RAPPORT. Utredning anläggningstaxa HAMMARÖ KOMMUN GBG VATTENSYSTEM UPPDRAGSNUMMER RAPPORT Sweco Environment

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Utredning anläggningstaxa HAMMARÖ KOMMUN GBG VATTENSYSTEM UPPDRAGSNUMMER RAPPORT Sweco Environment"

Transkript

1 HAMMARÖ KOMMUN Utredning anläggningstaxa UPPDRAGSNUMMER GBG VATTENSYSTEM Sweco Environment

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 1 Syfte 1 2 Rättsfall och praxis Avgifter Allmänt: anläggningstaxa Riktlinjer anläggningstaxa Områden Beräkningsgrundade kostnader Antal fastigheter Särtaxa Täckningsgrad 6 3 Förslag till ny taxa Beräkningsunderlag Taxekonstruktion och avgiftsnivåer 10

3 5 1 Syfte Sweco har på uppdrag från Hammarö kommun arbetat med att upprätta en ny anläggningstaxa. Utgångspunkten har varit att taxan skall vara skälig och rättvis. Arbetet har inneburit en analys av rättsfall och praxis. Underlaget skall ge kommunens tjänstemän stöttning i att ta fram rätt beräkningsunderlag till anläggningstaxan. I uppdraget ingår att ta fram förslag till avgiftsnivåer som ger 100% kostnadstäckning och som bygger på Svenskt Vattens basförslag. 2 Rättsfall och praxis 2.1 Avgifter VA-avgiften som skall tas ut av fastighetsägarna i VA-kollektivet är uppdelad i två delar, anläggningsavgift och brukningsavgift. Anläggningsavgiften är en engångskostnad för att täcka kostnaden för att ordna en allmän VA-anläggning. Brukningsavgiften är istället en periodiskavgift för drift- och underhållskostnader, kapitalkostnader för investeringar eller andra nödvändiga kostnader för att tillhandahålla vattentjänsterna och som inte täcks av anläggningsavgiften. 2.2 Allmänt: anläggningstaxa Huvudmannens (kommunens) avgiftsuttag för att ordna och driva en gemensam VAanläggning ska enligt Lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV07) ske enligt självkostnadsprincipen. Lagen är mycket tydlig på punkten att anläggningsavgiften ska tas ut så att nyttan och kostnader fördelas rättvist och skäligt mellan fastigheterna vid nyanslutning till den allmänna VA-anläggningen. Enligt vattentjänstlagen föreligger avgiftsskyldighet när samtliga nedan angivna förutsättningar är uppfyllda: att fastigheten ligger inom VA-verksamhetsområdet. att fastigheten med hänsyn till skyddet för människors hälsa och miljön har behov av anordningar för vattenförsörjning och/eller avlopp. Fastighetens behov av VA-anordningen skall bedömas från objektiva grunder. Fastighetens belägenhet och användningssätt på längre sikt skall vara vägledande för bedömningen om behov av den allmänna VA-anläggningen föreligger. Fastighetsägarens egen bedömning har inte någon självständig betydelse. att behovet av VA-anordningar inte med större fördel kan tillgodoses på annat sätt än genom den allmänna VA-anläggningen. att huvudmannen för den allmänna VA-anläggningen har upprättat förbindelsepunkt för fastigheten, och i förekommande fall utfört åtgärder för avledande av dagvatten från gata, väg eller annan allmän plats samt i vissa fall för avledning från fastigheter. 1 (12)

4 att fastighetsägaren har underrättats om att förbindelsepunkt har upprättats eller att åtgärder vidtagits för avvattning. Kommunens VA-verksamhet kan tillhandahålla fyra olika typer av service till kunderna i VA-kollektivet. Abonnenten (kunden) betalar avgift för den service hen har tillhandahållits. De fyra avgiftsbelagda servicetyperna kallas avgiftsändamål och utgörs av: V: Vatten (dricksvatten) S: Spill (spillavloppsvatten, d.v.s. vatten från toaletter, dusch, tvätt, kök, handfat m.m.) Df: Dagvatten fastighet (dagvatten 1 och dräneringsvatten från fastighet inom detaljplanelagt område) Dg: Dagvatten gata (omhändertagande av dagvatten från allmänna platser inom detaljplanelagt område) Branschorganisationen Svenskt Vatten har tagit fram ett förslag på vilka parametrar anläggningsavgiften kan innehålla. Detta s.k. basförslag återfinns i deras publikation P96 och bygger på fyra avgiftsparametrar vilka är: servisavgift, förbindelsepunktsavgift, lägenhetsavgift och tomtyteavgift. Avgiftsfördelning enligt förslaget har av va-nämnden funnits uppfylla kraven på rättvisa och skälighet. De fyra parametrarna i basförslaget delas i sin tur in ytterligare för att kostnaderna för utbyggnaden av VA-anläggningen skall kunna fördelas via taxan efter kostnad och nytta. Kostnadsparametrarna skall fördela kostnader utifrån de faktiska kostnaderna för ledningsdragning och förläggning av serviser och de är: servisavgiften tomtyteavgiften Nyttoparametrarna skall belysa vilken nytta en fastighet har av att huvudmannen anordnar och upprätthåller tillgången på VA och är: Förbindelsepunktsavgiften Lägenhetsavgiften Svenskt vatten har utifrån basförslaget också tagit fram andra konstruktionsförslag. I ett förenklat förslag har servisavgiften och basförslagets förbindelsepunktsavgift slagits samman till en ny förbindelsepunktsavgift. Färre parametrar gör det lättare för abonnenten att förstå taxekonstruktionen, men här på bekostnad av att sambandet 1 Dagvatten är regn- och smältvatten som avrinner från tak- och markytor. 2 (12)

5 5 mellan avgift och kostnad blir svårare att härleda då den rena kostnadsrelaterade parametern servisavgift försvinner. En mycket förenklad variant förekommer också i ett av Svenskt Vattens ytterligare förslag. Innehållandes enbart två parametrar, förbindelsepunktsavgift och lägenhetsavgift, lämpar sig denna konstruktion där bebyggelsestrukturen inte varierar särskilt mycket. Svenskt Vatten delar liksom Hammarö kommun in fastigheter i två kategorier, bostadsfastighet och annan fastighet. I kategorin bostadsfastighet ingår förutom småhus och flerfamiljshus även fastigheter där lokalytan är viktigast ur användarsynpunkt. Bostadsfastighet ska erlägga avgift för samtliga fyra avgiftsparametrar. Fastigheter som klassas som annan fastighet är framförallt större industrifastigheter. Bakgrunden till indelningen är att fastigheterna anses ha olika nytta av vattentjänsterna. Den starkaste nyttorelaterade avgiftsparametern vid bostadsfastighet är antalet lägenheter och för industrifastigheter är det tomtytan. Annan fastighet betalar därmed inte lägenhetsavgift. Skillnaden mellan bostadsfastighet och annan fastighet kan upplevas som vag men som vägledande kan Hammarö kommun tänka -Vad speglar bäst nyttan för fastigheten våningsytan eller tomtytan. 2.3 Riktlinjer anläggningstaxa Det är stor skillnad i storlek mellan olika kommuners anläggningsavgifter. Skillnaderna beror inte bara på olika kostnader för att ansluta nya fastigheter utan på hur stor del av kostnaden kommunen vill att anläggningstaxan skall täcka. Kommunen bör vara medveten om att det som inte finansieras av anläggningsavgifter i de flesta fall kommer medföra ökade lån som på sikt betalas via brukningsavgiften. Det finns ett stort behov av att öka kunskaperna dels kring val av finansieringsgrad genom anläggningsavgifter, och effekterna av dessa val, men också om hur man går tillväga rent praktiskt för att beräkna en lämplig nivå på anläggningsavgiften. Anläggningsavgiften ska bestämmas utifrån beräkningar och till grund för beräkningarna ska kostnaderna för VA-utbyggnaden i kommunen ligga. Nedan följer en sammanfattning av vad som påverkar anläggningsavgiftens storlek och hur man skall tänka i arbetet runt framtagning och beräkning av avgiften Områden Den genomsnittliga kostnaden för nyanslutningar beror av vad det är för typer av områden som ska byggas ut i kommunen och under vilket tidsperspektiv det är aktuellt. Anläggningsavgiften skall motsvara den genomsnittliga kostnaden för en nyanslutning i kommunen. Därför behöver kommunen göra en noggrann översyn och välja områden som ligger till grund för anläggningsavgiften med omsorg. Juridiskt finns det ingen vägledning vilka områden som skall tas med i kalkylerna, varken geografiskt eller tidsmässigt. 3 (12)

6 För att få fram kostnaden för en nyanslutning i framtiden måste alltså de för kommunen aktuella anslutningsområden fastslås. Hur utbyggnadssituationen ser ut i kommunen kommer speglas i anläggningsavgiften eftersom olika typer av områden har olika förutsättningar och därmed olika kostnader kopplade till utbyggnaden. Exempel på områden kan vara nya exploateringsområden, omvandlingsområden utanför verksamhetsområdet, omvandlingsområden inom verksamhetsområdet samt förtätning inom detsamma. Ett annat angreppssätt kan vara att ta fram en kostnadsbedömning för kommunens kommande VA-utbyggnad (på 3-5 års sikt) för samtliga områden enligt översiktsplanen. Utgångspunkten blir då att bedöma en schablonmässig kostnad per villa, lägenhet respektive lokalyta i olika typområden. Det viktigaste och en förutsättning för beräkning av en framtida rättvis och skälig anläggningsavgift är att beräkningarna bygger på kalkyler där flera aktuella områden finns representerade. Om kommunen är i ett expansivt skede kan kostnader för VA-utbyggnaden i redan färdiga områden med fördel tas med i beräkningarna tillsammans med kalkyler för framtida områden. Lämpligt kan vara att titta några år tillbaka i tiden och följa upp utfallet i färdiga projekt, i kombination med att ta fram kalkyler och räkna på områden på några års sikt enligt ovan. Om man bedömer att mixen av områden man gör beräkningarna utifrån inte helt representerar den framtida utbyggnaden kan viktning av något eller några områden krävas för att korrigera genomslaget. Täckningsgraden kommer bli olika för respektive område eftersom avgifterna påverkas av vilka vattentjänster som byggs ut i området, typ av fastigheter och fördelning mellan taxans olika parametrar. Täckningsgraden på den totala utbyggnaden med alla områden inkluderade räknas ut som ett vägt genomsnitt Beräkningsgrundade kostnader Förutom att täcka utbyggnadskostnaden av VA-ledningsnätet, vilket även innefattar upprättandet av nya förbindelsepunkter, skall avgiften även ge ett bidrag till den befintliga VA-verksamheten. Man kan se bidraget som ett tillägg på avgiften för att man köper in sig i en anläggning som redan fungerar, som det kontinuerligt gjorts investeringar i. Svenskt Vatten bedömer att inköpsavgiften i en befintlig anläggning kan vara ca 10 % av anläggningsavgiften. Bidraget ska hjälpa till att täcka kostnader inom verksamheten för t.ex. installation av vattenmätare, upprättande av abonnentregister, eventuella kapacitetsåtgärder i vattenverk och avloppsreningsverk samt anläggning av överföringsledningar och huvudledningar. 4 (12) Exakt vilka kostnader som skall tas med i kalkylerna vid beräkning av den genomsnittliga kostnaden för ett område finns det inga riktlinjer för. Kostnader som normalt ska ingå i beräkningen är de som normalt ingår i anskaffningsvärdet av en materiell tillgång

7 5 (Svenskt Vatten, 2015). Definitionen av anskaffningsvärdet är inköpspris och andra direkt kopplade utgifter för att få anläggningen på plats så att den kan börja nyttjas. För att kunna beräkna den genomsnittliga kostnaden för en nyanslutning på ett korrekt sätt behöver kommunen bestämma vilka utgifter som skall inkluderas i kalkylerna. I rättspraxis finns en tendens att gå relativt djupt in på vilka kostnader som kommunen hävdar utgör anskaffning, särskilt i mål för särtaxa och vid jämförelse med normaltaxa. Det är därför viktigt att hålla en linje i redovisningen och att kunna motivera eventuella avsteg från de normala principerna. Kostnader för områdesspecifika anläggningsdelar som t.ex. det lokala ledningsnätet, tryckstegringar, pumpstationer och eventuell återställning vid utbyggnad i redan bebyggda områden tas med i kalkylen för respektive område (Svenskt Vatten, 2015). När det gäller investeringar som kan försörja flera områden exempelvis huvudledningar så är det vanligt att denna typ av kostnader finansieras genom brukningsavgift. Däremot om exempelvis en överföringsledning enbart försörjer vissa fastigheter förekommer dock specialfall (VA-mål Spexhult) i vilka kostnaderna för ledningen räknas in i det lokala nätet. Kostnader för vatten- och avloppsreningsverk skall inte tas med i kalkylerna alls, även om de ligger inom det aktuella området. Anläggningsavgiftens storlek skall inte bero av vart i kommunen dessa funktioner är belägna. Även här kan överföringsledningar bli ett speciellt fall, när de förläggs istället för att verk anläggs eller tvärtom (Svenskt Vatten, 2015). I ett rättsfall, Va 29-30/10 har VA-nämnden ansett VA-nyttan för en fastighet är mindre i ett LTA-område i förhållande till anslutning till ett självfallssystem. VA-nämnden fastslog att kostnaden för LTA-pumparna inte skulle ingå i kalkylunderlaget för att bedöma om grund för särtaxa förelåg för området. Svenskt Vatten anser dock att kostnaderna bör kunna inkluderas i beräkningarna för genomsnittskostnaden som ligger till grund för anläggningstaxan men att det inte är ett argument för att innefatta särtaxa då deras nytta är lägre (VA-mål Oskarshamn) Antal fastigheter Kostnaderna som uppkommer skall fördelas på alla fastigheter som kan tänkas anslutas inom den aktuella tidsperioden inom det geografiska området, även utanför verksamhetsområdet. Det är dock inte prövat under vilken tidsperiod den bedömningen ska göras. En ansats kan vara att använda kommunens översiktsplan som stöd (rättspraxis) Särtaxa Fastighetsägaren ska betala anläggningsavgift i relation till den nytta som hen har av VAanläggningen. Två fastigheter som har lika stor nytta av anläggningen skall betala lika stor avgift oberoende av var i kommunens verksamhetsområde de är belägna. Det finns dock bestämmelser om att nyttoprincipen beskriven ovan kan och ska frångås om kostnaden för anläggandet av VA till viss eller vissa fastigheter avviker i beaktansvärd 5 (12)

8 omfattning från det normala i den aktuella kommunen. Avviker kostnaderna för mycket kräver alltså lagen att kommunen tar ut en speciell avgift, en så kallad särtaxa. Följande två kriterier skall vara uppfyllda samtidigt för att särtaxa ska tillämpas: Kostnaden ska avvika beaktansvärt i jämförelse med andra områden. Avvikelsen skall bero på särförhållanden kopplat till området. Utöver beaktansvärt högre kostnader krävs alltså att avvikelsen beror på för området unika fysiska och/eller topografiska förhållanden. Svenskt Vatten anser att man som vägledning kan sätta gränsen för när ett område kan bli ämne för särtaxa till ca 30 % högre (eller lägre) kostnad än genomsnittet inom kommunen. Vad som anses vara ett särförhållande beror på hur kommunen i övrigt ser ut. Ett särförhållande kan alltså vara t.ex. berg likväl som åkermark och därför måste de fysiska förutsättningarna och omständigheterna utredas i varje specifikt fall. Särtaxa ska således tas ut även när kostnaderna är beaktansvärt mindre, vilket innebär att ett delområde i kommunens verksamhetsområde kan få mycket lägre avgifter än kunder i resterande områden. Det här hör inte till vanligheterna men det bör ändå poängteras att beaktansvärd omfattning även syftar till lägre kostnader och inte enbart högre. Den aktuella täckningsgraden i kommunens normala anläggningsavgift har varit vägledande i domslut om det funnits grund för särtaxa. I rättspraxis finns prövningar av särtaxor och i kommunen ska man räkna med att införande av särtaxa medför rättslig prövning. Det är viktigt att påpeka att samma principer för kostnadstäckning gäller vid särtaxa som normaltaxa. Kommunen har bevisbördan för att den har rätt att påföra en viss fastighet en högre anläggningsavgift än vad som gäller övriga fastigheter i kommunens verksamhetsområde. En särtaxa kan inte antas så fort kostnaderna för ett visst område avviker från normalkostnaden i kommunen. Viss variation inom rimliga gränser måste godtas, vilket är föreskrivet i VA-lagens s.k. sociala kostnadsfördelningsregel. 2.4 Täckningsgrad 6 (12) Den sammanlagda kostnaden för utbyggnad och anslutning till den allmänna VAanläggningen i olika områden inom kommunens verksamhetsområde skall motsvara intäkterna från anläggningsavgifterna sett över en längre tidsperiod, för att full täckningsgrad skall uppnås. Det finns inget juridiskt krav att anläggningstaxan skall täcka hela normalkostnaden för nya anslutningar till den allmänna VA-anläggningen. I många kommuner är anläggningsavgiften lägre och nya anslutningar delfinansieras därför ofta genom bidrag från intäkter från brukningsavgifterna Om de sammanlagda intäkterna från anläggningsavgifterna inte täcker de sammanlagda kostnaderna för utbyggnad och

9 5 nyanslutning så innebär det alltså att befintliga VA- abonnenter får subventionera anläggningskostnaderna om kommunen väljer att delfinansieras utbyggnaden via brukningsavgiften. Om huvudmannen vill kan de istället delfinansiera anläggningskostnaderna genom exploateringsavtal och efter beslut även via skatter. Det finns ingen juridisk gräns för minsta tillåtna täckningsgrad för anläggningsavgiften. Svenskt Vatten bedömer (Magnus Montelius telefon ) att täckningsgraden för anläggningstaxan i snitt ligger kring 50% i Sverige. Kommunerna har vad som kallas en låg täckningsgrad och den kan förväntas sjunka ytterligare om kommunen har många omvandlingsområden som ska anslutas och genom att kommunala miljöavdelningar börjar ställa högre krav på att enskilda avloppsanläggningar skall vara godkända. Att successivt justera anläggningsavgiften uppåt för att erhålla högre täckningsgrad rekommenderas för att inte frångå vattentjänstlagens krav på skälighet och rättvisa. Även om inget krav finns på att anläggningsavgiften enskilt skall täcka kostnaderna för utbyggnad så finns det en juridisk gräns för hur mycket avgiften kan höjas från ett år till ett annat. Att se över sin anläggningsavgift i tid är därför av vikt eftersom den juridiska gränsen för hur mycket anläggningsavgiften kan höjas från ett år grundar sig i lagens krav på rättvis och skälig fördelning av kostnaderna för nyanslutningar. Man frångår rättvis och skälig fördelning om en fastighet får en dramatiskt högre avgift för samma tjänst jämfört med en annan liknande fastighet året innan. Genom att beräkna sin nuvarande täckningsgrad och analysera den framtida utbyggnadssituationen i kommunen kan man få en bild av hur mycket anläggningsavgiften behöver höjas samt en uppfattning om tidsaspekten. Om kommunen önskar en 100 %-ig täckningsgrad kan anläggningsavgifterna behöva höjas under en period om ca tre år. 3 Förslag till ny taxa 3.1 Beräkningsunderlag Sweco har av Hammarö kommun erhållit kostnadsberäkningar för utbyggnad av vattentjänster i sju områden. För att plocka fram dessa har Hammarö kommun varit konsekvent avseende vilka kostnader som har inkluderats och vilka fastigheter inom området som kostnaderna fördelas på. Av underlaget har Sweco beräknat intäkter från anslutningsavgifter för de fastigheter som beräknas anslutas. Uppgifter om antalet fastigheter, lägenheter och tomtstorlek har erhållits från kommunen. För några områden har tomtstorlek antagits och stämts av med kommunen. Kostnadsunderlaget för områdena består dels av faktiska kostnadsutfall och dels kalkylerade kostnader. Enligt nedanstående sammanställning redovisas kostnader och beräknade anslutningsavgifter samt täckningsgrad för de sju olika områdena. Tabell 1, Kostnader och intäkter för sju områden, exkl moms 7 (12)

10 Område Typområde Kostnader Intäkter Täckningsgrad Rosenlund Nybyggnad % Klöverud 1:24, Nybyggnad % 1100 kvm tomt Nolgård 1:235, Omvandling % 1100 kvm tomt Gråbergsvägen Omvandling % Nolgårdsholmarna Omvandling % Rud etapp 3 Omvandling % Tye Omvandling % Totalt % Ovanstående tabell visat att nuvarande taxenivå är låg, den ger enbart 63% täckning av kostnaderna för samtliga områden. Sweco har av kommunen erhållit uppgift om kommunens planerade utbyggnadsområden för perioden ( ). För dessa områden finns inte någon fördjupad kalkyl framtagen för utbyggnadskostnaderna. För dessa områden har utbyggnadskostnaderna beräknats utifrån de kostnadsberäkningar som redovisas i tabell 1. En genomsnittlig utbyggnadskostnad per lägenhet och per typ av område har beräknats. De olika typområdena är nybyggnadsområden, omvandlingsområde och förtätning. Intäkterna från anslutningsavgifter har också beräknats utifrån den genomsnittliga intäkten för ovanstående områden. Lägenhet har valts för att sätta en viktning för framförallt området Rosenlund som är ett blandat område med villor och radhus/flerfamiljshus. Enligt uppgifter från kommunen är kostnaden för en förtätning (s.k. lucktomter) ca 100 tkr per fastighet. Antal förtätningar uppskattas till fem per år fram till år Tabell 2, Genomsnittliga kostnader, intäkter och täckningsgrad beräknat utifrån tabell 1, exkl moms Område Genomsnittlig Genomsnittlig Täckningsgrad kostnad/ lägenhet intäkt/ lägenhet Nybyggnad % Omvandling % 8 (12)

11 5 Förtätning % Ovanstående tabell visar den genomsnittliga kostnaden, intäkterna samt täckningsgraden för de tre olika typerna av fastigheter som antas anslutas. Då taxan enbart gäller framtida anslutningar är det viktigt att den bygger på hur kommunen planerar att ansluta fastigheter framgent. Av Hammarö kommun har Sweco erhållit information om kommunens framtida utbyggnadsplaner. Områdena redovisas i tabell 3. Beräknade kostnader och intäkter för områdena utgår från tabell 2 och utifrån uppgift från kommunen om antal anslutna fastigheter och lägenheter i områdena. Tabell 3, Hammarö kommuns planerade framtida utbyggnader, exkl moms Område Typområde Kostnader Intäkter Täckningsgrad Tye Omvandling % Hammar 1:62 Nybyggnad % Gamla kolonin Nybyggnad % Västra Tye 1:146 Nybyggnad % Toverud 1:19, 1:22, Nybyggnad % 1:20 Västra Tye 1:96, Nybyggnad % 1:77, 1:115, S:12 Östra Tye 1:76 Nybyggnad % Sundholmen Kompl byggn 5 per Förtätning % år Mörudden Omvandling % (Bryngelsnäs) Hästviken Omvandling % (Norra) Lindenäs Omvandling % Geterud (Södra Omvandling % Lindenäs) Totalt % Ovanstående tabell visar att täckningsgraden förväntas vara högre för utbyggnaden i kommande områden. Förklaringen är främst att kommunen i större utsträckning förväntas bygga ut vatten och avlopp i nybyggnadsområden där täckningsgraden är högre än i omvandlingsområden. 9 (12)

12 3.2 Taxekonstruktion och avgiftsnivåer Sweco har i uppdrag att föreslå avgiftsnivåer som bygger på svenskt vattens basförslag. Basförslaget har fyra avgiftsparametrar; servisavgift, förbindelsepunktsavgift, lägenhetsavgift och tomtyteavgift. Vidare har basförslaget ingen trappa avseende lägenhetsavgift till skillnad från Hammarös nuvarande konstruktion. Idag har Hammarö kommun en taxekonstruktion med två avgiftsparametrar, avgift per uppsättning av förbindelsepunkt och lägenhetsavgift samt även en reducering vid anslutning av flera lägenheter. Förslag till implementering av basförslaget enligt Svenskt Vatten har tagits fram. Konstruktionen uppfyller Vattentjänstlagens krav om rättvis och skälig avgiftsfördelning mellan fastigheter. Vid implementering av ny avgiftskonstruktion och som i detta fall med fler avgiftsparametrar innebär en förskjutning av avgiftsuttaget för olika typer av fastigheter. Hög lägenhetsavgift ger högre avgifter för flerfamiljshus medan hög tomtyteavgift ger relativt hög avgift för villor. Sweco har i förslaget gjort en avvägning av avgiftsfördelning mellan lägenhetsavgiften och tomtyteavgiften. Avgiftskonstruktionen har tagits fram i två steg. Steg 1 har varit att ta fram ett förslag enligt basförslaget som ger en avgift för typhus A i nivå med dagens taxekonstruktion. Denna nivå på avgifter ger dock inte en 100% kostnadstäckning för de framtida investeringarna enligt tabell 3. Det finns ett behov av en 10% höjning av avgiftsnivåerna för att de beräknade framtida avgifterna ska täcka de framtida utbyggnadskostnaderna för områden enligt tabell 3. Tabell 4, Förslag till ny taxekonstruktion för bostadsfastighet, inkl. moms Avgiftsparameter Nuvarande taxa Basförslag Basförslag 10% höjning Servisavgift Avgift för förbindelsepunkt Lägenhetsavgift Lägenhetsavgift * * Tomtyteavgift Grundavgift för bortledande av dagvatten utan att Fp upprättas - Ej uträknat *) Ingen trappa avseende lägenhetsavgift föreslås d.v.s. samma avgift erläggs för samtliga lägenheter. 10 (12)

13 5 Sweco föreslår även en taxekonstruktion för annan fastighet (industrifastighet). Som tidigare nämnts betalar inte annan fastighet lägenhetsavgift. För att kompensera avgiftsbortfallet då lägenhetsavgiften inte tas ut behöver avgiftsnivån för tomtytan justeras. För att sätta nivån på tomtyteavgiften för annan fastighet har Sweco utgått från principen att avgiften ska vara lika för en typisk industrifastighet på Hammarö oavsett om den är kategoriserad som bostadsfastighet eller annan fastighet. Sweco har från kommunen fått fastighetsinformation för fem industrifastigheter som är typiska för dessa områden på Hammarö. En genomsnittlig, BTA (8st) och tomtyteavgift (4250 kvm) för de fem fastigheterna har beräknats och ligger till grund för Swecos förslag till avgift för annan fastighet. Utifrån information om tomtyta och byggnadsyta har Sweco beräknat en intäkt för bostadsfastighet. Därefter har en avgift enligt kategorin annan fastighet beräknats för att nå samma intäkt. Tabell 5, Förslag till ny taxekonstruktion för annan fastighet, inkl. moms Avgiftsparameter Nuvarande taxa Basförslag Basförslag 10% höjning Servisavgift Avgift för förbindelsepunkt Tomtyteavgift Grundavgift för bortledande av dagvatten utan att Fp upprättas - Ej uträknat Nedanstående tabell redovisar konsekvenser av förslaget till ny konstruktion och avgiftsnivå. Tabell 6, Avgifter för olika typfastigheter, V=Vatten, S=Spill och D=Dagvatten, inkl. moms Typfastighet Typhus A, villa 800 kvm tomt, V S och D Typhus villa 2500 kvm tomt, V och S Typhus B, flerfamiljshus 800 kvm tomt, 15 lägenheter, ansluten till V S och D Nuvarande taxa Basförslag Basförslag 10% höjning (12)

14 Flerfamiljshus 30 lgh, 6000 kvm tomt, V S och D Annan fastighet, 4250 kvm tomt, V S och D Avgiftsnivåerna i tabell 4 till 6 redovisas inklusive moms till skillnad från tabellerna 1-3. Det är för att visa vad abonnenterna/fastighetsägarna faktiskt kommer att få betala för anslutning till kommunalt vatten- och avlopp. 12 (12)

Fo rdjupningstext: Genomsnittlig kostnad fo r utbyggnad av VA som grund fo r anla ggningsavgifter

Fo rdjupningstext: Genomsnittlig kostnad fo r utbyggnad av VA som grund fo r anla ggningsavgifter 1 Fo rdjupningstext: Genomsnittlig kostnad fo r utbyggnad av VA som grund fo r anla ggningsavgifter 1 Beräkning av genomsnittlig kostnad för utbyggnad av VA Grunden för anläggningsavgifterna utgörs av

Läs mer

Fördjupningstext till VA-chefens verktygslåda, avsnittet Anläggningsavgifter

Fördjupningstext till VA-chefens verktygslåda, avsnittet Anläggningsavgifter Sä rtäxä Fördjupningstext till VA-chefens verktygslåda, avsnittet Anläggningsavgifter 1 Vad är en särtaxa och när ska den användas? En särtaxa är ett avsteg från nyttoprincipen som gäller normalt inom

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Informationsmöte 2019-04-22 Vad är projektet? Varför kommunalt VA? Vad är ett Verksamhetsområde? Vad är projektets status? Vad ska du

Läs mer

Informationsmöte. VA-utbyggnad i Djupvik

Informationsmöte. VA-utbyggnad i Djupvik Informationsmöte VA-utbyggnad i Djupvik 2016-04-24 Dagordning * 10:00 Inledning Admir Ibrisevic (VA-chef) Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö * Kommunala beslutet om VA-utbyggnad Christer Axelsson (VA-och

Läs mer

Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa

Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa Under hösten 2018 påbörjade på uppdrag av Tekniska nämnden ett arbete för att se över taxan för vatten- och avloppstjänster i Danderyds kommun. Taxan reviderades

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

KROKOMS KOMMUN. angående ÖVERSYN AV VA-TAXA. Rev

KROKOMS KOMMUN. angående ÖVERSYN AV VA-TAXA. Rev KROKOMS KOMMUN PM angående ÖVERSYN AV VA-TAXA Rev. 2008-12-05 1 Innehåll 1. Bakgrund och beslut 2. Allmänt om ny va-taxa 3. Anläggningstaxan ny konstruktion 4. Brukningstaxan ny konstruktion 5. Förslag

Läs mer

Förslag till höjning av VA-taxan 2017

Förslag till höjning av VA-taxan 2017 SIDAN: 1 (9) Förslag till höjning av VA-taxan 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT att att att Österåkersvatten föreslår till kommunfullmäktige att besluta om höjning av anläggningstaxan med 10 % från och med 1 januari

Läs mer

Taxa, förenklad version. fr o m för VA-avgifter inom Trollhättans kommun.

Taxa, förenklad version. fr o m för VA-avgifter inom Trollhättans kommun. Taxa, förenklad version fr o m 2016-01-01 för VA-avgifter inom Trollhättans kommun. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2015, 178 och gäller från och med 1 januari 2016. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Fö rdjupningstext: Att arbeta med anla ggningsavgifternas niva

Fö rdjupningstext: Att arbeta med anla ggningsavgifternas niva Fö rdjupningstext: Att arbeta med anla ggningsavgifternas niva Fördjupningstext till VA-chefens verktygslåda, avsnitt Anläggningsavgifter Grunden för anläggningsavgifterna utgörs av kostnaderna för VA-utbyggnad.

Läs mer

RAPPORT: UTREDNING ANLÄGGNINGSTAXA

RAPPORT: UTREDNING ANLÄGGNINGSTAXA RAPPORT: UTREDNING ANLÄGGNINGSTAXA Köpings kommun WSP Samhällsbyggnad Uppdragsnr: 10149538 2 (13) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Underlagsmaterial och kostnadsnivå... 3 3 Nuvarande taxa... 3 4

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till kommunfullmäktige VA-taxa Datum Dnr

Tjänsteskrivelse. Förslag till kommunfullmäktige VA-taxa Datum Dnr Förslag till kommunfullmäktige VA-taxa 2017 VA-taxan består av anläggningsavgifter och brukningsavgifter. Anläggningsavgiften syftar till att finansiera tillkommande fastigheter inom befintligt eller utökat

Läs mer

Projekt Orrvik / Vansvik

Projekt Orrvik / Vansvik Projekt Orrvik / Vansvik Kenneth Marberg Annmarie Erlandsson Projektledare Kundnära tjänster Ulf Mulenbock Projektör Aquacanale Agenda Historia Projektering / Entreprenad / Tidsplan Verksamhetsområde Lag

Läs mer

Taxa för vatten och avlopp 2019

Taxa för vatten och avlopp 2019 Utlåtande Rotel V (Dnr KS 2018/935) Taxa för vatten och avlopp 2019 Hemställan från Stockholm Vatten AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Taxa för vatten och avlopp 2019,

Läs mer

Förslag till ändring av anläggningstaxa för vatten och avlopp i Köpings kommun

Förslag till ändring av anläggningstaxa för vatten och avlopp i Köpings kommun 1 (2) Datum Vår beteckning 2015/824 346 Tekniska kontoret Linda Berggren, Administrativ chef 0221-252 28 linda.berggren@koping.se Kommunstyrelsen Förslag till ändring av anläggningstaxa för vatten och

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om taxeföreskrifter samt taxa/prislista...3

Läs mer

Taxa för Vatten och Avlopp 2018, anläggningstaxa

Taxa för Vatten och Avlopp 2018, anläggningstaxa Bilaga 1:1 Teknik- och servicenämnden Taxa för Vatten och Avlopp 218, anläggningstaxa Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden beslutar att 1. Godkänna Prisbilaga till anläggningstaxa 218, att ersätta

Läs mer

Aktuella frågor om VA-juridik

Aktuella frågor om VA-juridik Aktuella frågor om VA-juridik Vattenstämman 2014 Jönköping Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Vanliga frågor Kommunens skyldighet att ordna vattentjänster Förutsättningar för särtaxa Ansvar för LTA-pumpar

Läs mer

Finansiering av VA-utbyggnad en politisk fråga

Finansiering av VA-utbyggnad en politisk fråga Finansiering av VA-utbyggnad en politisk fråga Agenda Bakgrund Underlag för dialog med politiken Kostnadsmodell Tidplan Egna lösningar Hur arbetar vi vidare? Slutsatser Kostnad nytta Gungor och karuseller

Läs mer

Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun.

Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun. Datum: 2011-10-25 Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun. Bakgrund VA-taxan består av två delar, en anläggningsavgift som tas ut som engångsavgift och avser täcka

Läs mer

Lars Ålander Linda Jonsson Christian Skogstad Camilla Svensson Robin Eriksson

Lars Ålander Linda Jonsson Christian Skogstad Camilla Svensson Robin Eriksson Lars Ålander Linda Jonsson Christian Skogstad Camilla Svensson Robin Eriksson Projektledare Abonnentingenjör Byggledare (LTA) Byggledare Projektchef Agenda Historia Lag och Taxa Vattenprover Betalning

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker INFORMATIONSMÖTE 24 januari 2019 Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad samt Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker VA-taxa för Ljungby kommun 2019 Avgifter tas ut för: V : Vattenförsörjning (dricksvatten)

Läs mer

Anläggningsavgift och dagvattentaxa

Anläggningsavgift och dagvattentaxa 2017-09-19 Dnr: 17MB550 1 (8) Projekt Strategisk Planering Erik Karlsson Styrelsen för Stockholm Vatten AB Anläggningsavgift och dagvattentaxa FÖRSLAG TILL BESLUT Styrelsen föreslås besluta att fastställa

Läs mer

Införande av ny taxa - Frågor och svar

Införande av ny taxa - Frågor och svar Införande av ny taxa - Frågor och svar 1. Vattentjänstlagen 2. Ny taxa Anläggningsavgiften - Parametrar Anläggningsavgift Höjning Brukningsavgift Höjning 3. Dagvatten Dagvatten från fastighet Df Dagvatten

Läs mer

Projekt presentation. Osebacken.

Projekt presentation. Osebacken. Projekt presentation Osebacken Peter Dosé Linda Jonsson Projektledare Abonnentingenjör Mikael Svensson Chef projekt/utredning Lars Björk Projektör Agenda Historia Lag och taxa Betalning Vattenprover Projektering

Läs mer

Taxa för vatten och avlopp 2019

Taxa för vatten och avlopp 2019 Utlåtande Rotel IX (Dnr KS 2018/935) Taxa för vatten och avlopp 2019 Hemställan från Stockholm Vatten AB Återremiss från kommunfullmäktige den 1 oktober 2018 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Utbyggnad av kommunalt VA-nät Öbolandet etapp 1-2

Utbyggnad av kommunalt VA-nät Öbolandet etapp 1-2 Utbyggnad av kommunalt VA-nät Öbolandet etapp 1-2 Varför bygger vi ut VA-nätet? Trosa kommun växer med 100-200 invånare per år och sommarboenden omvandlas alltmer till permanentbostäder. Detta ställer

Läs mer

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service Att ansluta till kommunalt VA Skövde VA, sektor service Kommunalt vatten och avlopp Funderar du på vad kommunalt vatten och avlopp är? Varför du måste ansluta din fastighet när du bygger ett nytt hus innanför

Läs mer

Projektpresentation Forshälla-Strand Södra

Projektpresentation Forshälla-Strand Södra Projektpresentation Forshälla-Strand Södra Vår organisation Erik Holmgren Projektledare Västvatten Katarina Bjelke Abonnenthandläggare Västvatten Christian Skogstad LTA-ansvarig Västvatten Camilla Svensson

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER för Linköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

TAXEFÖRESKRIFTER för Linköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXEFÖRESKRIFTER för Linköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09. Reviderad 2010-12-14, beslutad att gälla från 2011-01-01. 1 Innehållsförteckning

Läs mer

PM SÄRTAXA. Särtaxa i Högalid Maglaby

PM SÄRTAXA. Särtaxa i Högalid Maglaby PM SÄRTAXA Särtaxa i Högalid Maglaby 2016-04-11 PM SÄRTAXA Särtaxa i Högalid Maglaby KUND NSVA KONSULT WSP Samhällsbyggnad Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Ullevigatan 19 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige

Läs mer

nster utbildning och dialog för f r politiker. Magnus Montelius

nster utbildning och dialog för f r politiker. Magnus Montelius Hållbara vattentjänster nster utbildning och dialog för f r politiker. Tällberg 19 april 2012 VA-taxa Magnus Montelius Management Svenskt Vatten Vem bestämmer taxan? Kommunen får meddela föreskrifter om

Läs mer

Upplägg. Dagvattentaxa. Exempel och hur kan man tänka vid framtagandet. Annika Åström. Sweco

Upplägg. Dagvattentaxa. Exempel och hur kan man tänka vid framtagandet. Annika Åström. Sweco Dagvattentaxa Exempel och hur kan man tänka vid framtagandet Annika Åström Sweco 08-695 62 99 0734-12 62 99 1 Upplägg Exempel på olika konstruktioner av dagvattentaxa Fördelar och nackdelar med konstruktionerna

Läs mer

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde Dokumenttyp Dokumentansvarig Policy och riktlinjer Kommunkontoret Upprättad 2016-12-28 Antagen Ks 2017-01-30, 3 Senast reviderad Dokumentet gäller för Policy 2008-04-21, Riktlinjer 2011-08-29 Kommunkoncernen

Läs mer

Föreslagna brukningsavgifter i de tre olika alternativen, avgifter inkl moms Alternativ 1a, begränsning 2 000 m 2

Föreslagna brukningsavgifter i de tre olika alternativen, avgifter inkl moms Alternativ 1a, begränsning 2 000 m 2 Uppdragsnr: 10125681 1 (10) PM Kostnadsjämförelse Danderyd Denna PM är framtagen i samråd med Tekniska kontoret i Danderyd och syftar till att ge en vägledning i hur stora kostnadsskillnader VA-verket

Läs mer

Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun.

Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun. Datum: 2010-10-25 Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun. Förslag till beslut Pirevas styrelse föreslår kommunfullmäktige besluta - Att anta förslag till ny VA-taxa

Läs mer

SPJÖSVIK. Utbyggnad av allmän VA-anläggning. Informationsmöte

SPJÖSVIK. Utbyggnad av allmän VA-anläggning. Informationsmöte SPJÖSVIK Utbyggnad av allmän VA-anläggning Informationsmöte 2018-10-25 ORDLISTA VA - förkortning för Vatten och Avlopp. Allmän VA-anläggning - VA-anläggning över vilken en kommun har ett rättsligt bestämmande

Läs mer

ANLÄGGNINGSTAXA - för Torsås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar

ANLÄGGNINGSTAXA - för Torsås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar ANLÄGGNINGSTAXA - för Torsås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Gäller från och med 2012-07-01 Torsås kommun är huvudman för den allmänna VA-anläggningen. Förvaltningen av denna handhas under

Läs mer

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad www.ystad.se 1 Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad 2020-2025 Löderups Strandbad den 12 augusti 2017 Christina Molin, VA-chef, Ystads kommun www.ystad.se Information om: Vattenplan

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde Uppdaterad 20170531 Info om Sjölanda omvandlingsområde Sjölanda omvandlingsområde Vad och varför? Sjölanda är klassat som ett av de högst prioriterade områdena för en VAutbyggnad i Trollhättans kommun.

Läs mer

Stockholm Vatten AB - Anläggningsavgift och dagvattentaxa. Svar på remiss

Stockholm Vatten AB - Anläggningsavgift och dagvattentaxa. Svar på remiss Dnr Sida 1 (5) 2017-12-11 Handläggare Christopher Pleym 08-508 265 06 Till KF/KS kansli Stockholm Vatten AB - Anläggningsavgift och dagvattentaxa. Svar på remiss får som yttrande anföra följande. Håkan

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 43 / 2014 TAXA FÖR DEN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGEN antagen av kommunfullmäktige den 24 november 2014 och gällande från den 1 januari 2015 1 (9) TAXA FÖR

Läs mer

Frågor och svar kring kommunalt VA på Norrlandet

Frågor och svar kring kommunalt VA på Norrlandet Datum 2010-08-24 Frågor och svar kring kommunalt VA på Norrlandet Frågor som har ställts vid Öppet-Hus i samband med utställning av översiktsplan för Norrlandet under maj och juni 2010. Gästrike Vatten

Läs mer

VA Aröd E1. Informationsmöte

VA Aröd E1. Informationsmöte VA Aröd E1 Informationsmöte 2017-09-27 DAGORDNING 1. PRESENTATION AV PROJEKTORGANISATIONEN 2. ETAPP 1 3. VARFÖR VA-UTBYGGNAD? 4. VAD INNEFATTAS I PROJEKTERINGEN? 5. LEDNINGSRÄTT 6. LEDNINGSSTRÅK & FÖRBINDELSEPUNKT

Läs mer

Frågor Taxa 2015. kr/förbindelsep unkt Anläggningsavgifter Aa3 Grundavgift Grundavgift för fastighet för anslutning av kr/fastighet

Frågor Taxa 2015. kr/förbindelsep unkt Anläggningsavgifter Aa3 Grundavgift Grundavgift för fastighet för anslutning av kr/fastighet Frågor Taxa 2015 Färgade rader är nya frågor i årets undersökning Kategori Kod Beskrivning Definition Enhet Obligatorisk Anläggningsavgifter Aa1 Servisavgift Sammanlagd servisavgift för dricksvatten, spillvatten

Läs mer

Projekt presentation. Västerby.

Projekt presentation. Västerby. Projekt presentation Västerby Lars Ålander Linda Jonsson Projektledare Abonnentingenjör Jesper Pedersen Byggledare (LTA) Andreas Björk Projektör Agenda Historia Lag och taxa Betalning Vattenprover Dagvatten

Läs mer

Information VA-utbyggnad Vadstena

Information VA-utbyggnad Vadstena Datum 2019-05-06 Till fastighetsägare i Vadstena Information VA-utbyggnad Vadstena Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och spillvattennätet till Vadstena, för att förbättra

Läs mer

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta Välkomna Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta 2013 07 04 Agenda Välkomna Presentation Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Borgholm Energi informerar Frågestund Kaffe och bulle / Mingel

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa Va 287/13 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa Va 287/13 Stockholm Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 80 2014-09-23 Va 287/13 Stockholm SÖKANDE M K Ombud: Advokaten Å F MOTPART Halmstads kommun Ombud: Va-chefen L L SAKEN Brukningsavgifter VA-NÄMNDENS AVGÖRANDE

Läs mer

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken)

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Datum 2017-04-26 Till fastighetsägare i Bjursnäs och Igelösa (Måsabacken) Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och

Läs mer

Aktuella frågor om VA-juridik

Aktuella frågor om VA-juridik Aktuella frågor om VA-juridik Vattenstämman 2015 Sundsvall Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Aktuella frågor Statens VA-nämnd Kommunens skyldighet att ordna vattentjänster Förutsättningar för särtaxa Krav

Läs mer

Sörmland Vatten och Avfall AB

Sörmland Vatten och Avfall AB Sörmland Vatten och Avfall AB Service och miljö varje dag Fornbo, Fållökna och Malmsjöberg Pågående Omvandlingsområdena Fornbo, Malmsjöberg och Fållökna I projektet med omvandlingsområdena pågår arbete

Läs mer

Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun Att gälla from revidering from

Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun Att gälla from revidering from Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun Att gälla from 2016-01-01 revidering from 2018-06-01 Datum 2018-01-01 Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun

Läs mer

Vatten, avlopp och avfall. i Varbergs och Falkenbergs kommuner. - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om.

Vatten, avlopp och avfall. i Varbergs och Falkenbergs kommuner. - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om. Vatten, avlopp och avfall i Varbergs och Falkenbergs kommuner - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om. Ska du bygga nytt eller bygga om? För att fastighetens vatten och avlopp ska få anslutas

Läs mer

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Upprättad i 2017 Dnr 2017-00175. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-28, 107 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte och beslutsförslag 2 Riktlinjer

Läs mer

Bilaga 1 (Dnr 2017/S277) Reviderat förslag till taxor och avgifter för allmänna vatten- och avloppsanläggningar 2018

Bilaga 1 (Dnr 2017/S277) Reviderat förslag till taxor och avgifter för allmänna vatten- och avloppsanläggningar 2018 Reviderat förslag till taxor och avgifter för allmänna vatten- och avloppsanläggningar 2018 TAXA för Lilla Edets kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 2017-12-06

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk. Informationsmöte

Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk. Informationsmöte Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk Informationsmöte 2018-11-27 Vilka är vi? Karoline Neumann, projektledare Jeanette Granholm, VA-handläggare Claes Gewalli, byggledare Hans

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 43 / 2009 TAXA FÖR DEN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 43 / 2009 TAXA FÖR DEN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 43 / 2009 TAXA FÖR DEN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGEN antagen av kommunfullmäktige den 23-24 november 2009 och gällande från den 1 januari 2010 TAXA FÖR DEN

Läs mer

TAXA - TAXEBESTÄMMELSER. Förvaltningen av kommunens VA-anläggningar handhas under kommunstyrelsen av Tekniska kontoret, nedan kallat VA-verket

TAXA - TAXEBESTÄMMELSER. Förvaltningen av kommunens VA-anläggningar handhas under kommunstyrelsen av Tekniska kontoret, nedan kallat VA-verket 2012-04-17 TAXA - TAXEBESTÄMMELSER För Ragunda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 2012-06-27, 28. Förvaltningen av kommunens VA-anläggningar handhas under kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex

Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex 2016-02-15 Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex Vad är ett verksamhetsområde? En allmän VA-anläggnings

Läs mer

26 A:5. Kommunen bestred yrkandet.

26 A:5. Kommunen bestred yrkandet. 26 A:5 En bostadsrättsförening som omfattade 49 småhus har påförts lägenhetsavgifter som för motsvarande antal registerfastigheter. Föreningens begäran att påföras lägenhetsavgift som flerfamiljshus med

Läs mer

Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi AB

Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi AB Älvsbyns Energi AB Information om den allmänna Vatten- och avloppsanläggningen inom Älvsbyns kommun Del 2. Begäran om anslutning till den allmänna VA-anläggningen Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi

Läs mer

VA-utbyggnad. Orrvik / Vansvik.

VA-utbyggnad. Orrvik / Vansvik. VA-utbyggnad Orrvik / Vansvik Urban Vikingsson Aqvatech Ajka Velic Projekt/byggledare VA-admin, anslutning, taxa Robert Pettersson Platschef, Markbygg 0739 17 17 34 Magnus Blad Arbetsledare, Markbygg 0739

Läs mer

LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som är belägen inom verksamhetsområdet för Härryda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som är belägen inom verksamhetsområdet för Härryda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. 31 Den omständigheten att endast en del av takvattnet och dränvatten direkt avleddes till kommunens dagvattennät har inte påverkat vaavgiftens storlek. LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som

Läs mer

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Bergsgården Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Bilaga 2 (Dnr TN 2018/223) Förslag till taxor och avgifter för allmänna vatten- och avloppsanläggningar 2019

Bilaga 2 (Dnr TN 2018/223) Förslag till taxor och avgifter för allmänna vatten- och avloppsanläggningar 2019 Förslag till taxor och avgifter för allmänna vatten- och avloppsanläggningar 2019 TAXA för Lilla Edets kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 2018-12-05 Huvudman

Läs mer

VA-taxa 2016 osthammar.se

VA-taxa 2016 osthammar.se osthammar.se VA-taxa 2016 Taxa för Östhammar kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av Kommunfullmäktige 2015-11-10, 101 Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Östhammars

Läs mer

TAXA FÖR KARLSKOGA MILJÖ ABs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING 2011

TAXA FÖR KARLSKOGA MILJÖ ABs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING 2011 TAXA FÖR KARLSKOGA MILJÖ ABs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING 2011 Antagen av styrelsen 2010-11-25 1 För att täcka nödvändiga kostnader för Karlskoga Miljö ABs allmänna vatten- och avloppsanläggning

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar Vanliga frågor och svar Här finner ni de vanligaste frågorna och svaren gällande VA Vattentjänstlagen Enligt 6 lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster ska kommunen, om det med hänsyn till skyddet för

Läs mer

Taxa. Vatten och avlopp. Mariestads kommun. Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14

Taxa. Vatten och avlopp. Mariestads kommun. Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14 Taxa Vatten och avlopp Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14 VA-taxa för Mariestads kommun Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Sida: 2 (16) Taxa för Mariestads kommuns allmänna

Läs mer

Taxa. Vatten och avlopp. Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige Gullspångs kommun

Taxa. Vatten och avlopp. Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige Gullspångs kommun Taxa Vatten och avlopp Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige Gullspångs kommun 2017-11-27 VA-taxa för Gullspångs kommun Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Sida: 2 (16) Taxa för Gullspångs kommuns allmänna

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017.

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017. Kommunstyrelsen 2017-09-07 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017:410 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till Förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster,

Läs mer

Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09

Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09 Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09 Program informationsmöte Munga: Bakgrund till beslut om VA- utbyggnation Principlösning beslutat VA-system Kostnader och regler för anslutning Projektorganisation

Läs mer

TAXA för Stöten Vatten ABs vatten- och avloppsanläggning.

TAXA för Stöten Vatten ABs vatten- och avloppsanläggning. TAXA för Stöten Vatten ABs vatten- och avloppsanläggning. 1 (5) Antagen vid styrelsemöte den 20 maj 2016. Huvudman för vatten- och avloppsanläggningen är Stöten Vatten AB. 1 För att täcka nödvändiga kostnader

Läs mer

TAXA FÖR VATTEN OCH AVLOPP 2011 För Sävsjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

TAXA FÖR VATTEN OCH AVLOPP 2011 För Sävsjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXA FÖR VATTEN OCH AVLOPP 2011 För Sävsjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-22, 9. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Sävsjö

Läs mer

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Stora Källviken Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING...

Läs mer

Anläggnings- och brukningsavgifter för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen

Anläggnings- och brukningsavgifter för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen VA-Taxa Anläggnings- och brukningsavgifter för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen 2010-01-01 Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA FÖR GRÄSTORPS KOMMUN. 1.1 Fastigheterna indelas i bostadsfastighet och annan fastighet.

VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA FÖR GRÄSTORPS KOMMUN. 1.1 Fastigheterna indelas i bostadsfastighet och annan fastighet. Grästorps kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Avsnitt nr 18 Avsnitt 2.3 VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA FÖR GRÄSTORPS KOMMUN 2015-01-01 Dnr 206/2014 Antagen av kommunfullmäktige 1994-12-15 95, att gälla fr o m 1995-01-01.

Läs mer

Vatten och avloppstaxa för Grästorps kommun

Vatten och avloppstaxa för Grästorps kommun Teknisk verksamhet Vatten- och avloppstaxa Dnr 279/2015 Vatten och avloppstaxa för Grästorps kommun Fastställd av Kommunfullmäktige1994-12-15, 95 Ändrad senast av Kommunfullmäktige 2015-10-27, 71 Uppdateras

Läs mer

VA-taxa för Kungälvs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar

VA-taxa för Kungälvs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar VA-taxa för Kungälvs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Diarienummer: KS2016/0710 Dokumentansvarig: Samhällsbyggnad/VA-teknik Beredande politiskt organ: Samhällsbyggnadsutskottet Beslutad

Läs mer

1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016. Styrdokument

1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016. Styrdokument 1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016 Styrdokument 2(19) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-03-26 44 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad

Läs mer

Taxeföreskrifter 2010-01-01

Taxeföreskrifter 2010-01-01 Ändring 12 punkt 12.1 och punkt 12.2. Antagen av kommunfullmäktige 2009-11-30 77 Taxeföreskrifter 2010-01-01 TAXA för Kinda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Vattentjänstlagen för politiker reglerna du måste känna till

Vattentjänstlagen för politiker reglerna du måste känna till Vattentjänstlagen för politiker reglerna du måste känna till Vattenstämman 2018 Clara Lidberg och Gilbert Nordenswan Innehåll Verksamhetsområde ABVA Taxa Vattenstämman 2018 Clara Lidberg och Gilbert Nordenswan

Läs mer

Informationsmöte VA utbyggnad för Utmarksvägen.

Informationsmöte VA utbyggnad för Utmarksvägen. Informationsmöte VA utbyggnad för Utmarksvägen Medverkande på mötet - Martin Birgersson Projektsamordnare, Västvatten AB - Jesper Pedersen Samordnare LTA stationer, Västvatten AB - Henrik Tellskog Entreprenadchef,

Läs mer

TAXEBILAGA. För Sundbyberg Avfall & Vatten AB

TAXEBILAGA. För Sundbyberg Avfall & Vatten AB TAXEBILAGA För Sundbyberg Avfall & Vatten AB Antagen av Kommunfullmäktige 27 november 2017 Gäller från och med 1 januari 2018 TAXA FÖR SUNDBYBERGS STADS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Detta är

Läs mer

Utbyggnad av VA i Ulmekärr Dagsläge

Utbyggnad av VA i Ulmekärr Dagsläge Utbyggnad av VA i Ulmekärr Dagsläge Bakgrund Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att det finns brister i enskilda avloppsanläggningar i området vilket utgör ett miljöproblem. Alla områden i kommunen har

Läs mer

Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde

Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde Gäller från och med 2015-01-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15 65/14:2 Avgifter och allmänna principer för anslutning av fastigheter

Läs mer

Alseda Vatten- och Avloppsutredning En lösning för framtiden

Alseda Vatten- och Avloppsutredning En lösning för framtiden Alseda Vatten- och Avloppsutredning En lösning för framtiden Vi som är här Vetlanda Energi och Teknik Mattias Ahlbert, Projektledare Alseda/VA-ingenjör Marcus Tingvall, Avdelningschef Ulf Hördegård, VA-ingenjör

Läs mer

TAXA. fr o m för Forshaga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

TAXA. fr o m för Forshaga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXA fr o m 2017-01-01 för Forshaga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av Forshaga kommunfullmäktige 2011-08-30 84 Reviderad av Forshaga kommunfullmäktige 2016-06-21 74 Huvudman för

Läs mer

VA-TAXA. för Sotenäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. att gälla från och med Antagen av kommunfullmäktige , 170

VA-TAXA. för Sotenäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. att gälla från och med Antagen av kommunfullmäktige , 170 SVAB Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-13, 170 VA-TAXA för Sotenäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning att gälla från och med 2019-01-01 SVAB Innehåll ANLÄGGNINGSAVGIFTER ( 5-13)... 3 BRUKNINGSAVGIFTER

Läs mer

Taxa för Dorotea kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Dorotea kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxa för Dorotea kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2014-10-07 Dorotea kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2014-11-24, 82 Innehåll ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER 1-4... 3 1 Avgiftsskyldighet... 3 2

Läs mer

Förslag till beslut om utökat verksamhetsområde

Förslag till beslut om utökat verksamhetsområde 2012-05-09 Förslag till beslut om utökat verksamhetsområde Förslag till beslut Pireva föreslår kommunfullmäktige besluta - att i syfte att åstadkomma ett ökat skydd för kommunens huvudvattentäkt inrätta

Läs mer

VA-taxa för Nykvarns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

VA-taxa för Nykvarns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VA-taxa för Nykvarns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Gällande från 1 januari år 2016 Antagen av kommunfullmäktige den 27-10 år 2015 Ändringar införda till och med KF, [nr/år] Taxa för Nykvarns

Läs mer

VA-taxa Krokoms kommun. Gäller fr.o.m

VA-taxa Krokoms kommun. Gäller fr.o.m VA-taxa Krokoms kommun Gäller fr.o.m. 2018-01-01 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Allmänt om VA-taxan... 5 Avgifter i VA-taxan... 6 Anläggningsavgifter (1-9 )... 7 1 Avgiftsskyldigheter...

Läs mer

VA-taxa. för Danderyds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

VA-taxa. för Danderyds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VAtaxa för Danderyds kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning 2012 Inledande bestämmelser... 1 1. Avgiftsskyldig... 1 2. Avgiftstyper... 1 3. Definitioner... 1 4. Vattentjänster och tidpunkt för betalningsskyldighet...

Läs mer

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016.

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-08 Kommunstyrelsen Hans Tjulin VA-Ingenjör Telefon 08 555 014 75 hans.tjulin@nykvarn.se samt utökning av verksamhetsområde VA KS/2015:279 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

VA-taxa. För Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2014

VA-taxa. För Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2014 VA-taxa För Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2014 Inledande bestämmelser... 1 1. Avgiftsskyldig... 1 2. Avgiftstyper... 1 3. Definitioner... 1 4. Vattentjänster och tidpunkt för betalningsskyldighet...

Läs mer

TAXA FÖR LIDKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

TAXA FÖR LIDKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXA FÖR LIDKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Lidköpings kommun, Teknisk Service, Vatten-Avlopp. Avgifter enligt denna

Läs mer