Anteckningar socialchefsnätverket/gr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar socialchefsnätverket/gr"

Transkript

1 Socialchefsnätverket Anteckningar Anteckningar socialchefsnätverket/gr Närvarande Lena Lager, Härryda Mio Saba, Mölndal Lena Arnfelt, Kungälv Lisbeth Nilsson, Göteborg Jonas Arngården, Kungälv Erika Hägg, Partille Övriga (vid olika punkter) Elisabeth Beijer, GR Cecilia Bokenstrand, GR Linda Macke, GR Ulla-Britt Caping Salas, GR Malin Tisell, Öckerö Jörgen Samuelsson, Göteborg Lillemor Berglund, Kungsbacka Christina Alvelin, Lerum Sven Bergelind, Lilla Edet Camilla Blomqvist, Stenungsund Lotta Wilhelmsson,VästKom Yvonne Witzöe, GR Ulrica Furby, GR Theresa Larsen, GR/FoU i Väst Elisabeth Beijer hälsade välkommen till dagens möte. Kompetensförsörjning och arbetsmarknadsfrågor, Ulrica Furby Ulrica utgick från bifogad presentation där pågående GR-gemensamma aktiviteter finns sammanställda. Utmaningen kring rekrytering av personal kommer inte att minska. Fortsatt råder stor personalomsättning i kommunerna. Strategisk kompetensförsörjning (talent management) är idag en prioriterad fråga i samtliga chefsnätverk på GR. Lena Lager och Jonas Arngården ingår som representanter för socialchefsnätverket i en arbetsgrupp kring inkludering och kompetensförsörjning som genomförde en konferens i maj. Nästa steg är en GR-kartläggning om assisterande/inkluderande tjänster. Kan man öppna upp för andra yrkesgrupper inom socialt arbete? Det behövs ett fokus på utredningsarbete och myndighetsutövning var kan vi mötas i detta? Angeläget att Institutionen för socialt arbete deltar i flera sammanhang för att möta praktikens dilemman och utvecklingsbehov. Hur kan man positivt påverka bilden av arbete och ledarskap i socialt arbete? Kommundoktorander lyfts fram i regeringens nya forskningspolitiska proposition, en möjlighet att ta vara på, en dialog med institutionen för socialt arbete har startat.

2 Vad kan vi lära av det handlingsplansarbete som görs på GR (Cristina Dahlberg, projektledare) inom kompetens och stabilitet för personal inom myndighetsutövningen i den sociala barn- och ungdomsvården? En introduktionsutbildning med uppföljande handledning tas nu fram, vilket kanske kan göras inom fler områden. Kompetensmål och uppföljning kommer att kopplas till introduktionsprogrammet. ESF kommer att 2017 gå ut med en stor utlysning kring digitalisering, GR bevakar detta. I Kungsbacka kommer en Youtubers mässa hållas, där socialtjänsten deltar för att undersöka vad som skulle locka ungdomar att söka arbete inom vård och omsorg. Nätverket vill gärna få del av hur detta föll ut! Information efter mötet: Yrkesambassadörer socionomyrket, här finns tre utsedda biståndshandläggare inom äldreomsorgen som utgjort yrkesambassadörer i Göteborgs Stad. Det förs en diskussion om att avsluta det GR-gemensamma arbetet med yrkesambassadörer, då det varit svårt att få fram representanter i kommunerna. 2. Hälso- och sjukvårdsfrågor, Linda Macke Linda utgick ifrån bifogade presentationer. Nya riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Dessa gäller äldre och yngre med demensutveckling. Remissversionen, se Socialstyrelsens hemsida (remissvar senast 31 mars 2017). Linda är kontaktperson för Göteborgsområdet i det nationella nätverket. Regionala seminarier med spridning av riktlinjerna planeras under våren 2018, ev tidigare. Målgrupp: politiker och beslutande tjänstemän, verksamhetsutvecklare. Linda visar på några centrala rekommendationer vilka avser både hälso- och sjukvård samt socialtjänst (prio 1=högsta prioritet, ska göras): Sammanhållen uppföljning (prio 1), BPSD (prio 1), Multiprofessionellt teamarbete (prio 1) kräver att annorlunda arbetssätt. Platser i särskolt boende för äldre minskar men platser för demensboende ökar. Dagverksamhet, anpassad för personer med demenssjukdom (äldre och yngre prio 1). Ökad kompetens krävs hos utförarpersonal samt LSS-/biståndshandläggare. Demens ABC utbildning rekommenderas. Flera av de rekommenderade insatserna kan medföra ökade kostnader för socialtjänsten. Kommunerna har möjlighet att utse två representanter till att delta i en remisskonferens om det nya förslaget. Frågan tas till chefsnätverken för äldreomsorg och hälso- och sjukvård samt funktionshinder. Det saknas inslag som pekar på digitaliseringens möjligheter. Regeringen har tagit beslut om lagrådsremissen Framtidsfullmakter, planeras gälla från den 1 juli 2017.

3 Hälso- och sjukvårdsavtalet Den 6 december 2016 fattar VästKoms styrelse beslut om att ställa sig bakom förslaget och att rekommendera länets kommuner att anta avtalet. Ärendet går via kommunalförbundens styrelser ut till kommunerna. Vårdsamverkan kommer att ansvara för implementeringsarbetet. Se bif. presentation. Förslaget till hälso- och sjukvårdsavtal har processats och ingen ser några återstående frågor. Ett tips från Kungsbacka är dock att det för att kunna byta data mellan huvudmännen behövs ett avtal, vilket inte ingår här. 3. Intraprenad som driftsform återkommer vid senare nätverksmöte. 4. AllAgeHub, Theresa Larsen Theresa presenterade en positiv lägesrapport, se bifogad presentation. Vinnova har beviljat 4 mkr för att skapa idéslussar under en treårsperiod samt har också beviljat 300 tkr till en förstudie om verklighetslabb. Olika bolag (se ppt) har avsatt 550 tkr för att GR och Johanneberg Science Park ska göra en gemensam studie kring företagens engagemang i AllAgeHub. En inlämnad ansökan om regionutvecklingsmedel på 5,5 mkr kommer att bedömas av VGR den 1 februari En ansökan kommer även att göras till Tillväxtverket. Projektstart januari 2017, rekrytering görs nu av fler personer. Inspirationsmiljön förläggs till Sven Hultins gata. Projektet kommer att placeras på Chalmers teknikområde. En uppstartskonferens planeras förmiddag den 9 februari, inbjudan kommer. Idéombud behöver utses från kommunerna och en styrgrupp tillsättas (två representanter utses från Gbg stad + två från kranskommunerna). Socialchefsnätverket ser mycket positivt på denna utveckling. 5. Partnerskap för kunskapsutveckling, fortsättning efter överenskommelsen om EBP-satsningen , Cecilia Bokenstrand En handlingsplan för långsiktighet håller på att tas fram av SKL och Socialstyrelsen, vilka ansvarar för en nationell arbetsgrupp där bland andra Cecilia deltar. Uppdraget kommer från Socialdepartementet som vill se hur EBP-satsningen kan bära vidare på ett hållbart sätt. Förslaget är ett partnerskap där RSS (regionala samverkans- och stödstrukturer) kopplas samman med den nationella nivån på ett tydligare sätt än idag, inte bara med SKL utan också med Socialstyrelsen. Parallellt pågår en utveckling av NSK:s arbete i förhållande till RSS och huvudmannagruppen. Inriktningen är en kunskapsbaserad socialtjänst.

4 6. Överenskommelse Psykisk hälsa, Charlotta Wilhelmsson Charlotta har under hösten 2016 arbetat som länssamordnare på heltid för kommunerna i satsningen Psykisk hälsa. Hon arbetar tillsammans med Malin Camper på VGR med att ta fram en länsgemensam handlingsplan. Den 31 oktober hade samtliga 49 kommuner rapporterat in det som krävdes för redovisning av 2016 års erhållna medel. Ett underlag är framtaget för fortsatt arbete (under förutsättning att statliga medel anslås) med förslag till budget innefattande olika delar, se underlag och bildspel. Ett fortsatt projektledaruppdrag omfattande 50% för VGK föreslås under 2017 och 2018, samt 50% uppdrag under motsvarande period för att understödja mellankommunal samverkan i länet. Därutöver föreslås att medel avsätts för brukarsamverkan. Kommunerna i Västra Götaland beräknas sammanlagt erhålla 33 mkr för 2017 och lika mycket för Av dessa avsätts enligt förslaget 2 mkr till det länsgemensamma arbetet. Obs! Respektive kommun tar ställning till detta förslag via digitalt formulär senast den 15 december Se länk i bifogat Beslutsunderlag I respektive kommun finns en kontaktperson utsedd för satsningen. Charlotta träffar tillsammans med Yvonne Witzöe, GR, dessa personer vid några tillfällen per år. Styrgruppen för satsningen på Psykisk hälsa har utsetts genom vårdsamverkan. Det är också i vårdsamverkan som handlingsplanen kommer att hanteras. 7. Samarbete med Gryning Vård AB Utifrån tidigare besök av Gryning har ett samverkansforum skapats mellan Gryning och GR-kommunerna, i syfte att förbättra arbetssätt, utforma löpande samarbete m.m. En arbetsgrupp är utsedd med representanter från de olika chefsnätverken på GR. Christina Alvelin rapporterar från mötet med Gryning. Uppföljning, kostnader och kvalitet är viktiga frågor i denna dialog. Nätverket säger ok till ett fortsatt samarbete med de representanter som hittills medverkat. Frågan hanteras fortsättningsvis huvudsakligen av IFOchefsnätverket. 8. Ensamkommande barn och unga, Ulla-Britt Caping Salas Ulla-Britt är ansvarig för den kommungemensamma plattformen för ensamkommande på GR samt är projektledare för Nya GRannar. Förändrade regelverk Ulla-Britt redovisar uppdraget med att stödja mellankommunal samverkan och se över vilka konsekvenser som uppstår av de förändrade reglerna för ensamkommande, se bifogat underlag. Diskussioner förs om vilka konsekvenser som kan uppstå om FN:s Barnkonvention blir lag i Sverige (vilket föreslås). Nya schabloner för ersättning är bra men det

5 finns risk för att de inte täcker kommunerna kostnader. Migrationsverket säger sig vara nästan framme med ett nytt IT-system. Behoven hos ungdomar ökar tydligt med psykisk ohälsa. Hur vanligt är suicid? Viktigt att uppmärksamma de som verkligen har de största behoven av stöd. Differentiering nödvändig utifrån individuella behov. Vilka behöver stödboende och hur ska dessa utformas, vilka behöver HVB osv? Jenny Henneke arbetar på GR med projektet Folkhögskolespåret vilket syftar till att möjliggöra för landets folkhögskolor att erbjuda boende- och studieformer för ensamkommande ungdomar. Det gäller främst ungdomar i åldrarna år. GR tillhandhåller olika arenor för området: boendenätverk, strategigrupp m.m. Det är angeläget att uppmärksamma politiken på att insatser från primärvård/psykiatri måste utvecklas för att möta gruppens behov så att kommunerna inte tar över ansvaret för annan huvudman. Vid föregående socialchefsnätverksträff redogjorde Lena Holmlund för bedömningar som juridiska avdelningen på stadsledningskontoret Göteborgs Stad gjort i ett dokument Kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndig. Socialchefsnätverket ställer sig bakom denna vägledning. Gränspolisen i Malmö har fått adressuppgifter utlämnade av socialtjänsten, i samband med planerade utvisningar. Utlämningslagen är tydlig avseende att adressuppgift ska utlämnas. Länsstyrelsen i Stockholm har nyligen publicerat nationell kartläggning av ensamkommande barn som avviker; På flykt och försvunnen. Pa-flykt-ochforsvunnen-webb.pdf Förnyelselabb, Elisabeth Beijer och Ulla-Britt Caping Salas SVID (Svensk Industridesign) och SKL driver ett tjänstedesignsprojekt. Göteborgs Stad och Partille kommun har hittills gått med. På uppdrag av nätverket har GR deltagit vid två möten för att följa utvecklingen. Uppdraget i projektet är att identifiera nationellt komplexa situationer där flera aktörer är berörda, för att därefter prototypa nya arbetssätt som kan förbättra situationen för barnen. Information har skickats ut i nätverket. Nätverket vill att Elisabeth och Ulla-Britt deltar vid ytterligare möte och därefter återkopplar till socialchefsnätverket. Eventuellt prototypande måste ske i kommunerna och bygga på kommunernas intresse. Några kommande sammanhang Seminarium den 7 december kl om SKL:s rekommendation utifrån den nya bestämmelsen om tillgång till personal i särskilda boenden för äldre, som regeringen har infört i socialtjänstförordningen. Seminarium om bostadsojämlikhet 9 december kl. 13 Uppstartskonferens AllAgeHub förmiddagen den 9 februari Nästa nätverksträff är fredag den 3 mars kl

6 På spaning efter social hållbarhet! Seminarium om sociala aspekter på samhällsbyggnad den 3 mars kl. 13 Tillitsreformen seminarium troligtvis 14 mars Vid anteckningarna Yvonne Witzöe/EB

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Fredag den 23 februari 2018 kl 9-12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Sebastian

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 8 december kl. 9 12 Plats: Kungsbacka kommun, Stadshuset Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), Lerum (ordf.) Marina Johansson (S), Göteborg

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-12-09 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 16 augusti 2018 kl 9 12 15 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund

Göteborgsregionens kommunalförbund Anteckningar 9 sep 2016 Anteckningar FH chefsnätverket, GR 9 september 2016 Närvarande: Marie Bake, Lerum Tanja Mattsson, Alingsås Göran Hjertstrand, Mölndal Ewa Roslund, Härryda Agneta Lindell, Stenungsund

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-09-16 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Ripa (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Sebastian Aronsson (S), Alingsås Marcus Claesson (L), Mölndal Siw Hallbert (S), Härryda Kent

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 17 mars 2016 kl 9 11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Ett forsknings-, utvecklings- och innovationscenter som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 2 mars 2017 kl 9 12 Plats: Mölndals stad, Social- och arbetsmarknadsförvaltningen, Södra Ågatan 4 b, Mölndal Ledamöter Närvarande: Henrik

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 21 september 2017 kl 9 12 Plats: Kommunhuset Partille Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), Lerum Sebastian Aronsson (S), Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 3 juni 2016 kl 11 12 30 (dessförinnan studiebesök på enheten för samhällsorientering kl 9 11) Plats: Enheten för samhällsorientering, Integrationscentrum,

Läs mer

Styrgruppen för Social Välfärd. och arbetet inom GR Välfärd

Styrgruppen för Social Välfärd. och arbetet inom GR Välfärd Styrgruppen för Social Välfärd och arbetet inom GR Välfärd Cecilia Bokenstrand Avdelningschef GR Välfärd Organisation Styrgruppen för social välfärd Henrik Ripa (M) ordf. Eva Borg (S) v. ordf. Lerum Kungsbacka

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN SOCIALHANDLÄGGARMÖTE

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN SOCIALHANDLÄGGARMÖTE 2016-08- 31 Deltagare: Lis Palm Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Elisabeth Beijer Linda Macke Ida- lena Svensson Anneli Assmundson Bjerde, Fyrbodals Kommunalförbund, sekreterare Boråsregionen Sjuhärads

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 30 oktober 2014, kl. 11.30-13.15 Sammanträdet sker i anslutning till heldagskonferensen Gör Göteborg Jämlikt som styrgruppen deltar i. Plats: Svenska

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid

Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid Sociala styrgruppen 2013-02-07 Bakgrund Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Läs mer

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR IFO-chefsnätverket Minnesanteckningar 2016-10-14 Peter Lindgren/EB Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR 2016-10-14 GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Närvarande: Irene Jansson, Mölndal Barbro Carlhamre,

Läs mer

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR IFO-chefsnätverket Minnesanteckningar 2016-08-26 Yvonne Witzöe Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR 2016-08-26 i Lilla Edet Närvarande: Monica Fundin, Kungälv, Anita Mattisson, Partille. Irene Jansson,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 10 september 2015, kl. 14.00-16.00 Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5A, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk 16 september 2016 Inledning två nya medlemmar: Maria Uhlmann och Christina Wadell Personal och kompetensförsörjning Ledarutbildning, tre förslag. Beslut om

Läs mer

STARTKONFERENS ALLAGEHUB

STARTKONFERENS ALLAGEHUB STARTKONFERENS ALLAGEHUB 2017 02 09 PROGRAM HELENA SÖDERBÄCK FÖRBUNDSDIREKTÖR GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND INLEDER THERESA LARSEN, VERKSAMHETSLEDARE - ALLAGEHUB DÅ, NU OCH 2019 GÖRANHAVERT, AFFÄRSUTVECKLARE

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 13 november 2015 kl 9-12 Sammanträdet följs av ett möte med socialchefsnätverket på temat ehälsa och Välfärdsteknologi kl 13-16. Plats:

Läs mer

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet.

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet. , Tid: Torsdag 12 april 2018 kl. 09.00 12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Eva Carlsson (ordf.) (S) Partille Ingrid Inhammar (S) Ale Per Gordon Tranberg (M) Alingsås Inga-Lena Persson

Läs mer

FH chefsnätverket på GR /2020

FH chefsnätverket på GR /2020 FH chefsnätverket på GR 2018 2019/2020 Återblick och framåt Yvonne Witzöe 2019-03-15 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Aktuellt. Psykisk hälsa. (Spel)missbruk/beroende

Aktuellt. Psykisk hälsa. (Spel)missbruk/beroende Aktuellt Psykisk hälsa (Spel)missbruk/beroende IFO chefsnätverket, GR 2017-02-09 Yvonne Witzöe Några dokument som påverkar Nationella Riktlinjer schizofreni Nationella Riktlinjer missbruk och beroende

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR SOCIALHANDLÄGGARMÖTE

MINNESANTECKNINGAR SOCIALHANDLÄGGARMÖTE Deltagare: Jessica Ek Kerstin Söderlund Elisabeth Jonsson Idalena Svensson Kristina Nyckelgård Lis Palm Skaraborgs kommunalförbund Skaraborgs kommunalförbund Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund Göteborgsregionens

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsuppdraget

Hälso- och sjukvårdsuppdraget Hälso- och sjukvårdsuppdraget Hur ska GR arbeta rent praktiskt? FH-chefsnätverket 25 november 2016 Linda Macke Viktigt från utredningen* GR:s medlemskommuner saknar en aktör med det uttalade uppdraget

Läs mer

Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr

Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr Socialchefsnätverket Minnesanteckningar 2017-10-06 Linda Macke/EB Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr 2017-10-06 Närvarande: Nätverket Ebba Gierow, Ale Monica Holmgren, Mölndal Margareta Antonsson,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 11 juni 2015, kl. 13.00-16.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg (S), vice

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Rips (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Marcus Claesson (L), Mölndal Azar Hedenmalm (MP), Tjörn Lena Hedlund (KD), Stenungsund Mats Nilsson

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Anteckningar. Socialchefsnätverket /GR NÄRVARANDE

Anteckningar. Socialchefsnätverket /GR NÄRVARANDE Anteckningar NÄRVARANDE Ebba Gierow, Ale Catharina Johansson, Alingsås Louise Odengard, Göteborg Anette Johannesson, Göteborg Arne Wiik, SDF Angered Göteborg Lena Lager, Härryda Lena Arnfelt, Kungälv Monica

Läs mer

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänstens område vad gör GR?

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänstens område vad gör GR? Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänstens område vad gör GR? 2012 05 31 Bakgrund Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) Målet:

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-10-27 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Erika Hägg, Partille Lena Arnfelt, Kungälv

Erika Hägg, Partille Lena Arnfelt, Kungälv Socialchefsnätverket 2018-08-31 Anteckningar Närvarande Nätverket: Ebba Gierow, Ale Karin Alvermalm, Alingsås Catharina Johansson, Alingsås Louise Odengard, Göteborg Shuja-At Noormohamed, Tjörn Arne Wiik,

Läs mer

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson.

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson. Aktuellt Psykisk hälsa Arbetsmodell för samordnade insatser Socialchefsnätverket, GR 2018-03-02 Yvonne Witzöe Margareta Antonsson Kommuner och landsting rekvirerar nu årets medel för Överenskommelsen psykisk

Läs mer

Sekreterare Elisabeth Beijer, beredningsansvarig, Göteborgsregionen Sara Nordenhielm, tillträdande beredningsansvarig, Göteborgsregionen

Sekreterare Elisabeth Beijer, beredningsansvarig, Göteborgsregionen Sara Nordenhielm, tillträdande beredningsansvarig, Göteborgsregionen Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Kent Lagrell (M), Öckerö, ordförande Patrik Linde (S), Härryda, vice ordförande Marita Henriksson (SD), Ale Kristina Bergman Alme (L), Göteborg Nina Miskovsky (M), Göteborg

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Presentation för Styrgrupp närvård 2017-03-03 Malin Camper, Charlotta Wilhelmsson Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser

Läs mer

Anteckningar 2 februari FH chefsnätverket, GR Tid: fredag den 2 februari kl Närvarande: Dagordning

Anteckningar 2 februari FH chefsnätverket, GR Tid: fredag den 2 februari kl Närvarande: Dagordning Anteckningar 2 februari 2018 FH chefsnätverket, GR Tid: fredag den 2 februari kl. 8.30 12.00 Närvarande: Andreas Witt, Ale Helen Persson, Lilla Edet Ulla Hedström, Öckerö Rickard Olsson, Mölndal Johnny

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISIONEN En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor

Läs mer

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området - Uppdraget som försvann Utredningens syfte och frågeställningar Syfte Rapportens ska fungera som ett diskussions- och beslutsunderlag

Läs mer

Dario Espiga (S), Göteborg Ann Catrine Fogelgren (FP), Göteborg Mona-Lisa Dahlberg (S), Tjörn Malin Thisell (M), Öckerö

Dario Espiga (S), Göteborg Ann Catrine Fogelgren (FP), Göteborg Mona-Lisa Dahlberg (S), Tjörn Malin Thisell (M), Öckerö Protokoll 2011-11-15 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 15 november 2011, 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson (S), Stenungsund, ordf. Hampus Magnusson (M),

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Minnesanteckningar socialhandläggare VGK

Minnesanteckningar socialhandläggare VGK 1 Minnesanteckningar socialhandläggare VGK Tid: 22 juni 2016, kl. 09.30 15.00 Plats: Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, Skaraborgsvägen 1 A, 506 30 Borås Närvarande: Lasse Lindén, Fyrbodals kommunalförbund

Läs mer

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl.

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 8 februari 2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen 20 12-02-08 Protokoll Gunnel Rydberg 1 yttrande senast 10 februari 2012. varvid beslutet blev att remittera

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser inom området psykisk ohälsa för att utveckla vården för personer med psykisk

Läs mer

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen Gunnel Rydberg 2012-11-01 Protokoll protokollet. Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera 1. Val av justerare Gunnel Rydberg,

Läs mer

MINNESANTECKNING BEREDNINGSGRUPP VGK

MINNESANTECKNING BEREDNINGSGRUPP VGK MINNESANTECKNING BEREDNINGSGRUPP VGK Tid: 20 december kl 9.00-13.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Närvarande: Hanna Linde Linda Macke Elisabeth Beijer Kristina Nyckelgård Lotta Wilhelmsson

Läs mer

Psykisk hälsa

Psykisk hälsa Psykisk hälsa 2017-2018 Charlotta Wilhelmsson, VästKom 2016-12-06 Bakgrund Våren 2016 gjorts en överenskommelse mellan regeringen och SKL Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 som

Läs mer

Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning

Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning Linda Macke, Göteborgsregionens kommunalförbund Malin Camper, Västra Götalandsregionen 180207 Bakgrund

Läs mer

Samverkan vid missbruk och psykisk ohälsa

Samverkan vid missbruk och psykisk ohälsa Samverkan vid missbruk och psykisk ohälsa IFO chefsnätverket på GR Eva Hallberg, KPH/VGR Yvonne Witzöe, GR Lagstiftning Socialtjänstlagen Kommunallagen Hälso- och sjukvårdslagen Samverkan vi utskrivning

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Tid: 17 februari kl Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg. Deltagare: 1. Föregående mötesanteckningar Godkänns

MINNESANTECKNINGAR. Tid: 17 februari kl Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg. Deltagare: 1. Föregående mötesanteckningar Godkänns MINNESANTECKNINGAR Tid: 17 februari kl 9.30-15.30 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Deltagare: Jessica Ek Linda Macke Elisabeth Beijer Kristina Nyckelgård Lotta Wilhelmsson Gunilla Bothén Inbjudna:

Läs mer

Välfärdsberedningen Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Charlotta Wilhelmsson

Välfärdsberedningen Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Charlotta Wilhelmsson Välfärdsberedningen Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Charlotta Wilhelmsson 2015-09-11 Tid: Fredagen den 11 september, 2015, kl. 9.00 15.00 Plats: Kommunhuset, Tanumshede Närvarande: Erica Parkås

Läs mer

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokoll 2012-12-12 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 12 december 2012, kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Bo Pettersson (S), ordf. Hampus Magnusson

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-12-08 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 10 december 2015 kl 9-11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredagen den 2 september, kl 08.00 12.00 Plats: Nohlgården Höger, Aspenäs Lerum Deltagare Cecilia Knutsson, Alingsås (för & grund), Ordförande Peter Johansson,

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2016-03-15 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2016-03-15 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 juni 2007 Plats: Hjortviken Konferens, Hindås Närvarande: Madeleine Dahlgren (s), Lilla Edet Carina Liljesand (kd), Göteborg Nicklas Attefjord (mp), Öckerö Siw

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Möte i samverkansorganet VFU Socionomer

Möte i samverkansorganet VFU Socionomer Möte i samverkansorganet VFU Socionomer 2014-02- 05 Närvarande: Marie- Louise Andersson, Tjörn Marie Blomqvist, Härryda Annica Emanuel, Kungälv Ann- Kristin Forslund, Ale Margareta Häggström, Göteborg

Läs mer

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 19 september 2012, kl.

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 19 september 2012, kl. Tid: 19 september 2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen Protokoll Gunnel Rydberg 2012-09-19 1 Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordffiranden justera protokollet. 1. Val av justerare Övriga

Läs mer

Kenneth Wallin utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

Kenneth Wallin utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Sociala styrgruppen Protokoll 2014-09-19 Elisabeth Beijer Tid 19 september 2014 kl 13-15 Plats GR-huset, Gårdavägen 2 Närvarande Ej närvarande Övriga närvarande Bo Pettersson (S), Stenungsund, ordf. Dario

Läs mer

Anteckningar. Socialchefsnätverket NÄRVARANDE. Nätverket. Ebba Gierow, Ale. Anita Hedström, Alingsås. Karin Martinsson, Kungsbacka

Anteckningar. Socialchefsnätverket NÄRVARANDE. Nätverket. Ebba Gierow, Ale. Anita Hedström, Alingsås. Karin Martinsson, Kungsbacka Anteckningar NÄRVARANDE Nätverket Ebba Gierow, Ale Anita Hedström, Alingsås Karin Martinsson, Kungsbacka Lena Arnfelt, Kungälv Monica Holmgren, Mölndal Iréne Jansson, Mölndal p 1 och 2 Christina Alvelin,

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Anteckningar Åsa S Angervall Styrgruppen för det sociala området Tid: 15 september 2008, kl. 12-17 Plats: Thorskogs slott, Västerlanda Närvarande: Madeleine Dahlgren, Lilla Edet Dario Espiga, Göteborg

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA!

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Program för dagen 09.00 Inledning, bakgrund och förutsättningar för länsgemensamt arbete 10.15 Stöd till riktade insatser

Läs mer

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv.

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Socialhandläggare VGK Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Elisabeth Beijer Idalena Svensson Ellinor Seth/Shujaat Noormohamed Frånv. Pär Levander MÖTESANTECKNINGAR

Läs mer

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Regional överenskommelse och aktuellt inom VGR och kommunerna i VG 2018 02 01 Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Områden för samverkan Hälso och sjukvårdsavtal

Läs mer

Välkomna till GR cykelmöte!

Välkomna till GR cykelmöte! Program Välkomna till GR cykelmöte! 09.00-09.20 Inledning Nikolina och Lisa, GR 09.20-10.05 Presentation av innehåll från kartläggningen, Annika Nilsson och Julia Emqvist, Trivector 10.05 10.20 Frågor

Läs mer

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020 (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen 180112 Malin Camper, KPH Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-10-26 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen möte Datum 2018-12-07 Plats Grand Hotell Alingsås Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Cecilia Knutsson Christina Alvelin Lerums kommun Elisabeth Westin

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Samverkansplattformen. AllAgeHub

Samverkansplattformen. AllAgeHub Samverkansplattformen AllAgeHub VISION Forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation och ålder kan leva

Läs mer

Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK - LiSA- gruppen

Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK - LiSA- gruppen Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK LiSAgruppen För VGK För VGR PO Hermansson Ann Söderström Shujaat Noormohamed RoseMarie Nyborg Sven Höper Joakim Svärdström (ersätter Lena Brännmar) Thomas

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Minnesanteckningar NSK-S 6/2 2018

Minnesanteckningar NSK-S 6/2 2018 Minnesanteckningar NSK-S 6/2 2018 Beslutspunkter Mats Collin, Gävleborgs län, väljs in i AU som ersättare för Anna-Lena Andersson som avslutat sin medverkan. Verksamhetsberättelse för 2017 beslutas. Prioriterade

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-02-04 Anteckningar Leena Odebo Karin Westberg Nätverk: äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer

Läs mer

Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR

Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR per maj OM KARTLÄGGNINGEN Kartläggningen baseras på uppgifter erhållna från samtliga GR-kommuner under perioden 9. Göteborgs uppgifter har erhållits

Läs mer

Mötesanteckningar samverkansorganet VFU

Mötesanteckningar samverkansorganet VFU Mötesanteckningar samverkansorganet VFU 140916 Närvarande: Ale, Ann- Kristin Forlslund Alingsås, Ann Cajvert Göteborg, Margaretha Hägglund Härryda, Marie Blomqvist Lerum, Maria Larsson Mölndal, Catarina

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse. Protokoll II:6 vid regeringssammanträde 2011-06-16 S2011/5826/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om insatser för att samordna vård och omsorg om de mest sjuka äldre 1 bilaga

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård, socialpsykiatri m.m. Uppdrag avseende integrerade verksamheter.

Kommunal hälso- och sjukvård, socialpsykiatri m.m. Uppdrag avseende integrerade verksamheter. Kommunal hälso- och sjukvård, socialpsykiatri m.m. Uppdrag avseende integrerade verksamheter. FH chefsnätverket på GR Maria Ljung, GR Yvonne Witzöe, GR Lagstiftning Socialtjänstlagen Kommunallagen Hälso-

Läs mer

Anteckningar socialchefsnätverket/gr

Anteckningar socialchefsnätverket/gr Socialchefsnätverket Anteckningar Elisabeth Beijer och Maria Ljung 2018 06 15 Anteckningar socialchefsnätverket/gr 2018 06 15 Närvarande: Nätverket: Karin Alvermalm, Alingsås Lotte Mossudd, Lilla Edet

Läs mer

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa Hösten 2016 Enkäten skickades till kontaktpersonerna för kommunerna Västra Götaland den 10 oktober. Den 25 oktober, då underlaget sammanställdes, hade

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Anteckningar från möte i Förskolenätverket

Anteckningar från möte i Förskolenätverket ANTECKNINGAR Förskolenätverket Onsdag 2015-12-02 Anteckningar från möte i Förskolenätverket Tid: Onsdag 2 december 2015 kl. 13.00-16.00 Plats: Villa Odinslund, Göteborg Närvarande Maria Andersson, Ordförande

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Remissversion publicerad 23 november 2016

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Remissversion publicerad 23 november 2016 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Remissversion publicerad 23 november 2016 Övergripande tidsplan 23 nov HöstenHö 2016 10 feb 2017 vår/sommar 2017 Publicering av Remissversionen

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR BEREDNINGSGRUPP VGK. Datum: Plats: GR. 1) Föregående mötesanteckningar Lägges till handlingarna.

MINNESANTECKNINGAR BEREDNINGSGRUPP VGK. Datum: Plats: GR. 1) Föregående mötesanteckningar Lägges till handlingarna. MINNESANTECKNINGAR BEREDNINGSGRUPP VGK Datum: 2018-03-19 Plats: GR Närvarande: Jessica Ek Hanna Linde Elisabeth Beijer Titti Andersson Gunilla Bothén Ann-Katrin Schutz Anneli Assmundson Bjerde Lotta Wilhelmsson

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 11 juni 2008, kl 09.00-12.30 Plats: GR-Huset, Göteborg, Rum 219 Deltagare Kerstin Littke, Utbildningschefsgruppen, ordförande Inga-Lena Lindenau, Ale Jan

Läs mer

Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård

Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Johan Karlsson Administrativa enheten +46155245000 2016-05-19 NSV16-0024-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer