PM BESLUTSUNDERLAG STATIONÄR SOPSUG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM BESLUTSUNDERLAG STATIONÄR SOPSUG"

Transkript

1 UPPDRAGSNUMMER UPPRÄTTAD AV Daina Millers-Dalsjö Annika Ekstrand Towe Ireblad DATUM Underlag för investeringsbeslut stationär sopsug Hallonbergen 1 (14)

2 Innehåll Underlag för investeringsbeslut stationär sopsug Hallonbergen 1 Bakgrund och syfte 3 Område med befintlig stationär sopsug, en fraktion 4 Förtätningar i pågående och antagna detaljplaner 5 Ytterligare potentiella förtätningar 6 Stationär sopsug eller mobil sopsug 7 Placering av ny stationär sopsugterminal 8 Scenarier för ny stationär sopsuganläggning 9 Antaganden 9 Scenarie 1 ny stationär sopsug för 2000 nya lägenheter, inkl. verksamheter 10 Ytbehov terminal 10 Kostnadsuppskattning 10 Scenarie nya, 3200 befintliga lägenheter, vissa verksamheter, ersätter befintlig stationär och mobila sopsugar i Hallonbergen 11 Ytbehov terminal 11 Kostnadsuppskattning 11 EXEMPEL för del av A. Freden Större första etappen, ca 200 lägenheter 12 Ytbehov mm tillfällig terminal 12 Kostnadsuppskattning 13 Dimensionerande avfallsvolym 14 2 (14)

3 Bakgrund och syfte Sundbybergs stad planerar att investera i en stationär sopsugsanläggning för tillkommande lägenheter i Hallonbergen och Ör. Stadsmiljö- och serviceförvaltningen har givit Urban Earth Consulting AB i uppgift att ta fram ett beslutsunderlag avseende investeringen. Denna PM redovisar aktuella scenarier och grova kostnadsuppskattningar som underlag för investeringsbeslutet. I Sundbyberg är det obligatoriskt att sortera det kommunala hushållsavfallet och separat lämna matavfall och restavfall. Maskinell hämtning rekommenderas. Den av Fastighets AB Förvaltaren ägda befintliga stationära sopsugen i Hallonbergen och Ör är av äldre modell med stor dimension på rörsystemet, vilket uppges innebära att den tekniskt inte fungerar för insamling av matavfall från hushåll. Området har dispens från den obligatoriska matavfallsinsamlingen. Den befintliga sopsugen uppges inte ha möjlighet att ta emot mer avfall och är inte energieffektiv (se framtagen lokaliseringsutredning). Den senaste stationära sopsuganläggningen i Ursvik tar emot tre separata fraktioner i varsitt inkast: matavfall, brännbart restavfall och tidningar. Tillkommande nya sopsugsystem bör kunna hantera tre fraktioner i separata inkast för framtida flexibilitet. I samband med förtätningen i området är stationär sopsug med kommunalt huvudmannaskap en förutsättning för god avfallshantering. Mobila sopsugsystem har ett flertal nackdelar i större förtätade områden, främst utrymmesbehov som det stora sugfordonet kräver och lokal störning i form av buller och risk för lukt vid dockningspunkterna. Abonnenter som är anslutna till befintliga ålderstigna mobila sopsuganläggningar planeras på sikt att kunna kopplas till ny stationär sopsuganläggning. Kostnadsuppskattningarna är förenklade och ska ses som indikativa, samt baseras schablonmässigt för antalet lägenheter och baseras på leverantörsuppgifter. Underlaget har tagits fram under juli 2015 i samarbete med Stadsmiljö- och serviceförvaltningen. 3 (14)

4 Område med befintlig stationär sopsug, en fraktion På illustrationen nedan med Hallonbergen till vänster och Ör till höger redovisas (blått område) kvarter anslutna till Fastighets AB Förvaltarens befintliga stationära sopsug i Hallonbergen för en fraktion hushållsavfall, rördiameter D600 (600 mm) i huvudledningsnätet och D500 på anslutningarna till inkasten. Den befintliga stationära sopsugterminalen ligger väster om kvarteret Freden större, med infart från Östra Madenvägen (inringad). Totalt är ca lägenheter anslutna till Fastighets AB Förvaltarens stationära sopsug för hushållsavfall. Området saknar insamling av matavfall, förutom ca 200 lägenheter i Ör där matavfallet samlas in i kärl. Området har tidsbegränsad dispens till 2020 från krav på insamling av matavfall. Den befintliga stationära sopsugen uppges inte lämpa sig för transport av utsorterat matavfall då rördimensionen är för stor. De gamla rören har invändiga lagningar som river upp påsar, varför eventuell eftersortering av avfall i hela påsar inte är möjlig. Figur 1: Kartskiss över områdena Hallonbergen och Ör i Sundbyberg med befintlig sopsugterminal markerad (röd ring). 4 (14)

5 Förtätningar i pågående och antagna detaljplaner I anslutning till befintliga stationära sopsugområdet planeras (inom röd linje) bostäder, ca 2000 st. nya lägenheter, inkl. en mindre mängd kontor/lokaler för verksamheter. Bilden nedan visar de områden där detaljplaner håller på att utarbetas eller redan blivit antagna. För område "A" har en detaljplan antagits. Här planeras start av projektering i oktober 2015 och byggstart av infrastruktur i oktober Figur 2: Kartskiss över områdena Hallonbergen och Ör i Sundbyberg med utbyggnadsetapper markerade med bokstäver, ca 2000 nya lägenheter, lokaler och verksamheter planeras att uppföras inom röda markeringar. I tabellen nedan presenteras det ungefärliga antalet planerade nya lägenheter inom varje byggnadsetapp enligt figur 2 ovan. Tabell 1: Antalet planerade lägenheter per byggnadsetapp. Byggherre A. Wallenstam Freden Större a. Stadens mark Freden Större B. Wåhlin/Förvaltaren Hallonporten Södra C. Folkhem Hallonporten Norra D. Skanska Fröfjärden E. HSB/Förvaltaren Gullvivan/Klockstapeln Ca antal lgh (st) Kontor, verksamheter BTA (m2) Summa Ca lgh m2 Motsvarar ca 320 lgh 170 Den beslutade tillkommande bebyggelsen dimensioneras för avfallsvolym motsvarande ca 2000 lägenheter, inklusive hushållsavfallet från kontor och verksamheter. Avfallsvolym från kontors- och 5 (14)

6 liknande verksamhetsytor antas till 2/3 av avfall från lägenheter, dvs hushållsavfall och matavfall från 150 m 2 BTA verksamhet antas motsvara volymen från 100 m 2 BTA lägenhet. För område A: Freden Större/Wallenstam påbörjas projektering av första etappen, ca 200 lägenheter, i oktober Wallenstam planerar i nuläget för mobil sopsug. Kommunen bör till dess kunna erbjuda ett alternativ för anslutning till stationär sopsug, eftersom det annars kan bli en ö med mobil sopsug i området, vilket försämrar ekonomin för en gemensam stationär sopsuganläggning. För projekteringen av sopsugsystem är det viktigt att ett terminalläge finns och därmed sugriktning är bestämd. Ytterligare potentiella förtätningar I området finns ytterligare möjlighet att förtäta. I skissen nedan syns de kvarter som bör ingå i underlaget för en stationär sopsuganläggning. Även de områden som idag är anslutna till mobil sopsug kan komma att anslutas till kommande stationär sopsuganläggning, (områden anslutna till befintliga mobila sopsuganläggningar visas som gröna fält i figur 1). Totalt kan vid fullt utbyggt system antalet lägenheter/verksamheter/kontor uppgå till totalt ca 5800 st. Figur 3: Kartskiss över områdena Hallonbergen och Ör i Sundbyberg med kommande byggnadsetapper inom röda markeringar, vilka bör anslutnas till en ny stationär sopsug. En viktig principfråga är hur många och vilka fraktioner som ska samlas in med stationär sopsug för att kunna göra tidiga överslag på anslutningskostnad till en ny stationär sopsug, då terminalens ytbehov och utrustning ska dimensioneras. Utveckling av och principer för modernisering av äldre sopsuganläggningar är likaså viktiga, där sugsystemets status för varje område bör bedömas var för sig. 6 (14)

7 En ny stationär sopsuganläggning kan dimensioneras och byggas ut successivt om det finns förutsättningar i form av reserverad yta för sopsugterminal och rangering av containrar. Stationär sopsug eller mobil sopsug I Sundbyberg finns både mobila som stationära sopsuganläggningar för insamling av olika antal avfallsfraktioner per anläggning. De olika anläggningarna samlar in en, två eller tre avfallsfraktioner. Nedan ges en översikt. Figur 4: Kartskiss över områden anslutna till befintlig stationär respektive mobil sopsug. I befintliga områden som har sopsug och därmed inte har planerats för uppsamling och transporter av dagligt hushållsavfall inne i området, liksom för förtätningar av dessa områden och större tillkommande områden rekommenderas den stationära sopsugen att vara förstahandsvalet. I och med att kommunens ansvar för insamling av avfall från hushållen återigen är under utredning (2015) och det finns en möjlighet att kommunens roll utökas att omfatta insamling av de stora volymerna lätta förpackningar, liksom för textilier, finns det anledning att överväga generella principer för nya sopsugsystem. En viktig faktor är hur många fraktioner som ska hämtas maskinellt, och vilka skäl som finns för maskinell hämtning av respektive fraktion. De stationära sopsugsystemen har utvecklats tekniskt de senaste åren och flera leverantörer konkurrerar med såväl pris som prestanda. Äldre sopsugsystem byggdes med sopnedkast och inkast till sopsugen på varje våning, vilket ger en mycket god service till de boende och underlättar för barnfamiljer, sjuka och äldre att lämna det dagliga restavfallet, blöjor mm. De äldre systemen hade relativt sett få användare per inkast och ventil. Nyare system med separata inkast för flera fraktioner 7 (14)

8 placeras ofta utomhus och delas av fler lägenheter, vilket försämrar servicen för avfallslämnaren som får gå längre med sitt avfall, men som vanligen kan lämna flera sorterade fraktioner på samma plats. De mobila sopsugsystemen har svårt att göra sig gällande i täta områden med blandad bebyggelse, och antalet leverantörer och därmed konkurrensen minskar. De mobila sopsugsystemen har en stor fördel vad gäller rådigheten systemet planeras och placeras helt på kvartersmark. Detta innebär också att byggherren/fastighetsägaren bär hela kostnaden för investeringen liksom utrymmet för uppsamlingstankarna. Till nackdelarna kan nämnas att det behövs en tank under inkastet för varje fraktion avfall. Vanligen dimensioneras mobil sopsug för hämtning en gång per vecka, vilket innebär att det finns risk för att avfallet börjar lukta när det ligger i tanken. Mobilsugsystemet har inte samma möjligheter att ta emot större påsar med avfall från verksamheter. Det har även förekommit problem med att blött avfall packar sig i botten av tanken och inte töms på avsett sätt. Förutom att tankarna kräver utrymme som annars kan användas för parkeringsgarage under gatuplan eller liknande, krävs dockningspunkter för tömning av tankarna med 15 m längd för sugbilens angöring i gatan. För de beslutade och närmast i tid planerade förtätningarna (se Figur 2) behövs ca st. angöringsplatser i gatan för dockning, vilket konkurrerar med annan angöring och användning. Erfarenheterna från t ex Hammarby Sjöstad visar på stora problem med buller lokalt vid sugbilen och i vissa fall lukt för boende och verksamheter vid dockningspunkterna. Bullernivån 7 meter från sugbilen är max 75 db (A) (Envacs Movacs fordon). En meter från tömningsfordonet uppgår ljudnivån till ca db (A) för tömning av en skruvtank, och db (A) för en tank utan skruv (leverantörsuppgift Envac). Alla fraktioner sugs från samma dockningspunkt. Sugtiden per fraktion för 3-4 tankar blir ungefär en halvtimme eller mer. Denna sugtid upprepas för varje fraktion vid samma dockningspunkt. Om målet är att minimera tung fordonstrafik och bullerstörningar i området så uppnås detta inte med mobilsug för flera fraktioner. Felparkerade bilar kan även utgöra problem för sugbilens framkomlighet till dockningspunkten. Placering av ny stationär sopsugterminal En kort inledande lokaliseringsbedömning för placering av ny stationär sopsugterminal i området har gjorts av kommunens Stadsmiljö- och serviceförvaltning i juli 2015, se separat PM. Oavsett om den nya stationära sopsugterminalen ersätter eller kommer att drivas parallellt med den befintliga terminalen så är området vid Östra Madenvägen (inringad i figur 1) lämpligt då det redan bedrivs samma typ av verksamhet där och förutsättningarna för tunga transporter mot Enköpingsvägen kommer att förbättras i och med ny påfart. Ytbehovet för den nya terminalen beror främst på antal fraktioner, fraktionernas avfallsvolym, hur angöring och rangering av containrar kan anordnas och eventuellt delas med befintlig terminal. Om den befintliga terminalen ersätts kan den gamla terminalbyggnaden tas bort. Möjlighet att samlokalisera, ersätta och eventuellt placera delar av terminalen i närliggande berg bör utredas vidare. Detaljplan ska medge placering av stationär sopsugterminal med containerhantering och rangering. 8 (14)

9 Scenarier för ny stationär sopsuganläggning Utgångspunkten för stationär sopsug i tillkommande bebyggelse, ca 2000 lägenheter i samband med förtätning i Hallonbergen/Ör, är att tre fraktioner ska kunna samlas in separat. Det tillkommande området med en successiv utbyggnadstid på ungefär 15 år kan ses som tillräckligt många lägenheter för att motivera en egen ny stationär sopsuganläggning. Beroende på utvecklingen avseende ett kommunalt sopsugbolag i Sundbyberg för samtliga anläggningar kan frågan om en eventuell anslutning av idag befintliga lägenheter efter ombyggnad av det befintliga stationära sopsugsystemet i Hallonbergen vara ett tänkbart alternativ som bör bedömas mer ingående. Planer finns på att framöver även ansluta lägenheter till det nya stationära systemet som idag är anslutna till de befintliga mobila sopsuganläggningarna i området. Till detta scenario tillkommer de ca 3200 st befintliga lägenheter till den nya stationära sopsuganläggningen. Scenarierna används för att lyfta fram utrymmeskrav och storleksordningar på kostnader för investeringar. En jämförelse ska göras med mobil sopsug särskilt för den inledande etappen (Freden Större/ Wallenstam). Antaganden Följande antaganden har gjorts för de förenklade beräkningarna: 1. Ny stationär sopsug med terminal för tre olika fraktioner antages placerad invid befintlig terminal. Teknik, installation, skalbyggnad, markschakter och projektering inklusive oförutsedda utgifter (10-15%?) är med i beräkning. Ev. sprängning är inte medberäknad. 2. För att jämställa servicenivån antas att en inkastplats delas av 50 lägenheter (5000 m 2 BTA lgh). 3. Separata inkast för tre fraktioner (matavfall, restavfall, lätta förpackningar). 4. Samtliga tre fraktioner ska placeras på samma inkastplats. 5. Lagringsvolymen per ventil för respektive fraktion för stationär sopsug är ca 600 l. Tömning av inkast max två gånger per dag. 6. Mobilsugstank dimensioneras för tömning en gång per vecka, högst tre tankar av en och samma fraktion per dockningspunkt m 2 BTA för verksamheter/lokaler har antagits generera avfall motsvarande ca 100 m 2 BTA lägenhet. I detta skede beräknas matavfall och brännbart restavfall från verksamheter till 2/3 av BTA för lägenhet. 8. I kostnadsuppskattningarna ingår ett schablonbelopp på 30% av investeringskostnaden för leverantörens projektering. Projekteringskostnaden är beräknad både för kommunens kostnader på kommunal mark respektive för fastighetsägarens kostnader på kvartersmark. Byggherre/fastighetsägare bekostar utrustning på kvartersmark (inkast, ventiler, rör, uppsamlingstank, dockningspunkt). Anslutningsavgift till stationär sopsug tillkommer, på samma sätt som för VAanslutning, och täcker kommunens kostnader för investering, utslaget på totalt antal anslutna lägenheter och verksamheter (baserat på respektive BTA). Kommunen bekostar terminal, huvudnät/rörledning fram till en anslutningspunkt per (ny) fastighet. Kostnad tillkommer för att skapa utrymmen under mark i garageplan etc. på kvartersmark. 9 (14)

10 Scenarie 1 ny stationär sopsug för 2000 nya lägenheter, inkl. verksamheter Ett nytt stationärt sopsugsystem byggs för tillkommande delar i Hallonbergen och Ör, totalt ca 2000 lägenheter och viss andel verksamheter/lokaler, områdena A-E nedan. Figur 5: Kartskiss över områden som ingår i scenarie 1. Dimensionerande avfallsmängd (1 m 3 = 1000 l) Restavfall ca 160 m 3 /vecka ca 13 ton/vecka (komprimeras) Mat ca 20 m 3 /vecka ca 5 ton/vecka Tredje fraktion ca 50 m 3 /vecka ca 2 ton/vecka (komprimeras) Ytbehov terminal Terminalen kan utformas på olika sätt och eventuellt i flera plan. Här antas att hela anläggningen placeras i ett plan med tillbackning framför varje containerplats. Ytbehov i ett plan är ca 260 m 2 för byggnad med plats för tre avfallscontainrar samt teknisk utrustning. Frihöjdskrav för utrustning och åtkomst är ca 4-5 m. För tillbackning erfordras ca 12 m bredd x 16 m längd framför höga containerportar. Upplastning av container på hämtfordonet sker utomhus med frihöjdskrav 6 m. Kostnadsuppskattning En grov, schablonberäknad kostnadsuppskattning för teknik och installation ges nedan. Kostnad för skalbyggnad antages till 5 MSEK. I beräkning är 2000 m rör (inkl schakt 2500 kr/m) inkluderad. Kostnad för eventuell sprängning ingår ej. Inkast är placerade på gårdsmark. Kommunen äger anläggning fram till kvartersmark. Stationär sopsug för ca 2000 nya lägenheter 3 fraktioner 2 fraktioner Kostnad utrustning på 33 MSEK 27 MSEK Kvartersmark Kommunens anläggning 31 MSEK * 29,5 MSEK * fördelat ca kr/lgh 10 (14)

11 Scenarie nya, 3200 befintliga lägenheter, vissa verksamheter, ersätter befintlig stationär och mobila sopsugar i Hallonbergen Den nya sopsugen byggs för 2000 tillkommande lägenheter samt ersätter den befintliga stationära sopsugen för 2700 lägenheter samt de mobila anläggningarna för 500 lägenheter, ledningsnät och nya inkast för tre, alternativt två fraktioner byggs ut för hela aktuella området anslutna till befintliga sopsuganläggningar. Nya inkast bekostas av byggherren/fastighetsägaren. Dimensionerande avfallsmängd Restavfall ca 420 m3/vecka ca 35 ton/vecka (komprimeras) Mat ca 50 m3/vecka ca 13 ton/ vecka Tredje fraktion ca 180 m3/vecka ca 6 ton/vecka (komprimeras) Ytbehov terminal Terminalen kan utformas på olika sätt och eventuellt i flera plan. Här antas att hela anläggningen placeras i ett plan med tillbackning framför varje containerplats. Ytbehov i ett plan är ca 280 m 2 för byggnad med plats för fyra avfallscontainrar samt teknisk utrustning. Frihöjdskrav för utrustning och åtkomst är ca 4-5 m. Tillbackning ca 15 m bredd x 16 m längd framför höga containerportar. Upplastning av container på hämtfordonet sker utomhus, frihöjdskrav 6 m. Antas att container hämtas för tömning endast vardagar, vilket medför att restavfallet kan behöva dubbla containrar. Kostnadsuppskattning En grov, schablonberäknad kostnadsuppskattning för teknik och installation ges nedan. Kostnad för skalbyggnad antages till 5,5 MSEK, rörledningsschakt 2500 kr/m. Kostnad för eventuell sprängning ingår ej. Inkast är placerade på kvartersmark. Kommunen äger anläggning fram till kvartersmark. För den befintliga bebyggelsen adderas i storleksordningen ca m sugledning, inkast byggs nya. Rivningskostnader mm tillkommer. Stationär sopsug för ca 2000 nya lägenheter befintliga 3 fraktioner 2 fraktioner Kvartersmark ny 33 MSEK 27 MSEK Kvartersmark befintlig * 53 MSEK 42 MSEK Kommunens anläggning 45 MSEK** 44 MSEK *antag kraftigt reducerat antal inkast, 50 lgh/inkast ger totalt ca 207 inkast för tre fraktioner respektive 138 för två fraktioner. ** fördelat ca 8700 kr/lgh. 11 (14)

12 EXEMPEL för del av A. Freden Större första etappen, ca 200 lägenheter Wallenstams första etapp (ca 200 lgh preliminärt) planeras för inflyttning 2017 och kan komma att ha ett behov av avfallsinsamling innan en ny permanent sopsugterminal kan tas i bruk. I det fall kommunen beslutar om stationär sopsug finns några alternativ för att ansluta denna etapp till stationär sopsug. 1) Ursvikslösningen tillfällig kärlhantering: Obligatoriskt källsorterings-/grovsoprum används tillfälligt för insamling av mat- och restavfall tills sopsuganläggning tas i drift. Området projekteras för stationär sopsug. Soprum planeras och placeras nära angöring för sopbil, dimensioneras för att klara veckohämtning av matavfall och restavfall, enligt kommunens krav, t ex gångavstånd till soprum < 50 m från entréport för boende. Som kompensation får fastighetsägaren tillfälligt hänvisa de boende till ÅVC/ÅVS för övrigt källsorterat material. 2) Norra Djurgårdsstadens lösning tillfällig modulterminal utan skalbyggnad: En tillfällig stationär sopsugterminal placeras i närområdet med något enklare teknik, utan komprimering och med fläktar mm placerade i container. Figur 6: Temporär stationär sopsugterminal för tre fraktioner avfall i Norra Djurgårdsstaden. Foto: D. Millers-Dalsjö. Dimensionerande avfallsmängd Avfallsvolymerna från den första etappen på Freden Större är begränsade, varför det inte behövs komprimering för någon fraktion. Restavfall ca 16 m3/vecka ca 1,3 ton/vecka (ej komprimering) Mat ca 2 m3/vecka ca 0,5 ton/vecka Tredje fraktion ca 5 m3/vecka ca 0,1 ton/vecka (på alla ställen) Ytbehov mm tillfällig terminal Terminalen består av containermoduler som placeras utomhus på hårdgjord, stabil yta. Fläkt och filter får plats i en standard lastväxlarcontainer (mått ca 6,5 x 2,5 x 2,8 m), samt en F-container per fraktion, växlar och röranslutningar. Sugledningen ska stiga till containerns tak. Det ska finnas tillräcklig kraftmatning för att försörja sopsugsystemet. Transportluft blåses ut så att inte friskluftintag påverkas. Uppställningsplatsen stängslas in. 12 (14)

13 Ytbehov i ett plan ca 11 m x 12 m =130 m 2 för modulterminal och tre avfallscontainrar, alternativt 11 m x 8 m= ca 90 m 2 för modulterminal och två avfallscontainrar. Frihöjdskrav för utrustning och åtkomst ca 4 m. Hårdgjord yta för tillbackning ca 12 m (alt 8 m) bredd x 16 m längd framför varje containrar. Upplastning frihöjdskrav 6 m. Kostnadsuppskattning Nedan följer jämförelse av kostnader för stationär tillfällig sopsug och mobil sopsug. Båda systemen har fyra inkastpunkter med vardera tre, alternativt två separata fraktioner. För båda systemen ingår 100 m rör på kvartersmark. En grov, schablonberäknad kostnadsuppskattning för teknik och installation och rörledningsschakt ges nedan. Kostnad för eventuell sprängning eller grundläggning ingår ej. Inkast på gård. Kommunens anläggning fram till kvartersmark. Tillfällig stationär sopsug för ca 200 nya lägenheter 3 fraktioner 2 fraktioner Kvartersmark 3,3 MSEK 2,7 MSEK Kommunens anläggning * 7,8 MSEK 7,7 MSEK * varav ca 2 MSEK för 300 m nedgrävd sugledning Sugledningen måste förankras, varför nedgrävningskostnad tas med. Utrustning motsvarande minst halva kostnaden bedöms kunna återanvändas. Mobil sopsug för ca 200 nya lägenheter 3 fraktioner 2 fraktioner Kvartersmark 3,7 MSEK 2,9 MSEK Kommunens anläggning 0 MSEK 0 MSEK För mobilsug tillkommer på kvartersmark byggkostnad för att inrymma uppsamlingstankar och större teknikutrymmen än för stationär sopsug. 13 (14)

14 Dimensionerande avfallsvolym Avfallshanteringen från lägenheter för avfall som omfattas av kommunalt ansvar, för närvarande matavfall och brännbart restavfall, samt den tredje fraktionen (t ex lätta förpackningar, plast, kartong) dimensioneras enligt följande veckovolymer. Bygglovkravet för avfallsinsamling på fastighet i Sundbyberg är för restavfall 80 l/lgh, vecka och matavfall 10 l/lgh, vecka. För den tredje fraktionen (t ex lätta förpackningar) antas 25 l/lgh, vecka. Varje fastighet ska ha egen avfallshantering för dessa fraktioner. I detta skede beräknas matavfall och brännbart restavfall från verksamheter till 2/3 av BTA för lägenhet. Tabell 2: Dimensionerande avfallsmängder, Fraktion Sundbyberg Avfallsvolym (l/lgh, v) Avfall Sverige*: Densitet (kg/m 3 ) Beräknad avfallsmängd (kg/lgh, v) Beräknad avfallsmängd (kg/lgh, år) 1. Brännbart 80 80* 6, Matavfall * 2, PRELIMINÄRT lätt avfall Antag 25 Antag 35 < 1 45 *Avfall Sverige nyckeltal för densitet för brännbart avfall respektive matavfall från hushåll. 14 (14)

PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB

PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB Datum: 2014-03-25 Rev: 1 Rev datum: 2015-10-05 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av uppdraget... 3 2. Bakgrund... 4 3. Avfallsmängder... 4 4. Avfallsmängder från

Läs mer

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Januari 2015 SÄRSKILDA RIKTLINJER FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Dokumentet ersätter tidigare PM. Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. INNEHÅLL

Läs mer

Alternativ 1 Förpacknings-, tidnings- och matavfall hanteras i seminedgrävda/nedgrävda

Alternativ 1 Förpacknings-, tidnings- och matavfall hanteras i seminedgrävda/nedgrävda PM Alternativ för placering av avfallsrum/behållare kvarteret Dalen 13 2017-09-26 Dimensionerande flöde För samtliga alternativa utformningar av avfallshantering i Dalen 13 har följande dimensionerande

Läs mer

Projekt: Bergholmsbacken, Bagarmossen Dokument: Förstudie sopsug mobilt sopsug

Projekt: Bergholmsbacken, Bagarmossen Dokument: Förstudie sopsug mobilt sopsug FÖRSTUDIE MOBILT SOPSUG, BERGHOLMSBACKEN, BAGARMOSSEN Medverkande Uppdragsansvarig: Kvalitetsgranskare: Rune Hammar Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Syfte... 2 3 Omfattning... 3 4 Allmänt om mobila

Läs mer

Handbok för stationär sopsug

Handbok för stationär sopsug SUNDBYBERG AVFALL OCH VATTEN AB HANDBOK FÖR STATIONÄR SOPSUG 2018-04-19 Handbok för stationär sopsug POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST WEBB ORG.NUMMER SUNDBYBERG AVFALL OCH VATTEN AB BOX 7510 174

Läs mer

PM Utredning av sopsugssystem i Västerport

PM Utredning av sopsugssystem i Västerport Sammanfattning Detta PM beskriver genomförd utredning för sopsugssystem i Varbergs nya stadsdel Västerport och har tagits fram som en del av detaljplanen. Sammanfattningsvis förordar VIVAB att ett sopsugssystem

Läs mer

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 2015-08-28 1 (7) Dnr -1073/2015 Stadsmiljö- och tekniska nämnden Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 Beslutsunderlag Stadsmiljö- och serviceförvaltingens förslag till ny Avfallstaxa för

Läs mer

Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden

Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-02-01 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 Tekniska nämnden ger Bygg- och miljöförvaltningen

Läs mer

Bilaga 2 Ekonomisk kalkyl

Bilaga 2 Ekonomisk kalkyl Översiktlig kalkyl för sopsug för tre avfallsslag samt avfallskvarn för matavfall Anläggningsdel Investering Kommentar Byggnad, miljoner kr 5-10 Utrustning, rör, inkast, miljoner kr 78-104 15 000-20 000

Läs mer

Information om underjords-/markbehållare

Information om underjords-/markbehållare Version 2 2014-10-27 Teknisk Handbok bilaga 7 Information om underjords-/markbehållare Underjords-/markbehållare ger en långsiktigt hållbar avfallshantering med god arbetsmiljö för avfallshämtaren. Bottentömmande

Läs mer

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD AVFALLSHANTERING I NACKA STAD 2015-03-18 Innehållsförteckning 1 Mål för avfallshanteringen... 3 2 Generella förutsättningar... 3 3 Mat- och restavfall från flerbostadshus... 3 4 Förpackningar och tidningar

Läs mer

KV. BRÄDSTAPELN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN AVFALLSHANTERING FÖR PÅBYGGNAD KONTOR URBAN EARTH CONSULTING AB Rev A Rev B

KV. BRÄDSTAPELN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN AVFALLSHANTERING FÖR PÅBYGGNAD KONTOR URBAN EARTH CONSULTING AB Rev A Rev B KV. BRÄDSTAPELN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN AVFALLSHANTERING FÖR PÅBYGGNAD KONTOR Situationsplan kv Brädstapeln, Equator, 2017-09-01 2016-06-16 Rev A 2017-09-06 Rev B Towe Ireblad Daina Millers-Dalsjö Avfallshantering

Läs mer

AVFALLSUTREDNING WÄTTINGEBACKEN

AVFALLSUTREDNING WÄTTINGEBACKEN RAPPORT AVFALLSUTREDNING WÄTTINGEBACKEN 2017-10-04 UPPDRAG 279978, Avfallsutredning i Wättingebacken Titel på rapport: Avfallsutredning Wättingebacken Status: Leverans Datum: 2017-10-04 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Informationsmöte Sopsugsterminal ROS Norrtälje Hamn

Informationsmöte Sopsugsterminal ROS Norrtälje Hamn Informationsmöte Sopsugsterminal ROS Norrtälje Hamn BILD TERMINAL 2017-03-29 Informationsmöte 1 Bakgrund Sopsug i Norrtälje Kommunfullmäktige har 2015 beslutat att Norrtälje hamn ska ha en kommunägd stationär

Läs mer

RAPPORT NORRTÄLJE HAMN

RAPPORT NORRTÄLJE HAMN Bjerking AB BJE 13U22495 Norrtälje Hamn Uppdragsnummer 1157637000 Bilaga 2 g. Utredning av insamlingsmodell för avfall Doubleclick below to add picture 2013-06-07 Sweco Environment AB Stockholm Avfallsteknik

Läs mer

Nytt avfallsinsamlingssystem i Gamla Stan Skrivelse från Carin Jämtin (S)

Nytt avfallsinsamlingssystem i Gamla Stan Skrivelse från Carin Jämtin (S) PM 2010:147 RII (Dnr 303-1375/2009) Nytt avfallsinsamlingssystem i Gamla Stan Skrivelse från Carin Jämtin (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Carin

Läs mer

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD AVFALLSHANTERING I NACKA STAD 2016-09-22 Innehållsförteckning 1 Dokumentets syfte... 3 2 Mål för avfallshanteringen... 3 3 Generella förutsättningar... 3 4 Mat- och restavfall från flerbostadshus... 4

Läs mer

Rev A Towe Ireblad Daina Millers-Dalsjö

Rev A Towe Ireblad Daina Millers-Dalsjö KV. BRÄDSTAPELN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN AVFALLSHANTERING FÖR PÅBYGGNAD KONTOR Situationsplan kv Brädstapeln, Equator, 2016-03-16 2016-06-16 Rev A Towe Ireblad Daina Millers-Dalsjö Arbetsmaterial/Detaljplan/Brädstapeln

Läs mer

Sopsugsutredning Gasverksområdet

Sopsugsutredning Gasverksområdet PM Utredning Staffan Ädelqvist, Grontmij Rolf Sundberg, Sopsugkonsulterna AB Kalkyl Patrick LePierre, Grontmij Datum 2012-08-28 Uppdragsgivare Exploateringskontoret Stockholms stad genom: Torbjörn Ollas,

Läs mer

Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll

Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll Norra Djurgårdsstaden är en del i Stockholms stads vision om ett Stockholm i världsklass 2030. De ambitiösa miljömålen

Läs mer

3.5. Den totala avgiften. verksamheter. Då gäller att: vecka. en gång per. Förutsättningar för. år: Avgift. 390 kr 290 kr 330 kr.

3.5. Den totala avgiften. verksamheter. Då gäller att: vecka. en gång per. Förutsättningar för. år: Avgift. 390 kr 290 kr 330 kr. 25 (35) 3.5 Verksamheter Den totala avgiften består av grundavgift t och abonnemangsavgift. I abonnemangsavgifter ingår kostnader enligt kapitel 2.6. Eventuell tilläggsavgift för gångavstånd tillkommer

Läs mer

PM KRETSLOPPSBASERAD AVFALLSHANTERING KV BROFÄSTET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

PM KRETSLOPPSBASERAD AVFALLSHANTERING KV BROFÄSTET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN PM KRETSLOPPSBASERAD AVFALLSHANTERING KV BROFÄSTET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN UPPRÄTTAD 2011 12 20 Trafikkontoret, avdelning avfall, har utifrån miljöprogrammets operationella mål samt stadens riktlinjer

Läs mer

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad 2013-09-04 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad Beslutsunderlag Förslag till Avfallstaxa för Sundbybergs stad. s skrivelse den 4 september 2013. Sammanfattning

Läs mer

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering.

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Råd och anvisningar vid framtagande av underlag för detaljplaner och annan planering, bygglov etc. för bostäder och verksamheter. 1. Kommunal renhållningsansvar

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG. Beslutsunderlag Sopsug Norrtälje Hamn refnr KOMMUNSTYRELSEKONTORET NORRTÄLJE KOMMUN

BESLUTSUNDERLAG. Beslutsunderlag Sopsug Norrtälje Hamn refnr KOMMUNSTYRELSEKONTORET NORRTÄLJE KOMMUN repo001.docx 2012-03-2914 KOMMUNSTYRELSEKONTORET NORRTÄLJE KOMMUN Beslutsunderlag Sopsug Norrtälje Hamn refnr 11905101 UPPDRAGSNUMMER SWECO 1157688 27 JUNI 2014 DAINA MILLERS-DALSJÖ JAN RYLENIUS ERIK PETTERSSON

Läs mer

Jämförelse av avfallssystem

Jämförelse av avfallssystem 2017 06 28 1 (10) PM Katarina Södergren, NVOA Hans Andrasko, planenheten Jämförelse av avfallssystem Sammanfattning För att bättre kunna jämföra tänkbara avfallssystem i Bergs gård, för insamling av främst

Läs mer

Bakgrund till valet av avfallssystem för Nacka Stad

Bakgrund till valet av avfallssystem för Nacka Stad 2015-03-12 1 (13) PM Teknik, VA/Avfall Natur- och trafiknämnden Bakgrund till valet av avfallssystem för Nacka Stad Inledning Vid val av insamlingssystem är faktorer som hög utsorterings- och återvinningsgrad

Läs mer

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter Ny kommunal avfallstaxa för flerfamiljshus och verksamheter 1 Varsågod Ny avfallstaxa gäller från 1 april 2012. Här kommer information till dig som fastighetsägare om den nya avfallstaxan som gäller för

Läs mer

AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN

AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN Innehållsförteckning 1 Mål för avfallshantering... 3 2 Förutsättning för markanvisning... 3 3 Avfall från flerbostadshus... 3 3.1 System för insamling av matavfall och restavfall...

Läs mer

3.3. Den totala avgiften 3.4.1. för flerbostadshus. vecka. en gång per. Förutsättningar för. Avgift. 270 kr 360 kr 300 kr 380 kr 410 kr

3.3. Den totala avgiften 3.4.1. för flerbostadshus. vecka. en gång per. Förutsättningar för. Avgift. 270 kr 360 kr 300 kr 380 kr 410 kr 17 (35) 3.3 Flerbostadshus Den totala avgiften består av grundavgift t och abonnemangsavgift. I abonnemangsavgifter ingår kostnader enligt kapitel 2.6. Eventuell tilläggsavgift för gångavstånd tillkommer

Läs mer

Förbereda övergång till kommunalt insamlingsansvar. Mål att skapa en smidig övergång. Redovisa insamlingssystem, ny teknik m m

Förbereda övergång till kommunalt insamlingsansvar. Mål att skapa en smidig övergång. Redovisa insamlingssystem, ny teknik m m Anders Asp Fokusgrupp Uppdrag Förbereda övergång till kommunalt insamlingsansvar Mål att skapa en smidig övergång Redovisa insamlingssystem, ny teknik m m Kostnadseffektiva system Hög kvalitet på insamlat

Läs mer

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018 PM Ny avfallstaxa Järfälla Kommun Miljö- och avfallsbyrån i Mälardalen AB Kopparbergsvägen 8 722 13 Västerås Telefon: 073-980 37 20 E-post: info@milav.se Org.nr: 556864-6870 Bankgiro: 803-3128 www.milav.se

Läs mer

Information för bostadsrättföreningar och hyreshus

Information för bostadsrättföreningar och hyreshus Information för bostadsrättföreningar och hyreshus Varför samlar vi matavfallet? När vi slänger matavfallet i den brännbarapåsen slänger vi inte bara mat utan också en värdefull resurs. Matavfallet innehåller

Läs mer

SID 1 (21) Avfallstaxa 2014. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige.

SID 1 (21) Avfallstaxa 2014. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. SID 1 (21) Avfallstaxa 2014 Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. SID 2 (21) SID 3 (21) INNEHÅLL Allmänt 4 Avgiftsberäkning 4 Debitering 5 Definitioner 5 Kärl- och säckavfall Återvinningscentraler 8

Läs mer

Sopsugssystem i Barkarbystaden

Sopsugssystem i Barkarbystaden Sopsugssystem i Barkarbystaden JÄRFÄLLA KOMMUN M I L J Ö - O C H P R O J E K T E R I N G S B Y R Å N I M Ä L A R D A L E N A B B A D H U S G A T A N 4 B 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR OCH FASTIGHETSÄGARE Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Ert matavfall kan bli biogas och

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FLERBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FLERBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FLERBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Förutom tömning av kärl och hämtning av säck så ingår behandling av kyl- och frysskåp i taxan. Transportavgift tillkommer. Information Grundavgift

Läs mer

Avfallstaxa 2019 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN

Avfallstaxa 2019 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN Avfallstaxa 2019 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN 2019 års taxa börjar att gälla från och med 2019-01-01 En ökning av taxan i förhållande till 2018 års taxa har gjorts med cirka 10 procent.

Läs mer

Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholms stad för biologisk behandling - remissvar

Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholms stad för biologisk behandling - remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN SID 1 (7) 2013-02-25 Handläggare: Marie Broberg Telefon: 08 508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Handlingsplan för ökad insamling av matavfall

Läs mer

Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall.

Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Styrdokument 2015-09-21 Dnr KS/2015:388 Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen: Nämndens namn den dag månad

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR OCH FASTIGHETSÄGARE LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. ERT MATAVFALL KAN BLI BIOGAS OCH NÄRING Närmare 40% av det som hamnar

Läs mer

Avgift tas ut enligt fastställd taxa för varje enskild tjänst. Avgifterna anges utan lagstadgad mervärdesskatt.

Avgift tas ut enligt fastställd taxa för varje enskild tjänst. Avgifterna anges utan lagstadgad mervärdesskatt. Denna taxa gäller för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall inom Stockholms kommun. Insamlingen sköts av det kommunala bolaget Stockholm Vatten Avfall AB, nedan kallat Stockholm Vatten, på uppdrag

Läs mer

Avfallshantering KTH Studentbostäder

Avfallshantering KTH Studentbostäder 2014-04-23 1 Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 ÖVERSIKTSKARTA... 3 3 MÄNGDER AVFALL OCH ANTAL BEHÅLLARE... 4 4 PLACERING... 5 5 GESTALTNING... 8 2 1 På KTH Campus idag sker den övervägande delen av all sophämtning

Läs mer

Avfallstaxa 2013. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige.

Avfallstaxa 2013. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. S TRAFIKKONTORET SID 1 (21) Avfallstaxa 2013 Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. Trafikkontoret. Avdelningen för avfall. Box 8311, 104 20 Stockholm. Telefon 08-508 465 40. Fax 08-508 265 70. E-post

Läs mer

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER A PROJEKTPARTNER AB

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER A PROJEKTPARTNER AB 2A PROJEKTPARTNER AB Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER 1157777000 MAGNUS THULIN Sammanfattning Kista Square garden är ett komplext projekt som kräver en smart kombination av flera olika

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall En ingående beskrivning av projektet Kompletterande informationsbroschyr till tjänstemannautlåtandet kring nytt insamlingssystem

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR KONTOR OCH LUNCHRUM Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Varje person

Läs mer

Avfallstaxa hushållsavfall 2019

Avfallstaxa hushållsavfall 2019 Helår Småhus Avfallstaxa hushållsavfall 2019 Restavfall 80-140 l 14 dgr 854,00 kr 1 899,00 kr Restavfall 190 l 14 dgr 949,00 kr 1 994,00 kr Restavfall 190 l Veckohämtning 1 968,00 kr 3 410,00 kr Restavfall

Läs mer

PM Avfallsteknik Avfallsutredning Nacka Strand

PM Avfallsteknik Avfallsutredning Nacka Strand Avfallsutredning Nacka Strand 2013-10-04 Detaljplan för Almöstrand och Tjörns entré Datum: 2013-01-18 PM Geoteknik Sidan 1 av 17 PM Avfallshantering Planprogram Lidingö Centrum - Torsvik 1 (21) Sidan 2

Läs mer

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden 2A PROJEKTPARTNER AB UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden 2A PROJEKTPARTNER AB UPPDRAGSNUMMER 2A PROJEKTPARTNER AB Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER 1157777000 MAGNUS THULIN Sammanfattning Kista Square garden är ett komplext projekt som kräver en smart kombination av flera olika

Läs mer

Analys av den framtida avfallshanteringen inom Brf. Eken

Analys av den framtida avfallshanteringen inom Brf. Eken Analys av den framtida avfallshanteringen inom Brf. Eken Per-Christian Löfgren 2012-08-31 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Omfattning av studien 3 3. Förutsättningar 3 4. Alternativ 4 Alternativ 0 fortsatt manuell

Läs mer

Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad

Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad 2015-05-13 www.grontmij.se Uppgiften Grontmijs uppdrag Ta fram beslutsordning, ansvarsfördelning, rättsliga och ekonomiska förutsättningar för

Läs mer

Part of the ESE world. UWS underjordsystem för avfall

Part of the ESE world. UWS underjordsystem för avfall Part of the ESE world UWS underjordsystem för avfall Tekniska detaljer Lyftsystem Inkasthus Gågolv Container Ovan jord Bottenklaffar Säkerhetsgolv Under jord Betongkassun Matavfall Restavfall Glas Förpackningar

Läs mer

Sophantering Brf Eken nr 19

Sophantering Brf Eken nr 19 1 Sophantering Brf Eken nr 19 Bakgrund BRF Eken nr 19 s befintliga sophanteringssystem drabbades i höstas av ett stopp utifrån att man utifrån arbetsmiljölagen inte längre kunde backa in sopbilen och hämta

Läs mer

FÖRSTUDIE STATIONÄR SOPSUG I TÄBY PARK

FÖRSTUDIE STATIONÄR SOPSUG I TÄBY PARK FÖRSTUDIE STATIONÄR SOPSUG I TÄBY PARK TÄBY KOMMUN TERMINALPLACERING, KOSTNAD SYSTEM, ÄGARSTRUKTURER, FINANSIERINGSMODELL 17-06-07 ver 1 Daina Millers-Dalsjö Annika Ekstrand Erik Pettersson Innehåll 1

Läs mer

Avfallstaxa 2018 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN

Avfallstaxa 2018 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN Avfallstaxa 2018 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN 2018 års taxa börjar att gälla från och med 2018-01-01 En ökning av taxan i förhållande till 2017 års taxa har gjorts med cirka 3 procent.

Läs mer

Renhållningstaxa för Enköpings kommun 2017

Renhållningstaxa för Enköpings kommun 2017 Renhållningstaxa för Enköpings kommun 2017 1. Allmänt Taxan avser de avgifter som enligt Miljöbalken 27 kap. 4-6 får uttagas av kommunen för täckande av nödvändiga kostnader för renhållningen. Samtliga

Läs mer

Avfallstaxa för Sundbybergs stad

Avfallstaxa för Sundbybergs stad Avfallstaxa för Sundbybergs stad Antagen av kommunfullmäktige 21 november 2016 VATTEN- OCH AVFALLSENHETEN STADSMIL JÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Avfallstaxa Antagen av kommunfullmäktige den 21 november

Läs mer

Planeringsförutsättningar för avfallshantering

Planeringsförutsättningar för avfallshantering 2016-11-29 Nobelberget - Avfall Bakgrund I samband med detaljplaneringen av Nobelberget (Nacka), ett område med till stor del nybyggnation men också omvandling av befintliga fastigheter till bostäder,

Läs mer

Taxa för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial i Nyköpings kommun. Dnr KK18/387

Taxa för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial i Nyköpings kommun. Dnr KK18/387 Dnr KK18/387 Taxa för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial i Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-12-11 Gäller från och med 2019-01-01 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1. Allmänt

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

Huvudmannaskap för sopsugsanläggning, Kongahällatomten(Dnr KS2011/362-13)

Huvudmannaskap för sopsugsanläggning, Kongahällatomten(Dnr KS2011/362-13) Tjänsteskrivelse 1(5) Handläggarens namn Jenny Lindqvist 2014-01-13 Huvudmannaskap för sopsugsanläggning, Kongahällatomten(Dnr KS2011/362-13) Sammanfattning Utifrån visionen om att göra Kongahälla till

Läs mer

PM Förslag till ny Avfallstaxa 2011

PM Förslag till ny Avfallstaxa 2011 PM 1 (7) 2010-09-14 TN 2010/209-379 Tekniska nämnden Bilaga 2 till Tjänsteskrivelse TN 2010/209-379 PM Förslag till ny Avfallstaxa 2011 Bakgrund Teknik VA & Avfall har tagit fram ett förslag till ny Avfallstaxa

Läs mer

Taxa för hushållsavfall.

Taxa för hushållsavfall. Taxa för hushållsavfall. Örebro kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-12-17 Örebro kommun Tekniska förvaltningen 019-2110 00 orebro.se 2 TAXA FÖR HUSHÅLLSAVFALL I ÖREBRO KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Vakuumteknologi. Latest update August 2009, Envac AB

Vakuumteknologi. Latest update August 2009, Envac AB Vakuumteknologi Latest update August 2009, Envac AB Vakuumteknologi Stationär pneumatisk avfallsinsamling Stationär pneumatisk avfallsinsamling innebär att avfallet transporteras i rörledningar långa sträckor

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR OCH FASTIGHETSÄGARE Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny

Läs mer

AVFALLSTAXA. För Sundbybergs stad. Antagen av kommunfullmäktige den 27 november Gäller från och med den 1 januari 2018.

AVFALLSTAXA. För Sundbybergs stad. Antagen av kommunfullmäktige den 27 november Gäller från och med den 1 januari 2018. AVFALLSTAXA För Sundbybergs stad Antagen av kommunfullmäktige den 27 november 2017. Gäller från och med den 1 januari 2018. Innehåll Avfallstaxa... 3 Kommunens ansvar... 3 Fastighetsinnehavarens ansvar...

Läs mer

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 198. Gäller from 2018-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Sammanställning Grupparbete Workshop Plats för avfall Grupp 1

Sammanställning Grupparbete Workshop Plats för avfall Grupp 1 Grupp 1 Sopsug kompletterande ÅVS Men i stadsdelen synliggörs skräp pedagogiskt till att uppmuntra återbruk för minskade avfallsmängder. Återföra avfall till stadsdel efter rankning för återbruk. Ett lokalt

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter, främst Belastningsergonomi.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter, främst Belastningsergonomi. 2017-05-31 Nobelberget - Avfall Bakgrund I samband med detaljplaneringen av Nobelberget (Nacka), ett område med till stor del nybyggnation men också omvandling av befintliga fastigheter till bostäder,

Läs mer

Svar på remiss om ökad insamling av matavfall i Stockholms stad

Svar på remiss om ökad insamling av matavfall i Stockholms stad SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-07 Handläggare: Susanne Kurtson Telefon: 08-508 03 379 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss om ökad

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 FLERBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 FLERBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2018 FLERBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Förutom tömning av kärl och hämtning av säck så ingår behandling av kyl- och frysskåp i taxan. Transportavgift tillkommer. Information Grundavgift

Läs mer

PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan

PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan AMF Pensionsförsäkring AB, 2015-09-14 Upprättad av: Mirja Nordin & Isabelle Tolgén Projekt 11440 INNEHÅLL

Läs mer

Förutsättningar och krav för sortering av matavfall vid flerbostadshus

Förutsättningar och krav för sortering av matavfall vid flerbostadshus Förutsättningar och krav för sortering av matavfall vid flerbostadshus Avfallshantering Östra Skaraborg Inledning Insamling av matavfall är ett av regeringens nationella miljömål och lyder: Minst 50 procent

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-05 Bilaga 1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2019 Antagen av Kommunfullmäktige den 2018-11-26, 159, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR. Utrymmen för avfall

RÅD OCH ANVISNINGAR. Utrymmen för avfall RÅD OCH ANVISNINGAR Utrymmen för avfall RÅD OCH ANVISNINGAR Utrymmen för avfall För att de boende ska få så bra service som möjligt, och sophämtarna en så bra arbetsmiljö som möjligt, har dessa råd och

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN

AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige i Malmö stad 2013-12-17 Antagen av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2013-12-16 Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Avfallstaxa 2014 1

Läs mer

Sopsug i innerstaden. en studie för avfallshantering i världsklass

Sopsug i innerstaden. en studie för avfallshantering i världsklass Sopsug i innerstaden en studie för avfallshantering i världsklass EN RAPPORT FRAMTAGEN MED STÖD FRÅN VINNOVA OM VAD EN STATIONÄR SOPSUG I STOCKHOLMS INNERSTAD SKULLE INNEBÄRA. TEKNISKT, EKONOMISKT OCH

Läs mer

Plockanalys 2017 DVAAB

Plockanalys 2017 DVAAB Plockanalys 2017 DVAAB 2018-12-10 kg per hushåll och vecka 9 8 7 Plockanalys DVAAB VILLA Plockanalys genomföres i alla dalakommuner hösten 2017. Analysen visar att : 6 5 4 3 2 3,0 2,8 2,2 2,2 Jämförelse

Läs mer

Trafikutredning Duvehed II

Trafikutredning Duvehed II Kungsbacka kommun Göteborg 2015-06-08 Datum 2015-06-08 Uppdragsnummer 1320013979 Utgåva/Status ARBETSMATERIAL Åsa Kinell Martin Rudolphi Åsa Kinell Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

HKF 4410. Renhållningstaxa

HKF 4410. Renhållningstaxa HUDDINGE KOMMUNS HKF 4410 FÖRFATTNINGSSAMLING SIDA 1 (17) Fastställd av kommunfullmäktige 2008-01-14, 5 med ändring 2011-12-05, 233, 2012-12-10, 23, 2013-12-09, 15, 2014-12-08, 38 samt 2015-11-02, 8 Renhållningstaxa

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande av hushållsavfall.kommunens avfallshantering regleras i miljöbalken, avfallsförordningen

Läs mer

PM AVFALL NACKA STRAND DP 4

PM AVFALL NACKA STRAND DP 4 PM AVFALL NACKA STRAND DP 4 CARLYLE/TAM NACKA STRAND UNDERLAG FÖR SAMRÅD DP 4 rev 2017-04-27 Daina Millers-Dalsjö Innehåll 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Kommunens krav för Nacka Strand 2014 1 1.3 Prioriterade

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-15 Bilaga 3:1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2018 Antagen av Kommunfullmäktige den 2017-xx-xx, xx, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Avfallstaxa 2017 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN

Avfallstaxa 2017 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN Avfallstaxa 2017 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN 2017 års taxa börjar att gälla från och med 2017-01-01 En sänkning av taxan i förhållande till 2016 års taxa har gjorts med cirka 3 procent.

Läs mer

Avfallstaxa. Vänersborgs kommun Gäller från

Avfallstaxa. Vänersborgs kommun Gäller från Avfallstaxa Vänersborgs kommun Gäller från 2019-01-01 2 Antagen av kommunfullmäktige den 2018-11-21, 92, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. beslut. För renhållningen inom

Läs mer

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ks 122 Dnr 9017/229.109 Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ärendebeskrivning Med anledning av de förändrade förutsättningarna i producentansvarsförordningarna

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

PM AVFALL NACKA STRAND DP 4

PM AVFALL NACKA STRAND DP 4 PM AVFALL NACKA STRAND DP 4 CARLYLE/TAM NACKA STRAND UNDERLAG FÖR SAMRÅD DP 4 2015-09-25 Daina Millers-Dalsjö Innehåll 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Kommunens krav för Nacka Strand 2014 1 1.3 Prioriterade

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Hallstahammars kommun Avfallstaxa Hallstahammars kommun Antagen av Hallstahammars kommunfullmäktige. Gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, 76. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

TINGSTORGET AVFALLSUTREDNING Koncepthandling 150909. Rapport. 2015-09-09 Upprättad av: Marie Wennergren

TINGSTORGET AVFALLSUTREDNING Koncepthandling 150909. Rapport. 2015-09-09 Upprättad av: Marie Wennergren TINGSTORGET AVFALLSUTREDNING Koncepthandling 150909 Rapport 2015-09-09 Upprättad av: Marie Wennergren TINGSTORGET AVFALLSUTREDNING Koncepthandling 150909 KUND Titania Bygg och VVS AB Ernst Ahlgrens väg

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2018

Kortversion avfallstaxan 2018 Kortversion avfallstaxan 2018 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-17 224. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2016 FLERBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2016 FLERBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2016 FLERBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Förutom tömning av kärl och hämtning av säck så ingår behandling av kyl- och frysskåp i taxan. Transportavgift tillkommer. Information Grundavgift

Läs mer