STRATEGISKT INNOVATIONSPROGRAM FÖR 4S , version 1.0

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2015-01-08. STRATEGISKT INNOVATIONSPROGRAM FÖR 4S 2015 2025, version 1.0"

Transkript

1 STRATEGISKT INNOVATIONSPROGRAM FÖR 4S , version 1.0

2 1.0 BAKGRUND OCH HISTORIK Bakgrunden till 4S Ledningsnät är de allt större problem som VA-huvudmän runt om i Sverige i stort sett samtidigt började upptäcka var för sig. Det handlade om en växande problematik kring kvalitetsproblem på nylagda ledningar. Ledningsägarna upptäckte att de fick reparera större PErör och det blev allt oftare problem fastän ledningarna var så gott som nya. När man kontaktade andra kommuner för att börja inleda ett samarbete i frågan kunde man konstatera att man var långtifrån ensamma om att ha upptäckt denna typ av problem. Detta var alltså orsaken till att svenska kommuner såg sig tvingade att börja inventera problematiken och systematisera arbetet genom att starta en arbetsgrupp 4S Ledningsnät för att tillsammans börja arbeta med problemen. När man var för sig försökt kontakta tillverkare, leverantörer och entreprenörer hade man haft svårt att få gehör för problematiken eller att ens starta en dialog kring problemen. Orsakerna till den uppkomna situationen är flera, dels handlar det om en marknadssituation där ett bristfälligt informationsutbyte mellan beställare/förvaltare, entreprenör och tillverkare. Men det handlar också om att det i dagsläget finns begränsade resurser hos ledningsnätsägarna för metod- och materialvalsfrågor. Säkert har också arbets- och ansvarsfördelningen kontra garantiåtaganden med det hela att göra eftersom rörtillverkarnas ansvar är två år, entreprenörens fem och ledningsnätsägarnas 150 år. (Misslyckade fogningar av PE-rör måste inte heller nödvändigtvis uppkomma under garantitiden utan kan ofta uppkomma efter att den gått ut). Som synes variera långsiktigheten i perspektiven och ledningsnätsägarna riskerar att ensamma få bära de stora kostnaderna när kvaliteten sjunker. Det var uppenbart att man var tvungen att gå samman för att kunna göra sin stämma hörd, inte minst mot bakgrund av att tillverkningen sker utomlands och att Sverige bara är ett litet land med totalt sett en relativt liten marknad att ta hänsyn till. 1.1 Varför är frågan så allvarlig? En samhällskritisk funktion En grundläggande förutsättning för ett välståndsland är en utbyggd infrastruktur (ledningsnät) för vatten och avlopp. Utan tillgång till dricksvatten och avlopp blir livet snabbt i princip en omöjlighet i ett modernt samhälle. Således har varje välfärdsland ett väl utbyggt nät av ledningar för vatten och avlopp, ett ledningsnät som, för att ta Stockholm som exempel, uppgår till 220 mil vattenledningsnät och 310 mil avloppsledningsnät. I takt med att nya områden exploateras och bebyggs så sker naturligtvis kontinuerligt en utbyggnad av ledningsnätet. Detta gigantiska ledningsnät bestående av äldre och nyare ledningar ska skötas, underhållas och repareras, dygnet runt året runt. Utan tillgång till vatten och avlopp avstannar samhället. Vatten- och avloppsförsörjningen är helt enkelt samhällskritiska funktioner som ett modernt samhälle inte kan fungera utan.

3 1.2 Gigantiska summor Det är inte svårt att förstå att det handlar om gigantiska summor som bokstavligen talat är nerplöjda i kommunernas ledningsnät för vatten och avlopp. Materialkostnaderna är stora, anläggningsarbetena är omfattande och kräver stor och dyrbar maskinpark och arbetet med reparation och nyläggning är synnerligen arbetskraftsintensivt. För hela Sverige handlar det om miljardbelopp på årsbasis och det är bara för de ledningar som tillkommer. Kostnaden för att laga en enda dricksvattenledning kan uppgå till mellan kr! Det är således gigantiska summor som är i omlopp och av det följer att kvaliteten på ledningsnätet blir en nyckelfråga för kommunernas ekonomi, det gäller att sköta sitt ledningsnät på ett bra sätt och att nylägga med hög kvalitet så att kostsamma reparationer kommer efter många år av bekymmersfritt ägande. 4S ledningsnätsägare anlägger exempelvis i ett 150- årsperspektiv på nylagda ledningar. 1.3 Syfte med bildandet av 4S Ledningsnät 4S-gruppen bildades som ett VA-branschgemensamt initiativ under 2012 och består idag av medlemmar från kommuner runt om i VA-Sverige; Norrköping, Växjö, Göteborg och Sundsvall. Norrvatten ingår också i gruppen som initierades av Stockholm Vatten. I dagsläget finns det begränsade resurser hos ledningsnätsägarna för metod- och materialvalsfrågor vilket har lett till att VA-Sverige kunnat identifiera ett antal stora och mycket kostsamma problem: Ökade driftkostnader genom kvalitetsproblem Kunskapsluckor hos såväl beställare, konsulter och utförare Representanter från leverantör har tagit över kravställandet från beställarna. Syftet med denna organisation är att sätta nödvändig press på utveckling av materialfrågor och reparationsmetoder kopplade till ledningsnätet. Därigenom höjs kvalitetsnivån vilket resulterar i ökad livslängd, allt för att säkerställa ledningsnätsägarnas 150-årsperspektiv. De fyra S-en står för: Sprida arbetsgruppens slutsatser till branschkollegor och andra kommuner. Bland annat planera konferenser samt hemsida. Samla kravställningar för VA-materiel och användningen av dessa. Starta dialog med branschorganisationer och producenter, VA-huvudmannens krav av en hållbar och underhållsfri ledningsnätsanläggning måste nå fram. Skapa utvecklingsprocesser hos producenter som är till fördel för oss VA-huvudmän. Verksamheten bedrivs med stort fokus på transparens och extroverthet.

4 2. ETABLERINGEN AV 4S-LEDNINGSNÄT Verksamheten tog snabbt fart och genom en nulägesanalys bestämdes färdriktning och de första prioriteringarna av arbetsinsatser. Arbetsgrupper bildades och projektledare utsågs för de olika projekten som beslutats. I de nedanstående styckena återfinns korta beskrivningar för verksamhetsåren Verksamhetsår 2012 Arbetet sattes igång och redan under det första verksamhetsåret 2012 drev 4S egna projekt för :-. Under detta år genomfördes också den första årliga konferensen (som sedan blivit en tradition) där projektresultat började redovisas. 2.3 Verksamhetsår 2013 Det andra verksamhetsåret kännetecknades av fortsatt stor uppmärksamhet kring VA-frågorna. Samarbeten intensifierades (bland annat med Svenskt Vatten) och materialfrågorna kom alltmer i fokus. 4S bjöds in att deltaga i styrgrupper (ex SIS) och certifieringsgrupper såsom Instacert. Medlemmar från 4S inbjöds att medverka vid externa konferenser som föredragshållare. Verksamheten började också generera massmedial uppmärksamhet i allt större utsträckning. Medlemmar från 4S blev inbjudna av tillverkare och genomförde en utbildning enlig DVS (tysk norm) som avser kontroll av svetsfog. Under året togs en grafisk profil fram och den egna hemsidan lanserades bland medlemmarna. Tillsammans med Swerea-Kimab och SVU-projekt tog 4S fram en NDT-teknik (röntgen) för att säkerställa svetsbarheten för muff och PE-rör. (Alltsedan starten av 4S har ett omfattande arbete lagts ned på att testa VA-materiel.) Årets projektvärde uppgick till c:a : Verksamhetsår 2014 Tre stora projekt avslutades under året; Innovationsupphandling (i nära samarbete och delfinansiering från Vinnova), Läggningsanvisningar 4S AMA och Kontrollantutbildning. 4S fungerade som handledare för ett examensarbete från KTH som avsåg läckningsfrekvenser hos svenska VA-huvudmän. För första gången genomfördes den årliga konferensen som en tvådagskonferens med utställare stor succé. Arbetet kring 4S röner nu internationell uppmärksamhet med samarbete med engelska UKWIR och utländska tillverkare. Under året bildades föreningen 4S, ideell, opolitisk och icke vinstdrivande. Årets projektvärde uppgick till c:a : S PROGRAM FÖR KOMMANDE TIOÅRSPERIOD

5 Under åren alltsedan 4S bildades så ledningsägarna kommit till insikt om att problemen är betydligt större än vad som först anades. Från att ha handlat om främst PE-rör och kopplingar vid nylagda ledningar till att omfatta i stort sett all VA-material. Genom processer och projekt har 4S kunnat identifiera stora kompetensbrister hos i stort sett alla aktörer som är inblandade i arbetet med nyläggning, drift och underhåll av VA-näten. Utifrån dessa insikter och erfarenheter har så 4S Ledningsnäts verksamhetsområden vuxit fram. De är: 1. Utbildning 2. Upphandling 3. Läggningsanvisningar 4. Haverier 5. Arbetsmiljö 3.1 Program för kommande tio-årsperiod Utbildning Samtliga utbildningar tas fram i samarbete med Svenskt Vatten och omfattar samtliga materialslag och tekniker (metodiker). 4S tar fram diplom- och certifierade utbildningar för: Utförare Projekterare Kontrollant Dessa utbildningar baseras på dels gällande normer men framför allt - på ledningsnätsägarnas kravställningar som återfinns i 4S AMA samt 4S upphandlingar. Kompetensen kring drift- och underhållsfrågor har bara ledningsnätsägarna och det är ju bara ledningsnätsägarna som har det nödvändiga 150-årsperspektivet. Tid och kraft kommer att läggas på materialval, metoder och utförande. Vad gäller posten PE är utbildningen kontrollant och projektör färdig. Men arbetet är långt ifrån färdigt och sannolikt kommer tio-årsperioden att behöva tas i anspråk innan utbildningspaketen för utförare, projekterare och kontrollant är färdiga vad gäller samtliga materialval. Till detta kommer arbetet med att årligen uppdatera 4S-utbildningspaketen, för att utbildningarna ska vara aktuella. Detta blir allt viktigare i takt med att innovationsupphandlingar och allt kortare produktlivscykler ger alltfler nya produkter/material/materialkombinationer som måste utvärderas ur ledningsnätsperspektiv.

6 Upphandling 4S tar fram underlag för upphandling av material och upphandling av entreprenader och tjänster. Problembilden består av att flertalet kommuner inte har tillgång till egen materialexpertis (mycket kostsamt) och därför genomför upphandlingarna utan det nödvändiga 150-årsperspektivet. Innovationsupphandlingar är en viktig del av kvalitetsarbetet eftersom det idag saknas produkter på marknaden som håller den nödvändiga kvaliteten både avseende material och handhavande. Läggningsanvisningar De läggningsanvisningar som används idag utgörs av mark-ama och egna instruktioner framtagna av de olika ledningsnätsägarna. Detta arbetssätt skapar problem för entreprenörerna, kravbilderna blir olika när det gäller material, utförande och läggning. Problemen för ledningsnätsägarna blir ojämn kvalitet och ledningssystem som inte är kompatibla och svåra att reparera och underhålla. Sammanfattningsvis innebär detta mycket stora problem för flera parter. 4S har satt igång flera projekt som syftar till att ta fram 4S-AMA (allmän material och arbetsbeskrivning för lednings- och markarbeten) som, när den är färdigställd, kommer att bli de första, gemensamma läggningsanvisningarna som är framtagna för ledningsnätsägare och beaktar ledningsnätsägarens150-åriga drifts- och underhållsperspektiv. Svenskt Vattens publikationer är en viktig beståndsdel för att komma tillrätta med situationen och ska användas tillsammans med 4S Läggningsanvisningar. Läggningsanvisningarna är hjärtat i 4S verksamhet, för i dessa underlag samlas de nödvändiga kravställningarna som kvalitetssäkrar arbetsmiljö, utbildningar och upphandlingar. Haverier Det ökade antalet haverier på nylagda ledningar var den avgörande orsaken till att 4S bildades. Att öka kunskaperna om förekomst, orsaker och skapa en nationell statistik har därför varit en prioriterad fråga från början. Efter ett antal projekt kring bland annat kartläggning av antal haverier och dess orsaker (i samarbete med KTH, Swerea-Kimab och SP)ser 4S-Ledningsnät att arbetet nu bör inriktas på att bygga upp en nationell databas. Projektet bör startas (och avslutas) under 2015 som ett pilot-projekt i mindre skala, därefter sker utvärdering och erfarenhetsinsamling och nya beslut tas kring hur arbetet ska inriktas fortsättningsvis på att bygga upp detta på nationell basis för hela Sverige ett arbete som är omfattande och kommer att ske stegvis under tio-årsperioden. Arbetet är av största vikt för ledningsnätsägarna eftersom det i dagsläget inte finns tillförlitlig statistik över antal haverier och dess orsaker. När den nationella databasen finns driftsatt kommer resultaten att kunna analyseras och användas för att förändra materialval och arbetsmetoder för ökad kvalitet i ledningsnätet och resultera i minskade kostnader. 4S kommer att tillsätta en haverigrupp som kommer att fungera som expertis vid större haverier. Tanken är att denna grupp ska fungera som en haverikommission vid större infrastrukturstörningar. Genom fakta- och datainsamling kan informationen användas för att

7 undvika framtida katastrofer så att misstag inte behöver upprepas och en samhällskritisk funktion som vattenförsörjning inte behöver äventyras. Arbetsmiljö Arbetsmiljöfrågan måste ligga i centrum för alla projekt som 4S arbetar med. Tillsammans med Svenskt Vatten bedrivs arbetet för att ta fram checklistor och anvisningar för ledningsnätsägarens ofta mycket komplexa och ibland farliga miljö. I varje utbildning ska det finnas avsnitt om dricksvattenkvalitet, arbetsmiljö och schakter. Inom 4S-Ledningsnät bedrivs projekt i materialutveckling som har en stor betydelse för att skapa en säkrarer arbetsmiljö och minska antalet tillbud och arbetsskador (och inte minst antalet allvarliga arbetsskador). Vinnova kommer att vara en stor medspelare då innovationer är väsentliga i dessa projekt.

8 Valberedning Medlemmar Ekonomisk Förening Årsmöte för 4S Styrelse Operativt Ansvarig Informationsgrupp Projektledare Projektledare Projektledare Projektledare Projektledare Utförandegrupp Materialgrupp Haverigrupp Utbildningsgrupp Miljögrupp Anvisningar Upphandling Haverier Kravställande Diplom utbildningar Lagar Förordningar Transparens och extrovert Utredning-projektering Nyläggning Drift och underhåll Tester Material Tjänster Drift Rapporter Utredning Projektörer Rörläggare Drift och underhåll Arbetsmiljö Dricksvattenkvalitet Information till medlemmar och intressenter Typritningar Tester Kravställning Utvärdering Ritningsanvisning Ritningar Krav Kravställning Kvalitet Underlag Avvikelse Fördjupning Material Metoder Utförande Anvisning Ägarstruktur Organisation Grupp Uppdrag Projekt Produkter Metoder Utförande Hemsida Applikationer Nyhetsbrev Konferens 4SSSS L E D N I N G S N Ä T

Systematisera kravställningar för elektrosvetsmuffar och användningen av dessa.

Systematisera kravställningar för elektrosvetsmuffar och användningen av dessa. De fyra S-en står för: Sprida arbetsgruppens slutsatser till branschkollegor och andra kommuner. Bland annat planera konferenser samt hemsida. Systematisera kravställningar för elektrosvetsmuffar och användningen

Läs mer

PE som rörledningsmaterial ur en ledningsnätsägares perspektiv. Fredrik Johansson, VA-ingenjör, Materialförsörjning

PE som rörledningsmaterial ur en ledningsnätsägares perspektiv. Fredrik Johansson, VA-ingenjör, Materialförsörjning PE som rörledningsmaterial ur en ledningsnätsägares perspektiv Fredrik Johansson, VA-ingenjör, Materialförsörjning Vem är Fredrik VA-ingenjör Göteborg Vatten 2011-2013 VA-ingenjör Stockholm Vatten 2013-

Läs mer

SÅ MYCK ET MER ÄN MASKINUTHYRNING

SÅ MYCK ET MER ÄN MASKINUTHYRNING REN 48 SVENSKA BYGGPROJEKT NTAL SÅ MYCKET MER ÄN MASKINUTHYRNING AV KIM HA HALL LL NUMMER 3 / 2018 49 Hållbarhet, miljö, säkerhet och arbetsmiljöfrågor är frågor som branschföreningen Swedish Rental arbetar

Läs mer

Nya miljökrav för entreprenader

Nya miljökrav för entreprenader Nya miljökrav för entreprenader har tagits fram som en överenskommelse mellan Trafikverket, Göteborgs stad, Malmö stad och Stockholm stad. I denna broschyr kan du läsa om bakgrunden till de nya kraven,

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Vi bidrar till samhällsnyttan! En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

11.1 Rambeskrivning. Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk Jokkmokks Kommun Uppdragsnr: Status: Förfrågningsunderlag

11.1 Rambeskrivning. Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk Jokkmokks Kommun Uppdragsnr: Status: Förfrågningsunderlag 11.1 Rambeskrivning, Ref.nr 2016:145 11.1 Rambeskrivning Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk Jokkmokks Kommun 2016-02-08 Uppdragsnr: 15165 Status: Förfrågningsunderlag 11.1 Rambeskrivning Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM VVS Ämnet tekniska system VVS behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet VVS-installation. I projektering ingår

Läs mer

Att diskutera: Vilka är de tre viktigaste uppgifterna för Svenskt Vatten ur ett medlemsperspektiv under den kommande femårsperioden?

Att diskutera: Vilka är de tre viktigaste uppgifterna för Svenskt Vatten ur ett medlemsperspektiv under den kommande femårsperioden? Att diskutera: Vilka är de tre viktigaste uppgifterna för Svenskt Vatten ur ett medlemsperspektiv under den kommande femårsperioden? Scenario 1 Fokus på miljö och klimat: Fler tillbud och ökad insikt om

Läs mer

Länsbodarna. Utbyggnad av allmänt avlopp

Länsbodarna. Utbyggnad av allmänt avlopp Länsbodarna Utbyggnad av allmänt avlopp Bakgrund Länsbodarna är ett område som konstaterats ha behov av verksamhetsområde för avlopp. Stora delar av området har täta jordlager och nära till berg som leder

Läs mer

VAD HAR HÄNT HOS STOCKHOLM VATTEN SEDAN FÖRRA ÅRETS 4S KONFERENS

VAD HAR HÄNT HOS STOCKHOLM VATTEN SEDAN FÖRRA ÅRETS 4S KONFERENS VAD HAR HÄNT HOS STOCKHOLM VATTEN SEDAN FÖRRA ÅRETS 4S KONFERENS ÅTERBLICKAR OCH NYA FUNDERINGAR Kenth Olsson Enhetschef Ledningsnät Materialenheten VAD KOMMER FÖREDRAGET INNEHÅLLA Återblick från tidigare

Läs mer

4S en etablerad samarbetsplattform. Vad gör 4S, och vart är 4S på väg?

4S en etablerad samarbetsplattform. Vad gör 4S, och vart är 4S på väg? 4S en etablerad samarbetsplattform. Vad gör 4S, och vart är 4S på väg? Helikoptern Under tiden: Innovationsupphandling Upphandling av i förväg okända lösningar på ett definierat problem Tidplan: FÖRBEREDELSER

Läs mer

Rekommendation Tidig marknadsdialog

Rekommendation Tidig marknadsdialog Till Medlemmarna i Anläggningsforum Föreslagna aktiviteter i denna Rekommendation är omhändertagna genom att de är införda i Trafikverkets Verksamhetssystem. Uppföljning genomförd 2019-02-12 Rekommendation

Läs mer

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Projektets bakgrund... 4 2 Projektbeskrivning 4 2.1 Uppdragsbeskrivning... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Mål... 4 2.4 Avgränsningar... 4 2.5 Framgångsfaktorer... 4 2.6 Risker... 5 Utsikt

Läs mer

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy 2016-03-08 1 (5) Stadsmiljö- och tekniska nämnden Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy den 29:e april 2016. Stadsmiljö- och

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år;

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; beslutade den -- maj 2015. Skolverket föreskriver följande med stöd av 2 kap. 2 förordning

Läs mer

Översiktsmatris 56 Exempel på enkel anbudsförfrågan 58 Exempel på administrativa föreskrifter med AMA AF som grund 59 Exempel på administrativ och

Översiktsmatris 56 Exempel på enkel anbudsförfrågan 58 Exempel på administrativa föreskrifter med AMA AF som grund 59 Exempel på administrativ och INNEHÅLL Förord 5 Allmänt om att driva projekt 6 Olika slags byggprojekt 8 Marknadssituationer 10 Standardkontrakt 12 Upphandlingsalternativ 14 Strategier vid olika förutsättningar 16 Ansvarsfrågor 21

Läs mer

Förstudie: förnyelse. Krokoms kommun. Johan Lidström. Januari 2013

Förstudie: förnyelse. Krokoms kommun. Johan Lidström. Januari 2013 Förstudie: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Krokoms kommun Johan Lidström Januari 2013 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Uppdrag och syfte... 1 1.3.

Läs mer

VA-policy. Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun. Version

VA-policy. Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun. Version VA-policy Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun Version 2016-05-24 Sida 2 av 7 Innehåll INLEDNING... 4 Samhällsutveckling... 4 Vision Rättviks kommun... 4 Utveckling... 4 UTMANINGAR... 5

Läs mer

TEKNISK HANDBOK. Del 0 - Inledning

TEKNISK HANDBOK. Del 0 - Inledning TEKNISK HANDBOK Del 0 - Inledning 2015-04-22 Sidan 2 (8) Innehållsförteckning Sidan 0 Inledning... 3 00. Praktisk tillämpning... 3 00.1 Allmänt... 3 00.2 Bestämmelser... 3 01 Teknisk handboks plats i TK:

Läs mer

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Hedgårdarna Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Vi bidrar till samhällsnyttan! En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet

Läs mer

4S Utbildningar Daniel Ejdeholm Swerea KIMAB

4S Utbildningar Daniel Ejdeholm Swerea KIMAB 4S Utbildningar Daniel Ejdeholm Swerea KIMAB daniel.ejdeholm@swerea.se 1 Utbildningar Kontrollantkurs Korrosion på VA-ledningar Certifierande plastsvetskurs 2 Kontrollantutbildningen Polymerer med fokus

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Styrprocessen 2017 2016-03-15 Tyresö kommun / 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde VA... 3 1.1 Slutsatser - Samlad bedömning

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21

Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21 Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21 Varför bör nätet säljas? Idag finns ett bristande engagemang och endast ett fåtal personer gör sig tillgängliga för

Läs mer

Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också.

Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också. Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också. Innehåll Parlör Bättre bredband åt folket Varför skaffa bredband Din checklista Eltel + byanät = sant Kontakta din lokala samarbetspartner 2 3

Läs mer

beställare Hur ökar vi innovationsviljan?

beställare Hur ökar vi innovationsviljan? Renodlad beställare Hur ökar vi produktiviteten iteten och innovationsviljan? Trafikverkets strategiska utmaningar 2012-2021 Ett energieffektivt t transportsystem t t Väl fungerande resor och transporter

Läs mer

Bredbandsstrategi Burlövs kommun

Bredbandsstrategi Burlövs kommun 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:9 DIARIENUMMER KS/2018:459-005 Bredbandsstrategi 2018 2022 Burlövs kommun Strategisk inriktning för bredbandsutbyggnaden i Burlövs kommun Burlöv är en kommun i stark tillväxt

Läs mer

Beställargruppens uppgifter kan delas in i fyra olika kategorier;

Beställargruppens uppgifter kan delas in i fyra olika kategorier; 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Sebastian Dahlgren Axelsson Tel: 010-698 17 35 sebastian.dahlgren-axelsson @naturvardsverket.se PM 2017-09-04 Ärendenr: NV-04603-17

Läs mer

Revidering av budget efter styrande beslut av styrelse. Kvartalsraport Q2

Revidering av budget efter styrande beslut av styrelse. Kvartalsraport Q2 Revidering av budget efter styrande beslut av styrelse Kvartalsraport Q2 Ebru Poulsen Sida: 1 (7) Hur utförs kvalitetskontroller, vem kontrollerar vem? Projektplan Ebru Poulsen Sida: 2 (7) Innehåll 1 Mål...

Läs mer

Utmaningar som kräver annat tankesätt

Utmaningar som kräver annat tankesätt Utmaningar som kräver annat tankesätt Rekryteringsutmaningen Kräver utveckling av verksamhet, organisation, arbetssätt och ökad digitalisering Sjukfrånvaron Kräver förebyggande samt hälsofrämjande arbetsmiljöarbete

Läs mer

Halvtidsutvärdering. Självutvärdering gjord av ProcSIBEs deltagare (14st) Enkät baserad på målen i ansökan. Kunskapsplattform.

Halvtidsutvärdering. Självutvärdering gjord av ProcSIBEs deltagare (14st) Enkät baserad på målen i ansökan. Kunskapsplattform. Halvtidsutvärdering Självutvärdering gjord av ProcSIBEs deltagare (14st) Enkät baserad på målen i ansökan Kunskapsplattform Heltäckande bild Extern samverkan Resultatspridning ProcSIBE som kunskapsplattform

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Enviksbyn. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Enviksbyn. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Enviksbyn Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Avsikts- och programförklaring för utvecklingen av en nationell hemsida för ESD på högskolenivå esdsverige.se

Avsikts- och programförklaring för utvecklingen av en nationell hemsida för ESD på högskolenivå esdsverige.se Avsikts- och programförklaring för utvecklingen av en nationell hemsida för ESD på högskolenivå esdsverige.se Bakgrund Behov en nationell arena för utbildare inom högre utbildning för didaktiskt utvecklingsarbete

Läs mer

Gemensam avloppsanläggning, så här går det till

Gemensam avloppsanläggning, så här går det till Gemensam avloppsanläggning, så här går det till Tag kontakt med de grannar som berörs av krav på en ny avloppsanläggning för att ta reda på vilka som är intresserade av att undersöka vad en gemensam avloppsanläggning

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

Hur ökar vi produktiviteten och innovationskraften i branschen?

Hur ökar vi produktiviteten och innovationskraften i branschen? Hur ökar vi produktiviteten och innovationskraften i branschen? Sveriges största beställare visar hur arbetet fortskrider Stefan Engdahl Direktör, Investering Trafikverkets uppdrag Regeringen har, via

Läs mer

Gemensam VA-anläggning - Hur gör man?

Gemensam VA-anläggning - Hur gör man? Gemensam VA-anläggning - Hur gör man? En guide över arbetsgången vid bildandet av gemensam VA-anläggning i samband med anslutning till allmänt VA-nät Varför allmänt vatten och avlopp? Under 2009 beslutades

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Vägledningen 24-timmarswebben. Magnus Burell, Verva Uppdaterad: 2007-09-11

Vägledningen 24-timmarswebben. Magnus Burell, Verva Uppdaterad: 2007-09-11 Vägledningen 24-timmarswebben Magnus Burell, Verva Uppdaterad: 2007-09-11 Vägledningen 24-timmarswebben Vad? Ca 150 riktlinjer för utveckling av webb och e-tjänster i offentlig sektor Senaste version 2006

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Strategisk kommunikationsrådgivning

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Strategisk kommunikationsrådgivning SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Strategisk kommunikationsrådgivning Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna i länet

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

Kvalitetsuppföljning, rörkvalitet

Kvalitetsuppföljning, rörkvalitet Kvalitetsuppföljning, rörkvalitet En del i SVU- och 4S-projektet Kartläggning av certifieringskrav för PE-rör Ebru Poulsen, Stockholm Vatten Marie Allvar, Swerea KIMAB Rikard Kärrbrant, Swerea KIMAB 1

Läs mer

TILLSYNSKOMMUNIKATION

TILLSYNSKOMMUNIKATION TILLSYNSKOMMUNIKATION DESS OLIKA FASER OCH BEHOV AV VERIFIKAT SSM s forskningsdagar 23-24 oktober 2013 Anna Borg Anna Borg, BorgA Konsult AB, Helsingborg Civ.Ing Teknisk Fysik Studier i ekonomi, psykologi,

Läs mer

Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration

Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration 1(5) Johan von Schantz 08-686 3877 johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2017-06-20, punkt 14 Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration beskrivning Beslut om genomförande av

Läs mer

Beställargruppen Konstgräs KoM

Beställargruppen Konstgräs KoM Beställargruppen Konstgräs KoM Solna 10 april 2019 Pernilla Holgersson 1 Nu säger spelarna och deras fans till om konstgräset 2 1 Lånad bild från Vg-regionens kommande guide för upphandling av plast 3

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. PR-tjänster

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. PR-tjänster SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för PR-tjänster Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna i länet får tillgång till en

Läs mer

Samverkan för noll olyckor i byggbranschen. Håll Nollans verksamhet och roll Vision... 4

Samverkan för noll olyckor i byggbranschen. Håll Nollans verksamhet och roll Vision... 4 Innehåll Håll Nollans verksamhet och roll... 3 Vision... 4 De fyra intresseområdena, våra mål och prioriterade aktiviteter... 4 Ledarskap och kultur... 4 Kunskap och kompetens... 5 Gemensamma arbetssätt

Läs mer

Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018

Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018 Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018 Syfte med verksamheten SWEDTRAIN är branschorganisationen för företag som är verksamma inom Sveriges järnvägsindustrier. SWEDTRAIN arbetar för att stärka järnvägsindustrins

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Verktyg för lokal nytta

Verktyg för lokal nytta Verktyg för lokal nytta Prognos Planering i samverkan Teknikerutbildning Ny modell för upphandling Ny form för vindbonus Förnybart som tillväxtmotor Jobb och affärer på lång sikt Torbjörn Laxvik Vårt uppdrag

Läs mer

Styrning av Underhåll Väst Jvg

Styrning av Underhåll Väst Jvg Revisionsrapport Styrning av Underhåll Väst Jvg Internrevisionen 2012-02-14 TRV 2011/79397 Revisorer Distribution IR, Mats Olsson, Jan Pettersson *) IR, Erica Dahlin IR, Lars Vikström GD, Gunnar Malm ce,

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Rejlers Fiberprocess. En lysande tråd till framtiden

Rejlers Fiberprocess. En lysande tråd till framtiden Rejlers Fiberprocess En lysande tråd till framtiden Det avgörande är oftast inte det som syns, utan det som ligger dolt under ytan UTREDA Utreda är den viktigaste produkten i hela fiberprocessen. Gör man

Läs mer

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård BESLUTSUNDERLAG 1(2) Richard Widén 2014-05-26 Dnr: LiÖ 2014-660 Landstingsstyrelsen Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård Landstinget i Östergötland

Läs mer

HANDLINGSPLAN BIM GREEN BOX www.bimgreenbox.org Databas för material och kemikalier inom bygg och anläggning

HANDLINGSPLAN BIM GREEN BOX www.bimgreenbox.org Databas för material och kemikalier inom bygg och anläggning HANDLINGSPLAN BIM GREEN BOX www.bimgreenbox.org Databas för material och kemikalier inom bygg och anläggning 1 Innehåll Introduktion...3 Bakgrund...3 Nackdelar med analog informationshantering...4 Fördelar

Läs mer

SPEF. trygghet för dig

SPEF. trygghet för dig RÄTT FRÅN BÖRJAN 1 SPEF trygghet för dig Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening, SPEF, är den rikstäckande branschorganisationen för murat och putsat byggande i Sverige. Föreningen grundades 1966

Läs mer

Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter

Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter 2010-08-24 Handläggare Anders Langemark Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter Deltagande kommuner I detta projekt medverkar individ och familjeomsorgen (IFO)

Läs mer

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Vägledning Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Vägledning för arbetet med förvaltningsgemensamma specifikationer RAFGS1D20171025 Kontakta oss Information om arbetet med FGS:er hittar du på vår webbplats:

Läs mer

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2015-344 Handläggare Peter Leonardsson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Projektledare VA E-post: peter.leonardsson2@norrtalje.se Investering 2019 Tilläggsinvestering

Läs mer

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi 2012 09 18 Sveriges Kommuner och Landsting Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet VINNOVA Västerås stad Innovationsupphandling VINNOVA Upphandlingsstödet

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE Strängnäs Business Park Handläggare Catarina Berglund Lars Ekström Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:282-011 2017-04-19 1/3 Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll

Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll Enklare, snabbare, säkrare Att gräva av en ledning är ofta både kostsamt och tidskrävande. Men det finns ett bra sätt att undvika skador och onödigt arbete. Ledningskollen.se

Läs mer

Anmälan av projekt för anbudsräkning

Anmälan av projekt för anbudsräkning 1 (1) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-11-04 Dnr Sbn 2013-7 Erik Bjäresten Samhällsbyggnadsnämnden Anmälan av projekt för anbudsräkning Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen får härmed anmäla

Läs mer

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 Kom ihåg!» Samarbeta INTE om priser.» Dela INTE upp marknaden.» Utbyt INTE strategiskt viktig information. 2 Du

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27 www.bolmsofiber.se Interimsstyrelsen har bestått av Lars Andersson Carina Bolmblad Claes Gauffin Joachim Gustavsson Henry Tidstrand Jan Starck

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät PROCESSBESKRIVNING BYALAG Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät Bredband i hela Sverige Målet för bredbandspolitiken är att Sverige ska ha bredband i världsklass. För att kunna realisera

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM EL. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM EL. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM EL Ämnet tekniska system el behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet elinstallation. I projektering ingår utrednings-

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

B-samordningsprojektet och behovsanalysprocessen

B-samordningsprojektet och behovsanalysprocessen B-samordningsprojektet och behovsanalysprocessen 2016-01-19 Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@folkhalsomyndigheten.se Bakgrund Varför ett projekt om B-samordning Samordningen är komplicerad inom B- pga av

Läs mer

VVS- och VA-industrins branschorganisation

VVS- och VA-industrins branschorganisation Delaktig Synlig Konkurrenskraftig VVS- och VA-industrins branschorganisation Jag har mött en organisation som gör skillnad och påverkar Det är med entusiasm och en stor portion ödmjukhet som jag har tagit

Läs mer

Va-policy Emmaboda kommun

Va-policy Emmaboda kommun Va-policy Emmaboda kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-16, 76, registernr. 54.4 Va-policy Emmaboda kommun Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade

Läs mer

SUNETs Projektmodell. Syfte. Processer. Version: 2012-04-10

SUNETs Projektmodell. Syfte. Processer. Version: 2012-04-10 SUNETs Projektmodell Version: 2012-04-10 Syfte Syftet med denna modell för arbete med SUNETs tjänster är att ge användare och kunder en väl fungerande tjänst som uppfyller de mål som SUNET styrelse har

Läs mer

Marinel och elektronik

Marinel och elektronik Marinel och elektronik Ämnesplan: Marinel och elektronik Kurser: Båtel 1-2, Marinelektronik 1-2, Motorelektronik 1-2, Marinel och elektronik Ämnets syfte Undervisningen i ämnet marinel och elektronik ska

Läs mer

Utredningsrapport. - Att systematiskt och fortlöpande utveckla samt säkra kvaliteten i svenska Taekwondoförbundet. Fastställd av styrelsen 2015-01-14

Utredningsrapport. - Att systematiskt och fortlöpande utveckla samt säkra kvaliteten i svenska Taekwondoförbundet. Fastställd av styrelsen 2015-01-14 Utredningsrapport - Att systematiskt och fortlöpande utveckla samt säkra kvaliteten i svenska Taekwondoförbundet. Fastställd av styrelsen 2015-01-14 Utredningsrapport Den 8 oktober beslutade styrelsen

Läs mer

Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014. Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad

Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014. Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014 Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad Förhållningssätt Förhållningsättet i en dialog är värdegrunden

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 K = Kommunen S = Samfälligheten E = Entreprenör 1. Varför bygger Norrtälje kommun ut ledningsnätet i Räfsnäs men inte i Östernäs? K svarar: Området mellan

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2 Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan 2014-07-09 Version 0.2 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-06-26 0.1 Utkast Josephine Andersson 2014-07-01 0.2

Läs mer

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX Vattenplan för Ystads kommun Del 2: VA-policy Remissversion 2016-02-29 Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX VA-policy Inledning VA-policyn avser att vara ett dokument som tydliggör målsättningarna och

Läs mer

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Hållbarhetsindex Anknytning till strategiska dokument VA-planen: De senaste åren har förnyelsetakten

Läs mer

STRATEGI STRATEGI FÖR EHÄLSA

STRATEGI STRATEGI FÖR EHÄLSA STRATEGI FÖR EHÄLSA 1 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Metod 3 1.2 Externa dokument 3 2 Nuläge 4 2.1 Övergripande Utmaningar 4 3.2 Utmaningar kopplade till informationssäkerhet 4 3.3 Utmaningar kopplade till

Läs mer

GIS-strategi. för Nybro kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering

GIS-strategi. för Nybro kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering GIS-strategi för Nybro kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2017-04-24 Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering Ansvarig tjänsteman: GIS-strateg 2 Inledning Bakgrund Geografiska

Läs mer

Schaktfritt - Det hållbara ledningsbyggandet. Simon Åkerlund

Schaktfritt - Det hållbara ledningsbyggandet. Simon Åkerlund Schaktfritt - Det hållbara ledningsbyggandet Simon Åkerlund NoDig tekniker Sliplining Rörspräckning Formpassat Styrd borrning PU-Liner Cementbruksisolering NoDig tekniker Brunnsrenovering Flexibla foder

Läs mer

Projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad

Projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad Arbetsgruppen för projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad 2005-03-09 Projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Förord... 3 2 Syfte,

Läs mer

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 1 av 9 VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida

Läs mer