvaltningen. Under våren har ett par processer identifierats och kartlagts. Ett fortsatt arbete behövs men en grund är lagd vilket är en viktig del inför e-tjänstutvecklingen. En fokusgrupp med ställföreträdare genomfördes i maj Utifrån denna målgruppsanalys fick vi fram behov och önskvärda tjänster från deras perspektiv. En digitalisering ligger högt på agendan för målgruppen som ser chans till förenkling och snabbare hantering. I dagsläget bedömer Godmansföreningen att ca 80 procent av ställföreträdarna är digitala. En arbetsgrupp från Överförmyndarförvaltningen har dessutom genomfört en nyttoanalys. Nyttoanalysen visar att ett digitalt underlag ger många vinster både för ställföreträdare som för verksamhet. Det är enbart verksamhetsnyttan som värderats i pengar. Resultatet av nyttovärderingen om ett införande av e-tjänster och ett digitaliserat underlag visar att för de nyttor som är värderade i kronor är det möjligt att uppnå en årlig genomsnittlig nytta på drygt 1,5 miljoner kronor. Den årliga kostnaden för att generera den nyttan är i dagsläget okänd och kräver ytterligare utredning. En satsning kan bedömas som lönsam dock om den ligger stra under nivån för de gröna nyttorna. Det är i huvudsak en nytta som står för merparten av effekterna, nämligen Mindre handpåläggning Sida 4 (18)

5 Det finns risker att beakta med förändringsinsatsen. Att peka på är framförallt: Oklar kostnadsbild samt finansiering Verksamhetsövergång till Behov av förändrat arbetssätt i verksamheten. Som helhet pekar analysen på nyttor med stor potential till nyttorealisering/hemtagning i verksamheten. Detta tillsammans med risk- och kompleitetsbedömning gör att vi rekommenderar att Överförmyndarförvaltningen går vidare med den föreslagna satsningen. En förutsättning är dock ett fortsatt processarbete och en fördjupad kravställning för att få en klar kostnadsbild och möjlig finansiering. E-tjänstutvecklingen föreslås ske i två steg, i ett första skede satsa på att få ut sk enkla e-tjänster inom en kort tidshorisont och samtidigt kravställa för en utveckling mot komplea e-tjänster. En utveckling av komplea e-tjänster behöver utredas för att identifiera möjliga lösningar och därmed kostnader detta kan påbörjas under 2017 och beroende på finansiering och resurser krävs ytterligare beslut för dessa delar Sida 5 (18)

6 2. Inledning 2.1 Uppdrag Överförmyndarnämnden har i sitt mål- och inriktningsdokument för verksamheten 2016 bland annat beslutat att en handlingsplan för digitalisering ska tas fram. Överförmyndarförvaltningen har i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag och har i sin tur fått stöd i detta arbete från. 2.2 Syfte Syftet med beslutsunderlaget är att ge riktning för verksamhetens fortsatta satsning på digitalisering. 2.3 Avgränsningar Nyttoanalysen avser möjliga effekter om e-tjänster införs i verksamheten. E-tjänsterna ska stödja framtaget arbetssätt enligt de processer och rutiner som Överförmyndarförvaltningen har i dagsläget. I analysen har en avgränsning gjorts att enbart titta på medborgar- och verksamhetsnytta. Det är enbart nyttorna för verksamheten som är värderade kvantitativt i analysen. Eventuella samhällsnyttor ingår inte. 2.4 Antaganden E-tjänsterna är tänkta att vara integrerade med verksamhetssystemet Le Sida 6 (18)

7 3. Motiv till förändringsinsats 3.1 Behov En fokusgrupp genomfördes med ställföreträdare under våren Den visade att majoriteten av ställföreträdarna använder digitala tjänster och önskar att Överförmyndarförvaltningen digitaliseras vilket skulle underlätta deras uppdrag. Mycket av arbetet idag är analogt och sker via papper och post. En stor del av nyttan för ställföreträdare skulle kunna vara funktionaliteten Bifoga bilagor till tjänsterna samt notifiering/kvitto till insänt material. Processöversyn är inledd i verksamheten och se stycken prioriterade processer är kartlagda. Överförmyndarförvaltningen har valt att prioritera de processer som har flest antal ärenden och tillsammans utgör majoriteten av förvaltningens verksamhet. Processarbetet är ännu i sin linda och utgår från nuläget i verksamheten. Fortsatt process- och verksamhetsutveckling behövs för att identifiera utvecklingsområden. Detta är i sin tur en förutsättning för att definiera vilken teknisk utveckling/anpassning som behöver göras för att därefter få en kostnadsbild. 3.2 Krav Lagkrav som till påverkar lösningarna är finns framförallt i föräldrabalken, men även i förvaltningslagen, kommunallagen och sekretesslagen. Annat regelverk som påverkar är förmyndarskapsförordningen, PUL och arkivlagen. 3.3 Risker och problem Sedan något år tillbaka har ärendevolymerna ökat kraftigt på förvaltningen, inte minst avseende ensamkommande barn. Lösningsförslaget syftar till att digitalisera och effektivisera möjliga delar av handläggningen, och skapa en god tillgänglighet för ställföreträdarna. På sikt önskas även automatiserade moment. Identifierade risker är rättsäkerheten kopplat till analogt arbetssätt och stora volymer. 3.4 Möjlighet E-tjänster och därmed ett digitaliserat underlag och flöde för verksamheten ger möjligheter till nya och effektivare arbetssätt samt förenkling för ställföreträdarna och även för verksamheten Det skapar möjlighet till att arbeta på ett mer standardiserat sätt och vissa moment skulle på sikt kunna automatiseras. För ställföreträdarna skapas möjlighet till bättre tillgänglighet och styrning av underlaget för den tjänst man önskar nyttja. 1 Rapport Fokusgrupp med Gode män/ställföreträdare Sida 7 (18)

8 I fokusgruppen med ställföreträdare identifierades vilka processer som önskades som e- tjänster: Önskvärt att kunna göra årsredovisningen mer digitaliserad. Alla blanketter som ska fyllas i bör finnas som e-tjänst Ställföreträdarna önskar kvitto på att de har lämnat in, blir per automatik vid digital inlämning. De e-tjänster som är mest efterfrågade av ställföreträdarna är: Årsräkning Årsredovisning EKB Ansökan om uttag Tillstånd/ansökningar Nytt uppdrag för God man Mina sidor I nyttoanalysen har verksamheten själv identifierat de e-tjänster/processer som skulle underlätta handläggningen och rendera störst nytta. Dessa är: Årsräkning Årsredovisning EKB (ensamkommande barn) Ansökan om uttag Nytt uppdrag Förteckning Arvodering Godmansdatabas/rekryteringsportal Mina sidor dvs digital tvåvägskommunikation verksamhet ställföreträdare 3.5 Omvärldsanalys Halmstad Har i dagsläget e-tjänster avseende ansökan om uttag, förteckning, redovisning EKB, intresseanmälan att bli god man, ansökan om övriga samtycken. Tjänsterna är inte kopplade till överförmyndarens verksamhetssystem (Werna) men till kommunens e- tjänstplattform och kommunens Mina sidor. E-tjänsterna har vissa funktioner som underlättar handläggningen av ärendet såsom eempelvis en koppling till kartverktyg när man begär milersättning. E-tjänsten Redovisning EKB är kommunens näst mest använda e-tjänst. Till e-tjänsterna kan man bifoga bilagor. Alla handlingar skrivs ut och förvaras i pappersform. Halmstad vill på sikt utveckla en rekryteringsportal och e-tjänst för årsräkning och årsredogörelse Sida 8 (18)

9 Alingsås Har i dagsläget e-tjänster för ansökan om entledigande, ansökan om uttag, intresseanmälan för att bli god man, registrering av kvitto på inköp från spärrade medel. Samtliga e-tjänster är enkla e-tjänster utan koppling till verksamhetssystemet. Alla handlingar skrivs ut och förvaras i pappersform. Örebro Har i dagsläget en e-tjänst för årsräkning. Tjänsten är kopplad till verksamhetssystemet E-Werna. Tjänsten har inte någon autogranskande funktion utan är mest ett stöd för ställföreträdaren i att lämna in sin årsräkning. Möjlighet finns för ställföreträdaren att löpande föra räkenskaper och att bifoga underlag. Alla handlingar skrivs ut och förvaras i pappersform. Västerås, Nacka, Kristianstad (Provisum) Har i dagsläget en e-tjänst för årsräkning med stöd för autogranskning kopplad till ett eget framtaget verksamhetssystem kallat Provisum. Provisum förvaltas av Sambruk/Resursen AB. I oktober ska en ny e-tjänst för redovisning EKB lanseras. Verksamhetssystemet saknar stöd för möjlighet till inscanning av dokument och bilagor kan inte bifogas e-tjänsten i nuläget. Ingen överförmyndarverksamhet som vi känner till arbetar i dag med inscannde dokument i ett system. 3.6 Strategisk betydelse Överförmyndarnämnden har i sitt mål- och inriktningsdokument för verksamheten 2016 bland annat angett att en handlingsplan för digitalisering ska tas fram. Den digitala tekniken utvecklas snabbt och får stora genomslag inom alla samhällsområden. Detta medför ökade förväntningar på eempelvis e-tjänster mm. Det kan antas finnas en förväntan på digitala tjänster även bland förvaltningens intressenter vilket i praktiken innebär en förväntan att kunna sköta sina ärenden, få tillgång till information och ha möjlighet till inflytande och tjänster via digitala kontaktvägar. Intentionen med denna handlingsplan är att denna ska ge driv åt samt ta ett samlat grepp om förvaltningens arbete med utveckling av digitala tjänster, såväl t.e. e-tjänster som riktar sig eternt som utveckling av verksamhetssystem eller liknande för att ta tillvara data från e-tjänster i syfte att uppnå effektivitetsvinster Sida 9 (18)

10 Påverkan på lösning Påverkas av lösning Hög Medel Låg Hög Medel Låg Göteborgs Stad 3.7 Effektkedja Kompletteras i efterhand. 4. Förändringsinsats för att nå specificerade nyttor 4.1 Intressenter och målgrupper Har involverats i arbetet med att ta fram lösningsförslag # Identifierade intressenter Ja Nej Beskriv hur förankring och avstämning genomförts 1 Ledamöter Överförmyndarnämnden 2 Medarbetare Överförmyndarförvaltningen Avstämningar på nämndmöten Information på APT, deltagare i nyttoanalys med mera. Aktiv itgrupp. 3 Ställföreträdare Deltagare i fokusgrupp 4 KOM Stöd i framtagandet 5 Intraservice Inte ännu 6 Leverantör Solar Pleus Avstämningsmöte, regelbunden kontakt ÖF 4.2 Förändringsinsats, e-tjänster Sida 10 (18)

11 4.2.1 Verksamhet (tjänster, processer, funktioner, organisation) Alla handläggare inom Överförmyndarförvaltningen omfattas av lösningsförslaget, liksom ställföreträdarna. Lösningsförslaget stödjer de se prioriterade processerna vilka även är de största volymmässigt IT-lösning (applikation, information, integration, teknik) E-tjänster föreslås att utvecklas i två steg, först enkla e-tjänster och därefter utveckla komplea e-tjänster 2 med integration till verksamhetssystemet Le. I och med att koppling mellan e-postklienten Lotus Notes och verksamhetssystemet införs i oktober 2016 så kommer nyttan även med sk enkla e-tjänster att vara betydelsefull och ge avlastning för handläggarna. 3 Ett par enkla e-tjänstprojekt är redan under uppstart hösten 2016: Redovisning EKB (ensamkommande barn) samt Ansökan om uttag. Uppdelning i etapper möjliggör att få ut ett par e-tjänster som ger nytta för ställföreträdare samtidigt som kravställan och fördjupade utredning för en tjänst som kopplas till verksamhetssystemet kan göras. Dessutom har utvecklingsinsatser kring stöd för effektivare arvodering i verksamhetssystemet inletts. En konsekvensanalys av ett förändrat arbetssätt och förslag till lösning håller på att arbetas fram Identifierade beroenden Verksamhetsövergång till Uppgradering av verksamhetssystemet Le Integration med e-post förvaltningsbrevlådan till Le Översyn av arkivering och upprättande av dokumenthanteringsplan 5. Kostnads/nyttoanalys Nyttoanalysen visar på stora vinster både för verksamhet och ställföreträdare. De största nyttoeffekterna handlar om att verksamheten får in ett digitalt underlag som väsentligt reducerar dagens många manuella moment. 4 Resultatet av nyttovärderingen om möjligheterna av ett införande av e-tjänster och ett digitaliserat underlag visar att för de nyttor som är värderade i kronor är det möjligt att 2 Enkel e-tjänst avser digital tjänst där uppgifter sänds till en e-postbrevlåda eller motsvarande. En komple e-tjänst har däremot direktkoppling med verksamhetssystemet dit uppgifterna sänds. Båda kan ha inloggning via mobilt Bank-id eller Bank-id om så krävs. 3 E-postkopplingen kommer även att fungera när Göteborgs Stad byter e-postklient. 4 Avser posthantering, inkomststämpling, scanning och registrering men även utskriftshantering och insortering i pappersakt Sida 11 (18)

12 uppnå en årlig genomsnittlig nytta på drygt 1,5 miljoner kronor. Den årliga kostnaden för att generera den nyttan är i dagsläget okänd och kräver ytterligare utredning. Resultatet i form av tidsbesparingar/frigjord tid är ansenligt och uppgår till drygt 7400 timmar. Den viktigaste verksamhetsnyttan, Mindre handpåläggning står för huvuddelen av effekterna och utgör 60 % av totalen. Den är dessutom säker/grön i hög grad. Det finns dessutom en betydande potential i indirekta (gula) nyttor som kan hämtas hem, men det kräver att etra insatser görs, primärt i form av förändrat arbetssätt. Nyttorna uppstår successivt efter införande och ökar ofta i takt med att kostnaderna för införandet minskar. De övergripande kostnadsposterna bedöms i nuläget vara: Inköp/Utveckling av lösning samt anpassningar Integrationskostnader Införandekostnader, e utbildning och projektledning Drift och förvaltning Fortsatt utredning krävs för att identifiera kostnaderna Sida 12 (18)

13 6. Finansieringsform Förändringsinsatsen är ännu inte finansierad. För den initiala utvecklingen av så kallade enkla e-tjänster så är dock denna redan inkluderad i det förvaltningen betalar till i likhet med övriga förvaltningar i staden. Eventuella särskilda anpassningar kan däremot innebära tilläggskostnader. De komplea e-tjänsterna med koppling till verksamhetssystemet behöver utredas och ett fördjupat kravsarbete behövs för att därefter finna lösningsalternativ och kostnadsbild. 7. Hinder, risk- och kompleitetsanalyser 7.1 Hinderanalys Hinder Åtgärd Koppling till nytta Klart till Kostnad Ansvarig Befintlig arbetskultur och sedvänjor Systembegränsningar i Le, systemoperabilitet Tidsbrist i verksamheten Formella krav och vad som ska bibehållas e verifikat Gammal lagstiftning Kostnader Att inte komma ända fram - teknik/ekn/juridik Kommunikation och utbildning, engagerat ledarskap Kompetens från Intraservice, analys av systemet utifrån verksamhetsbehov Måste ta sig tid att prioritera Utreda - juridisk kompetens, stadsjurist Tolkning Motivera beslutsunderlag Motivera, utreda etc GJ/JB GJ JB JB GJ/ÖFN GJ/JB/PI Sida 13 (18)

14 Att inte tjänsterna används av ställföreträdarna Dubbelarbete digitalt/analogt - missar nyttorna Flyttar frågor till andra områden - missar nyttor - nya frågor Bristande funktionalitet, användarvänligthet i e-tjänsterna, Le Målkonflikter i verksamheten: premieras minskade kostnader före bättre arbetsmiljö, högre kvalitet i utredningarna etc? Förutsättning för uppdrag på sikt, motivera dem, utbildning och tillhandahålla enkla e-tjänster Bestämma sig för ändrat arbetssätt samt utbildning, beslut från ledning Utbildning för ställföreträdare, handlingplan för dessa frågor internt, berätta om systemkrav, webbläsare etc Användarvänliga tjänster - tillses Ledningsfråga FC, Politiker, Tjänstemän - om hur frigjord tid ska förvaltas på ÖFF ÖFN/GJ GJ/JB ÖFN/GJ Sida 14 (18)

15 Låg Medel Hög Låg Medel Hög Göteborgs Stad 7.2 Identifierade risker Riskområde (organisation; teknisk lösning; leverantörer; intressenter) Beskrivning av identifierad risk Sanno likhet Konsekvens Hantering och ansvarig Finansiering saknas Investering kan inte göras som tänkt Bra beslutsunderlag till politikerna, Ansvarig: GJ + ÖFN Inget förändrat arbetssätt ÖF Nya rutiner så att nyttan kan bli verklighet, från analog till digitalt Tydliga skriftliga rutiner, uppföljning, fortsatt processarbete, utbildning. Ansvarig: GJ PuL-frågan olöst Alla som någon gång blivit upplagd i verksamhetssystemet finns kvar ingen arkiveringsborttagningsrutin Fortsatt utredning för att hitta lösning. Ansvarig: JB Digital arkivering och dokumenthanterings-plan saknas Rutiner behövs Fortsatt utredning samt ställningstagande kring arkiveringsfrågan Ansvarig: JB Tjänsterna används inte av ställföreträdarna Tekniken fungerar inte låg användning. Ej användarvänlig tjänst. Utbildning och informationsinsatser. Teknisk support för Gode män. Fokus på tillgängliga och begripliga tjänster mot ställföreträdare. Krav på webbläsare etc Ansvarig: GJ Handlingar/Äre nden ramlar stolarna Försvårar ärendehanteringen Kontrollpunkter för att säkerställa inkomna digitala handlingar och flödet Sida 15 (18)

16 Teknisk lösning motsvarar inte förväntningarna Får inte ut tänkta nyttor och användningsgrad, Brister i funktionaliteten Tydliga krav mot leverantör Fokus på tillgängliga och begripliga tjänster mot ställföreträdare Ansvarig: GJ Trög utveckling av de tekniska lösningarna Fleibilitet saknas, svårt få till fortsatta anpassningar av lösningarna Ansvarig: GJ Verksamhetsövergång KOM Längre beslutsvägar och andra prioriteringar Informera KOM:S ledning och projektledare för verksamhetsövergången om digitaliseringssatsningen. Ansvarig: GJ 7.3 Kompleitetsbedömning Parametrar för karaktärisering Beskrivning av låg kompleitet Utvärdering av kompleitet Beskrivning av hög kompleitet (1=icke, 2=låg, 3=komplet, 4=mycket komplet) Förändringsinsatsens omgivning Betydelse Liten betydelse för kund/parter som helhet Vital betydelse för kund/parter Politiska förhållanden Hög grad överenskommelse, enkel beslutsprocess Många motsättningar, krävande beslutsprocess Antal intressenter Få, välkända och förutsägbara parter/intressenter/relationer Många och delvis svårförutsägbara parter/villkor Förändringar Leder till minimala förändringar Internt/eternt Medför viktiga/stora förändringar internt/eternt Förändringsinsatsens uppgifter och förlopp Resultatets funktion Välkänd funktion, förutsägbar/definierbar Mycket sammansatt, svårförutsägbar Lösning/Teknologi Välkända, rutinmässiga Delvis okänd, ej rutinmässiga Resultatets struktur Ett enskilt sammanhängande system En rad olika system/resultat Tidsramar Generösa möjliggör sekventiell hantering Mycket strama kräver parallell hantering Förändringsinsatsens resurser och organisation Sida 16 (18)

17 Resursomfång Enstaka manmånader insats och/eller blygsam investering Många manår och/eller mycket stor investering Deltagarnas kompetens Homogen professionell och/eller kulturell bakgrund Många och mycket blandade professionsmässigt och kulturellt Projektorganisation Mindre grupp inom samma avdelning Många enheter tvärs över verksamheter/leverantörer Geografisk placering Fysiskt placerade nära varandra Stort avstånd Förändringsinsatsens kompleitet Används med tillstånd av Svenskt Projektforum 7.4 Samlad bedömning Ett antal nyttor är identifierade genom ett införande av e-tjänster både för ställföreträdare som för verksamhet. De största mätbara effekterna finns på verksamhetssidan. Det finns flera risker att beakta med förändringsinsatsen, det handlar framförallt om att kostnadsbilden inte är utredd, arbetsbelastning i verksamheten samt finansiering av digitaliseringen. Kompleiteten bedöms som medelstor, det är främst relaterat till att överblick kring lösningar och kostnader inte finns i dagsläget. Potential och nytta både för ställföreträdare och verksamhet är samtidigt så stor att ett fortsatt genomförande av digitalisering rekommenderas. 8. Införande och ägarskap 8.1 Införandestrategi Förändringsinsatsen påbörjas under hösten 2016 med utveckling av två enkla e-tjänster. Ett successivt utvecklingsarbete och därmed införande föreslås under Tidsramar Vid ett första införande av e-tjänst, beräknas en nyttoperiod på 3 år innan identifierade nyttor infrias. Detta är dock beroende på e-tjänstlösning. De första enkla e-tjänsterna beräknas driftsättas 1 januari Ägarskap Förvaltningschefen vid Överförmyndarförvaltningen Sida 17 (18)

18 8.4 Nyttorealisering För varje värderad nytta av större betydelse ska funktion/nyttorealiseringsansvarig utses med uppgift att ansvara för nyttorealiseringen/hemtagningen av nyttan. Om inte detta görs aktivt finns risken att nyttan helt uteblir. Nyttorealiseringsplan behöver tas fram i samband med en projektuppstart. Nyttorealiseringsansvarig ytterst är verksamhetens förvaltningschef. 9. Förslag till beslut Som helhet pekar analysen på nyttor med stor potential till hemtagning/nyttorealisering i verksamheten. Detta tillsammans med risk- och kompleitetsbedömning gör att vi rekommenderar Överförmyndarförvaltningen att gå vidare med den föreslagna satsningen. En förutsättning är dock fortsatt processarbete och fördjupad kravställning för att få en klar kostnadsbild och möjlig finansiering Sida 18 (18)

Skiss Förstudie - digitalisering av överförmyndarförvaltningens processer

Skiss Förstudie - digitalisering av överförmyndarförvaltningens processer BILAGA Sida 1 (9) Förstudie - digitalisering av överförmyndarförvaltningens processer Datum 2016-08-09 Ansökande verksamhet Överförmyndarförvaltningen Beställare 1 Håkan Andersson Berörd verksamhet Överförmyndarförvaltningen

Läs mer

Styrande dokument. Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering. Stadens nämnder och styrelser.

Styrande dokument. Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering. Stadens nämnder och styrelser. Styrande dokument Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering 2Detta dokument gäller för Stadens nämnder och styrelser 3BDokumenttyp Riktlinje 4BFastställd/upprättad 2017-xx-xx

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

Vad händer på ÖFN 2017?

Vad händer på ÖFN 2017? Vad händer på ÖFN 2017? Antal registrerade ställföreträdare i pågående tillsynsärenden Överförmyndarnämnden får kritik från Länsstyrelsen Revisorerna Huvudorsak till brister Ca 2000 ensamkommande barn

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Nyttorealisering. Text Nyttorealisering för Ekonomirapporten Anna Pegelow Avdelningen för Digitalisering

Nyttorealisering. Text Nyttorealisering för Ekonomirapporten Anna Pegelow Avdelningen för Digitalisering Nyttorealisering Att skapa nytta är en ledningsfråga När många kommuner, landsting och regioner nu investerar i digitalisering är det förstås viktigt att de digitala lösningarna och den nya tekniken verkligen

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5-295/2017 Sida 1 (6) 2018-02-26 ÖFN 2018-03-22 10 Handläggare Alexander Markman Martin Rost Håkan Andersson Till Överförmyndarnämnden Förslag till beslut

Läs mer

Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare

Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare 1(18) 2016-06-30 Version 1.0 Skapad av Malin Tinjan, kansliavdelningen Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare Processen att Skapa användarvänliga e-tjänster

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Granskning av överförmyndarna

Granskning av överförmyndarna Revisionsrapport Granskning av överförmyndarna Borgholms kommun Lisa Åberg Borgholms kommun Granskning av överförmyndarna Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga och kontrollmål...

Läs mer

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2 Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan 2014-07-09 Version 0.2 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-06-26 0.1 Utkast Josephine Andersson 2014-07-01 0.2

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Åtgärder och aktiviteter

Åtgärder och aktiviteter Åtgärder och aktiviteter 2017-01-24 1 2017-01-24 2 Samhällsdebatten om digitalisering och i-förvaltning 2017-01-24 3 2017-01-24 4 Skattning av baserad på enkätsvar 2017-01-24 5 Verkan Ställer krav på styrning

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Redovisning av resultat

Redovisning av resultat Redovisning av resultat Tillståndshantering för färdtjänst NU- och BÖR- lägeskartläggning samt effekter Jan Törnebohm o Susanne Ribbing, 2009-04-20 Redovisning Den valda exempeltjänsten bakgrund och syfte

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Kort om mitt arbete Mimi Lopez, anställd i Göteborgs Stad. e-tjänstprojektkoordinator för e- tjänstutveckling

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Överförmyndaren Verksamhetsplan Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender

Överförmyndaren Verksamhetsplan Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender Överförmyndare: Christer Fjordevik (kd) Verksamhetschef: Anna Thorèn Starby Sidnr Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender 1 Mål och uppföljning

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi Digitaliseringsstrategi 2018-2025 rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-02-12 9 Ansvarig: IT-chef

Läs mer

Ärendebeskrivning: Behov av ny funktion eller tjänst

Ärendebeskrivning: Behov av ny funktion eller tjänst Ärendebeskrivning: Behov av ny funktion eller tjänst Denna mall ska primärt användas av Ineras kunder för att lyfta behov av nya eller förändrade funktioner eller tjänster baserat på verksamhetsbehov.

Läs mer

Överförmyndaren Verksamhetsplan Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender

Överförmyndaren Verksamhetsplan Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender Överförmyndare: Christer Fjordevik (kd) Verksamhetschef: Anna Thorèn Starby Sidnr Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender 1 Mål och uppföljning

Läs mer

Nytt leasingsystem. Förslag till beslut

Nytt leasingsystem. Förslag till beslut Nytt leasingsystem Förslag till beslut Förslag till beslut Styrelsen i Göteborgs Stads Leasing beslutade att inleda processen med att byta leasingsystem enligt bifogat underlag i form av budget, tidplan,

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Mål för Överförmyndarnämnden mandatperioden 2015-2018

Mål för Överförmyndarnämnden mandatperioden 2015-2018 - OFN.2015.0013 I ESLÖVS KOMMUN 2015-04-28 Kommunledningskontoret Anette Persson Overförmyndarnämnden Mål för Överförmyndarnämnden mandatperioden 2015-2018 Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige har för mandatperioden

Läs mer

Nyttorealisering Anna Pegelow, SKL

Nyttorealisering Anna Pegelow, SKL Nyttorealisering Anna Pegelow, SKL Digitalisering är en förutsättning för att klara framtidens välfärd Brist på arbetskraft Inte råd att låta bli Invånarna förväntar sig det Digitalisering är många saker

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (6) 2018-02-26 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Modernisering av sociala system Svar på remiss

Läs mer

Standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering edok Svar på remiss från kommunstyrelsen

Standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering edok Svar på remiss från kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-10 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-02-07 Standardiserade arbetssätt

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16 Varberg, kl. 13:30-15:00 ande Lena Carlbom, ordförande, Falkenberg (C) Ulla Svensson, Varberg (S) Ingegerd Rönnbäck,

Läs mer

ANSÖKAN OM FINANSIERING AV E-TJÄNSTER

ANSÖKAN OM FINANSIERING AV E-TJÄNSTER SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-03-18\dagordning\tjänsteutlåtande\7 Ansökan om finansiering av e-tjänster.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr2007-007442-112

Läs mer

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-07 Handläggare Eva-Lotta Elmér Telefon: 08-508 25 187 Till Socialnämnden 2017-08-22 Upphandling av gemensamt upphandlings-

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Demokratiberedningen Johan Lidmark Strateg 044-309 30 62 Johan.Lidmark@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-30 Dnr 1502454 1 (5) Demokratiberedningen Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Ordförandens

Läs mer

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1 Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) 2017-02-06 Version 1.1 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2017-07-04 1.0 Uppdragsdirektiv e-tjänst föreningsbidrag Rebecca Amiri

Läs mer

Gemensam överförmyndarnämnd

Gemensam överförmyndarnämnd Kallelse till Gemensam överförmyndarnämnd 2019-05-23 Kl. 08:30 Överförmyndarnämndens kansli, Österängsskolan KALLELSE Datum 2019-05-20 Sida 2(3) Gemensam överförmyndarnämnd Ledamöter Ersättare Nils Hultin,

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Sida 1 (5) 2016-07-29 ÖFN 2016-08-23 9.8 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0 E-tjänst Särskilt boende Projektplan 2014-09-16 Version 1.0 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-08-29 1.0 Godkänd Josephine Andersson Innehåll 1. Mål och ramar 3 1.1 Verksamhetsmål

Läs mer

Överförmyndarnämndens sammanträde

Överförmyndarnämndens sammanträde -3, ÖFM 2018-11-21 08:30 Kallelse till Överförmyndarnämndens sammanträde 2018-11-21 kl 08:30 i Överförmyndarens kansli, Österängsskola -2, ÖFM 2018-11-21 08:30 LEDAMÖTER Närv Jim Nilsson, S, ordförande

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten SLUTDOKUMENT Revisorerna 180528 För kännedom Kommunstyrelsen Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Överförmyndarnämnden Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten Vi har i egenskap av

Läs mer

Slutrapport NYTTOANALYS

Slutrapport NYTTOANALYS BILAGA 10 SMART PLANERING FÖR BYGGANDE Slutrapport NYTTOANALYS Lilian Klasson, Krister Arnell, PENG-ledare, Stratvise 0 Innehåll Slutrapport NYTTOANALYS... 0 Sammanfattning... 2 1. Bakgrund och nuläge...

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Prel Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Dokumentbeskrivning: Underlag för beslut om stimulansmedel Mobilitet Mobila tjänster Utfärdat

Läs mer

Nämndplan Överförmyndarnämnden 2017

Nämndplan Överförmyndarnämnden 2017 Nämndplan 2017 Överförmyndarnämnden 2017 Innehållsförteckning 1 Nämndordförande har ordet... 3 2 Övergripande beskrivning av organisationen... 4 3 Prioriteringar för 2017... 6 4 Mål för nämnden... 7 5

Läs mer

Öfn 83 Redovisning av statistik från kansliet

Öfn 83 Redovisning av statistik från kansliet Öfn 83 Redovisning av statistik från kansliet - Månatlig statistik över överförmyndarnämndens verksamhet. Överförmyndarnämnden godkänner redovisningen. Öfn 84 Beslut om redovisning i förenklad form Akt

Läs mer

IT-plan för Söderköpings kommun

IT-plan för Söderköpings kommun IT-plan för Söderköpings kommun 2018-2022 Författare Giltighetstid Reviderad Diarenr Anneli Lindblom 2018-2022 2018-03-27 2018-00073 2 Framtidsbild Söderköpings kommun ska vara en digital arbetsplats med

Läs mer

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/ Kronofogden - Automatisering skuldsanering Datum: 2018-06-28 Dnr: Komm2018/00711-1 Automatisering av skuldsaneringsprocessen Det har pågått en förstudie hos Kronofogdemyndigheten (KFM) för att ta reda

Läs mer

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Ensamkommande barn Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 1.6-101/2018 2018-06-04 ÖFN 2018-08-23 9 Handläggare Emma Lundqvist Telefon: 08-508 29 700 Till Överförmyndarnämnden Förvaltningens

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Strategi för e-service

Strategi för e-service Strategi för e-service Dokumenttyp: Strategi Dokumentansvarig: IT-funktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-04-24 DNR: KS-2015/00790 Strategi för e-service i Umeå kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Kommits vårkonferens 2009

Kommits vårkonferens 2009 Kommits vårkonferens 2009 Erfarenheter från Vinnova projektet E-samhället och företagen Örjan Scheller IT-strateg Oxelösunds kommun 1 Kommits vårkonferens 2009 E-samhället o företagen Orust Upplands Väsby

Läs mer

Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. Fi 2017:04, Komm 2017/

Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. Fi 2017:04, Komm 2017/ Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering Fi 2017:04, Komm 2017/01377-16 Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att:

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument E-tjänster IFO Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av

Läs mer

- effektiv kvalitetssäkring för överförmyndarverksamheten

- effektiv kvalitetssäkring för överförmyndarverksamheten - effektiv kvalitetssäkring för överförmyndarverksamheten Ett verksamhetssystem för alla Sveriges kommuners överförmyndarförvaltningar Provivus är verksamhetssystemet som kvalitetssäkrar och effektiviserar

Läs mer

Automatisering Att driva förändringen

Automatisering Att driva förändringen Automatisering Att driva förändringen Att låta en maskin eller teknik utföra ett arbete. Införande av steg i en process som gör att processen mer eller mindre går av sig själv. Om vi fortsätter arbeta

Läs mer

Överförmyndarförvaltningen. Information Sida 1 (7) Integritetspolicy

Överförmyndarförvaltningen. Information Sida 1 (7) Integritetspolicy Överförmyndarförvaltningen Information Sida 1 (7) 2018-05-22 Vi vill att du ska känna dig trygg med hur vi behandlar dina personuppgifter. Därför ser vi till att dina personuppgifter alltid är skyddade

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

Resans gång. 2015 hur går vi vidare nu?

Resans gång. 2015 hur går vi vidare nu? Resans gång 2012 Nätverksmöten bland arkivarierna inom SkNo och Höör samt samtal med IT. 2013 Diskussioner med IT och chefsgruppen inom SkNo. Ansökan om EU-medel. 2014 förstudie, EU-projekt, medfinansiering

Läs mer

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-05-15 Diarienummer SCN-2017-0261 Socialnämnden Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn Förslag till beslut

Läs mer

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2018-2020 Dokumenttyp Plan för Överförmyndarnämnden Beslutad av Överförmyndarnämnden Beslutad Diarienummer ÖFN/2017:2006 Kontrollstation Överförmyndarnämnden Giltighetstid

Läs mer

Förslag till ny investeringsmodell. För förvaltningarna inom Västra Götalandsregionen

Förslag till ny investeringsmodell. För förvaltningarna inom Västra Götalandsregionen Förslag till ny investeringsmodell För förvaltningarna inom Västra Götalandsregionen Ny investeringsmodell Uppdrag från ekonomiutskottet Baserad på antagande om överskottskrav ge förslag på investeringsmodell.

Läs mer

Handlingsplan för att hantera prövningsärenden

Handlingsplan för att hantera prövningsärenden Tillstånd och upplysning Agneta Westerberg Avdelningschef -. Handlingsplan för att hantera prövningsärenden Justitiekanslerns beslut Justitiekanslern (JK) har våren 2015 riktat allvarlig kritik mot Kemikalieinspektionen

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Invånare. Verksamhet. Bevarande

Invånare. Verksamhet. Bevarande NYTTA Invånare Verksamhet IT Bevarande Invånare Det digitala kulturarvet kan bevaras och finnas åtkomligt under lång tid Förståelsen för vår samtid underlättas i framtiden när forskning i digitala källor

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Nyttorealisering på 10-minuter ger

Nyttorealisering på 10-minuter ger Nyttorealisering på 10 min Nyttorealisering på 10-minuter ger kortfattade svar på följande frågor om Nyttorealisering på 10-minuter ger kortfattade svar på följande frågor om nyttorealisering: nyttorealisering:

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Leda digitalisering 12 oktober Ale

Leda digitalisering 12 oktober Ale Leda digitalisering 12 oktober Ale Program för dagen Check in Gå igenom och diskutera metoden effektkedja Bensträckare Check out Diskutera intervjuer FIKA! Planera genomförandet av effektkedjan Välja modul

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster. kommunal verksamhetsutveckling

Verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster. kommunal verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster Agenda 18/12 9.30-9.40 9.40-10.00 10.00-10.50 Bensträckare 11.00-12.00 Lunch 13.00-13.40 13.40-14.00 14.00-14.15 14.15-15.15 Kaffe 15.15-15.30

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1. Delegationsordning för Överförmyndaren

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1. Delegationsordning för Överförmyndaren Överförmyndaren FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR 160520 FLIK SID Öf 1 Delegationsordning för Överförmyndaren Enligt 19 kap 14 Föräldrabalken får Överförmyndare uppdra åt en kommunal tjänsteman med

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan för överförmyndarenheten 2019

Verksamhetsplan för överförmyndarenheten 2019 Verksamhetsplan för överförmyndarenheten 2019 ÖFM 2019/0013. Verksamhetsplanen presenterades för överförmyndarnämnden den 14 februari 2019 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun

Läs mer

Gemensam definitionsgrund

Gemensam definitionsgrund e 24 april 2012 Service Vill ni att våra medborgare ska uppleva kommunen tillgänglig? Vill ni göra medborgarnas kontakt med kommunen så enkel som möjligt? Är ni redo att tänka igenom våra processer och

Läs mer

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Instruktion Stöd för processkartläggning i ett 1 (7) Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Denna instruktion syftar till att utgöra ett stöd

Läs mer

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning I digitaliseringssatsningen har det slagits fast att pm 3 är en avgörande förutsättning; ta hand om det

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Delegeringsordning för överförmyndarnämnden i Trollhättans Stad

Delegeringsordning för överförmyndarnämnden i Trollhättans Stad Delegeringsordning överförmyndarnämnden antagen 20 april 2016, diarienummer ÖN 2016/akt 0/288 Anmälan av delegeringsbeslut: Samtliga beslut som fattas med stöd av delegeringsordningen ska för all lagstiftning

Läs mer

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Delegeringsordning Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 24 oktober 2016, 77 Med handläggare i denna delegeringsordning avses tjänsteman hos kommunen

Läs mer

Processbaserad verksamhetsutveckling STADSBYGGNADSKONTORET MALMÖ

Processbaserad verksamhetsutveckling STADSBYGGNADSKONTORET MALMÖ Processbaserad verksamhetsutveckling STADSBYGGNADSKONTORET MALMÖ Projektets effektmål Projektet ska leverera en processorientering som gör arbetet på SBK mer effektivt, höjer kvaliteten i beslut och ärenden,

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Rinander Barbro Datum 2017-09-19 Diarienummer GSN-2017-1376 Gatu- och samhällsmiljönämnden Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 Förslag till beslut

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård

Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård Styrande måldokument Strategi Sida 1 (8) Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Digitaliseringsstrategin lyder under strategin Vägen till framtidens

Läs mer

Missiv internkontrollplan 2018 delårsrapport 1 överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs

Missiv internkontrollplan 2018 delårsrapport 1 överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs 2018-04-09 1 (1) Socialförvaltningen Utveckling och ÖFNES/2017:124 Elin Lindh /016-710 42 26 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Missiv internkontrollplan

Läs mer

Revisionsrapport angående granskning av kommunens anpassning till nya IT-lösningar

Revisionsrapport angående granskning av kommunens anpassning till nya IT-lösningar IT-avdelningen Stellan Sjögren,0550-88 020 stellan.sjogren@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-01-08 Ks/2015:205 006 Revision Sida 1(2) Revisionsrapport angående granskning av kommunens anpassning

Läs mer

KS 4 4 SEPTEMBER 2013

KS 4 4 SEPTEMBER 2013 KS 4 4 SEPTEMBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Duvner Sara Datum 2013-06-13 Diarienummer KSN-2013-0409 Kommunstyrelsen Kulturnämnden: Ansökan om finansiering av förstudie inför införandet av

Läs mer

Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH

Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH BESLUT Högskoledirektör 18-01-22 HD 2017:15 Dnr 17/646 1(6) Avdelningen för IT Elisabeth Smedberg Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH 2018 2020 KMH ska erbjuda en IT-miljö som (främjar en effektiv

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Ändring av kommunstyrelsens respektive borgarrådsberedningens reglementen

Ändring av kommunstyrelsens respektive borgarrådsberedningens reglementen Utlåtande 2017:238 RI (Dnr 109-1555/2017) Övergång till digital hantering och digital distribution av sammanträdeshandlingar för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och borgarrådsberedningen (edok) Ändring

Läs mer