STRATEGI Finlands Jägareförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STRATEGI Finlands Jägareförbund"

Transkript

1 STRATEGI Finlands Jägareförbund Suomen Metsästäjäliitto Finnish Hunters Association

2 STRATEGI Vad är en strategi och vad behövs den till?

3 STRATEGI VAD ÄR EN STRATEGI OCH VAD BEHÖVS DEN TILL? 3 VAD? STRATEGIN LEDER OSS FRAM Strategin är vägen som för oss till det önskade målet Den innefattar en mission som berättar vilken vår uppgift och vår roll i samhället är med andra ord varför vi finns till Till strategin hör ett mål, dvs. en vision om vad vi vill åstadkomma i framtiden Strategin styrs av värderingar som fungerar som trafikmärken och gemensamma spelregler för vår verksamhet Det som vi prioriterar i verksamheten utgör vägvisare som hjälper oss att hålla riktningen på vår väg mot målet Strategin ger alltså verksamheten en riktning och hjälper oss att prioritera Den svarar på frågan: hur når vi vårt mål? Jägarförbundets nya strategi är en väg som för det nästan 100 år gamla förbundet mot nya mål samtidigt som traditionerna vårdas och verksamheten utvecklas

4 STRATEGI VAD ÄR EN STRATEGI OCH VAD BEHÖVS DEN TILL? 4 HURDAN ÄR EN BRA STRATEGI? STRATEGIN UTFORMAS I VARDAGEN! En bra strategi hjälper oss att på ett enhetligt sätt klara av utmaningar i organisationens verksamhet: den berättar för oss vad det lönar sig att göra och vad det inte lönar sig att göra En bra strategi visar sig i form av konkret verksamhet, till den hör en kultur av att få saker till stånd; principer omvandlas till handling Till en bra strategi hör: att förstå verksamhetsmiljöns utmaningar, att styra verksamheten i en viss riktning och att förenhetliga åtgärderna En bra strategi kännetecknas åtminstone av att: den är inriktad på framtiden, den kan förverkligas, den är målinriktad och engagerande samt tillräckligt realistisk Jägarförbundets strategi förverkligas i vardagen via varje finländsk jägares handlingar och val

5 STRATEGI Finlands Jägareförbund Suomen Metsästäjäliitto Finnish Hunters Association

6 Naturen är stor människan är liten Vid tiden för vårt lands självständighet jagade man vilt för att få mat och kläder. I dag innebär jakten förutom ren mat en unik kontakt med naturen. 6

7 VERKSAMHETSFORMER OCH MÅLSÄTTNINGAR

8 VERKSAMHETSFORMER OCH MÅLSÄTTNINGAR 8 INTRESSEBEVAKNING FÖR JÄGARE FRÅN ÅR 1921 Finlands Jägarförbund Finlands Jägarförbund rf grundades år 1921 för att gagna sina medlemmar. Förbundet är jägarnas intresseorganisation och vårt lands äldsta jägarorganisation. I rollen som intressebevakare främjar vi hållbar jakt och jaktföreningsverksamhet samt utbildar kompetenta och ansvarsfulla jägare. En intresseorganisation för finländska jägare Jägarförbundets medlemmar utgörs av dess 16 distrikt. Distrikten täcker hela landet utom Åland. Distrikten är självständiga organisationer som har förbundit sig att följa Finlands Jägarförbunds verksamhetsprinciper. Distriktens medlemmar är jaktföreningarna, som också är allmännyttiga registrerade föreningar. Medlemskap i Jägarförbundet har hittills baserat sig på medlemskap i en jaktförening. En del distrikt godkänner också personmedlemmar. Till förbundet hör något över jaktföreningar som sammanlagt har över medlemmar.

9 VERKSAMHETSFORMER OCH MÅLSÄTTNINGAR 9 RÖTTERNA I TRADITIONERNA - SIKTET PÅ FRAMTIDEN Vi vill bevara jakttraditionerna i vårt land och anpassa dem till en modern och naturnära hobby som gynnar människors psykiska och fysiska välbefinnande. Med denna målsättning som utgångspunkt värnar vi om jaktkulturen, utvecklar (vi) jakt- och viltvårdsförhållandena och för samman samfund och människor som har jakt och viltvård som hobby. En ny strategi för åren Jägarförbundet är en pålitlig och ansedd expertpartner för alla intressegrupper. Vår huvudsakliga uppgift är att främja jakten. I framtiden vill vi vara ett förbund som finns till för alla jägare och som har ett stort inflytande vid beslutsfattande om jakt. Vår blick är stadigt fäst mot framtiden Vi arbetar aktivt för jaktens framtid både i Finland och i EU. Våra viktigaste verksamhetsformer är intressebevakning, utbildning och ungdomsarbete.

10 FÖRÄNDRINGAR I VERKSAMHETSMILJÖN

11 FÖRÄNDRINGAR I VERKSAMHETSMILJÖN 11 DE UNGA ÄR VÅR FRAMTID En hobby för hela befolkningen I Finland är jakt en hobby för hela befolkningen och den är relativt enkel att komma igång med. Det finns över jägare i Finland och acceptansen för jakt är hög. Över 80 procent av finländarna förhåller sig positivt eller neutralt till jakt. Jakthobbyn har en betydande roll i att forma finländarnas, speciellt stadsbornas och de ungas, relation till naturen. Hobbyn ger människor möjlighet att bekanta sig med naturen och forma ett närmare förhållande till den i sin vardag. De unga med! Mer än hälften av dem som löste ut jaktkort år 2017 var över 50 år. Antalet personer som var under 30 år var , det vill säga 12 procent av alla som löste ut jaktkort. Vi vill få unga med för att garantera kontinuiteten i verksamheten. Jakträtten grundar sig på markägandet och många markägare hyr ut jakträtten till lokala jaktföreningar.

12 FÖRÄNDRINGAR I VERKSAMHETSMILJÖN 12 EN DEL AV VARDAGEN OCH LIVET I FINLAND En föränderlig värld Samhället har förändrats bland annat på grund av urbaniseringen och förändringarna i näringslivets struktur. Samtidigt har människors kunskap om jakt och naturen minskat. Vi behöver nya kompetenta, öppna och ansvarsfulla hobbyjägare. Vår gemensamma uppgift är att bevara jakthobbyn som en naturlig del av samhället och att stöda jaktföreningarnas verksamhetsförutsättningar i en föränderlig värld. Förhärskande trender ger stöd De globala trenderna för med sig möjligheter att främja jakten. Betydelsen av hälsosam och ren mat, hållbar förbrukning samt uppskattningen av både naturens och människans välfärd i motsats till urbaniseringen innebär positiva strömningar som kan gynna jakten. Hot som de förhärskande trenderna för med sig är olika extrema tendenser och de utmaningar som klimatförändringen eventuellt kan orsaka(r) jakten.

13 Stunden då tiden stannar. Den finländska skogen, dess djupa frid och tystnad. En bit mat tillredd över öppen eld och färden fortsätter. Naturen lär den som rör sig där. Finländsk jaktkultur när den är som mest äkta.

14 VÅRA UPPGIFTER

15 VÅRA UPPGIFTER 15 Vi arbetar för att främja jakt och naturupplevelser samt ett hållbart nyttjande av naturresurserna.

16 VÄRDERINGAR

17 VÄRDERINGAR 17 VÄRDEN RESPEKT FÖR NATUREN Ett hållbart nyttjande av Naturens mångfald Stöda jakt- och naturvården ANSVAR Etiska handlingar Säkerhet Kontinuitet SAMHÖRIGHET Likvärdighet Jämlikhet Gemensamma aktiviteter EXPERTIS Utbildning Kompetens Samarbete VÅRD AV JAKTKULTUREN Jaktkunskap Finländsk jaktkultur Tillgodogörande av viltet

18 VÄRDEN 18 RESPEKT FÖR NATUREN Är ett hållbart nyttjande av naturens mångfald Stöd för jakt- och naturvården Vi har ett hjärta som slår i takt med naturen. Vi är en organisation som respekterar naturen: i vår verksamhet beaktar vi ett hållbart nyttjande (förbrukning) av naturresurserna och naturens mångfald. Varje jägare kan för sin del stöda jaktoch naturvården till exempel genom att hjälpa till att göra uppskattningar av viltstammarnas storlek samt delta i stamförvaltningen och i bekämpningen av främmande arter.

19 VÄRDERINGAR 19 ANSVAR(SFULLHET) Etiska handlingar Säkerhet Kontinuitet Ansvar är vårt visitkort. Vi främjar etisk och säker jakt och till exempel i utbildningarna i jaktskytte och i tävlingsverksamheten är målsättningen träffsäkra skott. Jakthundarna är en del av en ansvarsfull jaktkultur. Kontinuitet i den mångsidiga finländska jaktkulturen är för oss en fråga av största vikt.

20 VÄRDEN 20 SAMHÖRIGHET Likvärdighet Jämlikhet Gemensamma aktiviteter Vi har rätt attityd. All vår verksamhet sker likvärdigt och jämlikt. Vi vill vara en intresseorganisation för alla jägare och inkludera alla i vår verksamhet. Jakt påverkar välbefinnandet på många sätt. Att röra sig i naturen och att göra saker tillsammans förbättrar det fysiska och psykiska välbefinnandet.

21 VÄRDERINGAR 21 EXPERTIS Utbildning Kompetens Samarbete Vi tar oss an uppgifter med ett professionellt grepp. Vi är experter på jakt och en eftertraktad samarbetspartner som höjer kompetensen bland alla medlemmar med hjälp av utbildning och förmedling av information.

22 VÄRDERINGAR 22 VÅRD AV JAKTKULTUREN Jaktkunskap Finländsk jaktkultur Tillgodogörande av viltet Vi har en gemensam passion. Kärnan i vår verksamhet utgörs av att vårda den finländska jaktkulturen, de mångsidiga jaktformerna och jakttraditionerna. Vi jagar vilt för nyttobruk: för mat, pälsar och skinn.

23 Där står den ensam i hela sin ståtlighet. Älgen den hornförsedda kungen i Finlands skogar. Eller närmare bestämt en av de hjältarna i våra barrskogar. Älgstammen kontrolleras med noggrant planerad jakt. Det sköter jaktföreningarnas älgjaktlag om.

24 MÅLSÄTTNING

25 MÅLSÄTTNING 25 Ett hem för alla jägare. Jakt är en del av samhället och de finländska jägarna är föregångare inom ansvarsfull jakt. Jägarförbundet är en pålitlig och ansedd expertorganisation samt en nära samarbetspartner för medlemmarna och intressegrupperna. Vi är en stark opinionsbildare i beslutsfattandet om ett hållbart nyttjande av naturresurser förknippad med jakt. Vi främjar jaktens ställning i ett föränderligt samhälle med gemensamma krafter.

26 Naturen går i arv från föräldrarna till barnen, från barnen till grannens barn, skolan och staden. Den finländska naturen och jakten är vårt gemensamma, unika arv. Detta innebär både rättigheter och ansvar.

27 I vår strategi prioriterar vi:

28 STRATEGISKA PRIORITETER I VÅR VERKSAMHET FRÄMJANDE AV JAKT Intressebevakning Expertis Varierande viltarter och jaktformer Naturens mångfald och vård av livsmiljöerna Främjande av jaktmöjligheterna ANSVARSFULLA OCH KOMPETENTA MEDLEMMAR Nyttiga och betydelsefulla medlemstjänster Lättare att bli medlem Ungdomsarbetet Utbildning Informationsförmedling SAMHÖRIGHET Utveckling av organisationen på alla nivåer Jämlikhet och likställdhet Möjlighet att delta Samarbetsnätverk SAMHÄLLSSAMVERKAN Välkänd och kommunikativ Kompetent och ansedd Samhällsansvar 28

29 STRATEGISKA PRIORITETER 29 Främjande av jakt En gemensam vilja och mod att ta itu med olika uppgifter. Intressebevakningen är det centrala i främjandet av jakt. Vi växelverkar aktivt med både myndigheter och intressegrupper. Vi deltar som experter i beslutsprocesser redan i beredningsfasen. Medlemskapet i Nordisk Jägarsamvirke (NHA) och i den europeiska jägar- och naturvårdsorganisationen FACE ger mervärde för intressebevakningen. Varierande viltarter och traditionella jaktformer är en del av främjandet av jakt. Viltets artbestånd kan utvecklas med expertarbete och informationsförmedling, som förbättrar vården av viltets livsmiljöer, samt med effektiv bekämpning av främmande arter. Den restaurering och vård av våtmarker som jägarna gjort är ett bra exempel på hur viltets livsmiljöer kan förbättras. Vår uppgift är också att arbeta för att de internationella målsättningarna för naturens mångfald nås i Finland. Vi främjar möjligheterna till jakt genom att ge alla som är intresserade av jakt en klart utstakad väg att utbilda sig och delta i verksamheten.

30 STRATEGISKA PRIORITETER 30 Ansvarsfulla och kompetenta medlemmar Dem är vi stolta över. Ansvarsfulla och kompetenta medlemmar är resultatet av utbildning, informationsförmedling och ungdomsarbete. Som en del av medlemstjänsterna utvecklar vi vår verksamhet enligt våra medlemmars önskemål. I utbildningen är ansvarsfullt skytte en viktig målsättning. Målsättningen stöds även av tävlingsverksamheten i jaktskytte, som förbundet ansvarar för. Vår målsättning är att göra det mera lockande att bli medlem och att både nya och nuvarande medlemmar ska ha ännu mera nytta av sitt medlemskap än tidigare. I ungdomsarbetet vill vi få så många barn och unga som möjligt som har ett natur- och jaktintresse att delta i vår verksamhet oberoende av bakgrund. På så sättet motarbetar vi också marginalisering och stärker landsbygdens livskraft och de ungas regionala likställdhet höjs.

31 STRATEGISKA PRIORITETER 31 Samhörighet En äkta anda av att vilja göra saker tillsammans. Att jaga är att göra någonting tillsammans. Jaktföreningarnas och Jägarförbundets verksamhet stöder samhörigheten. Jämlik möjlighet att delta i vår verksamhet gör vår verksamhet mera accepterad i samhället. Oberoende av bakgrund delar vi jägare en gemensam passion och vi tar med öppet sinne emot alla i verksamheten. Samhörigheten omfattar också samarbetsnätverket. Vi vill vara en eftertraktad och pålitlig samarbetspartner för alla intressegrupper.

32 STRATEGISKA PRIORITETER 32 Samhällssamverkan Vår expertis syns och hörs. Samhällssamverkan är en synlig del av vår verksamhet. Jakten och jägarna har en viktig roll i samhället till exempel med avseende på bevarandet av naturresurserna. Jägarna bär sitt samhällsansvar genom att sköta många uppgifter ideellt. De assisterar till exempel polisen, gör uppskattningar om viltstammarnas storlek och deltar i viltförvaltningen. Många jaktföreningar främjar med sin verksamhet också landsbygdens livskraft. Till Jägarförbundets samhällsuppgifter hör också experthjälp och informationsförmedling. Informationsförmedlingen är en viktig del av verksamheten. Dess målsättning är att öka kännedomen om organisationen så att kunskapen om expertisen vi besitter ökar och den bild av jakten vi vill bygga inför framtiden kan bli verklighet.

33 Skymningen sveper sin blida mantel över trädtopparna på den motsatta stranden. Precis då brukar det börja hända. Först flaxar småfåglarna iväg och sedan susar de små krickorna över huvudet - efter dem hörs vingslagen av våtmarkens härskare gräsanden och bläsanden. Den stunden är perfekt. Närmare än så kommer människan inte naturen.

34 VÄRDEKARTA Vår uppgift är att främja jakt, jaktföreningarnas verksamhetsförutsättningar, naturupplevelser och ett hållbart nyttjande av naturresurserna. I framtiden är vi ett hem för alla jägare och samtidigt en synlig del av samhället. Vi är modiga, exemplariska och stolta över att de finländska jägarna är föregångare inom ansvarsfull jakt. Tillsammans formar vi Jägarförbundet till en pålitlig och ansedd kompanjon och en stark opinionsbildare i beslutsfattande om jakt.

35 Ett hem för alla jägare. Finlands Jägarförbund Suomen Metsästäjäliitto Finnish Hunters Association

FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS STRATEGI 2011 2020 OCH JAKTPOLITISKA PROGRAM

FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS STRATEGI 2011 2020 OCH JAKTPOLITISKA PROGRAM FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS STRATEGI 2011 2020 OCH JAKTPOLITISKA PROGRAM SUOMEN METSÄSTÄJÄLIITTO FINLANDS JÄGARFÖRBUND R.Y. FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS STRATEGI FÖR ÅREN 2011-2020 s. 3 Vår vision s. 3 Våra värden

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Finlands viltcentrals strategi för naturvård och naturskydd 2014

Finlands viltcentrals strategi för naturvård och naturskydd 2014 Finlands viltcentrals strategi för naturvård och naturskydd 2014 Utgångspunkter och bakgrund Livsmiljöernas fragmentering och försämrade kvalitet hotar: för samhället viktiga ekosystemprocesser naturens

Läs mer

ETISKA REGLER. för jägare

ETISKA REGLER. för jägare ETISKA REGLER för jägare 2 3 Jaktens rötter går tillbaka djupt in i vårt folks tidiga historia. Att slå vakt om vår jaktkulturs gamla och respekterade värden samt våra jaktseder åligger varje jägare. För

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets STRATEGI 2030

Jord- och skogsbruksministeriets STRATEGI 2030 Jord- och skogsbruksministeriets STRATEGI 2030 Finland i förnyelse en värld av möjligheter Många av de saker som vi nu tycker är självklara är unika. I framtiden kommer ren mat och rent vatten att höra

Läs mer

FINLANDS SKOGSCENTRAL

FINLANDS SKOGSCENTRAL FINLANDS SKOGSCENTRAL Strategi Värde och tillväxt från skogen Skogen utgör en stark grund för Finlands samhällsekonomi och finländarnas välmående. Skogen kan erbjuda ännu mer arbete och utkomst än i dagsläget,

Läs mer

Strategin för åren

Strategin för åren Strategin för åren 2019 2020 1Utgångspunkter för strategiarbetet och den nya verksamhetsmiljön Kundfokus Konkurrens om kompetent personal Strategin för åren 2019 2020 ses som en uppdatering av den föregående

Läs mer

1 Varför behöver vi hållbar utveckling?

1 Varför behöver vi hållbar utveckling? Hållbar utveckling vid FPA 2012 Innehåll 1 Varför behöver vi hållbar utveckling? 3 Fokus på hållbarhet 3 Grunden för och målet med programmet 3 En gemensam global utmaning 3 Hållbarhet är summan av många

Läs mer

Obunden Samling för Åland r.f.

Obunden Samling för Åland r.f. Obunden Samling för Åland r.f. För det moderna, dynamiska och gröna Åland Åländskt hållbart rättvist Partiprogram 2014 Reviderat 16.10.2014 1. OBUNDEN SAMLING R.F. 1.1 INLEDNING Obunden Samling på Åland

Läs mer

Jakt. Bilaga 1. Grundkriterier:

Jakt. Bilaga 1. Grundkriterier: Jakt Ekologiskt och etiskt väl genomförd jaktturism är att klokt använda en naturresurs, viltet, och ge det ett ökat ekonomiskt värde i konkurrensen med annan markanvändning och andra aktörers krav. Kan

Läs mer

Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid

Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid -ett delbetänkande från (SOU 2013:71) Särskild utredare Håkan Larsson Särskild utredare Håkan Larsson Sekreterare Nina Nordengren (jurist) och Jens

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Ockelbo Jaktvårdskrets VERKSAMHETSPLAN 2017

Ockelbo Jaktvårdskrets VERKSAMHETSPLAN 2017 Ockelbo Jaktvårdskrets VERKSAMHETSPLAN 2017 MED STRATEGISKA MÅL 2018 JÄGAREFÖRBUNDETS ÄNDAMÅL Svenska Jägareförbundet ska genom en riksomfattande organisation bestående av länsjaktvårdsföreningar och jaktvårdskretsar,

Läs mer

Attityder till vildsvin & utfodring. Fredrik Widemo

Attityder till vildsvin & utfodring. Fredrik Widemo Attityder till vildsvin & utfodring Fredrik Widemo Data från fyra undersökningar Jägarkårens attityder till jakt och viltvård 9 66 jaktkortslösare, 62 % svarsfrekvens Fredrik Widemo, Göran Ericsson & Roger

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL JAKTEN!

VÄLKOMMEN TILL JAKTEN! VÄLKOMMEN TILL JAKTEN! JAKT ÄR MER ÄN DU TROR! Är du nyfiken på jakt? Kul! Vi tror att du kommer bli överraskad över hur roligt och spännande jakt och viltvård är. Som jägare kommer du att få vara med

Läs mer

metsastajaliitto.fi Jägarförbundets målprogram

metsastajaliitto.fi Jägarförbundets målprogram Jägarförbundets målprogram 2019 2027 Jägarförbundets målprogram 2019 2027 Den beståndsvårdande jakten på stora rovdjur fortsätter Den beståndsvårdande jakten på stora rovdjur fortsätter även i framtiden

Läs mer

Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör

Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör Uppdatering 2015 2016 Förnyelse genom förändringsstöd Kommunernas uppgifter och roll i tillhandahållandet och produktionen av tjänster håller på att förändras.

Läs mer

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET. OvS 140207

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET. OvS 140207 SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET OvS 140207 SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET EN PRESENTATION JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG Aldrig förr har så många jägare haft så många jaktmöjligheter på så mycket vilt som nu! Många arter

Läs mer

Jägarnas Riksförbunds yttrande kring remissen N2015/05179/FJR om strategi för svensk viltförvaltning.

Jägarnas Riksförbunds yttrande kring remissen N2015/05179/FJR om strategi för svensk viltförvaltning. JÄGARNAS RIKSFÖRBUND Datum: 2016-01-28 D. nr: 015-16 Kopia till Till Regeringskansliet/Näringsdepartementet (n.registrator@regeringskansliet.se) Jägarnas Riksförbunds yttrande kring remissen N2015/05179/FJR

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

STRATEGI För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland

STRATEGI För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland STRATEGI 2007 2017 För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland Innehåll 1 Mission...2 2 Vision...2 3 Strategiska verksamhetslinjer 2007-2017...3 3.1 Delta i utvecklandet

Läs mer

FÖRORD. Under våren 2013 genomförde Svenska Jägareförbundet ett omfattande strategiskt analysarbete i syfte att staka ut vår långsiktiga färdriktning.

FÖRORD. Under våren 2013 genomförde Svenska Jägareförbundet ett omfattande strategiskt analysarbete i syfte att staka ut vår långsiktiga färdriktning. SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS VERKSAMHETSPLAN 2014 MED STRATEGISKA MÅL 2017 FÖRORD Under våren 2013 genomförde Svenska Jägareförbundet ett omfattande strategiskt analysarbete i syfte att staka ut vår långsiktiga

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun 2019-2020 Inledning Orsa ska vara en plats som barn och unga upplever som lyhörd, inkluderande och öppen under sin uppväxt, likväl som en plats som känns

Läs mer

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS VERKSAMHETSPLAN MED STRATEGISKA OCH OPERATIVA MÅL

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS VERKSAMHETSPLAN MED STRATEGISKA OCH OPERATIVA MÅL SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS VERKSAMHETSPLAN MED STRATEGISKA OCH OPERATIVA MÅL 2013 FÖRORD Verksamhetsplanen för 2013 med strategiska och operativa mål är något mindre omfattande jämfört med tidigare år. Vi

Läs mer

ÄLGPOLICY. Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna

ÄLGPOLICY. Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna ÄLGPOLICY Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna 2018-06-02--03 1. Älgen är ett av våra viktigaste vilt. Älgen är en av våra nationalsymboler som representerar stora kulturella, sociala och ekonomiska

Läs mer

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 INLEDNING Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete, vars syfte har varit att bygga en tydlig och klar målbild

Läs mer

JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG

JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG JÄGAREFÖRBUNDET SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET EN PRESENTATION JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG Aldrig förr har så många jägare haft så många jaktmöjligheter på så mycket vilt som nu! Många arter ökar, till exempel

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

FINLANDS FRAMGÅNG SKAPAS LOKALT. Kommunförbundets strategi för fullmäktigeperioden

FINLANDS FRAMGÅNG SKAPAS LOKALT. Kommunförbundets strategi för fullmäktigeperioden FINLANDS FRAMGÅNG SKAPAS LOKALT Kommunförbundets strategi för fullmäktigeperioden 2017 2021 DET STORA HJULET: Drivkrafterna för förändring i kommunerna och regionerna Förändrade levnadssätt Intelligent

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand.

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand. Vi förnyar modigt Förnyelse innebär att vi reagerar snabbare än tidigare på förändringar i vår verksamhetsmiljö. Vi stärker vår yrkeskunnighet, testar modigt nya tillvägagångssätt, lär oss tillsammans

Läs mer

Strategidokument för Ålands handikappförbund

Strategidokument för Ålands handikappförbund Strategidokument för Ålands handikappförbund 2019 2021 1. VISION Ålands handikappförbunds (förbundets) vision är ett samhälle där varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets

Läs mer

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14 Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se Öster Malma 2011-09-14 Remissvar angående listning av olägenheter som motiverar skyddsjakt Svenska Jägareförbundet, nedan kallat

Läs mer

Stiftelsen Pro Artibus Strategi

Stiftelsen Pro Artibus Strategi STRATEGI 2018 2025 MISSION Stiftelsen Pro Artibus Strategi 2018 2025 VÄRDEN Sakkunskap, öppenhet, mångfald och hållbarhet genomsyrar vårt dagliga arbete med och för bildkonsten. Stiftelsen Pro Artibus

Läs mer

Strategi 2016 2020. Njur- och leverförbundet. www.musili.fi www.munuainen.fi www.maksa.fi

Strategi 2016 2020. Njur- och leverförbundet. www.musili.fi www.munuainen.fi www.maksa.fi Strategi 2016 2020 12/2015 Njur- och leverförbundet stöder insjuknade, transplanterade och deras anhöriga. Förbundet delar ut tillförlitlig information om sjukdomar och behandling. I medlemsföreningarna

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

Minskningen av näringsbelastningen på Östersjön och förbättringen av säkerheten vid sjötransporterna kräver internationellt samarbete.

Minskningen av näringsbelastningen på Östersjön och förbättringen av säkerheten vid sjötransporterna kräver internationellt samarbete. Innehållsförteckning 1. Visionär topputvecklare av Nyland 2. Landskapets utvecklingsmål 3. Mål inom strategiskt partnerskap 4. Mål inom kommunikation och kompetens 5. Viktigaste intressegruppers förväntningar

Läs mer

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att:

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att: Styrelsens förslag till nya stadgar enligt styrelsemötet 18.11. och 11.12.2014. FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS SVENSKA ÖSTERBOTTENS DISTRIKTS STADGAR 1 Föreningens namn är Finlands Jägarförbund Svenska Österbottens

Läs mer

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 1 av 6 Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 2 av 6 Inledning Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete,

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP Läroämnets uppdrag Det centrala uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att hitta ett gott liv. I livsåskådningskunskapen förstås människorna

Läs mer

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i Världens bästa och jämlika grundskola förutsätter att alla aktörer arbetar långsiktigt och i samma riktning samt en gemensam verksamhetskultur. Skolans vardag och nationella beslut måste mötas bättre än

Läs mer

STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING

STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING EN NYSTART FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING Naturen och samhället är i ständig förändring. Landskapet, klimatet och viltstammarna varierar över tiden, liksom samhällets prioriteringar

Läs mer

Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer.

Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer. Att jobba hos oss Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer. Hur vi lever vårt varumärke Simple, Personal and Fair

Läs mer

Avskjutningsrapportering

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Jämtland Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit genom

Läs mer

FORSKARFÖRBUNDETS STRATEGI

FORSKARFÖRBUNDETS STRATEGI FORSKNING FÖR LIVET FORSKARFÖRBUNDETS STRATEGI 2016 2020 Forskarförbundet erbjuder forskare, lärare och experter gemenskap som överskrider gränserna mellan olika vetenskapsgrenar övervakar medlemmarnas

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare,

Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, tränare, föreningsaktiva samt aktörer inom barn- och

Läs mer

NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017

NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 Svenska folkpartiet är din röst för ett tvåspråkigt Finland. Vi jobbar genomgående och på alla plan: i kommunen, i din region

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor.

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor. Socialdemokraternas manifest för kyrkovalet 20 september 2009 i Svenska kyrkan i Eskilstuna Vi socialdemokrater tror att människor är sökare av olika slag. Sökandet måste få en möjlighet att komma till

Läs mer

Njunjuš Livskraftiga samiska näringar genom tradition och förnyelse 2018

Njunjuš Livskraftiga samiska näringar genom tradition och förnyelse 2018 Njunjuš Livskraftiga samiska näringar genom tradition och förnyelse 2018 Inledning Vi är samer och vill vara samer, utan att därför vara mer eller mindre än andra folk i världen, med en självklar rätt

Läs mer

Tillsammans är vi Eductus

Tillsammans är vi Eductus Tillsammans är vi Eductus Du är Eductus I varje möte med omvärlden bygger vi bilden av Eductus och vi gör det tillsammans. För att vi ska lyckas kommunicera en enhetlig, tydlig och attraktiv bild är det

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018 Avskjutningsrapportering Västernorrland Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Välkommen till framtiden

Välkommen till framtiden Välkommen till framtiden arbetsmaterial sida 1 Välkommen till framtiden Arbetsmaterial Framtiden angår oss alla Vi vill alla leva i en värld, där vi mår bra och trivs. Hur borde världen se ut? Hur kan

Läs mer

VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar

VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT VAD Vår KAN strategi JAG GÖRA FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar VÅR ÄNDAMÅLSPARAGRAF Stiftelsen skall i samverkan med Svenska kyrkans församlingar och andra, i

Läs mer

JAKTETIK DISKUSSIONSMATERIAL

JAKTETIK DISKUSSIONSMATERIAL JAKTETIK DISKUSSIONSMATERIAL SYFTE MED DETTA PRESENTATIONSUNDERLAG Underlaget är ett stöd för diskussioner om jaktetik. För t.ex. jaktlaget, älgskötselområden, viltvårdsområden och jaktvårdskretsen. Svenska

Läs mer

Tidigare folkhälsoarbete i kommunen

Tidigare folkhälsoarbete i kommunen Tidigare folkhälsoarbete i kommunen Några exempel Blomman pengar Urbanprojekt Storstadssatsningar Välfärd för alla Områdesprogrammet Förståelsen för Malmö Migration Antal 310 000 300 000 290 000

Läs mer

Som medlemmar i Handikappforum hänvisar vi också till Handikappforums utlåtande, daterat 9.6.2014.

Som medlemmar i Handikappforum hänvisar vi också till Handikappforums utlåtande, daterat 9.6.2014. Utlåtande Finansministeriet Ärende: Begäran om utlåtande över utkastet till en regeringsproposition om kommunallagen, 8.5.2014, VM065.00/2012. Utlåtande ges av SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM

Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM 1. REGIONINSTRUKTÖREN STÖDER KÅRLEDNINGEN 1.1. Regioninstruktörens uppdrag 1.2. Personlig kontakt 1.3. Regioninstruktörerna fungerar parvis 1.4. Regioninstruktörens uppgift

Läs mer

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande.

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande. Stockholm den 8 mars 2004 Miljödepartementet Maria Schultz 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget att ta fram förslag till ett sextonde miljökvalitetsmål: Ett rikt växt- och

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 Läroämnets uppdrag Uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att sträva efter det goda livet. I livsåskådningskunskapen ses

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018 Avskjutningsrapportering Norrbottens län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

STRATEGI sammanfattning. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig. HUR SBBF:s styrelse och kansli har under hösten

STRATEGI sammanfattning. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig. HUR SBBF:s styrelse och kansli har under hösten Strategi 2025. sammanfattning STRATEGI 2025. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig kring en ny strategi. Den tidigare strategin fastställdes 2014 och stäcker sig till 2020. Riksidrottsförbundet

Läs mer

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018 Avskjutningsrapportering Norrbotten län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Avskjutningsrapportering. Stockholms län

Avskjutningsrapportering. Stockholms län Avskjutningsrapportering Stockholms län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI

STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI 2016 2020 VÅR MISSION Att främja motions- och idrottskulturen 1 och välbefinnande bland studerande. VÅR VISION Studerande rör på sig tillräckligt

Läs mer

Strategi Värdegrund, Vision & mål

Strategi Värdegrund, Vision & mål Strategi 2025. Värdegrund, Vision & mål sammanfattning STRATEGI 2025. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig kring en ny strategi. Den tidigare strategin fastställdes 2014 och sträcker sig

Läs mer

UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS. strategi

UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS. strategi UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS strategi 2030 BILDNING med kunskap, färdighet och känsla Undervisnings- och kulturministeriets strategi som sträcker sig till år 2030 har färdigställts. Bildning betyder

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda #ep2014 TIGT. MAKE AN Ett hurdant Europa vill Du ha? Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad. Rösta i EU-valet! EV.LUTH KYRKAN I FINLAND

Läs mer

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Vision 2020 Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Länsstyrelsens vision Tillsammans för en hållbar framtid Tillsammans för en hållbar framtid är vår vision och den ger oss samlad kraft att

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer

MINA ARBETSLIVSFÄRDIGHETER

MINA ARBETSLIVSFÄRDIGHETER MINA ARBETSLIVSFÄRDIGHETER Denna uppgift hjälper dig att ta fram dina styrkor. Uppgiften är främst avsedd för dig som redan har arbetslivserfarenhet. Målet är att du ska få hjälp med yrkesmässig planering

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020

FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020 FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020 Strategin för Nationella centret för utbildningsutvärdering 02 04 05 06 08 09 12 Vision, uppdrag och verksamhetsidé Servicelöften Strategiska mål NCU:s resultatkort

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf MÅLPROGRAM 2018 2020 Förslag Steg för Steg rf Vad är Steg för Steg? Steg för Steg är en förening för och med personer med utvecklingsstörning. Vi arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska höras

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015. Malmö FBC och Malmö FBC Ungdom

Verksamhetsplan 2014/2015. Malmö FBC och Malmö FBC Ungdom Verksamhetsplan 2014/2015 Malmö FBC och Malmö FBC Ungdom Vår verksamhet Malmö Floorball Clubs organisation består idag av två föreningar. Malmö FBC, org.nr 802439-1164, och Malmö FBC Ungdom, org.nr 802419-4279.

Läs mer

Cementa AB. Strategi för ansvarsfull markanvändning

Cementa AB. Strategi för ansvarsfull markanvändning Cementa AB Strategi för ansvarsfull markanvändning Mål och strategi för ansvarsfull markanvändning Inledning Detta är Cementas företagsövergripande strategi för ansvarsfull markanvändning. Strategin tar

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS MÅL OCH STRATEGIER MED VERKSAMHETSPLAN 2012. (Antagen på förbundsstyrelsens sammanträde 2011-12-13)

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS MÅL OCH STRATEGIER MED VERKSAMHETSPLAN 2012. (Antagen på förbundsstyrelsens sammanträde 2011-12-13) SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS MÅL OCH STRATEGIER MED VERKSAMHETSPLAN 2012 (Antagen på förbundsstyrelsens sammanträde 2011-12-13) innehåll Förord av förbundsordföranden s. 3 Sammanfattning av våra mål och strategier

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer