INFÖRANDET AV DATORISERAD PATIENTJOURNAL PÅ SKARABORGS SJUKHUS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFÖRANDET AV DATORISERAD PATIENTJOURNAL PÅ SKARABORGS SJUKHUS"

Transkript

1 1 FoU-centrum Handläggare Datum Diarienummer Nomie Eriksson /SkaS INFÖRANDET AV DATORISERAD PATIENTJOURNAL PÅ SKARABORGS SJUKHUS MELIORENKÄT 2006 INOM OMRÅDE MEDICIN Nomie Eriksson FoU-centrum Ingemar Melén VU-enheten Skaraborgs Sjukhus

2 2 2 Sammanfattning Skaraborgs Sjukhus (SkaS) sjukhusstyrelse gav 2005 styrgruppen för införandet av basmodulerna i den elektroniska patientjournalen Melior i uppdrag att utvärdera implementeringen. Under hösten 2006 genomfördes som en del av utvärderingen en enkät riktad till personalen inom område Medicin. Utöver frågor om implementeringen jämfördes personalens uppfattning mellan elektronisk journal och den gamla pappersjournalen och vidare belystes vissa kvalitetsmått i dokumentationen. Yrkesgrupperna hade samsyn i de flesta av enkätens frågeställningar och positiva omdömen kan sammanfattas: - Personalen har god kunskap om lagar och förordningar som gäller för journalföring. - Den elektroniska journalen ger bättre tillgänglighet till patientinformation än den gamla pappersjournalen. - 7 av 10 är nöjda med den utbildning de fått i samband med Meliorinförandet och vet hur man ska dokumentera. - Personalen är nöjd med användarvänligheten. - 7 av 10 har god kännedom om SkaS regler för informations- och säkerhetsfrågor. - 3 av 4 anger att den elektroniska journalen är ett arbetsredskap som underlättar det egna arbetet. - Majoriteten anser att det skall finnas en obruten vårddokumentation om patienten oavsett på vilken enhet patienten vårdas. - erna är mycket nöjda och anger att den elektroniska journalen lättare ger nödvändig information. Negativa omdömen: - Den elektroniska journalen minskar ej tidsåtgången för dokumentation. - Dubbeldokumentation är vanligt förekommande. - 1 av 4 skriver en vårdplan för omvårdnaden. - Arbetsmiljön är inte ostörd vid dokumentationen. - Undersköterskorna är minst nöjda med den elektroniska journalen. Gruppen i stort har tidigare inte dokumenterat i journal varför extra utbildningsinsatser kan behövas. Den elektroniska journalen har ökat tillgängligheten för alla yrkeskategorier men i sig inte höjt kvaliteten på dokumentationen. För detta krävs även andra utbildningsinsatser. Dubbeldokumentation kvarstår och enkätresultaten ger ett underlag för förbättringsåtgärder. Med hänsyn till att många medarbetare hade en relativ låg datorvana vid införandet av den elektroniska journalen samt att den påbörjade digitaliseringen endast genomfördes med ett begränsat antal moduler är resultaten av den första enkäten positiva.

3 3 3 j Inledning Beslutet att införa Meliors basmoduler i Västra Götalandsregionen innebar att samtliga sjukhus, efter ett införande, kommer att ha en gemensam bas för datoriserad vårddokumentation. En projektgrupp tillsattes 2004 vid Skaraborgs Sjukhus för att införa journalen i alla verksamheter, med målet att en gemensam datoriserad journal skulle: - öka tillgängligheten till vårddokumentationen - höja kvalitén på vårddokumentationen - minska dubbeldokumentationen SkaS sjukhusstyrelse gav 2005 styrgruppen för journalinförandet i uppdrag att utvärdera implementeringen av Melior basmoduler. En del av utvärderingen genomfördes som en enkät hösten 2006 till personal på enheter inom område Medicin som först genomförde skiftet från journal i pappersform till datorisering av journalens text. Enkäten genomfördes av FoU-enheten och Verksamhetsutvecklingsenheten vid Skaraborgs Sjukhus. Undersökningen inriktades mot följande områden: lagar och riktlinjer, information och tillgänglighet, kvalitet, utbildning och kunskap, användarvänlighet, säkerhet, tid, ändamålsenlighet, rutiner, process och specifikt för sjuksköterskor om omvårdnadsdokumentation. Enkäten besvarades av personalen på enheterna enligt nedanstående tabell. Av totalt 561 utdelade enkäter var svarsfrekvensen 85%. Tabell 1 Personalkategorier och verksamhetsområden Kardiologi Intern- Med Njur- Infektion Hud N=534 medicin rehab medicin t Kommentar: Av de tillfrågade var 13,4% män och 86,6% kvinnor. Personalkategori inom Kardiologi utgörs huvudsakligen av biomedicinska analytiker Melior som system innefattar moduler för journaltext, läkemedel, e-recept, e-arkiv remiss och svar med allmän konsultremiss, remisser för olika laboratorieundersökningar inklusive röntgen. Det som redovisas i den följande utvärderingen är införandet av textmodulen. Det som redovisas i den följande utvärderingen är införandet av textmodulen. Resultatredovisning I resultatredovisningen redovisas summan av samtliga som svarat på enkäten. Svaren är ej uppdelade i yrkeskategorier. Svarsfrekvensen varierar något för varje fråga

4 4 4 vilket dock inte väsentligt påverkat helheten. I tabellerna har frågeställningarna grupperats enligt rubrikerna. Svaren anges i procent för varje fråga. Den svarande har tagit ställning till frågan och angivit ett av de 4 alternativen: Instämmer helt, Instämmer till stor del, Instämmer till liten del, Instämmer inte. Summan av de 2 första grupperna ingår i svarsprocenten. Resultaten i sin helhet redovisas i bilaga 1. Tabell 2 Lagar och riktlinjer för patientjournal God kännedom om målbeskrivning Lättare följa lagar, förordningar Tillräcklig kunskap lagar, förordn Personalen anser sig ha tillräckliga kunskaper om de lagar och förordningar som gäller journalföring. Drygt hälften anser sig ha lättare att följa lagar och förordningar med den elektroniska journalen. Likaså är det drygt hälften som anser sig ha god kännedom om verksamhetsområdets målbeskrivning för dokumentation. Tabell 3 Informationen i journalen och tillgängligheten att använda den Samma information på flera ställen 67 Dokumentation fokus på yrkeskategori Bättre tillgänglighet patientinfo Information jag behöver Personalen anser att den elektroniska journalen ger den information de behöver om patienten och att dokumentationen har fokus på det yrkesområde som de representerar. Den elektroniska journalen ger bättre tillgänglighet till patientinformation än vad den tidigare pappersjournalen gav. Samma dokumentation kan läsas på flera ställen i den elektroniska journalen anger sju av tio.

5 5 5 Tabell 4 Några kvalitetsparametrar angående dokumentation Förkortningar 51 Behandlingsmål 32 Ostörd arbetsmiljö 39 Lättare hitta info om patientens problem 64 Undersöker om tänkt dok redan är dok Avdelningsspecifika förkortningar förekommer och personalen undersöker inte alltid om det de tänker dokumentera redan finns i journalen. Arbetsmiljön är inte ostörd och en tredjedel noterar dokumenterade mål för patientens behandling i journalen. Däremot kan två av tre lättare finna information om patientens problem än i den tidigare pappersjournalen. Tabell 5 Utbildning i Melior och kunskap om dokumentation Tillräckligt med kunskap vad jag dok 79 Tillräckligt med kunskap hur jag dok Nöjd med utbildningen jag fått Åtta av tio anser sig ha tillräckliga kunskaper om vad de ska dokumentera. Sju av tio vet hur de ska dokumentera och är nöjda med den utbildning de fått om hur de ska använda den elektroniska journalen.

6 6 6 Tabell 6 Användarvänlighet för handhavande av system och innehåll i journal Bra med åtskilda anteckningar 84 Fördel med tvärprofessionell dok 90 Terminologin är klar och tydlig 80 Lätt hitta mall för patientdok Strukturen är lätt att förstå Snabbt att logga in 85 Tillgång till dator Personalen är nöjd med användarvänligheten i den elektroniska journalen. Nio av tio ser fördelar med en tvärprofessionell dokumentation som de kan ta del av men de anser också att det är en fördel att kunna få dokumentationen uppdelad i respektive yrkesgrupp. Det går snabbt att logga in och att det finns god tillgång på datorer på enheterna. Terminologin anses klar och tydlig. Sju av tio menar att strukturen är lätt att förstå och att fördefinierade mallar är lätta att hitta i den elektroniska journalen. Tabell 7 Säkerhetsfrågor om journalens användning och patienträttigheter Jag loggar alltid ut 84 SkaS regler och riktlinjer 69 Patientens rätt att veta vem som läst 88 Patientens integritet skyddas Personalen använder den elektroniska journalen på ett säkert sätt genom att alltid logga ut sig som användare när de lämnar datorn. Likaså vet de att den som läst en patients journal kan identifieras i systemet. Sju av tio har god kännedom om SkaS regler för informations- och säkerhetsfrågor och två av tre menar att patientens integritet skyddas med en elektronisk journal.

7 7 7 Tabell 8 Tid för dokumentation Tillräcklig tid att dokumentera vårdplan 44 Mindre tid med elektronisk journal 33 Tid att dokumentera enligt journallagen 63 Tillräcklig tid att dokumentera det jag borde En av tre anger att man använder mindre tid till dokumentation i förhållande till att dokumentera i en pappersjournal. Fyra av tio anser att de hinner dokumentera en vårdplan för varje patient. Sex av tio har tid till att dokumentera enligt patientjournallagen eller det de själva anser att de borde dokumentera om patienten. Tabell 9 Ändamålsenlighet med en elektronisk journal Läser ofta dokumentation från andra yrkesgrupper 75 Skriftliga bedömnings instrument används 36 Elektronisk journal bra infokälla för patienten 45 Dokumenterar av rädsla att bli anmäld till HSAN 24 Elektronisk journal underlättar arbetet Tre av fyra läser andra yrkeskategoriers dokumentation och anser att den elektroniska journalen är ett arbetsredskap som underlättar det egna arbetet. En av fyra dokumenterar av rädsla för att bli anmälda till HSAN. Mindre än hälften använder fördefinerade bedömningsinstrument som exempelvis för trycksårsprofylax m. fl. för att bedöma eventuella risker i patientvården. Knappt hälften anser att den elektroniska journalen är en bra informationskälla för patienten själv.

8 8 8 Tabell 10 Rutiner för dokumentation Dokumentation tar för mycket tid från patientvården 60 Skriftliga rutiner finns hur jag skall dokumentera Två av tre uppger att det finns skriftliga rutiner för hur de ska dokumentera i journalen och sex av tio menar att dokumentationen tar mycket tid från det direkta patientarbetet. Tabell 11 En patient en journal Samlad dokumentation för samtliga öppenvårdstillfällen 69 Varje område skall ha egen vårddokumentation 43 Obruten vårddokumentation som följer patienten Majoriteten av personal anser att det ska finnas en obruten vårddokumentation om patienten oavsett på vilken enhet patienten vårdas. När det gäller patientens besök på någon av sjukhusets mottagningar bör det enligt flertalet finnas en samlad dokumentation oavsett inom vilket område patienten har sökt vård.

9 9 9 Tabell 12 Omvårdnadsdokumentation besvaras av sjuksköterskor Lika viktigt dokumentera omvårdnad som ge omvårdnad 64 Standardvårdplan höjer kvaliteten 77 Skriver vårdplan i samråd patient och/eller anhörig 23 Skriver vårdplan för varje patient 25 Vårdplaner viktig i omvårdnads dokumentation 77 Fördefinierade mallar underlättar 93 Väl bekant med sökord 85 Väl förtrogen med dokumentations strukturen 73 Tillräcklig kunskap hur dokumentera omvårdnad Sjuksköterskorna har besvarat ett antal frågor som rör omvårdnadsdokumentation. Två av tre anser att omvårdnadsdokumentationen är lika viktigt som att ge omvårdnad. Sjuksköterskorna anser att standardiserade vårdplaner ökar kvaliteten på dokumentationen. De anser det viktigt att skriva en vårdplan för omvårdnaden av varje patient men få gör det i praktiken. Vidare är det få som dokumenterar vårdplanen tillsammans med patienten eller anhöriga. Så gott som alla sjuksköterskor anser att fördefinerade mallar underlättar att dokumentera efter sökord. De vet hur de ska dokumentera patientens omvårdnad och de är väl förtrogna med strukturen i omvårdnadsprocessen.

10 10 10 j Yrkeskategorierna som besvarat enkäten är samstämmiga i flertalet frågor men i några frågor finns skillnader som schematiskt visas i nedanstående tabell. Tabell 13 Skillnader i enkätsvar mellan några yrkeskategorier Nödvändig information Tillgän glighet Hitta informat ion Ostörd arbetsmi ljö Behandlin gsmål Journalstruktur Patientintegritet Underskötersk or Kommentar: Tabellen ska utläsas så att: + = lite nöjd och ++++ är helt nöjd. I tabellen visas de parametrar där påtagliga skillnader föreligger mellan olika yrkesgrupperna. Av dessa parametrar är sjukgymnasterna mest positiva och läkargruppen minst positiva. Kommentar Sammanfattningsvis finns en samsyn i uppfattningen om fördelen med den elektroniska journalen i jämförelse med den gamla pappersjournalen även om vissa skillnader noterats mellan yrkeskategorierna. och sjuksköterskor har samsyn i uppfattningen om den elektroniska journalen i 31 av enkätens 40 frågeställningar. Det gäller exempelvis kunskap om lagar och förordningar, nöjdhet med utbildning, kunskap om hur och vad man ska dokumentera och uppfattningen om att tillgången till datorer är god. De anser att det går snabbt att logga in i systemet och att terminologin är klar och tydlig. Grupperna är nöjda med möjligheten till tvärprofessionell dokumentation lika väl som de är nöjda med att dokumentationen kan uppdelas i respektive yrkeskategori. Den elektroniska journalen underlättar arbetet med patienterna och det är lätt att finna de uppgifter som behövs och tillgången på datorer är god. Båda grupperna är eniga i att det ska vara en obruten vårddokumentation som följer patienten inom såväl slutenvård som öppenvård. Båda grupperna anger tidsbrist för dokumentation och att det går åt mer tid till dokumentation med en elektronisk journal än med en pappersjournal. Som väntat är läkargruppen minst positiv till angivna parametrar i tabell 13. En av orsakerna kan vara att enkäten enbart berör införandet av textmodulen. En journal innehåller mer än enbart text och i nuläget saknas exempelvis moduler för laboratoriesvar, läkemedel, konsultremiss med flera. Sjuksköterskorna och undersköterskorna anger i stor utsträckning att de inte får skriva journalen i en ostörd miljö. Med införandet av en elektronisk journal synliggörs miljöproblem därför att lokalerna inte är anpassade för dokumentation. När det gäller sjuksköterskegruppens specifika enkätfrågor angående omvårdnad anger sjuksköterskorna att de har kunskap om vad som ska dokumenteras och att de

11 11 11 j behärskar strukturen i såväl journalen som i omvårdnadsprocessen. Sjuksköterskorna menar att vårdplaner är viktiga men av olika anledningar, exempelvis tidsbrist, dokumenterar de inte dessa vårdplaner vare sig i samråd med patienten eller dennes närstående. Undersköterskor är den grupp som är minst nöjd med den elektroniska journalen. De är den grupp som är minst nöjd med utbildningen, har minst kunskap om hur och vad de ska dokumentera och svårt att veta vilken mall som ska följas. En av orsakerna kan vara att denna grupp inte tidigare regelmässigt har dokumenterat i en journal. erna synes vara den grupp som är mest nöjd med den elektroniska journalen. Den ger dem nödvändig information, fullgod tillgänglighet och lätthet att finna information om patientens problem. Därtill är de är nöjda med journalstrukturen. Enkäten har genomförts i ett relativt tidigt skede på område medicin. För att följa implementeringen över tid kan ytterligare enkätundersökningar genomföras och eventuellt också parallellt med undersökningar inom område kirurgi. Skövde den 30 mars 2007 Nomie Eriksson FoU-centrum Ingemar Melén VU-enheten

12 1 BILAGA 1 Meliorinförandet på Skaraborgs Sjukhus Arbetsområde N=534 Kardiologi Internmed Med rehab Njurmed Infektion Hud 95,2% ,6% 50,0% 6,3% 6,3% 15,6% 6,3% 100,0% ,5% 42,1% 8,4% 15,3% 10,3% 4,2% 100,0% ,7% 41,1% 11,6% 13,0% 12,3% 8,2% 100,0% ,0% 50,0% 25,0% 12,5%,0% 12,5% 100,0% ,1% 50,0% 38,9%,0%,0%,0% 100,0% ,0% 27,3% 72,7%,0%,0%,0% 100,0% ,0% 33,3% 33,3% 33,3%,0%,0% 100,0% ,9% 8,7% 21,7% 8,7%,0%,0% 100,0% ,2% 41,4% 12,4% 12,5% 10,3% 5,2% 100,0% Kön N=546 Man Kvinna 97,3% ,8% 49,2% 100,0% ,9% 90,1% 100,0% ,1% 92,9% 100,0% 0 8 8,0% 100,0% 100,0% ,3% 94,7% 100,0% ,0% 100,0% 100,0% ,3% 66,7% 100,0% ,0% 96,0% 100,0% ,4% 86,6% 100,0%

13 2 2 j Lagar och riktlinjer Jag anser mig ha tillräcklig kunskap om de lagar och förordningar som gäller för journalföring Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=538 helt till stor del till liten del inte 95,9% ,4% 62,5% 10,9% 3,1% 100,0% ,2% 65,5% 12,8% 1,6% 100,0% ,9% 46,4% 23,8% 7,9% 100,0% ,1% 42,9%,0%,0% 100,0% ,6% 63,2% 5,3%,0% 100,0% ,2% 81,8%,0%,0% 100,0% ,0% 33,3% 66,7%,0% 100,0% ,0% 48,0% 12,0%,0% 100,0% ,7% 58,7% 15,2% 3,3% 100,0% Jag kan lättare följa lagar och förordningar som styr dokumentation med elektronisk journal Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=517 helt till stor del till liten del inte 92,2% ,9% 33,3% 31,7% 27,0% 100,0% ,3% 51,6% 34,1% 7,9% 100,0% ,3% 47,2% 28,2% 13,4% 100,0% ,6% 28,6% 14,3% 28,6% 100,0% ,0% 55,6% 27,8% 16,7% 100,0% ,0% 63,6% 18,2% 18,2% 100,0% ,0% 33,3% 66,7%,0% 100,0% ,0% 28,6% 33,3% 19,0% 100,0% ,3% 47,2% 31,5% 13,0% 100,0%

14 3 3 Jag har god kännedom om målbeskrivningen för dokumentation som togs fram på min division/område före införandet av den elektroniska journalen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=517 helt till stor del till liten del inte 92,2% ,7% 37,5% 29,7% 28,1% 100,0% ,4% 44,0% 35,6% 12,0% 100,0% ,7% 43,6% 29,3% 16,4% 100,0% ,9% 28,6%,0% 28,6% 100,0% ,8% 50,0% 11,1% 11,1% 100,0% ,2% 27,3% 36,4% 18,2% 100,0% ,0%,0%,0% 100,0% 100,0% ,3% 29,2% 16,7% 20,8% 100,0% ,0% 41,8% 30,8% 16,4% 100,0%

15 4 4 j Information och tillgänglighet Den elektroniska journalen ger mig den information jag behöver om patienten Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=537 helt till stor del till liten del inte 95,7% ,6% 53,8% 35,4% 6,2% 100,0% ,7% 75,4% 9,4% 1,6% 100,0% ,6% 57,2% 12,5% 2,6% 100,0% ,9% 42,9% 14,3%,0% 100,0% ,8% 63,2%,0%,0% 100,0% ,4% 63,6%,0%,0% 100,0% ,0% 33,3% 66,7%,0% 100,0% ,2% 58,3% 12,5%,0% 100,0% ,8% 65,5% 13,4% 2,2% 100,0% Den elektroniska journalen ger bättre tillgänglighet till patientinformation äntidigare pappersjournal Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=537 helt till stor del till liten del inte 95,7% ,4% 37,5% 25,0% 14,1% 100,0% ,9% 52,1% 14,8% 1,2% 100,0% ,4% 48,0% 22,4% 11,2% 100,0% ,9% 57,1%,0%,0% 100,0% ,6% 44,4%,0%,0% 100,0% ,7% 27,3%,0%,0% 100,0% ,7% 33,3%,0%,0% 100,0% ,0% 20,0% 8,0%,0% 100,0% ,9% 46,9% 16,8% 5,4% 100,0%

16 5 5 Dokumentation sker alltid med fokus på det arbete som min yrkeskategori utför Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=524 helt till stor del till liten del inte 93,4% ,1% 63,9% 14,8% 8,2% 100,0% ,4% 66,3% 14,5%,8% 100,0% ,4% 48,3% 21,0% 8,4% 100,0% ,7% 14,3%,0%,0% 100,0% ,4% 52,6%,0%,0% 100,0% ,5% 54,5%,0%,0% 100,0% ,3% 33,3% 33,3%,0% 100,0% ,0% 28,0% 8,0% 4,0% 100,0% ,5% 57,6% 15,1% 3,8% 100,0% Jag kan hitta samma information om patienten på flera ställen i den elektroniska journalen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=522 helt till stor del till liten del inte 93,0% ,1% 49,2% 12,7%,0% 100,0% ,2% 44,3% 36,1%,4% 100,0% ,0% 40,7% 33,6% 5,7% 100,0% ,6% 28,6% 28,6% 14,3% 100,0% ,3% 52,6% 10,5% 10,5% 100,0% ,3% 45,5% 27,3%,0% 100,0% ,3% 66,7%,0%,0% 100,0% ,2% 33,3% 29,2% 8,3% 100,0% ,8% 43,7% 30,8% 2,7% 100,0%

17 6 6 j Kvalitet Jag undersöker alltid om det jag tänker dokumentera om patienten redan är dokumenterat Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=516 helt till stor del till liten del inte 92, ,3% 33,3% 42,9% 17,5% 100,0% ,6% 41,9% 36,2% 12,3% 100,0% ,6% 38,3% 22,6% 10,5% 100,0% ,0% 25,0% 37,5% 12,5% 100,0% ,0% 68,4% 26,3% 5,3% 100,0% ,0% 50,0% 40,0%,0% 100,0% ,0% 33,3%,0% 66,7% 100,0% ,0% 20,0% 35,0% 35,0% 100,0% ,0% 39,9% 32,9% 13,2% 100,0% Den elektroniska journalen gör det lättare att hitta information om patientens problem och besvär än i pappersjournalen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=532 helt till stor del till liten del inte 94, ,3% 36,5% 30,2% 27,0% 100,0% ,2% 48,8% 26,2% 8,8% 100,0% ,9% 48,3% 31,3% 7,5% 100,0% ,0% 50,0%,0%,0% 100,0% ,9% 35,3% 11,8%,0% 100,0% ,5% 45,5%,0%,0% 100,0% ,0% 33,3% 66,7%,0% 100,0% ,4% 43,5% 26,1%,0% 100,0% ,1% 46,4% 26,9% 9,6% 100,0%

18 7 7 Jag har möjlighet att dokumentera i ostörd arbetsmiljö Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=528 helt till stor del till liten del inte 94,1% ,8% 41,5% 21,5% 23,1% 100,0% ,7% 21,2% 43,2% 27,8% 100,0% ,1% 27,1% 36,4% 29,3% 100,0% ,5% 12,5%,0%,0% 100,0% ,1% 50,0% 27,8% 11,1% 100,0% ,0% 45,5% 45,5% 9,1% 100,0% ,7% 33,3%,0%,0% 100,0% ,2% 41,7% 20,8% 8,3% 100,0% ,8% 27,7% 36,4% 25,2% 100,0% Det finns alltid tydligt dokumenterade behandlingsmål för patienten Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=516 helt till stor del till liten del inte 92,0% ,6% 25,8% 46,8% 25,8% 100,0% ,2% 23,2% 55,2% 20,5% 100,0% ,5% 41,3% 45,7% 6,5% 100,0% ,5% 37,5% 37,5% 12,5% 100,0% ,0% 27,8% 66,7% 5,6% 100,0% ,0% 27,3% 54,5% 18,2% 100,0% ,0%,0% 33,3% 66,7% 100,0% ,8% 23,5% 47,1% 17,6% 100,0% ,1% 28,7% 51,4% 16,9% 100,0%

19 8 8 Avdelningsspecifika förkortningar av ord förekommer aldrig i den elektroniska journalen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=513 helt till stor del till liten del inte 91,4% ,8% 36,5% 30,2% 28,6% 100,0% ,1% 47,5% 30,0% 19,5% 100,0% ,1% 43,2% 32,6% 15,2% 100,0% ,0% 25,0% 50,0%,0% 100,0% ,7% 44,4% 22,2% 16,7% 100,0% ,0% 50,0% 40,0%,0% 100,0% ,0% 33,3% 33,3% 33,3% 100,0% ,6% 45,5% 18,2% 22,7% 100,0% ,2% 44,4% 30,4% 18,9% 100,0%

20 9 9 Utbildning och kunskap Jag är nöjd med utbildningen jag fått i samband med införandet av den elektroniska journalen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=540 helt till stor del till liten del inte 96,3% ,6% 49,2% 20,6% 1,6% 100,0% ,9% 56,7% 23,4% 5,0% 100,0% ,0% 44,7% 38,0% 7,3% 100,0% ,0% 25,0%,0%,0% 100,0% ,4% 31,6%,0%,0% 100,0% ,7% 9,1% 18,2%,0% 100,0% ,0% 33,3%,0% 66,7% 100,0% ,0% 48,0% 8,0%,0% 100,0% ,4% 49,6% 25,0% 5,0% 100,0% Jag har tillräckligt med kunskap/utbildning om hur jag skall dokumentera Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=533 helt till stor del till liten del inte 95,0% ,1% 64,6% 10,8% 1,5% 100,0% ,6% 60,4% 26,2% 3,8% 100,0% ,3% 42,4% 39,6% 11,8% 100,0% ,0% 25,0%,0%,0% 100,0% ,6% 47,4%,0%,0% 100,0% ,5% 36,4% 9,1%,0% 100,0% ,0% 33,3% 33,3% 33,3% 100,0% ,1% 56,5% 4,3%,0% 100,0% ,0% 54,2% 25,3% 5,4% 100,0%

21 10 10 Jag har tillräckligt med kunskap/utbildning om vad jag skall dokumentera Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer n=531 helt till stor del till liten del inte 94,7% ,6% 66,2% 9,2%,0% 100,0% ,5% 66,8% 18,1% 1,5% 100,0% ,4% 51,4% 27,5% 7,7% 100,0% ,5% 12,5%,0%,0% 100,0% ,8% 63,2%,0%,0% 100,0% ,5% 36,4% 9,1%,0% 100,0% ,0% 66,7% 33,3%,0% 100,0% ,3% 37,5% 4,2%,0% 100,0% ,6% 59,7% 17,9% 2,8% 100,0%

22 11 11 Användarvänlighet Jag har alltid tillgång till datorer som innehåller den elektroniska journalen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=536 helt till stor del till liten del inte 95,5% ,9% 37,5% 10,9% 4,7% 100,0% ,7% 44,2% 6,2% 1,9% 100,0% ,9% 45,0% 13,4% 6,7% 100,0% ,0%,0%,0%,0% 100,0% ,8% 57,9%,0% 5,3% 100,0% ,5% 45,5%,0%,0% 100,0% ,3% 66,7%,0%,0% 100,0% ,8% 4,2%,0%,0% 100,0% ,6% 41,8% 8,0% 3,5% 100,0% Jag tycker det går snabbt att logga in i den elektroniska journalen när jag har "klickat på Melior-ikonen" Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=535 helt till stor del till liten del inte 95,4% ,3% 44,4% 17,5% 4,8% 100,0% ,3% 45,8% 8,8% 3,1% 100,0% ,3% 45,2% 13,7% 4,8% 100,0% ,5% 12,5%,0%,0% 100,0% ,6% 42,1% 21,1% 5,3% 100,0% ,4% 54,5% 9,1%,0% 100,0% ,3% 66,7%,0%,0% 100,0% ,0% 44,0%,0%,0% 100,0% ,4% 45,0% 11,0% 3,6% 100,0%

23 12 12 Jag tycker att strukturen i den elektroniska journalen är lätt att förstå Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=529 helt till stor del till liten del inte 94,3% ,7% 46,2% 30,8% 15,4% 100,0% ,2% 59,5% 20,6% 4,7% 100,0% ,5% 52,8% 30,3% 8,5% 100,0% ,0% 75,0%,0%,0% 100,0% ,5% 78,9% 10,5%,0% 100,0% ,3% 45,5% 27,3%,0% 100,0% ,0%,0% 100,0%,0% 100,0% ,7% 54,2% 20,8% 8,3% 100,0% ,7% 56,1% 24,4% 6,8% 100,0% Jag tycker det är lätt att veta vilken mall för patientdokumentation jag skall använda Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=522 helt till stor del till liten del inte 93,0% ,8% 60,0% 23,1% 6,2% 100,0% ,8% 54,3% 28,7% 4,3% 100,0% ,3% 42,9% 43,6% 8,3% 100,0% ,5% 12,5%,0%,0% 100,0% ,8% 57,9% 5,3%,0% 100,0% ,3% 72,7%,0%,0% 100,0% ,0% 66,7% 33,3%,0% 100,0% ,0% 40,0%,0% 4,0% 100,0% ,9% 51,3% 28,5% 5,2% 100,0%

24 13 13 Jag uppfattar att terminologin som används i den elektroniska journalen ärklar och tydlig Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=516 helt till stor del till liten del inte 92,0% ,8% 61,5% 23,1% 4,6% 100,0% ,9% 65,0% 13,0% 1,2% 100,0% ,9% 57,3% 29,0% 3,8% 100,0% ,0% 37,5% 12,5%,0% 100,0% ,3% 94,7%,0%,0% 100,0% ,3% 54,5% 18,2%,0% 100,0% ,0% 33,3% 33,3% 33,3% 100,0% ,0% 56,0% 4,0% 4,0% 100,0% ,4% 62,4% 17,6% 2,5% 100,0% Jag tycker det är en fördel för min yrkesutövning att ha möjlighet till tvärprofessionell dokumentation Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=515 helt till stor del till liten del inte 91,8% ,0% 54,0% 17,5% 1,6% 100,0% ,9% 42,6% 1,6%,0% 100,0% ,4% 53,4% 21,4% 3,8% 100,0% ,5% 37,5%,0%,0% 100,0% ,2% 31,6%,0% 5,3% 100,0% ,6% 36,4%,0%,0% 100,0% ,7% 33,3%,0%,0% 100,0% ,2% 16,7% 4,2%,0% 100,0% ,2% 44,9% 8,5% 1,4% 100,0%

25 14 14 Det är bra att möjligheten finns att ha läkar- sköterske- och andra personalkategoriers anteckningar åtskilda Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=521 helt till stor del till liten del inte 92,9% ,7% 46,2% 3,1% 3,1% 100,0% ,1% 47,1% 9,8% 9,0% 100,0% ,2% 44,9% 13,8% 5,1% 100,0% ,5% 12,5%,0%,0% 100,0% ,4% 42,1% 5,3% 5,3% 100,0% ,6% 36,4%,0%,0% 100,0% ,3% 66,7%,0%,0% 100,0% ,1% 36,4% 4,5%,0% 100,0% ,3% 45,1% 9,2% 6,3% 100,0%

26 15 15 j Säkerhet Jag kan alltid lita på att patientens integritet skyddas med elektronisk journal Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=518 helt till stor del till liten del inte 92,3% ,8% 33,3% 39,7% 22,2% 100,0% ,6% 55,8% 25,5% 13,1% 100,0% ,3% 47,1% 22,9% 10,7% 100,0% ,0% 50,0%,0% 25,0% 100,0% ,5% 57,9% 21,1% 10,5% 100,0% ,0% 100,0%,0%,0% 100,0% ,0% 50,0% 50,0%,0% 100,0% ,8% 58,3% 8,3% 12,5% 100,0% ,2% 51,7% 24,7% 13,3% 100,0% Jag tycker patienten har rätt att få veta vem som läst i journalen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=532 helt till stor del till liten del inte 94, ,3% 36,5% 14,3% 7,9% 100,0% ,4% 36,2% 9,3% 3,1% 100,0% ,0% 40,5% 6,1% 1,4% 100,0% ,5%,0% 12,5%,0% 100,0% ,6% 22,2% 22,2%,0% 100,0% ,0% 20,0%,0%,0% 100,0% ,0% 100,0%,0%,0% 100,0% ,0% 36,0%,0% 8,0% 100,0% ,5% 36,5% 8,8% 3,2% 100,0%

27 16 16 Jag har god kunskap om SkaS regler och riktlinjer för informations- ochsäkerhetsfrågor (policy) Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=535 helt till stor del till liten del inte 95,4% ,7% 58,5% 24,6% 9,2% 100,0% ,9% 50,6% 29,2% 2,3% 100,0% ,4% 46,9% 23,8% 6,8% 100,0% ,0% 50,0%,0%,0% 100,0% ,3% 52,6% 21,1%,0% 100,0% ,4% 36,4% 27,3%,0% 100,0% ,0%,0% 66,7% 33,3% 100,0% ,0% 32,0% 24,0%,0% 100,0% ,2% 49,2% 26,4% 4,3% 100,0% Jag loggar alltid ut från den elektroniska journalen när jag lämnar datorn Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=535 helt till stor del till liten del inte 95,4% ,2% 43,1% 16,9% 10,8% 100,0% ,6% 50,6% 13,6% 8,2% 100,0% ,3% 25,7% 4,1%,0% 100,0% ,5% 12,5%,0%,0% 100,0% ,9% 31,6% 5,3% 5,3% 100,0% ,5% 45,5% 9,1%,0% 100,0% ,0% 33,3%,0% 66,7% 100,0% ,0% 16,7% 4,2% 4,2% 100,0% ,9% 39,8% 10,3% 6,0% 100,0%

28 17 17 Tid Jag har tillräckligt med tid till att dokumentera det jag anser att jag borde Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=524 helt till stor del till liten del inte 93,4% ,9% 46,9% 31,3% 10,9% 100,0% ,5% 51,7% 34,0% 5,8% 100,0% ,5% 42,0% 32,6% 10,9% 100,0% ,0% 25,0%,0%,0% 100,0% ,6% 61,1% 22,2% 11,1% 100,0% ,2% 72,7% 9,1%,0% 100,0% ,0% 66,7%,0% 33,3% 100,0% ,1% 60,9% 8,7% 4,3% 100,0% ,2% 49,4% 30,5% 7,8% 100,0% Jag har tillräckligt med tid till att dokumentera enligt journallagen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer n=503 helt till stor del till liten del inte 89,7% ,5% 51,6% 25,8% 8,1% 100,0% ,3% 54,1% 34,9% 4,7% 100,0% ,8% 40,6% 34,4% 10,2% 100,0% ,7% 14,3%,0%,0% 100,0% ,6% 77,8% 11,1% 5,6% 100,0% ,0% 70,0% 10,0%,0% 100,0% ,0% 50,0%,0% 50,0% 100,0% ,3% 57,1% 4,8% 4,8% 100,0% ,9% 51,1% 30,4% 6,6% 100,0%

29 18 18 Läkar Sjukskötersk Underskötersk Kurato Sjukgymna Arbetsterape Dietis Jag uppfattar att jag använder mindre tid till dokumentation med elektronisk journal än med pappersjournal N=50 Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer 90,4% helt 2 till stor del till liten del 8 19 inte ,2% 12,7% 30,2% 54,0% 100, ,1% 28,5% 35,2% 25,3% 100, ,7% 19,8% 33,6% 35,9% 100, ,5% 25,0%,0% 37,5% 100, ,0% 17,6% 29,4% 52,9% 100, ,0% 27,3% 36,4% 36,4% 100, ,0%,0% 33,3% 66,7% 100, ,8% 19,0% 28,6% 47,6% 100, ,5% 23,3% 33,1% 34,1% 100,0

30 19 19 Ändamålsenlighet Jag har tillräckligt med tid att dokumentera planerade åtgärder (vårdplan) för patienten Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=467 helt till stor del till liten del inte 83,2% ,5% 45,2% 35,5% 12,9% 100,0% ,8% 33,5% 43,5% 18,1% 100,0% ,1% 26,9% 40,7% 21,3% 100,0% ,0% 75,0%,0%,0% 100,0% ,3% 68,8% 6,3% 18,8% 100,0% ,0% 70,0% 20,0%,0% 100,0% ,0% 50,0%,0% 50,0% 100,0% ,7% 38,5% 30,8% 23,1% 100,0% ,1% 36,4% 38,8% 17,8% 100,0% Den elektroniska journalen är ett arbetsredskap som underlättar mitt arbete Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=529 helt till stor del till liten del inte 94,3% ,1% 46,9% 26,6% 12,5% 100,0% ,8% 60,0% 15,0% 4,2% 100,0% ,6% 38,7% 26,1% 17,6% 100,0% ,0% 50,0%,0%,0% 100,0% ,8% 61,1% 11,1%,0% 100,0% ,4% 63,6%,0%,0% 100,0% ,0% 100,0%,0%,0% 100,0% ,5% 39,1% 17,4%,0% 100,0% ,0% 52,0% 18,7% 8,3% 100,0%

31 20 20 Det förekommer att jag dokumenterar av rädsla för att bli anmäld till HSAN Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=509 helt till stor del till liten del inte 90,7% ,7% 21,0% 33,9% 27,4% 100,0% ,1% 17,8% 39,1% 32,9% 100,0% ,4% 9,5% 23,8% 64,3% 100,0% ,5%,0% 12,5% 75,0% 100,0% ,7% 27,8% 44,4% 11,1% 100,0% ,0% 18,2% 81,8%,0% 100,0% ,0% 33,3%,0% 66,7% 100,0% ,0% 4,3% 21,7% 73,9% 100,0% ,6% 15,7% 34,4% 41,3% 100,0% Jag anser att den elektroniska journalen är en bra informationskälla för patienten Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=489 helt till stor del till liten del inte 87,2% ,2% 27,0% 36,5% 33,3% 100,0% ,8% 40,4% 36,7% 15,1% 100,0% ,4% 34,4% 34,4% 20,8% 100,0% ,5% 25,0% 37,5%,0% 100,0% ,3% 43,8% 37,5% 12,5% 100,0% ,0% 40,0% 40,0% 10,0% 100,0% ,0%,0%,0% 100,0% 100,0% ,0% 25,0% 30,0% 15,0% 100,0% ,2% 36,2% 35,8% 18,8% 100,0%

32 21 21 Jag använder gärna skriftliga bedömningsinstrument för att preventivt kunna bedöma riskfaktorer (till exempel trycksårsprofylax m fl) Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=455 helt till stor del till liten del inte 81,1% ,8% 14,5% 43,6% 40,0% 100,0% ,2% 27,0% 43,6% 23,2% 100,0% ,8% 38,3% 31,3% 15,7% 100,0% ,0% 25,0%,0% 75,0% 100,0% ,3% 21,4% 35,7% 28,6% 100,0% ,1% 36,4% 27,3% 27,3% 100,0% ,0%,0% 33,3% 66,7% 100,0% ,3% 25,0% 16,7% 50,0% 100,0% ,1% 28,1% 38,7% 25,1% 100,0%

33 22 22 Jag läser ofta dokumentation från andra yrkesgrupper om patienten jag vårdar Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=530 helt till stor del till liten del inte 94,5% ,9% 60,0% 20,0% 3,1% 100,0% ,0% 51,6% 10,9% 1,6% 100,0% ,5% 33,6% 26,6% 22,4% 100,0% ,0% 37,5% 25,0% 12,5% 100,0% ,2% 22,2%,0% 5,6% 100,0% ,5% 45,5%,0%,0% 100,0% ,7% 33,3%,0%,0% 100,0% ,8% 37,5% 33,3% 8,3% 100,0% ,6% 45,7% 16,8% 7,9% 100,0%

34 23 23 j Rutiner På avdelningen finns skriftliga rutiner om hur jag skall dokumentera i journalen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=504 helt till stor del till liten del inte 89,8% ,3% 53,3% 16,7% 11,7% 100,0% ,6% 40,6% 27,0% 7,8% 100,0% ,2% 34,4% 20,0% 14,4% 100,0% ,0% 16,7%,0% 33,3% 100,0% ,9% 27,8% 16,7% 16,7% 100,0% ,5% 18,2% 18,2% 18,2% 100,0% ,0%,0% 33,3% 66,7% 100,0% ,0% 32,0% 8,0% 8,0% 100,0% ,0% 38,7% 22,2% 11,1% 100,0% Dokumentation tar för mycket tid från den direkta patientvården Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=530 helt till stor del till liten del inte 94,5% ,8% 38,5% 23,1% 4,6% 100,0% ,0% 44,2% 33,5% 7,3% 100,0% ,3% 32,6% 27,0% 7,1% 100,0% ,0% 25,0% 25,0% 50,0% 100,0% ,2% 27,8% 50,0%,0% 100,0% ,1% 45,5% 45,5%,0% 100,0% ,0% 66,7% 33,3%,0% 100,0% ,2% 8,3% 41,7% 45,8% 100,0% ,5% 38,1% 31,5% 8,9% 100,0%

35 24 24 Process Jag anser att det skall vara en obruten vårddokumentation som följer patienten oavsett på vilken division/område patienten vårdas Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=515 helt till stor del till liten del inte 91,8% ,4% 42,2% 15,6% 18,8% 100,0% ,6% 38,2% 15,4% 7,9% 100,0% ,8% 33,6% 21,6% 9,0% 100,0% ,5%,0% 37,5% 25,0% 100,0% ,8% 33,3% 38,9%,0% 100,0% ,3% 9,1% 36,4% 27,3% 100,0% ,3% 33,3%,0% 33,3% 100,0% ,1% 17,4% 8,7% 34,8% 100,0% ,3% 35,1% 18,3% 11,3% 100,0% Jag anser att varje division/område skall ha en egen vårddokumentation oavsett om patienten flyttas till annan division/område Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=511 helt till stor del till liten del inte 91,1% ,8% 24,2% 32,3% 17,7% 100,0% ,4% 22,0% 29,1% 33,5% 100,0% ,7% 23,0% 28,9% 24,4% 100,0% ,0% 25,0% 37,5% 12,5% 100,0% ,0% 38,9% 33,3% 27,8% 100,0% ,5% 27,3% 18,2% 9,1% 100,0% ,3%,0%,0% 66,7% 100,0% ,0% 10,0% 10,0% 45,0% 100,0% ,0% 22,7% 28,6% 28,8% 100,0%

36 25 25 Jag anser att dokumentationer från patientens samtliga öppenvårdstillfällen ska finnas samlade oavsett på vilken division/område patienten sökt vård Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=510 helt till stor del till liten del inte 90,9% ,2% 37,1% 16,1% 22,6% 100,0% ,8% 39,6% 17,6% 10,0% 100,0% ,7% 32,1% 19,7% 9,5% 100,0% ,5%,0% 37,5% 50,0% 100,0% ,4% 52,9%,0% 17,6% 100,0% ,5% 36,4%,0% 18,2% 100,0% ,0% 33,3%,0% 66,7% 100,0% ,9%,0% 18,2% 40,9% 100,0% ,3% 35,3% 17,3% 14,1% 100,0%

37 26 26 j Omvårdnadsdokumentation besvaras endast av sjuksköterska Jag har tillräckligt med kunskap om hur jag ska dokumentera omvårdnad Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=264 helt till stor del till liten del inte 47,1% ,7% 61,9% 18,5% 1,9% 100,0% ,0% 25,0% 50,0%,0% 100,0% ,8% 61,4% 18,9% 1,9% 100,0% Jag känner mig väl förtrogen med dokumentationsstrukturen enligt omvårdnads-processen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=263 helt till stor del till liten del inte 46,9% ,0% 55,6% 25,1% 2,3% 100,0% ,0%,0% 75,0%,0% 100,0% ,1% 54,8% 25,9% 2,3% 100,0% Jag är väl bekant med alla sökord som används i omvårdnadsdokumentationen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=263 helt till stor del till liten del inte 46,9% ,2% 57,1% 11,2% 3,5% 100,0% ,0%,0% 50,0% 25,0% 100,0% ,1% 56,3% 11,8% 3,8% 100,0% Fördefinierade mallar i den elektroniska journalen underlättar mitt val av sökord Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=261 helt till stor del till liten del inte 46,5% ,5% 61,9% 5,8%,8% 100,0% ,0% 25,0% 25,0% 25,0% 100,0% ,4% 61,3% 6,1% 1,1% 100,0%

38 27 27 Jag tycker vårdplaner är en viktig del av omvårdnadsdokumentationen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=255 helt till stor del till liten del inte 45,5% ,1% 51,4% 18,3% 5,2% 100,0% ,0% 75,0%,0%,0% 100,0% ,1% 51,8% 18,0% 5,1% 100,0% Jag skriver vårdplaner för varje patient jag har ansvar för Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=251 helt till stor del till liten del inte 44,7% ,6% 19,0% 42,7% 32,7% 100,0% ,3%,0%,0% 66,7% 100,0% ,0% 18,7% 42,2% 33,1% 100,0% Jag skriver vårdplan i samråd med patient och/eller anhörig Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=251 helt till stor del till liten del inte 44,7% ,0% 18,5% 38,3% 39,1% 100,0% ,3%,0%,0% 66,7% 100,0% ,4% 18,3% 37,8% 39,4% 100,0% Standardvårdplaner höjer kvaliteten i dokumentationen Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=249 helt till stor del till liten del inte 44,4% ,1% 55,7% 16,7% 6,5% 100,0% ,3% 66,7%,0%,0% 100,0% ,3% 55,8% 16,5% 6,4% 100,0%

39 28 28 Att dokumentera patientens omvårdnad är lika viktigt som att ge patienten omvårdnad Instämmer Instämmer Instämmer Instämmer N=261 helt till stor del till liten del inte 46,5% ,1% 45,1% 26,5% 9,3% 100,0% ,0% 25,0% 25,0%,0% 100,0% ,5% 44,8% 26,4% 9,2% 100,0%

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Riktlinjer för hälso- och sjukvård Riktlinje för dokumentation i patientjournalen RIKTLINJER 1 Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Ersätter Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation i

Läs mer

Vad innebär legitimation för biomedicinska analytiker inom Klinisk Fysiologi? Resultat av enkät 2007 Svarsfrekvens 74% (23av 31)

Vad innebär legitimation för biomedicinska analytiker inom Klinisk Fysiologi? Resultat av enkät 2007 Svarsfrekvens 74% (23av 31) Vad innebär legitimation för biomedicinska analytiker inom Klinisk Fysiologi? Resultat av enkät 2007 Svarsfrekvens 74% (23av 31) Fråga 1. Har ni inom er verksamhet diskuterat vad legitimationen innebär

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Journalhandling En journalhandling är alla handlingar och anteckningar som innehåller uppgifter om patientens tillstånd och de åtgärder som genomförts eller

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården i särskilt boende i Solna kommun

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården i särskilt boende i Solna kommun 2012-07-16 SID 1 (9) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från revideras 2016-07-25 Riktlinjer för informationshantering och journalföring i

Läs mer

Riktlinje för informationshantering och journalföring

Riktlinje för informationshantering och journalföring RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinje för informationshantering och journalföring Nedanstående lagar, förordningar föreskrifter och allmänna råd ligger till grund för omvårdnadsdokumentationen.

Läs mer

Klassifikationer och hkodverk

Klassifikationer och hkodverk 2009-03-1 Standardvårdplaner Snomed CT Leg sjuksköterska Fil mag i omvårdnad Studerar Master i Hälso o sjukvårdsinformatik Universitetet Aalborg Projektledare för standardvårdplansgruppen Universitetssjukhuset

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun.

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. 2008-08-15 1 (6) Reviderad 2010-04-21 Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger

Läs mer

Övervakning under och efter införande av datorjournal vid Medicinska kliniken USÖ 2007-2011 utifrån ProMES-baserad metodik.

Övervakning under och efter införande av datorjournal vid Medicinska kliniken USÖ 2007-2011 utifrån ProMES-baserad metodik. 1 (32) Övervakning under och efter införande av datorjournal vid Medicinska kliniken USÖ 2007-2011 utifrån ProMES-baserad metodik. Jan Bergman, verksamhetschef och tidigare projektledare för datorjournalinförandet

Läs mer

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag.

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-10-30 Dnr 1400182 1 (6) Förenklad i Beslut: Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Sammanfattning:

Läs mer

NU sjukvården i Västra Götalands Regionen

NU sjukvården i Västra Götalands Regionen NU sjukvården i Västra Götalands Regionen Norra Älvsborgs Länssjukhus Uddevalla sjukhus Dalslands sjukhus Lysekils sjukhus Strömstads sjukhus Näl + Uddevalla = NU NU-sjukvården är en sjukhusgrupp inom

Läs mer

4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun

4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun 1(5) 4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger till grund för omvårdnadsdokumentationen.

Läs mer

Högskolan i Halmstad. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet.

Högskolan i Halmstad. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. Standardiserad vårdplan - ett stöd för omvårdnadsprocessen i klinik

Läs mer

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats:

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats: APRIL 2014 RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441

Läs mer

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation 1(5) Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation Bil. 2 b till Handbok för läkemedelshantering. Denna anvisning är framtagen av en arbetsgrupp från Läkemedelskommittén,

Läs mer

En ny dokumentationsmodell, som är gemensam för alla i vårdteamet. Karin Nilsson Verksamhetsutvecklare

En ny dokumentationsmodell, som är gemensam för alla i vårdteamet. Karin Nilsson Verksamhetsutvecklare En ny dokumentationsmodell, som är gemensam för alla i vårdteamet Karin Nilsson Verksamhetsutvecklare Hur dokumenterar vi här på Lasarettet i Enköping? Vi använder totalt ca 100 olika dokumentationsmallar

Läs mer

Journalen nya rön från DOME forskningen

Journalen nya rön från DOME forskningen Journalen nya rön från DOME forskningen Isabella Scandurra, Örebro Universitet Isabella.Scandurra@oru.se Hanife Rexhepi, Högskolan i Skövde Hanife.Rexhepi@his.se Rapport om kunskapsläget på gång 11 studier

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsdokumentation

Hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-10-10 Beslutad av SN 126 2017-10-25 Hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vårdgivaren ansvarar för att det förs patientjournaler.

Läs mer

Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016

Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016 ANTECKNINGAR Susanne Gustavsson 2017-02-16 Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016 Antal avvikelser Totalt har 662 avvikelser

Läs mer

Sida Sida 1 av 7 Framtagen av. Upprättat datum Revideringsdatum SUSSA informatik och verksamhet Godkänd av

Sida Sida 1 av 7 Framtagen av. Upprättat datum Revideringsdatum SUSSA informatik och verksamhet Godkänd av 1 av 7 Innehåll 1. Bakgrund... 2 1.1 Beskrivning av strukturerad information inom hälso- och sjukvården... 2 1.1.1 Grundprinciper... 3 1.2 Krav i lag och förordning... 3 2. Syfte... 3 2.1 Målgrupp... 3

Läs mer

SMEDJEBACKENS KOMMUN 2010-04-16 Socialförvaltningen Anita Jernberg Utredningssekreterare Telefon: 0240-66 03 39

SMEDJEBACKENS KOMMUN 2010-04-16 Socialförvaltningen Anita Jernberg Utredningssekreterare Telefon: 0240-66 03 39 SMEDJEBACKENS KOMMUN 2010-04-16 Socialförvaltningen Anita Jernberg Utredningssekreterare Telefon: 0240-66 03 39 Socialnämnden Brukarundersökning hemtjänsttagare med daglig hjälp november 2009 Sammanfattning

Läs mer

Rapport Kartläggning användandet av NPÖ i Örebro län v 40, 2014

Rapport Kartläggning användandet av NPÖ i Örebro län v 40, 2014 Rapport Kartläggning användandet av NPÖ i Örebro län v 40, 2014 Projekt Sammanhållen vård och omsorg Anna-Karin Karlsson Lindell Annika Friberg 2014-11-06 1 2 Kartläggning av NPÖ i Örebro län Bakgrund

Läs mer

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Arbetsväxling vad anser personalen? Karlstads Teknikcenter Tel

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Arbetsväxling vad anser personalen? Karlstads Teknikcenter Tel Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2017 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Karlstads Teknikcenter Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA15

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL

Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS Skribent MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 319/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med

Läs mer

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser)

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) En sammanfattning av det juridiska läget från projektet Stöd till Multidisciplinära konferenser Inera våren 2019 Materialet

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS EN INFORMATIONSÖVERFÖRING MELLAN SJUKHUS OCH PRIMÄRVÅRD 2013-03-28 PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS STARTADE 2009 SOM ETT UTVECKLINGSARBETE I SAMVERKAN

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-06-27 Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vid vård av patienter ska det föras patientjournal. En patientjournal

Läs mer

Hjärtstopp hos patient inskriven i kommunal hälso- och sjukvård

Hjärtstopp hos patient inskriven i kommunal hälso- och sjukvård Hjärtstopp hos patient inskriven i kommunal hälso- och sjukvård Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS Skribent MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 317/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för dokumentation och informationshantering inom hälsooch sjukvårdens område i Nyköpings kommun

Riktlinjer för dokumentation och informationshantering inom hälsooch sjukvårdens område i Nyköpings kommun Riktlinjer utarbetade för: Vård och Omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Framtagen av ansvarig tjänsteman: Annika Jansson, Anna- Karin Tholerus Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Giltig

Läs mer

ABCDE. stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH

ABCDE. stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH Norrmalms stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH STÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2002-01-07 DNR 530-751/01 Handläggare: Riitta Sköld Tfn: 08 508 09 307 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Granskning

Läs mer

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER RIKTLINJE FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården i särskilt boende i Solna kommun

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården i särskilt boende i Solna kommun SID 1 (8) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från revideras 2019-07-07 Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälso- och

Läs mer

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER RIKTLINJE FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

KUPP Mottagning K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson

KUPP Mottagning K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson Denna enkät är ett referensexemplar. För mer information - se enkätens sista sida KUPP Mottagning K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson 1. Ålder 2. Kön Jag är.

Läs mer

COSMIC LINK Lathund för slutenvården i Kalmar län

COSMIC LINK Lathund för slutenvården i Kalmar län Utformad av BAL och samverkansgruppen i Kalmar län Godkänd av Styrgruppen 2011-09-26 Reviderad 2014-10-20 Upplaga 2 COSMIC LINK Lathund för slutenvården i Kalmar län Ett Link-ärende öppnar du genom att

Läs mer

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det?

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? ewa.jerilgard@cehis.se Dagens nyheter vintern 2012 Drygt 200 vårdenheter allt från sjukhus till vårdcentraler

Läs mer

Åtkomst till patientuppgifter

Åtkomst till patientuppgifter Hörsel Syn Tolk 1 (5) Riktlinje Version: 1 Skapad: 2016-11-30 Uppdaterad: JUG Melior E-post: melior.hoh@vgregion.se Åtkomst till patientuppgifter Den som arbetar hos en vårdgivare får ta del av dokumenterade

Läs mer

1. ansluta vuxenpsykiatrin till journal via nätet enligt underlag 2. ansluta rättspsykiatrin i NU-sjukvården under en prövoperiod av 6 månader

1. ansluta vuxenpsykiatrin till journal via nätet enligt underlag 2. ansluta rättspsykiatrin i NU-sjukvården under en prövoperiod av 6 månader 1 (5) Beslut Vuxenpsykiatrins anslutning till Journal via nätet Datum 2018-01-24 Diarienummer RS 2017-01214-2 Handläggare: Christina Fagerberg Telefon: 073-660 15 63 E-post: christina.fagerberg@vgregion.se

Läs mer

Författare Avd Telefon Datum Version Sid

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Link -Samordnad vårdplanering i Cosmic 1 (10) Link och Ärendeöversikten Link Ärendeöversikten finns i menyraden i Cosmic. Här visas alla aktuella vårdplaneringsärenden på enheten. Rutiner för att bevaka

Läs mer

PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka

PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka 40 2013 1 Trycksår är ett problem inom vården och orsakar ett stort lidande för patienten, ökat arbete för medarbetare och

Läs mer

Läkares och patienters perspektiv på journal via nätet

Läkares och patienters perspektiv på journal via nätet Läkares och patienters perspektiv på journal via nätet Åsa Cajander, docent vid inst för IT, Uppsala universitet Ture Ålander, med dr, läkare, IFV, Uppsala Universitet Agenda Presentation av DOME Läkarnas

Läs mer

Journal via nätet. Frågor och svar. Koncernkontoret Hälso- och sjukvård. Om e-tjänsten Journalen

Journal via nätet. Frågor och svar. Koncernkontoret Hälso- och sjukvård. Om e-tjänsten Journalen Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Journal via nätet Frågor och svar Om e-tjänsten Journalen Vad är e-tjänsten Journalen? Journalen är en tjänst som gör det möjligt för invånarna att läsa journalinformation

Läs mer

Dokumentation och informationsöverföring inom hälso- och sjukvård i Borås Stad

Dokumentation och informationsöverföring inom hälso- och sjukvård i Borås Stad Vård och äldreförvaltningen Sociala omsorgsförvaltningen Arbetslivsförvaltningen och informationsöverföring inom hälso- och sjukvård i Borås Stad Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen,

Läs mer

1 (5) 7 oktober 2010. RÅD Signering, bekräftelse, låsning

1 (5) 7 oktober 2010. RÅD Signering, bekräftelse, låsning 1 (5) RÅD Signering, bekräftelse, låsning 2 (5) Innehåll 1 Inledning...4 2 Signering...4 2.1 Undantag från signering...5 3 Bekräftelse...5 4 Låsning...5 3 (5) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum

Läs mer

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning av vårdbehov, del 1 Region Skåne

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning av vårdbehov, del 1 Region Skåne Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning vårdbehov, del 1 Region Skåne 2019-02-05 Utfärdad Fastställd Version. Regional arbetsgrupp journaldokumentation Melior

Läs mer

Dokumentation i patientjournalen

Dokumentation i patientjournalen RIKTLINJER FÖR Dokumentation i patientjournalen Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-04-02 Giltighetstid 2023-04-02 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Diarienummer 2019/00038

Läs mer

NPÖ Nationell patientöversikt

NPÖ Nationell patientöversikt NPÖ Nationell patientöversikt Rutinen gäller för legitimerad personal inom Individoch familjeomsorgen, Vård- och äldreförvaltningen, Sociala omsorgsförvaltningen i Borås Stad Rutin NPÖ 1 Ur Borås Stads

Läs mer

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS (10)

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS (10) Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS 2017-03-03 1.0 1 (10) Link Slutenvård psykiatri Samordnad vårdplanering i Cosmic Link är det verktyg som ger möjlighet för slutenvård, primärvård, här ersatt med psykiatrisk

Läs mer

Nöjdhetsmätningar invånare 2015

Nöjdhetsmätningar invånare 2015 Nöjdhetsmätningar invånare 01 1177 Vdguidens e-tjänster Västra Götalandsregionen September 01 100% 80% 0% 0% 0% 0% 100% 80% 0% 0% 88 Sverige 90 Norden, ej Sverige Bakgrundsfaktorer hos målgruppen Var är

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Resultat från användarenkäten WEBBRAPPORT FRÅN RIKSSTROKE UTGIVEN NOVEMBER 2016

Resultat från användarenkäten WEBBRAPPORT FRÅN RIKSSTROKE UTGIVEN NOVEMBER 2016 Resultat från användarenkäten WEBBRAPPORT FRÅN RIKSSTROKE UTGIVEN NOVEMBER 2016 FÖRORD Under våren 2016 genomförde Riksstroke en användarundersökning i syfte att ta reda på hur registret används i verksamheten.

Läs mer

Workshop* Kallelse och underlag till vårdplanering

Workshop* Kallelse och underlag till vårdplanering Workshop* Kallelse och underlag till vårdplanering Delregional arbetsgrupp SVPL (DRAG) 2014-01-20 * arbetsseminarium eller verkstad betonar problemlösning, påtaglig praktisk övning och kräver att deltagarna

Läs mer

Övergripande rapport. Område 3 Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009 Mottagningar

Övergripande rapport. Område 3 Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009 Mottagningar Övergripande rapport Område 3 2009 Mottagningar Övergripande rapport Område 3 2009 Mottagningar Läsvägledning Utskriften ger en översikt av resultatet utan kommentarer. Rapporten visar verksamheternas

Läs mer

IT-stöd för strukturerad dokumentation vid bipolär sjukdom

IT-stöd för strukturerad dokumentation vid bipolär sjukdom Norra Stockholms psykiatri, Affektivt centrum Projektansvarig Mikael Landén IT-stöd för strukturerad dokumentation vid bipolär sjukdom Rapport från satsning på psykiatri och socialtjänst för personer med

Läs mer

Effektivare administration i Region Skåne

Effektivare administration i Region Skåne 6 maj 2014 Ansvarig: Johan Cosmo johan.cosmo@skane.se Effektivare administration i Region Skåne SLUTRAPPORT 1 1 Projektarbete... sid 3 1.1 Bakgrund 1.2 Frågeställning 1.3 Metod 1.4 Projektgrupp 2 Resultat

Läs mer

Intensivvårdsavdelningen ViN. Genombrottsprojekt VRI

Intensivvårdsavdelningen ViN. Genombrottsprojekt VRI Intensivvårdsavdelningen ViN Genombrottsprojekt VRI Teammedlemmar Anneli Karlsson Eva Purvins Eva Raiend Gustavsson Katarina Lindström Karin Åhlén, handledare 2016/2017 2 IVA VIN vår verksamhet Vid Intensivvårdsavdelningen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patrik Mill Verksamhetschef Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2017 Verksamheten hade under 2017 uppsatta mål gällande riskbedömningar i Senior-Alert,

Läs mer

ÄLDREFÖRVALTNINGEN SUNDBYBERG STAD 2015-05-06. ICF Journalföring HSL

ÄLDREFÖRVALTNINGEN SUNDBYBERG STAD 2015-05-06. ICF Journalföring HSL ÄLDREFÖRVALTNINGEN SUNDBYBERG STAD 2015-05-06 ICF Journalföring HSL 1 Innehållsförteckning Journalföring vid ny boende sid 3 Inskrivning i Treserva Vårdåtagande sid 3 Allmänna uppgifter sid 3 Bakgrundsfakta

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2016-10-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER

SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER RIKTLINJE FÖR SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontoret, ledningsteam Ansvarig: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Medicinskt ansvarig

Läs mer

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Allmänna patientuppgifter, manual Region Skåne

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Allmänna patientuppgifter, manual Region Skåne Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Allmänna patientuppgifter, manual Region Skåne 2016-04-05 Utfärdad av Fastställd av Version. Förvaltningsgrupp Melior Styrgrupp journaldokumentation 1 SUS, Sund, Kryh och

Läs mer

BESLUT. Nationell tillsyn av hälso- och sjukvården vid Västra Götalandsregionen sommaren år 2014.

BESLUT. Nationell tillsyn av hälso- och sjukvården vid Västra Götalandsregionen sommaren år 2014. ~ BESLUT inspektionen för vård och omsorg 2014-10-29 nr 8.5-13093/2014 1(6) Avdelning sydväst Agneta Resare agneta.resare@ivo.se Västra Götalandsregionen Tillsynsärenden Regionens Hus, iariet 542 87 MARIESTA

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Skara kommun. 2019-05-13 Kommunal hälso- och sjukvård Kommunen och Västra Götalandsregionen samarbetar genom avtal om vad som är kommunal hälso- och sjukvård och vad som är

Läs mer

Bilaga 1. Resultat webbenkät Din journal på nätet

Bilaga 1. Resultat webbenkät Din journal på nätet Bilaga 1. Resultat webbenkät Din journal på nätet Antal poster i denna enkät 497 Procent av totala antalet 100 Kön bland svarande Kvinnor 356 71,63 Män 135 27,16 Inget svar 6 1,21 Är du medlem i en patientförening?

Läs mer

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 1 (6) Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 Information angående Hundteamet ett projekt med terapi- och vårdhund inom bedriver under 2014 ett projekt med terapi- och vårdhund inom i första hand

Läs mer

Dokumentation Vård och omsorgskontorets hälso- och sjukvård

Dokumentation Vård och omsorgskontorets hälso- och sjukvård DIREKTIV Framtagen av Medicinskt ansvariga Utgåva Ersätter 2 2010-03-22 Godkänd och fastställd av Medicinskt ansvariga Fastställd Utvärderas 2011-04-01 2013-04-01 Dokumentation Vård och omsorgskontorets

Läs mer

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011 Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011 Dialogseminarium tema 1: Grundläggande ehälsa Inför dagens seminarium: Fyll i namnet på dig som utvecklingsledare på powerpoint-presentationen under första

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

RUTIN Anslutning till hemsjukvården, sjuksköterskeinsatser

RUTIN Anslutning till hemsjukvården, sjuksköterskeinsatser RUTIN Anslutning till hemsjukvården, sjuksköterskeinsatser Antagen av xx nämnden xx-xx-xx xx Dokumentet gäller som längst fram till 20xx-xx-xx Dokumentägare: Irene Eklöf RUTIN 1(3) Rutin för anslutning

Läs mer

Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad

Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad Annika Kragh Lisbeth Karlsson Lena Arvidsson Datum 2015-01-30 Version Dnr 1 (5) Slutrapport Sammanhållen vård och omsorg Prestationsmedel äldre

Läs mer

Informationssäkerhet i patientjournalen

Informationssäkerhet i patientjournalen RIKTLINJER FÖR Informationssäkerhet i patientjournalen Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-04-02 Giltighetstid 2023-04-02 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING

SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING RIKTLINJE GÄLLANDE SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING, SAMMANHÅLLEN JOURNALFÖRING (NPÖ) SAMT MEDVERKAN I NATIONELLA KVALITETSREGISTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i:

Läs mer

Brukarundersökning Funktionshinderområdet 2016

Brukarundersökning Funktionshinderområdet 2016 2017-02-13 Dnr SN 2016/283 Mari-Louise Brunstedt och Maria Ekeroth Utvecklingsledare, Kansliet Brukarundersökning Funktionshinderområdet 2016 Brukarnas upplevelser av sina insatser hos socialtjänsten i

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Teamarbete med patienten i centrum 3863

Teamarbete med patienten i centrum 3863 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Södersjukhuset, medicin Projektledare Stina Petersson E-post stina.petersson@sll.se Teamarbete med patienten i centrum 3863 2 (10) Sammanfattning av satsningen Med

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2010-10-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Rutinen är gemensam för Västra Götalandsregionen och alla kommuner

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT ett förbättringsarbete Hur kan dokumentationen i journalsystemet Take Care stödja en mer personcentrerad vård?

UTVÄRDERINGSRAPPORT ett förbättringsarbete Hur kan dokumentationen i journalsystemet Take Care stödja en mer personcentrerad vård? DEN 15 NOVEMBER 2017 UTVÄRDERINGSRAPPORT ett förbättringsarbete Hur kan dokumentationen i journalsystemet Take Care stödja en mer personcentrerad vård? Arbetsgrupp Anna- Karin Eriksson, SSK, diabetesmottagningen

Läs mer

Riktlinjer för Dokumentation enligt Socialtjänstlagen och Patientdatalagen inom Vård och äldreomsorgsförvaltningen i Alingsås kommun

Riktlinjer för Dokumentation enligt Socialtjänstlagen och Patientdatalagen inom Vård och äldreomsorgsförvaltningen i Alingsås kommun Riktlinjer för Dokumentation enligt Socialtjänstlagen och Patientdatalagen inom Vård och äldreomsorgsförvaltningen i Alingsås kommun Dokumenttyp: Riktlinjer Fastställt av: Vård och äldreomsorgsnämnden

Läs mer

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Region Värmland Riktlinje Version 3 Reviderad: 2018-11-19 Beredningsgruppen Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Giltig: 2018-12-10-2019-12-31 RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS (8)

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS (8) Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS 2017-03-07 1.1 1 (8) Link Psykiatrisk öppenvård Samordnad vårdplanering i Cosmic Link är det verktyg som ger möjlighet för slutenvård, primärvård, här ersatt med psykiatrisk

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Linda Thörnberg Anki Larsson Kirurgkliniken SkaS Lidköping Projektnamn: Utformning och

Läs mer

Vårdenhet i Kirurgicentrum. Balanserat styrkort för avd 33

Vårdenhet i Kirurgicentrum. Balanserat styrkort för avd 33 Vårdenhet i Kirurgicentrum Balanserat styrkort för avd 33 1.1 Vision Vår vision är att i ständig utveckling, med stort engagemang och hög kompetens ge den bästa omvårdnaden till patienter med kirurgiska

Läs mer

Sekretess utifrån ett medarbetarperspektiv

Sekretess utifrån ett medarbetarperspektiv 2016-02-26 13105 1 (8) Sammanfattning Riktlinjen utgår från patientdatalagens regler om inre sekretess och anger under vilka förutsättningar medarbetare får ta del av patientuppgifter. Riktlinjen, som

Läs mer

Dokumentation av levnadsvanor i elektronisk patientjournal (Cosmic)

Dokumentation av levnadsvanor i elektronisk patientjournal (Cosmic) Dokumentation av levnadsvanor i elektronisk patientjournal (Cosmic) Annika Terner Informationsarkitekt Landstingets ledningskontor, IT-avdelning 2015-05-06 Upplägg Uppdraget Bakgrund Intervjuer Dokument

Läs mer

Sammanfattning ISM-rapport 10

Sammanfattning ISM-rapport 10 1 Redaktör och ansvarig utgivare: Gunnar Ahlborg jr Författarna och Institutet för stressmedicin Omslag: IBIZ 2 Förord Detta är sammanfattningen av den femte ISM-rapporten från KART-studien sedan starten

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB År 2013 2014-02-09 Helene Stolt Psykoterapeut, socionom Verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Verksamhetens

Läs mer

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA 2017-08-31 Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA Våren 2017 www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Härryda kommun, Mölndal stad, Partille

Läs mer

10. SCANNING/INFOGA DOKUMENT ANVÄNDARHANDBOK HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSJOURNAL I PROCAPITA+

10. SCANNING/INFOGA DOKUMENT ANVÄNDARHANDBOK HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSJOURNAL I PROCAPITA+ 10. SCANNING/INFOGA DOKUMENT ANVÄNDARHANDBOK HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSJOURNAL I PROCAPITA+ 1 Innehåll Inledning.. sida 3 Regler Scanning/Arkivera i pappersjournal. sida 4 Regelverk för benämning av dokument

Läs mer

Den elektroniska patientjournalen. Rebecka Janols, doktorand, Uppsala universitet attityder, användbarhet och arbetsmiljö

Den elektroniska patientjournalen. Rebecka Janols, doktorand, Uppsala universitet attityder, användbarhet och arbetsmiljö Den elektroniska patientjournalen attityder, användbarhet och arbetsmiljö Rebecka Janols, doktorand, Uppsala universitet (rebecka.janols@it.uu.se) IT Uppsala Universitet Tre teman Vårdpersonalens attityd

Läs mer

Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar

Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar Controller: Lillemor Humlekil 1 (1) PAN 21--21 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 21-4-28 PaN A12-6-43 Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar Ärendet I ärendet föreligger en redovisning av förvaltningens ärenden

Läs mer

Min vårdplan via nätet

Min vårdplan via nätet Min vårdplan via nätet Annalena Engvall. Specialistsjuksköterska inom onkologi. Kontaktsjuksköterska. Verksamheten huvudhalscancer under tema Cancer, Nya Karolinska Solna. Patienter med huvud-halscancer

Läs mer

Rutin Rehabiliteringsinsatser i hemsjukvård

Rutin Rehabiliteringsinsatser i hemsjukvård Rutin Rehabiliteringsinsatser i hemsjukvård Dokumentägare:Monica Lundquist MAR Medicinskt ansvarig för rehabilitering RUTIN 1(5) Rutin rehabiliteringsinsatser i hemsjukvård Ansvar kommunal rehabilitering.

Läs mer

Omsorgsförvaltningen / Särskiltboende / Sjögläntan

Omsorgsförvaltningen / Särskiltboende / Sjögläntan FÖRBÄTTRINGSARBETE BPSD SJÖGLÄNTAN VINSLÖV 2015/2016 Enhetschef Sjukgymnast Arbetsterapeut Sjuksköterska Teamledare BPSD Admin Anna-Lena Eriksson Håkan Nilsson Ingrid Nilsson Agneta Levander Jakobsson

Läs mer