Anteckningar socialchefsnätverket/gr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar socialchefsnätverket/gr"

Transkript

1 Socialchefsnätverket Anteckningar Elisabeth Beijer och Maria Ljung Anteckningar socialchefsnätverket/gr Närvarande: Nätverket: Karin Alvermalm, Alingsås Lotte Mossudd, Lilla Edet Louise Odengard, Göteborg Monica Holmgren, Mölndal Erika Hägg, Partille Övriga: Elisabeth Beijer, GR Yvonne Witzöe, GR Anita Toth, GR Cornelia Björk, GR Maria Ljung, GR Malin Tisell, Öckerö Anette Johannesson, Göteborg Christina Alvelin, Lerum Mio Saba, Mölndal Camilla Blomqvist, Stenungsund Anna Manhem Laurin, AAH, GR Carolina Fornell, AAH, GR Rosanna Björklund, GR Sandra Goll Rasmussen Nielsen, GR Tid Fredag den 15 juni kl Plats GR, Anders Personsgatan 8 1 AllAgeHub (se också bildspel och OBS, om du inte får nyhetsbrevet nu maa GDPR, meddela info@allagehub.se Anna Manhem Laurin och Carolina Fornell ger en lägesrapport om förutsättningar och innehåll i AllAgeHub. AllAgeHub befinner sig i halvtid under etableringsfasen av samverkansplattformen. Syftet är att stötta kommunerna i utveckling och införande av välfärdsteknik med målet att stärka människors självständighet och trygghet. Utgångspunkten är de behov kommuner och brukare uttrycker. Utvecklingsprojekt kring inköp för personer på landsbygden ( Handla med Bert och Siri ) ges som exempel på ett behov/en utmaning som AllAgeHub arbetat med. Samtliga

2 utvecklingsprojekt finns dokumenterade på webbplatsen. En viktig erfarenhet är att det måste vara behoven, inte i första hand idéerna, som styr. Tid, tillit och uthållighet är nyckelbegrepp. Besöken i den interaktiva miljön på Chalmers ger input till kommunerna i form av ökad kunskap och inspiration, och det är bra om även chefer och politiker deltar, här har Stenungsund sett goda resultat av besök i miljön för att få en ökad förståelse. Expomötesplatser genomförs för att fler aktuella lösningar/produkter ska kunna presenteras, nästa gång är den 16 oktober med tema kommunikation och kognitivt stöd, i Mölndal. Monica Holmgren och Camilla Blomqvist är representanter från socialchefsnätverket i ägarstyrgruppen för AllAgeHub. Reflektioner från nätverket är: Nu är AAH igång och det börjar hända många bra saker. Processen tar tid. Kommunerna behöver underlag för att kunna ta beslut om fortsättningen efter 2019, inklusive medfinansiering från andra parter. Finns det möjligheter i andra delar av socialtjänsten än vård och omsorg (ifo, arbetsmarknad)? Inte egentligen en socialtjänstfråga, alla samhällsaktörer behöver agera för att människor ska kunna få självständighet. När vi startade var fokus mer hjälpmedel, men det har hänt mycket som rör digitalisering i allmänhet, därför är utvecklingen i full fart. Fokus för AAH är att engagera personer med funktionsvariationer i större utsträckning, men hur ska vi tänka samhällsbygget överlag, för att bygga hållbart. Var kommer exempelvis samhällsbyggnad in, hur kan man tänka kommunövergripande? Vilken är arenan? Erfarenheter från Trelleborg och arbetsmarknad är att det var en kommun som gick före med stöd från Vinnova. Stödet hade behövts till fler kommuner tidigare så att automatisering hade kunnat införas utifrån olika kommuners förutsättningar. Troligtvis behövs en visningsmiljö framöver. Tilltalas av beskrivningen av processer. Det borde finnas ett starkt intresse för privata aktörer att samarbeta för att utveckla förenklade tjänster. Några frågeställningar som står fram är: Hur de olika perspektiven från akademi, näringsliv, offentlig sektor och brukarorganisationer kan mötas mer framöver? Vad vill kommunerna från 2020? Vad behöver kommunerna för underlag för att kunna ta ställning till fortsättning? När behöver dessa underlag finnas på bordet? Finns det intresse för långsiktiga externa finansiärer t ex VGR och privata aktörer?

3 Ställningstaganden från nätverket är: Behöver titta på vad som behövs i kommunerna. Utifrån en ny behovsanalys var tillgodoses det behovet? Resultaten behöver beskrivas. Behöver veta vilka möjligheter till extern finansiering som finns. Budgetförutsättningarna spelas in i kommunerna under våren Två workshops inför arbetet som genomförs september oktober Alla som deltar behöver vara förberedda. Deltagare är aktörer på ledningsnivå. Inbjudan går ut via socialchefsnätverket. AAH tar en enskild kontakt med de som inte är med vid dagens möte. Koppla mot social hållbarhet och digitaliseringsutvecklingen. 2 ESF ansökan digitalisering (se också bildspel) Sandra Goll Rasmussen Nielsen, Anita Toth och Elisabeth Beijer redovisar resultaten från de tre workshopparna kring en eventuell ansökan till ESF. Ett underlag för en intresseanmälan skickas ut till kommunerna efter mötet, svar önskas senast den 21 juni. GR har undersökt möjligheterna till ett ESF projekt för att kunna facilitera användandet och bidra till kompetens kring digitalisering i verksamheterna. Det är viktigt att detta arbete är konkret och vardagsnära. Digitaliseringsambassadörer är viktiga funktioner. Ett nära samarbete med Göteborg Stad har funnits i förberedelserna. Elisabeth beskriver GR:s och socialchefernas roll kring digitalisering där vi ser att det idag pågår många olika arbeten runt om och inom GR. Viktigt att koppla ihop alla olika processer och projekt inom digitalisering. När det gäller en ESF ansökan finns t ex alla möjligheter till att koppla ihop med AllAgeHub. Bred definition av vad som kan ingå. Ska innebära kompetenshöjning hos medarbetare inom vård och omsorg. Det finns ett krav på större geografisk spridning. Korta fakta om ESF utlysningen: Utlysningen är på 50 milj. Krav på medfinansiering på 33% av kommuner (tid) Avsiktsförklaring från samverkansaktörer Kort ansökningsperiod: 9 april till 3 sept 2018 Om beviljade medel är projektstart tidigast 1 feb senast 1 april Max projekttid är 2 år. (Tre faser: Analys och planeringsfas: 3 6 månader. Genomförandefas: månader. Avslutsfas: 3 månader) Föreslaget projektupplägg: Målsättningen är att stärka den digitala kompetensen hos baspersonal samt chefer inom hemtjänst samt funktionshindersverksamhet.

4 Vad ingår i konceptet: Inrätta digitaliseringsombud/ambassadörer i deltagande kommuner som får utbildning/verktyg för att coacha kollegor på hemmaplan i mobila arbetssätt Utbildning för baspersonal lokalt i hemtjänsten/boendestöd på APT, etc i hantering av hård och mjukvara, använda digitala lösningar Anordna regionala mötesplatser för baspersonal, digitaliseringsambassadörer samt chefer/samordnare Beslut och besked i dec 2018, förberedelsefas (dec mars 2019). Kommunerna får genom projektet: Två funktioner i kommunen. Lokal projektledare och digitaliseringsambassadörer som finansieras av ESF beroende på den tid som läggs i projektet. Hur mycket tid för lokal projektledare får kommunen själva bestämma utifrån antal digitaliseringsombud och involverad baspersonal. Tid för ambassadörer ca % under genomförandefas. Kompetenshöjande insatser lokalt i kommunen för bas och ledningspersonal. Kommunen bidrar med: Kommunen måste medfinansiera med 33%. Detta sker genom att ledning och baspersonal redovisar den arbetstid som läggs på projektet. GR hjälper till med underlag för redovisning. GR:s roll är att samordna och koordinera projektet (anställd projektledare, processledare, kommunikatör, ekonom och administratör. Vad händer nu: Socialcheferna noterar frågan om medverkan för diskussion lokalt. GR gör ett utskick med mer information till nätverket och fråga om intresseanmälan idag 15 juni. Senast 21 juni måste GR få svar på intresse från kommunerna för att veta om GR ska fortsätta ansökningsarbetet. Intresseanmälan är ej bindande, men är en indikation på om GR ska arbeta vidare med ansökan. Om intresse finns vill GR även veta vilka områden inom ÄO/HS som GR ska arbeta vidare med. 3 Digitalisering VästKom:s roll (se också bildspel) Rosanna Björklund som är digitaliseringsstrateg på GR informerar om VästKoms fortsatta arbete med digitalisering utifrån VästKoms roll som regional samordningsorganisation i länet.

5 VästKom har kontakt med flera nationella aktörer ex Vinova, SKL och ser hur vi kan samverka och använda deras arbete i kommunen. Exempel är NPÖ och de upphandlingar som nu pågår. GITS (en organisation som tar hand om systemen som SAMSA och SITHS kort). E Hälsa; medverkat i framtagandet av handlingsplan för koncept trygghet, service och delaktighet. Arbetar med kompetenshöjande aktiviteter. FVM en tjänst från VästKom har bevakat arbetet. Välfärdscentrum, en förstudie som Västkom deltog i. Inkomna remissvar visade att man ville veta mer. Ett välfärdscentrum ska ha en utveckling och administration och en förvaltning och utförande. Detta ska ske samtidigt dvs få både drift och produkt samtidigt och gärna tillsammans för alla kommunerna. Tre delar i projektet: Kunskapscentrum där de som arbetar ska kunna exempelvis avtal och upphandlingar, utbildning och rådgivning, marknadsföring mm. Utförar /supportorganisation: (larmcentral, digitala tillsyner, rapporter, systemsupport, stöd vid implementering). Teknisk miljö: Mjukvara från en leverantör som man kopplar de tjänster man vill ha i sin kommun (e tjänster, talsyntes, planeringssystem, digital signering) Inspel från nätverket: Hur är Välfärdscentrum kopplat till FVM? Välfärdscentrum är inte kopplat till FVM och inte heller den tekniska miljön, enligt Rosanna. Vi ser att det är många aktörer som arbetar med digitalisering/välfärdsteknik. Hur kan vi koppla ihop dessa? Rosanna vill gärna återkomma till hösten för mer information och dialog. 4 Ungdomsmottagningarna (se också bildspel, en rapport kommer inom kort) Cornelia Björk redovisar analysen från en kartläggning av länets ungdomsmottagningar (UM) och en utvärdering av en särskild satsning på psykisk hälsa. Några noteringar från dragningen anges här (men det finns mycket mer att läsa i rapporten, och i bilspelet!) Uppdraget har beställts genom VVG och består av tre delar: 1. Delstudie vilka är ungdomsmottagningarna? 2. Utvärdering analys av folkhälsoenkät, vem nyttjar och vem nyttjar inte UM? 3. Särskild satsning på förstärkt arbete med psykisk hälsa på UM. Ungdomsmottagningarna i VG: Det finns 54 mottagningar i länet och alla har ett brett uppdrag och en bred målgrupp. Det är många politiska uppdragsgivare. VGR är huvudman för 47 UM och kommunerna för 7. UM har brokiga samverkansavtal (både till omfång och innehåll).

6 Det är brist på flera professioner som läkare (alla kommuner) och psykologer (flertalet), barnmorskor i någon enstaka kommun. Fördelningsprincipen (enligt uppdragsbeskrivning ska vara VGR 75% och kommunen 25%) nåddes av 8 av mottagningarna under våren Besökarna: Ungefär var fjärde ungdom i länet besökte en UM, 85 % tjejer. Ungdomarna är nöjda med det stöd de får på mottagningarna. Inkomsten förefaller inte vara av betydelse för ett besök på UM. Ungdomar som besöker UM har i större utsträckning än andra även andra vårdkontakter. Potentiell riskgrupp är de som har nedsatt psykisk hälsa och som inte besöker mottagningen. Fördelning av kostnader i % 2018: Göteborgs HSN uppdelat 85% VGR och 15% kommun Västra HSN uppdelat 75% VGR och 25% kommun (inga siffror klara i Mölndal, Partille och Härryda när bilderna i presentationen gjordes). Ökat söktryck avser psykisk ohälsa, de som söker mår ofta sämre än tidigare. Det finns olika utmaningar/dilemman för en jämlik vård i Västra Götaland. Svårt att analysera verksamhetsstatistik inom kommunen då det inte registreras i vårddatabasen och det finns inte ett enhetligt system att söka på i inom kommunen. Göteborg Stad kommer att göra en juridisk prövning av om det går att föra in sin statistik i vårddatabas. Satsningen på psykisk hälsa: Några exempel på resultat är förstärkning av personalresurser vilket motsvarade 13% totalt i länet. Antalet unika besökare ökade totalt med 26%, väntetider minskar något, öppettider ökar marginellt och öppettider efter kl minskar. Regionalt sticker Borås och Alingsås ut med att ha ökat unika besökare mest. Mölndal ökar men det beror troligen ej på denna särskilda satsning utan de har fått en annan typ av satsning. Cornelia har fått ett förlängt uppdrag att följa utvecklingen av UM framåt i tiden. Det finns en databas/fil med statistik som är uppbyggd men vem tar hand om den efter avslutat uppdrag, frågar Cornelia. Någon behöver driva och efterfråga data. Spridningskonferens i Vänersborg och Göteborg under Inspel från nätverket: Kan siffor i undersökningen brytas ner mer lokalt? Tyvärr föreligger viss svårighet då statistikunderlagen i VGR är olika samt att Göteborg Stad inte har samma system. Det är också olika geografiska upptagningsområden för UM, och rapportering sker på helhet. Det är första gången som en länsövergripande utredning som detta görs.

7 Bra underlag till kommunerna och diskussionsunderlag lokalt. Utredningen presenteras på många olika håll ex HSN Göteborg. Intressant ämne som föder många frågor. 5 Hälso och sjukvårdsfrågor Erika Hägg ger en information om att hon och Catharina Johansson har tagit initiativ till en träff med Thomas Jungbeck, VästKom, om utvecklingen av kommunernas ansvar för hälsooch sjukvårdsfrågor. Hur säkerställer vi att alla arbetar utifrån de ansvarsgränser vi har, kan vi som kommuner vara överens så att vi i alla sammanhang för produktiva dialoger? Upplevelsen är att samarbeten fungerar bra på övergripande nivå men ju längre ner i organisationen desto mindre förankring och sämre samverkan. Det finns oklarheter kring avtal som ibland försvårar samverkan. Hur ska vi ta hand om detta? Hur lyfter vi upp dessa frågor på ett bra sätt? Helena Söderbäck, Annette Johannesson, Maria Ljung, Yvonne Witzöe och Annelie Bjerde deltar på mötet med VästKom den 28:e juni kl Intresse finns att bjuda in juristen Ellinor Englund från SKL till VVG. Hon kommer den 9 nov till SIMBA. Täbyskrivelsen: Eventuellt intresse för en skrivelse a la Täby tas den politiska vägen och Elisabeth kommer ta upp frågan med styrgruppen för social välfärd. Kommande sammanhang Nästa nätverksmöte är den 31 augusti Socialchefsdagarna 3 5 oktober På spaning efter ett socialt hållbart samhälle, nästa seminarium med Lerum som värd är 11 oktober, obs ändrat från 1 november Studieresa oktober, inbjudan har skickats

ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg

ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg Stärkt digital kompetens för vårdoch omsorgssektorn II Programområde 1 - Kompetensförsörjning, mål 1.1. Stärka kompetensen hos i huvudsak sysselsatta

Läs mer

Samverkansplattformen. AllAgeHub

Samverkansplattformen. AllAgeHub Samverkansplattformen AllAgeHub VISION Forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation och ålder kan leva

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett

Läs mer

VästKom Göteborgsregionens kommunalförbund. Digitaliseringsstrateg

VästKom Göteborgsregionens kommunalförbund. Digitaliseringsstrateg VästKom Göteborgsregionens kommunalförbund Digitaliseringsstrateg VästKom samverkan VästKom är en politiskt styrd organisation Syfte är att utveckla samverkan mellan de 49 kommunerna i Västra Götaland

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 16 augusti 2018 kl 9 12 15 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Erika Hägg, Partille Lena Arnfelt, Kungälv

Erika Hägg, Partille Lena Arnfelt, Kungälv Socialchefsnätverket 2018-08-31 Anteckningar Närvarande Nätverket: Ebba Gierow, Ale Karin Alvermalm, Alingsås Catharina Johansson, Alingsås Louise Odengard, Göteborg Shuja-At Noormohamed, Tjörn Arne Wiik,

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Rips (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Marcus Claesson (L), Mölndal Azar Hedenmalm (MP), Tjörn Lena Hedlund (KD), Stenungsund Mats Nilsson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland Redovisning av FoU-arbete 2017-2018 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISIONEN En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor

Läs mer

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR?

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Jämlik tillgång till: välfungerande boende- och livsmiljöer rekreation (natur, fritid och kultur) service och kollektivtrafik över tid och

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN SOCIALHANDLÄGGARMÖTE

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN SOCIALHANDLÄGGARMÖTE 2016-08- 31 Deltagare: Lis Palm Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Elisabeth Beijer Linda Macke Ida- lena Svensson Anneli Assmundson Bjerde, Fyrbodals Kommunalförbund, sekreterare Boråsregionen Sjuhärads

Läs mer

Anteckningar. Socialchefsnätverket /GR NÄRVARANDE

Anteckningar. Socialchefsnätverket /GR NÄRVARANDE Anteckningar NÄRVARANDE Ebba Gierow, Ale Catharina Johansson, Alingsås Louise Odengard, Göteborg Anette Johannesson, Göteborg Arne Wiik, SDF Angered Göteborg Lena Lager, Härryda Lena Arnfelt, Kungälv Monica

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-09-16 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Samverkansplattformen. AllAgeHub VISION

Samverkansplattformen. AllAgeHub VISION Samverkansplattformen AllAgeHub VISION Forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation och ålder kan leva

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Ett forsknings-, utvecklings- och innovationscenter som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation

Läs mer

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk 16 september 2016 Inledning två nya medlemmar: Maria Uhlmann och Christina Wadell Personal och kompetensförsörjning Ledarutbildning, tre förslag. Beslut om

Läs mer

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR IFO-chefsnätverket Minnesanteckningar 2016-10-14 Peter Lindgren/EB Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR 2016-10-14 GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Närvarande: Irene Jansson, Mölndal Barbro Carlhamre,

Läs mer

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås Planeringsdag Grand hotell Alingsås 2018-10-11 Politisk samrådsgrupp Nuläge Samverkansstruktur Samordningsgrupp AU Utvecklingsgrupp Barn och unga Utvecklingsgrupp Psykisk hälsa och missbruk Utvecklingsgrupp

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland Redovisning av FoU-arbete 2017-2018 Vilka resultat går att se av satsningen till och med december 2017? Vad händer i verksamheterna under 2015-17? - En länsövergripande

Läs mer

FH chefsnätverket på GR /2020

FH chefsnätverket på GR /2020 FH chefsnätverket på GR 2018 2019/2020 Återblick och framåt Yvonne Witzöe 2019-03-15 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr

Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr Socialchefsnätverket Minnesanteckningar 2017-10-06 Linda Macke/EB Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr 2017-10-06 Närvarande: Nätverket Ebba Gierow, Ale Monica Holmgren, Mölndal Margareta Antonsson,

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i VG

Ungdomsmottagningarna i VG Ungdomsmottagningarna i VG Redovisning av FoU-arbete Cornelia Björk, analytiker FoU i Väst/GR Anna Melke, forskare FoU i Väst/GR Åsa Nilsson, analytiker FoU i Väst/GR Jämlik vård Psykisk hälsa FoU-arbetets

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Fredag den 23 februari 2018 kl 9-12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Sebastian

Läs mer

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019 HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019 Utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning Internets utveckling är en av de starkaste krafter som förändrat världen de senaste två decennierna. I dag är internet

Läs mer

Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK - LiSA- gruppen

Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK - LiSA- gruppen Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK LiSAgruppen För VGK För VGR PO Hermansson Ann Söderström Shujaat Noormohamed RoseMarie Nyborg Sven Höper Joakim Svärdström (ersätter Lena Brännmar) Thomas

Läs mer

ANTECKNINGAR SAMMANTRÄDE Tid: Onsdagen den 14 februari kl Plats: GRs konferens - Entreplan, Anders Perssonsgatan 8, Göteborg

ANTECKNINGAR SAMMANTRÄDE Tid: Onsdagen den 14 februari kl Plats: GRs konferens - Entreplan, Anders Perssonsgatan 8, Göteborg Styrgrupp IT i Väst - SITIV Närvaro Per-Olof Hermansson Joakim Svärdström Helena Söderbäck Thomas Jungbeck Lisbeth Nilsson Karl Fors Marie-Louise Gefvert Ragnar Lindblad Madeleine Stark Frånvarande Linn

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Presentation för Styrgrupp närvård 2017-03-03 Malin Camper, Charlotta Wilhelmsson Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT

Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT Närvarande: Per-Olof Hermansson Annika Wennerblom Joakim Svärdström och Magnus Haggren Helena Söderbäck Thomas Jungbeck Magnus Nilsson

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Annelie Westlund, Lerum har slutat. Partille och Lerum har för närvarande var sin vakans i nätverket.

Annelie Westlund, Lerum har slutat. Partille och Lerum har för närvarande var sin vakans i nätverket. NÄRVARANDE Ulrika Johansson Ann-Sofie Borg Helen Gillqvist Fredrik Forsberg Daniel Pus Margareta Larsson Karin Magnusson Maria Uhlman Tina Forsgren Carina Fransson Pia Berglund Lotta Jonzén Yvonne Gunnarsson

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen möte Datum 2018-12-07 Plats Grand Hotell Alingsås Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Cecilia Knutsson Christina Alvelin Lerums kommun Elisabeth Westin

Läs mer

Styrgruppen för Social Välfärd. och arbetet inom GR Välfärd

Styrgruppen för Social Välfärd. och arbetet inom GR Välfärd Styrgruppen för Social Välfärd och arbetet inom GR Välfärd Cecilia Bokenstrand Avdelningschef GR Välfärd Organisation Styrgruppen för social välfärd Henrik Ripa (M) ordf. Eva Borg (S) v. ordf. Lerum Kungsbacka

Läs mer

Sekreterare Elisabeth Beijer, beredningsansvarig, Göteborgsregionen Sara Nordenhielm, tillträdande beredningsansvarig, Göteborgsregionen

Sekreterare Elisabeth Beijer, beredningsansvarig, Göteborgsregionen Sara Nordenhielm, tillträdande beredningsansvarig, Göteborgsregionen Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Kent Lagrell (M), Öckerö, ordförande Patrik Linde (S), Härryda, vice ordförande Marita Henriksson (SD), Ale Kristina Bergman Alme (L), Göteborg Nina Miskovsky (M), Göteborg

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2017 Utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2017 Utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2017 Utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG

Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Minnesanteckningar 18-06-11 Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Tid: 2018-06-11 kl 10.30-13.30 Plats: Chalmersska huset, Södra hamngatan 11, Göteborg Närvarande: Fyrbodal Ulrika Holmqvist, Primärvården

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-12-08 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

IFO-chefsnätverket/GR. Plan 2018

IFO-chefsnätverket/GR. Plan 2018 IFO-chefsnätverket/GR Plan 2018 Varför? (syfte) Arena för strategiska frågor inom IFO-området Omvärldsbevakning Erfarenhetsutbyte Inspiration till utveckling Samverkan om utvecklingsinsatser Påverkan i

Läs mer

Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik

Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik Inledning En förstudie genomfördes under 2017 av VästKom angående ett behov av ett välfärdscentrum för välfärdsteknik. Styrgruppen för

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR SOCIALHANDLÄGGARMÖTE

MINNESANTECKNINGAR SOCIALHANDLÄGGARMÖTE Deltagare: Jessica Ek Kerstin Söderlund Elisabeth Jonsson Idalena Svensson Kristina Nyckelgård Lis Palm Skaraborgs kommunalförbund Skaraborgs kommunalförbund Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund Göteborgsregionens

Läs mer

Anteckningar. Socialchefsnätverket NÄRVARANDE. Nätverket. Ebba Gierow, Ale. Anita Hedström, Alingsås. Karin Martinsson, Kungsbacka

Anteckningar. Socialchefsnätverket NÄRVARANDE. Nätverket. Ebba Gierow, Ale. Anita Hedström, Alingsås. Karin Martinsson, Kungsbacka Anteckningar NÄRVARANDE Nätverket Ebba Gierow, Ale Anita Hedström, Alingsås Karin Martinsson, Kungsbacka Lena Arnfelt, Kungälv Monica Holmgren, Mölndal Iréne Jansson, Mölndal p 1 och 2 Christina Alvelin,

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser inom området psykisk ohälsa för att utveckla vården för personer med psykisk

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 10 september 2015, kl. 14.00-16.00 Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5A, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR IFO-chefsnätverket Minnesanteckningar 2016-08-26 Yvonne Witzöe Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR 2016-08-26 i Lilla Edet Närvarande: Monica Fundin, Kungälv, Anita Mattisson, Partille. Irene Jansson,

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG 2018-2025 EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING INLEDNING I Kronobergs län har kommuner och Region Kronoberg kommit

Läs mer

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området - Uppdraget som försvann Utredningens syfte och frågeställningar Syfte Rapportens ska fungera som ett diskussions- och beslutsunderlag

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 11 juni 2015, kl. 13.00-16.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg (S), vice

Läs mer

STARTKONFERENS ALLAGEHUB

STARTKONFERENS ALLAGEHUB STARTKONFERENS ALLAGEHUB 2017 02 09 PROGRAM HELENA SÖDERBÄCK FÖRBUNDSDIREKTÖR GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND INLEDER THERESA LARSEN, VERKSAMHETSLEDARE - ALLAGEHUB DÅ, NU OCH 2019 GÖRANHAVERT, AFFÄRSUTVECKLARE

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

http://vimeo.com/77776423 Vi som presenterar idag är Nicholas Singleton, projektledare GRAF Karin Westberg, dokumentationsstrateg GRAF Tidsplan Våren 2011 nätverket för chefer inom FH får information om

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-02-04 Anteckningar Leena Odebo Karin Westberg Nätverk: äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer

Läs mer

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Socialchefsnätverket den 6 oktober Freddy Ehrenholm och Johan Kjernald e-samhälle I ndust r i M oder na Globaliser ing I nfor mat ions Post moder na från industri-

Läs mer

Introduktion till Politiska samrådsgruppen

Introduktion till Politiska samrådsgruppen Introduktion till Politiska samrådsgruppen Protokoll från mötet 2019-03-01 Monika Beiring, ordförande Politiska samrådet Cathrine Thanner, ordförande Samordningsgruppen Lena Arvidsson, processledare SAMLA

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 30 oktober 2014, kl. 11.30-13.15 Sammanträdet sker i anslutning till heldagskonferensen Gör Göteborg Jämlikt som styrgruppen deltar i. Plats: Svenska

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 181017 Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Fyrbodal Lena Johansson, Trollhättan Ulrika Holmqvist, Primärvården Skaraborg Sven-Ove Andersson, Lidköping Susanne Lidén, Primärvården Simba

Läs mer

Anteckningar socialchefsnätverket/gr

Anteckningar socialchefsnätverket/gr Socialchefsnätverket Anteckningar 2016-12-02 Anteckningar socialchefsnätverket/gr 2016-12-02 Närvarande Lena Lager, Härryda Mio Saba, Mölndal Lena Arnfelt, Kungälv Lisbeth Nilsson, Göteborg Jonas Arngården,

Läs mer

Hur kan vi minska och motverka segregation

Hur kan vi minska och motverka segregation Hur kan vi minska och motverka segregation Delmos-finansierat projekt Sociala hållbarhetsgruppen, GR 190524 Gunilla Bergström, forskare, FoU i Väst Delmos, Delegationen mot segregation inrättades den 1

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund

Göteborgsregionens kommunalförbund Anteckningar 9 sep 2016 Anteckningar FH chefsnätverket, GR 9 september 2016 Närvarande: Marie Bake, Lerum Tanja Mattsson, Alingsås Göran Hjertstrand, Mölndal Ewa Roslund, Härryda Agneta Lindell, Stenungsund

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 3 juni 2016 kl 11 12 30 (dessförinnan studiebesök på enheten för samhällsorientering kl 9 11) Plats: Enheten för samhällsorientering, Integrationscentrum,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 17 mars 2016 kl 9 11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

- underlag till socialchefsnätverket för information och ställningstagande

- underlag till socialchefsnätverket för information och ställningstagande Projekt AllAgeHub - underlag till socialchefsnätverket för information 2019-04-12 och ställningstagande 2019-06-14 1. Sammanfattning Kommunerna står inför stora utmaningar och det finns behov av mer kunskap,

Läs mer

Go teborgsregionens kommunalförbund

Go teborgsregionens kommunalförbund Deltagare: Jessica Ek Hanna Linde Elisabeth Beijer Maria Ljung Titti Andersson Ann-Katrin Schutz Anneli Assmundson Bjerde Lotta Wilhelmsson Skaraborgs kommunalförbund Skaraborgs kommunalförbund Go teborgsregionens

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG

Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Fyrbodal Lena Johansson, Trollhättan Ulrika Holmqvist, Primärvården Skaraborg Sven-Ove Andersson, Lidköping Södra Älvsborg Maritha Bäck, Primärvården

Läs mer

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Datum: 180221 Tid: kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Rum 7 (entréplan) Deltog Cecilia M, Öckerö Monica, Tjörn Daniel, Göteborg Åsa, Kungsbacka

Läs mer

Indikatorer för process uppföljning maj 2019

Indikatorer för process uppföljning maj 2019 Indikatorer för process uppföljning maj 2019 kopplad till Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 21 september 2017 kl 9 12 Plats: Kommunhuset Partille Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), Lerum Sebastian Aronsson (S), Alingsås

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

IFO-chefsnätverket Välkomna!

IFO-chefsnätverket Välkomna! IFO-chefsnätverket 2019-08-30 Välkomna! Idag Start med kaffe Rundan FoU i Väst Fika Planering för kommande år Korta avstämningar Psykisk hälsa och missbruk Jäv Diskussion Planering för 2019-2020, prioritering

Läs mer

Nätverket för hälsa

Nätverket för hälsa Nätverket för hälsa 2019-05-21 Agenda Mötespunktens typ anges som [I] för informationspunkt, [D] för diskussionspunkt, [A] för arbetsmoment. Punkt Typ Beskrivning Ansvarig Tid 1 I NITHA, finns intresse

Läs mer

Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017

Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017 Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017 Anteckningar Tid: måndag 11 december, kl. 09.00-15.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande Elisabeth Westin, ordförande Sarah Dalin, Alingsås

Läs mer

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv.

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Socialhandläggare VGK Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Elisabeth Beijer Idalena Svensson Ellinor Seth/Shujaat Noormohamed Frånv. Pär Levander MÖTESANTECKNINGAR

Läs mer

Tid: torsdagen den 4 april december kl Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman

Tid: torsdagen den 4 april december kl Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman Deltagare Tid: torsdagen den 4 april december kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman Närvarande: Ulrika Johansson Ale Ann-Sofie Borg Ale Sonny Dahl Alingsås Fredrik Forsberg Alingsås

Läs mer

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2018

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2018 HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2018 Utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning Internets utveckling är en av de starkaste krafter som förändrat världen de senaste två decennierna. I dag är internet

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-10-26 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Partnerskapssatsning i Fyrbodal inom ramen för sociala investeringsmedel 1 mars 2017 i Vänersborg

Partnerskapssatsning i Fyrbodal inom ramen för sociala investeringsmedel 1 mars 2017 i Vänersborg Partnerskapssatsning i Fyrbodal inom ramen för sociala investeringsmedel 1 mars 2017 i Vänersborg Syftet med dagen var att förankra vad partnerskapet kan komma att innebära för Fyrbodal. Var det tydligt?

Läs mer

Mötesanteckningar. Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT

Mötesanteckningar. Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT Närvarande Per-Olof Hermansson Annika Wennerblom Helena Söderbäck Thomas Jungbeck Magnus Nilsson Joakim Svärdström Kjell Karlsson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 10 december 2015 kl 9-11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 2 mars 2017 kl 9 12 Plats: Mölndals stad, Social- och arbetsmarknadsförvaltningen, Södra Ågatan 4 b, Mölndal Ledamöter Närvarande: Henrik

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Sammanfattning av arbetet hittills 2017-02-01 Arbetsgruppen: Camilla Blomqvist, socialchef Stenungsund Jörgen Hermansson, samhällsbyggnadschef Partille Susanne Åhman,

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen. Ärende. Datum Plats Alingsås, Kungsgatan 9

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen. Ärende. Datum Plats Alingsås, Kungsgatan 9 Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen Datum 2018-09-07 Plats Alingsås, Kungsgatan 9 Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Alingsås kommun Cecilia Knutsson Alingsås kommun Christina Alvelin

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Anteckningar Åsa S Angervall Styrgruppen för det sociala området Tid: 15 september 2008, kl. 12-17 Plats: Thorskogs slott, Västerlanda Närvarande: Madeleine Dahlgren, Lilla Edet Dario Espiga, Göteborg

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

Datum: Tid: Plats: Banvallen, Gullbergsvass

Datum: Tid: Plats: Banvallen, Gullbergsvass Datum: 2017-05-30 Tid: 15.00 17.00 Plats: Banvallen, Gullbergsvass Deltagare Deltar via skype Förhinder Jan Carlström Jerker Isaksson Noomi Holmberg Jörgen Samuelsson Charlotta Wilhelmsson Anders Glansén

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

1. Välkommen, presentationsrunda Cathrine Thanner, ordförande hälsar välkommen och presentationsrunda.

1. Välkommen, presentationsrunda Cathrine Thanner, ordförande hälsar välkommen och presentationsrunda. Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen möte Datum 2019-05-17 Plats Grand Hotel Alingsås Närvarande () Cathrine Thanner, ordförande Offentliga vårdcentraler Helena Balte Christina Alvelin Lerums kommun

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR BEREDNINGSGRUPP VGK. Datum: Plats: GR. 1) Föregående mötesanteckningar Lägges till handlingarna.

MINNESANTECKNINGAR BEREDNINGSGRUPP VGK. Datum: Plats: GR. 1) Föregående mötesanteckningar Lägges till handlingarna. MINNESANTECKNINGAR BEREDNINGSGRUPP VGK Datum: 2018-03-19 Plats: GR Närvarande: Jessica Ek Hanna Linde Elisabeth Beijer Titti Andersson Gunilla Bothén Ann-Katrin Schutz Anneli Assmundson Bjerde Lotta Wilhelmsson

Läs mer

ehälsodagen Anne Gustavsson Rubrik förstasida NN Plats och datum

ehälsodagen Anne Gustavsson Rubrik förstasida NN Plats och datum ehälsodagen 2016-11-11 Anne Gustavsson Rubrik förstasida NN Plats och datum Vision ehälsa 2025 År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte

Läs mer

Anteckningar 2 februari FH chefsnätverket, GR Tid: fredag den 2 februari kl Närvarande: Dagordning

Anteckningar 2 februari FH chefsnätverket, GR Tid: fredag den 2 februari kl Närvarande: Dagordning Anteckningar 2 februari 2018 FH chefsnätverket, GR Tid: fredag den 2 februari kl. 8.30 12.00 Närvarande: Andreas Witt, Ale Helen Persson, Lilla Edet Ulla Hedström, Öckerö Rickard Olsson, Mölndal Johnny

Läs mer